Rond de Wier jan feb 2021

21
verschijnt éémaal per twee maanden mei juni 2021 draaihals gespot bijzondere vondst Dieuwer terras de Warf gaat open

Transcript of Rond de Wier jan feb 2021

verschijnt éémaal per twee maanden

mei juni 2021

➢ draaihals gespot➢ bijzondere vondst Dieuwer➢ terras de Warf gaat open

1

ambachteli jke li jstenmakeri jatelier Gosse Koopmansgaleriekunst & kadoʼs

OPEN: woensdag en zaterdag 10 tot 17 uuren op afspraak

Baron van Asbeckweg 38, Warfhuizen www.nounogmooier.nl

ROND DEWIER

De dorpskrant van en overWarfhuizenJaargang 26, mei 2021

OPGAVE ADVERTENTIES & ABONNEESDieuwer Mulder, Baron van Asbeckweg 239963 PAWarfhuizen, tel. 0595 - 571817

REDACTIEDieuwer Mulder, Baron van Asbeckweg 239963 PAWarfhuizen, tel. 0595 571817ChristienVerwijk, Baron van Asbeckweg 259963 PAWarfhuizen, tel. 0595 572286 of 06 36138254, [email protected] Cornelis, Vaart Oostzijde 139963 PMWarfhuizen, tel. 0595 572145, [email protected] Kotter, Vaart Oostzijde 59963 PMWarfhuizen, tel. 06 22098780, [email protected]

Inleveren kopijKopij voor Rond deWier graag uiterlijk de 20e van de maand sturen aanBrigitte: [email protected]

Kopij en foto's los aanleveren per mail!

DorpsbelangenWarfhuizenRekening: NL50 RABO 0316 012 351 DorpsbelangenContributie Dorpsbelangen 7,50 per kalenderjaar

VOORWOORD

Beste dorpsgenoten,

Voor u ligt deze keer een dikke dorpskrant. Ondanks de corona hebben wetoch nog het een en ander weten te realiseren. En staan er ook weer watnieuwe projecten op stapel. Iedereen bedankt voor jullie inbreng. Ga vooralzo door.Veel leesplezier.

De redactie

AGENDA

Door de Corona is het zo goed als onmogelijk om de agenda kloppend tekrijgen. Houd daarom voor clubs, voorstellingen en activiteiten onze sites inde gaten:www.warfhuizeninfo.nlwww.theaterindewarf.nl

Wilt u op de hoogte blijven van wetenswaardigheden binnen het dorpen het dorpshuis? Geef dan uw email adres door aan:[email protected] en [email protected]

32

BURGERLIJKE STAND

Nieuwe bewoner(s):Audrey Fial-Bos En Gert Fialvan Hoogezand naar Baron van Asbeckweg 19

Klaas en JettieWieringavan het Zandt naar de Roodehaansterweg 10

Welkom inWarfhuizen

frituurvet,recycle het

FRITUURVET

Wist je dat je bij deWarf oud frituurvet kunt inleveren?Gewoon huplakee in de ton gieten.

Zo bent u van uw frituurvet af en het levert ons buurthuis eenzakcentje op.

AFSLUITING VAARTWESTZIJDE

Waarschijnlijk bent u op de hoogte van de renovatie van deWehesterbrug(Trekweg). Naast de aanpak van de brug moet ook een bochtverruimingworden aangelegd zodat grotere voertuigen makkelijker de bocht kunnennemen. Voor deze bochtverruiming is ca 1200 m3 zand nodig. Dit zandwordt vanuit Houwerzijl aangevoerd via de Roodehaansterweg, de Baronvan Asbeckweg en VaartWestzijde/ Trekweg.Hierdoor is er tijdelijk een toename van vrachtverkeer. Deze transportenvinden plaats op werkdagen tussen 7.00 en 16.00 uur in de periode vandonderdag 22 april tot en vrijdag 7 mei.Omdat de VaartWestzijde/Trekweg erg smal is, is het vanuit oogpunt vanveiligheid niet wenselijk dat tijdens de zandtransporten ander verkeergebruik maakt van de weg. Daarom wordt de weg dan ook tijdelijkgestremd tussen 7.00 en 16.00 op werkdagen. Na werktijd is de weg weertoegankelijk.De stremming wordt met borden aangegeven. Een brief is aan de bewonersvan de Roodehaansterweg, Baron van Asbeckweg, VaartWestzijde/ Trekwegen BurgemeesterWierumstraat gestuurd.

Waterschap Noorderzijlvest

MARNE VREDE FESTIVAL

Zoals jullie je hopelijk nog kunnen herinneren was in 2019 de eerste editievan het MarneVredeFestival. Hoewel bescheiden van opzet was het eenbehoorlijk succes.Dus wilden we in 2020 een tweede editie. Daar kwam, zoals bij zoveelevenementen, iets tussen. Dus zou het 2021 worden. Dat hebben we langgeprobeerd vol te houden, maar uiteindelijk moesten we, door de nogsteeds durende onzekerheden afzien van onze opzet van een drie-daags-festival. Nu richten we ons op 2022.

Maar om daar alvast de aandacht op te richten gaan we wel wat laten ziendit jaar (zie ook stukje hiernaast over Helma en Friends).

En wel op 28 augustus.

Dan zal Gerdi Verbeet (oud-voorzitter Tweede Kamer en voorzitter van hetNationaal Comité 4 & 5 Mei) een lezing houden. Als er publiek bij mag zijnzullen er ook nog een paar optredens zijn.

Op die dag zal ook de film die we gaan maken in première gaan.Die film is zowel een verslag van hoe het was in 2019, als een indruk van watwe dit jaar van plan waren en wat dus hopelijk in 2022 live kan wordenuitgevoerd.Het zijn korte opnames van en interviews met de artiesten van 2019 en dievan 2021. En interviews met de organisatoren.

Vanaf 28 augustus is de film op diverse platforms te bekijken. Daarover zaltegen die tijd informatie worden verstrekt.

Mocht je willen zien hoe het in 2019 was: op de site van het festival staanfoto's (van Theo Tauran) en een filmpje (van HogelandNieuws).www.marnevredefestival.nl/terugblik-2019

Als je meer wilt weten dan wat er op de site staat of zou je mee willen doen,dan kan je dat laten weten aan Louwrens Ellens, [email protected] en/of aanIna Kotter, [email protected] of via de site.

54

HELMA & FRIENDS

"Door de ogen vanmijnmoeder"Zoals jullie misschien gezien hebben was er op Koningsdag wat reuring in enrond DeWarf. Een legertruck (De Bevrijdingsexpres) reed door het dorp meteen cameraploegje d'r achteraan. De rit eindigde bij het dorpshuis waar eenlied werd opgenomen uit de voorstelling "Door de ogen van mijn moeder",door Helma Erkelens & Friends (Rop Haverkort, piano en Cees Dekker,altviool). Regie: Ben Smit; licht: Rick van der Molen.Die voorstelling is een onderdeel van "De Verhalen van Groningen", waarbijGroningers hun persoonlijke ervaringen, herinneringen aan de TweedeWereldoorlog vertellen of laten zien. De voorstelling is ook een onderdeelvan het tweede MarneVredeFestival (zie het stukje links).Samen zijn ze onderdeel van "75 +1 jaar Vrijheid in Groningen"

In "Door de ogen van mijn moeder" vertelt Helma het verhaal van haarmoeder die als klein meisje uit een gewoon gezin de oorlog meemaakt enhoe dat haar leven beïnvloed heeft. Zij is vijf als de oorlog begint en wevolgen haar gedurende de volgende vijf oorlogsjaren.In het stuk dat werd opgenomen vertelt ze o.a. over hoe ze hun huis moetenontvluchten, een angstige maar ook spannende gebeurtenis en hoe het grafvan oom Leo (22 jaar) op de Grebbeberg wordt teruggevonden.Het eindigt bij het graf met eenmooi, ontroerend lied, "Solo las flores sobre ti",geschreven door Frederic Mompou.

De opnames komen in de film die dit jaar het live-festival vervangt.

76

INTERVIEW NIEUWE BEWONERS

Vandaag ga ik op bezoek bij de nieuwe bewoners aan de Baron vanAsbeckweg 45. Bij Paul Pierens en Hilda Hoiting en zoon Michiel Pierens,Diesel de hond en de kat zonder naam.

Waar vroeger het postkantoor was staat nu een nieuw huis. Het postkantoorwerd gerund door de ouders van Tiny Schreuder, Jelle en Maike Brouwersvanaf de jaren 60.Ze hadden het overgenomen van de fam. Boerema. De buren waar nu defam. Zuidema woont. Ik ken dhr. Brouwers niet anders als onzedorpspostbode. In mijn tienerjaren correspondeerde ik met wel zo’n 20leeftijdsgenoten uit de hele wereld. Van Tokio, Sáo Paulo, Casablanca en nogveel meer verre oorden. En rond mijn verjaardag bracht hij dagelijkscadeautjes uit allerlei landen.Vol verbazing en nieuwsgierig keken we samen wat er deze keer weer in zat .Ook is mijn oma een keer lelijk gebeten door hun boxer. Het staat mij nog ophet netvlies gebrand, haar borst was blauw, paars, zwart. Wat ik me ook nogherinner dat een fax versturen zeven gulden kostte. Toen ik op mezelf gingwonen heb ik algauw zelf een fax aangeschaft.

Het oude pand brandde af in 1996, ik herinner me het nog als de dag vangisteren. Grote zwarte rookpluimen gingen de lucht in. Onze kinderen die inde onderbouw zaten van de toenmalige basisschool (nu het huis van Teunisen Tineke) stonden allemaal voor het raam te kijken en mochten met de jufeven naar buiten .Aandacht voor de les was er toch niet meer. In korte tijd was er niets meerover van het pand. Jaren later kocht Sander de Haan dit kavel en bouwde dehuidige woning. Toen Sander bijna klaar was met de bouw besloot hij tochWarfhuizen weer te verlaten.Als ik om 13.00 uur voor de deur sta doet zoon Michiel de deur open. Hildamoet nog van haar werk komen, maar is er al snel.We zitten gezellig aan de keukentafel en aan gesprekstof geen gebrek. Af entoe doe ik een verwoede poging ommijn aantekeningen nog een beetjechronologisch op papier te krijgen.In juni 2020 waren Paul en Hilda aan het toeren in hun cabrio en zagen zedat dit huis te koop stond en waren er direct verliefd op. Het huis had nogniet eens op Funda gestaan. Na 12 jaar in Assen gewoond te hebben,hadden ze de behoefte om naar het platteland te verhuizen. Gelukkig kondit snel gerealiseerd worden en kwamen ze het laatste weekend in juni hierwonen. Ze hebben er nog geen dag spijt van gehad en zeggen dat Sandereen prachtig huis heeft afgeleverd.Waar ze nu wonen met z’n drietjes . ZoonJesse woont inmiddels in Groningen op kamers vanwege zijn opleiding.Daarna ga ik verder met Paul. Hij is geboren in Groningen, woonde inHoogkerk van zijn 3e tot 19e. Hij kwam als kok van school en werkte daarnain de horeca. En vervolgens ging hij samenwonen in Groningen .Al snel verhuisde hij naar Bedum en begon daar een motorrijschool, hij heeftdit 15 jaar gedaan. Verder was hij nog werkzaam als touringcarchauffeur bijMartinitours en is zelfs nog privéchauffeur van Pim Fortuyn geweest. Vanaf2007 kwam hij bij de ambulancedienst te werken in Groningen, en heeft dusonregelmatige diensten.

98

Het gezin was ondertussen weer verhuisd naar Assen waar ze 12 jaargewoond hebben. De jongens waren nu groter en gingen steeds meer huneigen weg, Jesse ging op kamers in Groningen en toen kwamWarfhuizen inbeeld. Het huis was mede aantrekkelijk door de grote hobbyruimte in degrote schuur. Paul zit al jaren in de muziekwereld als drummer en bouwdezijn eigen muziekstudio. Hij kan het dus ook erg goed vinden met zijnbuurman Theo Tauran, die de zelfde hobby heeft, ze kennen elkaar nog vanvroeger. Ook kent hij zijn overbuurman Lammert van Dijken al langere tijd,Paul lijkt het dan ook leuk om een bandje op te richten en zo een gezelligeavond in DeWarf te organiseren. Mensen die zin hebben ommuziek temaken zijn dus welkom bij Paul.Ook is hij een verwoed biljarter en zit dus ook op de plaatselijke biljartclub.Zelf heeft hij ook een biljartzaal in zijn hobbyruimte gecreëerd. Als laatste isde tuin aan de beurt. Hier moet ook nog het één en ander gebeuren. Hijvoelt zich honderd procent thuis in ons dorp.

Dan is Hilda aan de beurt; zij is geboren in Groningen aan de Korreweg.Verhuisde met haar ouders op haar 8e naar Hoogeveen en bleef hier wonentot haar 19e. Op haar 19e ging ze in Haren op kamers wonen. Deed deleraren opleiding tekenen handvaardigheid in Zwolle. Ook studeerde ze aande Academie Minerva kunstgeschiedenis en vervolgens verpleegkundehartbewaking. In het UMCG heeft zij ook nog les gegeven.Sinds anderhalf jaar is zij werkzaam als cardioconsulent in hetMartiniziekenhuis en begeleidt mensen met hartfalen, openhartoperaties enmensen die gedotterd moeten worden.Haar hobby’s zijn: schilderen, lezen, wandelen, koken, reizen en familie. Ookzij is blij met de grote hobbyruimte en wil in de toekomst; dag workshopskustgeschiedenis, schilderen gaan geven aan dorpsgenoten inclusief lunch.

Tot slot is zoon Michiel (17?) aan de beurt.

Hij is met hond Diesel aan het spelen. Op dit moment is hij bezig met deopleiding metaal en werkt daarnaast bij Heiploeg. Hij mist hier in het dorpnog wel het stadsleven en contact met leeftijdsgenoten. Maar ik beloof hemdat hieraan gewerkt wordt vanuit de dorpsvisie. Paul laat nog prachtigeschilderwerken van Hilda zien die ondertussen weer aan het werk is achterde computer.

Daarna vertrek ik naar mijn jongste kleinzoon Zev die gisteren (11 april)geboren is. Nummer 19 in de rij. Deze keer mocht ik niet bij de bevalling zijnvanwege de coronamaatregelen, ik heb hem dus alleen nog maar digitaalgezien.

Christien Verwijk

1110

HET GROOTSTEINDOOR

ADVENTURE-& KLIMPARKVAN NOORD-NEDERLAND

VERMIST

Heeft u informatie over Pablo, neem dan alstublieft contact op met:Myrthe Zwiktel: 06 39700874Burg. IJ. Wiersumstraat 5

Pablo is een prachtige grote grijze kater, wit befje en buik. Witte sokjes voor,witte poten achter. Groene ogen. Heel sociaal.

VAN DE PENNINGMEESTER

Als gevolg van de oproep in december hebben nog veel mensen huncontributie over 2020 overgemaakt. Dank daarvoor.Drie personen hebben gelijk ook 2021 betaald. De anderen wil ik vragen omde bijdrage 2021 van € 7,50 over te maken op rekeningNL 50 RABO 0316 0123 51 tnv Vereniging Dorpsbelangen.Uiteraard mag u het ook contant in een envelopbezorgen op de Baron van Asbeckweg 55.

Peter Oosterhoff, [email protected]

Pablo

1312

OPENING TERRAS VAN DEWARF PER 8 MEI

De eerste Corona-versoepelingen zijn een feit en de terrassen mogen weerbeperkt open. Dit geldt ook voor het terras van onzeWarf.

Hoewel veel mensen uit het dorp altijd graag op het terras zitten, missen wenu wel de escape van de binnenbar. Hierdoor hebben we besloten om hetterras bij DeWarf alleen bij ‘goed weer’ te openen.We hebben ‘goed weer’gedefinieerd als: droog en minimaal 15 graden. Iedere donderdag versturenwe een dorpsmail waarin we aangeven of de komende zaterdag het terrasgeopend zal zijn, deze informatie komt ook op de website; 1 Mei zaldaardoor alvast niet doorgaan.

Verder zullen we voor 30 mensen een plek creëren op het terras. We hopenhierdoor dat we voor alle belangstellenden altijd voldoende plaatsen in deaanbieding hebben. Daarnaast hebben we in overeenstemming met deregels de tijden van het dorpstreffen aangepast: we starten om 16.00 uur enwe sluiten om 18.00 uur.

Wel moet iedereen een gezondheidscheck uitvoeren en bij klachtenthuisblijven. De gezondheidscheck kun je via een QR-code op de poster bijDeWarf uitvoeren. Ook moet er gereserveerd worden. Dit laatste doen weter plekke. Als je bij DeWarf aankomt, kun je daar op een lijst jouwreservering opschrijven en plaatsnemen op het terras. Een volledig overzichtvan de (grotendeels verplichte) regels hebben we onderaan deze mailtoegevoegd.

De komende weken gaan we ook de barvrijwilligers weer telefonischbenaderen.We plannen iedere keer slechts een maand vooruit, omdat desituatie ook zo weer kan veranderen.

Hoewel de regelruimte nog erg beperkt is, hopen we binnenkort elkaar ophet terras weer te zien!

Met vriendelijke groet, namens het bestuur van DeWarfSjouke

De voorwaarden waaronder DeWarf per 1 mei open gaat

• De verwachte weersomstandigheden zijn droog en de verwachtebuitentemperatuur is minimaal 15 graden

• Iedere donderdag stuurt het bestuur van DeWarf n.a.v. deweersverwachtingen een mail door het dorp waarin ze aangeeft of hetterras die zaterdag open gaat en wordt deze informatie op de websitegeplaatst

• De openingstijden van het terras zijn zaterdags van 16.00 uur tot 18.00uur.

• Er geldt een verplichte reservering van zitplaatsen vooraf. Dit doen we bijde deur. Bij de deur ligt een lijst waarop je je naam noteert, hiermeereserveer je plek op het terras en geef je aan de terrasregels teonderschrijven en de gezondheidscheck te hebben uitgevoerd

• Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij hetgaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12jaar.

• Het buitenterras heeft een maximumcapaciteit van 30 personen.• Een gezondheidscheck is verplicht.• De terrasbezoekers blijven zoveel mogelijk zitten. Verplaatsen gebeurtniet onnodig.

• Er is geen zelfbediening.• Alleen voor toilet- en garderobebezoek of om te betalen mogenbezoekers naar binnen. Hierbij moeten bezoekers binnen een mondkapjedragen.

• Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.• De basisregels blijven gelden, zoals 1.5 meter afstand en het dragen vaneen mondkapje.

• Het is niet toegestaan ommet de tafels te schuiven.

1514

BIJZONDERE VOGEL

Bij Rinke en Greet zat een bijzondere vogel vast in het gaas in de tuin. JanWubbema wist de vogel te bevrijden. Gelukkig kwamen ze er via dedorpsapp, Peter van Ooijen, achter wat het was: een draaihals!

Volgens Vogelbescherming Nederland is het een soort specht, hij leeft vooralvan mieren, zit vaak op de grond. De draaihals heeft een flexibele hals die invreemde kronkels gedraaid kan worden. Hij staat op de rode lijst van vogels,is ernstig bedreigd en gaat hard achteruit vnl door achteruitgang vanmieren.Er zijn een paar vogels die ik in mijn leven nog niet gezien heb, en ik let erecht op. Daar zit de draaihals bij, ook de nachtzwaluw bijvoorbeeld.Weereen kans voorbij gegaan...

Brigitte

PS: Zitten we als redactie bij elkaar, blijkt ie ook bij Dieuwer en Christien in detuin te zitten!

Voor knippen, permanenten, high-lights,verven, watergolven, enz., ga je naar ...

Dames Heren-&

Maike´s Salon

Hunze 99967 PR Eenrumtelefoon 0595 - 49 17 90

Behandeling volgens afspraak

Kapsalon

Ook voor haarverzorgingsartikelenga je naar Maike´s Salon!

ACCESSOIRES ENONDERDELEN

1716

We leveren gekoeld bier en frisdrank voor feestjes, wat niet isaangebroken mag weer terugOok zijn we pakketpunt voor Post.nlMist u iets in ons assortiment, vraag ons er gerust naar.

Torenstraat 5 - 9891AE Ezingetel. 0594621224 - [email protected]

Buurtsuper

Ubels

Slijterij

Buurtsuper en slijterij Ubels EzingeVoor al uw dagelijkse boodschapen

• gratis bezorgservice vanaf € 20,-• stomerij service• schoenreparatie service• hapjes schalen• fruitmanden• BBQ pakketten

goochelaar met een ietsje meer...

www.hilbert.nlwww.nicometznkliko.nl

NL-DOET INWARFHUIZEN 28 MEI 2021

Het Oranje Fonds organiseert op 28 en 29 mei 2021, samen met duizendenorganisaties in het land, weer NL Doet; de grootste vrijwilligersactie vanNederland. NL Doet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereenuit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Ook inWarfhuizenwillen we met vrijwilligers aan de slag, zoals we in voorgaande jaren hebbengedaan, voordat Corona zijn intrede deed. Ina Kotter heeft de coördinatie opzich genomen en stelt het volgende voor:

29 mei om 10 uur in het dorpshuis ‘deWarf’

We beginnen met koffie, thee en iets lekkers. Een rijtje van mogelijkeklussen:

Bij deWarf:Voordeur verven; Onkruid wieden op de parkeerplaats; Onkruid wieden ophet terras; Meubilair op het terras schoonmaken en eventueel behandelen;Ramen zemen; Bolroosters plaatsen op het dak; Kleine spotjes kleine zaalvervangen; Oprit wieden; Voor theater deWarf : gordijnhaken vervangen.

Verder:Plantenbakken op de brug vullen met bloemen; Bouwpakket picknicktafelten behoeve van de speeltuin in elkaar zetten;Wipwap repareren;Speeltoestellen schoonmaken met hogedrukspuit; Catering lunch verzorgen.Misschien komen er ter plekke nog wat klusjes bij.

Heb je zin om een paar uurtjes te komen helpen, de medebewoners vanWarfhuizen te ontmoeten en in een gezellige ontspannen sfeer ons dorp endorpshuis zomerklaar te maken dan zien we je graag in het dorpshuis 28 meiom 10 uur.Afsluitend is er een lunch om 12.30 uur.

Wil je je voor een specifieke klus aanbieden dan kan je dat doorgeven aanIna Kotter, email:[email protected], of telefoon: 0595-571844 of mobiel:06-22098780.

Het spreekt vanzelf dat we de corona regels in acht zullen nemen en onzeplannen zullen aanpassen wanneer de corona maatregelen veranderen.

Uiteindelijk zou de combinatie van de lessen van 'meneer' Tan Eng Ho, vansifu Fei Yuliang, van het geleerde aan de universiteit -met name de'daoïstische invloed' van professor Schipper en de historische invloed vanprofessor Ter Haar - en van de vele tips die Roel kreeg van diverse meestersleiden tot de oprichting van de School van de Kraanvogel.

In Roel's School van de Kraanvogel staat, via de lessen in zijn persoonlijkeinvalshoek op Tai Chi, het individu centraal.In Roel's woorden: "Natúúrlijk kopieer je in het begin de bewegingen van jeleraar. Maar jij hebt een ander lichaam, een ander temperament, een anderemotoriek, dus vanaf het punt dat je de Tai Chi-principes begint te begrijpenheb je ook een andere Tai Chi-manier van bewegen. Als jij later nog steedshetzelfde beweegt als ik dan heb ik iets verkeerd gedaan als leraar".Er ligt dus een zware nadruk op persoonlijke ontwikkeling.Naast het geven van lessen publiceert Roel uitgebreid over zijn onderzoekenop het gebied van Tai Chi en de interne krijgskunsten in het algemeen.Omdat zowel de krijgskunst- als de gezondheidskunst-aspecten van Tai Chihun wortels hebben in het 'antieke' Chinese denken over het menselijklichaam heeft Roel, naast Chinese Talen & Culturen, ook acupunctuurgestudeerd en verdiept hij zich in de Chinese 'interne alchemie', de 'neidan'.Al deze kunsten hebben namelijk het idee van qi, 'energie', die door hetlichaam stroomt met elkaar gemeen.Dus gekoppeld aan het lesgeven in Tai Chi en aanverwante krijgskunstengeeft Roel ook les in Chinese gezondheids-oefeningen en meditatievormen,en behandelt hij mensen met acupunctuur voor het geval het lichaam eenbeetje hulp nodig heeft.

Sinds december 2020 woont Roel inWarfhuizenbij zijn vriendin Tjalina (en haar 2 kinderen)aande Baron van Asbeckweg. Het was de bedoelingdat de School van de Kraanvogel hier diverselessen en activiteiten zou aanbieden. Vanwegede Corona moesten die plannen even in deijskast maar kunnen nu hopelijk langzaam aanvorm krijgen.Nieuwsgierig geworden? Er is meer te lezen opwww.kraanvogel.nlPrivélessen zijn al wel mogelijk. Ook groepslessenmet maximaal 4 personen. (alle training isbuiten).

Voor meer informatie hierover kun je contactmet Roel opnemen.Via [email protected] of 06-51720186

1918

DE SCHOOL VAN DE KRAANVOGEL

Veel mensen hebben de afgelopen maanden regelmatig onze nieuwedorpsgenoot gespot terwijl hij aan het oefenen was aan de VaartWestzijde.Maar wie is die man en wat oefent hij daar?

Na wat omzwervingen vanaf zijn twaalfde via Karate, Taekwondo en PençakSilat is Roel Jansen (geb. 1961) zich met ingang van 1976 intensief beziggaan houden met de Chinese interne krijgskunsten.

De eerste jaren was dat aanvankelijk eens per week, maar later vrijweldagelijks, onder toezicht van zijn Tit Khun-meester 'meneer' Tan Eng Ho inEindhoven. Uiteindelijk zou Roel vijftien jaar bij deze meester leren,tot diensoverlijden, in 1991. Aansluitend daarop is Roel tien jaar in de leer geweest bij(en was hij tevens persoonlijk assistent van) sifu Fei Yuliang in Den Haag, bijwie hij zich kon bekwamen in Tai Chi, Baguazhang, Xingyi enWudangQigong.

In de jaren 1991-1995 heeftRoel Chinese Talen enCulturen ('Sinologie')gestudeerd aan deUniversiteit Leiden, waar hijzich specialiseerde inonderzoek op het gebied vande Chinese krijgskunsten.

Gedurende vele jarenprobeerde Roel de lessen van'meneer' Tan en van sifu Feistrikt gescheiden te houden.Echter, het wasonvermijdelijk dat de invloedvan de beide meesters doorelkaar zou gaan lopen. Datwas voor hem de reden omde school van sifu Fei teverlaten en zich meer terichten op waar deze mix vanzijn eigen, persoonlijkeervaringen hem naartoezouden leiden, namelijk zijnpersoonlijke interpretatie vanTai Chi.

2120

VAN DE TUINGROEP

“Ik heb een hele grote tuin met lege stukken en nu zoek ik iets dat heel ergwoekert”.“Dan is deze Hondsdraf vermengd met Oranje havikskruid heel erg geschiktvoor jou. Neemmaar mee”.Of: “Ik heb een mooie Aloe vera en die is heel erg goed voor kleine wondjes.Je moet hem wel binnen zetten in de winter. Je kunt er ook heel goed eenstukje van opeten”.“Dat komt mij goed uit zeg, want van kleine wondjes heb ik weleens last. Watleuk dat ik een stukje mee kan nemen”.En zo waren er op zaterdag 1 mei tussen 11 en 12 uur nog heel wat meerleuke conversaties.

Het ‘planten ruilen’was een groot succes. Zo rond de 30 dorpsgenotenkwamen naar het terras van DeWarf. De één met een kruiwagen, de andermet dozen vol planten om die op de tafels uit te stallen. Het werd een heleverzameling en men ging vrolijk met elkaar in gesprek over “Wat is dat, endat? En hoe gedraagt het zich in de tuin”.

Er was koffie, thee, er was koek en een dorpsgenoot kwam ook zelf metkoekjes aanzetten.Sommigen hadden niets meegenomen en hoefden ook niets maar kwamenalleen omweer eens wat dorpsgenoten te zien. En een gezellig,ongedwongen ontmoeten was het zeker, met dit keer planten en de tuin alsverbindend middel. Even was weer het vertrouwde gevoel terug dat we eendorp zijn waar leuke dingen gebeuren.

De tuingroep is sinds enkele weken weer lekker aan de slag gegaan om deWarftuin te verzorgen. Het voorjaar is koud en alles komt wat langzamer opgang, maar onvermijdelijk zal alles weer volop gaan groeien en bloeien.Wijzijn nu al heel erg blij met het resultaat van ons werk. Het moeilijke stuk bijhet duivenhok krijgt nu ook onze volle aandacht. Wij dachten: alles wat er bijhet ruilen overblijft krijgt daar een plek. Maar wat denk je: er bleef helemaalniets over, alles is van eigenaar verwisseld! Alleen enkele stekken vankamerplanten staan er nog op een van de tafels. Die mogen door deliefhebber zomaar meegenomen worden.

Het was leuk, zo gaat ie goed!Marlies, Ina, Ben en Els

2322

VROUGER

Tweede wereldoorlogDonderdag 16 april was het 76 jaar geleden datWarfhuizen werd bevrijd. Ikherinner me het nog als de dag van gisteren.Het was net zulk mooi weer als vandaag. Van de oorlog hadden wij alskinderen niet zoveel mee gekregen, hier op het platteland hebben wij geenlast gehad van de honger.Als we ‘s avonds in bed lagen hoorden we wel de spannende verhalen waarveel ouderen over spraken, maar daar begrepen we niet zoveel van. Er wastoen ook een avondklok, om 20.00 uur mocht er niemand meer op straatzijn. Een Duitse soldaat liep door het dorp met een geweer op zijnschouders, om de boel in de gaten te houden.Het gebeurde soms dat we ‘s nachts uit bed werden gehaald en tegen demuur moesten gaan zitten, ver van het raam voor het geval dat ergebombardeerd werd. Ik hoor nog hoe het geluid van de bommenwerpersklonk. Het deed me denken aan een grote zwerm bijen, maar dan veel luideren heftiger. Dat was voor ons kinderen best spannend.Wij woonden toen op ‘t Stort en dat was een hele hechte gemeenschap. Erstonden dan ook veel mannen buiten om naar het spektakel te kijken. Datwas wel spannend. Er waren veel Duitsers op Schiermonnikoog,Schiermonikoog was helemaal verlicht en dat was vanaf ’t Stort goed te zien.De volgende dag hoorde men vaak wat er die nacht allemaalgebombardeerd was. In 1943 zijn we verhuisd naar de Schoolstraat inWarfhuizen tegenover de school op nummer 2. Het dagelijks leven ging daarook gewoon door.

De meeste mannen werkten bij de boer, want hier woonden veel boerenrondom het dorp. De kinderen gingen dagelijks naar school, maar op eengegeven moment werd de school gevorderd door de Nazi’s en werden allekinderen naar huis gestuurd. Enige tijd later kwam er een grote vrachtautodie alle banken ophaalden en de school ontruimde. Later kwam hij terugmet een lading stro, dat werd uitgespreid over de vloer en dat was het.Later in de middag kwam onder luid gezang een grote groep Duitsesoldaten met geweren en rugzakken op hun schouders. Het was wel eengroep van 100 man die het dorp binnen kwammarcheren en hun intrek inde school deden. Dat was een hele drukte. Ze moesten in het stro slapen.Soms kwam er iemand bij ons voor een bakje warm water om te scheren. ‘sAvonds gingen ze naar café Tillema om te eten, want daar werd in de doorritgekookt. Soms kwamen er een paar om‘s avonds een kaartje te leggen.Wijbegrepen er niet zoveel van want het waren toch onze vijanden, maar zewaren wel vriendelijk en gezellig. De buren begrepen er niets van, maarvader zei; “Ach die jongens worden ook maar opgeroepen en zijn verplichtom in het leger te gaan. Ze hebben ook een vrouw en kinderen thuis en wij

hebben er geen last van.” ‘s Middags waren ze vaak op het schoolplein aanhet marcheren, dat vonden we prachtig. Alles ging precies op maat en wijstonden bij het hek ernaar te kijken en werden er ook niet weggestuurd. Erwas weer wat te zien in het dorp. Een tijdje later kwamen ze bij ons omafscheid te nemen en dat vond ik ook nog wel zielig. Later hoorde ik dat zebij een gevecht op de Afsluitdijk zijn omgekomen. Een paar dagen laterkwamen de Canadezen ons bevrijden. Vader zei; “Het is maar goed dat deDuitsers vertrokken zijn, anders hadden ze heelWarfhuizen platgeschoten.”Het was 16 april 1945, een hele mooie dag, het was net zomer.We droegenallemaal zomerkleren en het was warm.Wij kinderen kwamen vaak in hetdorp en toen kwamen er bij de brug grote militaire voertuigen aanrijden diestopten bij ons. Allemaal soldaten kwamen eruit. Wij dachten dat toen deoorlog uitbrak, maar de soldaten waren heel vriendelijk en gaven ons lekkererepen chocolade. Ik weet nog de smaak, de pure chocolade van Verkade isbijna het zelfde.Waar ik nog steeds gek op ben. Overal werd de rood, wit,blauwe vlag gehesen… we waren bevrijd.

Vijftig jaar later, in 1995 zie ik mijn overbuurvrouw Greetje Hoeksema eenoud dressoir schoonmaken. Ik loop er naar toe en ze vertelt dat ze deze kastgekocht heeft op de rommelmarkt inWehe- den Hoorn. Nieuwsgierig trek ikeen van de laden open en trek het kastpapier uit, daaronder zit nogplakplastic en trek ook dat eruit. Tot mijn verrassing vind ik een doorzichtigeenveloppe. Als ik deze openmaak zie ik tot mijn stomme verbazing een fotovan een moeder met 2 zonen. Zij dragen een Nederlandse Jodenster eenpaar bankbiljetten, wat kampgeld uit Theresienstadt in Tsjechoslowakije.

2524

Verder nog een Duitse Jodensteren briefkaart met een postzegelvan Adolf Hitler. Vermoedelijkwaren de mensen van de fotogetransporteerd naar het kampen hebben zij het overleefd.Destijds was ik correspondentvan De Hogelandster(Streekblad uit Leens enomstreken). De redactie heeftalles uitgezocht en het werdgeplaatst met de vraag;Wie zijndeze kinderen en waarom is ditmapje met inhoud onder hetkastpapier verstopt in hetdressoir. De redactie heeft ereen hele pagina aan gewijdmaar heeft er geen enkelereactie op gehad dus het bleefeen raadsel.

Op 25 februari was het eerste transport vanuitWesterbork en het laatstetransport op zondag 3 september, want toen werd namelijk het kampWesterbork hals over kop ontruimd. 2500 Mensen werden deze dag in eenvijftigtal goederenwagons gestopt met het einddoel “kuuroord”Theresienstadt . De voorgaande transporten naar deze stad vonden steedsplaats in personenrijtuigen. Soms zelfs D-treinrijtuigen die voornamelijkingezet werden voor internationale reizen.

Dit is een beetje een herinnering aan de oorlog en ik hoop dat zoiets nooitweer voorkomt.

Dieuwer

2726

MODE-WONEN

Kom eens langs bij de leukste modewinkel van N.W.-Groningen!!

“Met ruim 400m2 dames- en herenmode slaagt u altijd”

SRV ADOLFVERSMARKT AAN HUIS

VERS VLEESBROOD EN GEBAKGROENTE EN FRUITMELKPRODUKTENLEVENSMIDDELEN

Trekweg 27, Ulrum tel. 0595 - 401253

OVERDAIPS

Al voor de tweede keer at ik met veel smaak een gerecht dat Karin vanCamping Overdaips (tegenover Roodehaan) maakt. Zo fijn om dichtbij eenadres te hebben waar je voor weinig geld chinees, Indiaas, Surinaams,Indonesisch en ook de hollandse gehaktbal of een hamburger kunt krijgen.Bestellen is aan te raden: 06-83374115.

Karin kookt en Mario bouwt alles, het ziet er geweldig uit. En sinds 28 aprilkun je lekker op het terras eten.

Bij Overdaips kun je overnachten met eigen caravan, camper of boot.Seizoensplaatsen voor kleine (vis)boten zijn tevens beschikbaar. Ook is ereen aantal caravans ter beschikking voor weekverhuur, en voor verhuur vooreen heel seizoen. Op het terrein bevindt zich een kleinschaligehorecagelegenheid met een zonnig terras aan het water.

"Wij bieden een internationale keuken met zowel traditionele als uitheemsegerechten tegen vriendelijke prijzen. Ons seizoen start op 15 maart, eneindigt op 1 november. In deze periode bent u dagelijks welkom. Buiten hetseizoen zijn de horeca en de trailerhelling geopend op afspraak".

Wat een aanwinst!Brigitte

2928

ALPACA'S TE KOOP

Luc Bakker en Laila Keuning, schoolstraat 3, hebben Huacaya en Surialpaca's. Ze hebben ondertussen een website en alpaca's te koop, maar ookgesponnen wol en ruwe vachten.

Voor meer informatie zie de website: www.alpacawarf.jouwweb.nl

SPEELTUINVERENIGING

De laatste tijd krijgen wij diverse meldingen binnen over de speeltuindaarom vanuit ons het volgende verzoek;• Picknick tafels niet verplaatsen en niet op gaan staan,• Geen honden in de speeltuin,• Niet in de voetbalnetten klimmen,• Fietsen bij de ingang plaatsen tegen de daarvoor bestemde stangen en opde tegels,

• Niet in de bomen klimmen.

We hebben nog 2 speeltoestellen staan die moeten worden opgeknapt, wieheeft hier tijd voor en zin in?Graag even aangeven bij Christien 572286 of [email protected]

Binnenkort doen we bij de leden een contributiekaart in de brievenbus, zouu deze willen betalen via het op de kaart vermelde rekeningnummer?I.v.m. de coronamaatregelen mogen we de contributie niet contant innen.Bent u nog geen lid van de Speeltuin vereniging en wilt u wel lid worden,dan kunt u zich opgeven via: [email protected]

Met vriendelijke groet,Bestuur Speeltuinvereniging “Warfhuizen”

WATERFIETS VOOR HET DORP

Bij welke steiger mag dezewaterfiets liggen?

Lauri en Jeroen stellen dezebeschikbaar om te gebruikenvoor het dorp.

3130

HET PAASGEBEUREN

Eerste paasdag was het prachtig weer. Maar tweede paasdag was het bar enboos. Storm, hagel en sneeuwbuien. Maar de hulppaashazen Ina, Teunis,Tineke, Martin, Marc, Ben en Yvonne lieten zich er niet van weerhouden enverstopten allemaal chocolade eieren in het dorp en in de speeltuin.

Vanaf 11 uur mochten de kinderen zoeken. En zo gebeurde het ook. Hetweer was even gunstig droog, er kwam zelfs een mager zonnetje. Dehoofdpaashaas ging door het dorp en bracht de kleinsten in het dorp eenbezoekje. Veel kinderen waren enthousiast aan het zoeken.Helaas was er dit jaar geen samenkomst in DeWarf vanwege corona maartoch kijken we terug op een geslaagd gebeuren.

Alle vrijwilligers heel erg bedanktSpeeltuinver. Warfhuizen,Christien

3332

Nieuwbouw - Renovatie

Van Hellende daken

Noorderweg 159997 PP ZandeweerMob.: 06-511 262 84Tel./fax: 0595-57 18 00www.dakdekkersbedrijfluitgroenewoud.nlinfo@dakdekkersbedrijfluitgroenewoud.nl

Voor het maken van kapconstructies.Plaatsen dakkapellen.Voor het aanbrengen van dakpannen.Voor het aanbrengen van golfplaten .Voor het maken van gootconstructies.Plaatsen van dakramen.Plaatsen schoorstenen & uitslijpen van bestaandeschoorstenen & voegen.Tevens leveren van alle dakmaterialen.

Mocht u belangstelling hebben, neem dan contact op vooreen vrijblijvende offerte.

BINAIRE PUZZEL

Het doel van een binaire puzzel is simpel: Vul alle vakjes met enen en nullen.Je moet je wel aan de volgende regels houden:- Iedere rij moet evenveel enen als nullen bevatten.- Er mogen niet meer dan twee dezelfde nummers naast elkaar voorkomen.- Er mogen niet meer dan twee dezelfde nummers boven elkaar voorkomen.- Er mogen niet twee dezelfde kolommen of rijen zijn.

- Gunstige tarieven- Flexibele haal- en breng- mogelijkheden- Ook voor schadebemiddeling, reparatie,

schoonmaakbeurten- Ca 4000m2 schone, droge loodsen en

verhard terrein

Kijk voor meer informatie op www.barsemastalling.nlof bel 06-13914553 / 06-53338052

Caravan, Camper en Vouwwagen stalling

8 x 8 / moeilijk0 1 1 0

1 0 1

1 1 1 1

1

0 0

0

1 1

0 0 0

Deze puzzel is uitgeprint op BinairePuzzel.nl

34 35

COLUMN

Eenmoeder schrijft openhartig over het lief en leed rondom haar gezin inWarfhuizen.

Have & have notIk behoor al jaren tot de flexibele schil van het onderwijs. Ik bevind mij ingoed gezelschap van talentvolle nieuwe leerkrachten, vers van de Pabo,Plusklasjuffen die om de zoveel jaar worden wegbezuinigd, herintredendemoeders, invalleerkrachten die het zoveelste zwangerschapsverlof of deabsentie van een overspannen collega hebben opgevangen en na hunheldenrol worden bedankt en vervolgens afgedankt, enonderwijsassistenten die altijd vanuit de post 'overige formatie' gefinancierdmoeten worden. Een club waar je de oorlog mee kan winnen, maar die doorde gestage bevolkingskrimp in het Noorden en de eeuwigeonderwijsbezuinigingen nu aan de zijlijn blijven staan. Doormismanagement van het vorige bestuur moeten er per direct dertig banenworden geschrapt binnen onze scholenvereniging. Slecht nieuws voor deflexibele schil.Je denkt soms dat je bij een team hoort dat zich samen inspant om de bootdrijvend en op koers te houden. Maar wie beter kijkt, ziet dat het team isonderverdeeld in haves en have nots. De haves zijn in dit geval in het bezitvan een vast contract en whatever happens, zij zijn verzekerd van een baanen een vast inkomen, vakantiedagen, een hypotheek en een pensioen.Daarnaast heb je de have nots, die van klus naar klus hoppen en altijd inonzekerheid leven of er na die klus een volgende klus komt.Het leven is niet eerlijk. Nooit geweest. De wereld is vol voorbeelden vansegregatie tussen de haves en de have not's. Vroeger was dat het verschiltussen de adel en de horigen, de heren en de dagloners. In India noemen zehet een kastensysteem, maar ook in het moderne vrijeWesten is de wereldverdeeld in winnaars en verliezers van het lot. Dat begint bij bezitters vaneen Nederlands paspoort en mensen die moeten overleven in eenvluchtelingenkamp. Maar ook binnen ons land is er veel onredelijkeongelijkheid. Het maakt uit hoe rijk of arm je ouders zijn. Mensen die eenriant koophuis kunnen betalen en dat nalaten aan hun kinderen, en mensendie evenveel kwijt zijn aan een huurhuis en nooit iets overhouden om tesparen voor een eigen plekje op de wereld. Maar ook het geluk is nooit gelijkverdeeld. Mensen die uit een liefhebbend gezin komen en mensen die vankinds af aan al alleen zijn geweest. Mensen die een relatie hebben, enmensen die het maar niet lukt om iemand te vinden om hun geluk mee tedelen. Mensen met een gezin en mensen die ongewenst kinderloos blijven.Mensen met en zonder een diploma. Mensen die gezond zijn en mensenvoor wie een gezond lichaam niet vanzelfsprekend is. Mensen die ingeënt

zijn tegen corona en hun leven weer voorzichtig oppakken, en mensen dienog steeds in angst leven en opgesloten zitten in hun huis.Als corona ons iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat mensen niet wetenhoe goed ze het hebben tot het weg is. Hoe vanzelfsprekend hun geluk was,tot het lot een andere wending nam. Een goede vriendin van mij waar ikgraag meer op wilde lijken, had het allemaal. Een koophuis met tuin in derandstad. Een goede vaste baan die ze leuk vindt. Een leuke man die haarstimuleert de beste versie van zichzelf te zijn. Een warm nest. Toffe vrienden.Twee schatten van kinderen. Toen kreeg haar dochter leukemie en waren aldie andere dingen gewoon niet echt belangrijk meer.Het leven is een wankel krukje met ontelbaar veel poten die allemaalonmisbaar zijn voor de stabiliteit. Ieder mens krijgt zijn portie pech in hetleven. De een wordt wat rijker bedeeld dan de ander. Het kan zijn dat ikstraks na de zomervakantie geen baan meer blijk te hebben en in datopzicht tot de have nots behoor. Dan tel ik mijn zegeningen.Want integenstelling tot mijn voormalige collega's met een vaste baan, heb ik daardan ineens heel erg veel tijd voor.

SuzanneMeer stukjes lezen? Kijk op www.suusinstukjes.nl

36

DE UITGAVE VAN DEZE KRANTWERDMEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

• Autobedrijf HARM• Barsema Stalling• Buurtsuper en slijterij Ubels Ezinge• Dakdekkersbedrijf Luit Groenewoud• Dierenartsenpraktijk Ezinge• Ekster mode-wonen• Hilbert Geerling, goochelaar met een ietsje meer...• Hoveniersbedrijf Steigenga• Knol Leens, Electroworld• Maike's Salon• Nou Nòg Mooier lijstenmakerij, grafisch ontwerp, kunst & kado's• Puur Styling, Rianne Timmer-Vos• Schildersbedrijf T. de Vries• SRV, Adolf Schaap• Fotograaf Hans Sas• IJsclub• Kopshout Bouw- en timmerbedrijf• Sleepleescentrum Stoppelenburg• Familie Tilstra• De Theaterherberg Ton van der Velden, logies en huistheater,www.theaterherberg.nl

• AdventureparkWaddenfun

U kunt ons ook helpen.Maak een gift over op rekening NL50 RABO 0316 0123 51tnv Vereniging Dorpsbelangen. Vermeld daarbij 'Begunstiger'.U krijgt dan een vermelding op deze pagina.

ps

Puur Styling