OBA Journaal september 2011

16
nr. 1 - september 2011 www.oba.nl oba september Graphic Design Museum in de OBA 3 september t/m 22 november Expositieruimte Centrale Bibliotheek Hoe ontwerp je een bibliotheek? Svetla Stefanova en Miriam Boot dinsdag 20 september Bibliotheek Indische Buurt HEMA ontwerpwedstrijd 2011 2 september t/m 31 oktober Centrale Bibliotheek

description

OBA Journaal, september 2011. De maandelijkse bijlage van de Amsterdamse Uitkrant voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), nu in een vernieuwd jasje!

Transcript of OBA Journaal september 2011

Page 1: OBA Journaal september 2011

nr. 1 - september 2011 www.oba.nl

obaseptemberGraphic Design Museum in de OBA3 september t/m 22 november Expositieruimte Centrale Bibliotheek

Hoe ontwerp je een bibliotheek? Svetla Stefanova en Miriam Boot dinsdag 20 septemberBibliotheek Indische Buurt

HEMA ontwerp wedstrijd 2011 2 september t/m 31 oktoberCentrale Bibliotheek

Page 2: OBA Journaal september 2011

2o

ba

sep

tem

ber

oba-lidmaatschapU kunt in alle OBA-vestigingen een lid maatschap afsluiten. Neem uw persoons en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

tot 19 jaar gratis 19 t/m 22 jaar € 17,5023 t/m 64 jaar € 27,50vanaf 65 jaar € 17,50Stadspas tot 65 jaar gratisStadspas vanaf 65 jaar € 12,50Partnerpas € 5,-

Met uw OBA-pas kunt u onder andere: - materialen lenen uit de uitgebreide collectie

boeken, cd’s, dvd’s en games - 25% korting krijgen op OBA-activiteiten- 2 gratis toegangskaarten per lid per jaar voor

één OBA-activiteit naar keuze ontvangen. Stuur uw aanvraag naar [email protected].

- gratis in het online archief van de 7 grote landelijke dagbladen

U kunt nu ook online een OBA-lidmaatschap afsluiten. Kijk op www.oba.nl/lidworden

toegangskaartenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt dan direct uw e-ticket in uw mailbox. Toegangskaarten voor ac-tiviteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop aan de receptieservicebalie op de begane grond. Telefonisch reserveren kan ook, via tel. 523 09 00. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor de voorstelling afhalen.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen bij de betref-fende bibliotheek. Reserveren kan via het telefoonnummer en e-mailadres van het betref-fende fi liaal, te vinden op www.oba.nl en in dit OBA-Journaal. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor de voorstelling afhalen. Na die tijd kunnen de reserveringen door de OBA worden doorverkocht.

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, toegangskaarten, de actuele program-mering en meer vindt u op onze website. U kunt via www.oba.nl tevens boeken, dvd’s, cd’s en games zoeken en reserveren en uw uitleenter-mijn verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de OBA e-mailnieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdam

ser

vice

info

rmat

ie

September DesignmaandIn september staat design centraal bij de OBA. Eigenlijk is dat het hele jaar door het geval met bijvoorbeeld de OBA-huisstijl van Thonik, de aandacht voor vormgeving in de bibliotheken en de grote collectie over dit onderwerp.

Maar in september schenkt de OBA er op veel manieren extra aan-dacht aan. De meest in het oog springende activiteit is de tentoon-stelling ‘Everydaygraphics’ die het Graphic Design Museum uit Breda in de Centrale Bibliotheek verzorgt. Deze tentoonstelling laat een dwarsdoorsnede van historische ontwerpen uit de collectie van het museum zien. Deze werken zijn vervolgens gekoppeld aan nieuw en recent werk uit de 21e eeuw.

Een andere, inmiddels vertrouwde, tentoonstelling in de OBA is de HEMA ontwerpwedstrijd. Voor de 24e editie zijn studenten mode of productvorming gevraagd een écht HEMA product te ontwerpen binnen het thema sport en spel.

De architectuur in Amsterdam Noord staat centraal in een lezing van Flora van Galen op 15 september. Zij is werkzaam bij Arcam en gaat in op de grote verscheidenheid aan bouwkunst in Noord.

In de nieuwe Bibliotheek Indische Buurt komen op 20 september architecten Svetla Stefanova en Miriam Boot vertellen hoe het ontwerpen van een gebouw en het bedenken van de inrichting van de bibliotheek in zijn werk gaat. Ook wordt informatie gegeven over kleurkeuze, materialen en vormen die zijn terug te vinden.

Design zit ook in hoofddoeken. Miriam Lahit geeft op 8 september in Bibliotheek Bos en Lommer een lezing over de mode op dat gebied. Zij zal de wijzen om de hoofddoeken te vouwen tonen en iets vertel-len over de betekenis ervan.

Tijdens de Buitenveldertse Ochtend op 1 september staat het hand-schrift centraal. Kunsthistorica Odette Breijinck toont afbeeldingen van kunstwerken waarin dit is terug te vinden. Ook aandacht voor moderne kunst met een lezing over ‘Het handschrift als gebaar’ door Cy Twombly en Marc Tobey.

Kortom, veel aandacht voor Design in de OBA, die deze maand in topvorm is, te beginnen met deze uitgave in een vernieuwde vormgeving.

Hans van VelzenDirecteur OBA

colu

mn

Page 3: OBA Journaal september 2011

3

Een nieuwe naam, een andere inrichting, een ander logo, het Stadsmuseum van Amsterdam vernieuwt op alle fronten, en wil daar graag alles over vertellen. Museummedewerkers bieden de komende maanden in een lezingenserie in Bibliotheek Roelof Hartplein een kijkje achter de schermen van het vernieuwde museum. En directeur Paul Spies bijt het spits af. ‘Het Amsterdams Historisch Museum was te veel in zichzelf gekeerd.’

Waarom koos het museum voor deze ver-nieuwing?‘Die zat al veel langer in de pen, maar mijn voor-gangster Pauline Kruseman heeft de transforma-tie terecht aan haar opvolger overgelaten. De opzet van het museum was sterk verouderd: een eindeloos chronologisch lint door het gebouw. Wat betekende dat bezoekers na anderhalf uur nog steeds midden in de 17e eeuw zaten, moe, ver verwijderd van de koffie en nog met de 18e, 19e en 20ste eeuw voor de boeg. Die tijdvakken kwamen er dus bekaaid vanaf. Ook was de 20ste eeuw op zolder ondergebracht en dat doet geen recht aan deze periode. Er waren ook logistieke onvolkomenheden waardoor mensen halverwe-ge het verhaal een tentoonstelling instapten en vervolgens, doordat het museum twee ingangen had, weer buiten stonden. En dus én een halve tentoonstelling én de 18e, 19e en 20ste eeuw hadden gemist. Mensen die weer voor de tentoonstelling kwamen, zagen de rest van het gebouw niet. Dat is niet goed voor een museum, een museum moet constant zijn stukken onder de aandacht kunnen brengen.’

En hoe hebt u dat opgelost? ‘We hebben nu een klein rondje geschiede-nis van Amsterdam: Amsterdam DNA. In dit gedeelte leggen we de geschiedenis van de stad uit aan de hand van vier karakteristieken: ondernemerschap, creativiteit, vrijdenken en burgerschap. Door ons daarop te concentreren, bieden we mensen de Amsterdamse geschiede-nis aan in één uur. En dan staan ze, dankzij een nieuwe brug, wél bij de koffie en kunnen ze na een pauze de rest van het museum zien.

Vanwaar de naamsverandering? Niet alleen was de oude naam overbodig lang, maar het begrip ‘historisch’ dekte ook niet de lading. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een belangrijke kunstcollectie en kunstprojecten. En die werden onvoldoende opgemerkt door pers en publiek. De term ‘historisch’ sluit ook mensen uit die niet veel met geschiedenis hebben, maar juist wel met Amsterdam. De nieuwe naam past ook bij de nieuwe periode die aanbreekt. We zijn actiever op internet, we werken met apps, hebben heringericht en het aanbod verbreed, we werken meer samen met andere musea en instellingen zoals bibliotheken en buurtorgani-saties en treden meer naar buiten, de wijken in. Wat dat betreft was het Amsterdams Historisch Museum wat te veel in zichzelf gekeerd.’

Wat gaat het museum in de wijken doen? ‘De gedachte is: Als mensen niet naar het museum komen, dan moet het museum naar de mensen toe. We zitten nu in een buurtwinkel in de Javastraat. We brengen hier mensen bij

elkaar, ontvangen bezoekers, en vertellen het verhaal van de kleine buurtwinkels in Oost, een verdwijnend sociaal fenomeen. Maar we halen ook geschiedenis op uit de buurten door de mensen hun verhalen te laten vertellen die we vervolgens verzamelen. Een stadsmuseum heeft nog een andere functie: het kan het sociale cement zijn van een stad of buurt. Als ik mensen de geschiedenis van hun buurt vertel, hoe die is aangelegd, wat de gedachte achter het ontwerp was en wat voor mensen en gemeenschappen er aanvankelijk in die buurt woonden, dan kijken ze anders naar hun buurt. Ze gaan ook anders denken over hun eigen rol in die omgeving.

Werpt de transformatie haar vruchten al af? We hebben nu meer bezoekers dan in juni en juli vorig jaar. We hadden net als iedereen een inzak-ker in mei door het prachtige weer, maar vanaf het moment dat we met de postercampagne Next Stop Amsterdam Museum zijn begonnen, stroomt het weer vol. De boodschap is ook helder. Voor alle bezoekers van het Rijksmuseum, het Van Gogh en het Anne Frank Huis moeten we echt de next stop zijn. maandag 26 september, 20.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein, lezing Paul Spies over het Museum van de Stad

Overige lezingen in serie Amsterdam Museum achter de schermen. Aanvang 20.00 uur10 en 24 oktober, 7 en 21 november

Het DNA van de stad

Nieuwe tijden in het Amsterdam Museum Het Amsterdam Museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum, heeft een frisse start gemaakt. Directeur Paul Spies geeft tekst en uitleg.

Page 4: OBA Journaal september 2011

4o

ba

sep

tem

ber

Sophia van Harreveld (10 jaar), groep 6 van de Dr. Rijk Kramer-basisschool

Lid van de OBASinds 2009

Vaste filiaalStaatsliedenbuurt

BezoekfrequentieEen keer in de drie weken of zo. Dan leen ik een stapel boeken en daar doe ik best wel lang mee.

Laatstgeleende itemsFloor zwemt tussen de regels en Floor regelt het even van Marion Hofman. Ik vind het heel grappig om te lezen hoe Floor zich in de nesten werkt.

Hoogste boeteMisschien een euro?

ZoekmethodeDat kan op twee manieren. Dat kan via de computer als je het echt niet kan vinden, maar eerst kijk je bij de achternaam van de schrijver. En dan zie je het boek vanzelf wel staan. Marion Hofman, dat is bij de H. Dus dan ga ik kijken bij de H.

Ben je van plan ook iets anders te lenen dan een boek? Nee. Ik luister eigenlijk geen CD`s, en op de DVD`s zitten soms krasjes.

Eerste bibliotheekherinneringDat ik het heel eng vond om op de knopjes te drukken van dat beeldscherm.

GeheimtipIk heb geen geheime tip.

September staat in het teken van design en liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de OBA. U kunt deze maand volop genieten van work-shops, boekpresentaties, tentoonstellingen en interessante lezingen. Over design in de breedste zin van het woord - architectuur, graphic design, kunst, kleding en handschriften. Kortom, alles waar maar een ontwerper aan te pas komt. Design met een hoofdletter D.

de

lene

r

them

a va

n d

e m

aand Design

bij de OBA

Page 5: OBA Journaal september 2011

5Hoe ontwerp je een bibliotheek? Dat het ontwerpen en inrichten van een openbaar gebouw een vak apart is, weet iedereen. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat? Welke gedachte gaat schuil achter een ontwerp, hoe beïnvloedt de functie van een gebouw het ontwerp, waarom kiezen ontwerpers voor een bepaalde kleur of materiaal? Op deze informatieavond vertellen de architecten Svetla Stefanova en Miriam Boot over de ideeën achter het ontwerp van een van de mooiste en meest in het oog springende gebouwen van de Indische Buurt: de Borneohof, waarvan de nieuwe bibliotheek Indische Buurt deel uitmaakt. Een bijzonder welkom in de wondere wereld van de architectuur. De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst. dinsdag 20 september, 20.00 uurBibliotheek Indische Buurt

Architectuur in Amsterdam NoordAmsterdam Noord is niet alleen het meest groene stadsdeel van Amsterdam, het biedt ook een opmerkelijke diversiteit aan archi-tectuur. De fraaie tuindorpen uit de periode 1914 - 1930, eeuwenoude dijkhuisjes, moderne industriële architectuur en kernen van voor-malige dorpjes. Flora van Galen, werkzaam bij Stichting Architectuurcentrum Amsterdam Ar-cam houdt er een lezing met beelden over. Met speciale aandacht voor het Waterlandplein, het nieuwe en veelkleurige centrum van Nieuwen-dam dat niet alleen winkels biedt maar ook dé ontmoetingsplaats van de wijk wordt. donderdag 15 september, 20.00 uurBibliotheek Nieuwendam

HoofddoekdrachtVoor een buitenstaander lijken hoofddoeken misschien allemaal op elkaar, maar de hoofd-doek is een veelzijdig en divers attribuut. Niet alleen is er een grote verscheidenheid aan soorten hoofddoeken, ze kunnen op verschil-lende manieren gedragen worden en uiteen-lopende betekenissen hebben.

Miriam Lahit weet er alles van. Ze komt vertel-len over de mode op het gebied van hoofd-doeken. Daarbij zal ze ook de verschillende ma-nieren om de hoofddoek te vouwen of knopen laten zien en iets vertellen over de betekenis. In de bibliotheek is ook een expositie van

schilderijen van vrouwen met hoofddoeken van Ruud Valster te bezichtigen. De toegang is gratis. donderdag 8 september, 16.00 uurBibliotheek Bos en Lommer

Kinderworkshop Verzamel je buurtEcht goed ergens naar kijken is misschien wel moeilijker dan je denkt. Want is je bijvoorbeeld wel eens iets opgevallen aan het nieuwe ge-bouw van de Bibliotheek Indische Buurt? Beel-dend kunstenaar Linda Rusconi en taaldocent Lisa van der Winden hebben een workshop bedacht waarbij je goed leert rondkijken: in en om de nieuwe bibliotheek, tussen de boeken, in het gebouw en op het plein voor de biblio-theek. Onder begeleiding van Linda en Lisa ga je op zoek naar mooie (of lelijke), gekke en (on)opvallende dingen. Dat kan van alles zijn: de verschillende tassen die bezoekers bij zich hebben, de verschillende soorten daken die we vanuit de bibliotheek zien of alles met de kleur geel. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van wat je ziet maak je een mooie tekening en je schrijft er iets bij. De tekeningen en teksten worden na afloop van de workshop tentoongesteld in de bibliotheek. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De toegang is gratis, wel graag vooraf reserveren. woensdag 14 september, 14.00 uurBibliotheek Indische Buurt

Handschrift Het handschrift staat centraal in de lezing die verzorgd wordt door kunsthistorica en docente Odette Breijinck. Op een Buitenveldertse ochtend leidt zij u langs een gevarieerd aanbod van kunstwerken en architectuur waarin het thema ‘handschrift’ steeds terugkeert. Want een handschrift is niet alleen hoe we schrijven of wat we geschreven hebben, het kan ook een bepaalde karakteristiek zijn. Zo zien we in oude manuscripten zoals het beroemde getijdenboek Les Très Riches Heures door de gebroeders Van Limburg het ‘handschrift’ van

deze drie broers terug. Maar handschrift is ook te vinden in de architectuur en de schilderkunst. Rembrandt verwerkte het in zijn schilderijen, net zoals de surrealist Magritte. In de moderne kunst is de actie of de hand van de kunstenaar vaak letterlijk de bepalende factor.

Bijvoorbeeld in werk van Jackson Pollock. Maar de term ‘handschrift’ wordt ook figuurlijk gebruikt, om de eigen stijl van een kunstenaar aan te duiden. donderdag 1 september, 11.00 uurBibliotheek Buitenveldert

Grafisch Design Museum in de OBAWerk uit de permanente collectie van het Graphic Design Museum te Breda is te zien op de tentoonstelling Everydaygraphics. De collectie toont de diversiteit van het vakgebied ‘graphic design’: van logo’s, illustraties, verpak-kingen, huisstijl, posters, postzegels tot en met boeken. De tentoonstelling bevat objecten uit heel verschillende periodes, waardoor ver-rassende dwarsverbanden ontstaan tussen de tentoongestelde zaken. Bijzonder is dat ook re-cent verworven werk uit de 21e eeuw getoond wordt. Everydaygraphics laat zien dat grafische ontwerpers niet alleen hun persoonlijke fascina-ties ontwikkelen, maar ook kleine en grote maatschappelijke discussies aanzwengelen, kunst, vormgeving en wetenschap met elkaar verbinden en informatie vertalen naar beeld. 3 september t/m 22 novemberCentrale Bibliotheek, expozaal

Page 6: OBA Journaal september 2011

6o

ba

sep

tem

ber

cent

rum OBA Live

Met Theodor holman, Paul Rosenmöller e.a.Radiotalkshow met gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en maatschappij. De opnames vinden plaats op de 4e etage van de OBA. Presentatie: ma, wo, vr: omroep HUMAN met Theodor Holman; di: omroep IKON met Jurgen Maas; do omroep IKON met Paul Rosenmöller. Centrale Bibliotheekelke ma t/m vr 19.00-20.00 uur; gratis

Amsterdam FMKunst en Cultuur Live radioprogramma vanuit de Centrale Bibliotheek. Op het muziekplein op de 4e etage. Publiek van harte welkom.Centrale Bibliotheekelke di, do, vr 14.00-17.00 uur; gratis

Amsterdam FMKunst en Cultuur JongerenRadio voor en door jongeren van 15 tot 25 jaar. Op het muziekplein op de 4e etage. Publiek van harte welkom.Centrale Bibliotheekelke za 14.00-15.30 uur; gratis

U bent van harte welkom (een deel van) een uitzending bij te wonen.

rad

io in

de

ob

a Centrale Bibliotheek Boekpresentatie Het Muizenhuis do 1, 16.00 uur, jeugdetage; gratisHet eerste exemplaar wordt overhan-digd aan wethouder Lodewijk Asscher (financiën, jeugdzaken, educatie) en voormalig wethouder Karina Schaapman. Ism Uitgeverij Rubinstein.Kinder Bibliobios 9-12 jaar za 3 16.00 uur, Annie M.G. Schmidttheater; gratisBehalve voor boeken cd’s en dvd’s kun je ook terecht voor allerlei verfilmde kinderboeken. Kom kijken naar een mooie kinderfilm.El castillo rojo - Het rode kasteel 6-12 jaarza 3, 15.00 uur, Theater van ‘t Woord; € 10,-, met OBA-pas € 7,50Marionettentheater met muziek (tekst-loos). Met acteurs, poppen, objecten, videoprojecties en klassieke muziek. Kinder Bibliobios zo 4, 15.00 uur Annie M.G. SchmidttheaterZie za 3Woorden willen bloeien - Palabranan ke floria zo 4, 15.00 uur; gratis, reserveren gewenstBoekpresentatie ‘Je was er onge-droomd’ / ‘Sin soña presente’. Voordrachten van schrijvers en dichters van schrijfgroep Simia Literario. Live muziek van Pro Guitara, Izaline Calister. Kinder Bibliobios za 10, 16.00 uur Annie M.G. SchmidttheaterZie za 3

Poëzie op zondag: K. Schippers zo 11, 16.00 uur, Carmiggeltzaal; € 5,-, met OBA-pas € 3,75

Gedichten horen, luisteren naar poëzie, maakt het werk van veel dichters toegankelijker. Presentatie Ineke HolzhausKinder Bibliobios zo 11, 15.00 uurZie za 3Boekverfilming: Spoorloosdi 13, 14.00 uurTheater van ‘t Woord; € 5,-, met OBA-pas € 3,75Thriller van George Sluizer. Jong stel, Rex en Saskia, is op vakantie. Bij een benzinestation is Saskia plots verdwenen. Naar ‘Het gouden ei‘ van Tim Krabbé. Met inleiding door Johanna ter Steege.Opening expositie Harmen van Straatenwo 14, 16.30 uur, jeugdetage; gratisIllustrator en kinderboekenmaker Harmen van Straaten viert zijn 15-jarig jubileum als schrijver/illustrator met een tentoonstelling bij de OBA. Middag van het Kinderboek - Óns boek; schrijver & illustratorza 17, 13.45 uurTheater van ‘t Woordgratis, reserveren verplicht

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

uitg

elic

ht

RupsjeAnders zijn dan de rest. Daarover gaat Rupsje, een bijzondere voorstelling van regisseur Maarten Bakker die gespeeld wordt door een professionele cast en leerlingen van Theaterschool De Teerstoof. Rupsje weet niet wie of wat ze is, maar wel dat ze altijd honger heeft. Ze ontmoet allerlei dieren, maar die lijken niet op haar. Totdat ze een mysterieuze krekel tegenkomt die haar vertelt dat ze een rupsje is, maar niet voor lang. En dan begint het avontuur van de kleine rups: ze gaat op zoek naar wie ze echt is én wat ze ooit zal worden. In samenwerking met Jeugdtheater de Krakeling. Voor kinderen vanaf 3 jaar. Een avontuur waarbij niet alleen veel te zien valt, maar ook gevoeld, geroken, geproefd en geluisterd wordt, en dat daarom ook geschikt is voor blinde en slechtziende kinderen.zondag 18 september, 11.00-11.45 uur en 15.00-15.45 uur, Theater van ’t Woord

foto: Leo van der Noort

Page 7: OBA Journaal september 2011

7

De relatie tussen schrijver en tekenaar. Lezingen met diverse sprekers. Presentatie Ted van Lieshout.Europe Direct Xtra: ondernemen in Frankrijkza 17, 14.30 uur, 6e etage; gratisDeskundigen beantwoorden vragen over een Europees onderwerp. Met EURES-adviseur Henk Smolders.Kinder Bibliobios za 17, 16.00 uurAnnie M.G. SchmidttheaterZie za 3Kinder Bibliobios zo 18, 15.00 uurZie za 3Rupsje 3+ zo 18, 11.00 en 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 7,50, met OBA-pas € 5,-De zoektocht van een kleine rups naar wie ze echt is én wat ze ooit wordt. Door De Teerstoof.

OBA Hoedenshow di 20, 11.00 uurentreehal, roltrappen, Theater van ‘t Woord; gratisOok dit jaar organiseert de OBA ter gelegenheid van Prinsjesdag, de 3e dinsdag van september, een hoedenshow. Presentatie Ton Meijer.Mosse-lezing wo 21, 17.00 uurTheater van ‘t Woordgratis, reserveren gewenstSchrijver, essayist en filosoof Marjolijn Februari rond het thema wet en homoseksualiteit. Open Podiumza 24, 15.00 uur, cultuurplein op 2e etage; gratisVoor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daarnaar wil komen luisteren. Presentatie Jos van Hest.

Kinder Bibliobios za 24, 16.00 uurAnnie M.G. SchmidttheaterZie za 3Kinder Bibliobios zo 25, 15.00 uurAnnie M.G. SchmidttheaterZie za 3Workshop Rupsje 7+zo 25, 15.00 uur, Kinderlab; € 5,-, met OBA-pas € 3,75Maak uit kleine stukjes papier en ander materiaal in verschillende kleuren een mooie illustratie. Olv de Kinderkunstacademie.

… … …

cent

rum

centrumOBA Hoedenshow Zoals elk jaar organiseert de OBA een hoeden-show ter gelegenheid van Prinsjesdag, de dag van de Troonrede. Vergeet Ascot en bewonder modellen, leerlingen van het ROC Amsterdam afdeling Mode én personeelsleden van de OBA die vanaf 11.00 uur hoeden showen van Rusconi Hoeden, De Hoed van Tijn en M/V Hoeden. Iedereen wordt uitgenodigd met een hoed op te komen kijken en mee te doen aan het fotomo-ment op het bordes om 12.00 uur. Na afloop is er in restaurant La Place koffie met Haagse Bluf voor alle deelnemers. Tijdens de prijsuitreiking in de foyer van het Theater van ’t Woord op de 7e etage worden bovendien de publiekswinnaars met de mooiste creaties beloond door de vakkundige jury. De presentatie is in handen van Ton Meijer. Aansluitend kunt u in het Theater van ‘t Woord de Troonrede live bekijken. dinsdag 20 september, 11.00-12.30 uur, Centrale Bibliotheek, entreehal, roltrappen en Theater van ’t Woord

uitg

elic

ht

Page 8: OBA Journaal september 2011

8o

ba

sep

tem

ber

OBA Literaire Salon: Bram Bakker, Abdelkader Benalima 26, 20.00 uur, Theater van ‘t Woord; € 7,50, met OBA-pas € 5,-Literaire talkshow. Internationale schrijvers vertellen over hun recent ver-schenen werk en dragen daar uit voor. Presentatie Judith Uyterlinde. Muziek: Laura & Nina Phillips (gitaar & zang).De krastekening op waarde geschatwo 28, 20.00 uur; € 7,50, met OBA-pas € 5,-Hoe bijzonder zijn krastekeningen en de rol van de volwassene bij de begeleiding van (hele jonge) kinderen hierbij. Lezing door Sabine Plamper.

PintohuisSjeng Scheijen di 20, 20.00 uur; € 7,50, met OBA-pas € 5,-, reserveren gewenstBehalve een meeslepende biografi e over Diaghilev, oprichter van Ballets Russes, schreef Scheijen een boeiende cultuurgeschiedenis van Rusland vóór de Revolutie van 1917.

Centrale Bibliotheek Het Amsterdamboekt/m 26 september Foto’s van Amsterdam door fotografen Jurriaan, Chris en Daan Hoefsmit, René van der Meulen en Fred Icke. Van de Apollolaan tot de Zocherstraat, van de Dam tot de Zuidas. Op de fotogalerij.Fleur van der Weelt/m 31 oktober Originele illustraties voor boekjes voor de allerkleinsten (vanaf 9 maanden tot ongeveer 2 jaar) van kinderboeken-maakster Fleur van der Weel. Op de jeugdetage.

W.F. Hermans terug in Amsterdam1 september t/m 30 november W.F. Hermans wordt beschouwd als een van de grote schrijvers van de twintigste eeuw. Op de 2e etage in de vitrines van het RevemuseumDesignmaand: HEMA ontwerp-wedstrijd 2 september t/m 31 oktoberObjecten van Belgische en Neder-landse studenten. Studenten zijn gevraagd een echt HEMA-product te ontwerpen. In de vitrines op de 2e t/m 5e etage.Designmaand: Everydaygraphics3 september t/m 22 november

Werk uit de permanente collectie van het Graphic Design Museum. In de expozaal.Wijzer in geldzaken Parade6 t/m 20 september Interactieve reis door de wereld van jouw geldzaken. Op het hobbyplein op de 5e etage.Verhalen kijken6 september t/m 30 oktober Fragmenten van achter de schermen van je lievelingsfi lms zien en zelfs het kostuum van ‘Aagje’ of ‘Pluk van de Pettefl et’ aan! Op de jeugdetage.Iedereen = anders12 september t/m 23 oktober Selectie posters. Eerstejaars studenten grafi sch ontwerpen van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.

Illustrator Harmen van Straaten14 september t/m 31 oktober Originele illustraties van kinderboek-enmaker Harmen van Straaten. Hij viert zijn 15-jarig jubileum als schrijver/illustrator. Op de jeugdetage

PintohuisFrédéric Martin3 september t/m 27 oktober Werken op papier en een aantal sculp-turen. Zijn stijl is verwant aan de Art Brut ook wel Outsiderkunst genoemd.

Voorleesmomenten; gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uurVoor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

In september start het nieuwe culturele seizoen, ook bij de OBA. Kijk op www.oba.nl/agenda voor de lezingen, concerten, fi lms en andere activiteiten voor 2011-2012.

Durftevragen workshops bij de OBA. Ga aan de slag met vragen en wensen om na afl oop naar huis te gaan met een berg tips, trucs, ideeën en contacten.

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

… … …

uitg

elic

ht

HEMA ontwerpwedstrijd 2011Een écht HEMA-product ontwerpen met als thema ‘sport en spel’. Dat was de opdracht van de 24ste editie van de inmiddels vermaarde HEMA ontwerp-wedstrijd die Nederlandse en Belgische studenten van de richting mode of productvormgeving kregen. De jury boog zich over maar liefst 417 inzendingen en koos vier winnaars. De eerste prijs was voor de speurtocht tjielp van Astrid Bontenbal van de TU Delft. Zij ontwierp fraai vormgegeven vogeltjes met staartknijpers om speurtochten in het bos uit te zetten. Vivian Baas bedacht de fotosafari, een doosje met kaartjes met een foto-opdracht waarvan het resultaat via social media als Hyves of Facebook of via een eigen pagina op hema.nl ge-deeld kan worden. Goed voor een 2e prijs. Met Owen Thijssen’s verkeersbord-basket (3e prijs) kan aan elk verkeersbord een basketbalring worden gehangen, zodat iedereen zijn eigen basketbalpleintje kan maken. Genomineerd voor de publieksprijs is o.a. de word eating crocodile van Matthias Hauke, een krokodil die kinderen helpt bij het leren lezen. Deze, en meer aansprekende, humoristische en lumineuze vondsten staan tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek. 2 september t/m 31 oktober, Centrale Bibliotheek, 2e t/m 5e etage, vitrines

centrumce

ntru

m

Page 9: OBA Journaal september 2011

9

Banne BuikslootIntroductie nieuwe mediado 1, 13.00 uur; gratisVleermuizen in de Banne do 8, 19.30 uur; gratisWandeling ‘Vleermuizen in de Banne en andere natuur in de schemer’ olv Fred Haaijen. Portugees Israelitische begraaf-plaats Beth Haim di 20, 20.00 uur; € 5,-, met OBA-pas € 3,75Lezing over de geschiedenis van dit unieke cultuurhistorische monument door Dennis Ouderdorp.Boekstart: Gebaren, liedjes en boeken voor baby’swo 21, 10.30 uur; gratis

HagedoornpleinNoorderparkfestival: Poëzie-workshop zo 11, 14.00 uur, tent op festival-terrein; gratisWorkshop gedichten schrijven, voor kinderen en volwassenen. Introductie nieuwe mediawo 21, 11.00 uur; gratisBoekstart: Gebaren, liedjes en boeken voor baby’swo 28, 15.00 uur; gratis

MolenwijkIntroductie nieuwe mediado 15, 14.00 uur; gratisSchrijvers in Noord: Aaf Brandt Corstius do 22, 20.00 uur; € 5,-, met OBA-pas € 3,75, reserveren gewenstZe schreef samen met Machteld van Gelder een standaardwerk voor de 21e-eeuwse jonge vrouw, het ‘Hand-boek voor de moderne vrouw’.Boekstart: Gebaren, liedjes en boeken voor baby’swo 28, 10.30 uur; gratis

NieuwendamIntroductie nieuwe mediama 5, 11.00 uur; gratisDesignmaand: Architectuur in Noord do 15, 20.00 uur; 5,-, OBA-pas 3,75Flora van Galen over de grote vers-cheidenheid in bouwkunst Noord.Boekstart: Gebaren, liedjes en boeken voor baby’swo 21, 15.00 uur; gratis

Banne BuikslootSiberië of Eden, literair ontsnap-pen in Amsterdam-Noordt/m 11 september Over schrijvers uit Noord. Thema: misdaad en moord.Glenn Kallasingh1 t/m 30 september Kallasingh toont in schilderijen, zeefdrukken en keramiek, sterke maatschappelijke betrokkenheid.Designobjecten1 t/m 30 september Niels van Veen is fotograaf en heeft designobjecten vastgelegd.Miloushka Bokma5 t/m 30 september Foto’s. Serie over mensen in Noord in hun sociale omgeving.

HagedoornpleinSiberië of Eden, literair ontsnap-pen in Amsterdam-Noordt/m 11 september Over schrijvers uit Noord. Thema: literaire weggeefwinkel.Diana Scherer1 t/m 30 september Portretfoto’s in kleur en zwart-wit van jongeren uit Floradorp.Jonghlabel1 t/m 30 september Meis en Anne de Jongh hebben samen met allochtone vrouwen uit

Midden-Noord sieraden gemaakt op basis van traditionele handwerken. Noordwaarts 61 t/m 30 september Werk van kunstenaars uit de broed-plaats Zamenhofstraat.

MolenwijkSiberië of Eden, literair ontsnap-pen in Amsterdam-Noordt/m 11 september Over schrijvers uit Noord. Thema: lied en poëzie.Jonghlabel1 t/m 30 september Meis en Anne de Jongh hebben samen met allochtone vrouwen uit Midden-Noord sieraden gemaakt op basis van traditionele handwerken.

NieuwendamSiberië of Eden, literair ontsnap-pen in Amsterdam-Noordt/m 11 september Over schrijvers uit Noord. Thema: Kies uw favoriete boek.Designmaand1 t/m 30 september Oude en nieuwe communicatiemid-delen: van T65 toestellen tot Ipad.

Voorleesmomenten; gratisNieuwendamelke wo, 14.30 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Woningspreekuur; gratisBanne Buikslootelke wo, 14.00 uurHagedoornpleinelke vr, 14.00 uurMolenwijk en Nieuwendamelke do, 14.00 uur

uitg

elic

htnoord

noo

rdGebaren, liedjes en boeken voor baby’s Het lezen met heel jonge kinderen bevorderen én ouders met jonge kin-deren laten genieten van boeken. Dat is de ambitie van BoekStart. Wanneer kinderen op zeer jonge leeftijd met boeken in aanraking komen, hebben ze daar hun hele leven voordeel van. Samen lezen versterkt bovendien de band tussen kind en ouder. In september komt Maud Bleumers, tolk gebarentaal en workshopleider van Wapperkids in de bibliotheken in Noord om met baby’s en ouders te zingen, lezen en gebaren te maken. Wapperkids is een organisatie die het gebruik van gebarentaal bevordert, omdat gebaren maken helpt bij de taalontwikkeling.woensdag 21 september, 10.30 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot woensdag 21 september, 15.00 uur, Bibliotheek Nieuwendam woensdag 28 september, 10.30 uur, Bibliotheek Molenwijkwoensdag 28 september, 15.00 uur, Bibliotheek Hagedoornplein

… …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 10: OBA Journaal september 2011

10o

ba

sep

tem

ber

oost

uitg

elic

ht De verhalen van Mensje van Keulen‘Een schrijver kan niet met pensioen,’ zei Mensje van Keulen laatst, in een interview naar aanleiding van haar vijfenzestigste verjaardag en veertigjarig schrijverschap. Dus hoewel Van Keulen sinds kort AOW ontvangt, is stop-pen er voor haar niet bij. Wel zijn de jubilea aanleiding om haar verhalen te bundelen in een boek dat toepasselijk De verhalen is gaan heten. Niet alleen keren de bekendere bundels als Het andere gezicht, Allemaal tranen en Een goed verhaal hierin terug, De verhalen bevat ook werk dat niet eerder in boekvorm verscheen. Van Keulen (Den Haag, 1946) debuteerde in 1972 met het vele malen herdrukte Bleekers Zomer. Daarna volgde een indrukwekkend en eigenzinnig oeuvre, goed voor verschillende literaire prijzen, nominaties en vertalingen in het buitenland. Van Keulen heeft niet alleen romans en verhalen-bundels geschreven, maar ook kinderboeken zoals Tommie Station, Polle de orgeljongen en Vrienden van de maan. Mensje van Keulen geeft op de tweede dinsdag in september een lezing in de Indische Buurt, in samenwerking met Java Bookshop.dinsdag 13 september, 20.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

Indische BuurtInformatiebijeenkomst over ANBO-leesgroep wo 7, 19.30 uur; gratisInformatie over nieuw op te richten ANBO-leesgroep in de Indische Buurt. Informatiebijeenkomst over ANBO-leesgroep do 8, 14.00 uurZie wo 7Literaire lezing Oost: Mensje van Keulen di 13, 20.00 uur; € 5,-, met OBA-pas € 3,75, reserveren gewenstTer gelegenheid van haar 65e verjaardag en 40-jarig schrijverschap zijn haar verhalen bijeengebracht in ‘De verhalen’. Designmaand: Workshop verzamel je buurt. 6-12 jaar wo 14, 14.00 uur; gratis, reserveren gewenstTekeningen en teksten maken.Workshop: pensioen begint op je 30e wo 14, 20.00 uur; gratis, reserveren gewenstInformatieve workshop. Nico Meeuwisse en Erna de Klerk gaan in op de veranderingen rond de AOW en de nieuwe regelingen er zijn in pensioenland.Designmaand: Hoe ontwerp je een bibliotheek? di 20, 20.00 uur; gratis, reserveren gewenstInformatieavond over het ontwerp voor het Borneohof door Svetla Stefanova, Miriam Boot..Bibliotheek Indische Buurt - opening van de nieuwe bibliotheek za 24, 11.30 en 16.00 uur; gratisOm 11.30 uur officiële opening; 16.00-22.00 uur feestelijk programma met muzikale en poëtische optredens voor alle leeftijden.

WatergraafsmeerLiteraire lezing Oost: Maartje Wortel di 27, 20.00 uur; € 5,-, met OBA-pas € 3,75, reserveren gewenstIn de verhalen in het boek ‘Dit is jouw huis’ van Maartje Wortel gebeuren merkwaardige dingen.

Indische BuurtHet roze gezicht van Oostt/m 30 september Portretten van homoseksuele, les-bische, transseksuele en biseksuele stadsdeelbewoners.

Een nieuwe bibliotheek in Oostt/m 27 oktober Vier megagrote foto’s van Simon van Trirum die de bouw van de nieuwe bibliotheek in beeld brengen. Oost in beeld3 september t/m 27 oktober De toegankelijkheid in het stadsdeel Oost. Foto’s van Ernie Buts.

OosterparkSchrijvers-portretten3 september t/m 27 oktober Foto’s van Mona van den Berg.

WatergraafsmeerHet roze gezicht van Oostt/m 6 september Portretten van homoseksuele, les-bische, transseksuele en biseksuele stadsdeelbewoners.

Voorleesmomenten; gratisIndische Buurtelke wo, 13.30 uurVoor kinderen van 4 tot 8 jaarOosterparkelke za, 14.30 uurVoor kinderen vanaf 3 jaar

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

oo

st

foto: Mona van den Berg

Page 11: OBA Journaal september 2011

11Geuzenveld10 Jaar na de Twin Towersma 12, 19.30 uur; gratis

Debat met Abdelkader Benali e.a. over de multicultrele ontwikkelingen in Nederland die volgden op de aanslag op het World Trade Centre in New York. Olv Frénk van der Linden.Designmaand: Workshop interieur-styling za 17, 13.30 uur; gratis, reserveren gewenstOver inrichten en restylen.Internetinstructie di 20, 9.30 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Yoga voor kinderen wo 28, 15.00 uur; gratisYoga-oefeningen met muziek, liedjes en verhalen.

OsdorpSpreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam do 8, do 22, 16.00 uur; gratisKom alles te weten over vrijwilligers-werk. Internetinstructie do 8, 12.00 uur; gratis, reserveren gewenst

Workshop om wegwijs te worden op internet.Workshop e-books do 15, aanvang volgt; gratis, reserveren gewenstHoe kunt u e-books overzetten naar een e-reader? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam do 22, 16.00 uur; gratisZie do 8Jan Tomasowa - Dewi za 24, 14.00 uur; gratisDe gepassioneerde liefde van een sensuele, mysterieuze Balinese vrouw. Mmv Wil Manusama zang. Met hapjes.

Overtoomse VeldWorkshop dotpainting. 4-8 jaar wo 21, 15.00 uur; gratis, reserveren gewenstDotpainting is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aborigines. Olv Aldi Wendelaar Bonga.

SlotermeerInternetinstructie di 6, 9.30 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Mijn moeder, mijn dochter wo 21, 10.00 uur; gratisOpening van gelijknamige expositie door Jesse Bos, stadsdeelwethouder (inburgering).

SlotervaartInternetinstructie ma 19, 9.30 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.

GeuzenveldLeerlingen van Loes van Berkelt/m 30 september Mozaïek. Van Berkel geeft les in de mozaïek-techniek in vrouwencentrum De Hippe Heks in Slotermeer.Leerlingen van Teresa van Schuilenburgt/m 30 september De leerlingen schilderen met acrylverf en de natuur is een grote bron van inspiratie.

OsdorpGonny Huissoon1 september t/m 31 oktober Schilderijen.

SlotermeerMijn moeder, mijn dochter1 september t/m 31 oktober Dubbelportretten van moeders en dochters. Foto’s van Greet de Schipper.

Voorleesmomenten; gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

uitg

elic

ht

Fototentoonstelling over de band tussen moeder en dochterMijn moeder, mijn dochter; portretten van moeders en dochters. De tentoonstelling is een initiatief van het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC), een vrijwilligers-organisatie die taalles geeft aan anderstalige Amsterdamse vrouwen en hen ondersteunt bij de inburgering. De geportretteerde vrouwen hebben verschillende culturele achtergronden en zijn van verschillende generaties, maar bij alle verschillen wordt ook duidelijk dat het tussen moeders en dochters overal hetzelfde gaat. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Greet de Schipper, lerares bij het ABC.1 september tot 31 oktober, Bibliotheek Slotermeer

nieuw west

nieu

w w

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

foto: Tessa Posthuma de Boer

Page 12: OBA Journaal september 2011

12o

ba

sep

tem

ber

Bos en LommerSpreekuur internet vr 2, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstUitleg over wat u op internet kunt vind-en o.a. op gebied van sociale media.Kindermediaweek: Timboektoe 12+wo 7, 15.30 uur; gratisFilm naar het boek van Carry Slee.Designmaand: Hoofddoekdracht, verschillen, betekenis en modedo 8, 16.00 uur; gratisWat zijn de verschillende manieren om de hoofddoek te vouwen of te knopen. En wat is de betekenis? Mmv Miriam Lahit.

KinkerbuurtLeesclub leesplezier vr 2, 10.30 uur; gratisEr wordt een eenvoudig leesboek voorgelezen en er zijn ook exemplaren om mee te lezen.Spreekuur internet vr 9, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstUitleg over wat u op internet kunt vind-en o.a. op gebied van sociale media.Boekstart - opening vr 23, 11.00 uur; gratisBoekStart is een programma voor de allerjongsten onder ons en hun ouders. Met Betty Sluyzer en Michiel Megens. Een vrolijke omlijsting bij de opening van het BoekStart program-ma in alle bibliotheken van West.

MercatorpleinSpreekuur internetvr 9, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstUitleg over wat u op internet kunt vind-en o.a. op gebied van sociale media.

Spaarndammer-buurtDe kunst van het vertellen wo 14, 15.00 uur; gratisAnnemarie Weggelaar vertelt zelf-geschreven, spannende verhalen.Leesclub Leesplezier ma 26, 10.30 uur; gratisEr wordt een eenvoudig leesboek voorgelezen en er zijn ook exemplaren om mee te lezen.

Staatsliedenbuurtopening expositie Woensdag-schilders wo 2, 16.00 uur; gratisExpositie met als thema Lezen. Werk van 10 mensen, in de leeftijd van 41 tot 85 jaar uit de Westerparkbuurt.Ik ben een schrijfsterma 19, 20.00 uur; gratisWorkshop. Voor vrouwen die beter en creatiever Nederlands willen leren schrijven. Van juni tot september reist de zomertour ‘Ik ben een schrijfster’ door de buurt. Deze tour is om kennis te maken met de cursus.Spreekuur internet vr 30, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstUitleg over wat u op internet kunt vind-en o.a. op gebied van sociale media.

NassaukerkMidas Dekkersdi 27, 20.00 uur, De Wittenkade 111; € 10,-, met OBA-pas € 7,50Over zijn nieuwste boek ‘Rood - een bekoring’, een liefdesverklaring aan de opvallendste haarkleur ter wereld.

Bos en LommerJuxtaposities2 september t/m 31 oktoberSchrijversportretten, The Art Of Communication, Halal Madonna’s en Fruitstillevens.

MercatorpleinOrdinary people2 september t/m 31 oktoberSchilderijen van Minerva Bianca.

Spaarndammer-buurtBabyschoentjes2 september t/m 31 oktober Handgemaakte babyschoentje (ook bestellen) door Klepper en Cox.

StaatsliedenbuurtBrandschilderwerk2 september t/m 31 oktober Cursisten uit de buurtwerkplaats hebben zich verdiept in het brand-schilderen van ramen. Olv Sodis Vita.Woensdagschilders

2 september t/m 31 oktoberExpositie met als thema Lezen. Werk van 10 mensen, in de leeftijd van 41 tot 85 jaar uit de Westerparkbuurt.

Voorleesmomenten; gratisBos en Lommer en Kinkerbuurtelke wo, 14.30 uurMercatorpleinelke wo, 15.00 uurSpaarndammerbuurtelke wo, 13.45 uurStaatsliedenbuurtelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur Bos en Lommerelke vr, 13.00 uur

west

uitg

elic

ht

Midas Dekkers over zijn boek Rood, een bekoring In zijn nieuwste boek Rood verklaart bioloog en publicist Midas Dekkers de liefde aan de meest opvallende haarkleur ter wereld. Het is een oude liefde, want zo lang Dekkers zich kan herinneren bewondert hij roodharige vrouwen. In Dekkers’ optiek zijn roodharige vrouwen, evenals katten, ‘roofdieren met intrekbare nagels, troosteressen zonder genade, koninginnen van de nacht, verpakt in het meest betoverende vel dat op het moment van fabricage verkrijgbaar was’. En waar genetici die rode haren als een erfelijke afwijking zien, daar noemt Dekkers roodharige vrouwen ‘de troost bij uitstek voor alles wat er bij de schepping is misgegaan’. En Dekkers staat niet alleen in zijn passie voor roodharigen. Waar komt die charme van roodharigheid toch vandaan? In Rood komen evolutionaire, biologische en culturele aspecten van rood haar aan de orde. De zoektocht gaat alle kant-en uit: zowel naar film en literatuur als naar de uiteenlopende waardering voor een rode haardos door de eeuwen heen. Dekkers vertelt erover in een lezing die in samenwerking met Island Bookstore is georganiseerd.dinsdag 27 september, 20.00 uur, Nassaukerk, De Wittenkade 111

wes

t …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

foto: Tessa Posthuma de Boer

Page 13: OBA Journaal september 2011

13Kijkje achter de schermen van het Amsterdam MuseumHet Amsterdam Museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum, is dit jaar te gast op het Roelof Hartplein. Museum-medewerkers zullen in een serie van vijf lezingen een kijkje geven achter de schermen van dit Amsterdamse instituut. Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum, verzorgt de aftrap. Spies vertelt over de nieuwe fase die het museum in haar bestaan is ingegaan onder de naam Amsterdam Museum. In zijn voordracht schetst Spies de geschiedenis van de historische collectie en van het museum dat sinds 1975 in het voormalige Burgerweeshuis aan de Nieuwezijds Voorburgwal is gevestigd. Daarna komen de nieuwe identiteit en de ambities voor de toekomst aan bod. Next stop Amsterdam Museum is de leus van de campagne waarmee het museum zich een vaste plek wil verwerven in het rijtje Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Anne Frank Huis. Zie ook het interview met Paul Spies op pagina 3.maandag 26 september, 20.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

BuitenveldertBuitenveldertse Ochtend en Designmaand: Handschrift do 1, 11.00 uur; gratisWat is een handschrift? Met afbeeldingen van kunstwerken. Mmv Odette Breijinck.Zin om talenten te ontdekken? wo 7, 12.30 uur; gratisDoe mee met de miniworkshops en ontdek wat jij leuk vindt om na school te doen, van koken tot dansen, van theater tot knutselen. Internetinstructie wo 21, 11.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.

CinétolSamen lezen Vanaf 6 jaar wo 7, wo 14, wo 21, wo 28, 14.15 uur; gratisOefenen met lezen voor kinderen vanaf 6 jaar.Kinderstraattheaterdag za 10, 11.00 uur; gratisEen percussie-ensemble, kindervoor-stellingen (poppentheater, slapstick en muziek), meespelen met Circus Kristal, djembéworkshops, kinder-atelier (maskers maken), schminken, ballonmodelleren en meer.Internetinstructie di 13, 11.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Samen lezen wo 14, 14.15 uur Zie wo 7Samen lezen wo 21, 14.15 uur Zie wo 7

Workshop keramiek olv Kunst-werkplaats, Keramiek Atelier A10 6-12 jaar wo 21, 13.30 uur; gratis, reserveren verplichtMaak je eigen super held.Samen lezen wo 28, 14.15 uur Zie wo 7

Olympisch KwartierInternetinstructiedi 20, 11.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam vr 23, 15.00 uur; gratisKom van alles te weten over vrijwilligerswerk. Aanmelden tel. 252 42 55, www.vca.nu/zuid.

Roelof HartpleinInternetinstructie di 6, 11.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Workshop e-booksdo 15, 13.00 uur; gratis, reserveren gewenstHoe kunt u e-books overzetten naar een e-reader? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven.Amsterdam Museum achter de schermen: Het museum van de stad ma 26, 20.00 uur; 5,-, OBA-pas 3,75Paul Spies over de historische collectie Amsterdam en het museum dat sinds 1975 in het voormalige Burgerwee-shuis van de stad gevestigd is. (Zie ook pagina 3)

uitg

elic

htzuid

zuid

BuitenveldertSpinoza door de Amsterdamse Spinoza Kring1 september t/m 31 oktober De filosoof Spinoza is in 1632 in Amsterdam geboren en is hier tot zijn revolutionaire denkbeelden gekomen.

CinétolChristiane Nägele1 september t/m 31 oktober Schilderijen naar aanleiding van de dansrepetities ‘De macht van de verbeelding’.Keramiek van Kunstwerkplaats Atelier A10

1 september t/m 31 oktober Superhelden, van Shrek tot Frans Bauer.

Olympisch KwartierFrançois1 september t/m 31 oktober Grenzeloos. Schilderijen, olieverf.Rosemary de Smidt en Rita Smit1 september t/m 31 oktober Keramiek.

Voorleesmomenten; gratisCinétolelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaarMet knutselen Olympisch Kwartierelke wo, 16.00 uurVoor kinderen vanaf 4 jaar Roelof Hartpleinelke vr, 11.00 uurVoor kinderen vanaf 2 jaar

De OBA is op zondag 18 september met een informatiestand aanwezig op het Nazomerfestival in de Pijp.

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 14: OBA Journaal september 2011

14o

ba

sep

tem

ber

Bijlmer-CentrumTekenen met de computer 11+ za 3, 14.00 uur; gratis, reserveren gewenstInkscape maakt het mogelijk illustra-ties te maken met de pc. Deskundige leert u de basisvaardigheden van het werken met een gratis, ‘open source’ programma met vele mogelijkheden. Basisvaardigheden met muis gewenst.Internetinstructievr 16, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Fotobewerken met Gimp 11+ za 17, 14.00 uur; gratis, reserveren gewenstRob Noy (grafisch ontwerper) leert u de basisvaardigheden van het werken met een gratis, ‘open source’ programma met vele mogelijkheden. Basisvaardigheden met muis gewenst.

DiemenInternetinstructiedi 6, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Tekenen met de computer 11+ vr 16, 18.00 uur; gratis, reserveren gewenstInkscape maakt het mogelijk illustra-ties te maken met de pc. Deskundige leert u de basisvaardigheden van het werken met een gratis, ‘open source’ programma met vele mogelijkheden. Basisvaardigheden met muis gewenst.

DuivendrechtFotobewerken met Gimp 11+ wo 7, 14.00 uur; gratis, reserveren gewenstRob Noy (grafisch ontwerper) leert u de basisvaardigheden van het werken met een gratis, ‘open source’ programma met vele mogelijkheden. Basisvaardigheden met muis gewenst.

OuderkerkFotobewerken met Gimp 11+wo 14, 14.00 uur; gratis, reserveren gewenstRob Noy (grafisch ontwerper) leert u de basisvaardigheden van het werken met een gratis, ‘open source’ programma met vele mogelijkheden. Basisvaardigheden met muis gewenst.

ReigersbosInternetinstructie do 8, 10.00 uur; gratis, reserveren gewenstWorkshop om wegwijs te worden op internet.Tekenen met de computer 11+ma 19, 18.00 uur; gratis, reserveren gewenstInkscape maakt het mogelijk illustra-ties te maken met de pc. Deskundige leert u de basisvaardigheden van het werken met een gratis, ‘open source’ programma met vele mogelijkheden. Basisvaardigheden met muis gewenst.

Bijlmer-CentrumAtelier LerAmant1 september t/m 31 oktober Buurvrouw en buurvrouw1 september t/m 31 oktober

Judith van der Aar en Hilde Berghoef. Beiden ontwerpen en maken sieraden en andere accessoires.

Voorleesmomenten; gratisBijlmer-Centrum en Diemenelke wo, 15.00 uurVoor kinderen vanaf 3 jaar Duivendrechtelke wo, 11.00 uurVoor kinderen vanaf 2 jaar Ouderkerkelke wo, 14.00 uurVoor peuters en kleuters Reigersboselke wo, 15.00 uur; wo 28 met muzikale begeleidingVoor kinderen vanaf 3 jaar

Ouderkerkse Ochtendelke wo, 15.00 uurGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

zuidoost

Tekenen op de pc met InkscapeIllustraties maken op de pc? Het kan met Inkscape, een gratis open source programma met talloze mogelijk-heden. Kunstenaar Rob Noy brengt in deze workshop de deelnemers de basisvaardigheden bij van Inkscape. Basisvaardigheden met muis zijn gewenst. Voor iedereen vanaf 11 jaar.zaterdag 3 september, 18.00 uur, Bibliotheek Bijlmer-Centrum vrijdag 16 september, 18.00 uur, Bibliotheek Diemen maandag 19 september, 18.00 uur, Bibliotheek Reigersbos

uitg

elic

ht

zuid

oo

st

Page 15: OBA Journaal september 2011

15 c

entr

um

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.002. PintohuisSt. Antoniesbreestraat 69 tel. 624 31 84, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

3. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 5. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected], do 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 6. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

7. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 8. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 9. WatergraafsmeerLinnaeusparkweg 220 tel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

10. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, [email protected] 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 13. SlotermeerTuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 14. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

15. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 16. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 18. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

19. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

20. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 21. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 22. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00

24. Bijlmer-CentrumBijlmerplein 93 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 25. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 26. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 27. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 28. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen

colo

fon

adre

ssen

In alle OBA-filialen kunt u met uw OBA-pas gratis boeken lenen, cd’s, dvd’s, games lenen (e 1,– per week), gratis gebruik maken van internet, met korting naar voorstellingen, voorlezen, concerten, workshops, lezingen, exposities en meer.

OBA-journaal nr. 1 - september 2011 i.s.m. Marketing OBA ® 2011Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den HoutenDruk Corelio Printing Oplage 95.000

Page 16: OBA Journaal september 2011

Binnenkort bij de OBA:

Literaire lezing door Stine Jensen Jeugdtheatervoorstelling RupsjeExpositie HEMA ontwerpwedstrijd 2011Interview met Remco Campert en Ronald Giphart Boekverfilming SpoorloosExpositie Willem Frederik Hermans terug in AmsterdamLiteraire ontmoeting met Midas DekkersPoëzie met Neeltje Maria MinExpositie Everydaygraphics Pieter Steinz over Het leven is vurrukkullukJeugdtheatervoorstelling Peter Pan en de verloren jongensExpositie Streets of Rio

Kijk voor een uitgebreid overzicht van alle lezingen, concerten en theatervoorstellingen bij de OBA op www.oba.nl/agenda. Hier kunt u tevens terecht voor data, locaties, kaartverkoop en reserveren.

www.oba.nl

Het nieuwe culturele seizoen is begonnen.