OBA april 2013

Click here to load reader

 • date post

  30-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

OBA april 2013. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Transcript of OBA april 2013

 • 1obaaprilwww.oba.nlnr. 8 - april 2013

  Expositie Cruz y Ortizwerk van de architecten van het Rijksmuseum vanaf 19 april Centrale Bibliotheek

  Frits van OostromWereld in woorden de literatuur in de 14e eeuw dinsdag 23 april Centrale Bibliotheek

  Verhalen maken en presenteren cursus van Anne van Delft vrijdag 5,12,19 en 26 april Bibliotheek Oosterpark

 • 2o

  ba

  apri

  l

  colu

  mn

  Cultureel AmsterdamApril staat voor de OBA in het teken van ons eigen Amsterdam, waar-bij met name de heropening van het Rijksmuseum op zaterdag 13 april aandacht krijgt. Allereerst natuurlijk met de prachtige kunstboeken-collectie van de OBA, waaronder een landelijk befaamde verzameling catalogi van vroegere exposities.

  Op 19 april opent de OBA een expositie ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum. In de expositie Cruz y Ortiz architecten, het Rijksmuseum en meer worden twintig projecten van het architectenbureau Cruz y Ortiz, dat verantwoordelijk was voor de renovatie van het Rijksmuseum, gepresenteerd. De tentoonstelling maakt onder andere duidelijk vanuit welke visie het oude gebouw is aangepakt.

  Daarnaast organiseert de OBA in samenwerking met het Stadswandel-kantoor diverse architectuurwandelingen in Amsterdam. Op 13 april in Amsterdam Nieuw West (start: Bibliotheek Slotermeer) en op 27 april in Amsterdam Noord (start: Bibliotheek Banne Buiksloot). Kijk voor de overige wandelingen dit jaar op www.oba.nl/agenda.

  Er is prachtige literatuur geschreven over Amsterdam Oost. Verhalen die inspireren om door te vertellen en verhalen waardoor je zelf op nieuwe verhalen komt. Hoe kunt u uw verhaal maken over uw stukje stad? Dat leert vertelster Anne van Delft in een cursus verhalen maken en presenteren in vier lessen. De cursus wordt gegeven in Bibliotheek Oosterpark en nieuwe verhalen kunnen worden voorgedragen op het festival Live Oost op 9 juni.

  Ook de natuur in Amsterdam wordt niet vergeten. Stadsecoloog Remco Daalder kent elk stukje natuur in Amsterdam en komt daar op 23 april over vertellen in Bibliotheek Watergraafsmeer.

  Tenslotte vraag ik graag uw aandacht voor de lezing Frits van Oostrom over zijn net uitgekomen en veelgeprezen boek Wereld in woorden over de literatuur in de veertiende eeuw. Hij verzorgt hierover een lezing in het Theater van t Woord op dinsdag 23 april.

  April belooft voor Amsterdam dus een topmaand te worden op cultu-reel gebied. De OBA helpt u graag om daarvoor in de juiste stemming te komen.

  Hans van VelzenDirecteur OBA

  toegangskaarten kopen voor OBA-activiteitenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mail-box. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

  Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de con-tactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vestigingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

  Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

  word lidBoeken, cds, dvds, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle 27 OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adre-slegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

  abonnementen en tarieven 2013: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

  Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 17,50 17,50 17,50 17,50 Leenpas 32,50 22,50 22,50 17,50 Leenpas+ 52,50 42,50 42,50 37,50 Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,- Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

  www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

  nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

  www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

 • 3Wat is de beste plek om de komende tijd het heropende Rijksmuseum te gaan bekijken? Misschien niet eens het Rijksmuseum zelf. Niet alleen omdat daar natuurlijk de eerste maanden na de opening complete volksmassas door de gangen stiefelen die het gebouw en de collectie aan het oog onttrekken. Maar ook omdat de ingrepen die de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz in het oude gebouw van Cuypers hebben gepleegd, zo onnadrukkelijk zijn. Wie wil weten vanuit welke visie het gebouw is aangepakt, kan beter naar de OBA komen. In de expozaal van de Centrale Bibliotheek heb-ben Cruz y Ortiz een expositie ingericht die het verhaal achter de renovatie vertelt. Al mag dat eigenlijk geen verhaal heten. Want dat is nou juist het adagio van Cruz y Ortiz: Een gebouw moet geen verhaal vertellen.Muriel Huisman, directeur van de Amsterdamse vestiging van Cruz y Ortis, licht die paradox toe. Om een verhaal te vertellen moet je een andere kunstvorm gebruiken dan architectuur. Gebou-wen zijn er om gebruikt te worden. Gebruikers zitten er niet op te wachten dagelijks met het verhaal van een architect geconfronteerd te wor-den. Zeker omdat dat vaak ook nog een verhaal is dat je als gebruiker niet kunt volgen.Het is natuurlijk niet niets, wat Cruz y Ortiz heb-

  ben gedaan in het Rijks. Er is een nieuwe ingang gecreerd, in het midden van het gebouw, in de beruchte passage. De lichthoven die in de naoorlogse jaren waren volgebouwd zijn opengebroken en van een glazen overkap-ping voorzien. Nieuw is ook het paviljoen voor Aziatische kunst, en de nieuwe dienstingang met een ondergrondse doorgang naar het museum. De gewelven van het gebouw zijn weer zichtbaar gemaakt, evenals de decoraties die onder een laag pleisterwerk waren verdwenen. Maar dit alles is gebeurd zonder een nadrukkelijk contrast aan te brengen tussen oud en nieuw. Het moet zijn of het oude en het nieuwe altijd al parallel aan elkaar hebben bestaan. Muriel Huisman: Het kenmerkende van het gebouw van Cuypers is de robuustheid en de veelheid aan decoraties. Die decoraties gaan we niet imiteren, dat zou een flimsy resultaat opleveren, goedkoop. Het nieuwe materiaal dat we inbrengen is net zo solide en robuust als het materiaal van het oor-spronkelijke gebouw. In de nieuwe detaillering nemen we de massiviteit van het oude gebouw mee. Het is een ambachtelijke restauratie gewor-den, zoals dat hoort, maar niet heel gebruikelijk is in Nederland. Restaurateur is een ambachtelijk vak, daar hoort geen prefab in thuis.Dit verhaal, dat als verhaal niet zichtbaar mag zijn in het Rijksmuseum zelf, wordt verteld op

  de tentoonstelling in de OBA. Het laat zich niet alleen aflezen uit het deel van de expositie dat is gewijd aan het Rijksmuseum, maar natuurlijk ook uit de eerdere projecten van het 39-jarige architectenbureau, waarvan er 20 op de expo-sitie worden gepresenteerd. Zoals treinstations (Sevilla en Bazel), het atletiekstadion en het nieuwe voetbalstadion van Atltico (Madrid), het Olympisch stadion (Sevilla) en het Doana-bezoekerscentrum. Van deze zeer uiteenlopende projecten, die in werkelijkheid allemaal een zeer verschillende schaal hebben, zijn kleine maquettes gexposeerd, met allemaal dezelfde afmetingen, waardoor de overeenkomsten in vorm zichtbaar worden. Ook voor de architectuurleek. Muriel Huisman: Laatst kwam er bij ons een baksteenleverancier kijken, die wist weinig van architectuur, wilde wel graag weten waarvoor zijn stenen gebruikt werden. Ook hij herkende bepaalde kwaliteiten en karakteristieken in ons werk. Helderheid. Eenduidigheid. Allemaal zaken waar je niet te lang over moet praten, maar vooral naar moet komen kijken. Dat kan in de OBA vanaf 19 april; dan wordt om 17.00 uur de tentoonstelling officieel geopend.

  20 april t/m 13 juni, Centrale Bibliotheek, expozaal

  Het vernieuwde Rijksmuseum zien? Kom naar de OBA. Daar hebben de architecten van de renovatie een tentoonstelling ingericht, die misschien nog wel beter dan het Rijksmuseum zelf duidelijk maakt vanuit welke visie het oude gebouw is aangepakt. door Ilse Bos

  Cruz y Ortiz, architecten van het vernieuwde Rijksmuseum:

  Een gebouw moet geen verhaal vertellen

 • 4o

  ba

  apri

  l

  them

  a va

  n d

  e m

  aand

  de

  lene

  r Amsterdam 2013 in de OBA

  Het zal u niet ontgaan zijn: 2013 is voor Amsterdam een jubeljaar. De OBA jubelt mee. Deze maand zijn er in alle bibliotheken activiteiten die ons eraan herinneren in wat voor bijzondere stad we eigenlijk rondlopen.

  Mevrouw P.B. Groen-Abma (89)

  Lid van de OBASinds een jaar of vier, vijf weer. Toen mijn man was overleden zei mijn dochter: Mam, ga toch weer eens naar de bibliotheek. Dat deed ik vroeger ook altijd. Dan heb ik wat omhanden.

  Vaste filiaalAltijd Bibliotheek Oosterpark. Ik woon in de buurt. Ik loop hier nog zelf naartoe, zonder rollator.

  BezoekfrequentieEen of twee keer in de week. Ik leen een boek of ik ga tijdschriften lezen.

  Laatstgeleende itemHoe het boek heette weet ik niet meer. Ik heb het net ingeleverd. Het las vlot weg, dat weet ik nog wel. Vroeger las ik graag de boeken van Jan de Hartog. Zon trilogie. Mijn man heb ik daarmee ook aan het lezen gekregen. Dat was eigenlijk niet zon lezer, hij had geen geduld. Hij keek altijd meteen achterin hoe het afliep.

  ZoekmethodeIk loop langs de kasten en zoek een boek uit dat me trekt.

  Eerste bibliotheekherinneringToen ik een jaar of 15 was kwam ik voor het eerst in een bibliotheek. In de buurt van de Nassaukade. En daarna ben ik wel zon dertig jaar lid geweest. Je had toen ook van die winkeltjes waar ze boeken uitleenden, niet zo groot en goed verzorgd als een echte biblio-theek, maar toch heel plezierig. Mijn vader en moeder en mijn broer en ik waren allemaal echte lezers. Er moesten altijd boeken in de rondte zijn. En dat heb ik nog steeds. Ik heb het ook op mijn dochter overgebracht. Laatst ben ik met haar, mijn kleindochter en mijn achterkleinkind van 2 maanden naar Lanzarote geweest. We hadden allemaal een lading boe-ken onderin de koffer.

  GeheimtipAf en toe verkoopt de bibliotheek ook boeken, als ze verouderd zijn. Voor 50 cent, dus dat is niet te gek. Dan koop ik er altijd een paar, want dan heb ik boeken thuis, voor als ik een keer niet goed word. Voorlopig mag ik gelukkig niet mopperen!

 • 5Wandelen met Willem van ToornWillem van Toorn is schrijver van onder andere De Rivier en Pestvogels. Beide boeken spelen zich af in de Baarsjes. Ben Berndsen, actief bij het Historisch Archief de Baarsjes, ontwikkelde een wandeling door de buurt waarin veel plek-ken uit de verhalen van de schrijver aangedaan worden. Willem van Toorn zelf leest tijdens de wandeling fragmenten uit zijn verhalen voor. In Bibliotheek Mercatorplein is daarnaast een expositie te zien over zijn werk. De start van de wandeling is bij het Historisch Archief de Baarsjes op het Columbusplein 233.zaterdag 6 april, 14.00 uur, Bibliotheek Mercatorplein

  Stadsecoloog Remco Daalder Het barst van de planten en dieren in Amster-dam: er komen dertig soorten zoogdieren voor, er zwemmen zeventig soorten vissen rond en er broeden honderdvijftig verschillende soorten vogels. Als stadsecoloog kent Remco Daalder ze allemaal. Hij vertelt er zeer aanstekelijk over in het boekje Natuurlijk Amsterdam, n in de lezing die hij komt geven in Bibliotheek Watergraafsmeer. dinsdag 23 april, 20.00 uur, Bibliotheek Watergraafsmeer

  Banne, Tuindorp Oostzaan, Molenwijk en NDSMHet Stadswandelkantoor neemt u mee door het schilderachtige ommeland van Amsterdam. Hier is zon beetje de hele ontwikkeling van Amsterdam-Noord van de laatste honderd jaar te zien. Voorafgaand kunt in de bibliotheek luisteren naar een inleiding over de geschiedenis, architectuur en stedenbouw van het gebied. zaterdag 27 april, 13.00 uur, Bibliotheek Banne Buiksloot

  Post CS, fotos van Chidi OnwukaEind 2010, begin 2011 werd het Post CS Gebouw afgebroken. Dit was het voormalige postkan-toor vlakbij het Amsterdamse Centraal Station, tijdelijk onderdak voor onder meer het Stedelijk Museum. Fotograaf Chidi Onwuka legde het indrukwekkende sloopproces vast, tegen de achtergrond van het Oosterdok, het Scheep-vaartmuseum, NEMO, het Conservatorium en de OBA. Op de fotogalerij zijn deze bijzondere fotos te zien. De plek waar het Post CS Gebouw stond is nu leeg: het is een meertje geworden met een hek erom, te zien als u vanuit de OBA naar links gaat, voorbij het Conservatorium. 5 april t/m 31 mei, Centrale Bibliotheek, fotogalerij

  De Poezenboot in het Singel Natalie Westerbeek komt voorlezen. Ken je de Poezenboot op de Amsterdamse gracht? Nelleke de Boorder schreef er een boek over, De Poezenboot. Wij gaan dit boek ontdekken, horen wat Soesje, het gevonden poesje meemaakt, praten over poezen, boten en lezen. Doe je mee? Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en hun ouders.

  woensdag 10 april, 14.30 uur, Bibliotheek Bos en Lommerwoensdag 17 april, 14.30 uur, Bibliotheek Spaarndammerbuurtwoensdag 24 april, 14.30 uur, Bibliotheek Kinkerbuurt

  De verhalenwinkel in Oost: cursus verhalen maken en presenterenEr is veel gebeurd in Amsterdam Oost en daar zijn ook prachtige verhalen over geschreven. Verhalen die inspireren om door te vertellen en verhalen waardoor je zelf op nieuwe, andere verhalen komt. Als u zelf wilt ontdekken hoe u verhalen kunt maken over uw eigen stukje stad, kunt u deelnemen aan een vierdelige cursus van De Verhalenwinkel, onder leiding van de ervaren vertelster Anne van Delft. Daarna kunt u met uw verhaal deelnemen aan het festival Live Oost op 9 juni 2013. vrijdag 5, 12, 19 en 26 april, 9.45-11.45 uur, Bibliotheek Oosterpark

  Aap en mol in het RijksmuseumHet Rijksmuseum gaat weer open, en Gitte Spee is dit jaar 30 jaar illustrator. Twee redenen dus voor het verschijnen van feestboek Aap & Mol in het Rijksmuseum, waarvan je deze maand de originele tekeningen kunt bekijken op de jeugdetage van de Centrale Bibliotheek. Mol graaft een gang en komt per ongeluk uit in het museum. Hij vindt het er zo mooi dat hij gauw zijn vriend Aap erbij haalt. Hier woont vast de koningin, zegt Aap, en samen gaan ze op zoek. Ze komen langs prachtige kunst-werken. Maar zullen ze ook de koningin vinden?6 maart t/m 19 mei, Centrale Bibliotheek, jeugdetage

  illustratie Gitte Sp

  ee

 • 6o

  ba

  apri

  lce

  ntru

  m

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ac

  tivi

  teit

  en

  centrum

  uitg

  elic

  ht

  Op een klein stationnetjeTheatergroep Winterberg/STIP brengt een feelgood voorstelling met een rauw randje.De tweeling Puk en Willie woont op het stationnetje van een verlaten stad. Het liefst eten ze elke dag taart. Maar ze hebben geen geld. Dus gaan ze inbreken bij de rijke meneer Van Vlaanderen, die in het grote huis op de berg woont. Maar in plaats van geld vinden ze brieven. Die veranderen hun leven op slag, n dat van meneer van Vlaanderen! Voor kinderen vanaf 4 jaar. Organisatie in samenwerking met Jeugdtheater De Krakeling op locatie. zondag 21 april, 15.00, Centrale Bibliotheek, Theater van t Woord

  Centrale BibliotheekVier feest met Dikkie Dik! opening van de expositiewo 3, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater en Kinderlab; gratis; reserveren verplichtIn 1978 kwam Dikkie Dik tot leven in de boeken van Jet Boeke. Dat Dikkie Dik alweer 35 jaar is, viert de OBA met een tentoonstelling. De Bibliobios. 9-12 jaarza 6, 16.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; 5,-; met OBA-pas gratisKom kijken naar een mooie kinderfilm!De Bibliobios. 5-8 jaarzo 7, 15.00 uur Zie za 6De Boekverfilming: Oblomovdi 9, 14.00 uurTheater van t Woord; 10,-; met OBA-pas 5,-Film van van Nikita Michalkov, 1979 naar de gelijknamige roman van Ivan Gontsjarov. Met inleiding door Michel Krielaars (NRC).Aap en Mol in het Rijksmuseum - opening van de expositiewo 10, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater en Kinderlab; gratis; reserveren verplichtGitte Spee komt voorlezen, tekenen, vertellen en je mag zelf ook aan de slag. Zie ook pagina 5De Bibliobios. 9-12 jaarza 13, 16.00 uur Zie za 6Read My Worldzo 14, 15.00 uurCultuurplein, 2e etage; vrije inloopProgramma in aanloop naar Interna-tionaal Literatuurfestival Amsterdam met diverse auteurs en dichters. Mmv Egyptische schrijfster/vertelster Abeer Soliman. Engelstalig programma.

  Kinderworkshop: Ex libris. 7+zo 14, 15.00 uurKinderlab; 7,50; met OBA-pas 3,75Met een ex libris stempel in je eigen boeken laat je zien dat je de eigenaar bent. Olv De Kinderacademie.De Bibliobios. 5-8 jaarzo 14, 15.00 uur Zie za 6Pozie op zondag: Emma Crebolderzo 14, 16.00 uurCarmiggeltzaal; 7,50; met OBA-pas 3,75Ineke Holzhaus, dichter en theaterma-ker, leest teksten van dichters die niet vergeten mogen worden. Deze maand is Emma Crebolder te gast. Crebolder publiceerde gedichten en met haar laatste twee bundels bereikt ze een groot publiek. Ze leest uit Vergeten en Vallen. Ineke Holzhaus leest voor uit De deur van Bert Schierbeek.Nationale Tuinontwerpdag: Bloem van twee landendo 18, 10.00-22.00 uurMulischzaal; gratisHet bijzondere maar vrijwel onbe-kende verhaal van de hyacint. Film van Remmelt Lukkien gemaakt ihkv 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Doorlopend te zien. Zie ook pagina 7Nationale Tuinontwerpdag: Tuin-ontwerp spreekuurvr 19, 10.00-16.00 uurEntreehal; gratis; reserveren verplichtDe Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) organiseert de Nationale Tuinontwerpdag. Neem basisinforma-tie zoals afmetingen, ligging, fotos of een schetsje e.d. van uw tuin mee en leg uw vragen voor aan tuinarchitect Miek Witsenburg. Max. 20 minuten per deelnemer.

  Nationale Tuinontwerpdag: Bloem van twee landenvr 19, 10.00-12.00 en 17.00-22.00 uur; Mulischzaal; gratisZie do 18Durftevragenvr 19, 13.00 uurHeeft u een vraag, droom of project waar u wel wat hulp bij kunt gebrui-ken? Wilt u uw kennis, ervaring en/of netwerk delen met anderen? Doe dan mee aan de workshop Durftevragen.Toegangsprijs op basis van waardebe-paling achteraf. Reserveren verplichtEurope Direct Xtra: Bespaar op energie in Amsterdamza 20, 14.00 uurEntreehal; vrije inloopReeks van maandelijkse spreekuren georganiseerd door Europe Direct Amsterdam. Deze maand: besparen op energie. Hoe kan uw energiere-kening als Amsterdamse burger of bedrijf betaalbaar blijven? Hoe kan de CO2-uitstoot van de stad omlaag? Hoe zit het met het creren van groe-ne banen? Krijg antwoord op deze en andere vragen van Stephanie van de Wiel, medewerker van het Program-mabureau Klimaat en Energie. De Bibliobios. 9-12 jaarza 20, 16.00 uur Zie za 6Lunchconcert: Matthias Sigurdsson klarinet; Christos Papandreopoulos pianozo 21, 12.00 uurEntreehal; vrije inloopConcert door studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Ze spelen werken van o.a. Brahms (Sonata nr. 2 voor klarinet), Berg (Werken voor klarinet en piano). Vooraf introductie en interview door Ton Meijer.Op een klein stationnetje. 4+zo 21, 15.00 uur; 15,-; met OBA-pas 7,50

  foto Billie Glaser

  beeld

  No

  a Verho

  fstad

 • 7

  cent

  rum

  centrumui

  tgel

  icht

  Een tweeling woont in een piepklein huisje boven een stationnetje. Ze eten het liefst taart, maar het geld is op. Daarom gaan ze inbreken bij een rijke meneer. Door Tg. Winterberg.De Bibliobios. 5-8 jaarzo 21, 15.00 uur Zie za 6Frits van Oostromdi 23, 20.00 uurTheater van t Woord; gratis; reser-veren verplichtFrits van Oostrom heeft het in zijn boek Wereld in woorden over de roemruchte veertiende eeuw. Een bonte stoet van teksten en schrijvers trekt voorbij. Ism uitgeverij Prometheus/Bert Bakker en Island Bookstore. Zie ook pagina 8Open podiumza 27, 15.00 uurCultuurplein op de 2e etage; vrije inloop

  Voor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daar-naar wil komen luisteren.De Bibliobios. 9-12 jaarza 27, 16.00 uurZie za 6Ons leven met Reve - opening van de expositiezo 28, 15.00 uur Cultuurplein op de 2e etage; gratisTijdens de opening worden frag-menten voorgelezen uit Ons Leven met Reve van Willem van Albada en Hendrik van Manen en uit brieven van Gerard Reve aan Teigetje en Woelrat. Het boek is te koop en kan desge-wenst gesigneerd worden door de auteurs.De Bibliobios. 5-8 jaarzo 28, 15.00 uurZie za 6

  Centrale BibliotheekHet Muizenhuispermanent Het Muizenhuis van Karina Schaapman is te bezoeken op de jeugdetage.Stef Kreymborg - Klaagmuur van eenzame sokkensinds 28 juni 2012 Iedereen kent het fenomeen van sokken die in de was verweesd raken. Gentrigeerd door dit mysterie verzamelde beeldend kunstenaar Stef Kreymborg via oproepen in de media duizenden eenzame sokken. Op de 5e etage. Gender as a performancet/m 12 april Fotoserie van Chris Rijksen, winnaar van de Pride Photo Award 2012.Op het IHLIA-plein op de 6e etage.

  Nationale tuinontwerpdagHet is april, en al doet die wat hij wil, we kunnen vast wel een middagje in de tuin zitten. Daarom is in april de Nationale Tuinontwerpdag (18 april). In de OBA wordt die dag doorlopend de film Een bloem van twee landen vertoond, waarin het bijzondere, maar vrijwel onbekende verhaal wordt verteld van de even Turkse als Neder-landse hyacint. Voor wie niet alleen in de tuin wil zitten, maar nu echt eens de tuin goed aan wil pakken is er een tuinontwerpspreekuur waarin u tuinarchitecte Miek Witsenburg kunt raadplegen over ontwerp, aanleg en onderhoud van uw tuin. Een bloem van twee landen, donderdag 18 april, 10.00-22.00 uur en vrijdag 19 april, 10.00-12.00 uur en 17.00-22.00 uur, Centrale Bibliotheek, Harry MulischzaalTuinontwerpspreekuur, vrijdag 19 april, 10.00-16.00 uur, Centrale Bibliotheek, entreehal

  beeld Gerrie Hondius

  zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ex

  po

  siti

  es

  Prof. Turan Bakir bij paneel met Iznik tegels met bloemmotief

 • 8o

  ba

  apri

  lcentrum

  cent

  rum

  uitg

  elic

  ht

  Aap en mol in het Rijksmuseumt/m 19 mei Originele illustraties van Gitte Spee. Expositie ter gelegenheid van het 30 jarig jubileum van Gitte Spee als illustrator en de opening van het Rijksmuseum. Op de jeugdetage. Zie ook pagina 5Het meisje met de gouden jurkt/m 19 mei Het verhaal van de totstandkoming van s werelds beroemdste schutters-stuk De Nachtwacht. Het verhaal door de ogen van schrijver Jan Paul Schut-ten en met illustraties van Martijn van der Linden. Op de jeugdetage.Vier feest met Dikkie Dik!3 april t/m 19 mei Dat onze poezenvriend alweer 35 jaar is, vieren we met o.a. een tentoonstel-ling die bestaat uit tekeningen van Dikkie Dik die Jet Boeke door de jaren heen maakte. In de vitrines liggen voorwerpen die de geschiedenis van Dikkie Dik laten zien!Op de jeugd-etage.Complicidades, Diego y Frida4 april t/m 26 mei Zwart-wit fotos (uit de periode 1910-1955) over de Mexicaanse kunstenaars Frida Kahlo en Diego Rivera. Op de 3e etage.Van boekbinden tot kartonnage5 t/m 29 april Eveline Overdijk heeft speciaal een tentoonstelling samengesteld waarin zij zelfgemaakte kartonnage en boe-ken van vroeger en nu gecombineerd heeft. In vitrines op de 2e etage.Post Post CS, fotos van de afbraak van het Post CS Gebouw5 april t/m 31 mei Fotos van Chidi Onwuka: het Post CS Gebouw; voormalige postkantoor vlakbij het Centraal Station. Op de Fotogalerij.

  Objecten Stef Kreymborg5 t/m 29 april Stef Kreymborg maakt monumentale werken in strekkende meters voor aan de wand, zoals de Klaagmuur of, zoals in dit geval losse ruimtelijke objecten in de vitrines. In vitrines op de 4e en 5e etage.Verloren voorwerpen: transgender beeldproductie19 april t/m 21 juli Een verkenning rondom de politiek bij het scheppen en behouden van trans-gender beelden. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.Cruz y Ortiz architecten, Het Rijks-museum en meer20 april t/m 13 juni Tentoonstelling in het kader van het heropende Rijksmuseum. De tentoon-stelling geeft een goed overzicht van het werk van het Spaanse architec-tenbureau Cruz y Ortiz, dat verant-woordelijk was voor de renovatie van het Rijksmuseum. In de tentoonstel-ling zijn, naast de renovatie van het museum, 20 projecten uit het 39-jarige bestaan van het architectenbureau gepresenteerd. In de Expozaal.Ons leven met Reve - Gerard Reve, Teigetje & Woelrat28 april t/m 21 juli Verhalen en fotos uit de periode waarin Willem van Albada en Hendrik van Manen met de schrijver Gerard Reve samenleefden. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.

  Nederlandse literatuur in de 14e eeuwLiteratuurwetenschapper Frits van Oostrom opent met zijn boek Wereld in woorden een nieuw venster op de veertiende eeuw. Het is de eeuw van de pest en nog veel meer onheil. Maar ook een eeuw van grote creativiteit - zoals blijkt uit de Nederlandse literatuur in deze periode. De alom vereerde mysticus Jan van Ruusbroec leefde in deze eeuw, maar ook rebelse geesten zoals de anonieme schrijver van een nepdialoog tussen meister Eckhart en een leek (de liefhebbende ziel is gelukzaliger op bed dan in de kerk). Bloedstollende chi-rurgische geschriften naast tegeltjeswijsheden. De vier zwarte zwanen van de Abele spelen, de schuine humor van de zogenaamde boerden, het altijd weer ontroerende Egidiuslied. Zowel grote klassiekers als obscure teksten komen aan de orde.dinsdag 23 april, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van t Woord

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uur (muv de data waarop er een andere activiteit is, zie agenda (wo 3/wo 10))Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopelke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

  foto Bo

  b B

  ronsho

  ff

 • 9Banne BuikslootInternetintroductiedo 4, 11.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstBanne, Tuindorp Oostzaan, Molen-wijk en NDSM

  za 27, 13.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-Architectuurrondleiding.

  HagedoornpleinInternetintroductiedi 16, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis

  MolenwijkInternetintroductiedo 11, 12.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWonen, leven en werken in de tuindorpendo 18, 19.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstTon van Baardwijk en Marten Wijbenga over de architectuur van Boeijenga die Vogeldorp (1916), Disteldorp (1919) en het herop-voedingsdorp Asterdorp (1926) heeft ontworpen. Zie hierboven.

  NieuwendamWaterlandplein got talentza 6, 14.00 uur; vrije inloop

  Opening van het pilot podium dat er tot en met juni staat. Placemakers, leerlingen van het Bredero Lyceum, de modestraat en de OBA bieden aan jong en ouder talent uit de buurt een podium.Internetintroductiema 8, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstBig Fiveza 27, 12.00 uur; gratis; reserveren gewenstOp ontdekkingstocht op de fiets door groen Noord. Ontdek de verrassende flora en fauna onder leiding van stads-deelecoloog Fred Haaijen.

  Banne Buiksloot100 Jaar ENTOSt/m 29 april In 1913 werd de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling Op Scheepvaartge-bied georganiseerd. Expositie met unieke materialen.Viltobjectent/m 29 april Gemaakt door Marion Zeilstra en Annemiek Damstra.

  HagedoornpleinDre Stellingt/m 29 april Fotografie.Paul Berkholstt/m 29 april Aquarellen en gemengde techniek: Hollandse landschappen en bloemen, niet natuurgetrouw, maar wel de impressie.

  MolenwijkJan Schindler1 t/m 29 april Etsen.

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

  Voorleesservice: ; 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, elke vr, 15.30 uur

  Service ochtend; vrije inloopBanne Buiksloot, elke vr, 10.00 uurMolenwijk, elke wo, 10.00 uur

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopNieuwendam, elke vr, 10.00 uur

  Woningspreekuur; vrije inloopBanne Buiksloot, elke wo, 10.30 uurMolenwijk, elke do, 14.00 uur

  Per 1 maart zijn de openingstijden van de bibliotheken in Noord gewijzigd. Bibliotheek Banne Buiksloot en Hagedoornplein gaan op vrijdag later open, Bibliotheek Molenwijk en Nieuwendam gaan op maandag eerder dicht. Kijk voor alle openingstijden op pagina 15 of op www.oba.nl/ vestigingen

  noord m

  eer

  wet

  en, z

  ie w

  ww

  .ob

  a.nl

  /ag

  end

  a ac

  tivi

  teit

  en

  TuindorpenTon van Baardwijk en Marten Wijbenga van Historisch Archief Tuindorp Oostzaan geven een toelichting op het werk van architect Boeijenga, die Vogeldorp (1916), Disteldorp (1919) en het her-opvoedingsdorp Asterdorp (1926) ontwierp. Maar ze vertellen ook over de bewoners van weleer: waar gingen ze naar school, waar werkten ze, hoe gingen ze met elkaar om? donderdag 18 april, 19.30 uur, Bibliotheek Molenwijk

  uitg

  elic

  ht

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ex

  po

  siti

  es

  noo

  rd

 • 10o

  ba

  apri

  lIndische BuurtWorkshop collage maken. 8+wo 10, 15.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstHeb je een lievelingsboek? Neem het mee, of zoek het op in de bieb. Bij de mooiste zin uit het boek maak je een collage.Workshop sieraden maken voor volwassenenvr 12, 10.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstIn deze workshop kunnen deelnemers onder leiding van Brigitta aan de slag met allerlei materialen om zelf een bijzonder sieraad te maken. Olv Brigitta Ruven.1000 jaar Amsterdamdi 16, 20.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstIn zijn boek 1000 jaar Amsterdam vertelt Fred Feddes over de geschie-denis van de ruimtelijke ordening, en in deze lezing legt hij het accent op Amsterdam Oost.

  OosterparkDe verhalenwinkel in Oost: Cursus verhalen maken en presenterenvr 5, 9.45 uur; 60,-; met OBA-pas 40,- (4 lessen van 2 uur)Vertelster Anne van Delft leert u in deze cursus hoe u kunt vertellen en schrijven over grote en kleine gebeur-tenissen van vroeger en nu. Andere data 12, 19 en 26 april. Aanmelden [email protected] verhalenwinkel in Oost: Cursus verhalen maken en presenterenvr 12, 9.45 uurZie vr 5Boekstart: Mama is lief!wo 17, 10.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVoorlezen, dansen en zingen voor babys en dreumessen.

  De verhalenwinkel in Oost: Cursus verhalen maken en presenterenvr 19, 9.45 uurZie vr 5De verhalenwinkel in Oost: Cursus verhalen maken en presenterenvr 26, 9.45 uurZie vr 5

  WatergraafsmeerRemco Daalder over Natuurlijk Amsterdamdi 23, 20.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstBioloog Remco Daalder, bekend van zijn boeken over de stadsnatuur in Amsterdam, komt vertellen over zijn nieuwe boek en nieuwste vondsten.

  Indische BuurtMarion Moliert/m 26 april Schilderijen met als thema: dans, muziek en portretten.Brigitta Ruven - Sieradent/m 26 april Objectachtige sieraden.

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, elke wo, 13.30 uur.Voor kinderen van 4 tot 8 jaar onder begeleiding van een ouderOosterpark, elke za, 14.30 uur. Vanaf 3 jaar Watergraafsmeer, elke za, 12.00 uur

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenIndische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur

  Spreekuur Samenspraak; vrije inloopIndische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

  oost

  uitg

  elic

  ht

  oo

  st

  1000 jaar AmsterdamHoe zag het gebied van Amsterdam eruit voor Amsterdam bestond? Waarom verschilt de Jordaan zo sterk van de grachtengordel? Staat het Centraal Station op de juiste plek? Waardoor kwam de indrukwekkende Amsterdamse planningsmachine rond 1970 tot stilstand, en wat gebeurde daarna? In zijn boek 1000 jaar Amsterdam vertelt Fred Feddes over de geschiedenis van de ruimtelijke ordening. Hij komt er een lezing over houden, waarin hij het accent zal leggen op de ontwikkeling van Amsterdam Oost.dinsdag 16 april, 20.00 uur, Bibliotheek Indische Buurtdonderdag 25 april, 20.00 uur, Bibliotheek Mercatorplein

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ac

  tivi

  teit

  en

  foto Koos Breukel

  mee

  r w

  etn,

  zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/e

  xpo

  siti

  e ex

  po

  siti

  es

 • 11GeuzenveldKinderjuryclubma 8, 15.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratisKom meepraten over leuke boeken, kom vertellen en stemmen op je fa-voriete boek? Heb je tips voor andere kinderen? Welk boek moet iedereen volgens jou lezen? Wil je weten hoe je een leuk boek kunt kiezen?Kinderjuryclubma 15, 15.30 uur Zie ma 8Workshop Internetdi 16, 9.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVoor beginners.Kinderjuryclubma 22, 15.30 uur Zie ma 8Kinderjuryclubma 29, 15.30 uur Zie ma 8

  OsdorpKinderjuryclubma 8, 16.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisZie Bibliotheek Geuzenveld ma 8Workshop Internetdo 11, 12.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVoor beginners.Kinderjuryclubma 15, 16.00 uur Zie ma 8Bevrijdingsfestival. 6-12 jaarwo 17, 15.00 uurIn aanloop naar het bevrijdingsfestival in mei, kunnen kinderen in Nieuw-West alvast hun eigen vrijheid vieren.Kinderjuryclubma 22, 16.00 uur Zie ma 8Workshop Twitterdo 25, 12.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstPraat mee in 140 tekens! In deze workshop leert u de basisbeginselen van Twitter.Visible faces - dialoogdo 25, 19.30 uur; gratisDialoog nav de gelijknamige tentoon-stelling. Fotografe Cigdem Yuksel maakte portretten van Turkse homos en lesbiennes om diversiteit binnen de gemeenschap bespreekbaar te maken.Kinderjuryclubma 29, 16.00 uur Zie ma 8

  Overtoomse VeldFilmleesclub. 8-11 jaarwo 17, 15.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisVertoning van een film over een goed B-boek.

  SlotermeerWorkshop Internetdi 2, 9.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVoor beginners.Wandeling door Nieuw-West: Slotermeer en het Van Eesteren Museumza 13, 13.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren verplichtDeze wandeling gaat door een van de belangrijkste hoofdstukken uit de Amsterdamse architectuurgeschiede-nis: het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van de beroemde stedenbouw-kundige Cornelis van Eesteren.Architectuur voor dieren. 6-9 jaarwo 24, 15.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKies je lievelingsdier en bouw er een geschikt huis voor. Onder begeleiding van een architect in opleiding bouw je je eigen huis met gerecyclede materialen.

  SlotervaartArchitectuur voor dieren. 6-9 jaar

  wo 10, 15.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKies je lievelingsdier en bouw er een geschikt huis voor. Onder begeleiding van een architect in opleiding bouw je je eigen huis met gerecyclede materialen.Workshop Internetma 15, 9.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVoor beginners.Workshop Twitterdo 18, 12.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bibliotheek Osdorp do 25

  GeuzenveldNieuw West - In the picturet/m 29 april Fotografen Thomas Heere en Petra van Velzen en journaliste Dorndel Overmars verzamelen sinds het Sloterplasfestival in de zomer van 2011 portretten en verhalen uit Nieuw West.Het geluk van ...t/m 31 mei Wat maakt gelukkig? De afgelopen maanden heeft een groep bewoners uit Nieuw-West gewerkt aan het ma-ken van fotos over geluk, olv fotograaf Thomas Heere en de Wijkaanpak.

  OsdorpVisible facest/m 29 april Fotos van Cigdem Yuksel. Portretten van Turkse lesbiennes, homos, bisek-suelen en transgenders uit Amsterdam en Istanboel.

  SlotermeerWij zijn fantasy, wij zijn fantastischt/m 29 april Fotos van Rien de Jager.

  SlotervaartKinderen van Amsterdam 2012t/m 29 april Dit mozaekkunstwerk is een weergave van de kaft van het boek Kinderen van Amsterdam van Jan Paul Schutten.

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uur. Voor kinderen van 2 tot4 jaar

  Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren

  Woonspreekuur; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woning op WoningNet. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-WestOsdorp, elke vr, 10.00 uurSlotermeer, elke di, 16.00 uur

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taalGeuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 10.00 uurOvertoomse Veld, elke vr, 11.00 uurSlotermeer en Slotervaart, elke ma, 14.00 uur

  Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam; vrije inloopelke do, 15.00-18.00 uur

  nieuw west

  nieu

  w w

  est

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ac

  tivi

  teit

  en

  exp

  osi

  ties

 • 12o

  ba

  apri

  lBos en LommerSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 5, 10.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDe Poezenboot in het Singel; voor-lezen samen met uw kindwo 10, 14.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKen je de Amsterdamse poes Soesje en de Amsterdamse Poezenboot? Die boot bestaat echt! Natalie Wester-beek komt voorlezen voor kinderen en ouders.

  KinkerbuurtSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 12, 10.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstTrojedo 18, 20.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenst

  Joost Vermeulen over de stand van zaken in het onderzoek rond Troje. Heeft de stad echt bestaan of niet?De Poezenboot in het Singel; voor-lezen samen met uw kindwo 24, 14.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bibliotheek Bos en Lommer wo 10

  MercatorpleinWandelen met Willem van Toornza 6, 14.00 uur; gratisWandeling door de buurt waar veel plekken uit de verhalen van de schrij-ver aangedaan worden. Reserveren [email protected], [email protected] van oude boeken, bijbels en ansichtkaartenza 13, 12.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis 1000 jaar Amsterdam met een geschiedenis uit De Baarsjesdo 25, 20.00 uur; 10,-; met OBA-pas 5,-Fred Feddes, de schrijver van 1000 jaar Amsterdam geeft een lezing over de ruimtelijke geschiedenis van onze stad. Amsterdam West komt ruim aan bod in zijn verhaal.Spreekuur Internet en Sociale Mediavr 26, 10.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

  Spaarndammer- buurtDe Poezenboot in het Singel; voor-lezen samen met uw kindwo 17, 14.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bibliotheek Bos en Lommer wo 10Spreekuur Internet en Sociale Mediavr 19, 10.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

  StaatsliedenbuurtSpreekuur Internet en Sociale Mediavr 12, 10.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSoundtrackcityza 20, 14.00 uur; 12,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstGroepswandeling olv de organisa-toren van de audioteour. Zij nemen de speciaal voor Soundtrackcity gepimpte koptelefoons mee.

  NassaukerkLezing door Theodor Holmandi 16, 20.00 uur; 15,-; met OBA-pas 7,50Thedor Holman over zijn nieuwe roman De grootste truc aller tijden. Kaarten bij Bibliotheek Staatslieden-buurt, Bibliotheek Spaarndammer-buurt, Island Bookstore, Westerstraat.

  Bos en LommerDe nieuwe wereldt/m 29 april Serie schilderijen over de mens in de moderne stad, van Magda Augusteijn.Wanderlustt/m 29 april

  Een foto-expositie over de meande-rende mens van Prosper de Roos.Gravures van Istanboelt/m 1 mei Met afbeeldingen uit de 18e eeuw uit de collectie van Bugra Guzay.

  MercatorpleinLeela Gort - Danst/m 2 mei De expositie bestaat uit twee delen; een zwart-wit serie met fotos van een danser en een tweede serie in kleur met fotos van bloemenIllustraties van Jona in de laptopt/m 29 april De schrijfster en journaliste Shirley Brandeis maakte en schreef samen met illustrace Wendy Goey het pren-tenboek over een meisje en haar opa: Jona in de laptop.

  Spaarndammer- buurtFemke de Groot - Wat zie jij en jij?t/m 29 april Abstracte schilderijen, gemengde techniek op doek.

  StaatsliedenbuurtWereldvrouwent/m 29 april Fotos van Massoud Memar.Saskia de Rooijt/m 29 april Beelden in de vitrine. Regelmatig zal zij haar werk verwisselen.

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammer-buurt, Staatsliedenbuurtelke wo, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar

  Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer, elke vr, 13.00 uurMercatorplein, elke do, 14.00 uurStaatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopMercatorplein, elke ma, 14.00 uur

  Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; 12,-; met OBA-pas 5,-; tijdens openingsuren

  Open leercentrum; vrije inloopSpaarndammerbuurt, elke ma, 13.00 uur

  westw

  est

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ac

  tivi

  teit

  en

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/e

  xpo

  siti

  e ex

  po

  siti

  es

  foto Renie van d

  er Putten

 • 13

  BuitenveldertOpen Joodse Huizen 2013do 4, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisGesprek met initiatiefneemster Denise Citroen over deze kleinschalige huiskamer- bijeenkomsten als nieuwe vorm van herdenken.

  CintolTheatrale presentatie How To Make Lovevr 5, 16.00 uur; vrije inloopEen kunstproject over verhalen van buurtbewoners over de liefde. Door Theatergroep JURA.

  Internetinstructiedi 9, 11.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisInternet en social media voor beginners.How To Make Love - opening van de expositieza 13, 14.00 uurZie ook vr 5Theatrale presentatie How To Make Lovevr 19, 16.00 uurZie vr 5

  Roelof HartpleinNog honderd nachtjes slapen. 3-6 jaarwo 3, 15.00 uur; 7,50; met OBA-pas 3,75; Ton Meijer leest het prentenboek van het jaar 2013 voor en sprookjes die met slapen te maken hebben. De kinderen mogen ook toneelspelen.Gesprek van het hart: Paul Spies en Daniela Hooghiemstrado 18, 18.00 uur; vrije inloopTalkshow. Jos Palm in gesprek met bekende en mindere bekende Amster-dammers en vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen. Paul Spies, directeur van het Amster-dam Museum, over 400 jaar grachten in Amsterdam en Daniela Hooghiem-stra, schrijfster, journalist gespeciali-seerd in het koningshuis. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorpro-gramma.Koninginnedag knutseldag. 3+wo 24, 15.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; Kroontjes en vlaggetjes maken.

  BuitenveldertKarin en Jos Niekel - Beestenboelt/m 29 april Schilderijen van Jose en Karin Niekels.

  CintolHTML ofwel How To Make Love1 april t/m 31 mei Kunstproject over verhalen van buurt-bewoners over de liefde.

  Olympisch KwartierMijn eigen Noord-Zuid lijnt/m 29 april Fotografie van Elisabeth van den Boogaard.Ger Beyertt/m 29 april Autodidact Ger Beyert maakt sculp-turen van keramiek van verschillende menstypen.

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaarCintol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselenRoelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar

  Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; 5,-; met OBA-pas gratisCintol, elke wo, 14.15 uurOlympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopCintol, elke ma, 14.00 uur

  Buitenveldertse Ochtend; vrije inloopBuitenveldert, elke do, 10.00 uur

  zuid

  zuid

  mee

  r w

  eten

  , zie

  ww

  w.o

  ba.

  nl/a

  gen

  da ac

  tivi

  teit

  en

  Paul Spies en Daniela HooghiemstraInterviewer Jos Palm vraagt in de maandelijkse culturele talkshow Gesprek van het hart aan bekende en mindere bekende Amsterdam-mers wat hun hart sneller doet kloppen. De gasten van april zijn Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum en Daniela Hooghiemstra, schrijfster, journalist en specialist op het gebied van het Koningshuis. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel met De boeken van Gert Jan Jimmink. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma. donderdag 18 april, 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

  uitg

  elic

  ht

  z

  ie w

  ww

  .ob

  a.nl

  /exp

  osi

  tie ex

  po

  siti

  es

 • 14o

  ba

  apri

  lBijlmercentrumWie is Anton de Kom?za 27, 14.00 uurFeestelijke bijeenkomst ihkv de expo-sitie Anton de Kom heeft het laatste woord. Toelichting op de expositie met kunst, muziek en pozie.

  OuderkerkRoos dansverhalen - Lapjesfeestwo 3, 14.00 uur; 5,-; met OBA-pas gratisEen dansverhaal gebaseerd op het prentenboek van het jaar Nog 100 nachtjes slapen van Milja Praagman.

  BijlmercentrumAnton de Kom heeft het laatste woord1 april t/m 30 mei

  Fotografie en kunst van 5 kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het werk van Anton de Kom. Ism Soul Rebel Movement.

  OuderkerkLentet/m 29 april Schilderijen van Wies Israls.

  Voorlezen; 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigersboselke wo, 15.00 uurDuivendrecht, elke wo, 11.00 uurOuderkerk, elke wo, 14.00 uur

  Ouderkerkse Ochtend; vrije inloopOuderkerk, elke wo, 10.00- 12.00 uurGezelligheid en extra service. Voor themas zie www.oba.nl/agenda

  Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopBijlmercentrum, elke vr. 13.00- 16.00 uurReigersbos, elke ma, 14.00- 17.00 uur

  Spreekuur Woningnet; vrije inloopBijlmercentrum, elke wo, 14.00-16.00 uur

  Speel-o-theek Speels goed; vrije inloopBijlmercentrum, elke ma 14.00-16.00 uur; elke wo 13.30-16.30 uur; elke vr 13.30-16.30 uurDiemen, elke wo 14.00-17.00 uur; elke za 11.00-13.00 uurIngang via de bibliotheek

  act

  ivit

  eite

  n

  zuidoost

  uitg

  elic

  ht

  zuid

  oo

  st e

  xpo

  Voorlezen in de OBA Voorlezen is leuk en bovendien goed voor de (taal)ontwikkeling van kinderen. Wist u dat een kind dat elke dag een kwartier wordt voorgele-zen wel duizend nieuwe woorden per jaar leert?In veel bibliotheken wordt daarom elke week voorgelezen. In de regio Zuidoost in de biblio-theken Bijlmercentrum, Diemen en Reigersbos bijvoorbeeld elke woensdag. Kijk voor een volledig overzicht van de voorlees-uurtjes op www.oba.nl/voorlezen.

 • cen

  trum

  nie

  uw w

  est

  no

  ord

  zui

  d

  wes

  t

  zui

  do

  ost

  oo

  st

  1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.00In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cds, dvds, blu-rays, eBooks en meer lenen. Ook hebben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/agenda en in deze uitgave.

  2. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 3. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected] 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 5. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

  6. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 7. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 8. WatergraafsmeerParadijsplein 6 atel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

  9. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 10. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, [email protected] 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. SlotermeerTuinstadhuis, Plein 40-45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 13. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

  14. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 15. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 16. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

  18. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

  19. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 20. CintolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 21. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 22. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma, di, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 8.00-16.00

  23. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 24. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 25. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 26. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 27. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

  adressen en openingstijden

  colo

  fon

  adre

  ssen

  U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl

  OBA-journaal nr. 8 - april 2013 i.s.m. Marketing OBA 2013Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Miriam TeunissenDruk Corelio Printing Oplage 12.200

  152

  5

  4

  9

  3

  67

  8

  1011

  12

  13

  14

  1516

  17

  18

  19

  20

  21

  22

  23

  24

  25

  2627

  1

 • In april is er bij de OBA veel aandacht voor kunst en cultuur in Amsterdam. Met onder meer een expositie over het werk van Cruz y Ortiz, de architecten van het Rijksmuseum.

  Daarnaast heeft de OBA een uitgebreide collectie met boeken, tijdschriften, dvds en digitale bestanden over fotografie, grafische kunst, muziek, architectuur, schilder-kunst en meer.

  Via zoeken.oba.nl kunt u online zoeken in de collectie.

  Amsterdam 2013 Kunst en cultuur bij de OBA