Op Weg jan/feb 2013

28
Underweis - Op weg Contactblad voor de Protestantse gemeente Akkrum 41 e jaargang nr 10 - januari / februari 2013 6 februari: Gespreksavond over geloofsopvoeding 17 februari: Orgelconcert Martin Mans

description

Contactblad Protestantse Gemeente Akkrum - januari en februari 2013

Transcript of Op Weg jan/feb 2013

Page 1: Op Weg jan/feb 2013

Underweis - Op wegContactblad voor de Protestantse gemeente Akkrum

41e jaargang nr 10 - januari / februari 2013

6 februari:

Gespreksavond over geloofsopvoeding

17 februari:

OrgelconcertMartin Mans

Page 2: Op Weg jan/feb 2013

2 Contactblad voor de

Underweis

Ook in onze partnergemeente Tiszainoka werd Kerst gevierd: dorpsbreed!

Page 3: Op Weg jan/feb 2013

3Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Nadat we de geboorte van Jezus heb-ben gevierd richten we ons in de Kerk weer op het openbare leven van Jezus van Nazaret. Ook het Kerstkind groeit namelijk op, hoewel wij in het Evan-gelie weinig over de jeugd van Jezus te horen krijgen. Zoals elk joods jon-getje wordt Jezus op de achtste dag besneden en groeit Hij op in de joodse traditie. Op twaalfjarige leeftijd is hij al tussen de schriftgeleerden te vinden en verdiept Hij zich in de Thora, de Heilige Schrift van zijn Volk.Met reuzenstappen vliegen de Evan-geliën door de eerste levensjaren van Jezus heen. Marcus begint zijn verhaal pas bij de doop van de Heer, dertig jaar later. Voordat het openbare optreden van Jezus begint, komt Hij als mens onder de mensen naar de Jordaan om zich door Johannes te laten dopen. En op dat moment klinkt er een stem uit de hemel: “Jij bent mijn geliefde Zoon, in Jou vind Ik vreugde.” Die stem spreekt ook tot ons. God zegt ook telkens weer tegen ons: Je bent mijn geliefde kind. Ik ben blij met je…. je bent een parel in mijn hand!

En als we deze bekende woorden zo beluisteren, dan kunnen ze ons intens raken. Dan gaat het goede nieuws over

WOORDEN VOL LIEFDE !

een ieder van ons persoonlijk. De Heerkent ook onze angsten en zorgen, onze vragen, twijfels en aarzelingen. Hij weet van onze gebreken en be-perkingen die ook deel uitmaken van ons kwetsbare mens-zijn. Maar niets kan ons scheiden van Gods liefde!

Elders in de Schrift zegt Jezus terwijl hij in gebed is: ‘Vader, Ik heb de woor-den die Ik van U ontvangen heb aan hen doorgegeven”. Zo zegt God ook tegen een ieder van ons: ‘Jij bent mijn geliefd kind. Ik hou van je!’. En wij mogen die liefdesverklaring van God telkens weer in verband brengen met onze persoonlijke levensweg die we samen met God de Vader mogen gaan.

Het kan misschien helpen om deze woorden vol liefde regelmatig te her-halen en te overwegen op momenten dat het leven wankelt door verdriet en gemis, door ziekte en pijn. Gods woord wil ons nieuwe kracht en hoop geven als we worden overspoeld door negatieve ervaringen, gedachten en gevoelens. De liefdevolle woorden van God kunnen perspectief bieden als we geconfronteerd worden met de duistere kanten van onszelf en de schaduwkanten van het bestaan.

Jezus kwam vanuit Nazaret, dat in Galilea ligt, naar de Jordaan om zich door Johannes te laten dopen. Op het moment dat Hij uit het water om-hoogkwam, zag Hij de hemel openscheuren en de Geest als een duif op zich neerdalen en er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in Jou vind ik vreugde.’

Marcus 1: 9-11

Page 4: Op Weg jan/feb 2013

4 Contactblad voor de

Underweis

Het zijn woorden vol liefde om nooit te vergeten! Woorden die wij mogen koesteren als een belofte voor alle tijden, want het Woord van onze God houdt altijd stand. En aan het begin van het Evangelie van Jezus Christus klinken meteen woorden vol liefde die duidelijk maken dat God een God van liefde is, die als een Vader of Moeder van elk mensenkind houdt. ’Jij bent mijn geliefd kind’ zegt de Eeu-wige God. ‘Ik ben blij met je.”Mogen deze hoopvolle woorden ons steeds opnieuw raken om vol vertrou-wen onze persoonlijke weg te gaan in verbondenheid met de Vader. Dan kan er weer sprake zijn van heling en heelwording. De hemel gaat dan opnieuw open. Er klinkt een stem vol liefde. En die liefde mag doorwerken in het leven van alledag.

Ds. Reinhart Wollenberg

De Jordaan bij Betanië

Page 5: Op Weg jan/feb 2013

5Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKDIENSTEN IN DE TERPTSJERKE

Opp: Oppasdienst tijdens de kerkdienst in de Lantearne, voor de allerkleinsten

Knd: Kindernevendienst tijdens de kerkdienst in de Lantearne voor: 1/4 Groep 1 t/m 4 van de basisschool 5/8 Groep 5 t/m 8 van de basisschool

Auto: Autorijden Kerk. Iedere zondagmorgen staat er een chauffeur klaar om u naar de kerk te brengen. Alles wat u hoeft te doen is op zondagochtend voor 9.00 uur het juiste nummer te bellen. Bij geen gehoor kunt u bellen met G.H. de Bos, tel.: 652833.

27 januari 9.30 uur

19.00 uur

Ds. D. Wijmenga, OldemarktCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Catechese en Educatie.Oppas: Folkert en Anna.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. v/d Berg.Auto: A. Strooisma, tel. 652431.

Leppehiem – Ds. J. v.d. MeerCollecte: Raad van Kerken.

03 februari

Koffiedrinken

9.30 uur Ds. T.S. v/d Schaaf, Gorredijkm.m.v. koor EuphoniaCollecte: Kerk in Actie – Werelddiaconaat.Deurcollecte: Wereld Lepradag.Oppas: Jeltje en Daniëlle.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: K. v/d Schaaf.Auto: G. de Bos, tel. 652833.

10 februari 17.00 uur JeugddienstDs. R. WollenbergCollecte: jeugdraad.Deurcollecte: Missionair werk en kerkgroei.Oppas: Petra en Kim.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: Maaike Verhoef.Auto: J. Schilstra, tel. 652702.

Page 6: Op Weg jan/feb 2013

6 Contactblad voor de

Underweis

17 februari 9.30 uur 40-dagentijdDs. R. WollenbergCollecte: diaconie en kerk.Deur: Kerk in Actie – 40-dagentijd campagne.Oppas: Antsje en Jeltsje.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: G. de Jong.Auto: J. de Vos, tel. 650628.

24 februari 19.30 uur 40-dagentijd – Heilig AvondmaalDs. R. WollenbergCollecte: diaconie.Deur: Kerk in Actie – 40-dagentijd campagne.Oppas: Jantsje en Danique.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: J. Schilstra.Auto: F. Heerschop, tel. 652291.

WAT IS HET MIJ WAARD ?

De Kerk is het waard om ons voor in te zetten.

De vraag “Wat is de kerk mij waard?” kan ook worden omgekeerd in: “Wat kan ik voor de Kerk betekenen?”. Gemeenteleden kunnen veel voor de kerk doen:

* Door aanwezig te zijn in de wekelijkse eredienst* Door zich in te zetten als vrijwilliger in het plaatselijke kerkenwerk, waarbij iedereen met haar/zijn eigen inbreng welkom is* Door een geldelijke bijdrage aan de plaatselijke kerk te geven.

Het is van groot belang dat er in ons dorp een kerkgemeenschap is. Een kerk-gemeenschap die God dient en zorg heeft voor ons en onze medemens. Een kerk die het waard is om ook in de toekomst kerk te kunnen zijn. Daar gaat het om bij de actie Kerkbalans 2013, die van zondag 13 tot en met zondag 27 januari 2013 wordt gehouden.

Als het goed is heeft één van onze kerkbalansvrijwilligers ook bij u aangebeld om de antwoordstrook met uw toezegging voor dit jaar bij u op te halen. Is dat niet gebeurd? Reken erop dat nogmaals aangebeld wordt, maar wellicht kunt u ook zelf de enveloppe bezorgen bij de penningmeester van het college van kerkrentmeesters.

Page 7: Op Weg jan/feb 2013

7Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Vooruitblik op de erediensten van 27 januari t/m 24 februari 2013

27 JANUARI

Derde zondag van Epifanie

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jes. 61: 1-9 Lucas 4: 14-21

Collecte: Catechese en Educatie.Waar geloof verder gaat.Jaarlijks collecteren kerken hiervoor, vandaag met het thema: “Waar geloof verder gaat”. Via catechese kunnen jongeren, vanuit de veilige plek als de kerk, leren geloven. Een kerk waar mensen elkaar en God echt ontmoeten. Met de opbrengst van de collecte kan de kerk blijvend investeren in cateche-se en Educatie. Helpt u mee?

3 FEBRUARI

Vierde zondag van EpifanieMedewerking van koor “Euphonia” o.l.v. Klaske Deinum

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Jer. 1: 4-10 Lucas 4: 21-32

Collecte: Werelddiaconaat.Water, bron van Leven.In 2013 is het zestig jaar geleden dat Nederland werd getroffen door een watersnoodramp waarbij 1836 men-sen omkwamen. Een ramp die we niet

mogen vergeten. Ieder jaar zet Kerk in Actie tijdens de februaricollecte het thema water centraal. Water kan levens verwoesten, maar ook redden.In Mozambique bijvoorbeeld zorgt een lokale partner van Kerk in Actie samen met het Theologisch Seminarie voor schoon drinkwater door het verbeteren van bestaande waterputten en het in-stalleren van nieuwe touwpompen.

10 FEBRUARI

Vijfde zondag van EpifanieJeugddienstDeze dienst wordt voorbereid door de jeugddienstcommissie.

Deurcollecte: Missionair werk & Kerkgroei.Help de nieuwe kerk in Wateringse Veld. Samenkomen in een kerkdienst doen de bewoners van de vinexwijk Wateringse Veld bij Den Haag pas an-derhalf jaar in het wijkgebouw Boei 90. Er wordt nu gewerkt aan het vormen van een volwaardige protestantse ge-meente. Deze collecte is bedoeld om pioniersplekken mogelijk te maken.

VOORUITBLIK

Page 8: Op Weg jan/feb 2013

8 Contactblad voor de

Underweis

Collecte: 40-dagentijd campagne Kerk in Actie: Een nieuw leven.Elke dag kunnen we opnieuw beginnen. Met genieten en geloven, met vieren en vasten. Elke dag is er nieuw leven, ontstaan er nieuwe kansen en krijgen mensen nieuwe moed. Ver weg en dichtbij zien we dat mensen steeds weer hoopvol beginnen aan de rest van hun leven. Daarbij willen wij hen steunen. Want wij geloven in nieuw leven! Tijdens iedere zondag staan voorbeeldprojecten centraal.

Zondag 1 -17 februariDe kerk in China groeit nog steeds en wordt door de regering gevraagd om hulp bij maatschappelijke zorg. Zo heeft een kerk in Dali ( in het zuiden van China) een programma opgezet voor hiv/aidspatiënten en drugsverslaafden.

Zondag 2 - 24 februariKerk in Actie steunt het werk van stichting Exodus en Kerken met Stip, die (ex-)gedetineerden helpen bij het opnieuw vormgeven van hun leven.

17 FEBRUARI

Eerste zondag in de Veertigdagen-tijd

Invocabit – “Hij die roept”

“Roept hij Mij aan, Ik zal hem antwoor-den; Ik zal in de benauwdheid bij hem zijn, Ik zal hem uitredden en tot eer brengen.” ( Psalm 91)

Liturgische kleur: paars

Schriftlezingen:Deuteronomium 5: 6-21Lucas 4: 1-13

Psalm van de zondag: Psalm 91

24 FEBRUARI

Tweede zondag in de Veertig-dagentijd

VIERING VAN DE MAALTIJD VAN DE HEER

Reminiscere – ‘Gedenk toch’

“Gedenk Uw barmhartigheid, Heer,en uw gunstbewijzen,want die zijn van eeuwigheid.” (Psalm 25)

Liturgische kleur: paars

Schriftlezingen: Exodus 34: 27-35 Lucas 9: 28-36

Psalm van de zondag: Psalm 25

Page 9: Op Weg jan/feb 2013

9Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

VEERTIG DAGEN OP WEG NAAR PASEN

De Veertigdagentijd is een periode van bezinning en voorbereiding, een soort leerproces op weg naar Pasen, het feest bij uitstek in onze christelijke tra-ditie. De liturgie in de vastentijd kent dan ook een sober (maar beslist niet somber!) karakter. Na de woorden van bemoediging en groet zingen we géén ‘Klein Gloria’ maar het vervolg van ons intochtslied.Elke dienst in de Veertigdagentijd be-gint met de traditionele introïtuspsalm die elke zondag ook zijn speciale litur-gische naam heeft gegeven. Aan het begin van de dienst zijn er enkele litur-gische opmerkingen. Verder besteden we aandacht aan het 40-dagenproject voor de kinderen en het project van Kerk in actie.

“HET VERHAAL GAAT.” (DEEL 2)

In gesprek met elkaar over een Bij-belgedeelte op zondag 10 februari om 20.00 uur in de Lantearne.

Tijdens deze bijeenkomst lezen en be-spreken we samen een verhaal uit de Bijbel. Zo willen we het grote verhaal van God met ons eigen levensverhaal verbinden. Wat heeft een bepaald ver-haal mij vandaag te zeggen? In een open en gezellige sfeer willen we van elkaar leren en ons geloof voeden.Laten we ervoor zorgen dat het verhaal ook doorgaat in deze tijd.Iedereen is welkom!

Ds. Reinhart Wollenberg

GESPREKSAVOND OVER GELOOFSOPVOEDING

Woensdag 6 februari om 20.00 uur in de Lantearne

Hoe kunnen we het geloof doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen?In een open sfeer willen we daarover praten en onze ervaringen delen.Welkom!

Ds. Reinhart Wollenberg

ASWOENSDAGVIERING

Op woensdag 13 februari willen wij weer te gast zijn bij onze katholieke zusters en broeders om samen de Veertigdagentijd te beginnen. De As-woensdagviering begint om 19.30 uur in de H. Martinuskerk in Wergea. Na de dienst is er de mogelijkheid om erva-ringen uit te wisselen en over de dienst door te praten met pastor S. Boukema.Vertrek rond 19.00 uur bij de Lantearne!Welkom!

Info en aanmelding: ds. Wollenberg

AFWEZIGHEID PREDIKANT

Van vrijdag 25 januari t/m zondag 3 februari is ds. Wollenberg afwezig.In dringende gevallen kunt u contact opnemen met de voorzitter van de ker-kenraad, tel. 652507 of met de scriba, tel. 651367.

Page 10: Op Weg jan/feb 2013

10 Contactblad voor de

Underweis

UIT DE KERKENRAAD

De feestdagen van de afgelopen perio-de liggen alweer een maand achter ons. We zullen ieder op zijn eigen manier de maand december beleefd hebben. Van prettige familiebijeenkomsten tot eenzame dagen die maar niet voorbij leken te gaan. Lekker eten en drinken is vaak onontkoombaar en velen van u zullen de buikriem een gaatje wijder hebben gezet. Het nieuwe jaar is met veel vuurwerk ingehaald en een ieder wenst elkaar gezondheid en veel ge-luk. Even uitgetild boven de dagelijkse werkelijkheid. Echter in januari ploffen we meestal weer met beide benen op de grond. We nemen nog een poosje wat goede voornemens mee en glijden dan weer in het spoor van voorheen. Voor veel mensen nemen de zorgen toe in een langzaam doorgeschoten maat-schappij. De weg van steeds meer en beter wordt een glijbaan van minder, houden wat je hebt, graaien nu het nog kan en langzaam het zicht op de werkelijkheid verliezen. Via de media krijgen we alleen nog kommer en kwel aangeboden. Zijn er nog geluiden om optimistisch te blijven en hoop op een goede toekomst te houden? Jazeker, misschien moeten we terug naar iets minder, meer echte aandacht voor de ander en de echt belangrijke dingen van het leven weer meer leren waar-deren. Maar waar leer je nog iets over liefde en gerechtigheid in onze deels ontspoorde wereld? Het eigen “Ik” is torenhoog geworden. Bij de inbreng van de vele communicatiekanalen kun je zo langzamerhand een vraagteken plaatsen of dit echt is wat de mens zoekt en gelukkig maakt.

De kerk in onze samenleving, anno 2013, is langzaam aan het verdwijnen.Is dat de schuld van de kerk zelf? Veel mensen die afhaken zeggen dat de kerk hun niks meer zegt en hun verhaal achterhaald of niet meer te snappen is in onze samenleving. Jeugd vindt de kerk maar ouderwets. Maar zou het ook aan de mensen zelf kunnen liggen. Veel mensen zijn digitale individuen geworden. Ze worden al zenuwachtig als facebook en twitter niet te bereiken zijn. Het scherm, met wat er opstaat, is belangrijk. Het leven wordt er steeds meer door beïnvloed in tijd en me-ningsvorm. In deze wereld past een “ouderwetse” kerkgang niet meer. De hedendaagse werkelijkheid en de kerk staan vaak ver uit elkaar. Zo zijn veel mensen het zicht op de kerk kwijtge-raakt. Maar alleen contact via digitali-sering is dat niet een lege huls? Laten we die “ouderwetse” communicatie niet weggooien. Echt menselijk contact, samen komen, een vriendelijk woord, een arm om de schouder, woorden van liefde, hoop en gerechtigheid, zijn van onschatbare waarde in een mensenle-ven. Met al zijn gebreken wil de kerk bovenstaande graag delen en heeft al-les in huis om deze menselijke warmte te kunnen aanbieden. Oude en nieuwe communicatie hoeft niet gescheiden te worden maar zou samen op moeten trekken om een ieder “echt mens” in al zijn of haar waardigheid te laten zijn. Wat zouden jongeren en ouderen elkaar veel kunnen leren over elkaars werelden. Maar dan moeten we het wel blijven beoefenen op alle fronten. De kerk staat voor een ieder open, ook in 2013. Doet u mee?

Groeten uit de kerkenraad,Joh. Terpstra.

Page 11: Op Weg jan/feb 2013

11Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

UIT DE GEMEENTE

Een nieuw jaar ligt voor ons en we heb-ben elkaar een gelukkig en goed 2013 toegewenst. Als gemeente hopen we ook dat we er dit jaar weer voor elkaar mogen zijn.Geloof, Hoop, en Liefde waren het afgelopen jaar onze themawoorden. Woorden die altijd actueel blijven in een gemeenschap. Laten we blijven hopen en geloven dat we naar ons eigen vermogen daaraan mee mogen werken en ook onszelf de ruimte gun-nen rust te nemen op gepaste tijd. Het onderstaand gedicht spreekt voor zich:

We kunnen in ons leven,veel om anderen geven,we rennen zo het leven door,en de ander gaat altijd voor.

Je helpt je naaste voort,dat is toch hoe het hoort,maar vergeet niet in je leven,jezelf ook ruimte te geven.

Als je maar door het leven raast,komt er een dag dat het niet meer gaat,dan heb je wel een offer gegeven,maar ook een opgebrand leven.

De maand december van 2012 is voor ons allen een drukke maand geweest met de vieringen van Kerst. In die maand en het begin van 2013 zijn er ook momenten geweest waar we in onze gemeente aandacht aan besteden.

Mw. Ypie Engelsma, U.T. wei 122, mocht, na vele weken doorgebracht te hebben in ziekenhuizen, begin de-cember weer thuis komen. Na een onzekere periode wensen we haar veel sterkte, hoop en kracht voor een ver-dere genezing.

Dhr. Ale Strooisma, U.T. wei 72, heeft begin december een weekend voor controle in het ziekenhuis gelegen. Ge-lukkig bleek het allemaal mee te vallen.

Dhr. Wieger van der Heide, Leppe-dyk 36, is vlak voor de Kerst opgeno-men geweest in het ziekenhuis voor een operatie. Wij wensen hem een goede genezing toe.

Op 16 december is mw. G. Bou-man-Dijkstra overleden. Zij verbleef haar laatste jaren in een appartement van Leppehiem, S.P. Hoytemastrjitte 36. In besloten kring heeft haar begra-fenis plaatsgevonden op Vlieland.

Direct in het nieuwe jaar is dhr. Jaap Haitsma, Ljouwerterdyk 50, opgeno-men geweest in het ziekenhuis. Geluk-kig is hij momenteel herstellende van de gevolgen hiervan en gaat alles weer redelijk goed.

Laten we in de gebeden aan hen den-ken, waardoor ze zich omringd voelen door ons als gemeente.

We wensen jullie allen een gezond en gelukkig 2013 toe.

Vanuit de Pastorale Raad,Heerke Willemsma

Page 12: Op Weg jan/feb 2013

12 Contactblad voor de

Underweis

In M

em

oria

m

Geertje Bouman- Dijkstra

Op 16 december 2012 is overleden, mw. Geertje Bouwman-Dijkstra, S.P. Hoytemastrjitte 36, op de leeftijd van 92 jaar. Mevrouw Bouwman heeft het grootste deel van haar leven op Vlieland gewoond en voelde zich zeer verbonden met het eiland en de mensen daar. Zij was een lieve en zorgzame moeder, oma en overgrootmoeder. De laatste jaren van haar leven werd zij in Leppehiem verzorgd, waar zij het goed had. mevrouw Bouwman was een gelovige vrouw die nauw betrokken was bij onze kerkelijke gemeente. Zolang haar gezondheid het toeliet, bezocht zij graag de kerkdiensten of zangmiddagen in Leppehiem. Ze hield van de oude, bekende liederen, die ons vertrouwen voeden dat God ons mensen nabij is en over ons waakt.Op de rouwkaart stonden woorden uit een lied van Johannes de Heer dat zij ook graag gezongen heeft.

“Als ik maar weet, dat hier mijn weg,door U Heer wordt bereid.En dat die weg, hoe moeilijk ook,mij nader tot U leidt.Nader tot U, nader tot U,Nader mijn Heiland tot U”

In dat vertrouwen is mevrouw Bouwman thuis gekomen bij God onze he-melse Vader en mogen wij haar geborgen weten in Gods oneindige liefde.Haar kinderen, kleinkinderen en allen die mevrouw Geertje Bouman-Dijk-stra moeten missen, wensen we Gods liefdevolle nabijheid toe.

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 13: Op Weg jan/feb 2013

13Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

VANUIT DE DIACONIE

BEDANKT!Allereerst namens de gehele diaconie wensen wij u een gezegend 2013! De decembermaand staat bij de diaconie veelal in het teken van onze ‘kerstac-ties’. Ook in 2012 hebben we ruim 40 dorpsbewoners (die rond moeten komen van een minimaal inkomen) mogen verblijden met een kerstpak-ket. Het toenemend aantal aanvragen weerspiegelt de economische crisis, waar we momenteel middenin zitten. Wat is het dan fijn te weten dat er dorpsgenoten zijn die iedere Poiesz-ze-gel in de daarvoor bestemde bus de-poneert. Hierdoor kunnen we te maken kosten voor een deel compenseren. Daarnaast hebben we dit jaar een gift gekregen van de kerstmarkt, te we-ten ruim € 1.100,00!! Dank daarvoor. Mede door deze giften kunnen we ook dit jaar weer veel gezinnen blij maken. Nogmaals hartelijk dank !!

Vakantiegids 2013Bij de diaconie is de vakantiegids bin-nengekomen met vakanties die worden georganiseerd door Hetvakantiebu-reau.nl. Jaarlijks worden zo’n 60 va-kanties georganiseerd in 8 aangepaste accommodaties en worden meer dan 2600 gasten verwelkomd. Hetvakan-tiebureau.nl onderscheidt zich door haar unieke concept. Ze heeft geen winstoogmerk, maar streeft naar een betaalbare vakantie!

Vakanties met aandachtHetvakantiebureau.nl richt zich o.a. op ouderen, maar ook mensen die in het dagelijkse leven extra zorg en aandacht nodig hebben. Echtgenoten, partners of vrienden zijn ook van harte welkom. In de vakantiegids staan vakanties vermeld in diverse mooie gebieden in Nederland.

EenoudergezinnenHetvakantiebureau.nl en YMCA Vakan-ties bieden ook alleenstaande ouders, die zelf niet of nauwelijks in staat zijn om op vakantie te gaan, de mogelijk-heid van een onbezorgde (kampeer)vakantie. De ouder kan lekker tot rust komen en voor de kinderen worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Voor meer informatie of voor het aanvragen van de vakantiegids kunt u rechtstreeks contact opnemen met Hetvakantiebureau.nl :tel.: 0318-486610 of email: [email protected] Alle informatie kunt u ook vinden op de website: www.hetvakantiebureau.nl

Vriendelijke groet,mede uit naam van alle diakenen

Leo BoermansVoorzitter Diaconie

[email protected]

Page 14: Op Weg jan/feb 2013

14 Contactblad voor de

Underweis

ONTWERPWEDSTRIJD VOOR JONG EN OUD: ONTWERP EEN VLAG VOOR ÚS TERPTSJERKE.

Al weer enige tijd hangen er speciale vlaggen aan de vlaggenmast als de kerk is geopend. O.a. tijdens de zon-dagse erediensten en bij feestelijke gelegenheden. De ene vlag is 250 jaar Terptsjerke en de andere de officiële vlag van PKN Nederland.De jubileumvlag (2009) is echter niet meer zo actueel.

Dus lijkt het ons, kerkrentmeesters, een mooi idee dat we in 2013 een nieu-we, eigen, vlag hebben.Maar daarvoor hebben wij u, jou, nodig.Wij vragen u, jou, mee te doen een nieuwe vlag te ontwerpen.In de vlag moeten de onderstaande 2 logo’s voorkomen: Protestantse ge-meente Akkrum, PKN Nederland.

Jong en oud, doe mee!Lever uw, jouw, idee in voor 1 maart 2013 op A4 papier of via e-mail voor-zien van naam, adres en leeftijd.Misschien wappert jouw, uw, ontwerp dan in 2013 fier aan de vlaggenmast.Voor de mooiste, creatiefste ontwerpen zijn er prijsjes.Inleveradres: W.J. Koopmansstrjitte 30 of [email protected]

Namens de kerkrentmeesters succes.

OPROEP JEUGDDIENST- COMMISSIE

We zijn op zoek naar mensen die mee willen denken en willen helpen bij de voorbereiding en uitwerking van jeugd-diensten; met andere woorden, men-sen die lid willen worden van de jeugd-dienstcommissie. Inmiddels zijn er al een paar mensen enthousiast hiervoor, maar we kunnen nog wel wat aanvul-ling gebruiken. Lijkt dit je leuk of wil je meer informatie, neem dan contact op met één van de jeugdouderlingen: Peter en Dineke Bax, tel: 650919, [email protected] Wilma Hooghiemster, tel: 650650, [email protected]

LEERHUIS VAN DRIE AVONDENOVER HET BIJBELBOEK RUTH

o.l.v. ds. Piet Nijssen uit de Knipe

Woensdag 27 februariDinsdag 5 maartDinsdag 19 maart

om 20.00 uur in de Lantearne

Op het eerste gezicht vertelt het boek Ruth een bijzondere familiegeschie-denis. Maar al gauw blijkt dat er ver-schillende betekenislagen in verborgen zitten. Heel kort samengevat is het een boek dat vertelt hoe God een nieuw begin maakt in het le-ven van mensen die door diepe diepten gaan.

Page 15: Op Weg jan/feb 2013

15Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

I N T H E P I C T U R E Veel mensen zijn betrokken bij de activiteiten in en om onze gemeente. Wie zijn ze en wat beweegt ze?

Gert GatsmaWat doe je in de gemeente? Ik ben voornamelijk actief als organist in verschillende gemeenten. Nu ook in Akkrum en daar ben ik erg blij mee! Daarnaast zit ik ook in het jeugd-werk en de commissie bijzondere diensten in Aldeboarn.Waarom doe je dit werk?Het muziek maken, in het bijzonder het orgelspelen, is van jongs af aan mijn grootste hobby. Het is prachtig dat je je hobby in kan zetten binnen de kerk om op die manier je steentje bij te dragen aan het inkleuren van de eredienst.Wat voor werk doe je? En wat vind je het leukst van je baan?Ik ben veiligheidskundige en werk als freelancer voor diverse bedrijven. Als veiligheidskundige bestrijk je alle arbo-, milieu- en veiligheidsaspecten binnen het bedrijfsleven. Mijn specialisatie is de machineveiligheid.Waar zie je jezelf over 5 jaar / toekomstdromen?Momenteel zitten wij midden in een grote verbouwing van ons nieuwe maar oude huis in Aldeboarn. Over vijf jaar hoop ik daar te wonen met mijn vrouw en dochtertje. Wat zijn je hobby’s?Naast de muziek houd ik van klussen in en om het huis. En in de zomer gaan we er graag op uit met onze praam.Wat doe je nog meer graag in je vrije tijd? Sport misschien?Ik ben dol op sport, met name het bekijken er van :-). Het voetbal in Hee-renveen bezoek ik als het even kan. Ook het schaatsen vind ik erg leuk; zo af en toe begeef ik mezelf op glad ijs.Je kunt genieten van? Familie, vrienden en mooie muziek!Mooiste muziek?Eigenlijk luister ik overal naar, elk moment heeft zijn muziek.

Page 16: Op Weg jan/feb 2013

16 Contactblad voor de

Underweis

Page 17: Op Weg jan/feb 2013

17Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

ORGELCONCERT

Zondag 17 februari hoopt de bekende organist Martin Mans weer een concert te geven op het fraaie Van Oeckelen-or-gel in onze kerk.Het concert begint ’s middags om vier uur.Voor aanvang van het concert kunt u verzoeknummers opgeven.Gelet op de ervaringen, opgedaan bij eerdere optredens, belooft dit weer een mooie middag te worden. Temeer nu het orgel, nog betrekkelijk kort ge-leden, geheel is gerestaureerd.

De toegangsprijs is vastgesteld op € 6,00 p.p.

Graag tot ziens.

STUDIEMIDDAG OVER DE RIJK-DOM VAN HET RITUEEL

Op zaterdagmiddag 16 maart organi-seert de Friese PKN Beraadsgroep voor Kerkmuziek en Liturgie een studiemid-dag met als thema ‘De rijkdom van het ritueel’. Ds. Ekkehard Muth, auteur van het gelijknamige boek en hoofdredac-teur van het blad Eredienstvaardig, zal een lezing houden over de praktijk van de liturgie. Vaak worden rituelen gezien als onnodige franje die van de inhoud afleidt. Ekkehard Muth zal deze middag uitleggen waarom een goed uitgevoerde liturgie juist een onmisba-re dimensie toevoegt aan de inhoud. Hij zal ook ingaan op wat in de praktijk de kansen en valkuilen zijn. De middag wordt afgesloten met een vesper.

Locatie: Terptsjerke te Akkrum. Tijd:13.30-16.30 uur. Kosten: 5 euro.

INLEVEREN KOPIJ VOOR “OP WEG”.

Voor de echte “planners” onder onze lezers onderstaand de inleverdata in 2013 voor de kopij:

10 februari

17 maart

5 mei

23 juni

25 augustus

29 september

3 november

8 december

Page 18: Op Weg jan/feb 2013

18 Contactblad voor de

Underweis

LAAT JE VERRASSEN !

We zijn laatst naar de film geweest! De vijf legendes! Wat een fantastische mooie film. Zo knap gemaakt en met een super verhaal. Een verhaal waar wij als volwassenen nog iets van kunnen leren. De vijf legendes, te weten: de Kerstman, de Paashaas, de Tandenfee, Klaas Vaak en Jack Vorst, de sneeuwman strijden samen tegen het kwaad.

Ze noemen zichzelf de beschermers van de kinderen. En ze bestaan doordat de kinderen in hen geloven. Maar het kwaad bestrijdt hun be-staan en zorgt ervoor dat de kinderen het geloof in hen verliezen. On-der de kinderen zijn er gelukkig een paar hardnekkige gelovers die samen met hun de strijd aangaan. En natuurlijk overwint het goede! Ze weten het kwaad samen te verdringen! Aan het eind heeft Jack een gesprek met Jamie, één van de kinderen die in hen bleef geloven on-danks alle tegenberichten. Jamie is bang dat, als ze weggaan, het kwaad terug zal komen. Jack zegt hem dat ze in hen moeten blijven geloven! “Geloof je in de maan, als de zon er is? Geloof je in de zon, zelfs als hij achter de wolken is verdwenen? Je hoeft niet alles met je eigen ogen te zien om erin te geloven. Wij zitten in je hart!”

Nou daar ben je toch wel even stil van. Ik moest het ook even in me om laten gaan. De film was afgelopen en de zaal stroomde leeg en ik zat nog in mijn stoel. Nog even die sfeer vasthouden.Je gaat naar de bioscoop voor een kinderfilm en je krijgt daar zo´n fantasti-sche boodschap mee. Blijf geloven in het goede ondanks alles wat je aan te-genstrijdige boodschappen mee krijgt gedurende je leven. Hoe verrassend!

Nog iets verrassends, alhoewel van een heel andere orde, was het volgende onderzoekje. Nu onderzoeken ze de meest vreemde dingen en ik vraag me vaak ook af wat de toegevoegde waarde er van is, maar dit was toch wel weer een hele leuke. Water blijkt te reageren op positieve of negatieve boodschappen. De woorden “liefde” en “dankbaarheid” leverden kristallen op in de vorm van een bloeiende bloem terwijl negatieve woorden resul-teerden in lelijke, misvormde kristallen. En de mens bestaat voor 70% uit water…. Als taal water kan helen en verwonden, wat richten woorden dan aan bij mensen?

Ik wens jullie allemaal een fantastisch jaar met heel veel verrassende momenten.

Groet van Annette / [email protected]

Page 19: Op Weg jan/feb 2013

19Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

YMCA CLUBSTRIID :PUBLIEK GEVRAAGD VOOR HET GOEDE DOEL!

Vrijdag 1 februari 2013 wordt de jaarlijkse YMCA Clubstriid weer gestreden. Tieners worden met uitdagende opdrachten aan het werk gezet. Ze gaan on-der andere bouwen, puzzelen, racen, spullen verzamelen en nog veel meer. Ook de -16 club uit Akkrum en de Droktemakkers doen hier dit jaar weer aan mee.Bij deze gezellige wedstrijd hoort ook een opdracht voor een goed doel. De tieners gaan langs de deuren en vragen uw hulp. Dit keer willen ze graag publiek werven voor het goe-de doel. Als u dan meegaat naar de Lantearne, dan laten zij rond 21.00 uur hun act zien. Deze hebben zij op die avond ingestudeerd. Na het optreden gaan ze met de pet rond. Op deze manier willen ze geld inza-melen voor Stichting de Vrolijkheid.

Stichting de Vrolijkheid zet zich in voor kinderen die in een asielzoekerscen-trum wonen. Eén op de drie vluchtelingen die naar Nederland komt is jonger dan achttien jaar. Deze jonge vluchtelingen zijn afkomstig uit verschillende landen waar geweld en onderdrukking tot het dagelijks leven behoren. Ze hebben indringende ervaringen achter de rug. Ze hebben hun vertrouwde leven en omgeving achter zich moeten laten. Hun bestaan in Nederland blijft vaak nog jarenlang uiterst onzeker. Stichting de Vrolijkheid organiseert activiteiten waarbij de kinderen zich kunnen uiten, kunnen spelen, lachen en hun talenten kunnen ontdekken. Om de kinderen weer vrolijkheid te geven, maar ook om hun vaak trauma-tische verleden proberen te verwerken.

U wilt toch ook vrolijke gezichten zien? En alle kinderen vrolijkheid geven? Zorg dat u met een gevulde portemonnee klaar zit op vrijdagavond 1 febru-ari en laat u dan meenemen door de tieners/Droktemakkers van de YMCA Clubstriid. Zodat u hun act kunt waarderen met een kleine donatie voor de Vrolijkheid !

Page 20: Op Weg jan/feb 2013

20 Contactblad voor de

Underweis

HET NIEUWE LIEDBOEK VERSTAAN.

Het is nu 40 jaar geleden dat het huidige liedboek in gebruik geno-men werd. Destijds een enorme sprong. Vooral in de Gereformeer-de Kerken werd het aantal te zin-gen liederen sterk uitgebreid.Ik heb wat oudere Bijbels voor mij. Eentje uit de begin jaren ’60 van de vorige eeuw. Achterin staan 29 gezangen en in een los katern “enige gezangen (nummers 30-59) welke door de Generale Syno-de van de Gereformeerde Kerken, gehouden te Leeuwarden in 1956,

voorlopig aan de bestaande bundel zijn toegevoegd”.In een iets jongere bijbel zit een los katern met 119 gezangen, in gebruik bij de Gereformeerde Kerken in Nederland. Overigens zonder melodienotatie.En dan in begin jaren ‘70, ruim 10 jaar later, is er de keus uit 491 gezangen of liederen zoals men tegenwoordig zegt. Het aantal liederen, zo rond de 500 lijkt mij nu niet meer zo relevant. Wat we wel moeten bedenken is dat er in de afgelopen 40 jaar wel een aanzienlijke verandering heeft plaats gevonden in onze taal.In een veel gezongen lied als 118 staan tekstdelen en woorden als “bange pijn”, “o Gij wien aard en hemel zingen”, “verkwikken”,”ootmoed”, “mijn ziel en zinnen zijn bereid” en de “woedende” wereld met woeden als werkwoord. En dat in slechts twee coupletten.Jongere mensen en zij die niet met de “tale Kanaäns” zijn grootgebracht, zullen de nodige moeite hebben met zo’n tekst.Ik denk nu even aan het Wilhelmus. Het merendeel van de Nederlandse bevolking kent misschien wel de tekst, maar weet niet waar het over gaat.En zo denk ik dat er in de afgelopen 40 jaar ook op het gebied van de theo-logie het nodige is veranderd. En dan vooral de geloofsbeleving.In genoemd gezang 118 staat de regel: “o, mocht ik uwe troost ervaren”. Troost is een belangrijke gevoelservaring in de liederen. Maar als eerst de tekst uitgelegd moet worden, is dat een grote belemmering voor het ervaren van emoties.De Kerk wordt kleiner, geloofszekerheden verdwijnen, maar de mens is en blijft een religieus wezen en er zal altijd behoefte blijven aan teksten en liederen die aansluiten bij emoties en geloofsbelevingen zoals die nu worden ervaren.

(lees verder op de volgende pagina)

Page 21: Op Weg jan/feb 2013

21Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Vandaar.

Het komend voorjaar krijgen we een nieuw liedboek. Een verzameling wel-ke in de afgelopen paar jaren is gegroeid en beproefd, zoals in de bundel “Tussentijds”.Beproeven is trouwens een mooi woord. Het dringt pas later tot je door, maar het moet te maken hebben met proeven. Niet alleen door middel van uitpro-beren en testen en proeven, maar letterlijk in je mond laten rondspoelen. Laat je smaakpapillen tintelen en niet vergeten je neus.Dat is wat er met de liederen in de nieuwe bundel is gebeurd.Op 6 februari bent u in de gelegenheid om ook zelf te proeven. En in ieder ge-val om te horen wat de dichter en de componist bedoeld en gevoeld hebben. Hun doel was ons te laten delen in hun emoties.

Op 6 februari mogen we delen in die emoties. We krijgen een ‘priuwke’.En een priuwke is toch zo veel meer dan een proeve, meer zelfs dan een voorproefje.Laat die kans niet voorbijgaan om vooral ook zingend de liederen te beleven.Soms heb je Filippus nodig om het lied verstaanbaar, beleefbaar en levend te maken.

We zien u graag op 6 februari van 20.00 tot 22.00 uur in “Trinitas”, Coehoorn van Scheltingaweg 1, in Heerenveen.

Namens de werkgroepen Liturgie en Eredienst en Vorming en Toerusting

Siep van der Zee

Door de Classis Heerenveen van harte ondersteund

Page 22: Op Weg jan/feb 2013

22 Contactblad voor de

Underweis

DE KERK IS OPEN 2012

Dit jaar zijn er 1460 bezoekers geweest die de kerk en de iconen tentoonstel-ling hebben bekeken. De extra dagen, als er wat te doen is tellen we niet mee. Aan verkoop van kaarten, pepermunt doosjes en giften is een bedrag van ± € 650,- ontvangen. In het gastenboek staan enkele bijzondere stukjes, die we u niet willen onthouden:

27-06 Ik ben Mirthe en ik vindt het hier heel mooi. Nou, Mirthe ik ben het helemaal met je eens. En wat jij niet weet dat doen mensen hier allemaal vrijwilg. Ze krijgen er geen cent voor. Dag, Mirthe.

06-07 Dit voelt goed. Sfeer en inrichting. Dat het altijd behouden mag blijven. Koos Dijkshoorn

07-07 Fam. Koopmans / Harrison from all over the World. Nell ik ben hier geweest, het is heel mooi. Vooral de Iconen! Leuk dorpje ook !!!

12-07 Schitternd orgel! Prachtige kerk. Fam. H.v/d Eyk, Terneuzen

Janny Bos-de Boer (78 jaar) uit IJmuiden, woonde hier tijdens de laatste oorlogsmaand aan de overkant van de kerk. Veel herinneringen.

Hat ús tige foldien, ek de ynljochtingen, dy`t in protte ôf wit fan it spul. Iconen ek prachtich. Jan en Anke van der Harst, Oerterp.

14-7 Mooie kerk, eindelijk van binnen gezien. Wim en Gerina de Moor Goes.

16-7 Wad `n pragtige kerk. Dit is goed au ook schherso bij`n Protestante kerk te kan inloop. Die orrel is heel mooi! Han & Sdet Scheres Dunen (USA)

17-7 Over de grenzen heen verstaan Christenen elkaar meteen. Groetjes van 3 Antwerpenaren. Prachtige kerkje, vriendelijk ontvangst, mooie expositie. Gewoon mooi om even binnen te lopen. Ezinge, Seias en Theo

19-7

20-7 Mooie gerestaureerde kerk. Lieve mensen die ons te woord stonden. Ron en Iefke Borgman Aalsmeer. Goed gevoel bij het bezichtigen van mijn “oude” kerk, waar zich de nodige emoties voor mij hebben afgespeeld. Anneke de Maijer-Sjoerdsma, Sneek.

Page 23: Op Weg jan/feb 2013

23Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

21-07

24-07 We hebben in het verleden heel veel kerken bekeken ook in Friesland. Maar deze is prachtig gerestaureerd. Gods zegen met uw kerk. Drewes en Sjoerdtje Zuur, Zevenhuizen (Gr.)

28-07 Mooie kerk en in bijzonder het gebrandschilderde raam met familieraam Rijpkema. Thecla Balemans Voerendaal (L.) Prachtige kerk die mij doet terugkeren naar Kubaard en Suawoude, waar mijn opa predikant was. Hugo van Petersen, Den Haag.

24-07 Mooie tentoonstelling. Ga er niet te snel langs. Laat het op je inwerken. Gerard Buren, Eijsden

08-08 Ben hier in de jaren 60 veel geweest, mijn vader had een klipper en voer veel naar Akkrum. Naar de Meelfa- briek van Ulbe Twijnstra, soms lagen we wel 6 weken geladen te wachten voor we konden lossen. Mijn vader was heel christelijk (een echte gerefor meerde bonder), dus ik moest als kind 2x per zondag naar deze kerk. W. v. Utrecht.

13-08 Dank voor bezichtiging van deze kerk. Heel fraai. Dank aan mevr. A. de Vos voor het komen. Hartelijk dank, groetjes Rica Kunst - Eys (Gulpen - Wittem)

16-08 Vandaag weer meer te weten gekomen van het geloof. Dank u ! Aünemiéhe Heneu

24-08 Mooie tentoonstelling. Ga er niet te snel bij langs. Laat het op je inwerken. Gerard Buren, Eijsden.

(Meer in een volgend nummer)

Page 24: Op Weg jan/feb 2013

24 Contactblad voor de

Underweis

PUZZEL

Over wie gaat het?

1. Ik ben koning van Juda. Ik was ziek. Toen bad ik tot God. De profeet Jesaja vertelde dat ik nog vijftien jaar mocht blijven leven.

2. Ik ben een profeet. Ik zit bij de beek. Raven brengen mij te eten.

3. Ik ben een tovenaar. Eens reed ik op mijn ezelin. De ezelin was heel dwars en ik sloeg haar. Toen praatte het dier tegen mij.

4. Ik kom uit Moab. Maar ik ging met mijn schoonmoeder naar Israël. Daar verzamelde ik koren op het land van Boaz. Ik ben de overgroot moeder van David.

5. Ik ben woedend op mijn broer! Hij heeft mijn vader bedrogen. Hij trok kleren van mij aan. Hij deed geitenvellen op zijn armen om net zo harig te zijn als ik. En toen kreeg hij mijn zegen!

6. Ik woonde vroeger in een prachtige tuin. Nu niet meer, want mijn man en ik hebben gezondigd. Ik heb geen moeder, maar zelf ben ik de moeder van alle levenden.

7. Ik was een officier uit het leger van David. Mijn vrouw heet Batseba. Maar koning David wilde met haar trouwen. Daarom zorgde hij er voor, dat ik gedood werd door de vijand.

8. Welk woord moet worden ingevuld? Levend ..... ..... uit de rots Johannes zegt: Ik doop je met ....., maar na mij komt iemand die zal dopen met de Heilige Geest.

9. Ik heb heel lang haar. Ik ben heel sterk. Ik versloeg in mijn eentje duizend Filistijnen.

Schrijf van elk antwoord de eerste letter op. Je ziet dan in welke taal het grootste gedeelte van het Oude Testament is geschreven.Succes !

Uw/jullie antwoorden worden verwacht bij:Petra Adema [email protected] der Heide: [email protected]

Page 25: Op Weg jan/feb 2013

25Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERST- EN NIEUWJAARSKAARTEN EN POSTZEGELS.Kerst- en nieuwjaarskaarten en postzegels niet weg-gooien, maar inleveren!Achter in de Terptsjerke staat de ton weer klaar om al uw Kerst- en nieuwjaarskaarten en postzegels in te zamelen. De opbrengst is bestemd voor het werk Kerk in Actie.

BOLIVIA NIEUWTJE! Sinds juni vorig jaar ben ik (Hans Geerse) vanuit mijn werk bij het Waterschap Reest & Wieden in Meppel betrokken bij een groot project in Bolivia. Het gaat om een samenwerkingsproject met het departement Tarija, vlakbij de grens met Argentinië. Ik werk daar mee aan een project waarbij een aantal afvalwaterzuiveringen moeten worden gebouwd. Daarom reis ik regelmatig af naar Bolivia, kan ik tegelijk de partners van onze stichting bezoeken en allerlei praktische zaken regelen. Ook dit jaar zal ik een keer of drie naar Bolivia gaan.

40-DAGENTIJDCAMPAGNE

40-dagentijd 2013 ‘Nieuw leven!’In veel gemeenten zijn de voorbereidingen voor de 40-dagentijd in 2013 al in volle gang. Dit jaar staat het thema ‘Nieuw leven!’ centraal. Elke dag in de 40-dagentijd kunnen we opnieuw beginnen, met genieten en geloven, met vieren en vasten. Elke dag is er nieuw geboren leven, ontstaan er nieuwe kansen en krijgen mensen nieuwe moed. Ver weg en dichtbij zien we dat mensen steeds weer hoopvol beginnen aan de rest van hun leven. Daarbij willen wij hen steunen. Want wij geloven in nieuw leven! Op de website www.kerkinactie.nl/40dagentijd kunt u materiaal vinden om de 40-dagentijd in uw gemeente vorm te geven. De 40-dagentijd begint in 2013 op Aswoensdag 13 februari en loopt tot en met Stille Zaterdag 30 maart. Op zondag 31 maart is het Pasen.

Veranderdagen in de 40-dagentijdVindt u het leuk om iemand te helpen? Steekt u graag een dag de handen uit de mouwen of maakt u juist gemakkelijk een praatje? Dan zijn de Ver-anderdagen iets voor u! Tijdens de 40-dagentijd organiseert Kerk in Actie in samenwerking met Stichting Present Veranderdagen. Er zijn veel sociale pro-jecten of klusprojecten te doen, waar u als groep of individueel aan mee kunt doen. Meer informatie en een overzicht van alle data en locaties vindt u op www.kerkinactie.nl/40dagentijd. U kunt zich hier online aanmelden voor een Veranderdag en uw keuze voor plaats en datum aangeven. De Veranderdagen zijn in de periode van de 40-dagentijd (van 13 februari t/m 31 maart 2013)

Page 26: Op Weg jan/feb 2013

26 Contactblad voor de

Underweis

AGENDA

Datum/tijd Activiteit Plaats 1 febr. 20.00 uur Mannenpraatcafe de Lantearne 4 febr. 20.00 uur Moderamen de Lantearne 6 febr. 20.00 uur Geloofsopvoeding de Lantearne 6 febr. 20.00 uur Het Nieuwe Liedboek Trinitas, Heerenveen10 febr. 20.00 uur Het verhaal gaat de Lantearne10 febr. 00.00 uur Inleveren kopij Op Weg [email protected] febr. 19.30 uur Aswoensdagviering Martinuskerk, Wergea13 febr. 20.00 uur Pastorale Raad de Lantearne13 febr. 20.00 uur Diaconale Raad de Lantearne13 febr. 20.00 uur Coll. v. Kerkrentmeesters de Lantearne17 febr. 16.00 uur Orgelconcert Martin Mans Terptsjerke26 febr. 20.00 uur Kerkenraad de Lantearne27 febr. 20.00 uur Leerhuis Bijbelboek Ruth de Lantearne 3 mrt 19.00 uur Wereldgebedsdag Leppehiem

KERKELIJKE STAND

Nieuw-ingekomen:

uit Sijbrandaburen: mw. J. Wierda-v/d Wal, Leppehiem app.123;uit Leeuwarden: mw. E. Tijsma, Heechein 24.

Overleden : op 16 december: mw. G. Bouman – Dijkstra, S.P. Hoytemastrjiite 36.

HET FRUITMANDJE VAN DE KINDERNEVENDIENST

Het fruitmandje, namens de kindernevendienst, ging naar:

2 december Gabe van der Kooij De Tiempeal 13 9 december Friso en Jisse van der Kooij De Seame 2416 december Aco van Wijk Galamaleane 1423 december mevr. S. Boersma-Dijkstra S.P.Hoytemastrjitte 2030 december dhr. R. Koning Sinnebuorren 24

Page 27: Op Weg jan/feb 2013

27Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

BLOEMEN UIT DE DIENST

De bloemen van de zondag gingen als groet van de gemeente naar:

2 december dhr. A. Wijnia, wegens afscheid als organist 9 december mw. S. Hogenhout - Kooistra De Seame 1716 december dhr. J. van ‘t Blik Tsjerkebreed 623 december mw. Y. Engelsma - de Jong U.T. wei 112 mw. B. v. Woudenberg - v. Eijk S. Visserstrjitte 8925 december ds. R. Wollenberg Feansterdyk 330 december dhr. W. van der Heide Leppedyk 36

FINANCIËN - OPBRENGST COLLECTENBijzondere

Datum: Diaconie: Kerk: Collecte: Doel: 25 november 2012 € 100,01 € 87,79 02 december 2012 € 83,15 € 77,50 € 70,00 Missionair wek 09 december 2012 € 95,25 € 98,95 € 60,36 Pastoraat 16 december 2012 € 91,44 € 97,39 23 december 2012 € 90,96 € 87,05 25 december 2012 € 454,34 Kinderen in de knel 30 december 2012 € 60,15 € 60,90 31 december 2012 € 84,70 01 januari 2013 € 27,96 06 januari 2013 € 66,36 € 59,60 € 68,55 Hongarijecommissie

Giften t.b.v. kerstpakketten minima € 345,00 Zegelboekjes t.b.v. kerstpakketten minima € 400,00 Kerstmarkt t.b.v. kerstpakketten minima € 1.182,00 Gift kerk € 70,00 Eindejaarscollecten € 1.546,55

Allen hartelijk dank voor uw giften en collecten !

Page 28: Op Weg jan/feb 2013

Contactblad voor de Protestantse Gemeente te Akkrum

Algemene gegevensPredikant: Ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3, 8491 BT Akkrum

Tel 0566 - 840101, [email protected] predikant: U heeft de meeste kans mij telefonisch te be-reiken op iedere werkdag tussen 9.00 - 9.30 uur en 18.30 - 19.00 uur (840101). Donderdag is mijn vrije dag.

Voorzitter: Johannes Terpstra, W. J. Koopmansstrjitte 7a, Akkrum. tel. 652507Scriba: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Koster: Contactpersoon: Hendrik Akkerman : tel: 652956Verhuur de Lantearne Cor Oosterhoff, Ljouwerterdyk 57-B, tel. 652483 of 06-44916481.Kerkelijk Bureau: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Administratie: S.P. Hannema, Adam Hurdriderstrjitte 2, 8491 DR Akkrum, tel. 652393Op Weg: Administratie: Mw. M. de Jong-de Bruin, Sake Visserstrjitte 6, tel. 652753Hongarijecommissie: Mevr. Loes Hardeman (voorzitter), It Weidlân 36, tel. 652392Collectebonnen Collectebonnen kunnen worden besteld door het overmaken van het

gewenste bedrag ( € 10 per vel) op bankrekening 34.83.02.584 t.n.v. Pro-testantse Gemeente Akkrum o.v.v. collectebonnen.

BankgegevensDiaconie: bankrekening 34.83.07.411

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente AkkrumZending: bankrekening 34.83.18.995

t.n.v. ZWO Commissie PKN AkkrumJeugdraad: bankrekening 34.83.15.635

t.n.v. Jeugdraad AkkrumUnderweis: bankrekening ING: 697845

t.n.v. Administratie Op WegCollege van Kerkrentmeesters

bankrekening Rabo: 34.83.02.584, ING: 831771t.n.v. Protestantse Gemeente Akkrum

Hongarijecommissie: bankrekening 34.83.27.129t.n.v. Hongarijecommissie

Projectenfonds bankrekening 34.83.02.207 t.n.v. Projectenfonds Protestantse Gemeente Akkrum

Redactie

E-mail / Website

Aris Hardeman, tel.: 652392 Janny Oosterhoff, tel.: 652483Johannes Terpstra, tel.: 652507 Adri Stevens, tel.: 841007Jan Schilstra, tel.: 652702Mail : [email protected] Internet : www.pgakkrum.nl

It kommende nûmer fan Underweis komt út op 22 febrewaris.(kopij ynleverje uterlik 10 febrewaris)