Ondernemend Súdwest-Fryslân december 2015

36
Verder in dit nummer: 11 RTL filmt Harinxmaland 17 Ondernemers onder elkaar 22 MiXL ‘Samen STERk voor Vitaal Ondernemerschap’ Aan de slag met accountmanagement O swf Ondernemend Súdwest-Fryslân Winter 2015

description

Ondernemend Friesland (OF) verzorgt in samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân het eigen ondernemers orgaan Ondernemend Súdwest-Fryslân. De inhoud bestaat uit nieuws van de gemeente Súdwest-Fryslân bestemd voor de ondernemers in de gemeente. Daarnaast wordt het podium gebruikt door de diverse business clubs binnen de gemeente Súdwest-Fryslân (o.a. Handel Industrie Sneek) als communicatiemiddel voor hun leden. Interessante bedrijfsreportages en prikkelende columns complementeren het geheel tot een breed regionaal ondernemersorgaan. Voor informatie over de mogelijkheden kunt u contact zoeken met Jasper van der Sluis (06-46033589) of Gert de Lange (06-10556784). Wij wensen u veel leesplezier met onze december 2015 editie.

Transcript of Ondernemend Súdwest-Fryslân december 2015

Verder in dit nummer:11 RTL fi lmt

Harinxmaland17 Ondernemers onder elkaar22 MiXL

‘Samen STERk voor Vitaal Ondernemerschap’

Aan de slag met accountmanagement

OswfOndernemend Súdwest-Fryslân

Winter 2015

ADVERTENTIE24/25/26/27 en

28 december is het volle bak kerst bij Kees!

Reserveer nu alvast een tafeltje om lekker, gezellig en on-gedwongen te tafelen met je vrienden, familie of je geliefde!

Wij zijn telefonisch te bereiken op 0515 422 300 (ma t/m donderdag vanaf 16.00 uur en vrij t/m zondag vanaf 12.00 uur) of mail ons via [email protected]

De reserveringslijnen voor

De Kees kerst 5 daagse!

zijn geopend!!

3Winter 2015

04 ‘Werkgelegenheid is de sociale motor van de samenleving’

06 ‘Het blijft mensenwerk’

07 Aan de slag met accountmanagment

09 Bent u klaar voor de winter?

10 Koploper Kans-project / Parkeren binnensteden Bolsward

11 AZC Sneek / RTL fi lmt Harinxmaland

12 Wethouder Van Gent opent inloopcafé / Tweede editie On Stage

groot succes / 50-plusser zoekt werkgever

14 Persoonlijk notarieel advies bij de Waterpoort

15 Column - Is er leven na de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)?

17 Ondernemers onder elkaar

18 H&I Sneek

21 VSZ

22 MiXL

23 Jongeneel Sneek

25 Financieren verandert, de oplossing verandert mee

26 Kort nieuws

27 Column - Mooie lach is business kans

28 Stadslogement met rijke historie

29 Geven loont

34 Column - Eigenlijk zijn wij als ondernemer erg kwetsbaar en afh ankelijk…

Inhoudsopgave

UitgeverijOF BV i.s.m. Gemeente SWF

BladmanagementGert de Lange

[email protected]

Advertentie-exploitatie AdministratieOF BV

Tussendiepen 21, 9206 AA DrachtenTel.: 0512-366326

Contactpersonen:Jasper van der Sluis (06-46033589)

Gert de Lange (06-10556784)

RedactieMenno Bakker (hoofdredacteur),

Ingrid van Damme

Fotografi eEd Klijnman

OpmaakSprog

DrukDrukkerij van der Eems

© Copyright 2015. De uitgever kan op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van

informatie. Uitgever aanvaardt dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van handelingen en/of

beslissingen die gebaseerd zijn op informatie uit deze uitgave. Uit deze uitgave mag na toestemming van de uitgever met bronvermelding geciteerd worden.

Colofon

04 11 17

4

D e economie in Súdwest-Fryslân heeft nog last van de crisis. Het blijft een taai probleem om de werkloosheid, nu ruim 11 procent, fors naar beneden te krijgen. Toch zet de

gemeente met haar programmaplan Oan ’t Wurk alle zeilen bij om het sociaaleconomisch klimaat te versterken, waardoor de werkgelegenheid groeit. Drie wethouders hebben de handen ineen geslagen om het aantal banen te vergroten door middel van een inten-sieve samenwerking met elkaar, diverse opleidingsinstanties en de lokale ondernemers.

“We willen dat de werkloosheid in 2020 gehalveerd is, naar 5 procent.”

‘ Werkgelegenheid is desociale motor van de samenleving’

Gemeente Súdwest-Fryslân wil meer mensen aan het werk

5Winter 2015

De wethouders Maarten Offi nga (CDA, economische zaken), Stella van Gent (PvdA, welzijn) en Gea Akkerman (CDA, onderwijs) zijn al aardig op elkaar inge-speeld. Het trio werkt immers al een tijdje samen. Sinds september is er aan de takenlijst een nieuw project toege-voegd, met een duidelijk doel: meer werk in Súdwest-Fryslân.

Het samenwerken tussen de drie porte-feuilles is dan niet meer dan logisch, meent Offi nga. “Neem het verband tussen het onderwijs en het bedrijfs-leven. Leid je veel mensen op voor banen waaraan de markt geen behoefte heeft, dan doe je iets fout. Als overheid hebben we de taak om onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen. Vraag en aanbod moeten op elkaar aansluiten.”

KaartenbakkenWie werkloos is, is dat vaak niet vrijwillig. Van Gent: “We willen manieren bedenken om mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen. We hebben in onze kaartenbakken veel mensen van wie we niet goed genoeg weten wat ze kunnen en willen. Dit moet boven tafel komen. We moeten mensen enthousiasmeren om zichzelf te ontwikkelen. Iedereen heeft kwaliteiten. We moeten de goede mensen aan de juiste ondernemers weten te koppelen. Ik ben ervan overtuigd dat we dan ten minste 10 procent van de mensen uit de uitkering kunnen krijgen.”

OnderwijsNaast het enthousiasmeren van mensen zichzelf te ontwikkelen, kijkt de gemeente nadrukkelijk ook naar het onderwijs. Dit moet beter aansluiten op het bedrijfsleven, vindt Akkerman. “Bouwbedrijven voorzien nu al een tekort aan werknemers”, vertelt ze. “Daarom is het van belang dat we jonge mensen enthousiast maken voor een bouwoplei-ding en dat het onderwijs hierop antici-peert. Er moet een duidelijk beeld komen van welke opleidingen nu nodig zijn om over vier, vijf jaar te kunnen aansluiten op de wensen die het bedrijfsleven heeft. Nu is het de bouw, lange tijd was het de ict en in de toekomst is het weer een andere sector die gekwalifi ceerde mensen nodig heeft.”

“Werk is belangrijk voor onze inwo-ners, voor de leefb aarheid in de 74 dorpen en steden. Het is de motor van de samenleving als geheel”, aldus Offi nga. Tegelijkertijd wil hij de rol van de gemeente in het juiste perspectief plaatsen. “De echte nieuwe banen worden niet door ons als wethouders gecreëerd, maar door onze ondernemers. Daar willen wij de ondernemers zo goed mogelijk helpen. Vandaar dat we in ons programmaplan Werken de werkgever centraal hebben gesteld. Andere speer-punten zijn stimulering van het midden- en kleinbedrijf, en het versterken van onze binnensteden.”

Dat is geen klus die geklaard is als er in 2018 een nieuwe gemeenteraad en nieuwe wethouders worden gekozen, aldus Offi nga. “Dit beleid is ook voor de jaren daarna fundamenteel. Dit moeten we niet alleen als bestuurders uitdragen, maar als gehele gemeentelijke organi-satie.”

‘ Werkgelegenheid is desociale motor van de samenleving’

Maarten Offi ngaGeboorteplaatsHeerlen

Geboortedatum28 maart 1963

Hobby’s sport (hardlopen, zwemmen, fi etsen (1/8 of 1/4 triatlon), skiën) en koken.

Ambitie voor de gemeente:95 procent van de beroepsbevolking heeft een baan. De werkloosheid is maximaal 5 procent in 2020. 

Stella van Gent GeboorteplaatsMontfoort

Geboortedatum19 mei 1971

Hobby’s fi lms kijken, racefi etsen, lol maken met vrienden, wandelen.

Ambitie voor de gemeente:dat Súdwest-Fryslân de mooiste plek op aarde blijft om te wonen, te werken, naar school te gaan, plezier en vertier te hebben.

Gea Akkerman GeboorteplaatsSneek

Geboortedatum1 april 1972

Hobby’s gezelligheid, sporten

Ambitie voor de gemeente:geen jongere verlaat de middelbare school zonder diploma. Elke jongere is na het behalen van dit diploma binnen maximaal drie maanden aan het werk.

Doelstellingen Programma Oan ’t Wurk• Betere aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt• Betere match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt• Betere dienstverlening van de gemeente aan de ondernemers• Daling van het aantal mensen met een uitkering van 5%• Jaarlijks 400 nieuwe banen• Behoud laagste schooluitval van Nederland

6

Mark de Witte, eigenaar bouwadviesbureau in MakkumEén vast gemeentelijk aanspreekpunt voor alle vragen en problemen? Het lijkt hem bijna de ideale wereld. Want voor de aanvraag van een bouwvergunning, de corebusiness van zijn bureau, moet je in zee met de gemeente. Dan is het fijn dat je meteen contact hebt met de juiste persoon op de verantwoordelijke afdeling.

Toch is er voor een betere dienst-verlening meer nodig dan één contact-persoon, zegt hij. “Wij denken in moge-lijkheden, een gemeente niet altijd.” Als voorbeeld noemt hij een bouwplan, waarvan vaststaat dat het niet aan het bestemmingsplan voldoet. Toch legt hij het aan de gemeente voor. “Voor overleg.”

De reactie van de gemeente laat al gauw drie tot vier weken op zich wachten. “In de brief staat dan dat het plan strijdig is met het bestem-mingsplan. Tja, dat weten wij ook. Op de pluspunten van het plan wordt niet ingegaan.” In contact komen met de juiste ambtenaar blijkt vervolgens lastig. “Terwijl het juist wenselijk is het plan in een persoonlijk gesprek toe te lichten.”

Gelukkig heeft de gemeente Súdwest-Fryslân dit probleem ook zelf onderkend, aldus De Witte. “Bestemmingsplannen verouderen snel. Daarom moet je plannen niet beoordelen van achter het bureau, maar op de hoogte zijn van de situatie ter plaatse. Zo kan een op het oog vreemd plan toch kansrijk zijn, als je serieus wilt luisteren naar de motivatie en gebruik maakt van de afwijkingsmogelijkheden die een gemeente ter beschikking staan. Een gemeente mag best iets meer aandurven dan nu het geval is.”

Yvo Paagman, directeur UCC Coffee in BolswardVoor zijn koffiefabriek moest de milieuvergunning, die per 1 januari 2016 afloopt, worden vernieuwd. “Verschillende punten in de oude vergunning waren niet meer actueel. Zoals een geluidsnorm van 35 decibel. Dat is nog minder dan het geluid van vogels bij zonsopkomst. Wij zitten soms op 39.” In veel gebieden geldt trouwens 40 decibel als norm, weet hij.

Het leek hem logisch dat zijn bedrijf als geheel zou worden gemeten, en dat naast geluidsnormen meteen ook het aspect stankhinder aan bod zou komen. “Maar bij de gemeente handelden de verschillende afdelingen vanuit de eigen discipline. Dat kan beter door intern nauwer samen te werken en te coördineren.”

Hij was verbaasd dat de gemeente na een aantal klachten van buurtbewoners de FUMO had ingeseind. Dat is de provinciale controledienst. “Vervolgens kwam de gemeente met een dwangsom van 25.000 euro per dag als we niet zouden aanpassen. Terwijl we

Ondernemers over de samenwerking met de gemeente

‘Het blijft mensenwerk’

7Winter 2015

juist over de aanpassingen wilden afstemmen. Zo krijg je onderling een verkeerde sfeer. Om aan de nieuwe milieueisen te voldoen, moest ik investeren. Maar dat doe je pas als je zeker weet dat de nieuwe vergunning dan ook wordt verleend. Gelukkig zijn we er goed uitgekomen”, aldus Paagman.

Christien Lycklama à Nijeholt, directeur Transportbedrijf Hoekstra, Sneek“Er gaat heel veel goed, ik ken veel ambtenaren binnen de gemeente die zich met hart en ziel voor ons werkgebied inzetten. Toch staat Súdwest-Fryslân voor een uitda-ging. Je zou het een kwaliteitsslag kunnen noemen. Door de fusie van vijf gemeenten is de organisatie veranderd. In de oude situatie ken ik Wymbritseradiel als zeer laagdrempelig, met toegankelijke

proactieve medewerkers. In Sneek werd vooral zeer professioneel en kwalitatief goed werk geleverd.Door de herindeling is dit deels op de achtergrond geraakt. Mensen moesten intern aan elkaar wennen en opnieuw hun plek vinden. In zo’n situatie is het logisch dat ambtenaren geneigd zijn binnen de eigen vertrouwde lijntjes te denken. Het gevolg is dat ambtenaren zich alleen richten op hun eigen taak en zich niet meer verantwoordelijk voelen voor de totale vraag. Zo kan de afhandeling van vragen en vergun-ningen lang duren. De oplossing? De proactieve houding moet wat mij betreft terug. Trek je niet terug, maar denk actief mee hoe iets tóch zou kunnen, verplaats je in de ondernemer en durf door te pakken. En ja, daarbij kun je soms ook fouten maken. Het blijft tenslotte mensenwerk.”

Ondernemers in Súdwest-Fryslân hebben de gemeente onlangs in vier inspirerende bijeenkomsten een spiegel voorgehouden over de dienstverle-ning van en de samenwerking met de gemeente.

De gemeente wilde tijdens de bijeenkomsten van de ondernemers horen hoe de dienstverle-ning beter kan en beter aansluit op de behoeftes van de ondernemer. Tijdens de sessies hebben de ondernemers veel waardevolle inzichten en suggesties gegeven, maar ook stevige kritiek geuit. Hier is de gemeente vol energie mee aan de slag gegaan en omgezet in een concrete aanpak in 2016.  De kritiek van de ondernemers was vooral gericht op de processen rond de aanvraag van vergunningen. Deze duren veelal te lang. Enerzijds doordat er door de verschillende afdelingen van de gemeente onvoldoende wordt

samengewerkt. Anderzijds doordat er te weinig overleg is tussen gemeente en ondernemer over de inhoud, waardoor het ontbreekt aan begrip voor elkaars standpunten. Súdwest-Fryslân wil hierin zo snel mogelijk verandering brengen. Ze wil voor haar onder-nemers een partner zijn. Ze wil voorwaarden scheppen, niet belemmeren of tegenwerken. In het speerpuntenprogramma ‘Samen STERk voor Vitaal Ondernemerschap’ schrijft de gemeente de lokale economie te willen verbe-teren en de werkgelegenheid te willen vergroten door ondernemers te laten doen waarin ze goed zijn: ondernemen. Want werkgevers zijn de sleutel tot de groei van werkgelegenheid en belangrijk voor het behoud (of vergroten) van de leefb aarheid in de 74 kernen. Ook is het de taak van de gemeente om zo veel mogelijk obstakels voor ondernemers weg te nemen, om ondernemen mogelijk te maken. Met accountmanagers wil Súdwest-Fryslân toegankelijker zijn voor het bedrijfsleven en de

snelheid en kwaliteit van dienstverlening aan het bedrijfsleven verbeteren. Daarnaast hebben de accountmanagers als taak de relatie tussen overheid en marktsector te verbeteren, door vragen van ondernemers te beantwoorden en beter inzicht te krijgen in wat er speelt in het bedrijfsleven.De accountmanagers willen graag de onder-nemers in de gemeente kennen en bekend zijn bij hen. Ze zijn voor ondernemers het eerste aanspreekpunt. Ze denken niet alleen proactief met de ondernemer mee. Ze kunnen ook vraag en aanbod samenbrengen en de juiste personen en specialisaties binnen de gemeentelijke organi-satie in stelling brengen, waardoor doelgerichter kan worden gewerkt.Vanaf 1 december 2015 is [email protected] het nieuwe mailadres voor alle ondernemers. Gedurende het jaar 2016 willen we de nieuwe werkwijze samen met de onder-nemers toetsen en verder ontwikkelen.

Aan de slag met accountmanagment

Foto’s: Corina Nota

l PensioenAdvies

voor werknemers (collectief ), zelfstandig ondernemer en particulier

l Advies bij arbeidsongeschiktheidDat kan een individuele AOV zijn,

als ook een collectieve voorziening als bijvoorbeeld verzuim of een aanvulling

op de huidige WIA

l Financiële planning voor zelfstandig ondernemer

en werknemer

l Persoonlijk contact

Croleskwartier 108 • 8651 HG IJlst • 06-23326677 • [email protected]

Jouke WijnjaAssurantie en PensioenAdvies

Blijf op de hoogte!Download onze gratis app. Handig... privé en zakelijk.

Telefoon 0515 - 42 98 88 E-mail [email protected] notarisellemers.nl Bezoekadres Martiniplein 15f, Sneek

Wilt u op de hoogte gehouden worden

van actueel nieuws op notarieel gebied?

Download via de app store onze app.

Wilt u persoonlijk contact?

Gratis inloopspreekuur, elke donderdag

van 14.00-17.00 uur. Meesterlijk in persoonlijk advies.

NOTARISKANTOORELLEMERS

MARKDEWITTE.NLRevit specialisten • Calculaties • Bouwcoördinatie

Het kan ons zomaar te wachten staan. Aanhoudende sneeuw en gladheid die

zorgen voor chaotische toestanden. Het weer hebben wij niet in de hand, maar we kunnen ons er wel op voorbereiden. De gemeente heeft zich de afgelopen periode voorbereid op mogelijke gladheid.

Wij meten 24 uur per dagWij werken met een gladheidsmeetsys-teem Hierbij leveren meetpunten langs de weg voortdurend informatie over wegdektemperatuur, conditie van de weg (droog, nat, of zout), neerslag en temperatuur onder het wegdek. Onze gladheidscoördinatoren lezen deze meet-punten uit en ondernemen bij dreigende gladheid actie. Meteo Consult adviseert ons en geeft eventuele gladheidswaar-schuwingen door. Meteo Consult kan ook op afstand de meetpunten uitlezen. Zo kunnen wij nauwkeuriger bepalen of, waar, wanneer en hoeveel er gestrooid moet worden. Hiermee verbetert de veiligheid op de weg en tegelijk besparen we op strooikosten.

Weet waar gestrooid wordtDe hoofdroutes en ontsluitingswegen, voor zowel auto, fiets als bus, worden direct gestrooid en zo mogelijk al voor het glad wordt. Daarna strooien we de binnensteden, grote parkeerplaatsen,

industrieterreinen en fietsroutes (welke niet al zijn gestrooid als hoofdfiets-route) als hier hinder is van gladheid. Woonwijken, recreatieve fietspaden en overige wegen strooien we niet. Op deze wegen komt vaak weinig verkeer. Omdat het zout niet goed wordt ingereden gaat het effect van het strooien verloren. Daarbij komt dat het strooien van alle wegen erg kostbaar is. Daarom kiest de gemeente ervoor zich vooral te richten op de gladheidbestrijding op de door-gaande en veelgebruikte routes om de doorstroming en bereikbaarheid in onze gemeente zo goed mogelijk te houden.

Hoe bereidt u uw onderneming voor op gladheid?De meeste ondernemers bereiden hun werknemers en materialen goed voor op de winter, ze hebben winterbanden of speciale kleding. Maar u kunt meer doen om veilig op weg te zijn en bereikbaar te blijven tijdens gladheid. Op onze website kunt u zien welke wegen gestrooid worden. Zo kunt u bekijken of de wegen van en naar uw onderneming gestrooid worden. We raden alle weggebruikers aan om zoveel mogelijk de wegen te gebruiken die onder de strooiroute vallen. Als ondernemer kunt u ook uw werknemers en leveranciers wijzen op de strooiroutes.

Particulier terrein strooit de gemeente nietParticuliere terreinen worden niet door de gemeente gestrooid. Wij vragen alle ondernemers om zelf de particuliere  toegangswegen en parkeerterreinen voor en naar uw bedrijf begaanbaar te houden. Denkt u er op tijd aan om afspraken met loonbedrijven te maken of om  sneeuwschuivers en strooizout te halen? Bij aanhoudende sneeuw en glad-heid is hier soms moeilijk aan te komen. Bedankt voor uw hulp! Meer informatieGa naar www.sudwestfryslan.nl om te kijken welke wegen op uw (dagelijkse) route gestrooid worden. Bel voor meer informatie met de gemeente Súdwest-Fryslân via 140515.

Bent u klaar voor de winter?

9Winter 2015

In Súdwest-Fryslân zijn twee Koploper Kans-projecten van start gegaan. Koploper Kans is een project gericht op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen speciaal voor kleinere bedrijven en zzp’ers. Bij dit project maken deelnemende bedrijven winst door het verduurzamen van hun organisatie. Hierbij passen zij de richtlijnen van maatschappelijk verantwoord ondernemen planet, people en profi t toe.

Per Koploperproject doen gemiddeld 15 bedrijven mee uit verschillende sectoren. Elk bedrijf wordt gescand op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Met de Milieubarometer krijgen de ondernemers inzicht in de milieuprestaties en de CO₂ footprint van hun bedrijf. De resultaten geven aan hoe het bedrijf presteert volgens de richtlijnen planet, people en profi t en laten zien waar verbeteringen door te voeren zijn. De ondernemers volgen een half

jaar een programma gericht op duurzaamheid en maatschappelijk betrokken ondernemen. De organisatie is in handen van Edwin Broekhof, Vizier Friesland en Ali van der Pol, APD Projecten.

“De kracht van het project is dat de ondernemers zelf de handschoen oppakken. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt steeds vaker gevraagd in bijvoorbeeld aanbestedingsprojecten. Maar is ook bepalend voor het bedrijfsimago, biedt kansen voor innovatie en is de basis voor continuïteit. Door de goede voorbeelden ontstaat een geweldige dynamiek. Dit project past prima bij onze doelstelling voor versterking en duurzame groei van het bedrijfsleven in Súdwest-Fryslân”, aldus wethouder Mirjam Bakker.

De deelnemende bedrijven uit de groep Bolsward e.o. zijn: Us Wurk Uitzendbureau, Velzen Textielreiniging, Partner4U, Bouw Nederland Adviesbureau, Galerie Badweg 3, Camping Welgelegen, Installatiebedrijf Van der Pol, Lido2d3d, Van Krimpen Autoschade, Poedercoating Bolsward, Jopie Huisman Museum, Menno Bouma Internetmarketing, ItMatic, Wereldwinkel Bolsward en Administratiekantoor Oppedijk.

De deelnemende bedrijven uit de groep Sneek/IJlst e.o. zijn: Finx Accountants, De Nieuwe Traditie, Blue Men Reclame, Wereldwinkel Sneek, GDW Gerechtsdeurwaarders, Sijperda-Hardy Adviesburo, Veilinghuis Aldlan, Garage Anne Knol, Offi ce IT en Weideview Organisatie en Advies.

Koploper Kans-project in Súdwest-FryslânIn Súdwest-Fryslân zijn twee Koploper Kans-projecten van start gegaan. Koploper

Kans is een project gericht op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen speciaal voor kleinere bedrijven en zzp’ers. Bij dit project maken deelnemende bedrijven winst door het verduurzamen van hun organisatie. Hierbij passen zij de richtlijnen van maatschappelijk verantwoord ondernemen planet, people en profi t toe.

Iedereen heeft wel een mening over het parkeren in grotere plaatsen. Zo vindt de één de parkeertarieven te hoog, geeft de ander aan dat er meer parkeerplekken in het centrum moeten of juist meer gratis plaatsen net buiten het centrum. Dit najaar is de gemeente twee keer in ‘petear’ gegaan met ondernemers en bewoners uit Sneek en Bolsward over het parkeren in de stadscentra.

Wat kwam er uit de ‘parkearpetearen’?Als je naar het parkeren kijkt, willen ondernemers

en bewoners niet hetzelfde. Ondernemers willen zo goed mogelijk bereikbaar zijn. Bewoners willen een rustige wijk en hebben liever dat het winkelend publiek de auto buiten het centrum zet. Doordat de bewoners en ondernemers met elkaar ‘in petear’ zijn gegaan, hebben ze meer begrip voor elkaar gekregen. Ondernemers snappen dat bewoners last kunnen hebben van het winkelend publiek. Bewoners snappen aan de andere kant dat je die bezoekers nodig hebt, omdat je anders geen ondernemers in het centrum houdt.

Hoe nu verder? De gemeente gaat kijken hoe we het parkeren in beide centra kunnen verbeteren. Ondernemers vinden het belangrijk dat het parkeren klant-vriendelijk gaat: niet te veel verschillende systemen en een zo eenvoudig mogelijke manier van betalen. Als de gemeente de parkeervisie heeft vastgesteld, gaat ze opnieuw ‘in petear’ met ondernemers en inwoners.

In ‘petear’ over parkeren binnensteden Bolsward en Sneek

10

Er wordt er een asielzoekerscentrum (AZC) gebouwd op het voormalig Sportpark Noord in Sneek. Het is de bedoeling dat daar in 2016 maximaal 600 vluchtelingen worden gehuisvest. Zoals de planning er nu uit ziet is het centrum ongeveer in maart/april klaar. Op 8 juni is in het Schuttersveld iedereen die dat wilde bijgepraat over de vestiging van het AZC. Daarna zijn er nog twee belangrijke zaken gebeurd. In dit artikel een korte stand van zaken.

KlankbordgroepIn de eerste plaats is er een klankbordgroep ingesteld. Vooral mensen die in de toekomst dicht bij het AZC wonen,hebben zich hiervoor aangemeld. De klankbordgroep bestaat nu uit bewoners van de Worp Tjaardastraat, de Christiaan Schotanusstraat, vertegenwoordigers van het wijkplatform Noorderhoek en

vertegenwoordigers van de bedrijven en instellingen. Kortom: de toekomstige buren van het AZC.

InrichtingsplanDaarnaast is het Centraal Orgaan voor de opvang van asielzoekers (COA) aan de slag gegaan met het maken van een plan voor de inrichting van het AZC. In juli is dit plan gepresenteerd op het gemeentehuis. Daarna is het plan tweemaal besproken met de klankbordgroep en nog een keer apart met de direct omwonenden. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat gemeente, COA en de klankbordgroep begin oktober elkaar vonden in de opzet van het AZC. Het COA heeft het schetsplan daarna verder uitgewerkt. Er is een aanbesteding gedaan voor de units waarin de vluchtelingen kunnen wonen

en die plaats bieden aan de werkruimtes van het COA. De aanbesteding was eind november klaar.

Inmiddels is de vergunning voor het hele AZC bij de gemeente ingediend.

In januari kan de vergunning verleend worden. Daarna start de bouw, die ongeveer tien weken gaat duren. Als de winter geen roet in het eten gooit, kan het AZC dus in maart klaar zijn. In april kunnen de eerste vluchtelingen dan in het AZC gaan wonen.

11Winter 2015

Stand van zaken bouw AZC Sneek

Het gaat weer beter met de huizenmarkt in Nederland. Dat is ook te merken in gemeente Súdwest-Fryslân. Een goed voorbeeld hiervan is Harinxmaland. Het gebied is momenteel weer volop in ontwikkeling.

Dit is ook de landelijke media niet ontgaan. Zo liet RTL haar oog vallen op het project, waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt.Op maandag 16 november kwam de fi lmploeg van RTL Lifestyle Experience Plus naar Sneek om

opnames te maken. Architect Bauke Tuinstra van Twa Architecten en wethouder Gea Akkerman zijn geïnterviewd. Daarnaast zijn de wijk, duurzame middelen en toekomstige plannen in beeld gebracht. Harinxmaland is de plek ‘waar je niet alleen woont op het land en aan het water, maar ook nog eens dichtbij alle voorzieningen van de stad’, aldus wethouder Akkerman.Het fi lmpje van RTL Lifestyle Experience Plus is begin december uitgezonden op RTL4 en RTL5.Het is ook te zien via www.harinxmaland.nl.

RTL fi lmt Harinxmaland

12

50-plusserzoekt werkgever

Werkzoekende 50-plussers kunnen vaak moeilijk

weer aan het werk te komen. Ze hebben hun vak in de prak-tijk geleerd en hebben speci-alistische kennis en ervaring. Maar niet de juiste diploma’s en een verouderde opleiding.

Via het project Meesterbeurs kunnen werkgevers leerbedrijf worden voor deze groep. Voor bedrijven en instellingen is meedoen als leerbedrijf aan de

Meesterbeurs om verschil-lende redenen aantrekkelijk:• U maakt op een laagdrempelige

manier kennis met gemotiveerde en ervaren werkzoekenden;

• U hebt de mogelijkheid extra bedrijfsactiviteiten te ontwikkelen;

• Geen verplichte baangarantie;• Minimale administratieve

belasting: alles verloopt geautomatiseerd via de

meesterbeurswebsite.

Dus, zet uw vacature op de site en verwelkom binnenkort een 50-plusser in uw bedrijf. Ga naar: www.meesterbeurs.nu/regio-fryslan-west/leerbedrijf.

In november was de tweede editie van Zuidwest Friesland On Stage: een Positief (beroeps) Podium voor VMBO-leerlingen. Foppe de Haan opende op 10 november de bijeenkomst. Bijna 300 beroeps-beoefenaren gingen in gesprek met zo’n 950 leer-lingen over hun beroep en werkdag. Wethouders Gea Akkerman en Maarten Offi nga waren er namens de gemeente bij. Schoolbestuurder Berend Kamphuis bedankte namens alle scholen de  beroepsbeoefenaren voor het delen van toekomstdromen.Op 26 november was de Doe Dag van On Stage. Op

deze dag brachten de leerlingen een tegenbezoek aan de professionals waarmee ze een match maakten. Dromen mag bij On Stage, dus alle beroepen waren aanwezig: van hovenier tot architect.

Het bedrijfsleven investeert in hun toekomstige collega’s en medewerkers door de jongeren een beter beeld te geven van een beroep. De VMBO-leerlingen worden, als toekomstige vakkanjers en beroepsdromers, op deze manier in het zonnetje gezet. Veel ondernemers gaven aan dat de leer-lingen nog beter waren voorbereid dan vorig jaar.

Wethouder Stella van Gent heeft op 12 november het inloopcafé Niet stilzitten, een ontmoetings-plek voor werkzoekenden in Poort 20 in Sneek geopend. Van Gent roemt dit initiatief voor werk-zoekenden en hoopt dat in meerdere plaatsen in onze gemeenten werkzoekenden dit voorbeeld volgen.

Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen werkzoekenden binnen lopen voor een kopje koffi e en een praatje met andere werkzoe-kenden. De bedoeling van Niet stilzitten is om werkzoekenden te activeren, met elkaar in contact te brengen en hen ‘werkfi t’ te houden.

Het initiatief heeft €1500 Stipejild gekregen. Stipejild is een fonds van de gemeente voor initiatieven van inwoners die zelfredzaamheid vergroten. Van dit geld wordt  een offi ciële stich-ting opgericht. Dit garandeert de continuïteit en zo kunnen de initiatiefnemers ook een beroep te kunnen doen op andere fondsen, zoals het Oranjefonds.

AchtergrondHet initiatief voor het Niet stilzittencafé is genomen door Anton van Dijk. Al enige jaren

organiseert hij met een wisselende groep werk-zoekenden onder de naam Niet stilzitten bijeen-komsten voor werkzoekenden. In elke bijeenkomst staat een onderwerp dat van belang is voor werk-zoekenden centraal: het CV, LinkedIn, persoonlijke presentatie, kwaliteiten ontdekken etc. Een van de deelnemers of een externe spreker verzorgt een korte presentatie of workshop over het gekozen onderwerp.

Daarnaast is er meestal ook nog tijd voor de deel-nemers om ervaringen en tips uit te wisselen. Dat wordt door iedereen zeer gewaardeerd, omdat solliciteren vaak een heel eenzame bezigheid is.

De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Deelnemers moeten wel zelf hun consumpties betalen.

Vanuit de huidige groep deelnemers is er een groepje mensen die willen helpen om dit op te zetten en bij toerbeurt te fungeren als gastheer of -vrouw. Er zijn nu zo’n vijftien enthousiaste vrijwilligers.

Meer informatie: www.nietstilzitten.nl

Tweede editie On Stage groot succes

Wethouder Van Gent opent inloopcaféNiet stilzitten voor werkzoekenden

Wethouder Stella van Gent

(rechts) opent inloopcafé Niet

stilzitten. Anton van Dijk (links) is

initiatiefnemer van deze ontmoe-

tingsplek voor werkzoekenden.

13Winter 2015

Nieuw conceptVijf jaar geleden vond Octras

Raadschap zichzelf opnieuw uit door volledig provisievrij te gaan werken op de zakelijke markt. Het Sneker Adviesbedrijf nam afscheid van de traditionele werk-wijze van een assurantietussenpersoon en specialiseerde zich nog meer op het gebied van Pensioen, bedrijfsmatige verzekeringen en riskmanagement. Nu een lustrum later, is het een mooi moment om terug te blikken op die koerswijziging.

ProvisievrijMet het nieuwe concept presenteert Octras Raadschap zich sinds 2010 als strategisch gesprekpartner voor de ondernemer. “dat hebben wij bereikt door vijf jaar geleden afscheid te nemen van provisie, ofwel het directe belang om een verzekering te adviseren. Wij kiezen

ervoor om de klant te laten betalen voor ons advies en de te verrichten werkzaam-heden, waardoor het belang van de klant echt centraal komt te staan, aldus de Haas. Jong en fris is Octras Raadschap zeker. Hoewel… Het is maar hoe je het bekijkt, want de historie van het bedrijf voert offi cieel 15 jaar terug in de tijd.

Niet beter, andersProvisievrij werken betekende dat het verdienmodel binnen het assurantie-kantoor moest veranderen. Maar daar hebben ze bij Octras Raadschap wat op gevonden. “We werken niet beter dan andere kantoren, we werken wel ánders”, aldus De Haas. “De klant betaalt en dus moet de klant ook centraal staan, niet de verzekeraar. Onze klanten krijgen een op maat gesneden product en omdat we niet afh ankelijk zijn van het premievolume kunnen we ook heel transparant kijken naar de verschillende verzekeringen. We kijken naar de risico’s die iemand zelf kan dragen en welke niet. Een verzekering is immers een vangnet, bedoeld voor de risico’s die men niet kan dragen.”

TransparantieDe transparante manier van werken kan rekenen op veel waardering van klanten.

“Juist dat transparante is heel belangrijk”, zegt De Haas. Daar zit bij ons de kracht, wij werken met een helder en doorzichtig verdienmodel en we worden afgerekend op onze begeleiding. Dat is de eerlijkste manier van werken. Dat geeft niet alleen een plezierig onafh ankelijk gevoel, het houdt ons ook scherper. Onze huidige aanpak dwingt ons om steeds ons zelf af te vragen: wat leveren wij de klant op? Wij zijn dus meer dan ooit bezig met toegevoegde waarde creëren en gaan voor een langetermijnrelatie met onze klanten.

VerzuimveilingEen mooi voorbeeld van het beste voor de klant creëren, is de ontwikkeling van een verzuimveiling welke Octras Raadschap sinds oktober heeft gelan-ceerd. Ondanks dat het een veiling is, gaat het wel om maatwerk. “Aan de hand van de wensen en eisen van de klant wordt de verzekeringsvraag in de veiling gebracht. Verzekeraars hebben vijf dagen de tijd om hun op maat gemaakte aanbieding te laten veilen. De hamer valt pas bij de acceptatie van het beste aanbod”, zegt De Haas.

Provisievrij werken levert Octras Raadschap tevreden klanten op

Weg met provisies,tijd voor vernieuwing De tijd van ondoorzichtige structuren en te hoge

provisies is defi nitief voorbij. Tenminste, als het aan Octras Raadschap ligt wel. Directeur Wilhelm de Haas windt er geen doekjes om: “Helaas wordt men in tv-programma’s als Radar en Kassa nog steeds ge-confronteerd met woekerpolissen en hoge provisies in verzekeringen. Anno 2016 kan dat echt niet meer, je moet gewoon transparant, open en eerlijk advies geven.”

“Juist dat

transparante is

heel belangrijk”

14

Voor notaris Femmy Smink (46) is een droom in vervulling gegaan:

een werkplek met prachtig zicht op de Waterpoort in Sneek. Op maandag 23 november opende haar Notariskan-toor Ellemers de deuren van een nieuw onderkomen aan de Oude Koemarkt. De warme inrichting maakt het kantoor laagdrempelig. “Een bezoek aan de no-taris wordt soms best spannend gevon-den.”

Het interieur van het karakteristieke hoekpand met grote ramen laat zich het beste omschrijven als ‘modern-klassiek’. Neem de Chesterfi eld en een fraaie mahoniehouten kast. Bij de receptie hangt een foto van het nieuwe onderkomen maar dan 100 jaar geleden. “We hebben meer ruimte dan op onze vorige locatie in Sneek, aan het Martiniplein”, zegt Smink. “En laat interieurstyling nu een grote hobby zijn. Ik ben continu thuis aan het veranderen en knap graag oude kastjes van Marktplaats op.”

Terug in SneekSmink, geboren in Joure, keerde in 2003 terug naar Friesland. In 1994 ging ze als kandidaat-no-taris aan de slag bij een gerenommeerd kantoor in Utrecht. “Weinig dynamisch en zeer stoffi g. Ik begon serieus te twijfelen of het vak wel wat voor mij was. Korte tijd later kwam ik bij een jong en zeer dynamisch kantoor: Rotterdam-Hillegersberg. Compleet het tegenovergestelde. Hier ben ik helemaal enthousiast geworden.” Friesland bleef ondertussen trekken. “Ik vond Sneek een betere omgeving voor mijn kinderen om op te groeien. Het is daarnaast een stad die bruist en prettig is voor een watersportlief-hebber als ik.”

AllroundNotariskantoor Ellemers is een full-service notariskantoor met vijf medewerkers. Op persoonlijk en zakelijk vlak behandelen ze alle aspecten. Van voogdijaktes, testamenten en certifi cering van aandelen tot scheepvaart en

ondernemerscoaching. Ook zijn er een aantal ‘specialiteiten’, waaronder echtscheidingen (“bijna één op de twee huwelijken houdt geen stand”) en estate planning, ofwel het juridi-sche en fi scale begeleiding van het vermogen.

EmotiesVanaf het begin onderscheidt Notariskantoor Ellemers zich met een persoonlijke werkwijze. Klanten hebben vaste contactpersonen die makkelijk te benaderen zijn. Bewustwording vindt Smink ook erg belangrijk. “Daarom blijft aan de Oude Koemarkt ons gratis inloop-spreekuur op donderdagmiddag bestaan. Dit is geheel vrijblijvend. Ik wil dat mensen zich beseff en wat er gebeurt als een aantal zaken niet goed zijn geregeld. Op dinsdagmiddag is er ook een echtscheidingsspreekuur.”

GevoelensDat er alleen vrouwen op haar kantoor werken, vindt Smink ‘niet onprettig’. “Er komen op een notariskantoor regelmatig onderwerpen voorbij met een behoorlijk persoonlijke impact. Ook iets zakelijks als een bedrijfsoverdracht gaat gepaard met de nodige emoties. Mijn ervaring is dat vrouwen net wat makkelijker met gevoelens omgaan en deze bespreekbaar kunnen maken.” Lachend: “Maar dat er bij ons nog geen mannen werken, is vooral toeval hoor!”

Nieuwe locatie Notariskantoor Ellemers

Persoonlijk notarieel advies bij de Waterpoort

Femmy SminkWoonplaatsIJlst

GeboorteplaatsJoure

Geboortedatum2 mei 1969

LoopbaanKandidaat-notaris bij Van Ee en Hanemaaijer, Utrecht (1994-1995),kandidaat-notaris bij Kooijman Lambert Notarissen, Rotterdam (1995-2001), notaris bij Kooijman Lambert Notarissen, Rotterdam (2001-2003), sinds 2003 eigen notariskantoor in Sneek

Hobby’s Watersport, hardlopen, skiën

‘Life isn’t about waiting for the storm to pass – it’s about learning how to dance in the rain.’

15Winter 2015

COLUMN Willem Spoelstra, accountant-

administratieconsulent en vennoot bij Bentacera te Sneek. Bentacera heeft tevens

vestigingen in Bolsward, Dokkum, Drachten, Heerenveen en Leeuwarden

De VAR gaat waarschijnlijk verdwijnen per 1 april 2016. De Tweede Kamer heeft het voorstel voor de ‘Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties’ al goed-gekeurd, de Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel nu in behandeling. Totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat, is een overgangsregeling van toepas-sing, op grond waarvan de geldigheid van bestaande VAR’s in principe wordt verlengd tot 1 april 2016. In sommige situaties is het wel nodig een VAR aan te vragen voor het nieuwe jaar. Na 1 april 2016 kunnen geen nieuwe VAR’s meer worden aangevraagd.

Op grond van het wetsvoorstel kunnen belangenorganisaties van opdrachtge-vers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs overeenkomsten opstellen en aan de belastingdienst voorleggen, op grond waarvan wordt beoordeeld of de opdrachtgever loonheffi ngen en sociale verzekeringspremies moet inhouden en betalen. Ook worden door de Belastingdienst beoordeelde en goedgekeurde voorbeeldovereen-komsten gepubliceerd op de website van de belastingdienst. Het is overigens niet verplicht de overeenkomst voor

te leggen of gebruik te maken van de voorbeeldovereenkomsten.

Het voordeel is echter dat de opdracht-gever vooraf zekerheid heeft dat hij geen loonheffi ngen en sociale verzeke-ringspremies hoeft in te houden en te betalen. De opdrachtnemer is dan niet verzekerd voor de werknemersverzeke-ringen (WW, ZW en WIA). Dit betekent dat hij van overheidswege geen uitkering krijgt als hij werkloos, ziek of arbeidson-geschikt wordt. De geldigheidsduur van de overeenkomsten is in beginsel vijf jaar, te rekenen vanaf de datum van de goedkeuring.

De Belastingdienst geeft overigens op basis van de voorgelegde overeen-komsten geen oordeel over de fi scale kwalifi catie van de inkomsten van de opdrachtnemer in de inkomstenbe-lasting. De Belastingdienst zegt niets over het ondernemerschap van de opdrachtnemer. Dit is een wezenlijke verandering ten opzichte van de VAR; ingeval opdrachtnemer beschikt over een VAR WUO, gesteld dat de aanvraag naar waarheid is ingevuld en de feitelijke situ-atie hiermee overeenstemt, dan heeft de opdrachtnemer zekerheid over zijn

kwalifi catie als ondernemer en zijn recht op ondernemersfaciliteiten. Onder het nieuwe systeem dient de opdrachtnemer zelf in de gaten te houden of hij recht heeft op toepassing van de onderne-mersfaciliteiten. Pas bij het beoordelen van zijn aangifte inkomstenbelasting wordt door de belastingdienst bekeken of de inkomsten worden gezien als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden. Werken volgens een voorbeeldovereenkomst zegt dus alleen iets over de loonheffi ngen en niets over het ondernemerschap van de opdrachtnemer.

Opdrachtgevers en -nemers krijgen tot 1 januari 2017 de tijd om aan de invoering van de nieuwe regeling te wennen. In deze periode kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers eventueel hun werk-wijze aanpassen. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar er worden in principe geen handhavings-maatregelen getroff en.

Meer informatie?Neem gerust contact met ons op. Bentacera, Sneek: 0515-430465, [email protected], www.bentacera.nl

Is er leven na de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)?

Maak een bewuste keuze voor professionele begeleiding bij het afscheid

Dag en nacht bereikbaar • 0515 – 55 86 83

Wilt u meer weten of kennismaken?

Wij bieden u een oriënterend gesprek,kosteloos en zonder verplichtingen.

Eigentijds, vakkundig, creatief en zonder haast

Gonneke Haaksma Uitvaartzorg & BegeleidingAandacht en tijd voor afscheid

Harinxmakade 42A, 8601AA Sneekwww.gonnekehaaksma.nl

Onafhankelijk intermediair inbedrijfsfinancieringen

Eijgen Finance SneekSietske GillebaardIt Bûtlân 35, 8604 VH Sneek

m 06 - 20 30 49 69t 088 - 51 50 230 e [email protected]

Nieuw in de regio

Financieringsbegeleiding Alternatieve

financieringsbronnen Herstructurering van

jouw financieringen Subsidies Offertebeoordeling

Kijk voor meer informatie op www.eijgenfinance.nl

17Winter 2015

Sietske Gillebaard helpt MKB’ers aan een fi nanciering

Ondernemers onder elkaar

Sietske GillebaardWoonplaats: Easterlittens

Geboortedatum18 februari 1976

OpleidingHEAO

LoopbaanAdviseur bedrijven bij de Rabobank (1998-2015), fi nancieel adviseur Eijgen Finance Sneek (2015-heden)

Hobby’sMuziek, theater, lezen

Na zestien jaar lang talloze onderne-mers te hebben geadviseerd bij de

Rabobank vond Sietske Gillebaard deze zomer een nieuwe uitdaging: ze werd ook eigen baas. Nu helpt ze in Zuid-west-Friesland op eigen titel collega-on-dernemers bij hun fi nancieringswensen. Dit onder de franchisevlag van Eijgen Finance.

“In de auto terug naar huis was er al het besef: dit is het gewoon!” Gillebaard moet lachen als ze terugdenkt aan het moment waarop ze besloot om op eigen benen te gaan staan. “Afgelopen voorjaar trof ik toevallig oud-collega Franke Twerda. Hij bleek zelfstandig adviseur te zijn geworden. Ik was meteen geboeid door zijn verhaal.” Thuis liet het idee van een eigen zaak Gillebaard maar niet los. “Ik had wel zin in een nieuwe stap. Eigenlijk was het ook volkomen logisch om te doen. Ik kom uit een echt onderne-mersgezin. Mijn beide pakes waren ondernemer,

net als mijn ouders en broer. Het zit gewoon in het bloed.”

Alternatieve fi nancieringGillebaard sloot zich aan bij de in 2014 opge-richte franchiseformule Eijgen Finance uit Joure, net als Twerda. Als onafh ankelijk adviseur helpt Gillebaard MKB’ers in het gebied Sneek-Bolsward-Heeg en in De Greidhoek bij hun fi nancieringsaanvraag. “Met de terugtrekkende banken wordt het lenen van geld steeds lastiger. Met mijn jarenlange bankervaring kan ik er vaak toch voor zorgen dat het lukt. Maar er zijn ook veel andere opties mogelijk. Ik adviseer bijvoor-beeld ook over crowdfunding, waarmee wereld-wijd al vele successen zijn geboekt. Daarnaast kan ik helpen bij wel twintig andere manieren voor het aantrekken van geld, zoals subsidies en investeringsmaatschappijen.”

SparrenHet aangesloten zijn bij Eijgen Finance ervaart Gillebaard als een groot pluspunt. “De andere Eijgen Finance-intermediairs gaan net zo te werk als ik; als we elkaar spreken hebben we aan een

half woord genoeg. We zitten weliswaar allemaal op een andere plek in Friesland, zoals in Joure, Franeker, Leeuwarden en Sint Annaparochie, maar sparren regelmatig met elkaar als we met een lastige case zitten. Trouwens, van de fi nan-cieringsaanvragen die wij begeleiden, slaagt tot op heden maar liefst negentig procent.”

De tijd nemenVoor Gillebaard zit de ondernemersjas als gegoten. “Ik kan nu helemaal mezelf zijn. Ik ga graag met mensen om en neem de tijd voor ze. Voor mij houdt het adviseren niet op bij de keuze voor een bepaalde fi nanciering. Ik kijk naar het brede plaatje en adviseer ook over aanverwante zaken zoals iemands uurtarief – wellicht is het verstandig om dat te vermogen, als dat kan. Het brede adviseren lukte de afgelopen jaren niet altijd bij de bank. Wat ik ook erg prettig vind, is bij ondernemers thuis te komen. Ik krijg zo een completer beeld van mijn klanten en kan ze dan nog beter adviseren. Maar op mijn kantoor in Sneek staat de koffi e natuurlijk ook altijd klaar.”

“Doe wat je leuk vindt, je bent er waarschijnlijk ontzettend goed in!”

18

Nog geen lid van de HIS?U bent nog geen HIS lid maar wilt dat wel graag worden? Ga dan naar www.his-online.nl en volg de stappen. Natuurlijk zijn ook de diverse bestuurs- en commissieleden bereid u meer te vertellen over de voordelen van het lidmaat-schap van de HIS. En niet te vergeten de meer dan 420 collega ondernemers die u voorgingen. Kortom, bezoek de site en schrijf u nu in!H

IS

HIS en social media Naast de HIS site en regelmatige nieuwsbrieven is de HIS ook op social media actief. U kunt ons volgen via Twitter @HIS_Sneek, Linkedin groep Handel en Industrie Sneek en ook via onze eigen HIS Facebook pagina Handel Industrie Sneek. HIS

ORUIM AANWEZIGEN BIJ DE HIS MASTERCLASS (PART II)Na het succes van vorig jaar werd ook dit jaar weer de HIS Masterclass georganiseerd. De activiteitencommissie had na diverse scoutingsgesprekken uit de aanmeldingen, vier HIS leden gekozen die hun kennis gingen delen met de HIS leden. Zo nam Gerke Wispelwey van Buro360 de toehoorders mee, over de interne en externe veranderingen die Ondernemen 3.1 met zich mee brengt. Voormalig topsporter Dick van der Velde van Ondernemen met mensen zette de leden aan het werk om gezamenlijk tot een oplossing voor Duurzame inzetbaarheid van personeel te komen. De Sneker online guru Ate van der Meer van Snakeware Digital Identity leerde de deelnemers ‘How to become relevant’ in de roerige wereld van de online industrie. En last but not least, Albert Jan (Appie) van Houten. Verkopen voorbij de crisis middels sales 3.0, hoe doe je dat nu. Kortom, wederom een mooi ‘kennisprogramma’. Zoals de activiteiten agenda het nu laat aanzien zal volgend jaar TEDxFryslan deel gaan uitmaken van de activiteiten agenda, als vervanger van de HIS Masterclass.

5 Januari 2016De traditionele HIS/VSZ nieuwjaarsreceptieZijn dit soort activiteiten nog wel van deze tijd? Gezien het grote aantal aanwezigen, ieder jaar weer , kan de HIS er natuur-lijk niet omheen. Dus ook in 2016 bent u meer dan welkom om uw mede leden van de HIS en zustervereniging VSZ al het goede voor 2016 te wensen. De organisatie probeert ieder jaar een nieuwe locatie te kiezen, die bij voorkeur in de binnenstad ligt, zodat meerdere horeca ondernemers als gastheer/-vrouw kunnen optreden. Dit jaar is de keus gevallen op Hotel Café Restaurant Klein Genot aan de Wijde Noorderhorne. Kortom, zet 5 januari al vast in uw agenda. U bent welkom vanaf 17.30u en tot 19.30u worden de drankjes u aangeboden door de VSZ en HIS. Daarna is het voor eigen rekening. Tot dan.

19Winter 2015

Stand Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân Voorafgaand aan de HIS Masterclass konden de HIS leden hun stem laten horen of ze voor of tegen een Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân waren. Zoals op de diverse HIS social media al kenbaar was gemaakt kwamen er 100 leden stemmen. 72 leden stemden voor, 26 tegen en 2 onthielden zich van stemmen. De HIS maakt samen met 11 andere ondernemersverenigingen deel uit van de overkoepelende Ondernemersfederatie Súdwest-Fryslân. 9 van de 11 ondernemersverenigingen, waaronder de HIS en VSZ, gaven aan voorstander te zijn voor het Ondernemersfonds. Op dinsdag 17 november heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân ingestemd met het voorstel van de Ondernemersfederatie Súdwest-Fryslân voor de oprichting van een gemeente breed ondernemersfonds. Als ook de gemeenteraad akkoord gaat op 17 december, komt het fonds er met ingang van 1 januari 2016 voor een periode van drie jaar. Bij het ter perse gaan van deze editie, was de uitslag dus nog niet bekent.

‘NO SHOW’ BIJ HIS ACTIVITEITENHelaas komt het met regelmaat voor, zeg maar gerust iedere keer, dat er bij de HIS activiteiten, leden zich opgeven en zonder opgaaf van reden weg blijven bij die activiteit. Tuurlijk, calamiteiten, ziekte, etc., zijn geldige redenen om niet aanwezig te kunnen zijn en gelukkig zijn er ook leden die de activiteitencommissie dan even contacten via [email protected] of één van de leden van de activiteitencommissie. Echter, om u een idee te geven van de kosten die het ‘niet op komen dagen’ met zich mee brengt, even een voorbeeld. Bij de HIS Masterclass bleven 9 leden zonder opgaaf van reden weg. Onze gastheer, Van der Valk Hotel Sneek, had echter wel rekening gehouden met deze leden en bijbehorende kosten. Deze kosten, 9 maal €15,- (€135,-) kreeg de HIS dus in rekening. Doe dit maal 6 events waar een bijdrage voor wordt gevraagd (€810,--). Voelt u hem ook in de portemonnee? Wij ook. Kortom, vanaf 2016 krijgen degenen die zich niet tijdig afmelden helaas de factuur met de kosten in rekening gebracht. De HIS gaat uit van uw begrip hiervoor.

Vooruit of achteruit?Het is nu begin december, de dagen zijn erg kort, maar de avonden plezierig lang. Hoe donkerder het buiten is, hoe vredelievender het binnen is, zo lijkt het wel.Voor ondernemers geeft de decembermaand soms en wat ander gevoel: de spanning om de geplande omzet voor 2015 te realiseren is groot, de bank wil dit jaar goede cijfers zien, het personeel verwacht succes en zelf wil je ook wel eens laten zien dat het je kan lukken, om in deze bijzondere economie het verschil te maken voor je klanten en daarvoor te worden beloond door een leuke winst..

En je bedrijfsvoering: als het nu allemaal gelukt is, wat betekent dat dan voor 2016? Doorgaan op dezelfde weg of juist nog een stapje hoger? Of is het je conclusie dat zo’n rendement echt niet nog een keer zal lukken en moet het roer defi nitief om? En lukt het om die keuze vooral nog zelf te mogen maken of zijn er andere instanties die daarin een beslissende rol spelen? En de oude les dat ondernemen vooral vooruitzien is gaat niet meer op. Risico nemen en vooral risico lopen, dat lijkt het enige dat een ondernemer onderscheidt van een gewone werknemer…, toch?Ik kom elke dag ondernemers tegen die, soms zonder het zelf goed te beseff en, ervoor zorgen dat we hier in Sneek en omstreken een prachtige lokale economie hebben, met geweldige ondernemingen, goed rendement, werkgelegenheid voor ons personeel en vertrouwen in de toekomst. En dat gebeurt niet door stil te zitten en af te wachten.

In de discussie rondom het ondernemersfonds hebben we als HIS bijvoorbeeld goed kunnen merken hoe gedreven onze ondernemers in Sneek zijn. Prachtige discussies, soms op het scherpst van de snede. En ik zag vooral dat iedereen vooral vooruit wilde, niet omdat we bang zijn om stil te staan, maar vanuit de wil en de ambitie om verder te komen, om vooruit te gaan. Stilstand is immers achteruitgang. Wat dat betreft heeft de discussie rond dat ondernemersfonds voor mij in ieder geval nog meer respect voor ondernemers opgeleverd, of ze nu voor of tegen zo’n ondernemersfonds zijn.

En samenwerken? Dat zit ook wel goed, zowel de voor- als de tegenstanders wisten elkaar te vinden en dat is natuurlijk uiteindelijk ook de opzet van het fonds: er met elkaar aan werken dat we in onze regio een vitale economie behouden en uitbouwen. En dat betekent nog maar eens dat de kracht van ondernemers zit in de eigen wil, vanuit jezelf ervoor gaan en ambitie tonen.

Hoe dat met het ondernemersfonds afl oopt weet ik niet, maar ik ben er wel van overtuigd dat elke uitkomst door ondernemers weer zal worden aangegrepen om vanuit ambitie een stap vooruit te maken…

Vooruit of achteruit?Dat is wel duidelijk!

Ik wens u een inspirerend, vooruitstrevend en ambitieus 2016 toe!

Jan van der LindenVoorzitter Handel en Industrie Sneek

J O N G E N E E L . N A T U U R L I J K G O E D .

WWW. J O N G E N E E L . N L

Jongeneel corp adv 91x134-drw.indd 1 26-11-15 10:27

Een online boekhoudservice voor slimme ondernemers!

Slim123 is een concept van Raethuis Accountancy

A: Herenwal 88, 8441 BC HeerenveenT: 0513 - 842 987M: 06 - 41 31 56 83E: [email protected]: www.raethuis.nl

w w w. s l i m 1 2 3 . n l

T. 0515 - 41 22 88

KLOMPENMAKERSSTRAAT 6 | 8601 WR | SNEEK

..met een uitgelijnde truck

veenstrabanden.nl

bespaar brandstof!

21Winter 2015

Het aantal bezoekers van het winkelend publiek in Sneek zit behoorlijk in de lift. Ondanks de lande-

lijke trend van dalende bezoekersaantallen, is het per-centage in Sneek sinds 2012 met 15% gegroeid en spe-cifi ek in de afgelopen Sneekweek is er een verhoging van het aantal bezoekers met bijna 10% ten opzichte van 2014. Deze cijfers laten zien dat Sneek zich na een aantal moeilijke jaren weer positief herstelt.

Volgens Rudolf Dijkstra, binnenstadsmanager: “Sneek is een positieve uitzondering ten opzichte van veel andere Nederlandse steden. Sneek laat ten opzichte van bijvoorbeeld de binnensteden van Leeuwarden en Groningen een positieve ontwikkeling zien.”

Sinds 2014 is de werkgroep binnenstad Sneek opgericht om een aantal acties in werking te stellen die nodig zijn om de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad van Sneek te behouden en te verbeteren. Zo telt de gemeente Súdwest-Fryslân, in samenwerking met de VSZ, de passanten in het centrum van Sneek continue. Op basis van diverse telpunten wordt duide-lijk in beeld gebracht, hoe het aantal bezoekers in Sneek zich ontwikkelt. Het belang van koopavond in het algemeen wordt minder. Er zijn steden die koopavond af hebben geschaft (o.a. Alkmaar, Haarlem) en bij div. steden staat de koopavond ter discussie (o.a. Utrecht, Zutphen). Een aantal steden verkorten de donderdag openingstijd tot 20.00 uur en een aantal steden verruimen de openingstijden op vrijdag en zaterdag (Haarlem, Amsterdam, Almere).

Door de metingen in Sneek krijgen we inzichtelijk hoe de bezoekersstromen zich verhouden en kan gekeken worden naar de piek van bezoekers t.o.v. de sluiting van de winkels. De bezoekersdrukte wordt per uur gemeten en deze cijfers geven onder meer aanleiding om te onderzoeken of andere openings-tijden van de retail in Sneek een optie is. Een vrijblijvend advies zal uitgewerkt worden en gegeven worden aan de Vereniging van Sneeker Zakenlieden.

Daarnaast wordt achter de schermen hard gewerkt aan de leegstand, bereikbaarheid en vindbaarheid van het centrum van Sneek. Ook staan het eenduidig communiceren van acti-viteiten, de mobiele marketing van Sneek en gratis wifi punten voor toeristen op de agenda.

Er wordt actief contact gelegd met verschillende vastgoed-partijen in de binnenstad om de leegstand onder de loep te nemen. Ondanks dat de leegstand niet van vandaag op morgen opgelost zal zijn, trekken aanvragen weer aan. Zo zijn een aantal winkelpanden inmiddels weer gevuld met nieuwe winkels en lopen er nieuwe aanvragen.

“De werkgroep binnenstad is van mening dat de huidige werkwijze voor zowel de ondernemers als de gemeente Súdwest-Fryslân een duidelijke meerwaarde biedt. Zo lopen er gesprekken met vele partijen die voor deze aanpak niet in beeld waren. Daarnaast vindt er regulier overleg plaats tussen belangrijke stakeholders in de binnenstad. Zowel vanuit de ondernemers als de gemeente wordt dit alles als zeer positief ervaren”, aldus Rudolf Dijkstra.

Stijgende bezoekersaantallen winkelend publiek in Sneek

Vereniging Sneeker

Zakenlieden

Ontmoetingsplek voor vrije ondernemers

MiXL

Judith OttoGeboortedatum 6 april 1969, Den Haag

OpleidingHEAO

LoopbaanCommunicatieadviseur o.a. bij AXA Verzekeringen in Den Haag, Gasunie Groningen, Woningcorporatie Actium in Assen, Storm Marketing Consultants Groningen en sinds 2011 eigenaar van Buro Kwiek, marketing en communicatie voor MKB-ers

Burgelijke staatgetrouwd met Arnold de Jong, zonen Wessel (13) en Norbert (10) en Alice de boxer

Hobby’szang, tennis, buiten spelen

Favoriet boek“De wet van Snuf “ van Jos Burgers, “wat je geeft krijg je terug”

MiXL is gevestigd in de voormalige Flachdrukkerij in Sneek. 3 jaar geleden werd deze locatie verbouwd tot fl exwerklocatie De Strookjesfabriek en in september nam Judith Otto het stokje over: “Het fl exwerkconcept is gelijk gebleven, maar de focus op de groeimo-gelijkheden van ondernemers is daar bij gekomen.”

GroeitrainingenGroeien en je ontwikkelen kan natuur-lijk door het volgen van trainingen en workshops die vanuit MiXL aange-boden worden, zoals een cursus time management, leiderschapstraining voor

projectgroepen. Er is zelfs ook een stoelmasseur werkzaam bij MiXL voor ondernemers die in balans willen blijven. Zelf verzorgt Judith Otto groeitrainingen voor ondernemers: “Groeien is de wens van elke ondernemer. Veel ondernemers zijn goed in hun vak, maar met groeien wil het niet in alle gevallen lukken. Met mijn trainingen help ik ondernemers focus te krijgen en te behouden op hun groeistrategie.”

Ondernemerslunch Elke eerste dinsdag van de maand orga-niseert Otto een ondernemerslunch. Doel is om ondernemers die elkaar nog niet kennen met elkaar in contact te brengen. Otto: “De lunch wordt verzorgd door Kaat’s Kitchen en heeft elke keer een nieuw thema. Er is altijd een

15 minutenpresentatie van een specialist. Maar bovenal biedt de lunch gelegenheid om elkaar te ontmoeten.”

FlexplekkenOndernemers en ZZP’ers kunnen in MiXL een fl explek huren. Judith Otto: “Er zijn diverse werkplekken waar je met je laptop aan de slag kunt. Daarnaast zijn er meer-dere sfeervolle ruimten waar coaches hun cliënten kunnen ontvangen en er zijn verschillende vergaderruimten voor kleine maar ook voor grotere groepen van meer dan 20 personen”. Dan is er de lounge-plek, misschien wel de favoriete ruimte van Judith Otto: “Dit is de plek waar je pauzeert, met elkaar luncht, een praatje maakt en plezier hebt, zo’n plek waar de mooiste ideeën ontstaan om de zo de grotere versie van jezelf te worden.”

Een grotere versie van jezelf, dat is waar de naam Mi-XL voor staat. MiXL is de ontmoetingsplaats

voor vrije ondernemers die willen groeien, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig. Eigenaar Judith Otto: “Dit is de plek waar vrije ondernemers kennis delen, elkaar inspireren en lekker kunnen werken.”

22

Met 44 vestigingen verspreid door heel Nederland beschikt Jongeneel, houthandel en specialist, nu tevens met een timmer-

en bouwshop op de vestiging, over een fi jnmazig netwerk waarmee ze haar afnemers en klanten van zeer ‘dichtbij’ kan bedienen. Sinds oktober is Binnie Bouius weer terug bij Jongeneel. Van 1997 tot 2002 was ze hier accountmanager, nu keert ze terug als de nieuwe teamleider van de vestiging Sneek. Het is een uitdagende en plezierige omgeving om te werken, aldus Bouius: “Elke dag is anders en ook elk project is anders, dat maakt het zo boeiend.”

Jongeneel Sneek

Ambitie om

te groeien

Binnie BouiusWoonplaatsDrachten

GeboorteplaatsDrachten

FunctieTeamleider Jongeneel Sneek

OpleidingHBO_Diverse vervolgopleidingen intern. CTH, Krauthammer, Masterclass

LoopbaanGestart in het ouderlijk bedrijf, Houthandel Haan – Account managerJongeneel Sneek – Accountmanager, NVB Vermeulen Heerenveen – Vestigingsmanager

Met haar twintig jaar ervaring in de Hout & Bouwmaterialenhandel, is zij bekend met alle facetten van de handel en kan ze inspelen op bijna elke vraag van de klanten. Voor vragen die ze niet direct kan beantwoorden kan ze altijd een beroep doen op het Jongeneel Kenniscentrum. Bouius: “Jongeneel telt vijf kenniscentra waar wij en ook onze klanten altijd terecht kunnen voor meer complexe vraagstukken, bijvoorbeeld als het gaat om calculaties, producttoepas-singen of regelgeving.”

N31 Bouius, die ook nog geregeld bij de klanten langsgaat, volgt de ontwikke-lingen op de bouwplaats graag: “Het is mooi om te zien welke resultaten er behaald worden met behulp van ons

hout en onze bouwmaterialen. Grote projecten, maar ook veel renovatie en onderhoud. Of bijvoorbeeld bij het aanleggen van tunnels, wegen Ook dat hout & plaatmateriaal wordt door ons geleverd.”

Duurzaam houtBetrouwbaar, betrokken en bekwaam, dat zijn de kernwaarden van Jongeneel. Bouius: “Dat willen we ook uitdragen naar de klant, of het nu gaat om een groot bouwbedrijf of een bedrijf uit de groeiende groep ZZP’ers. Wij zijn er voor al onze klanten, de koffi e staat altijd klaar.” Jongeneel importeert hout uit alle windstreken, denk daarbij aan Zweden, Indonesië, Brazilië en Finland. “Het is voor ons van belang dat bosbeheer op een verantwoorde en duurzame manier

plaatsvindt. Het is onze ambitie om mensen in de bouw te helpen om beter, effi ciënter en ook duurzamer te bouwen”, aldus Bouius.

Ambitie om te groeienNa een periode van recessie, die diepe sporen in de bouwwereld heeft nage-laten, klinken er weer meer positieve geluiden en is er ook bij Jongeneel ruimte voor voorzichtig optimisme. Bouius: “De recessie was ook hier te merken dat heeft van ons de nodige concessies gevraagd. We merken nu dat de markt weer aantrekt, en natuurlijk hebben wij de ambitie om weer te groeien.”

23Winter 2015

Opmaak advertentie KingSize_Ondernemend Sudwest Fryslan.indd 1 24-2-2015 12:46:09

Zien is geloven

Easterein Heerenveen BolswardSibadawei 20 Komeet 4 De Marne 108b

Je kunt urenlang voorbespreken en nabeschouwen, maar een voetbalwedstrijd is op z’n mooist als je het live meemaakt.

Net als het betere drukwerk. Dat moet je met eigen ogen zien. Met eigen handen voelen. Strak vakwerk dat ook mooi

blijft als je er met je neus bovenop zit. Dat is onze uitdaging. Daar doen we het voor. www.vandereems.nl

De Nederlandse economie trekt aan en het midden- en kleinbedrijf profiteert daarvan.

Steeds meer ondernemers zoeken een lening om te kunnen investeren. Naast bancaire oplossingen zijn er tegenwoordig veel andere financieringsmogelijkheden. Van crowdfunding tot private investeerders. Hoe vinden ondernemers daarin hun weg?

De groei- en koopkrachtcijfers worden de laatste tijd bijgesteld. In tegenstelling tot de afgelopen jaren ditmaal gelukkig naar boven. Voor 2016 gaat het CBS uit van een toename van het bruto binnen-lands product (BBP) van 2,4 procent. Goed nieuws dus voor Nederlandse ondernemers. Na jaren van krimp en bezuinigingen is er bij veel bedrijven eindelijk weer ruimte voor het investeren in groeiplannen.

Bank blijft vertrouwd adresMkb-ondernemers die op zoek gaan naar een zakelijke lening, zullen merken dat op het gebied van kapitaalverstrekking de afgelopen jaren veel is veranderd. Het vertrouwde adres voor veel ondernemers is en blijft de bank. Nederlandse banken hebben 140 miljard euro aan krediet uitstaan bij het mkb, met de Rabobank als grootste kredietverstrekker. Maar de banken krijgen door Brussel en Den Haag

steeds strengere kapitaaleisen opgelegd. Hierdoor moeten banken selectiever zijn in hun kredietverlening.

Veel nieuwe financieringsvormenIntussen is het aantal financieringsmo-gelijkheden enorm toegenomen. Naast bekende vormen als crowdfunding, zijn er nog vele andere mogelijkheden voor het aantrekken van vreemd vermogen. Zoals via kredietunies, private inves-teerders, participatiemaatschappijen, MKB-obligaties, regionale ontwikkelings-maatschappijen en stimuleringsrege-lingen van lokale, regionale, nationale en Europese overheden. Dat biedt dus volop kansen voor ondernemers die op zoek zijn naar de broodnodige investeringsruimte.

Plannen en ambities realiserenOndernemers met een goed plan kunnen altijd aankloppen voor advies. Vervolgens wordt lokaal aan de hand van het plan en de balans van de onderneming gekeken welke financiering het beste past. Dat kan een bancaire financiering zijn, maar ook een combinatie met financiering door partners of investeerders uit ons lokale netwerk. Zoals een lease of een investeringsfonds. Op basis daarvan wordt gezorgd voor een passende finan-cieringsmix. Deze regierol van de bank bij

het nieuwe financieren maakt het voor mkb-ondernemers makkelijker om hun ambities en plannen te realiseren. En op die manier volop te profiteren van de aantrekkende economie.

Meer weten? Ga naar www.rabobank.nl/hetnieuwefinancieren

Contact met uw bankRabobank Sneek-ZuidwestFrieslandtel. (0515) 43 72 [email protected]

Financieren verandert, de oplossing verandert mee

25Winter 2015

Met ingang van 1 oktober 2015 start Arbeid en Verzuim haar bedrijfsactiviteiten op het gebied van re-integratie en verzuimbegeleiding in Sneek. Arbeid en Verzuim is weliswaar een nieuwe bedrijfsnaam, maar is geen nieuwe speler op de markt en is voornamelijk actief in de provincies Friesland, Overijssel, Flevoland, Groningen, Drenthe en Noord-Holland. Arbeid en Verzuim kunt u inschakelen voor een arbeidsdeskundig onderzoek, re-integratietraject 1e, 2e en 3e spoor, outplacementtraject, werkoriëntatie en verzuim-begeleiding. Kortom de professionele partner die u enerzijds als werkgever nodig heeft als u te maken krijgt met zieke werknemers en anderzijds als werknemer als u ontslagen wordt, werkzoe-kende bent of een andere stap in een carrière wenst. Voor meer informatie vanuit Arbeid en Verzuim kunt u contact opnemen met Jacquelien Koedam via www.arbeidenverzuim.nl

De appel valt niet ver van de boom. Deze uitspraak is van toepassing op Benedictus VvE Beheer. Door de kennis en expertise, opgedaan als adviseur in de bouw, te combineren met de administratieve en fi nanciële expertise van Inge Wijninga, heeft Robert Benedictus het beste van twee werelden bij elkaar gebracht. “Als nieuwe speler willen we de bestuurders van Verenigingen van Eigenaren graag op een persoonlijke wijze van een kwalitatief goede en betrouwbare dienst voorzien. Ontzorgen van bestuurders en bewoners is daarbij erg belangrijk”, aldus Benedictus. Het beheren van een appartementencomplex is niet iets wat door de goedbedoelende eigenaar er in de avonduren even bij gedaan kan worden. Het lijkt zo eenvoudig, maar de belangen van alle eigenaren bij een goed onderhouden

appartementencomplex zijn groot en soms ook tegenstrijdig. Een professionele beheerder zorgt voor rust en continuïteit, zodat de eigenaar kan genieten van zijn appartement.Benedictus VvE Beheer werkt met de VVE software van Twinq. Zo is ook de eigenaar betrokken bij zijn VVE. Bestuur én de eigenaars hebben zo elk moment inzicht in de actuele situatie van hun VVE. Ondanks het feit dat Benedictus VvE Beheer een jonge VvE beheerder is, is er al ruime ervaring opgedaan op de belangrijke onderdelen van het beheer. Zowel op fi nancieel, administratief en technisch gebied. “Op elk van onze vakgebieden hebben we de afgelopen jaren onze sporen verdient, door dit nu te combineren bieden meerwaarde voor de eigenaar/bestuurder”, aldus Benedictus. “Onze betrokkenheid krijgt hierdoor extra diepgang.”

Nieuw in Sneek: Arbeid en verzuim

Benedictus Vve Beheervan start met nieuwe dienst

Maar alleen bij werkgevers met lef!

Vaak worden werknemers beschouwd als een grote kostenpost, en in sommige gevallen als ‘last’ post. Medewerkers zijn echter een belangrijk, zo niet het grootste kapitaal voor een organisatie. New Health Centre Sneek ondersteunt bedrijven om werknemers zo vitaal mogelijk te laten leven. Essentieel onderdeel is om werknemers bewust te laten worden van hun eigen gezond zijn en wel zijn. Daar stopt het niet. Bij bewustwording hoort het besef om

verantwoording te nemen voor je eigen keuzes. Ook daar laten we het niet bij. Het zou nog mooier zijn als de werknemer het zelfs fi jn vindt om die eigen verantwoordelijkheid te nemen en daarbij enthousiasme en daadkracht creëert in zijn werk en privéleven m.b.t. alles wat hem of haar kan voeden. Tenminste, zo zien wij dit mooie vraagstuk. Dat vraagt ook wat van u als werkgever, namelijk lef om het goede voor-beeld te geven. En het vergt zeer waarschijnlijk een andere visie op gezond zijnen werkgever zijn. Durft u het aan?

Vitaliteit werkt!KORT NIEUWS

26

27Winter 2015

COLUMNFrank Post is tandarts-implantoloog en

eigenaar van Kliniek Tandheelkunde Sneek in het gezondheidscentrum Simmerdijk, achter

het Antonius Ziekenhuis. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een

sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief

hardlopen en golf, de kinderen zijn actief op het hockeyveld. www.tandartssneek.nl

De één noemt het charisma, de ander de X-factor. Steeds meer zijn we bezig zijn met onze uitstraling. Ook in het zakelijk netwerk helpt het om succesvol te zijn. Maar wat is uitstraling precies en hoe kunt u die verbeteren? In vogelvlucht: over dure auto’s, een frisse adem en de business kansen die een mooie glimlach biedt.

Laten we ‘uitstraling’ eens defi niëren als de wijze waarop u aanwezig bent. De sfeer die uw aanwezigheid meeneemt. Nee, dat heeft nauwelijks met geld te maken, of met macht. Het heeft alles te maken met ú. En uw lach is daarbij belangrijker dan u denkt. Mensen met een positieve uitstraling en een glimlach stralen levensvreugde uit. Ze weten wat goed voor ze is en zorgen goed voor

zichzelf. Ze hebben een goed verzorgd gebit en een frisse mondhygiëne. En daar willen andere mensen bij horen. De andere kant van de medaille is er ook. U kent daar zelf in uw netwerk vast voorbeelden van. Iemand die breeduit lacht en vervolgens een krakkemikkig gebit vertoont. Of iemand, die tijdens een zakengesprek een niet al te frisse adem laat ruiken. Dan is het snel gedaan met de uitstraling. En met de business kansen. Want hoe banaal het misschien ook is; een schone, sprankelende lach werkt als een magneet.

Ik verbaas me er wel eens over; hoeveel menig ondernemer er fi nancieel voor over heeft om in een prachtige auto te rijden om vervolgens het gebit behoor-lijk te verwaarlozen. Zonde voor uw

aantrekkingskracht en business kansen! Uitstraling begint bij u zelf. Lekker sporten om fi t te blijven, een weekendje weg om uit te rusten en kleding die bij u past en u zelfverzekerd maakt. Maar het beste middel om zelfverzekerd te zijn is te weten dat je voluit mag lachen, omdat je gebit er keurig uitziet. Bezoek daarom geregeld de tandarts voor controle en de mondhygiëniste voor een periodieke gebitsreiniging. Zo voorkomt u tandbe-derf en een slechte adem. En als u niet helemaal tevreden bent met uw gebit, dan biedt esthetische tandheelkunde mooie mogelijkheden. Zodat u zich happy en gezond voelt. Met een plezie-rige uitstraling en een mooie glimlach. Als visitekaartje van uw gezicht.

Mooie lach is business kans

Kwaliteit in niets geëvenaard. Een ijzersterk credo dat we vooral kennen vanwege de afk orting KING; het beroemde pepermuntje van de fi rma Tonnema & Co uit Sneek. De

naam is sinds kort gelieerd aan een nieuw logement in de Friese stad: Kingsize. Gevestigd op de hoek Gedempte Pol/Prins Hendrikkade, waar in 1902 de eerste pepermuntjes werden gemaakt door Gerrit Tonnema en zijn compagnons Nicolaas de Vries, Hillebrand Wip en Anne Zandstra.

Kingsize Sneek

Stadslogement met rijke historie

Geldschieter en zakenman Tonnema zag handel in de pepermuntjes - die destijds als medicijn werden aangeprezen - en wist in korte tijd een fl orissant bedrijf op te bouwen. Zelf profi teerde hij er niet lang van: hij stierf in 1905, vlak na een extra geldinjectie. De drie compagnons zetten het bedrijf voort en besloten uit eerbetoon aan de geldschieter de naam Tonnema & Co te handhaven.

Niet veel later was het bedrijf uit z’n jasje gegroeid en verhuisde het naar het Kleinzand, waar sindsdien vele jaren KING pepermuntjes werden gemaakt. Om in 1955 te verhuizen naar het markante pand aan de Oude Oppenhuizerweg, waar de fabriek nog steeds zit.

VerouderdDe oorspronkelijke locatie werd een kledingzaak en later een restaurant (De Brave Hendrik). In 2013 was het fl ink verouderd toen ondernemer Sietze van der Krieke uit Sneek het overnam. Aanvankelijk wilde hij het verhuren maar gaandeweg rees het idee om iets te doen met de KING-historie en bovendien bleek er behoefte te zijn aan een sfeervol stadslogement in hartje Sneek.

HumorIn 2014 werd het pand compleet verbouwd en omgetoverd tot een schit-terend stadslogement met vijf kamers. Een logement met gevoel voor historie –overal in het pand komt de geschiedenis

28

29Winter 2015

van KING terug – met gevoel voor humor (Kingsize slaat bepaald niet op het formaat) en bovenal met gevoel voor de hedendaagse toerist. Die wil snel en gemakkelijk een hotel in, ook als het om een sfeervol hotel in het centrum van een Friese stad gaat.

Geen belEn dat blijkt als eigenaar Van der Krieke ons een korte rondleiding geeft. Meteen bij de entree al. Er is geen bel, geen receptie en geen personeel. De deur zwaait automatisch open na een signaal van de mobiele telefoon van Van der Krieke. Dat geldt ook voor de kamerdeuren. Je kunt één van de vijf luxe kamers – waarvan één ook (gecer-tifi ceerd) geschikt is voor minder validen – boeken via websites als booking.com en als je vooruit betaald hebt (ook via PayPal) wordt je mobiele telefoon gekop-peld aan de deuren, voor de duur van het verblijf. Desgewenst kan een ontbijt worden besteld bij een mobiele cateraar.

KING-atlasHeel bijzonder, natuurlijk, maar nog niet zo bijzonder als de inrichting. De kleurstelling, de decoratie, de wandver-sieringen: alles is geënt op KING peper-munt, zoals de KING-schemerlampen. Verder zien we oude advertenties (niet alleen van KING, ook van RANG en Italiano), in elke kamer ligt de bij veel ouderen nog wel bekende KING-atlas en menig deurknopje zou je bijna in je mond stoppen, als ware het daadwerkelijk een pepermuntje. De kamers ademen een pepermunt-frisse sfeer en zijn voorzien van alle gemakken: tv, wifi , noem maar op. Onlangs kreeg het logement de 3 tulpen kwalifi catie.

TrotsVan der Krieke is trots op het stadsloge-ment. Winst maakt ’ie er niet op maar dat hoeft ook niet; hij verdient de kost al vele jaren met zijn bedrijf Boso BV in Sneek. De maatschappelijke winst van Kingsize is des te groter: Sneek heeft er een prachtig logement bij dat bovendien een deel van de geschiedenis van het beroemdste bedrijf van de Friese stad herbergt. Het bedrijf maakt er zelf ook graag gebruik van, voor zakenrelaties van ver.

Met een heerlijk pepermuntje gaan we het logement weer uit, opgefrist met een mooi stukje geschiedenis van Sneek. De deur zwaait automatisch achter ons dicht en nog even kijken we naar het pand met de pepermunt-witte buitenmuren, dat fi er staat te stralen in de Friese zon...

Elke woensdagochtend komen zo’n 40 ondernemers van BNI Wind in de Zeilen vroeg uit de veren om samen te ontbijten bij Lokaal 55 in

Sneek. Het BNI-‘chapter’, zoals een vestiging in BNI-kringen genoemd wordt, in Sneek bestaat nu ruim een jaar en het groeit nog steeds. Ook Leeuwarden kent een bloeiend BNI-chapter en in Heerenveen en Drachten zijn twee chapters in oprichting. Wat is de aantrekkingskracht van deze netwerkorganisatie die zijn wortels in de Verenigde Staten heeft? Wat is het geheim van haar succes? OF sprak met Chantal Prins, chapterdirecteur van BNI Sneek en eigenaar van Chantal Prins Image & Styling Studio.

BNI De Wind in de zeilenGeven loont

Chantal PrinsGeboorteplaatsSneek

Geboortedatum24 juni 1970

FunctieEigenaar van Chantal Prins Image & Styling Studio

OpleidingImage professional, personal shopper, trainer (etiquette & zakelijke omgangsvormen)

Hobby’sHardlopen, spinning, zeilen, windsurfen, astrologie en golf

30

‘Geven loont’, dat is de fi losofi e achter BNI (Business Network International). Wat houdt dat precies in? Chantal Prins: “’Geven loont’ is de sleutel van het succes van de BNI. ‘Als jij mij helpt aan een opdracht dan zal ik me ook inspannen voor een opdracht voor jou’, dat is de gedachte erachter. Netwerken is voor ons geen kwestie van jagen, maar van zaaien. Het is een bekend gegeven:

het voelt goed om te geven, en het voelt ook goed om een BNI-lid bij een van je eigen relaties aan te bevelen. Wanneer daar een ook nog eens een mooie opdracht uit voortkomt, dan voelt dat als een feestje. Feitelijk stellen wij ons netwerk voor elkaar open.”

High energyElke deelnemer krijgt tijdens de netwerk-bijeenkomst 1 minuut spreektijd. Prins: “In die minuut krijgt iedereen elke week de kans om zijn of haar bedrijf te presenteren. Dat vraagt voorbereiding, spanning, concentratie en een actieve betrokkenheid. De pitches dragen sterk

bij aan de high energy en de dynamiek van de bijeenkomsten.” Elke pitch wordt afgesloten met een zoekvraag: “In de zoekvraag vertel je waar jij voor jouw business naar op zoek bent. Welke klanten zoek je? Of, nog gerichter: bij welk bedrijf zoek je een warme ingang?” De mede-leden speuren vervolgens naar aanleiding van de zoekvraag hun netwerk af. Prins: “Daar komen vaak

mooie aanbevelingen uit voort met zeer regelmatig een opdracht als resultaat.”

VerdiepingJe moet iemand goed kennen om hem aan te bevelen. De leden zien elkaar dan ook niet alleen tijdens het woens-dagochtendontbijt. Prins: “We treff en elkaar ook regelmatig en voeren dan een-op-een gesprekken. Zo kom je bij elkaar over de vloer, je leert elkaar goed kennen, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Wij zoeken doelgericht de verdieping op.” Lidmaatschap is aan een aantal voorwaarden gebonden. Prins: “Belangrijk uitgangspunt is dat er

van elke beroepgroep maar één verte-genwoordiger lid kan zijn. We hebben dus maar één makelaar, maar één beveiligingsbedrijf en maar één schoon-heidsspecialiste binnen ons chapter.”

GastenWanneer jouw beroepsgroep nog vrij is kun je het lidmaatschap aanvragen. Prins: “Dan is iemand altijd al een of twee keer als gast aanwezig geweest. Wie lid wil worden moet zich kunnen vinden in de BNI-fi losofi e: geven loont. Ook checken we enkele zakelijke referenties van een aankomend lid. Kwaliteitsbewaking is een belangrijk issue voor ons.”Vrijwel elke bijeenkomst schuiven er ook een aantal gasten aan en ook zij mogen een pitch doen. Prins: “De aanwezigheid van gasten is belangrijk voor de dyna-miek, daarnaast is het een verbreding van ons eigen netwerk. En gasten zijn poten-tiële nieuwe leden. Wanneer dat niet lukt omdat een beroepsgroep al bezet is, dan is er soms een mogelijkheid om lid te worden bij een ander chapter waar de bewuste beroepsgroep nog vrij is.”

AmerikaansBNI ontstond in de jaren 80 in de Verenigde Staten, breidde zich uit naar Canada, Azië en een aantal Eurpese landen. Prins: “Inmiddels is BNI wereld-wijd de grootste en de meest succesvolle netwerkorganisatie met duizenden chapters met 10.000en leden die elkaar jaarlijks miljoenen aanbevelingen gunnen met miljarden euro’s als resultaat.” In de wandelgangen hoor je soms: ‘BNI? Dat is wel erg Amerikaans’. Hoe zit dat? Prins: “Ach, wat heet Amerikaans? En is dat altijd erg? Natuurlijk, de roots van BNI liggen in Amerika. En we houden ons aan een strakke agenda. Dat doen we omdat het concept zich eenvoudigweg bewezen heeft. Maar we blijven hier allemaal ons zelf, de sfeer is open en ontspannen en er is echt wel ruimte voor een lolletje. Ook dat draagt bij aan de high energy van onze bijeenkomsten.”

BNI De Wind in de zeilenGeven loont

31Winter 2015

32

Escope BV

Thom de Ruiter

‘ESCOPE staat voor denken vanuit een ruim perspectief’

Elke ondernemer kent het. Een worsteling met het eigen denken. Je weet dat dingen anders moeten maar je krijgt er geen grip op. Thom de Ruiter, eigenaar en adviseur van ESCOPE, is in staat om je juist die andere kijk op de zaken te geven. Hij helpt ondernemers die zich met hun bedrijf op een kruispunt bevinden. De Ruiter: ”Denk aan bedrijven aan de vooravond van een overname of fusie of bedrijven vlak voor een groeispurt, of bedrijven die juist onder de maat presteren. Die situaties vragen om doordachte actie.” De Ruiter denkt vanuit de belangen van alle betrokken partijen en formuleert doel-stellingen vanuit een zakelijk, commercieel en duurzaam perspectief. De Ruiter: “Vervolgens stippelen we de route uit die naar deze doel-stellingen leidt. Daarbij bied ik ook de nodige ondersteuning op juridisch en fiscaal gebied.” ESCOPE richt zich op technisch georiënteerde bedrijven, met name gerelateerd aan de energie- en waterbranche.“ Jarenlang was ik werkzaam in deze markten en ik ken de problematieken die hier spelen door en door.” Waarom is hij lid van BNI? “Het is een mooi gestructureerd netwerk-platform waar je positieve ondernemers treft die vooruit kijken.”

Veenstra Banden & Autoservice

Gerda Veenstra

‘Duurzaamheid begint bij het eerste contact met de weg’

Vanuit Sneek vertegenwoordigt Gerda samen met haar broer Geert-Jelle de derde generatie van Veenstra Banden & Autoservice. Het bedrijf verzorgt de bandenservice voor personenwa-gens, vrachtauto’s, bestelwagens, campers, landbouw en industrie en vele andere soorten.Daarnaast verzorgt Veenstra de APK-keuring voor lichte en zware voertuigen en het auto-on-derhoud voor alle merken. Gerda Veenstra: “Iedereen is welkom bij ons, van particulieren, leaserijders tot ondernemers met een eigen wagenpark. We denken graag met onze klanten mee over oplossingen.” Zo maakt Veenstra als specialist het verschil bij het uitlijnen en richten van vrachtauto’s. Gerda Veenstra: “Je ziet veel trucks die niet recht over de weg rijden, daar ligt onze uitdaging. Met onze geavanceerde appa-ratuur kunnen wij met inductieverwarming het chassis zeer nauwkeurig richten. Met als resul-taat een perfect uitgelijnde vrachtauto. Dat zie je terug in een reductie op brandstofgebruik en minder slijtage van de banden en het onderstel. Duurzaamheid begint bij het eerste contact met de weg, daar pakken wij het aan.” Waarom ze lid van de BNI is? “We helpen elkaar, stellen ons netwerk voor elkaar open, je kunt binnen de BNI verbindingen leggen met bedrijven waar je echt wat aan hebt.”

Van Dalen Makelaardij

Aaldrik van Dalen

‘Wij geloven in een realistische aanpak’

Samen met zijn compagnon startte Aaldrik van Dalen in juni Van Dalen Makelaardij in Harlingen en Sneek. Zijn compagnon werkt vanuit Harlingen, zelf is hij betrokken bij beide vestigingen. Transparant en eerlijk zakendoen, daar staat hij voor: “De courtage is gebaseerd op een vast tarief, zodat de klant weet waar hij aan toe is.” Van Dalen huurt altijd een professi-onele fotograaf in om de betreffende woningen zo optimaal mogelijk in beeld te brengen. Hij gelooft in een realistische aanpak: “Wij streven naar tevredenheid bij alle betrokken partijen: wanneer zowel de koper als de verkoper blij is met de transactie, hebben wij het goed gedaan.” De makelaardij is een mooi vakgebied, vindt Van Dalen: “Gedurende een mensenleven voltrekken zich een aantal grote gebeurtenissen: je gaat trouwen, je krijgt kinderen, sommigen van ons schrijven een boek. Ook de aankoop van een huis past in dat rijtje, ook dat is zo’n grote gebeurtenis. Wat is er mooier om daar deel van uit te mogen maken?” Van Dalen werd onlangs lid van de BNI: ”Omdat ik geloof in deze manier van netwerken. Hier zitten ondernemers die elkaar wat gunnen en dat betaalt zich dubbel en dwars terug.”

BNI leden aan het woord

33Winter 2015

34

COLUMN

vooral van onze software! Je merkt dit pas als de computers het niet meer doen zoals laatst bij mij op kantoor waar mijn tien medewerkers een ochtend lang niet meer actief bezig konden zijn. Gelukkig lag dit niet aan de soft- of hardware, maar aan het internet. De oplossing hier-voor was een extra lijn laten installeren via een andere kabelexploitant. Toch gaf mij deze situatie wel te denken. Wat nu als er echt iets mis zou zijn met de software? Wat doe je als er iets gebeurt met het bedrijf dat de software levert? Wat, als dit wordt overgenomen en deze zijn verplichtingen niet meer nakomt? Stel, dat de softwareleverancier failliet gaat?

Vleugellamme licentienemerDoorgaans heb je een licentierecht op de software gekregen. Wanneer er echter iets met de softwareleverancier gebeurt, dan bestaat de kans dat je geen gebruik meer kunt maken van de software, want je bent niet de eigenaar! Dit kan tot gevolg hebben dat je geen producten of diensten meer kan leveren waardoor je je bedrijf wel kunt opdoeken. Dit is allemaal extra wrang als je bijvoorbeeld zelf ook nog hebt meegeholpen aan de ontwik-keling van die software. De vraag is dan of je wel goede afspraken hebt gemaakt over de eigendom.

Heb je je softwareleverancier wel eens gevraagd of bij zijn faillissement voor jou wel een betrouwbaar back-upsysteem aanwezig is? En: kan de zogenaamde broncode van jouw software dan weer door anderen voor jou toegankelijk gemaakt worden zodat je toch je werk kunt voortzetten? Veel ondernemers realiseren zich dit niet.

HackersNog vervelender is het als je eenmaal de broncode hebt weten te bemachtigen en deze doet je computer op slot of je wordt gehackt. Vrijgave van de software krijg je pas als je de afperser hebt betaald, maar hoe vaak zal je deze nog moeten blijven betalen….

De IT-notaris (www.it-notaris.nl)Bekend is dat het notariaat als een van de eerste beroepsgroepen de typema-chine vaarwel zei en de automatisering omarmde. In deze digitale maatschappij zal de notaris ook een steeds belang-rijkere rol gaan spelen. Al sinds de Napoleontische tijd beperkt de notaris risico’s en stelt hij het bezit veilig. Denk maar aan de zekerheid die je hebt dat je echt eigenaar bent geworden van jouw woning. In veel landen is dit niet vanzelfsprekend. Aan die zekerheid gaat een proces vooraf van meer dan tien uur

werk dat eindigt met de digitale inschrij-ving van de eigendom bij het kadaster.Maar in onze informatiemaatschappij ontstaan, naast wat wij al bezitten, nieuwe bezittingen zoals intellectueel eigendom, websites, domeinnamen en bedrijfskritische software die je graag veilig wilt stellen.

Met de stick naar de notaris?Via wat genoemd wordt ‘Escrow’ kun je met je softwareleverancier afspreken dat de auteursrechten van de broncode van de software op een USB-stick of een DVD worden gedeponeerd bij een IT-notaris. In een contract wordt afge-sproken wanneer de notaris de broncode mag vrijgeven aan jou. De IT-notaris toetst samen met deskundigen of de auteursrechten wel eigendom van de softwareleverancier zijn en of de sleutel om de software aan te kunnen passen en opnieuw te installeren aanwezig is. Ook laat de IT-notaris via een netwerk van specialisten controleren dat er geen vreemde ‘hack-achtige’ regels zijn opgenomen in de broncode waardoor je systeem alsnog op slot komt te zitten. De IT-notaris kan ervoor zorgen dat geen schijnzekerheid wordt geboden en dat je maximale zekerheid hebt om je bedrijf draaiende te houden.Notaris, hoe zo stoffi g en ouderwets….

Eigenlijk zijn wij als ondernemer erg kwetsbaar en afh ankelijk…

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Karin Rientjes, notaris en (scheidings-)mediator te Sneek.

Door te bentaceren,ben ik mijn bedrijf ook in zware tijden de baas.

www.bentacera.nl

Ronald Zuiderveld Eigenaar, McDonald’s Joure & Lemmer

Bentaceren betekent dat je zaken goed voor elkaar hebt, dat er grip is binnen je organisatie

en dat er tijd gevonden en gemaakt wordt voor andere dingen, zoals ontspanning, plezier en

voor dat waar de ondernemer goed in is: ondernemen! Omdat iedere ondernemer uniek is,

bieden we dienstverlening op maat en staan we altijd voor je klaar. Dat is Bentacera.

35Winter 2015

Een aandeel in elkaar

Want voor elk goed plan vinden wij de weg.

Onze adviseurs combineren bancaire financieringen met overheidsregelingen, lease,

investeringsfondsen en meer. Én weten de weg in de regio. Dat helpt wanneer zij

samen met u opzoek gaan naar een goede financieringsoplossing.

rabobank.nl/hetnieuwefinancieren

Om uw groeimogelijk temaken.

Voor elk goedplan vindenwij de weg.