Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

28
O swf Ondernemend Súdwest-Fryslân Verder in dit nummer: 12 Nieuwe Volvo-garage in Sneek geopend 18 Chantal Prins met StyleXperience 21 Binnenstadmanager Sneek wordt een ‘blijvertje’ Bolsward 2018 en verder ‘Het Calimerodenken voorbij’ Zomer 2015

description

OF verzorgd in samenwerking met de gemeente Sudwest-Fryslân het eigen ondernemers orgaan Ondernemend Sudwest-Fryslân. De inhoud bestaat uit nieuws van de gemeente Sudwest-Fryslân bestemd voor de ondernemers in de gemeente. Daarnaast wordt het podium gebruikt door de diverse business clubs binnen de gemeente Sudwest-Fryslân (o.a. Handel Industrie Sneek) als communicatiemiddel voor hun leden. Interessante bedrijfsreportages en prikkelende columns complementeren het geheel tot een breed regionaal ondernemersorgaan. Voor uitgebreide informatie over de mogelijkheden kunt u contact zoeken met Gert de Lange (06-10556784) of Andre Landman (0512-370114).

Transcript of Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Page 1: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

OswfOndernemend Súdwest-Fryslân

Verder in dit nummer:12 Nieuwe Volvo-garage in Sneek

geopend18 Chantal Prins met

StyleXperience21 Binnenstadmanager Sneek

wordt een ‘blijvertje’

Bolsward 2018 en verder

‘Het Calimerodenken voorbij’

Zomer 2015

Page 2: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Door te bentaceren,ben ik mijn bedrijf ook in zware tijden de baas.

www.bentacera.nl

Martin Cnossen Directeur, Stichting DBF

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie

en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en

voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is,

bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

14032079-2_BENTACERA_Adv_Stramien_FC_A4.indd 1 27-05-14 13:39

Page 3: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

3Zomer 2015

Inhoudsopgave

UitgeverijOF BV i.s.m. Gemeente SWF

BladmanagementGert de Lange

[email protected]

Advertentie-exploitatie AdministratieOF BV

Tussendiepen 21, 9206 AA DrachtenTel.: 0512-366326

Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact zoeken met Andre Landman

(0512-370114) of Gert de Lange (06-10556784).

RedactieMenno Bakker (hoofdredacteur),

Ingrid van Damme en Wim Walda

Fotografi eEd Klijnman, Wim Walda

OpmaakSprog | strategie + communicatie

DrukDrukkerij van der Eems

© Copyright 2015. De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van

informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of

beslissingen die gebaseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

04 Het calimerodenken voorbij

08 Súdwest-Fryslân praat met inwoners en organisaties

09 Kort nieuws

10 Boom van vernieuwing in De Marne

11 Samen Onder Dak, resultaat van een goede samenwerking

12 Snits wurdt Sweedsk

15 Verhoog je concentratie en productiviteit

16 Tweede HIS praamzeil-, bbq- en netwerkevent wederom druk bezocht

18 Chantal Prins: ik zet mensen in hun kracht

20 Column - Tandheelkundige behandelingen onder volledige narcose

21 Binnenstadmanager Sneek wordt een ‘blijvertje’

22 Kijken als Jopie

24 Kort nieuws

25 Douma Staal breidt uit met nieuwe voorraadhal

26 Column - What’s in a name?

Colofon

10 12 25

Page 4: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

4

Aangeschoven deze middag zijn Maarten Offi nga (wethouder Súdwest-Fryslân), Ronald Velzen (voorzitter van Parkmanagement Bolsward en eigenaar Velzen Textielreiniging), Gerben Okkinga (voorzitter van Bedrijvenvereniging Bolsward en eigenaar Okkinga Communicatie), Fer Grijmans (voor-zitter van Bolsward Promotion en eigenaar Grijmans Advocaten) en Jan Galema (bestuurslid van Stadsbelang Bolsward en tevens melkveehouder).

Stadhuis van BolswardLocatie is het voormalige Stadhuis van Bolsward (bouwjaar 1614-1617) dat zoveel historie uitademt. Ontwerper en bouwmeester was

Jacob Gysbert, vader van Gysbert Japicx, de Friese dichter en renaissanceschrijver die, net als Titus Brandsma, deel uitmaakt van de rijke historische canon de stad. Vanaf het moment dat Bolsward deel werd van Súdwest Fryslân werd duidelijk dat dit Stadhuis zijn oude functie zou verliezen. Het zoeken naar een nieuwe bestemming is een belangrijk facet in het rapport Bolsward 2018 en verder, waarin de Bolswarder communicatiespecialist Klaas Toering, verkenningen verricht naar de toekomst van Bolsward.

Centrale ontmoetingsplekHet oude Stadhuis zou zich prima lenen voor centrale ontmoetingsplek voor de Bolswarders

en onderdak kunnen bieden aan een openbare bibliotheek en een stadscafé, zo schetst het rapport. De Oudheidskamer, nu uitsluitend gevestigd op de tweede verdieping, kan worden uitgebreid naar het hele Stadhuis. De diverse historische objecten uit de Oudheidskamer kunnen op ongedwongen wijze het verhaal van Bolsward vertellen: van bolle en borrel tot zilver en zuivel. Aan de achterzijde van het Stadhuis maakt de parkeerplaats plaats voor een groot plein dat op zijn beurt middels een fraaie wandelroute verbonden is met andere pleinen in het hart van de stad.

Economisch rendabelOffi nga is enthousiast: “Een ontmoetingsplek

Het Calimerodenken voorbijBolsward op een zonnige junimiddag: in het hart van de stad heerst een vrolijke bedrijvigheid, mensen winkelen of genieten

in de zon van hun lunchpauze. In het monumentale Stadhuis komen deze middag zes genodigden bijeen die elk op eigen wijze nauw betrokken zijn bij de toekomst van deze markante stad. Eén ding wordt deze middag heel duidelijk: in deze voormalige Hanzestad wordt op onorthodoxe wijze de samenwerking gezocht om het beste van Bolsward op de kaart te zetten.

Bolsward 2018 en verder

Page 5: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

5Zomer 2015

voor burgers in het hart van de stad, een plek waar het goed toeven is, met een mooie wandelroute van plein naar plein: dat spreekt tot de verbeelding. Reuring en gezelligheid trekken mensen aan. Vanaf het plein loop je makkelijk even door de winkelstraat of strijk je neer op een terrasje. Publieke en commer-ciële functies kunnen elkaar zo gemakkelijk versterken.” Een goed doortimmerd plan is daarbij echter van het grootste belang, bena-drukt de wethouder: “We willen een duurzame herbestemming voor het stadhuis, dat betekent dat het ook economisch rendabel moet zijn.”

CompleetToering redeneert in zijn verkenning vanuit drie focuspunten: Cultuur & Historie (denk onder meer aan het Titus Brandsmamuseum, het Gysbert Japicxmuseum, en de schat van ruim 150 rijksmonumenten), Fietsen & Varen (Bolsward als knooppunt voor fi ets-en vaar-routes) en Foods & Fields (denk aan Bolsward als het centrum van de zuivelindustrie, de toenemende populariteit van streekproducten). “Het mooie van dit rapport is dat het zo’n compleet beeld geeft door het DNA van de stad als uitgangspunt te nemen”, aldus Gerben Okkinga. “Daarnaast maakt deze verkenning ook duidelijk hoeveel we als Bolsward in handen hebben”, vervolgt hij. “Als we aan positionering denken hebben we vaak de neiging om ‘op zoek’ te gaan naar manieren om onszelf te profi leren. Punt is dat het ‘er allemaal al is’. Het gaat erom om het bloot te leggen.”

Overlappende belangenDe toekomst van Bolsward leeft. Dat blijkt uit het feit dat Bolswarders elkaar opzoeken om hierover met elkaar van gedachten te wisselen. Zo zoeken Bolsward Promotion en Bedrijvenvereniging Bolsward nadrukkelijk de samenwerking. Gerben Okkinga, een van de kwartiermakers: “Een winkelier in de binnenstad heeft niet altijd eenzelfde belang als een ondernemer op een bedrijventerrein. Maar onze belangen overlappen elkaar opvallend vaak. Daarnaast zijn er overstijgende belangen die ons allemaal aangaan, zoals de herinrichting van de binnenstad. We werken daarom hard aan een overkoepelend samenwerkingsverband.”

Nieuwe wegenFer Grijmans, als eigenaar van Grijmans Advocaten van ‘nature’ betrokken bij de Ondernemersvereniging Bolsward, heeft inmiddels zitting genomen in het bestuur van Bolsward Promotion. Dat is opmerkelijk. “Dat heeft direct met de eerder genoemde samenwerking te maken”, legt Grijmans uit. “Het is belangrijk om bij elkaar in de keuken te kunnen kijken, elkaars argumenten te kunnen wegen. We hebben een opvallende binnenstad, als Bolsward Promotion willen we dat zo houden en versterken, onder meer door een

aantrekkelijk en divers winkelaanbod. Vaak matchen onze belangen met de belangen van Bedrijvenvereniging Bolsward. Maar daar waar belangen elkaar bijten of waar frictie ontstaat moet je met elkaar in gesprek. Want alleen samen maken we de toekomst.” Waarom komt die samenwerking juist nu tot stand? Grijmans: “Toen het gemeentebestuur verhuisde van Bolsward naar Sneek veranderde de situatie voor ons: even het stadhuis binnenlopen, dat is er niet meer bij. Van daaruit zoek je naar nieuwe dwarsverbanden, naar nieuwe wegen. Dit is een van die wegen.”

Betrokken burgersNiet alleen ondernemers, ook burgers zijn actief betrokken bij de toekomst van Bolsward. Stadsbelang Bolsward fungeert als de spreek-buis van de burger. Jan Galema: “Vanuit diverse geledingen, denk aan het sociaal domein, kunst en cultuur, milieu en de agrarische ommelanden zijn burgers vertegenwoordigd in dit platform. Doel is om de belangen van de bewoners in de breedste zin van het woord te behartigen. Daarom maken ook wij deel uit van ‘Stichting Bolsward 2018 en verder’, samen met Bolsward Promotion en de Ondernemersvereniging Bolsward. En natuurlijk zijn we gesprekspartner van het gemeentebestuur.”

SpringplankAls we Bolsward zichtbaar willen maken moeten we de parels van Bolsward inzetten als springplank, vindt Galema: “Neem de oude zuivelfabriek, met zijn rijke historie. Dat moet je vastzetten, je moet het verhaal erachter naar buiten brengen. Dat geeft ondernemers in de food de kans om in te haken en aansluiting te zoeken.” Zo ziet Galema een toenemend aantal ondernemers dat zich toelegt op streekpro-ducten: “Die producten kunnen we verbinden met de Friese identiteit, met schone luchten, het prachtige landschap, met duurzaamheid. We hebben al twee prachtige evenementen die bij uitstek verbonden zijn met Food & Fields: het Heamielfeest en Bolletongerdei. Daar liggen kansen, we moeten dat verder uitbouwen.”

KantelmomentOffi nga juicht toe dat de diverse partijen elkaar steeds meer opzoeken: “Bolsward bevindt zich momenteel op een kantelmoment. We hebben elkaar meer nodig hebben dan ooit. Samenwerken is het credo. Dat geldt voor Bolsward als stad: wij zijn een van die 11 steden, maar de kracht van een Elfstedentocht zit hem in het feit dat we deel uitmaken van een groter geheel. Het geldt ook voor ondernemers, winkeliers en burgers: samen vormen zij dat grotere geheel en we hebben elkaar nodig om de toekomst van Bolsward vorm te geven. Die samenwerking zien wij als gemeentelijk bestuur nu spontaan tot stand komen en daar zijn we blij mee. Als gemeentelijk bestuur laten het initiatief op dit moment ook nadrukkelijk bij de

Maarten Offi ngaGeboortedatum: 28 maart 1963 te Heerlen

Functie: Wethouder Súdwest-Fryslân, portefeuille: Financiën, Economische zaken, Toerisme & Recreatie en Grondexploitatie

Burgerlijke staat: Gehuwd, 3 dochters

Loopbaan:statutair directeur bij WETPRO BV, statutair directeur/bestuurder bij Aquario watermanagement BV, statutair directeur/bestuurder bij LEGYON® BV. Wethouder bij Súdwest-Fryslân sinds 2011

Hobby’s:  Hardlopen, fi etsen, zwemmen, koken

Gerben OkkingaGeboortedatum:29 april 1967 te Leeuwarden

Functie: Voorzitter bedrijvenvereniging BolswardEigenaar Okkinga Communicatie in Bolsward

Burgerlijke staat: 2 jongens (20 en 18), vriendin

Loopbaan:Statutair directeur bij WETPRO BV, statutair directeur/bestuurder bij Aquario watermanagement BV, statutair directeur/bestuurder bij LEGYON® BV. Wethouder bij Súdwest-Fryslân sinds 2011

Hobby’s:  Fietsen, skiën, varen, tennis, diverse functies in besturen en commissies

Page 6: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

N I E U W ! I N S N E E K

Opmaak advertentie KingSize_Ondernemend Sudwest Fryslan.indd 1 24-2-2015 12:46:09

Zien is geloven

Easterein Heerenveen BolswardSibadawei 20 Komeet 4 De Marne 108b

Je kunt urenlang voorbespreken en nabeschouwen, maar een voetbalwedstrijd is op z’n mooist als je het live meemaakt.

Net als het betere drukwerk. Dat moet je met eigen ogen zien. Met eigen handen voelen. Strak vakwerk dat ook mooi

blijft als je er met je neus bovenop zit. Dat is onze uitdaging. Daar doen we het voor. www.vandereems.nl

Page 7: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

7Zomer 2015

Ronald VelzenGeboortedatum:8 oktober 1968 te Bolsward

Functie: Eigenaar Velzen Textielreiniging

Burgerlijke staat: Gehuwd, twee kinderen

Loopbaan:LTS, MTS, HTS technische werktuigbouw-kunde en bedrijfskunde, twee jaar lang projectleider bij een staalconcern, vervol-gens eigenaar Velzen Textielreiniging

Hobby’s:  Paardensport (springpaarden en hard-dravers) en wintersport

Fer GrijmansGeboortedatum:17 juli 1963 te Venlo

Functie: Eigenaar Grijmans Advocaten, gevestigd in Bolsward en HarlingenVoorzitter Bolsward Promotion

Burgerlijke staat: 2 jongens (20 en 18), vriendin

Loopbaan:Werkte voorheen als juridisch adviseur bij een bank, werkt sinds 1991 in de advocatuur. Begon in 1996 in Venlo voor zichzelf en startte in 2001 in Bolsward met Grijmans Advocaten

Hobby’s:  Reizen, duiken en fi etsen

Jan GalemaGeboortedatum:3 juni 1959 Burgwerd

Functie: Bestuurslid Stadsbelang Bolsward/vz Stichting BolletongersdeiMelkveehouder/en sinds kort gecertifi -ceerd agr mak/taxateur

Loopbaan:Vanaf 1979 ass makelaar en daarna vanaf 1985 tot heden zelfstandig veehouder

Hobby’s: Politiek, kaatsen, varen, lopen

ondernemers en de burgers. Zij vormen samen de motor van Bolsward, zij zíjn Bolsward.”

VergroeningsslagBolsward kent een markante binnenstad, omgeven door een prachtig buitengebied. Ergens op de grens van die twee bevinden zich de bedrijventerreinen. Een van die terreinen, De Marne, ondergaat de komende maanden een vergroeningsslag. Ronald Velzen legt uit: “De Marne maakt deel uit van een pilotproject van Provincie en gemeente. Doel is het bedrijventer-rein mooier in te bedden in het landschap. We zijn er als ondernemers erg blij mee, het zorgt voor verfraaiing van het terrein, en het komt ten goede aan de veiligheid en de leefb aarheid. En ook vanaf de A7 zullen de bedrijventerreinen fraaier ogen, ook voor de uitstraling van Bolsward als geheel is dit van belang.”

Plaats voor nieuwkomersMet de bedrijvigheid op de terreinen gaat het uitstekend, vertelt Velzen: “Er wordt nog steeds bijgebouwd.” Die groei is mede te danken aan het succes van onze bedrijvenverzamelge-bouwen: “Die fungeren als een kweekvijver voor zakelijk succes. We zien bedrijven die zich

in het bedrijvenverzamelgebouw vestigen en op een goed moment uit hun jasje groeien. Ze verkassen naar een eigen pand en maken zo weer ruimte voor startend zakelijk talent. Dat is het mooie van het concept.”

Eneco-toerVelzen vindt dat we wel wat meer nadruk mogen leggen op de succesvolle bedrijven die de stad telt: “Bolsward is een sterk collectief. En we hebben prachtige innovatieve bedrijven met internationale allure. Ventura, -winnaar van de Verkiezing Friese Onderneming van 2015-, is één van die succesverhalen. Dat mogen we best wat meer uitdragen, we zijn wel wat te bescheiden.” We mogen inderdaad vaker laten zien wie we zijn, beaamt Offi nga: ”Vermarkten is niet onze sterkste kant. Daarom vinden we het als gemeente zo belangrijk om de start van de Enecotoer te faciliteren. Daarmee zet je Bolsward weer even nadrukkelijk op de kaart.” “Het is zaak om het Calimerodenken defi nitief achter ons laten”, vervolgt de wethouder. “Bolsward is een volwassen stad met potentie en een krachtig collectief. We hebben goud in handen, het is nu zaak om het ook bloot te leggen en er ons voordeel mee te doen.”

Page 8: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

8

Ik heb een kleiner onderneming, kan ik ook mee doen?Speciaal voor kleinere ondernemingen is er nu het Koploperproject Kans.

Hoe werkt het?De deelnemende bedrijven worden doorgelicht op duurzaamheid. Wellicht bent u al verder dan u denkt. Nieuwe kansen, verbetermogelijkheden en risico’s worden in kaart gebracht. U gaat concreet aan de slag met MVO-beleid en

verbeteracties. U wisselt ervaringen uit met andere koplopers en de resultaten worden gedeeld met andere ondernemers. Zo kunt u zich ook profi leren als duurzame Koploper.

Wat moet u doen?De gemiddelde tijdsbesteding is 20 tot 30 uur, verdeeld over een half jaar. Deze schatting is afh ankelijk van hoeveel tijd de deelnemer er zelf aan wil besteden. De basis bestaat uit:- deelname aan 6 bijeenkomsten;

- het verzamelen van een beperkt aantal milieu-gegevens van het eigen bedrijf;

- het uitwerken van een beknopt actieplan;- inzet ten behoeve van een

samenwerkingsproject.

Wat kost het?Provincie Fryslân subsidieert dit project. U betaalt een eigen bijdrage van € 233,00 (excl. BTW).

Koploperproject KansHeeft u ook het gevoel dat u met uw bedrijf meer met duurzaam of

maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zou kunnen of moeten doen? Maar weet u nog niet precies hoe dit op te pakken en wat het oplevert? Pak dan nu uw kans. Doe dan mee met het project Koploper Kans en ontdek zelf dat MVO geen hol begrip is en vooral praktische kansen biedt. Duurzaam ondernemen is inspirerend en kan een behoorlijke kostenbesparing opleveren. Bovendien worden consumenten kritischer, bedrijven stellen steeds vaker eisen aan hun toeleveranciers en de overheid koopt duurzame diensten en producten.

Afspraak maken?Voor vragen en/of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:

Ali van der Pol Telefoon: 06 -23 83 61 13 E-mail: [email protected]

Edwin BroekhofTelefoon: 06 – 30 95 98 10 E-mail: [email protected]

Súdwest-Fryslân praat met inwoners en organisaties over toekomst van voorzieningenHet komende jaar gaat de gemeente Súdwest-Fryslân in gesprek met inwo-ners, verenigingen en maatschappelijke organisaties  over de voorzieningen in de dorpen en wijken. Belangrijke voor-zieningen. Voor nu en in de toekomst! We starten dit jaar in de clusters: Heeg/Woudsend, IJsselmeer-Afsluitdijk, de kernen rond Bolsward, de kernen rond Koudum en de kernen rond Sneek.

Een volledig overzicht van de dorpen en steden die onder deze clusters vallen staan op www.sudwestfryslan.nl. Onder het menu-item Wonen/Clusteragenda Dorpen en Steden.

Wat gaan we dan doen?We willen samen met inwoners en organisaties in gesprek over de toekomst van voorzieningen: sport, wonen, onderwijs, openbaar vervoer, recreatie en toerisme en de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. We willen we in kaart brengen welke voorzieningen belangrijk zijn voor inwoners en ondernemers in de dorpen en wijken.

Hoe gaan we het doen?Samen met verschillende partijen maken we in één jaar tijd een plan voor de toekomst: de Clusteragenda. Met verschillende partijen brengen we in beeld waar behoefte aan is en wat er nu ontbreekt. Uiteindelijk gaan we aangeven hoe we ervoor kunnen zorgen dat het ook in de toekomst fi jn wonen blijft in de dorpen en wijken.

In de Clusteragenda willen we samen met organisaties en inwoners duidelijke afspraken maken over de voorzieningen. Wie gaat wat doen en wanneer. Ook kijken we hierbij naar hoe we gebruik kunnen maken van elkaars voorzieningen in de dorpen en wijken.

Met wie gaan we in gesprek?We hebben contact met verschillende partijen zoals:• Inwoners• Stads-, dorps- en wijkbelangen• Cliëntenorganisaties• Zorginstellingen• Corporaties• Ondernemers

Benieuwd naar de werkwijze? Bekijk dan ook eens het fi lmpje op onze website www.sudwestfryslan.nl. Deze vindt u op de pagina Clusteragenda Dorpen en Steden.

Page 9: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

9Zomer 2015

Gemeente Súdwest-Fryslân mag in haar jachtha-vens in Sneek, Stavoren, Makkum en Bolsward de Blauwe Vlag voeren. Dit is een exclusieve milieuonderscheiding en internationale erkenning voor onder meer een schone haven, goede sanitaire voorzieningen en milieubesparende maatregelen. In de vier havens zijn al grote aanpassingen te zien: havenreglementborden, brandblussers en reddings-boeien hangen netjes op hun plek. Wethouder Offi nga: “Dat wij de Blauwe Vlag mogen voeren, is te danken aan de buitengewone inzet van de betrokken jachthavenbeheerders en gemeentelijke medewerkers. Zij hebben in hoog tempo de kwaliteit en veiligheid in de jachthavens van onze gemeente op orde gebracht. De gemeente Súdwest-Fryslân wordt hiermee als duurzame vakantiebestemming op de kaart gezet.”

ZwemwaterconvenantNaast de feestelijkheden rondom het hijsen van de Blauwe Vlag was 1 mei ook de offi ciële opening van het zwemseizoen. Wetterskip Fryslân heeft het initiatief genomen om de knelpunten bij zwemloca-ties aan te pakken en daarmee de kwaliteit van het zwemwater te verbeteren. Dit kan alleen worden bereikt door samenwerking met andere betrokken partijen met belangen bij een goede zwemwa-terkwaliteit. Tien partijen hebben het Convenant Schoon Zwemwater Fryslân ondertekend en willen zich optimaal inzetten voor schoon zwemwater, iedere organisatie vanuit zijn eigen rol en verant-woordelijkheid: Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG), De Marrekrite, de Friese Milieu Federatie, Staatsbosbeheer, het Watersportverbond,

HISWA, RECRON en de Vereniging van Friese Rondvaartondernemers (FRO).

Stella van Gent nieuwe wethouder Súdwest-Fryslân

Stella van Gent volgt Sjoerd Tolsma op als wethouder sociaal domein bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Tolsma werkt vanaf 1 juli als directeur bij de KwadrantGroep. Van Gent was eerder gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor de PvdA in de gemeente Sneek. Ze vertrekt bij de gemeente Leeuwarden waar ze sectormanager Jeugd, Onderwijs en Cultuur was.

Bij de werkzaamheden aan de herinrichting van de Oosterpoortsbrug en omgeving in Sneek doet de gemeente Súdwest-Fryslân proeven met nieuw asfalt. De Leeuwarderweg en Sytsingawiersterleane zijn voor een deel geasfalteerd met nieuwe duurzame asfalttypes. Op de Leeuwarderweg gebruikt de gemeente asfalt dat gemaakt is op een lage temperatuur, hierdoor komt er bij de productie minder CO2 vrij. Bovendien gaat dit asfalt langer mee dan

normaal asfalt. De Sytsingawiersterleane is geasfalteerd met asfalt waarin rubber van oude autobanden is verwerkt. Omdat er rubber in het asfalt zit, zorgt dit voor minder lawaai wanneer er auto’s overheen rijden.

De werkzaamheden die hier hebben plaats-gevonden hebben grote invloed gehad op de omwonenden, ondernemers en openbaar vervoer. Wethouder Durk Stoker: “Utgongspunt

wie om de oerlêst safolle mooglik te beheinen en de berikberens foar ûndernimmers te garandearjen. Wy hawwe dêrom ek fuort it ûnderhâldswurk dien. Dat skeelt ek yn ’e kosten. Wat wy dogge, dogge wy sa goed mooglik. De kearnwurden binne: oerlêst beheine, goede kwaliteit en duorsum.” Doel van de herin-richting is een meer veilige situatie voor alle verkeersdeelnemers.

Proef met nieuw asfalt bij herinrichting Oosterpoortsbrug

KORT NIEUWS

Blauwe vlaggen voor gemeente Súdwest-Fryslân

Pieter Zondervan gemeentesecretaris/algemeen directeur

Súdwest-Fryslân Pieter Zondervan (52) uit Jorwert wordt per 1 september 2015 benoemd als gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente Súdwest-Fryslân. Hij werkt nu nog als directielid van OSGMetrium. De organisatie OSGMetrium werkt met circa 350 medewerkers als dienstverlener in de bedrijfsvoering voor het onderwijs.

Pieter Zondervan gaat vanaf 1 september voortvarend aan slag met deze uitdaging: “Ik ha d’r sin oan om mei alle kollega's de mienskip te betsjinjen op in wize dy as ferrassend goed fi elt foar ynwen-ners, ûndernimmers en besikers fan de gemeente Súdwest-Fryslân!“ Bij de gemeente Súdwest-Fryslân werken ongeveer 800 medewerkers. De gemeentesecretaris staat als algemeen directeur samen met drie directeuren aan het roer.

Page 10: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

10

VernieuwendDe boom die geplant is op het terrein van Ventura Systems B.V. is een berk. Een boomsoort die in vele verhalen symbool staat voor vernieuwing. “En dat past bij dit project, aldus wethouder Offi nga, op een vernieuwende manier gaan wij een bestaand bedrijventerrein in een nieuw jasje steken.” We gaan van De Marne een aantrekkelijk bedrijvenpark te maken dat past in de omgeving. We willen meer groen aanleggen, zodat het bedrijvenpark bijdraagt aan een gezonde en groene werkomgeving. Dit doen we samen met de ondernemers op het bedrijvenpark.”

Mooi en gevarieerdBij het verbeteren van het bedrijvenpark ligt de nadruk op het uiterlijk van het bedrijvenpark van afstand. De bedrijfsgebouwen krijgen een groen kader, maar blijven goed zichtbaar. De randen moeten een mooie overgang vormen tussen het landschap en het bedrijvenpark. Er moet variatie in komen, zodat de omvang van het bedrijventerrein zichtbaar is. De toegangswegen naar het bedrijvenpark kunnen mooier. De levendigheid en toegankelijkheid van het bedrijvenpark moet beter worden.

Eenheid en maatwerkBedrijven kunnen aan dit project meewerken door hun terrein (deels) beschikbaar te stellen

voor de aanleg van beplanting. De gemeente zorgt voor het groen en de aanleg. Zo ontstaat er een eenheid in het groen op, in en rondom het park. Natuurlijk probeert de gemeente maatwerk te leveren.

SamenwerkingDe Marne in het Landschap is een samenwerking tussen de Vereniging Parkmanagement, de provincie Fryslân, de gemeente Súdwest-Fryslân en Roelofs Gebiedsontwikkeling BV. Miljeu Wurkgroep Boalsert, Stadsbelang Bolsward en omwonenden hebben vanaf het begin een actieve rol gespeeld in dit project.

Wethouder Maarten Offi nga van Súdwest-Fryslân, gedeputeerde

Klaas Kielstra en voorzitter Parkmanagement Bolsward Ronald Velzen hebben begin juni de eerste boom geplant voor het project ‘De Marne in het landschap’. Dit project maakt deel uit van het provinciale project Bedrijfsterreinen in het Landschap. Bedrijventerrein De Marne is één van drie bedrijventerreinen in Fryslân die voor die als proef voor dit project is uitgekozen.

Boom van vernieuwing

in De Marne

Page 11: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

11Zomer 2015

Bouwbedrijf De Vries heeft bouwwerkzaam-heden verricht. Vrijwilligers hebben het gebouw afgewerkt, zoals schilderen en het plaatsen van de keuken en plafondplaten. Ook de sponsoren van de fi erljepvereniging hebben meegewerkt. Daarna heeft de gemeente parkeerterrein rondom het nieuwe gebouw opnieuw bestraat. Het gebouw is klaar voor gebruik door de fi erljepvereniging, Jeugd- en jongerenwerk en toeristen. Passanten in de jachthaven en camperaars kunnen hier douchen en koken, en er is Wifi aanwezig.

Vrijwilligers in het zonnetjeDouwe Zijlstra en Johannes Hobma zijn vrijwilligers die altijd klaar staan voor hun club en de gemeenschap. Zij werden tijdens deze

opening in het zonnetje gezet. Zijlstra is al ruim 50 jaar vrijwilliger bij verschillende verenigingen en mocht het gebouw openen. Volgens de Fierljepclub zou de aanbouw er zonder Hobma niet zijn gekomen.

Masterplan IJlst, HoutstadDe Stichting Samen Onder Dak en de gemeente Súdwest-Fryslân hebben dit plan ontwikkeld om de multifunctionele accommodatie bij de ijsbaan in IJlst te verbeteren. Maar ook het gebied rondom het gebouw aantrekkelijker en functioneler te maken. Zo kan dit gebouw bijdragen aan het versterken van de watersport in IJlst. Een doelstelling van het Masterplan IJlst, Houtstad. De verschillende functies moeten een meerwaarde hebben voor de watersporters,

de toeristen en de eigen inwoners. “De inwoners van IJlst denken niet alleen met ons mee, ze doen vooral ook heel veel zelf, zegt Offi nga. Verschillende verenigingen en stichtingen werken samen aan de projecten uit het Masterplan. Zo ontstaat er samenhang van de projecten in de stad. Tijdens een bezoek aan IJlst zal het de watersporter aan niets ontbreken”.

Beheer en onderhoudDe fi erljepvereniging zal het beheer voeren over met name het onderdeel slechtweervoorziening. Het onderhoud zal door de Stichting SOD worden uitgevoerd.

Dit project is onderdeel van het Masterplan IJlst en Het Friese Merenproject.Gedeputeerde Klaas Kielstra en wethouder Maarten Offi nga hebben samen met

Douwe Zijlstra de nieuwe aanbouw van Samen Onder Dak op een bijzondere manier geopend. Offi nga nam de fi erljepstok, na zijn sprong overhandigde hij de sleutel aan Zijlstra. Kielstra overhandigde een schildje voor op het gebouw. Aan het gebouw hebben vele vrijwilligers uit IJlst en omgeving meegewerkt. De uitbreiding van het multifunctionele centrum Samen Onder Dak is een mooi voorbeeld van samenwerking, tussen verenigingen, gemeente, provincie en aannemer. Het resultaat is een aanwinst voor de inwoners en bezoekers van IJlst.

Samen Onder Dak, resultaat van een goede samenwerking

Page 12: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

12

Snits wurdt Sweedsk

Op spectaculaire wijze werd op zaterdag 23 mei de nieuwe garage van Volvo Van der Schaaf Autobedrijven in Sneek in gebruik genomen. Oprichter Gerben van der Schaaf knalde, achter

het stuur van de onlangs gepresenteerde Volvo XC90, door een papieren wand de showroom in. Met op de passagiersstoel Syb van der Ploeg, die eenmaal in de prachtige zaak de hit In Nije Dei ten gehore bracht. Een symbolisch moment. Want laat A new beginning nou net de titel zijn van de promotiecampagne die gepaard gaat met de lancering van de XC90. “Deze auto is de start van een nieuw tijdperk voor Volvo”, vertelt de Sneker vestigingsmanager Maarten van Klaveren. “Het platform van de XC90 vormt de basis voor alle Volvo’s die vanaf nu worden gemaakt. Er is jarenlang aan ontwikkeling aan vooraf gegaan.” Dat Gerben van der Schaaf voor de openingshandeling de sleutel van de nieuwe Volvo in handen kreeg, was een mooie stunt. “Want de offi ciële Nederlandse introductie van de XC90 zou pas drie weken later plaatsvinden. De auto moest daarom meteen na de opening terug naar onze importeur."

Nieuwe Volvo garage

in Sneek geopend

Page 13: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

13Zomer 2015

Zweeds gevoelMet het zingen van In Nije Dei knipoogde de voor-malige De Kast-zanger – een Volvo-rijder – natuur-lijk ook naar de fonkelnieuwe garage in Sneek. Het gerenommeerde Van der Schaaf Autobedrijven is al ruim 25 jaar Volvo-dealer en heeft vestigingen in Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek. Op 10 september 2014 ging de eerste paal in de grond voor het nieuwe onderkomen aan de Klompenmakersstraat in de

WaterpoortstadDie is helemaal van deze tijd, met grote ramen, een deels houten vloer en een loungegedeelte voorzien van onmiskenbaar Scandinavisch design. “Alles ademt hier Scandinavië”, vertelt Maarten, zittend op een van de stoelen van het Deense designmerk Hay. “De ruimtelijke sfeer en de strakke maar warme inrichting zorgen voor een prettig huiska-mergevoel. Onze werkplaats is ook heel open. Zo zijn de showroom en werkplaats gescheiden door een glazen wand. Je kunt goed zien hoe wij te werk gaan. De kantoren zijn eveneens voorzien van grote ramen, zodat je ook daar naar binnen kunt kijken. Bij ons ervaar je de wereld van Volvo in optima forma. Met deze garage hebben wij trouwens als eerste in Nederland een pand geopend dat volledig is uitgevoerd conform het Volvo-van-de-toekomst-concept. Snits wurdt Sweedsk!”

Team van monteursNog een primeur: op korte termijn is de Sneker

garage één van de eerste dealers in Nederland met 'VPS', ofwel Volvo Personal Service. Maarten: "Dit is een compleet nieuw concept van werken waarbij niet één monteur werkzaam is aan een auto maar een team van twee of zelfs drie monteurs. Eén van de grote voordelen van deze manier van werken is dat de doorlooptijd van een werkplaatsbezoek drastisch omlaag gaat. Hierdoor kan de klant in veel gevallen binnen een uur weer op weg en wordt het effi ciënter om op de reparatie te wachten in plaats van bijvoorbeeld een vervangende auto mee te nemen."

Persoonlijk en no-nonsenseDeze ruimtelijke en transparante opzet van de garage past goed bij Van der Schaaf Autobedrijven volgens Maarten. “Én bij de Volvo-rijder. Dat is doorgaans iemand met oog voor zijn of haar omgeving en zaken als duurzaamheid en het gezin.” Maarten werkte eerder voor Volvo Van der Schaaf en keerde vorig jaar, na acht jaar bij andere merken, weer terug in het Zweedse kamp. “Hier voel ik mij erg thuis. De omgang is bij ons heel persoonlijk. Binnen Volvo en Van der Schaaf draait niet alles om de verkoop. Natuurlijk is dit belangrijk, maar de interesse naar elkaar speelt ook een zeer grote rol. Deze prettige werkrelatie tussen collega’s vertaalt zich naar het contact met onze zakelijke en parti-culiere klanten. Wij houden van een persoonlijke aanpak, eerlijk en no-nonsense. Ons credo is ook niet voor niets: gewoon eerlijke handel.”

Maarten van KlaverenWoonplaats:Beetsterzwaag

Geboortedatum:31 maart 1983

Opleiding:MAVO, Iva Driebergen

Eerdere functies:Verkoper Peugeot Hylkema

Hobby’s:Zeilen, mijn Fender Telecaster bespelen en Scandinavisch design

Lijfspreuk:Eerlijk duurt het langst en is gemakkelijker dan liegen.

Page 14: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

BOSCHPLEINLemmerweg 16 | Sneek | 0515 412885

www.binnema.nl

handmatig en machinaal slijpen en polijsten

van rvs materialen en installaties.

In eigen werkplaats en op locatie.

EurofinishEurofinishEurofinish

T 0515 - 435340 www.eurofinish.nl

Page 15: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Ja, zo eenvoudig kan het zijn. Planten staan niet alleen mooi en fl eurig op de werkvloer, maar zorgen ook voor suikers en zuurstof in de lucht. De bladeren zetten namelijk water, zonlicht en gassen (CO2) om in suikers en zuurstof. Ze zorgen dus voor extra zuurstof in de vaak wat muff e kantoorruimte. Planten gaan ook de nare bijeff ecten van airconditioning tegen en zorgen voor een optimale luchtvochtigheidsgraad. Ze helpen warmte te reguleren en ze absorberen geluid.

Er zijn drie planten die de lucht zuiveren. De luchtzuiveraars zijn:• De Areca Palm is een struikvormige kamerpalm

die veel vocht in de lucht brengt en giftige stoff en verwijdert. De Areca Palm kan goed tegen een kantoorklimaat en maakt vooral overdag veel zuurstof aan. Ook andere palmen zoals de Rhapis excelsa palm, de Chamaedorea Seifrizii palm en de Dwerg Dadelpalm (Phoenix Roebelenii) zuiveren de lucht.

• De sanseveria (ook wel vrouwentongen genoemd, vanwege de scherpe uiteinden van de bladeren)

was zeer populair in de jaren ’70 en staat nog steeds erg decoratief. De Sanseveria produceert vooral ’s nachts zuurstof, en is daarom ook geschikt voor thuis in de slaapkamer.

• De Epipremnum Aureum is een tropische hangplant die weinig onderhoud vraagt. De plant overleeft ook op een relatief donkere plek. Bij te weinig water gaan de blaadjes slap hangen, maar zodra je ze weer water geeft, herstellen ze zich snel.

Bekende huiskamerplanten die ook tot de superkrachtige luchtzuiveraars behoren zijn de vijgenplant (Ficus Robusta), de krulvaren (Nephrolepis Exaltata ‘Bostoniensis’) en de vaantjes plant (Spathiphyllum Spec). Let er wel op dat je de planten voldoende water geeft, en zo nu en dan eens onder de kraan afspoelt. Stofnesten bevorderen de gezondheid op kantoor natuurlijk niet.

Bert Kuiper is eigenaar van Binnema Bloemsierkunst uit Sneek en zal met enige regelmaat informatieve kennis gaan delen in Ondernemend Súdwest-Fryslán.

Invite zet deuren open, met succes!De open dag bij het Sneeker communicatiebureau Invite is goed bezocht. De organisatie bestaat tien jaar en zette haar deuren open om relaties en geïnteresseerden een kijkje te geven achter de schermen. Eigenaar en oprichter Menno de Roos is trots op het resultaat. “We hebben Sneek laten zien wie wij zijn én wat wij doen.”

Tijdens de open dag stond het communicatieteam (8 m/v sterk) klaar om uitleg te geven over haar business: de ontwikkeling van online en offl ine communicatiemiddelen. Onderdeel hiervan is de realisatie van 3D visuali-saties, zoals de totstandkoming van fotorealistische artist impressies. Op interactieve wijze werd getoond hoe dit precies werkt. De Roos: “Men kon zichzelf bij een zogenaamd greenscreen laten fotograferen. Vervolgens werd dit beeld gebruikt om het gehele 3D proces te doorlopen. Zo werd inzichtelijk gemaakt wat er komt kijken bij de ontwikkeling van een goed eindproduct: in dit geval een artist impressie met hierin de bezoeker zelf!”

Op de Prins Hendrikkade was duidelijk zichtbaar dat er iets gaande was bij het bedrijf. Het normaal gesproken onopvallende pand heeft in aanloop naar de open dag een mini metamorfose ondergaan. De nieuwe gevelborden en feestelijke versiering trokken het oog van de nieuwsgierige voorbijganger. Tezamen met de eerdere #mustuskieke oogjes-actie is het doel van Invite dan ook behaald. Bekendheid creëren onder de Snekers en hen de mogelijkheid bieden kennis te maken.

Verwarring al om!Tja, dan ken je beide ondernemers al jaren en toch weet je het voor elkaar te krijgen om het fotobijschrift van beide eigenaressen van Jobz On om te draaien. Dit gebeurde bij de reportage over het bedrijf in de vorige editie van Ondernemend Súdwest-Fryslán. Gelukkig leverde dit ’s avonds geen echte-lijke ruzies op en werd er smakelijk om gelachen. Zoals het hoort. Afi jn, links op de foto ziet u Janet van der Horst Jansen en rechts op de foto ziet u Helle Koning. Uiteraard van Jobz On uit Sneek, die hun vak ervaren als ambacht.

15Zomer 2015

Verhoog je concentratie en productiviteitWe kennen het allemaal wel dat je niet altijd even geconcentreerd bent op het werk of niet altijd even

productief. Gelukkig is er een middel dat je concentratie en productiviteit verhoogd. Nee, niet één of ander pepmiddel, maar iets geheel biologisch, namelijk planten!

Page 16: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Tweede HIS praamzeil-, bbq- en netwerk-event wederom druk bezochtDe Activiteitencommissie probeert altijd een zo gevarieerd mogelijk jaarprogramma voor de leden te organiseren. Na het

grote succes en de vele positieve reacties van vorige jaar was ook dit jaar weer het praamzeil-, bbq- en netwerkevent op de agenda gezet. Plaats van handeling was wederom het Sneekermeer en restaurant ’t Foarunder van de familie Vellinga die als vanouds de HIS en VSZ leden weer volledig in de watten hebben gelegd.

Voorzitter Jan van der Linden heette, casual dressed, alle aanwezigen welkom

De 1 was wat fanatieker dan de ander, maar gezellig

was ’t wel aan boord

16

Page 17: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Nog geen lid van de HIS?U bent nog geen HIS lid maar wilt dat wel graag worden? Ga dan naar www.his-online.nl en volg de stappen. Natuurlijk zijn ook de diverse bestuurs- en commissieleden bereid u meer te vertellen over de voordelen van het lidmaat-schap van de HIS. En niet te vergeten de meer dan 420 collega ondernemers die u voorgingen. Kortom, bezoek de site en schrijf u nu in!H

ISHIS en social media Naast de HIS site en regelmatige nieuwsbrieven is de HIS ook op social media actief. U kunt ons volgen via Twitter @HIS_Sneek, Linkedin groep Handel en Industrie Sneek en ook via onze eigen HIS Facebook pagina Handel Industrie Sneek.

Gang is allesBovenstaande tekst was een aantal jaren geleden een gevleugelde uitdrukking in ons kantoor. Uit te spreken op zijn Snekers en ontstaan in een tijd waarin we nog voor veel klanten administraties verwerkten. Het sloeg op ons streven om steeds fl ink de vaart erin te houden, stilstand is achteruitgang, u kent dat wel. Die tijd is volledig voorbij, door alle automatisering is het voor iedere ondernemer mogelijk om zelf zijn administratie bij te houden en een ondernemer weet nu zelf continu hoe de zaak er fi nancieel voor staat.Dus is het nu rustiger op de kantoren van accountants en ondernemers? Nee hoor, administratie is nog steeds een mooi vak, fi scaal is er nog veel te doen en er is veel behoefte aan advies en vooruitziende blikken. Gang is alles, nog meer dan vroeger.

Waar komt al die onrust vandaan? Waarom lijkt er nooit meer een beheersbare stabiele fase te ontstaan?

Allereerst is daar diezelfde automatisering. Die groeit steeds sneller en heeft eff ec-ten voor medewerkers en processen.Nieuwe machines, meer producten, de kostprijs moet steeds verder omlaag, communicatie met je klant loopt soms volledig via internet, alles lijkt met elkaar verbonden en dat levert allemaal ongelofelijk veel voordelen en kansen op. Je moet je er steeds weer in verdiepen, dus je blijft leren en studeren, dat dan wel weer.

En dat moet ook wel want elders in de wereld staan werknemers met een lager salaris klaar om het werk van ons over te nemen, als wij niet bereid zijn om door te ontwikkelen in effi ciëntie. Daarom is innovatie zo belangrijk, om unieke producten en diensten te blijven bedenken, om steeds weer op een nieuwe manier je productieproces te kunnen vormgeven en vooral om iets te doen dat er nog nooit is geweest.

Gang is alles, ook in onze regio. Waar ook jongeren klaarstaan om met ondernemers aan de slag te gaan om leveren, en waar we zo langzamerhand tot de conclusie komen dat er maar een manier is om werk en opleiding aan elkaar te koppelen: door het samen te doen.

Gang is alles, want: als je denkt dat je er bent, ben je er geweest…

Jan van der LindenVoorzitter Handel en Industrie Sneek

Hoewel de insteek is, meedoen is belangrijker dan winnen, waren ze er toch. De winnaars!

Met vijf zeilpramen werd in twee manches wedstrijden gevaren

Martin Speelman stond aan de grootschoot en werd tijdens de nabespreking door Harry Amsterdam geronseld om in de Regenboog te komen varen

Harry Amsterdam had bij de prijsuitreiking een vrijbrief gekregen om deze en gene eens kritisch toe te spreken. Waaronder voormalig wereldkampioen Yingling Tom Otte (al weer) en oud Sneekweek winnaars Erik Ruiter en Ewoud Faber

17Zomer 2015

Page 18: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

18

Kijken en luisterenDe verkeerde raadgeving in kledingzaken was Prins al langere tijd een doorn in het oog. “Medewerkers slaan de plank te vaak compleet mis. Ik begrijp dat ze graag verkopen, want de markt staat onder druk. Zeker nu het steeds makkelijk wordt om je favoriete item snel en voordelig online te bestellen bij webshops. Maar het grote risico van een verkeerd advies is een ontevreden klant die niet meer terugkomt. Je snijdt jezelf in de vingers.”

Prins helpt kledingverkopers en laat hen in hun eigen winkel zien hoe het beter kan. “Een goed advies is belangrijk voor de winkelbeleving. Je moet luisteren naar de wens van de klant en snel kunnen inschatten wat voor type iemand is; klassiek of juist creatief? Ook het snel herkennen van lichaamsvormen is erg belangrijk.” Prins heeft de eerste StyleXperience-trainingen inmiddels achter de rug. “Ik heb onder andere Sie-Mar in Joure geholpen. Na de training laat ik de deelnemers een beoordeling geven - kwaliteit

“Ik zet mensen in hun kracht”

Chantal Prins start met StyleXperience

Iedereen herkent de situatie. Bij het passen van nieuwe kleding zegt de winkelverkoper dat het allemaal prachtig staat. Thuis komt een miskoop aan het licht. Om dit een

halt toe te roepen, startte Chantal Prins Image & Styling uit Sneek pas geleden met de StyleXperience, een training voor kledingverkopers om hun klanten beter advies te geven.

Page 19: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

19Zomer 2015

Chantal PrinsWoonplaats:Sneek

Geboortedatum:24 juli 1970

Geboorteplaats: Sneek

Opleiding:MAVO, make-up artist, image professional, personal shopper, trainer (etiquette en zakelijke omgangsvormen)

Loopbaan:Bedrijfsleidster bij een groot-handel in edelstenen en gouden sieraden, Prins Schoenen (familiebedrijf)

Hobby’s:Hardlopen, spinning, golf, zeilen, windsurfen, astrologie

Lijfspreuk:A goal without a plan is just a wish.

staat bij mij voorop. Gemiddeld scoor ik een 8.7. Daar ben ik erg trots op!”

OntzorgenPrins is een erkend specialist als het om stijladvies gaat. Van kleding, make-up en het kapsel tot de bril, lichaamshouding en etiquette; Prins bekijkt het totaalplaatje. Ze zit sinds 2006 in het vak, reist het hele land door en televisieprogramma’s schakelen haar in. De agenda is goedgevuld. “Mijn doel is telkens om iemand in zijn of haar kracht te zetten. Daarbij ga ik niet als een olifant door de porseleinkast, of beter gezegd: de kledingkast. Maar als een oud kledingstuk in de ‘nostalgiedoos’ op zolder moet, zeg ik dat eerlijk.”

Onder haar klanten bevinden zich nogal wat mannelijke en vrouwelijke ondernemers. "Hoe je overkomt, is voor hen heel belangrijk. Het uitkiezen van kleding kan bijvoorbeeld veel zorgen opleveren. Ik geef deskundig advies en stel desnoods een ideale garderobe samen zodat je nooit meer misgrijpt. Zij kunnen zich dan concentreren op de dingen waarin ze goed zijn, namelijk hun business. Zo heb ik onlangs een internationaal opererend bedrijf advies gegeven over tafeletiquette. In landen als de Verenigde Staten wordt veel zaken gedaan tijdens een diner. Maar wat te doen als er bord spaghetti met tomatensaus wordt geserveerd? Van die gedachte kunnen sommigen behoorlijk zenuwachtig worden. Ik neem die vrees weg.”

Page 20: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

COLUMNFrank Post is tandarts-implantoloog en

eigenaar van Kliniek Tandheelkunde in Sneek. Samen met zijn vrouw Doris en hun drie kinderen vormt hij een sportief gezin dat

veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris

aan recreatief hardlopen. www.tandartssneek.nl

Tandarts Implantoloog Frank Post over tandheelkundige behandelingen onder volledige narcoseNaar de tandarts gaan was eeuwen terug geen pretje. Goede tandheelkunde bestond niet. Trekken van tanden met whisky om de pijn te verdoven was bijvoorbeeld dé oplossing voor kiespijn. Logisch dat tandartsbezoek niet als pretje werd beschouwd. Maar, anno 2015 zijn nog altijd 2,5 miljoen Nederlanders bang voor de tandarts, waarvan 500.000 extreem angstig. Dat is een probleem, want angst voor de tandarts kan er toe leiden dat goede mondzorg afneemt. Het is bovendien een onnodig probleem, want er zijn tegenwoordig oplossingen. Zoals: narcose.

Een goed gebit is voor iedereen van belang, maar zeker ook voor ondernemers. Immers: mond en gebit markeren uw gezicht en uitstraling en dragen bij aan uw gezondheid. Of zoals we bij Kliniek Tandheelkunde Sneek zeggen: “Een mooie lach is het visitekaartje van uw gezicht”. Bovendien ziet u er verzorgder uit en voorkomt

het een slechte adem. Gesprekken lopen beter, een sollicitatiegesprek succesvoller.

Er zijn tal van manieren om patiënten - kinderen en volwassenen - op hun gemak te stellen. In onze eigen praktijk hebben we daar veel ervaring mee: het bespreekbaar maken van angsten en voor kinderen: gewoon even de praktijk verkennen.

Bij grote angst of complexe behandelingen biedt zoals al verklapt behandeling onder narcose uitkomst. In Noord Nederland is Kliniek Tandheelkunde Sneek de eerste praktijk die onder volledige narcose behandelt. Het anesthesieteam van Anesthesie Service Nederland zijn goed opgeleide, ervaren anesthesisten. Zij bewaken de patiënt en volgen gezondheid, ademhaling, bloedsomloop, temperatuur en pijnbestrijding. Na behandeling kan men rustig bijkomen en onder begeleiding naar huis gaan. Kinderen met angst

voor de tandarts kunnen ook worden behandeld onder volledige narcose, onder begeleiding van een kinder- en jeugdtherapeut.

Een patiënt: “Ik heb enorme angst voor de tand-arts. Toch had ik onlangs een gaatje en moesten oude vullingen vervangen worden. Frank Post heeft alles goed uitgelegd en alle tijd voor me genomen. Nadat de narcose was toegediend viel ik in slaap. Toen ik wakker werd is uitgelegd hoe het is gegaan en kon ik naar huis met mijn partner. Een dag later belde Kliniek Tandheelkunde hoe het met me was. Ik ben er blij mee hoe het is gegaan!”

Kortom: een goede mond- en gebitsverzorging is erg belangrijk voor uw gezondheid én uw uitstra-ling. Ook dát zijn van factoren van belang voor de continuïteit van uw onderneming.

20

Page 21: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Rudolf Dijkstra en zijn ambtelijke evenknie Hendrik Buwalda geven een toelichting op de speerpunten van de Sneekagenda: “Het gaat te ver om de afgelopen periode tot in detail toe te lichten, dus beperken we ons tot een paar opmerkelijke zaken”, aldus Dijkstra. “Ten aanzien van het punt: Inrichting en structuur van de binnenstad, zijn de meest relevante aspecten de leegstand van winkelpanden, de aanlooproutes naar het centrum en het gebruik van de Sneker waterinfrastructuur om de binnenstad aantrekkelijker te maken. Vooropgesteld dat de leegstand in Sneek in vergelijking tot veel andere steden meevalt, blijft het toch een belangrijk punt van aandacht. Maar wel een punt van de lange adem. Dit, omdat er zo enorm veel factoren een rol spelen bij dit fenomeen. Denk aan de hoge huurprijzen, veranderend consumentengedrag en de onderliggende fi nanciering van het vastgoed.”

“In de aanlooproutes is de situatie in de Galigastraat op zijn zachtst gezegd zorgelijk. Er zijn door de kwartiermaker gesprekken gevoerd, die ertoe hebben geleid dat er plannen worden gemaakt voor de revitalisatie van dit winkelstraatje.”

Promotie: Sneek = Meer“Het is belangrijk voor een stad om zich eenduidig als een sterk merk te positioneren. Tot nu toe gebeurde dat door veel partijen (horeca, zakenlieden, Sneek Promotion,

gemeente, instellingen) op veel verschillende manieren. Door de krachten te bundelen onder de noemer ‘Sneek = Meer’ in gezamenlijke media-uitingen kan effi ciënter en eff ectiever gecommuniceerd worden met een eenduidige boodschap. Daarnaast is er met het iBeacon project tussen de gemeente en de fi rma Snakeware een fantastisch stuk exposure voor Sneek geweest in zowel de landelijke als de regionale en plaatselijke pers. Deze techniek, waarbij kastjes als zendertjes fungeren leent zich bij uitstek om via een speciale app. commerciële en/of informatieve boodschappen naar inwoners of toeristen te sturen. Er zijn momenteel in Sneek een stuk of twintig van die iBeacons bij zowel monumentale panden en musea geplaatst en daarnaast nog eens eenzelfde aantal bij de retail. Dat medium heeft potentie, wanneer het verder wordt uitgerold.”

Verkeer en routingHiervoor is onderzocht hoe het staat met de bereikbaarheid en de vindbaarheid van het centrum van Sneek. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft dit door een externe partij laten onderzoeken. “Een voorbeeldje: Er staan verwijzingsborden bij de rondweg naar de respectievelijke parkeergarages en -terreinen. Bijvoorbeeld: Parkeerterrein Veemarkt, Parkeerterrein Flexaterrein, Parkeergarage Boschplein. Voor de inwoners van Sneek geen punt, maar nietszeggend voor toeristen die heg noch steg weten in Sneek. Verander

die bijvoorbeeld in Parkeerterrein Centrum, Parkeerterrein Theater, etc. Weliswaar een detail, maar met weinig kosten valt hier veel te halen.”

Monitoring“Als je zaken verandert, wil je graag monitoren of de verandering het gewenste eff ect sorteert. Dat zul je moeten meten, monitoren. Een relatief goedkope en eff ectieve methode is het tellen van bezoekers aan de hand van het wifi signaal van hun mobiele telefoon. De aanbieder is gepokt en gemazeld in dit soort systemen, want ze hangen inmiddels in een groot aantal plaatsen. Met dit systeem wordt sinds 1 april in Sneek gewerkt via vijf strategisch opgehangen digitale telpunten. En dat leidt tot verrassende uitkomsten, want niet alleen kun je aantallen registreren, maar ook looproutes. Zo bleek uit tellingen dat Sneek op de zaterdag tussen vier en zeven uur op zijn drukst is. Maar om vijf uur zijn de winkels dicht! Zakenlieden kunnen daar hun eigen conclusies uit trekken.”

“Zo zijn we op tal van aandachtspunten actief geweest de afgelopen maanden. De reactie van de regiegroep is dan ook dat een binnenstadmanager een duidelijke meerwaarde biedt en een follow up verdient. Onze laatste taak is het opstellen van een profi el waaraan de nieuwe binnenstad manager zou moeten voldoen en het presenteren van de eindresultaten van onze kwartiermakerperiode.”

Op 1 oktober 2014 is Rudolf Dijkstra in het

kader van de ‘Sneekagenda’ aangesteld als kwartiermaker binnenstad management voor Sneek. In deze agenda is een aantal speerpunten aangegeven voor de komende periode, deels “quick wins”, deels zaken die op de langere termijn gerealiseerd moeten worden. Hierbij wordt Dijkstra ambtelijk ondersteund. Er is afgesproken dat de kwartiermaker tot 1 juli de kar trekt en hierna met een advies komt over een eventueel vervolg voor het binnenstad management. Tijd om terug te kijken, maar ook vooruit.

Binnenstadmanager Sneek wordt een ‘blijvertje’

21Zomer 2015

Page 22: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Kijken als Jopie

Grondige verbouwing bereidt Jopie Huisman Museum voor op de toekomst

In Workum staat een museum, dat al sinds 1986 tot de verbeelding spreekt. Het is het museum dat een schilder eert, die met zijn filosofie en kijk op de wereld heeft gezorgd voor een grote schare bewonderaars. Sinds het begin van dit jaar heeft dit museum een

flinke uitbreiding ondergaan en komen de schilderijen en memorabilia nog beter tot hun recht. De naamgever van het museum leeft al vijftien jaar niet meer, maar zijn werk en gedachtegoed zorgen nog altijd voor ontroering, nostalgie en bewondering. Het Jopie Huisman Museum steekt in een goedzittend nieuw jasje, dat nog altijd de geur en het gevoel van toen heeft.

Warmte en cultuurZwier Kroese ontvangt zijn gasten hartelijk. Formaliteiten lijken hem vreemd en het bran-dende vuurtje voor het Jopie Huisman Museum heeft slechts een klein zuchtje wind nodig om volledig aan te wakkeren. Kroese is sinds vier jaar de directeur van het Museum in Workum en spreekt met veel bevlieging en liefde over de persoon, wiens nalatenschap hier dagelijks bewonderd wordt door mensen vanuit het hele land. “Ik heb een achtergrond in de marketing”, vertelt hij. “Bezig zijn met een merk, hoe een merk zich wil profileren en waar een merk nou eigenlijk voor staat. En dan kom je hier en dan

zie je dat dat hier allang is. Alle 55 vrijwilligers en de handvol professionals die hier aan de slag zijn, ze zijn allemaal doordrenkt van alles waar Jopie voor stond. Jopie was een marketeer voor zichzelf en de warmte en cultuur die er leeft in onze medewerkers, krijg je er nooit meer uit.”

Jopie HuismanJopie Huisman (1922-2000) leerde het schilderen zichzelf aan. Zijn liefde voor Workum en de natuur, plus de warsheid van oppervlakkigheden, leverden hem een grote schare bewonderaars op. In het museum vangt men een glimp op van wat hij voor deze bewonderaars heeft betekend. Brieven, gericht aan ‘het mooie mens Jopie Huisman’, waarin zielenroerselen van volslagen onbekenden uit de doeken gedaan worden en waarin bedankt wordt voor de steun of de inspi-ratie die zijn werk leverde, het is een toonbeeld van de invloed die Huisman had. “Alles wat Jopie maakte was een portret”, aldus Kroese. “Schilderde hij een paar schoenen, dan was dat veel meer dan dat alleen. Het was een portret van de mens die deze schoenen had gebruikt, die erin geleefd had. Hij kénde die mensen ook. Er sprak zo veel uit zijn schilderijen, veel meer dan puur alleen het objectieve.”

VerbouwingHet museum kende in de jaren ’80 een vliegende start. “De rijen stonden tot om de hoek”, vertelt Kroese. “120.000 man per jaar, de bussen waren niet aan te slepen. Inmiddels komen er nog altijd zo’n 50.000 man per jaar kijken naar het werk van Jopie. Vaak zijn het generatiegenoten, of in ieder geval ouderen. Als museum moet je er dan ook zorg voor dragen dat je de toekomst niet uit het oog verliest, dat ook de jongere generatie kennis blijft maken met het werk van Jopie.” Deze overwegingen wogen mee in het besluit om het museum uit te breiden. Op 30 december 2014 gingen de

22

Page 23: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Kijken als Jopie

deuren drie maanden lang dicht en werd er gebouwd

aan een museum dat klaar is voor de toekomst. Het betekende overigens

niet dat het museum volledig stilstond; in januari draaide ‘Jopie Huisman, de voorstelling’ temidden van het stofnest dat de verbouwing was. En opnieuw: volle bak. Zelfs toen.

Jopie’s ParadysDe uitbreiding levert een museum op, waarin de bezoeker niet alleen kan kijken naar het werk, maar ook een audiotour krijgt, waar gebruik wordt gemaakt van oude opnames van Huisman zelf. ‘Jopie’s Paradys’ heet het en het museum is klaar voor de toekomst. De opening werd verricht door Freek de Jonge, die het museum in 1986 ook al opende en een bijzondere relatie heeft met zowel Workum als Jopie Huisman. “Het museum was tot aan de nok gevuld, er was een bluesband en Freek de Jonge opende het nieuwe museum met een druk op de knop. En opeens klonk Jopie weer door het museum, na vijftien jaar stilte”, herinnert Kroese zich. Opgeduikeld uit de archieven, klonk de stem van Huisman als een soort voorproefje van datgene dat de bezoekers mee zouden gaan krijgen. Jopie’s Paradys, verteld door de man zelf.

ToekomstHet Jopie Huisman Museum spreekt al bijna dertig jaar tot de verbeelding en trekt

evenzoveel jaren bezoekers vanuit het hele land. Allemaal worden ze ondergedompeld in het werk en de filosofie van Jopie Huisman, die met zijn eigen kijk op de wereld de mensen aansprak. Onder die mensen bevindt zich ook de directeur van het museum. “Het is jammer dat ik hem nooit gekend heb”, zegt Kroese. “Ik hou van de manier van kijken van Jopie. De portretten, de tijd van weleer. Het is grappig; niemand van mijn vriendenkring zegt ‘wat moet je nou bij dat museum?’ Allemaal vinden ze het prachtig en snappen ze wat mij zo aantrekt in het werk van Jopie. Dat is wat hij deed. En doet. En al die mensen die hier komen, ze worden

allemaal geraakt door wat ze zien en horen. Het zou geweldig zijn als we ook de jongeren meer kennis kunnen laten maken met zijn werk. We zijn al druk bezig met onderwijsinstellingen, de jeugd is een pijler waar ik me nu op richt. In dit museum vind je alles; respect voor mens en natuur, duurzaamheid, het past perfect binnen de leerdoelen van de scholieren. Het zou zonde zijn als het museum als een kaarsje uit zou gaan bij het vergrijzen en overlijden van de leeftijds-genoten van Jopie, de oudere generatie. Zeker gezien het gedachtegoed wat hier achter steekt en we doen er alles aan om dat te voorkomen.”

Zwier KroeseGeboren

10 februari 1951 te Hellendoorn

Ambitie voor het museumIk hoop dat we in onze samen-

leving niet alleen oog hebben voor de snelle, grote, zaken

maar ook oog blijven houden voor de kleine, vaak mooie en

vertrouwde, dingen in het leven. En dat het werk en gedachte-goed van Jopie Huisman met

betrekking tot het laatste een inspiratiebron mag zijn voor

zowel de huidige als toekomstige generaties. Aan het museum zal

het niet liggen; dagelijks geopend van

10.00 tot 17.00 uur!

23Zomer 2015

Page 24: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Blijf op de hoogte!Download onze gratis app. Handig... privé en zakelijk.

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail [email protected] notarisellemers.nl Bezoekadres Martiniplein 15f, Sneek

Wilt u op de hoogte gehouden worden

van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag

van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTARISKANTOORELLEMERS

Zeilschool de Morra in Hemelum klaar voor het hoogseizoenZeilschool de Morra in Hemelum van Remco van Hettema is klaar voor het hoogseizoen. Over het voorseizoen zijn we nu al dik tevreden, aldus Remco van Hettema. Het voorseizoen wordt meestal gebruikt door scholen en bedrijfsevents. Het tot nu toe nog koelere weer heeft op die doelgroep weinig invloed. Na enkele jaren van minder boekingen uit die hoek, vaak om budgettaire redenen door bezuinigingen, zien we ook hier al weer een behoorlijke stijging. Vanaf 4 juli is het hoogseizoen echt los gebarsten toen voor het Noorden de schoolvakanties begonnen. Een leuke tendens is dat we ook steeds meer kinderen uit Friesland, eigenlijk heel Noord Nederland, als cursist krijgen. Schoolgaande kinderen hebben toch minimaal zes weken vrij en bij veel gezinnen werken beide ouders. Hoe leuk is het dan om met een vriendje of vriendinnetje of broertje of zusje lekker een week actief bezig te zijn op en om het water. De ouders hoeven niet gesplitst vakantie te nemen of een oppas te regelen omdat wij ze toch onder onze hoede hebben. Daarnaast leren we ze door ervaren en CWO gecertifi ceerde zeil-, surf en kitesurf instructeurs ook nog zeilen, surfen en kiten. Laat de drukte maar komen, aldus Remco. Wij zijn er klaar voor en hebben er zin in. Voor uitgebreide informatie over Zeilschool de Morra lees dan de bijgevoegde Zeilkrant.

24

KORT NIEUWSDrie bouw gerelateerde bedrijven vinden elkaar in nieuw

onderkomenSinds kort is het Sneker bedrijfsleven verrijkt met 3 nieuwe bedrijven.

Afgelopen vrijdag, 19 juni hebben zij dit gevierd met een succesvolle borrel in hun nieuwe, gezamenlijke onderkomen aan de Almastraat 14 te Sneek. Alle drie zijn zij aan de bouw gerelateerd. Architectenburo MA2, Ulbe van der Goot Bouwcoördinatie BV en Benedictus Bouwkundig Adviesbureau hebben de nodige jaren ervaring in de bouw op diverse vakgebieden. Van een sprankelend ontwerp tot een sluitende begroting, van de eerste schets tot de oplevering, van de werkvoorbereiding tot het beheren van een Vereniging van Eigenaren, voor al uw bouw gerelateerde vragen kunt u bij hun terecht. Door korte lijnen, brede vakkennis en jarenlange ervaring zijn zij in staat om de opdrachtgevers geheel te ontzorgen.

Page 25: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

De plannen voor de nieuwe voorraadhal lagen er al in 2008, het duurde echter even voor de bestemmingsplannen er doorheen waren. Douma: “Vervolgens was het 2013, en zat het economisch tij van dat moment wel erg tegen. We zijn voor anticyclisch ondernemen, maar het moet wel realistisch blijven.” In april 2014 werd dan toch echt gestart met de bouw van de hal en aan het einde van datzelfde kalenderjaar was het gebouw klaar. Inmiddels wordt er gewerkt aan de nieuwe inrichting. Op 11 september vindt de offi ciële opening plaats, burgemeester Hayo Apotheker zal daar bij aanwezig zijn.

Uitbreiding assortimentDe vraag naar meer verscheidenheid van producten en naar hoogwaardig staal groeide de afgelopen jaren stevig. Douma: “Fabrikanten hebben een innovatieslag gemaakt in de doorontwikkeling van producten, zo maakt men bijvoorbeeld meer gebruik van lichtere profi elen. De vraag naar meer soorten en maten bracht ons natuurlijk in beweging.” Het bedrijf ontwikkelde zich afgelopen jaren

gestaag. In 2011 werd Douma exclusieve dealer van Ruukki Laserplaat (hoogwaardig plaatstaal dat met de laser kan worden gesneden), dat leverde meer omzet op. Met de overname van Fisher Staal (Internationale groothandel in Roest Vast Staal) in 2012 groeide ook de klantenkring: het werkgebied rijkt inmiddels tot aan de grote rivieren. Douma: ”Die overname betekende niet alleen dat we nu roest vast staal konden leveren. We beschikten ineens over twee productsoorten aan één loket, dat bleek gunstig uit te pakken. We verkochten ook meer staal aan die nieuwe klanten. Omgekeerd gold hetzelfde: onze oude klanten konden vanaf dat moment ook bij ons terecht voor roestvast staal.”

Logistieke operatieDe inrichting van de nieuwe voorraadhal bleek een stevige logistieke operatie. Douma: “Letterlijk alles is van zijn plek af geweest. We hadden een serieus gebrek aan ruimte, producten lagen soms dubbel geparkeerd. We hebben nu 3 doorgaande rijbanen, 2 vrachtwagens kunnen naast elkaar staan en

dan kan er nog een derde langs. Daarnaast is er geïnvesteerd in rolbanensystemen tussen de twee hallen. Gevolg is dat we veel sneller kunnen werken. Wie nu voor 15.00 uur ‘s middag een bestelling plaatst, heeft het de volgende dag in huis.”

Bij daglicht werkenDe nieuwe voorraadhal is gebouwd met het oog op een energieneutrale toekomst. Er is ledverlichting geïnstalleerd en het dak is zo geconstrueerd dat het mogelijk is om er zonnepanelen op te plaatsen. Op het dak zijn ook lichtkoepels aangebracht zodat er bij daglicht gewerkt kan worden. Douma: “Dat werkt natuurlijk veel prettiger. We geven daar veel aandacht aan. Dat is ook de reden dat er regelmatig een fysiotherapeut/ergonoom langs komt om te zien of de medewerkers zichzelf niet te zwaar fysiek belasten en om de werkhouding en omstandigheden te optimaliseren. We vinden het erg belangrijk om op een prettige manier met elkaar te werken. Daarom investeren we daar ook in.”

Onlangs nam Douma Staal in Sneek een nieuwe voorraadhal van 10.000 vierkante meter in gebruik. Bij elkaar opgeteld bedraagt de capaciteit van het bedrijf nu in totaal 33.600 vierkante meter. “Ons werkgebied is groter geworden en ons

assortiment is zowel in de diepte als in de breedte gegroeid. We groeiden letterlijk uit ons jasje”, vertelt directeur Geert Jan Douma. Het dak van de nieuwe hal is zo geconstrueerd dat het mogelijk is om zonnepanelen te monteren. Douma: “Ondernemen is vooruitzien. In de toekomst willen we volledig energieneutraal zijn, daar houden we nu natuurlijk alvast rekening mee.”

Douma Staal uitgebreid met nieuwe voorraadhal

Geert Jan DoumaGeboortedatum:24 december 1956 te Sneek

Functie:Directeur van Douma Staal in Sneek sinds 1989.

Opleiding:Studeerde MBA in Canada tot 1982.

25Zomer 2015

Page 26: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Een goede bedrijfsnaamWees duidelijk over wat je doet en laat dat in de naam terugkomen: Bakkerij Lieftink, Ingenieursbureau Jansen. Zorg ook voor een opvallende naam die bij de klant blijft hangen en je goed vindbaar maakt op internet. Wees eerlijk in wie of wat je bent: Jansen en partners of Advocatencollectief De Rechters zijn nogal dubieus als je een eenmanszaak drijft. Zorg dat je onder de naam in de toekomst meerdere activiteiten kunt ontplooien: bedenk dat je nu wellicht nog regionaal werkt en op termijn een webwinkel wenst te beginnen waardoor je wellicht internationaal doorbreekt, dan is bijv. een naam als Dropwinkel Tytsjerksteradiel niet zo'n handige keuze. Zeker als je later ook nog iets anders dan drop wenst te gaan vermarkten. Je mag alleen je eigen naam voor jouw zaak gebruiken en niet bijvoorbeeld de naam van je buurman. Bepaalde leestekens in de naam (bijvoorbeeld ?!#) kan je beter niet gebruiken omdat zoekmachines hier niet goed op kunnen zoeken, zo is mij verteld.

Een foute bedrijfsnaamStel, dat je een geweldige naam hebt bedacht voor je bedrijf en al begonnen bent met de marketing ervan. Het briefpapier, de visitekaartjes, de verpakking enzovoorts zijn al ruimschoots in omloop en je hebt er meteen een grote voorraad van aangeschaft, omdat dat in de prijs scheelde. Net als de nieuwe naam bekend aan het worden is ontvang je een brief waarin iemand aangeeft dat je mee lift op zijn naamsbekendheid en dat je gesommeerd wordt

meteen de naam te wijzigen. Eén en ander kan ook nog tot schadevergoeding leiden.

De regeltjesBij het kiezen van een bedrijfsnaam moet je er op letten dat deze niet in strijd is met de Handelsnaamwet en de Merknaamwet. Dit geldt ook voor uw domeinnaam.

HandelsnaamwetDe handelsnaamwet beschermt een onderne-ming tegen het gebruik van dezelfde of een zeer gelijkende naam door die andere onderneming binnen hetzelfde geografi sche gebied en binnen dezelfde branche.

De Handelsnaamwet verbiedt het gebruik van een handelsnaam die:- een onjuiste indruk wekt omtrent de eigenaar

van de onderneming, de rechtsvorm, de aard en omvang van het bedrijf;

- een zodanige gelijkenis vertoont met de naam van een andere onderneming dat gevaar ontstaat voor verwarring bij het publiek;

- het merk van een ander bevat of iets dat sterk op het merk van een ander lijkt.

Bij inbreuk op een handelsnaam kan men zich wenden tot de Rechtbank met het verzoek om het gebruik van de verboden handelsnaam te beëindigen. Ook kan een actie uit onrechtma-tige daad bij de rechter worden ingesteld, door de andere ondernemer, maar ook door anderen, zoals iemand uit het publiek, de Kamer van Koophandel, enzovoorts.

Via de Kamer van Koophandel kunt u contro-leren of uw handelsnaam strijdig zou kunnen zijn met dat van een ander.

Het merkenrechtEen handelsnaam mag ook niet in strijd zijn met een geregistreerd merk. Dit kan gecon-troleerd worden via het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom. Wil je je bedrijfsnaam ook gebruiken voor de producten en diensten die je gebruikt, zorg dan voor een goede merk-naam. Het merkenrecht beschermt je ook in het buitenland. In het internet tijdperk van nu is het wellicht aan te bevelen om je handelsnaam ook als merk te deponeren als je over de grens gaat opereren.

DomeinnaamDe domeinnaam (de naam van je website) wordt niet beschermd onder de Handelsnaamwet, en ook niet onder het merkenrecht. Mocht deze in strijd zijn met de voormelde wetten, dan kan je gedwongen worden om jouw domeinnaam af te staan aan de ander die vindt dat er inbreuk op zijn rechten is gemaakt. Via Stichting Internet Domeinnaamregistratie kun je controleren of je domeinnaam nog vrij is. Met de naam "Rientjes Notariaat" zit het in ieder geval op dit gebied gelukkig wel goed!

Wilt u meer over dit onderwerp weten: zie www.rientjesnotariaat.nl

Heeft u vragen, stel ze gerust: [email protected]

COLUMNDeze rubriek wordt verzorgd

door mr. Karin Rientjes, notaris te Sneek

COLUMNDeze rubriek wordt verzorgd

door mr. Karin Rientjes, notaris te Sneek

COLUMNDeze rubriek wordt verzorgd

door mr. Karin Rientjes, notaris te Sneek

What's in a name?Een bedrijfsnaam kiezen geeft wel eens wat hoofdbrekens. Hoe creatief moet

je zijn? Je wilt immers met de naam van jouw bedrijf "eruit springen". Je wilt je onderscheiden van de concurrentie. Maar je moet er ook op letten dat jij je aan de regels houdt. Bij de oprichting van bijvoorbeeld een B.V. wijzen wij onze cliënten erop waar zij op moeten letten.

26

Page 27: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015
Page 28: Ondernemend Sudwest-Fryslân | Editie 2 | Juli | 2015

Een aandeel in elkaar

Ga naar: rabobank.nl/innovatieprijs

Werkt u aan een duurzame en kansrijke innovatie die een vooruitgang is voor mens

en milieu? Zoekt u een springplank naar succes? Schrijf dan vóór 1 april 2015 in.

Uw springplank naar succes.

Schrijf uwduurzameinnovatie in!

HermanWijffels

Innovatieprijs