Jaaroverzicht roelofs 2015

20
OMGEVINGS- MANAGEMENT BEPALEND VOOR SUCCES PAG 14 INVESTEREN IN INNOVATIE EN SAMENWERKING PAG 10 IDEEËN VANUIT DE OMGEVING CENTRAAL PAG 12 “LEVENSLANG LEREN MET ROELOFS ACADEMY” PAG 9 Jaar overzicht Terugkijken is vooruitzien 2015 DAG VAN DE BOUW 2015 PAG 14

description

Een samenvatting van de bijzondere activiteiten die Roelofs het afgelopen jaar heeft ontplooid

Transcript of Jaaroverzicht roelofs 2015

Page 1: Jaaroverzicht roelofs 2015

OMGEVINGS- MANAGEMENT

BEPALEND VOOR SUCCES

PAG 14

INVESTEREN IN INNOVATIE EN

SAMENWERKINGPAG 10

IDEEËN VANUIT DE OMGEVING CENTRAAL PAG 12

“LEVENSLANG LEREN MET ROELOFS ACADEMY”

PAG 9

Jaaroverzicht

Terugkijken is vooruitzien

2015

DAG VAN DE BOUW 2015

PAG 14

Page 2: Jaaroverzicht roelofs 2015

Dit is een uitgave van RoelofsDorpsstraat 20, 7683 BJ Den Ham

Postbus 12, 7683 ZG Den HamT: 0546 - 67 88 88

E: [email protected], I: www.roelofsgroep.nl

Proactief communicerenOm de omgeving nog meer bij projecten te betrekken heeft

Roelofs een app ontwikkeld. Deze app maakt inzichtelijk welke werkzaamheden er in de buurt worden verricht.

Kennispartner in infraDe voortdurende ontwikkelingen in de markt en binnen

onze organisatie hebben ervoor gezorgd dat de directiestructuur

per 1 juli 2015 is gewijzigd.

17

7

Inhoud 03 Voorwoord Algemeen directeur Gerard Hoiting

04 Duurzame groei en innovatie centraal

05 2015 in cijfers

06 Het project als onderdeel van de samenleving

De eindgebruiker centraal Proactief communiceren

08 Zandwinning

09 Roelofs Academy

10 Investeren in innovatie en samenwerking

12 Veelzijdige projecten

Woonrijp maken Brouwerspoort Veenendaal D&C N381 Drachten – Drentse grens

Snelfietsroute Apeldoorn – Deventer

Herinrichting Dijkhuizen Ruinerwold

Verbinding Arnhem Centraal – Nieuwe Plein

Reconstructie Pannekoekendijk Zwolle

15 Meer waarde door intensieve samenwerkingsvormen

Planontwikkeling

16 55 jaar Roelofs

18 Ambities voor 2016 en verder

2

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 3: Jaaroverzicht roelofs 2015

Focus op lange termijn

In 2015 zijn de gloren aan de horizon zichtbaar geworden. De bewaking op kwaliteit en procesverbetering is dit jaar doorgezet. De kwaliteit van onze plannen van aanpak is toegenomen en daardoor zijn wij in staat geweest aansprekende projecten te verwerven en te realiseren, zoals in Zwolle, het Indië terrein te Almelo, Ommen, N381 provincie Friesland, Veenendaal en Groningen. Ook in onze expertises zijn opnieuw unieke producten en diensten bedacht. Op basis van deze specifieke kennishebben we voldoende vraag weten te creëren. Verder zijn er wederom interessante raamovereenkomsten verworven in ingenieursdiensten. Deze raamovereenkomsten leveren stabiliteit in onze orderportefeuille, maar ook kennis en zicht op toekomstige ontwikkelingen.

De zandwinningen hebben in 2015 een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Dit geldt met name voor het doorontwikkelen van zandwinningen in de opstartfase. Denk hierbij aan Echten, Oosterweilanden en de verondieping in Rutbekerveld.

In planontwikkeling is de markt regionaal sterk verschillend. In het ene gebied trekken verkopen licht aan en in het andere gebied moeten potentiële successen nog steeds verzilverd worden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in onze genen. We hebben oog en oor voor de mens, de omgeving, het onderwijs en de natuur. In 2015 heeft dit geresulteerd in het wederom behalen van onze duurzaamheid- en CO2- doelstellingen als ook het hoogst haalbare niveau op de Prestatieladder Socialer Ondernemen.

De organisatie is klaar voor de toekomst. Ook hierin is noemenswaardig dat Roelofs het predicaat Qualifed Company heeft ontvangen van EFBQ. Dit predicaat is een waardering voor het strategisch ondernemerschap, de vertaling naar meerjarige plannen en de kracht van samenwerken en durven veranderen.

Ik wens u veel leesplezier!

Vriendelijke groet,

Gerard Hoitingalgemeen directeur

“Koers houden met gloren aan de horizon” waren de woorden in onze vooruitblik in het jaaroverzicht 2014. De markt staat nog steeds onder druk en ook voor Roelofs is 2015 geen eenvoudig jaar geweest. Van tegenslag worden wij echter niet onrustig. Onze kracht ligt juist in het meebewegen met de markt en de focus op de langere termijn.

3

ROELOFS VOORWOORD

Page 4: Jaaroverzicht roelofs 2015

Duurzame groei en innovatie centraal

Koploper in duurzaamheidOm de positie als koploper in de branche op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen verder uit te bouwen, is in 2015 de basis gelegd voor de koers richting de toekomst. De verdere integratie van het zogenaamde inclusief ondernemen en het doorontwikkelen van kennis en kunde om een actieve bijdrage in een circulaire economie te geven is daar een belangrijk onderdeel van. Centraal hierin staat de gedachte van duurzame groei. Het tegengaan van teruggang van

biodiversiteit vinden wij een belangrijk thema voor een branchewaar we bijna altijd met natuur te maken hebben. De opgave in de infrabranche is ieder jaar fors en brengt miljarden aan kapitaal met zich mee.

Het koppelen van maatschappelijke opgaven aan deze investeringen is een hele opgave. Echter liggen hier juist de kansen om de maximale meer waarde aan de (openbare) ruimte te geven. Daar gaan we voor!

Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen maakt zichtbaar dat Roelofs niet alleen in haar werken mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie ondersteunt, maar hen ook in de eigen bedrijfsvoering een plek biedt.

De directe sociale bijdrage van Roelofs bedraagt 3,2%. Dat betekent dat 3,2% van ons werk wordt ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld BOL/BBL-medewerkers, Wajongers en mensen die langdurig in de WW zitten.

Gedurende dit jaar is de lijn ten aanzien van duurzaam ondernemen verder doorgezet. Als het gaat om de reducering van de CO2-uitstoot zijn de doelstellingen ruimschoots gehaald. Ook zijn er nieuwe doelstellingen voor de toekomst bepaald, wat een totaal van 5% CO2-reductie in 2020 dient op te leveren. Op sociaal vlak is het behalen van de hercertificering voor de PSO ladder op niveau 3 een belangrijke waardering. Voor 2016 gaan we verder vooruit kijken.

Roelofs gecertificeerd op hoogste PSO niveau

Beek de Grift te Apeldoorn

JAAROVERZICHT ROELOFS

4

Page 5: Jaaroverzicht roelofs 2015

2015 IN CIJFERS

PERSONEEL

7,7KLANT- WAARDERING

3PSO NIVEAU

200GEM. AANTAL MEDEWERKERS

10,92

GEM. AANTAL DIENSTJAREN

55ROELOFS IN BEDRIJF (JAREN) Kantoorlocaties

Zandwinlocaties

39,5GEMIDDELDE LEEFTIJD

5CO2-PRESTATIE- LADDER

PROJECTEN 2015 400

AANGENOMEN PROJECTEN

505.000 ton ophoogzand

255.000 ton industriezand

RELINING: 1.545 METER

Totaal

Lynpave

RubberPave

84.400 ton

190 ton

435 ton

AANGEBRACHT ASFALT

GELEVERD ZAND

5

ROELOFS 2015 IN CIJFERS

Page 6: Jaaroverzicht roelofs 2015

Omgevingsmanagement speelt een steeds grotere rol in bouw- en infraprojecten. Een bouwplaats is niet langer een wereld op zichzelf, maar juist een onderdeel van de samenleving. Daarom werkt Roelofs conform de regels van ‘Bewuste Bouwers’. Deze organisatie heeft als ideaal dat iedere bouwplaats een beste buur is en dat overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. Dit wordt getoetst aan de hand van de vijf pijlers bewust, milieu, sociaal, veilig en verzorgd.

Herinrichting Westflank Ommen

Bewuste Bouwer projecten 2015:

• Verbinding Arnhem Centraal - Nieuwe Plein • Reconstructie dorpskernen en wegen N381 Drachten - Drentse grens • Herinrichting Pannekoekendijk - Harm Smeengekade Zwolle • Nieuwbouw school Victor Hugoplantsoen Utrecht • Reconstructie diverse straten Rheden • Westflank fase III Ommen • Herinrichting Faberstraat Dieren • Realisatie Kersenbaan fase 2 Amersfoort • Centrale As Dokkum

6

Het project als onderdeel van de samenleving

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 7: Jaaroverzicht roelofs 2015

Ilja Werkhoven, directrice Bewuste Bouwers over de Roelofs app:

“Roelofs verraste me met een mooi initiatief: de Roelofs app bij de Herinrichting van de Pannekoekendijk in Zwolle. Het bestaan van deze app werd aangegeven door een markant bord,

duidelijk zichtbaar bij het begin van het project. Via deze app kunnen geïnteresseerden de lopende projecten van Roelofs bekijken en de meest recente projectinformatie en contactmogelijkheden vinden. Door het gebruik van deze app ontving Roelofs bij het item ‘Bewuste Bouwers communiceren proactief’ de maximale score en het predicaat Best Practice. Daarmee waarderen we dat Roelofs de eerste Bewuste Bouwer is die een eigen app gebruikt om mensen te informeren over hun projecten.”

Proactief communicerenOm de omgeving nog meer bij projecten te betrekken heeft Roelofs een app ontwikkeld. Deze app maakt inzichtelijk welke werkzaamheden er in de buurt worden verricht, wat de status is en welke planning er gehanteerd wordt. Tevens kunnen burgers eenvoudig participeren door meldingen en foto’s in te sturen.

INFORMATIE VOORAFVERKREGEN VAN ROELOFS4,4

BETROKKENHEID BIJHET PROJECT

4,1

DIENSTVERLENINGVAN ROELOFS4,1

KWALITEIT VANCOMMUNICATIE

4,1

De eindgebruiker centraalBij Roelofs staat de eindgebruiker altijd centraal. Daarom worden projecten tussentijds en/of naderhand geëvalueerd door middel van omgevingstevredenheidsonderzoeken.

Omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen krijgen op deze manier de mogelijkheid waar nodig verbeterpunten, tips of andere opmerkingen rondom de dienstverlening van Roelofs te uiten.

Hiernaast staan gemiddelde scores van enkele onderzoeken die in 2015 door Roelofs zijn afgenomen, namelijk die van de projecten Tubbergen Bruist, Westflank Ommen en Arnhem Centraal-Nieuwe Plein.

“ Hoe vervelend het ook is dat de straat eruit ligt, jullie manier van werken beperkt dat tot een minimum. Dank hiervoor”Reactie uit omgevings-tevredenheidsonderzoek

7

ROELOFS HET PROJECT ALS ONDERDEEL VAN DE SAMENLEVING

Page 8: Jaaroverzicht roelofs 2015

ZandwinningInpassing waterberging Echten maakt Nederland stukje veiliger

Roelofs exploiteert tien zandwinningen op diverse plaatsen in Nederland, waarmee wij ons de grootste zandwinner van Noordoost-Nederland kunnen noemen.

Roelofs vormt samen met Van Oord en Ballast Nedam Vof Echten, eigenaar van zandwinning Traandijk in Echten. Geert Jan de Wit, projectleider waterschap Reest en Wieden vertelt over de inpassing van de waterberging in het zandwingebied:

‘‘De aanleiding voor de aanwijzing van Traandijk tot waterbergingsgebied is de wateroverlast van 1998 als gevolg van hevige regenval. Dit gecombineerd met de inzichten over klimaatverandering maakte duidelijk dat het nodig is om water meer ruimte te geven, om zo de waterveiligheid in Nederland te waarborgen.

De plannen voor de inrichting van het gebied zijn tot stand gekomen in overleg met de diverse stakeholders waaronder gemeente De Wolden en Vof Echten. Het betreffende gebied is helemaal in eigendom bij Vof Echten.

Het waterschap gaf in dit verband, gezien de situatie ter plaatse, de voorkeur aan het 1 op 1 gunnen van de opdracht. Ook heeft Roelofs eerder een vergelijkbare opdracht naar tevredenheid uitgevoerd. Gelet op de situatie en omstandigheden had het waterschap voldoende argumenten om een rechtvaardig beroep te doen op de clausule tot afwijking van het eigen

aanbestedingsbeleid en de opdracht 1 op 1 te gunnen aan Roelofs. Het werk is gegund op basis van Design & Construct.Na een voorbereidingstraject waarin gezamenlijk intensief is gewerkt, is het werk in 2015 op een prettige en doelmatige manier uitgevoerd en opgeleverd.’’

Deze koeien liggen er comfortabel bij op door Roelofs geleverd zand

JAAROVERZICHT ROELOFS

De Green Deal Tijdelijke Natuur, waar Roelofs één van de partijen van is, is in 2015 succesvol afgerond. Het concept heeft circa 2000 hectare Tijdelijke Natuur in bijna 30 gebieden in Nederland opgeleverd.

Tijdelijke Natuur is een vorm van pauzelandschappen die de biodiversiteit

vergroten. Deze braakliggende gronden wachten op een definitieve invulling van de rode of paarse functie. Grondeigenaren laten hier beschermde natuur ontstaan, om deze later weer te mogen verwijderen.

Roelofs en Tijdelijke NatuurRondom de zandwinplas Eeserwold te Steenwijk wordt het project Eeserwold

uitgevoerd door Roelofs en Esborg. Het deel van het bedrijventerrein is klaar om in gebruik genomen te worden, de braakliggende gronden wachten tot die tijd op definitieve invulling van de rode of paarse functie. Een mooie gelegenheid voor Tijdelijke Natuur!

Tijdelijke Natuur op Eeserwold

Inlaatvoorziening Traandijk in Echten

Zand voor elke toepassingDankzij geavanceerde sorteer- en mengsystemen kan Roelofs zand leveren in zestig verschillende variëteiten. Voor elke toepassing is er de juiste samenstelling. Zo levert Roelofs ook zand voor ligboxstallen in de melkveehouderij.

8

Page 9: Jaaroverzicht roelofs 2015

Roelofs Academy Levenslang leren met

Met de Roelofs Academy wordt kennisdeling en duurzame innovatie gestimuleerd. Daarnaast speelt het “mensen boeien en binden” voor het vakgebied een belangrijke rol.

StagiairsHet afgelopen jaar hebben maar liefst 30 studenten afkomstig van kaderonderwijs, MBO, HBO en WO een stageplek binnen de verschillende expertises en afdelingen van Roelofs gevonden.

MasterclassHet afgelopen jaar hebben ruim 75 studenten van verschillende hogescholen een bezoek gebracht aan Roelofs voor een inspirerende masterclass. Thema’s waren Innovatieve Contractvormen, Design & Construct (riolering) en de CO2-prestatieladder.

Deze unieke gelegenheid van kennisuitwisseling wordt door beide partijen als positief ervaren. Roelofs wordt in contact gebracht met de volgende generatie en de studenten kunnen de opgedane kennis in de praktijk brengen.

Roadshow Integraal Beheer en Onderhoud van WegenRoelofs heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als kennispartner in diverse disciplines rondom de (her)inrichting van de openbare ruimte. Eén van die disciplines is Beheer en Onderhoud. Om de kennis en visie waarover wij op dit terrein beschikken te delen hebben wij in ons werkgebied verschillende Roadshows ‘Integraal Beheer en Onderhoud van Wegen’ georganiseerd.

“In de praktijk bezig zijn en een plan van aanpak maken voor een

bestaand project werkt motiverend”Reactie van een student

Basisschoolleerlingen op bezoek bij het project in Frieschepalen, waarbij ze onder andere hebben geleerd dat ze op veel plekken rondom de kraan niet zichtbaar zijn

ROELOFS ACADEMY

Gast-colleges

Road-shows

Stage-plekken

Leerbouw-plaats

BOLAfstudeer-projecten

Sleutel-program-

ma’s

Trainee-ships

Op-leidingen

9

ROELOFS ROELOFS ACADEMY

Page 10: Jaaroverzicht roelofs 2015

Investeren in innovatie en samenwerking

Flua leidingrenovatieDe samenwerking tussen Roelofs en Rainer Kiel heeft in 2015 verder vorm gekregen door het oprichten van dochterneming Flua leidingrenovatie. Flua voert specialistische werkzaamheden uit op het gebied van renovatie en reparatie van leidingen. Flua kan terugvallen op meer dan 30 jaar ervaring in het renoveren en repareren van leidingsystemen. www.flua.nl

Asfalt van gerecyclede autobandenSamen met het Asfalt Kennis Centrum is een innovatief concept voor ultrastil asfalt met een lange levensduur ontwikkeld: RubberPave, een unieke combinatie van gerecyclede rubberen autobanden, steentjes en bindmiddel. Hierdoor draagt RubberPave volop bij aan een circulaire economie! In 2015 zijn in Sneek de eerste proefvakken van dit milieuvriendelijke mengsel aangebracht.

“De eerste resultaten zijn veelbelovend: er is al een geluidsreductie

van 8 decibel gemeten!”

Roelofs zoekt intensief de samenwerking met externe partijen op. Door competenties en kennis te bundelen kunnen gemeenschappelijke ambities beter worden behaald.

In de circulaire economie behouden producten hun waarde doordat producten en materialen worden hergebruikt. Dat brengt veel kansen met zich mee voor ondernemers: meer ketensamenwerking, innovatie, minder grondstoffenverbruik én minder afval.

10

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 11: Jaaroverzicht roelofs 2015

Rioleringsadviezen op strategisch, tactisch en operationeel niveau worden opgesteld met de specialistische software Rasmariant van Rolsch Assetmanagement.

Rasmariant maakt de slag van data naar informatie. De kwaliteit van het riool en de ontwikkeling daarvan voor de komende jaren wordt hiermee eenvoudig inzichtelijk gemaakt.De ontwikkeling van deze specialistische software is tot stand gekomen door kennisinbreng vanuit Roelofs.

Risicogestuurd rioleringsbeheer

Burger wordt inspecteuriASSET en Verbeterdebuurt hebben hun software in 2015 op elkaar afgestemd. Burgers kunnen meldingen van bijvoorbeeld vandalisme via de website van Verbeterdebuurt doorgeven. Die meldingen komen nu via iASSET binnen bij bestuurders en beheerders, die hier gelijk op in kunnen spelen. Door deze aanpak kunnen gemeenten de inwoners meer betrekken en wordt de participatie gestimuleerd.

Roelofs en iASSETiASSET is hét CROW gecertificeerde beheersysteem voor de openbare ruimte, ingericht in elf thema’s die ieder een eigen vakgebied bevatten. Voor de vakgebieden Verhardingen en Riolering heeft Roelofs zich als strategisch partner verbonden aan iASSET. www.iasset.nl

Het jaar van iASSETVoor beheersysteem iASSET was 2015 een zeer succesvol jaar. Niet alleen het klantenbestand is flink uitgebreid, ook het aantal thema’s is uitgebouwd. Hiermee bevat iASSET nu de volgende thema’s:

• Verhardingen• Gebouwen• Kunstwerken• Groen• Verlichting• Water

• Meubilair• Riolering• Kabels en leidingen• Spoor• Spelen

Wegenbouwkundig laboratoriumRoelofs beschikt over een eigen onafhankelijk wegenbouwkundig laboratorium waar onder de NEN-EN-ISO-IEC 17025 (L589) accreditatie onderzoek wordt gedaan naar de teerhoudendheid en laagdikte van asfalt. Daarnaast wordt er onderzoek verricht naar de kwaliteit van funderingsconstructies en asfalt. Ditjaar zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd voor verschillende gemeenten en de provincies Overijssel en Friesland, waarbij vaak ook een compleet verhardingsadvies is geleverd. Daarnaast zijn er met diverse gemeenten raamcontracten afgesloten voor verhardingsonderzoeken.

De wegenbouw van Roelofs is met dit laboratorium volledig in eigen beheer. Door de eigen controles is de geleverde kwaliteit in 2015 weer stapje voor stapje naar een hoger niveau gebracht.

11

ROELOFS INVESTEREN IN INNOVATIE EN SAMENWERKINGROELOFS INVESTEREN IN INNOVATIE EN SAMENWERKING

Page 12: Jaaroverzicht roelofs 2015

D&C N381 Drachten – Drentse grensIdeeën vanuit de omgeving centraal

In het voorjaar van 2015 is Roelofs gestart met het project N381 Drachten – Drentse grens, verkregen door middel van EMVI (Economisch Meest Voordelige Inschrijving).

Hierbij gaat het voornamelijk om de verbetering van de leefbaarheid voor de dorpen door uitbreiding van recreatievoorzieningen, verbetering van de verkeersveiligheid op het wegennet rondom de N381 en een goede uitgangspositie voor de landbouw. Dit alles met behulp van wensen en ideeën vanuit de streek, maakt dit een uniek project.

Roelofs heeft zich in 2015 volop bezig gehouden met het project Brouwerspoort in Veenendaal. Hierbij wordt de openbare ruimte in het midden van het centrum van Veenendaal opnieuw aangelegd.

Aangezien Veenendaal oog heeft voor haar industriële verleden worden er diverse historische aspecten verwerkt in de nieuwe omgeving. Een bijzonder project met een grote diversiteit aan werkzaamheden en producten!

Woonrijp maken Brouwerspoort Veenendaal

Moderne look met historische aspecten

Het plaatsen van kunstpalen door de kunstenares en een aanwonende

Het inhijsen van het eerste fietsecoduct aan de Oostelijke Ringweg Groningen

Samen met opdrachtgevers, medewerkers en eindgebruikers meerwaarde aan ruimte creëren. Dat is waar Roelofs zich continu voor inzet. Het afgelopen jaar is hier in de vele uiteenlopende projecten opnieuw hard aan gewerkt. Een greep uit 2015:

Veelzijdige projecten

Brouwersgracht in Veenendaal

Impressie snelfietsroute

12

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 13: Jaaroverzicht roelofs 2015

Herinrichting Dijkhuizen Ruinerwold Regie ligt bij burgers

Van de Nederlandse burgers wordt verwacht dat ze meer participeren in de samenleving, zodat de overheid een stap terug kan doen. In Ruinerwold geven ze al het goede voorbeeld. De regie van de herinrichting van Dijkhuizen, de dorpskern van Ruinerwold, ligt namelijk volledig bij Dorpsbelangen Ruinerwold/Berghuizen en de projectgroep.

De herinrichting kan rekenen op landelijke belangstelling. Het is namelijk één van de eerste keren dat inwoners van een dorp zelf met een plan komen om de openbare ruimte aan te pakken. De projectgroep heeft middels een aanbesteding Roelofs uitgezocht om te assisteren bij het verder uitwerken van het project en de werkzaamheden vervolgens uit te voeren. Deze werkzaamheden worden in februari 2016 afgerond. Roelofs is verheugd dit project in deze bijzondere vorm te mogen uitvoeren!

Bereikbaarheid voor de bewoners is een topprioriteit

Snelfietsroute Apeldoorn – DeventerTwee grote steden met elkaar verbonden

In opdracht van de Regio Stedendriehoek heeft Roelofs vanuit kenniscluster Mobiliteit onderzoek gedaan naar de inpassing van de snelfietsroute, van ongeveer 13 kilometer lang, tussen Apeldoorn en Deventer. Een snelfietsroute is een breed fietspad dat twee grote steden op een snelle, directe en comfortabele wijze met elkaar verbindt. Op basis van de criteria die van toepassing zijn op snelfietsroutes zijn diverse tracés tussen Apeldoorn en Deventer onderzocht. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een voorkeurstracé dat is uitgewerkt tot een definitief schetsontwerp en een rapportage waarin de afwegingen nader zijn toegelicht.

Verbinding Arnhem Centraal – Nieuwe PleinBetere bereikbaarheid voor Arnhem Centraal

Met het project Verbinding Arnhem Centraal – Nieuwe Plein heeft Roelofs een gebied gerealiseerd met meer kwaliteit en groen dat een schakel vormt tussen Arnhem Centraal en de binnenstad. Er is gezorgd voor brede loopzones, een betere verkeersafwikkeling en goede bereikbaarheid voor de auto.

De uitdaging voor de herinrichting van dit unieke stadsdeel van Arnhem lag in een juiste afstemming van de realisatie en kwaliteit met het verkeersaanbod, de bereikbaarheid van de aanwonenden, de trolleybussen, de locatie van het station en de grote aantallen geparkeerde fietsen. Ook de vele stakeholders en een uitvoeringsduur van nog geen vijf maanden maakten dit een uitdagend project waarin goede communicatie essentieel was. In oktober 2015 is het project opgeleverd.

Impressie snelfietsroute

Werkzaamheden stationsplein Arnhem

13

ROELOFS VEELZIJDIGE PROJECTEN

Page 14: Jaaroverzicht roelofs 2015

Reconstructie Pannekoekendijk ZwolleVan maart tot half augustus 2015 is de stadsentree naar de Zwolse binnenstad volledig op de schop genomen door Roelofs. Een omvangrijk project met grote impact op de omgeving dat een prachtig resultaat heeft opgeleverd.

Het stadshart van Zwolle is door de aanpassingen beter bereikbaar voor iedereen; het verkeer kan beter doorstromen en er is een nieuwe centrumhalte voor de bussen. Het gebied oogt bovendien mooier door de brede voetpaden en veel groen.

Vanwege de grote impact op de omgeving is omgevings-management bij dit project van cruciaal belang geweest. Omgevingsmanager Gerjan Gerrits vertelt hierover:

“Aangezien het project zich in de binnenstad bevond, waren er heel veel stakeholders. Deze stakeholders hebben we voor de start van de uitvoering persoonlijk benaderd met uitleg over de planning en fasering en gevraagd naar hun specifieke wensen.

Tijdens de uitvoering was ik, naast een wekelijks spreekuur, 24/7 voor iedereen bereikbaar en maakten we gebruik van nieuwsbrieven, huisbezoeken en social media om betrokkenen op de hoogte te houden. Op deze manier konden we maatwerk leveren, want een zorginstelling binnen de werkgrens heeft natuurlijk een andere benadering nodig dan een restaurant of grote winkelketen. Deze persoonlijke aandacht en maatwerk per stakeholder heeft gezorgd voor een tevreden omgeving binnen dit ingrijpende project. En een tevreden omgeving, geeft een tevreden klant!”

“Dankzij de extra inzet van de gemeente Zwolle en Roelofs

was de omvangrijke reconstructie twee weken eerder gereed

dan gepland”

De Pannekoekendijk is een belangrijke entree voor de binnenstad. Een goed verloop van de werkzaamheden, met zo min mogelijk hinder voor omwonenden en bezoekers, is belangrijk voor de gemeente Zwolle. De doorstroming van alle verkeer, de verkeersveiligheid en ook de ruimtelijke kwaliteit zijn verbeterd.

De gemeente heeft in de aanbesteding veel nadruk gelegd op risico- en omgevingsmanagement. Door goed te scoren op deze EMVI eisen heeft Roelofs de aanbesteding gewonnen. Roelofs heeft hierbij aangegeven dat ze te gast zijn en zich ook zo gedragen. Gedurende het project heeft risico- en omgevingsmanagement en de invulling ervan haar nut bewezen. Vooraf zijn goede afspraken gemaakt met de buurt, problemen in de kiem gesmoord en zorgde een meer dan proactieve houding voor een succesvolle afronding van dit complexe project.

In dit project heeft Roelofs zich aan haar belofte gehouden en zich gedragen als een goede gast van Zwolle!

Dag van de bouw 2015Ruim 350 mensen hebben een bezoek gebracht aan verschillende Roelofs projecten tijdens de Dag van de Bouw. Ook het project Pannekoekendijk in Zwolle was opgesteld voor publiek. Naast het geven van verschillende demonstraties en presentaties, werden er tijdens de Dag van de Bouw gratis pannenkoeken gebakken voor de bezoekers!

Omgevingsmanagement bepalend voor succes

wethouder gemeente Zwolle

Filip van As

De reconstructie bevatte onder andere de realisatie van deze drijvende steiger

Wethouder Filip van As (Gemeente Zwolle), Bert Beun (Deltion College) en Marcel Grit (Roelofs)

14

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 15: Jaaroverzicht roelofs 2015

Omgevingsmanagement bepalend voor succes

Meer waarde door intensieve samenwerkingsvormen

In een Best Value of bouwteamconstructie legt de opdrachtgever de kaders (met eventueel een plafondprijs) op en gaat op zoek naar een partner die het beste past bij diens wensen en behoeften. Transparantie door volledige inzage en inspraak in het prijsvormingsproces zorgt voor een succesvolle oplossing waar iedereen achter staat. Daarnaast heeft de opdrachtgever meer inbreng met betrekking tot regionale werkgelegenheid, het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, duurzaamheid en biodiversiteit.

Door op een laagdrempelige manier te overleggen, is er ruimte voor ieders ideeën. Zo haal je het beste in elkaar naar boven.

Bouwteamsamenwerkingen:• Spooruitbreiding bij P&O Ferries Rotterdam• Electric only sloepenroute Bûtenfjild Friesland• D&C Herinrichting Bruinst Slotlaan – Raadhuisstr. Nijkerk• Herinrichting centrum Tubbergen• D&C Buitenruimte sportcentrum Vianen• Herinrichting Oude Dijk Den Andel• Herinrichting Dijkhuizen Ruinerwold• D&C Arnhemseweg parallelstructuur Apeldoorn

Een probleem of uitdaging vlieg je samen aan. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Dat kan optimaal in de steeds vaker terugkerende Best Value en bouwteamconstructie, intensieve samenwerkingsvormen waarbij van begin tot eind als een team aan een project wordt gewerkt. Roelofs heeft inmiddels een flink aantal van deze projecten in haar etalage staan. Onze bevindingen? Een enorme vooruitgang, voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer!

PlanontwikkelingVoor Roelofs betekent het economisch herstel een voorzichtig toenemende interesse in de diverse eigen grondexploitaties. Op het bedrijvenpark de Marne in Bolsward, direct aan de A7, zijn wederom enkele kavels verkocht. De eerste fase van het bedrijvenpark is woonrijp gemaakt en overgedragen aan de gemeente. Ook de woonlocaties in Vroomshoop en Borculo kenden nieuwe grondtransacties. De ontwikkelingen rondom de hypermarkt op bedrijvenpark Eeserwold in Steenwijk zijn met de uitspraak van de Raad van State in september van dit jaar zeer actueel geworden. De ontwikkelaar en de gemeente zijn voortvarend te werk gegaan en de plannen lopen door in 2016. Woonwijk Schollenkamp te Borculo

15

ROELOFS MEER WAARDE DOOR INTENSIEVE SAMENWERKINGSVORMEN

Page 16: Jaaroverzicht roelofs 2015

Qualified CompanyRoelofs heeft vanuit het European Foundation for Business Qualification het predicaat ‘Qualified Company’ ontvangen.

De EFBQ heeft als doel het bevorderen, toetsen en kwalificeren van strategisch ondernemerschap in een netwerk, de EFBQ Peer Group, dat is opgebouwd uit voorbeeldbedrijven uit verschillende branches. Zo wil de organisatie het bedrijfsleven een sterkere positie geven in de Europese markt. Met deze kwalificatie schaart Roelofs zich in een select gezelschap van bedrijven en dringt door tot de top 10 van de benchmark.

Met haar 55 jarig bestaan in juli 2015 is Roelofs ruim een halve eeuw onderweg!

In deze periode ontwikkelde Roelofs zich van zandtransporteur tot een toonaangevende infraspecialist en vertrouwde partner bij de (her)inrichting van de openbare ruimte. Al deze jaren is er gewerkt aan duurzame vernieuwing van de Nederlandse infrastructuur. Ruim 200 gemotiveerde medewerkers leveren, elk in hun eigen functie, een bijdrage aan het succes van Roelofs. Samen met elkaar hebben we teruggekeken op 55 jaar Roelofs. Deze mijlpaal is feestelijk gevierd met een feestavond voor al het personeel en aanhang.

1960 Groot grondverzetter

en wegenbouw

1995 Ontwerpende

aannemer

2010 50 jaar jubileum

2015 55 jaar kennis en kwaliteitspartner

55 jaar Roelofs

Namens EFBQ reikt Sandra Andrae het certificaat uit aan het DMT van Roelofs

16

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 17: Jaaroverzicht roelofs 2015

Investeren in de samenlevingRoelofs hecht waarde aan een goede kwaliteit van haar dienstverlening en producten, maar ook aan de maatschappij om haar heen. Het steunen van regionale initiatieven, (sport)organisaties, evenementen en goede doelen neemt een belangrijke plaats in. Een greep uit de initiatieven van 2015:

• Avondvierdaagse Den Ham• CSI Twente• Vrienden van Landschap Overijssel• Voetballen voor de Lepra Stichting

En vanuit de Roelofs Foundation elk jaar tientallen goede doelen!

Kennispartner in infra

In verband met het bereiken van de pensioengerechtigd leeftijd is Arend Ringenier na een dienstverband van ruim 38 jaar, waarvan de laatste 15 jaar als algemeen directeur, teruggetreden. Onder zijn leiding heeft het familiebedrijf een krachtige ontwikkeling doorgemaakt en is de organisatie gereed gemaakt voor een nieuwe fase. Roelofs kijkt met trots terug op deze prestatie en is Arend Ringenier dankbaar voor zijn inzet. Hij geeft het roer over aan een trio dat verder gaat werken aan de toekomst van Roelofs als kennispartner in de infrastructuur.

Daarnaast is ook de Raad van Commissarissen gewijzigd. Deze bestaat in 2015 uit twee leden, namelijk Rob Slot en Theo Rietkerk. Na een periode van vier jaar toezichthouder en voorzitter te zijn geweest zal de heer Rob Slot eind 2015 stoppen. Evert Jan Huizingh zal per 1 januari 2016 toetreden tot de RvC waarmee deze uit twee leden blijft bestaan. Theo Rietkerk wordt met ingang van deze datum voorzitter van de RvC.

Van links naar rechts, Stephen Haverkamp (directeur bedrijfsvoering), Gerard Hoiting (algemeen directeur) en Marcel Grit (commercieel directeur)

Avondvierdaagse brinkdorp Den Ham

De voortdurende ontwikkelingen in de markt en binnen onze organisatie hebben ervoor gezorgd dat de directiestructuur per 1 juli 2015 is gewijzigd.

17

ROELOFS KENNISPARTNER IN INFRA

Page 18: Jaaroverzicht roelofs 2015

Ambities voor 2016 en verder

Kennis verdiepen, verbreden en ontwikkelenAankomend jaar zetten we in op verdere verbreding van kennis binnen onze expertisegebieden. Met name op het vlak van integraal beheer en onderhoud, mobiliteit en water, riolering en ecologie willen we ons verder ontwikkelen als specialist.

De grootste asfaltverwerker willen we niet zijn, maar wel de beste en meest duurzame. Met de aansluiting bij diverse kenniscentra zal onder andere verder ingezet worden op procesverbetering en integratie van het circulair denken. Als integrale kennispartner zetten we in op het ontwikkelenen in huis krijgen van andere vakgebieden die eerder of later

aan bod komen. Gebiedsontwikkeling, assetmanagement en water- en betonbouw zijn hierin actueel gekozen thema’s.

Laagste prijs misleidende insteekHet meest duurzame aan duurzaam beleid is de continuïteit van een onderneming. Om ons heen zagen we dat diverse grote erkende collega’s het zeer moeilijk hebben, stoppen of zelfs omvallen. Teveel risico’s voor een te lage prijs. Naast dat feit is ook het principe van laagste prijs in onze branche een misleidende insteek. Goedkoop is in veel gevallen echt duurkoop. Voor 2016 zetten we verder in op het zoeken naar opdrachtgevers, zowel publiek als privaat, die kwaliteit waarderen en dit zonder vechtcontracten aan willen gaan.

Het economisch herstel is in onze laat-cyclische branche altijd pas later te zien dan in andere branches. Om die reden zien wij 2016 met vertrouwen, maar nog steeds als een uitdaging, tegemoet. Onze koers voor volgend jaar zetten we scherp, door te verbreden, te verschralen en te verbinden. Dit blijven we doen vanuit de koplopers rol op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Verbreden, verschralen en verbinden”

18

JAAROVERZICHT ROELOFS

Page 19: Jaaroverzicht roelofs 2015

Als het op verschralen aankomt leggen we dit uit door te zeggen dat we bewustere keuzes maken, waar en hoe we toegevoegde waarde voor de klant en het project maximaal waarderen. Zo werken we samen met alle stakeholders aan de openbare ruimte. De weg daar naartoe kan niet worden bereikt door zomaar een knop om te zetten, maar het is tijd dat die weg definitief wordt ingeslagen.

Strategisch partnerschapDe opgaven in de openbare ruimte zijn steeds divers. Daarin gaan we werken met lokale onderaannemers met dezelfde filosofie, waardoor het aangaan van strategische allianties en samenwerkingen hoger op de agenda komt.

Meerwaarde door intensieve samenwerkingVaak zien we dat maatschappelijke opgaven of innovaties worden gevraagd in de projecten. Deze komen het best tot hun recht wanneer projecten integraal als Bouwteam of Best Value

worden aangevlogen. In sommige gevallen merken we dat hier omwille van aanbestedingsregels of wetgeving kansen worden gemist. Onze overtuiging is dat hier de meer waarde wordt misgelopen en daarom moeten en zullen we hier actief over communiceren en informeren.

Als familiebedrijf hebben we de overtuiging dat we hiermee een robuuste visie voor het aankomende jaar hebben neergezet, waarmee we samen met de stakeholders meer waarde aan ruimte blijven genereren.

Directie Roelofs

55

1960 1995 2010 20

15

19

ROELOFS VOORUITBLIK

Page 20: Jaaroverzicht roelofs 2015

“Wat kunnenwe morgen beter doen”Herman Roelofs

Den Ham

Stadskanaal

Steenwijk

Veenendaal

www.roelofsgroep.nl