Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

40
WWW. BACHELORS. HU.NL ORIËNTATIE KRANT VOOR HAV0 EN VWO SCHOLIEREN 2010/2011

description

Orientatiekrant voor scholieren havo/vwo

Transcript of Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

Page 1: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

WWW. BACHELORS.

HU.NL

oriëntatie krantvoor hav0 en vwo scholieren

2010/2011

Page 2: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

2

Page 3: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

3

Page 4: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

4

oriënteren...Je staat voor Je stUDiekeUZe. wat Gaat het worDen? JIJ MAAKT DIE KEUZE... MAAR HOE? Je heBt in ieDer Geval inForMatie noDiG. DaaroM heeFt hoGeschool Utrecht DeZe oriëntatiekrant GeMaakt ZoDat JiJ alles wat De hoGeschool in hUis heeFt BiJ elkaar heBt.

BiJ hoGeschool Utrecht kUn Je kieZen Uit rUiM 80 oPleiDinGen en ProFielen in neGen verschillenDe theMa’s. ALLE nEgEn gOED, MAAR In WELKE BEn JIJ gEÏnTERESSEERD? ALLE THEMA’S HEBBEn EEn EIgEn BROcHURE, DIE JE KUnT AAnvRAgEn Op WWW.BAcHELORS.HU.nL. soMMiGe stUDies heBBen ook raakvlakken Met anDere theMa’s. in Dat Geval vinD Je De inForMatie over DeZe stUDies ook terUG in een anDere theMaBrochUre. het volleDiGe overZicht van alle theMa’s Met De BiJ­BehorenDe oPleiDinGen en ProFielen vinD Je achterin DeZe UitGave.

De Meeste oPleiDinGen ZiJn in Utrecht en een aantal in aMersFoort. Utrecht staat BekenD als een levenDiGe stUDentenstaD Én als BiJZonDer GoeD BereikBaar vanUit heel neDerlanD. aMersFoort is kleinschaliGer Maar niet MinDer GeZelliG.

DeZe krant is een eerste kennisMakinG. wil Je Meer weten over De inhoUD van De oPleiDinGen Ga Dan naar www.Bachelors.hU.nl.

Page 5: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

5

hoe kies Je een stUDie? 09kieZen voor De hU 12Utrecht/aMersFoort 16

oPleiDinGenBOUW & OMgEvIng 18cOMMUnIcATIE & JOURnALISTIEK 20EcOnOMIE & MAnAgEMEnT 22LEEfSTIJL & gEZOnDHEID 24InfORMATIE- & cOMMUnIcATIETEcHnOLOgIE 26LIfE ScIEncES & cHEMISTRy 28MAATScHAppIJ & REcHT 30OnDERWIJS & OpvOEDIng 32TEcHnIEK & DESIgn 34

wat nU? De volGenDe staP... toelatinG, aanMelDen en inschriJven

Page 6: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

6

Page 7: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

7

Je heBt klasGenoten Die al heel vroeG weten wat Ze willen stUDeren. ik niet. ik vonD het Best lastiG. Uit internettesten kwaMen een Paar oPleiDinGen naar voren waarin ik Me verDiePt heB. het is natUUrliJk wel een BeetJe een Gok, Maar De twiJFel is BiJ MiJ weG.Agnetha JanssenStudent Accountancy

Page 8: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

8

Page 9: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

9

JE BEnT BIJnA KLAAR MET JE ScHOOL. En DAn? Je worDt niet oP een DaG wakker Met een kant & klare stUDiekeUZe. DaaroM nU: stUDiekieZen in tien staPPen. voor JoU...

hoe kies Je een stUDie?

1. Neem de tijdBegin ruim op tijd met je te oriënteren op je mogelijkheden. Hoe vaker je er mee bezig bent en over nadenkt, des te beter je een keuze kunt maken.

2. Zoek alle informatie bij elkaarLaat geen kans onbenut om je te infor-meren. Gebruik tijdschriften, internet, tv en radio en praat met iedereen (vrienden, familie) die je op weg kan helpen.

3. Blijf bij wat je goed kuntJe interesses zijn een goede basis voor je keuze. Meestal ben je goed in dat-gene wat je ook leuk vindt. Denk bij-voorbeeld aan je vakken op school. Zet je sterke en zwakke punten bij elkaar en laat ook anderen in je omgeving dit doen. Maak een lijst van je capaciteiten en selecteer er een top 5 uit.

4. Selecteer opleidingenMaak een lijst van passende oplei-dingen en beroepen bij je top 5. Kijk welke daarvan het beste aansluiten bij je interesses.

5. Ga sfeer proeven Hogescholen organiseren open dagen, oriëntatiedagen en meeloopdagen. Een prima manier om sfeer te proeven! Natuurlijk kun je op deze manier weer veel informatie verzamelen.

6. Praat met studentenZorg dat je met studenten in contact komt, zoals tijdens een open dag. Zij kunnen je het beste vertellen wat hun studie precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.

7. Verbreed je horizon door je (inter)nationaal te oriënterenGa niet alleen langs bij de opleidingen in je buurt, maar ga kijken bij alle opleidingen van je lijstje van tip 4. Veel studies worden op verschillende hogescholen aangeboden. Het is belangrijk om te weten welke accenten de verschillende scholen leggen.

8. Praat met een decaanEen decaan of studiekeuzeadviseur heeft cursussen gevolgd om jou te kunnen helpen bij je keuze. Maak dus gebruik van deze mensen.

9. Maak een weloverwogen keuzeMaak een lijst van maximaal 7 criteria die voor jou belangrijk zijn, zoals begeleiding, onderwijsprogramma, computerfaciliteiten en stagemogelijk-heden. Geef die criteria cijfers, van 1 (minst belangrijk) tot 7 (belangrijkst). Geef vervolgens per opleiding van je top 5 een cijfer dat aangeeft hoe goed een bepaald criterium daar is geregeld. Vermenigvuldig deze cijfers met elkaar en tel per opleiding het aantal punten. Vergelijk de totalen van de verschil-lende opleidingen met elkaar. De op-leiding met het hoogste totaal zou de opleiding van je keuze moeten zijn.

10. PSDeze tips garanderen niet per definitie een goede keus. Als je gekozen hebt en de studie bevalt je niet, ga niet tegen heug en meug door, maar neem contact op met de studiebegeleiders van je opleiding, of raadpleeg een studiekeuzeadviseur of een studenten-psycholoog. Zij helpen je graag verder. Voordat je het weet vind je zo jóuw opleiding.Dan nog dit: zou je er eigenlijk wel een jaartje tussenuit willen? Eén jaar niet studeren kan prima werken voor het opdoen van zelfkennis en het vinden van jouw interesses.

Studenten tippen...“Zorg ervoor dat je eerst weet wat je niet wilt. Dan valt er veel af hoor! Ga dan bij de rest rondkijken. Op dat moment zie je nog zat dingen die je NIET wilt. De leuke opleidingen blijven over en dan is de keuze best te maken. Bij twijfel? Ga een dagje meelopen bij de opleiding die jou interesseert.”Jarne VermeerStudent Accountancy

“Ga naar een open dag en maak een praatje met studenten van de oplei-ding die jou interesseert. Zij kunnen je duidelijk vertellen wat de studie inhoudt, welke vakken je krijgt en hoe de studie echt is.”Michael SlagboomStudent Werktuigbouwkunde (Product, Design en Engineering)

“Oriënteer je goed! Vraag veel brochures aan en lees ze aandachtig door. Kijk ook op internet of je daar nog meer informatie over de oplei-dingen kunt vinden. Zoek ook op wat je er precies mee kunt worden.”Sissi PapStudent Sociaal JuridischeDienstverlening

Kom zelf kijken of de

sfeer op school je aan-

spreekt. Maak kennis

met studenten en

docenten en laat je

uitgebreid voorlichten.

Op www.bachelors.hu.nl

vind je alle data en route-

beschrijvingen naar

alle locaties.

Handige websites

www.toekomstdossier.nl

is de website voor

studiekiezers met

rubrieken als

‘wat wil ik?’, ‘welke

opleiding kies ik?’ en

‘hoe regel ik alles?’

Page 10: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

10

veel vrienDen van MiJ Zaten al oP De hU en ik hoorDe veel GoeDe Berichten van hen. ook De liGGinG van De school was voor MiJ PositieF.Jonien KuijpersStudent Small Business en Retail Management

Page 11: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

11

Page 12: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

12

HOgEScHOOL UTREcHT IS vEELZIJDIg En gROOT. Je kUnt er BiJna alles kieZen. het is een Grote school, Maar Door De vele onDerwiJslocaties is het kleinschaliG en PersoonliJk.

kieZen voor De hU

Aan de hogeschool studeren zo’n 37.000 studenten, verdeeld over elf gebouwen. Die vind je vooral op De Uithof in Utrecht, maar ook in de Utrechtse binnenstad. Sommige opleidingen zijn in Amersfoort ge vestigd bij HU Amersfoort.Bij Hogeschool Utrecht (HU) kun je kiezen uit ruim 80 opleidingen in negen verschillende richtingen. Bijna alle opleidingen kun je als dagoplei-ding volgen. Bij enkele opleidingen kun je er ook voor kiezen alleen ‘s avonds les te volgen. Andere opleidingen bieden je de mogelijk-heid leren en werken te combineren.

Je mening telt Bij Hogeschool Utrecht kies je voor onderwijs op niveau. De kwaliteit van de opleidingen krijgt veel aandacht. We vragen je regelmatig in enquêtes om je mening over de inhoud van colleges, de lesmethoden, de ICT- faciliteiten, de docenten en studie-begeleiders. Op die manier kunnen problemen tijdig ontdekt en opgelost worden. Natuurlijk kun je met een klacht ook direct naar een studie-begeleider of opleidings coördinator gaan.

StudieplanJe kunt voor een deel je eigen studie-programma bepalen. Je krijgt daarom een vaste begeleider met wie je een studieplan maakt en dat regelmatig bespreekt. Bij sommige opleidingen kun je daarnaast met je vragen terecht bij een ouderejaarsstudent.

Digitaal prikbordJe lesrooster, de data voor tentamens, je eigen studieresultaten en de studiegids: alle informatie is beschik-baar via intranet. Uiteraard heeft iedere student een eigen e-mailadres.

Vraagbaak Binnen je opleiding kun je een beroep doen op de studentendecaan. Deze kan

je verder helpen als je bijvoorbeeld financiële of persoonlijke problemen hebt of als je door een chronische ziekte of handicap bepaalde regelingen nodig hebt. Via het studentendecanaat kun je doorverwezen worden naar een van de studentpsychologen van de HU.Als je tijdens je studie twijfelt over je keuze of als je erover denkt om door te studeren na je bachelordiploma en je weet niet goed wat de mogelijkheden zijn, dan kun je daarvoor uiteraard bij het studentendecanaat terecht. Ook kun je als student van de HU voor persoonlijke begeleiding bij dit keuze-proces naar Centrum Studiekeuze. Hier kun je terecht voor onafhankelijke begeleiding bij je studiekeuze, individu-ele gesprekken, tests, workshops, informatie en documentatie. Kijk voor meer informatie op www.centrumstudiekeuze.nl.

Bachelor-masterstructuurEen opleiding aan een hogeschool of universiteit heet een bacheloroplei-ding. Tijdens je bacheloropleiding volg je een major (je opleiding). Daarnaast kies je een minor, een samenhangend pakket keuzevakken. Je bekijkt samen met je studieloopbaanbegeleider welke minor het best past binnen je studie-programma. Sommige minors bereiden je voor op een masteropleiding aan de universiteit. Na je studie kun je dan zonder tijdverlies doorstromen naar Universiteit Utrecht. Een aantal opleidingen van Hogeschool Utrecht geeft al toegang tot een aantal masteropleidingen van Universiteit Utrecht zonder dat je hiervoor een speciale minor hoeft te volgen.

Om je diploma ook buiten Nederland herkenbaar te maken, ontvang je een Engelstalige bijlage bij je diploma. Je mag de titel bachelor (B) voeren. Na het voltooien van je bacheloropleiding kun je gaan werken maar ook een masteropleiding volgen aan een hbo-instelling of universiteit.

Opleidingen, profielen en Associate degreesBehalve bacheloropleidingen biedt Hogeschool Utrecht ook (opleidings)profielen en Associate degree-pro-gramma’s aan. Een profiel biedt een afwijkend, vierjarig, programma binnen een bestaande bacheloropleiding. Na het succesvol afronden van je studie krijg je het diploma en de titel die horen bij de betreffende bacheloropleiding. Een Associate degree-programma is een tweejarig traject speciaal voor afgestudeerde mbo’ers. Na afronding van het Ad-programma ontvang je de internatio-naal erkende titel Associate degree.

Computerwerkplekken en Mediatheek Van de computerwerkplekken tot het gratis gebruik van de mediatheken op de leslocaties: we doen er alles aan om een prettige leeromgeving te creëren. Je kunt bijvoorbeeld via internet zoeken in de catalogus van de HU-mediatheken en in die van de universi-teit. Verder zijn er onder meer goede restaurants, studieruimtes en kopieer- en printmogelijkheden.

Bijspijkeren Nederlands en studievaardighedenIs Nederlands je tweede taal? Dan kun je gebruikmaken van cursussen om je taal- en studievaardigheden te trainen. Kijk voor meer informatie op www.studerenaandehu.hu.nl. Verder kun je ook meedoen aan het project student-mentoring. Een ouderejaars-student is dan je mentor en geeft je tips.

Extra begeleidingDe studentendecaan geeft informatie over studievertraging in verband met bijvoorbeeld dyslexie, een chronische ziekte, medicijngebruik, psychische omstandigheden of een lichamelijke functiebeperking. Er zijn mogelijkhe-den voor extra begeleiding of aanvul-lende faciliteiten.

TopsportDe HU biedt je flexibel onderwijs, extra trainingsfaciliteiten, bemiddeling bij huisvesting, sportmedische begeleiding en financiële ondersteuning. Meer informatie vind je op www.topsport.hu.nl.

Naar het buitenlandWil je een deel van je studie in het buitenland doorbrengen of stage lopen buiten Nederland? Veel studenten gingen je voor. De één ging naar Texas, de ander naar China. Je verbreedt op die manier letterlijk je horizon en het is een pluspunt op je cv! Informeer bij het International Office via [email protected] of ga naar www.international.hu.nl.

Engelstalige opleidingenWil je niet alleen stage lopen of studeren in het buitenland, maar je tijdens je hele studie internationaal oriënteren? Hogeschool Utrecht biedt vier studies aan die volledig in het Engels worden gegeven en die bovendien het vakgebied bekijken vanuit een internationaal perspectief. Je medestudenten zijn afkomstig uit landen over de hele wereld. In projec-ten werk je aan vraagstukken die door multinationals zijn geformuleerd, je verdiept je in cultuurverschillen en je verbetert tegelijk je talenkennis. Het gaat om International Business and Management Studies, International Finance and Control, International Marketing Management (alle drie te vinden bij Economie & Management) en International Communication and Media (bij Communicatie & Journalis-tiek) Je kunt je ook laten informeren bij het International Office via [email protected] of ga naar www.international.hu.nl.

Page 13: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

13

Page 14: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

14

Page 15: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

15

cheMiestUDenten ZiJn nieUwsGieriGe Mensen Die willen weten hoe alles werkt en hoe MolecUlen in elkaar Zitten. het liJkt Me Mooi oM iets te Betekenen voor De MensheiD. ik wil Door onDerZoek te Doen MeehelPen aan De ontwikkelinG van MeDiciJnen.Sebastiaan Kühne

student Chemie

Page 16: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

16

een oPleiDinG aan De hU? Dat Betekent een stUDenten leven in Utrecht oF aMersFoort. De een Gaat er wonen, een anDer Gaat oP en neer reiZen. wat Je ook Doet, Je leert een nieUwe staD kennen Met voloP MoGeliJk heDen, van cUltUUr, sPort tot UitGaan.

Page 17: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

17

stUDentenleven in Utrecht en aMersFoort

Studeren in UtrechtUtrecht heeft veel hbo- en universitaire opleidingen. Naast de HU is er ook Universiteit Utrecht en een aantal kleinere hogescholen. Dat maakt Utrecht een echte studentenstad. Het centrum van Utrecht lééft met vele culturele festivals en een ruime keuze aan gezellige cafés, restaurants en terrasjes bij de werfkelders langs de grachten en rond de Domkerk. De vele historische gebouwen verwijzen naar de rijke geschiedenis. Tel daar de vele actieve studentenverenigingen bij op en je weet dat je een interessante studietijd in Utrecht tegemoet gaat. Studeren in Utrecht heeft zo zijn voor delen. En welke stad in Nederland is beter bereikbaar dan Utrecht?

Algemene introductie UtrechtAlle eerstejaarsstudenten die aan de HU of aan UU gaan studeren, krijgen een uitnodiging voor de algemene introduc-tiedagen. Deze Utrechtse Introductie Tijd (UIT) vindt plaats in augustus. Je leert Utrecht, de studentenverenig-ingen én je medestudenten kennen! Kijk op www.introductie-utrecht.nl.

Op kamers in Utrecht Het is natuurlijk geweldig om in Utrecht te wonen als je er studeert. Denk je erover om in Utrecht op kamers te gaan, houd er dan wel rekening mee dat het niet makkelijk is om een kamer te vinden. Begin daarom op tijd met zoeken! Vraag voor tips de brochure ‘Op kamers in Utrecht’ aan via [email protected] of (030) 236 80 40.

Of kijk op de volgende websites:• www.sshu.nl

(Stichting Sociale Huisvesting)• www.kamersinutrecht.nl• www.kamernet.nl

Sport en cultuurOlympos (www.olympos.nl), het sport-centrum van de HU en UU, beschikt over een modern sport complex met goede voorzieningen voor binnen- en buitensporten. Je kunt kiezen uit meer dan dertig verschillende sporten. Voor cursussen op het gebied van muziek, theater en dans kun je bijvoor-beeld terecht bij Cultureel Centrum Parnassos; www.parnassos.nl.

Studeren en wonen in AmersfoortHou je van kleinschalig, gezellig en overzichtelijk? Dan is studeren in Amersfoort aantrekkelijk. Hogeschool Utrecht biedt een aantal opleidingen, profielen en afstudeerrichtingen aan in Amersfoort.

HU Amersfoort gaat verhuizen Vanaf de zomer 2010 komen de twee locaties aan de Berkenweg en de Hooglandseweg-Noord samen in een nieuw gebouw. Dit nieuwe gebouw wordt gerealiseerd in het Eemkwartier en is op ongeveer 10 minuten loopaf-stand van het station. Voor de meest actuele informatie kun je terecht op www.huaverhuist.hu.nl.

Amersfoort heeft studenten veel te bieden. Naast de historische binnen-stad met een aantal mooie pleinen vind je er kroegen, eetcafés en (film)theaters. Kijk op: www.uitinamersfoort.nl.

Uiteraard kun je in Amersfoort volop winkelen en sporten.

Algemene Introductie AmersfoortJe leert de stad en je medestudenten goed kennen als je deelneemt aan de Amersfoortse Introductiedagen (www.aid.hu.nl). Tijdens deze drie dagen maak je kennis met de stad, je medestudenten en de studenten-vereniging ‘ASV Conventus Comus’:www.conventuscomus.nl.

Op kamers in AmersfoortIn Amersfoort zijn voldoende leuke, goed betaalbare woonplekken voor studenten te vinden. Het aanbod in het centrum is groot en de woningen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer én de fiets. Op zoek naar woonruimte in Amersfoort? Schrijf je dan in bij www.woonkompas.nl.

Meer weten over

Utrecht?

Je kunt veel meer te

weten komen over

studeren in Utrecht op

www.utrecht.studiestad.nl.

Deze site geeft je een

eerste indruk van jouw

toekomst als Utrechtse

student. Je vindt er

informatie over kamers,

studentenverenigingen,

uitgaan, sport, cultuur,

recreatie, vervoer,

studiefinanciering en

bijbaantjes.

Bij HU Amersfoort vind

je de volgende

opleidingen:

Creatieve Therapie,

Facility Management,

Small Business en

Retail Management,

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening,

Social Management, Sociaal Pedagogische

Hulpverlening,

Leefstijl, Arbeid en Gezondheid en

Personeel en Arbeid.

Page 18: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

BoUw & oMGevinG Nederland bouwt, richt in en discussieert over de bestemming van ruimte. Architecten ‘wandelen’ met de hulp van ICT door hun ontwerpen en maken de prachtigste woningen en multifunctionele kantoren. Grote bouwprojecten zoals Vinex-locaties, tunnels en bruggen: we draaien onze hand er niet voor om.Neem de bouw van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam: een nieuwe, negen kilometer lange, metroverbinding. Dit project levert veel werk op voor de bachelors of Built Environment! In functies als planoloog, geo-informaticus, bouwplaatsmanager, werkvoorbereider, opzichter en bouworganisatieadviseur.

Opleidingen & profielenBouwkundeBouwtechnische BedrijfskundeCiviele TechniekGeodesie/Geo-informaticaRuimtelijke Ordening en Planologie

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 19: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

19

In de praktijkHet vakgebied Bouw & Omgeving kent vier dagopleidingen; Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Civiele Techniek, Ruimtelijke Ordening en Planologie, en het profiel Geodesie/Geo-informatica. Maar hoe weet je welke van de vijf studies bij je past? Lees over een willekeurig bouwproject (bijvoorbeeld de totstandkoming van de nieuwe woonwijk IJburg in Amster-dam) waar de verschillende vakgebie-den samenkomen.Het begint met een gebied, een terrein. Deze ruimte wordt (her)ingedeeld door de specialisten van ruimtelijke ordening en planologie. Zij maken een plan waarbij ze rekening houden met het bestemmingsplan, het milieu en de woon-werkwensen van de (toekomstige) bewoners. Ze werken nauw samen met geodeten die het hele gebied nauwkeurig opmeten en in kaart brengen. Als het plan is goedge-keurd gaan de bouwtechnisch ingeni-eurs aan het werk. Zij verkopen, met hun kennis van de vastgoedkunde, het project en organiseren de realisatie.Als deze beginfase is afgerond, kan worden begonnen worden met de uitvoering van het plan. Bouwkundigen zorgen voor de bouw van de wonin-gen, kantoren en winkels, terwijl de civiel technici verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur (wegen, brug-gen, tunnels en havens). Tijdens de bouw van het hele project spelen geodeten en geo-informatici een belangrijke rol. Zij zorgen ervoor dat alles precies op de juiste plaats komt. Het arbeidsperspectief voor afgestu-deerden is goed. Als afgestudeerd geodeet/geo-informaticus ben je zelfs verzekerd van een baan. Als bouwtech-nisch bedrijfskundig ingenieur zijn je kansen op de arbeidsmarkt goed en veelzijdig. Er is vanuit dit werkveld een nog steeds groeiende behoefte aan projectontwikkelaars en vastgoed-managers. Bouwkundigen zijn en blijven gewild op de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor afgestudeerden van Civiele Techniek en Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Wist je dat...• Het eerste jaar is opgebouwd uit twee semesters? Alle opleidingen binnen de richting Bouw & Omgeving hebben in het eerste halfjaar (semester) een gemeenschappelijk programma. Tijdens dit gezamenlijk eerste semester kom je met alle opleidingen in aanra-king. Zo krijg je alvast een goed beeld van de verschillende beroepen binnen de gebouwde omgeving en hoe (grote) projecten worden gerealiseerd. Mocht je na dat halfjaar toch kiezen voor een andere opleiding binnen Bouw & Omgeving, dan kan dat zonder studievertraging! Je weet dus zeker dat je altijd de opleiding kiest die het beste bij je past. • Je Geodesie/Geo-Informatica op hbo-niveau alleen aan Hogeschool Utrecht kunt volgen? De studie is kleinschalig waardoor je als student profiteert van kleine klassen en veel aandacht. Ook heeft de studie veel goede contacten met het beroepen-veld waardoor je bijvoorbeeld weer heel makkelijk aan een stageplaats kunt komen. • De Utrechtse Technische Vereniging (U.T.V.), de studentenvereniging voor alle studenten van Bouw & Omgeving, al meer dan negentig jaar bestaat en ervoor zorgt dat het studeren nog leuker wordt? Zo heeft U.T.V. in het onderwijsgebouw een eigen café waar je iedere dinsdag en donderdag met je medestudenten wat kunt drinken. U.T.V. zorgt voor ontspanning. Denk aan gala’s, feesten, wintersport-vakanties, zeilweekenden en uitstapjes als bowlen en laserquesten. Ook organiseren studenten binnen de vereniging excursies en lezingen. Het leuke is dat ook jij actief kunt worden binnen deze club.

Leuk onderwijs• De verwoestende kracht van de Tsunami van 26 december 2004 heeft zijn sporen nagelaten. De wederop-bouw is begonnen, maar het gaat niet hard. De herbouw van huizen, scholen en infrastructuur kost tijd en moet goed worden voorbereid. Alle expertise is nodig, van civiele techniek en bouw-kunde tot ruimtelijke ordening en planologie. Studenten hielpen in de voorbereiding een handje mee. Zij deden, als afstudeeropdracht, een inventariserend onderzoek naar de mogelijkheden voor de bouw van 2500 woningen op twee locaties: op het eiland Simeuleu (voor de kust van Atjeh) en op Sri Lanka.• In de hoofdfase van je studie bepaal je voor een deel je eigen studie-programma. Naast de verplichte vakken (de major), krijg je een halfjaar profile-ringsruimte om je opleiding zelf in te vullen. Je kunt dan een minor volgen. Zo kun je binnen Bouw & Omgeving kiezen uit de minor People, Planet, Profit of de minor Regie Stedelijke Vernieuwing. De minor People, Planet, Profit bestaat uit een onderzoeksop-dracht in de praktijk in Zuid-Afrika of in Tsjechië. Bij de minor Regie Stedelijke Vernieuwing krijg je een echte opdracht van een gemeente, projectontwikkelaar of woningbouwcorporatie.

Iets voor jou?Houd je van tekenen en rekenen? Wil je mooie gebouwen ontwerpen of constructies voor tunnels bedenken? Denk jij in creatieve oplossingen? Kun je improviseren en houd je van samenwerken? Kijk dan welke oplei-ding van Bouw & Omgeving het best past bij jouw interesses en ambitie.

Catherina Keet,

student Geodesie/Geo-informatica

Deze studie is bijzonder, omdat het de

enige in Nederland is op hbo-niveau. Er

is veel vraag naar Geodeten, dat is een

fijn idee.

Arjan Ali, student Civiele Techniek

Voordat ik aan de opleiding begon keek

ik altijd naar Megastructures en Extreme

Engineering op Discovery. Daarom had ik

hoge verwachtingen van de opleiding.

Die komen uit naarmate ik verder kom,

het wordt steeds interessanter.

Meer weten over de

activiteiten van de

studievereniging U.T.V.?

Ga naar www.utvweb.nl.

Wil je meer weten over

de projecten in het eer-

ste jaar kijk dan op

www.bachelors.hu.nl bij

de opleidingspagina’s

van Bouw & Omgeving.

De volgende opleidingen

hebben raakvlakken met

Bouw & Omgeving:

Elektrotechnische

Installatietechniek

pag. 35 en Hogere

Installatietechniek

(pag. 35).

Je eerste salaris bij een

baan op het niveau van

je opleiding ligt rond de

€ 2100 (bruto).

Page 20: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

coMMUnicatie &JoUrnalistiekEen mens communiceert altijd. Ook als hij niet communiceert. Communicatie is onvermijdelijk, onmisbaar en overal aanwezig. Als professional communicatie of journalistiek weet je daar bewust mee om te gaan. Je maakt informatie toegankelijk; voor speciale doelgroepen of voor een groot publiek. Daarbij ga je doelgericht te werk. Zo kun je voor-lichten, enthousiasmeren, waarschuwen, animeren of democratiebevorderend informeren. Dit doe je met behulp van woord, beeld, geluid, iPod, sms en internet: elke informatiedrager behoort tot jouw instrumentarium.

Opleidingen & profielenBedrijfscommunicatie Communicatie eventmanagement (Associate degree)CommunicatiemanagementCommunication & Media DesignDigitale CommunicatieInternational Communication and Media (Engelstalig)Journalistiek

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 21: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

21

In de praktijkBinnen Communicatie & Journalistiek heb je de keuze uit acht opleidingen en profielen.Bij Bedrijfscommunicatie word je opgeleid tot specialist in het strate-gisch inzetten en realiseren van com-municatiemiddelen: gedrukt, digitaal of audiovisueel. Communicatie-management leidt je op tot breed inzetbare specialist op het terrein van in- en externe communicatie. Bij Communicatie eventmangement (Ad) word je opgeleid tot assistent eventmanager en kun je al je creativiteit kwijt bij het organiseren.Bij Digitale Communicatie word je spe-cialist digitale communicatie. Interna-tionaal communiceren om commercieel economische doelen te realiseren leer je bij de opleiding International Business and Languages (zie pag. 23).Bij Communication & Media Design opereer je op het snijvlak van media en communicatie en word je crossmediaal opgeleid. Bij International Communication and Media word je een internationaal georiënteerde communicatie- en media specialist. Heb je journalistiek talent, dan ontplooi je dat op de School voor Journalistiek. Hier word je opgeleid tot allround journalist.

Wist je dat....• De faculteit Communicatie & Jour-nalistiek de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid is en je er inmiddels 8 oplei-dingen en profielen kan volgen.• De School voor Journalistiek de oudste hogere beroepsopleiding voor journalisten in Europa is? Sinds 1966 levert de school allroundjournalisten af aan dagbladen, tijdschriften, televi-sie- en radio-omroepen en het laatste decennium ook aan digitale media. • Bedrijfscommunicatie is een studie op het snijvlak van Journalistiek, Com-municatiemanagement en Digitale Communicatie. Het ene moment maak je een bedrijfsjournaal, het andere mo-ment schrijf je een tekst voor het web of ben je bezig met fotografie. Je kunt de communicatiedoelstelling van een organisatie vertalen in een crossmedi-aal concept.• Er elk studiejaar meer aanmeldingen dan plaatsen zijn bij Journalistiek? Meestal melden zo’n 750 mensen zich aan, terwijl er maar plaats is voor onge-veer 360. Hoe kun je nu zorgen dat je bij die 360 gelukkigen zit? De School voor Journalistiek wijst de helft van het beschikbare aantal plaatsen, dus ongeveer 180, toe op basis van selec-tie. De selectietoets wordt gehouden in april 2010. Om mee te doen aan de selectietoets moet je je voor 1 maart 2010 aanmelden. De overige beschik-bare plaatsen, ook ongeveer 180 dus, worden verloot. Om in aanmerking te komen voor de loting, moet je je voor

15 mei 2010 hebben aangemeld bij de Informatie Beheer Groep (IBG), via www.studielink.nl. De IBG is verant-woordelijk voor de loting. Je gemid-delde eindexamen cijfer is bepalend. Hoe hoger je gemiddelde eindcijfer, hoe groter je kans. Havo/vwo is één lotingcategorie. Als blijkt dat je op je eindexamen gemiddeld een 8 of hoger hebt gehaald, kom je in ieder geval door de selectie en word je toegelaten.

Leuk onderwijs• Het communicatievak leer je vooral door het uit te oefenen. Dit doe je dan ook veelvuldig bij Communicatiema-nagement. In het begin van je studie voer je opdrachten binnen de oplei-ding uit. In het derde studiejaar krijg je via Scompany, het adviesbureau van Communicatiemanagement, een echte opdracht van een externe opdrachtgever om een strategisch advies te geven. De op-drachten van Scompany zijn niet alleen leerzaam, maar vooral heel leuk. • Bij Digitale Communicatie gaat het vooral om nieuwe mediaprojecten. Vooral webgerelateerd. De beroeps-praktijk staat ook centraal bij Digitale Communicatie. Steeds maak je de kop-peling tussen de studie en je toekom-stige werk als professional. Al in het eerste jaar voer je opdrachten uit voor externe opdrachtgevers. De afgelopen jaren werkten studenten onder meer voor het Metropole Orkest, een kin-dertehuis in Afrika, Huitsing Domotica, Bruna en Orange Business Improve-ment. Later ga je als gedetacheerde aan het werk voor het projectbureau NieuweDingenDoen van de opleiding. De projecten die je uitvoert variëren van kortlopende adviesopdrachten tot langlopende projecten. Zo’n project kan bestaan uit het bouwen van een virtueel museum. Een ander pro-jectvoorbeeld is het ontwerpen van een touchscreenomgeving waarmee lichamelijk gehandicapten met elkaar kunnen communiceren in het huis waar zij gezamenlijk wonen.• Journalistiek heeft van oudsher een nauwe band met het beroepenveld. Sportweek, Nova, Een Vandaag, Zembla, Nieuwe Revu, de Volkskrant, NRC Handelsblad, lokale en regionale omroepen (RTV Utrecht), Elle, Met Het Oog Op Morgen: vele programma’s en media weten de school te vinden als ze een stagiair nodig hebben of een project uit handen willen geven. Daar pluk jij als student de vruchten van.

Iets voor jou?Je bent nieuwsgierig, niet bang uitge-vallen, je bent doordacht bezig met de wereld om je heen en je staat open voor nieuwe ontwikkelingen. Je vindt het leuk om gegevens boven water te halen, zelfs wanneer dat veel moeite kost. Ook maak je informatie graag toegankelijk voor andere mensen door ze in de juiste vorm en toon aan te bieden. Je schakelt je creativiteit in om de werkelijkheid te vertalen voor andere mensen zodat zij haar begrij-pen. Zonder snel tevreden te zijn; ook al sta je onder tijdsdruk, de kwaliteit van je werk vormt jouw rode draad. Als je het idee hebt dat communicatie en journalistiek in je straatje past, sta je voor de volgende vraag: welk beroep binnen deze branche spreekt jou het meeste aan?

Ben je een kritische waarnemer, geïnte-resseerd in nieuws en een onderzoeker die verder vraagt wanneer de nieuws-gierigheid van anderen ophoudt? Wel-licht schuilt er een journalist in je. Of ben je een strategische denker die als een spin in het web de communicatie in een organisatie regisseert? Spreken functies als communicatie medewerker, congresorganisator, marketingcommu-nicatiedeskundige, mediaplanner, pers- of publiekvoorlichter jou aan? Dan is Communicatie management misschien iets voor jou. Twijfel je tussen commu-nicatie en journalistiek? Denk dan eens na over Bedrijfscommuni catie. Bedrijfscommunicatie ligt op het snij-vlak van communi catie en journalistiek.Hier word je opgeleid tot specialist in het strategisch inzetten en realiseren van communicatiemiddelen: gedrukt of audiovisueel.

Ben je meer van het organiseren en plannen, kies dan voor Communicatie eventmagement (Ad).Wil je je werkterrein vergroten tot Europa of verder? Grote kans dat Inter-national Communication and Media of International Business and Languages bij jou past. Maar misschien houd je vooral van het bedenken hoe digitale communicatiemiddelen mensen en organisaties behulpzaam kunnen zijn. In dat geval kan je toekomstige beroep op het gebied van digitale communica-tie liggen.Vind je het leuk om crossmediale con-cepten te ontwikkelen, dan is Commu-nication & Media Design iets voor jou.

www.logeion.nl is een

interessante beroepssite

Yvette Volder, student Bedrijfs-

communicatie

Ik vind vooral de journalistieke kant van

bedrijfscommunicatie leuk. Je krijgt veel

journalistieke vakken. Ik vind vooral

interviewen en de schrijfvakken erg leuk.

Ik wil geen journalist worden, maar

eerder communicatieadviseur. Daar kan

ik heel veel kanten mee op.

Daniël Brito, student Digitale

Communicatie

Ik heb altijd al bezig willen zijn met

multimedia omdat ik van jongs af aan

al een voorliefde heb om van niets,

iets levendigs te maken.

Wil je meer weten over

de voorwaarden van

de loting? Lees verder

op www.journalistiek.

bachelors.hu.nl.

Page 22: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

Ben jij dynamisch, creatief, analytisch, ondernemend en niet bang voor cijfers? Dan is een carrière in Economie & Management iets voor jou. De financieel-economische wereld is dynamisch. Juist nu zich een financieel-economische crisis op mondiaal niveau voltrekt staat financieel-economische kennis centraal. Winstmarges, beleggingsconstructies, schaalvergroting en bedrijfs-overnames zijn aan de orde van de dag. Bedrijven worden steeds veeleisender. De financiële cijfers moeten op orde zijn, maar je moet ook bewust zijn van je rol in de markt. Er zit veel beweging in de markt en concurrentie komt uit alle hoeken. Hoe je hiermee omgaat en je producten en diensten goed in de markt zet is een onderdeel van marketing. Hoe introduceer je die nieuwe Nike schoen op de markt? Of hoe promoot je de nieuwe musical van Joop van den Ende?

Op Hogeschool Utrecht kun je het vak van Economie & Management in al zijn diversiteit leren.

Opleidingen & profielenAccountancyAssistent Marketeer (Associate degree)Bedrijfseconomie (ook Engelstalig)Business ManagementCommerciële Economie (ook Engelstalig)Facility ManagementFinancial Services ManagementIntercedent (Associate degree)International Business and Management Studies (Engelstalig)International Business and LanguagesLogistiek en EconomieManagement, Economie en RechtSmall Business en Retail Management

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

econoMie & ManaGeMent

Page 23: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

23

In de praktijkEconomie & Management is een breed vak. Het algemene management is belangrijk, maar zeker bij grotere bedrijven verdienen de afzonderlijke bedrijfskundige disciplines ook aparte aandacht. Denk aan de logistiek van een bedrijf: producten en diensten moeten de klanten op tijd bereiken. Het bedrijfsleven kan ook mensen met cijfermatig inzicht en administratief-organisatorische vaardigheden goed gebruiken. Ben je eenmaal afgestudeerd, dan kun je uit veel functies kiezen. Van logistiek manager, bedrijfseconomisch manager, (assistent)accountant, financieel manager, hoofd administratie, control-ler, vermogensbeheerder tot beleg-gingsanalist of financieel adviseur. Of van sportmarketeer, eventmanager, exportmanager, accountmanager, salesmanager tot projectleider van een reclamecampagne.Sommige studies hebben Engels talige afstudeerrichtingen met een internatio-naal karakter, zoals International Marketing Management (IMM) of International Finance & Control (IFC). Na je afstuderen kun je dan bijvoor-beeld aan de slag als medewerker buitenland bij Heineken. Of kun je gaan werken in een buitenlandse vestiging van een onderneming.

Als afgestudeerde kun je terecht in het midden- en kleinbedrijf, bij banken, de sport- of entertainmentsector, verzekeringsbedrijven of accountants-kantoren. Ook bij multinationals en bij de overheid liggen mogelijkheden. Of bij zorginstellingen en bedrijven in de non-profitsector. Je kunt natuur-lijk ook een eigen bedrijf starten. Soms volg je bij je eerste werkgever een traineetraject. Op die manier krijg je zicht op de vele mogelijkheden, terwijl je ook ontdekt welke werkzaam-heden jou het best liggen.Je kunt na je hbo-studie natuurlijk ook doorstuderen. Je kiest dan voor een masteropleiding aan een hbo of uni versiteit. Voorbeelden daarvan zijn de Master of Business Administration (MBA), de Master of Financial Control-ling, de Master of Accounting and Finance en de Master of Accounting, Auditing and Control. Of de post-hbo-opleiding Bedrijfskunde.

Wist je dat...• Er in augustus de ‘vliegende start’ wordt aangeboden? Dit is een voorbe-reidingsweek op de studie en vergroot de kans op goede studieresultaten. Je volgt een programma op maat in wiskunde, Nederlands en/of economie. En je gaat aan de slag met vaardig-heden die je nodig hebt om van je opleiding een succes te maken. • Je naast het voorgeschreven pro-gramma in het derde of vierde studie-

jaar een vrije ruimte hebt? Je kunt deze vrije ruimte invullen met een minor. Je kunt hiermee je kennis verdiepen of juist verbreden. Je hebt de mogelijk-heid zelf een minor samen te stellen. Hierbij zijn de keuzemogelijkheden in principe onbeperkt. Zo kun je bijvoor-beeld een minor samenstellen waarin je de vereiste kennis en vaardigheden opdoet voor een buitenlandse stage. • Je na je eerste studiejaar (propedeu-se) ook kunt kiezen voor de duale opleiding Accountancy of Commerciële Economie? De helft van de periode werk je, de andere helft volg je onderwijs. Eenmaal afgestudeerd heb je niet alleen een hbo-diploma op zak, maar heb je ook ruime werkervaring. De opleiding wordt alleen aangeboden bij voldoende belangstelling.• Hogeschool Utrecht twee Engelsta-lige bacheloropleidingen aanbiedt: International Communication and Media en International Business and Management Studies. Daarnaast zijn er de Engelstalige afstudeerrichtingen International Finance & Control en International Marketing Management. Het leuke is dat je wordt voorbereid op een internationale baan en dat je medestudenten vanuit de hele wereld tegenkomt.• Je een tweejarig programma kan volgen van de Associate degree Intercedent als onderdeel van de bacheloropleiding Management, Economie en Recht? Of een Associate degree Assistent Marketeer op het Instituut Marketing & Commerce. Met een Associate degree behaal je een wettelijke graad. Je kunt respectievelijk inter cedent of assistent marketeer worden. Als je wilt doorgroeien naar een hogere functie, kun je eventueel instappen in het derde jaar.

Leuk onderwijs• De opleidingen van Economie & Management hebben een flexibele propedeuse. Tijdens die propedeuse richt je je op het opdoen van een stevige basiskennis. In het eerste halfjaar van je studie maak je onder andere kennis met bedrijfseconomie, marketing & communicatie en bedrijfs-kunde. In het tweede deel van het jaar draait het meer om de door jou gekozen richting. • Bij de opleiding Small Business en Retail Management richt je zelf met enkele andere studenten een bedrijf op: de studentcompany. Je zoekt zelf aandeelhouders, bedenkt en ontwikkelt een product en stelt een onderne-mingsplan op. Kortom, alles is echt in dit bedrijf! Er wordt wel een enorme dosis discipline en inzet van je ver-wacht. Dat kan ook niet anders, aanpakken hoort nu eenmaal bij ondernemen. Mooie voorbeelden van producten die door studentcompanies in de markt zijn gezet, zijn de Mystery Can (wat daar in zit blijft geheim) en de RSI-muissticker (die zeer veel media aandacht heeft gekregen). Sommige van onze studenten zijn zo onderne-mend dat ze tijdens de studie al een bedrijf hebben. • Er is volop gelegenheid om praktijk-ervaring op te doen tijdens het lopen van stages, tijdens projecten waarbij het bedrijfsleven direct is betrokken,

en tijdens het afstudeerproject, waarin je als adviseur optreedt voor een bedrijf. Het is een goede gelegen-heid om op niveau bezig te zijn in de beroepspraktijk. Tijdens je stages leer je wat je sterke punten zijn en waar je ambities liggen.• Je werkt regelmatig in projecten die worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met mensen uit de praktijk. In een project krijg je ‘hun’ praktijkproblemen voorgeschoteld, waarna je in kleine groepjes op zoek gaat naar oplossingen. Ook volg je gastcolleges van mensen uit het beroepenveld. Aan het einde van je studie heb je voldoende bagage om meteen aan het werk te kunnen. Je bent gewend om verantwoordelijkhe-den te nemen en samen te werken. Dat geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt.• Business Management werkt met buddyprojecten. Dat houdt in dat nieuwe studenten worden gekoppeld aan ouderejaars die ze wegwijs maken en begeleiden. Natuurlijk staan de docenten ook voor je klaar, maar voor sommige vragen kun je beter terecht bij je medestudenten. Zo krijg je als eerstejaars door het contact met ouderejaars al een goede indruk van wat je later in je studie te wachten staat.

Iets voor jou?Hoe weet je of een opleiding in de Economie & Management bij je past? Al onze opleidingen zijn sterk gericht op de praktijk. Met projectonderwijs, bedrijfsbezoeken en stages halen we het bedrijfsleven in de opleiding binnen. Daarbij kijken we ook over de landsgrenzen heen, zoals bij International Business and Languages. Onze studenten tonen initiatief: je moet ondernemend zijn. Samenwerken met anderen is belangrijk, en je moet kunnen organiseren en improviseren. Daarnaast ben je niet bang voor cijfers. Je hebt je economievakken vaak met plezier gevolgd, en je bent geïnteres-seerd in kwantitatieve informatie, toegepaste financiën, begrotingen en balansen. Maar ook zie je het belang van kwalitatieve informatie. Je voelt je uitgedaagd om zelf antwoorden op je vragen te zoeken, door bronnen onder-zoek te doen. Je kunt analytisch en planmatig werken. Maar we hopen ook dat je het leuk vindt om met mensen om te gaan. Dat je betrouwbaar bent en efficiënt. Dat je in het bezit bent van een no-nonsensementaliteit, graag overzicht houdt en je in een advise-rende rol in je element voelt. Als je dan ook nog een teamplayer bent en stress bestendig, ben je geknipt voor een opleiding binnen Economie & Management.

Je eerste salaris bij een

baan op het niveau van

je opleiding ligt rond de

€ 2000 (bruto).

De opleidingen Facility

Management en Small

Business en Retail

Management worden

gegeven aan

HU Amersfoort.

De overige

opleidingen

worden in

Utrecht gegeven.

Boudewijn Kuiper,

student Financial Services Management

Ik wil mensen financieel advies geven

over hun beleggingen, hypotheek

of belastingzaken.

Nimmi Heiligers,

student Ad Assistent Marketeer.

De opleiding maakt het voor mij mogelijk

om de reclame wereld in te gaan. Ik wil

weten wat de consument beweegt om

bepaalde producten te kopen, en hoe ik

het beeld op een product kan beïnvloeden.

Page 24: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

leeFstiJl & GeZonDheiD

Om in de gezondheidszorg te werken, moet je stevig in je schoenen staan. De uitdaging ligt niet alleen in het stellen van de juiste ‘diagnose’ en het geven van de juiste behandeling. Een grote uitdaging ligt ook in efficiënt werken, nauw samenwerken met collega’s uit andere vakgebieden en de patiënt zeer serieus nemen. Aan jou als zorg- of hulpverlener de interessante taak om de patiënt te helpen zichzelf te helpen. Je vormt een team met de patiënt!

Opleidingen & profielenFarmakundeFysiotherapieHuidtherapieLeefstijl, Arbeid en Gezondheid LogopedieMedische HulpverleningMondzorgkundeOefentherapie CesarOptometrieOrthoptieVerpleegkunde

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 25: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

25

In de praktijkHoe liggen je kansen op de arbeids-markt met een van de opleidingen binnen Gezondheidszorg? Voor fysio-therapeuten zijn de vooruitzichten goed. De vraag naar fysiotherapie neemt toe. Oorzaak hiervan is de vergrijzing van de maatschappij. Er komen steeds meer oudere mensen en ze leven langer dan vroeger. Ook neemt de werkzame bevol-kingsgroep af. Met minder schouders dragen we meer lasten. De fysiothera-peut zorgt dat mensen hun werk gezond kunnen blijven doen. Tenslotte vergrijst de beroepsgroep zelf: veel fysiothera-peuten gaan de komende jaren met pensioen, zodat er banen vrijkomen voor jonge fysiotherapeuten. Door verande-ringen in het zorgstelsel liggen er veel kansen voor de fysiotherapeut. Voor-waarde is dat je als fysiotherapeut weet wat er in je omgeving speelt en daar actief op inhaakt. Een deel van de afgestudeerde fysiotherapeuten kiest ervoor om verder te studeren. Zij specialiseren zich tot bijvoorbeeld manueel therapeut of sportfysiothera-peut. Ook universitaire studies zijn populair. Voor afgestudeerden van oefentherapie Cesar zijn de vooruitzich-ten vooralsnog goed. Veel afgestudeer-den zijn werkzaam als kinderoefenthera-peut. Er zijn nieuwe mogelijkheden in sportcentra en grote bedrijven. Ook is er door de vergrijzing en toename van chronisch zieken meer behoefte aan oefentherapeuten. De farmaceutische zorg- en dienstverlening zit te springen om goed opgeleide en gemotiveerde beroepskrachten op hbo-niveau. Voor een farmakundige zijn de vooruitzichten op een baan dan ook zonder meer goed: vrijwel alle afgestudeerden hebben direct een baan. De werkgele-genheid voor orthoptisten is ook goed. Dat komt omdat optometrie een groeiend beroep is en er niet meer opthoptisten en optometristen worden opgeleid. Maar ook omdat meer mensen oogklachten krijgen van beeldschermen en andere apparatuur.Op dit moment zijn er ongeveer 300 werkende orthoptisten en 700 optome-tristen in Nederland. Er zijn nu 400 huidtherapeuten in Nederland en afgestudeerden vinden meestal binnen zeer korte tijd een baan. Voor mondhy-giënisten, logopedisten en verpleegkun-digen zijn de vooruitzichten ook goed.Uit onderzoek is gebleken dat afgestu-deerden van Leefstijl, Arbeid en Gezondheid zonder veel moeite een baan zullen vinden. In eerste instantie ga je aan de slag als projectleider of (junior)adviseur in de gezondheidszorg. Op termijn kun je jezelf ontwikkelen tot leidinggevende.Er is veel behoefte aan medisch hulpverleners op de ambulan-ce, de spoedeisende hulp, in de meld kamers en de operatiekamers. De vooruitzichten voor afgestudeerden Medische Hulpverlening zijn daarom uitstekend.

Wist je dat...• Oefentherapie Cesar aan Hogeschool Utrecht een unieke opleiding in Nederland is? Evenals de opleidingen Optometrie, Orthoptie, Farmakunde en Leefstijl, Arbeid en Gezondheid.• Er voor vwo’ers bij Verpleegkunde een versneld traject mogelijk is? Kijk voor meer informatie op www.verpleegkunde.bachelors.hu.nl• Leefstijl, Arbeid en Gezondheid een nieuwe studie is, die afgelopen jaar in Amersfoort van start is gegaan? De wereld van zorg en welzijn ontwikkelt zich snel. De overheid komt met nieuwe wetten en regels. Er komt steeds meer aandacht voor preventie en voorlichting. Technologie speelt een steeds grotere rol. Hierdoor ontstaan nieuwe beroepen, voor mensen die met beide benen in de gezondheidszorg staan, en die gedegen kennis hebben van organiseren en communiceren. Hogeschool Utrecht speelt in op deze behoefte met de ontwikkeling van het nieuwe voltijdse profiel Leefstijl, Arbeid en Gezondheid, profiel van de bacheloropleiding Management in de Zorg in Amersfoort.• De opleiding Fysiotherapie maatwerk biedt? Zo is er in samenwerking met het NOC*NSF een topsportklas voor studenten die hun studie combineren met topsport. • De opleiding Farmakunde aan Hogeschool Utrecht enkele jaren geleden is opgezet, omdat het werkveld behoefte heeft aan praktische denkers? De hogeschool is daarop ingesprongen door een unieke opleiding te starten die jonge mensen voorbereidt op een toekomst in de wereld van de farmacie. • Optometrie en orthoptie betekenen beiden oogzorg. Als optometrist onderzoek je het oog op oogziekten en afwijkingen. Daarna breng je een advies uit over een bril, contactlenzen of ander hulpmiddel. Bij orthoptie help je voor-namelijk kinderen met oogproblemen als een lui oog of scheelzien. Toch komen ook steeds meer ouderen met dergelijke oogproblemen bij de orthoptist. • Medische Hulpverlening een gloed-nieuwe opleiding is? Maar dat de bijbehorende functies toch al lang bestaan? Nu zijn medisch hulpverleners vaak verpleegkundigen met een aanvul-lende opleiding: een lang leertraject. Door deze meer medisch gerichte bachelor kun je meteen na je opleiding op de afdeling spoedeisende hulp, op de ambulance, de meldkamer of in de operatiekamer gaan werken. Voor mensen met medische interesse die kunnen werken onder druk is dit een uitkomst.

Leuk onderwijs• Voor alle studies geldt: de link met de praktijk is erg belangrijk. Daarom loop je elk studiejaar stage. Tijdens elke stage krijg je opdrachten van het stagebedrijf en praktijkgerichte opdrachten van de opleiding. • Naast het voorgeschreven lesprogram-ma heb je in het 3e en 4e jaar veel vrije ruimte. Je kunt deze vrije ruimte invullen met een pakket van zelfgekozen cursussen of met een minor. Je kunt kiezen of je je kennis wilt verdiepen of juist verbreden. Je hebt keuze uit alle cursussen en minors van Hogeschool Utrecht.• De opleidingen Optometrie en Orthoptie hebben een eigen brillenzaak en een kliniek. In de eerste jaren oefen

je daar op medestudenten of op vrijwilligers. Je doet er ook examens. Vanaf het derde jaar ga je er zelfstandig met patiënten werken.• De opleiding Mondzorgkunde heeft ook een professionele kliniek. In het begin van je studie oefen je daar nog met fantoomhoofden, maar al in het eerste jaar behandel je er ook echte patiënten. Je begint natuurlijk met eenvoudige behandelingen.In de loop van je studie mag je steeds complexere behandelingen doen en heel verschillende soorten patiënten behandelen. Je wordt daarbij beoor-deeld op handvaardigheid, omgang en communicatie met de patiënt, je beleidsmatige aanpak en theoretische onderbouwing van je behandeling.• Ook de opleidingen Huidtherapie en Logopedie hebben eigen klinieken waar je in de loop van je opleiding met echte patiënten gaat werken.• Binnen onze opleiding Verpleegkunde kun je stage lopen op een verpleegkun-dige leerafdeling. Dit is een mini-afde-ling binnen een instelling waar alle beslissingen worden genomen en uitgevoerd door HBO-V- studenten, onder toezicht van begeleiders. • Bijzondere kenmerken van de opleiding Logopedie zijn de samenwerking met studenten en docenten Fysiotherapie en de sterke praktijkgerichtheid. Al vanaf het begin volg je stages. Ook is er een Kliniek Logopedie op de opleiding waar studenten met echte patiënten werken.• Bij Medische hulpverlening doe je beroepsgerichte opdrachten: werk dat professionals in de praktijk ook doen. Je vraagt een patiënt op de spoedeisende hulp wat de voorgeschiedenis is van zijn ziekte (anamnese), je maakt een patiëntenfolder ‘Wat kun u verwachten voor en na de operatie?’ of je beschrijft hoe je veilig een patiënt overdraagt, bijvoorbeeld van ambulance naar spoedeisende hulp.

Iets voor jou? De gezondheidszorg is voor iedereen die stevig in zijn schoenen staat, graag mensen helpt en dat weet te combineren met vakkundigheid en intelligentie. Welk vakgebied je dan vervolgens kiest, hangt af van je interesse. De een vindt het leuk om mensen (beter) te leren bewegen (fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar), de ander helpt mensen graag hun gebit gezond te houden (mondhygiënist). Ben je wel geïnteresseerd in de gezondheid van mensen, maar ligt jouw sterke kant meer in het organiseren, dan is het profiel Leefstijl Arbeid en Gezond-heid wat voor jou! Lees verder op www.bachelors.hu.nl en ontdek welke opleiding het best bij jou past.

Je eerste salaris bij een

baan op het niveau van

je opleiding ligt tussen

de € 1700 (bruto)

en € 2300 (bruto) per

maand (afhankelijk van

de opleiding).

Je wilt in de zorg werken,

maar je bent ook zakelijk.

Een eigen praktijk mis-

schien? Of wil je werken

in de commerciële

gezondheidszorg? In de

minor ‘Small Business

Skills’ maak je je kennis

en vaardigheden eigen

die van groot belang zijn

voor het slagen van een

eigen onderneming. Voor

meer informatie over

deze minor en uitleg

over de andere minors

kijk je op de website.

Stephanie Beers, student Oefentherapie

Cesar

Als je deze opleiding wilt doen is het han-

dig als je actief bent en ook activiteit uit

kunt stralen. Je moet mensen enthousiast

kunnen maken voor oefeningen die ze zelf

uitvoeren, niet alleen tijdens de behande-

ling, maar ook thuis.

Maud Kieboom, student Leefstijl, Arbeid

en Gezondheid

Waarom deze opleiding bij mij past? Ik

vind het leuk om verschillende beroeps-

rollen te leren kennen. Je leert hoe je

bijvoorbeeld als organisator, coördinator

of juist adviseur van een project binnen

de gezondheidszorg werkt.

Page 26: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

inForMatie­ & coMMUnicatietechnoloGie Het is snel gegaan... Thomas Watson, voorzitter van IBM zei in 1943: ‘I think there is a world market for maybe five computers.’ Hoe mis kun je het hebben! We leven in een wereld waar ‘googelen’ en ‘msn’en’ werkwoorden zijn geworden en waar de breedband-snelheid per dag toeneemt. De impact van ICT op onze samenleving is groot. Ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Hiervoor zijn veel specialisten nodig. Van systeem-ontwerpers en digital marketeers tot informatie-architecten en interaction designers. Meewerken aan de nieuwste ontwikkelingen? Kijk dan welke opleiding het best bij jou past.

Opleidingen & profielenBedrijfskundige InformaticaInformaticaSysteembeheerTechnische Informatica

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 27: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

27

In de praktijkDe vraag naar ICT-deskundigen blijft en groeit. Waar kun je gaan werken? Alle denkbare branches zijn van ICT afhankelijk. Van de overheid tot media-uitgevers (zoals Eyeworks en Telegraaf), de games- en filmindustrie en van zie kenhuizen tot TNO, de spoorwegen en bedrijven als Nokia, Siemens, Microsoft en Philips. Ook het midden- en kleinbedrijf doet graag een beroep op jouw expertise. De functies binnen de ICT zijn divers. Denk aan: systeemontwerper, software-engineer, applicatieontwikkelaar en kennistech-noloog. Of specialist E-commerce, digital marketeer, ontwerper van games en New Media consultant. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijf starten en op die manier technostarter worden.

Wist je dat...• Het Instituut voor ICT vier studies aanbiedt? Bedrijfskundige Informatica, Informatica, Technische Informatica en Systeembeheer. Heb je voor een studie gekozen, maar vind je een andere studie toch aantrekkelijker? Je kunt dan in het eerste halfjaar zonder verlies van studieresultaten overstappen naar één van de andere studies. Wil je hier meer over weten, ga dan naar www.bachelors.hu.nl en kijk bij de opleidingspagina’s van Informatie- & Communicatietechnologie.

• Het profiel Security Technology wordt vormgegeven in samenspraak met 12 grote bedrijven uit het werkgebied, waardoor de inhoud in hoge mate praktijk- en ondernemersgericht is.

Leuk onderwijs• Bij de opleiding Informatica wordt naast commerciële software ook veel gebruik gemaakt van software die gratis is of als open source beschikbaar wordt gesteld. Zo werk je met Java en LINUX. Deze software is gratis te downloaden van internet of via een server van de hogeschool op cd te zetten. In de hogere jaren kun je, als je daar belangstelling voor hebt, ook een open source project uitvoeren.• Hogeschool Utrecht heeft een samenwerkingsverband met software-bedrijf Microsoft. Je kunt tijdens de opleiding Informatica en Technische Informatica keuzevakken volgen waarmee het mogelijk is certificaten te behalen voor het Microsoft diploma MCSE: Microsoft Certified Systems Engineer. Het programma van onze opleidingen heeft als eerste in Neder-land van Microsoft de officiële status ‘Authorised Academic Training Pro-gram’ (AATP) gekregen. Meerdere docenten zijn officiële Microsoft Certified Trainers. Verder leer je met databases werken aan de hand van Oracle-tools.• De beroepspraktijk staat centraal in de opleidingen. Bijvoorbeeld bij Digitale Communicatie, dat raakvlakken heeft met Informatie- & Communicatie-technologie. Al in het eerste jaar voer je opdrachten uit voor externe op-drachtgevers. De afgelopen jaren werkten studenten onder meer voor het Metropole Orkest, een kindertehuis in Afrika, Huitsing Domotica Systems, Bruna en Orange Business Improve-ment. Later in de opleiding ga je als gedetacheerde aan het werk voor het projectbureau NieuweDingenDoen van de opleiding Digitale Communicatie. De projecten die je uitvoert variëren van kortlopende adviesopdrachten tot langlopende projecten. Meer informatie over Digitale Communicatie vind je op pagina 21.• Een andere manier om kennis te maken met de beroepspraktijk zijn gastdocenten uit het bedrijfsleven, excursies, workshops en beursbezoe-ken. Je maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied en je kunt je oriënteren op je toekomstige baan. Tijdens excursies bij Electronic Engineering & Design (zie ook pagina 35) en Industriële Automatisering (zie ook pagina 35) bezoek je bijvoorbeeld fabrieken om productieprocessen in het echt te bekijken. Excursies zijn er bijvoorbeeld naar de auto-industrie in Duitsland (Mercedes, Volkswagen en Ford) om de toepassingen van robotica te zien.

Iets voor jou?Wil jij alles weten over de laatste ICT-technologieën en voeg je er graag eentje aan toe, en kun jij je inleven in de behoeften van ICT-gebruikers? Probeer je graag iets nieuws uit en ben je niet voor één gat te vangen? Denk jij in creatieve (technische) oplossingen en houd je van samenwerken? Kijk dan welke ICT-opleiding het best past bij jouw interesses en ambitie.

Interessante

beroepensites

www.nederland.net:

een organisatie van

internetspecialisten.

www.gia.nl: een

genootschap van

informatiearchitecten.

www.ngi.nl: een platform

voor ICT-professionals.

www.ipan.nl: netwerk

van professionals in de

interactieve industrie.

Technostarters

Een bedrijf starten?

Meerdere ICT-

afgestudeerden zitten

met hun bedrijf in het

CUBE bedrijvencentrum.

CUBE is een initiatief van

Hogeschool Utrecht met

als doel technostarters

facilitair te ondersteunen.

Zie ook

www.cube-utrecht.nl.

Niels de Vos, student Bedrijfskundige

Informatica

Bij deze studie moet je van alle markten

thuis zijn. Bedrijfskundige Informatica

slaat namelijk een brug tussen IT en

het bedrijfsleven. Ik wil later een eigen

adviesbureau beginnen, dat sluit namelijk

goed aan bij mijn studie.

De volgende opleidingen

en profielen hebben

raakvlakken met ICT:

Geodesie/Geo-

informatica,

zie pagina 19.

Mediatechnologie,

zie pagina 35.

Security Technology,

zie pagina 35.

Page 28: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

liFe sciences & cheMistryIn de Life Sciences wordt hard gewerkt om ziektes te voorkomen en om kansen op genezing te verhogen. De ene keer hoor je van een nieuw vaccin voor baar-moederhalskanker. Een andere keer is het een door-braak in het stam-cellenonderzoek. In het lab is het werk nooit af. Chemistry... we kunnen er niet buiten. Het zit in je kleding, in je sportdrankje, in je aspirine en is altijd in ontwikkeling. Denk aan het onderzoek naar nieuwe brandstoffen. Ook de kwaliteit van ons drinkwater is een kwestie van chemie.

Opleidingen & profielenChemieChemische TechnologieLife Sciences

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 29: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

29

In de praktijkAfgestudeerden in de Life Sciences komen terecht in een van de vele medische laboratoria van ziekenhuizen, universiteiten en de geneesmiddelen industrie.Werk je in een ziekenhuislaboratorium dan verricht je onderzoek op materiaal van patiënten die opgenomen zijn voor behandeling. Ga je werken bij een overheidsinstelling dan zal je onder-zoek zich toespitsen op het voorkomen en bestrijden van bepaalde ziektes, zoals kanker of BSE. Als je je wilt bezighouden met fundamenteel onderzoek naar het ontstaan van ziekten en geneesmiddelen, dan kun je terecht in de laboratoria van universi-teiten en de farmaceutische industrie. De grootste werkgevers zijn de (academische) ziekenhuizen, universi-teiten, het Rijksinstituut voor Volksge-zondheid en Milieu (RIVM), het Neder-lands Kanker instituut, TNO, Organon en Solvay.Het werkveld van de chemicus en de chemisch technoloog is breed en gevarieerd. Je komt ze dan ook op veel terreinen tegen: in de chemische industrie (Akzo Nobel, DSM, Shell), in de farmaceutische industrie (Solvay, Organon) en in de levensmiddelenindu-strie (Unilever, Quest, Heineken). Ook kun je terechtkomen bij milieuonder-zoekscentra (RIVM), instellingen voor toegepast onderzoek (TNO, Keurings-dienst van Waren), waterzuiveringsin-stallaties bij grote steden, ingenieurs- en adviesbureaus en op universiteitslaboratoria in binnen- en buitenland.Hoe liggen je kansen? Voor Life Sciences zijn de vooruitzichten goed. Werken in een lab (vooral van medische toepassingen) is nauwelijks conjunc-tuurgevoelig. Voor Chemie en Chemi-sche Technologie zijn de vooruitzichten ook prima.

Wist je dat...• De duale opleidingen van Life Sciences en Chemie je de mogelijkheid bieden om naast je studie al in een lab te werken en geld te verdienen? Je volgt het eerste jaar de reguliere propedeuse van de voltijd opleiding. Daarna kun je ervoor kiezen om je studie al werkend voort te zetten. Life Sciences en Chemie bieden je een garantie op een baan tijdens je studie.

Bijblijven of doorstuderen? Wil je uiteindelijk je mastergraad, dan kun je deze na je hbo-opleiding, zowel in het hbo als aan de universiteit behalen. Jaarlijks zetten ruim 20% van de afgestudeerden van de opleiding Life Sciences van Hogeschool Utrecht zetten deze stap met goed resultaat.Het is handig om te weten dat de route via havo naar hbo-bachelor en daarna pre-master (soms) en masteropleiding (6 of 6,5 jaar) korter is dan de route via havo naar vwo, en daarna master-opleiding (7 jaar). De opleiding Life Sciences werkt nauw samen met de universiteiten om de aansluiting soepel te laten verlopen. Als voorbereiding op een van de vele masteropleidingen kun je in het vierde jaar lessen (minors) volgen aan een universiteit, al dan niet gecombineerd met een afstudeeropdracht.

Op deze manier wordt dus een pre-master traject ingebouwd in de hbo-opleiding, waarna in de meeste gevallen directe toelating tot de masteropleiding mogelijk is. Soortge-lijke mogelijkheden zijn er ook bij universiteiten in het buitenland.

Leuk onderwijs• Zowel bij Life Sciences als Chemie en Chemische Technologie krijg je naast theorielessen en veel practica, project-onderwijs. Dat begint al in het eerste jaar. Een voorbeeld: het project ‘ontwikkel een nieuwe sportdrank’. Je onderzoekt samen met je projectgroep het probleem, en bepaalt de mogelijke oplossingen. Vervolgens bedenk je de experimenten die nodig zijn om tot een nieuwe sportdrank te komen en voert deze samen uit. Je maakt hierbij gebruik van hetgeen je in de andere lessen van het lesblok leert, zoals bijvoorbeeld het theorievak “de rol van suikers in het lichaam” en “statistiek”. • Afstuderen doe je bij een bedrijf of een onderzoeksinstelling. De een doet dat in een Nederlands lab, de ander vertrekt naar het buitenland. Zoals Helmus van de Langemheen, student Chemie. Hij studeerde af in Texas, aan de A&M University in College Station. Hij is bezig geweest met een ‘drug-discovery’ voor Mycobacterium Tuberculosis, ook wel bekend als TBC. De opleidingen Life Sciences, Chemie en Chemische Technologie hebben een speciaal begeleidingsteam voor studenten die in het buitenland hun afstudeeropdracht doen. Zij bemidde-len bij de aanvraag van studiebeurzen voor het buitenland, bij uitwisselings-projecten en ontwikkelingssamenwer-king. • De studies Life Sciences, Chemie en Chemische Technologie hebben een speciaal begeleidingsteam voor studenten die in het buitenland hun afstudeeropdracht doen. Daarnaast bemiddelt het International Office bij de aanvraag van studiebeurzen voor het buitenland bij uitwisselingsprojecten en ontwikkelingssamenwerking.

• V.V.S. Uranymus is de gezelligheids-studentenvereniging van de opleidin-gen Life Sciences & Chemistry, en is een ‘gezellig zooitje’ volgens de betrokken studenten zelf. De vereni-ging is in het trotse bezit van de Poli, het studentencafé in de kelder van de school waar koffie en thee gratis zijn, waar je kunt darten, tafelvoetballen en waar je met medestudenten kunt afspreken. Verder organiseert Urany-mus tal van activiteiten, variërend van wintersport en zeilvakantie tot laser-quest en poolen. Ze hebben een website: www.uranymus.nl.

Iets voor jou?Ben je nieuwsgierig, nauwgezet en goed in biologie en scheikunde? Voel je je betrokken bij mens en dier en heb je grote belangstelling om in laborato-ria op zoek te gaan naar antwoorden op vragen als ‘ hoe ontstaat leukemie precies?’, ‘hoe werkt het immuunsy-steem?’ of ‘waarom voelen we pijn?’ Lees dan verder op wwww.lifesciences.bachelors.hu.nl Ben je behalve nieuws-gierig ook crea tief en ondernemend? Houd je van scheikunde én natuur-kunde? Heb je zin om bedenker van nieuwe stoffen en materialen te worden of ontwerper van installaties in een chemische fabriek en zet je je graag in voor het milieu? Lees dan verder op www.chemie.bachelors.hu.nl en www.chemischetechnologie.bachelors.hu.nl

Meer weten?

Voor meer informatie

over Life Sciences &

Chemistry kun je

bellen met de

propedeuse coördinator

(030) 275 88 12 (spreek-

uur op dinsdag tussen

vier en vijf uur).

Je eerste salaris bij een

baan op het niveau van

je opleiding ligt rond

de € 1900,- (bruto) voor

Life Sciences, € 2000,-

(bruto) voor Chemie

en rond de € 2400,-

(bruto) voor Chemische

Technologie.

Mariska Kraaij, student Chemie

De lessen Organische Chemie vond ik

heel leuk. Het is een ontzettend moeilijk

vak, maar de docent zorgt ervoor dat het

inspirerende lessen zijn.

Wies Lommen, student Life Sciences

Als je bij de theorie iets leert over bacteri-

en, ga je die daarna ook meteen bekijken.

Ik vind orgaanstelsels, weefsels, erfelijk-

heid en immunologie heel interessant.

Page 30: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

Opleidingen & ProfielenHBO-RechtenIntegrale VeiligheidskundePedagogiekPersoneel en ArbeidSociaal Juridische DienstverleningSocial Work:• Creatieve Therapie• Culturele en Maatschappelijke Vorming • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening• Social Management• Sociaal Pedagogische Hulpverlening

Meer weten?Kijk op www.bachelors.hu.nl

Als je kiest voor een opleiding binnen Maatschappij & Recht, kies je voor een beroep midden in de samenleving. Je verbetert de leefsituatie van mensen en komt op voor hun belangen. Je werkt met verschillende groepen mensen. Bijvoorbeeld dak lozen, gehandicapten, werknemers, leiding-gevenden, managers, delinquenten of hangjongeren. Ook werk je vaak samen met andere professionals. De opleidingen binnen Maatschappij & Recht hebben veel gemeen, maar kennen ook grote verschillen. Een aantal opleidingen besteden meer aandacht aan het sociale aspect. Andere opleidingen zijn zakelijker of meer gericht op wet- en regelgeving.

MaatschaPPiJ & recht

Page 31: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

31

In de praktijkEen beroep midden in de samenleving betekent dat je veel met mensen werkt. Jij zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze goed kunnen meedraaien in de maatschappij en zich goed kunnen ontwikkelen, op school en op het werk. Ook kun je zorgen voor hun veiligheid of maak je ze wegwijs in het woud van wetten en regels. Bij de opleidingen Creatieve Therapie (CT), Maatschappe-lijk Werk en Dienstverlening (MWD), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Pedagogiek, Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) en het profiel Social Management (SoM) ligt de nadruk op het sociale aspect. Bij Integrale Veiligheidskunde (IVK) en Personeel en Arbeid (P&A) ligt de nadruk op de zakelijke kant. Bij Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) en HBO-Rechten ligt de nadruk op de juridische kant.

Met een opleiding binnen Maatschappij & Recht heb je veel mogelijkheden. Zo zorgt een SPH-professional er als woonbegeleider bijvoorbeeld voor dat een groep gehandicapten zelfstandig kan wonen. Een CMV-professional organiseert een buurtactiviteit, waardoor ook een bejaarde weduwe weer onder de mensen komt. Als MWD-professional help je een echtpaar hun relatieproblemen op te lossen. Of je leert als creatief therapeut een autistisch kind met behulp van muziek contact te maken met andere kinderen. Een Social Manager maakt een plan om de leefbaarheid in een wijk te verbeteren.Een pedagoog adviseert ouders bij een opvoedkundig probleem. Een veiligheidskundige zorgt ervoor dat een groot evenement veilig verloopt. Een P&A-deskundige beantwoordt alle mogelijke vragen rondom CAO, zowel van het manage-ment als medewerkers. Een hbo-jurist geeft bedrijfsjuridisch advies bij een gemeente en een SJD-professional adviseert een gezin met betrekking tot schuldhulpverlening.

Wist je dat…• De opleiding Integrale Veiligheids-kunde de grootste is in Nederland en veel externe contacten heeft bij bedrijven en overheid? Door kennis en expertise kan Utrecht snel inspelen op trends in het werkveld.• De opleiding Personeel en Arbeid een speciale 3-jarige voltijd variant kent voor onder andere vwo-ers? Deze opleiding vindt plaats in Amersfoort. De opleiding Personeel en Arbeid werkt samen met Universiteit Utrecht; een één-jarige universitaire master behoort tot de mogelijkheden.• Voor veel juridische zaken niet altijd een meester in de rechten nodig is? Werkgevers hebben steeds meer behoefte aan praktijkgerichte rechten-deskundigen op hbo-niveau. De opleiding HBO-Rechten werkt nauw samen met het bedrijfsleven en hierdoor sluit de opleiding goed aan bij de arbeidsmarkt. • Er verschillende mogelijkheden zijn om door te studeren? Met een diploma bachelor of Social Work kun je bijvoor-beeld versneld een (verwante of niet-verwante) hbo-opleiding gaan doen. Verder kun je aan het hbo een masteropleiding volgen die gericht is op de uitoefening van het beroep (de zogenaamde professionele master). Daarnaast kun je aan de universiteit een master volgen (de wetenschappe-lijke master). Meestal kan dat in 2,5 jaar. Voor meer informatie over de laatste ontwikkelingen op het gebied van doorstromen en over de voorwaar-den en toelatingseisen kun je terecht op www.bachelors.hu.nl.

Leuk onderwijs• Professionals uit de sociale sector werken in de praktijk steeds vaker samen, vooral op wijkniveau. Ook vervagen de grenzen tussen de verschillende beroepen. Soms kun je vanuit twee verschillende opleidingen op dezelfde functie terechtkomen. Bij Hogeschool Utrecht hebben we vastgesteld dat veel competenties in de sociale sector gemeenschappelijk zijn. Daarom werken de studies Creatieve Therapie, Culturele en Maatschappelijke Vorming, Social Management, Maatschappelijk Werk en dienstverlening en Sociaal Pedagogi-sche Hulpverlening intensief samen. Je wordt voorbereid op je uiteindelijke beroep, maar leert ook met andere professionals samen te werken. Bovendien steek je wat op van aanver-wante beroepen.• Stagelopen hoort erbij en is onmis-baar. Je leert veel en je bouwt contacten op in het werkveld. Veel afgestudeerde

studenten danken hun eerste baan aan hun stageplaats. In onze opleidingen doe je al tijdens de studie ruime praktijkervaring op. Zo krijg je een goed beeld van wat er van je verwacht wordt in de maatschappij.• Ontwikkelingen in het werkveld worden zo snel mogelijk naar het onderwijs vertaald. Zo biedt Maat-schappij & Recht bijvoorbeeld de minor Mediation aan. Mediation is momen-teel erg in trek. Het is een manier van conflictbemiddeling buiten de rechts-zaal. Als mediator begeleid je de onderhandelingen tussen de partijen. Je helpt ze om een goede oplossing te vinden voor hun conflict. De mediator doet geen juridische uitspraak.

Iets voor jou?Wil je met mensen werken? Ervoor zorgen dat iedereen volop kan mee-draaien in de samenleving, zich goed kan ontwikkelen, thuis, op school en op het werk? Ben jij creatief, onderne-mend en leg je makkelijk contact? Een denker en een doener? Een regelneef? Laat jij je niet uit het veld slaan door tegenslagen? Dan is een van de Social Work studies CMV, CT, MWD, Social Management of SPH iets voor jou.Neem je initiatief, houd je het hoofd altijd koel en wil je zorgen voor een veiligere samenleving, kies dan voor IVK. Heb je een brede belangstelling, ben je inlevend en nieuwsgierig en ben je gericht op ontwikkeling van zowel mensen als bedrijven, kies dan voor P&A. Kun jij goed luisteren en wil je ouders en andere opvoeders helpen de opvoeding van hun kind weer op de rit te krijgen, dan is Pedagogiek iets voor jou.Ben je goed in het analyseren en oplossen van problemen, beschik je over een groot rechtvaardigheidsbesef en ben je zakelijk en soepel in de omgang, dan is HBO-Rechten wellicht iets voor jou. Wil je adviseren en bemiddelen en zorgen dat mensen hun recht kunnen gebruiken of aan hun verplichtingen kunnen voldoen, kies dan voor SJD.

Welke opleiding het

beste bij jou past, kun je

alleen zelf bepalen. Lees

daarom de opleidings-

beschrijvingen van

Maatschappij & Recht

op www.bachelors.

hu.nl. Ook vind je hier

meer informatie over

de toelatingseisen en

voorwaarden.

De studies Creatieve

Therapie en Social

Management kun je in

Amersfoort volgen.

De studies

Maatschappelijk Werk

en Dienstverlening en

Sociaal Pedagogische

Hulpverlening kun je

zowel in Amersfoort als

in Utrecht volgen.

Nadiya el Hana, student HBO-Rechten

De sfeer op de opleiding is heel goed.

Ik zit in de opleidingscommissie en merk

dat er goed naar ons studenten wordt

geluisterd. Als student word je overal bij

betrokken en de opleiding staat altijd

open voor suggesties en verbeteringen.

Nicky de Vries,

student Personeel en Arbeid

Je krijgt hele uiteenlopende vakken:

niet alleen wiskunde en management,

maar ook psychologie.

Monique Tax, student Culturele en

Maatschappelijke Vorming

Omdat je zelf je stages mag regelen, kun

je op hele verschillende plaatsen werken.

Page 32: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

onDerwiJs & oPvoeDinG

Scholen staan midden in de maatschappij. In het basis-onderwijs en het voorgezet onderwijs leren leerlingen normen en waarden, sociale vaardigheden en doen ze culturele kennis op. In het dovenonderwijs leren ze communiceren ondanks hun beperking. De afgelopen jaren is er veel veranderd in het onderwijs. Scholen mogen veel meer zelf bepalen op wat voor manier ze een leeromgeving willen aanbieden. Dit biedt jou, als toekomstig docent, de mogelijkheid een school te zoeken die bij je past.

Opleidingen & profielenAcademische Lerarenopleiding Primair OnderwijsLeraar / Tolk Nederlandse GebarentaalLerarenopleiding Primair Onderwijs (regulier, dag/avond, Dalton, Jenaplan, Montessori en Freinet) Schrijftolk (Associate degree)Tweedegraads Lerarenopleidingen Voortgezet Onder-wijs: aardrijkskunde, biologie, Duits, Engels, Frans, geschiedenis, gezondheidszorg en welzijn, na-tuurkunde, Nederlands, omgangskunde, scheikunde, Spaans, techniek, wiskunde.

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 33: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

33

OnderwijsWanneer je kiest voor een baan als docent, dan kies je voor een enorm veelzijdige baan. Je bent niet alleen deskundige op jouw vakgebied, creatief en enthousiast, maar beschikt bovendien ook over de nodige pedagogische, didactische en organisa-torische kwaliteiten. Kortom: leraar word je niet zomaar! Jij zorgt ervoor dat leerlingen na hun opleiding klaar zijn voor de maatschappij. Dat ze weten van normen en waarden en beschikken over voldoende sociale vaardigheden en inhoudelijke kennis. Goed onderwijs staat of valt met goede leraren. Durf jij de uitdaging aan en word jij een superdocent?

In de praktijkMet alle lerarenopleidingen word je natuurlijk ‘iets’ in het onderwijs. Juf of meester op een basisschool, of docent op een middelbare school (havo, vwo) of beroepsopleiding (vmbo, mbo). Misschien kies je voor iets heel anders en ga je werken als leraar of tolk Nederlandse gebarentaal. Na vier jaar studie ben je Bachelor of Education in de door jou gekozen studierichting. Ook kun je kiezen voor de tweejarige opleiding Schrijftolk. Daarmee kun je aan de slag als schrijftolk of verder studeren voor tolk.

Eén ding is zeker: je hebt snel een baan! Door het aanhoudende leraren-tekort kun je gegarandeerd snel aan de slag. Maar je kunt ook doorstuderen voor een Mastertitel aan de universiteit (Pedagogiek of Onderwijskunde) of op hbo-niveau (post-hbo Speciaal Onder-wijs, Master of Education, Master Dovenstudies). Ambieer je een managementfunctie? Na een paar jaar ervaring voor de klas kun je doorstro-men naar bijvoorbeeld intern begelei-der, ICT-coördinator of (adjunct)directeur. Je ziet: met een lerarenop-leiding is meer mogelijk dan je denkt!

Wist je dat...• Er weinig beroepen zo interessant, spannend, verrassend en veelzijdig zijn als dat van leraar? Misschien heb je zelf nog wel meegemaakt dat een leraar slaapverwekkende kennis op het bord schreef, die jij vervolgens passief mocht herkauwen. Dat is écht verleden tijd. De leraar van nu is betrokken, enthousi-ast, sociaalintelligent en kan leerlingen motiveren. Kijk maar naar jezelf!• Je ook kunt kiezen voor de Aca de-mische Lerarenopleiding Primair Onderwijs? Dit initiatief van Hogeschool en Universiteit Utrecht van een acade-mische opleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs is uniek in Nederland. Je wordt opgeleid tot een volwaardige leerkracht in het basisonderwijs, maar in vergelijking tot je pabo-collega’s beschik je over extra theoretische,

onderzoeksmatige en academische kennis en vaardigheden. De op- leiding is toe gankelijk als je een vwo-diploma hebt.• Scholen zitten te springen om docen-ten die ín de praktijk zijn opgeleid? Heb jij geen docent nodig die vertelt wat je moet doen, maar ga je liever meteen zelf in de praktijk aan de slag? Dan is de opleiding ‘Docent beroeps-onderwijs / Samen op Scholen’ (voor vmbo en mbo) of ‘Innovatief docent havo-vwo / Innovatieve Didactiek en Educatie IDEE’ (voor havo en vwo) misschien iets voor jou. Je draait vanaf dag één volwaardig mee als docent op een school en al doende leer je zowel de theorie als de praktijk kennen. Ben jij wel in voor het leraarschap nieuwe stijl? Kijk dan voor meer informatie over Samen op Scholen en over IDEE op www.bachelors.hu.nl.

Leuk onderwijs• Leuk onderwijs is praktijkgericht onderwijs! Bij de lerarenopleiding primair onderwijs ga je daarom al een paar weken na de start van je studie een dag per week naar je stageschool. Zo leer je immers het snelst hoe het is om te werken als leraar. Je kijkt, luistert en praat met de kinderen en bouwt zo al snel een relatie met ze op. Iedere tien weken draai je een hele week mee op jouw school. Tijdens je laatste stage van 21 weken ervaar je hoe het is om volwaardig te functioneren als docent. Je bent in staat om in de klas en in het schoolteam zelfstandig een bijdrage te leveren. Het stagebureau helpt je aan een stageplek, eventueel bij een school bij jou in de buurt.• Ook bij de veertien opleidingen tot leraar voortgezet onderwijs staat de praktijk centraal. Al vanaf het eerste jaar van je studie werk je iedere week op een school, je zogenaamde oplei-dingsschool. Zo krijg je heel snel door wat het inhoudt om leraar te zijn in het voortgezet onderwijs en kun je alles wat je leert al in de praktijk brengen.• Bij de opleiding leraar / tolk Neder-landse gebarentaal spelen stages ook een grote rol. Je maakt meteen in je eerste jaar kennis met de dovenwereld. Je ontdekt waar dove mensen zich mee bezig houden en waar je zou kunnen gaan werken. Tijdens de stage in het tweede jaar ga je meer vakinhoudelijk aan de slag. Je observeert andere tolken of docenten en leert daar heel veel van. In het derde en vierde jaar neem je tijdens je stage steeds meer taken op je. Zo groei je lang-zaam uit tot een zelfstandig werkend tolk of vertaler.

Iets voor jou?In het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs leren leerlingen normen en waarden, sociale vaardigheden en doen ze kennis op. Kun jij het verschil maken? Door die brugpieper op weg te helpen, door het meisje dat zo van wiskunde houdt te stimuleren haar talent te ontwikkelen? Of door een gezin Neder-landse Gebarentaal te leren zodat ze met elkaar kunnen communiceren? Dan is het onderwijs echt iets voor jou.

Op www.jijvoordeklas.nl

kun je testen of er een

goede leraar in je

schuilt.

Het Instituut Theo Thijssen

biedt de lerarenopleiding

Primair Onderwijs aan

als voltijdstudie, maar

ook als een verkorte

tweejarige opleiding,

als een deeltijdopleiding

of als een zij-instroomtra-

ject op maat.

Meer informatie over de

opleidingsvarianten vind je

op www.bachelors.hu.nl.

De opleiding Pedagogiek

heeft raakvlakken

met Onderwijs &

Opvoeding.

Zie voor meer

informatie pagina 31.

Wendy Verstegen, student Leraar

Nederlandse gebarentaal

De interesse in deze studie kwam voort

uit een cursus gebarentaal die gegeven

werd bij mijn vorige opleiding. Ik heb

gekozen voor de docentvariant omdat

ik het leuker vind om les te geven dan

alleen maar te vertalen. Het mooie aan

gebarentaal is dat je je durft te uiten.

Jacco van der Weijden, student leraren-

opleiding geschiedenis

Naast mijn studie sport ik erg veel. Als

ik door een training een les moet missen

dan is dat geen probleem. Ik vind dat een

groot pluspunt.

Page 34: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

techniek & DesiGn De vraag naar techniek die het leven vergemakke-lijkt, verbetert of leuker maakt zal altijd bestaan. Technische apparatuur wordt steeds kleiner. Zo heb je al MP3-spelers ter grootte van een dobbelsteen. Ook de wereld van machines en productielijnen innoveert. De automatisering blijft toenemen en robots vervangen steeds vaker mensen. Van micro tot macro, van product- tot productieontwikkeling en van consumentenproducten tot machines voor de industrie: Techniek & Design heeft alles in huis en het draait allemaal om hightech.

Opleidingen & profielenAOT-Techniek:- Elektrotechnische Installatietechniek- Hogere Energietechniek- Hogere InstallatietechniekElektrotechniek:- Electronic Engineering & Design- Mediatechnologie- Security TechnologyIndustriële AutomatiseringTechnische BedrijfskundeWerktuigbouwkunde

Meer weten? Kijk op www.bachelors.hu.nl

Page 35: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

35

In de praktijkWie zijn toch de technische mensen achter de achtbaan, de Goliath in Walibi World in Biddinghuizen? Een greep: de systeemarchitect, de hardware-engineer en de software-engineer zijn samen verantwoordelijk voor de besturing, bediening en beveiliging van de rollercoaster, in nauwe samenwerking met de E-installa-teur. De productontwerper ontwerpt de karretjes. Verder zorgt de field-engi-neer voor het in bedrijf stellen en testen van alle installaties en de maintenance-engineer zorgt voor het onderhoud aan de installaties. Wat hebben zij gemeen? Ze hebben allemaal een van de opleidingen van Techniek & Design gevolgd!Je hebt je diploma en wilt aan het werk. Hoe liggen je kansen? Voor alle opleidingen van Techniek & Design zijn de vooruitzichten goed. Je hebt veel mogelijkheden om aan de slag te gaan. Daarnaast is het zelfstandig onderne-merschap mogelijk.

Wist je dat...• Hogeschool Utrecht één van de weinige hogescholen in Nederland is waar je leert hoe je technologie kunt gebruiken om de veiligheid van burgers, overheden en bedrijven te vergroten? Security Technology speelt zich af op het kruispunt van techniek en veiligheid en is een profiel van de opleiding Elektrotechniek. • Cabo Bianci een studentenvereniging van Techniek & Design is? Dat betekent dus lekker borrelen, feestjes, uitstapjes en etentjes, maar ook studiegerichte activiteiten. Denk aan excursies naar bedrijven, of aan discussieavonden en seminars.

Leuk onderwijs• Een deel van het onderwijs bestaat uit projecten waaraan je met een groep medestudenten werkt. Een voorbeeld: zo’n tachtig studenten Product Design & Engineering hebben in 2005 ontwer-pen voor speeltoestellen en stepjes gemaakt. Uit hun veertig ontwerpen zijn zes speeltoestellen en acht stepjes gekozen om een werkend prototype van te maken. De ene projectgroep werkte aan een innovatieve wip, de

andere aan een muzikaal springspeel-toestel. De studenten hebben twee weken lang de werkplaats tot hun beschikking gehad om aan hun modellen te bouwen. • Bij veel opleidingen ga je op studie-reis. Dit is uiteraard zeer leerzaam, want wat je leert vanuit de boeken zie je nu in de praktijk. Deze reizen hebben verschillende bestemmingen, afhanke-lijk van je opleiding. Met de ene opleiding (Industriële Auto-matisering) ga je naar een autofabriek in Duitsland, met de ander (Elektro-techniek) ga je naar de Design Beurs ‘Salone Internazionale del Mobile’ in Milaan en naar het Design Center in Essen. Bij Technische Bedrijfskunde (TBK) gaat de studiereis de komende jaren naar China, het land dat alle productieprocessen in huis heeft, want als goedkoop productieland maken ze tegenwoordig alles. Op het program-ma staat ondermeer een bezoek aan Shanghai met de grootste haven en de grootste Volkswagenfabriek ter wereld. • Sommige studenten Technische Bedrijfskunde gaan ook voor hun stage naar China. Zoals Max. Hij loopt stage bij Goldwind, een Chinese producent van windmolens. Hij analyseert tijdens zijn stage de product- en informatie-stromen bij Goldwind. Zijn analyse helpt het bedrijf om de customer services te verbeteren. Max is enthou siast, zo blijkt uit zijn weblog: ‘Op het moment zit ik weer lekker op de windfarm. Dit keer in Binnen-Mon-golië in de middle of nowhere. Ik leef hier op 2100 meter hoogte tussen de wilde paarden, schapen, koeien en honden. Een supervette ervaring. Alleen maar windturbines en natuur om me heen. Er zijn nauwelijks wegen, je rijdt hier met jeeps van windturbine naar windturbine. Ik heb al mooi door het landschap mogen scheuren, echt cool.’

Iets voor jou?Houd je van ontwerpen en uitproberen? Wil je weten hoe iets werkt en denk je in oplossingen? Ben je creatief, vind je exacte vakken leuk en werk je graag samen? Kijk dan welke opleiding het best bij jouw interesses en ambitie past. Maar hoe weet je nou welke opleiding voor jou interessant is? Om je een idee te geven, een korte typering per opleiding:• Houd je van techniek, maar ook van ontwerp en/of design dan is Werktuigbouwkunde met de afstu-deerichtingen Product Design & Engineering (PDE) en Integrated Product Development (IPD) zeker geschikt. Je maakt consumenten-producten (PDE) of producten/machines voor de industrie (IPD).• Wil je liever bezig zijn op het ‘harde’ technische vlak (berekeningen, ont-werpprocessen en materiaalkeuzes), maar ben je ook geïnteresseerd in de bedrijfskundige kant van een bedrijf, dan pas je prima bij de profielen van AOT-Techniek: Elektrotechnische Installatietechniek, Hogere Energie-techniek of Hogere Installatietechniek.

• Heb je technische interesse, maar wil je niet té technisch bezig zijn? Zeker omdat je belangstelling hebt voor het bedrijfsleven en bedrijfsprocessen? Dan is Technische Bedrijfskunde zeker iets voor jou.• Wil je meer werken met computers en bezig zijn met de automatisering of met het ontwerpen van hard- en software voor bijvoorbeeld grote installaties? Kies dan voor Industriële Automatisering. • Wil je dit op micro niveau doen (voor slimme apparaten en voor verbetering en vernieuwing van netwerken waar-over informatie wordt verstuurd)? Voor jou is er het profiel Electronic Enginee-ring & Design van de opleiding Elektrotechniek. • Als je een brede, technisch georiën-teerde studie zoekt en je interesse gaat uit naar techniek, ICT en veiligheid, dan is het profiel Security Technology echt wat voor jou! • Ben jij creatief met techniek en wil je moderne interactieve mediaproducten ontwikkelen, dan is het profiel Media-technologie van de opleiding Elektro-techniek interessant. Daar draait het om de integratie van hardware, software, vormgeving en interactie. In projecten ben je als mediatechnoloog de linking pin, de schakel tussen deze gebieden. Het voordeel is dat je ook écht weet hoe je producten moet maken. Je komt verder dan het ontwerp. Op en mét jou kunnen ze bouwen.

Je eerste salaris bij een

baan op het niveau van

je opleiding ligt rond de

€ 2050 (bruto).

Nieuwsgierig geworden

naar studentenvereniging

Cabo Bianci? Ga naar

www.cabobianci.nl

Patrick Sonneveld,

student Mediatechnologie

Het unieke aan de opleiding is dat je de

media van verschillende kanten leert

kennen. De studie is dus heel breed.

Hans Koldijk, student Hogere Installatie-

techniek

Ik vind de studie Hogere Installatietech-

niek zo leuk omdat de opleiding heel

breed is. Je leert over veel verschillende

dingen zoals cv-, ventilatie- en koelings-

installaties. Daarnaast is de plek waarvoor

je ontwerpt elke keer anders. Zo is elk

project uniek.

Page 36: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

36

??

Page 37: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

37

WebsiteKijk voor meer informatie over alle opleidingen op de website van Hogeschool Utrecht: www.bachelors.hu.nl. Je kunt er meer lezen over bijvoor-beeld het curriculum, de stages, studeren in het buitenland, aanmelding of inschrijving of over eventuele extra toelatingseisen.

BrochuresVraag één of meer brochures over de opleidingen van Hogeschool Utrecht aan via www.bachelors.hu.nl. Je kunt kiezen uit brochures in de volgende richtingen: Bouw & Omgeving Communicatie & Journalistiek Economie & Management Informatie- & Communicatie technologie Leefstijl & Gezondheid Life Sciences & ChemistryMaatschappij & Recht Onderwijs & OpvoedingTechniek & Design

Studie-infoStudie-informatiecentrum Hogeschool Utrecht. Voor alles wat je over onze opleidingen wilt weten:

telefoon: (030) 236 80 40fax: (030) 258 66 89e-mail: [email protected]: Postbus 85029 3508 AA Utrechtbezoekadres: Padualaan 101 3584 CH Utrecht

Open dag Kom zelf kijken of de sfeer op school je aanspreekt. Maak kennis met studenten en docenten en laat je uitgebreid voorlichten. Op www.bachelors.hu.nl vind je routebeschrijvingen naar alle locaties.

Za. 21 nov. 2009 10.00-15.00 uurZa. 6 feb. 2010 10.00-15.00 uurZa. 27 maart 2010 10.00-15.00 uurDo. 3 juni 2010 16.00-20.00 uur(open avond)

MeeloopdagOm een beter beeld te krijgen van een opleiding, kun je bij een aantal opleidingen deelnemen aan een Meeloopdag. Je maakt dan kennis met studenten die je meer kunnen vertellen over de studie. De invulling van Meeloopdagen verschilt per lokatie. Je kunt tijdens een Meeloop-dag bijvoorbeeld een college volgen of neemt actief deel aan een workshop. Op deze manier kom je meer te weten over de verschillende vakken en over wat er speelt op de opleiding. Kijk voor meer informatie op www.bachelors.hu.nl.

Dub-event 22 april 2010Twijfel je over welke studie je wilt volgen, of weet je niet welke richting je op wilt? Kom dan naar het Dub-event op 22 april 2010 van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze middag draait het om jou. Je krijgt zicht op je wensen, ideeën en interesses en daarmee op je eigen toekomst. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van diverse activiteiten en één-op-één gesprekken. Aanmelden is verplicht en kan via www.dubevent.hu.nl.

WWW. BACHELORS.

HU.NL

Page 38: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

38

aanmeldenen inschrijven

Toelatingseisen Iedereen met een mbo- (niveau 4), havo- of vwo-diploma is in principe toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Heb je een havo- of vwo-diploma, dan kan het door jou gekozen profiel van belang zijn voor de toelating tot bepaalde opleidingen. Verder geldt er soms een numerus fixus voor een opleiding. Dit betekent dat er niet voor iedereen plek is. Via loting of selectie worden de studenten dan toegelaten tot de opleiding. Wil je precies weten wat de toelatingseisen zijn voor de opleiding die jij wilt volgen? Kijk dan bij de informatie over jouw opleiding op www.bachelors.hu.nl.

Buitenlandse vooropleidingHeb je je vooropleiding, vergelijkbaar met havo, in het buitenland gedaan? Dan kun je, ter voorbereiding op je ba-cheloropleiding, eerst een schakeljaar doen om goed Nederlands te leren. De schakelopleiding wordt verzorgd door het Regionaal Opleidingscen-trum (ROC) Midden Nederland. Meer weten? Kijk op www.schakeljaren.nl bij de stad Utrecht.

Aanmelden en inschrijvenOp de website van de hogeschool vind je alle informatie over hoe je je moet aanmelden www.aanmelden.hu.nl. Meld je bij voorkeur zo snel mogelijk aan. Eventuele wijzigingen kun je altijd later doorgeven. Kom je er niet uit? Bel of mail dan Bureau Inschrijving van de HU: (030) 273 91 11, [email protected].

ToelatingstestEen aantal opleidingen van de HU stelt aanvullende eisen voor de toelating. Kijk op www.bachelors.hu.nl onder het kopje Toelatingseisen van de betreffende opleiding wat je in dat geval moet doen.

StudieduurDe meeste opleidingen duren vier jaar. De duur van een opleiding wordt uitgedrukt in studiepunten; vier jaar staat gelijk aan 240 punten. Voor het behalen van één punt heb je ongeveer 28 studie-uren nodig. Als je ieder jaar 60 punten haalt, ben je na vier jaar klaar met je opleiding. De meeste mbo’ers kunnen voor bepaalde vakken vrijstelling krijgen waardoor je de opleiding sneller kunt afronden. Sommige opleidingen bieden ook versnelde routes aan voor studenten met een vwo-diploma. Kijk op www.bachelors.hu.nl voor meer informatie.

Collegegeld en overige studiekosten Het wettelijke collegegeld voor voltijd-, duale en deeltijdopleidingen wordt jaarlijks aangepast. De hoogte van het collegegeld hangt af van je studievorm, je opleiding en nationaliteit. Het col-legegeld voor studiejaar 2010-2011 is definitief bekend in het voorjaar van 2010. Dan kun je het bedrag vinden op www.collegeldmeter.hu.nl. Als richtlijn noemen we hier het bedrag van het collegegeld in het studiejaar 2009-2010. Voor een voltijd student met een nederlandse nationaliteit is dat € 1620. De overige studiekosten verschillen per opleiding, maar globaal moet je rekening houden met een be-drag tussen € 400 en € 700 per jaar.

Page 39: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

39

Alle opleidingen & profielen

Bouw & Omgeving•Bouwkunde•BouwtechnischeBedrijfskunde•CivieleTechniek•ElektrotechnischeInstallatietechniek•Geodesie/Geo-informatica•HogereInstallatietechniek•RuimtelijkeOrdeningenPlanologie

Communicatie & Journalistiek•Bedrijfscommunicatie•Communicatieeventmanagement(Associatedegree)

•Communicatiemanagement•Communication&MediaDesign•DigitaleCommunicatie•InternationalBusiness&Languages•InternationalCommunicationandMedia(Engelstalig)

•Journalistiek

Economie & Management•Accountancy•AssistentMarketeer(Associatedegree)

•Bedrijfseconomie(ookEngelstalig)•BusinessManagement•CommerciëleEconomie(ookEngelstalig)

•FacilityManagement•FinancialServicesManagement•Intercedent(Associatedegree)•InternationalBusiness&Languages•InternationalBusinessandManagementStudies

•LogistiekenEconomie•Management,EconomieenRecht•SmallBusinessenRetailManagement

Informatie- & Communicatie technologie•BedrijfskundigeInformatica•DigitaleCommunicatie•ElectronicEngineering&Design•Geodesie/Geo-informatica•IndustriëleAutomatisering•Informatica•Mediatechnologie•SecurityTechnology•Systeembeheer•TechnischeInformatica

Leefstijl & Gezondheid•Farmakunde•Fysiotherapie•Huidtherapie•Leefstijl,ArbeidenGezondheid•Logopedie•MedischeHulpverlening•Mondzorgkunde•OefentherapieCesar•Optometrie•Orthoptie•Verpleegkunde

Life Sciences & Chemistry•Chemie•ChemischeTechnologie•LifeSciences

Maatschappij & Recht•CreatieveTherapie•CultureleenMaatschappelijkeVorming•HBO-Rechten•IntegraleVeiligheidskunde•MaatschappelijkWerkenDienstverlening

•Pedagogiek•PersoneelenArbeid•SociaalJuridischeDienstverlening•SociaalPedagogischeHulpverlening•SocialManagement

Onderwijs & Opvoeding•AcademischeLerarenopleidingPrimairOnderwijs

•Leraar/TolkNederlandseGebarentaal

•LerarenopleidingPrimairOnderwijs•Pedagogiek•Schrijftolk(Associatedegree)•TweedegraadsLerarenopleidingenVoorgezetOnderwijs:aardrijkskunde,biologie,Duits,Engels,Frans,geschiedenis/staatsinrichting,gezondheidszorgenwelzijn,natuur-kunde,Nederlands,omgangskunde,scheikunde,Spaans,techniek,wiskunde

Techniek & Design•ElectronicEngineering&Design•ElektrotechnischeInstallatietechniek•HogereEnergietechniek•HogereInstallatietechniek•IndustriëleAutomatisering•Mediatechnologie•SecurityTechnology•TechnischeBedrijfskunde•Werktuigbouwkunde

Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

ColofonUitgave Hogeschool Utrecht, september 2009 Tekst Hogeschool Utrecht, The Text Company Opmaak Vormers, UtrechtFotografie Marlous Eckhardt, Iebeltje van der Spoel, Ed van Rijswijk, Githa van Eeuwen, Kees Rutten, Erik Kottier, Hollandse Hoogte Drukwerk Grafisch Bedrijf Tuijtel, Hardinxveld-Giessendam

Page 40: Orientatiekrant Hogeschool Utrecht 2009-2010

2010

/201

1OPENDAGEN21 nov

eMBe

r 200

9

27 M

aart

2010

6 FeB

rUar

i 201

0

3 JUn

i 201

0

co_e

bo

k_20

09_v

Meer inForMatie www.Bachelors.hU.nl