Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

36
INHOUD MAGAZINE VOOR HET OPENBAAR ONDERWIJS Nummer 2, november 2010 Een gezamenlijke uitgave van VOS/ABB en Vereniging Openbaar Onderwijs School! Sterrenschool 2.0 : Onderwijs en opvang ineen Tweetalig vmbo nu al succesvol

description

Onderwijsmagazine School! is een gezamenlijke uitgave van de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB

Transcript of Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Page 1: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

INHOUD

magazIne voor het openbaar onderWIJsNummer 2, november 2010 een gezamenlijke uitgave van vos/abb en vereniging openbaar onderwijs

Scho

ol!

sterrenschool 2.0: onderwijs en opvang ineen

tweetalig vmbo nu al succesvol

Page 2: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

NTR: publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur

Nieuwe serie Liefdesplein

U wilt op een openhartige manier seksuele voorlichting geven? De nieuwe vierdelige serie Liefdesplein - een special van het SchoolTV-weekjournaal - is hiervoor zeer geschikt. De serie stimuleert leerlingen in het ontwikkelen van een eigen mening op het gebied van seksualiteit en relaties. Liefdesplein is wekelijks vanaf dinsdag 16 november om 10.30 uur te zien op Z@pp.

Jurre Bosman, presentator van het SchoolTV-week-journaal, leidt iedere afl evering in. Daarna volgt een afgerond dramadeel, waarin de nadruk ligt op het stimuleren en aanzetten tot een gesprek of discussie in de klas. Na het drama-item gaat Jurre met een deskundige dieper op het onderwerp in. Meer infor-matie leest u op: schooltv.nl/liefdesplein_docent

De serie gaat vergezeld van een uitgebreide hand-leiding en een leerlingenboek. Te bestellen bij:

Liefdesplein is ontwikkeld in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit.

schooltv.nl/webwinkel

Formulier voor nabestellingen 2009

Creatief Met de actie Schoenmaatjes vullen kinderen in Nederland een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed. De prachtig versierde dozen gaan naar leeftijdgenootjes in een arm land als een persoonlijk en concreet gebaar van betrokkenheid.

Educatief Bij Schoenmaatjes is aansprekend educatief materiaal

beschikbaar, waaronder filmpjes, prentenboeken, een projectkrant en de kinderwebsite www.kidsvooredukans.nl.

Doe mee! Geef kinderen de kans iets concreets te doen voor leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden. Vul op www.edukans.nl/schoenmaatjes het aanmeldingsformulier in en doe mee met Schoenmaatjes. Dat kan van september tot aan de kerstvakantie.

Doe mee!

KIJK OP WWW.EDUKANS.NL/SCHOENMAATJES OF BEL MET EDUKANS (033) 460 19 42

Schoenmaatjes gezocht!

ES10

17

Een cadeau van kind tot kind

Page 3: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 03

redactIoneeL beeLd: martIne sprangers

Lucy BekerHoofdredacteur

revolutionairDerecentepresentatievanhetconceptSterrenschool2.0bevestigtdaterietswezen-lijksgaatverandereninhetbasisonderwijs.Nameerdan100jaarkomenernieuweschooltijden.Datisrevolutionair,wantnietsleekzoverankerdindemaatschappijalsdeschooltijdenvanhetbasisonderwijs.

Hethelemaatschappelijkelevenisdecennialangopgebouwdronddievasteschool-tijden:moederszijngaanwerken,maarnietopwoensdagmiddag;scholenzijnkin-deropvangnaschooltijdaangaanbieden;gezinnengaanmassaaltegelijkertijdmetvakantie,alsdescholendichtzijn.Datgaatindetoekomstallemaalveranderen.Scho-lenontdekkendathetanderskanenandersmagenzegaanhetookandersdoen,langzaammaarzeker.

Persoonlijkzieikveelindemogelijkhedenvanandereschooltijden.Eenanderedagin-delingkanouders,kinderenénleerkrachtenmeerrustenregelmaatbrengen.Enhetkanheelfijnzijnalsoudersenleerkrachtenophuneigentijdvakantiedagenkunnenopnemen,netalsinhetbedrijfsleven.DebedenkersvanhetconceptSterrenschool2.0zijnnetzoenthousiastalsik.DitconceptishetvervolgopSterrenschool1.0,datindepraktijkalwordtomarmd.Steedsmeerscholenwillenermeeaandeslag.InditnummervanSchool!leestudeervaringenvaneenopenbareschooldiealisbegon-nen(pag14/15).

Tegelijkertijdsignalerenweookinhetvoortgezetonderwijsmooieontwikkelingen.Oppagina12/13eenartikelovertweetaligonderwijs.Datbestaatallanger,maartotnutoealleenvoorhavo-envwo-scholieren.Sindskortgebeurthetookinhetvmbo,opalleniveaus.Datgaatprima,zobewijsthetopenbareAnnavanRijnCollegeinNieuwegein.Anderevmbo’sstaaninderijomermeetebeginnen.

Scholenhebbendusduidelijkoogvoormaatschappelijkeontwikkelingen.DatzagenweookopdepraktijkschoolW.J.BladergroeninPurmerend,waarwerkisgemaaktvaneengezondeschoolkantine.Kinderenbewustmakenvangezondevoeding,ookdatisnodigindehuidigemaatschappij.DeschoolinPurmerendheeftereenprijsmeegewonnen.Enterecht,wanthetgaatuiteindelijknogaltijdomeengezondegeestineengezondlichaam.<

School!ishétmagazinevoorhetopenbaaronderwijs.HetiseenvoortzettingvandebladenInzichtenOverOnderwijseneengezamenlijkeuitgavevandeVerenigingOpenbaarOnderwijs(voo.nl)enVOS/ABB(vosabb.nl).

Jaargang1-nr.2,november2010ISSN:2211-0062Verschijnt7xperjaar-Oplage14.000

Redactie-adres:VerenigingOpenbaarOnderwijsPostbus60182,[email protected]|T0365331500|F0365340464

Hoofdredactie:LucyBeker(VOS/ABB),MichielJongewaard(VerenigingOpenbaarOnderwijs)

Redactie:JaapAdema,JanBarendse,DennisBode,MartinvandenBogaerdt,LinekeEerdmans,FredKruidenbergenFredTimmermans.

Aanditnummerwerktenmee:PatriziaAntuzzi,PeterArnoBroer,MartinDroog,WietskeIdema,EllenKauffman,RobLimper,MaryLoupattyFotografie,JanvanderMeyde,MarijkeNijboer,NicoSchoutenfotografie,Sierag,MartineSprangers,HenkVerstraaten.

Fotoomslag:PeterArnoBroer.

Drukwerk:StadsdrukkerijAmsterdamN.V.

Vormgeving:StadsdrukkerijAmsterdamN.V.AryenBouwmeester

LidmaatschapVerenigingOpenbaarOnderwijs:IsuwMR,ouderraad,schoolbestuurlidofbentupersoonlijklidvandeVerenigingOpenbaarOnderwijs,danontvangtuautomatischééngratisabonnementopSchool!.Voormeerinformatie:www.voo.nl/lidmaatschap.Hetlidmaatschaplooptvan1januarit/m31december.

LidmaatschapVOS/ABB:LedenvanVOS/ABBontvangenautomatischééngratisabonnementopSchool!.Ditgeldtvoorschoolbesturenénhunscholen.Bovenschoolsedirectieskunnenopaanvraagookééngratisabonnementontvangen.Voormeerinformatie:www.vosabb.nl/abonnementen.

Abonnementen:Eenlosabonnementvoorniet-ledenkost € 18,50(tarief2010).

Advertenties:[email protected]|T0203308998

Nummer3vanSchool!verschijntrond8december.

Colofon

Vereniging Openbaar Onderwijs

Page 4: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

VO-CONTENT... DIGITALE KRACHT

Houdt u uw leerlingen bij de les? Zoekt u steeds naar verbeteringen? Dat kan met

VO-content, de digitale leermaterialenbank van de VO-raad. Via de portal Wikiwijs

krijgt u toegang tot kerndoel- en eindtermendekkend leermateriaal voor nagenoeg alle

vakgroepen. VO-content biedt een scala aan mogelijkheden om de leerstof voor uw

leerlingen op een aantrekkelijke wijze aan te vullen, naast de ‘traditionele’ lesmaterialen.

Ook dat is de kracht van VO-content!

VO-content is een initiatief van het Innovatieplatform-VO.

Voor meer informatie: www.vo-content.nl [email protected]

VO-content voor docenten

creativiteit

gevarieerd leermateriaal

inspirerend leren

adv_School!185x270.5-10-10.indd 1 1-10-10 13:57

Page 5: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 05

Inhoud

03 Redactioneel

06 Kortnieuws

09 Column door rob LImper

10 VijfVragen:obsJ.H.vanDale door patrIzIa antuzzI

12 Tweetaligonderwijsookopvmboeensucces

door Lucy beker

14 Sterrenschool:onderwijsenopvangineen

door martIn van den bogaerdt

17 Visieopburgerschap door martIn van den bogaerdt

18 Devertrouwenspersoon:luisterendoorenraadgever

door WIetske Idema

20 Aandachtvoorhoogbegaafdheid door mIchIeL JongeWaard

21 WillemWouda:schoolleidervanhetJaar

door martIn van den bogaerdt

23 ‘Brengrisico’sinkaart’ door Lucy beker

24 NovaCollege:genomineerdvoorVOO-onderwijsprijs

door Jan barendse

26 Reddingvoorjongethuiszitters door Lucy beker

28 Prijsvoorgezondekantine PraktijkschoolW.J.Bladergroen inPurmerend door mIchIeL JongeWaard

30 Valtrainingvoorbinnenkinderen

door marIJke nIJboer

32 School!enouders Vragenenantwoorden

35 School!enrecht Beschuldigingseksueelmisbruik. Wattedoenalsbestuur? door mr. eLLen kauffman

12 door Lucy beker

TweetaligvmboAllevmbo-leerlingenvanhetAnnavanRijnCollegeinNieuwegeinkrijgensindskorttweetaligonderwijs.Demotiva-tieisgroot,zowelbijdocentenalsbijleerlingen.‘Wijhebbenhetooknodig’.

14 door martIn van den bogaerdt

SterrenschoolHetinnovatieveconceptSterren-schoolzalovertienjaarvolledigzijningeburgerd.InZutphenwordternualmeegewerktdoordeTheoThijssenschoolenkinderopvangorganisatieDeBlokkentoren.

28 door mIchIeL JongeWaard

GezondekantineGeenrozekoekenmeerindeschoolkantinevandepraktijkschoolW.J.BladergroeninPurmerend.DeschoolmaaktwerkvangezondetenenwondaarmeedeStimuleringsprijsvoordeGezondeSchoolkantine2009-2010.

inhoud

Page 6: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

kort nIeuWs

06 | schooL! 02 - noveMber 2010

Bijeenkomst over wettelijke aansprakelijkheidVOS/ABB organiseert op 26 november in Woerden in samenwerking met verzekeringspartner Aon een themabijeenkomst over wettelijke aanspra-kelijkheid. DeHelpdeskvanVOS/ABBkrijgtgeregeldvragenoverincidentenmetschadeen/ofletsel,waarbijnietduidelijkisofdeschoolofdeoudersvandebetrok-kenleerlingofleerlingenwettelijkaansprakelijkzijn.Veelvragengaanookoveronduidelijkesituatiesomtrentschadeen/ofletselvanpersoneelsleden,vrijwilligers,stagiair(e)s,oudersenanderepersonendieinofronddeschoolaanwezigzijn.Aansprakelijkheidvandeschoolen/ofhetbestuurkomtookbijandereaspectennaarvoren,bijvoorbeeldbij(financiële)risico-analyses.AdvocaatBrechtjePaijmansvanhetbureauKBSAdvocateniseenvandedes-kundigendieaandebijeenkomstmeewerken.Zijzalingaanopaansprekendekwestiesrondomwettelijkeaansprakelijkheid.DeVOS/ABB-bijeenkomstisopvrijdag26novembervan13tot16uurinrestau-rantDeMarkies,ValkBoumanlaan61,3447GGWoerden.Aanmeldenkanviasecretariaatvereniging@vosabb.nlondervermeldingvan‘Themabijeenkomstaansprakelijkheid’.Vermeldtudaarbijookuwnaam,deorganisatiewaaraanuverbondenbentenuwtelefoonnummer.DeelnameisvoorledenvanVOS/ABBgratis.Niet-ledenbetalen100europerpersoon.Zieookwww.vosabb.nl.

Bijeenkomsten MR-Start In november 2010 en maart 2011 organiseert de Vereniging Openbaar On-derwijs op centrale plaatsen in het land bijeenkomsten MR-Start, gericht op beginnende MR-leden. InéénavondleertualsMR-lidderechtenenplichtenvandeMRkennen.Nietvanuiteentheoretischverhaal,maartoegespitstopwatuindepraktijktegen-komt.NadezekortecursusMR-StartheeftuinzichtindeformeleeninformelepositievandeMR,kentudebeginselenvanhetwerkalsMR-lidenkuntuopeeneffectievemanierinvloeduitoefenenopbeleid.Ukuntinschrijvenopeenvandebijeenkomstenviawww.voo.nl/scholing.

Lagerhuisdebat over algemene acceptatieplichtVOS/ABB organiseert op 17 november een minisymposium met Lagerhuisde-bat over de positie van het openbaar en bijzonder onderwijs. Belangrijk discus-siepunt zal de mogelijkheid zijn om ook voor het bijzonder onderwijs algemene acceptatieplicht in te voeren.OnderanderenD66-KamerlidBorisvanderHamzalaanhetdebatmeedoen.Hij vindt algemene acceptatieplichteenbelangrijkekwestie.Erkomenookvertegenwoordigersvanhetbijzonderonderwijs,onderwierectorRoelofBis-schopvandelocatieReviusvanhetre-formatorischeWartburgCollegeinRot-terdam.AnderepositievereactiesopdeuitnodigingvanVOS/ABBkwamenvandeSP-KamerledenJaspervanDijkenManjaSmitsenvanhuncollegaJesseKlavervanGroenLinks.DeLagerhuisdiscussieopwoensdag17no-vemberbegintom14.30enduurttot16.30uur.PlaatsvanhandelingisrestaurantDeMarkies,ValkBoumanlaan61,3447GGWoerden.Aanmeldenkanviasecretari-aatvereniging@vosabb.nlondervermel-dingvan‘Minisymposium17november’.Vermeldtubijuwaanmeldinguwnaam,eventueel de organisatie waarvoor uwerkzaambent,uwtelefoonnummerenuwe-mailadres.Detoegangisgratis.VoorafgaandaanhetminisymposiumvindtdealgemeneledenvergaderingvanVOS/ABBplaats.NaafloopvanhetdebatneemtVOS/ABBafscheidvanaccountma-nagerBettySmits-vanSonsbeek,diemetpensioengaat.Zieookwww.vosabb.nl

Page 7: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 07

kort nIeuWs

Scholing voor overblijfmoedersVanaf 1 augustus 2011 moeten schoolbesturen wettelijk minimaal de helft van alle overblijfmedewerkers en coördinatoren hebben geschoold. Daarvoor kon via een subsidieregeling van het ministerie een vergoeding worden aangevraagd. VoormedewerkersencoördinatorenindetussenschoolseopvangheeftdeVerenigingOpenbaarOnderwijseenuitgebreidscholingsaanbod,datin2010geheelisvernieuwd.Deelnemerskunnenwordenaangemeldviawww.voo.nl/scholing.VoormeerinformatiekuntucontactopnemenmethetcursussecretariaatvandeVerenigingOpenbaarOnderwijs,via0365331500.

Openbare identiteit uitdragenZeven leerkrachten van PlatOO, het bestuur van 14 openbare en algemeen toegankelijke scholen in de omgeving van Helmond, hebben een deelcerti-ficaat van het diploma Openbaar Onderwijs behaald. Ze hebben twee mo-dules over openbare identiteit gevolgd. PlatOO heeft dit aangeboden om te realiseren dat zijn leerkrachten actief de meerwaarde van de openbare identiteit uitdragen. ‘Datkunnenzealleenalszediemeerwaardegoedkennen.Zemoetenwetenhoeenwaaromonzeopenbarescholenzichonderscheidenophetgebiedvanrespect,tolerantieendiversiteit’,verteltMarianneBosmannamenshetbestuur.‘HierinhetoostenvanNoord-Brabantheerstinhetalgemeennogeenechtekatholiekecultuur,endaarinzijnonzeleerkrachtenveelalopgegroeid.Daardoorzijnzezichvaakminderbewustvandeinhoudvanopenbaaronderwijs.Doordezemodulesisdatbewustzijnopganggekomen.Zehandelendaarnunaarenpratenerookmetcollega’senoudersover.Zijzijnnetalswijtrotsoponzeopenbareidentiteit.’DemodulesvoorhetdeelcertificaatzijnverzorgddoorLizzyWijnen,AnkieKnij-nenburgenAnnaSchippervanVOS/ABB.HetdiplomaOpenbaarOnderwijsiseeninitiatiefvandeVerenigingOpenbaarOnderwijsinsamenwerkingmetVOS/ABB.Informatie:www.vosabb.nl.ofwww.voo.nl.

Samen werken aan kwaliteitsimpulsOp het Griendencollege in Sliedrecht werken docenten, leerlingen en ouders samen aan een nieuwe kwaliteitsimpuls. Doorhetbeantwoordenvanverschillendevragenlijstenenhetvoerenvange-sprekkenmoetduidelijkwordenwaterbeterkanopschool.Daarbijgaathetomonderwijskundigeverbeteringen,maarookombijvoorbeelddeschoonmaakvandeschoolofgedragsregelsvoorleerlingen.Devmbo-schoolwordttijdensditkwaliteitstrajectbegeleiddoordeVerenigingOpenbaarOnderwijs.Eerdervondensoortgelijketrajectenplaatsopverschillendebasisscholen.Deresultatenwarengoed,omdaterdoordesamenwerkingtussendedocenten,leerlingenenouderseennieuwenbreedgedragenverbeterplanontstaat.Ie-dereenraaktopdiemanierbetrokkenbijdekwaliteitvandeschoolendraagteensteentjebij.Vaakwordennaafloopdezorgplannenopschoolaangepastenwordenernieuweafsprakengemaaktovergedragsregels.Voormeerinformatieoverhetkwaliteitstrajectendeverschillendemoge-lijkhedenkuntucontactopnemenmetbeleidsadviseurErikFlentgevandeVerenigingOpenbaarOnderwijs,[email protected].

1000ste laptop op College Vos

Mariëtte Hamer reikt een laptop uit aan docente Valerie Koppelle.

Het College Vos in Vlaardingen heeft begin deze maand officieel de 1000ste

laptop uitgereikt aan een leerling. Dat deed Toine Maes, directeur van Ken-nisnet. Ook PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer was erbij. Zij reikte laptops uit aan docenten van dezelfde school. Dat gebeurde op een studiemiddag waarop de 195 docenten een programma van di-gitale workshops volgden.Vanderuim1700leerlingenaanhetColle-geVoshebbenerinmiddels1100eeneigenlaptop.Overtweejaarbeschikkenalleleer-lingenovereenlaptopeneenlaptopkluis.Deschoolheeftookeendigitaleleeromge-vingingericht,gevuldmetdigitaalleerma-teriaal,datdeelsdoordeeigendocentenisontwikkeld.Deworkshopsgingendieperinopdemogelijkhedendaarvan.Heten-thousiasmebijdedocentenisgroot.HetCollegeVoszetoverigensaljareninopICT.Delaptopswordengebruiktincombinatiemetdesmartboards,dieinallelokalenzijngeïnstalleerd.‘Hierisgeenkrijtjemeertevinden’,alduseenwoordvoerster.DemogelijkhedenvanICTwordenookbenutomouderstebe-trekkenbijderesultatenvanhunkind.Zijhebbenvoortdurendtoegangtotdecijfers,hethuiswerkendeabsentiecijfers.

Page 8: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

kort nIeuWs

08 | schooL! 02 - noveMber 2010

PROFESSIONEEL ADVIES OVER:• de implementatie van arbo- en verzuimbeleid op uw school• re-integratie(trajecten) van zieke medewerkers• leeftijdsbewust personeelsbeleid• inrichting arbodienstverlening• RI&E

Van de regioadviseur en re-integratiedeskundige onderwijs krijgt u over deze en aanverwante thema’s professioneel en kosteloos advies. Kijk voor de adviseur in uw regio op www.vfpf.nl of bel het Arbo Adviescentrum PO:

045 - 579 81 81

Wij zijN ervoor U !

7092

AR

C

advertentie

Website over alternatieve schooltijden Het online Service Center Andere Tij-den biedt informatie over alternatieve schooltijden.Dewebsitewww.anderetijdeninonder-wijsenopvang.nl iseen initiatiefvandeprojectgroepAndereTijden,waarinVOS/ABBisvertegenwoordigd.AndereTijdenisin2007inhetlevengeroepenomalternatieventebiedenvoordetra-ditioneleindelingvandeschoolweek,dievaaknietmeerpastbijgezinnenwaar-vandebeideoudersbuitenshuiswerken.De site zal in november online gaanmet informatie over ontwikkelingenrondomalternatieveschooltijdenendesamenwerkingtussenbasisonderwijsenkinderopvang.Hetwordtviadewebsitemogelijkomeenseriethematischekater-nentedownloaden.Dezekaternengaanoverknelpuntenenoplossingenbijdein-voeringvanandereschooltijden,ondermeerinrelatietotdebredeschool.TevenszultudeArgumentenkaartSchooltijden,dedvd‘Oudersoverschooltijden’enhetmagazine‘Tijdvoornieuweschooltij-den?’kunnenbestellen.HetprojectAndereTijdenhangtnauwsamenmethetinnovatieveconceptSter-renschool2.0,datmededoorVOS/ABBisontwikkeld.Opdepagina’s14en15kuntmeerlezenoverdeSterrenschool.

Minister kan kleine scholen openhoudenEen meerderheid in de Tweede Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoor-stel voor een discretionaire bevoegdheid, waarmee de minister van Onder-wijs per geval kan besluiten om een volgens de norm te kleine basisschool toch open te houden. Dit is van belang voor regio’s met bevolkingskrimp, waar de scholen steeds kleiner worden. Opditmomentzitaleenfl inkaantalbasisscholen,metnameophetplatteland,indegevarenzone.Deschooltjeszittenonderhetvereisteminimumaantalleer-lingenvan23leerlingen.Maaralseenkleineschoolgoedpresteertenerzichtisopgroei,kandeministerdankzijhaarnieuwediscretionairebevoegdheidbesluitendeschooltelatenvoortbestaan.Eenredenomvanderegelsaftewijken,kanzijndatereennieuwbouwwijkisgepland,waardoorhetaantalleerlingenindenabijetoekomstnaarverwach-tingweerzaltoenemen.Voorwaardeisweldateenopentehoudenschooltjevoldoendeonderwijskwaliteitbiedt.Alsdatniethetgevalis,moetdebasisschoolinkwestieaantonendekwaliteitweerophetvereistepeiltekunnenkrijgen.

Page 9: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 09

coLumn

Rob LimperDirecteurVerenigingOpenbaarOnderwijs

Rob Limper, directeur Vereniging Openbaar Onderwijs en Ritske van der Veen, directeur VOS/ABB schrijven afwisselend een column. In het volgende nummer leest u de column van Ritske van der Veen.

Kafka in het onderwijsStel: je hebt drie kinderen op verschillende middelbare scholen. Je kinderen krijgen de schoolboeken gratis. Bij het bestellen van de boeken moet je akkoord gaan met de borgsom en met de algemene voorwaarden van de boekenleverancier. Zonder akkoord kan je de bestelling niet afronden. Je kunt je niet permitteren een borg te betalen. Je weet ook dat dat niet hoeft. Je vindt het wat vreemd dat je eerst akkoord moet gaan en vervolgens de school moet laten weten geen borg te willen betalen. Je belt de scholen en denkt dat alles nu in orde is.

Nadevakantiekrijgjevandeboekenleveranciereenaanmaning.Bovenopdeborgvan75eurokomtnogeens17,50euroaanadministratiekosten.Maaldriedus.‘Volgensdealgemenevoorwaarden’,staaterbij.Jemailtdeboekenleverancier.Jelaatwetendatjegeenborgbetaaltendusookgeenaanmaning.Deboekenleverancierantwoordtdatjebijdeschoolmoetzijn.Jevraagtindevolgendemailbijwievanschool.Erwordtéénnaamgenoemd.Erwordtbijgezegddatviahetalgemeneschoolnummerkanwordengebeld.Hetgaatechteromdriescholen,laatjeweten.Jezegtookdatzo’nslordigantwoordnietechtvanservicegetuigt.Alsantwoordkrijgjenudrienamenmetdoorkiesnummers.

Tweescholenzeggentoedezaakteregelen.Eénschoolzegtniettewetendatjedeborgnietwiltbetalen.Bovendienbenjeakkoordgegaanmetdealgemenevoorwaar-den.Endaarinstaatdeborg.Enookdekostenvaneenaanmaningenzelfsvaneenincassobureau.Bovendien,alsjedevrijwilligeouderbijdrageniethebtbetaald,waardeborgondervalt,krijgtjekindgeenboeken.Diekrijgtzijalleenalshetbewijsvanbetalingkanwordengetoond.‘Deschoolkanhelaasnietsvoorudoen,meneer’,ishetlaatstedatjehoort.

Jebeltmetdeonderwijsinspectie.Voorzoverjeweetmaghetverplichtenvaneenborgniet.Datvindtdeonderwijsinspectieook.Enverwijstjenaardeschool.Jekuntookeenformeleklachtindienen,wordtgezegd.Ofnaarderechtergaan.Jeinformeerthoehetzitmetzo’nklacht.Jehoortdatereencommissieis.Decom-missietreedtnietinhetbeleidvaneenschool,wordtverteld.Verderhoorjedatdecommissieeenadviesgeeft.Endeschoolkanhetadviesnaastzichneerleggen,blijkt.Zo’ndrieáviermaandenduurteenklacht.Erzijngeenkostenaanverbonden.Veelmoeiteengeengarantieopsuccesdus;integendeel.

Jebedenktwatdevolgendestapis.Jekomttotdeconclusiedatdieernietis.Jebentuitgepraat.Jekindheeftgeenboekenenjijkuntwachtenophetincassobureau.Enuiteindelijkopeenrechtszaak.Diegajezekerwinnen,alsdieeralkomt.Scholenwetendatook.Zezettennietdooralsdezittingnadert.

Wateendrama.Kafkazouzijnvingerserbijaflikken!<

Page 10: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

10 | schooL! 02 - noveMber 2010

Lia Tournois met haar leerlingen bij ‘haar’ kastanjeboompje.

Page 11: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 11

vIJf vragen

de openbare basisschool J.h. van dale in het zeeuwse sluis is vernoemd naar haar bekendste inwoner ooit: de voormalig onderwijzer die de alom bekende woordenboeken schreef. Lia tournois (50), leerkracht van groep 5/6, is blij met de extra aandacht voor kwaliteit en sociale vaardigheden op haar school.

iedereen is welkom op obs j.h. van dale

Hoe gaat het met het openbaar onderwijs in Sluis?‘Goed,maarmetdeaantekeningdatwijhiertemakenhebbenmetdegevolgenvandevergrijzingvandeNederlandsebevolking.DestichtingEscalda,waardeopenbarescholenvanSluisinzijnverenigd,gaatdaarzocreatiefmogelijkmeeom.Zogaandescholenonderlingmeergebruikmakenvanelkaarscom-petenties.WeeteenleerkrachtveelvanICT,danschakelenwediepersoonopmeerderescholenin.Dekleinescholeninonzestichting,dieelkronddeveertigleerlingenhebben,werkenalveelsamen.Ookstartenweinnovembereengeza-menlijketopklas,voordekinderendiewatmeeruitdagingkunnengebruiken.Leerlingenvandiversescholenkomendaneensperweekbijelkaarvoorbijvoor-beeldlesineenvreemdetaalenandereextralessen.’

Hoe geeft uw school invulling aan de kernwaarden van het openbaar onderwijs?‘WehebbeninhetkadervanhetprojectIdentiteitzoweldeleerkrachtenalsdeoudersgevraagdwatzijbelangrijkvin-denomdekinderen,naastdelesstof,bijtebrengen.Daarkwamenzelfredzaam-heid en sociaal wenselijk gedrag alsbelangrijkstepuntenuit.Hetprincipe‘iedereeniswelkom’dragenweuitdoorbijvoorbeeldlestegevenuitdemethodeLeefstijl,waarmeewealindekleuter-groepenbeginnen.Opdiemanierlerendekinderenoveranderemanierenvanlevenengeloven.Ookwordenbijonsop

schooldiversesoortengodsdienstonder-wijsgegeven.Wevragendeoudersbijinschrijvingvanhunkinderenoponzeschooltekiezenvoorhumanistische,ka-tholiekeofprotestants-christelijkelessen,dieopeenvastmomentindeweekdoordevakleerkrachtenwordengegeven.’

Wat zijn de kwaliteiten van obs J.H. van Dale?‘Uiteraardgoedonderwijs,maardatmoeteigenlijkvanzelfsprekendzijn.Ikvinddaarnaasthetschoolgebouwendelig-gingervanabsoluuteenpluspunt.Wehebbensindseenjaarofvijfeenfonkel-nieuwschoolgebouwmetalleseropeneraanendatisvoorzoweldeleerlingenalsleerkrachtenfijnwerken.DaarnaastkijkenweuitopdestadswallenvanSluis,waarSchotseHooglandersgrazen;eenprachtig,rustgevenduitzicht.’

Wat wilt u kwijt aan het (toekomstige) kabinet?‘Deregeringmoetdetakenvandeleer-krachtennietalleenverzwaren,maarookondersteunenmetvoldoendegeld.Wehebbenaardigwatkinderenmeteen‘rugzakje’,wantookwijwillendekinde-rendieextraondersteuningnodigheb-benophuneigenschoolhelpen,maardatmoetonswelmogelijkgemaaktworden.’

Waarom wilt u op deze plaats gefotografeerd worden?‘Vanuitmijnklaslokaalkanikdekastanje-boomziendievijfjaargeledenisgeplanttererevanmijn25-jarigjubileumalsleer-kracht.Ennu,navijfjaar,draagt‘mijn’boomvoorheteerstkastanjes.Tegelijker-tijdisvanuitmijnlokaalookhetprachtigeuitzichtopdestadswallen,watiknetalnoemde,tebewonderen.’<

tekst: patrIzIa antuzzIbeeLd: henk verstraaten

Escaldascholen en het project Identiteit

AllescholenvanhetZeeuwseschoolbestuurEscaldanemendeelaanhetprojectIdentiteit,datwordtondersteunddoordeVerenigingOpenbaarOnderwijs.Inteamverbandgevendeleerkrachtenvormaandeidentiteitvanhunopenbareschool.

VOOenVOS/ABBverzorgeneenopelkaarafgestemdaanbodvooridentiteitsversterkingvanopenbarescholen.VoormeerinformatieoverdemogelijkhedenkuntucontactopnemenmetbeleidsadviseurTonGelmersvandeVerenigingOpenbaarOnderwijs,[email protected],ofmetLizzyWijnenvanVOS/ABB,[email protected].

Page 12: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

tWeetaLIg vmbo

12 | schooL! 02 - noveMber 2010

tweetalig onderwijs is niet langer voorbehouden aan vwo- en havo-leerlingen. sinds het begin van dit schooljaar zijn er ook vmbo-scholen die tweetalig onderwijs aanbieden. op elk niveau, van lwoo tot vmbo-t/mavo. de leerlingen én hun ouders zijn er blij mee. docenten volgen spontaan extra cursussen. tweetalig vmbo lijkt nu al een succes.

tweetalig onderwijs ook op vmbo een succes

HetAnnavanRijnCollegeinNieuwegeiniseenvandeeerstetienscholendietweetaligvmboverzorgen.‘Onsuitgangspuntisdatélkeleerlingdekansmoetkrijgenomtweetaligelessentevolgen’,zegtLeovanPutten,beleidsmedewerkerendocentge-schiedenisophetAnnavanRijnCollege.Hijheefthetinitiatiefgenomenomnahettweetalighavoenvwo,watophetAnnavanRijnaljarenwordtgegeven,nuookopdevmbo-locatietweetaligonderwijsteintroduceren.Hijvondsteunbijzijncol-lega’s,maarookbijhetEuropeesPlatform,enhijwerdvoorzittervanhetlandelijkNetwerkvanTweetaligOnderwijs.Waaromvindthijheteigenlijkzobelangrijk?

‘Erzijndriegoederedenenomtweetaligvmboaantebieden’,steektVanPuttenvanwal.‘DeeersteisdatdezeleerlingenlateróókvaakinberoepenterechtkomenwaarheteenvoordeelisalszeEngelssprekenenverstaan.Datgeldtechtnietalleenvoordehogeropgeleiden.Denkaanvrachtwagenchauffeurs,verpleeg-kundigen,horecamedewerkers.Daarnaastzienwedatsteedsmeerbasisscholenvroegvreemdetalenonderwijsaanbieden.Hetisgoedomdaarmeedoortegaan,inplaatsvanweerbijnultebeginnenmethetvakEngels.DederderedenisdatersteedsmeerROC’szijnwaartweetaligonderwijswordtgegeven.Daarkunnenonzeleerlingenstraksgemakkelijkinstromen’.

30 procentTweetaligonderwijsophetvmbohoudtindatminstens30procentvandelesseninhetEngelswordtaangeboden.Datisietsminderdanopdehavoenhetvwo,waar50procentalsminimumgeldt.DaarnaastgeldtdeeisdatdekennisvanhetNederlandsenheteindniveauinallevakkennietmagafwijkenvandenormenvandeInspectie.HetlesgeveninhetEngelsmagdusniettenkostegaanvandevakinhoudelijkekennis.

VanPutten:‘DitisvorigjaarallemaalvastgelegdineenofficiëleStandaard,vastgestelddoorhetlandelijkNetwerkvanTwee-taligOnderwijs.DeStandaardisdebasisvoorhettweetaligvmbo.Nudieeris,kunnenscholenbeginnen.’

VanPuttenijverteraldriejaarvoor.‘Ikzagdatdedidactiekdieophettweetaligvwowordttoegepast,heelactiefenuit-dagendisenverschillendeniveausbiedt.Daarmeezouhetophetvmboookmoetenlukken,dachtik.HetEuropeesPlatformtoondeinteresseenorganiseerdeeenonderzoekdoordeRad-boudUniversiteitinNijmegen’.

VoorditonderzoekheeftdeRadboudUniversiteit1000basis-schoolleerlingenuitgroep7en8ondervraagd.Vrijwelalleen-quêteformulierenkwamenretour:eenongekenderesponsvanbijna100procent.Uitdeantwoordenvandekinderenwasafteleidennaarwelkvervolgonderwijszezoudengaan,maarookdatveruitdemeestenpositiefwarenoverlesinhetEngels.Sommigekinderenschrevendingenopals:‘Eindelijkkrijgenookwijdekanstweetaligonderwijstevolgen’en‘wijhebbenhetooknodig’.‘Ja,devraagkomteigenlijkuitdeleerlingenzelf’,zegtVanPutten.Maardeonderzoekerssprakenookmetpanelsvanex-pertsenmensenuithetvervolgonderwijs.Deuitkomstvanhetonderzoekwas:tweetaligvmboiszekerhaalbaar,mitshetgoedwordtgeorganiseerdendemethodiekwordtgerichtophetvmbo.‘Nietzomaarhetvwo-pakketkopiëren,datwasdeboodschap’,zegtVanPutten.Endatisdusooknietgebeurd.DeStandaardisspeciaalgeschrevenvoorhetvmbo.

ProjectenEénvandeaanpassingendieisgemaakt,isdathetEngelsophetvmboinprojectenaangebodenmagworden;hethoevennietpersetraditionelevakkentezijndieinhetEngelswordengegeven.

tekst: Lucy bekerbeeLd: peter arno broer

De leerlingen zeggen zelf: ‘Wij hebben het ook nodig’

Page 13: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 13

Piramide-keurmerk

MeerinformatieoverhetPiramide-keurmerkstaatwww.cito.nl(home>primaironderwijs>piramide)

VanPuttennoemthetvoorbeeldvanhetFashionProjectopzijnschool.‘Indatprojectzijndeleerlingenbezigmeteenmode-show.Zemakenkostuums,maarzezorgenookvoordeorgani-satieenpresentatieenzeschrijvenuitnodigingen:allemaalinhetEngels.Ookdeshowzelf,alsdeouderskomenkijken,isinhetEngels.Deleerlingenzijnhiertienwekenmeebezig,vieruurperweek.DaarnavolgtdanweereennieuwprojectineenvandevierleergebiedenMens&Maatschappij,Mens&Natuur,Kunst&CultuurofBewegen&Sport.MaarwedoenookweleenseenwiskundeprojectinhetEngels.Ofwenodigennativespeakers

uitvooreengastles.Gevoegdbijde‘gewone’lesurenEngelsendecreatievevakken,dievaakinhetEngelswordengegeven,halenwede30procentlesinhetEngelsalgauw.’

ResultatenHetAnnavanRijnCollegeispassindsseptemberbezig,maarkantochalwatzeggenoverresultaten,omdatervorigjaaralisgeëxperimenteerdmetprojecteninhetEngels.‘Vroegerdachtenwedatdittemoeilijkzouzijnvoordezeleer-lingen.WewarenookbangdathunNederlandsetaalontwik-kelingachteruitzougaan.Maardatblijktallemaalnietteklop-pen.Weziendekinderenjuistgroeieninhuntaalbeheersing.Ze

Informatie

Meerwetenovertweetaligvmbo?NeemcontactopmetOnnovanWilgenburgvanhetEuropeesPlatform,[email protected].

wordenalshetwaretaliger,zegaanookhetNederlandsbeterbegrijpen’,zegtVanPutten.Aanhetstijgendaantalaanmeldingenmerktdeschooldathetaanbodinelkgevalaanslaat.Veelvmbo-scholenvolgendeervaringenvandevoorlopersdanookmetgrotebelang-stelling.VanPuttenmerktaandereactiesindewerkgroepdatveelscholenstaantetrappelenomermeetebeginnen.‘Ditzalheelsnelgroeien’.

DocentenVoordedocentenvanhetAnnavanRijnCollegewashetweleenomslagomlestegaangeveninhetEngels.‘Maardemoti-vatieisopvallendgroot’,zegtVanPutten.‘Docentenzienhetnutervanenzijdoenspontaanmeeaandeextrascholingdiededirectiehengratisaanbiedt.’HetAnnavanRijnCollegeheeftinmiddelsinsamenwerkingmetdelerarenopleidinginUtrechteenstartcursustweetaligvmboontwikkeld.OokbiedtdedirectielerarenaanomeentweeweeksecursusinCanterburyinEngelandtevolgen.Dathebbenalvijftiendo-centengedaan.<

Leo van Putten: ‘Drie goede redenen voor tweetalig vmbo’

‘Motivatie onder docenten is opvallend groot’

Page 14: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

andere tIJden

14 | schooL! 02 - noveMber 2010

tekst: martIn van den bogaerdtbeeLd: mary Loupatty fotografIe

het innovatieve concept sterrenschool zal over tien jaar volledig zijn ingeburgerd. kinderen van nul tot en met twaalf jaar kunnen dan terecht in één gebouw en één organisatie, waarin de scheidslijn tussen onderwijs en opvang weg is.

in sterrenschool vloeien onderwijs en opvang ineen

DelandelijkeaftrapvanSterrenschool2.0wasop29septembertijdenseenbijeenkomstinKindcentrumVlechtwerkinAlmere.HetishetvervolgophetconceptSterrenschool1.0,datin2007werdgelanceerd.DatgebeurdenadatdegezamenlijkemotievandetoenmaligeTweedeKamerledenJoziasvanAartsen(VVD)enWouterBos(PvdA)wasaangenomenomhetonder-wijsendekinderopvangzointerichtendatervoorwerkendeoudersmeervrijheidontstaat.Dezemotiehadvooraleeneco-nomischmotief,omdatmetmeerwerkendeoudersermeergeldwordtverdiend,maarbijdeuitwerkingvanhetconceptheeftaltijdhetbelangvanhetkindvooropgestaan.

Rust en regelmaatHetconceptSterrenschoolisontwikkelddoortweedenktanks,waarinonderwijsenopvangorganisatiesmetelkaarsamen-werken.Deenedenktankbedachthetconcept,deandereboogzichoverdeverdereuitwerkingenpraktischeinvoeringer-van.NamensVOS/ABBzatenJoopVlaanderenenJanLittinkin

dezedenktanks.ZijleggenuitdatdéSterrenschoolnietbestaat.‘Scholenkunnenzelfkiezenwelkeelementenzijuithetnieuweconceptgebruiken.Deessentieervanisdatzevoorhetzelfdegeldmeerrustenregelmaatrealiseren,zowelvoorkinderen,oudersalspersoneel.EenSterrenschoolkanhethelejaaropdoordeweeksedagenvan7uur’sochtendstot7uur’savondsen,alsdaarbehoefteaanis,ookinhetweekendopenzijn.’EenanderopmerkelijkpuntisdateenSterrenschoolgeenlangeverplichteschoolvakantiesopvastemomentenmeerheeft.‘Deouderskunnenzelfovervrijedagenbeslissen.Ookmedewer-kerskunnenzelfvakantieperiodesbepalen.Zoontstaatvooriedereenmeervrijheid.’VlaanderenenLittinkwijzenerookopdatineenSterrenschoolkindereninéénpedagogischklimaat

leren,waarbijlerenwordtgezienalsontwikkelenindebreed-stezinvanhetwoord.Alleonderwijs-enopvangmedewerkerswerkennadrukkelijkvanuitééncultuur,zodatereenveiligeenvertrouwdeleeromgevingontstaat.

Theo ThijssenschoolZutpheniseenvandeplaatsenwaaralvolgenseenaantalelementenuithetconceptSterrenschoolwordtgewerkt.DeopenbareTheoThijssenschoolenkinderopvangorganisatieDeBlokkentorenvormensamenmeteenpeuterspeelzaalhetEducatiefCentrumDeHoven,indegelijknamigewijkaandewestkantvandeIJssel.‘Hetcentrumzoalsdathierstaat,heeftsterkeovereenkomstenmetdeSterrenschool.Wegaannaareendoorgaandelijnvannultottwaalfjaar.Opvang,peuter-speelzaalenbasisonderwijswordengeïntegreerd.Uiteindelijkwillenweookdeovergangvanhetprimairnaarhetvoortge-zetonderwijsstroomlijnen’,verteltbestuursvoorzitterSjaakScholtenvanArchipelPrimair,destichtingwaardeTheoThijs-senschoolondervalt.

SamenmetdirecteurEmiliaBorninkhofvanDeBlokkentorenlaathijziendatindedagelijksepraktijkonderwijsenopvanginheteducatiefcentruméénzijn,hoeweldetweeorganisatiesoppapiernognaastelkaarbestaan.‘Bijveelbredescholenziejedatverschillendeorganisatiesalshetwareineenbedrijfsver-zamelgebouwzitten.Demensendievoordeschoolwerken,we-tenwiedeopvangmedewerkerszijnenandersom,maarverderdandatgaathetvaakniet.Hierziejediesamenwerkingwel.Deinternbegeleidervandeschoolbijvoorbeeldkijktookmeebijdenul-totvierjarigen.Erishierechteenaansluitingtussenopvangenonderwijs,ookalshetominhoudelijkeprogramma’sgaat.Wehebbenleerteamswaarinmensenvanverschillendedisciplineszitten,dusvandeschool,deoverblijfendeopvang.Datvindikhetmooievandezelocatie’,aldusScholten.

KenmerkendvoorhetEducatiefCentrumDeHovenisdatdeinhoudelijkesamenwerkingookopleerlingniveautotuitingkomt.Erwordtbinnendeschool,depeuterspeelzaalendebuitenschoolseopvangthematischgewerkt.‘Eenmooivoor-

’Naar doorgaande lijn van nul tot twaalf’

Page 15: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 15

andere tIJden

Emilia Borninkhof en Sjaak Scholten: ‘Hier zie je echte samenwerking’

Themabijeenkomst Sterrenschool 2.0 en Andere Tijden

VOS/ABBorganiseertopdonderdag11novemberinWoer-deneenthemabijeenkomstoverhetconceptSterrenschool2.0enhetprojectAndereTijden.

Dethemabijeenkomstvolgtopdepresentatievanhetboek‘DeSterrenschool2.0,conceptenimplementatie’op29septemberinAlmere.Ditboekissamengestelddooronder-wijs-enkinderopvangorganisaties(waaronderVOS/ABB),hetministerievanOCW,TNOendeArgumentenfabriek.AllebesturendiebijVOS/ABBzijnaangesloten,hebbengratiseenexemplaarvanditboektoegestuurdgekregen.

HetprojectAndereTijden,datnauwmetSterrenschool2.0samenhangt,richtzichopalternatieveschooltijden.Erzijnverschillendemodellendieafwijkenvandetraditioneleschooltijden.Deessentieisdateenandereindelingvande

schooldagen–weekkinderenentweeverdienersmeerrustenregelmaatkanbieden.

Waar en wanneer?Dethemabijeenkomstisopdonderdagmiddag11novembervan13tot16uurinhetkantoorvanVOS/ABBaandePola-nerbaan15inWoerden.Aanmeldenkanviasecretariaatvereniging@vosabb.nlon-dervermeldingvan‘ThemabijeenkomstSterrenschool2.0’.Vermeldtuookuwnaam,deorganisatiewaarvooruwerktenuwtelefoonnummer.DeelnameisgratisvoorledenvanVOS/ABB.Zieookwww.vosabb.nl.

Wiltumeerinformatie?NeemtudancontactopmetJoopVlaanderen,06-22939671,[email protected],06-12928581,[email protected].

beeldvandiethematischesamenwerkingisdatdekinderenvangroep6bijhetthemaverkeermetdepeutersineenbusdestadzijnrondgereden.Zijlietendekleintjesalleverkeers-bordenzienenverteldenwatdiebetekenen.Groep6hadzelfdebusgeregeldenindebuurtspulletjesverkochtomaanhetgelddaarvoortekomen.Daarmeehebbendezeleerlingenooklatenziendathetondernemendleren,datwehierzobelangrijkvinden,aanslaat.’

Op inhoud verder bouwenHetisnietzodatalleelementenuithetconceptSterrenschoolinZutphenzijngerealiseerd.Zowerktheteducatiefcentrumnietmetflexibelevakantiesenishetooknietinhetweekendgeopend.TochzijnBorninkhofenScholtenervanovertuigddatheteducatiefcentrumhetconceptverdergaatinvoerenendathetconceptvastevoetindesamenlevingkrijgt.

Complicerendefactorkunnendebezuinigingenopdekinder-opvangzijn,dieopPrinsjesdagzijnaangekondigd.‘Wijvindenhetuiteraardeenslechteontwikkelingdateropopvangwordtbezuinigd.Datzalertoeleidendatermindervraagzalontstaan,maarzekervoorveeljongeouders,vanwiedekinderennuindekinderopvangzitten,ishetvanzelfsprekenddatzeallebeialofnietindeeltijdwerken.Hetzaldekomendejarenongetwijfeldmoeilijkworden,maarindetussentijdmoetenweopinhoudverderbouwen’,aldusBorninkhof.<

Page 16: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Basisonderwijs

Groepsleerkracht internationaal basisonderwijs Regio BrabantIn verband met zwangerschapsverlof zoeken wij per direct een bevoegd groepsleerkracht voor een internationale basisschool in Brabant. Voor deze functie zoeken wij een native speaker Engels.

Invalleerkracht basisonderwijs Regio Zuid-Holland en Noord-HollandGeregeld zoeken wij groepsleerkrachten die op invalbasis willen werken in de regio Den Haag, Amsterdam e.o. Er zijn mogelijkheden voor kort-durende en langdurige invalwerkzaamheden.

Groepsleerkracht Islamitisch basisonderwijsRegio Noord-HollandVoor een Islamitische basisschool in de regio Amsterdam zoeken wij per direct een inval-leerkracht. Invalwerkzaamheden worden verricht in alle groepen.

Groepsleerkracht InvalpouleRegio heel NederlandIn heel Nederland zijn wij doorlopend op zoek naar groepsleerkrachten die voor diverse basis-scholen op invalbasis willen werken. Samen kijken wij naar de geschikste mogelijkheden.

Speciaal Onderwijs

Groepsleerkracht SO Regio GelderlandVoor diverse opdrachtgevers in de regio Arnhem zijn wij continu op zoek naar groepsleerkrachten binnen het SO. Het betreft reguliere en vervangende functies.

Groepsleerkracht SORegio BrabantOp korte termijn zoeken wij groepsleerkrachten SO voor de regio Breda die op regelmatige basis willen invallen. De voorkeur gaat uit naar groepsleerkrachten met ervaring in het SO of kennis van de doelgroep. Groepsleerkracht VSORegio Zuid-HollandIn de regio Dordrecht zoeken wij een groepsleer-kracht VSO die fulltime een vervanging tot de kerst op zich wil nemen. Wij zoeken leerkrachten die sterk in hun schoenen staan en flexibel zijn i.v.m. inzet in meerdere groepen.

Groepsleerkracht VSORegio FlevolandPer direct zoeken wij een groepsleerkracht VSO voor een Cluster 4 school in de omgeving Lelystad. Het betreft een vervanging van 1 fte met nog onbekende duur.

Voortgezet onderwijs

Docent ScheikundeRegio Noord-HollandMet spoed gezocht een 1e graads docent Scheikunde voor een scholengemeenschap in de regio Haarlem. Het gaat om een reguliere baan van 7-15 lesuren per week.

Docent FransRegio Noord-HollandVoor een openbare scholengemeenschap in de regio Haarlem zijn wij per direct op zoek naar een docent Frans. Het betreft een functie met een omvang van 1.0 fte, waarvan 0.4 fte ziekte-vervanging en 0.6 fte regulier.

Docent DuitsRegio Zuid-HollandVoor een Vmbo school in de regio Rotterdam zijn wij per direct op zoek naar een docent Duits. Het betreft een reguliere functie van 0.24 fte, vertaald in 4 lesuren van 75 minuten in de 2e klas.

FairFlex Onderwijs bemiddelt bevoegde groepsleerkrachten en docenten in heel Nederland. Onderstaand een selectie van ons vacatureaanbod.

De leukste banen in het onderwijs vind je op www.fairflex.nl

FairFlex Onderwijs is lid van de ABU en is VRO gecertif iceerd volgens de NEN 4400-1 norm

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer over

jouw nieuwe baan! Wij honoreren conform de geldende onderwijs CAO

en in overleg kan pensioen worden opgebouwd bij ABP of StiPP.

Telefoon 0522-238 810 E-mail [email protected] Website www.fairflex.nl

Voor een volledig overzicht van onze vacatures kijk op www.fairflex.nl

Werving & Selectie • Detacheren & Uitzenden • Flexpools • Interim management • Payrolling

Page 17: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 17

onderzoek

Basisonderwijs

Groepsleerkracht internationaal basisonderwijs Regio BrabantIn verband met zwangerschapsverlof zoeken wij per direct een bevoegd groepsleerkracht voor een internationale basisschool in Brabant. Voor deze functie zoeken wij een native speaker Engels.

Invalleerkracht basisonderwijs Regio Zuid-Holland en Noord-HollandGeregeld zoeken wij groepsleerkrachten die op invalbasis willen werken in de regio Den Haag, Amsterdam e.o. Er zijn mogelijkheden voor kort-durende en langdurige invalwerkzaamheden.

Groepsleerkracht Islamitisch basisonderwijsRegio Noord-HollandVoor een Islamitische basisschool in de regio Amsterdam zoeken wij per direct een inval-leerkracht. Invalwerkzaamheden worden verricht in alle groepen.

Groepsleerkracht InvalpouleRegio heel NederlandIn heel Nederland zijn wij doorlopend op zoek naar groepsleerkrachten die voor diverse basis-scholen op invalbasis willen werken. Samen kijken wij naar de geschikste mogelijkheden.

Speciaal Onderwijs

Groepsleerkracht SO Regio GelderlandVoor diverse opdrachtgevers in de regio Arnhem zijn wij continu op zoek naar groepsleerkrachten binnen het SO. Het betreft reguliere en vervangende functies.

Groepsleerkracht SORegio BrabantOp korte termijn zoeken wij groepsleerkrachten SO voor de regio Breda die op regelmatige basis willen invallen. De voorkeur gaat uit naar groepsleerkrachten met ervaring in het SO of kennis van de doelgroep. Groepsleerkracht VSORegio Zuid-HollandIn de regio Dordrecht zoeken wij een groepsleer-kracht VSO die fulltime een vervanging tot de kerst op zich wil nemen. Wij zoeken leerkrachten die sterk in hun schoenen staan en flexibel zijn i.v.m. inzet in meerdere groepen.

Groepsleerkracht VSORegio FlevolandPer direct zoeken wij een groepsleerkracht VSO voor een Cluster 4 school in de omgeving Lelystad. Het betreft een vervanging van 1 fte met nog onbekende duur.

Voortgezet onderwijs

Docent ScheikundeRegio Noord-HollandMet spoed gezocht een 1e graads docent Scheikunde voor een scholengemeenschap in de regio Haarlem. Het gaat om een reguliere baan van 7-15 lesuren per week.

Docent FransRegio Noord-HollandVoor een openbare scholengemeenschap in de regio Haarlem zijn wij per direct op zoek naar een docent Frans. Het betreft een functie met een omvang van 1.0 fte, waarvan 0.4 fte ziekte-vervanging en 0.6 fte regulier.

Docent DuitsRegio Zuid-HollandVoor een Vmbo school in de regio Rotterdam zijn wij per direct op zoek naar een docent Duits. Het betreft een reguliere functie van 0.24 fte, vertaald in 4 lesuren van 75 minuten in de 2e klas.

FairFlex Onderwijs bemiddelt bevoegde groepsleerkrachten en docenten in heel Nederland. Onderstaand een selectie van ons vacatureaanbod.

De leukste banen in het onderwijs vind je op www.fairflex.nl

FairFlex Onderwijs is lid van de ABU en is VRO gecertif iceerd volgens de NEN 4400-1 norm

Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op, wij vertellen je graag meer over

jouw nieuwe baan! Wij honoreren conform de geldende onderwijs CAO

en in overleg kan pensioen worden opgebouwd bij ABP of StiPP.

Telefoon 0522-238 810 E-mail [email protected] Website www.fairflex.nl

Voor een volledig overzicht van onze vacatures kijk op www.fairflex.nl

Werving & Selectie • Detacheren & Uitzenden • Flexpools • Interim management • Payrolling

beleidsmedewerker marleen Lammers van vos/abb heeft onderzoek gedaan naar mogelijke morele verschillen tussen openbaar en rooms-katholiek basisonderwijs. als openbare scholen zich op het thema burgerschap van het bijzonder onderwijs willen onderscheiden, moeten zij een duidelijke eigen visie ontwikkelen, is haar conclusie.

‘Veeloudershebbendeverwachtingdatconfessionelescholeninmoreelopzichtbeterzoudenzijndanniet-religieuzescholen’,verteltdepasafgestudeerdeonderwijskundige.Deze(voor-)oordelenwarenvoorhaaraanleidingomhieron-derzoeknaartedoen.Datspitstezichtoeopburgerschapsonderwijs,metdaarinspecifieke aandacht voor het burger-schapsgesprekindeklas.Eenaantalleerkrachtenvanopenbareen katholieke scholen heeft voor ditonderzoekaandehandvaneenpostereenmoreeldilemmabesprokenmetdeleerlingen.‘Opdeposterwaseenjonge-tjeineenrolstoeltezien,datnaasteengrasveldnaareengroepjevoetballendekinderenkijkt.Leerkrachtengingeningesprekmetdeleerlingenoverdesitu-atieopdeposter.’

Uithetonderzoekkwamnaarvorendatleerkrachten,ongeachtdenominatie,inhetgesprekvoornamelijkvragenstel-denaanleerlingen.Dezevragenhaddenmetnamebetrekkingophetgedragvandeleerling,dusophethandelenindebepaaldesituatie.Daarnaaststeldendeleerkrachtenvragen,waarbijleerlingenzichmoestenvoorstellendatzedesitu-atiezelfmeemaakten,dusomzichinteleveninwateropdepostertezienwas.

SolidariteitLammersconstateerdedatwanneerleer-krachtenuitsprakendedenwaarineenbepaaldewaardenaarvorenkwam,dezeuitsprakenvoornamelijkgerichtwaren

tekst en beeLd: martIn van den bogaerdt

opsolidariteit.Uithetonderzoekkwamooknaarvorendatergeensignificanteverschillenwarenininteractietussenleerkrachtenvanopenbareenrooms-katholiekescholen.‘Voordeonderwijs-praktijkishetdevraagofhetwenselijkisdatergeenverschillenzijnwaartenemenbijdezelessenenleerkrachtenvandetweeonderzochtedenominaties.Blijkbaarisereenbasishoudingteher-kennenineenburgerschapsgesprek,diebijleerkrachtenvanopenbareénkatho-liekescholenisterugtezien.’

Alshetopenbaaronderwijszichophetgebiedvanburgerschapvanhetbijzon-deronderwijswilonderscheiden,danverdienthetvolgensLammersdeaan-bevelingomteinvesterenineeneigenvisie,diebijleerkrachtenmerkbaarenzichtbaarmoetzijn.

Visie op identiteitIn2009voerdeLammersinhetkadervanhaarmasterspecialisatieOnderwijskundeaandeRadboudUniversiteitNijmegenbijVOS/ABBeenstage-onderzoekuitnaarre-gionaleverschillenindevisieopdeiden-titeitvanhetopenbaarprimaironderwijs.Bijditonderzoekstondendekernwaardenvanhetopenbaaronderwijscentraal,zo-alsVOS/ABBdiesamenmetdeledenheeftopgesteld.‘Deconclusievanmijneerdereonderzoek was dat algemene toegan-kelijkheidenbenoembaarheiddoorderespondentenuitvijfonderzochteregio’salsdebelangrijkstekenmerkenvanhetopenbaaronderwijswerdengezien.Ook

profileren met eigen visie op burgerschap

waserunanimiteitoverhetbelangvandedemocratischeuitgangspuntenvanhetopenbaaronderwijs.’

DegrootsteverschillennamLammerswaarophetthema‘imago’.‘InderegioRandstadenmiddenwerdhetgebrekaanidentiteitgenoemd.Ookzouopenbaaronderwijsgezienwordenalsonderwijszonderwaardenennormen.’VerderbleekdatinderegioNoordopenbaaronderwijsvaakalshetvanzelfsprekendeonderwijswordtgezien,integenstellingtotdevanoorsprongrooms-katholiekeregioZuid-oost.‘Indezeregioprofileerthetopenbaaronderwijszichsterkmetkwaliteitenver-nieuwendonderwijs’,aldusLammers.<

Marleen Lammers

Page 18: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

18 | schooL! 02 - noveMber 2010

op bijna elke school loopt minstens één vertrouwenspersoon rond, waar leerlingen, medewerkers of ouders een beroep op kunnen doen wanneer zij een klacht hebben. Waarom is dit belangrijk en wat doet zo’n vertrouwenspersoon eigenlijk? school! sprak hierover met albert van der zalm, bovenschools vertrouwenspersoon van de haagse scholen.

vertrouwenspersoon luistert en geeft raad

‘Eenbliksemafleider,zonoemikmezelfweleens.Eerstdedrukvandeketelhalenendaarnatotdekernvanhetprobleemzientekomen.’VanderZalmissinds2008vrijwilligbovenschoolsvertrou-wenspersoonvanDeHaagseScholen,stichtingvoorprimairenspeciaalopen-

baaronderwijsinDenHaag.Doorzijnjarenlangeervaringalsbasisschooldirec-teur,hoofdOnderwijsenCultuurbijdeVNGengemeenteraadslidinDenHaag,washijhiervoordeaangewezenpersoon.‘Toenzemevroegen,hebiknietlangnahoevendenken.Ikdraaghetopenbaar

onderwijs een warm hart toe en wilgraagmijnsteentjebijdragenaanhetoplossenvanconflicten.’

HoewelelkeafzonderlijkeschoolvanDeHaagseScholeneeninternecontactper-soonheeft,isdeaanwezigheidvaneen

In het voortgezet onderwijs kunnen leraren én leerlingen terecht bij een vertrouwenspersoon.

Page 19: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 19

eerstkwijtteraken,omvervolgensmeerinzichttekrijgeninhetdaadwerkelijkeprobleem’,legtVanderZalmuit.

Afhankelijkvandeklachtgeeftdever-trouwenspersooninformatieoverrech-ten en plichten, of adviseert om een

gesprekmetdeschoolaantegaan.VanderZalm:‘Vaakblijkthetprobleemnazo’ngesprekopgelost;deklagersnaptdanwaaromdeschoolbepaaldekeuzesheeftgemaaktendeschoolwilvaakbestweltegemoetkomenaanzijnofhaarwensen.’

Wanneerdeklagerdaarmee instemt,kandevertrouwenspersoonerookeengesprekmethetbestuurarrangeren.Indatgevalneemthetschoolbestuurdeklachtover.Alsdeklagerermetdeschoolofhetschoolbestuurnietuitkomt,kanhijofzijeenklachtindienenbijdeLande-lijkeKlachtencommissie.Inhetgevalvanbijvoorbeeldseksueleintimidatieofgeweldpleginghelptdevertrouwens-persoonhetslachtoffermetdeaangiftebijpolitie,justitieofdevertrouwensin-specteur.

Maarwaarligtdegrensinjetaakalsver-trouwenspersoon?VolgensVanderZalmbepaaltiederevertrouwenspersoondatzelf.‘Ikbenbijvoorbeeldnooitaanwe-zigbijeengesprektussenhetbestuurendeklager.Jestaatdantussentweewaarhedenin.Jekuntdegenediejouhetprobleemheefttoevertrouwdhetgevoelgevendatjenietaanzijnkantstaat.Inzulkegevallenvolgikhetprocesvanafdezijlijnenhoudikeenvingeraandepols.’

Fulltime stand-by‘Hetkanzomaarzijndatiemandjeover-stuuropbelt,terwijljeindesupermarktstaatofeendagjewegbentmetjegezin.Vertrouwenspersoonbenjezevendagen

bovenschoolsvertrouwenspersoonvangrootbelang.‘Vaakisdevertrouwens-persoonopschoolgewooneenleerkracht,ib’erofbouwcoördinatorensommigekwestieskunjenueenmaalnietmethenbespreken.Jeprobleemofklachtzoumaarnetbetrekkinghebbenopdegene

diecontactpersoonis.Inzulkegevallenishetprettigalsjenaardebovenschoolsvertrouwenspersoonkuntstappen,’legtVanderZalmuit.

Van der Zalm heeft ongeveer tien ca-sussen per jaar. Anders dan een ver-trouwenspersoon in het voortgezetonderwijs,heefthijalleencontactmetmedewerkersvandeschoolofouders.Leerlingenspreekthijniet,diezijnnogtejong.

‘Inhetenegevalkrijgjeeenrelatiefsim-pelevraagdiejezohebtopgelost,maarandere gevallen of klachten kunnenlangeenintensievetrajectenopleveren’,verteltVanderZalm.‘Zokunjetemakenkrijgenmeteenleerkrachtdieeenrechts-positionelevraagheeftoverbijvoorbeeldeenzwangerschap,ofeenouderdiewilwetenofeenschoolreisjewelofnietver-plichtis,omdathijhetgelddaarvoornietheeft.Maarhetkomtookvoordatjealsvertrouwenspersoonechtingewikkeldeklachtenkrijgt,vaakmeteenlangevoor-geschiedenis,overbijvoorbeeldonheusebejegeningdoordeschoolleiding,slechtebegeleidingvaneenzorgleerling,ofdeinrichtingvandeschoolorganisatie.Ookklachtenoverdiscriminerendgedrag,seksueleintimidatieofagressie,geweldofpestenkunnenintheorievoorkomen.’

Aandacht‘Wanneerjeeenklagerspreekt,ishetallereerstbelangrijkdatjeaandachtigluistertnaarwatdeklagertevertellenheeft.Vaakzitdepersooninkwestievolspanningenemotie.Hetiszaakomdit

Aanspreekpunt voor kleine en grote klachten

Albert van der Zalm: ‘Vertrouwenspersoon ben je zeven dagen per week’

perweekendaarmoetjewelmeekun-nenomgaan’,benadruktVanderZalm.‘Jemoetfulltimestandbyzijn.Daarnaastmoetjegeduldigzijn,aandachtigluiste-renendetijdnemenomeenzorgvuldigantwoordtegevenaandegenediejouopbeltofeene-mailstuurt.’VanderZalmwerktnauwsamenmetMarionFerber,deanderebovenschoolsevertrouwenspersoon van de HaagseScholen.‘Wekunnenonderlingcasussendoorsturenenzohandiggebruikmakenvanonzeindividuelekennis.Ookishetprettigdatjeiemandhebtaanwiejeeensituatiekuntvoorleggenenvanwiejefeedbackkuntkrijgen’,vertelthij.

De meeste voldoening haalt van derZalmuitdemomentenwaarophijvandegenediehijgeholpenheefteenbe-dankjekrijgt.‘Hetisfijnomtehorendatiemandsteunheeftgehadaanjeadvie-zenenbegrip.Datmaakthetwerkalsvertrouwenspersoonextraleuk.’<

vertrouWenspersoon tekst: WIetske Idema

beeLd: pr

Page 20: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

hoogbegaafdheId

20 | schooL! 02 - noveMber 2010

tekst: mIchIeL JongeWaard

ruim 90 procent van de basisscholen in nederland schenkt aandacht aan hoogbegaafde leerlingen. dat blijkt uit een rapport van het gronings Instituut voor onderzoek van onderwijs (gIon), dat werd gedaan in opdracht van de Inspectie van het onderwijs. aan de uitwerking en invulling kan echter nog veel worden verbeterd. de meeste schoolleiders geven overigens te kennen zelf nog ontevreden te zijn over de invulling van het aanbod.

Meeste scholen hebben aandacht voor hoogbegaafdheid

Deinspectietoontzichineenbeschouwingvanhetrapportpositiefkritischoverdeaandachtvoorhoogbegaafdheidinhetbasisonderwijs.Hetonderzoekmaaktduidelijkdateropdemeestebasisscholenaandachtenerkenningisvoormeer-enhoogbegaafdeleerlingen.Eenvastedefinitievanhetbegriphoogbegaafdheidwordtinhetonderzoekevenwelnietgehan-teerd,omdatdaarookindeschoolpraktijknauwelijkssprakevanis.Datblijktaluithetfeitdatervolgensdeondervraagdescholengemiddeld16(hoog)begaafdeleerlingenopschoolzit-ten,terwijldatervolgensdecriteriavandeonderzoekslitera-tuurongeveer5zoudenmoetenzijn.

Scholengaanopverschillendemanierenommethoogbegaafdeleerlingen.SommigescholennemendeelaanhetzogenaamdeLeonardo-onderwijs,anderescholenhebbeneeneigenplus-groepofkenneneenverrijkingsaanbodvoorindividueleleer-lingenindeklas.Opditmomentiserechternogweinigbekendoverdekwaliteitszorg:watzijndevoorafgesteldedoelenvanhetaanbodenhoezijnderesultaten?

Gedifferentieerd aanbod Hetmerendeel(40procent)vandescholendieeeneigenaan-bodvoorhoogbegaafdeleerlingenhebben,vultdatinmeteengedifferentieerdprogrammaindeeigenklas.Ongeveer19pro-centheefteengedeeltelijkeplusgroepbinnendeeigenschoolenslechts2procentneemtdeelaaneenLeonardo-concept.HetGIONconcludeertdatinhetgevalvandifferentiatieindeklashetvaaklastigisomvoldoenderesultaattehalen.Nognietindehelftvandegevallenvoldoethetgedifferentieerdeprogrammaaanalleeisenomtotdoordeonderzoekersgede-finieerd‘hoog-effectief’onderwijstekomen.Opvallendisdateenextraplusgroepvolgenshetonderzoekmaarnauwelijksmeervoorwaardentotsuccesbiedt.Inbeidegevalleniservaakteweinigbeoordelingvanhetleerlingenwerkeniserteweinig

Rapport over hoogbegaafd-heid in het basis onderwijs

Inhetrapport‘Onderwijsaanbodaan(hoog)begaafdeleerlingeninhetbasisonderwijs’beschrijvendeonderzoekershoeerinhetbasisonderwijswordtomgegaanmethetstimulerenvanhoogbegaafdeleerlingen.Hetintegralerapportistevindenopwww.voo.nl>onderwijsbeleid>dossierhoogbegaafd-heid.

afstemmingtussendebetrokkenleerkrachten,waardoorhetaanbodindeplusgroephetrisicolooptlostestaanvanhetklassikaleaanbod.Demeestescholenonderkennenoverigensweldeproblemenendemogelijkeverbeterpunten.

FinancieringErkanvariatiezittenindefinancieringvanhetaanbodvoorhoogbegaafdeleerlingen.Veelalwordthetuitderegulierebe-grotinggefinancierd,maarinsommigegevallenisersprakevaneenvrijwilligeouderbijdrageofsubsidie.Deinspectieconcludeertmetenigeterughoudendheiddaterindemeestegevallengeenextrabijdragevanouderswordtgevraagdvoorhetextraaanbod.Erwordtindebeschouwingnadrukkelijkopgewezendateenouderbijdrageinditgevalaltijdvrijwil-ligmoetzijn.DefinancieringbetekentvooralinhetgevalvanaparteLeonardo-klasseneenflinkebelastingvoorschoolbe-sturen,omdatdezevormvanonderwijskostbaarderisdaneengeïntegreerdaanbodindeeigenklas.<

Page 21: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 21

de schoolleider van het Jaar-pluim is dit keer voor de friese basisschooldirecteur Willem Wouda. een hoog ambitieniveau en externe gerichtheid vindt hij essentieel. “Ik wil dat kinderen laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen.”

pluim voor directeur van Friese topschool

DegeborenFriesissinds2000directeurvanopenbarebasisschool‘tHoldersnêstinhetdorpHarkema.Hetambitieniveaudathijmetzijnteamendeleerlingenna-streeft,wordtdirectzichtbaarinhetnieu-wegebouw.Waartotdriejaargeledeneenoudeschoolmeteenlekdakstond,staatnueenfrisenmodernpand.Eenruimecentralehalmetbibliotheekenkeuken,goedgeoutilleerdelokalenmetdigibordenentientallencomputersmakenmodernkwaliteitsonderwijsmogelijk.

Doe maar normaal…HethogeambitieniveauendeexternegerichtheidzijnvolgensWoudainFries-landgeenvanzelfsprekendheden.‘Destandaardhierisdatjejebescheidenopstelt.Doemaarnormaal,dandoejealgekgenoeg!Ditheeftdesociaal-econo-mischeontwikkelingaltijdgeremd.Ikwildatkinderenzichmetpositieflefaananderenvoorstellen.Borstvooruitenlaatmaarzienwiejebentenwatjekunt!’Hijwilkinderenmotiverendoorhetle-renbetekenisvoltemakenenzedaar-meetelatenervarendatdebasisschoolveelmeerisdandatgebouwwaarjenueenmaalnaartoemoet.ZozijnerinhetkadervanhetprojectKids&Companycontactenmetbedrijven.Groep7bijvoor-beeldwerktaaneenwebsite,waaropkinderenkunnenzienwatervoorhentedoenisinderegioNoordoost-Friesland.‘Recreatievebedrijvenkunnenzichpro-

filerenmetfilmpjeseninterviews,diedekinderenzelfmakenenonlinezetten.’Anderegroepenorganisereneenactievooreengoeddoel,lerenhoezekunnenondernemenofmakeneenkinderkrant.Ditbetekenisvollelerenkomtooktotui-tingindecontactendieleerlingenviahetdigibordhebbenmetallerleimensendieeenniet-alledaagsberoepuitoefenen.ZoheefteenF16-pilootvanVliegbasisLeeu-wardenviaskypeoverzijnwerkverteldeniseropdiemanierookcontactgelegdmetZakenvrouwvanhetNoordenNel-lekeMulderendeFrieseuitzendonderne-merRomkeKooyenga.‘Ookisergeskypetmetdeburgemeester.Hijverteldedathijinhetvoortgezetonderwijseenkeerisblijvenzitten.Jekuntdusveelbereiken,ookalsheteenkeerwatmindergoedgaat.’

Intrinsieke motivatieWoudabenadruktdatdeambitiesvandeschoolnatuurlijkookwordengevoeddoorhetteam.Alsdirecteurwilhijgeenabstracte onderwijsdoelen waar deleerkrachtenvoorwordengekneed.‘Wemoetenmetelkaaronzedoelenbepalen,waarbijhetvanbelangisdatdeleer-krachtenhuneigenprocesvormgeven.Hetwerktinspirerendalsjezelfzietwaarjetekortkomingenenjekansenliggen.Datverhoogtdeintrinsiekemotivatie,watuiteindelijkgoedisvoordekwaliteitvanonsonderwijs.‘<

Schoolleider van het Jaar-Pluim

OnderwijsbureauMeppelheeftdeSchoolleidervanhetJaar-Pluimop29septemberuitgereikt.WillemWoudawerduitdriegenomineerdengekozenalswinnaar,omdathetteam,deoudersenhetbestuurROOBOLhemzienalseenenthousiaste,gedreven,humoristischeeninspirerendeschoolleider.‘Willemisambitieusmetoogvoormensenorganisatie.HijkenmerktzichdoorzijnvolledigeinzetomvanzijnschooleentopschoolinFrieslandtemaken’,aldusdejury.

frIese schooLLeIders tekst en beeLd: martIn van den bogaerdt

Page 22: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

zoek | maak | deel leermateriaal

Wat is…eten?

Page 23: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 23Magazine voor het openbaar onderwijs | 23

rIsIcoanaLyse en aWard

zoek | maak | deel leermateriaal

Wat is…eten?

over het kapitaal van schoolbesturen is de laatste jaren al veel gezegd. Is het waar dat scholen te veel geld oppotten? nee, zo blijkt uit onderzoek. Wel moeten scholen beter aantonen waaróm ze een deel van hun vermogen als spaargeld opzij zetten. dat kan door de risico’s in kaart te brengen.

‘breng de risico’s in kaart’

DeCommissieDonheeftvorigjaardevermogenspositievanschoolbesturenonderzocht.Donkwammethetbegrip‘kapi-taalnorm’enconstateerdedaterweliswaarschoolbesturenzijndiedezenormoverschrijden,maardatzo’nbestuurdannognietzondermeerals‘rijk’bestempeldkanworden.Dathangthelemaalafvandesituatiewaarindatbestuurverkeertendetoekomstigeverplichtingenenrisico’sdieopdescholenafko-men.OmditinzichtelijkertemakenadviseertDondeschoolbe-sturenjaarlijkseenmeerjarenbegrotingeneenrisico-analyseoptestellen.

DatvindtookGekeLexmond,teammanagerbijVOS/ABBCon-sulting,diemethaarteamschoolbesturenondersteuntbijhunfinanciëlezaken.Zijmerktindepraktijkdatalveelschoolbestu-renbegonnenzijnmetrisico-analyses.‘Hetbesefgroeitdateengoedinzichtindefinanciëlerisico’svangrootbelangis.Juistvoorhetonderwijsmoethethelderzijnhoeveelergeïnvesteerdkanwordenenhoeveelergespaardmoetworden’,aldusLexmond.

AwardLexmondvindthetzelfszobelangrijkdatzeeenAwardlaatontwerpen,diewordtuitgeloofdvoorhetschoolbestuurdatnahetmakenvaneenrisico-analysehetbesteaandeslagisgegaanmetzijnfinancieelbeleid.‘Zowillenwestimulerendaterookechtietswordtgedaanmetzo’nrisico-analyse’,zegtze.‘Hetmoetgeenpapierentijgerworden’.Uiteindelijkgaatheteromdathetschoolbestuurnietalleenzijnfinanciëlepositiescherpinbeeldheeft,maardaarookopgaatsturen.

‘Vaststaatdateendeelvandeinkomstenopzijgezetmoetwor-denvoortoekomstigeverplichtingen,maarookvoorzowelvoorzienbarealsonvoorzienbarerisico’s’,legtLexmonduit.Eenvoorzienbaarrisicoisbijvoorbeeldeenwatouderpersoneelsbe-stand:dankunnenernogforsebapo-kostenaankomen.Maarookeenjongpersoneelsbestandkaneenrisicoinhoudenwantvooraljongepersoneelsledenmakengebruikvanouderschaps-verlof.Ditsoortrisico’szijnwelintecalculeren.

Onverwachte tegenvallersDaarnaastzijnerechterreservesnodigvoorónvoorzienbarerisico’s.Datzijntegenvallersdiezichonverwachtskunnen

voordoen.Denkaaneenconflictmeteenpersoneelslid,eenonverwachthoogziekteverzuimofeenplotselingeleerlin-gendalingomdatbijvoorbeeldeenandereschoolindebuurteennieuwgebouwoplevertenleerlingenwegtrekt.Danzithetschoolbestuuropeensmetteveelpersoneel.‘Erisaltijdeenbuffernodigomditsoorttegenvallersoptevangen.Daaromishettemakkelijkomtezeggendateenbestuurteveelgeldoppot.Zo’nbuffermoeterzijn’.

Lexmondhelptscholenderisico’sinkaarttebrengen.Ookad-viseertzescholenhoegrootdebuffermoetzijn,enhoeveelergereserveerdmoetwordenvoordewelvoorzienbarerisico’s.‘Daarnakijkenwehoeveelkapitaalerdaadwerkelijkis.Somsvalthetmeeenisernogruimtevooreeneenmaligeinvestering.Maarinanderegevallenmoeterbezuinigdworden.Wijkomenbeidesituatiestegen,hetverschiltperbestuur.’<

tekst: Lucy bekerbeeLd: martIn droog

Informatie

GekeLexmond,telefoon06-20516610,[email protected]/ABBontvangenkortingophetadviestrajectenderisico-analyse.

Page 24: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

nova coLLege 2010

24 | schooL! 02 - noveMber 2010

tekst: Jan barendsebeeLd: nIco schouten

de voo-onderwijsprijs zet tweejaarlijks een interessante en opvallende persoonlijkheid uit het openbaar onderwijs in de schijnwerpers. Iemand die dit jaar net naast de prijs greep, maar wel lof verdient voor zijn initiatief campus teniersplantsoen, is ajoeb mohamed, directeur van het nova college in den haag.

Campus met weekendschool slaat aan in den haag

AjoebMohamedmaakteopzijnNovaCol-legeindeHaagseSchilderswijkeengrootsuccesvanhetprojectCampusTeniers-plantsoen.HetprojectisgenoemdnaarhetplaatselijkeTeniersplantsoenenbiedtleerlingenénvolwassenenuitdebuurtdekansomzichnaschooltijdenopzaterdag,opdoordeweekseavondenensomszelfsopzondagverderteontwikkelen.Hetpro-jectkomtuitdekokervanAjoebMohamedenKarsVeling,algemeendirecteurvandeJohandeWittScholengroep,waaronderhetNovaCollegeressorteert.

KarsVelingdroegAjoebMohamed,alsmotorvanhetproject,vooralskandidaatvoordeVOO-onderwijsprijs.‘Hijweetmensenteovertuigenvandegrotewaar-

devanhetproject.Hijschrijftgeendikkerapporten,maartoonteenovervloedaanpraktischedaadkracht.Enhijiseenvoor-treffelijkorganisator;heeldirect.Boven-dienkenthijdemensenenweetaltijddejuistetoontevinden.Endatisnietdetoonvandegoedwillendewelzijnswer-ker.Diehebbenvaakietsvan:“Jehebthetmoeilijkenikkomjeeenbeetjehelpen.”Aandieneerbuigendheidmaakthijzichnietschuldig.Enhijheeftgezorgdvooreenkwalitatiefenstevigaanbodvoorjongerenenvolwassenen.Diewetendusdatzeerechtietsaanhebben.DatiseensleutelfactorgeweestindeontwikkelingvandeCampus.’

Grote diversiteitAjoebMohamediszondertwijfeleendui-zendpoot,wantbehalvealzijninspan-ningenvoorhetproject,leidthijooknogzijnschoolendatisgeensinecure.Devijfhonderdleerlingenzijnallemaaluitanderelandenafkomstigensommigenspreken nog geen woord Nederlands.HetNovaCollegeiservoorleerlingenvantwaalftotenmetzeventienjaar,diekorterdantweejaarinNederlandzijn.DebedoelingisdatzijnaeenintensieveperiodevananderhalftotmaximaaldriejaarNT2-onderwijsdoorkunnenstro-mennaareenvormvanreguliervoort-gezetonderwijs.

500 cursisten op zaterdagMohamediseendrukbezetman.Vooreenonderhoudmethemzelfopkorte

termijniseentelefoongesprekdeenigeoptie;eventussendoor,opzaterdag.Opdeachtergrondklinkengeluidenvaneenschoolinvolbedrijf.‘Wehebbennuzater-dagschool’,verklaartMohamed.‘Naasthetregulieredagonderwijshebbenwenadrieuur’smiddagsveelprogramma’svoordebuurtbewonersenleerlingenenopzaterdaghebbenwezelfswel500cur-sistenhier,waarvandehelftvolwasse-nen.Datzijnongeveerveertiengroependievoortaallessenkomen,tweegroepenvoorEngelsenviervoorICT.Enooknogeengroepdiekomtvooreenmodevakop-leiding.Datzijnerbijelkaarzotussende250en300mensen.Endandeleerlingennog.Wehebbenongeveerzestigleerlin-genvandebasisschool,groepzevenenacht,diehetprogrammaWarmlopenvoor de Brugklas volgen. Diewordenbijgespijkerd in begrijpend lezen entechnischlezen.Degrootstegroepleer-lingenkomtuithetvoortgezetonderwijs.Diekomenvoorextralessenwiskunde,natuurkunde,scheikunde,economieen,uiteraard,Nederlands.’

Grandioos‘Ikvondhetzondedatonzeschoolnadrieënnietmeeringebruikwas:eeninfrastructuurvanmiljoenendieuitbelastinggeldwordtbekostigd.IkvondKarsVelingdirectaanmijnzijde.Maarjemoeteerstweldefinancieringrondzientekrijgen.Datwasnognietzogemakke-lijk,maartochluktehetons’,aldusMo-hamed.‘Wewillenmetonzeschooleen

CAMPUSTENIERSPLANTSOENSCHILDERSWIJK

DE

ZATERDAG SCHOOLGOED VOOR JOU, MAAR OOK GOED VOOR U!

WIJ NEMEN JOU SERIEUSNaar de Zaterdagschool kom je om iets te leren. Elke zaterdagmorgen van

9.30 uur tot 12.30 uur worden de lessen gegeven (met een half uur pauze).

Meld je je aan voor een cursus, dan ben je wel verplicht de hele cursus af te

maken. Op die manier laten wij zien dat wij jou serieus nemen.

EN DE ZATERDAGSCHOOL IS ER OOK VOOR U !U wilt wat bijleren. Ook als volwassene kunt u bij ons terecht voor diverse

cursussen. Iedereen vanaf 18 jaar kan bijvoorbeeld een cursus Nederlands

volgen, maar misschien is de cursus ICT iets voor u, als u meer wilt weten

over computers? Hebt u vragen waarop u geen antwoord weet? Aan onze

balie staan de medewerkers voor u klaar om u te helpen.

KUNNEN WE U ERGENS MEE HELPEN?Aan onze balie zitten medewerkers die van alle markten thuis zijn. Zij

beantwoorden de hulpvragen van leerlingen én buurtbewoners. Vragen

over verschillende onderwerpen zoals werk en opleiding, opvoeding,

burgerschap of hulpverlening kunt u hier stellen. Wij luisteren naar u. De

medewerkers gaan direct achter de antwoorden aan en komen zo snel

mogelijk bij u terug om uw vraag naar tevredenheid te beantwoorden.

LOCATIESDe meeste cursussen worden gegeven

in het Nova College of op locaties van Zebra.

Adres Nova College:

Hooftskade 127/129

2526 KB Den Haag

HOE MELD IK ME AAN?Voor meer informatie en aanmeldingen,

bel met het algemene telefoonnummer:

070 388 42 00

Kijk ook op:

www.novacollegedenhaag.nl

www.zebrawelzijn.nl

www.campusteniersplantsoen.nl

De cursussen worden voor alle jongeren en

buurtbewoners gegeven. Iedereen is dus welkom!

De Zaterdagschool is onderdeel van Campus Teniersplantsoen.

Campus Teniersplantsoen is een hecht netwerk van partners dat zich

inzet voor talentontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen

uit de Schilderswijk. Daarmee vergroot de campus hun kansen op

een volwaardige plek in de maatschappij én ontstaat een prettige en

veilige leefomgeving.

Jij wilt toch ook alles uit het

leven halen wat er in zit?

Op de Zaterdagschool kan je

jezelf hogerop werken.

CAMPUSTENIERSPLANTSOENSCHILDERSWIJK

Page 25: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 25

Campus met weekendschool slaat aan in den haag

bijdrageleverenaaneenbeteresamen-leving.Bijveelmensenhierheersteengrotebehoefteomhunpositieteverbete-ren.Endatzalinvergelijkbarewijkeninanderestedennietanderszijn.Daaromhoopikvanganserhartedatwatwijhierhebbenneergezetindenlandenavolgingzalvinden.InDenHaaggaathetconceptzichalverspreiden.’

VoorAjoebMohamedkomtlangzamer-handdepensioengerechtigdeleeftijdin

zicht.‘Hetisprachtigomditallemaalmeetemaken.Ikdoeditmetontzettendveelplezier,maarerzijneenpaardingendieikooknogwildoenendiezijnniettecombinerenmetditdrukkebestaan.Zohoudikvanreizenenwilikookweergaanstuderen.’ErzaldusbinnennietaltelangetijdeenopvolgervoorMoha-medbenoemdmoetenworden.Overeenpaarfunctie-eisenheeftMohamedeenglashelderemening,eenmeningdieookveeloverhemzelfzegt:‘Degenediehier

DeVOO-onderwijsprijsisditjaartoegekendaanWimPak,directeurvanobsBloemhofinRotterdam.OverWimPakstondinhetvorigenummervanSchool!eenrepor-tage.AjoebMohamedeindigdealsgoedetweedeindestrijdomdeVOO-onderwijsprijs.

straksdeleidingvanmijgaatoverne-men,moetallereerstditconceptonder-schrijven.Nietalleenhetdagonderwijs,maarookhetbredebuurt-conceptvanhetprojectCampusTeniersplantsoen.Anderskomthijwatmijbetreftechtnietbinnen!En’,zegthijlachend,‘alsikgeengoedeopvolgerkrijg,danblijfiktochge-woondoorgaan?!’<

Campus Teniers-plantsoen

RondomhetTeniersplantsoenindeHaagseSchilderswijkhebbeneendrietalmaatschappelijkepartnersdehandenineengeslagenommetsteunvandegemeenteDenHaagdeleefbaarheidendesocialebindingbinnenditgebiedtevergroten.

Page 26: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

pILot herstart

26 | schooL! 02 - noveMber 2010

tekst: Lucy bekerbeeLd: Jan van der meyde

dankzij een uniek pilotproject voor het basisonderwijs zit in de regio IJssel en Lek geen enkel probleemkind meer thuis. ze zitten in speciale klasjes van het project herstart en op de rails Junior, die erop zijn gericht de kinderen terug te plaatsen op een gewone school. het succes is groot, maar het project loopt af.

proefproject is redding voor jonge thuiszitters

KiekBroekman,directeurvanhetWSNS-samenwerkingsverbandIJsselenLekinCapelleaandenIJssel,isertrotsopdatruimdertigkinderendiewegensern-stigegedragsproblementhuiszaten,nuweer naar school gaan. Dat is het re-sultaatvandeeerstetweejaarvanhetproefproject.‘Dezeaanpakiseenultiemvoorbeeldvanpassendonderwijs’.

BroekmanneemtonsmeenaarDePiloot,eenopenbarecluster4-schoolindeRot-terdamsewijkOmmoord,grenzendaanCapelle.HierzijndeklasjesvanHerstartenOpdeRailsJuniorondergebracht,ineenapartbijgebouwtje.Tweelokalenenvierleidstersvoorde12leerlingen,onderwiedriekleuters.Hoejongzeookzijn,ditzijnallemaalkinderendieeerderophuneigenschoolzijngeschorstwegenswangedrag. Kinderen die om allerleiredenennergensmeerterechtkondenennoodgedwongenthuisbleven, ter-wijlzeleerplichtigzijn.Hunouderszijnvaakwanhopig.Herstartbiedthuneennieuwekans.

‘Het zijn gewone kinderen, ze heb-ben in het algemeen geen stoornis.Wel iser vaaksprake vanheftige ge-zins- en omgevingsproblemen waar-doorzeuithunevenwichtzijn’,verteltMarionStolwerk,afdelingsleidervanDePiloot,diehetprojectonderdakbiedt.‘Eeninterventiealsdezekanveelbeteke-nenvoordezekinderen,hunoudersendeschool.Zekunnenallemaaleventotrust

komenendekinderenkrijgenhiereensuper-vaardigheidstraining.Datwerkt’.

Wennen aan schoolHerstart-leerlingenblijveninprincipenietlangerdan16weken.Indieperiodekrijgenzeeenintensievetraining-inschoolgaan. ‘Sommige kinderen heb-benheellangthuisgezeten,diemoetenweerwennenaanschool’,zegtStolwerk.

Zegeefthetvoorbeeldvaneenjongenvan12jaar,diealnegenmaandenthuis-zatmetheftigeangstaanvallen.‘Inonskleineklasjeginghetgoed,endaarnahebbenwijhemgeplaatstopeenschoolvoorvoortgezetspeciaalonderwijs,waarhetnogsteedsgoedmethemgaat.Hijlachtweer!Hetiszomooiomzo’nkindtekunnenhelpen’.

DatzeggenookdeleerkrachtenvanhetHerstart-project.CoördinatorChrissydeVriesisronduitenthousiast:‘Ditisgewel-digwerk.Wekunnendekinderenhierveelindividueleaandachtenrustbie-den,dankzijhetkleineklasjeendestillewerkplekkenmetschotjesertussen.Jezietdekinderentotrustkomen.Ditluktnietineengewoneschoolklas,datkunjeooknietvaneenjufverwachten.’

HetverschiltussenHerstartendecluster4-schoolDePilootisdatdePiloot-leerlin-genkampenmetgediagnosticeerdege-dragsproblemen,waarbijspeciaalon-derwijsnodigis.DeHerstart-leerlingenhebbenanderemoeilijkheden,dievaakopgelost kunnen worden, waarna zeweerlerenzichgoedtegedragen.Tijdensdetime-outbijHerstartwordenkindensituatieonderzochtenwordtintensief

metouders,schoolartsenenmaatschap-pelijkwerkoverlegd.‘Wehoudendelij-nenkort,allezorgverlenerszittenhieraantafel’,zegtStolwerk.Na16wekenwordtbeslistofeenkindterugkannaareenregulierebasisschoolofspeciaalon-derwijsnodigheeft.

Uit de verre omtrekBroekmanmerktdatanderesamenwer-kingsverbandenhaarprojectookontdekthebben.Steedsvakerkloppenzeaanom-datzehunjongethuiszittershiergraagwillenonderbrengen.Daarisechtergeenbekostigingvoor,omdatdegeldenvoordepilotspecifiekzijntoegekendvoordere-gioIJsselenLek.Maarveelschoolbesturenvindendezeoptie–vaakdelaatstevoorthuiszittendekinderen–zointeressant,datzezelfbetalenvoor‘gast-leerlingen’.

‘Ultiem voorbeeld van passend onderwijs’

Page 27: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 27

Herstartisbestemdvoorkinderenvanafvijfjaardienaproblemenopschoolthuiszitten.OpdeRailsJunioriservoorkin-derenvanaftienjaardienogwelnaarschoolgaan,maardaardusdanigemoei-lijkhedenhebben,dateenschorsingenthuiszittendreigen.‘Scholengaanvaakheellangdoormetzo’nkind,maareentime-outkanwonderendoen.Daarmeekunnenwevaakvoorkomendatzo’nkindvanschoolmoet’,zegtStolwerk.

KiekBroekmanisinitiatiefnemervanhetproject.‘Ikwistdaterreboundvoor-zieningenbestaanvoorhetvoortgezetonderwijs,maarinhetprimaironder-

wijsbestondzoietsniet.Terwijlikeenlijstvancrisisgevallenhad,waarechtietsmeemoestgebeuren.Toen las ikoverhetOpdeRails-projectinRotter-dam, waar ook 10-jarigen al worden

opgevangen.Datbrachtmeophetideeomietsdergelijksteorganiserenvoorhetbasisonderwijs.Devoorzittervanonssamenwerkingsverband,PetervanLoon,wasdirectenthousiastenDePi-lootwildegraagpartnerzijninhetpro-ject.Uiteindelijkkregenwealseerstepo-organisatiegeld toegekend uitdelandelijkereboundvoorzieningen,dietotnutoegereserveerdwarenvoorhetvoortgezetonderwijs’.

Proef bijna afgelopenNuhetprojectzosuccesvolblijkttezijn,neemthetenthousiasmebijBroekmanenStolwerkalleenmaartoe.Ookdeleer-

plichtambtenarenindewijdeomtrekzijngeïnteresseerd.Endebasisscholeninderegiozijnblij,wantzijwetenvaakniethoehetverdermoetmeteenonhandel-baarkind.‘Wijwillendeuitkomstenvan

ditprojectdanookweerinzettenvooreenpreventieveaanpakopdescholen’,zegtBroekman.‘Hetgaatomdekinderen,enhetallerbesteisnatuurlijkdezesitu-atietevoorkomen.’Economischgezienishetprojectookvoordelig:veelkinderenkunnennahunverblijfbijHerstartterugnaareengewoneschool,endatisvoor-deligerdanspeciaalonderwijs,waarzeandersvaakterechtkomen.

Helaasisdeproefbijnaafgelopen.Detweejarigepilotisnogmeteenjaarver-lengd,endatderdejaarisnuingegaan.Heteindeis inzicht,ookalomdatdelandelijke financiering van dit soortvoorzieningenterdiscussiestaat.’Datiszojammer,omdatderesultatenzogoedzijn’,zegtBroekman.‘Ditpasthelemaalinhetkadervanpassendonderwijs.Wewillenerdolgraagmeedoorgaan,maardaniserwelstructureelgeldnodig.Alshetnustopt,komeneronherroepelijkweerkinderenthuistezitten.Datisheelfrustrerendalsjeweetdaterietsaantedoenis.Ikdoeeendringendberoepophetministerieomditprojectteverlengenof–nogbeter-structureeltemaken.’<

‘Hier moet structureel geld voor komen’

Marion Stolwerk (links) en Kiek Broekman in een Herstart-klas. ‘Deze werkplekken met schotjes brengen veel rust’.

Page 28: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

gezonde schooLkantIne

28 | schooL! 02 - noveMber 2010

tekst: mIchIeL JongeWaardbeeLd: han cozIJn

het aantal mensen met overgewicht stijgt en ook kinderen worden steeds zwaarder. veel scholen zien het inmiddels als hun taak om kinderen ook over gezond eten het nodige te leren. praktijkschool W.J. bladergroen in purmerend brengt de theorie ook in praktijk: in de kantine zijn de roze koeken ingeruild voor mueslirepen en de vette saucijzenbroodjes maakten plaats voor waldkornbollen met 30+ kaas.

gezonde schoolkantine in de praktijk

DeschoolwerdsamenmetvieranderescholengenomineerdvoordestimuleringsprijsvoordeGezondeSchoolkantine2009-2010.Dieprijs,diewerduitgeloofddoorhetVoedingscentrum,kwamvolgensdocentHanCozijnniethelemaalonverwacht.‘Wezijnaleenpaarjaargoedbezig.Datwewerdengenomi-neerd,waswelheelleuk.EenpaarleerlingenzijnsamenmetonzeschoolleidingnaardeprijsuitreikinginUtrechtgegaan.Wewistenweldatweeengoedekansmaakten,maardeleer-lingenwarennatuurlijkwelgespannen.Toenbleekdatonzeschooldeprijshadgewonnen,begonnendeknietjesnogmeer

teknikken.Dekinderenmochtendeprijs,eenchequevan10.000euro,ophetpodiuminontvangstnemenuithandenvanministerAndréRouvoet.Vooreenvollezaal,datisnietniks.’

Vroeg beginnenDerdejaarsleerlingenzijnverantwoordelijkvoordedagelijksegangvanzakenindekantine,ondertoeziendoogvanmeesterHanCozijn.Voorhetkantineteamisvroegbeginneninmid-delsdedagelijkseroutine.Iedereochtendwordtalomachtuurbegonnenmethetbakkenvanversbrood.Devoorbereiding

Han Cozijn in de schoolkantine met zijn leerlingen.

Page 29: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 29

gezonde schooLkantIne

voordepauze,dieomtienuurbegint,ismeteeninvollegang.Hetschapmetdegezondesnacksmoetwordenbijgevuldenerzijnveeltosti’snodig.HanCozijnhoudtnauwlettendeenoogjeinhetzeil.‘Nick,eriseenplakkaasover.Waaromisdat,denkje?Datbetekentdaterergenseentostizonderkaasindezakzit.’Nickontkenteerst,maarnacontroleblijktmeesterCozijntochgelijktehebben.‘Sorry,meester.’Cozijn:‘Iksnijdaltijd22plakkenkaasaf,daarkunjepreciestweezakkenmetelftosti’svanmaken.Eenplakteveelbestaatdusniet.’

Voorbereiding op stageDeGezondeSchoolkantineiseenondersteuningsprogrammavoorhetmiddelbaaronderwijs,datwordtuitgevoerddoorhetVoedingscentrum.MetditprojecthelpthetVoedingscentrum,datfinancieelwordtondersteunddoorhetministerievanLand-bouw,NatuurenVoedselkwaliteit,scholenomeengezondereschoolkantineterealiseren.DePurmerendseschoolmochtaleenaantalkereneenjaarlijksesubsidievan1.000euroontvan-gen,terondersteuningvandekantine.Cozijnlegtuitwaarom

Voor het kantineteam is vroeg beginnen inmiddels dagelijkse routine

deschoolkantineeenbelangrijkeaanwinstisvoordeschool.‘Inonzeschoolkantinedoendekinderenopeenheelpraktischemanierervaringop.Zelerenhoezeetenmoetenvoorbereidenenmaken,maarookhoezehetmoetenverkopenaandeandereleerlingenendedocenten.Dezeervaringbereidtzegoedvooropdeexternestage,diezevooralvolgeninwelzijnsinstellingenindestad.’

HetVoedingscentrum,datvooralbekendisvandeSchijfvanVijf,heeftzichzelftendoelgesteldomervoortezorgendatin2015alleschoolkantinesgezondzijn.DeTweedeKamergingzelfsakkoordmeteenmotiedieditwilrealiseren.VolgenshetVoedingscentrumisdeschoolkantinedeplekbijuitstekomjongerentehelpeneengezondeetpatroonteontwikkelen.Bo-vendienkaneengezondevoedingdeleerprestatiesbevorderen.

Veel extraatjesEenpositievebijkomstigheidvoorpraktijkschoolW.J.Blader-groenisdewinstdiemetdeactiviteitenvandekantinewordtgeboekt.Deschoolkantinebehaalthaaromzetnietuitsluitendtijdensdeeigenlunch,maarookviaklantenvanbuitendeschool.Zoisheteigenschoolbestuur,dePurmerendseScholen-Groep,eenvasteklantvanCozijnenzijnleerlingen.Dekantinemagvaakdebroodjesensmoothiesvoordevergaderingenenbijeenkomstenleveren.MaarookdeambtenarenvangemeenteDeRijp,datindebuurtvanPurmerendligt,genietenregelma-tigvanderijkelijkbelegdebroodjes.

‘Metdeopbrengstenkunnenweonsalsschoolveelextraatjespermitteren’,aldusCozijn.‘Wedoenvooralveelterugvoordeleerlingen.Zowordenertraktatiesgekocht,zoalspepernotenvoorindeSinterklaasperiode.Maarwehebbenvoordevakan-tieookeengrotebarbecuevooralleleerlingengeorganiseerd,diehelemaalgratiswas.Datwenueenprijshebbengewonnen,isheelergleuk.Maarwatikeigenlijknogleukervind,isdatweinmiddelsookeenvoorbeeldzijnvoorveelanderescholen.Diekomenbijonslangsomdekunstaftekijken.’<

Uit het juryrapport

PraktijkschoolW.J.BladergroenuitPurmerendheeftdestimuleringsprijsvoordeGezondeSchoolkantine2009-2010gewonnen.Dejuryzegtinhaarrapport:‘Dezeschooliseenvoorbeeldvoordeomgeving.Deschoolverkooptnamelijkookgezondebroodjesaananderescholen.Deleerlingenbereidenenverkopenzelfversafgebakkenbruinebroodjesmetgevarieerdgezondbelegensmoothies.Zevolgenkooklessenenlopenstageindekantine.Indelessenwordtaandachtbesteedaangezondeten.’

Page 30: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

30 | schooL! 02 - noveMber 2010

een cursus vallen voor kinderen? hier en daar werd ongelovig gelachen toen dat onderwerp onlangs in het nieuws opdook. ‘alwéér iets waar scholen zich om moeten bekommeren’, was een andere veel gehoorde reactie. maar de resultaten bij de 38 scholen die proefdraaiden met een valtraining, liegen er niet om: het aantal kinderen met letsel door vallen nam met de helft af.

valtraining voor binnenkinderen werkt

Precies25jaargeledenverscheeneenboekjevandetoenmaligegroepsleerkrachtengymdocentYosLotens.‘Vallenenhuilenoftuimelenzonderbuilen’,heettehet.Hetwaszijneersteroepomaandachtvoorhetfeitdatkinderenonnodigvaakletseloplo-penbijhetvallen.Pasnu,eenkwarteeuwlater,wordthijechtgehoord.Lotens,inmiddelsdocentopdeKatholiekeTechnischeSchoolinVoorhout,krijgtopeensopgroteschaalnavolging(ziekader).ConsumentenVeiligheidheefteenlespakketmet

Ook bij ijshockey profiteren kinderen van een valtraining.

Wat kinderen leren op valtraining

•rollendvallen,vanlangzaamnaarsnel•vanuiteenlagenaareensteedshogerepositie•vangeregisseerdnaaronverwachtvallen•naaropzij,naarvorenennaarachterenvallen•nietopjehoofdvallenofmeteenuitgestokenarm

hemontwikkeld,werktaandeverspreidingvandelespakket-tenenbijbehorendetrainingenopscholen,enerzijndiversesteunpunteninoprichting.

‘Inmijntijdalsleerkrachtzagikveelkinderenvallenophetschoolplein,’verteltLotens.Hijgaftoenal‘tuimelcursussen’aanjudoleraren.‘In1985stondookaleensindekrantendatvallendebelangrijksteoorzaakwasvanletsel.Ikzagdaaralsgymdocentenjudoleraareentaakliggen.Ikdacht:alsjeindegymnastieklesaandachtbesteedtaanvallen,bereikjeie-deréén.’

KoprolOnhandigheidmetvallenisgeennieuwverschijnsel,zegtLo-tens.Vrijwelelkkleutertjedateenkoprolwilmaken,zetz’nvoorhoofdopdevloerensmaktvervolgensopz’nrug.Alskin-derenveelklimmen,rennenenspringenwordenzevanzelfsoepel.Maardoordatzijtegenwoordigmeerachterdecomputerzittenenminderbuitenspelenensporten,komthunmotoriekmindergoedtotontwikkeling.Doordatzeooksteedszwaarderworden,isdeverwachtingdatkinderensteedsvakerzullenvallenendaarbijmeerletselzullenoplopen.

Page 31: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 31

vaLtraInIngen en gymnastIekonderWIJs tekst:marIJke nIJboer

beeLd: obs de morskrIng

MoniquevanArk,vakleerkrachtgymnastiekbijopenbareba-sisschoolDeMorskringinLeiden,vindthetgeenszinsoverdre-venomkinderentelerenvallen.‘Zespelenzóweinigbuiten.Alsjevankleinsafaanregelmatigvalt,leerjevanzelfhoedatmoet.Benjenegenenvaljevoorheteerstecht,danisdatengenkanhethardaankomen.Kinderenzettenzichdanschrapmethunarmenenvallenopeenkrampachtigemanier.Zolo-penzealgauweenbreukop.’

Lotenspleitervooromdevaltrainingeenplektegevenindegymlessen.‘Eengoedereflexleerjealleenaanalsjehetveel-vuldigdoet.Alsjehetnietonderhoudt,verliestheteffectgaan-dewegaankracht.’Tijdensdegymleswordenvaakcircuitsmetverschillendeactiviteitenopgesteld.‘Laatleerlingendanbijéénvandieonderdelenoefenenomnaeensprongofeenzwaaitevallen,opzijofnaarachteren.Alsjezedatregelmatiglaatdoen,blijfthetinhunsysteemzitten.’Datisnuttig,enzevindenhetnogleukook:‘Alsjeeendikkematneerlegt,roepenkinderenmeteen:mogenweevenopdematvallen?Hetdaagtuit.’

Uitdagende schoolpleinen VanArkvolgdeeentrainingbijLotensengeeftbinnenkorteentweedeserievantienvallessen.Hetinbouwenvandeoefenin-genindegymlesvergtwelwatgepuzzel.‘Hetiseenbeetjezoe-kennaarevenwichttussendegewonegymlessenenvallessen.Ikkannietzomaargymlessenschrappen,wantdiehebbennetalstaalenrekenenhundoelenenleerlijnen.’

Lotensziettotz’npleziersteedsmeeruitdagendeschoolplei-nendieuitnodigentotbewegen.‘Vaakhebbenscholenook‘be-weegkisten’metspelmateriaaldataansluitopdegymlessen.Daarmeekunjekinderenlerenomzelfstandigtespelen’.Datisgeenoverbodigeluxe,beaamtVanArk:‘Alshetlekkerweeriszegiktegenkinderen:gastrakslekkerbuitenspelen!Danzeg-genze:ikhounietvanvoetballen.Zewetennietwatzeverderbuitenkunnendoen.Zekrijgenzoveelkantenklaredingenaangebodendathuneigencreativiteitnietwordtontwikkeld.’

Oudersmoetenookhunverantwoordelijkheidnemen,vindtNanetteWinters,vakleerkrachtgymnastiekopbasisschoolDeBerkelierinAmsterdam.‘Mensenzijntegenwoordigveelvoorzichtigermethunkinderen.Vroegerhoordeheterbijalskinderenvielenenevenhuilden.Nuwillenwedatallemaalvoorkomen,ermagniksmeergebeuren.’Zijzietweleffectvandevallessen,dieophaarschoolzijngegeven.‘Ikmerkdatkin-derenbijhetruggelingsvallenmindervaakmethunhoofdnaarachterenklappen.’

Hebjehetsoepelvalleneenmaalonderdeknie,danwordjevanzelfminderangstig.Kinderengaanbijvoorbeeldsnellerskieënensnowboardenenklimmeneerderopeengrootpaard.Lotens:‘Zezittenbeterinhunlijfenhebbenmeerzelfvertrou-wen.’<

‘Meer vakleerkrachten, meer gymlessen’

OokdeKoninklijkeVerenigingvanlerarenLichame-lijkeOpvoedingvindtdatkinderenteweinigbewegen.DeKVLOwileenbredereaanpak:inhaarcampagne‘3+2=eenfitidee’pleitzijvoordrieuurgymperweekvaneenvakleerkrachtlichamelijkeopvoeding,plustweeuurdoordeschoolgeregeldsportaanbod.Daarvoorzoueenbedragmoetenwordengeoormerktbinnendelumpsum.Ermoetendanextravakleerkrachtenwordenaangesteld;ietswaarvoorookprinsWillem-AlexanderafgelopenmaartpleittebijhetslotvandeOlympischeWinterspe-len.Hetnieuweregeerakkoordmeldtnietsconcreetsovergymlessen,maarsteltweldater‘meerruimtemoetkomenvoorvakmanschapinhetonderwijs’.

Lespakket en steunpunten

Jaarlijksbelanden39.000kinderenvan8tot12jaarnaeenvalopdeSpoedeisendeHulp.Tussen2004en2008steegditsoortongelukkenmet42%*.Docenten‘valpedagoog’YosLotensontwikkeldeeenvaltrainingdiehijsamenmetConsumentenVeiligheidenhetbureau2BASICSomvormdetoteenlespakket(voorhetbasisonderwijs,maarookbruikbaarindeonderbouwvanhetvo).Uiteenpilotbleekdathetaantalvalpartijenmetletselhalveerde.ConsumentenVeiligheidbespreektmethetMinisterievanVolksgezondheidendezorgverzekeraarsdemogelijkeverspreidingvanhetlespakketopallebasisscholen.Ookwordtgesprokenmetmethodeschrijversvangymlessenoverinpassingvandevaloefeningen.HerenderverrijzenSteunpuntenValpreventie.Hierbijaangeslotensportscho-lenkunnentijdensdesportlessenvalclinicsverzorgen.Desteunpuntentrainenook(vak)leerkrachten.www.valtraining.nl; www.stuntkids.nlBron:ConsumentenVeiligheid

Lieske weet nu tijdens het sporten hoe ze moet vallen.

Page 32: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

schooL! en ouders

32 | schooL! 02 - noveMber 2010

Doorstroming DeVerenigingOpenbaarOnderwijsheeftdeafgelopentijdveelvragengekre-genvanoudersoverhetfeitdathunkindmeteenvmbo-tl-diplomaopzak,nietwordttoegelatentotdehavo.Hoeweldeoverheidsteltdateenleerlingdieeenvmbo-tl-diplomaheeftgehaald,toelaatbaaristotdehavo,hanterenvrijwelallescholentochaanvullendecriteriavoortoelatingtotdehavo.Decriteriakunnenperschoolverschillen.Enkelevoorbeeldenzijn:•Gemiddeldeen7,0opdeexamenvakken•Eenpositiefhavo-adviesvandemavo•Positievewerkhoudingendoorzettingsvermogen•Geenonvoldoendesopdeeindlijst

Veelscholenzijnterughoudendmettoelating.Zijhebbendeleerlingvierjaaroflangermeegemaaktenkunnenconcluderendathetkindsomsechtnietgeschiktisvoordehavo.Datwillendedocentenhemofhaardanooknietaandoen.Somsspeeltmeedateenschooldeslagingspercentageszohoogmo-gelijkwilhoudenendaaromrisicokinderenopvoorhanduitsluit.Daarstaattegenoverdatvolgensdeoverheidkinderendekansmoetenkrijgenomeenhogeropleidingsniveautehalen.Destaatssecretarisheeftdescholeninhetvoortgezetonderwijstweejaardetijdgegevenommeteenpassendeoplossingvoorditprobleemtekomen.DeVerenigingOpenbaarOnderwijsmaaktzichzorgenoverhettalentdatmogelijkverlorengaatenstaateenwettelijkgere-gelde,onbelemmerdedoorstroomvanvmbo-tlnaardehavovoor.Deschoolkanaltijdblijvenadviseren,maardeoudersendeleerlingnemenuiteindelijkdebeslissing.Totdatditwettelijkisgeregeld,kunnenleerlingenproberenstrengetoelatingseisenteomzeilen,doortussentijdsvandeeneschoolnaardeandereovertestappen,zoalsinhetantwoordophiernavolgendevraagistoegelicht.

via 0800-5010 kunnen ouders en mr-leden

gratis contact opnemen met medewerkers van

de vereniging openbaar onderwijs. Iedere schooldag,

tussen tien en drie. als belangenbehartiger van het

openbaar onderwijs staat de vereniging openbaar onderwijs klaar voor uw school én uw ouders. bel

0800-5010, kies onderwijs en ‘4’ voor openbaar.

telefoon 0800-5010 www voo-5010.nl

UITGELICHT

Page 33: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 33

schooL! en ouders

Verplicht in de MRDe directeur heeft mij aangewezen om zitting te nemen in de per-soneelsgeleding van de medezeggenschapsraad (MR). Ik heb echter geen interesse voor het werk van de MR. Waarschijnlijk denkt ieder-een van het personeel er zo over. Kan een personeelslid door de direc-teur worden verplicht om zitting te nemen in de MR?

Nee.VolgensdeWetMedezeggenschapopScholenbestaatdeMRuitledendiewordengekozen,nadatzijzichkandidaathebbengesteld.Eendirecteurkanenigedrukuitoefenenoppersoneelsledenomzichkandidaattestellen,maarkaneenpersoneelsliddusnietdwingenomzittingtenemenindeMR.OverigenskrijgteenpersoneelslidwelurentoegekendomaandeMRdeeltenemen.Hetkomtdusnietbovenopdeanderetaken.

Toezicht buiten schooltijdVoor schooltijd mogen de kinderen of hun ouders zelf kiezen of ze buiten blijven spelen of alvast naar het lokaal gaan. De deur van de school gaat een kwartier voor schooltijd open. Nu is er in het lokaal wel toezicht, maar buiten niet. Mag dit of moet de school ook op het schoolplein toezicht houden?Nee,deschoolhoeftvoorschooltijdgeentoezichtophetschoolpleintehouden,alsdittenminsteduidelijkisgecommuniceerd.Datkanbijvoorbeeldviadeschoolgids.Deschoolgeeftdemogelijkheidomdekindereninhetlokaalondertoezichtachtertelatenenvoldoetdaarmeeaanhaarverplichting.Vaakwordtergedachtdatdeschooleenkwartiervoorschooltijdeneenkwartiernaschool-tijdverantwoordelijkisvoorhettoezichtopdeleerlingen,maarditisnergensformeelvastgelegd.Welgaanveelschoolverzekeringenuitvanditgegeven,maardithoudtnietindatdeschooldaardoorverplichtisomtoezichttehouden.

GroeiformatieDit schooljaar zal onze school flink groeien, omdat de school midden in een nieuwbouwwijk staat. Naar wij hebben begrepen, is de groeiforma-tie op schoolniveau afgeschaft en overgeheveld naar groeiformatie op bestuursniveau. Het totale leerlin-genaantal van de scholen onder ons bestuur zal niet zodanig toenemen dat er recht is op extra financiële middelen. Zijn er creatieve manie-ren om toch nog in aanmerking te komen voor groeiformatie?Nee.Ineersteinstantiezalbinnenhetbevoegdgezagmoetenwordengekekenoferopvallendeverschuivingenvanalingeschrevenleerlingennaaruwschoolplaatsvinden.Opbasishiervankanhetbevoegdgezageventueelmetbudgettenschuivenenuwschoolmeerformatietoekennen.Mochtdeleerlingenaanwasvanbuitenuweigenschoolbestuurko-men,danvalterhelaasnietietstebeden-kenwaardoorutochinaanmerkingkuntkomenvoorextrainkomsten.

ToelatingMijn dochtertje is nu twee jaar en 6 maanden. Ik heb haar onlangs of-ficieel aangemeld bij een openbare basisschool. Nu heb ik een brief ont-vangen, waarin staat dat ik pas over vijf maanden te horen krijg of mijn dochter zal worden toegelaten. Heb ik er geen recht op om dat direct te horen?Nee.Eenschoolmagalsbeleidhanterendateenbesluitovertoelatingnietdirectwordtgenomen,maarvanafeenbepaal-deleeftijdvaneenkind.Deinstroomvanleerlingenwordthiermeeoverzichtelij-ker.Welstaatditbesluitopenvoorbe-zwaarenberoepvolgensdeAlgemeneWetBestuursrecht,maaralsdeschoolditbeleidopdejuistemanierheeftvast-gesteldengecommuniceerd,zaldezepro-cedurehetweinigandersmaken.

Doorstroming van vmbo-tl naar havoMijn zoon werd na het behalen van zijn mavo-diploma in Hilversum niet toegelaten tot de havo op dezelfde school. Hij voldeed volgens de school namelijk niet aan de gestelde criteria. Inmiddels gaat hij naar de havo in Amersfoort. Door de dagelijkse treinreis zijn wij erg veel geld kwijt aan reiskosten. Kan ik hem opnieuw aanmelden bij de school in Hilversum? Ja.DeHilversumseschoolmoetuwzoonaannemenopbasisvanartikel9uithetinrichtingsbesluitvandeWetVoortgezetOnderwijs(WVO).Daarinstaatdateenleerlingdievaneengelijksoortigeschoolafkomt,inhetleerjaarmoetwordentoegelatenwaarinhijofzijopde‘oude’schoolonderwijszoumogenvolgen.DeschooluitHilversumprobeertwellichtomhemvervolgensaftewijzen,opbasisvanhetnietvoldoenaandecriteriaomdoortestromenvanvmbo-tlnaarhavo.Maaromdatuwzooninmiddelsistoegelatentoteenanderehavo,isartikel9vanhetinrichtingsbesluitW.V.O.hierindoorslag-gevend.

Page 34: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

4 - 6 NOVEMBER 2010BRABANTHALLEN ’S-HERTOGENBOSCH

DÉ VAKBEURS VOOR DIRECTIE,BESTUUR EN/OF MANAGEMENT IN DE

KINDEROPVANG, BUITENSCHOOLSE OPVANG EN BREDE SCHOLEN.

Registreer nu voor

GRATIS toegang op

www.kindvak.nl met

toegangsnummer

100.046.07

WW

W.K

IND

VAK.

NL

adv kindvak 85x260-10004607.indd 1 21-09-10 15:01

Soldicoat Deco SR KunststofvloerenAanleg op bestaande (tegel)vloeren • Snel • Géén sloopwerkNaadloos • Geheel gesloten oppervlak • Smaakvol • SlijtvastHygiënisch • Uitstekend reinigbaar • Optimale hechtingLange levensduur • Groot kleurengamma • Decoratie op maat

Postbus 2035 • 7420 AA DEVENTER • Tel. 0570 - 623 543Fax 0570 - 623 520 • [email protected] • www.soldicoat.nl

BEZOEK ONS OP STAND E045 IN HAL 7TIJDENS NOT 2011 IN DE

JAARBEURS UTRECHT (25 T/M 29 JANUARI 2011)

STANK?REKEN DEFINITIEF AF

MET STANK IN UW

TOILETTEN!

› Oriëntatie op Leiderschap› Opleiding Middenmanager PO (MPO)› Opleiding Directeur PO (DPO)› Opleiding Directeur PO (directeur van buiten; DVB)› Opleiding Directeur Brede School (DBS)› Masters MME en MEL

Magistrum Leiderschapsontwikkeling

Haal meer uit jezelfmet de opleidingen van Magistrum

Meer informatieDownload de brochure of bezoek een voorlichtingsbijeenkomst. Zie voor data: www.magistrum.nl.

Opleidingen

Page 35: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Magazine voor het openbaar onderwijs | 35

schooL! en recht tekst: mr. eLLen kauffman

beeLd: sIerag

Wat doet een school die wordt geconfronteerd met een melding van seksueel misbruik in het verleden door een leerkracht? mag de werkgever die persoon meteen op non-actief stellen en ontslaan? heeft de werknemer recht op een uitkering? moet de werkgever daarnaast nog een vergoeding betalen? de centrale raad van beroep heeft hier onlangs uitspraak over gedaan.

Meer informatie

Bel met Ellen Kauffman of een van de andere onderwijsjuristen van VOS/ABB Onderwijsjuristen en -advocaten, tel 0348-405206.

De casusEenleerkrachtissindseindjaren’70indienst.In2006meldteenoud-leerlingedatdezeleerkrachtindejaren’80,toenzijelfjaaroudwas,zichschuldigheeftgemaaktaanseksueelmis-bruik.Dedirecteurneemtdekwestieserieusendoetaangiftebijdepolitie.Depolitiepraatmetdeoud-leerlingeengeeftaandatdezaakisverjaard.Daarnasprekendeoud-leerlingeenhaarzusmethetbestuur.Dezevindtdebeschuldigingenzoernstigdatdeleerkrachtnietmeervoordeklasmagstaan.Deleerkrachtontkentdebeschuldi-gingenineenbriefaanhetbestuur.Hijisenormaangedaandoordeaantijgingenengeeftaandathijinhetonderwijsnietmeerdepersoonkanzijndiehijwilzijn.Hijlegtzicherbijneeralshetbe-stuurtotontslagovergaat.Maarwelonderbepaaldevoorwaarden.Ervolgenonderhandelingen,maargeenovereenstemming.Aandeleerkrachtwordtontslagverleend,nietvanwegedis-functionerenofplichtsverzuimmaarwegenshetbestaanvaneenimpasse(gewichtigeredenen).Hijontvangtgeenontslag-vergoeding.Deleerkrachtgaatinberoep.

De uitspraak DeRaadvanBeroepvindtdathetbestuurdemeldingterechtserieusheeftgenomen,maaroordeeltdathetnietmogelijkisomuiteenenkeleaangifteofverklaringvaneenmogelijkslachtoffervanseksueelmisbruikconclusiesoverhetwaar-heidsgehaltedaarvantetrekken.Dathetbestuurzegtdatergeenredenwasomaandeoprechtheidvandevrouwentetwijfelen,isnietgenoeg.Bovendienmoeteenwerkgeveralshijmeteendergelijkebe-schuldigingwordtgeconfronteerd,óókhetbelangvanzijn

werknemerinhetooghouden.Hetbestuurhadzichmeeron-bevangentegenoverdeleerkrachtopmoetenstellen.Toenbleekdatersprakewasvanverjaring,hadhetbestuurnogmaalsmoetenoverleggenmetdevertrouwensinspecteuroverdevraag:hoenuverder?Hetbestuurverwijtdeleerkrachtdathijgeenopeningvanza-kenheeftgegeven,maardeRaadkanzichdezehoudingvoor-stellen,geletopdeopstellingvanhetbestuur.DeRaadvindtdatnietdeleerkracht,maarhetbestuureenimpasseheeftlatenontstaan.DaaromoordeeltdeRaaddatdewerknemernaasteenuitkeringnogrechtheeftopeenaanvullingvanhetbe-stuur.Dezeaanvullingdientoverigensalleenalscompensatievoorhetaandeeldathetbestuurheeftinhetontstaanvandeimpasseennietalsschadevergoeding.Daaroverspreektdebe-stuursrechterzichnietuitineenberoepsprocedure.

Omopdeeerstevraagterugtekomen:hoehandelteenbestuurhetbesteineendergelijkgeval?Hetantwoordis:luisterzondervooringenomenheidnaarallepartijen,overlegmetdevertrou-wensinspecteurenbesluitdanofontslaggerechtvaardigdis.<

wat te doen als bestuur? Beschuldiging seksueel misbruik:

Page 36: Onderwijsmagazine School! nummer 2 -2010

Verplicht reanimeren

Een verplichte reanimatie-cursus in het voortgezet onderwijs. Cardioloog Ton Gorgels heeft er een burge-rinitiatief voor gelanceerd om het op de agenda van de Tweede kamer te krijgen. GorgelswerktinhetMaas-trichtUniversitairMedischCentrum.HijwijsteropdatelkeweekinNederlandgemiddeld300menseneenhartstilstandkrijgen.Hetiszaakomdanbinnenzesminutentebeginnenmetreanimeren.Degedachteachterhetburgerinitiatiefisdatalselkeleerlinginhetvoortgezetonderwijseenreanimatiecursusvolgt,dekansaanzienlijktoeneemtdatdereanimatieoptijdbegintendatermindermensenvoortijdigoverlijden.Decursusomvatmaximaaltienuur,verspreidoverdrieleerjaren.OpLimburgsevo-scholenisalmetsuccesproefgedraaid.Methetbur-gerinitiatiefwilGorgelsdeverplichtereanimatiecursusopdeagendavandeTweedeKamerkrijgen,maardanmoetenerwelopwww.reanimatie-estafette.nlminimaal40.000hand-tekeningenbinnenkomen.

Stilzitten als een kikker

Drukke kinderen stil laten zitten: dat lukt ‘mindfulnesstrainer’ Eline Snel met een grappige oefening: ‘Stilzitten als een kikker’. Hoewel‘mindfulness’besteenvaagbegripis,lijktdekikkeroefeninginteressantgenoegomuitteproberen.Wantvolgensdetrainer,dieonlangseenboekheeftgeschreven,snappenkinderenhetheelgoed.IneenpersberichtvoertzeThomasop,eenjongenuitgroep8,diezegt:‘Vroeger,alsmijnmoederzei:doenoueensrustig,wistiknooitwatikmoestdoen.Maarnuwel.Dangaikstilzittenalseenkikker’.Hoeziteenkikkerdanstil?‘Hijzietalles,maarreageerternietop.Hijademtenzijnkikkerbuikboltwatopenzaktweerin.Datkunnenwijook’,legtElineSneluit.Haarboekmetoefeningenschijntaanteslaanbijoudersmetdrukkekinderen.Voordeliefhebbers:ziewww.mindfulnessvoorkinderen.com.

Hallo, wakker worden!

Hoe krijg je notoire spijbelaars uit hun bed? Je stuurt een agent op ze af! DegemeenteRotterdamzetmedewerkersvanStadstoezichtinomspijbelaarsletterlijkvanhunbedtelichten.DemaatregelvanonderwijswethouderHugodeJongerichtzichopleerlingenvanscholenvoorvoortgezetenmiddelbaarberoepsonderwijs,vanwiebekendisdatzeveelspijbelen.DeagentenvanStadstoezichtgaandirectthuisbijberuchtespijbelaarslangsalsblijktdatzeheteersteuurwéérnietzijnkomenopdagen.DrieRotterdamsevo-scholenhebbenmeegewerktaaneenpilotomopdezemanierhetspijbelenterugtedringen.DeproefisgeslaagdenwordtnuuitgebreidoverdeheleMaasstad.Datisnodig,zegtwethouderDeJonge,omdaterinRotterdamveelwordtgespijbeldendateenbelangrijkevoorspellerisvooranderesociaal-maatschappelijkeproblemen.

Juffen en meesters toeren langs vmbo’s

De Utrechtse onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp twitterde op 6 oktober enthousiast dat hij in een schoolbus zat met juffen en meesters uit de groepen 7 en 8. Omdatbasisschoolleerkrachtenkennelijknietallemaaleengoedbeeldhebbenvanhetvmbo,kondenzijindeNationaleOnderwijsweekopeenspecialeschoolbusstappendielangsdevijfUtrechtsevmbo-scholentoerde.Detwitterendewethoudermaaktevandegelegenheidgebruikomdewebsitewww.vmboutrecht.nltelanceren.OpdiewebsitepresenterendeUtrechtsevmbo’szichondermeermetflitsendefilmpjes.DewebsitevloeitvooruitdeTaskforceUtrechtsvmbo.Dataanvalsplanlijkttewerken,wanthetaantalleerlingendatvooreenvmboindeDomstadkiestendusnietvooreenvmbo-schoolineenvanderandgemeenten,neemtnajarenlangedalingeneindelijkweer(licht)toe.Ditschooljaarhebbenzich51leerlingenmeeringeschrevendanvorigjaar.

Lestijd opofferen voor moslims?

Ruzie in Amerika over een extra vrije dag voor het islamitische Offerfeest. DeopenbareCambridgeRindgeandLatinSchoolinMassachusettsheeftbeslotenomleerlingenvoorhetOfferfeestvrijtegeven.ErzijnalmeerAmerikaansescholendievrijgevenvoorislamitischefeestdagen,maarnuontstonderineenseentsunamivanbozereacties.Dithadallestemakenmethetgedoerondhetplanvooreenislamitischegebeds-enontmoetingsruimtebijGroundZeroinNewYork.BestuurslidMarcMcGovernbenadruktedatdevrijedaglosstaatvandediscussieovermoslimextremisme.Hetpastvolgenshembijdegelijkwaardigheidvanchristenen,jodenenmoslims.

Ook iets opmerkelijks gehoord? Mail naar: [email protected]

Opmerkelijk