OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet...

16

Click here to load reader

Transcript of OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet...

Page 1: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

HET EEPOSVereniging onderworpen aan het OCMW-decreet van 19/12/2008

Voorziening erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een HandicapFlexibel Aanbod voor Meerderjarige personen met een beperking

TNW Huis EeckhoudtMeerlaarstraat 79

2430 Laakdal

TNW Huis De PostKollegestraat 34

2440 Geel

DienstInclusieve

Ondersteuning

RechtstreeksToegankelijke

Hulp

CHARTER COLLECTIEVE RECHTEN EN PLICHTEN

Opmerking terminologieDe persoon met een beperking die wordt opgenomen en/of ondersteund, is de “cliënt”. Indien dit een residentiële opname betreft, kan ook worden gesproken van “bewoner”.De “gebruiker” is een ruimere term en omvat voor Het Eepos de cliënt én de relevante personen die de cliënt bijstaan: ouders, wettelijk vertegenwoordiger, familie, bewindvoerder, aangeduide vertrouwenspersoon, enzovoort.

1. Identificatie van de voorziening

1.1. Benaming

Het Eepos (Wonen voor Personen met een Handicap)

1.2. Zetel

Maatschappelijke zetel: Vogelzang 24, 2430 Laakdal (OCMW Laakdal) Administratieve zetel (secretariaat): Meerlaarstraat 79, 2430 Laakdal

1.3. Rechtsvorm

Vereniging onderworpen aan het decreet van 19/12/2008 betreffende de organisatie van de OCMW’s

1.4. Erkenning VAPH

(laatste) erkenningsbesluiten:

TNW : besluit d.d.12/02/2013:

Het Eepos wordt met ingang van 1 juli 2012 voor onbepaalde duur erkend als tehuis niet-werkenden voor het opnemen, ten laste van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, van 22 matig tot zwaar verstandelijk gehandicapte volwassenen, met eventuele bijkomende stoornissen, en niet bekwaam om een officieel erkende beschuttende werkplaats te bezoeken, waarvan er maximaal 3 kunnen opgenomen worden in het stelsel van nursingtehuis, in het gebouw “Huis Eeckhoudt” te Laakdal en in het gebouw “Huis De Post” te Geel.

DIO : besluit d.d. 20/11/2012:

Het Eepos wordt met ingang van 1 januari 2013 voor onbepaalde duur erkend als dienst voor inclusieve ondersteuning. De dienst wordt erkend voor 56,51 zorggebonden personeelspunten.

RTH : besluit d.d. 10/06/2013:

Het Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor rechtstreeks toegankelijke hulp voor 8,00 personeelspunten.

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 1

Page 2: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

1.5. Website

http://www.het-eepos.be

2. Missie, visie, waarden, doelstellingen en strategie van de voorziening

2.1. Missie en doelstellingen

Residentiële of ambulante woonondersteuning bieden aan personen met een mentale of meervoudige beperking, in dialoog met de persoon met een beperking en alle belangrijke betrokkenen (ouders, wettelijk vertegenwoordigers, familie, belangrijke anderen).

Zoeken naar of bieden van ondersteuning op diverseandere vlakken van het dagelijks leven van de cliënten: dagbesteding, vrijetijd, fysiek en materieel welzijn, psychisch en maatschappelijk welzijn.

De geboden ondersteuning aanpassen aan de individuele noden en wensen van de gebruiker. Deze noden en wensen inventariseren in een aangepaste dialoog met de gebruiker.

Creatief zoeken naar diverse mogelijkheden om tegemoet te komen aan de noden en wensen van de gebruiker.

Kwaliteit, professionaliteit en betrokkenheid nastreven in de geboden ondersteuning en/of zorg.

Een maatschappelijk engagement opnemen t.a.v. personen met een beperking, in bijzonder binnen de lokale gemeenschap en/of t.a.v. personen in crisissituaties.

Constructief samenwerken met diverse diensten, organisaties en personen binnen en buiten de sector voor personen met een beperking.

De universele waarden en rechten van de mens en personen met een beperking inbedden in de geboden ondersteuning en in de omgang met de gebruiker.

2.2. Visie en waarden

Het Eepos wil de bovenstaande opdracht waarmaken met inachtneming van onderstaande principes.

Zorg op maat

“Op maat” wil zeggen dat voor elke cliënt wordt gezocht naar een individuele ondersteuning die aansluit bij zijn persoonlijke noden, wensen en mogelijkheden. Tegelijk vinden we dat ook “zorg” nog zijn plaats moet hebben in een hedendaagse kwalitatieve ondersteuning, waarbij we geen betutteling willen, maar wel betrokkenheid en empathie.

Acceptie en respect

Elke persoon mag zichzelf zijn, ook en vooral met zijn beperking. Wij moeten ons aanpassen aan de zorgvraag (niet omgekeerd), en de grenzen van de realiteit aanvaarden. Iedere persoon verdient ook onvoorwaardelijk respect.

Kwaliteit van bestaan

Elke persoon – ook met een beperking – heeft recht op een leven dat door hemzelf als kwalitatief wordt beleefd. Enerzijds is dit erg persoonlijk, anderzijds laten we ons hierbij inspireren vanuit het gedachtengoed rond “kwaliteit van leven”.

Inclusie

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 2

Page 3: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

Personen met een beperking moeten op volwaardige manier deel kunnen uitmaken van de samenleving. Dit betekent dat zij zoveel mogelijk actief participeren aan de gebruikelijke wijze van leven, al dan niet door middel van specifieke ondersteuning. “Gewoon als het kan, speciaal als het moet”.

Pluralisme en non-discriminatie

Het Eepos is een pluralistische voorziening en waarborgt aan de gebruikers de eerbiediging van hun ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging, hun vrijheid en privacy, hun veiligheid en gezondheid, voor zover de werking van de voorziening en de integriteit van de medegebruikers en het personeel niet in het gedrang komen.De genoemde aspecten zijn ook geen criterium om gebruikers te weigeren, evenmin als etnische afkomst, nationaliteit, geslacht, sociale achtergrond of financieel onvermogen.

Het Eeposvraagt eenzelfde open en correcte houding vanwege de persoon met een beperking, zijn wettelijk vertegenwoordiger en zijn familie, tegenover de voorziening, zijn medewerkers en de andere gebruikers.

2.3. Strategie

Het Eepos wil de troeven die zij als kleinschalige voorziening heeft, koesteren en ten goede laten komen van de zorg en ondersteuning aan de gebruikers. Deze troeven zijn ondermeer betrokkenheid, persoonlijk contact en flexibiliteit.

Tegelijk wil Het Eepos via zijn zorg- en ondersteuningsaanbod zoveel mogelijk personen met een beperking helpen, en vooral onze verantwoordelijkheid opnemen t.a.v. urgente zorgvragen van personen met een lokale binding. Hierbij wensen we constructief samen te werken met diverse andere diensten en voorzieningen, zowel binnen als buiten de sector voor personen met een beperking.

We willen de residentiële opvang binnen de woonhuizen huiselijk houden en zoveel mogelijk personaliseren. Mogelijke uitbreidingen van capaciteit zijn zinvol voor een ruimere dienstverlening, maar zijn geen doel op zich.

We willen anderzijds maximaal gebruik maken van diverse mogelijkheden om te zoeken naar inclusieve woonformules met een individueel aangepast ondersteuningsaanbod.

Naast vaste opvang en ondersteuning wil Het Eepos ook bewust en flexibel ruimte laten voor diverse tijdelijke opvangvormen, bijvoorbeeld logeren, crisisopvang, overbruggingszorg en dergelijke.

3. Overzicht van het ondersteuningsaanbod en omschrijving van de doelgroep

3.1. Ondersteuningsaanbod

Sinds 1/1/2015 heeft Het Eepos met het VAPH een beheersovereenkomst FAM afgesloten (flexibel aanbod meerderjarigen). Hierdoor kunnen cliënten – afhankelijk van de eigen ondersteuningsnoden – gebruik maken van volgende ondersteuningsfuncties:

Collectieve residentiële woonondersteuning en dagbesteding

Het Eepos heeft 2 kleinschalige huizen, met name:- Huis Eeckhoudt, Meerlaarstraat 79, 2430 Laakdal- Huis De Post, Kollegestraat 34, 2440 GeelIn beide huizen is plaats voor 12 à 13 bewoners.

De huizen bieden een permanente woonopvang en begeleiding. De woonondersteuning (aanpast aan de individuele noden en mogelijkheden van elke bewoner) omvat begeleiding bij de diverse aspecten van het algemeen dagelijkse leven, welzijn en beleving, ontspanning, en

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 3

Page 4: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

dagbesteding. Dit laatste gebeurt deels in samenwerking met de OCMW-dagcentra van Geel en Laakdal.Het leven in huis is grotendeels gebaseerd op een groepswerking (op drukke momenten opgesplitst in kleinere groepjes). ’s Nachts is in elk huis inslapende begeleiding aanwezig.Elke bewoner beschikt over een eigen kamer.

In Huis De Post in Geel kunnen 2 bewoners begeleid worden via een systeem van studiowonen. Zij kunnen – afhankelijk van hun mogelijkheden en wensen – zelfstandiger leven binnen de (veilige) muren van het tehuis, bij voorkeur in voorbereiding op de latere overstap naar een meer inclusieve en zelfstandigere woonvorm.

Het Eepos probeert in de mate van het mogelijke ook tijdelijke opvang aan te bieden, hetzij in de vorm van korte logeeropvang voor personen voor wie dit wenselijk is, hetzij in de vorm van een tijdelijke opname voor personen in noodsituaties.

In het kader van FAM kunnen binnen de huizen ook cliënten worden opgevangen voor louter dagopvang. De dagbesteding is hoofdzakelijk “leefgroepgericht”, waarbij de klemtoon ligt op “huiselijke” activiteiten en ontspanningsactiviteiten. Cliënten die vooral een atelierwerking wensen, worden eerder naar de dagcentra doorverwezen.

Individuele mobiele of ambulante ondersteuning

Het Eepos begeleidt ook enkele personen met een beperking bij het zelfstandig wonen en leven. Zij wonen in hun persoonlijke woonst in Geel of omgeving, en krijgen ondersteuning aan huis, op diverse domeinen en op maat. De ondersteuningsfrequentie wordt aangepast aan de individuele noden en kan zo nodig intensief zijn. Het kan gaan om psychosociale ondersteuning, praktische hulp of een combinatie van beide (globale ondersteuning). Er wordt ook uitdrukkelijk samengewerkt met aanvullende begeleiding vanuit het eigen netwerk van de cliënten, en met ondersteunende thuisdiensten. Indien nodig zorgt Het Eepos ook voor de invulling van de dagbesteding. Bovendien voorziet Het Eepos een oproepbare permanentie die continu bereikbaar is.

Rechtstreeks toegankelijke hulp

In het kader van RTH biedt Het Eepos beperkte opvangmogelijkheden aan personen met een (vermoeden van een) beperking die nog geen andere VAPH-ondersteuning hebben. Het kan gaan om beperkte dagopvang, beperkte nachtopvang, of beperkte ondersteuning thuis. Het Eepos kan deze vormen van opvang aanbieden mits er organisatorisch en inhoudelijk ruimte voor is. Dit moet steeds individueel bekeken worden.

3.2. Doelgroep

Het Eepos richt zich tot alle personen met een (mentale) beperking, met een urgente zorg- of ondersteuningsnood, voornamelijk op vlak van residentieel of inclusief wonen.

Het Eepos richt zich bij voorkeur tot personen die een lokale binding hebben met Geel, Laakdal of omgeving, evenwel rekening houdend met de bepalingen in het kader van de zorgregie.

4. Bijzondere opnamevoorwaarden

Beschikken over een zorgtoelating vanwege het VAPH die aansluit bij een erkenning van Het Eepos.

In uitvoering van het decreet zorgregie:- op de Centrale Registratie Zorgvragen geregistreerd staan met een uiterst dringende vraag

tot opname en/of begeleiding (niet nodig voor RTH).

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 4

Page 5: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

- voldoen aan alle criteria die het decreet stelt t.a.v. de aanmelding en invulling van open plaatsen (o.a. behoren tot de hoogst mogelijke prioriteitengroep) (niet nodig voor RTH of een kortdurende begeleiding).

Een zorgvraag hebben die beantwoordt aan de opvang- en/of begeleidingsmogelijkheden van onze werking. Dit wordt in overleg met potentiële kandidaten bekeken door het opnameteam van Het Eepos.

Bij elke open plaats kunnen eventueel aanvullende specifieke opnamevoorwaarden worden bekend gemaakt, bijvoorbeeld binnen de huizen, waar - afhankelijk van de beschikbare kamer (gelijkvloers of verdieping) - personen met een motorische beperking al dan niet in aanmerking kunnen komen. Ook groepssamenstelling kan eventueel een rol spelen.

5. Wederzijdse rechten en verplichtingen van de gebruiker en de voorziening

De wederzijdse rechten en plichten van de gebruiker en de voorziening staan beschreven in:

Het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding, dat tussen de gebruiker en de voorziening wordt afgesloten bij de start van de opname of ondersteuning.

Dit charter collectieve rechten en plichten.

De van toepassing zijnde wetgeving, o.a. het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen voor opvang, behandeling en begeleiding van personen met een beperking.

De individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) die tussen de gebruiker en de voorziening wordt afgesloten.

6. Kosten

6.1. Residentiële woonopvang en dagbesteding

6.1.1. Kosten voor rekening van Het Eepos

- Huisvesting- Algemene voeding en drank- Energiekosten- Algemene dagbesteding- Algemene vervoerskosten- Personeelskosten- Verzekeringen- Onderhoud- Administratie - Was (tenzij de gebruiker ervoor opteert dit zelf te (laten) doen)- TV-distributie

De wettelijk voorziene bijdrage van de gebruiker per aanwezigheidsdag en/of -nacht (zoals vermeld in het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding), dient om een deel van deze algemene kosten te dragen.

Overeenkomstig de beheersovereenkomst FAM kunnen gebruiker en voorziening ook – mits wederzijdse toestemming – afspreken dat de gebruiker de wettelijke voorziene bijdrage niet betaalt, en in de plaats daarvan woon- en leefkosten betaalt. In dit geval worden hierover zeer duidelijke afspraken overeengekomen. Deze worden opgenomen in het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding (en eventueel ook in de individuele dienstverleningsovereenkomst).

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 5

Page 6: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

6.1.2. Kosten voor rekening van de gebruiker (bovenop de wettelijk voorziene bijdrage)

- Aankoop, onderhoud en herstelling van persoonlijke goederen (decoratief materiaal, eigen meubelen, TV, radio, scheergerief, batterijen, e.d.).

- Brillen, contactlenzen, prothesen.- Persoonlijke hulpmiddelen (bijv. rolstoel,…) of transportmiddelen (bijv. fiets,…), inclusief

onderhoud en/of herstellingen .- Persoonlijke kledij en toebehoren.- Persoonlijk linnen en beddengoed.- Persoonlijk toiletgerief (bijv. zeep, shampoo, tandenborstel en tandpasta, haarlak –of gel,

borstel of kam, deodorants, parfum of aftershave, (zonne-)crèmes, maandverband, enzovoort).

- Voeding of drank voor persoonlijk gebruik (enkel mogelijk mits overleg).- Eventueel rookgerief (enkel mogelijk mits overleg en mits het respecteren van de

huisafspraken, zijnde buiten roken).- Persoonlijke consumpties bij bezoek aan café of taverne.- Meerkosten van een maaltijd op restaurant in vergelijking met een maaltijd in huis.- Persoonlijke farmaceutische kosten (apothekerskosten).- Persoonlijke geneeskundige verstrekkingen (doktersconsultaties).- Persoonlijke paramedische verstrekkingen (bijv. kinesitherapie).- Persoonlijke verzorgkundige verstrekkingen (pedicure, kapper,…).- Kosten voor persoonlijk vervoer, zowel bij gebruik van externe vervoersmiddelen (bijv.

mindermobielencentrale,…), als bij gebruik van interne vervoersmiddelen (bijv. busje/auto vanuit de voorziening).

- Uitgaven voor persoonlijke hobby’s, vrijetijdsbesteding en lidmaatschap van verenigingen.- Persoonlijke internetaansluiting (abonnement en eventuele activeringskosten).- Entreegelden bij activiteiten (ook bij groepsactiviteiten).- Bijdrage bij deelname aan vakantiekampen.- Schade die door de gebruiker wordt toegebracht aan de accommodatie, goederen of

materialen van de voorziening, de medewerkers of andere gebruikers, behoudens overmacht en voor zover ze niet door een verzekering gedekt is.

6.1.3. Incontinentiemateriaal

Indien een bewoner incontinentiemateriaal nodig heeft, zal Het Eepos zorgen voor de aankoop hiervan (tenzij de gebruiker verkiest om dit zelf mee te brengen). De kosten zullen individueel worden aangerekend via de maandelijkse factuur. Indien de cliënt een goedkeuring heeft voor tussenkomst vanwege het VAPH, kan de gebruiker deze kosten indienen voor (volledige of gedeeltelijke) terugbetaling.

6.2. Individuele mobiele of ambulante ondersteuning

Woon-en leefkosten zijn rechtstreeks of onrechtstreeks ten laste van de gebruiker.

De algemene ondersteuningskosten (vooral personeelskosten) zijn voor rekening van Het Eepos en worden gesubsidieerd door het VAPH. Hierbij kan Het Eepos de wettelijk voorziene bijdrage per ondersteuningsmoment aanrekenen aan de gebruiker, zoals beschreven in het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding.

De eventuele afspraken rond kosten voor aankopen of diensten die via Het Eepos worden geleverd, worden beschreven in de individuele begeleidingsovereenkomst (IDO).

7. Beëindiging van de begeleiding

Zoals overeengekomen in het protocol kan de gebruiker tijdens de daarin vastgelegde proefperiode de opname of ondersteuning steeds beëindigen zonder opzegtermijn.

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 6

Page 7: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

Ook nadien kan de gebruiker de opname of de ondersteuning te allen tijde beëindigen, maar enkel mits het respecteren van een opzegtermijn van drie maanden (tenzij in voorkomend geval met wederzijds akkoord een andere termijn wordt overeengekomen). Elke opzeg door de gebruiker dient schriftelijk te gebeuren t.a.v. de directie. De poststempel of de verzendingsdatum van de e-mail bepalen de startdatum van de opzegtermijn.

De voorziening kan de opname of de ondersteuning enkel beëindigen in volgende gevallen:

Tijdens de proefperiode:

- In geval van overmacht.- Als de gebruiker niet meer beantwoordt aan de bijzondere opnamevoorwaarden vermeld

in het charter.- Als de lichamelijke of geestelijke toestand van de cliënt dermate is dat het zorg- of

ondersteuningsaanbod van de voorziening niet kan beantwoorden aan zijn noden en zorgvragen.

- Als de gebruiker of zijn wettelijke vertegenwoordiger de verplichtingen vastgelegd in het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding, en/of het charter niet nakomt.

Na de proefperiode:

- In geval van overmacht.- Als de beslissing tot telastenneming door het VAPH opname of begeleiding niet (meer)

toelaat. - Als de gebruiker niet meer beantwoordt aan de bijzondere opnamevoorwaarden vermeld

in het charter.- Als de lichamelijke en/of geestelijke toestand van de cliënt dermate is gewijzigd, dat het

zorg- en/of ondersteuningsaanbod van de voorziening niet meer kan beantwoorden aan zijn noden en zorgvragen.

- Als de gebruiker of zijn wettelijke vertegenwoordiger de verplichtingen vastgelegd in het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding, en/of het charter niet nakomt.

- Als de gebruiker of zijn vertegenwoordiger bedrieglijke gegevens heeft verstrekt over de verklaring op erewoord betreffende vergoedingen voor hulp van derden, vermeld in punt 9 van het protocol van verblijf, behandeling of begeleiding.

- Als de gebruiker of zijn vertegenwoordiger geen overeenkomst sluit met het VAPH als hij een vergoeding voor hulp van derden of ondersteuning door een voorziening heeft ontvangen, om die vergoeding voor de ondersteuning aan te wenden, of de verplichtingen van die overeenkomst niet nakomt.

Indien de voorziening omwille van één van deze redenen de opname of ondersteuning wil beëindigen, zal zij dit schriftelijk melden en motiveren t.a.v. de gebruiker. Tijdens de proefperiode gebeurt dit mits een opzegtermijn van minstens 14 dagen. Na de proefperiode gebeurt dit mits een opzegtermijn van minstens 3 maanden. In onderlinge afspraak kan steeds een andere termijn worden overeengekomen.

Bij elke beëindiging van de opname of ondersteuning, hetzij op initiatief van de gebruiker, hetzij op initiatief van de voorziening, helpt de voorziening – indien gewenst – mee zoeken naar een geschikte nieuwe opvangmogelijkheid. De voorziening kan echter geen nieuwe opvang garanderen.

In geval van betwisting van het ontslag of de beëindiging van de ondersteuning, kan de gebruiker of zijn vertegenwoordiger die betwisting binnen de 30 dagen voorleggen aan de klachtencommissie van de voorziening. Hiervoor moet vooraf geen schriftelijke klacht bij de directie van de voorziening worden ingediend. Ingeval van betwisting en voorlegging aan de klachtencommissie wordt de opzegtermijn geschorst voor de duur van de behandeling en bemiddeling.

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 7

Page 8: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

Voor de behandeling van de betwisting wordt de klachtencommissie uitgebreid met een onafhankelijke derde, die bij voorkeur een expert in bemiddeling is. Deze persoon wordt aangewezen in onderling overleg door de voorziening en het collectief overlegorgaan.

De klachtencommissie hoort alle betrokken partijen en poogt ze te verzoenen binnen dertig dagen nadat ze de betwisting van het ontslag of van de beëindiging van de ondersteuning ter behandeling voorgelegd heeft gekregen. Het resultaat van de verzoening wordt opgenomen in de individuele dienstverleningsovereenkomst. Als dat nodig is, wordt onderzocht of in samenwerking met een andere voorziening de continuïteit van de ondersteuning kan verzekerd worden. Die samenwerking wordt opgenomen in de individuele dienstverleningsovereenkomst.

Als de bemiddeling van de klachtencommissie niet resulteert in een gepaste oplossing binnen de voorziening, verbindt de voorziening er zich toe mee te werken bij het zoeken naar een gepaste oplossing.

Als een van de partijen de vastgestelde of overeengekomen opzeggingstermijn niet respecteert, moet die aan de andere partij een verbrekingsvergoeding betalen, conform de wettelijke bepalingen in het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011. Dit besluit is te vinden op de website van Het Eepos of kan op verzoek bij de directie bekomen worden. Bij RTH wordt de verbrekingsvergoeding bepaald conform de meest recente richtlijnen terzake vanwege het VAPH.

8. Collectief overleg met de gebruikers

Het Eepos heeft – conform de geldende regelgeving – een gebruikersraad. Deze wordt minimaal om de 4 jaar opnieuw samengesteld. Dit gebeurt via verkiezingen waarvoor elke gebruiker zich kandidaat kan stellen. Indien het aantal kandidaten niet overdreven groot is (met het oog op een efficiënt overleg; te beoordelen door de zittende gebruikersraad), zijn alle kandidaten automatisch verkozen.

Er is één overkoepelende gebruikersraad voor de volledige werking.

De gebruikersraad bestaat uit minstens 3 gebruikers. Indien er na de kandidaatstelling en verkiezingen minder dan 3 (verkozen) kandidaten zouden zijn, blijft de collectieve inspraak gewaarborgd via een normale werking van de gebruikersraad, maar dan met minder leden. In dat geval worden nieuwe verkiezingen ten laatste na 2 jaar opnieuw georganiseerd. Eenzelfde procedure wordt gevolgd indien de samenstelling van de gebruikersraad onevenwichtig is (bijv. enkel gebruikers vanuit 1 huis).

Op de gebruikersraad kunnen alle aspecten van de werking besproken, voor zover ze een collectief karakter hebben.

Klachten i.v.m. de collectieve inspraak kunnen schriftelijk gemeld worden aan de leidend ambtenaar van het VAPH.

9. Huishoudelijk reglement van de gebruikersraad

In overleg met de gebruikersraad werd een huishoudelijk reglement betreffende de werking ervan, opgesteld en goedgekeurd. Dit huishoudelijk reglement omvat o.a.:- De voorziene frequentie van de vergaderingen.- De wijze waarop de gebruikers of hun vertegenwoordigers een inbreng kunnen leveren aan

de gebruikersraad.- De bepalingen betreffende het mandaat van de leden van de gebruikersraad.- De onderwerpen waarover voorafgaand overleg tussen de voorziening en de

gebruikersraad verplicht is.- De onderwerpen waarover advies/toelichting kan/moet gevraagd/gegeven worden.- De afvaardiging van de gebruikersraad m.b.t. de raad van bestuur van de voorziening.

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 8

Page 9: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

Het huishoudelijk reglement van de gebruikersraad kan geraadpleegd worden op de website van Het Eepos (www.het-eepos.be), of op het secretariaat van de voorziening (Meerlaarstraat 79 te Laakdal).

10. Dossiervorming, inzagerecht dossier en bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Het dossier van elke cliënt omvat in principe volgende onderdelen en documenten:

1. Administratieve documenten en (lopende) overeenkomsten2. (actueel) Persoonlijk ondersteuningsplan3. Handelingsplan (uitwerkingen en opvolging werkpunten)4. Medische gegevens5. Diverse documenten

Het bewaren en gebruiken van persoonsgegevens is onderworpen aan de wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Het persoonlijk dossier wordt per cliënt bewaard in een “gele” kaft, in hetzij Huis Eeckhoudt of Huis De Post (afhankelijk van de woonplaats van de cliënt, of de standplaats van de persoonlijke begeleider).Deze gele kaften worden bewaard in een afgesloten kast in huis.De meeste documenten uit het persoonlijk dossier zijn digitaal opgemaakt, maar Het Eepos hanteert geen digitaal dossier. De papieren versie in de gele kaft vormt het dossier.

Elke gebruiker kan te allen tijde de gele kaft met zijn persoonlijk dossier inzien.

Onder gebruiker verstaan we in dit kader: - de persoon met een beperking (ongeacht juridisch statuut)- zijn of haar ouders (tenzij een juridisch meerderjarige cliënt zich hiertegen verzet)- elke juridisch aangestelde, wettelijke vertegenwoordiger- familieleden of andere vertrouwenspersonen, op voorwaarde dat de cliënt of - ingeval van

(verlengde) minderjarigheid - de ouders of de wettelijke vertegenwoordiger - hiertoe toestemming geeft/geven.

Het inzien kan op eenvoudig (mondeling of schriftelijk) verzoek, gericht aan de directeur, de orthopedagoge of de hoofdbegeleider. Het inzien kan gebeuren op afspraak of eventueel ook onmiddellijk (indien dit praktisch mogelijk is).De gebruiker kan het dossier enkel ter plekke inzien. De kaft of onderdelen ervan meenemen naar huis kan niet. Indien men kopieën wenst van sommige documenten, kan dit enkel mits toestemming van de directie.

Medewerkers binnen de voorziening kunnen – voor zover ze betrokken zijn bij de ondersteuning van de cliënt – de persoonlijke dossiers steeds inzien en bewerken. Uiteraard dienen ze op een vertrouwelijke en professionele manier om te gaan met alle informatie die is opgenomen in het dossier. Stagiairs kunnen de dossiers enkel inzien indien dit noodzakelijk is in het kader van hun opleiding.

Indien andere voorzieningen of diensten betrokken zijn bij de ondersteuning van de cliënt, zal Het Eepos enkel relevante informatie doorgeven, hetzij mondeling, hetzij schriftelijk. In de individuele dienstverleningsovereenkomst kunnen hierover – indien de gebruiker dit wenst – individuele afspraken worden gemaakt, bijv. vraag om voor elke overdracht van informatie telkens voorafgaandelijk en schriftelijk goedkeuring te vragen aan de gebruiker. Indien geen specifieke afspraken worden overeengekomen in de individuele dienstverleningsovereenkomst, betekent dit dat de gebruiker de toestemming geeft tot overdracht van informatie aan relevante derden (in functie van een goede en professionele ondersteuning).

11. Klachtenprocedure

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 9

Page 10: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

Alle opmerkingen, vragen, suggesties of klachten omtrent dienstverlening, opvang, behandeling, begeleiding of facturatie, kunnen door elke gebruiker en te allen tijde mondeling of schriftelijk worden geuit, ten aanzien van eender welke medewerker van de voorziening. De geuite bedenkingen zullen vervolgens binnen de voorziening worden besproken en behandeld door de aangewezen medewerkers (op een team- en/of stafvergadering of een interne ad hoc bespreking). De gebruiker zal binnen de 30 dagen een antwoord krijgen.

De gebruiker of zijn vertegenwoordiger kan ook steeds formeel een schriftelijke klacht indienen bij de directie. De directie maakt bij ontvangst van die klacht onmiddellijk melding in een daartoe bestemd register. De voorziening zal dan binnen de 30 dagen schriftelijk aan de indiener meedelen welk gevolg aan de klacht wordt gegeven.

Indien de indiener niet tevreden is met dit gevolg, kan hij zich schriftelijk wenden tot de klachtencommissie van de voorziening. Deze hoort de betrokken partijen en probeert te bemiddelen en te zoeken naar een oplossing. De indiener van de klacht kan zich laten bijstaan door een derde. De klachtencommissie maakt verslag van haar bespreking en deelt binnen de 30 dagen nadat ze de klacht ter behandeling heeft voorgelegd gekregen, haar oordeel over de klacht schriftelijk mee aan de indiener en aan de voorziening.

Indien de klacht gegrond wordt bevonden, zal de voorziening binnen de 30 dagen na de mededeling van het oordeel van de klachtencommissie aan de indiener schriftelijk meedelen welk gevolg er door de voorziening aan wordt gegeven.

Indien de afhandeling van de klacht na behandeling door de klachtencommissie de gebruiker nog steeds geen voldoening schenkt, kan de gebruiker zich schriftelijk wenden tot de leidend ambtenaar van het VAPH. De voorziening zal de gebruiker op de hoogte brengen van deze mogelijkheid door vermelding ervan in het hierboven genoemde schrijven van de voorziening aan de gebruiker betreffende het gevolg dat wordt gegeven aan de conclusie van de klachtencommissie.

Het dient echter gezegd dat moet vermeden worden dat problemen zodanig escaleren dat al deze fasen nodig zijn. Een open klimaat van samenwerking en begrip is hierbij erg belangrijk.

Een klacht kan ook op elk moment door de indiener ervan worden ingetrokken.

12. Contactgegevens van de klachtencommissie

De klachtencommissie bestaat uit een vertegenwoordiger van de inrichtende macht van de voorziening en een persoon die is aangeduid door de gebruikersraad.

Voor de voorlegging van een klacht aan de klachtencommissie kan de gebruiker of zijn vertegenwoordiger zich schriftelijk richten tot hetzij de directie van de voorziening, de voorzitter van de gebruikersraad, of de (onder)voorzitter van de inrichtende macht.De contactgegevens van deze personen staan vermeld op de website van Het Eepos, of kunnen worden bekomen in de voorziening.

13. Onafhankelijke derde in klachtencommissie

Indien de klachtencommissie zich dient te buigen over een betwisting betreffende het ontslag van een cliënt uit de voorziening of de beëindiging van de ondersteuning, wordt de commissie uitgebreid met een onafhankelijke derde (zie artikel 7 van dit charter).

Tussen de voorziening en de gebruikersraad werd overeengekomen dat in voorkomend geval ad hoc tussen de betrokken partijen wordt afgesproken welke persoon de functie van onafhankelijke derde zal waarnemen. Indien de betrokken partijen geen akkoord vinden over een (gezamenlijke) geschikte kandidaat, mag elke partij autonoom één persoon afvaardigen. Voorafgaand aan de

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 10

Page 11: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

zitting van de klachtencommissie, dient de samenstelling ervan – inclusief de persoonsgegevens van de onafhankelijke derde(n) – schriftelijk te worden goedgekeurd door de beide partijen.

14. Toezichtsraad voor beheer van gelden en goederen

Niet van toepassing aangezien Het Eepos er voorlopig voor opteert om personeelsleden of beheerders van de voorziening niet aan te stellen als beheerders van gelden en/of goederen van cliënten. Dit blijft de bevoegdheid van de gebruiker. Indien dit niet kan, wordt de voorkeur gegeven aan de aanstelling van een bewindvoerder of een voogd.

15. Kwaliteitshandboek

Het Eepos stelt een kwaliteitshandboek op waarin diverse procedures m.b.t. de werking staan beschreven. Het kwaliteitshandboek wordt gemaakt in 1 officieel en actueel exemplaar, dat bewaard wordt op het secretariaat van Het Eepos (Meerlaarstraat 79, Laakdal). Het is daar - na afspraak met de directie - ter inzage voor gebruiker, medewerkers en relevante anderen.

Daarnaast zullen op de website van Het Eepos diverse documenten uit het kwaliteitshandboek worden geplaatst zodat deze gemakkelijk en door iedereen kunnen worden geconsulteerd. Personen die niet over internet beschikken, kunnen steeds op eenvoudig verzoek een exemplaar van deze documenten bekomen.

16. Verzekeringen

Het Eepos is verzekerd voor volgende risico’s:

Arbeidsongevallen – personeel Lichamelijke ongevallen – bewoners Huis Eeckhoudt en Huis De Post Lichamelijke ongevallen – vrijwilligers Burgerlijke aansprakelijkheid & rechtsbijstand – personeel, bewoners, vrijwilligers Brand – patrimonium (gebouwen & inboedel – Huis Eeckhoudt en Huis De Post) Objectieve aansprakelijkheid – brand en ontploffing (Huis Eeckhoudt en Huis De Post) Omnium dienstverplaatsingen – personeel

17. Aanpassingen aan het charter collectieve rechten en plichten

Aanpassingen aan het charter collectieve rechten en plichten kunnen door de directie van de voorzieningen worden aangebracht indien de van toepassing zijnde regelgeving wijzigt, of indien de voorziening bepaalde procedures of relevante werkingsafspraken wil wijzigen. In dit geval zal de voorziening voorafgaand overleg plegen met de gebruikersraad.

Indien er essentiële aanpassingen zijn, wordt de nieuwe versie voor kennisname en akkoord ter ondertekening voorgelegd aan alle gebruikers (voor zover de aanpassingen relevant zijn voor het stelsel waarin zij zijn opgenomen en/of ondersteuning krijgen). De punten van wijziging, schrapping of toevoeging kunnen ook via een aparte bijlage aan de gebruikers worden bezorgd. Deze bijlage maakt na ondertekening onlosmakelijk deel uit van het charter.

18. Overige bepalingen

Alle aspecten betreffende de collectieve rechten en plichten ten aanzien van gebruiker en voorziening die niet uitdrukkelijk worden vermeld in het charter collectieve rechten en plichten, zijn eveneens onderworpen aan de van toepassing zijnde wetgeving, in het bijzonder aan de bepalingen die zijn vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 4 februari 2011 betreffende de algemene erkenningsvoorwaarden en kwaliteitszorg van voorzieningen voor opvang, behandeling en begeleiding van personen met een beperking.

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 11

Page 12: OCMW Laakdal - HET EEPOS - Startheteepos.weebly.com/uploads/7/9/6/6/7966218/11b... · Web viewHet Eepos wordt met ingang van 1 juni 2013 tot 31 december 2015 erkend als dienst voor

19. Ondertekening voor ontvangst en akkoord

Opgemaakt in 2 exemplaren, één voor beide partijen.

Gedaan te Geel/Laakdal, op ……………………………,

Voor Het Eepos Voor de gebruiker

………………………………………….. …………………………………………..

Het Eepos – charter collectieve rechten en plichten - versie 2015 06 26 - pagina 12