Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

72

description

Alle activiteiten bij Rijn IJssel in 2014.

Transcript of Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

Page 1: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014
Page 2: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014
Page 3: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

EEN ECHTE UITBLINKER!

JAAROVERZICHT 2014

Casimir Smitsmans, student Interieur Design bij Rijn IJssel Creatieve Industrie, is in april gekozen tot Rijn IJssel mbo-uitblinker 2014. Casimir won hiermee een plek in de landelijke verkiezing en een iPad die hij kan gebruiken voor zijn studie.Tijdens zijn stage bij Kubikoff in Italië heeft Casimir een stoel ontworpen. Deze stoel is inmiddels in productie genomen en wordt wereldwijd verkocht. Een prestatie waarvoor niet alleen vakmanschap belangrijk is, maar ook creativiteit en technisch inzicht. Een hele sterke combinatie die Casimir een echte uitblinker maakt!

Rijn IJssel is bijzonder trots op deze student.

3

Page 4: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

ZORG 4

MENSEN MET BEPERKING IN ZONNETJE GEZETOok dit jaar deden studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn mee aan de Week van het Prokkelen; een initiatief van Stichting Prokkel met als doel om mensen met en zonder een (verstandelijke) beperking bij elkaar te brengen. Door het luiden van de beursgong op de Amsterdamse beurs werd op 2 juni het startsein van deze landelijke week gegeven. De mensen werden in het zonnetje gezet met een high tea en een picknick.Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting, een laagdrempelige manier om te laten zien dat iedereen mee kan doen in en aan de samenleving.

Page 5: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

VAKSCHOOLWAGENINGEN 5

GESLAAGDE FOOD PROFESSIONAL DAY 2014Geslaagde Food Professional Day 2014Ruim 180 deelnemers kwamen in maart af op de vierde editie van de Food Professional Day in Wageningen, die daarmee geheel was uitverkocht. Ze kregen een interactief programma voorgeschoteld van nieuwe ontwikkelingen in onderzoek en wetenschap op het gebied van voedsel en mogelijkheden daarvan voor de gastronomie. De deelnemers gingen niet alleen met een goodiebag naar huis, maar ook met een mentale tas vol nieuwe kennis en inspiratie. Enkele sprekers:• Prof. Saskia van Ruth over ‘Voedselfraude

steeds beter op te sporen’;• Meesterkok Angélique Schmeinck over

‘Mindmappen voor culinaire inspiratie’;• Jonnie Boer en prof. Eddy Smid over

‘Fermentatie in de haute-cuisine’.

Jonnie Boer: “Fermentatie; de Nederlandse Voedsel-

en Warenautoriteit vraagt wel eens wat ik ermee ga

doen. Ik zeg dan ‘koken’ en dan is het goed.”

Page 6: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

6CIOS & VEILIGHEID

Maar liefst € 0.000,00opgehaald voorSerious Request!

SERIOUS REQUEST2014Studenten en collega’s van Rijn IJssel CIOS & Veiligheid en Creatieve Industrie hebben ook dit jaar geld ingezameld voor Serious Request. Het eindbedrag werd op 19 december rond 13 uur bekend gemaakt: maar liefst €.Een afvaardiging van de niveau-2 studenten heeft dezelfde dag het bedrag in het glazen huis in Haarlem aan de 3FM dj’s overhandigd.

Een terugblik op Serious Request 2014 vind je op www.rijnijssel.nl/seriousrequest.

Page 7: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

7

BRIDGE TO LIBERATION EXPERIENCE

Met het Gelders Orkest optreden tijdens de herdenking van Market Garden: een prachtige ervaring voor studenten van de opleidingen Artiest Dans en de Nederlandse Musical Academie.

De studenten mochten een bijdrage leveren aan een ‘nieuwe manier van herdenken’. Vanaf februari zijn ze bezig geweest met het uitwerken van een creatief plan, het ontwikkelen van het verhaal Roosje en het schrijven van een script voor de film. Zeven maanden later was alles klaar. Vrijdag 19 september werden meer dan 20.000 mensen bij de John Frostbrug aan de Rijnkade meegenomen naar wat er zich zeventig jaar geleden heeft afgespeeld. Een geweldige avond en een prachtig project!Scan de QR voor de foto’s!

CREATIEVE INDUSTRIE

Page 8: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

SAMEN DOEN

JAAROVERZICHT 2014

In het kader van het reeds ingezette veranderprogramma Samen Doen, zijn in 2014 grote stappen gezet. Rijn IJssel werkt met ingang van 1 maart jl. niet langer vanuit sectoren, maar vanuit clusters. Deze clusters worden aangestuurd door (deels nieuwe) directeuren en teamleiders. Onze onderwijsorganisatie heeft het afgelopen jaar dus een grote verandering ondergaan.

Met de start van 2015 zullen ook de staf-en ondersteunende diensten heringericht worden. De negen te vormen stafdiensten zullen worden aangestuurd door (deels nieuwe) stafmanagers. De voorbereidingen hiervoor zijn in 2014 al ingezet.

Met de herinrichting van de organisatie heeft Rijn IJssel belangrijke stappen gezet om klaar te zijn voor de toekomst en de uitdagingen die ons te wachten staan.

8

Samendoen2015

Page 9: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

WELZIJN 9

LOKAAL SOCIAAL (NET)WERKENOp 24 juni vond het minisymposium ‘Lokaal sociaal (net)werken’ plaats bij Rijn IJssel Welzijn. Het thema van de bijeenkomst betrof de veranderingen in de sociale sector.

Er waren verschillende sprekers, te weten Han van Burken, teamcoach gebiedsteam Presikhaaf gemeente Arnhem, en dr. Frans de Vijlder, lector bij de HAN. De deelnemers konden kennisnemen van de studentenprojecten. Daarnaast was er gelegenheid om met elkaar in dialoog te gaan. Ien van Doormalen, directeur Solidez, gaf de aftrap voor een afsluitende discussie over organisatieontwikkeling: de omslag in de organisatie en de omslag in jezelf.

“ De reacties onder de deelnemers waren bijzonder positief.”

Page 10: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

10

GLANSRIJKE CARRIÈREWat begon als een idee voor een student company is uitgegroeid tot een glansrijke carrière als ondernemer... De KnifeCleaner is bedacht door studenten Niek Herikhuisen, Joep Smolders, Lars Huisman en Zamani Dabré. Het is een keukenapparaat dat messen in een handomdraai schoonmaakt.

Geert-Jan Wassink, begeleidend docent van KnifeCleaner: “Het enthousiasme en de passie waren top! Het is jammer dat je niet altijd wint, maar de ervaring neem je mee. Het was geweldig en dat kan over het hele afgelopen jaar gezegd worden.”

KnifeCleaner is inmiddels doorgestart als echt bedrijf. Hun product wordt de komende tijd doorontwikkeld en zal medio 2015 in de schappen liggen.

ECONOMIE & UITERLIJKE VERZORGING

“ Het enthousiasme en de passie waren top!”

Page 11: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

11

MEIDEN VERKENNEN TECHNIEK In het kader van het project ‘Meiden verkennen Techniek’ bracht een groep leerlingen van het Candea College een bezoek aan de opleiding Sound & Vision, Rent-All en Fairlight.

De meiden gingen op bezoek bij het praktijkgebouw van de opleiding Sound & Vision in Bemmel. Ze kregen verschillende workshops over licht en geluid en uitleg over cameratechniek, lichtbediening en microfoon- en geluidstechniek.Na hun bezoek aan Rijn IJssel kregen de leerlingen een rondleiding door de bedrijven Rent-All en Fairlight. Aan het eind van het programma zorgde een van de medewerkers van Fairlight voor een spetterende lichtshow. Een mooie afsluiting van een leerzame dag.

TECHNIEK & ICT

Page 12: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

12ENTREE & MAATWERK

RIJN IJSSEL KRIJGT DIPLOMA-ERKENNING VOOR DERDE LEERWEGOp 10 oktober is door Rijn IJssel Training & Opleiding, in samenwerking met Rijn IJssel Welzijn, bij het ministerie van OCW een verzoek ingediend voor diploma-erkenning derde leerweg. Na een positief advies van de Inspectie van het Onderwijs heeft het ministerie van OCW het verzoek goedgekeurd.

Bij de derde leerweg worden geen wettelijke eisen gesteld aan verplichte contacturen met een docent en verplichte stage-uren. Dat biedt de mogelijkheid om het leren op de werkplek voor medewerkers van leerbedrijven RIJker te maken door onder andere training on the job of het organiseren van masterclasses passend bij de leervraag van dat moment. Scholing op afstand met Blended Learning behoort ook tot de mogelijkheden.

Page 13: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 13

RIJN IJSSEL MAAKT ZICH OP VOOR HET NIEUWE WERKENDe opkomst van digitalisering verandert de manier van werken om ons heen. Rijn IJssel verandert daarin mee. Plaats- en tijdonafhankelijk studeren en werken zijn meer en meer gewenst. Om dit bij Rijn IJssel beter mogelijk te maken is door Informatiemanagement en ICT Services in 2014 een grootschalig project gestart onder de werknaam ‘Bring Your Own Device’. Vanuit dit project is achter de schermen hard gewerkt aan zaken zoals het verbeteren van de draadloze voorzieningen, mogelijkheden om werk- en studiegerelateerde software op merk- en typeonafhankelijke computersystemen (zoals tablets en smartphones) te kunnen gebruiken en voorzieningen (Office 365) om digitale samenwerking en onderlinge communicatie te versterken.

Page 14: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

ENTREE & MAATWERK 14

© E

rik

van

Leeu

wen

GOUD EN ZILVER TIJDENSEK ATLETIEKTopsportster Sifan Hassan volgt bij Rijn IJssel de opleiding ‘Horeca-assistent’ en heeft tijdens het Europees Kampioenschap twee medailles gewonnen. Op vrijdag 15 augustus 2014 werd Sifan eerste op de 1500 meter en won zij goud dankzij een tijd van 4.04.18 minuten. De volgende dag won zij zilver op de 5000 meter. Rijn IJssel is trots op deze kanjer!

“Dankzij deze regeling wordt Sifan door school zoveel mogelijk begeleid bij het combineren van studeren en trainen.”

Extra begeleiding dankzij

topsportregeling

Page 15: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

RIJN IJSSELIN VOGELVLUCHT

JAAROVERZICHT 2014 15

Facts&figures2013 1.055,9 medewerkers (fte) 12.827 mbo-studenten 874 cursisten (educatietraject) 469 VAVO-leerlingen (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs)

Rijn IJssel Landelijk Diplomaresultaat 2011 65,7% 67,5% 2012 64,8% 62,2% 2013 67,1% 72,0%

Jaarresultaat 2011 66,1% 67,8% 2012 63,6% 64,5% 2013 67,6% 72,0%

JOB-monitor2014 (studenttevredenheidsonderzoek) Opleiding 7,1 7,0 School 6,7 6,5

Medewerkersonderzoek2014 Bevlogenheid 7,3 7,2 Betrokkenheid 6,8 6,9 Tevredenheid 7,0 6,9

Page 16: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

16

ZORGTOPPER 2014

Bij ROC Midden Nederland vond woensdag 12 november de voorronde van de nationale ‘Skills Heroes’ plaats: vakwedstrijden voor mbo’ers. Er zijn wedstrijden in diverse richtingen, op verschillende niveaus en in verschillende leerjaren. Zeven studenten van verschillende roc’s streden mee om de titel van ‘Zorgtopper 2014’. Rijn IJssel-studenten Kim Verheijen en Yesim Elmas behaalden samen de tweede plaats. Een knappe prestatie!

De studenten kregen allemaal dezelfde casus: een mevrouw, onlangs ontslagen uit het ziekenhuis, moest leren zelf haar stoma te verzorgen. Onder het streng toeziend oog van de vakjury moesten de verpleegkundigen in spé de juiste verpleegtechnische handelin-gen verrichten. Daarnaast dienden ze aandacht en begrip voor de patiënt te tonen.

ZORG

Een knappe prestatie!

Page 17: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

VAKSCHOOLWAGENINGEN

ROADSHOWTijdens de dag van de duurzaamheid konden studenten van Vakschool Wageningen alles horen en vragen over duurzaam vervoer. Daarbij konden ze diverse producten uitproberen zoals elektrische bromfietsen, fietsen en steps. Ook mochten ze plaatsnemen in een elektrisch aangedreven auto namelijk een Tesla. Van dit aanbod werd dan ook graag gebruik gemaakt.

Rijn IJssel heeft de ambitie waarin de nadruk ligt op duurzaamheid en ondernemendheid en Vakschool Wageningen pakte dit op met deze Roadshow door het vooral ook te DOEN.

Ook was er aandacht voor het certificaat ‘green key’ dat Vakschool Wageningen voor het hotel wil behalen. Deze green key gaat in het toekomstige werkveld een grote rol spelen. Geen enkel zichzelf respecterend hotel laat dit aan zich voorbij gaan.

17

Page 18: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

RIJN IJSSELEN VITESSETEKENEN INTENTIEVERKLARING

Vrijdag 3 oktober hebben Rijn IJssel en Vitesse, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, een intentieverklaring getekend. Rijn IJssel en Vitesse werken al enige jaren op informele wijze samen. Met het convenant wordt de bestaande samenwerking bekrachtigd en geïntensiveerd.

De intentieverklaring werd namens Vitesse ondertekend door algemeen directeur Joost de Wit. Ook de voorzitter van stichting Vitesse Betrokken, Maarten van Gessel, zette zijn handtekening. Namens Rijn IJssel werd de intentieverklaring ondertekend door Kitty Oirbons, lid college van bestuur. Een aantal studenten waren getuige van het officiële moment.

18

© V

itess

e

CIOS & VEILIGHEID

Page 19: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

19

STUDENTEN HUMAN TECHNOLOGY DENKEN MEE OVER KLIMBOS

Met een aantal fantastische presentaties toonden tweedejaars studenten van de opleiding Human Technology dat zij serieus hebben nagedacht over de vraag van opdrachtgever Klimbos in Ruurlo: ‘Is het mogelijk het park geschikt te maken voor bezoekers met een handicap?’ Door de studenten werden voorstellen gedaan voor rolstoelgebruikers, bezoekers met een geestelijke beperking, slechtzienden en ouderen. Ook werden de voorstellen voorzien van een prijskaartje. De opdrachtgever was zeer onder de indruk van de presentaties en zag ook zeker mogelijkheden. Samen met de Stichting Kanjers voor Kanjers en het fonds Gehandicaptensport worden de voorstellen nader bekeken en uitgewerkt.

CREATIEVE INDUSTRIE

Page 20: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

WELZIJN 20

ZORG(EN) DOEN WE SAMENStudenten Maatschappelijke Zorg en Jeugdzorg organiseerden op 23 mei een innovatieve producten- en dienstenmarkt. Vooraf zijn enkele studenten geïnterviewd en met de opdracht aan de slag gegaan. Ze ontvingen uiteindelijk zo’n vijftig bezoekers vanuit het werkveld en zeventig vanuit Rijn IJssel zelf.

Bezoekers waren over het algemeen positief over de creativiteit en soms simpele oplossingen voor bestaande problemen in de zorg. De dienst die het best werd beoordeeld was ‘hondenuitlaatservice Tim Thus’. Als tweede eindigde het islamitische kookboek, met gerechten die binnen drie kwartier op tafel kunnen staan met de gebruikelijke ingrediënten. De cursus ‘online bestellen bij AH’ behaalde een goede derde plaats.

Page 21: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 21

MEDEZEGGENSCHAP

VOOR EN DOOR MEDEWERKERSBegin 2014 heeft een OR-verkiezing plaatsgevonden. De Ondernemingsraad van Rijn IJssel bestaat uit elf leden, gekozen door de kiesgerechtigde werknemers. De raad heeft vier vaste commissies: • Financiën;• Veiligheid, Gezondheid en Welzijn (Arbo);• Personeel en Organisatie;• Onderwijs en Huisvesting.In september heeft de OR deelgenomen aan de jaarlijkse tweedaagse van het landelijk platform medezeggenschap BVE.

De Ondernemingsraad participeerde in 2014 in diverse stuur- en werkgroepen en bijeenkomsten. De bestuurder en de OR hebben samen onder meer gesproken over de dossiers maatwerkregeling arbodienstverlening, herziene regeling gesprekscyclus, klachtenregeling medewerkers, reorganisatie Entree & Maatwerk en fase 2 herinrichting staf- en ondersteunende diensten.

Page 22: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

22

UNIEK BEZOEK

Een uniek bezoek aan de student companies op maandag 15 september. MinisterJet Bussemaker én staatssecretaris Sander Dekker kwamen samen op werk-bezoek. Meestal worden de taken verdeeld, maar niet deze middag...

De minister en de staatssecretaris waren er namelijk om in gesprek te gaan met de Kritische Vrienden van de Lerarenagenda over het thema ‘onderwijs en ondernemen’.Studenten van KnifeCleaner (zie pagina 10) deelden de ervaringen, kansen en leer-momenten die zij hebben opgedaan met de start en doorstart van hun studentenbedrijf. In de MKBuzz werden de minister en staats-secretaris geïnformeerd over de betrokken-heid van Jong Ondernemen en het MKB bij het onderwijs. Aan de hand van een aantal stellingen werd vervolgens het thema ‘onderwijs en ondernemen’ verder uitgediept. Bekijk hier een videoverslag!

ECONOMIE & UITERLIJKE VERZORGING

Page 23: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

23TECHNIEK & ICT

SUCCESVOLLE VAKKANJERS Studenten Erwin van Hulst, Industrieel Automatiseerder en Tom Houtman, Engineering, namen met goed resultaat deel aan de voorrondes van de Vakkanjer wedstrijden. Erwin wist een plaats in de landelijke finales in Rotterdam te bereiken.

Tom Houtman heeft zelfs een ticket naar Worldskills 2015 in Brazilië in de wacht gesleept. De Worldskills wordt in augustus 2015 gehouden in São Paulo. Eind november werden de allesbeslissende kwalificatie-wedstrijden gehouden op de locatie van Rijn IJssel aan de Thorbeckestraat.

Luister hier hoe Tom vertelt over ‘the road to Brazil’.

Page 24: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

24ENTREE & MAATWERK

223

82%

MEER VAVO-GESLAAGDENIN AUGUSTUSIn augustus hebben dertig studenten lessen gevolgd bij het VAVO en de schoolexamens gemaakt. Het VAVO biedt al langer dit augustustraject aan, maar in overleg met de scholen voor voortgezet onderwijs zijn de voorwaarden aangepast. Deze aanpassing heeft tot een hogere toestroom geleid.

Eind juni reikte het VAVO al 223 vmbo-, havo- of vwo-diploma’s uit. Dit is een slagingspercentage van 82%, uitgaande vande 291 studenten die op 1 oktober 2013 van plan waren dat diploma te behalen. Voor ‘tweede kans onderwijs’ een mooi resultaat.

Page 25: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 25

100% KLIMAAT-NEUTRALE KOFFIEGelijktijdig met de ingebruikname van nieuwe koffieapparatuur is Rijn IJssel met ingang van het schooljaar 2014-2015, als eerste onderwijsinstelling in Nederland, overgestapt op biologische, fairtrade en 100% klimaatneutrale koffie. In samenwerking met de Arnhemse koffiebrander Peeze is een koffiemelange uitgekozen die voldoet aanalle eisen als het gaat om smaak en duurzaamheid. Elk kopje koffie wordt binnen Rijn IJssel nu vers gezet.

Page 26: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 26

WE(B)CARE!We constateren dat social media steeds meer de plaats innemen van de traditionele (communicatie)middelen. Daarom heeft Rijn IJssel sinds april van dit jaar een ‘webcare team’. Het webcare team monitort de social media-kanalen van Rijn IJssel en is actief bezig met het verzorgen van webcare. Op deze manier kunnen we (potentiële) studen-ten of andere stakeholders helpen bij vragen en problemen, een bijdrage leveren aan het imago van Rijn IJssel of reputatieschade voorkomen. Daarnaast kunnen we een positieve invloed uitoefenen op zoekresulta-ten en inhoudelijk voorlichten over onze opleidingen.Het resultaat is al duidelijk zichtbaar. Sinds de start zijn er bijna 450 nieuwe volgers van ons Twitter-kanaal, 300 nieuwe volgers op Linkedin en zelfs ruim 1050 nieuwe likes op onze Facebookpagina.

Nee, nog niet 100%.

Bedankt. Ik kom zeker langs!

Werkstuk maken over orientatiedagen bij #rijnijssel

Femke

Goed om je te orienteren Femke. Weet je al welke opleiding je wilt gaan doen?

Rijn IJssel

Moeilijk he? Op 30 en 31 januari zijn de Open Dagen bij Rijn IJssel. Helpt vast!

Hartstikke goed. Als je nog vragen hebt, kun je ook bellen naar STIP: 0800 0200995.

Page 27: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014

RIJK ONDERWIJS VAN START Het afgelopen jaar is Rijn IJssel voortvarend aan de slag gegaan met het verbeteren en moderniseren van het onderwijs. Nieuwe kwalificatiedossiers en maatregelen die het mbo volgens Focus op Vakmanschap moet nemen, maken dat we ons voorbereiden op een grootschalige onderwijsvernieuwing. RIJk betekent meer dan het opnieuw indelen van je curriculum: studenten worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen in een RIJke onderwijsomgeving, gebruikmakend van inspirerende bronnen die up-to-date zijn met het beroep en de wereld buiten school.Zes onderwijsteams voeren sinds augustus 2014 RIJk Onderwijs in de praktijk uit.Vanaf januari 2015 gaan 26 onderwijsteams met RIJk aan de slag.

Scan de QR voor meeruitleg over RIJk Onderwijs

“RIJk is inmiddels uitgegroeid van ‘Wat is dat?’ naar ‘Dat is wat.’”

27

Page 28: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

ZORG 28

SYMPOSIA GEORGANISEERD DOOR STUDENTENIn 2014 vonden diverse symposia plaats. Deze symposia waren bestemd voor ouders, vrienden, werkbegeleiders/praktijkopleiders en maakten onderdeel uit van de afsluiting van de opleiding.

Op 9 april was de eer aan vierdejaars studenten van de opleiding Verpleegkundige. Het organiseren en uitvoeren van dit symposium was ter afronding van de beroepsprestatie ‘Bevorderen van deskundigheid’. De studen-ten hadden 41 workshops ontwikkeld, waaronder ‘ademnood’ en ‘kwetsbare ouderen’ in de postoperatieve verpleging.

Ook studenten van de opleiding Verzorgende hebben symposia georganiseerd. Hierbij ging het om meerdere symposia gedurende het schooljaar. Waaronder het symposium dat plaatsvond op 30 oktober met als centrale thema ‘Alternatieven in de zorg. Meer met minder.’

Page 29: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

VAKSCHOOLWAGENINGEN

ZIJ, DIE VOOR U PARAAT STONDENDit jaar was er een extra reden om stil te staan bij de verschrikkingen voor de burgers in de periode 1944-1945. In het Rijn IJssel gebouw aan de Apeldoornseweg, dat vroeger dienst deed als meisjes HBS en waar vele duizenden vluchtelingen langsgingen om de ellende van de stad te ontvluchten, vond een ceremonie plaats. Hieraan was een bijzondere activiteit gekoppeld: het hernieuwd en vernieuwd uitgeven van het Rode Kruisboek ‘Zij, die voor U paraat stonden’ vanC. Szerkowski, een belangrijke Pools-Arnhemse Rode Kruisveteraan.Hiermee leverde Rijn IJssel een bijdrage aan het herdenken binnen de stad en haar omgeving. De bijeenkomst werd gekoppeld aan een leermoment voor de studenten. Zij kregen uitleg over de achtergronden van de Airborne herdenkingen. Ook de kranslegging werd uitgevoerd door studenten.

29

Page 30: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

30

DOELMATIGER WERKEN BIJ DEFENSIEDefensie heeft besloten om het aantal aanbieders van de opleidingen Veiligheid en Vakmanschap (VEVA) terug te brengen. Dit betekent voor Rijn IJssel dat wij deze opleidingen niet meer kunnen aanbieden.

“ Huidige studenten kunnen opleiding afmaken.”

Studenten die nu bij Rijn IJssel een VEVA-opleiding volgen, kunnen deze opleiding gewoon afmaken tot hun diplomering. Door Rijn IJssel CIOS & Veiligheid wordt bekeken hoe de kennis en kunde van onze collega’s bij de VEVA-opleidingen op een andere manier ingezet kunnen worden.

CIOS & VEILIGHEID

Page 31: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

31

EXPOSITIES STUDENTEN CREATIEVE INDUSTRIE

• Op 19 maart vond in het Trans6/MEE gebouw de opening plaats van een expositie door eindexamenstudenten van de opleidingen Mediavormgever Art & Design en Etaleur/Vormgever Ruimtelijke Presentatie & Communicatie.

• Voor Rozet, dé plek in Arnhem voor activiteiten op het gebied van kennis, cultuur en educatie, werd door studenten van de opleiding Mediavormgever Art & Design een mixed media object ontworpen.

• De studenten van de opleiding Vormgeving Ruimtelijke Presentatie & Communicatie kregen de opdracht om een spannende presentatie te maken met producten van Arnhem Coming Soon, een conceptstore voor Nederlands Design.

• Van 26 maart t/m 5 mei was een expositie van kinderboeken te zien in bibliotheek Arnhem.

CREATIEVE INDUSTRIE

Page 32: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

WELZIJN 32

ZO WERKEN WIJ IN DE KLASIn het kader van betrokkenheid neemt het college van bestuur regelmatig een kijkje in de keuken elders in de organisatie. Zo ook bij het cluster Welzijn. Het afgelopen jaar woonde bestuursvoorzitter Ben Geerdink de lessen ‘sociale vaardigheid’ en ‘rekenen’ bij. Bij de les ‘sociale vaardigheid’ viel de saamhorigheid onder studenten op. In de rekenles waren de studenten voornamelijk individueel bezig en was er minder groepsdynamiek. Student Rens gaf aan dathij wel een dagje mee wilde lopen met Ben Geerdink. Ook deze uitwisseling heeftinmiddels plaatsgevonden. En Rens heeft de smaak te pakken. Hij is inmiddels actief lid van de Rijn IJssel Studentenraad.

Page 33: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

33

STUDENT WINT KEUNE YOUNG TALENT AWARD 2014Op 26 mei werd tijdens de Vakbeurs Uiterlijke Verzorging in Hardenberg voor de vijfde keer de Keune Young Talent Award gehouden. Gelukkige winnares was Nikky van Brakel, student bij de opleiding Junior Kapper van Rijn IJssel. Keune Haircosmetics heeft deze wedstrijd in het leven geroepen om het Nederlandse kappersonderwijs te ondersteunen en vakmanschap en creativiteit te stimuleren. De kappersprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan kapperstalenten die nog naar school gaan. Het thema van de wedstrijd dit jaar was ‘Between past and present’.

“De opbouw van de technische aspecten in de coupe werd feilloos doorgevoerd in styling en make-up. Nikky scoorde op alle beoor-delingscriteria dus zeer hoog,” aldus de jury.

ECONOMIE & UITERLIJKE VERZORGING

“ Nikky scoorde op alle criteria zeer hoog.”

Page 34: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

34TECHNIEK & ICT

POWERLAB VERBINDT ONDERWIJS METDUURZAME BEDRIJVEN

In het Arnhemse Powerlab werken bedrijven en onderwijsinstellingen sinds 8 oktober samen aan duurzame energieprojecten. De ondernemingen zitten in een gebouw met studenten en leerlingen van verschillende niveaus.

Om de aansluiting op de arbeidsmarkt kracht bij te zetten start Rijn IJssel, met een aantal partners, een publiek-private samenwerking. Dit samenwerkingsverband zorgt voor een betere aansluiting van mbo-techniekonderwijs op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgen de partijen voor een grotere instroom van studenten en een betere doorstroom naar hbo-niveau.Zowel kleine innovatieve bedrijven als grote gevestigde bedrijven kunnen deelnemen aan het samenwerkingsverband. Momenteel praat Rijn IJssel hierover met bouw- en vastgoedconcern BAM, de gemeente Arnhem en de gemeente Renkum.

Page 35: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

35

SOCIAAL PLAN EDUCATIEDonderdag 13 november 2014 is het sociaal plan vrijwillige en verplichte fase ondertekend door het college van bestuur en de vakbonden. Deze plannen komen voort uithet reorganisatieplan Entree & Maatwerk, onderdeel Educatie/ISK en examenbureau Inburgering. Het doel van het sociaal plan is het scheppen van duidelijkheid voor de werknemers van Rijn IJssel, met name voor de collega’s van Educatie, de Internationale Schakelklas (ISK) en het examenbureau Inburgering. Het sociaal plan, dat met instemming van de vakbonden tot stand is gekomen, is bedoeld als aanvulling op de bestaande cao mbo.

Nu beide plannen zijn ondertekend, is met ingang van vrijdag 14 november 2014 de vrijwillige fase ingegaan. Rijn IJssel stelt tijdens deze fase enkele faciliteiten ter beschikking.

ENTREE & MAATWERK

Page 36: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 36

WEGENS SUCCES VERLENGD!Bij de Helpdesk ICT blijken veel vragen gesteld te worden over het computergebruik door medewerkers van Rijn IJssel. Om die reden is er in het voorjaar een serie smart-lunches georganiseerd; een interactieve presentatie inclusief lunch, waar de meest voorkomende vragen werden behandeld. Ook werden er handige tips gegeven en trucs uitgelegd.

Door het grote succes is de serie nu een continue service die regelmatig door ICT wordt aangeboden.

Page 37: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 37

TAAL EN REKENEN: ECHT NODIG!ZomercursussenOok dit jaar was er veel belangstelling voor de zomercursussen Nederlands en Rekenen. Studenten vonden het prettig om intensief met taal of rekenen bezig te zijn zodat ze daarna met meer zelfvertrouwen het schooljaar konden starten.

LondenIn de herfst is een groep van twintig studen-ten naar Londen geweest voor een intensieve cursus Engels. De studenten hebben niet alleen hun taalniveau verbeterd, maar ook veel opgestoken van de Engelse cultuur en het dagelijks leven in een wereldstad.

Welkteamwordtstraksdédebatkampioen?Dat zullen we weten op 22 januari 2015. Het project Taal & Rekenen en studenten van de opleiding EventMarketing zijn druk bezig met de voorbereidingen van dit toernooi in samenwerking met de Stichting Nederlands Debat Instituut.

Page 38: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 38

STICHTING STEUNFONDSHet steunfonds van Rijn IJssel ondersteunt studenten met een financiële bijdrage.

In 2014 (tot half november) zijn er 44 aan-vragen geweest, waarvan er 40 gehonoreerd konden worden voor een bedrag van in totaal € 41.093,40.Het ging hierbij om jongeren met duizenden euro’s schuld, ontwrichte gezinnen en nieuwkomers in Nederland die een valse start gemaakt hebben.

WiljijStichtingSteunfondssteunen?Scan de QR voor meer info.

Page 39: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

VAKSCHOOLWAGENINGEN

GOUDEN PROFESSIONALITEIT TUSSEN ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN!De samenwerking tussen Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Rijn IJssel Creatieve Industrie, Atelier Velp en Hotel Papendal blijkt een gouden formule. De 640 gasten genoten van een culinaire avond vol zang en dans tijdens de Dinnershows GOUD. Dat dit alles plaatsvond op Papendal, kloppend hart en trainingscentrum van ‘onze’ topsporters, op een moment dat het erepodium in Sotsji met grote regelmaat oranje kleurde, gaf het evenement een extra gouden randje.

Dine&DanceEind november deden we het nog eens dunnetjes over op onze eigen locatie aan de Apeldoornseweg. Tijdens deze avond genoten de gasten van een viergangen-verrassingsmenu en spetterende optredens. De avond had een Italiaans tintje.

39

Page 40: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

40ENTREE & MAATWERK

RIJK(E) ENTREE-OPLEIDING GESTART IN 2014!Rijn IJssel is op 1 augustus gestart met de Entree-opleiding. Hiermee is de Pasvorm komen te vervallen. Een Entree-diploma is een goede voorbereiding op een mbo niveau 2-opleiding of een goede start voor de arbeidsmarkt.

Alle uitstroomprofielen van de Entree-opleiding worden volgens het RIJk Onderwijs uitgevoerd. Een behoorlijke verandering voor de onderwijsteams en de studenten. En dus een hele uitdaging, maar de reacties zijn positief. Alle onderwijsteams worden inmiddels begeleid door Young Works, een bureau voor jongerencommunicatie.

Studenten met het Entree-diploma met doorstroomrecht mogen door naar een niveau 2-opleiding. Deze studenten worden begeleid naar de desbetreffende opleidingen. In het kader van RIJk Onderwijs worden leereenheden van Entree afgestemd op een goede aansluiting op niveau 2.

Page 41: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 41

BEDANKT VOOR JE INZET!In het kader van de ‘Dag van de leraar’ zijn maandag 6 oktober op alle Rijn IJssel locaties dozen met gemengd fruit neergezet. Hiermee wilde Rijn IJssel alle medewerkers bedanken voor hun inzet.

Page 42: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 42

ONDERNEMEND ONDERWIJS, VAST EN ZEKER!Met subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft Rijn IJssel de afgelopen tweeënhalf jaar haar best practices op het terrein van ondernemend onderwijs onder de titel ‘Ondernemend onderwijs, vast en zeker’ overgedragen aan drie scholen* in de regio. Het gaat om best practices als resultaat van verschillende projecten die Rijn IJssel heeft uitgevoerd in het kader van de subsidieregeling ‘Onderwijs Netwerken Ondernemen’ (ONO). De volgende elementen zijn overgedragen aan de scholen: • Borging van ondernemendheid in de

school;• Professionalisering van docenten op

ondernemendheid en ondernemerschap.Vanuit een gezamenlijke visie werd samen met de school een strategie ontwikkeld om ondernemendheid en ondernemerschap in de school te borgen.

Voor de verdieping binnen ons eigen roc is gekozen voor een verdere implementatie van het Certificaat Ondernemerschap. Dit jaar heeft dat geresulteerd in ruim 120 studenten die gestart zijn met het Certificaat Ondernemerschap.

* vmbo ’t Venster in Arnhem, Citadel College in Lent en Helicon in Velp.

Page 43: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

WELZIJN 43

CHALLENGE DAY

Op 14 april hebben vier klassen van de opleiding Onderwijsassistent deelgenomen aan ‘Challenge Day’. Ook wel bekend van het televisieprogramma ‘Over de streep’.Het was een indrukwekkende dag, of zoals een student het verwoordde:

KeurmerkHet Challenge Day Keurmerk wordt uitgereikt aan scholen die structureel kiezen voor veiligheid en onderling begrip. Rijn IJssel ontving daarvoor een certificaat en een doorzichtige tegel met het Challenge Day logo en de naam van de school erin gegraveerd. Zo worden studenten en docenten er iedere dag aan herinnerd hoe men graag met elkaar omgaat op school.

“ Ik heb veel geluisterd, gehuild, gelachen, getroost en bovenal… veel geleerd!”

Page 44: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

CIOS & VEILIGHEID 44

SPECIALHEROES DAYDinsdag 23 september vond de jaarlijkse ‘Menzis Special Heroes Day’ plaats. Bijna driehonderd kinderen met een beperking hebben met én tegen elkaar gesport. De dag was mede mogelijk dankzij de inzet van studenten van Rijn IJssel CIOS Arnhem. Het was voor deze studenten een ideale manier om al vroeg in het schooljaar kennis te maken met de verschillende verschijningsvormen van kinderen uit het toekomstige werkveld.

Special Heroes Day vond acht jaar geleden voor het eerst plaats en heeft tot doel om kinderen met een beperking actief aan het sporten te krijgen. De sportparticipatie van deze doelgroep is van 18% toegenomen tot maar liefst 52%.

Page 45: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

45

STARTHet schooljaar 2014-2015 startte voor het cluster Economie & Uiterlijke Verzorging met twee nieuwe uitdagingen…

Op 18 augustus opende Olympisch medaillewinnares Ellen van Langen op Papendal de opleiding Business & Sport 2014-2015, die RIJk wordt uitgevoerd. Samen met alle eerstejaars studenten, hun ouders en een aantal collega’s presenteerden studenten hun dromen op een groot scherm en haakte Ellen van Langen hier met haar eigen ervaringen op in. Op 27 augustus vond de aftrap plaats van het Alumni Netwerk Ondernemerschap Rijn IJssel. Peter Erren, oud-student van de Handelsschool en nu al vele jaren succesvol ondernemer, nam ons mee in zijn eigen volwassenwording en die van zijn onderneming, met alle ups en downs.

Kijkvoormeerinformatieoverhetalumninetwerkopwww.rijnijssel.nl/alumni.

ECONOMIE & UITERLIJKE VERZORGING

Page 46: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

46TECHNIEK & ICT

TECHNIEKDAG ARNHEM ENORM SUCCES!De Techniekdag Arnhem en de Open Dag op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem zijn een succes geworden. Maar liefst 15.000 mensen bezochten 11 oktober het industrieterrein. Doel van deze dag was enerzijds kinderen kennis te laten maken met techniek. Anderzijds om de beeldvorming beter aan te laten sluiten bij de kwaliteit en het duurzame en innovatieve karakter van IPKW. Met meer dan 100 doe-activiteiten door bedrijven en onderwijsinstellingen viel er genoeg te beleven voor jong en oud. Wethouder Hans Giesing sprak namens de gemeente Arnhem enthousiast over de samenwerking tussen het park en de Techniekdag Arnhem.

“ Zo zie je maar weer hoe leuk techniek kan zijn.”

Page 47: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 47

BEESTACHTIGE OPENINGOp maandag 18 augustus openden we gezamenlijk het nieuwe schooljaar. Ieder cluster startte de schoolopening op de eigen locatie met een lunch. Vervolgens reisde iedereen af naar Burgers’ Zoo voor het officiële programma. Nadat er een moment werd stilgestaan bij de vliegramp van vlucht MH17, waarbij Rijn IJssel collega Petra van Eldijk en student Lorenzo van de Kraats heeft verloren, werd het schooljaar officieel geopend door het college van bestuur. Zij werden begeleid door Rijn IJssel mbo-uitblinker Casimir Smitsmans. Vervolgens sprak trendwatcher Adjiedj Bakas de aanwezigen toe over de nieuwe tijd, het nieuwe onderwijs en de nieuwe producten en diensten. De middag werd afgesloten met een hapje en drankje, waarna de collega’s Burgers’ Zoo op eigen gelegenheid konden bezoeken.

Page 48: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 48

RIJN IJSSEL INTENSIVEERT SAMENWERKING MET DE HANAl jaren werken de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Rijn IJssel samen. Het afgelopen jaar zijn daar meer initiatieven bijgekomen. Zo is er een werkgroep die samen met het ‘Centre of Expertise Leren met ICT’ onderzoekt hoe ICT op een juiste manier ingezet kan worden binnen RIJk Onderwijs.

Ook in het kader van professionalisering van docenten werken de Gelderse roc’s samen met de HAN/Interstudie-NDO.Het project Krachtig Meesterschap heeft een vervolg gekregen met als doel het curriculum van de lerarenopleiding meer mbo-proof te maken. Het project moet er mede toe leiden dat Rijn IJssel in 2017 de accreditatie voor Opleidingsschool met goed gevolg doorstaat. Op bestuurlijk niveau participeert Rijn IJssel in de Adviesgroep Beroepsonderwijs van Instituut Leraar en School van de HAN en in de werkveldadviescommissie.

Page 49: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

ZORG 49

TOENEMENDE BELANGSTELLING INTERNATIONALE STAGESStudenten van Rijn IJssel Zorg toonden steeds vaker belangstelling voor het volgen van een stage in het buitenland. Studenten Verpleegkunde liepen onder andere stage in privéklinieken in Spanje, België en in Burkina Fasso. Ze liepen daar stage op verschillende afdelingen, zodat zij een goed beeld kregen van het beroep van een verpleegkundige.

Het volgen van een internationale stage is een bijzondere ervaring.

Page 50: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 50

RAAD VAN TOEZICHTDe raad van toezicht van Rijn IJssel werd in2014 gevormd door:

VoorzitterDe heer drs. M. (Marten) RoordaVoorzitter Raad van Bestuur Cito LedenDe heer drs. R. (Rudolf) BosveldDirecteur en bestuurslid PPF Group N.V. Mevrouw mr. J.L. (Joke) CuperusHoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland

Mevrouw drs. I.T.J. (Inge) GrimmDirecteur Bedrijfsvoering van Agrotechnology& Food Sciences Group, onderdeel van Wageningen UR

De heer G.J. (Gert Jan) OplaatDirecteur Brook Consultancy B.V.

Per 1 juli 2014 zijn toegetreden:De heer drs. M.J.N. (Michiel) van WessemMichiel van Wessem, organisatieadvies, -ontwikkeling en interim-management Mevrouw dr. M.J.H. (Marianne) van der WeidenEigenaar Marianne van der Weiden Onderwijsadvies

Page 51: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

51

WIN-WINSITUATIEGedurende het hele schooljaar werden deze studenten Beveiliger en Handhaving, Toezicht & Veiligheid ingezet bij activiteiten in Arnhem. Voor zowel studenten als externe partijen is er sprake van een win-winsituatie.Zo waren ongeveer dertig eerstejaars studenten van de opleiding Beveiliger op 11 oktober aanwezig bij de jaarlijkse techniekdag. Voorafgaand aan de dag kregen de studenten een rondleiding over het terrein en moesten zij een veiligheidsrisicoanalyse maken. De organisatie was onder de indruk van de kwaliteit van de studenten.

“Het was indrukwekkend om te zien hoe alles er bijstond en met welk enthousiasme de studenten van Rijn IJssel zich aan hun opdracht hebben gewijd”, aldus Berbera Vogel van IPKW.

CIOS & VEILIGHEID

“ Erg bijzonder om te zien en te ervaren.”

Page 52: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 52

MEDEWERKERS-ONDERZOEK 2014In het najaar van 2014 heeft het Rijn IJssel Medewerkersonderzoek plaatsgevonden met een responsscore van 77,4%. Een mooi resultaat: 1,3% boven de stand van twee jaar geleden en precies 4% boven de mbo benchmark.

Pluspunten:• Het werk geeft energie;• Doorgroeimogelijkheden; • Plezier in het werk.

Verbeterpunten:• Trots op Rijn IJssel;• Het gevoel dat je als medewerker bij

Rijn IJssel past;• Waardering door Rijn IJssel.

Op Rijn IJssel-niveau zullen de twee belangrijkste verbeterpunten worden vastgelegd. Daarnaast worden er per cluster én per team twee verbeterpunten vastgelegd.

Het streven is dat bij de volgende meting van oktober 2016 zal blijken dat de pluspunten beter benut zijn en de verbeterpunten merkbaar zijn aangepakt.

Page 53: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

53

KAPPERSMARKT Op maandag 19 mei vond er een kappersmarkt plaats op de locatie Middachtensingel. De kappersmarkt werd georganiseerd voor alle eerstejaars studenten van de opleidingen Kapper en Schoonheidsverzorging.Het praktijklokaal stond vol marktkramen waar verschillende kappersmerken hun producten aanboden. Zo waren o.a. Indola, Balmain Paris en Goldwell aanwezig. Niet alleen konden er producten worden gekocht, ook werden er workshops gegeven over haarkleuring, haarstyling, Clip In’s, visagie en tools krul/stijltang.

De studenten vonden het erg leuk dat er een kappersmarkt op school werd georganiseerd. Zo kregen ze een goed een beeld van de kappersmarkt.

ECONOMIE & UITERLIJKE VERZORGING

“ De studenten vonden het zeker voor herhaling vatbaar.”

Page 54: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

54

STUDENTEN ARTIEST DANS URBAN BEHALEN KWARTFINALES HIPHOP IN LONDEN

Denzel van der Vorst en Kevin Croes, tweedejaars Artiest Urban Dans, zijn tot de kwartfinales in de categorie HipHop gekomen tijdens de Juste Debout 2014 in Londen. Juste Debout is een jaarlijks terugkerende danswedstrijd waarbij in tweetallen in vier dansstijlen (HipHop, House, Popping en Locking) tegen elkaar wordt gestreden in het laten zien van de beste ‘Streetdance moves’.Tijdens de ‘battle’ lieten Denzel en Kevin hun eigen ‘performance’ zien in de HipHop dansstijl.

CREATIEVE INDUSTRIE

Page 55: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 55

WI-FIWaar Rijn IJssel ICT Services in 2007 nog zo’n 450 draadloze apparaten gelijktijdig bediende, is dat aantal inmiddels opgelopen tot ruim 4.800 apparaten. Bij ‘draadloze apparaten’ moet je denken aan laptops, tablets, smart- phones en ‘wearables’ zoals de smartwatch. Om de gebruikers van een goede draadloze verbinding te blijven voorzien en nieuwe initiatieven zoals RIJk Onderwijs en Bring Your Own Device (BYOD) goed te kunnen faciliteren, heeft ICT Services in 2014 hoog ingezet op de modernisering en uitbreiding van de Wi-Fi infrastructuur.Daarmee sluiten we aan op de ‘cloud first’ strategie van Rijn IJssel, wordt de beheerlast gereduceerd en krijgt Rijn IJssel een toe-komstvaste, draadloze internetverbinding van hoge kwaliteit.

Page 56: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

ENTREE & MAATWERK 56

OPELLA ACADEMIEVAN STARTIn november is zorgdienstverlener Opella officieel gestart met de Opella Academie, met als doel (toekomstige) medewerkers op te leiden voor een baan bij Opella. Eerste stap is de samenwerking tussen Opella en Rijn IJssel voor de opleiding Verzorgende IG. Op 3 november werd hiervoor een convenant ondertekend.

De BBL-opleiding Verzorgende IG is een opleiding op maat en wordt bij Opella RIJk uitgevoerd. Studenten die de opleiding succesvol afsluiten, ontvangen een landelijk erkend diploma tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) en kunnen bij Opella aan de slag.

Na ondertekening van het convenant bevestigden beide partijen het belang van deze samenwerking, evenals het geven van goed onderwijs, dat aansluit bij de beroepspraktijk.

Page 57: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

SOCIALEVEILIGHEID

JAAROVERZICHT 2014 57

SAMEN VOOR EEN VEILIGE SCHOOL In 2014 is Sociale Veiligheid binnen Rijn IJssel goed op de kaart gezet. Er hebben bijeenkomsten plaatsgevonden over onder andere de volgende onderwerpen: social media, integriteit, radicalisering en jihad, meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld en veiligheid.Op basis van de verkregen input is er beleid op deze onderwerpen gemaakt. Daarnaast is in 2014 de incidentenmonitor geïntroduceerd waarin iedere medewerker de mogelijkheid heeft een incident te melden.

Page 58: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

WELZIJN 58

ONTMOETOp 3 oktober vond een grote activiteit plaats in het Dorp (Siza) die geheel in het teken stond van de campagne Ontmoet. Het Dorp liet, in samenwerking met vijftig studenten van de opleiding Maatschappelijke Zorg/Jeugdzorg, zien hoe ontmoeten en meedoen allemaal mogelijk is; dat nieuwe mensen ontmoeten je leven kan verrijken. Ook de buurt was voor deze fantastische dag uitgenodigd.

De studenten assisteerden bij alle voorkomende activiteiten, zoals deelnemers ophalen en wegbrengen en in gesprek gaan met de deelnemers in de speciale huiskamer. Voor de studenten is het een eerste informele kennismaking met de mensen die in het Dorp wonen.

Kijk op www.ikontmoet.nu voor meer info.

Page 59: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 59

GESPREKSCYCLUSVoor Rijn IJssel is professionalisering een proces dat nooit eindigt: een medewerker kan immers altijd verder leren of zich verder ontwikkelen. Dit bevordert de kwaliteit, (bredere) inzetbaarheid, vitaliteit én motivatie van de medewerker en is de basis voor de kwaliteit van het onderwijs dat Rijn IJssel biedt. Een verantwoordelijkheid voor werkgever én werknemer.

Een van de manieren om dit te bereiken is door op structurele basis gesprekken te laten plaatsvinden tussen de medewerkers en hun leidinggevenden. Om die reden is in 2014 de herziene regeling gesprekscyclus vanRijn IJssel ingevoerd.

Page 60: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 60

BESTUUR RIJN IJSSELHet college van bestuur van Rijn IJssel werd in 2014 gevormd door: De heer drs. B.G.M. (Ben) Geerdink, MPA Voorzitter college van bestuur Mevrouw drs. C.G.W.G. (Kitty) Oirbons, MME Lid college van bestuur

Het college van bestuur wordt ondersteund door: mevrouw L. (Laura) van der Maten b.Ha Bestuurssecretaris

Clusterdirecteuren: De heer A.P. (Adri) Bressers, MBA Directeur Creatieve Industrie Mevrouw drs. J.C.M. (Anja) Hagenaars Directeur Zorg De heer W.F.C. (Wil) van Pinxteren Directeur Economie & Uiterlijke Verzorging De heer C.W.J. (Carel) Rink, MME Directeur Vakschool Wageningen De heer W.G. (Wouter) Groothedde, MEM Directeur Entree & Maatwerk De heer J.A.M. (Jan) van Boekel Directeur Techniek & ICT De heer J.T. (Jan) Steegh Directeur CIOS & Veiligheid De heer J.N.M. (Jeroen) Marée Directeur Welzijn

Lees verder op pagina 61

Page 61: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 61

VERVOLGBESTUUR RIJN IJSSELDe stafdiensten werden in 2014 geleid door: De heer drs. A.J. (Ad) Huijbregts Onderwijs & Kwaliteit De heer A.H.J.H. (André) Pierik Marketing & Communicatie Mevrouw A. (Annette) Verduin Human Resource Management a.i. - tot 1 mei 2014 De heer M.M.J.L. (Michael) Vrancken Human Resource Management - vanaf 1 mei 2014 De heer drs. G. (Guido) Bergh, EMFC RC Planning & Control

Page 62: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

62

IK WOU DAT IK ANDERS WAS In mei presenteerden studenten van de Nederlandse Musical Academie van Rijn IJssel, de kindermusical ‘Ik wou dat ik anders was’. Een musical naar de gelijknamige Nederlandstalige jeugdroman, geschreven door Paul Biegel. Regie was in handen van Dennis Willekens.

Het verhaal, geschreven voor kinderen vanaf acht jaar, gaat over een klein onhandig jongetje, dat blijkbaar niets goed kan doen. Zijn grootste wens is om anders te worden en gezien het feit dat hij dit vaak benadrukt, wordt hij Anders genoemd. Om anders te worden vraagt hij raad bij een tovenares, die hem doorverwijst naar de Grote Tovenaar. Deze verlangt echter dat Anders enkele opdrachten uitvoert, voordat hij hem ‘anders’ maakt.

CREATIEVE INDUSTRIE

Page 63: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

ENTREE & MAATWERK 63

BBL-TRAJECTEN PRESIKHAAF BEDRIJVEN VERGROTEN KANS OP WERK

Rijn IJssel Entree & Maatwerk is een belangrijke opleidingspartner voor Presikhaaf Bedrijven: al vanaf 2005 worden diverse BBL-opleidingen verzorgd voor de medewerkers.

In de opleidingen leren de werknemers op tijd te komen, netjes te werken en afspraken na te komen. Ook wordt aandacht besteed aan de bij het werk horende regels van arbo, veiligheid en milieu en leren de medewerkers zich aan deze regels te houden.

Door veranderende wetgeving voor de sociale werkvoorziening (WSW), de decentralisatie naar gemeenten en de invoering van het Entree-onderwijs in het mbo, is er veel werk aan de winkel om de jarenlange samenwerking met Presikhaaf opnieuw richting te geven.

Page 64: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014

Opbrengst goed doel Stichting Steunfonds Rijn IJssel: € 9.510,00

64

RIJN IJSSEL KERSTMARKTDinsdag 16 december vond voor de tweede keer de Rijn IJssel Kerstmarkt plaats. Ruim duizend collega´s zijn deze middag en avond langsgeweest en hebben genoten van een sfeervolle markt waar ze hun eigen kerstattentie bij elkaar konden shoppen of (deels) doneren aan een goed doel. Tijdens de kerstmarkt dronken collega’s gezellig een glas glühwein samen en werden zij getrakteerd op kerstlekkers, optredens en kerstmuziek. De markt werd aantrekkelijk ingericht met inzet en activiteiten van onze studenten. Studenten RuimtelijkeVormgeving, Presentatie & Communicatie,Applicatieontwikkelaar, Beveiliging, EventMarketing, CAMJO/Mediaredactie en van Vakschool Wageningen hebben samende (school)kantine in een ware kerstmarktveranderd en alles in goede banen geleid.

Page 65: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

65TECHNIEK & ICT

EUROPEAN CREDITS FOR VOCATIONAL EDUCATION AND TRAININGRijn IJssel is in mei met 26 collega’s afgereisd naar Finland om kennis te vergaren over European Credits for Vocational Education and Training (ECVET).

De Europese Unie wil dat beroepsopleidingen elkaar, over de eigen landsgrenzen heen, erkennen met als doel meer uniformiteit en daarmee kwaliteit in het Europese beroepsonderwijs te krijgen. Dit zal het uitwisselen van arbeidskrachten binnen Europa vergemakkelijken en de Europese economie versterken.Met ECVET wordt het voor studenten in de toekomst mogelijk om een module van de opleiding in een ander Europees land te volgen en zich daarvoor te kunnen kwalificeren.

Rijn IJssel heeft Finland verlaten met een aantal concrete vervolgafspraken in de achterzak voor het cluster Techniek & ICT.

Page 66: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

IN MEMORIAM

JAAROVERZICHT 2014 66

In 2014 heeft Rijn IJssel afscheid moeten nemen van enkele collega’s en studenten…• Sunny Mazen Student DTP • Ruud van der Heijden Docent Techniek & ICT (team Laboratoriumtechniek)• Jillian Willems Student Make up & Hair Artist• Martin Buitendijk Docent Brood- en Banketbakker• Lisa Berendsen Student Juridisch medewerker/ Zakelijke dienstverlening• Tomas van de Koevering Student Ondernemer horeca/bakkerij • Berry Abbes Facilitair Medewerker • Petra van Eldijk Beleidsmedewerker Onderwijs • Lorenzo van de Kraats Student Mediavormgever

Page 67: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

INTERN SERVICE BEDRIJF 67

INTRODUCTIEDAG ‘RIJN IJSSEL ON TOUR’Rijn IJssel vindt het belangrijk dat nieuwe medewerkers en stagiair(e)s na kennisma-king binnen eigen cluster of afdeling, ook kennismaken met de rest van de Rijn IJssel organisatie. HRM heeft daarom een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Op maandag 22 september heeft de eerste ‘Rijn IJssel on tour’ sinds jaren weer plaatsgevonden. Ruim veertig nieuwe collega’s werden deze dag welkom geheten met een bezoek langs enkele Rijn IJssel locaties. Ze werden er rondgeleid en kregen o.a. informatie over Rijn IJssel in het algemeen.

Geluiden als ‘leuk initiatief’, ‘interessante sprekers’, ‘goed idee om het grotere geheel te laten zien’ en ‘gezellige sfeer’ waren dan ook veelgehoord.

“ De dag was zeer geslaagd

en werd gewaardeerd

met een 7,5...”

Page 68: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

JAAROVERZICHT 2014 68

VAN MBO-DIPLOMA NAAR WERKIn het kader van de bestrijding van de jeugdwerkloosheid heeft Rijn IJssel het actieplan ‘van mbo-diploma naar werk’, dat voorziet in het ondersteunen van studenten die gediplomeerd de school verlaten. Voor diegenen die werk zoeken of het nog niet weten, bieden we ondersteuning in de vorm van loopbaangesprekken, trainingen en werkervaring.Nieuw in 2014 zijn de ervaarplekken. Studen-ten die het niet lukt een reguliere baan te vinden, kunnen ervaring opdoen bij een bedrijf of instelling. Werkgevers die een ervaarplek aanbieden, kunnen een jongeren-voucher aanvragen waarmee zij subsidie ontvangen van de provincie Gelderland. Ook Rijn IJssel biedt vijftien ervaarplekken aan. Op 20 september 2014 vond de aftrap plaats in het bijzijn van Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. Meer info: www.jongerenvoucher.nl.

Page 69: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

VAKSCHOOLWAGENINGEN

HET REGENT GOUDEN SPELDENIedere student die een diploma ontvangt van Rijn IJssel Vakschool Wageningen krijgt een zilveren speld. Ter herinnering aan de opleiding en voor de herkenbaarheid in het bedrijfsleven. De studenten die écht uitblinken in hun vakmanschap of totale studieresultaat ontvangen een gouden speld. Afgelopen schooljaar werden er tijdens de diplomeringsweek maar liefst achttien (!) gouden spelden uitgereikt. Deze toppers werden dan ook extra in het zonnetje gezet en ontvingen de gouden speld uit handen van Carel Rink, directeur van Vakschool Wageningen.

69

Page 70: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

VAKSCHOOLWAGENINGEN

KUNNEN JULLIE BAKKERS

EEN FOODVALLEY KOEKJE MAKEN? Met de oudste middelbare bakkerijschool onder je dak kon het antwoord slechts positief zijn. Docenten, bakkers en studenten van de bakkerijopleiding zijn aan de slag gegaan met regionale producten. Uiteindelijk kwamen er vier verschillende koekjes uit de oven. Maar welk koekje was nu het lekkerst? Hoe is de kleur, de bite, de smaak en de geur? Na lang beraad koos de jury voor het koekje van Maaike Benoit, die op dat moment stage liep bij Joost Mekking, een top banketbakker uit Bennekom.Het koekje gaat nu de hele wereld over met de naam van Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Een prachtig voorbeeld van samenwerking volgens de drie O’s: onderwijs, ondernemers en overheid.

70

Page 71: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014
Page 72: Jaaroverzicht Rijn IJssel 2014

www.rijnijssel.nl