Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

40
NUMMER 4 I JAARGANG 2014 Personeelsmagazine voor en door UHasselt-personeelsleden Nu weet je het! Fijne feesten!

description

 

Transcript of Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

Page 1: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

NUMMER 4 I JAARGANG 2014

Personeelsmagazine voor en door UHasselt-personeelsleden

Nu weet je het!

Fijne feesten!

Page 2: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

2

OLOFON

Hoofdredactie: Koen SantermansRedactie: Arne Biesmans Birgit Leen Ann T’SyenVormgeving: Dave Bosmans Mayte Gomez SanchezFotografie: MarcWithofs Liesbeth DriessenDruk: ProfeelingVerantwoordelijke uitgever: Marie-Paule Jacobs beheerder UHasselt Universiteit Hasselt campus Hasselt Martelarenlaan 42 BE-3500 Hasselt

Inhoud3 Een nieuwe website voor de UHasselt 4 Rector Luc De Schepper en beheerder Marie-Paule Jacobs over de besparingen 7 Nieuws uit de faculteiten en onderzoeksinstituten 12 Facts.XL: Een bezoekje aan de retail design ‘winkel’ 14 Voor u bezocht 17 Grasduinen in het foto-archief: 10 april 1976 18 Studiebegeleiders in de kijker 22 Sinterklaasfeest in beeld 24 In de prijzen 28 VLUP op stap in Londen 31 Personeelsweetjes 36 Wistjeditook? 39 Harry Potter 40 Verrassing…!

C

Page 3: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: de UHasselt-website ziet er sinds 18 november helemaal anders uit. De website kreeg echter niet al-leen een nieuwe look. De belangrijkste verandering is het ‘responsive design’ ervan. Je kan UHasselt.be voortaan zowel op pc, smartphone als tablet optimaal raadplegen!

3

VOORAAN

Aan de lancering van de nieuwe web-site gingen maanden van brainstormen, ontwerpen, uittesten en bijsturen vooraf. Het webteam zette maar liefst 30.000 (!) pagina’s over – een titanenwerk. “Sinds de ontwikkeling van de vorige website, in 2009, is de UHasselt gegroeid, met méér studenten, méér personeel en méér opleidingen”, zegt Koen Santermans (di-recteur DCM). “De oude website paste dus niet meer bij de UHasselt anno 2014.” De mogelijkheden op vlak van digitale media en het online gedrag van website-bezoekers zijn ook veranderd. De nieuwe

UHasselt-website kreeg dan ook een ‘re-sponsive design’: de website past zich va-naf nu aan het medium aan waarmee een bezoeker de website raadpleegt.

Engelstalig De lancering van de nieuwe website is slechts een eerste stap. Koen Santer-mans: “Nu gaan we optimaliseren. Zo zijn we al begonnen met het doorvoeren van verbeteringen en binnenkort passen we ook de pagina’s van onze onderzoeks- instituten aan. In 2015 wordt de Engel-stalige versie van de website herwerkt.”

UHASSELT-WEBSITE IN NIEUW JASJE

Page 4: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

4

Page 5: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

55

et Vlaamse hoger onderwijs staat in 2015 voor een inlevering van om en bij de 55 miljoen euro. Door die besparingsronde verliest de UHasselt komend jaar 2,4 miljoen euro aan middelen. “De opmaak van de begroting 2015 was een aartsmoeilijke oefening, met de nodige offers. We nemen als universiteit dus onze

verantwoordelijkheid, maar zeggen ook: dit kan geen jaren blijven duren”, zeggen rector Luc De Schepper en beheerder Marie-Paule Jacobs.

“ EEN AARTSMOEILIJKE BUDGETTAIRE PUZZEL”

H

GECOVERD

In het leggen van de budgettaire puzzel voor 2015 stonden twee principes voorop: behoud van werkgelegenheid en behoud van door-groeimogelijkheden. Beheerder Marie-Paule Jacobs: “De UHasselt moet het volgend jaar met 2,4 miljoen euro minder middelen stellen. Daarvan wordt 1,1 miljoen dichtgereden door de verhoging van het inschrijvingsgeld. Maar dat maakt dat we nog altijd een verlies van 1,3 miljoen euro aan middelen moeten opvangen. Bij die zoektocht wilden we absoluut niet raken aan tewerkstelling en niet aan doorgroeimoge-lijkheden. Er worden dus géén mensen wegge-stuurd, op enkele projectmedewerkers na van wie we het contract niet verlengd hebben, maar dat gebeurt wel meer wanneer een project na een eerste termijn geen nieuwe middelen gene-reert. En het is niet omdat de UHasselt in be-sparingsmodus zit, dat bevorderingen en door-groeimogelijkheden voor ZAP, BAP en ATP in de koelkast verdwijnen. Ook in 2015 reserveren we daarvoordenodigefinanciëlemiddelen.”

Werkdruk blijft noodgedwongen hoogEen uitbreiding van de personeelsomvang zit er volgend jaar echter niet in. “Vragen voor extra personeel (t.o.v. de begroting 2014) zullen we inderdaad niet kunnen honoreren”, aldus de be-heerder.“Wezijnonshéélgoedbewustvandeimplicaties van die beslissing. De toename van

het aantal studenten, de vele administratieve verplichtingen die onder meer de instellingsre-view met zich meebrengt… Het maakt de nu al hoge werkdruk er bepaald niet minder op, inte-gendeel. De besparingen dwingen ons echter om dat allemaal te doen met hetzelfde aantal personeelsleden. Zowel de beleidstop als de Raad van Bestuur weten dat er aan de UHasselt bergen werk verzet wordt. Dat we op het vlak van werkbelasting geen soelaas kunnen bieden, betreuren we dan ook.”

Het hoger onderwijs heeft er bij de Vlaamse regering overigens op aangedrongen om de administratieve last te verlichten. Marie-Pau-le Jacobs: “Weweten dat faculteiten zuchtenonder al de administratieve verplichtingen die hen, zogezegd, vanuit centraal worden opge-legd. Maar die centrale diensten voeren, op hun beurt,uitwatdeoverheidhenvraagt.Wezijnhet er allemaal over eens dat minder planlast de zaken ook vooruit moet helpen.”

Een uitzondering in het besparingsluik vormen de opleidingen die in september 2013 in de UHasselt integreerden. “Voor deze opleidingen werd een apart groeipad uitgetekend en daar houden we ons aan. Deze opleidingen zullen dus kunnen blijven rekenen op extra personeel, zodat ze op vlak van onderwijs en onderzoek verder kunnen evolueren in de richting van de andere

academische opleidingen. Dat geldt overigens ook voor handelswetenschappen, waarmee we in september 2015 van start hopen te gaan. Via prefinanciering van LSM kunnenwe voor dezenieuwe opleiding personeel voorzien.”

Rationeler werkenDe besparingen laten zich vooral voelen in de af-delingWerking.Datisdeboekhoudkundigeaf-deling waar de inkomsten en uitgaven m.b.t. on-derwijs en basisonderzoek worden verwerkt, de zgn. ‘eerste geldstroom’. Marie-Paule Jacobs: “Zo hebben we gesnoeid in de werkingskosten van de centrale diensten en de onderhouds- kosten van onze gebouwen. Daarnaast gaan we ook voluit voor automatisering. Een voorbeeld in datverband?Deelektronischeverwerkingvanfacturen, waar we al heel stevig op inzetten. Het doel is nu om nóg meer facturen met hetzelfde aantal mensen te behandelen, via elektronische weg.”►

Beheerder Marie-Paule Jacobs.

RECTOR LUC DE SCHEPPER EN BEHEERDER MARIE-PAULE JACOBS OVER DE BESPARINGEN AAN UHASSELT

Page 6: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

6

GECOVERD

De renovatie van Gebouw D, de bouw van de nieuwefaculteitBEW,deecotronsinhetNatio-naal Park Hoge Kempen en van het Applicatie-centrum voor beton gaan echter door zoals ge-pland.“Wehoudenonsaandeengagementendie we in deze dossiers zijn aangegaan”, zegt rector Luc De Schepper. “Ook het Vervangings-fonds, dat werd opgestart in het kader van het Beleidsplan Gender, hebben we uit de brand kunnen slepen.”

DefinanciëlebijdragevandeUHasseltaandeUniversiteit voor het Maatschappelijk Belang (UMB) – een initiatief in samenwerking met Ho-geschool PXL en de Provincie Limburg – wordt dan weer per 1 september 2015 stopgezet.

StudentenDe UHasselt kiest ervoor om studenten zo min mogelijk te treffen. “Het budget voor SocialeVoorzieningen houden we dan ook op hetzelf-de niveau”, aldus Marie-Paule Jacobs. “Aan de toelagen voor maaltijden, cursussen, huisves-ting,vervoer…rakenweniet.Wehebbenookextramiddelenvrijgemaaktvoorfinanciëlesteunaan studenten die in problemen kunnen komen door het verhoogde inschrijvingsgeld.”

AfwachtenBlijft de vraag: hoe ziet de toekomst eruit? In2016 wil de Vlaamse regering namelijk nog eens 34 miljoen euro extra besparen op hoger on-derwijs. Rector De Schepper: “De 55 miljoen euro die in 2015 worden bespaard, wordt voor de helft ingevuld door het overslaan van de zo-genaamde klik. Dat wil zeggen dat de Vlaamse

regering géén extra middelen toevoegt aan de financieringsenveloppevoorhetgestegenaan-tal studenten aan Vlaamse universiteiten. Ook in 2016 kan de regering die besparingen dus voor een deel opvangen door het overslaan van de klik. Daarnaast zal er echter nog bespaard moe-ten worden. Maar op dit moment valt er weinig metzekerheidtezeggen.Wezullenmoetenaf-wachten.”

De Vlaamse regering heeft het hoger onderwijs wel verzekerd dat de ‘basisarchitectuur’ van het financieringsmodelenhetuitgetekendegroeipadovereind zullen blijven. Beheerder Marie-Paule Jacobs: “Wijgroeien in2015minderdanoor-spronkelijk in het vooruitzicht gesteld werd. Wekrijgenmindermeergeld vandeVlaamseoverheid. De besparingen fungeren dus als een soort rem.” Maar dat maakt deze budgettaire oefening er niet minder eenvoudig op, bena-druktze.“Wijweigerenominteboetenopdekwaliteit van onze opleidingen en onderwijs. En danmoet jeduseldersgaansnijdenenoffersbrengen. Want vergeet niet: het personeels- bestand constant houden terwijl het aantal stu-denten toeneemt, is óók een besparing.”

Gevecht om de brainsRector Luc De Schepper en beheerder Ma-rie-Paule Jacobs wijzen erop dat de Vlaamse overheid alleszins niet té lang de vinger op de ‘onderwijsknip’ mag houden. “Net als de an-dere universiteiten dragen we ons steentje bij, maar de besparingen mogen niet te lang aan-houden. En al helemaal niet als het onze ambitie is om uit te groeien tot een innovatieve kennis-

economie. Dat is niet rationeel. Wij bestedenvandaag 1,4% van het BBP aan hoger onder-wijs, Nederland zit aan 1,7%. Het OESO-ge-middelde ligt op 2%, de Amerikanen en Cana-dezen zitten daar met 2,8% fors boven. En dan zwijgen we nog over de opkomende landen, die fors investeren in hun kenniscentra.Wij willennu gedurende enkele jaren onze verantwoorde-lijkheid nemen, maar daarna moet een drasti-scheomslagvolgen.Zoniet,verliezenBelgiëenVlaanderen de race om de brains van landen als China en India.”■

De bouw van de ecotrons in het Nationaal Park Hoge Kempen gaan door zoals gepland.

Rector Luc De Schepper.

Page 7: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

FACTS

7

“Senior doctoraatsstudenten en jonge post-docs zitten vaak in een tweestrijd als het gaat om de carrière na hun doctoraat. Het is de keu-ze tussen de academische wereld of het be-drijfsleven”, zegt Sven Hendrix, directeur van de Doctoral School for Medicine and Life Sciences. Verschillende sprekers uit binnen- en buitenland – onder wie Thomas Voets (KU Leuven), Brian Kelly (Bolton University) en Celine Carret (editor Embo Molecula Medicine) – deelden hun eigen ervaringen met het publiek en gingen onder meer in op het gebruik van sociale media bij het uitbouwen van een academische carrière en op het publiceren in hoge-impactfactortijdschriften. Enkele jonge proffen, zoals Virginie Bito (BIO-MED), wezen ook op het belang van internati-onale mobiliteit. “Het is belangrijk om als jonge onderzoeker ook buiten je labo te treden, om andere onderzoeksgroepen en culturen op te zoeken in het buitenland. Dat geeft je academi-sche carrière een positieve stimulans.”

Op 14 september organiseerde de Doctoral School for Medicine and Life Sciences in Brussel een allereerste interuniversitair sympo-sium voor doctoral schools in Vlaanderen. Tijdens het symposium gingen sprekers dieper in op het ‘hoe’ en ‘waarom’ van een acade-mische carrière binnen de life sciences.

VLAAMSE DOCTORAL SCHOOLS HOUDENEERSTE INTERUNIVERSITAIR SYMPOSIUM

Jeroen Bogie, Tim Vanmierlo en Monique Mulder (Erasmus Universiteit, Rotterdam) voeren onderzoek naar bepaalde planten-sterolen die de symptomen van Alzheimer zouden kunnen verminderen. “WaaromThailand? Omdat je daar een grote biblio-

Enkele aanwezige, jonge UHasselt-postdocs namen het advies van professor Virginie Bito rond internationale ervaring (zie artikel hierboven) alvast ter harte. Eind oktober vertrokken Jeroen Bogie en Tim Vanmierlo voor zeven weken naar Thailand.

JONGE BIOMED-ONDERZOEKERS NAAR THAILAND

theek van inheemse plantenextracten hebt. Dat draagt enorm bij aan ons onderzoeksproject”, aldus Jeroen Bogie. “Het is bovendien een uit-gelezen kans om ervaring op te doen in ande-re labo’s.” De UHasselt-onderzoekers zullen in Thailand ook een masterclass geven, “dat doen

we met het oog op een langdurige samen-werking, ook op het niveau van studenten. Te denken valt dan aan een uitwisseling van bachelor-, master-, en doctoraatsstudenten”, zegt Tim Vanmierlo.

Page 8: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

8

Jelle Cleymans opende de viering met het num-mer ‘Gelukkig ben’, waarna achtereenvolgens Jef Raus, Piet Stinissen en Marcel Ameloot (ge-wezen en huidige directeurs van BIOMED) het woord namen. “Het succes van BIOMED was mede te danken aan enerzijds een aantal pio-niers en aan de inzet van het personeel, maar anderzijds ook aan de vele samenwerkingsver-

FEEST! BIOMED VIERT VIJFTIENDE VERJAARDAGBIOMED toostte op 23 september op haar 15-jarig bestaan. Het UHasselt-on-derzoeksinstituut werd in 1999 opge-richt door prof. dr. Jef Raus en spitste zich aanvankelijk toe op MS-onderzoek.

Hetonderzoeksteamrondprof.Dr.WilfriedGyselaersstondmeeaandewiegvandeontwikkelingvan veilige methodes om het bloedvatenstelsel van zwangere vrouwen te onderzoeken. Uit dat onderzoek vloeide (binnen het Limburg Clinical Research Program) een techniek voort waarmee de werking van de verschillende onderdelen van het cardiovasculair stelsel (hart, slagaders en aders) kan worden onderzocht. Dat is niet zonder belang: indien het hart- en vatenstelsel van de zwan-gere vrouw zich niet goed aanpast aan de zwangerschap, kan dat immers (onder meer) leiden tot zwangerschapsvergiftiging of preeclampsie.

IndrukExperten uit de ‘InternationalWorkingGroup onMaternal Hemodynamics’ waren zó onder deindruk van deze vernieuwende aanpak, dat Dr. Gyselaers de eer kreeg om het allereerste ‘Internati-onal Congres on Maternal Hemodynamic’ te organiseren. Specialisten uit alle uithoeken van de we-reld kwamen naar Hasselt om hun kennis, ervaring en studieresultaten over het moederlijke bloed-vatenstelsel met elkaar te delen, en om nieuwe onderzoeksplannen en samenwerkingsbanden uit te werken. Op het programma stonden 30 lezingen. In 2016 volgt een nieuwe editie, in Rome.

Van 16 tot 18 oktober bliezen gerenommeerde sprekers verzamelen in de Oude Gevange-nis voor het allereerste internationale congres rond maternale hemodynamica. Gastheer was prof. Dr. Wilfried Gyselaers (ZOL/UHasselt).

TOPSPREKERS OP CONGRES ‘MATERNALE HEMODYNAMICA’

banden die in de afgelopen vijftien jaar ontstaan zijn”, aldus Piet Stinissen, voorzitter van het instituut. De zitting werd ook gestoffeerdmetpersoonlijke getuigenissen én een filmpje volverjaardagswensen. Ere-rector Harry Martens en rector Luc De Schepper sloten de viering af. “Op naar de volgende vijftien jaar”, zo besloot moderator van dienst Kim Pannemans.

Page 9: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

FACTS

9

Zowel de EU als de Vlaamse overheid hebben zichzelf ambitieuze doelstellingen opgelegd als het gaat om de internationale mobiliteit van jongeren. Het ‘Brains On the Move’-program-ma van het Vlaamse ministerie van Onderwijs moet ervoor zorgen dat tegen 2020 minstens 20% van de studenten gedurende een langere tijd in het buitenland gaan studeren. De facul-teit IIWdraagtalvasthaarsteentjebijdoorditacademiejaar vier studenten naar enkele presti-gieuze uniefs in China en Taiwan te sturen voor een semester. “Wemoedigenonzestudentenactiefaanominhun studie internationale ervaring op te doen.

De faculteit IIW (UHasselt/KU Leuven) zet stevig de schouders onder het ‘Brains On the Move’-programma van de Vlaamse overheid. Dit academiejaar trekken vier IIW-studen-ten naar universiteiten in China en Taiwan. Omgekeerd komen vier studenten van de partneruniversiteiten voor een semester naar de UHasselt.

FACULTEIT IIW ZENDT HAAR STUDENTEN UIT NAAR CHINA EN TAIWAN

Aziëishetwereldcentrumgewordenvanhogetechnologie en productie. Ook onze studenten kunnen er nieuwe dingen leren”, zegt prof. dr. ir. Luc Claesen, die zelf (in het Chinees) mi-cro-elektronica en ICT-vakken heeft gedoceerd aan universiteiten in China en Taiwan. “Bijna alle technologische bedrijven in Limburg, Vlaande-ren en Nederland werken globaal en hebben klanten/leveranciers over de hele wereld. De combinatie van een uitstekende technologische opleiding met een verblijf in een totaal andere cultuur zoals de Aziatische, is een pluspunt die ook onze lokale economie mee een nieuwe boost kan geven.”

Steeds meer Vlaamse parochiekerken staan leeg. Maar hoe gaan we daarmee om? Slopen, sluiten of herbestemmen? In ‘Het Open Kerkgebouw’ pleiten cultuurfilosoof Sylvain De Bleeckere en architect Roel De Ridder – beiden verbonden aan de faculteit Architec-tuur en kunst – voor een herdefiniëring en een herwaardering van (bijna) leegstaande parochiekerken. “Kerkgebouwen kunnen ook in de 21ste eeuw nog een belangrijke culturele en maatschappelijke rol spelen als ze liturgie – of zingeving – combineren met andere gebruiksmogelijkheden op maat van het dorp of de wijk”, aldus de auteurs.

EEN TOEKOMST VOOR KERKENBOEKLANCERING ‘HET OPEN KERKGEBOUW’

“Architectuur is altijd ingebed en verankerd in een cultuur en in een gemeenschap. Ook wie niet gelovig is en wie niet naar de kerk gaat, voelt een verwantschap met dat gebouw in het midden van zijn leefgemeenschap. Daarom pleiten wij er in dit boek voor om kerken toe-gankelijktehoudenenteherdefiniërenzodatzeopnieuw ‘zones van zingeving’ worden op maat van de lokale gemeenschap”, aldus Roel De Ridder. Participatie van die gemeenschap is bij deherdefiniëringcruciaal.

“Met ‘Het Open Kerkgebouw’ wilden we een toekomstvisie voor het kerkgebouw voorstellen dat recht doet aan de traditie én de samenle-ving van vandaag”, legt professor Sylvain De Bleeckere uit. “Je kan ervoor kiezen om de litur-

gische functie van het gebouw te behouden en tegelijkertijd een invulling zoeken waar de plaat-selijke bevolking écht wat aan heeft: voor- en naschoolse opvang, een minimale woonfunctie integreren... Lokale vrijwilligers, architecten en ambtenaren kunnen samen oplossingen be-denken die aansluiten op de lokale behoeften.”

KortessemIn het kader van zijn doctoraat ontwikkelde Roel De Ridder een protocol dat gemeenschappen concrete tools in handen geeft om een nieuwe invulling te geven aan kerkgebouwen. Op basis van de ervaring die de auteurs opdeden in het onderzoek rond de zes kerken in Kortessem – het éérste onderzoek in zijn soort in Vlaanderen- werkten De Bleeckere en De Ridder dat protocol

verder uit. Op die manier biedt ‘Het Open Kerk-gebouw’ een methode om het complexe pro-bleem van (bijna) leegstaande kerkgebouwen vanuit een open geest te benaderen.

Page 10: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

De onderzoeksgroep Biofysica haalde, samen met het VITO, acht internationale topsprekers naar hun symposium µFiBR, rond geavanceer-de microscopische technieken binnen de bio-medische nanotechnologie. Meer dan honderd deelnemers tekenden present op campus Die-penbeek. Doctoraatsstudenten, postdocs en

professoren kregen er tijdens sessies, lezingen en netwerkmomenten uitgebreid de gelegen-heid om ideeën en expertise uit te wisselen.Doctorandi konden hun wetenschappelijke be-vindingen tijdens een postersessie op de agora ook delen met collega-onderzoekers.

µFiBR-SYMPOSIUM TREKT MEER DAN 100 DEELNEMERS NAAR CAMPUS DIEPENBEEK

10

NIEUWE HARDWARE De VIC3-cluster aan de KU Leuven – waarvan ook UHasselt-onderzoekers gebruikmaken – was aan vervanging toe. De nieuwe cluster (‘Thinking’) werd dan ook eind september geïn-stalleerd en telt 208 computer nodes (voor een totaal van 95 TFLOPS aan rekencapaciteit).Het HPC-landschap (‘high performance computing’) is voortdurend in beweging. Zo inves-teerde het VSC al in acceleratortechnologie van NVidia en Intel. Dit jaar werd ook een shared memory machine aangekocht. De SGI UV2000-machine – ‘Cerebro’ – heeft een werkgeheu-gen van 14 TB (of 3.000 keer méér dan dat van een gemiddelde desktop). “Dit laat gebruikers toe om enorme gegevensstructuren te analyseren. De machine zou in december toegankelijk moeten zijn voor alle gebruikers”, zegt dr. Geert Jan Bex, VSC-coördinator voor de UHasselt.

NIEUWE TIER1De Tier 1 (de Vlaamse supercomputer), gehuisvest aan de UGent, zal in productie blijven tot eind 2015. Intussen werd reeds gestart met de voorbereidingen voor een vervanger, die zal worden ondergebracht in het datacentrum van de KU Leuven. Om tegemoet te komen aan de noden van de gebruikers start het VSC binnenkort met een vragenronde bij alle betrokken partijen – dus ook UHasselt-onderzoekers.

NIEUWE GEBRUIKERSSteeds meer UHasselt-onderzoekers vin-den hun weg naar het VSC. Geert Jan Bex: “De lijst met publicaties waarin het gebruik van de VSC-infrastructuur wordt vermeld, wordt elk jaar langer. Enkele op-leidingen maken ook gebruik van de ex-tra mogelijkheden die High Performance Computing biedt.” Ben je docent en wil je jestudentenlatenkennismakenmetHPC?Of denk je dat je onderzoek baat kan heb-benbijhetgebruikvandesupercomputer?Neem dan contact op met Geert Jan Bex ([email protected]).

OPLEIDINGEN VOOR ONDER-ZOEKERSHet VSC biedt onderzoekers een doorge-dreven trainingsaanbod en ook afgelo-pen jaar trok het een aantal buitenlandse specialisten aan voor workshops. Zo ver-zorgde Peter Larsson (NSC, Linköping) in oktober een training over VASP – software gebruikt in kwantumchemie en theoretisch materiaalonderzoek. Reinhold Bader (LRZ, Garching) gaf in november een workshop over programmeertaal Fortran. “En in april 2015 komt Georg Hager (RRZE, Erlangen) zijn ervaringen delen over node-level per-formance engineering.”Naast gespecialiseerde opleidingen zijn er ook de gebruikelijke sessies voor begin-nende en meer gevorderde gebruikers. Meer informatie vind je via https://vscen-trum.be/en/events/events. Suggesties over en feedback op trainingen zijn dan weer welkom via [email protected].

Het is intussen zeven jaar geleden dat de UHasselt, samen met de andere Vlaamse universiteiten en hogescholen, meestapte in het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) – dat onderzoekers toegang tot moderne, krachtige rekeninfrastructuur biedt. Aan die infra-structuur werd recent wat gesleuteld.

SUPERCOMPUTER-UPDATE

Page 11: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

11

TELEX

Dr. Hoppenbrouwers concludeerde in haar proefschrift dat rechtbanken niet voorbereid zijn op aansprakelijkheidsklachten voor schade ver-oorzaaktdoorchemischestoffen.“Omdatver-band te bewijzen, is wetenschappelijke inbreng noodzakelijk, maar rechters en juristen zijn niet geschoold in de exacte wetenschappen”, luidt het. “Gelet op de grote stijging aan chemische stoffeninonzesamenlevingisditinternationaalbijzonder relevant en innovatief onderzoek”, al-dus promotor prof. dr. Vanheusden, die verder “verheugd” zei te zijn dat het eerste doctoraat van de faculteit er een is in het milieurecht. “Mi-lieurecht is immers een domein dat nog steeds aan belang wint.”

Op 22 oktober verwelkomde de UHasselt de Japanse ambassadeur in ons land, Masafumi Ishii. De hoge gast bezocht onder meer imo-im-omec – waar hij ook meer uitleg kreeg over de IMOB-rijsimulator – en EDM. In een lezing voor studenten en onderzoekers schetste ambas-sadeur Ishii de (geo)politieke en economische uitdagingeninAzië.

De faculteit Rechten heeft in oktober haar eerste doctoraat uitgereikt. De primeur was voor Marianne Hoppenbrouwers.

FACULTEIT RECHTEN REIKT EERSTE DOCTORAAT UIT

AMBASSADEUR VAN JAPAN OP VISITE

FACTS

Page 12: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

12

ij een laboratorium stellen we ons al snel een ruimte met proefbuizen, microscopen en onderzoekers in witte labojassen voor. Maar het kan ook anders. Als we het Retail Design Laboratorium in gebouw E binnenstappen, wanen we ons in een afdeling van de plaatselijke supermarkt. Katelijn Quartier, dr. assistent retail design aan de faculteit Architectuur en kunst, toont Nu weet je het! hoe de impact van ruimtelijke en zintuiglijke elementen op de consumenten (perceptie van de ruimte, emoties, gedrag…) wordt onderzocht: “Je kan natuurlijk ook foto’s gebruiken

om te testen welke winkelinrichting het gedrag van klanten beïnvloedt, maar dat is niets in vergelijking met deze levensechte testomgeving.”

Wegaaneventerugindetijd.Op28november2011 werd aan de UHasselt het eerste doctoraat in de architectuur uitgereikt aan Katelijn Quartier. In het doctoraat werd onderzocht wat de invloed van verlichting is op de perceptie van de sfeer, de beleving van de ruimte en het gedrag van klan-ten in een winkel. In het kader van dat onderzoek bouwde de PHL destijds een onderzoekslabo in

EEN BEZOEK AAN DE RETAIL DESIGN ‘WINKEL’ MET KATELIJN QUARTIER

“DIT IS ÓNS LABORATORIUM”

de vorm van een supermarkt. De ‘winkel’ bleef bestaan en doet nog steeds dienst als onder-zoeksruimte in verband met retail design.

Hoe begin je, als designer, aan een doctoraats-onderzoek?“In het begin was dat echt wennen. Als ontwer-per houd je rekening met de volledige ruimte,

maar als onderzoeker focuste ik enkel op het aspect verlichting. Dat was wel even slikken: architectuur werd retail design, retail design werd afgebakend tot winkelinrichting en uitein-delijk bleef er enkel nog verlichting over. Boven-dien zijn ‘experimenteel onderzoek doen’ en ‘ontwerpen’ twee totaal verschillende dingen. Omdat ik mijn onderzoek in een zo realistisch

FACTS.XL

B

Page 13: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

13

tussen niet meer eet- of bruikbaar. Voordat een experiment start, schudden we dus even met de fruityoghurt zodat die er weer ‘lekker’ uitziet. Aan één zijde van het labo is een spiegelwand geïnstalleerd om de respondenten te observe-ren tijdens het experiment. Ook wordt alles via camera’s geregistreerd. In tegenstelling tot in een echte winkel is er geen kassa. Om de proefpersonen tóch het gevoel te geven dat ze een beperkt winkelbudget heb-ben, werken we met credits. Onder elk product staat geen prijskaartje maar wel het aantal cre-dits dat het product waard is. Soms zijn er lichte verbouwingswerken nodig, afhankelijk van het onderzoek. Toen we onderzoek voerden naar de impact van verlichting, hing er een zwevende constructie met spots aan het plafond. Momen-teel onderzoeken we de impact van geur in een winkel. Het plafond is dichtgemaakt zodat de geur beter zou blijven hangen in deze ruimte.”

Hoe verloopt zo’n experiment in dit laboratorium?“Voordat de respondenten de winkelruimte bin-nengaan, vullen ze een vragenlijst in waarmee we peilen naar onder andere hun gemoedstoestand en hun winkelprofiel. Daarna legt een studentde opdracht uit. Dat kan bijvoorbeeld zijn ‘Stel een ontbijt samen voor twee personen’, waar-na de proefpersonen de winkel binnengaan via ‘deur 1’. Nadat ze hun boodschappen hebben gedaan, verlaten ze de winkel via ‘deur 2’. Een andere student scant dan alle producten die ge-kocht werden en zet alles weer op zijn plaats in de rekken. Als afsluiter vullen de respondenten een tweede vragenlijst in om hun beslissingen te duiden. Zo vragen we, bijvoorbeeld, waarom ze op een bepaalde plaats 5 seconden hebben stil-gestaan of waarom ze voor een bepaald product

hebben gekozen en niet voor een ander.”

Heeft jullie onderzoek opmerkelijke resultaten opgeleverd?“Bij het onderzoek over verlichting in supermark-ten hebben we de sfeer van drie supermarkten nagebootst: Aldi, Carrefour en Delhaize. De deel-nemers winkelden in een van de drie settings en nadien legden we hen een lijst met alle super-markteninBelgiëvoor.Wevroegenheninwelkewinkel ze dachten te hebben gewinkeld. De proef-personen die in de Delhaize-sfeer winkelden, her-kenden deze ook. De andere settings werden niet herkend. Door enkel de verlichting aan te passen, kan je tocheenzeer specifiekesfeercreëren ineenruimtediebovendienookherkenbaaris.Watde geur in een winkelruimte betreft, bleek dat de geur van chocolade, concepten die ze daarmee associëren,zoalskoken,snellerbeschikbaarma-ken in hun hersenen. Het zorgt er ook voor dat klanten anders reageren op bijvoorbeeld de kook-boeken in een winkel verkocht worden.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor het retail design labo?“Er is natuurlijk een heel grote afzetmarkt voor ons toch wel unieke onderzoek en onze master-classes Advanced Retail Design, die we in sa-menwerking met de opleiding Marketing opgezet hebben, isdaareenvoorbeeldvan.Weprobe-ren nu uit te groeien tot een kenniscentrum over retail en retail design waarbij belevingsgericht ontwerpen centraal staat. Maar Vlaamse winkels hebben nog te veel de neiging om expertise uit het buitenland te halen. Daarom dat we bij het vermarkten van ons onderzoek verder kijken dan Vlaanderen alleen, maar zeker ook op het buiten-land mikken.” ■mogelijke setting wou uitvoeren, heb ik samen

met mijn promotor prof. dr. Koen Van Cleem-poel uitgezocht of het mogelijk was om een reallifeonderzoekslabo te bouwen. Nadat mijn doctoraatsonderzoek was afgelopen, is het labo gebleven en doet het nog steeds dienst in het kader van ander onderzoek, onder meer dat van Lieve Doucé.

Hoe groot is het verschil tussen dit onder-zoekslabo en een echte winkel?“De producten die in onze ‘winkel’ staan, zijn allemaal echt: van de blikken ananas tot en met het fruit en de groenten. Op het fruit en de groenten na, staat alle ‘winkelwaar’ hier ook al sinds 2006. De meeste producten zijn onder-

FACTS.XL

Jan Vanrie, Katelijn Quartieren (vooraan) Lieve Doucé.

Page 14: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

VOOR U BEZOCHT

14

Artsen en onderzoekers van de drie partner- instellingen gingen dieper in op het belang van het meten van risicofactoren in het kader van de opsporing en preventie van hart- en vaatziek-ten. Er waren ook demo’s van enkele moderne technologieën – apps. Het publiek kreeg ookruim de gelegenheid om vragen te stellen. Het initiatief sluit aan bij het medisch-wetenschap-pelijk onderzoek dat binnen de cluster cardio-logie en de Mobile Health Unit van het LCRP verricht wordt met steun van de stichting LSM, de Provincie Limburg en de Vlaamse overheid.

VEEL VOLK VOOR AVONDLEZING ‘WEEK VAN HET HART’

KINDEREN OP WETENSTAP

De faculteit GLW was, samen met het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg, gastheer voor de avondlezing ‘Meten is weten, weten is doen!’. De lezing vond plaats in de Week van het Hart en trok ruim 200 geïnteresseerden.

De UHasselt zette ook dit jaar weer heel wat activiteiten op touw tijdens ‘Dag van de Wetenschap’ (23 november). Op het programma stonden onder meer een grote Wetenschapsmarkt en ‘Op WetenStap’.

Tijdens ‘Op WetenStap’ doken kinderensamen met oma en opa het labo in om er allerhande proefjes uit te voeren. Zo isoleerden de aspirant-professortjes DNA uit een kiwi en kwamen ze alles te weten over drones. Onderzoekers uit de verschillende UHasselt-onderzoeksinstituten stonden op de agora ook paraat met weetjes over onder meer fytoremediatie (CMK) of allerhande applicaties zoals de ‘augmented piano’ en ‘virtuele camera’ (EDM). BIOMED, LifeTechLimburg en LCRP (UHasselt-Jessa-ZOL) hadden zelfs een

heuse ‘lifesciencesquiz’ klaar voor bezoekers vandeWetenschapsmarkt.

Wetenschap in de KijkerTussen20en24oktober (Wetenschapsweek)ontving de UHasselt al meer dan 600 leerlin-gen en leerkrachten uit het lager en secundair onderwijs voor ‘Wetenschap in de Kijker’. Dedeelnemers konden kiezen uit vijftien activitei-ten – gaande van workshops over kernproeven, proefjes met DNA-analyse tot zelfs een pleit- oefening in de rechtbank van Hasselt.

Page 15: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

15

VOOR U BEZOCHT

Net zoals vorige editie sloegen de UHas-selt en Hermes Alumni de handen in elkaar. Topbedrijven zoals Eubelius, ZOL, Jessa en Cegeka zakten naar campus Diepenbeek af om kennis te maken met (master)studenten, doctorandi en alumni. “De Limburgse Job-beurs is voor de jongeren dé gelegenheid om kansen te grijpen of, op zijn minst, om eerste contacten te leggen”, zegt Michel Ruland van Hermes Alumni.

Om het netwerken te bevorderen, hadden de organisatoren een lounge ingericht waar bedrijven en jongeren op een meer informele

De Langste Netwerktafel, neergepoot in de Ethias Arena, moest het oude record (op naam van Entrovo Ltd. in Londen, 487 deelnemers) verpulveren. “Maar vooral wilden we de Lim-burgse economie een positieve vibe bezorgen”,

manier met elkaar konden praten. Op het pro-gramma stonden ook enkele workshops. Zo kwamen de deelnemers meer te weten over ‘li-chaamstaal bij sollicitatiegesprekken’ en ‘rech-ten en plichten bij eerste werkervaring’.

Een nieuwigheid dit jaar was dat jongeren hun CV niet meer moesten meenemen op papier, maar het online konden uploaden en via een speciale kaart bij elke beursstand konden laten inscannen.

www.jobbeurs.net

LIMBURGSE JOBBEURS SCHOT IN DE ROOS

‘UHASSELT’ MEE WERELDRECORDHOUDER SPEED BUSINESS DATING

Meer dan 1.300 jonge sollicitanten en 52 bedrijven. De achtste editie van de Limburgse Jobbeurs op 24 november was niet minder dan een succes.

Met 1.068 deelnemers aan een ‘speed business dating’ heeft netwerkend Limburg op 17 november een plekje in het Guinness Book of World Records veroverd. Onder de nieuwe wereldrecordhouders ook een… UHasselt-delegatie.

aldus Andres Lesire van JCI Limburg, dat het initiatief nam voor de recordpoging.

“We moesten om de drie minuten een stoelnaar links opschuiven. Elke speeddater kon op

die manier toch twintig contacten leggen. Het ging ontzettend snel, maar ik heb zeker interes-sante mensen ontmoet”, zegt An Kenens (Tech TransferOffice)die,netalsenkeleandereUHas-selt-collega’s, mee aanschoof.

Page 16: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

16

Het aantal UHasselt-studenten en personeels-leden dat op 6 en 7 november bloed doneerde voor de jaarlijkse Bloedserieus-actie. Op 26 en 27 februari 2015 volgt overigens een nieuwe bloedinzamelactie.

HET CIJFER

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA17 decemberDoctoraatspromotie An StevensCampus Hasselt – Oude Gevangenis – 16.00 uur

17 decemberDoctoraatspromotie Marijke JozefczakCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium H5 – 15.00 uur

18 decemberLimburg Lezingen: Stijn van NieuwerburghCampus Hasselt – Oude Gevangenis – 18.00 uur

19 decemberDoctoraatspromotie Greetje TeunsCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium H5 – 10.30 uur

19 decemberDoctoraatspromotie Amparo Yovanna Castro SanchezCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium E139 – 15.00 uur

19 decemberDoctoraatspromotie Hanne DammCampus Diepenbeek – gebouw E, auditorium B4– 15.00 uur

19 decemberDoctoraatspromotie Toon MoonenCampus Hasselt – Oude Gevangenis, auditorium Louis Roppe – 17.00 uur

19 januari 2015Doctoraatspromotie Ben De ClercqCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium H3 – 16.00 uur

29 januari 2015Symposium ‘Verbeteren door verbinden’Campus Diepenbeek – gebouw D – 08.30-15.30 uur

11 februari 2015Doctoraatspromotie Pieter VerstappenCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium H5 – 11.00 uur

11 februari 2015Doctoraatspromotie Jurgen KestersCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium H5 – 15.00 uur

26 februari 2015Doctoraatspromotie Kerim SchellingenCampus Diepenbeek – gebouw D, auditorium H4 – 16.00 uur

577

Page 17: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

17

Nu weet je het! grasduint in het grote fotoar-chief van de UHasselt. Deze editie: infodag ‘oude stijl’ op de agora van campus Diepen-beek. Vastgelegd op gevoelige plaat door MarcWithofs.

WEET JE DIT NOG?

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA AGENDA

10 APRIL

Page 18: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

18

aren jullie zelf voorbeeldige studenten?”, vragen we Liese Aerts, Melanie Hoeyberghs, Veerle Smeers en Özlem Yalçi. Melanie en Veerle legden een vlekkeloos parcours af, Liese en Özlem geven toe dat ze al eens een herexamen moesten afleggen. “Niet alleen op dat vlak zijn we een evenwichtig team”, zegt Melanie. Nu weet je het! bezocht de studiebegeleiders en legde hén op de rooster.

“W

“ NEE, WIJ HEBBEN GEEN TOVERDRANK WAARDOOR JE BETER GAAT STUDEREN”

STUDIEBEGELEIDERS IN DE KIJKER

De dienst Studieadvies en –begeleiding biedt stu-denten begeleiding aan bij alle studie-gerelateerde onderwerpen, van uitstelgedrag tot studiekeuze. Niet te verwarren met de studieloopbaanbegelei-ders die dan weer het aanspreekpunt zijn in ver-band met de organisatie van een studieloopbaan, zoals bijvoorbeeld het aantal studiepunten dat kan worden opgenomen.

Hoe zijn de taken verdeeld binnen jullie dienst?Melanie: Om te beginnen zijn we allemaal aan een andere faculteit of opleiding verbonden wat de studiebegeleiding betreft. Zo leren we de vak-ken en docenten beter kennen en kunnen we be-tere begeleiding op maat aanbieden. Daarnaast heeft iedereen een beetje haar ‘specialisatie’. Ik doe bijvoorbeeld de coördinatie van de dienst en sta in voor de algemene procedure rond de er-kenning van studenten in bijzondere omstandig-heden. Dat kan een functiebeperking zijn, maar ook topsporters of werkstudenten.Veerle: Ik bereid momenteel de begeleiding van

uitstromende studenten voor. We willen hen inde toekomst graag beter voorbereiden op de ar-beidsmarkt. Ik combineer deze job met de coördi-natie van de Open Universiteit en, omdat ik onder andere de studenten van de faculteit Rechten be-geleid, zit ik vooral op campus Hasselt. Özlem: In 2008 ben ik aan de UHasselt gestart als diversiteitsmedewerker. In mijn job als studiebege-leider neem ik nog steeds het luik diversiteit voor mijn rekening. Als communicatiewetenschapper ben ik de enige zonder diploma in de psychologie en in mijn eerste jaar als studiebegeleider ben ik aan een recordtempo veel aan het bijleren.Liese: Net zoals Veerle combineer ik twee jobs aan de UHasselt. Ik ben deeltijds aangesteld als studentenpsycholoog en zo help ik studenten met allerlei psychosociale problemen. Binnen de dienst Studiebegeleiding ben ik het aanspreek-punt voor studentenWetenschappen en Indus-triëlewetenschappenenwerkikmomenteeleenbegeleidingsbundel uit omtrent faalangst. Hebben veel studenten nood aan studiebege-

leiding?Melanie: Het onderwijssysteem van de UHas-selt voorkomt eigenlijk al veel problemen. De drempel om docenten aan te spreken, is rede-lijk laag, er zijn oefensessies en dan is er nog de examenregeling die de studiedruk verdeelt. Maar onze agenda’s zitten van ’s morgens tot ’s avonds vol met gesprekken met studenten hoor.Özlem: De studenten vinden ons ook gemak-kelijk. Bij de introductiedagen maken we ons bekend en er is de bekendmaking via posters en de schermen op de campus. Als studenten hun examenresultaten ontvangen, dan zit er al-tijd een begeleidende brief bij die verwijst naar de studiebegeleiding. Na elke examenperiode is er duidelijk een piek wat afspraken betreft. Vlak voor en tijdens de examens is het iets rustiger. Veerle:Webereikenvooralveelstudentendiein hun eerste bachelorjaar zitten, maar ook voor masterstudenten willen we ondersteuning bie-den. Bijvoorbeeld bij het schrijven van hun mas-terscriptie.

PRALINESIs jullie job er een met veel frustraties of krijgen jullie veel terug van de studenten die jullie be-geleiden?Veerle: Om onze job te doen slagen, zijn er in-spanningen nodig van zowel studiebegeleiders als van de studenten zelf. Soms steek je heel veel energie in de begeleiding van een student en dan haalt hij of zij het toch niet. Dat is jam-mer natuurlijk. Maar anderzijds moet je ook re-alistisch zijn. Er zijn studenten die dag en nacht werken om te slagen, maar zo’n situatie is na-tuurlijk ook niet vol te houden. Samen zoeken we dan naar een oplossing. Zo’n negen procent van onze gesprekken gaat over studiekeuze en heroriëntering,maarmeerdandehelftvandegesprekken gaat over studiebegeleiding.Melanie: Het kan ook zijn dat studenten je toch ontglippen, ondanks het feit dat je hen toch goed probeert op te volgen. Een typisch voorbeeld is een

Page 19: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

19

DIENST IN DE KIJKER

student met uitstelgedrag, die ook zijn afspraken met de studiebegeleider uitstelt en uiteindelijk af-haakt. Dat is zo jammer, wetende dat we toch veel zouden kunnen bereiken met de juiste be-geleiding. Ik denk dat we als studiebegeleider eerder gefrustreerd geraken door de hoeveelheid werk die bovenop de individuele gesprekken komt, dan door de studenten zelf. Özlem: Maar het is ook een heel dankbare job hoor!Wekrijgenaleenseenkaartje,eendoosjepralines of een plantje van de studenten om ons te bedanken. Of de ouders komen ons bedan-ken en vertellen hoe het nu gaat met hun zoon of dochter. Dat is natuurlijk fijn om te horen.Melanie:We levenheel ergmeemetdestu-denten. Als een student die we intensief bege-leid hebben uiteindelijk ook slaagt, is dat ook voor ons soms een emotioneel moment. Het-zelfde geldt voor studenten die uiteindelijk toch (moeten) afhaken, bijvoorbeeld omwille van het niet behalen van hun ‘bindende voorwaarden’.

De privacy van de studenten is ongetwijfeld ook een belangrijk aspect in jullie werking...Özlem: We hebben elk onze eigen kantoorwaar we de studenten kunnen ontvangen. Twee kantoren hebben een belletje waarmee we kun-nen aangeven of we al dan niet bezet zijn. Stu-denten durven al eens binnenstormen om hun verhaal te doen, terwijl ik in gesprek ben met een andere student. Veerle: Studieproblemen hebben soms een veel diepere oorzaak. Ik kan echt versteld staan van wat zulke jonge mensen al hebben meegemaakt en hoe ze toch hun studies tot een goed einde kunnen brengen. Ook voor studenten die in alle luxe lijken te leven, blijkt niet alles mee te zitten.Melanie: Onderling hebben we trouwens geen zwijgplicht, maar wel discretieplicht. Dat wil zeggen dat we elkaar mogen informeren over moeilijke situaties of dossiers die vastzitten, zo-lang we het houden bij de dingen die ‘need to know’ zijn en het niet hebben over de dingen die ‘nice to know’ zijn. De namen van de be-trokken studenten geven we enkel door als dat noodzakelijk is. Özlem: Ouders mogen we daarentegen niet in-lichten over zaken die hun zoon of dochter met ons bespreekt. Sommige ouders vragen ook of ze bij de gesprekken mogen zijn, maar we mer-ken dat de studenten zich dan toch niet op hun gemak voelen en eerlijk kunnen zijn.Veerle: Het komt ook voor dat ouders alles voor hun kind regelen, terwijl de student dat zelf zou moeten doen. Aan de faculteit Rechten zijn ze daar heel strikt in en communiceren ze over de studies enkel via de student zelf. Het zijn tenslotte volwassen mensen die zelf hun ver-antwoordelijkheid zullen moeten nemen.

Is het gemakkelijk om jullie werk achter te laten als jullie ’s avonds naar huis gaan?Melanie: Ik merk ook dat ik soms in mijn bege-leidersrol verval als ik met vrienden of met mijn partner praat. Van zodra ik het zinnetje ‘Wat maakt dan dat je dit of dat doet?’ gebruik, weet ik dat het zover is.Veerle: Ik merkte nooit eerder op dat mijn man nogal veel last heeft van uitstelgedrag, maar dat is me dankzij deze job wel duidelijk geworden. Mijn zoon zit trouwens in het laatste middelbaar en zal binnenkort een studiekeuze moeten ma-ken. Dat wordt ook een boeiende ervaring.Liese: Mensen uit mijn omgeving spreken me er ook op aan. Familieleden willen bijvoorbeeld de studiekeuze van hun zoon of dochter met mij bespreken. Of de studenten in mijn familie vragen me al eens om raad.

KOTHoe verliep jullie eigen studieperiode eigenlijk?Özlem: Ik was niet echt een voorbeeldstudent, dus ik kan enkel vertellen wat ik uit mijn ‘fouten’ heb geleerd. Ik deel wel tips die blijken te wer-ken voor andere studenten. Liese: Mijn studieloopbaan verliep ook niet vlekkeloos, maar ik zeg dan altijd dat er daar-na nog 40 jaar volgen waarin je je kan en moet bewijzen.Melanie: Ik herkende onlangs een verhaal van een student die zei dat hij er moeite mee had om in gloednieuwe cursussen te beginnen

noteren of markeren. Toen kon ik wel uit eigen ervaring spreken.Veerle: Mijn zoon vroeg me onlangs of ik aan de unief elk jaar in eerste zit geslaagd was en toen heb ik eerlijk kunnen antwoorden dat dat zo was. Ook het kotleven is een belangrijke fac-tor in het leven van een student. Bij sommigen verloopt dat heel goed, anderen hebben daar weer meer moeite mee.Özlem: Mijn ouders hebben me op kot ge-stuurd. Het was een kwestie van moeten, want eigenlijk wilde ik een opleiding aan de hoge-school in Limburg starten. Dan ben ik mijn broer gevolgd, die al in Brussel op kot zat. Mijn stu-dieperiode heeft zich afgespeeld in een blauwe residentie op de campus van de VUB.Melanie: Toen ik op kot ging, hebben mijn ou-ders me verplicht om naar een ‘gemengd’ kot te gaan. Blijkbaar zagen ze zo’n peda met enkel meisjes niet echt zitten.Liese: Ik wilde zelf heel graag op kot en liefst zo ver mogelijk weg van huis. Psychologie in Gent sprak me heel erg aan – dat was dan mooi meegenomen.

Is er een toverformule die studenten gegaran-deerd zal doen slagen?Veerle: Neen, dat hangt af van persoon tot per-soon.Watvoordeenestudentwerkt,kanvooriemand anders helemaal geen verschil maken.Liese: Helaas hebben we geen toverdrank die ervoor zorgt dat iedereen glansrijk slaagt.

Page 20: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

20

Page 21: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

21

DIENST IN DE KIJKER

Liese Aerts (26)Functie: Studiebegeleider en studentenpsycholoog.Werkt2jaaren9maandenaandeUHasselt.Houdt van: studenten met goede voornemens en studenten die een e-mail beantwoorden met enkel een afbeelding van Bert en Ernie toegevoegd in bijlage (true story!).

Veerle Smeers (48)Functie: Studiebegeleider, Coördinator Open Universiteit.Werkt3jaaraandeUHasselt.Houdt van: studenten die af en toe buiten de lijntjes kleuren.

Özlem Yalçi (37)Functie: Studiebegeleider.Werkt6,5jaaraandeUHasselt.Houdt van: Kruiswoordraadsels oplossen, haken, met de kinderen (van 13 en 7 jaar) bezig zijn, studenten die om hulp durven te vragen.

Melanie Hoeyberghs (31)Functie: Studiebegeleider.Werkt5jaaraandeUHasselt.Houdtvan:taartjes,mijndagelijksefietstochtjenaarDiepenbeek, studenten die me iets bijleren.

Page 22: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

IN BEELD

22

Page 23: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

HOOR, WIE KLOPT DAAR KINDEREN…

Ook dit jaar kwamen zo’n 215 kindjes, vol verwachting, naar het grote, Sinterklaasfeest van VLUP. De poppenkast ‘Sinterklaasshow’ bouwde de spanning ludiek op: de bezoek-ertjes zongen en lachten uit volle borst mee. En hun geduld en enthousiasme werden beloond. Sinterklaas stelde op zijn laptop (!) vast dat er géén stoute kinderen in Hasselt en omstreken waren. Elk kindje mocht dus naar huis met een mooi geschenk én een grote zak snoep. Tijdens het feest konden de kinderen nog naar hartenlust ravotten op de agora, die was omgetoverd tot een heuse binnenspeeltuin met springkastelen, klimhu-isjes, autootjes, stripverhalen, kleurboeken, speelgoed, schminkstand… Stralende ge-zichtjes alom, dus! Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn dan ook heel tevreden naar huis vertrokken.

Bedankt aan alle vrijwilligers die hard gewerkt hebben om dit leuk kinderfeest tot stand te brengen!

Heidi Cardous, voorzitter VLUP

23

Page 24: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

24

uit. “Vooral personen- en familierecht spreken me aan.”

DoorzettingsvermogenHatice Genc werkte zich in de kijker bij Petra Foubert, Marijke Huber, Ingrid Vrancken en Charlotte Declerck tijdens dat bewuste Eras-mus-selectiegesprek. “Hatice had zó een goede beurt gemaakt, dat we vrijwel meteen besloten om haar te nomineren voor de Diversiteitsprijs. Ze is een rolmodel voor alle ondernemende, ambitieuze allochtone én autochtone studenten die in het secundair onderwijs een parcours vol-gen dat géén vanzelfsprekende voorbereiding is op een universitaire studie”, zegt professor Foubert.De jury was het daarmee volmondig eens en ►

IN DE PRIJZEN

Aan de Hogeschool PXL behaalde de 26-ja-rige studente een bachelorsdiploma in de rechtspraktijk, daarna stroomde ze via een schakelprogramma door naar de masterop-leiding rechten aan de UHasselt. Het voorbije academiejaar (2013-2014) combineerde ze vakken uit het schakelprogramma met vak-ken uit zowel het eerste als tweede master-jaar. Hatice werd ook geselecteerd om, in het kader van Erasmus, te gaan studeren aan de universiteit van Ankara – een primeur voor de faculteit Rechten. Daar zal ze in het kader van haar masterproef rechtsvergelijkend onder-zoek doen. “Misschien is dat ook een goede eerste stap in het realiseren van mijn droom: Belgisch ambassadeur in Turkije worden”, zegt ze. Al sluit ze ook een carrière als advocaat niet

Hatice Genc mocht op 26 september de Di-versiteitsprijs 2014 in ontvangst nemen. De winnares legde volgens de jury een “opmer-kelijk en uitzonderlijk parcours” af: van leer-ling beroepsonderwijs over bachelor in de rechtspraktijk tot masterstudente rechten.

Na haar zevende jaar kantoor besloot Hatice om verder te studeren – tot verbazing van ve-len. “Sommige mensen bekeken me alsof ik van Mars kwam”, zegt ze. “Ze vonden het te hoog gegrepen, anderen noemden het dan weer tijdsverspilling. Maar die negatieve reacties haddeneenaverechtseffect:hetheeftmenogmeergestimuleerdomdoortezetten.Want ikwist dat ik mijn diploma zou halen.”

HATICE GENC WINT DIVERSITEITSPRIJS 2014

Page 25: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

25

IN DE PRIJZEN

Page 26: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

26

loofde “het doorzettingsvermogen en de onmis-kenbare inzet” die de 26-jarige studente tijdens haar studieloopbaan toonde (en toont). Ook haar voornemen om te gaan studeren aan de universiteit van Ankara was volgens de jury een plus, zeker gezien het belang dat de UHasselt hecht aan de internationale mobiliteit van haar studenten.

MeterDe nominatie kwam voor Hatice als een vol-slagen verrassing, zo geeft ze toe. “Dat ik ge-nomineerd was, verbaasde mij. Maar ik ben natuurlijk ontzettend blij. Ik hoop dat mijn ver-haal andere studenten kan inspireren, dat ze zeggen: ‘Dankzij haar heb ik niet opgegeven’. Dat is trouwens ook een van de redenen waar-om ik me heb aangesloten bij de meterwer-king van de UHasselt.” De laureate roept haar medestudenten alvast op om “niet gedemoti-veerd te raken na tegenslag”. “Vergeet niet: the greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do.”

Toen Hatice Genc haar prijs (een cheque ter waarde van 1.500 euro) in de ambtswoning van de gouverneur ontving, keken haar ouders en grootmoeder met zichtbare trots toe. “Mijn va-der was lasser in een fabriek, mijn moeder deed het huishouden. Mijn grootvader is destijds uit TurkijenaarBelgiëgekomenomindemijn(vanWaterschei, red.) te werken. Door hun keuze

STERKE KANDIDATENDe juryleden waren het erover eens dat de kandidaten van bijzonder hoog niveau waren.

Op de tweede plaats eindigde Rachid Diraä, een masterstudent industrieel ingenieur die de zekerheid van een vaste job opgaf om zijn droom – het behalen van een universitair di-ploma – waar te maken. Rachid combineert de studies met de zorg voor zijn jonge kinde-ren. De jury noemde Rachid “een voorbeeld voor iedereendiegebaat isbijeenheroriën-teringnaareenhogerekwalificatieennieuweberoepsmogelijkheden”.

TELEX

SOFIE THIJS (CMK) RIJFT ‘FIRST POSTER PRIZE MOBIO AWARD’ BINNEN

WENG SIANG YEAP (IMO-IMOMEC) FINALIST ‘YOUNG SCHOLAR AWARD’

SofieThijs(FWO-aspirant,Milieubiologie,CMK)werd tijdens het International Symposium on Microbial Ecology in het Zuid-Koreaanse Se-oel bekroond met de ‘1st Poster Prize MOBIO Award’. Haar poster werd geselecteerd uit ruim 1.200 posters. De ISME-symposia, die om de twee jaar georganiseerd worden, zijn de groot-ste meetings ter wereld waar een breed spec-trumvanonderwerpenrondmicrobiëleecologiebehandeld worden. In het voorjaar van 2015 zal Sofie Thijs haar doctoraat over dit onderwerpverdedigen.

Op de 25ste editie van de International Con-ference on Diamond and Carbon Materials wistWeng Siang Yeap (imo-imomec) eenSil-ver Award weg te kapen in de ‘Young Scholar Award’-competitie. De doctoraatsstudent werd bekroond voor zijn werk ‘Functionalization of boron-doped nanocrystalline diamond with N3 dye molecules’. De conferentie trok 350 deel-nemers uit 41 landen.

Ook doctoraatsstudente Narjes Madhloum (derde plaats) gooide hoge ogen bij de juryle-den. Na het behalen van haar masterdiploma in de verpleegkunde en vroedkunde startte ze een carrière als zelfstandig vroedkundige. Nar-jes – die werd voorgedragen door haar zussen – verleent op vrijwillige basis hulp aan zwangere en pas bevallen moeders die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Momenteel is ze aan deslagbinnendefaculteitGLW.Narjesismoe-der van twee jonge kinderen.

“UITZONDERLIJK VERHAAL”

Met de Diversiteitsprijs bekronen de UHas-selt en Het Belang van Limburg elk jaar een nieuwe Belg die een voorbeeldfunctie ver-vult voor medestudenten. Rector Luc De Schepper toonde zich tijdens de uitreiking tevreden met de winnares van dit jaar. “Het parcours van Hatice Genc is niet voor iedere student met dezelfde vooropleiding wegge-legd. Haar verhaal is dus uitzonderlijk, maar onderstreept ook dat inspanning, wilskracht en volharding cruciale, zelfs doorslaggeven-de, factoren zijn om je doelen te bereiken en dromen waar te maken.”

heb ik deze kans gekregen.”

DieouderlijkesteunisookhetWillemfondsende Unie van Turkse Verenigingen niet ontgaan. Vader en moeder Genc kregen op 14 november op hun beurt namelijk de ‘Beraberprijs’. De prijs wil ouders in de bloemetjes zetten die hun zoon of dochter van “grote steun waren tijdens de studies”. Vader Alsan en moeder Havva Aydin werden trouwens genomineerd door… Hatice.■

Page 27: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

27

“Op 20 juni werd de afbakening van het regi-onaal stedelijk gebied Hasselt-Genk definitiefvastgesteld door de Vlaamse regering. In het gebied tussen de N75 en N702 kent de con-tour van deze afbakening een haast schrikwek-kende schoonheid. In al haar grilligheid doet ze denken aan de ommuring van een versterkte stad, maar de facto keert ze de traditionele re-latie tussen stad en land binnenstebuiten”, zeg-gen Peter Princen en Frank Vanden Ecker. “Ons project (her)interpreteert wat in essentie een lijn is op een planologische document als een radi-caleenconcretearchitecturaleinterventie.Watals deze lijn letterlijk een nieuwe (voor)bouwlijn zouzijnaanhetnatuurgebied?Watalsdezelijnletterlijk een gebouw-dikke muur zou zijn die het contrast tussen binnen- en buitengebied op de spitsdrijft endaardoor invraagstelt?Watalswe letterlijk vanuit onze woonkamer deze grens kondenbeleven?”

Twee maquettesBalancerend tussen feit en fictie presenteertPrincen Vanden Ecker twee maquettes. “De ene maquette geeft de totaliteit van de ge-bouw-dikke muur weer in het gebied tussen de N75 en N702. De andere maquette verbeeldt een kamer ‘ergens’ in deze muur: alsof we wel het ingesloten buitengebied zouden kunnen be-leven vanuit de intimiteit en huiselijkheid van een woonkamer, maar het ons nooit kunnen toe-ei-genen,laatstaanprivatiseren.Wattussenbeideschaalniveaus ligt, blijft onuitgesproken.”

Peter Princen en Frank Vanden Ecker behaal-den in de ontwerpwedstrijd een gedeelde eer-ste plaats met het bureau C.T. Architects (van UHasselt-praktijkassistent Nick Ceulemans en Liesbeth Thewissen).

PETER PRINCEN EN FRANK VANDEN ECKER LAUREATEN ONTWERPWEDSTRIJD ATELIER N75-N702

KUNST OP DE CAMPUS

In Gebouw E (faculteit ARK) kan je vanaf januari gaan kijken naar het kunstproject ‘350 Kamers. De voorhoede verzameld’ van Princen Vanden Ecker (Peter Princen en Frank Vanden Ecker). De UHasselt-collega’s waren een van de laureaten van de ontwerpwedstrijd Atelier N75-N702 van Architectuurwijzer.

IN DE PRIJZEN

Page 28: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

28

CLASSY LONDON VLUP DOET ‘LONDEN ANDERS’

Ook aan het begin van dit academiejaar zocht VLUP een stukje buitenland op. Dit jaar ging de reis naar Londen. Passeerden de revue: Hendrik VIII, Winston Churchill en… Star Trek-fans. Reporter van dienst is Heidi Cardous.

et een volgeladen bus trok VLUP naar Londen. De bruisende metropool heeft dan ook zoveel te bieden: van musea en parken over

shops, restaurants, historische gebouwen en havens tot wereldklasse voetbalclubs en een beroemde koninklijke familie. Maar vooral: een rijke geschiedenis. Op het programma niet de grootste klassiekers, maar de oudste stadswijken – te voet en sommigenzelfs…perfiets.

Butlers WarfVrijdagochtend vertrek in Diepenbeek, ’s middags netjes op tijd door de douane in Calais en dan op de ferry naar Dover! Prachtig, zonnig weer, iedereen op dek, camera in de hand en genieten van de witte kliffen van zuid-Engeland. Een idyl-

lischer ontvangst is moeilijk te bedenken. Na een vlotte rit van Dover naar Londen konden we al in de late namiddag inchec-ken in het hotel. Vervolgens dropte de bus ons aan de Tower. Daar gingen we te voet achterom langs de Thames, over de im-posanteTowerBridgenaarButlersWarf.In deze chique, gerenoveerde pakhuizen dineerden we met uitzicht op de Thames.

Anna BoleynOp zaterdag verkenden we in de voormid-dag Southwark. Deze oude voorstad van de City heeft een enorm aanbod aan be-zienswaardigheden. Uiteraard spendeer-den we voldoende tijd op de beroemde delicatessenmarkt Borough Market. Zelfs een regenbui kon de pret niet bederven! Nade lunchvertrokeengroepnaarWa-terloo Station om daar met (een Engelse)

M

Page 29: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

VLUP

29

gids per fiets Londen te ontdekken. Opzich een hele belevenis, en de Engelse hu-mor van de gids maakte de tocht onver-getelijk. De andere groep stak de Thames over naar de City. Ikzelf gidste de groep te voet door de oudste stadswijken om er prachtige, vaak ongekende plekjes te ont-dekken.

Dewandelaarsendefietsersontmoetten elkaar uiteindelijk aan de Tower, waar een herdenkingsceremonie plaatsvond voorWOI.NahetaanhorenvandeLastPost eindigde onze dag in de St Katheri-ne Docks, een luxueuze jachthaven in de oude dokken tegenover de Tower. Daar schoven we aan voor een middel- eeuws banket met koning Hendrik VIII en zijn tweede vrouw Anna Boleyn. Na dit spektakeldiner volgde nog een busritje

doorWestminster,PiccadillyendeCity,om uiteindelijk in het hotel op een bende fuivende Star Trekkers te botsen. Neen, het lag niet aan de alcohol. Blijkbaar had een heel internationaal leger ‘Trekkies’ ons hotel uitverkoren om er hun Star Trek-verkleedpartijtje te ‘spelen’.

ChurchillNa een stevig ontbijt op zondag reed de bus ons naar hartje Londen, vlakbij Dow-ning Street, om de Cabinet War Roomste bezoeken. Tijdens de hevige Duitse aanvallen inWOIIhadhetoorlogskabinetonderleidingvanWinstonChurchillzichindeze bunker (in de kelders van het ministe-rievanFinanciën)teruggetrokken.Daarnawas er vrije tijd, in de namiddag trokken wedanweerrichtingBelgië.In Dover viel het inchecken voor de fer-ry naar Calais overigens in het water. De havenbedienden wilden ons niet toelaten aan boord omwille van (zogezegde) foute documenten. Achteraf bleek het vooral om een interne communicatiestoornis te gaan, waarvoor VLUP intussen excuses heeft ontvangen. Maar die ferry hadden we dus wel gemist, zodat we een uur-tje later dan gepland inscheepten – naar Duinkerke. Zo hadden we niet te veel tijd verloren en arriveerden we uiteindelijk heel moe, maar heel voldaan, in Diepenbeek.

Een prachtig weekend dus, waarin we veel gezien, veel gelachen en heel veel genoten hebbenmeteentoffegroepcollega’s!

Heidi Cardous

Page 30: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

VLUP

30

31 PLOEGEN STRIJDEN OM QUIZTITEL

Na het enorme succes van de eerste VLUP-quiz vorig jaar kon een nieuwe editie natuurlijk niet uitblijven. Op vrijdag 24 oktober liep de agora dan ook opnieuw vol met ‘UHasselt’-quizzers.

Dat UHasselt-personeelsleden een quiz- avond kunnen smaken, bleek uit de hoge opkomst: maar liefst 31 ploegen kwa-men op 24 oktober de eer van hun dienst hooghouden. De VLUP-quiz bestond uit tien rondes met diverse thema’s. Er waren ook twee tafelrondes – eentje waarbij vlag-gen en eentje waarbij The Simpsons een rol speelden. Na een spannende avond gingen de mannen van ‘Oh Wauw, EuhGodmiljaar’… met de eerste prijs lopen. Vorig jaar zagen ze de titel nog aan hun neus voorbijgaan. Het ‘LAL’-team werd, heel verdienstelijk, tweede. De top-3 werd afgesloten door ‘The Missing Link’ (de winnaars van vorig jaar).

Afgaande op de reacties achteraf, vond jong (de jongste deelnemer was amper twee maanden!) en oud het een gezellige avond. En dat gold ook voor het VLUP-be-

IDEEËNBUSHeb je ook nog een idee, laat het ons dan wetenviaonzeideeënbox!

VLUP MET ONS MEE!Voor een overzicht van alle activiteiten, updates en inschrijvingen kan je terecht op www.uhasselt.be/vlup.

VLUP MET ONS MEE!Binnenkort kan je op www.uhasselt.be/VLUP onze kalender met activiteiten voor 2015 raadplegen. Maar noteer al-vast in je agenda:

• 29 januari 2015 Bezoek ‘Vikingen!’ in het Gallo-Romeins Museum Tongeren

PERSONEELSKORTINGEN• COLLISHOP• BOKRIJKABONNEMENT• INTERHOME• ….

Check de nieuwe lijst van kortingen op www.uhasselt.be/VLUP!

stuur. Hopelijk mogen we jullie volgend jaar dan ook massaal verwelkomen op de derde editie!

Laura Mercier

Page 31: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

31

PERSONEEL

HUWELIJKEN•SofieREUMERS,doctoraatsbursaal,IMOB,metKristofEVAERT 08/08/2014• Dimitri MINTEN, lector, faculteit ARK, met Griet MAES 14/08/2014• Caroline ARIEN, navorser, IMOB, met Philippe PELCKMANS 29/08/2014• Saidja HEYNICKX, docent, faculteit ARK, met Else HARTOCH 29/08/2014•HanneloreBOVE,FWO-medewerker,BIOMED,metMartijnPETERS, 05/09/2014 IWT-medewerker,imo-imomec• Jacoba KUIJLAARS, doctoraatsbursaal, BIOMED, met Hans VAN HOUTS 19/09/2014• Sebastiaan GERARDS, doctoraatsbursaal, faculteit ARK, met Laura Magdalena GERARDS 20/09/2014•IneHANSSEN,praktijkassistent,ReKi,metWardVANNOOTEN 24/10/2014• Peter VAN GESTEL, dienst CID, met Veronique MACHIELS 08/11/2014•AnneleenSTAELENS,doctoraatsbursaal,faculteitGLW,metJensBAL 08/11/2014• Sabine MALDOY, dienst CID, met Bert SOHL 18/11/2014

GEBOORTES• Anton, zoontje van Stefan HARDONK, gastmedewerker, vakgroep Gedragswetenschappen, 28/07/2014 Communicatie en Linguïstiek • Anke, dochtertje van Leen TIMMERMANS, gespecialiseerd biomedisch laborant, BIOMED 21/08/2014• Maren, kindje van Tim CLUKERS, assistent, imo-imomec 27/08/2014• Isolde, dochtertje van Kim VANDIJCK, dienst Personeel 28/08/2014•Alexander,zoontjevanCarmenADAMS,FWO-medewerker,vakgroepMarketingenStrategie 30/08/2014• Nore, dochtertje van Stefanie KERKHOFS, stafmedewerker dienst Onderzoekscoördinatie 03/09/2014•Thijs,zoontjevanLiesbethDEWINTER,gastmedewerker,BIOMED 04/09/2014• Manha, kindje van Muhammad USMAN 10/09/2014• Sooi, kindje van Peter FIRMAN, praktijkassistent, faculteit ARK 24/09/2014• Flint, zoontje van Maxime VANLOMMEL, assistent, KIZOK 01/10/2014• Renee, dochtertje van Lia VAN HOEF, dienst Internationalisering en Ontwikkelingssamenwerking 03/10/2014• Bram, zoontje van Leen SLAETS, doctor-navorser, BIOMED, en Jerome HENDRIKS, 12/10/2014 docent, BIOMED • Nore, dochtertje van Kristel HERTOGS, School voor Mobiliteitswetenschappen 12/10/2014• Vic, zoontje van Ann PETERMANS, doctor-assistent, faculteit ARK 23/10/2014• Heleen, dochtertje van Caroline GROVEN, dienst Onderwijscoördinatie 23/10/2014

JUBILARISSEN (OKTOBER-NOVEMBER-DECEMBER)25 jaar dienstWouterFAES,vakgroepMarketingenStrategie in dienst sinds 01/10/1989Marie-Paule JACOBS, beheerder in dienst sinds 01/10/1989Marc GYSSENS, vakgroep Informatica in dienst sinds 01/12/1989Maria LEUS, faculteit ARK in dienst sinds 01/10/1989Bart MOORS, faculteit ARK in dienst sinds 01/10/1989DannyWINDMOLDERS,faculteitARK in dienst sinds 01/10/1989

30 jaar dienstChris BLEUS, dienst Onderzoekscoördinatie in dienst sinds 14/11/1984Greta JACOBS, dienst Studentenvoorzieningen in dienst sinds 01/12/1984AnitaPUT,dienstMateriëleVoorzieningen in dienst sinds 01/10/1984Monique VAN ERUM, BIOMED in dienst sinds 16/10/1984Martine VERJANS, CTL in dienst sinds 01/10/1984

PERSONEELSWEETJES

VLUP MET ONS MEE!Voor een overzicht van alle activiteiten, updates en inschrijvingen kan je terecht op www.uhasselt.be/vlup.

Page 32: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

32

Voortaan vind je alle berichten rond geboortes, huwelijken en overlijdens ook op www.uhasselt.be/intra.

35 jaar dienstJosiane HERMANS, Studentensecretariaat in dienst sinds 01/10/1979Relinde HEYMANS, imo-imomec in dienst sinds 08/10/1979Monique HOSSELET, BIOMED in dienst sinds 01/10/1979

40 jaar dienstLeen DE RYCK, BIOMED in dienst sinds 01/10/1974Leo EGGHE, dienst Bibliotheek in dienst sinds 01/10/1974Lydie GROSEMANS, dienst Bibliotheek in dienst sinds 16/10/1974Paul JANSSEN, vicerector Onderzoek in dienst sinds 01/12/1974AlfonsOOMS,vakgroepWiskundeenStatistiek in dienst sinds 01/10/1974Jan YPERMAN, vakgroep Chemie in dienst sinds 01/10/1974

JIJ BENT VOORTAAN PBL-LIDDankzij een uitbreiding van de samenwerking tussen de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) en de UHasselt krijgen alle studenten én personeelsleden voortaan automatisch een lidkaart van de PBL. Personeelsleden die nog geen PBL-lid waren, hebben hun lidkaart intussen per brief ontvangen.

Je lidmaatschap is geldig tot 31 oktober 2015 en wordt elk jaar – automatisch – ver-lengd zolang je aan de UHasselt verbonden bent. Als PBL-lid krijg je toegang tot de col-lectie van de grootste openbare bibliotheek, belangrijkste erfgoedbibliotheek én weten-schappelijke bibliotheek van Limburg. Je kan grasduinen in meer dan 1,5 miljoen gedrukte documenten en in de uitgebreide digitale collectie. Als lid van de PBL kan je boven-dien rekenen op gespecialiseerde informa-tiebegeleiding, gratis draadloos internet én een uitgebreid (inter)nationaal kranten- en tijdschriftenaanbod. De PBL beschikt ook over 350 werkplekken en een leescafé. Je krijgt ook steeds een uitnodiging in de bus voor lezingen en tentoonstellingen in de PBL.

Page 33: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

CATEGORIE ‘GROOTSTE AANTAL PERSONEN DAT

GEZAMENLIJK DE VERPLAATSING MAAKT’: Tim Vanmierlo

en veertien BIOMED-collega’s

CATEGORIE ‘VROLIJKSTE FOTO’:

WannesEylenbosch(dienstMA

T)

CATEGORIE ‘VERSTE AFSTAND AFGELEGD’:

Pieter Van Noten (BIOMED)

DE COLLEGA’S NEMEN EEN SELFIE

De UHasselt zette ook dit jaar een speciale actie op touw naar aanleiding van ‘Car Free Day’ (18 september). Personeelsleden werden opgeroepen om op een zo duurzaam mogelijke manier naar de campus te pendelen – en daarbij een foto van zichzelf te nemen. De origineelste ‘selfies’ werden bekroond met een leuke prijs. And the winners are…

CATEGORIE ‘ORIGINEELSTE VERVOERSMIDDEL GEBRUIKT VOOR DE

VERPLAATSING’: StanWouters(IIW)

CATEGORIE ‘KLEURRIJKSTE FOTO’:Dienst DCMBedankt!Ook UHasselt-collega’s die niet in de prijzen gevallen zijn, willen we van harte danken voor hun inzending en hun duurzaam vervoer naar de campus!

33

PERSONEEL

Page 34: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

34

Op 28 augustus 2014 overleed dr. Martine Van Gastel (Kapellen, 25 oktober 1971). Em. prof. dr. Alfons Ooms blikt terug op haar carrière.

DR. MARTINE VAN GASTEL (1971-2014)

PROF. DR. BAUDOUIN FRANCOIS (1944-2014)

PROF. DR. WERNER CALLEBAUT (1952-2014)

IN MEMORIAM

Reeds tijdens haar kandidaatsjaren wis-kunde (1990-1992) was Martine een op-merkelijke, zeer begaafde studente aan het toenmalige LUC. Nadien heeft ze haar studies voortgezet aan de Universiteit Ant-werpen waar ze in 1994 het diploma van licentiate in deWiskundigeWetenschap-pen behaalde. Onmiddellijk daarna is zij bij ons teruggekeerd om als assistente aan een doctoraat in de algebra te wer-ken. Martine was een geboren lesgeef-ster. Met volle overgave en met luide stem kon ze de studenten motiveren om het beste van zichzelf te geven. Zij voelde de

moeilijkheidsgraad van de materie zeer goed aan en ze was steeds bereid om meer uitleg te geven. Soms stonden stu-denten urenlang aan haar bureau aan te schuiven om extra uitleg te krijgen. Als col-lega kon je ook altijd bij haar terecht voor een gezellige babbel.

Als ombudsvrouw nam Martine het steeds op voor haar studenten. Ze nam deel aan de vergaderingen van de departements-raad, de curriculumraad, de evaluatie-commissie en de deliberaties. Met haar deskundige pedagogische inzichten werd terdege rekening gehouden. Door haar grote inzet, enthousiasme en levenslust was ze zeer geliefd bij studenten en col-lega’s. In 2002 behaalde ze haar docto-raat met het proefschrift ‘Local and Global Structure of Non-Commutative Projective Planes’ onder leiding van prof. dr. Michel Van den Bergh. Dit resulteerde in een aan-tal waardevolle publicaties.

Martine was een vindingrijke wiskundige, maar haar grote passie was lesgeven – wat ze eigenlijk niet als werken beschouw-de. Ze was dan ook zeer verheugd toen ze in 2001 aan de slag kon als lerares wis-

kunde aan het college in Essen. Ze was veeleisend voor haar leerlingen, maar die-genen die het wat moeilijker hadden met het vak, bleven niet in de kou staan. Ze kende de talenten van haar leerlingen heel goed en gaf hen raad bij hun studiekeuze. Doorhaarflamboyantepersoonlijkheidenhaar gedrevenheid ontstond er een hech-te band met haar leerlingen. Een band die soms na de middelbare studies voortduur-de. Martine werd ook gewaardeerd voor haar verbondenheid met de school. Met kennis van zaken hielp ze beslissingen ne-men over het wiskundeonderwijs en was ze steeds bereid om haar collega’s en sta-giairs met raad en daad bij te staan.

Begin dit jaar werd Martine ziek. Ondanks de onheilspellende diagnose ging ze er met ongelooflijke kracht tegenaan, maarhet was een ongelijke strijd. Ze laat haar liefhebbende echtgenoot Piet Broos en haar jonge kinderen Pepijn en Kato achter.

- em. prof. dr. Alfons Ooms

Op 16 oktober 2014 overleed ex-UHas-selt-medewerker prof. Dr. Baudouin François (Elsene, 6 maart 1944). Dr.

Op 6 november 2014 overleed in We-nenprof.dr.WernerCallebaut.ProfessorCallebaut (Mechelen, 7 oktober 1952) studeerdefilosofieaandeUGent,waarhij

Baudouin was jarenlang medewerker van hetDokterWillemsinstituutenwijddezijnleven aan de uitbouw van screening en –

in 1983 ook een doctoraat behaalde. Tot enkele jaren geleden doceerde hij weten-schapsfilosofie aan de UHasselt. WernerCallebaut was sinds 1999 verbonden aan

vooral – de zorg voor kinderen met stof-wisselingsziekten.

het Konrad Lorenz Institute for Evolution and Cognition Research (KLI).

Page 35: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

35

EM. PROF. DR. FREDDY DUMORTIER VAST SECRETARIS KVAB

Em. prof. dr. Freddy Dumortier werd op 4 december 2014 verkozen tot vast secreta-ris van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kun-sten. Zijn mandaat loopt tot 2018.

Begin juli deed de Personeelsdienst een bevraging bij het personeel rond woon-werk-verplaatsing (naar campus Diepenbeek dan wel Hasselt). De enquête – die werd ingevuld door 565 collega’s – kaderde in de Federale Diagnostiek Woon-werkverkeer die de UHas-selt driejaarlijks moet indienen. Dit zijn de resultaten:

Em. prof. dr. Dumortier was professor wiskun-de aan de UHasselt (1976-2012) en bekleedde ook verschillende beleidsfuncties – onder meer vicerector (1992-2004). Begin jaren tachtig richtte hij de opleiding informatica op. Hij lag ook mee aan de basis van de opleiding ken-nistechnologie, het eerste samenwerkingsver-band tussen het toenmalige LUC en de Univer-siteit Maastricht. Professor Dumortier was daarnaast o.a. voor-zitter van het Belgisch Wiskundig Genoot-schap, het Nationaal Comité voor WiskundeenvandeNationaleRaadvandeWetenschap-pelijke Unies. Hij was klassenbestuurder van de Klasse van de Natuurwetenschappen in de periode 2010-2011. In december 2012 werd hij voor twee jaar aangesteld als algemeen be-heerder van de KVAB.

De UHasselt wil haar rol als ‘knooppunt in het innovatieweb’ sterker dan ooit tevoren opnemen – met ‘FRIS’ (Full Regional Innova-tion System) als leidraad voor de toekomst. Om je meer wegwijs te maken in FRIS, is er

MEER WETEN OVER ‘FRIS’? KLIK DOOR NAAR INTRANET!

PERSONEELSDIENST PEILT NAAR WOON-WERKVERKEER

op het UHasselt-intranet een speciaal hoekje voorzien met informatie en visuals. Zo kom je er onder meer te weten wat ‘FRIS’ precies inhoudt en wat de rol is van de UHasselt en andere actoren binnen zo’n regionaal innova-

tiesysteem. Je kan er ook de PowerPointpre-sentatie van de FRIS-sessies (van afgelopen september) bekijken en downloaden.

www.uhasselt.be/intranet

ENQÛETE WOON-WERKVERPLAATSINGWAT IS UW HOOFDVERVOERMIDDEL?

CAMPUS DIEPENBEEK

Brom-ofmotorfiets 3 0

Bus 14 15

Fiets 61 37

Te voet 0 0

Trein 16 14

Wagen(alleenofmetfamilie) 100 176

Wagen(metanderecollega’s) 6 6

CAMPUS HASSELT M V

Brom-ofmotorfiets 0 0

Bus 4 6

Fiets 8 17

Te voet 1 6

Trein 6 10

Wagen(alleenofmetfamilie) 12 46

Wagen(metanderecollega’s) 0 1

Aantal mannen

Aantal vrouwen

PERSONEEL

Page 36: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

36

WIST JE DIT OOK?UHASSELT-QUIZTEAM ZET KNAPPE PRESTATIE NEER

Een knappe prestatie van het UHasselt-team op de zevende editie van De Snuggerste Staf. Marc D’Olieslaeger, Laura Mercier, Stijn Jas-pers en Ann Peters wisten een mooie achtste plaats te versieren (op 49 deelnemende teams). De taaie quiz is een organisatie van Deloitte, ING,RCAGroup enVKWLimburg. Vorig jaareindigde de UHasselt elfde. De opbrengst van De Snuggerste Staf gaat naar ‘Een Hart voor Limburg’.

SOFIA VIERT 15-JARIG BESTAAN

SOFIA – het netwerk-, mentor- en vormings- programma voor vrouwelijke ondernemers en vrouwen in management – bestaat dit jaar vijftien jaar. Het programma werd in 1999 opgestart aan de UHasselt, met het oog op het creëren vanprofessionele netwerken voor en van vrouwen. Binnen het programma komen ook meerdere opleidingsthema’s aan bod, met als doel de be-drijfsvoering van de deelnemende dames te pro-fessionaliseren. SOFIA werkt ook met verschillen-de rolmodellen (mentoren) die de deelneemsters begeleiden. De vijftiende verjaardag werd op 23 september gevierd tijdens een extra feestelijke netwerkavond met zowel leden als oud-leden.

Meer info via www.uhasselt.be/sofia.

Studenten en doctoraatsstudenten van de UHasselt kunnen online (via citybike.uhas-selt.be) een fiets reserveren, die ze vervol-gens kunnen oppikken aan een van de drie fietspunten (het station van Genk, stationvan Hasselt en het VEDO-atelier op campus Diepenbeek). Ze moeten wel een waarborg van 70 euro betalen, maar dat bedrag krijgen zeterugwanneerzedefietsweer ingoedestaat afleveren. “Studenten en doctoraats-studenten kunnen de fiets tot 10 juli 2015gebruiken. In december of januari moeten ze hunfietswelaanbiedenvooreen–gratis–

Sinds dit academiejaar werken VEDO en vzw Fietsbasis samen voor het verhuur van fietsen aan UHasselt-studenten.

SAMENWERKING VEDO EN FIETSBASIS VOOR FIETSENVERHUUR STUDENTEN

winteronderhoud”, zegt Kamiel Libbrecht van vzw Fietsbasis.

MobiliteitsprobleemFietsbasisstondalinvoorfietsenverhuuraanstudenten van Hogeschool PXL en KHLim. Nu komen daar dus ook de UHasselt-stu-denten bij. “Op die manier willen we, samen met alle partners, zoveel mogelijk studenten defietsopkrijgenenhetmobiliteitsprobleem– zeker op campus Diepenbeek – helpen verlichten”, aldus Libbrecht.

Page 37: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

37

WIST JE DIT OOK?

“In het restaurant op campus Hasselt kan je vóór 11 uur al een broodje bestellen, dat dan vanaf 12 uur voor je zal klaarliggen. Aan de broodjestoog kan je voortaan ook tussen 10 en 15 uur een broodje laten maken. En bij een warm broodje mag je de saus zelf nemen”, klinkt het. In het restaurant op campus Diepenbeek kan je broodje dan weer aan de ingang van

de keuken à la minute bestellen. Ook verschijnt het suggestiebroodje terug op het menu. En om cash geldverkeer zoveel mogelijk uit te schakelen (en de wachtrijen te verkorten), kan je aan kassa 4 sinds kort ook betalen met ban-contact. “Binnenkort installeren we ook onze gezellige ‘cosy corner’, waar je zal kunnen ge-nieten van onder meer een heerlijk kopje Ne-spresso, glaasje wijn of biertje.”

Huiscateraar Horeservi Catering (HC) heeft in de afgelopen maanden enkele kleine, maar belangrijke nieuwigheden doorgevoerd. Nu weet je het! zet ze even voor je op een rij.

HORESERVI SERVEERT ENKELE NIEUWIGHEDEN

ExtraZowel in Hasselt als Diepenbeek geldt dan weer dat je bij een warme dagschotel, extra groentjes en aardappelen (gratis!) mag bijha-len. “Je gaat met je bord naar de kassa, waar je aangeeft nog groenten en aardappelen bij te willen halen. Daarna passeer je weer via de-zelfde persoon.” Belangrijk om weten, is dat je géén vlees meer bijneemt, want dan moet je wél betalen.

Page 38: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

38

DENNIS PRESOTTO LOOPT MARATHON KEULEN UIT VOOR GOEDE DOEL

GLW-SPORTIEVELINGEN BEKLIMMEN COL DU TOURMALET

Kishor Nagar – in 1971 opgericht door de Belgische pater Victor Van Bortel – biedt straatjongeren in Ranchi niet enkel onderdak en onderwijs, maar is ook een heus landbouwbedrijf. “De boerderij voorziet grotendeels in eigen behoeften, maar haalt ook inkomsten uit de verkoop van melk, varkensvlees en groente”, zegt Dennis Presotto die Kishor Nagar in 2007 bezocht. “Die inkomsten zijn echter niet voldoende om enkele grote kosten, zoals de vernieuwing van de keuken of de aankoop van

De UHasselt-collega’s – die onder de sportieve leiding van prof. dr. Niels Hellings stonden – startten in mei al met de voorbereidingen: zo namen ze deel aan de Bilzen Classic, de Cristal Alken Classic én, later, Les Géants des Ardennes. Op 28 augustus ging het dan

Een stevige dosis engagement en een strak trainingsschema. Meer had Dennis Presotto (WET) niet nodig om de marathon van Keulen uit te lopen ten voordele van ‘Kishor Nagar’, een samenlevingsproject dat straatjongeren in het Indiase Ranchi o.m. onderdak en onder-wijs biedt. De doctoraatsstudent zamelde met zijn deelname 615 euro in.

Zes collega’s van onderzoeksinstituut BIOMED namen dit jaar – voor de derde keer al – deel aan ‘Climbing for Life’. Daarbij trotseren sportievelingen voor het goede doel (de strijd te-gen mucoviscidose) per fiets of al lopend de mythische Tourmalet, in de Franse Pyreneeën.

UHASSELT ZET BESTE BEENTJE VOOR OP LEVENSLOOP

Personeelsleden én (Miezerik)-studenten na-men op 4 en 5 oktober deel aan Levensloop, de 24-uren loop waarvan de opbrengst inte-graal naar de Stichting tegen Kanker gaat.

Stichting tegen Kanker wil wetenschappelijk kankeronderzoekfinancieelsteunen,eengezon-de levensstijl promoten en sociale hulp bieden aan mensen met kanker en hun naasten. “Als studenten geneeskunde en kinesitherapie von-den we het onze plicht om ons op een sportieve manier in te zetten voor dit goede doel”, aldus Miezerik. Enkele UHasselt-collega’s sloten zich metplezieraanbijhetMiezerik-team.“Weslaag-den er, ondanks de weersomstandigheden, in om de 24 uur tot een goed einde te brengen. Opwilskrachtendoorzettingsvermogen.Wezijnenorm blij dat we met Miezerik, de UHasselt en alle andere deelnemende teams 200.000 euro hebben kunnen inzamelen en de hoop voor kan-kerpatiënteneenbeetjehebbenvergroot.”

een tractor, te dekken. Het project is dus deels afhankelijk van giften.”

De UHasselt-doctoraatsstudent besloot zelf geld in te zamelen voor het project door mee te lopen in de marathon van Keulen (42,195 km). “Naast enkele giften van familie en vrienden kwam de grootste steun vanuit de UHasselt”, zegt Dennis. Hij klokte af op 3 uur, 54 minuten en 32 seconden.

richting Pyreneeën voor het echtewerk. “Eenonvergetelijke ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is”, aldus de reactie aan de eindmeet. ‘Climbing for Life’ trok dit jaar meer dan 2.000 deelnemers.

WIST JE DIT OOK?

Page 39: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

Grote veranderingen op campus Diepenbeek! De bus volgt een nieuwe weg – weg van de hoof-dingang! Goed nieuws voor wie de bus nog kan betalen en voor de studenten die zich unief nog kunnen veroorloven. Gepensioneerden organiseren binnenkort busreizen om naar de Lijnbussen tegaankijken.Wantzezelfnemen,isernietmeerbij.Enwachtmaartotwanneerdeschopindegrond gaat voor de Spartacuslijn naar Maastricht. Spartaans zal het leven moeten zijn van diege-nendiedenkeneentickettemoetenkopenvoordenieuwetramlijn.Ofishetsneltramlijn,oftrein?Nu,veelmaakthetnietuit.Wantookbijdetreinbeginjebetertesparenvoorhetabonnementvan de kinderen, nog vóór hen op de wereld te zetten.

Na het sparen voor het bus- en treinabonnement nieuwe formule (Go Away Pass i.p.v. Go Pass) wacht de wachtlijst voor de kribbe, voor de kleuterschool, voor de lagere school en voor de mid-delbare school. Gelukkig: wachtlijsten voor de universiteit zijn er niet en zullen er ook niet komen. Maar het sparen is er wél bij, natuurlijk. Noteer op het spaarlijstje, naast het bus- en treinabonne-ment, ook maar het inschrijvingsgeld. En dan mag je tegelijk net zoveel andere uitgaven schrap-pen als er vragen geschrapt worden bij het ingangsexamen geneeskunde.

Maar wie het geluk heeft dát allemaal door te komen – en wie door al die wachtlijst- en inschrij-vingsgeld-gereguleerde instellingen van kennis en kunde raakt – wacht het ultieme geluk: een job mét bedrijfswagen. En dat is gelukkig nog een sector met groeipotentieel! Nu kost het openbaar vervoer de overheid evenveel als bedrijfswagens – en dat is een schande. Maar met de bespa-ringen op het openbaar vervoer – dankzij de regering van Gerard Burgermans – komt er gelukkig meergeldenruimtevoordebedrijfswagens.Endieruimtemagjeletterlijknemen.Wezijnmetvoorsprong marktleider in Europa, de rest van de wereld en waarschijnlijk ver daarbuiten. Dus die voorsprongmoetenwebehouden!Wehebbengeennatuurlijkegrondstoffen,maargelukkigwelbedrijfswagens.

Hetenigeprobleemzijndiefiles.Maardatwordtopgelost:erkomenaparteautosnelwegenvoorbedrijfswagens. Er zijn veel mogelijkheden. Minder bezette spoorlijnen worden bedrijfswagens-snelwegen,hetzelfdegeldtvoordefiets-o-stradesentrambanen.OpdeGroeneBoulevardvanHasselt komt er weer tweerichtingsverkeer, met één richting exclusief voor bedrijfswagens. Het Albertkanaal wordt gedempt en herdoopt tot B-E313, met de B van bedrijfswagen (maar dat had u wel gedacht). Akkoord, er zal dus moeten gebouwd en beton gestort worden, maar dat is net goed om de economie aan te zwengelen. De meeste parken zullen verdwijnen, zodat mensen van de groendienst wegen voor bedrijfswagens kunnen aanleggen. Iedereen voor de industrie waar we goed in zijn. Bovendien: bomen zorgen toch maar voor cee-oo-twee uitstoot, dus het milieu is er nog bijzonder bij gebaat ook. Het is duidelijk dat verschillende van onze onderzoeks-instituten hun steentje kunnen bijdragen aan dit project. Er is natuurlijk het mobiliteitsgegeven zelf, demilieu-impact,hetpositieveeffectopdegezondheid,hetegovanwieeenbedrijfswagenheeft,enzovoort. Als stimulans krijgen alle medewerkers een bedrijfswagen. Het verhoogde inschrij-vingsgeld kan hiertoe aangewend worden.

Harry Potter

Column

39

Page 40: Personeelsmagazine Universiteit Hasselt december 2014

WAAR IS LUDO?Geef toe: het is moeilijk om Ludo Forier niet te spotten, zo in vuurrode UHasselt-hoodie. Maar het is dan ook eentje om het af te leren… De afgelopen maand speurden immers meer dan 300 UHasselt-collega’s onze nieuwe website af voor de Waar is Ludo?-wedstrijd (met een absolute piek van het aantal inzendingen rond het middaguur!). De winnaars hebben hun hoodie intussen al ontvangen en Ludo kan zich weer overal ver-tonen…

OP DE AGORA