Politiek Jaaroverzicht 2014

9
Jaarverslag van de fractie 2014

description

Benieuwd naar wat de fractie van de Eindhovense VVD in 2014 allemaal heeft gedaan? In dit jaaroverzicht lees je welke moties en amendementen we indienen, we welke vragen stelden en de verdeling van de woordvoerderschappen.

Transcript of Politiek Jaaroverzicht 2014

Page 1: Politiek Jaaroverzicht 2014

Jaarverslag van de fractie 2014

Page 2: Politiek Jaaroverzicht 2014

2. 3.

Samenstelling Fractie 20141 januari - 19 maart

Monique List (Wethouder en Lijsttrekker)

Joost Helms (Wethouder)

Hans Rozendaal (Fractievoorzitter)

Ferry van den Broek (Vicefractievoorzitter)

Hanny Jacobs (Raadslid/ Penningmeester)

Marcel Punte (Raadslid)

Marcel Oosterveer (Raadslid)

Etienne Thewissen (Raadslid)

Jillis Legrom (Raadslid)

Joost de Jong (Raadslid)

20 maart - 31 december

Ferry van den Broek (fractievoorzitter)

Hans Rozendaal (Vicefractievoorzitter)

Marcel Punte (Raadslid / Penningmeester)

Monique List (Raadslid)

Joost Helms (Raadslid)

Marcel Oosterveer (Raadslid)

Ceciel van Stratum (Commissielid)

Joost de Jong (Commissielid)

Tom Meylink (Commissielid)

Voorwoord fractievoorzitter

Voor je ligt het eerste jaarverslag van de VVD fractie. Met dit jaarverslag willen we een zo compleet mogelijk beeld geven van het afgelopen jaar. En terugkijkend is 2014 een roerig jaar geweest.

In maart vonden de gemeenteraads- verkiezingen plaats. Ondanks alle inspanningen gingen we van 8 naar 6 zetels en verloren we twee wethouders. Maar ook de samen-

stelling van de fractie is veranderd. De raadsleden Etienne Thewissen en Jillis Legrom zijn helaas niet terug gekomen en Hanny Jacobs nam na 3 periodes afscheid van het raadswerk. Namens de VVD wil ik hen bedanken voor hun jarenlange inzet voor een liberaal Eindhoven.

De verkiezingen hebben ertoe ge-leid dat Eindhoven het meest linkse bestuur ooit heeft gekregen. Joost Helms en Monique List, in de vorige periode nog wethouder, hebben zich jarenlang voor de stad en de VVD ingezet. En ook hen wil ik be-danken voor het gedane werk. Maar misschien nog wel belangrijker: ze verdienen ook respect door na het wethouderschap gewoon weer raadslid te worden.

Vanaf deze plek wil ik ook Hans Rozendaal bedanken. Vanaf het mo-ment dat Monique wethouder werd in 2012, was Hans fractievoorzitter.

Na de verkiezingen heb ik dat stok-je overgenomen maar gelukkig blijft Hans actief als vicefractievoorzitter.

De fractie heeft zich snel herpakt nadat het linkse college werd geïn-stalleerd en we laten goed van ons horen. Dat doen we scherp waar het moet, constructief waar het kan maar altijd op de inhoud, vanuit ons verkiezingsprogramma. Als VVD zijn we niet tegen om het tegen zijn. Of dat nu de begroting is, of het Muziek- gebouw: we komen altijd met een realistisch, doordacht alternatief. En die lijn zetten we in 2015 voort. We gaan aan de slag om vanuit de oppositie het college kritisch te volgen en tegelijkertijd zoveel als mogelijk ons verkiezingsprogramma te realiseren. Dat doen we met 6 fractieleden, 3 commissieleden, ondersteuners en de Lokale Partij Commissies.

Wij kijken uit naar een liberaal 2015!

Ferry van den Broek

Page 3: Politiek Jaaroverzicht 2014

4. 5.

Onze woordvoerderschappenVeiligheid, bestuursondersteuning, mondiale

bewustwording, handhaving, vergunningen,

bezwaar en beroep, communicatie, Studen-

tenstad, binnenstad, detailhandel, markten,

Stratumseind 2.0, Citymarketing, evenementen,

toerisme, economie, internationale acquisitie,

verkeer, vervoer en mobiliteit, Eindhoven

Noordwest, Airport, duurzaamheid en milieu.

Onderhoud openbare ruimte, groen, water,

licht, monumenten, archeologie, Meerhoven,

onderwijshuisvesting en Spoorzone

WIJeindhoven, zorg en welzijn, decentralisatie

AWBZ, ombudsfunctie, dierenwelzijn, diversiteit,

werk en inkomen, decentralisatie participatie-

wet en beroepsonderwijs.

Jeugd, decentralisatie jeugdwet, onderwijs,

passend onderwijs, sport, VVE en spilontwik-

keling, cultuur, roadmap educatie onderdeel

innovatie.

Wonen, wijken, vastgoed, licht, burgerpartici-

patie, minder regels, VDMA-terrein, NRE-terrein,

Mariënhage, ruimtelijke ordening en strate-

gische stedelijke ontwikkeling.

Dienstverlening, bedrijfsvoering, P&O, inkoop

en aanbesteding, regionale samenwerking,

financiën en Meerjarig Investerings Program-

ma (MIP).

Sport, innovatie en design, cultuur, roadmap

educatie onderdeel innovatie, duurzaamheid

en milieu.

Wonen, wijken, vastgoed, licht, burgerpartici-

patie, minder regels, VDMA-terrein, NRE-terrein,

Mariënhage en Spoorzone.

City marketing, evenementen en toerisme,

economie, internationale acquisitie, verkeer,

vervoer en mobiliteit, Eindhoven Noordwest,

en Eindhoven Airport.

Ferry van den Broek (fractievoorzitter)

Hans Rozendaal (vice-fractievoorzitter)

Marcel Punte (raadslid / penningmeester)

Monique List (raadslid)

Marcel Oosterveer (raadslid)

Joost Helms (raadslid)

Ceciel v. Stratum - v. Bergeijk (commissielid)

Joost de Jong (commissielid)

Tom Meylink (commissielid)

Page 4: Politiek Jaaroverzicht 2014

6. 7.

Vergaderuren

Elke maandag vanaf 19:30 uur is er een fractievergadering.

De raad heeft een cyclus van drie weken: Op de dinsdag A-avond zijn er presentaties. Op de dinsdag B-avond is er commissievergadering. Op de dinsdag C-avond is er een raadsver-gadering. Hierna begint de cyclus weer opnieuw.

Wist u dat..?

• De Eindhovense VVD in 2014 42 keer een fractievergadering had?

• De gemeenteraad in 2014 22 keer vergaderde?

• We aan 25 verkiezingsdebatten hebben meegedaan?

• We 191 werkbezoeken aflegden?• We 18 schriftelijke raadsvragen

en 13 rondvragen stelden?• Van de 32 door ons ingediende

moties er 28 worden uitgevoerd?• We 8 amendementen indienden

waarvan er 2 worden uitgevoerd?• De VVD in 9 raadswerkgroepen is

vertegenwoordigd?• De VVD als eerste fractie overg-

ing op het Nieuwe Werken en geen fractiekamer meer heeft?

• Hanny Jacobs 12 jaar gemeente- raadslid is geweest voor de VVD, en bij haar afscheid in maart hiervoor een Koninklijke Onder-scheiding heeft ontvangen?

• Joost Helms is gekozen als Beste Raadslid en ook Ferry van den Broek hiervoor genomineerd was?

Campagne 2014

Met muziek, ballonnen en onder gro-te belangstelling startte in janu-ari de campagne voor de gemeente- raadsverkiezingen op 19 maart.

10 weken waarin vele actieve en enthousiaste Eindhovense VVD-ers, onder aanvoering van campagne-leider Ferry van den Broek, lijsttrek-ker Monique List en running mate

Joost Helms, campagne voerden. Flyeren, het huis-aan-huis canvas- sen, verkiezingsdebatten, het VVD- springkussen in het centrum, de primeur van het VVD-verkiezings- programma in het Engels en in braille, de glossy ‘de Monique en de Joost’; vele VVD-ers waren actief en zichtbaar in de stad. Daarbij bezocht onze premier Mark Rutte twee dagen Eindhoven en was hij gastspreker tijdens het zeer druk-bezochte ondernemerscafé.

Page 5: Politiek Jaaroverzicht 2014

8. 9.

Verkiezingen en Formatie

Na de verkiezingen was één ding al snel duidelijk: De linkse ‘droom’ om een coalitie te vormen over links, dus zonder de VVD, was mogelijk en daarmee in onze ogen ook zeer waarschijnlijk. Echter, de zittende coalitie had ook zijn meerderheid be-houden en zou dus gewoon verder kunnen. Gelet op de succesvolle samenwerking in de voorliggen-de 4 jaar en de goede onderlinge verhoudingen in de raad, maar zeker ook binnen het college, was door-gaan met de bestaande coalitie wat de VVD betreft een serieuze en voor de hand liggende optie.

Helaas zijn niet alle partijen even pragmatisch als de VVD. Na wat gedraal in de beginfase werd er een informateur aangesteld in de per-soon van Han Noten, burgemeester van Dalfsen en oud-senator voor de PvdA met een vakbondsachter-grond. Hoewel dit met zijn profiel niet direct voor de hand lag, hebben

Monique List en Joost Helms toch een bijzonder prettig gesprek met de informateur gehad. Hierin werd door hem duidelijk benadrukt dat alle partijen de bestuurlijke lijn van de voorgaande periode wilden voort zetten én dat de onderlinge samen-werking als bijzonder goed werd beoordeeld.

Ook benadrukte de informateur dat de VVD een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan een coa-litie door haar natuurlijke binding met ondernemers en bedrijfsleven in onze stad.

Maar helaas, tot onze verbazing adviseerde de informateur niet om het voortzetten van de bestaande coalitie te onderzoeken, maar een samenwerking van “PvdA (de groot-ste), SP (grootste winnaar), D66 (één van de winnaars en een grote partij) en Groen Links (vanuit bestuurlijke continuïteit).”

Dus ondanks de lovende woorden over de bestaande coalitie, de inge-zette bestuurlijke lijn en de inbreng van de VVD, werden wij ingewisseld voor de SP. Een keuze die bleek te zijn gemaakt door onze voormalige coalitiepartners PvdA, Groen Links en D66.

Waarom? Dat is lastig te zeggen. Misschien vonden zij ons wel té zake-lijk, té overtuigend of zelfs bedrei-gend? Of misschien dat de “droom” om over links te gaan toch sterker was dan het belang van de stad? We zullen het nooit met zekerheid kunnen zeggen...

Maar ook dit is democratie en politiek. Een meerderheid van de kiezers die de bestaande coalitie steunt kan worden genegeerd en ingeruild voor een andere meerderheid die links gestemd heeft. En politieke vrienden van gisteren kunnen je vandaag laten vallen. Daar moet je niet te lang bij stilstaan en zeker niet zuur over doen. De Eindhovense VVD heeft zich vol overgave gestort op haar rol als

oppositiepartij. Wij blijven opkomen voor de belangen van onze ach-terban. Wij blijven strijden voor een economisch sterke en veilige stad, waar het voor iedereen prettig wonen en werken is.

En over vier jaar zijn er weer ver- kiezingen. En als de kiezer ons dan wederom haar vertrouwen geeft, dan zullen wij ook weer vol overgave de schade van vier jaar linkse politiek opnemen en onze schouders zetten onder het herstel van de stad. Her-stel van de economische kracht en herstel van vertrouwen van de inwoners in de politiek.

Page 6: Politiek Jaaroverzicht 2014

10. 11.

Schriftelijke Raadsvragen

Elk raadslid heeft de mogelijk- heid om schriftelijke raadsvragen te stellen aan het college. Dit politieke instrument wordt gebruikt om opheldering te krijgen van het college over een bepaalde kwesties.

De beantwoording kan gebruikt worden om een debat over de kwes-tie aan te vragen. Raadsvragen zijn een zwaarder politiek instrument dan bijvoorbeeld een rondvraag.

De VVD stelde in 2014 de volgende schriftelijke raadsvragen:

• Druk op de vastgoedknop • Falconcrest op Bokt 18• Bevoegdheden Trigion• Stembureau op het station• Golf aan (gewapende) overvallen• Convenant woningbouwcoope-

raties • Stopzetten van de subsidie van

de Philharmonie Zuid Nederland• Aanvullende vragen over Falcon-

crest• De Ruit rondom Eindhoven• Huisvesting Stichting Woensel-

West• De Orangerie• Wijksportclub Woensel-West• Aanvullende vragen over de Wijk-

sportclub Woensel-West• Veiligheid op Strijp-S• Afsluiting Oirschotsedijk• Ontbreken van Eindhoven in de

Nederlandse Klimaatcoalitie• Geen belemmering integratie• Huisvesting basisteams van de

politie

Rondvragen

Tijdens de commisisevergadering kunnen rondvragen worden gesteld. Deze vragen worden dan door het college mondeling beantwoord en bij uitzondering volgt de beant-woording op schrift.

Rondvragen zijn geen zwaar politiek instrument maar zorgt er wel voor dat er snel informatie komt of dat het college toezegt iets te gaan doen. De VVD stelde rondvragen over de volgende onderwerpen:

• Parkeren op de Kruisstraat• Boete voor scheiden van afval• Aanvullende vraag over (gewa-

pende) overvallen• Ondersteuning Windows XP• Realiseren van de Walk of Inno-

vation• Realiseren van Mandelapad• Bestemmingsplan Orpheuslaan

i.r.t. Trefpunt ‘t Groen

• Voortgang van Eindhoven Stu-dentenstad

• Afsluiten tunnels in het centrum Deelname van Eindhoven aan de Week van de Veiligheid

• Locaties flitskasten • Informatie over (handhaving en

overlast) I-criterium coffeeshops• Evenementen op Strijp-S• Huisvesting Stichting Woensel-

West

Page 7: Politiek Jaaroverzicht 2014

12. 13.

Moties

Moties zijn voorstellen van een fractie om het college op te dragen iets te doen. Moties worden vaak bij raadsvoorstellen ingediend maar kunnen ook over onder- werpen gaan die niet op de raadsagenda staan. We noemen dat dan Actuele Moties.

Een motie die door het college wordt overgenomen, wordt in de regel niet meer ingediend omdat het doel dan bereikt is: het college gaat dan uitvoering geven aan het voorstel.

De VVD nam in 2014 het initiatief voor 36 moties en diende de volgende moties in of tekende deze mee:

• Verwelkom Cannabisbevrijdingsdag in Eindhoven (NIET AANGENOMEN)

• De knip op de Slifferstestraat (AANGEHOUDEN TOT NA COMMISSIE- BEHANDELING)

• Uitbreiden burgemeestersbevoegd- heid (AANGEHOUDEN TOT NA DE COMMISSIEBEHANDELING)

• Overzicht personeelsbestand (OVERGENOMEN)• Inzichtelijk maken van noodzaak ver-

hogen OZB (VERWORPEN)• In gesprek met MKB over versterken

binnenstad (AANGENOMEN)• Opstellen van aanpak voor brede

acquisitie (OVERGENOMEN)• Uitbreiden prioriteiten veiligheid

(OVERGENOMEN)• Instellen noodfonds voor slachtoffers

(OVERGENOMEN)• Bijstellen ambitie voor halvering aan-

tal WW’ers (OVERGENOMEN)• Bestrijding fraude (OVERGENOMEN)• Inventarisatie alternatieve succes-

volle veiligheidsmaatregelen (AANGE- HOUDEN)

• Inzichtelijk maken van capaciteitsbe-hoefte politie (OVERGENOMEN)

• Blauw op straat, niet achter het bureau! (AANGEHOUDEN)

• Huisvesting van basisteams politie (OVERGENOMEN)

• Inzicht in bestuurlijke werkgroepen over veiligheid (OVERGENOMEN)

• Tegengaan risico regelreflex (AANGE-NOMEN)

• Right to challenge (AANGENOMEN)

• Vervolg Rekenkameronderzoek vast-goed (AANGENOMEN)

• Bezoekersaantallen- en inkomsten Van Abbemuseum (AANGENOMEN)

• Grenzeloos Ambitieus: Kunst, Cultuur en en Innovatie (OVERGENOMEN)

• Grenzeloos Ambitieus: Digitaal aan-gevraagde producten (OVERGENOMEN)

• Grenzeloos Ambitieus: Design (OVER- GENOMEN)

• Borgen Publieksopenstelling Genne-per Hoeve (OVERGENOMEN)

• Uitwerken mogelijkheden pilot cannabisteelt (OVERGENOMEN)

• Halfjaarlijkse rapportage over baan-vinders (OVERGENOMEN)

• Grenzeloos Ambitieus: verhoren veiligheidsgevoel (OVERGENOMEN)

• Grenzeloos Ambitieus: verhogen saldo bedrijvigheid (OVERGENOMEN)

• Uitwerken van realistische scenario’s voor het Muziekgebouw (AANGENO- MEN)

• Aan de slag met open spending (OVERGENOMEN)

• Zuinig op mensen (AANGENOMEN)• Oprichting Stichting WIJeindhoven

(OVERGENOMEN)• Bereikbaarheid oostzijde Eindhoven

(VERWORPEN)• Tijd voor De Ruit (VERWORPEN)• Falconcrest (AANGEHOUDEN)• Betrokkenheid raad bij Stedelijk

Kompas (AANGENOMEN)

Page 8: Politiek Jaaroverzicht 2014

14. 15.

Amendementen

Amendementen worden in de regel minder vaak ingediend. Met een amendement wordt de tekst van een besluit veranderd en dient het college dit 1 op 1 uit te voeren.

Een amendement kan, in tegen-stelling tot een motie, door het college naast zich worden neerge-legd. De VVD zette ook haar naam onder enkele amendementen van andere partijen.

De VVD diende de volgende amende-menten in:

• Meerjarige evenementenvergun- ningen (AANGENOMEN)

• Uitnutten IP-rechten Dutch Design Week (NIET INGEDIEND)

• Hanteren Koninklijke Weg voor vrijkomende middelen (NIET INGEDIEND)

• Bestemmingsplan IV Tongelre buiten de ring (VERWORPEN)

• Financiering Integraal Huisves-tingsPlan Onderwijs (NIET INGE- DIEND TOT NA COMMISSIEBEHAN-DELING)

• Niet maximaal verhogen sport-tarieven (VERWORPEN)

• Hanteren van 1 cultuurbudget (VERWORPEN)

• Wijzigen zienswijze Regionaal Veiligheidsplan Oost-Brabant (AANGENOMEN)

• Instellen van Voorziening Sane-ring Eigen Vermogen Muziek- gebouw (VERWORPEN)

• Exploitatie Muziekgebouw (VER-WORPEN)

• Overhevelen budget mondiale bewustwording naar econo-mische zaken (VERWORPEN)

Actuele Vragen

Bij elke raadsvergadering kunnen raadsleden vragen voor het vragen-halfuur stellen. Aan het begin van de vergadering worden deze vragen gesteld en volgt er meteen een reactie van het col-lege. De vragen moeten dan wel spoedeisend en actueel zijn. Dat maakt dat actuele vragen niet vaak worden gesteld. In 2014 stelde de VVD actuele vragen over:

• Geen onomkeerbare besluiten nemen inzake Falconcrest

• Uitbreiden horeca schenkings- tijden evenementen in Genneper Parken

• Per direct realiseren van een oplossing voor Wijksportclub Woensel-West

• Tijdelijke huisvesting vluchtelin-gen in de Orangerie

Page 9: Politiek Jaaroverzicht 2014