North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

24
North Sea News 1 North Sea News Mooie toekomst voor SB20-klasse Ostend Cup biedt nieuwe uitdagingen Drakenklasse beleeft topseizoen Maak kennis met Simon, onze nieuwe havenmeester Ledentijdschrift van de Royal North Sea Yacht Club Oostende - 32ste jaargang Driemaandelijks tijdschrift: Januari - februari - maart 2015 P 917436 Start2Race, unieke wedstrijdbeleving

description

North Sea News - jan. / feb. / maart 2015 Ledentijdschrift van de North Sea Yacht Club, Oostende - 31ste jaargang - Zomer 2014

Transcript of North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

Page 1: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 1

North Sea News

Mooie toekomst voor SB20-klasse

Ostend Cup biedt nieuwe uitdagingen

Drakenklasse beleeft topseizoen

Maak kennis met Simon, onze nieuwe havenmeester

Ledentijdschrift van de Royal North Sea Yacht Club Oostende - 32ste jaargang

Driemaandelijks tijdschrift: Januari - februari - maart 2015

P 917436

Start2Race, unieke wedstrijdbeleving

Page 2: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

2 North Sea News

SLEEPY OOSTENDE JET CENTER

Gistelsesteenweg 1 • 8400 Oostende • Tel. 059/56.58.50

Dinsdag tot en met zaterdag open van 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 18u30. Koopavond op donderdag tot 19u! • Zondag en maandag gesloten.

Ontdek uw SLAAP-DNA in onze ERGOSLEEP® belevenisstudio

Maak vrijblijvend een afspraak.Slaapenergie = Levensenergie

Page 3: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 3

Voorwoord

Inhoud - jan./febr./maart 2015

ONZK kalender. p. 10

Mooie toekomst voor SB20-klasse. p. 14

Start2Race, een uniek concept. p. 4

Ostend Cup biedt nieuwe uitdagingen. p. 6

Drakenklasse beleeft topseizoen. p. 16

Irritatie top-4 aan boord van Team Brunel. p. 19 SLEEPY OOSTENDE JET CENTER

Gistelsesteenweg 1 • 8400 Oostende • Tel. 059/56.58.50

Dinsdag tot en met zaterdag open van 9u30 tot 12u30 en van 14u tot 18u30. Koopavond op donderdag tot 19u! • Zondag en maandag gesloten.

Ontdek uw SLAAP-DNA in onze ERGOSLEEP® belevenisstudio

Maak vrijblijvend een afspraak.

Simon Munters, onze nieuwe havenmeester. p. 12

De Zee, wintertentoonstelling Oostende. p. 22

Goede vrienden,De eindejaarsfeesten liggen al weer ruim achter ons. Tijd om te denken aan het nieuwe zeilseizoen. Het Montgomerydok is nooit zo vroeg gebruiksklaar geweest. De problemen met de slechte pa-len zijn opgelost, het dok werd reeds gebaggerd, de boeien wer-den teruggelegd en de paar boten die in het dok bleven om te overwinteren hebben de stormen goed overleefd. Ze kunnen nu beter aan een boei gaan liggen, wat veel minder druk zet op de meertouwen en stootkussens. Voor het eerst sinds heel erg lang ziet ons dok er in de winter uit als een zeilclub.

Het programma 2015 is zoals voorgaande jaren tamelijk gevuld. Opnieuw staan 4 Belgische Kampioenschappen op het program-ma: Draken, SB20, Europe en IRC/CR plus er bovenop ons normaal clubleven van “Woensdagavond Wedstrijden” en Oostend Cup. Dit alles smeekt soms om enige medewerking van de leden.

Ons ledenaantal groeit jaar na jaar, het mooie is dat vooral het aantal boten, meestal zeilers, ook toeneemt. Ik wil de nieuw toe-getreden leden dan ook hartelijk welkom heten.

Wellicht tot spoedig op het water.

Luc MaesCommodore.

Chèrs amis, Les fêtes de nouvel an sont presque oubliées. Il est grand temps de penser à la nouvelle saison qui arrive à grand pas. Le bassin Mont-gomery n’aura jamais été prêt aussi tôt. Les problèmes avec les po-teaux rouillés et dangereux sont réparés, le bassin est déjà dragué, les bouées ont été remise en place et les quelques bateaux qui ont pris le risque de passer l’hiver ont survécus sans gros problèmes et peuvent maintenant s’amarrer sur une bouée ce qui donnera moins de pression sur les amarres et défenses. Pour la première fois depuis des lustres nôtre bassin a l’air cet hiver d’un yacht club.

Le programme 2015 est, comme les années précédentes, assez chargé. A nouveau il y a 4 Championnats Nationaux à réaliser : Dragons, SB20, Europes et IRC/CR sans oublier nos désormais tra-ditionnelles “Régates du Mercredi Soir” et d’Ostend Cup. Tout cela nous oblige de faire un appel chaleureux mais urgent à nos membres de bien vouloir nous donner un coup de main pour l’organisation.

Le nombre de nos membres croit d’année en année et heureuse-ment le nombre de bateaux de même. Je tiens à saluer chaleureu-sement tous ces nouveaux venus.

A bientôt sur l’eau j’espère.

Luc MaesCommodore.

Page 4: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

4 North Sea News

De RNSYC start vanaf dit sei-zoen met een opmerkelijk en revolutionair concept om haar ledenbestand aan actieve wed-

strijdzeilers te ondersteunen en te doen groeien. Teams die zich weten te engage-ren kunnen vanaf dit jaar terecht op 3 ver-schillende eenheidsklasse boten. Tegen een bescheiden deelname in de jaarlijkse kosten kunnen zij een volledig seizoen beschikken over een Draak, een SB20 of een Halftonner om de degens te kruisen op het wedstrijdwater. Op zich niet revolutionair ware het niet dat deze teams dit tot 3 jaar na elkaar kunnen herhalen om achtereenvolgens al dan niet te beslissen om de boot aan te schaffen tegen de aan-schafwaarde én met aftrek van de reeds betaalde kosten!

De RNSYC is reeds alom gekend als “Home of the Dragons” en staat eveneens aan de wieg van de SB20 klasse, temeer omdat zij sinds het ontstaan van de klasse 2 boten in eigen beheer heeft. Sinds enkele jaren wordt de SB20 vloot ter beschikking gesteld van clubleden en wor-den er tevens initiatielessen op gegeven onder de naam Sail Training Centre. Ech-ter, de formule werd vaak aanzien als een eerste kennismaking met het zeilen met de nadruk op zeilles. Luc Maes , Commodore van de RNSYC vertelt: “We hebben de afge-lopen jaren al heel wat geëxperimenteerd met formules om zeilers aan te trekken, met wisselend succes.

Na een grondige analyse zijn we tot een aantal vaststellingen gekomen. In eerste instantie wil de RNSYC een beetje terug naar de bron van haar bestaan want in tegenstelling tot andere jachthavens en watersportverenigingen ligt onze “core business” bij het competitieve aspect van het zeezeilen. Onze infrastuctuur om re-creatieve zeezeilers te ontvangen is er na-tuurlijk wel, maar wij zijn een kleine haven. Ook het faciliteren van een zeilschool is iets waar andere jachthavens veel meer in

De Royal North Sea Yacht Club uit Oostende zet in op “Start2Race” als revolutionair concept om teams op het wedstrijdwater te helpen.

bedreven zijn. Als wij echter kijken naar ons actief ledenbestand van zeilende leden zien we dat 80 % onder hen minstens 1 wed-strijd per jaar vaart, gaande van Oostende-Ramsgate in IRC of CR, dan wel de Ostend CUP, of één van de talrijke eenheidsklasse wed-strijden die bij ons en in het buitenland plaats vinden. Ook dit jaar vinden we onze vloot zowat overal in Europa aan het werk, van de Fastnet Race in de UK, tot de Goldcup Dragon in Duitsland en het WK SB20 in Italië. En op de jaarlijkse afsluiter, de Antwerprace, vinden we vaak nog eens een mix terug van leden zeilers uit de verschillende boottypes die bij één van onze leden met sportieve kajuitjachten inschepen. Kortom, wedstrijdzeilen én het organiseren ervan zit in ons DNA, en we willen dat ten volle uitspelen.”

Een totaalbeleving aanbieden

“In tijden dat jachthavens niet meer per definitie vol liggen en de wachtlijsten zowat overal aan het slinken zijn, moet elke jachtha-venvereniging zich de vraag stellen welke service ze willen leveren en voor wie ze exact bedoeld is. Wij merken duidelijk dat er meer moet gewerkt worden om een totaalbeleving te bieden, een to-

taalpakket als het ware waarin mensen zich thuis voelen. In onze functie als passanten-haven tijdens het seizoen werken we daar op. Wij zijn voor vele passanten tijdens de zomer een verplichte stop geworden. Wij servicen op die manier meer dan 2500 pas-santen voor wie wij het toeristische visite-kaartje en de toegansgpoort zijn naar de stad Oostende. Van een hartelijk onthaal

aan onze vernieuwde onthaaldesk, naar het gezellige clubhouse, een goede infrastructuur tot raad en hulp op het ponton en uitno-digingen om tijdens hun verblijf deel te nemen aan onze woens-dagavondwedstrijden. Wij geven onze bezoekers tijdens hun ver-blijf het gevoel dat ze hier kind aan huis zijn . Dát is de beleving die we hen willen bieden.”

Op wie mikt de club met deze formule?

“Wij denken dat de meeste interesse zal kunnen worden losge-weekt bij zeilers in de leeftijdsgroep van 35 jaar en ouder. Typisch zijn het sporters die in hun jeugd actief in éénheidsklasse hebben gevaren en dan het actief wedstrijdzeilen aan de kant hebben ge-schoven voor studies, carrière, een gezin opbouwen enzomeer. Of evengoed zeilers die eerder opstapper waren op wedstrijdjachten en ondertussen zelf meer dan voldoende ervaring hebben om het roer letterlijk en figuurlijk in eigen handen te nemen. Wie zien ook dat er maatschappelijlke veranderingen op til zijn die van toepas-sing zijn op zowat alle sportverenigingen die hun geliefde sporttak

Start2Race, drie jaar lang wedstrijdervaring opdoen met Draak, SB20 of Halftonner

Tegen een bescheiden deelname in de

jaarlijkse kosten kunnen teams een volledig seizoen

beschikken over een Draak, een SB20 of een Halftonner

om de degens te kruisen op het wedstrijdwater.

Page 5: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 5

willen promoten. Er zijn nog maar weinig mensen die er één passie erop nahouden. Men wil van alles proeven, op reis gaan, verschillende sporten beoefenen. Het is minder evident geworden om sporters zo-maar te overtuigen om één sporttak uit te diepen, laat staan om zomaar de investe-ringen van een boot te dragen. Wij gaan dus voor het “sleutel op de deur” principe om aspirant teams zoveel moge-lijk beslommeringen uit handen te nemen, te proeven van de boot en de klasse. Dan komt de rest wel vanzelf. Opnieuw werken we dus eerder op de totaalbeleving rond het wedstrijdzeilen om teams aan te trek-ken.”

Wat kost het om aan dit Start2Race programma deel te nemen en wat zijn de vereisten?

Wij selecteren tweedehands boten die op hun deugdelijkheid zijn getest in nauw overleg met de respectievelijke klassen or-ganisaties te weten de Belgian Dragon As-

sociation VZW, de SB20 Class Belgium VZW en de ‘Half Ton Class Europe’. Het gaat echter wél om competitieve boten die klaar zijn voor het wedstrijdseizoen. De deelname in de kosten omvat alles wat je nodig hebt om te starten: de boot, inclusief zeilgarderode en, indien beschikbaar, een trailer om de boot via de weg te kun-nen verplaatsen, tijdelijk lidmaatschap bij de RNSYC en de VYF en een allesomvattende omnium verzekering. Bovendien zullen de respectievelijke teams voor raad en daad terecht kunnen bij tel-kens 2 peters die worden aangesteld, één van de RNSYC en één van de betrokken éénheidsklasse.

Dit totaalpakket kan reeds vanaf 1.850 euro per jaar. Als je dit deelt door drie teamleden dan heb je dus eigenlijk al de beschikking over een wedstrijdboot voor de prijs van een citytrip. Democratischer kan het echt niet worden om kennis te maken met de zeilsport. Teams kunnen zich aanmelden en moeten minstens uit drie en maximaal vijf kandidaten bestaan. Er wordt van hen verwacht om een degelijke zeil CV te kunnen voorleggen aangezien geen van deze boottypes voor de beginnende zeiler is bestemd. Voorts varen de boten onder de RNSYC vlag en bij afloop van elk seizoen wordt met de teams overlegd of zij willen verder werken in deze formule en dit met een maximum van 3 opeenvolgende seizoenen.

Kandidaat teams kunnen contact opnemen met het secretariaat van de RNSYC op 059/50 59 12 of via [email protected]

een Halftonner in actie. Foto’s van Draaken onder zeil, zie pg. 14 en beelden van de SB20-klasse, zie pg. 12.

www.rnsyc.be/start2race (coming soon)

www.belgiandragons.be

www.sb20class.be

www.belgi.net/halfton

Page 6: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

6 North Sea News

Wedstrijdnieuws

Ostend Cup biedt nieuwe uitdagingen

Gedurende de winterstop van eind 2012 ontstond tussen enkele Patin-a-Vela zeilers uit de Twinsclub van Bredene (je weet wel, die rare catamarans zonder roer) en sommige SB20 zeilers van onze eigen club het idee om een reeks gezamenlijke wedstrijden in te richten voor beide klassen op een tiental zondagen. Dit project bleef echter een beetje in het zand steken bij gebrek aan een organiserend comité dat zich hiervoor wou engageren en inzetten.

TIJDENS DE OSTEND CUP MAKEN ZEILERS KENNIS MET ANDERE TAKKEN VAN DE ZEILSPORT.

Ondertussen werden in 2013 enkele traditionele North Sea wedstrijden voor Draak en SB20 zoals de Bar Race en de Commodores Cup niet ingericht, terwijl na een tegenvallend succes van “Sailing For Ostend” het on-

derzoek gevoerd werd naar een mogelijk betere samenwerking tussen de Oostendse clubs om samen betere en op termijn mis-schien grotere evenementen in te richten.

Dit resulteerde in een eerste test tussen de RNSYC en de Twinsclub door het inrichten van de “Indian Summer Race” op het laatste septemberweekend van 2013 met enkele Draken, enkele SB20,

een vijftal Multihulls en een resem Patin-a-Vela’s.

De formule werd gesmaakt door alle deel-nemers en in het voorbije seizoen kwam de ‘Ostend Cup’ met zes evenementen op de Nationale Kalender te staan.

Het organiserend en wedstrijdcomité be-stond uit een team met mensen uit de RNSYC, de Twinsclub en Coq-o-Beach uit

Tekst en foto’s: Dirk Sledsens

Page 7: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 7

Deze competitie brengt zeilers van kielboten in

contact met de Beach clubs en omgekeerd, wat leidt naar

wederzijds respect.

De Haan. Het wedstrijdgebeuren ‘Ashore’ werd driemaal gehuisvest bij onze club met de Bar Race, de Brugse Zot Cup en de Com-modores Cup; bij de Twins waren we te gast voor de Opening Race en de Indian Sum-mer Race en we trokken ook nog een keer naar De Haan voor de Depoorter Race. Bo-vendien brengt deze competitie zeilers van kielboten in contact met de Beach clubs en omgekeerd, wat leidt naar wederzijds res-pect voor de verschillende takken van de zeilsport en wat mogelijk de instroom van jongere mensen naar het zeilen met kielbo-ten kan bevorderen.

Optima Cup, zeilen en dan feesten

Met onze woensdag avondwedstrijden gedurende de zomermaan-den gaan we de zesde editie in. De 2014 editie bracht net geen twintig boten gemiddeld aan de start, wat bewijst dat de formule jaar na jaar aan succes wint. Mede dankzij onze sponsor Optima werd het seizoen afgesloten met een spetterend feest, waarover jullie in vorig nummer alles konden lezen.

“En met enige trots melden we dat in 2015 de OSRC club mee instapt in de formule met een wedstrijd, zodat we zeven wed-strijdweekends op de kalender hebben staan.

Page 8: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

8 North Sea News

ZEILEN EN DAARNA FEESTEN TIJDENS DE OPTIMA CUP OP ZOMERSE WOENSDAGAVONDEN.

In 2015 richt onze club drie Belgische kampioenschappen in, voor Draak, Europe en IRC gemeten jachten, met daarnaast nog de Open Belgians SB20 klasse die in België (nog) niet erkend is als nationale klasse.

De wedstrijdkalender 2015 voor onze club ziet er als volgt uit:

3 Belgische kampioenschappen op het programma

Vervolg pg. 5: Optima CupUiteraard werden meerdere suggesties ingediend om de formule aan te passen, gaande van mensen die de banen te lang of te kort vonden, over klachten van zij die zich benadeeld voelen qua rating tot enkelingen die vinden dat je beter geen resultaten kan publice-ren want het zijn toch altijd dezelfde boten die winnen.

Deze punten werden uitvoerig besproken op een bijeenkomst van de leden met vaste ligplaats in het Montgomerydok en daar werd unaniem besloten dat enkel de baanlengte zal aangepast worden , waarbij de snellere schepen een extra rondje zullen varen zodat ie-dereen ongeveer gelijktijdig de haven terug kan binnenlopen voor het aperitief.

Page 9: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

Vervolg van pg. 5: Optima CupUiteraard werden meerdere suggesties ingediend om de formule aan te passen, gaande van mensen die de banen te lang of te kort vonden, over klachten van zij die zich benadeeld voelen qua ra-ting tot enkelingen die vinden dat je beter geen resultaten kan publiceren want het zijn toch altijd dezelfde boten die winnen.

MOOIE OPKOMST VAN DE EUROPE KLASSE MET 30 BELGISCHE DEELNEMERS VOOR HET BELGISCH KAMPIOENSCHAP.

Algemene bouwonderneming I Totaalprojecten Sanitair I Cooling I Heating I Ventilatie I Eco installaties

• sanitair /centrale verwarming• zonneboilers• warmtepompen / hybridestystemen

• klimaattechnologie• totaalprojecten op maat• erkend energieadviseur

Energieprestatiecerti�caatnodig voor de verkoop ofverhuring van uw woning?Neem vandaag nog contact opvoor een vrijblijvende offerte!

Page 10: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

10 North Sea News

Het ONZK en andere wedstrijden voor jachten

Tenslotte houd ik er aan de ploeg van medewerkers aan het inrich-ten van wedstrijden te bedanken voor hun inzet zonder de welke een dergelijk programma niet mogelijk zou zijn en wens ik aan ie-dereen een goede gezondheid met veel geluk en liefde voor een

spetterend 2015 en aan alle wedstrijdzeilers, toervaarders, recre-anten en sympathisanten veel watersportpret.

Dirk Sledsens.

Het Open Noordzee Kampioenschap is een wedstrijdserie van vijf evenementen waarbij de eindrangschikking wordt opgemaakt door de drie beste wedstrijdresultaten te weerhouden. De prijs-uitreiking van het seizoen 2014 had plaats op vrijdag 30 januari 2015 bij de KYCN in Nieuwpoort. Het Ragazza team wint zilver in de klasse IRC 1&2.

In de onderstaande kalender zeezeilen geven we in het boven-staand gedeelte een overzicht van de wedstrijden van het Open Noordzeekampioenschap en andere wedstrijden in Belgische wa-teren, terwijl het onderste gedeelte mogelijk interessante wed-strijden oplijst uit nabijgelegen buitenlands wedstrijdgebied.

Page 11: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 11

U heeft vele touwtjes in handen. Gelukkig.

Maar kunt u aan al uw activiteiten en inspanningen nog wel een touw vastknopen?

DENK! ontwart uw marketingknoop en neemt u mee richting onverdeeld succes.

Trede voor trede ontdekt u uw unieke belofte en inspireren we u met creatieve ideeën voor uw verkoop.

De weg naar de top is soms wiebelig. Een extra steuntje is daarom geen overbodige luxe.

Neem het voortouw en Do Something!

Contacteer DENK! voor een concreet stappenplan.

DENK! Creatieve marketing | Vaartstraat 13-15 | 8400 Oostende | T 059 340 280 | [email protected] | www.denk.be

Page 12: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

12 North Sea News

Maak kennis met Simon Munters, onze nieuwe havenmeester

1. Hoe ben je havenmeester geworden? Wat is je vooropleiding en over welke kwaliteiten moet een havenmeester beschikken?

Via een openstaande vacature, die aangeboden werd door de RN-SYC-club (in samenwerking met de VDAB) kreeg ik de kans om op soliciatiegesprek te gaan bij de leden van het bestuur. Een beetje later kon ik aan de slag.

Ik heb een diploma Verkoop.

Een havenmeester moet polyvalent, handig, sociaal, welbespraakt en verschillende talen kunnen spreken. Al die elementen kwamen in mijn opleiding degelijk aan bod en komen nu dagelijks gioed van pas.

2. Ben je zelf watersporter?

Ik hou al van kleinsaf van de zee. Ik doe tot op de dag van vandaag nog steeds aan golfsurfen. In mijn vrije tijd ga ik graag varen met mijn Zodiac.

3. Wat is het verschil tussen een havenmeester van een ‘club’ jachthaven en een gewone jachthaven?

Omdat we een zeehaven zijn, gelegen in het centrum van Oosten-de, krijgen we veel bezoekers die enkele dagen bij ons verblijven. Op die manier kunnen zij een kijkje nemen in het centrum of een hapje eten in de privé club.

4. Wat zijn de fijnste momenten die je als havenmeester al hebt beleeft?

Het sociaal contact met verschillende booteigenaars blijft voor mij zeer aangenaam. Daar bovenop komen de bezoekers uit verschil-lende landen.

5. Zijn er ook minder prettige kantjes aan dit beroep?

Tijdens het hoog seizoen is er weinig tot geen tijd voor familie en vrienden.

6. Een bewogen moment uit 2014...

Bange momenten bij zware stormen om haven en alle boten veilig te stellen.

7. Wat zou je de komende jaren graag realiseren in de RNSYC-ha-ven? Welke middelen zijn daartoe nodig?

Een nog grotere capaciteit van ligplaatsen zou ik uiteraard fijn vin-den om het clienteel nog beter te kunnen ontvangen. Hopelijk kan de club nog op subsidies rekenen om dit alles waar te maken.

8. Wil je dit je hele leven doen of heb je nog andere dromen die je nog graag zou willen realiseren op persoonlijk en profesioneel vlak?

Voor mij is dit uiteraard een job uit de duizend die ik hopelijk nog vele jaren mag uitoefenen.

Bedankt Simon en nog veel succes met ‘de job van je leven....’

U heeft hem waarschijnlijk al ontmoet op de steigers, de glimlach op de lippen en altijd klaarstaand om iedereen te helpen... Simon Munters, onze nieuwe havenmeester. Wij stelden hem een paar vraagjes om hem beter te leren kennen.

Voor mij is dit uiteraard een job uit de duizend die ik

hopelijk nog vele jaren mag uitoefenen.

Page 13: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 13

nv Algemene Ondernemingen SOETAERT-SOILTECH

Esperantolaan 10A B-8400 OOSTENDE

T: +32 [0]59 55 00 00 F: +32 [0]59 55 00 10

[email protected] www.soetaert.be

Sales + Service & Inspection of:

Life jackets : BALTIC, Spinlock,…

Life rafts : Zodiac-Bombard,…

Emergency Signals/ Pyrotechnics

RIB’s & Inflatable boats

Fire extinguishers

www.skblse.be - [email protected]

Antwerpen, Vosseschijnstraat 44Tel: 03-213 86 70

Oostende, Hendrik Baelskaai 8ATel: 059-33 96 00

Page 14: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

14 North Sea News

2014 was een overgangsjaar maar kunnen we meer dan geslaagd noemen. Voor de eerste maal werden alle individuele weekend-wedstrijden in een modern jasje gestoken onder de noemer “Ostend Cup”. Dit regelmatigheidscriterium in samenwerking met Twins-Bredene en verdeeld over 6 weekends tussen mei en september, kende een mooie opkomst bij de Belgische SB20-zeilers. Deze wedstrijden staan trouwens open voor alle eenheidsklassen zoals Patin a véla, Draak, catamaran en zag zelfs een delegatie Fly-ing 15 vanuit Wallonië overkomen.

Hoogtepunten seizoen 2014

Het hoogtepunt in Oostende was ons eigen OBK in ideale zeilcon-dities eind augustus. Zonnig, zuidwester tussen 8 en 15 knopen, teams uit 3 landen en 9 wedstrijden later kon het Nederlandse Team MXTC zich tot waardige ‘Open Belgian SB20 - kampioen kro-nen.

Een mooie toekomst voor de SB20-klasse

In deze donkere maanden waar menig SB20-zeiler nog in een diepe winterslaap vertoeft leggen we ons oor even te luister bij Paul Jonckheere -voorzitter Belgische SB20klasse- met de vraag wat hij vond van 2014 en hoe het nieuwe SB20 2015 seizoen zich zal aanbieden?

Het doet ons plezier dat na jaren zoeken naar een geschikte datum, eind augustus een klassieker zou kunnen worden zoals voorheen. Alle deelnemers feliciteerden de voortreffelijke organisatie zowel op zee als aan wal en beloofden opnieuw present te zijn voor de editie 2015.

De ingeslagen weg, waarbij meerdere Bel-gische teams internationaal gaan deelne-men, lijkt zijn vruchten af te werpen voor ons eigen OBK.

Dit gezegd zijnde, wat brengt 2015?

Een zeer druk programma! Zeker als je weet dat nationaal de succesvolle formule ‘Ostend-Cup’ opnieuw wordt georgani-

Page 15: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

seerd met een extra 7de evenement. Het zal het voor veel teams balanceren worden tussen de drukke nationale en internatio-nale kalender. Internationaal betekent dit 4 grandslams verdeeld over Europa (Hyères, Garda, Co-wes en Cascais) met als kers op de taart het WK SB20 van 6 tot 10 juli opnieuw in Torbo-lé-Garda. Met meer dan 100 boten aan de start in 2010 was dit een van meest memo-rabele WK’s voor de klasse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit voor de meeste Belgische teams reeds maanden aangestipt staat in hun agenda. Trouwens heet van de naald, het WK 2016 zal in Cascais plaats hebben en in 2017 wordt Cowes the place to be.

Hoe kunnen potentieel geïnteres-seerden kennismaken met jullie klas-se?

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we meestal in mei een open SB20 dag. Geïn-teresseerden kunnen zich hiervoor inschrij-ven om nadien via het Sail Training Centre of als bemanningspoule met een van de Belgische teams verder te varen.

Het summum is natuurlijk dat er SB20’s bijkomen in België. Sinds Sportsboatworld de licentie van Laser heeft overgenomen wordt de SB20 opnieuw in Engeland ge-produceerd. Nieuw mag je rekenen op 25 à 30.000 euro, maar regelmatig vind je op de tweedehandsmarkt een zeilklare SB20 van-af 10.000 euro en dit is voor een sportieve kielboot veel zeilplezier voor weinig geld!!!

Op zoek nar de juiste formule

De klasse en de RNSYC spelen een actieve rol in het vinden van juiste formule voor individuen of teams van minimaal 3 perso-nen en het verheugt ons dat de RNSYC ook dit jaar weer volop de schouders onder de klasse zal zetten.

Ok, bedankt voor deze toelichting. Wat is jullie volgende afspraak?

Op de Boatshow te Gent kan je ons terug-vinden op de stand ‘Ostend Cup’, samen met de RNSYC, Twins Club Bredene, de Pa-tin klasse en het ONZK. Tot dan alvast !

Meer info te vinden op:www.sb20class.be - [email protected] - ww.ostendcup.be

Page 16: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

16 North Sea News

In 2019 zal er voor het eerst een belang-rijke drakenwedstrijd plaatsvinden in Noord Amerika. Een van de meest pres-

tigieus jachtclubs, de New York Yacht Club zal instaan voor de organisatie in Newport, Rode Island.

Afspraak op de Belgian Boat Show2015 zet de Belgian Dragon Association tra-ditie getrouw in met voor een 4de maal op rij de aanwezigheid op de Belgische Boot Show in Gent, waarbij tijdens de Nocture op 20 februari de prijsuitreiking van de 5 Nation Cup 2014 zal plaats vinden.

2014 was het jaar van de 85ste verjaardag van de draak. De Gold Cup in Medemblik was het hoogte-punt, 90 draken (professionals en amateurs) hebben er gestreden voor eeuwige roem. Eind oktober, tijdens de Algemene Vergadering van de Internationale Draken Association in London en in aanwezigheid van koning Constantijn II van Griekenland, zijn de top wedstrijden voor 2016-2018 toegewezen.

Drakenklasse beleeft topseizoen

Dit jaar staat de BDA in Hall 8 – stand 8319, dit laat ons toe om voor de eerste maal een mooie draak volledige getuigd aan het pu-bliek te kunnen voorstellen.

Het bestuur van de BDA doet er ondertus-sen alles aan om enkele speciale aankon-digingen te kunnen brengen tijdens deze Nocturne…. Wait and See J

We nodigen iedereen die de spitse en klas-sevolle draak een warm hart toedraagt dan ook uit om op 20 februari aanwezig te zijn op onze stand in het midden van zaal 8.

Zeilen op een draak kent geen seizoenen.“

Page 17: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 17 North Sea News 25

Page 18: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

18 North Sea News

InitiatieweekendHet aantrekken van zeilers naar de Draken-klasse wordt door verschillende initiatieven ondersteund. De Belgische bootshow zoals hierboven beschreven is er een van. Een tweede is het EDEN-evenement, een initiatieweekend waar (wedstrijd)zeilers, die nog niet gezeild hebben op een draak, kunnen instappen. Het is een laagdrem-pelige mogelijkheid om de draak beter te leren kennen. Er wordt steeds een gedegen uitleg ge-geven en de zeilers kunnen genieten van een voor- of namiddag drakenzeilen op de Noordzee. Vorige jaar telden we ongeveer 60 zeilers die genoten hebben van deze initiatie, een aantal hebben ondertussen hun weg ge-vonden als bemanning.Dit jaar wordt ook gewerkt om tijdens Oost-ende voor Anker een draak ter beschikking te hebben. Huur-koop formuleEn als klap op de vuurpeil werd er tijdens de RNSYC bestuursvergadering van december de mogelijk besproken om een draak aan te schaffen zodat de club ook een “huur draak” kan aanbieden onder het initiatief “start2race”. Dit is een huur-koop formule

door de RNSYC uitgewerkt met de onder-steuning van de BDA, waarbij een team een draak kan huren. Deze promotie actie zal van start gaan in de maand februari, voor tijdens en na de Belgian Boat Show. Belgisch kampioenschap 7 tot 9 augustus 2015Reeds vorig jaar zijn we gestart met de promotie, dit door de top fotograaf Ricar-do Pinto naar Oostende te halen voor het toenmalig kampioenschap. Alle deelnemers hebben 1 van zijn schitte-rende foto’s mee gekregen als aandenken. In september 2014 hebben we alles uit de kast gehaald om de Duitse vrienden van Essen - Rheinland vloot te over-tuigen. Met dank aan onze sponsors. Midden november is onze voorzitter rich-ting Burnham-on-Crouch gegaan om tij-dens hun laatste wedstrijd van het jaar - de Peter Matthew Trophy – gezellig te gaan zeilen en tijdens het Black-Tie dinner zoveel mogelijk ons kampioenschap in de picture te zetten.

PromotieEens de boot show achter de rug gaat de BDA volle kracht voor de promotie van het Belgisch Kampioenschap.

Het EDEN evenement is een laagdrempelige

mogelijkheid om de draak beter te leren kennen. “

Page 19: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 19

Diederik Eggers

Specialiteit Zeevruchtenschotels

Groentemarkt 14 - B-8400 OostendeTel. 059 50 14 18 - Fax 059 51 84 62

www.vishandel.be - E-mail: [email protected]

Page 20: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

Zeilen op een draak kent geen seizoenen, tijdens de wintermaanden zijn er wedstrij-den in Cascais, Antigua, Dubai en in en rond Cannes.Verschillende draken zullen eind maart en april verzamelen voor de start van het Nederlands seizoen in Aalsmeer, waar we onze Nederlandse zeilvrienden verder warm zullen maken voor hun komst naar het Belgisch Kampioenschap. En verder...Verder hebben we de 5 Nations Cup wed-strijden, 18 wedstrijden in België en de lan-den om ons heen, met de doelstelling om

met de Belgische draken samen wedstrijden te zeilen en tijdens deze wedstrijden ook de buitenlandse drakenvloten warm te ma-ken om in België te zeilen.

Het wel en wee van de drakenklasse is steeds uitgebreid te volgen via de sociale media Facebook, twitter en dit jaar moet de website weer upgedate worden…

Meer over de Belgian Dragon Association: www.belgiandragons.be

Belgian Dragon Association op Facebook:

http://www.facebook.com/belgiandragons

en op Twitter:

#belgiandragons // www.twitter.com/belgiandragons

20 North Sea News

IDA Regatta’s

Page 21: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 21

Wij bieden u een loods van 2.560 m² aan in de Victorialaan, op de Oosteroever, te OOSTENDE zodat uw zeil- of motorjacht beschut is tegen wind en weer en... sneeuw !

Overwinteren in Oostende... Wij hebben de oplossing

Marina Yachting CenterDe. E. Moreauxlaan 3 - 8400 OOSTENDE

Tel: 059 32 0028 - www.marina-oostende.bee-mail: [email protected]

Uw boot verkopen...Wij hebben de oplossing

Voor verdere info zie onze website:

www.marina-oostende.be

Wij bieden uw boot aan via Marina Brokerage op de grootste tweedehandssites van Europa in 9 talen!

Продается

TE KOOPA VENDREFOR SALE

PARLA LA VENTAZU KAUFEN

PER LA VENDITAPARA VENDASATILIK

De zeilers van Team Brunel verlaten de haven vaak als ideale schoon-zonen. Stuk voor stuk keurige en beschaafde heren. Maar eenmaal buitengaats vervagen alle omgangsnormen en veranderen de mannen in Neanderthalers met louter de primaire levensbehoeftes: eten, sla-pen en heel hard zeilen. Negen “cochinos” (Spaans voor varkentjes zoals de mannen elkaar liefkozend noemen) leven verrassend harmo-nieus op slechts enkele vierkante meters. Natuurlijk zijn er wel wat frictiepuntjes.

4. Het niet of niet voldoende doortrekken van de WC. Er gaan geruch-ten dat het doortrekken van ons toilet een IQ van boven de 110 ver-eist. Diverse pompen moeten worden omgezet om je drol de oceaan in te pompen. Dit gaat volgens Jens Dolmer niet altijd goed. “Niemand heeft het ooit gedaan, dus het zal wel een geest zijn.” Nou, ik kan je vertellen dat de stukken stront die de pot verstoppen niet geestig zijn.”

3. Veelgenoemd is het “stelen” van eten. De mannen van Team Brunel opereren op alle vlakken als een geoliede machine. Maar als het op eten aan komt hanteren ze het “ieder-voor-zich-en-god-voor-ons-al-len”. Dagelijks wordt de ‘daybag’ bijgevuld met diverse etenswaren die je zelfs je hond nog niet voert! Gevriesdroogd astronautenvoer. Geluk-kig verzachten enkele heerlijke versnaperingen zoals worst, koekjes en wat snoep het weinig culinaire leven aan boord. Behalve natuurlijk als iemand vlak voor je neus al het lekkers geplunderd heeft. Opvallend is dat dit punt opgegeven is door zeven van de acht zeilers behalve door Louis Balcaen. Curieus.

2. Met stip op plaats 2 vinden we een persoonlijke aanklacht van Pablo Arrarte: de man die bekend staat als de marmot van de boot. Hij heeft slapen aan boord als een kunst verheven. De kleine Spanjaard mag graag met opgetrokken beentjes in z’n bunk liggen en maakt daarbij vaak een zacht ronkend geluid.

1. De nummer één is geen verrassing: de geur in de onze kajuit heeft veel weg van het olifantenverblijf in een dierentuin. Dagelijks wordt op grote schaal bewezen dat het gevriesdroogde eten niet bepaald gunstig is voor de darmen van de heren. Een doorn in het oog van Louis Balcaen en Andrew Cape die zich naar eigen zeggen nooit schul-dig maken aan dit vergrijp. Gerd-Jan Poortman wordt in deze kwestie als veelpleger gezien.

Bron: Team Brunel / Volvo Ovean Race - www. brunelsailing.net

Foto: Stefan Coppers/Team Brunel/Volvo Ocean Race

Irritatie aan boordIrritatie aan boord, het is van alle tijden en komt overal voor, zelfs bij de professionals in de Volvo Ocean Race. En ja, het is zo herkenbaar, niets menselijks is hen vreemd. Hier de irritatie-top 4 van Team Brunel.

Page 22: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

22 North Sea News

North Sea News is een uitgave van de

Royal North Sea Yacht Club v.z.w.

Montgomerykaai 1 - 8400 OOSTENDE

Secretariaat: Tel 059/43.06.94

Fax: 059/51.32.70

e-mail: [email protected]

web: www.rnsyc.be

Gerealiseerd door de leden in

samenwerking met de uitgever van het

tijdschrift Bootmagazine.be

Druk: Gouwy, Oostende

Publiciteitsregie: Carine Devogelaere

GSM 0475/34.30.20

[email protected]

Verantwoordelijk uitgever:

Luc Maes,

Montgomerykaai 1

8400 0ostende

bpost erkenningsnummer tijdschrift: P 917436

Jan Hoet wou nog een laatste hom-mage brengen aan de zee, een met grootse gebaren en kleine verhalen.

De grote lijnen voor ‘De Zee’ werden in het najaar van 2013 door Jan Hoet zelf uitge-tekend, hij overleed echter voorjaar 2014. Maar zijn blik, zijn visie is terug te vinden in de werken.

Deze tentoonstelling biedt een overzicht van de manier waarop de kunstgeschie-denis, vanaf Gustave Courbet tot en met vandaag, de zee in beeld brengt en inter-preteert. Zij stelt een selectie werken voor vanaf het moment dat kunstenaars de aca-demische regels verwierpen.

Vijandige elementen en dramatische ef-fecten die de marineschilders hanteerden (denk aan storm- en schipbreuktaferelen) maken vanaf het begin van de 19de eeuw namelijk plaats voor een brede en vrije vi-sie op dat eindeloze water dat samensmelt met de horizon.

De lijst van kunstenaars is voornamelijk ge-baseerd op dialogen. Zo gaan de werken van Gustave Courbet en Johan Bartold Jongkind een samenspraak aan, net zoals de School van Barbizon met de Haagse School, James Ensor met Vin-cent Van Gogh en Constant Permeke met Max Beckmann.

De Zee, wintertentoonstelling Oostende

Nog tot 19 april 2015 kan u in Oostende de tentoonstelling ‘De Zee’ bezoeken, een aanrader terwijl de boot nog in winterberging ligt. Maar misschien vaart u ook gewoon langs een van de kunstwerken want de expo is verspreid over meerdere locaties, een museum, een visserskerkje, een oude cinema, een hotel met zicht op zee en nog meer inspirerende plekken. Ook de Mercator jachthaven doet mee.

Naast schilderkunst zal de tentoonstelling ook inzoomen op fotografie (van Gustave Le Gray’s daguerreotypes tot Stephan Van-fleteren), op videokunst (Bill Viola, David Claerbout), maar ook op installatiekunst.

De pers is unaniem lovend: ,,Het is een aangrijpend eerbetoon aan de bekendste kunstpaus van Vlaanderen én aan de zee. Een schitterende maritieme reis door de recente kunstgeschiedenis”, zo luidt het. Niet te missen.

Tickets en info: www.dezee-oostende.be

Bezoek ons tijdens de Belgian Boat show, Gent - Flanders Expo, van 14 tot 16 februari en van 20 tot 22 februari 2015.

Theo Van Rysselberghe - Baadsters - Mu.ZEE, Oostende

Page 23: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

North Sea News 23

Specialisten Verkoop & Verhuur

Jozef II straat 45 - 49 8400 Oostendeinfo@eeckhout. be www.eeckhout.be

059/70 70 10

Page 24: North Sea News - jan. / feb. / maart 2015

Group De CloedtGachardstraat 88 B121050 BrusselT +32 (0)2 647 12 34 - F +32 (0)2 640 48 13Email: [email protected] - WWW.GROUPDECLOEDT.BE

Belgian Olympic Multihull NACRA 17 Mixed team

Morgan Good & Dominique Ampe Coach: Paul Maes

Supported by GROUP DE CLOEDT