Overzicht Belastingplan 2012

1
MPR Accountants B.V. Overzicht Belastingplan 2012 Bron: Redactie Plein+ Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil het belastingstelsel drastisch vereenvoudigen. Hij heeft daarvoor dit jaar al een aantal voorstellen gedaan, die zijn beslag vinden in het belastingplan 2012. Zo verdwijnen zeven van de 22 belastingen. Deze zijn: de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken; de verbruiksbelasting op pruim- en snuiftabak; de belastingen op leidingwater; de verpakkingenbelasting; de grondwaterbelasting; de afvalstoffenheffing; en het eurovignet. Verder wordt de kindertoeslag heffingsvrije vermogen box 3 afgeschaft Auto Ook de autobelastingen gaan op de schop. Een auto moet zuiniger zijn dan nu om voor dezelfde fiscale voordelen in aanmerking te komen. Weekers hoopt zo de industrie te prikkelen nog schonere auto’s te maken. Zi jn belastinginkomsten zijn dan weer voor een paar jaar gegarandeerd. Andere belangrijke maatregelen Omzetting van de zelfstandigenaftrek in een vaste basisaftrek. Het vitaliteitssparen vervangt de spaarloonregeling en de levensloopregeling die beide worden afgeschaft. Verder kunnen buitenlandse investeerders niet meer rekenen op hoge renteaftrek bij overnames van Nederlandse bedrijven. De introductie van een objectvrijstelling voor vaste inrichtingen. Deze neemt het timingvoordeel van tijdelijke verliesimport weg dat nu bestaat als in het buitenland wordt geopereerd via een vaste inrichting in plaats van via een dochtervennootschap. Wijziging van de herbestedingsreserve waardoor organisaties met een algemeen maatschappelijk en sociaal belang (zoals toeneelgezelschappen, orkesten maar ook scouting en amateur-sportverenigingen) sneller gebruik kunnen maken van deze faciliteit. Kinderopvanginstellingen zijn door de wijzigingen uitgesloten van de herbestedingsreserve. Introductie van een Research & Development-aftrek (RDA). De RDA behelst een nieuwe generieke fiscale faciliteit die tot doel heeft de directe kosten van R&D, niet zijnde loonkosten, te verlagen. Introductie van een nieuwe renteregeling voor het heffen en vergoeden van rente die aansluit op de regeling verzuimrente van de Awb.

description

Overzicht Belastingplan 2012

Transcript of Overzicht Belastingplan 2012

MPR

Accountants B.V.

Overzicht Belastingplan 2012 Bron: Redactie Plein+

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil het belastingstelsel drastisch vereenvoudigen. Hij heeft daarvoor dit jaar al een aantal voorstellen gedaan, die zijn beslag vinden in het belastingplan 2012. Zo verdwijnen zeven van de 22 belastingen. Deze zijn:

de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken;

de verbruiksbelasting op pruim- en snuiftabak;

de belastingen op leidingwater;

de verpakkingenbelasting;

de grondwaterbelasting;

de afvalstoffenheffing; en

het eurovignet.

Verder wordt de kindertoeslag heffingsvrije vermogen box 3 afgeschaft

Auto

Ook de autobelastingen gaan op de schop. Een auto moet zuiniger zijn dan nu om voor dezelfde fiscale voordelen in aanmerking te komen. Weekers hoopt zo de industrie te prikkelen nog schonere auto’s te maken. Zijn belastinginkomsten zijn dan weer voor een paar jaar gegarandeerd.

Andere belangrijke maatregelen

Omzetting van de zelfstandigenaftrek in een vaste basisaftrek.

Het vitaliteitssparen vervangt de spaarloonregeling en de levensloopregeling die beide worden afgeschaft.

Verder kunnen buitenlandse investeerders niet meer rekenen op hoge renteaftrek bij overnames van Nederlandse bedrijven.

De introductie van een objectvrijstelling voor vaste inrichtingen. Deze neemt het timingvoordeel van tijdelijke verliesimport weg dat nu bestaat als in het buitenland wordt geopereerd via een vaste inrichting in plaats van via een dochtervennootschap.

Wijziging van de herbestedingsreserve waardoor organisaties met een algemeen maatschappelijk en sociaal belang (zoals toeneelgezelschappen, orkesten maar ook scouting en amateur-sportverenigingen) sneller gebruik kunnen maken van deze faciliteit. Kinderopvanginstellingen zijn door de wijzigingen uitgesloten van de herbestedingsreserve.

Introductie van een Research & Development-aftrek (RDA). De RDA behelst een nieuwe generieke fiscale faciliteit die tot doel heeft de directe kosten van R&D, niet zijnde loonkosten, te verlagen.

Introductie van een nieuwe renteregeling voor het heffen en vergoeden van rente die aansluit op de regeling verzuimrente van de Awb.