Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

36
Verder in dit nummer: 15 SWF ondernemersplein op BCDN 23 Theo de Ridder Produkties slaat nieuwe wegen in 27 Ondernemersverenigingen Bolsward fuseren “Ondernemers moeten meer samenwerken” Warmlopen voor 2018 O swf Ondernemend Súdwest-Fryslân Voorjaar 2016

description

Ondernemend Friesland (OF) verzorgt in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân het eigen ondernemers orgaan Ondernemend Súdwest-Fryslân. De inhoud bestaat uit nieuws van de gemeente Súdwest-Fryslân bestemd voor de ondernemers in de gemeente. Daarnaast wordt het podium gebruikt door de diverse business clubs binnen de gemeente Súdwest-Fryslân (o.a. Handel Industrie Sneek) als communicatiemiddel voor hun leden. Interessante bedrijfsreportages en prikkelende columns complementeren het geheel tot een breed regionaal ondernemersorgaan. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact zoeken met Jasper van der Sluis (06-46033589) of Gert de Lange (06-10556784). Wij wensen u veel leesplezier met onze december 2015 editie.

Transcript of Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Page 1: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Verder in dit nummer:15 SWF ondernemersplein

op BCDN 23 Theo de Ridder Produkties

slaat nieuwe wegen in27 Ondernemersverenigingen

Bolsward fuseren

“Ondernemers moeten meer samenwerken”

Warmlopen voor 2018

OswfOndernemend Súdwest-Fryslân

Voorjaar 2016

Page 2: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016
Page 3: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

3Voorjaar 2016

04 “Ondernemers moeten meer samenwerken”

06 Kinderkunst Woudsend 2015-2018

06 De drie ‘lefgozers’ van Witmarsum

07 Continue tellingen bezoekersaantallen waardevol

09 Hindeloopen populair bij Aziatische toeristen

09 Ondernemers gezocht voor project Wonen op maat

10 Met het goud van de Afsluitdijk valt een wereld te winnen!

11 Regiopromotie in de Zuidwesthoek van Friesland

12 Business Contactdagen (BCDN) zit in de lift

15 SWF ondernemersplein wederom vertegenwoordigd op BCDN

17 Klanten die sneller betalen, met een lach op het gezicht

20 “Een schaap met zes poten hoeft niet, twee met vijf poten kan ook”

21 Kort nieuws HIS

22 Bouwadviesburo Mark de Witte

23 Theo de Ridder Produkties slaat nieuwe wegen in

25 COLUMN Slecht gebit kan invloed hebben op mentale gezondheid

27 Ondernemersverenigingen Bolsward fuseren

30 Een passie voor de V8

31 COLUMN Fiscale vernieuwing op het gebied van innovatie

32 Kort nieuws

34 COLUMN Samenwerken is als een huwelijk

Inhoudsopgave

UitgeverijOF BV i.s.m. Gemeente SWF

BladmanagementGert de Lange

[email protected]

Advertentie-exploitatie AdministratieOF BV

Tussendiepen 21, 9206 AA DrachtenTel.: 0512-366326

Contactpersonen:Jasper van der Sluis (06-46033589)

Gert de Lange (06-10556784)

RedactieMenno Bakker (hoofdredacteur), Ingrid van Damme, Wim Walda

Fotografi eEd Klijnman

OpmaakSprog

DrukDrukkerij van der Eems

© Copyright 2016. De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van

informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of

beslissingen die gebaseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

Colofon

04 18 27

Page 4: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

4

“Ondernemers moeten meer samenwerken”

Warmlopen voor 2018

Het was op woensdag 27 januari volle bak bij de eerste informatieavond over Leeuwarden-Fryslân 2018 voor onder-nemers uit Súdwest-Fryslân. De bijeen-komst in de Noorderkerk (Theater Sneek) in Sneek was belegd door de gemeente. “Het verbinden en enthousiasmeren van de inwoners en het bedrijfsleven is onze voornaamste rol bij Leeuwarden-Fryslân 2018”, vertelt wethouder Mirjam Bakker. “We hebben een aanjaagbudget van 250.000 euro. Dit geld gebruiken we dus niet om zelf projecten te bedenken

en te financieren, dat doet de ‘mienskip’. Tijdens de ondernemersavond hebben wij en de organisatie van Leeuwarden-Fryslân 2018 meer informatie hierover gegeven. Daarnaast zorgden presenta-ties van lopende initiatieven voor veel inspiratie.”

Toegevoegde realiteitEnthousiast maken is bij Ate van der Meer, mede-eigenaar van Snakeware, al lang niet meer nodig. Snakeware is sinds 2011 verbonden aan Leeuwarden-Fryslân 2018. “Wij zijn voor de organisatie een adviseur op het gebied van websites, apps en andere digitale zaken. Daarnaast werken we aan augmented reality-toe-passingen, ofwel toegevoegde realiteit,

voor een Culturele Hoofdstad-app. Hierbij worden door een computer elementen toegevoegd aan live-beelden van de werkelijkheid. Als je bijvoorbeeld een smartphone op de Waterpoort richt, kun je op het beeldscherm allerlei infor-matie bij het beeld van de Waterpoort krijgen. Zo ontstaan rijkere ervaringen op een bepaalde plek.”

ProjectenVoor 2018 staan in Súdwest-Fryslân twee grote projecten in de planning. Cultuur Kwartier Sneek haalt het European Youth Music Festival naar Sneek. Het meer-daagse festival voor jonge topmusici uit Europa levert ongeveer 30.000 bezoekers op. “Fantastisch dat zo’n evenement hier komt”, zegt Bakker. “Wij waren meteen enthousiast. Want het festival trekt niet alleen veel mensen aan, er gaat ook samengewerkt worden met scholen.” Van der Meer: “Het binnenhalen van al die jonge muzikanten vind ik ook mooi. Zij gaan hier onvergetelijke ervaringen opdoen. Dat nodigt uit om later nog eens terug te komen naar Súdwest-Fryslân.” Ook buiten Sneek gaat er veel gebeuren. In de zes steden van Súdwest-Fryslân komt een Culturele Hoofdstad-fontein, gemaakt door internationale kunstenaars. “Die gaan eveneens veel mensen trekken”, verwacht Bakker. “Cultuurtoerisme is momenteel populair. Mensen gaan nu bijvoorbeeld naar een woestijn omdat er een kunstwerk staat.”

KansenVolgens Van der Meer helpen bestaande initiatieven om ondernemers enthousiast

Súdwest-Fryslân gaat een forse bijdrage leveren aan Leeuwarden-Fryslân 2018. Met het Euro-

pean Youth Musical Festival komt er in Sneek een mega-evenement. Daarnaast staan zes van de elf Culturele Hoofdstad-fonteinen in Súdwest-Fryslân. Ate van der Meer van Snakeware en cultuur-wethouder Mirjam Bakker barsten van het enthou-siasme en nemen steeds meer ondernemers daarin mee.

Page 5: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

5Voorjaar 2016

te maken. “Ik merk dat Leeuwarden-Fryslân 2018 begint te leven. Er zijn dan ook volop kansen. We hebben prachtige steden en dorpen die veel te bieden hebben. Daar gaan we de schijnwerpers op zetten. En laten we als ondernemer elkaar ook vooral inspireren. Bijvoorbeeld door de Kruidenbitter 2018 van Weduwe Joustra. Jaloers zijn op ondernemers die actief en succesvol zijn, wat ik wel eens merk, is zonde. Steek elkaar aan! Dit geldt ook zeker voor de horeca.” Bakker is het hier mee eens. “We hebben zoveel moois in Súdwest-Fryslân. Daar kunnen we nog meer uit halen als we samenwerken. Overal zijn fanfares, toneelgroepen en andere actieve verenigingen. Door alle kleine initiatieven te bundelen, maken we iets fantastisch. Culturele Hoofdstad kan de motor zijn achter samenwerkingen die ook na 2018 blijven bestaan.”

SuccesEen gevoel van saamhorigheid kwam tijdens de ondernemersavond in Sneek

meteen bovendrijven. Het Jopie Huisman Museum bood zich aan om een tweede avond te organiseren. “Het zou mooi zijn als de ondernemers eens in de twee maanden op een andere plek bij elkaar blijven komen en gaan brainstormen”, zegt Bakker. Van der Meer gaat ondertussen door met aanjagen. Ook als vice-voorzitter van Club Diplomatique Fryslân (CDF), met daarin ondernemers en politici. Zij zetten zich in voor het merk Friesland. Van der Meer: “We zijn allemaal lid van Leeuwarden-Fryslân 2018 geworden en gaan binnenkort naar San Sebastian, de culturele hoofdstad van dit jaar, om er van de organisatie te leren. Ik probeer via CDF nog meer sympathisanten voor Leeuwarden-Fryslân 2018 te vinden. Zo zou een hoofdsponsor welkom zijn.” Wie niet meedoet, loopt in de ogen Van der Meer dadelijk een prachtige kans mis. “Want één ding is zeker: Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt een groot succes!”.

Mirjam BakkerWoonplaatsSneek

Geboortedatum25 november 1966 te Sneek

FunctieWethouder Gemeente Súdwest-Fryslân

OpleidingAcademie Leeuwarden

Hobby’sZeilen, paardrijden.

LijfspreukAlleen ga je sneller, samen kom je verder.

Ate van der MeerWoonplaatsDronrijp

Geboortedatum2 februari 1975 te Drachten

FunctieDirecteur Marketing, Sales en Communicatie Snakeware

OpleidingHEAO CE

Hobby’s8 bit- en 16 bit-computers sparen.

LijfspreukIk weet niet wat je thuis doet, maar hier wordt gelachen.

Page 6: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

6

Kinderkunst Woudsend 2015-2018Zo’n 170 kinderen van de Meester van der Brugschool en Bonifatiusschool in Woudsend doen mee aan het project Kinderkunst Woudsend. In de periode 2015-2018 maken de leerlingen van de basisscholen samen met andere inwoners en ondernemers uit het dorp ieder jaar een kunstwerk. De kinderkunstwerken worden elke keer geëxposeerd op een centrale plek in Woudsend.

De kinderen maken gedurende vier jaar (van 2015-2018) jaarlijks een individueel of een groepskunstwerk rond een thema,

dat een link heeft met Woudsend. Naast de kunstwerken komt een foto van de kinderen die het gemaakt hebben. Ieder jaar kiest een jury de drie meest inspire-rende kunstwerken

Tijdens Culturele Hoofdstad 2018 is er een tentoonstelling van kunstwerken die tijdens het hele project Kinderkunst Woudsend van 2015-2018 gemaakt zijn. Het project levert unieke kunstwerken op en geeft zicht op de creatieve ontwikke-ling van een kind over de langere termijn.

Initiatiefnemers Kinderkunst Woudsend: Karina van Lent, Yolanda van DongenMet medewerking van: Meester van der Brugschool Woudsend, Gerben Veenstra directeur Bonafatiusschool Woudsend, Marytsje Flapper directeur

De drie ‘lefgozers’ van WitmarsumNiet pas in 2018, maar ook al dit en volgend jaar wil Witmarsum de aandacht op zich vestigen. “Wij hebben het geluk dat ons dorp beschikt over drie historische fi guren”, zegt Wim Beckers van de stichting Expeditie Witmarsum. Hij doelt op Menno Simons (1496-1561), Gysbert Japicx

(1603-1666) en Pim Mulier (1865-1954). De drie durfden elk op hun eigen terrein andere wegen in te slaan en hebben zo hun sporen meer dan verdiend en nage-laten.” Vandaar dat we hier ook wel spreken over de lefgozers van ons dorp”, aldus Beckers.

Menno Simons heeft een grote schare volgelingen verspreid over de hele wereld die nog steeds zijn gedachtengoed levendig houden. Gysbert Japicx heeft het gesproken Fries vastgelegd in geschreven taal en die taal gebruiken we nog steeds. En Pim Mulier heeft diverse nieuwe sporten geïntroduceerd die we nog steeds beoefenen. “Twee van onze sportverenigingen dragen zelfs zijn naam.”

De focus in Witmarsum ligt vooral op het organiseren van sportieve, culturele en educatieve activiteiten rondom deze drie dorpsiconen. Genoemd zijn een groot theaterstuk, een hardloopwedstrijd en een lespakket voor kinderen. Ondernemers kunnen hierbij aansluiten, bijvoorbeeld door sponsoring. Maar ook ideeën om toeristen langer aan Witmarsum te binden zijn welkom. Zo trekt het dorp jaar-lijks bedevaartgangers, die langs het monument met sculptuurkerk van Menno Simons rijden, of in het dorp een bezoek brengen aan zijn geboortehuis en de kleine doopsgezinde kerk. “Het zou mooi zijn om deze mensen wat langer in het dorp of de regio te kunnen vermaken. Niet alleen nu, volgend jaar of in 2018. Maar ook in de jaren daarna.”

Voor meer informatie kunt u terecht op www.witmarsum2018.frl

Page 7: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

7Voorjaar 2016

Om ervoor te zorgen dat de binnensteden van Bolsward en Sneek aantrekkelijk zijn en blijven worden 24 uur per dag, 7 dagen per week tellingen gedaan van bezoekersaantallen. Deze tellingen leveren waardevolle informatie op voor de gemeente én ondernemers in beide steden. Zo kunnen ze samen inspelen op de behoeften van inwoners en bezoekers van buiten de twee steden. Sinds 1 oktober 2014 werken de Vereniging van Sneker Zakenlieden (VSZ) en de gemeente Súdwest-Fryslân samen in de werkgroep binnenstadsmanagement Sneek. Binnen deze groep is aandacht voor onder andere leegstand in de binnen-stad en het nog beter maken van Sneek als koopstad. Om dit proces in goede banen te leiden is er vanuit de VSZ een binnen-stadsmanager aangesteld.

BinnenstadsmonitorOm inzicht te krijgen in hoe het gaat met Sneek als koopstad had de werkgroep behoefte aan meer gegevens. In het verleden hield de toenmalige gemeente Sneek binnenstadsmonitors. Een nadeel van deze monitors was dat het momentopnames waren. Om actuele gegevens te verzamelen is de werkgroep op zoek gegaan naar andere methodes om gegevens over passanten te verzamelen. Inmiddels werkt de gemeente samen met Citytraffic. Op een aantal plaatsen in de binnenstad heeft het bedrijf telpunten geplaatst die 24 uur per dag 7 dagen in de week bezoekersaantallen tellen. Door deze metingen krijgt de werk-groep inzicht in op welke dagen en tijdstippen de meeste bezoe-kers in de binnenstad zijn. Ook kan worden bepaald hoeveel extra bezoekers evenementen de stad opleveren. Al met al zeer nuttige informatie voor zowel de gemeente als de VSZ.

BolswardNaast de binnenstad van Sneek is Bolsward voorzien van een aantal telpunten. Ook in Bolsward worden 24 uur per dag, 7 dagen per week gemeten. Voor Bolsward is dit met name inte-ressant omdat er in het verleden geen onderzoek is gedaan. Met de huidige methode kan de ontwikkeling van de binnenstad van Bolsward in kaart worden gebracht. Daarnaast kan net als in Sneek worden gekeken wat de bijdrage is van de verschillende evenementen aan het bezoek aan de binnenstad.

Tellingen bekijken?Mocht u als ondernemer in Bolsward of Sneek geïnteresseerd zijn in passantencijfers voor uw stad neem dan contact op met accountmanager ondernemen Hendrik Buwalda. Uw kunt hem bereiken via [email protected] of 06-50502655.

Continue tellingen bezoekersaantallen waardevol voor Bolsward en Sneek

Page 8: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

BOUWADVIES EN ONTWERP

Bleekstraat 58754 Ck MakkuM0515 233 [email protected]

MARKDEWITTE.NL

“Onze kracht is betrokkenheid en enthousiasme. Als spil in het bouwproces, houden wij contact met opdrachtgever en uitvoerder, waar we organiseren en coördineren, met heldere afspraken en korte lijnen. Van eerste ontwerp tot oplevering, de fundering voor uw bouwproject”. ing. Mark de Witte

de fundatievoor elk

BouwprojeCt

www.theoderidder.nlTel. 0515 460207

Het langst bestaande Entertainment bureau van Friesland!

Van bedrijfsfeest tot festival.

Dirk de Veen

M 06 - 51 63 01 23 Vestigingsadres:T 0515 - 46 06 39 Kleinzand 76 E [email protected] 8601 BK Sneek

www.dirkdebiteurenbeheer.nl

Debiteurenbeheer

Incasso

Risicoanalyse

Klantondersteuning

Page 9: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

9Voorjaar 2016

Energiesprong Súdwest-Fryslân zoekt ondernemers die wonin-geigenaren in gemeente Súdwest-Fryslân willen bijstaan bij het duurzaam en comfortabel maken van hun woning. Tot dusver lag de nadruk binnen Energiesprong vooral op het energiezuinig maken van de woning, maar comfortabel wonen is meer dan een warm huis en een lagere energierekening.

Nu steeds meer mensen langer thuis blijven wonen, zijn er ook andere punten die aandacht vragen zoals veiligheid in en rondom huis. Denk hierbij aan beveiliging en goede binnen- en buitenverlichting, maar ook aan een keuken op maat, een inloopdouche en drempelloze kamers.Met deze nieuw aanpak bieden wij onze inwoners een compleet pakket aan maatregelen om hun woning in te richten voor de toekomst.

Hoe werkt het? Energiesprong Súdwest-Fryslân informeert en adviseert parti-culiere woningeigenaren op twee manieren. Tijdens informa-tieavonden in de hele gemeente. Daarnaast komen adviseurs

bij de mensen thuis voor een persoonlijk adviesgesprek, immers ieder huis vraagt om een andere aanpak. Besluit de eigenaar tot actie over te gaan, dan komt uw bedrijf in beeld. Energiesprong Súdwest-Fryslân adviseert de bij ons aangesloten bedrijven voor de uitvoer van aanpassingen. Dit advies is wel vrijblijvend, de bewoner kiest uiteindelijk altijd zelf welk bedrijf hij opdracht geeft.

MeedoenHet is belangrijk  dat goede en betrouwbare bedrijven de aanpassingen uitvoeren. Prijs, kwaliteit en service zijn daarbij belangrijke criteria. Deelnemers aan Energiesprong moeten voldoen aan deze voorwaarden.

De voordelenDe communicatie naar en werving van mensen die hun woning willen aanpassen gebeurt vanuit Energiesprong. Energiesprong zorgt daarmee voor nieuwe en extra klanten en opdrachten voor u.

InformatiebijeenkomstGeïnteresseerd? Geef u dan op voor de informatiebijeenkomst. Wij leggen tijdens deze bijeenkomst uit wat Energiesprong Súdwest-Fryslân inhoudt en wat deelname voor u betekent.Waar: Gemeentehuis, Marktstraat 5, Sneek (ingang Waltaplein)Wanneer : donderdag 7 april 2016Hoe laat: 16.00 uur Aanmelden via: [email protected]

Volgens de Japanse toeristenbond is Hindeloopen een van de 30 mooiste ‘dorpen’ van Europa. De toeristenbond promoot het reizen naar kleine, attractieve plaatsen in Europa. 300 Japanse reisagenten hebben bestemmingen aanbevolen. Hindeloopen is de enige plaats in Nederland die in deze lijst voorkomt.

Maar ook Chinese toeristen zijn dol op Hindeloopen, volgens de NOS. Ze maken de vergelijking met Giethoorn. Maar wel met de opmerking dat Hindeloopen bewoond is en geen museumdorp is. De Chinezen houden ook van de frisse lucht, die natuurlijk nog in heel Friesland te vinden is.

Ondernemers gezocht voor project Wonen op maat

Hindeloopen populair bij Aziatische toeristen

Reportage NOS

Page 10: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

10

Met het goud van de Afsluitdijk valt een wereld te winnen! Het project Afsluitdijk bestaat uit meerdere pro-

jecten waarin grote investeringen plaatsvinden. Er is sprake van een investering van circa € 1,35 mil-jard. Het grootste deel van deze investering is voor rekening van Rijkwaterstaat voor de werkzaamhe-den voor waterveiligheid en -beheer (€ 730 miljoen). Andere grote investeringen zijn de realisatie van de brede sluis, de vismigratierivier en het Beleefcen-trum De Nieuwe Afsluitdijk (€ 620 miljoen).

Economische eff ectenDe investeringen vanuit Súdwest-Fryslân leveren veel op voor de regionale economie en werkgelegenheid. Om de economische eff ecten van de Afsluitdijk zichtbaar te maken heeft Ecorys het rapport ‘Economische Eff ecten De Nieuwe Afsluitdijk’ opgesteld. Op basis van dit rapport verwachten we dat er tijdens de realisatieperiode van vier jaar in

totaal zo’n 8.530 tot 8.710 tijdelijke banen komen. Waarvan circa 3.820 tot 3.930 banen bij bedrijven die voor de uitvoering van het werk worden ingehuurd, zoals grond-, weg- en waterbouwbedrijven en overige bouwnijverheidsbedrijven. En nog eens 4.710 tot 4.780 banen bij verschillende toeleveranciers.

Lokale ondernemers“Deze kans grijpen we met beide handen aan. We hebben ‘goud in handen’ voor wat betreft de werkgelegenheid in de regio”, zegt wethouder Maarten Offi nga. Het eff ect van de werkzaamheden voor Súdwest-Fryslân en de regio kan gunstiger zijn als lokale ondernemers een deel van het werk aan de Afsluitdijk uit kan voeren. Súdwest-Fryslân wil zich er voor inzetten dat bedrijven in de grond-,

weg- en waterbouw hiervan kunnen profi teren en brengt daarom een bidbook uit. “Hierin presenteren ondernemers in de grond-weg-en waterbouw zich, zodat zij straks mogelijk kunnen profi teren van het werk aan de Afsluitdijk”, aldus Offi nga.

Nieuwe banenNa realisatie en openstelling van (sommige) projecten ontstaan meer structurele banen die betrekking hebben op het onderhoud en beheer van de voorzieningen. Bijvoorbeeld bij het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk gaat het om werknemers in het beleef-centrum en de horecavoorzieningen. Door verbreding van de sluis zal de scheepsbouw en aanverwante sectoren groeien.

De Afsluitdijk is een nationaal en vooral internationaal icoon. Een water-bouwkundig meesterwerk als het gaat om waterveiligheid. Maar ook in bele-ving als het gaat om het wonen onder zeeniveau en het leven op en rond het water.

Page 11: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

11Voorjaar 2016

Ondernemers in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren gaan samenwerken aan regiopromotie. De voorzitters van de ondernemersverenigingen in beide gemeenten kregen vanmiddag de bal toegespeeld van de wethouders Recreatie&Toerisme.

Op de foto van links naar rechts: Maarten Offi nga (gemeente Súdwest-Fryslân), Johannes van der Pal (gemeente De Fryske Marren), Bart Hakbijl (Belangenvereniging voor Recreatie en Toerisme De Fryske Marren) en Barber de Vries (Werkgroep Vrije Tijd van de Ondernemersfederatie SWF) .

Ondernemers in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren werken samen aan regiopromotie

Regiopromotie in de Zuidwesthoek van FrieslandDe ondernemersverenigingen Werk-

groep Vrije Tijd van de Onderne-mersfederatie SWF (Werkgroep VT) en Belangenvereniging voor Recreatie en Toerisme De Friese Meren (RTFM) gaan samenwerken om de promotie van de regio te optimaliseren. De marketing in de regio is ineffi ciënt en versnipperd. Met een budget van beide gemeenten en de provincie Fryslân staan vanaf nu on-dernemers aan het roer van de regiopro-motie in de Zuidwesthoek van Friesland.

Onder de werknaam ‘Het Toeristisch Huis’ wordt een ambitie, die al drie jaar in de steigers staat, realiteit. De ondernemers richten een stichting op en stellen één of meer kwartiermakers aan. Deze kwartiermakers gaan de komende periode in kaart brengen hoe de gastvrijheid en promotie op dit moment is georganiseerd en hoe dit be-ter op elkaar afgestemd kan worden. Bij de uit-rol van het plan wordt ook gebruik gemaakt van bestaande promotiestructuren, zoals de VVV De Friese Meren -Gaasterland.

Barber de Vries, voorzitter van de Werkgroep VT: “Wij gaan niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden in de marketing, maar zijn op zoek naar betere samenwerking binnen de bestaande promotionele initiatieven om zo gezamenlijk het unieke van onze bijzondere regio aan onze gast optimaal over te brengen. Aan het roer zitten de ondernemers zelf. Eigenlijk een logische keuze, omdat wij onze gasten, de markt en de mogelijkheden van de omgeving kennen als geen ander. Wij zien het als onze uitdaging om de marketingkracht van de zowel de aanbieder van het recreatieve product, als de professionele marketeers te bundelen.

Ondernemers en politiek uit beide gemeenten hebben grote inspanningen verricht om te komen tot afspraken omtrent het Toeristisch Huis. Dat geeft een grote betrokkenheid weer. “Toerisme is een belangrijke motor voor de regio Zuidwest Friesland, direct en indirect verdienen

velen er hun brood mee”, aldus wethouder Maarten Offi nga van de gemeente Súdwest-Fryslân. Johannes van der Pal, wethouder De Fryske Marren vult aan: “De toerist ziet het gebied als één regio, laten we dit als een gegeven beschouwen en het gebied ook zo profi leren.”

Bart Hakbijl, voorzitter RTFM: “Wij zijn geen traditionele marketing organisatie, maar een organisatie die het mogelijk maakt, dat  bedrijven in  onze regio zichzelf effi ciënter “vermarkten”. Op een  onafh ankelijke en transparante manier. Het gaat om het bouwen van hét “entrepeneurs-netwerk” voor de sector recreatie en toerisme in onze regio, als aantrekkelijk onderdeel van onze mooie provincie.”

Page 12: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

12

Business Contactdagen (BCDN) zit in de lift

‘Het loopt hard’We mogen hopen dat het een goede graadmeter is van de staat van de noordelijke economie, want de Business Contactda-

gen (BCDN) die op 22 en 23 maart plaatsvinden in het WTC Expo in Leeuwarden, zitten duidelijk in de lift. Twee complete hallen worden gevuld met als opmerkelijke ontwikkeling: de special events en de groei van ondernemerspleinen. Bij de events is kennisdelen belangrijker dan ooit. Zo staat er een plenaire sessie over innovatiefi nanciering op het programma, waarbij diverse interessante sprekers onder dag voorzitterschap van Sjoerd Galema hun visie delen met de bezoekers.

Page 13: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

13Voorjaar 2016

BCDN in feiten & cijfersDe Business Contactdagen (BCDN) worden gehouden op 22 maart en 23 maart in het WTC Expo, Leeuwarden. De plenaire sessie over innovatiefi nanciering is op 22 maart, van 13.00 uur tot de afsluitende borrel om 16.30 uur. Dat laatste voor personen die zich daarvoor hebben opgegeven. Aansluitend vindt er een veiling plaats waarvan de opbrengst gaat naar het Ronald Mc Donald Huis Friesland. (Noot van de redactie: bij het ter perse gaan van deze editie leek het er op dat de sessie over innovatiefi nanciering al helemaal vol zou zijn. Check via de website van de organisatie www.bcdn.nl). De fi nale van de Leeuwarder ondernemersprijs De HET, is op 23 maart, vanaf 16.30 uur.

“Het loopt hard”, zo benadrukt ook beursmanager Hetty Kroes van het WTC Expo. “En dat is ook wel begrijpelijk, want in twee dagen al je relaties ontmoeten en vooral ook nieuwe kennis en nieuwe relaties op te doen; het kan eigenlijk nergens effi ci-enter dan op de BCDN.”

Zoals gezegd is de groei van het aantal onderne-merspleinen fors. Kroes:” De succesvolle pleinen van eerdere jaren zijn er weer, zoals de ondernemers-pleinen van Sudwest Fryslân, gemeente Leeuwarden, Smallingerland en Cambuur. Ook het inmiddels befaamde the White House, met zijn bijzondere futu-ristische uitstraling is weer present. Daar komen dit jaar pleinen bij van sc Heerenveen, Bedrijvenvereniging De Hemrik Leeuwarden en een plein van de gemeente De Fryske Marren.”Een nog groter accent wordt dit jaar gelegd op kennis-delen. Om dat inhoud te geven hebben de gemeente Sûdwest Fryslân, Leeuwarden, Smallingerland en Heerenveen (de zogenaamde F4, red.) samen met de Provincie Fryslân, de Kamer van Koophandel en Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) de handen ineen geslagen. “Zo worden op de eerste

beursdag presentaties en masterclasses gegeven over crowdfunding, fondsen en kredieten”, aldus Kroes. “Oud gedeputeerde Sjoerd Galema, tegenwoordig ondernemer en voorzitter van VNO-NCW Friesland, is dagvoorzitter. Ook gedeputeerde Sander de Rouwe gaat zijn visie delen. Verder vertellen diverse andere experts over hoe ondernemers hun innovaties gefi -nancierd kunnen krijgen.”

Op de tweede dag vindt de uitreiking plaats van ‘De HET’, de Leeuwarder ondernemersprijs, aldus Kroes. “Dat wordt een fl ink spektakel. Er komt een inter-actieve talkshow van een uur, waar tal van gasten zullen praten over de economie van Leeuwarden. Die talkshow wordt opgenomen en is live te volgen via www.dehet.nl en www.ondernemendleeuwarden.nl. De show sluit af met de bekendmaking van de Leeuwarder onderneming van 2016. In de compleet vernieuwde uitstraling laten we dat dit jaar ook al duidelijk terug komen, mede dankzij plein deelnemer Bluemen Reclame uit Sneek.”

Page 14: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

J O N G E N E E L . N A T U U R L I J K G O E D .

WWW. J O N G E N E E L . N L

Jongeneel corp adv 91x134-drw.indd 1 26-11-15 10:27

Maak een bewuste keuze voor professionele begeleiding bij het afscheid

Dag en nacht bereikbaar • 0515 – 55 86 83

Wilt u meer weten of kennismaken?

Wij bieden u een oriënterend gesprek,kosteloos en zonder verplichtingen.

Eigentijds, vakkundig, creatief en zonder haast

Gonneke Haaksma Uitvaartzorg & BegeleidingAandacht en tijd voor afscheid

Harinxmakade 42A, 8601AA Sneekwww.gonnekehaaksma.nl

l PensioenAdvies

voor werknemers (collectief ), zelfstandig ondernemer en particulier

l Advies bij arbeidsongeschiktheidDat kan een individuele AOV zijn,

als ook een collectieve voorziening als bijvoorbeeld verzuim of een aanvulling

op de huidige WIA

l Financiële planning voor zelfstandig ondernemer

en werknemer

l Persoonlijk contact

Croleskwartier 108 • 8651 HG IJlst • 06-23326677 • [email protected]

Jouke WijnjaAssurantie en PensioenAdvies

Page 15: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

We hebben weer een mooi aantal deelnemers aan het plein met ook nieuwe deelnemers er bij, aldus Joris Hagting. En daar zijn we blij mee. Al kijken we nu al over dit jaar heen en willen we nog meer de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld de ondernemers uit Bolsward, Workum en overige plaatsen in de gemeente SWF. De eerste deelnemer uit Bolsward is er al. Rode Pelikaan (beter bekend als Brandsma Bolsward) heeft zijn eigen stand naast het SWF plein opgesteld en we hopen dat dit een vervolg krijgt. Hierdoor krijgt het plein nog meer een SWF uitstraling.

Tegen een vast tarief van €600,-- krijgen de deelnemers de beschikking over 1m² die ze zelf mogen invullen of desgewenst door ons wordt geregeld i.s.m. de Haas uit IJlst, zonder extra kosten, maar inclusief catering, alle PR en verder al dezelfde faciliteiten die de overige standhouders ook ontvangen. We hebben de prijsstelling bewust laag gehouden, aldus Joris. We organiseren het zonder winstoogmerk maar puur om onder-nemers met elkaar en overige bezoekers in contact te brengen.

Deelnemers (bij het ter perse gaan van dit nummer)Rooth MultiserviceBluemen ReclameDe HaasDe Nieuwe TraditieVriesia GlasSlagman NotarissenVeilinghuis Ald FryslânDe Daaldersplaats/GROOTsZAND24

Dorant InstallatieDorant TechniekPiet ten WoudeFlexman XSMyriadMGemeente SWFVan der Meulen/DATASOndernemend Sudwest FryslanROC Friese Poort Fairtrade

Plein acitiviteitenNaast veel onderlingen interactie houdt de HIS (Handel en Industrie Sneek) op de dinsdag wederom zijn ondertussen traditionele beursborrel voor de HIS leden. Deze zal plaats vinden op dinsdag 22 maart van 17.30u tot 18.30u.

SWF ondernemersplein wederomvertegenwoordigd op BCDNAfg elopen vier jaar hebben de ondernemers uit de gemeente Súdwest-Fryslân

zich gezamenlijk gepresenteerd, tijdens de Business Contact Dagen Noord (voorheen TEL) in het WTC te Leeuwarden. Ook dit jaar hebben vier enthousiastelingen zich belange-loos ingezet om weer een professioneel plein te presenteren tijdens de beurs. Katrekkers van het eerste uur Joris Hagting (Daaldersplaats/ GROOTsZAND24) en Machiel Dijkstra (Veiling-huis Ald Fryslân) kregen dit jaar ondersteuning van Sibold Jellema (Rooth Multiser-vice) en Gert de Lange (OF/OSWF-HIS activiteiten commissie).

15Voorjaar 2016

Page 16: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Zien is geloven

Easterein Heerenveen BolswardSibadawei 20 Komeet 4 De Marne 108b

Je kunt urenlang voorbespreken en nabeschouwen, maar een voetbalwedstrijd is op z’n mooist als je het live meemaakt.

Net als het betere drukwerk. Dat moet je met eigen ogen zien. Met eigen handen voelen. Strak vakwerk dat ook mooi

blijft als je er met je neus bovenop zit. Dat is onze uitdaging. Daar doen we het voor. www.vandereems.nl

Onafhankelijk intermediair inbedrijfsfinancieringen

Eijgen Finance SneekSietske GillebaardIt Bûtlân 35, 8604 VH Sneek

m 06 - 20 30 49 69t 088 - 51 50 230 e [email protected]

Nieuw in de regio

Financieringsbegeleiding Alternatieve

financieringsbronnen Herstructurering van

jouw financieringen Subsidies Offertebeoordeling

Kijk voor meer informatie op www.eijgenfinance.nl

T +31 (0) 515 44 41 42 www.sinneict.nl

Clouddiensten

Uw kantoor online, Uw kantoor online, Uw kantoor online, 24X7 bereikbaar24X7 bereikbaar24X7 bereikbaar

Page 17: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Alle ondernemers hebben er helaas wel eens last van: klanten die hun factuur niet op tijd betalen.

Veel ondernemers willen de relatie met de klant niet onder druk zetten en vinden het daarom lastig om een consequent debiteurenbeleid te voeren. Dirk de Veen, al ruim 30 jaar actief als gerechtsdeurwaarder met zijn bedrijf GDW+, bedacht de oplossing voor dit probleem. Met zijn nieuwe bedrijf DIRK Debiteu-ren Beheer neemt hij het complete debiteurenbe-heer over, de focus ligt daarbij op het vermijden van incasso en het behoud van een goede klantrelatie.

17Voorjaar 2016

Dirk de Veen- Directeur DIRK Debiteurenbeheer te

Sneek;- Zelfstandig gerechtsdeurwaarder bij

GDW+ Gerechtsdeurwaarder*Incasso te Sneek

Geboortedatum26 augustus 1956 te Wolvega

Burgerlijke staatGehuwd, 3 dochters + 1 kleindochter

Hobby’sVoetbal (helaas niet meer actief) motorrijden/toeren.

Klanten die sneller betalen, met een lach op het gezicht

DIRK Debiteuren Beheer

Dirk de Veen liet een softwarepro-gramma ontwikkelen dat met alle gangbare boekhoudprogramma’s kan communiceren. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die hij van de ondernemer vraagt: het versturen van de facturen en het dagelijks bijhouden van betalingen in de boeken. Dirk de Veen: “Dankzij het nieuwe softwareprogramma kan ik de actuele situatie doorlopend monitoren.

Met de ondernemer spreek ik af waar de actiemomenten liggen. De bewaking van de termijnen en het uitvoeren van die acties neem ik voor mijn rekening.”

Incasso vermijdenHet verschuldigde bedrag wordt altijd direct op de rekening van de onder-nemer gestort. Is een betalingstermijn verstreken, dan neemt De Veen contact op met de betaal plichtige. “We stimu-leren de klant op een positieve manier om te betalen. Wat we nastreven is dat hij met een lach op zijn gezicht betaalt omdat hij zo tevreden is met het product. Zo blijft de klantrelatie goed en zal hij een volgende keer opnieuw een dienst of product afnemen bij de ondernemer.” Het doel is om incasso te vermijden. De Veen: “Dat is het uitgangspunt. In die

uitzonderingsgevallen dat incasso op een goed moment toch onvermijdelijk blijkt, kan ik vanuit mijn functie van gerechts-deurwaarder nog wat betekenen. Maar dat is niet de insteek.”

Betere klantrelatiesDe voordelen voor de ondernemer zijn legio. Hij heeft eerder zijn geld en draagt minder rentelasten, dat is gunstig voor de liquiditeit van zijn bedrijf. En natuurlijk valt er een hele zorg van hem af, waar-door hij zich volledig en vol energie kan richten op zijn onderneming. Dirk de Veen: “Uiteindelijk hebben we als onder-nemers allemaal belang bij een soepel en goed lopend betalingsverkeer. Het zorgt voor meer liquiditeit, betere klantrelaties en dat draagt indirect bij aan een bloei-ende economie.”

Page 18: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

18

Jan van der Linden en Harry de Wit: “Een schaap met zes poten hoeft niet, twee met vijf poten kan ook”Dat de vrijage tussen de Vereniging voor Handel en Industrie (HIS) en de Vereniging van Sneeker Zakenlieden (VSZ) serieuze

vormen begint aan te nemen is een understatement. Bij beide verenigingen zijn de leden doordrongen van de meerwaarde die één gezamenlijke ondernemersvereniging voor hen biedt, zowel op de korte als de langere termijn. De voorzitters van de respectievelijke ondernemersverenigingen, Jan van der Linden (HIS) en Harry de Wit (VSZ) ‘sparden’ on-langs met elkaar in een interview met Ondernemend Friesland.

“In het verleden is de nadruk gelegd op de verschillen tussen de verenigingen” opent Jan van der Linden het gesprek. “De HIS is van origine een netwerkver-eniging, waar gefocust wordt op ontwik-kelingen op de langere termijn, zoals het leggen van verbindingen tussen verschil-lende branches, innoveren, verbinden en belangen die verder gaan dan alleen de stad Sneek. De VSZ is qua cultuur veel meer gericht op de belangen van de Sneker binnenstad met als belangrijkste doelstelling om meer bezoekers naar de binnenstad van Sneek te trekken. Korte lijnen, fl exibele opstelling, dingen voor elkaar krijgen.”

Gedurende de afgelopen twee jaar heeft er een kentering plaats gevonden en is de focus verlegd in de richting van de overeenkomsten en de overlap

in belangen die beide verenigingen hebben. De directe reden lag ook zeker in de sterk toegenomen dynamiek in de economie, ook in Sneek, en de ruimte die de gemeente Súdwest-Fryslân gaf voor nieuwe initiatieven.Dat heeft geresulteerd in het seri-euze voornemen om per 1 januari 2017 te komen tot één gezamenlijke ondernemersvereniging.

VrijageDat heeft inmiddels geresulteerd in diverse samenwerkingsverbanden van commissies en een inventarisatie naar de gevolgen van een fusie. Na de zomer van 2016 wordt een besluit genomen over de formalisering van de samenwerking door de ledenvergaderingen van beide respec-tievelijke ondernemersverenigingen. Bij voldoende draagvlak wordt er op 1

januari 2017 ‘een klap op gegeven’.“Meteen tijdens de eerste gezamenlijke vergadering is ter wille van de besluitvor-ming en de werkbaarheid besloten om te kiezen voor een werkvorm bestaande uit een compact kernbestuur met daaronder een aantal commissies, in een linking-pin structuur” aldus de Wit.

OvergangsjaarJan van der Linden: “Het jaar 2016 is een overgangsjaar en dat is altijd lastig. Aan de ene kant is de intentie om te fuseren uitgesproken en ben je dus al bezig om de oude cultuur ‘los te laten’, maar aan de andere kant zijn we statu-tair nog steeds twee verenigingen. Dat kwam onder meer naar voren tijdens de HIS-voorjaarsledenvergadering, waarin bleek dat de door beide verenigingen gewenste aanpassing aan de nieuwe

Page 19: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

19Voorjaar 2016

contributiestructuur en de consequenties van het ondernemersfonds nog niet in de nieuwe begrotingen waren verwerkt, er moet voor 2016 formeel immers nog steeds met twee begrotingen worden gewerkt. De HIS-vergadering vindt ook nog vroeger in het jaar plaats dan de voorjaarsle-denvergadering dan de VSZ. Dat was een lastig, maar niet onoverkomelijk puntje, het is alweer geregeld”.

Harry de Wit: “Op zulke momenten is het aardig om te ervaren dat de wil om samen te werken er is. De overeenkomsten zijn aanzienlijk groter dan de verschillen. Maar je zult wel, om de leden van beide verenigingen recht te doen, aandacht moeten besteden aan die verschillen en aangeven op welke manier deze geïntegreerd gaan worden binnen het toekomstige grote geheel. Over gevoe-lige en gecompliceerde onderwerpen wordt stevig gediscussieerd, maar de teneur binnen de discus-sies is constructief, met als onderliggend doel om samen tot een oplossing te komen”.

Doelgroepen en cultuur“Toegegeven, we hebben te maken met verschil-lende doelgroepen als HIS en VSZ” vervolgt Jan van der Linden, “en zelfs daarbinnen kunnen er nog subdoelgroepen worden onderscheiden, maar de grootste ‘gemene deler’ is het ‘label’ Sneek en de gewenste economische groei. Dat kun je niet meer in je eentje. Dat zal in samenwerking en samenspraak met andere ondernemersgroepe-ringen en met de overheid plaats moeten vinden, op zowel regionaal als provinciaal niveau. Als geza-menlijk aanspreekpunt voor Sneek en in tweede instantie ook de regio, kun je sneller schakelen en sta je sterker”.

Sneek of regio oriëntatie?“Die keuze is niet aan de orde. Het een kan niet zonder het ander, dat is voor iedereen duidelijk. Naast het feit dat het prettig is om te werken en wonen in een omgeving, die enerzijds voor een stad van deze afmetingen een scala aan pluriforme evenementen initieert, en anderzijds op loopaf-stand de mogelijkheid biedt om te genieten van de natuur en de rust, is bewezen dat steden die een hoge positieve naamsbekendheid hebben, een streepje voor hebben als mogelijke vestigings-plaats voor zowel bedrijven als hun werknemers. Om een metafoor te gebruiken: op een ergono-misch vormgegeven stoel zit je fi jner dan op een koud houten krukje”.

“Maar daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat die stoel in een comfortabele kamer staat. Met

andere woorden: we moeten ons niet blindstaren op Sneek, maar onze blik ook zeker richten op het gebied daarbuiten. Denk aan aspecten als infra-structuur, opleiding, werkgelegenheid. Sneek mag dan de grootste stad van de regio zijn en de banen-motor van de regio, maar je zult je moeten reali-seren dat er in een woestijn verrekte weinig groeit. Dus moeten we ernaar streven dat Sneek en de hele Zuidwesthoek van Friesland elkaar aanvullen en versterken zodat er sprake is van synergie”.

Dat het credo ‘versterken door verbinden’ diep in het systeem van de beide bestuurders verankerd zit, blijkt uit de manier waarop ze elkaar moeite-loos aanvullen. Ze hebben maar een paar woorden om elkaars standpunten en denkbeelden duidelijk te maken. “Waarbij” vertelt Jan van der Linden glimlachend, “een groot voordeel was dat we een gezamenlijke vijand hadden, namelijk ‘hoe krijgen we een bij Sneek passend ondernemersfonds de lucht in’. Er is niets dat de saamhorigheid meer in de hand werkt dan een gezamenlijke uitdaging”.

Professionaliseren“Een voor beide verenigingen cruciaal punt in de samenwerking is professionaliseren. Beide vereni-gingen worden nu nog volledig gedragen door vrijwilligers, veelal professionals die ‘veel ballen in de lucht moeten houden’. Er komt een moment dat je als geloofwaardige ondernemersvereniging knopen door zult moeten hakken en een of meer-dere professionals aan zult moeten trekken om die taak fulltime te vervullen. Niet alleen binnen de onderscheiden doelgroepen, maar ook tussen de doelgroepen onderling. Het uitvoeren van de strategie en alle daarbij komende zaken op operationeel niveau, de vertaalslag van denken naar doen, dat overstijgt de span of control van vrijwilligers. Dat is inderdaad een hele klus. Je kunt daarbij een schaap met zes poten zoeken of twee met vijf poten.”

Tot slot: Welk boek hebben jullie op je nachtkastje liggen? Jan van der Linden: “Jimmy Nelson: “Before they pass away”, een prachtig visueel naslagwerk, gemaakt door fotograaf Jimmy Nelson, die twee-enhalf jaar de wereld over reisde om op indrin-gende wijze het hedendaagse leven en de cultuur van 35 stammen vast te leggen, die naar alle waar-schijnlijkheid op den duur zullen verdwijnen”.

Harry de Wit: “Ik heb alleen maar mijn telefoon op het nachtkastje liggen, voor eventuele cala-miteiten. Ik heb het boek van Jan van der Linden gezien, maar niet op zijn nachtkastje hoor”.

Jan van der LindenAdviseur en accountant voor MKB onderneming bij Deloitte

Geboortedatum1 februari 1960 te Dordrecht

Burgerlijke staatGetrouwd met Lenie, 3 volwassen zoons en 1 kleinkind

Hobby’sCultuur, fi lm en boeken

Lijfspreuk“Wat niet kan, is nog nooit gebeurd”

Harry de Wit55 jaar, samenwonend met Marijke Span en vader en stiefvader van in totaal vier kinderen.

Momenteel Directeur Uitgever binnen Telegraaf Media Groep. In die hoedanigheid verantwoordelijk voor onder andere Telegraaf, Metro en Privé.Heeft jarenlang diverse reorganisaties geleid binnen TMG en andere uitgeverijen .

Is zijn carrière begonnen in het Hoger Beroepsonderwijs en later een aantal jaren bij Capgemini in de consultancy.

Is daarnaast voorzitter van de Vereniging van Sneeker Zakenlieden.

Page 20: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

SAMEN WERKEN AAN UW OPLOSSING

Arbeid en Verzuim kunt u inschakelen voor een arbeidsdeskundig onderzoek, re-integratietraject

1e, 2e en 3e spoor, outplacementtraject, werkoriëntatie en verzuimbegeleiding.

www.arbeidenverzuim.nl 06 836 00 514

IK DOE HET VOOR MIJN CONDITIE

IK DOE HET VOOR MIJN GEZONDHEIDMIJN GEZONDHEID

/ CURVESHOLLAND

IK DOE HET VOOR MIJN GEWICHT

IK DOE HET VOOR MIJN FIGUUR

30 MINUTEN TOTAL BODY WORKOUT. SPECIAAL VOOR VROUWEN.

Ieder haar eigen Curves: dat geldt ook voor jou! Ken jij Curves nog niet, maar ben je wel nieuwsgierig? Kom naar de dichtsbijzijnde Curves Club of

kijk op onze website of Facebook-pagina voor meer informatie.

BEL NU VOOR EEN AFSPRAAK OF MELD JE AAN OP

WWW.CURVES.NL

Curves Sneek | Tel: 0515 338961 [email protected] | Sint Antoniusplein 41

Zorgeloos uw VvE uit handen geven?

Benedictus VvE Beheer

Persoonlijk Betrouwbaar Betrokken Deskundig Ontzorgen

Almastraat 14 8601 EW Sneek [email protected] www.benedictus-vvebeheer.nl

Page 21: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

21Voorjaar 2016

Nog geen lid van de HIS?U bent nog geen HIS lid maar wilt dat wel graag worden? Ga dan naar www.his-online.nl en volg de stappen. Natuurlijk zijn ook de diverse bestuurs- en commissieleden bereid u meer te vertellen over de voordelen van het lidmaat-schap van de HIS. En niet te vergeten de meer dan 420 collega ondernemers die u voorgingen. Kortom, bezoek de site en schrijf u nu in!H

IS

HIS en social media Naast de HIS site en regelmatige nieuwsbrieven is de HIS ook op social media actief. U kunt ons volgen via Twitter @HIS_Sneek, Linkedin groep Handel en Industrie Sneek en ook via onze eigen HIS Facebook pagina Handel Industrie Sneek. HIS

Aanwezigen Sneker Ketierke in Lewinski onder hypnoseTraditioneel trapt de HIS/VSZ het nieuwe jaar af met de nieuwjaars-receptie. Dat dit wederom een groot succes was in Klein Genot mag gezien de opkomst (ruim 350 aanwezigen) gerust gesteld worden. 24 februari waren we te gast met het Sneker Ketierke in het nieuwe bedrijf van Barry Diphoorn (Barry Kookt) Lewinksi. Sjoerd Ypma van Sinne ICT en Marijke Witbraad van Hypnosecentrum Sneek hadden van de mogelijkheid gebruik gemaakt om tijdens een 5 minuten pitch hun bedrijf eens in t voetlicht te zetten. Marijke bracht zelfs sommige bezoekers spontaan onder hypnose op verzoek van enkele aanwezigen. Gastvrouw Barry Diphoorn van Lewinski had speciaal voor de HIS leden een HIS menu samengesteld waardoor maar liefst 25 leden na afl oop aanschoven aan de stamtafels. Wilt u ook eens gastheer/-vrouw zijn met uw bedrijf of u zelf en uw bedrijf eens in de spotlights zetten tijdens een 5 minuten pitch? Meldt u dan bij 1 van de leden de AC, zij informeren u graag.

HIS Activiteitencommissie uitgebreid met VSZ ledenAls HIS werkten we al nauw samen met de Vereniging van Sneeker Zakenlieden en dat dit steeds intensiever wordt kunt u lezen in het interview met Jan van der Linden en Harry de Wit elders in deze editie. Ook binnen de HIS Activiteitencommissie (AC) heeft dit een positief gevolg gekregen. De commissie is uitgebreid met de VSZ leden Nyncke Posthuma en Jan Henk Hoekstra. Het eerste overleg in de nieuwe samenstelling heeft al plaats gevonden met een positief gevolg voor de activiteiten-kalender dit jaar.

ActiviteitenkalenderEerste half jaar22 maart HIS beursborrel op het SWF ondernemersplein

tijdens de BCDN in het WTC EXP te Leeuwarden. Toegangskaarten zijn kosteloos verkrijgbaar via www.bcdn.nl/bezoekers. Van 17.30u tot 18.30

12 april Algemene ledenvergadering met presentatie Jacco Koops en Lillian de Geus (medaille-kandidaat Rio 2016). Locatie Rabobank ZWF.

18 mei Bedrijfsbezoek ’t Ges. Een kijkje in de keuken bij uw collega ondernemers op het GES

22 juni Bedrijfsbezoek Cloetta (KING) met aansluitend een BBQ bij Lokaal 55

Page 22: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

22

Mark de WitteGeboortedatum

13 april 1973 te Sneek

OpleidingHTS Bouwkunde

Burgerlijke staatSamenwonend, 4 kinderen

waaronder 2 ‘bonuskinderen’

Hobby’sZeilen en tennis

‘Wij lopen mee in het volledige bouwproces’Bouwadviesburo Mark de WitteDe woningbouw trekt fl ink aan. Dat

merken ze ook bij Bouwadvies Mark De Witte: “Het is druk en daar zijn wij blij mee. Er wordt weer gebouwd! We zijn bezig met woningen in Balk, Groningen en Castricum. Daarnaast ontwikkelen we momenteel een aantal eigen projecten, zoals in Franeker en Le-lystad.” Een persoonlijk contact met de klanten, dat is essentieel voor Mark de Witte: ”Wij werken hier met vijf men-sen, de schaal is klein, de lijnen kort, dat maakt ons makkelijk benaderbaar voor klanten.”

Bouwadvies Mark De Witte doet al het ‘papieren werk’ binnen de bouw: van 3D tekenontwerp, tot aan het maken van bestekken en calcula-ties. Naast woningbouwprojecten pakt Mark de Witte ook utiliteitsprojecten aan. Het zijn

momenteel drukke tijden, maar de afgelopen jaren zijn er ook wel mindere tijden geweest. De recessie heeft De Witte gebruikt om een nieuwe koers uit te zetten en te investeren in BIM. (Building Information Modelling). De Witte: “Het is een software-oplossing die alle relevante informatie gedurende het bouwproces opslaat in een digitaal (3D) gebouwmodel. De informatie is voor alle betrokken partijen continu beschik-baar en altijd actueel. Vooraf is bijna alles in te calculeren en daarmee kun je de faalkosten fors terugdringen.”

OntzorgenEnergiezuinig bouwen is inmiddels volledig geïn-tegreerd in de bouwprocessen. De Witte: “Meer en meer streven we ernaar om de gebouwen self supplying te maken. Onze meerwaarde is dat we exact kunnen berekenen hoe het investeringspatroon eruit gaat zien.

Duurzaamheid is meer dan alleen een mooi idee, het gaat bij de uitvoering ook om de details.” Bouwadvies Mark de Witte ontzorgt de klant graag: “Wij lopen mee met heel het bouwproces, schakelen externe partijen in en zorgen dat alles op rolletjes loopt.”

Nieuwe websiteDe nieuwe website www.markdewitte.nl is inmiddels online. De Witte: “Verreweg de meeste klanten komen bij ons via mond tot mondreclame. Maar het blijft daarnaast wel belangrijk om online zichtbaar te zijn, daarom is een nieuwe website een belangrijke inves-tering voor ons.” Wat het vak zo mooi maakt? “Dat alles wat je doet zo zichtbaar is”, zegt De Witte. “Op zaterdagmiddag mag ik graag een rondje rijden langs alle bouwprojecten waar wij ons aandeel in hebben gehad. Dat geeft mij een trots gevoel.”

Page 23: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

23Voorjaar 2016

Nanette de RidderDirecteur Theo de Ridder Produkties    

Geboortedatum19 juli 1963

OpleidingHavo, Schoevers

Theo de Ridder Produkties slaat nieuwe wegen inAmusement voor elk eventMet een stal vol artiesten timmert entertain-

mentbureau Theo de Ridder Produkties al der-tig jaar aan de weg. Na het plotselinge overlijden van Theo (63) in 2012 zette echtgenote Nanette het bedrijf voort. Dankzij hun nauwe samenwerking wist ze de draad snel op te pakken. Nu worden de bakens wat verzet.

Ze zijn er nog altijd bij Theo de Ridder Produkties, de grote sterren en jonge talenten die furore maken in discotheken en dancings. De Kast, Stageline en Bo Shannon bijvoorbeeld. “Maar we zijn ons de laatste jaren meer gaan richten op andere concepten”, vertelt Nanette. “Want de tijden zijn veranderd. Discotheken hebben massaal hun deuren gesloten door de economi-sche crisis en strenger beleid ten aanzien van alcohol, roken en veiligheid.”

Twee-eenheidBij het in Sneek gevestigde Theo de Ridder Produkties wordt nog altijd gesproken in meervoud. Dat zal niet veranderen, vertelt Nanette. “Theo en ik hebben het bedrijf samen opgebouwd. We waren een echte twee-eenheid. Het voelt ook alsof Theo er gewoon nog is.” Ze leerden elkaar kennen in 1982. Theo was DJ in discotheek ‘La Bella’ in de

Grote Hoogstraat in Leeuwarden. “Mijn ouders hadden daarnaast een restaurant, waar Theo op een dag kwam eten.” Na diverse werkzaamheden in de entertainmentindustrie was het eigen artiestenbureau in 1987 een feit. Theo ging op de voorgrond staan, Nanette regelde alles achter de schermen.

BedrijfsfeestenDe artiestenboekingen worden nog steeds gedaan. In het verleden was Theo de Ridder Produkties verbonden aan namen als Henk Wijngaard, Vangrail en zelfs Status Quo. De stal is nog steeds goed gevuld. Maar er is nu ‘amusement voor elk event’. Nanette: “Evenementen zoals bedrijfsfeesten, bruiloften en jubilea zijn een grotere rol gaan spelen. Dit loopt erg goed. We verzorgen mooie evenementen bij heel diverse bedrijven zoals Friesland Campina en Defensie. Wij kunnen voor onze klanten van alles regelen, van Nick & Simon tot aan de catering. Naast een goede prijs-kwa-liteitverhouding kiest men voor onze jarenlange ervaring.

Daarbij is het een voordeel dat wij de taal van de artiesten spreken.” Nanette is ook blij met haar nieuwe initiatief: de succesvolle talentenjacht Lûd fan Moarn. “Die begon in november vorig jaar, de fi nale was op 12 maart bij het Oant Moarn Café van Piet Paulusma in Herbaijum. De winnaar gaat een single opnemen in de studio van Nico Outhuijse, de drummer van De Kast.”

TrotsDe muziekfeesten zijn onverminderd populair gebleven. Theo de Ridder Produkties tekent onder meer voor de organisatie van De Nacht Fan Boazum, het Flaeijelfeest in Nieuwehorne en de Oranjenacht in Gouda. Zelf komt Nanette er ook vaak meegenieten. “Het is heerlijk om het resultaat van alle voor-bereidingen te zien. Ik houd van mijn vak. Toen Theo overleed, hoefde ik ook niet lang na te denken over het voorzetten van het bedrijf. Theo’s aanwezigheid geeft mij ook kracht. Samen waren én zijn we trots.”

Page 24: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

www.aacnederland.nl

Wij staan voor u klaar bij het realiseren van uw plannen.Asbestonderzoek Bodemonderzoek Slooponderzoek

Blijf op de hoogte!Download onze gratis app. Handig... privé en zakelijk.

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail [email protected] notarisellemers.nl Bezoekadres Oude Koemarkt 79, Sneek

Wilt u op de hoogte gehouden worden

van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag

van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTATAT RISKAISKAISK NTOORELLEMERS

Met een goede nachtrust presteer je beter....

Met een volle maag doe je beter zaken....

Grootzand 24 Sneek06-46993810

[email protected]

Stationsstraat 66 Sneek0515- 413175

[email protected]

volg ons op:volg ons op:

Page 25: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

25Voorjaar 2016

COLUMNFrank Post is tandarts-implantoloog en

eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, achter

het Antonius Ziekenhuis. Kijk voor deze en andere columns van Frank Post op zijn eigen

Healthcare specialisten pagina op www.of.nl/specialisten of kom rechtstreeks in

contact via www.tandartssneek.nl.

Weinig mensen beseff en wat de gevolgen van slechte mondzorg zijn. Als mond-zorg op de achtergrond komt, kunnen ongemerkt serieuze klachten ontstaan. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot bijvoorbeeld een longontsteking. Ook is er een relatie met hart- en vaatziekten, reuma, slecht instelbare bloedsuiker-spiegels bij diabetes en: er is onderzoek gaande naar het eff ect van een onge-zonde mond op ziekten van de hersenen. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen van weinig lachen, omdat je vindt dat je een lelijk gebit hebt. Kortom: de impact van de mond reikt ver, ook als het gaat om de continuïteit van uw onderneming.

Veel mensen met een slecht gebit geven aan dat dit hun leven negatief beïnvloedt, zo blijkt uit meerdere (inter-nationale) onderzoeken. Het niet durven lachen met een slecht gebit heeft de meeste impact op de mentale gezond-heid. Als ondernemer weet je: lachende mensen stralen succes uit. Door je lach te verbergen ben je niet meer jezelf, gaat je gevoel van eigenwaarde verminderen of dreigt zelfs depressiviteit.

Het mag duidelijk zijn: goede mondzorg is een uitstekende investering in uw algehele gezondheid. Het is de basis om uitstekend te functioneren, ook in uw werk. Wie een gezonde mond heeft kan beter eten, ziet er verzorgder uit en zal

succesvoller zijn doordat hij of zij meer zelfvertrouwen heeft. Natuurlijk zijn er verschillende oorzaken om niet naar de tandarts te gaan. Bijvoorbeeld een volle agenda. Dat is niet handig. In de praktijk blijkt dat als je eenmaal de tandarts gaat mijden, de drempel steeds hoger wordt om wel weer te gaan. Dat is waarom we bij Kliniek Tandheelkunde Sneek een avond-spreekuur hebben. Ideaal als de agenda overdag vol is.

Mondzorg heeft een impact op de hele gezondheid. En dus ook op de conti-nuïteit van je bedrijf. Laat dat nooit in gevaar komen door zoiets simpels als een volle agenda.

Slecht gebit kan invloed hebben op mentale gezondheid

Page 26: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

MIDDELZEEMOTOREN

Watersportboulevard “’t Ges”Hendrik Bulthuisweg 26-288606 KB Sneekt 0515-559543f [email protected]

Offi cieel Volvo Penta Center

• In- en verkoop scheepsmotoren• Verkoop originele Volvo Penta delen

• Eigen draaierij en frezerij

• Reparatie en revisie van motoren, keerkoppelingen, staartstukken en IPS’en

• Verhuur van ligplaatsen• Mobiele jachtservice en onderhoud• Compleet vernieuwde website met daarin een gebruiksvriendelijke webshop voor onderhoudsdelenWij doen alles voor uw auto

Automobielbedrijf Jaarsma

Ridderdijk 11b8741 KE Hartwerd

T 0515 - 569 811E [email protected]

www.automobielbedrijfjaarsma.nl

TICKETS & INFO WWW.BCDN.NL

Business Contact Dagen Noord is hét netwerk­event waar ondernemers en organisaties zichzelf presenteren. Het platform om samen nieuwe kansen en markten aan te boren.

Businesscontactdagennoord

22 & 23 MAART 2016

Page 27: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

27Voorjaar 2016

Ondernemersverenigingen Bolsward fuseren

Samen sterkerDe geschiedenis van de twee voormalige vereni-gingen gaat tientallen jaren terug. De winkeliers waren gebundeld in BP, de ondernemers op de bedrijventerreinen zaten bij BVB. Opereerden beiden lang solistisch, de laatste jaren zochten ze elkaar steeds vaker op. “Zeker nadat de gemeente Bolsward had plaatsgemaakt voor Súdwest-Fryslân”, vertelt Velzen, directeur van het op bedrijventerrein De Marne gelegen Velzen Textielbeheer. “Door gezamenlijke standpunten in te nemen, sta je sterker.” Van der Wagen, eigenaar van Max Mannenmode: “Toen Bolsward nog de kleinste gemeente

van Nederland was, kon je makkelijk even bij de wethouder aankloppen. Dat is veranderd. Andersom is het voor de gemeente prettig dat er nu één loket is.”

Muur gevallenNaast politieke ontwikkelingen waren er voor het bedrijfsleven en de middenstand meer redenen om de handen ineen te slaan. Velzen: “BP en BVB deden vanuit praktisch oogpunt al veel samen, zoals de algemene ledenverga-dering. We huurden een grote zaal, waarin we apart vergaderden. We werder er gescheiden

door een schuifwand. Die muur is nu weg.” Ook trekken ze sinds vorig jaar samen op in Platform Bolsward, waarin domeinen als economie, recreatie en toerisme zich bezig houden met overkoepelende belangen voor de stad. Een samenvoeging is natuurlijk altijd even wennen zegt Van der Wagen. “Ieder had zijn eigen belangen. In de VOB leren we van elkaar. De nieuwe vereniging betekent tevens een vergroting van ieders netwerk. Soms gaan Bolswarder ondernemers voor spullen of dien-sten naar andere plaatsen, terwijl er vlakbij ook een aanbieder is. Door de VOB ontmoeten ondernemers elkaar.” Financieel gaat het de 200 VOB-leden ook veel opleveren, voorziet Velzen. “Denk aan het collectief inkopen van beveiliging, kantoorartikelen, ICT-faciliteiten en BHV-cursussen.”

De fusie van Bolsward Promotion (BP) en Bedrijven Vereniging Bolsward (BVB) kwam eind vorig jaar niet echt als een verrassing. Er werd al vaak samen opge-

trokken. Het resultaat van de krachtenbundeling, Vereniging Ondernemend Bols-ward (VOB), gaat de ondernemers veel opleveren, zo voorspellen bestuursleden Ro-nald Velzen (Velzen Textielbeheer) en Henkjan van der Wagen (Max Mannenmode).

Henkjan van der WagenFunctieEigenaar Max Mannenmode

Ronald VelzenFunctieDirecteur/eigenaar Velzen Textielbeheer

Page 28: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

De integratie biedt vele voordelen; VAMO vergroot uw bereikbaarheid, bespaart kosten en u heeft het gemak van één leverancier. Uw mobiele telefoon maakt direct deel uit van uw vaste telefooncentrale en u beschikt direct over alle telefooncentrale functionaliteiten op uw mobiele toestel. Alle faciliteiten en functionaliteiten van uw vaste telefonie (hosted telefooncentrale) zijn middels de vast-mobiel integratie van Vrieservice direct beschikbaar op uw mobiele telefoontoestellen. Met deze VAMO oplossing van Vrieservice zijn uw medewerkers overal en altijd bereikbaar. Het maakt niet meer uit op welk nummer ze gebeld worden, want ze kunnen elk gesprek met hun mobiele of vaste toestel aannemen. En u heeft het voordeel van één leverancier voor al uw bedrijfstelefonie, met het gemak van één factuur en één aanspreekpunt.

Bespaar fors op uw mobiele belkosten. Maandelijks opzeg-baar, gemakkelijk, goedkoop en op het beste mobiele netwerk van Nederland; KPN.

Vrieservice combineert de kwaliteit en de nieuwe mogelijkheden van IP telefonie met de huidige traditionele netwerken.

Met satelliet communicatie kunt u overal ter wereld bereikbaar zijn of u nu in Australië of op de Mount Everest bent. Ontdek uw mogelijkheden.

Mobiele telefonie Vaste telefonie Satelliet communicatie

Kraaiheide 89202 PC Drachten0512 58 79 00

[email protected]

UW MOBIELE TELEFOON WORDT UW VASTE TELEFOON EN VICE VERSA

Vrieservice VAMO: Complete integratie van vaste en mobiele telefonie

De Telecom partner van Vereniging Parkmanagement Bolsward

Page 29: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

29Voorjaar 2016

Eneco TourDe Eneco Tour is volgens beide bestuurs-leden een prachtige uitkomst van de al langer bestaande samenwerking. De jaarlijkse prof-ronde door Nederland en België startte op 18 augustus 2015 in Bolsward. “De winkeliers en de horeca pakten groots uit”, blikt Van der Wagen terug. “Er kwamen veel mensen naar de binnen-stad, waar op zondag de ploegenpresentatie plaatsvond.” Maandag was het koers met de finish op De Marne, pal voor de deur bij Velzen. “Omdat hier een lange, rechte weg loopt, was de locatie perfect voor een massasprint. Gezien onze samenwerking was het tegelijk een symbo-lische plek.”

Fietsstad Ook dit jaar start de Eneco Tour in Bolsward. De VOB pakt de kans met beide handen aan. “Vorig jaar was het kort dag voor de organisatie”, aldus

Velzen. “Het feestje kan nu alleen maar mooier worden.” Fietsen blijft volgens hem de komende jaren een prominente rol spelen bij de VOB. “Met ook de start en finish van de Fietselfstedentocht wil Bolsward te boek staan als fietsstad. Dit imago gaan we verder uitbouwen. Zo komt er nu een toertocht bij de Eneco Tour.” Daarnaast spant de VOB zich in om de aantrekkingskracht van de binnenstad op peil te houden. Van der Wagen: “Bolsward is vanuit cultuurhistorisch oogpunt al interessant geweest, maar ook ons gevarieerde winkelaanbod en evenementen als Heamiel trekken mensen. Het is dan wel belang-rijk dat de winkeliers creatief blijven. Hiervoor is een speciale commissie opgericht.”

BegripBij de allereerste VOB-vergadering in januari werden Velzen en Van der Wagen nog wel geconfronteerd met een klein probleem. De

bijeenkomst was gepland voor het middaguur, zoals BP altijd gewend is geweest. Voor de middenstand bleek dit echter niet haalbaar. Van der Wagen. “De winkel moet immers altijd open zijn. De reguliere vergadering verplaatsen we daarom naar de maandag of de avonduren. We hebben door dit knelpuntje wel meteen meer begrip voor elkaar gekregen. En dat is absolute winst.”

Page 30: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

30

Harmen-Tom Jaarsma

GeboorteplaatsSneek

WoonplaatsSneek

LoopbaanAutomotive

Hobby’sAuto’s en golf.

Pyt JaarsmaGeboorteplaats

Sneek

WoonplaatsHartwerd

LoopbaanAutomotive

Hobby’sAuto’s en zeilen.

Harmen-Tom Jaarsma, Automobielbedrijf Jaarsma

Een passie voor de V8De fraaie klassieke Ford Mustang op

de website maakt direct duidelijk waar de voorkeur ligt van Automobiel-bedrijf Jaarsma. Amerikaanse auto’s, of in automotive vaktermen ‘US Cars’. Het bedrijf uit Hartwerd beweegt zich hiermee in een nichemarkt. Maar de klanten weten hen te vinden, zowel voor nieuwe en gebruikte auto’s als onderde-len voor klassiekers.

De liefde voor auto’s is er met de paplepel inge-goten bij Harmen-Tom Jaarsma. Zijn vader, Pyt Jaarsma, startte in 1984 zijn eigen autobedrijf. De kleine Harmen-Tom stond op z’n twaalfde auto’s te poetsen. Een jaar later kon hij auto-rijden. “Keurig netjes op het bedrijfsterrein hoor.” Na zijn vwo ging hij naar de IVA Driebergen, de Business School voor de autobranche. Om daarna een Masteropleiding in management

te volgen in Engeland. Toch leidde de weg daarna weer naar Hartwerd. “Mijn vader is nu nog directeur-eigenaar. Maar ik voel me medeondernemer.”

Pickup trucks Toen in februari 2008 de BPM-regel veranderde, had dat ingrijpende gevolgen voor de markt. “De verkoop van nieuwe Amerikaanse auto’s is sindsdien enorm gekelderd. Voor nieuwe pickups op grijs kenteken is overigens nog wel een markt; we verkopen vooral nieuwe trucks van Ford USA, Dodge en Chevrolet.” Automobielbedrijf Jaarsma heeft altijd wel enkele tientallen occa-sions staan. Daaronder zijn overigens niet alleen ‘Amerikanen’. “We richten ons ook op Europese occasions. Maar het liefst zouden we altijd een stuk of twintig Mustangs, Camaro’s en Chargers voor de deur hebben staan. Daar ligt ons hart. Je moet dan vooral denken aan relatief jonge

auto’s met weinig kilometers op de teller. Classic cars hebben we ook wel eens staan maar dat is niet zozeer onze core business.”

Bosch Car ServiceSinds begin 2016 heeft Automobielbedrijf Jaarsma zich aangesloten bij de Bosch Car Service formule. Binnen de autobranche geldt dit als een erkend kwaliteitslabel. Het bedrijf is in de regio Bolsward de enige Bosch Car Service garage. “Hiermee willen we ons verder profi leren als hét adres voor onderhoud van en reparatie aan alle merken auto’s in de regio. De kwaliteit die wij leveren, kunnen we zo nog beter vermarkten en uitstralen. Bosch is een sterk merk waar wij van kunnen profi teren en aan kunnen bijdragen.”

Page 31: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

31Voorjaar 2016

COLUMN Jacob Boonstra, accountant-

administratieconsulent en vennoot bij Bentacera te Sneek. Bentacera heeft tevens

vestigingen in Bolsward, Dokkum, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden.

Fiscale vernieuwing op het gebied van innovatie

Grote en kleine bedrijven die onderzoeks- of ontwikkelingspro-jecten uitvoeren, kunnen gebruik maken van een belangrijke fi scale stimuleringsregeling: de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Met de WBSO kun je de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), maar ook de overige S&O- kosten en -uitgaven binnen je bedrijf verlagen. Tot 2016 vielen laatstgenoemde kosten onder de RDA (Research & Developmentaftrek).Per 2016 zijn de S&O-afdrachtsvermindering (WBSO) en de RDA samengevoegd tot één regeling: WBSO. Voor zowel de loonkosten als de overige S&O-kosten en -uitgaven gelden nu dezelfde voordeelpercentages. Het totale fi scale voordeel wordt door middel van een afdrachtvermindering direct via de loonheffi ng verrekend. Voor het jaar 2016 gelden de volgende percentages en bedragen:Voordeelpercentages voor bedrijvenvan totaal S&O- loon en overige kosten en uitgaven

Tarief eerste schijf 32%Tarief eerste schijf voor starters 40%Grens eerste schijf 350.000Tarief tweede schijf 16% Geen plafond

Ook als zelfstandige ondernemer (ZZP-er) kun je gebruik maken van de WBSO, indien je minimaal 500 S&O-uren per jaar maakt. In dat geval bestaat recht op een vaste aftrek speur- en ontwik-kelingswerk van € 12.484 (2016) in de aangifte inkomstenbelas-ting, over het jaar waarop de S&O-verklaring(en) betrekking heeft. Voor startende ondernemers geldt een extra aftrek van € 6.245 (2016). Met ingang van 2016 vallen twee soorten projecten onder de WBSO:

• Ontwikkeling van (onderdelen van) technisch nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur;

• Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Voor het uitvoeren van een analyse van de technische haalbaar-heid of technisch onderzoek kun je in 2016 geen WBSO meer aanvragen. Afdrachtvermindering of aftrek is uitsluitend aan de orde als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een S&O-verklaring heeft afgegeven. De S&O- verklaring vormt overigens ook het toegangskaartje voor de “innovatiebox” in de sfeer van de vennootschapsbelasting. Kortgezegd kun je daarmee de winsten die je maakt met innovatieve activiteiten in de innovatiebox onderbrengen, waarover minder belasting verschuldigd is.Door de samenvoeging van RDA en WBSO kunnen bedrijven WBSO aanvragen voor kosten en uitgaven voor het uitvoeren van een eigen S&O-project. Daarbij hebben ze de keuze tussen een forfaitair bedrag of het daadwerkelijke bedrag aan kosten en uitgaven. De keuze dient bij de eerste WBSO-aanvraag voor 2016 te worden gemaakt en geldt voor het gehele kalenderjaar. Toepassing van het forfait levert bedrijven een administra-tieve lastenverlichting op. Zij hoeven geen administratie bij te houden van de gemaakte kosten en uitgaven. Na afl oop van het kalenderjaar hoeven alleen de gerealiseerde S&O-uren gemeld te worden.Of de fi scale vernieuwing ook een verbetering van de fi scale stimuleringsregeling met zich meebrengt zal moeten blijken.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Bentacera, Sneek: 0515-430465, [email protected], www.bentacera.nl

Page 32: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Moppadop uit IJlst ont-wikkeld Moppa Sea World AdventureIn juni 2015 lanceerden game ontwik-kelaars Moppadop uit IJlst hun eerste game voor jonge kinderen: Moppa Ice Cream. Maandelijks worden hier nog steeds ruim 4000 virtuele ijsjes in gemaakt door kinderen over de hele wereld. Het spel is met name in Amerika en China erg populair.  Na op grote conferenties als Reasons.To in Brighton (UK) en TEDxFryslân in Drachten te hebben gesproken over het verhaal achter de game is het team van Moppadop nu druk bezig aan hun tweede game ‘Moppa Sea World’.

Moppa Sea WorldIn Moppa Sea World gaan de twee hoofdpersonen op reis onder water en leren de kinderen spelenderwijs een hoop over getallen en rekenen. Maar bovenal staat een leuke spel ervaring centraal, aldus Jop Wielens.  Om hiervoor het publiek alvast een beetje warm te maken en mensen mee te nemen op hun reis lanceert Moppadop een Kickstarter campagne. De ‘backers’ op Kickstarter krijgen er direct iets moois voor terug namelijk: leuke stickers, buttons, ansicht-kaarten, posters, een boek en als je echt gul bent zelfs een illustratie van jouw eigen kind in de stijl van Moppadop.

Vallinga doet overnameBouw- en restauratiebedrijf de Jong B.V. (Workum) is overgenomen door Bouwbedrijf Huitema Vallinga B.V. in Bolsward. De voormalige eigenaar Sjirk de Jong van het bedrijf uit Workum blijft werkzaam binnen Vallinga - de Jong. Komende jaren wordt de kennis en specialisatie van het restaureren overge-dragen. Door de overname beschikt het bedrijf over meer personeel en zijn er kansen om grotere projecten aan te nemen.De dochteronderneming gaat verder onder de naam Vallinga - de Jong (Restaureren & Bouwen). Vallinga - de Jong is gespecialiseerd in het restaureren van historische panden/gebouwen. Onlangs is het Stadhuis in Bolsward en De Sneeker Waterpoort gerestaureerd.

Sjirk de Jong (rechts) en Domien Vallinga (links) die al sinds 1978 bij het bedrijf is betrokken.

32

Duurzamesamenwerking op Friese bodemNa een jarenlange samenwerking, gaan de bedrijven Sijperda Verhuur en Boso uit Sneek nu ook ‘groene’ zaken doen. Alle sanitaire voorzieningen van Sijperda Verhuur, zoals de mobiele toiletten, worden in het nieuwe jaar voorzien van de vooruit-strevende Lucart Eco Natural producten. Deze producten worden gemaakt van cellulosevezels uit recyclede drank- en voedselverpakkingen. Hiermee bevestigen beide bedrijven wederom hun inzet voor het milieu.

“Voor Lucart Eco Natural producten worden geen bomen gekapt, maar wordt gebruik gemaakt van materiaal dat anders zou eindigen op een vuilnisbelt”, aldus Nienke Doodkorte, Salesmanager bij Boso. “Verder maakt het innovatieve produc-tieproces geen gebruik van schadelijke stoff en voor mens en milieu. De cellulosevezels in de drank- en voedselverpakkingen zijn van een kwaliteit die vergelijkbaar is met zuivere cellu-lose. Dit geeft de eindproducten een uitstekende kwaliteit en absorptievermogen. Bij de productie van Lucart Eco Natural producten wordt er niet gebruik gemaakt van milieuonvriende-lijke bleek- en energieverslindende ontinktprocessen. Hierdoor behouden de Lucart Eco Naturel producten haar natuurlijke en herkenbare havannakleur.”

Duurzaam, maar niet duur. Want door ongeveer 300 dran-kenkartons van één liter te recyclen, worden 350 toiletrollen geproduceerd. Boso kan precies uitrekenen wat uw ecologische bijdrage van elke aankoop Lucart Eco Natural is. Een offi cieel certifi caat van milieuvrien-delijkheid kan worden verstrekt.

Page 33: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

33Voorjaar 2016

KORT NIEUWSOp 16 februari 2016 bestond Curves Sneek aan het Antoniusplein in Sneek alweer een jaar. De sportschool met het unieke 30 minutenconcept voor vrouwen slaat aan in Sneek. Woensdag 10 februari werd de 11.111e training verzorgd en dat binnen een jaar. Sabine Delea was de gelukkige en ontving uit handen van clubeigenaar Anne van der Velde een mooie bos en 2 vrijkaartjes voor de voorstelling “Je valt me tegen” van muziektheatergezelschap TINTO. Spierkracht versterken, conditie verbeteren en gewicht verliezen spreekt blijkbaar vele vrouwen aan. We komen er achter dat actief bewegen goed is voor lichaam en geest. Stilzitten is geen optie, aldus Anne van der Velde. Wij bieden in een gezellige setting met veel persoon-lijke aandacht ruimte aan vrouwen om

regelmatig te komen sporten. Gemiddeld komen de vrouwen tussen de 2x en 3x per week een half uur sporten om gericht aan het bereiken van hun doelstellingen te werken. Omdat het maar een half uur is, is het makkelijker in de agenda te krijgen. “Heb je een tijdje je gezicht niet laten zien zonder dat we weten dat je ziek, gebles-seerd of op reis bent, dan trekken we even aan de bel. Bij een aantal vrouwen werkt deze methode. Ze hebben dat zetje blijk-baar nodig”. Aldus eigenaar Anne van der Velde. “We worden met zijn allen steeds ouder. Hoe oud we worden staat in de sterren geschreven, hoe we ouder hebben we zelf in de hand”. Deze quote van oud topschaatser Ard Schenk, hij is tevens ervaringsdeskundige als het gaat om op latere leeftijd weer in beweging komen

na behoorlijk overgewicht, gebruikt van der Velde regel-matig in de kennismakingsge-sprekken met potentiele nieuwe leden van zijn bloeiende sportclub.

Curves Sneek al een jaar actief

Nautica Yacht Charter Sneek heeft vanaf 1 maart 2016 een nieuwe locatie. Van Uitwellingerga wordt het bedrijf verhuisd naar Sneek. Aan de Hendrik Bulthuisweg 10 te Sneek is een mooi pand aangekocht met ruim 20 ligplaatsen, een showroom en winterstallingsloods van ruim 550 m2. Ook de verhuurschepen varen vanaf dit adres uit. Naast de verhuur van luxe motorschepen worden de bedrijfsactiviteiten verder uitgebreid onder de naam Nautica Watersport, met de verkoop en bemiddeling in motorboten

en sloepen of Tenders. Tevens wordt de verkoop van de ‘Staaldus’ kotter-jachten en ‘EastCraft’ kunststof motorboten voortgezet. Daarnaast kunnen wij onze klanten nu een vorstvrije (winter) staling aan bieden en professio-nele buitenligplaatsen. Een nieuwe activiteit is het wrappen van schepen, dit is het beplakken van een boot met folie. Een nieuwe techniek die schil-deren overbodig maakt, aldus de trotse eigenaar Hertzen Oost.

Middelzee Motoren in Sneek merkt dit als geen ander. Naast de aanschaf van nieuwe motoren zien we ook een nieuwe tendens in onze markt. Boot eigenaren doen steeds vaker het klein onderhoud aan hun boot in eigen beheer. Daarnaast zie je dat de boot eigenaren makkelijk vervangbare reserve onderdelen aanschaff en om direct zelf in te kunnen spelen op kleine calamiteiten aan boord. Als bedrijf hebben we gekeken hoe we op deze veranderende markt konden inspelen. Vanaf 1 maart is onze volledig vernieuwde website live gegaan, met een geïntegreerde webshop speciaal gericht op dit segment. Via deze zeer gebruiksvriendelijke webshop hopen we als Middelzee Motoren onze klanten goed te kunnen faciliteren, aldus Peter de Groot.

Volvo Penta specialistNaast deze nieuwe dienst blijven we natuurlijk ook onze pijlen richten op onze core business. We zijn het offi cieel Volvo Penta Center. De Volvo Penta dealers worden rechtstreeks door ons bedient waardoor we een dekking hebben van Noord Nederland. Volvo Penta een topmerk in de watersport sector. Naast inbouw van nieuwe motoren kunnen we ook complete revisies op bestaande motoren, drives, keerkop-pelingen en IPS’en toepassen met onze hoog opgeleide en getrainde monteurs. We zijn van maart tot en met november ook op zaterdag van 9.00u tot  12.00u geopend en geïnteresseerden mogen uiteraard langskomen aan de Hendrik Bulthuisweg op waterport gebonden bedrijven-centrum Ges in Sneek.

Scheepsmotoren verkoop zit weer in de lift

Nautica Yacht Charter Sneek heeft vanaf 1 maart 2016 een nieuwe locatie

Page 34: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

34

COLUMN

Elke ondernemer wil vooruit door inno-vatief en creatief te zijn en door er een langetermijnvisie en een behoudende fi nanciering er op na te houden. Soms kan het aangaan van een goede samen-werking met andere partijen een sprong voorwaarts zijn.

VertrouwenEen belangrijke voorwaarde bij het aangaan van zo’n samenwerking is weder-zijds vertrouwen. Problemen kunnen in een goed gesprek worden opgelost, maar verstandiger is het om bij de aanvang afspraken formeel vast te leggen. Je deelt immers een bepaald risico met elkaar. Als de samenwerking op den duur toch niet goed blijkt te verlopen, omdat er geen klik meer is of het vertrouwen in elkaar is beschaamd is, zullen beide partijen dit in hun portemonnee gaan voelen.

Begin aan het eindeDaarom is het belangrijk om een even-tuele scheiding of exit goed te regelen als je nog op goede voet met elkaar staat. Onderneem zo’n startgesprek. Er kunnen verwachtingen, meningen en fi nanciële zaken boven water komen die soms voor verrassingen zorgen. Vaak blijkt dat je elkaar minder goed kent dan gedacht. Het is beter om dit soort punten van tevoren te bespreken dan wanneer het

vertrouwen aan diggelen is en je elkaar minder gunt.Kijk in de opstart fase niet alleen naar nu, maar ook naar de situatie voor over vijf of tien jaar. Misschien wil de één dan al met pensioen terwijl de ander niet denkt aan stoppen.

Wie heeft het voor het zeggen?Je zeggenschap verliezen omdat je het niet meer alleen voor het zeggen hebt, maakt samenwerking vaak lastig. Daar hoef je niet huiverig voor te zijn als je de zeggenschapsverhoudingen vooraf goed vastlegt. Je kunt afspraken op papier zetten over de verdeling van de verant-woordelijkheden en taken en ook de punten waarover beide partijen het altijd met elkaar eens moeten zijn.Als notaris houd ik ondernemers deze spiegel voor. Dat kan wel eens confron-terend zijn, maar uiteindelijk levert het veel meer op. Zeker bij geschillen. Ik stel daarbij altijd de exit vraag aan de orde: gaan wij naar de rechter of lossen wij het zelf op? Mijn idee: natuurlijk het laatste. Daarbij kan ik het niet laten de mediationclausule ter sprake te brengen. Als bekend, ben ik daar een warm voor-stander van. Juist door dit soort lastige vraagstukken van te voren aan de orde te stellen neemt de kans op een stabiele samenwerking toe.

Altijd doenMaak regelmatig tussentijds samen de balans op. Kloppen de verwachtingen nog wel? Wees open naar elkaar en durf op tijd in te grijpen. Hebt vertrouwen in elkaar en spreek dit ook uit. Inspireer elkaar. Hierdoor ontwikkel je jezelf persoonlijk en professioneel. Maar mochten de zaken toch minder lopen dan verwacht, dan is het een zeer prettige gedachte dat een en ander goed op papier is vastgelegd. Vergeet daarbij niet om de drie à vijf jaar dat contract even af te stoff en en te bespreken. Dat voorkomt spanningen, ruzie en ellende. Het maakt het samenwerken zoveel fi jner en geeft ruimte voor een goed en duurzaam zakelijk huwelijk!

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en mediator te Sneek, lid van de Vereniging

van Notariële Ondernemingsrecht Specialisten (VOC), deelnemer specialisten Ondernemend Friesland (OF).

Samenwerken is als een huwelijk

Page 35: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Door te bentaceren,ben ik mijn bedrijf ook in zware tijden de baas.

www.bentacera.nl

Ronald Zuiderveld Eigenaar, McDonald’s Joure & Lemmer

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie

en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en

voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is,

bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

Page 36: Ondernemend Súdwest-Fryslân maart 2016

Een aandeel in elkaar

rabobank.nl/innovatieprijs

Heeft u de beste innovatie die een vooruitgang is voor mens en/of milieu? Wilt

u kans maken op 20.000 euro, landelijke publiciteit en toegang tot kennis en

netwerken? Schrijf dan in tussen 7 maart en 7 april!

Uw springplank naar succes.

Doe meemet uwinnovatie.

HermanWijffels

Innovatieprijs

Maak kansop € 20.000