OBA maart 2013

16
Boekenweek 2013 Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden 16 t/m 24 maart alle vestigingen Oek de Jong Pier en Oceaan dinsdag 19 maart Bibliotheek Indische Buurt Internationale Vrouwendag lezing en workshop Centrale Bibliotheek oba maart www.oba.nl nr. 7 - maart 2013

description

OBA maart 2013. De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Transcript of OBA maart 2013

Page 1: OBA maart 2013

1

Boekenweek 2013 Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden 16 t/m 24 maart alle vestigingen

Oek de Jong Pier en Oceaan dinsdag 19 maart Bibliotheek Indische Buurt

Internationale Vrouwendag lezing en workshop Centrale Bibliotheek

obamaartwww.oba.nlnr. 7 - maart 2013

Page 2: OBA maart 2013

2o

ba

maa

rt

colu

mn

Boekenweek 2013Het is weer Boekenweek! Het thema is dit jaar Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden en focust op de hoogte- en dieptepunten van de vader-landse geschiedenis. Het boekenweekgeschenk De Verrekijker is van de hand van Kees van Kooten en het jaarlijkse essay getiteld De leeuw en zijn hemd is dit jaar geschreven door Nelleke Noordervliet. Voor OBA-leden is er de verhalenbundel Gouden Tijden, Zwarte Blad-zijden. Waarin schrijvers, televisiepersoonlijkheden, artiesten en andere coryfeeën hun mooie en minder prettige herinneringen ophalen. Zij schrijven over deze bijzondere momenten uit hun leven en daarmee wordt dit boekje een collectors item met nog nooit gepubliceerde feiten over onze bekende landgenoten.

De OBA organiseert natuurlijk tal van activiteiten in deze Boekenweek. Dit jaar wordt ook de afschaffing van de slavernij - 150 jaar geleden – herdacht. Daarom is op maandag 18 maart schrijfster Cynthia McLeod te gast in het Theater van ‘t Woord om te komen vertellen over dit deel van onze geschiedenis. Op 21 maart geeft Marja Vuijsje een lezing over haar boek Ons Kamp, een schitterende kroniek over een Joodse Familie. Schrijver Erik Menkveld vertelt op 18 maart in Bibliotheek Roelof Hartplein over Het grote zwijgen. Het boek gaat over een turbulente vriendschap aan de vooravond van de eerste wereldoorlog tussen de gearriveerde componist Alphons Diepenbrock en de jonge recensent Matthijs Vermeulen.

Naast de Boekenweek zijn er natuurlijk ook nog andere gebeurte-nissen in maart waar de OBA op inspeelt, zoals de Internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart. Om 14.00 uur is in het Theater van ’t Woord de Indië Lezing Heden en Verleden over Vrouwenlevens in de Oost. Lies Cruden- Heereveen vertelt samen met Gordon Cruden het verhaal van hun moeder en grootmoeder. Saskia Wieringa gaat ver-volgens in op vrouwenlevens in Nederlands-Indië/Indonesië na 1945. Om 17.00 uur geeft Patricia Blok een workshop Vrouwelijk Leiderschap: koningin op je eigen gebied.

Tenslotte wijs ik graag op de lezing van Oek de Jong op 19 maart in Bibliotheek Indische Buurt.

Kortom weer veel te beleven in de OBA deze maand.

Hans van VelzenDirecteur OBA

word lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle 28 OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adreslegitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2013: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 17,50 17,50 17,50 17,50 Leenpas 32,50 22,50 22,50 17,50 Leenpas+ 52,50 42,50 42,50 37,50 Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,- Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

toegangskaartenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt uw kaarten na betaling direct in uw mail-box. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de con-tactgegevens per filiaal op www.oba.nl/vestigingen. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

Page 3: OBA maart 2013

3

Met een wandeling langs de grachtengordel geven de OBA en het Stadswandelkantoor in het kader van Amsterdam 2013 het startschot voor een bijzondere serie architectuurrondleidingen: van maart tot en met september, twee keer per maand, door alle delen van de stad. Dat de grachtengordel (die dit jaar precies vier eeuwen geleden ontstond) een waardige ope-ning voor de serie is, zal iedere Amsterdammer begrijpen. Maar toch, wie dagelijks op de fiets de bruggetjes op- en afrost, staat niet meer altijd stil bij hóe bijzonder dit gebied eigenlijk is. ‘Het was destijds zonder meer de meest indruk-wekkende stads uitbreiding ter wereld,’ zegt Ruud van Soest van het Stadswandelkantoor. ‘De stad werd in één klap vijf keer zo groot. Dat die uitbreiding helemaal gepland was, en mathema-tisch opgebouwd, was ook uniek. Voor het eerst in Europa werden er langs de grachten bomen geplant. Vanwege de toegenomen drukte werden er ook allerlei verkeerstechnische uitvin-dingen gedaan: het eenrichtingsverkeer en het voetgangersgebied dateren uit die tijd. En dan hebben we het nog niet eens over de bijzondere architectuur van de grachtenpanden zelf.’Maar, zo zegt Ruud van Soest, niet alleen de grachtengordel is de moeite van het rondleiden waard. Integendeel. ‘Héél Amsterdam is een geweldige architectuurstad. Een staalkaart van stedenbouw. Alle twintigste-eeuwse ontwik-

kelingen in de architectuur zijn hier aan de orde gekomen: van de gordel ’20 – ‘40 in Zuid en de Tuindorpen in Noord, tot de modernistische bouw in de Westelijke Tuinsteden en de Bijlmer, met daaroverheen nog de stedelijke vernieuwing van de laatste decennia.’

De rondleidingen die het Stadswandelkantoor organiseert trekken meestal groepen van buiten de stad. De wandelingen in samenwerking met de OBA zijn vooral voor de Amsterdammers zelf bedoeld. En juist voor Amsterdammers gaat er bij zo’n rondleiding een wereld open. Van Soest: ‘Je gaat de stad pas echt zien, als iemand je op de bijzondere dingen wijst. Zelf ben ik ook twintig jaar lang de Zeedijk opgelopen zonder oog te hebben voor één van de twee laatste nog overgebleven houten huizen van de stad die je daar passeert.’Voor rondleidingen is het een groot voordeel dat Amsterdam zo compact is. ‘Een rondleiding is gebaat bij afwisseling. Je wil geen lange eenvormige straten, je wilt snel ergens een hoek om kunnen slaan. Daarmee kun je de beleving intensiveren.’Hoe zijn de reacties van bewoners als er zo’n groepje nieuwsgierigen door de straat trekt? Van Soest: ‘Eigenlijk altijd aardig. Dat komt ook doordat we op een hele communicatieve manier rondlopen. Er staat niet een gids op een

straathoek een heel verhaal te vertellen, het is tweerichtingsverkeer. Het gebeurt vaak dat buurtbewoners belangstelling tonen voor wat de rondleider te vertellen heeft. Of ze komen zelf met een verhaal over hun huis of hun straat. Aan die houding merk je dat Amsterdam een heel open stad is. Dat zie je trouwens ook aan het feit dat er met mooi weer in Amsterdam zoveel mensen voor hun huis zitten. Dat kennen ze in buitenlandse steden niet. Toen ik een keer met Amerikaanse studenten over Borneo-eiland liep keken die heel verbaasd op van al die mensen die op de stoep zaten te eten. Ik ga zelf ook anders naar de stad kijken door de dingen die ik hoor van mensen die ik rondleid. Over de meest onverwachte dingen kunnen die soms razend enthousiast zijn. Een groep landschapsarchitec-ten stond in de Indische Buurt ineens minuten-lang met zijn vijven over een bijzonder stoep-randje gebogen. Dat soort ervaringen kan ik weer gebruiken als ik andere groepen rondleid. En dan hoor je weer heel vaak: nou woon ik toch veertig jaar in Amsterdam, maar dát is me nog nooit opgevallen.’

zaterdag 23 maart, 13.00 uur, start: Bibliotheek Staatsliedenbuurt zaterdag 30 maart, 13.00 uur, start: Centrale Bibliotheek, Harry MulischzaalZie voor latere data www.oba.nl/agenda

Amsterdam is een ideale stad voor architectuurrondleidingen: compact en afwisselend, alle ontwikkelingen uit de afgelopen eeuwen zijn er te bewonderen, en bewoners zijn niet te beroerd hun kennis met de bezoekers te delen. Laat u zelf ook eens rondleiden door eigen stad, en u kijkt voortaan met andere ogen naar die straten waar u dagelijks doorheen komt.

Met nieuwe ogen door de stad

Page 4: OBA maart 2013

4o

ba

maa

rt

them

a va

n d

e m

aand

de

lene

r Gouden tijden en zwarte bladzijdenDe 78e Boekenweek vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart 2013. Voor leden van de bibliotheek en voor diegenen die tijdens de Boekenweek lid worden ligt de gratis bundel Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden klaar, waarin bekende Nederlanders schrijven over hun mooie en minder prettige herinneringen. Reden genoeg dus om juist deze week een bezoekje aan de OBA te brengen. Bovendien staan de bibliotheken bol van de Boekenweekactiviteiten. Op deze pagina’s een selectie uit het aanbod.

Thijs Vermeijden (16), 3 havo

Lid van de OBASinds drie jaar.

Vaste filiaalIk ben nu in Bibliotheek Hagedoornplein, maar ik kom ook wel in andere bibliotheken in Noord.

BezoekfrequentieNiet veel vaker dan één keer per jaar. Ik lees meestal de boeken die thuis in de boekenkast staan. Vaak heel andere boeken dan andere kinderen lezen. Zoals nu De Tao van Fysica, van Fritjof Capra. Dat gaat over de samenhang tus-sen oosterse mystiek en westerse fysica. Mijn vader kwam er niet doorheen, zei hij, maar ik vind het heel interessant.

Laatstgeleende itemVoor school moet ik nu Mama Tandoori lezen, van Ernest van der Kwast. Dat lijkt me wel een leuk boek. Vanwege de humor, en het taalgebruik.

ZoekmethodeIk heb nu op internet gekeken in welke biblio-theek ik Mama Tandoori kon vinden. Maar in de zomer liep ik ook wel gewoon op goed geluk binnen, om te kijken of er een deel van de Harry Potter-serie of De Grijze Jager stond. Die heb ik allebei in de vakantie helemaal gelezen.

VerbeterpuntOp de bordjes die hier aan het plafond hangen staat maar aan één kant tekst. Je moet hele-maal omlopen om ze te kunnen lezen.

Leen je wel eens iets anders dan een boek?Nee. Ik weet wel dat je dvd’s kunt lenen, maar daar heb ik geen behoefte aan.

Eerste bibliotheekherinneringIk ging voor het eerst naar de bibliotheek toen ik een jaar of zes was. Maar ik ging eigenlijk nooit zelf boeken uitzoeken. Mijn moeder deed de boeken. Ik las graag over de natuur, over dieren.

GeheimtipDe bibliotheek heeft meerdere exemplaren van populaire series zoals Harry Potter. Dus je hebt goede kans dat het deel dat je zoekt er gewoon staat.

Page 5: OBA maart 2013

5

Graa Boomsma Graa Boomsma vertelt over zijn roman De laatste tyfoon, het verhaal van zijn vader die als dienstplichtige naar Indië wordt verscheept. De vader komt in situaties terecht die hij niet voor mogelijk had gehouden, en verricht geweldda-dige handelingen, die hij meende niet in zich te hebben. Lezing in samenwerking met Linnaeus Boekhandel. dinsdag 26 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Watergraafsmeer

Goed, dat was vroegerHet muzikale duo De Hoed en de Rand speelt hoogtepunten uit de schatkamer van de Nederlandse poëzie. Omdat het toch al crisis is, bekijken ze het thema van de Boekenweek vooral van de positieve kant. Aan de orde komen onder meer de middeleeuwse ballade Van twee koningskinderen, Vondels gedicht over de huwelijkstrouw uit de Gijsbrecht van Amstel, het overbekende Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman, en Gerrit Komrij’s sonnet over het afscheid van de gulden.zaterdag 16 maart, 13.30 uur, Bibliotheek Mercatorplein

Pauline Micheels, Mariëtte Wolf, Thomas RosenboomIn het Gesprek van ’t Hart vraagt vaste intervie-wer Jos Palm bekende en mindere bekende Amsterdammers naar wat hun hart sneller doet kloppen. Deze maand te gast: Pauline Micheels, historica, Mariëtte Wolf, mediahistorica en Thomas Rosenboom, schrijver. Pauline Micheels publiceerde onder meer de biografie van de kleurrijke ondernemer en filantroop Bernhard van Leer, en Geen vogel kan van louter fluiten le-ven, over de Vereniging van Letterkundigen. Ma-riëtte Wolf schreef Het geheim van De Telegraaf, over de geschiedenis van deze krant, en onlangs Een plek om lief te hebben, een jubileumboek over het 125-jarige theater Carré. donderdag 21 maart, 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

Cursus creatief schrijven Sieneke de Rooij, schrijver, redacteur en docente creatief schrijven, geeft vanaf 6 maart een cursus creatief schrijven. Met het thema Familiemozaïek en levensschetsen sluit de workshop aan bij de Boekenweek. De cursus omvat acht lessen op de woensdagochtenden in maart en april 2013. Er is plaats voor acht tot twaalf deelnemers, volwassenen met zin in schrijven en behoefte aan inspiratie. Aanmelden: [email protected] woensdag 6 maart, 9.15 uur, Bibliotheek Indische Buurt

Workshop stillevenHet thema van de Boekenweek is dit jaar de va-derlandse geschiedenis. Nederlandse schilders waren ooit befaamd om hun stillevens. Tijdens deze speciale workshop voor kinderen hoor en zie je eerst meer over de geschiedenis van het stilleven en ga je daarna je eigen stilleven bou-wen met diverse materialen. Dit ga je vervolgens

tekenen/schilderen en fotograferen. Neem spul-len mee die je leuk vindt voor je stilleven! Voor kinderen van 9 tot 12 jaar.zondag 10 maart, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheater en Kinderlab

Je eigen boekje makenJe maakt deze middag zelf een boekje. Eerst ga je marmeren: met stokjes, pipetjes, vingers, be-hanglijm en verf maak je een eigen oplage kleu-rig papier. Met de afdrukken bind je een eigen boekje in. Onder leiding van De Kinderacademie van Sanne Verdult. Voor kinderen vanaf 7 jaar.zondag 17 maart, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Kinderlab

Erik MenkveldErik Menkveld vertelt over zijn boek Het grote zwijgen. Daarin gaat het over een turbulente vriendschap aan de vooravond van de eerste wereldoorlog, tussen de gearriveerde componist Alphons Diepenbrock en de jonge recensent Matthijs Vermeulen. maandag 18 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

Cynthia McLeod Het thema van de Boekenweek 2013 is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden, en focust op de hoogte- en dieptepun-ten van de vaderlandse geschiedenis. Daarnaast wordt dit jaar de afschaffing van de slavernij - 150 jaar geleden - herdacht. De Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod komt vertellen over dit deel van de Nederlandse geschie-denis. Zij schreef de historische roman Hoe duur was de suiker?, over de bloeitijd van de suikercultuur in de periode 1765-1779. Het boek beschrijft het leven van Elza en Sarith, dochters uit een Joodse plantersfamilie, en dat van hun slaven. Regisseur Jean van de Velde maakte op basis van de roman een gelijknamige film die vanaf september te zien is in de bioscoop en in december als vierdelige tv-serie bij de VARA wordt uitgezonden. maandag 18 maart, 20.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

foto Chris van Houts

foto Bert Nienhuis

Page 6: OBA maart 2013

6o

ba

maa

rtce

ntru

m … …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

uitg

elic

ht

Internationale VrouwendagInternationale Vrouwendag wordt in de OBA gevierd met twee acti-viteiten. In het begin van de middag gaat de aandacht naar het leven van vrouwen in de Oost. Lies Cruden-Heereveen vertelt samen met Gordon Cruden over hun moeder en grootmoeder. Saskia Wieringa belicht vrouwenlevens in Nederlands-Indië/Indonesië, in de moeilijke jaren na 1945. Deze bijeenkomst wordt georganiseeerd door stich-ting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost.Later op de middag is er de workshop Vrouwelijk Leiderschap, met Patricia Blok (foto), auteur van het boek Ode aan de Vrouw. Wat betekent het om koningin van je eigen gebied te zijn? Hoe word je dat? Wat is vrouwelijk leiderschap? Na afloop staat bij La Place een drankje klaar voor alle deelnemers. Vrouwenlevens in de Oost, vrijdag 8 maart, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t WoordVrouwelijk Leiderschap, vrijdag 8 maart, 17.00 uur, Centrale Bibliotheek, Mulischzaal, aansluitend La Place

Centrale BibliotheekDe Bibliobiosza 2, 16.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisKom kijken naar een mooie kinderfilm.Read my world: Palestijnse dichters, schrijvers en bloggers zo 3, 15.00 uurCultuurplein 2e etage; vrije inloopNajwan Darwish introduceert: Tarik Hamdan, Samar Abdeljaber, Ghayath al Madhoon, Eyad al Barghouthy, Alaa Hlehel, Rasha Hilwi, Mahmoud Omar. Engelstalig. De Bibliobioszo 3, 15.00 uurZie za 2Week van de Kamermuziek: Studenten van het Conservatorium van Amsterdamma 4, 12.00 uur; vrije inloopKamermuziekpresentaties. Voorproefje op de Week van de Kamermuziek in de entreehal. Andere data wo 6, vr 8, do 14, vr 15Internationale Vrouwendag: Indië Lezingvr 8, 14.00 uur; gratisOver Heden en Verleden - Vrouwen-levens in de Oost. Lies Cruden-Heereveen vertelt samen met Gordon Cruden het verhaal van hun moeder en grootmoeder. Saskia Wieringa gaat vervolgens in op vrouwenlevens in Nederlands-Indië/Indonesië na 1945. Presentatie Conchita Willems, muziek door Ruben Poetiray. Reserveren ver-plicht: [email protected] Vrouwendag: Vrouwelijk Leiderschap, koningin van je eigen gebiedvr 8, 17.00 uurHarry Mulischzaal; € 15,-; met OBA-pas € 7,50 incl. drankje en schriftje

Een workshop met Patricia Blok, auteur van ‘Ode aan de vrouw’. Na afloop staat bij La Place een drankje klaar voor alle deelnemers.Europe Direct Xtra: Kleur je wereld, verleg je grenzenza 9, 11.30-15.30 uurEntreehal; vrije inloopInformatiemarkt over werken, stude-ren, vrijwilligerswerk, reizen enz. Ver-groot je kennis, kwaliteiten en ervaring en zo je kansen op een baan! Met o.a. EURES, Europass, into Study Exchan-ges, Travel Active, PlusTaalreizen, EF Education First en YFU International Exchange. Organisatie Europe Direct Amsterdam.De Bibliobiosza 9, 16.00 uur Zie za 2Boekenweek: Stilleven; workshop schilderen en fotografie. 9-12 jaarzo 10, 14.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Tijdens deze workshop hoor en zie je eerst meer over de geschiedenis van het stilleven en ga je daarna je eigen stilleven opstellen met diverse materi-alen en daarna tekenen, schilderen of fotograferen. Zie ook pagina 5De Bibliobioszo 10, 15.00 uurZie za 2Spui25 op Locatie: Avond van de biografiema 11, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; gratis; reser-veren verplichtAnnet Mooij presenteert haar biografie ‘Branie’ over strijdster voor vrouwenrechten Mina Kruseman. Mmv Hans Renders, Elsbeth Etty e.a. Reserveren www.spui25.nlStudenten van het Conservatorium van Amsterdamdi 12, 12.00 uurZie ma 4

De Boekverfilming: Vroeger kon je lachen di 12, 14.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Film van Bert Haanstra. Verfilming van een aantal van de befaamde Kronkels die Simon Carmiggelt schreef voor Het Parool. Vooraf een inleiding door Henk van Gelder, journalist en schrijver van o.a. ‘Carmiggelt, het levensver-haal’. Zie ook pagina 8.Durftevragenvr 15, 13.00-17.00 uurHarry MulischzaalHeeft u een vraag, droom of project waar u wel wat hulp bij kunt gebruiken? Wilt u uw kennis, ervaring en/of netwerk delen met anderen? Doe dan mee aan de workshop Durftevragen. Toegangsprijs op basis van waardebepaling achteraf.Reserveren verplicht.Spui25 op Locatie: De staat van de sociaal democratie in Frankrijkvr 15, 14.00 uurTheater van ‘t Woord; gratis; reserveren verplichtJournalisten Kleis Jager en Philip Freriks vertellen over de huidige stand van zaken en hun persoonlijke herinneringen aan de tijd van Mitterand. Een historische inleiding door Daniël Knegt, en historicus Jan Willem Brouwer plaatst het Franse socialisme in Europees perspectief. Presentatie Tom de Bruijn. Reserveren: www.spui25.nlDe Bibliobiosza 16, 16.00 uur Zie za 2Lunchconcert: Fraukje Ramona Weishaupt Keltische harp, piano, klarinetzo 17, 12.00 uurEntreehal; vrije inloopConcert door studenten van het Conservatorium van Amsterdam.

foto Billie Glaser

Page 7: OBA maart 2013

7 …

cent

rum

centrumui

tgel

icht

Fraukje Ramona Weishaupt speelt Keltische harp, piano en klarinet. Vooraf een introductie en interview door Ton Meijer.Boekenweek: Je eigen boekje makenzo 17, 15.00 uurKinderlab; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; reserveren aanbevolenJe maakt zelf een boekje. Olv De Kinderacademie van Sanne Verdult.

Mieten en Zagen. 6+zo 17, 15.00 uur; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Wijnand Stomp duikt onder in de wereld van de Afro-Caribische mytho-logie. Met zijn wendbare stem, een tikkeltje wijsheid en een flinke dosis humor weet Stomp jong en oud te raken. De Bibliobioszo 17, 15.00 uurZie za 2Poëzie op zondag: Peter Swanbornzo 17, 16.00 uurSimon Carmiggeltzaal; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Ineke Holzhaus, dichter en theater-maker, leest teksten van dichters die niet vergeten mogen worden. De (per keer wisselende) dichter leest uit eigen werk en praat aan de hand van één ge-dicht met Holzhaus over poëzie.

Boekenweek: Cynthia McLeodma 18, 20.00 uur; Theater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50 incl. drankje na afloopDe Surinaamse schrijfster vertelt naar aanleiding van het thema van de Boekenweek en het feit dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft over deze episode van de Neder-landse geschiedenis. Mmv Island Bookstore.Zie ook pagina 5.Boekenweek: Aya Zikken: de Indische jarenza 23, 16.00 uurCultuurplein op de 2e etageKees Ruys geeft een inleiding op werk en persoon van Aya Zikken, er wordt een interview met haar door Michaël Zeeman uit 1994 vertoond en Monica Soeting ondervraagt Kees Ruys over het schrijven van zijn net verschenen biografie van de schrijfster. Ism literair tijdschrift De Parelduiker.

OorlogsgeheimenEen voorstelling gebaseerd op het bekroonde boek van Jacques Vriens. Het Zuid-Limburgse dorp waar de elfjarige Tuur woont, is bezet door de Duitsers. Tuur en zijn buurmeisje Maartje vinden dit in het begin wel spannend. Langzaam maar zeker komen ze erachter dat de bezetters in staat zijn tot de ergste dingen. De volwasse-nen proberen zoveel mogelijk voor de kinderen geheim te houden. Maar op een dag vertelt Maartje aan Tuur dat zij zelf ook een groot en ge-vaarlijk geheim heeft. Voor kinderen vanaf 9 jaar.zondag 24 maart, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

beeld Gerrie Hondius

Page 8: OBA maart 2013

8o

ba

maa

rtcentrum

cent

rum

uitg

elic

ht … …

De Bibliobiosza 23, 16.00 uurZie za 2De Bibliobioszo 24, 15.00 uurZie za 2Oorlogsgeheimen. 9+zo 24, 15.00 uur; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Het dorp waar de elfjarige Tuur en zijn buurmeisje Maartje wonen is bezet door de Duitsers. Naar het bekroonde boek van Jacques Vriens. Zie ook pagina 7.De Bibliobiosza 30, 16.00 uurZie za 2Amsterdam 400 Jaar Grachten: Grachtenwandelingzaterdag 30, 13.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren verplichtDit jaar precies vier eeuwen geleden ontstond de grachtengordel. Het was toen zonder meer de meest indruk-wekkende stadsuitbreiding ter wereld. Aangelegd ‘tot nut’, ‘tot sieraad’ of ‘tot profijt’ van de stad. Vooraf aan de wandeling een korte inleiding in de Harry Mulischzaal over de geschiede-nis, architectuur en stedenbouw van het betreffende gebied. Zie ook pagina 3De Bibliobioszo 31, 15.00 uurZie za 2

Centrale BibliotheekHet Muizenhuispermanent Het Muizenhuis van Karina Schaapman is te bezoeken op de Jeugdetage.Klaagmuur van eenzame sokkensinds 28 juni 2012Iedereen kent het fenomeen van sokken die in de was verweesd

raken. Geïntrigeerd door dit mysterie verzamelde beeldend kunstenaar Stef Kreymborg via oproepen in de media duizenden eenzame sokken. Op de 5e etage. Nationale Voorleesdagen: Nog 100 nachtjes slapen - Illustratiest/m 3 maart Originele illustraties van het Prenten-boek van het Jaar ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman. Op de jeugdetage.Aanpassen!t/m 31 maart De tentoonstelling is een project van Stichting Nasi Idjo. In de Expozaal.Nieuwmarktkunstenaars in de OBAt/m 31 maart Vijftien kunstenaars uit de Nieuw-marktbuurt tonen hun werk in de OBA. Op de Fotogalerij en 3e etage.Gender as a performancet/m 12 april Fotoserie van Chris Rijksen, winnaar van de Pride Photo Award 2012. Op het IHLIA-plein op de 6e etage.

Boekenweek: Ex librissen van Ex Libris Club6 maart t/m 1 april

Vroeger kon je lachenIn de serie De boekverfilming deze maand Vroeger kon je lachen, een verfil-ming van een aantal van de befaamde Kronkels die Simon Carmiggelt schreef voor Het Parool. Henk van Gelder, journalist en schrijver van Carmiggelt, het levensverhaal, verzorgt een inleiding. De film werd gemaakt ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Carmiggelt in 1983. De schrijver zelf vormt de verbindende factor tussen de scènes. Regie Bert Haanstra. Met Martine Bijl, Kees Brusse, Kees van Kooten en Simon Carmiggelt zelf. De muziek is van Jurre Haanstra en Toots Tielemans. dinsdag 12 maart, 14.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Een ex libris is een papieren eigen-domsplaatje dat in een boek wordt geplakt. Zo’n eigendomsmerk kan ook direct in het boek worden gestempeld of gestanst. In vitrines op de 2e etage.Boekenweek: Verboden boeken6 maart t/m 1 april In de vitrines op de 3e etage.Boekenweek: Boekenweekge-schenken door de jaren heen6 maart t/m 1 april Een overzicht van alle Boekenweek-geschenken. In de vitrines op de 4e etage.Aap en mol in het Rijksmuseum6 maart t/m 19 mei Originele illustraties van Gitta Spee. Op de jeugdetage.Het meisje met het gouden haar6 maart t/m 19 mei Illustraties van Martijn van der Linden voor het gelijknamige boek. Op de jeugdetage.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisCentrale Bibliotheek, Annie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uurVoor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Oefenspreekuur; vrije inloopelke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

illustratie Sieb Posthuma

exp

osi

ties

Page 9: OBA maart 2013

9

Banne BuikslootInternetintroductiedo 7, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

HagedoornpleinInternetintroductiedo 14, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

MolenwijkInternetintroductiedo 28, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

NieuwendamInternetintroductiema 11, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstChristine Ottenza 16, 16.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Schrijver, journalist en performer Chris-tine Otten (Deventer, 1961) publiceer-de kortgeleden het boek ‘Om adem te kunnen halen’. Ism Boekhandel Van der Plas.Natuurlijk Amsterdamza 30, 14.00 uur; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstBioloog Remco Daalder, bekend van zijn boeken over de stadsnatuur in Amsterdam, komt vertellen over zijn nieuwe boek en nieuwste vondsten.

Banne Buiksloot100 Jaar ENTOS1 t/m 31 maart

In 1913 werd de Eerste Nederlandsche Tentoonstelling Op Scheepvaartge-bied georganiseerd. Expositie met unieke materialen.Viltobjecten1 t/m 31 maart Gemaakt door Marion Zeilstra en Annemiek Damstra.

HagedoornpleinDre Stelling1 t/m 31 maart Fotografie.Paul Berkholst1 t/m 31 maart Aquarellen en gemengde techniek: Hollandse landschappen en bloemen, niet natuurgetrouw, maar wel de impressie.

MolenwijkJan Schindler17 t/m 31 maart Etsen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Voorleesservice: ; € 5,-; met OBA-pas gratisHagedoornplein, elke vr, 15.30 uur

Service ochtend; vrije inloopBanne Buiksloot, elke vr, 10.00 uurMolenwijk, elke wo, 10.00 uur

Oefenspreekuur; vrije inloopNieuwendam, elke vr, 10.00 uur

Woningspreekuur; vrije inloopBanne Buiksloot, elke wo, 10.30 uurMolenwijk, elke do, 14.00 uur

Per 1 maart wijzigen de openings-tijden van de bibliotheken in Noord. Bibliotheek Banne Buiksloot en Hagedoornplein gaan op vrijdag la-ter open, en Bibliotheek Molenwijk en Nieuwendam gaan op maandag eerder dicht. Kijk voor alle openingstijden op pagina 15 of op www.oba.nl/ vestigingen

noord

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

Christine OttenSchrijver, journalist en performer Christine Otten (Deventer, 1961) publi-ceerde kortgeleden het boek Om adem te kunnen halen. Ze begon haar carrière als journalist bij De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. In 1991 debuteerde ze met de roman Blauw metaal. Daarna volgden Lente van glas en Engel en andere muziekverhalen. In 2004 verscheen De laatste dichters, gebaseerd op het leven van de militante Afro-Ame-rikaanse dichtersgroep The Last Poets. Recent verscheen Om adem te kunnen halen, over de rol die haar vader - psychiatrisch patiënt - speelde in het gezin en haar latere leven. Christine Otten woont en werkt in Amsterdam-Noord. Schrijvers in Noord is een initiatief van OBA-Noord en Boekhandel Van der Plas.zaterdag 16 maart, 16.00 uur, Bibliotheek Nieuwendam

uitg

elic

ht

noo

rd

foto Tessa Posthuma de Boer

exp

osi

ties

Page 10: OBA maart 2013

10o

ba

maa

rtoost

uitg

elic

ht

oo

st …

Oek de JongIn Pier en oceaan beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote wel-vaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de ‘diepe provincie’. Oek de Jong (1952) schreef eerder veelgelezen romans als Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras en Hokwerda’s kind. Waarom zijn boeken steevast zoveel succes hebben? Oek de Jong zelf denkt dat het komt doordat ze ‘inspelen op het collectief onderbewuste’.dinsdag 19 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

e

xpo

siti

es …

foto Koos Breukel

Indische BuurtNationale voorleeswedstrijd - voorrondezo 3, 13.00 uur; vrije inloopDe voorleeskampioenen van basis-scholen in Amsterdam Oost nemen het tegen elkaar op.Cursus creatief schrijvenwo 6, 9.15 uur; € 160,- voor 8 lessenEr is plaats voor 8-12 deelnemers, volwassenen met zin in schrijven en behoefte aan inspiratie. Aanmelden: [email protected]. Door Sieneke de Rooij. Thema: Familiemozaïek en Le-vensschetsen. Elke woensdag in maart en april. Zie ook pagina 5Schoonmaakhelden. 4-7 jaarwo 6, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDe Schoonmaakhelden leren spelenderwijs over afval, recycling en het milieu. Themamiddag met voorlezen en poppenkast. Eerst een kort programma over zwerfafval door Milieueducatie, daarna poppenkast-voorstelling Kabouter Zibbedus maakt het bos schoon. Schoonmaakhelden. 4-7 jaarwo 13, 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstStoere mannen van de reinigings-dienst komen vertellen over hun werk op straat: zorgen dat de leefomgeving schoon blijft. Er wordt een verhaal voorgelezen over dit thema.Cursus creatief schrijvenwo 13, 9.15 uur Zie wo 20Oek de Jongdi 19, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstZie hieronder Schoonmaakhelden. 8+wo 20, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstAnimatieworkshop voor Schoon-maakhelden. Waarom willen we geen

zwerafval, geen rommel op straat? Samen met Bart van Haaren maak je met behulp van computers, camera’s, plaatjes en tekeningen een anima-tiefilmpje over de zorg voor je eigen omgeving. Cursus creatief schrijvenwo 20, 9.15 uurZie wo 20Cursus creatief schrijvenwo 27, 9.15 uur Zie wo 20

OosterparkDe verhalenwinkel in Oost: Cursus verhalen maken en presenterenvr 1, 9.45 uur; € 60,-; met OBA-pas € 40,- voor 4 lessenAnne van Delft is een bekend vertelster. Ze geeft veel les in het maken en vertellen van verhalen. Aanmelden: [email protected] verhalenwinkel in Oost cursus verhalen maken en presenterenvr 8, 9.45 uurZie vr 8De verhalenwinkel in Oost cursus verhalen maken en presenterenvr 15, 9.45 uurZie vr 8De verhalenwinkel in Oost cursus verhalen maken en presenterenvr 22, 9.45 uurZie vr 8

WatergraafsmeerBoekstart: Mama is lief!vr 15, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDe wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging.Voor ouders en baby’s. Broertjes en zusjes welkom. Workshop sieraden maken. 8+vr 22, 15.45 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Olv Brigitta Ruven maak je sieraden van alledaagse materialen.Graa Boomsmadi 26, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstGraa Boomsma vertelt over de aanlei-ding tot het schrijven van zijn roman ‘De laatste tyfoon’ het autobiografi-sche verhaal van zijn vader, (maar eigenlijk ook het verhaal van alle vaders) die als dienstplichtige naar In-dië werd verscheept. Zie ook pagina 5.

Indische BuurtMarion Molier4 maart t/m 26 april De mens is een nooit aflatende inspiratiebron voor Marion Molier, ieder mens is uniek in zijn wezen. In de tentoonstelling zijn schilderijen te zien met als thema: dans, muziek en portretten. Brigitta Ruven4 maart t/m 26 april Brigitta Ruven maakt objectachtige sieraden.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, elke wo, 13.30 uur.Voor kinderen van 4 tot 8 jaar onder begeleiding van een ouderOosterpark, elke za, 14.30 uur. Vanaf 3 jaar

Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taal en andere vaardighedenIndische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur

Spreekuur Samenspraak; vrije inloopIndische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

Page 11: OBA maart 2013

11

GeuzenveldInternationale Vrouwendag: Vrouw in beelddi 5, 9.30 uur; vrije inloopIn het Pluspunt zijn in aanloop naar Int. Vrouwendag activiteiten voor en door vrouwen. Ism Dialoog in Actie.Workshop Internet voor beginnersdi 19, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstBoekstart: Baby’s houden van boekjeswo 20, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas en ouders/begeleiders gratisVoor baby’s tot 2 jaar en hun ouders. Samen lezen we een verhaal en maken er gebaren bij.

OsdorpWorkshop Internet voor beginnersdo 14, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop ebooksdo 21, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVoor al uw vragen over het lenen en streamen van eBooks.Workshop Facebookdo 28, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstFacebook, een onderdeel van de sociale media is meer dan alleen een ontmoetingsplak.

Overtoomse VeldBoekstart: Baby’s houden van boekjesvr 15, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas en ouders/begeleiders gratisZie Bibliotheek Geuzenveld wo 20

SlotermeerWorkshop Internet voor beginnersdi 5, 9.30 uur; 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

Workshop Facebookwo 20, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bibliotheek Osdorp do 28

SlotervaartWorkshop Facebookdo 7, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bibliotheek Osdorp do 28Boekstart: Baby’s houden van boekjesvr 22, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas en ouders/begeleiders gratisZie Bibliotheek Geuzenveld wo 20Workshop Internet voor beginnersma 25, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst

MeervaartBoekenweek: Schrijvers in Nieuw-West: Herman Pleijdi 12, 20.00 uur; € 15,-; met OBA-pas € 7,50; reserveren gewenstHerman Pleij laat zijn licht schijnen over het thema van de Boekenweek.

GeuzenveldHet Geluk van..t/m 31 mei Bewoners van Nieuw-West maakten foto’s over geluk, olv fotograaf Thomas Heere.Nieuw-West - In the Picture1 maart t/m 30 april Portretten en verhalen uit Nieuw-West.

OsdorpVisible Faces1 maart t/m 30 april Portretten van Turkse lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders gemaakt door Cigdem Yuksel.

SlotermeerWij zijn fantasy, wij zijn fantastisch1 maart t/m 30 aprilFoto’s van Rien de Jager.

SlotervaartKinderen van Amsterdam 20121 maart t/m 30 april Het mozaïekkunstwerk is een weergave van de kaft van het boek ‘Kinderen van Amsterdam’ van Jan Paul Schutten.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uur. Voor kinderen van 2 tot4 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren

Woonspreekuur; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woning op WoningNet. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-WestOsdorp, elke vr, 10.00 uurSlotermeer, elke di, 16.00 uur

Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taalGeuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 10.00 uurOvertoomse Veld, elke vr, 11.00 uurSlotermeer en Slotervaart, elke ma, 14.00 uur

Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam; vrije inloopvr 1, do 7, vr 8, vr 15, do 21, vr 22, vr 29 maart, 10.00 uur

nieuw west

nieu

w w

est

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

Nieuw-west: in the picture Mensen die nooit in Amsterdam Nieuw-West komen, hebben nogal eens een negatief beeld van dit stadsdeel. Klopt dit met de werkelijkheid? Fotografen Thomas Heere en Petra van Velzen en journaliste Dorèndel Overmars zochten antwoord op die vraag. Sinds het Sloterplasfestival in de zomer van 2011 verzamelen ze portretten en verhalen uit Nieuw-West. De bijzondere mix van mensen die ze inmiddels in beeld en woord hebben vastgelegd kunt u u bekijkjen op de tentoonstelling Nieuw-West: In the picture. 1 maart t/m 30 april, Bibliotheek Geuzenveld

Opening dinsdag 5 maart 9.30 uur met aansluitend dialoogtafels over Vrouw in beeld, door Dialoog in Actie. De tentoonstelling begint ihkv Internationale Vrouwendag met uitsluitend vrouwenportretten. Later komen de mannen erbij.

uitg

elic

ht

exp

osi

ties

… …

Page 12: OBA maart 2013

12o

ba

maa

rtBos en LommerSpreekuur Internet en Sociale Media - beginnersvr 1, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstHulp bij Facebook, Twitter of andere vragen over het internet.Boekenweek: Workshop Illustreren. 7-12 jaarwo 20, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtIn deze workshop leert Marike van Ditshuizen je alles over illustreren en ga je zelf aan de slag. Op reis door het thema van de Boekenweek: Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Hassnae Bouazzado 28, 19.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstDe schrijfster over haar boek ‘Arabieren kijken’.

KinkerbuurtSpreekuur Internet en Sociale Media - beginnersvr 8, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 1 Boekenweek: Marja Vuijsjedo 21, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstZie hieronder.

MercatorpleinBoekstart: Mama is lief!vr 1, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstDe wereld is een grote ontdekkings-reis. Met dans, zang en beweging.Voor ouders en baby’s. Broertjes en zusjes welkom. Boekenweek: Goed, dat was vroegerza 16, 13.30 uur; vrije inloopHet duo De Hoed en de Rand speelt

hoogtepunten uit de schatkamer van de Nederlandse poëzie. Zie ook pag. 5Spreekuur Internet en Sociale Media - beginnersvr 29, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 1

Spaarndammer- buurtTaxatie van boekenza 9, 11.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisOude- en antieke boeken, maar ook bijbels, handschriften, prenten en ansichtkaarten.Spreekuur Internet en Sociale Media - beginnersvr 15, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 1

StaatsliedenbuurtSpreekuur Internet en Sociale Media - beginnersvr 22, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer vr 1 Amsterdam 400 Jaar Grachten: Grachtenwandelingza 23, 13.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren verplichtDe Staatsliedenbuurt werd eind 19e en begin 20e eeuw in hoog tempo uit de grond gestampt om huisvesting te bieden aan de explosief gegroeide bevolking na de industriële revolutie en de opleving van de wereldecono-mie na 1875. Ook door de 17e-eeuwse Jordaan. Zie ook pagina 3

Bos en LommerWanderlust1 maart t/m 30 april Foto’s van Prosper de Roos.

MercatorpleinDans1 maart t/m 2 mei Foto’s van Leela Gort.

Spaarndammer- buurtHet porem van Mokum1 maart t/m 29 april Beelhouwproject waarbij 15 beeld-houwers 365 portretten maken van Amsterdammers.Schilderijen van Femke de Groot1 maart t/m 29 april

StaatsliedenbuurtBeelden van Saskia de Rooij1 maart t/m 29 april Wereldvrouwen1 maart t/m 30 april Foto’s van Massoud Memar.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammer-buurt, Staatsliedenbuurtelke wo, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer, elke vr, 13.00 uurMercatorplein, elke do, 14.00 uurStaatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur

Oefenspreekuur; vrije inloopMercatorplein, elke ma, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; € 12,-; met OBA-pas € 5,-; tijdens openingsuren

Open leercentrum; vrije inloopSpaarndammerbuurt, elke ma, 13.00 uur

uitg

elic

ht

westw

est …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en …

Marja Vuijsje De schrijfster geeft een lezing over haar laatste boek, Ons kamp, een kroniek over het Amsterdamse bakkersgezin van haar vader. De vader van Marja Vuijsje, Nathan Vuijsje, overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Na de bevrijding bleef hij vertellen over dat ‘rotkamp’ – dag in dag uit, jaar in jaar uit. Voor de oorlog verhuisde de familie van het armoedigste deel van de Jodenhoek naar de Transvaalbuurt en van daar naar een eigen bakkerij in de Weesperstraat. Vier zonen overleefden de oorlog. Hoe pakten zij hun leven weer op? donderdag 21 maart, 20.00 uur, Bibliotheek Kinkerbuurt

foto Merlijn Doomernik

exp

o

Page 13: OBA maart 2013

13zuid

zuid

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en BuitenveldertBuitenveldertse Ochtend: Odette Breijinckdo 7, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisKunsthistorica Odette Breijinck over de 16 en 17e eeuw in Amsterdam.

CinétolInternetinstructiedi 12, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInternet en social media voor beginners.

Roelof HartpleinBoekenweek: Erik Menkveldma 18, 20.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Erik Menkveld over ‘Het grote zwij-gen’. Het boek gaat over een turbu-lente vriendschap aan de vooravond van de eerste wereldoorlog, tussen de gearriveerde componist Alphons Diepenbrock en de jonge recensent Matthijs Vermeulen. Zie ook pagina 5Boekenweek: Gesprek van het Hartdo 21, 18.00 uur; vrije inloopTalkshow. Jos Palm in gesprek met bekende en mindere bekende Amster-

dammers en vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen. Elke keer een andere gast(en).Met Pauline Micheels, Mariëtte Wolf en Thomas Rosenboom. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Zie ook pagina 5

BuitenveldertBeestenboel1 maart t/m 30 april Schilderijen van Jose en Karin Niekels.

Olympisch KwartierMijn eigen Noord-Zuid lijn1 maart t/m 30 aprilFotografie van Elisabeth van den Boogaard.Ger Beyert1 maart t/m 30 april Autodidact Ger Beyert maakt kera-mieke sculpturen van verschillende menstypen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaarCinétol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselenRoelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétol, elke wo, 14.15 uurOlympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur

Oefenspreekuur; vrije inloopCinétol, elke ma, 14.00 uur

Buitenveldertse Ochtend; vrije inloopBuitenveldert, elke do, 10.00 uur

Odette Breijinck over de 16/17e eeuw in AmsterdamOp de maandelijkse Buitenveldertse Ochtend houdt kunsthistorica Odette Breijninck een lezing over de Gouden Eeuw. In de 16e/17e eeuw ontpopte het tolerante Amsterdam zich tot ‘s werelds belang-rijkste handelsmetropool. Door de groeiende welvaart kwamen ook kunst en wetenschap tot grote bloei. De spreekster toont afbeel-dingen van werken van Frans Hals, Jan Steen, Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn, en vertelt over de verhalen achter de schilde-rijen, de symboliek en de politieke gelaagdheid. donderdag 7 maart, 11.00 uur, Bibliotheek Buitenveldert

uitg

elic

ht

zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Mariëtte Wolf

Page 14: OBA maart 2013

14o

ba

maa

rtDiemenBoekenweek: Ileen Montijnvr 22, 19.30 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstIn het boek ‘Hoog geboren: 250 jaar adellijk leven in Nederland’ vertelt Ileen Montijn hoe over de adel is gedacht in de afgelopen 250 jaar en wat het betekent om ‘hoog geboren’ te zijn. Zij beschrijft de tradities, de clichés en de gemengde gevoelens die daarmee gepaard gaan.

BijlmercentrumBoeken binden: het gebonden boek4 t/m 31 maart Een aantal gebonden boeken met ver-schillende toepassingen van Eveline Overdijk.

OuderkerkLente1 maart t/m 30 april Schilderijen van Wies Israëls.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigersboselke wo, 15.00 uurDuivendrecht, elke wo, 11.00 uurOuderkerk, elke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtend; vrije inloopOuderkerk, elke wo, 10.00- 12.00 uurGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

Oefenspreekuur; vrije inloopBijlmercentrum, elke vr. 13.00- 16.00 uurReigersbos, elke ma, 14.00- 17.00 uur

Spreekuur Woningnet; vrije inloopBijlmercentrum, elke wo, 14.00-16.00 uur

Speel-o-theek Speel’s goed; vrije inloopBijlmercentrum, elke ma 14.00-16.00 uur; elke wo 13.30-16.30 uur; elke vr 13.30-16.30 uurDiemen, elke wo 14.00-17.00 uur; elke za 11.00-15.00 uurIngang via de bibliotheek

act

ivit

eite

n

zuidoost

uitg

elic

ht

zuid

oo

st e

xpo

Ileen Montijn over adellijk leven In Hoog geboren vertelt Ileen Montijn hoe over de adel is gedacht in de afgelopen 250 jaaren wat het betekent om ‘hoog geboren’ te zijn. Zij beschrijft de tradities, de clichés en de gemengde gevoelens die daarmee gepaard gaan. Waarom zou één bevolkingsgroep eigen-lijk zoveel voorrechten genieten? Hoe zwaar is de druk voor wie daar bij hoort? De schrijfster vertelt erover in de bibliotheek.vrijdag 22 maart, 19.30 uurBibliotheek Diemen

Page 15: OBA maart 2013

cen

trum

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.00In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cd’s, dvd’s, blue-rays, eBooks en meer lenen. Ook heb-ben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/agenda en in deze uitgave.

2. Banne BuikslootAnkerplaats 18 tel. 631 41 32, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 3. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected] 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 5. NieuwendamAlkmaarstraat 12 tel. 636 58 85, [email protected], do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

6. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 7. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 8. WatergraafsmeerParadijsplein 6 atel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

9. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 10. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. Overtoomse VeldMarius Bauerstraat 233 c tel. 669 34 35, [email protected] 14.00-20.00, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. SlotermeerTuinstadhuis, Plein ‘40-’45 1 tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 13. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00

14. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 15. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 16. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

18. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

19. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 20. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 21. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 22. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma, di, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 10.00-16.00

23. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 24. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 25. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 26. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 27. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl

OBA-journaal nr. 7 - maart 2013 i.s.m. Marketing OBA ® 2013Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Hans van Velzen, Iet WiersmaOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Eva KleinDruk Corelio Printing Oplage 8.000

152

5

4

9

3

67

8

1011

12

13

14

1516

17

18

19

20

21

22

23

24

25

2627

1

Page 16: OBA maart 2013

Cadeautje van de OBA Volwassen OBA-leden kunnen tijdens de Boekenweek (16 t/m 24 maart) gratis de verhalenbundel Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden ophalen in de bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

Bent u nog geen lid? Kies het OBA-abonnement dat bij u past en word lid. Er is keuze uit de volgende abonnementen: -Jeugdpas (gratis voor iedereen tot 19 jaar) -Gebruikerspas (€ 17,50) -Leenpas (€ 32,50) -Leenpas+ (€ 52,50) -Vriendenpas (€ 100,00) Lid worden kan via www.oba.nl/lidworden en in de bibliotheek.

Boekenweek 16 t/m 24 maart Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden