NuweetjeHet-04-0809

16
• Het FWO in al zijn aspecten • Prijzen voor studenten • BIOMED verhuist naar Gebouw C • Personeelspagina’s • Happy Hour over ‘Duurzaamheid’ • Wereldfeest ‘Van Noord naar Zuid’ Jaargang 2008 / 2009 = 11 december 2008 04

description

Jaargang 2008 / 2009 = 11 december 2008 • Het FWO in al zijn aspecten • Prijzen voor studenten • Happy Hour over ‘Duurzaamheid’ • Wereldfeest ‘Van Noord naar Zuid’ • Personeelspagina’s

Transcript of NuweetjeHet-04-0809

Page 1: NuweetjeHet-04-0809

• Het FWO in al zijn aspecten • Prijzen voor studenten • BIOMED verhuist naar Gebouw C

• Personeelspagina’s • Happy Hour over ‘Duurzaamheid’

• Wereldfeest ‘Van Noord naar Zuid’

Jaargang 2008 / 2009 = 11 december 200804

Page 2: NuweetjeHet-04-0809

FWO VOOr POstDOCs

Voor bijkomende postdoctorale mandaten aan het FWO werd in 2007 en 2008 telkens een schijf van 2,7 miljoen euro vrijgemaakt. In 2009 wordt een derde schijf van 2,7 mil-joen euro toegekend, zodat de instroom van het verhoogde aantal postdocs kan worden bestendigd en een aanvaardbaar slaagper-centage kan worden behouden.

FWO-financieringsmogelijkhedenOp vrijdag 9 januari van 15.00 tot 17.00 uur geven Stijn Verleyen (beleidsmede-werker FWO) en Danny Huysmans (direc-teur intern beheer FWO) aan de UHasselt-

onderzoekers een toelichting bij de FWO-financieringsmogelijkheden voor zowel doctoraten (predocs, postdocs, klinische mandaten, reiskredieten) als voor projecten. De infosessie vindt plaats in lokaal H4. Aansluitend volgt er een receptie. Inschrijven is noodzakelijk, en kan op de website van de Dienst Onderzoekscoördinatie (infra). Werking van de FWO-commissies Aansluitend bij de FWO-infosessie van 9 januari lichten professor Molenberghs, professor Van-derzande en professor De Schepper op dinsdag 13 januari van 12.30 tot 13.30 uur vanuit hun eigen ervaring als FWO-commissielid de werking van de FWO-commissies toe. Een grondige kennis van de evaluatieprocedure kan immers van belang zijn voor de formulering van een financieringsaanvraag. Inschrijven voor deze sessie kan eveneens via de website van de Dienst Onderzoekscoördinatie.

(http://www.uhasselt.be/onderzoek/onderzoekscoordinatie - activiteitenkalender)

Het FWO is het Vlaamse financieringskanaal voor het stimuleren en ondersteunen van het grensverleggend fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op initiatief van de onder-zoeker (bottom up) in alle wetenschapsgebieden aan de universiteiten van de Vlaamse Gemeenschap (met inbegrip van samenwerkingsverbanden tussen de Vlaamse universi-teiten en andere onderzoeksinstellingen).

Het FWO kent de budgetten toe op basis van wetenschappelijke interuniversitaire competitie. Dit onderscheidt het FWO van het BOF, dat de universiteiten middelen toekent op basis van een verdeelsleutel. Voor de UHasselt kwam dit in 2007 neer op bijna 2,2% van de BOF-middelen voor de Vlaamse universiteiten (zie tabel). Het FWO en het BOF werken complementair. Ze ver-sterken elkaar en vullen elkaar aan.

UHassElt-DEElNaMEIn 2008 was er een duidelijke vooruitgang merkbaar van de UHasselt-deelname in de FWO-onderzoeksprojecten: van 1% in de jaren van 2001 tot 2007 naar 6% in 2008. Ook wat betreft de kredieten aan navorsers scoorde de UHasselt behoorlijk in 2008. 3% van de FWO-middelen voor kredieten aan navorsers vond dit jaar zijn weg naar de UHasselt, tegenover minder dan 1% in de afgelopen jaren.

Voor de aspirantschappen liggen de kaarten dan weer lichtjes anders. Het aantal aspirant-schappen aan de UHasselt is teruggelopen van 4 in 2007 naar 2 in 2008. Dat is echter niet noodzakelijk te wijten aan een kleiner aantal aanvragen of een mindere kwaliteit van de aanvragen. Het FWO berekent namelijk het aantal toegekende aspirantschappen per univer-siteit op basis van het aantal aanvragen dat een universiteit heeft ingestuurd en dat werd geklasseerd. Indien de grote universiteiten een groter aantal geklasseerde aanvragen insturen heeft dat bijgevolg zijn effect op het aandeel van de kleinere universiteiten in de FWO-aspi-rantschappen.

tOtalE BOF-slEUtEl 2007

KULeuven 42,54%UHasselt 2,18%UA 11,71%UGent 32,08%VUB 11,26%KUB 0,23%TOTAAL 100,00

2 | nUweetjeHet

Dit moet u weten over het FWO

Page 3: NuweetjeHet-04-0809

laGE DrEMPElVoorts zijn er een aantal FWO-kanalen echt onderbevraagd. Zo zijn er de reisbeurzen voor korte en lange verblijven in het buitenland en voor het bijwonen van symposia, studiedagen en congressen in het buitenland. De drempel voor die beurzen is niet bijzonder hoog, en veel onderzoekers zijn er niet van op de hoogte dat ze ervoor in aanmerking komen. Voorts stelt het FWO kredieten ter beschikking voor de organisatie van wetenschappelijke bijeenkomsten, voor projecten in het kader van uitwisselingsakkoorden en samenwerkingsprojecten en voor ‘visiting postdoctoral scholarships’. Ook die financieringen worden nauwelijks of niet bevraagd vanuit de UHasselt.

De UHasselt wil haar onderzoekers stimuleren om de positieve trend van de onderzoekspro-jecten en kredieten aan navorsers verder te zetten, en om ook oog te hebben voor de minder bekende FWO-subsidiekanalen. De Dienst Onderzoekscoördinatie blijft dan ook, zoals in de vorige jaren, op vraag van de onderzoekers de FWO-aanvragen nalezen op volledigheid en correctheid van het dossier. Ook organiseert de dienst twee FWO-infosessies, enerzijds over de verschillende subsidiemogelijkheden van het FWO, anderzijds over de werking van de FWO-commissies.

Nele Nivelle

In februari en maart 2009 komt de tentoonstelling van 80 jaar FWO naar de UHasselt.

Deze tentoonstelling wordt begin februari officieel geopend door mevrouw Elisabeth Monard, directeur-generaal van het FWO en zal te bezichtigen zijn in de bibliotheek aan de agora.

80 jaar FWO

nUweetjeHet | 3 nUweetjeHet | 3

Page 4: NuweetjeHet-04-0809

4 | nUweetjeHet

Jaar na jaar stelt de Europese Commissie meer geld ter beschikking voor onderzoek. Het is dan ook belangrijk dat de UHasselt mee is met het Europese onderzoek: dat we weten wat er speelt op dat vlak, en dat we eraan deelnemen.

Interesse in Europees onderzoek?

Registreer bij UKRO!

Maar hoe blijft u op de hoogte van alle verschillende Europese financieringskanalen, van de zwaartepunten die de Europese commissie legt binnen uw onderzoeksdiscipline of van het onderzoek dat binnen uw discipline reeds door de EC gefinancierd wordt?

PErsOONlIJkE assIstENtIEOm een antwoord te krijgen op al die vragen is de UHasselt in september 2008 lid geworden van het United Kingdom Research Office (UKRO), een dienstverlenende instantie die de UHas-selt zal bijstaan op het vlak van Europees onderzoek. UKRO biedt de UHasselt-onderzoeker o.a. een website aan met info over diverse Europese onderzoeksfinancieringen (http://www.ukro.ac.uk/), informatiemails op maat van elke onderzoeker, vroege aankondigingen van calls for proposals, persoonlijke assistentie en advies bij projectvoorbereiding en –management en gratis opleidingen proposal-writing en projectmanagement. Bovendien kunt u gratis gebruik maken van de UKRO-vergaderlokalen in Brussel.

Elk UHasselt-personeelslid kan zich registreren op de UKRO-website, en krijgt daarmee toe-gang tot de UKRO-diensten. De gebruiksvriendelijke registratieprocedure wordt hieronder stap voor stap toegelicht. Doordat u uw profiel zeer gedifferentieerd kunt beschrijven, hoeft u daarbij geen overvloed aan mails te vrezen.

rEGIstratIEPrOCEDUrE 1. Open de UKRO-homepagina (http://www.ukro.ac.uk/) 2. Klik in de paarse balk links de “subscriber services” aan 3. Klik in de paarse ovale kadertjes in het midden “information services” aan 4. Klik in de tweede tekstparagraaf de link http://ims.ukro.ac.uk aan 5. Onder de login- en resetknop, verschijnt nu de optie “If you do not yet have a profile, click here” 6. U krijgt dan een registratieformulier waarin u uw persoonlijke contactgegevens kunt invoeren, evenals - het type informatie dat u wenst te ontvangen - uw specifieke interessedomein - de frequentie van de informatiemails - de hoeveelheid info in de informatiemails (van enkel titels, over titels met korte samenvatting tot een volledige detailbeschrijving)

Met vragen of problemen i.v.m. UKRO kunt u terecht bij:[email protected].

Nele Nivelle

Page 5: NuweetjeHet-04-0809

nUweetjeHet | 5

UHasselt-student wint prijsvan Belgische ICt-journalisten

Voor de elfde maal heeft de vereniging van Belgische journalisten in informatietech-nologie een aantal eindwerken in informatica en telecommunicatie bekroond. Iedere Belgische of luxemburgse universiteit of hogeschool kon na een interne preselectie een eindwerk van één van haar studenten insturen. Vier laureaten mochten inmiddels ieder een Baudouin Elleboudt award in ontvangst nemen.

Aan deze awards - genoemd naar de overleden stichter van de vereniging van ICT-journalisten - is een geldbedrag van 1.250 euro verbonden. De Baudouin Elleboudt Awards hebben tot doel de banden te verstevigen tussen informatica- en telecombedrijven en de onderwijsinstel-lingen. Voor de zesde maal op rij is een UHasselt-student van de masteropleiding informatica in de prijzen gevallen. Brecht Van Lommel ontving als eerste laureaat een award voor zijn masterproef ‘Character Rigging for Computer Animation’.

MaNIPUlErEN VaN EMOtIEs‘Character rigging’ of ‘articulatie’ is het proces waarbij een personage in een 3D-animatiefilm wordt voorgesteld door een model dat kan worden geanimeerd en waarbij een intuïtief con-trolemechanisme voor de animator wordt voorzien. In plaats van alle beweegbare onderdelen van het personage individueel te manipuleren wordt een structuur aan het model toegevoegd waardoor de animator controle heeft over het verplaatsen van handen, het buigen van spieren, of zelfs het beheersen van emoties van het personage.

In de masterproef wordt onderzocht hoe be-staande methoden zoals ‘skeletal subspace deformation’ en ‘freeform deformation’ kun-nen worden verbeterd zodat ze meer flexi-bel worden en intuïtief in gebruik, maar waarbij de animator het model nog steeds interactief kan manipuleren.BIG BUCk BUNNyDe verbeterde technieken zoals beschre-ven in de masterproef werden toegepast in de animatiefilm ‘Big Buck Bunny’. Deze kortfilm in Pixar-stijl werd ontwikkeld door een team van zeven 3D-artiesten en ontwikkelaars van de Blender Foundation stichting en ontving recent twee awards op het Holland Animation Film Festival. Brecht vervulde binnen het filmproject de rol van technical director.

Brecht Van Lommel is in de voorbije zomer met grote onderscheiding afgestudeerd als master informatica. Hij is op dit ogenblik nog steeds actief binnen de Blender Foun-dation en is er onder meer verantwoordelijk voor de componenten visualisatie (‘rende-ring’) en animatie.Alle genomineerden 2008.

Page 6: NuweetjeHet-04-0809

� | nUweetjeHet

Onlangs mocht sophie Govaerts de 17de accountantsprijs van het kBaB (de kempische Beroepsvereniging van accountants, Belastingconsulenten, Boekhouders en Bedrijfrevi-soren) in ontvangst nemen.

Accountantsprijs KBAB voor tEW-studente

Willy Krikilion, voorzitter van de jury, Leo Stessens, voorzitter van de KBAB en Roland Smets, voorzitter van het BIBF. overhandigden haar een oorkonde en een cheque ter waarde van 750 euro.

Sophie maakte een eindverhandeling over ‘De informatiewaarde van het controleverslag voor de inschatting van het faillissementsrisico’. Zij studeerde af als master in de Toegepaste Economi-sche Wetenschappen (Accountancy en Financiering) in juli 2008 aan de Universiteit Hasselt.

FalINGsPrEDICtIEMODEllENEr zijn veel stakeholders betrokken bij faillissementen. Een vroegtijdige inschatting is daardoor wenselijk om grote verliezen te vermijden. Faillissementen zijn dan ook al vele jaren het on-derwerp van tal van studies. Sinds 1966 zijn onderzoekers reeds bezig met het opstellen van falingspredictiemodellen. Maar de literatuur bevat ook diverse studies met betrekking tot de rol van de auditor in deze problematiek. Sophie Govaerts: “In deze eindverhandeling wil ik de informatiewaarde van het controleverslag van de commissaris voor de inschatting van het faillis-sementsrisico onderzoeken. Ook ga ik na of falingspredictiemodellen meer voorspellingswaarde vertonen dan het controleverslag.”

Na een uitgebreide literatuurstudie, volgt het praktijkonderzoek dat gebaseerd is op een da-tabank – verkregen via Graydon Belgium nv - met alle ondernemingen die een controleverslag dienen neer te leggen. Uit deze databank wordt er een steekproef opgesteld die ‘gematcht’ is op basis van de sector (NACE-code) en de grootte van de onderneming (omzet). Hiertoe bekomen

Sophie Govaerts samen met haar promotor prof. dr. Roger Mercken.

we 50 falende (in 2006) en 50 overlevende ondernemingen. Met behulp van deze steek-proef is het de bedoeling om het onderzoek van Gaeremynck en Willekens uit 2001 ge-deeltelijk te repliceren en uit te breiden. 5 hypotheses worden daartoe opgesteld die zowel één als twee jaren voor de faling sta-tistisch worden getest met behulp van logis-tische regressie.

CONClUsIEsSophie Govaerts: “Het controleverslag heeft enkel informatiewaarde voor de inschatting van het faillissement één jaar voor de faling. Deze resultaten stemmen overeen met de wettelijke vereisten voor een commissaris om een inschatting van de continuïteitsver-onderstelling te maken voor twaalf maanden. Ook de continuïteitsopmerking en de ‘verkla-ring zonder voorbehoud met toelichtende pa-ragraaf’ hebben enkel voorspellingswaarde in het eerste jaar voor faling. De ‘verklaring met voorbehoud en met toelichtende paragraaf’ heeft echter geen informatiewaarde voor de inschatting van het faillissement in de eerst twee jaren voor faling. Het falingspredictie-model van Ooghe-Verbaere heeft net zoals het controleverslag enkel informatiewaarde voor de inschatting van het faillissement één jaar voor faling. Ik kan dus besluiten dat het falingspredictiemodel even goed is dan het controleverslag van de commissaris voor de inschatting van het faillissement. In de lite-ratuur geven de onderzoekers echter aan dat er modelsuperioriteit is boven de verklaring van de auditor bij het bepalen van de conti-nuïteitsstatus van de cliënt. Wat betreft de financiële controlevariabelen die in de logis-tische modellen gebruikt werden, blijken een slechte rentabiliteit gekoppeld aan acute li-quiditeitsproblemen, die zich weerspiegelen in vervallen RSZ- schulden en ‘cashflow over vreemd vermogen op korte termijn’, verkla-rend te zijn voor faling.”

Page 7: NuweetjeHet-04-0809

Happy Hour limburgse associatie

ECOtOErDe werkgroep duurzaamheid organiseerde een ecotoer als intro tot het eerste happy hour van de Limburgse Associatie met een bezoek aan de pyrolyse-reactor van het Centrum voor Milieukunde. Mark Stals en Koen Smets toonden hoe hiermee bijvoorbeeld olie kan gewonnen worden uit afvalmaterialen. In het Klimalab van XIOS lichtte Chris Hendrickx de voordelen van de pelletketel toe. De milieucoördinator van de UHasselt, Jan Vanhove, toonde in een rondleiding de zonneboiler en de gascondensatieketel en benadrukte dat de eigen organisatie tracht zijn steentje bij te dragen tot een duurzamer energieverbruik. Geven we nog mee dat de ecotoer al snel volzet was, maar dat er in de toekomst nog wel mogelijkheden georganiseerd zullen worden zodat alle geïnteresseerde personeelsleden kunnen kennismaken met de duur-zaamheidsacties op onze campus.

WErkGrOEP DUUrZaaMHEIDDe (nieuwe) werkgroep Duurzaamheid bestaat op dit moment uit een aantal personeelsleden van zowel XIOS, PHL als van de UHasselt. Deze werkgroep wil een overzicht krijgen van de vele verspreide initiatieven rond duurzaamheid in de associatie en daarover gepast informeren om zo effectiever bij te dragen aan een duurzame samenleving. De werkgroep wil sensibiliseren en stimuleren en collega’s ondersteunen die duurzaamheid proberen te integreren in het on-derzoek en onderwijs.

In een korte voorstelling lichtte Steven Van Passel (UHasselt) de werking van de werkgroep toe en benadrukte hij dat het initiatief nog verder moet groeien, maar dat er al concrete acties ondernomen zijn en er allerlei leuke plannen op tafel liggen. Alle hulp daarbij is dan ook welkom.

Een informatieforum is cruciaal en zal waarschijnlijk georganiseerd worden op de website van de Limburgse Associatie.

Op vrijdag 17 oktober waren een honderdtal personeelsleden van de partij om samen even stil te staan bij duurzaamheid in onze associatie. Het gekende happy hour van de UHasselt werd uitgebreid voor alle personeelsleden van de associatie en met succes.

ECOCaMPUsBEGElEIDErTijdens het happy hour werd ook de eco-campusbegeleider voorgesteld. Ann Thien-pont zal sensibiliseringsacties voor studen-ten helpen ontwikkelen en de instellingen van de associatie bijstaan in het ontwikke-len van een milieuzorgsysteem. U kan haar altijd contacteren op [email protected]

WWW.DHOVlaaNDErEN.BEDe receptie van het Happy Hour werd gesubsidieerd door DHO Vlaanderen. DHO Vlaanderen is gegroeid uit het Project DOEN! en wordt financieel ondersteund door de Vlaamse ministers van Mobiliteit, van Werk, onderwijs en vorming en van Leefmilieu, natuur en energie. De website van DHO Vlaanderen is voor u uitgewerkt, met de bedoeling om netwerking en infor-matie-uitwisseling in het hoger onderwijs mogelijk te maken.

Anne Vervondel

WErkGrOEP DUUrZaaMHEIDSteven van Passel (UHasselt), Jan Vanhove (Uhasselt), Johan Danen (UHasselt), Griet Verbeeck (PHL), Marleen Schepers (PHL), Rita Dobbelaere (PHL), André Verstraelen (XIOS), Elly Quanten (XIOS), Andrew Hennuy (XIOS), Ann Thienpont en Anne Vervondel (AUHL).

WIlt MEEr WEtEN OF WIlt U DEEl UItMakEN VaN DE WErkGrOEP?Contacteer dan [email protected]

nUweetjeHet | 7

Page 8: NuweetjeHet-04-0809

VlIr-UOs bestaat dit jaar 10 jaar. Om dit te vieren, besloot de limburgse associatie de VlIr-UOs-reisbeurzen en andere mogelijkheden om naar het Zuiden te gaan, in de verf te zetten.

Van Noord naar Zuid:

een geslaagd wereldfeest

8 | nUweetjeHet

En zo geschiedde het. Woensdag 19 november toverde ‘de lichtstraat’ van de XIOS hogeschool (campus Hasselt) zich om tot een heuse wereldbeurs voor studenten die naar het Zuiden willen gaan in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

ErVarINGENDaarnaast kwamen de diverse wegen die naar het Zuiden (kunnen) leiden aan bod en deelden een aantal studenten hun ervaringen. Zo vertelde een studente lerarenopleiding over haar ervaringen in Zimbabwe, waar ze samen met een locale groep probeerde de jeugd te sensibili-seren over AIDS-preventie, maar wegens religieuze bezwaren op veel tegenkanting stootte…

Ook een doctoraatsstudente deelde haar eerste ervaringen met Cuba, duidelijk een land vol contrasten.

STAGES VERPLEEGKUNDE (VROEDKUNDE,

ERGO, VERPLEEGKUNDE) IN MALI

Dispensaire Mission Cath

olique-Koutienso

Periode: 6-12 weken

Locatie:

Koutienso, Mali

Doelstelling: Patiëntenverzo

rging, bevallingen, onderwijsge-

beuren, projecten die inspelen op de noden v/h

Dispensarium te Koutienso

Doelgroep: 3de bachelor verpleegkunde, PHL

Contact: Jill Sm

ets, Christin

e Smeets, Mimi Market,

Joep Grosemans

Citaten:

"Het heeft niet alleen mijn zelfs

tandigheid bevorderd, ik heb ook

geleerd om als erg

otherapeut inventief, zeer cr

eatief en flexib

el te

zijn."

(Anne-Katrien Braeken, bachelorstudent verpleegku

nde, 2007)

MALI

Page 9: NuweetjeHet-04-0809

nUweetjeHet | 9

traCErstUDIETot slot deed Menno Ernst de resultaten van zijn ‘tracerstudie’ op associatieniveau uit de doeken. Hij heeft gedurende de zomermaanden de studenten die ooit met een VLIR-UOS-reisbeurs naar een ontwikkelingsland gingen, gecontacteerd en bevraagd. Hij peilde naar de kwaliteit van deze ervaring en de invloed ervan op hun verdere leven. Uit de studie bleek dat hun ervaring hun beeldvorming over het ‘Zuiden’ en hun wereldbeeld in het algemeen duidelijk beïnvloed heeft. Bovendien kon aangetoond worden dat ondanks de moeilijke omstandigheden waarin vele studenten werkten, alle studenten tevreden terugblikken op deze onvergetelijke ervaring, die diepe indruk nalaat.

ZUIDErs BUFFEtNa de beurs en de infosessie werden we getrakteerd op een Zuiders buffet met Zuid-Ameri-kaanse, Afrikaanse en Aziatische invloeden.

Bovendien konden alle geïnteresseerden zich inschrijven voor Zuiderse workshops, georganiseerd door studenten van XIOS: djembé, salsa, Zuiders koken, het maken van dromenvangers, enz.

Met 151 inschrijvingen was dit eerste internationale event van de Limburgse Associatie een succes.

Sarah Verlackt

De presentaties en de postersessie kunnen teruggevonden worden op: www.auhl.be

STAGE IN HET KADER VAN HET IUC JIMMA VLIR-UOS PROJECT 2 "CHILD HEALTH AND NUTRITION" IN ETHIOPIË

Jimma University, Ehtiopië

Periode: 6-12 wekenLocatie: Gilgel Gibe damDoelstelling: onderwijsmodule patiëntgerichte zorg en psychomotore

testbatterij voor ondervoede kinderen uitwerken, revalidatiestudie

Doelgroep: 2de master kinesitherapie en 3de bachelor (ergotherapie, vroedkunde, verpleeg-kunde), banaba lactatiekunde, PHL

Contact: Prof. Dr. Marita Granitzer

Citaten:"The main objective of this project is to improve child growth and development"(Prof. Dr. P. Kolsteren (ITG, UGent))

ETHIOPIË

STAGES VERPLEEGKUNDE (VROEDKUNDE,

ERGO, VERPLEEGKUNDE) IN MALI

Dispensaire Mission Cath

olique-Koutienso

Periode: 6-12 weken

Locatie:

Koutienso, Mali

Doelstelling: Patiëntenverzo

rging, bevallingen, onderwijsge-

beuren, projecten die inspelen op de noden v/h

Dispensarium te Koutienso

Doelgroep: 3de bachelor verpleegkunde, PHL

Contact: Jill Sm

ets, Christin

e Smeets, Mimi Market,

Joep Grosemans

Citaten:

"Het heeft niet alleen mijn zelfs

tandigheid bevorderd, ik heb ook

geleerd om als erg

otherapeut inventief, zeer cr

eatief en flexib

el te

zijn."

(Anne-Katrien Braeken, bachelorstudent verpleegku

nde, 2007)

MALI

VELDWERK VOOR MASTERTHESIS

TE COLOMBIA OF KENYA

Universidad Tecnologica de Pereira / Moi University,

Eldoret

Periode: Zomervakantie

Locatie: Bogota, Pereira, Colombia / Eldoret Kenya

Doelstelling: Veldwerk voor een thesis omtrent gender

Doelgroep: Masterstudenten, UHasselt

Contact: Prof. Van Haegendoren (SEIN, TEW)

Citaten:“It was rewarding to work with other people with different vieuws and customs.

This knowledge will come in handy with respect to the applied principles of

diversity management.”

(Peter Van Helvert, masterstudent economische wetenschappen, 2007)

KENYA-COLOMBIA

GENEESKUNDE STAGE IN CALCUTTA, INDIA

The Institute for Indian Mother & Child (IIMC)Periode: ZomervakantieLocatie: Calcutta, IndiaDoelstelling: Met beperkte middelen, basis gezondheidszorg

toepassenDoelgroep: 3de Bachelor studenten geneeskunde, UHasselt

Contact: Prof. Vandersteen (GEN)Citaten:“Now I know the true value of normal living standards and the advantage to

practise medicine in Europe. I’ve learned to work and live with the minimum of

means, the Indian volunteers learned me different things…”

(Michael Aertsen, bachelorstudent geneeskunde, 2007)

“It was a life time experience and it had an influence on me not only as a doctor

but also as a human being” (Isabelle Bosmans, bachelorstudent geneeskunde, 2008)

INDIA

STAGE KLEUTERONDERWIJS, GAMBIA

The Swallow, centre for emancipating education

Periode: 2e semesterLocatie: Serrekunda, GambiaDoelstelling: Health teaching, First aid for and by small children Doelgroep: 3de bachelor kleuteronderwijs, XIOSContact: Ruth Joosten

Citaten:"Tijdens deze stage, besefte ik pas hoeveel we tijdens de drie jaren in de

lerarenopleiding leren én besef ik pas ten volle het nut van hetgeen we zien en

leren! Dit zie je tijdens de opleiding zelf niet altijd. "

(Elke Dessers, bachelorstudent onderwijs, 2007)

GAMBIA

STAGE IN HAÏTI

Stichting naar school in HaïtiPeriode: 2e semesterLocatie: Kenscoff, HaïtiDoelstelling: Uitbouwen van de kleuterklassen in de scholen van

de organisatie, zowel op materieel als onderwijskun-

dig vlak. Portret van een kleuter voor mondiale

vorming.Doelgroep: 3de bachelor kleuteronderwijs, XIOS

Contact: Simon MeersCitaten:"Education is a right. Never before have I realized the true value of

this maxim. The children in Haiti are intelligent and eager to learn, but

they live wrapped in poverty. Schools and educational supplies are

luxuries beyond their reach, unless caring people act."

(Katrien Bollen, bachelorstudent onderwijs, 2008)

HAÏTI

Page 10: NuweetjeHet-04-0809

10 | nUweetjeHet

Een foutje, onnauwkeurigheid ofvergetelheid gezien op de personeelspagina’s? Meld dat dan even aan [email protected]

Personeelspagina’sbenoemingen en aanstellingen

Ondervoorzitter, Johan De Bruyne, °02.08.73 te Hasselt, 15.10.08 licentiaat arbeids- en organisatiepsychologie, Vrije Universiteit Brussel, aangesteld als ondervoorzitter voor de ambtsperiode 2008-2012

ZElFstaNDIG aCaDEMIsCH PErsONEEl

• Christel Faes, °08.02.78 te Mortsel, doctor in de wetenschappen – wiskunde, Limburgs Universitair Centrum 2004 01.10.08 benoeming als voltijds docent (ambtshalve deeltijds 20% tijdens FWO-postdoc-aanstelling), vakgroep toegepaste wiskunde

• Ken Haenen, °01.04.75 te Hasselt, doctor in de wetenschappen – natuurkunde, Limburgs Universitair Centrum, 2002 01.11.08 benoemd als docent, vakgroep natuurkunde

• Sven Hendrix, °12.11.68 te Berlijn (Duitsland), doctor in de medische wetenschappen, Humboldt University Berlin, 2007 01.11.08 benoemd als hoogleraar, vakgroep morfologie

assIstErEND aCaDEMIsCH PErsONEEl

• Dries Vrijsen, °23.07.81 te Bree, licentiaat wiskunde, Katholieke Universiteit Leuven, 2003 01.10.08 aangesteld als praktijkasssistent (20%), vakgroep zuivere wiskunde, financiering ten laste van de werkingstoelagen

• Kathleen Mertens, °08.10.82 te Tongeren, master of energy and environmental law, Katholieke Universiteit Leuven, 2008 16.10.08 aangesteld als praktijkassistent (10%), vakgroep economie, financiering ten laste van de werkingstoelagen

• Xavier Janssens, °15.03.82 te Leuven, master in applied physics, Technische Universiteit Eindhoven, 2007 01.11.08 aangesteld als navorser, vakgroep informatica, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Steven Peleman, °10.12.73 te Mortsel, handelsingenieur in de bedrijfseconomie en strategie, Katholieke Universiteit Leuven, 1999, 01.11.08 aangesteld als navorser (20%), vakgroep bedrijfs- en besliskunde, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Kelly Van Bladel, °11.04.81 te Borgerhout, handelsingenieur, Universiteit Antwerpen, 2004 01.11.08 voorheen doctoraatsbursaal, aangesteld als navorser, vakgroep verkeerskunde en beleidsinformatica, Instituut voor Mobiliteit, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Annick Vastiau, °21.03.76 te Leuven, doctor in de medische wetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven, 2007 01.11.08 aangesteld als doctor-navorser, vakgroep economie, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

DOCtOraatsBUrsalEN

• Jingshu Du, °29.12.84 te Changsha City (China), master of management, Wuhan University of Technology 15.10.08 vakgroep bedrijfs- en besliskunde, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

• Ragavendran Sivakumarasamy, °22.02.83 te Krishnagiri (India), master in nanotechnology, 15.10.08 Vellore Institute of Technology India, 2008, vakgroep scheikunde, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Tine Compernolle, °04.02.86 te Diest, master in de toegepaste economische wetenschappen, Universiteit Hasselt, 2008 16.10.08 vakgroep economie, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

Page 11: NuweetjeHet-04-0809

nUweetjeHet | 11

• Ans Weustenraed, °24.11.85 te Hasselt, master in biomedische wetenschappen, Universiteit Hasselt, 2008 16.10.08 vakgroep scheikunde, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Dawid Ostrowski, °10.06.83 te Dabrowa Tarnowska (Polen), master in computer science, AGH University Cracow, 2006 29.10.08 vakgroep informatica, Expertisecentrum voor Digitale Media, financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Olivier Degheselle, °18.09.85 te Herentals, master in biomedische wetenschappen, Universiteit Hasselt, 2007 01.11.08 vakgroep biologie-geologie, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

• Marieke Frederickx, °25.05.85 te Turnhout, handelsingenieur, Katholieke Universiteit Leuven, 2008 01.11.08 vakgroep bedrijfs- en besliskunde, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

• Paulius Pobedinskas, °10.04.83 te Vilnius (Litouwen), master of sciences in nanosciences – nanotechnologies, 01.11.08 Université Joseph Fourier Grenoble, 2008, vakgroep natuurkunde, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

• Bart Van Grinsven, °05.06.83 te Heerlen (Nederland), master in medical technology, Hogeschool Zuyd Heerlen, 2006 01.11.08 vakgroep natuurkunde, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

VIsItING FEllOWs

• Balazs Hajgato, °13.06.74 te Boedapest (Hongarije), dr. in de scheikundige wetenschappen, 20.10.08 Budapest University of Technology and Economics 2002, vakgroep scheikunde, financiering ten laste van bijzondere onderzoeksfondsen

aDMINIstratIEF EN tECHNIsCH PErsONEEl

• Heidi Cardous, °08.01.72 te Bilzen, aangesteld als stafmedewerker Tech Transfer Office, 01.11.08 financiering ten laste van andere onderzoeksfondsen

• Annemie Peeters, °02.08.76 te Hasselt, aangesteld als gespecialiseerd secretariaatsmedewerker dienst Financiën graad 4, 01.11.08 financiering ten laste van de werking (vervangkader)

• Lieve Tulleneers, °12.09.77 te Hasselt, aangesteld als stafmedewerker AUHL graad 7, 01.11.08 financiering ten laste van het patrimonium

• Nathalie Thijs, °20.05.79 te Genk, aangesteld als gespecialiseerd secretariaatsmedewerker dienst Financiën graad 4, 16.11.08 financiering ten laste van de werking (vervangkader)

GastPrOFEssOrEN

• Stefan Haesen, °02.08.76 te Bilzen, aangesteld als deeltijds (5%) gastprofessor, vakgroep zuivere wiskunde periode 16.11.08-15.11.09

ErkENNING als VrIJWIllIG WEtENsCHaPPElIJk MEDEWErkEr

• Geert Alders, 5%, vakgroep fysiologie-biochemie-immunologie periode 16.11.08-15.11.10• Carlos Alexandres Lauchande, 10%, vakgroep toegepaste wiskunde periode 01.10.08-30.09.10• Tanja Barac, 20%, vakgroep biologie-geologie periode 01.10.08-30.09.09• Jorge Beusen, 10%, vakgroep scheikunde periode 01.09.08-31.08.09• Pieter Christiaens, 10%, vakgroep natuurkunde periode 01.09.08-31.03.09• Peter Cooreman, 10%, vakgroep natuurkunde periode 01.10.08-31.03.09• Bert D’Espallier, 10%, vakgroep bedrijfs- en besliskunde periode 01.10.08-30.09.09• Manu Diependaele, 10%, vakgroep verkeerskunde-beleidsinformatica periode 01.11.08-31.10.09• Marjoleine Drieskens, 100%, vakgroep scheikunde periode 16.09.08-30.09.09• Dirk Engels, 10%, vakgroep verkeerskunde-beleidsinformatica periode 01.11.08-31.10.09• Bart Lamote, 5%, vakgroep talen periode 01.10.08-30.09.10• Rob Moonen, 10%, vakgroep natuurkunde periode 01.10.08-31.03.09• Wouter Moons, 10%, vakgroep natuurkunde periode 01.10.08-30.09.09• Michiel Pieters, 10%, vakgroep bedrijfs- en besliskunde periode 01.10.08-30.09.09

Page 12: NuweetjeHet-04-0809

Ben jij het ook beu om van die saaie out of office berichten in je mailbox te krijgen? Dan kun je misschien een goed voorbeeld stellen door zelf een grap-pig tekstje af te leveren. Enkele leuke ideetjes!

• Je krijgt dit automatisch bericht omdat ik weg ben. Als ik er wel was, kreeg je waarschijnlijk helemaal geen antwoord. • Ik kan je mail momenteel niet deleten omdat ik met vakantie ben. Ik delete alle mails in volgorde van verzending van zodra ik terug ben. • Bedankt voor je mail. 4,99 euro is van je rekening gegaan voor de eerste tien woorden en 0,99 euro per volgende woord van je bericht. • Ik ben momenteel aan het solliciteren. Ik antwoord als ik de job misloop. Mijn humeur zal dan wel beneden alle peil zijn, u bent gewaarschuwd. • Ik ben er even niet. Ben momenteel in het ziekenhuis om mijn hart en hersens te laten verwijderen zodat ik tot manager kan gepromoveerd worden. • De e-mailserver kon je internetverbinding niet vinden. Je bericht is niet verzonden. Herstart je computer en probeer opnieuw te verzenden. • Bedankt voor je mail, deze wordt nu verwerkt. Je bent 189ste in rij en kan een antwoord verwachten binnen ongeveer 19 weken. • Hallo, ik heb je bericht ontvangen en bedenk nu een antwoord. Wacht aub bij je PC op mijn reply. • Ik ben weggelopen om bij een ander circus te werken. • Ik kan uw bericht momenteel niet beantwoorden omwille van medische redenen. Ik ben terug binnen 2 weken, spreek mij dan alsjeblief als Katrien aan in plaats van Tom.

12 | nUweetjeHet

• Arne Palmaerts, 20%, vakgroep scheikunde periode 01.10.08-30.09.09• Dimitris Rizopoulos, 20%, vakgroep toegepaste wiskunde periode 01.10.08-30.09.10• Anne Vercauteren, 10%, vakgroep bedrijfs- en besliskunde periode 01.01.09-31.12.09• Wim Willems, 20%, vakgroep biologie-geologie periode 01.11.08-31.10.10• Jimmy Wouters, 100%, vakgroep scheikunde periode 16.09.08-15.09.09

HUWElIJkEN

• Bart Van Grinsven, doctoraatsbursaal, vakgroep natuurkunde, met Josifina Demesmaeker 12.09.08• Elke Valgaeren, navorser, vakgroep gedragswetenschappen-sociologie-filosofie, met Bart Lemmens 22.11.08

GEBOOrtEs

• Emma-Leonie, dochtertje van Elke Van Hoof, docent, vakgroep gedragswetenschappen-sociologie-filosofie-leraarsopleiding 28.09.08• Pierre, zoontje van Bernard Vanheusden, doctor-assistent, vakgroep rechten 24.10.08 • Floor, dochtertje van Herbert Thijs, doctor-navorser, vakgroep toegepaste wiskunde, CenStat 30.10.08• Amber, dochtertje van Mieke Jans, assistent, vakgroep accountancy-financiering 07.11.08• Liene, dochtertje van Maarten Cardinaels, navorser, vakgroep informatica, Expertisecentrum Digitale Media 11.11.08

UIt DIENst

• Kristien Wouters, doctoraatsbursaal, vakgroep toegepaste wiskunde 15.09.08• Marek Omelka, visiting fellow, vakgroep toegepaste wiskunde 16.10.08• Malika Boukbir, gespecialiseerd secretariaatsmedewerker graad 4, dienst studentenvoorzieningen 19.10.08• Herman Achten, gespecialiseerd secretariaatsmedewerker graad 4, dienst financiën 31.10.08• Miguel Rujula Gelabert, navorser, vakgroep informatica 31.10.08

Originele ‘out of office’-berichten

out of office

Page 13: NuweetjeHet-04-0809

BIOMED neemt intrek in vernieuwd Gebouw C

De groepen die voorheen in gebouw A zaten (immunologie-biochemie) en de groep fysiologie, die eerst gehuisvest was in het hoofdgebouw, komen nu samen onder één dak te zitten. Dit geeft hen dan ook de gelegenheid om gebruik te maken van elkaars infrastructuur en kennis om het onderzoek naar een nieuw niveau te tillen.

tIJDElIJk ONDErDakOok de forensisch onderzoekers en de personen die alle klinische studies in goede banen leiden, verhuisden mee naar gebouw C. Dit is echter een voorlopige situatie totdat het oude gebouw A van BIOMED gerenoveerd is. De werken aan gebouw A zullen nu snel starten, en volgens de planning zal deze renovatie een jaar in beslag nemen. Hierna zullen het forensisch onderzoek, de klinische MS-studies, alsook het MS-revalidatieonderzoek van de Provinciale Hogeschool Limburg hun plaats vinden in gebouw A.

HOUsEWarMINGBij een gerenoveerd gebouw horen natuurlijk de nodige housewarmingparties. Intern heeft dit al plaatsgevonden, zodat iedereen ook werkelijk weet wat er in alle lokalen en laboratoria gebeurt. Na de kerstperiode zal er ook voor alle werknemers van de Universiteit Hasselt een ‘opendeur’ georganiseerd worden, zodat het verenigde BIOMED zich kan voorstellen aan alle belangstellenden. Zo kan er ook meteen een oordeel geveld worden over de gloednieuwe labo-uitrusting en mooie toestellen waar de ‘BIOMED-onderdanen’ erg trots op zijn.

lIFE sCIENCEs CaMPUsOndertussen staat de life sciences incubator tussen gebouw A en gebouw C al stevig in de steigers (project van LRM, POM en UHasselt). Die werken schieten goed op en tegen de zomer zou de incubator klaar moeten zijn voor de eerste life sciences bedrijven. Eind 2009 zal dan de vernieuwde ‘biomedische life sciences campus’ met de BIOMED onderzoeksgebouwen (A en C) en de life sciences incubator operationeel zijn.

Bieke Broux

Midden september werd eindelijk het startschot gegeven voor de lang geplande verhuis van de verschillende onderzoeksgroepen van BIOMED naar het gerenoveerde gebouw C.

nUweetjeHet | 13

Page 14: NuweetjeHet-04-0809

14 | nUweetjeHet

COLUMNInspiratie

Tegenwoordig verkopen de warenhuizen allerlei middeltjes, waarvan de fabrikant belooft dat ze helpen daar waar je lichaam het (wat) laat afweten. Veel daarvan heb ik nog niet uitgeprobeerd - door het continu graven behoud ik een prima conditie - maar de media laten niet na ons van de kwaliteiten en de noodzaak van product A of product B te overtuigen: Actimel (of moet ik hier “biep” schrijven) houdt je actief, Yakult is goed voor de darmwerking, Danacol zou het cholesterolgehalte op het juiste peil houden en ga zo maar door. Naast echte medicijnen staan er in de rekken van de apotheken groene, gele, rode of blauwe pilletjes, die de kleinere of grotere klachten of noden die we hebben de wereld uit moeten helpen. Die tabletjes zijn ook nog zo slim dat ze weten welk mankement ze precies moeten aanpakken.

Zoals zo vaak vind je echter net niet datgene waarvoor jij wat hulp kan gebruiken. In het geval van een columnist zou dat een inspiratiepastille kunnen zijn. Want het vergaat mij niet telkens als Madame Pheip die zo creatief met haar pen omgaat, dat het lijkt alsof ze maar moet scheppen, als pollepels deeg voor haar wafelenbak.

Ons beleid heeft in elk geval gelukkig altijd meer dan genoeg inspiratie om elke maand een dossier voor de Raad van Bestuur samen te stellen, waar men ‘u’ kan tegen zeggen. Het zou de moeite waard zijn om al de papieren van één jaar bijeen te houden – alle versies van de agenda’s incluis (die gaan van doc. 001/001 nr. 1, 2, 3, 4 en soms wel tot 5, al naargelang de beheerder de dossiers vroeg, op tijd, laat, later of te laat ontvangt) – en CMK eens te laten berekenen hoeveel bomen onze Raad van Bestuur in 11 vergaderingen omhakt. Wie dacht dat de heren en dames bestuurders in E139 alleen maar bomen opzetten, vergist zich immers danig.

De decaan van onze nieuwste faculteit mag het ook niet aan creativiteit ontbreken. Laat hem - met uiteraard meer dan alleen de morele steun van het beleid - met een heel kleine equipe dat eerste bachelorjaar Rechten aan de gang lopen. Zij zullen het moeten presteren om voldoende inventief te zijn om deze lichting studenten – die al lef genoeg hebben om als proefkonijn te dienen – week na week te blijven boeien (voor hen die over het woord proefkonijn zouden vallen: hoe heet iemand die een nooit eerder systeem voor de eerste keer uittest? Juist, ja). De kerstvakantie zal voor alle FRIO-leden dit jaar dan ook meer dan welkom zijn durf ik te wedden.

In een universiteit draait het in eerste instantie om studenten en voor hen zijn verenigingen een prioritaire kwestie. Die clubjes blijven originele activiteiten en manifestaties uitdenken om hun ledenaantal op te drijven (lees: hun kas te spijzen). Professioneel ogende infostands, met aangepaste klank- en lichteffecten, volledige bankstellen met hippe banners doen ons de sobere klaptafels met restaurantstoelen van vorige generaties vergeten. Omdat ik het studentenstatuut ontgroeid ben, weet ik niet of de evenementen die we niet te zien krijgen er daarmee ook op vooruitgaan, al doen de doopactiviteiten in en rond gebouw D mij het tegendeel vrezen.

In de wereld buiten de campus is het ondertussen alles kommer en kwel wat de klok slaat. Recessie, communautair gehakketak, partijpolitieke broedermoorden, onlusten, oorlogstoestanden, bommen, granaten en terreur. Als mol zou je voor minder vervroegd aan je winterslaap beginnen. Nochtans zal de kerstperiode binnenkort de gedachte aan vrede weer prominent in de verf zetten. Jammer genoeg ebt die rage even snel weg als de tonen van Jingle Bells. Als de farmaceutische industrie zich nu eens als doel stelde: het creëren van een vredeselexir...

Om met een positieve noot te eindigen: ik wens u alvast allemaal veel inspiratie bij uw kerstaankopen en een schat aan goeie wensen voor het nieuwe jaar dat met rasse schreden dichterbij komt.

Mol

Page 15: NuweetjeHet-04-0809

De universiteit Hasselt organiseerde op 9 en 10 november, samen met de Indian Institutes of technology (IIt) Madras, een Indo-Belgisch symposium over de statistische fysica van kleine systemen.

UHasselt organiseert symposium in Chennai

DOCtOraatsPrOMOtIEs

aNNOUsCHka laENENDoctor in de wetenschappen: wiskundeDoctoraatsproefschrift over ‘Psychometric validation of continuous rating scales from complex data’12 december 2008 om 15.00 uur in auditorium H5

GEErt JaN BExDoctor in de wetenschappen: informaticaDoctoraatsproefschrift over ‘Discovering structure in semi-structured data’18 december 2008 om 16.00 uur in auditorium H4

tOM COrNElIssENDoctor in de wetenschappen: chemieDoctoraatsproefschrift over ‘Flash (co-)pyrolysis of biomass and biopolymers’9 januari 2009 om 15.00 uur in auditorium H5

Deze wetenschappelijke conferentie met een zestigtal deelnemers, vond plaats op de campus van IIT Madras (Chennai), en maak-te deel uit van het academisch luik van het staatsbezoek van de Koning aan India.

De professoren J. Bricmont (UCL), P. Gas-pard (ULB), C. Maes (KUL), J. Indekeu (KUL), F. eeters (UA), en C. Van den Broeck (UHasselt) waren de uitgenodigde sprekers aan Belgische zijde.De organisatoren van het Indo-Belgisch symposium over de statistische fysica van kleine systemen: prof. dr. C. Van den Broeck (UHasselt) en

prof. dr. V. Balakrishnan (IIT Madras).

Van links naar rechts: C. Maes (K.U.Leuven), C. Van den Broeck (UHasselt), J. Indekeu (K.U.Leuven), F. Peeters (UA), J. Bricmont (UCL).

nUweetjeHet | 15

COLUMN

Page 16: NuweetjeHet-04-0809

C O l O F O N

is een interne nieuwsbrief van, voor en door UHasselt-personeelsleden.

Eindredactie: Ingrid Vrancken | communicatieverantwoordelijke UHasseltVormgeving: Dave Bosmans | Mouch Hendrickx | grafisch medewerkers UHasseltFotografie: Marc Withofs| fotograaf UHasselt | en anderenDruk: Repro | Drukkerij UHasseltVerantwoordelijke uitgever: Marie-Paule Jacobs | beheerder UHasselt Universiteit Hasselt | Campus Diepenbeek Agoralaan | Gebouw D | BE-3590 Diepenbeek

De redactie van nUweetjeHet wenst iedereen

een sfeervolle kersttijd

en een nieuw jaar vol geluk!

We zien elkaar op de nieuwjaarsreceptie

voor alle personeelsleden op

woensdag 7 januari 2009 om 16.00 uur

op de Agora van onze universiteit.