VNCI jaaroverzicht 2014

16
Jaaroverzicht 2014 Chemistry Our passion Your future

description

De VNCI ondernam ook in 2014 veel activiteiten om de belangen van de chemische industrie te behartigen. Het duurzaamheidsrapport, de nieuwe organisatie van de Topsector Chemie, het rapport de Staat van de Veiligheid en de versterking van de chemieclusters zijn enkele voorbeelden. Het Jaaroverzicht 2014 biedt een overzicht van de hoogtepunten.

Transcript of VNCI jaaroverzicht 2014

Page 1: VNCI jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht2014

Chemistry Our passion Your future

Page 2: VNCI jaaroverzicht 2014

JANUARI

Page 3: VNCI jaaroverzicht 2014

VNCI in 2014De VNCI ondernam ook het afgelopen

jaar veel activiteiten om de belangen van

de chemische industrie te behartigen.

Het duurzaamheidsrapport, de nieuwe

organisatie van de Topsector Chemie, het

rapport de Staat van de Veiligheid en de

versterking van de chemieclusters, zijn

enkele hoogtepunten. Een overzicht.

SPiCE3-workshops

In het kader van het EU-project SPiCE3 (best practices energie-efficiency en -management) organiseert de VNCI in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een workshop over efficiënte elektrische aandrijvingen. Later in het jaar volgen meer SPiCE3-workshops, voor chemiebedrijven in de regio’s Eemsdelta en Zuidoost-Nederland, in samenwerking met respectievelijk Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en Chemelot Campus.

01 JANUARI

Page 4: VNCI jaaroverzicht 2014

Versterking chemiecluster Eemsdelta

De door minister Kamp in het leven geroepen werkgroep Willems, onder leiding van oud-VNCI-voorzitter Rein Willems, presenteert het actieplan Chemiecluster op stoom voor ‘economische structuurversterking’ van het chemiecluster Eemsdelta. Het is gericht op verduurzaming, werkgelegenheid, kennisontwikkeling en innovatie. Vanuit de overheid zijn extra middelen toegezegd om dit advies vorm te geven. De VNCI heeft, samen met de bedrijven in de regio, haar ideeën ingebracht, onder meer over hoe het cluster kan worden voorzien van stroom tegen concurrerende prijzen.

Sectorplan Procesindustrie

Het Sectorplan Procesindustrie, dat moet helpen de verwachte tekorten aan vakmensen in de procesindustrie te verminderen, is door de minister van SZW goedgekeurd. Het plan biedt onder meer extra leerwerkplekken, versnelde opleidingen en stageplaatsen. Er is 20 miljoen euro voor uitgetrokken, waarvan de helft afkomstig van SZW. Het sectorplan is een initiatief van OVP, het opleidingsfonds van en voor de procesindustrie, in samenwerking met diverse partners in de procesindustrie, waaronder de VNCI.

03

Transitieplan ‘Chemie maakt het verschil!’

Gerard van Harten, voorzitter van de Topsector Chemie, presenteert het Transitieplan Chemie maakt het verschil! Het uitgangspunt van het plan is om de concurrentiekracht van de Nederlandse chemiesector te versterken met een vernieuwd programma voor onderzoek en innovatie.

MAART APRILFEBRUARI02

Page 5: VNCI jaaroverzicht 2014

Nieuwe website VNCI

De VNCI lanceert haar vernieuwde website. De frisse vormgeving, duidelijkere structuur en de in het oog springende informatie over de standpunten en thema’s zorgen ervoor dat de voor de chemische industrie belangrijke onderwerpen nog beter onder de aandacht worden gebracht. Bij de leden, maar ook bij externe stakeholders.

Jongeren In De Chemie

Het Young Professional Netwerk van De VNCI heeft zich aangesloten bij JIDC (Jongeren in de Chemie), een platform voor young professionals die werkzaam zijn in de productie, handel, opslag en/of transport van chemische producten. JIDC biedt jonge mensen in de chemie de kans om elkaar op informele wijze te ontmoeten en van gedachten te wisselen tijdens lezingen, bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten.

MAART APRIL

Opening ILAB Wageningen

Gerard van Harten, boegbeeld van de Topsector Chemie, opent op de Wageningen Campus het‘Innovation Lab Biobased Products Wageningen’(iLAB Wageningen), het eerste iLAB in Nederlanddat zich specifiek richt op startende ondernemers in de biobased economy. Het biedt hun laboratorium-ruimte, toegang tot toegepast onderzoek en onder-steuning bij het verwerven van startkapitaal.

04

Page 6: VNCI jaaroverzicht 2014

MEI

Stoffen- en Arbodag goed bezocht

De Voorlichtingsdag Stoffen en Arbo van de VNCI en VHCP is met 170 deelnemers de drukst bezochte en de tevens best gewaardeerde ooit. Er werd uitgebreid ingegaan op de relatie tussen REACH en (nationale) milieu- en arboregels. De Inspectie SZW doet verslag van de uitkomsten van het toezicht in 2013 op de naleving van regels rond blootstelling gevaarlijke stoffen, die nog voor verbetering vatbaar blijkt te zijn.

Eerste duurzaamheidsrapport

De VNCI presenteert het eerste duurzaamheidsrapport van de chemische industrie in Nederland. Het rapport geeft een beeld van de rol van de chemie in duurzame ontwikkeling en haar impact op milieu en samenleving. Het belicht de resultaten, de inspanningen en de ambities en zet daarnaast de knelpunten en uitdagingen uit-een. Het rapport is een startpunt voor verdere dialoog en het begin van een proces om te komen tot een regelmatige monitoring van en rapportage over de bijdrage van de chemie aan verduurzaming van de industrie en samenleving.

05

Gezamenlijk rapport VNCI en essenscia

De VNCI en essencia brengen een gezamenlijk rapport uit over de uitdagingen van de chemie in Nederland en Vlaanderen vanwege de hoge energie- en grondstofkosten. Het rapport geeft aanbevelingen aan de Nederlandse en Vlaamse overheid met als doel om een gezamenlijk pakket met actiemaatregelen vanuit overheid en industrie te presenteren.

JUNI

Rapportduurzaamheid2013

Page 7: VNCI jaaroverzicht 2014

MEI

VNCI-jaarvergadering

De chemische industrie speelt als industry of industries een sleutelrol in de verduurzaming van onze samenleving. Het thema van de VNCI- jaarvergadering is dan ook Chemie als basis voor verduurzaming. Onder meer Prins Carlos de Bourbon de Parme (Sustainable Innovation & Development), Jasper Wesseling (ministerie van EZ) en Sylvia Borren (Greenpeace) gaven hun visie op het duurzaamheidsrapport. Creatief ontwerper en inspirator Daan Roosegaarde toont vernieuwende mogelijkheden voor verduurzaming en innovatie. Latexfalt ontvangt de Responsible Care-prijs 2014 voor de verjongingscrème voor zoab.

Pay off VNCI

‘Chemistry, Our passion, Your future’. Zo luidt de pay off van de VNCI. Met deze slogan laat de VNCI zien waar zij voor staat: de VNCI is de spreekbuis van de chemische industrie, behartigt de belangen van haar leden zo goed mogelijk. Met de pay off draagt zij ook uit dat de chemie als geen ander kan bijdragen aan het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen.

Veiligheidvoorop.nu gelanceerd

De website Veiligheidvoorop.nu wordt gelanceerd. Op de website is alle informatie te vinden over Veiligheid Voorop, het actieplan van VNO-NCW, VNCI, VNPI, VOTOB, VHCP, VOMI, NVDO, Profion en VVVF, bedoeld om de veiligheid in de aangesloten sectoren verder te verhogen.

06JUNI

Chemistry Our passion Your future

Page 8: VNCI jaaroverzicht 2014

Belasting op leidingwater van de baan

Het kabinet draait de plannen voor aanpassing van de Belasting op Leidingwater (BoL) terug. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan bezwaren van watergebruikers en -leveranciers zoals vervat in een impactanalyse, tot stand gekomen op initiatief van VNO-NCW, VEMW, VNCI en Vewin.

Farming for non-farmers

Het Agro-Papier-Chemie-platform, een bedrijven-platform opgericht door VNCI en het Dutch Biorefinery Cluster, organiseert bij een akkerbouwbedrijf de bij-eenkomst Farming for non-farmers, waarbij chemie en akkerbouw elkaar ontmoeten. Diverse sprekers uit de akkerbouw en de chemie laten hun licht schijnen op de kansen en knelpunten van de biobased economy.

Verbetering uitvoering PGS-richtlijnen

Tijdens het BRZO+-overleg met vertegenwoordigers uit diverse sectoren, waaronder de VNCI vanuit de chemie, worden afspraken gemaakt over verbetering van de uitvoering van de PGS-richt-lijnen, in het bijzonder PGS-29. VNCI heeft samen met andere branches een position paper PGS en een knelpuntennotitie op het gebied van PGS-29 opgesteld om deze problematiek bij de overheid te agenderen. Dit heeft geleid tot een herijking van de uitgangspunten van PGS-richtlijnen.

JULI

Page 9: VNCI jaaroverzicht 2014

Clusterversterking

In navolging van de gesprekken over versterking van het chemiecluster in Delfzijl, vinden er ook gesprekken plaats in Emmen, Zeeland, Rotterdam en Geleen. De ervaringen met de clusters worden besproken op een gezamenlijke bijeenkomst met de clusters ter voorbereiding van een ronde tafel-gesprek met minister Kamp van EZ in november.

Staat van de Veiligheid

Staatssecretaris Mansveld van het ministerie van I&M biedt het rapport Staat van de Veiligheid aan de Tweede Kamer aan. De Kamer krijgt hiermee voor het eerst een integraal overzicht van de veiligheidssituatie bij BRZO-bedrijven (bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen). In deze rapportage over 2013 zijn de monitorgegevens meegenomen van Veiligheid Voorop, het programma van branche-organisaties ter verbetering van de veiligheid bij BRZO-bedrijven. Uit de Staat van de Veiligheid blijkt dat de inspanningen om de veiligheidssituatie steeds verder te verbeteren vruchten afwerpen.

Convenant inzake strategische acquisitie

De Topsector Chemie, NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) en de VNCI ondertekenen het ‘Convenant inzake strategische acquisitie Chemie’ tussen de Topsector Chemie, de VNCI en NFIA. Het doel is om de strategische positie van de Nederlandse chemie te versterken en buitenlandse investeringen aan te trekken.

JULI

07

Page 10: VNCI jaaroverzicht 2014

Hervorming ETS

De VNCI is, samen met de partners in het Energieakkoord voor duurzame groei en het ministerie van IenM, op EU-niveau druk doende om draagvlak te krijgen voor hervorming van het Europees emissiehandelssysteem ETS. De VNCI pleit onder meer voor allocatie van rechten op basis van werkelijke productie, die ervoor zorgt dat het systeem kan meebewegen met economische groei of krimp.

The Chemical Conference

Deloitte, Rabobank, TNO en de VNCI organiseren The Chemical Conference 2014: Where Agri meets Chemicals. Onder meer wordt het onderzoek van Deloitte gepresenteerd waaruit blijkt dat Nederland sterk is gepositioneerd om de grondstoffen (zoals suikerbiet) te leveren voor de op fermentatie gebaseerde chemische industrie.

Cascadering van biomassa

Cascadering van biomassa, het zo hoogwaardig mogelijk benutten van groene stromen, staat op de agenda van een algemeen overleg in de Tweede Kamer. De VNCI heeft per brief bij de Kamerfracties bepleit om bij EZ-minister Kamp aan te dringen op concrete stappen om biomassa als grondstof voor producten snel mogelijk te maken.

SEPTEMBER 09

Page 11: VNCI jaaroverzicht 2014

Wetsvoorstel stikstof

De VNCI onderschrijft het belang van het wetsvoorstel Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), maar vindt het nog onvoldoende duidelijk of de benodigde ontwikkelruimte voor de chemische industrie er daadwerkelijk is. De economische ontwikkeling van de chemie mag niet geblokkeerd worden als gevolg van de PAS en ook een nationale kop op Europese emissie reducerende maatregelen vindt de VNCI ongewenst.

Uitreiking Topsector Chemiebeurzen

Vijftig talentvolle studenten krijgen een Topsector Chemiebeurs uitgereikt van een van de vier Topsector Chemie-talentprogramma’s. Sinds de start van dit beurzenstelsel in 2011 is er een duidelijke toename te zien in de instroom bij chemie-opleidingen. Naast de VNCI reiken ook COAST en ISPT beurzen uit.

SEPTEMBER

Page 12: VNCI jaaroverzicht 2014

Topsector Chemie wordt slagvaardig

De nieuwe organisatiestructuur van de Topsector Chemie maakt de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid bij onderzoek en innovatie efficiënter, effectiever en overzichtelijker. In de nieuwe Topsector Chemie zijn vier hoofd lijnen benoemd: Chemistry of Advanced Materials, Chemical Nanotechnology & Devices, Chemistry of Life en Chemical Conversion, Process Technology & Synthesis. Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de wetenschap gaan zich binnen vier gelijknamige programmaraden buigen over de strategische invulling, gecoördineerd door het TKI Chemie.

Europese RC-prijzen voor VNCI-leden

Twee van de drie hoofdprijzen van de Europese Responsible Care-award gaan naar Nederlandse chemiebedrijven. Latexfalt ontvangt de Product Stewardship Award voor zijn verjongingscrème voor asfalt, die de levensduur van zoab aanzienlijk verlengt. Het project Greener Steam van Emerald Kalama Chemicals is goed voor de Energy Efficiency Award. Het bedrijf ontvangt via een leiding stoom van afvalverwerker AVR/Van Gansewinkel en stoot daardoor fors minder CO2 uit.

Veiligheidsdag BRZO-bedrijven

Veiligheid Voorop organiseert de druk bezochte Veiligheidsdag BRZO-bedrijven, met als thema ‘Leiderschap en communicatie’. Daarbij wordt Anton van Beek, topman van Dow Benelux, gepresenteerd als de nieuwe voorzitter van Veiligheid Voorop en wordt gesproken over de prestaties op het gebied van veiligheid. Ook worden de winnaars bekendgemaakt van de essaywedstrijd voor jonge professionals.

10

OKTOBER

NOVEMBER

Page 13: VNCI jaaroverzicht 2014

Essaywedstrijd

De essaywedstrijd voor jonge professionals over ‘Leiderschap en communicatie’ is de eerste zogeheten safety deal, waarbij samenwerkingscoalities tussen overheid en bedrijfsleven de veiligheid bij BRZO-bedrijven moeten versterken. De drie winnaars van de wedstrijd, uitgeschreven door het ministerie van IenM en Veiligheid Voorop, krijgen een beurs voor de postacademische opleiding Management of Health, Safety and Environment van de TU Delft.

Overleg met minister Kamp

De Nederlandse chemische industrie krijgt een nieuwe impuls om de concurrentiekracht verder te versterken. Dit is de belangrijkste uitkomst van het overleg tussen minister Kamp van EZ, de belangrijke chemiebedrijven in Nederland, de Topsector Chemie, VNO-NCW en de VNCI. Afgesproken wordt dat de chemische industrie en de overheid gezamenlijk een pakket maatregelen uitwerken dat de industrie in staat moet stellen om beter het hoofd te bieden aan de ongelijke internationale concurrentiepositie, vanwege de hoge energie- en grondstoffen.

CHAINS 2014

Innovatie heeft een belangrijke plaats in het programma van CHAINS 2014, de tweedaagse conferentie voor wetenschappers en het bedrijfs-leven. De VNCI is onder meer betrokken bij de innovatiesessies en de innovatiemarkt. Er zijn drie sessies opgezet rond de thema’s ‘Food, Health and Sports’, ‘Highway and car of the future’ en ‘3D printing and materials’.

OKTOBER

11NOVEMBER

Page 14: VNCI jaaroverzicht 2014

Gesprek met Europarlementariërs

Onder leiding van Cefic spreken in Brussel 25 Europarlementariërs en vertegenwoordigers van nationale associaties over de concurrentiekracht van de chemische industrie. Onderwerpen als handel, energie, klimaatbeleid en innovatie worden ingeleid door onder meer Cefic voorzitter Jean-Pierre Clamadieu en Werner Fuhrmann van AkzoNobel, tevens VNCI-voorzitter.

VNCI in de media

De VNCI wist de chemie opnieuw goed te

positioneren in de media. Onderwerpen

als klimaatbeleid en duurzaamheid, de

concurrentiepositie, onderwijs en wet- en

regelgeving kwamen volop aan bod, in onder

meer Trouw, AD, FD, Nieuwsuur, Telegraaf, BNR

Nieuwsradio, de Volkskrant en NRC. Opvallend

dit jaar waren de bijdragen aan het Radio 1

programma De Nieuws BV, De Wereld Draait Door

en het 3FM-programma van Giel Beelen.

DECEMBER12

VNCI-jaardiner

Levendige discussie met de VNCI-leden, de ministeries I&M en EZ en de Tweede Kamerleden Dijkstra, Leegte, Mulder, Van Veen en Van Veldhovenover versterking van de chemieclusters Chemiebedrijven bevragen de Kamerleden en brengen hun issues ter tafel.

Page 15: VNCI jaaroverzicht 2014
Page 16: VNCI jaaroverzicht 2014

www.vnci.nl