nieuwslijntje oktober 2012

6
1 Nieuwslijntje Nieuwtjes over onze school voor de ouders - Zesde jaargang nr. 2 - oktober 2012 Vrije Basisschool O.L.V. van Vreugde, Vlietestraat 127, 8531 HULSTE - tel. 056/ 71 35 86 site : www.vbsolvvanvreugde.be Kind: Juf, mijn handen zijn zo koud ! Juf: Dan doe je ze even in je jaszak, da’s lekker warm. Kind: Nee, dat kan niet want daar zitten mijn handschoenen al in. U kent iemand die op zoek is naar een school ? Vraag gerust een folder op onze school om reclame te maken of verwijs naar onze website : www.vbsolvvanv reugde.be Iedereen is steeds welkom. We zijn ook altijd bereid om een afspraak te maken en een woordje uitleg te geven. De Olympische gedachte Ons vliegtuig OLV van Vreugde met aan boord 110 passagiers hield even halt in Griekenland. Samen met de scholen van onze schoolgemeenschap vormde iedere klas een land en verdedigde zijn kleuren op onze eigen Olympische Spelen. Na een gezamenlijke openingsceremonie kregen alle kinderen de kans hun kunnen te demonstreren in verscheidene sportdisciplines. Met een knipoog naar de paralympics want één van de activiteiten was een behendigheidswedstrijd in een rolstoel. Dank hiervoor aan meester Jo en Filip (papa van Tessa - 5de lj.) die ons hielpen in onze zoektocht naar materiaal. Ondertussen leren onze kinderen op een speelse manier rekening houden met “anders-zijn” en dat we iedereen in onze samenleving kansen moeten bieden. De gedachte “deelnemen is belangrijker dan winnen” was geen loze kreet maar een waardevolle boodschap aan iedereen. En het was nog prettig ook. Rendez-vous over vier jaar ?

description

nieuwslijntje oktober 2012

Transcript of nieuwslijntje oktober 2012

Page 1: nieuwslijntje oktober 2012

1

Nieuwslijntje

Nieuwtjes over onze school voor de ouders - Zesde jaargang nr. 2 - oktober 2012Vrije Basisschool O.L.V. van Vreugde, Vlietestraat 127, 8531 HULSTE - tel. 056/ 71 35 86 site : www.vbsolvvanvreugde.be

Kind: Juf, mijn handen zijn zo koud ! Juf: Dan doe je ze even in je jaszak, da’s lekker warm. Kind: Nee, dat kan niet want daar zitten mijn handschoenen al in.

U kent iemand die op zoek is naar een school ?

Vraag gerust een folder op onze school om reclame te maken of verwijs naar onze website :

“www.vbsolvvanvreugde.be”

Iedereen is steeds welkom. We zijn ook altijd bereid om een afspraak te maken en een woordje uitleg te geven.

De Olympische gedachte

Ons vliegtuig OLV van Vreugde met aan boord 110 passagiers hield even halt in Griekenland. Samen met de scholen van onze schoolgemeenschap vormde iedere klas een land en verdedigde zijn kleuren op onze eigen Olympische Spelen. Na een gezamenlijke openingsceremonie kregen alle kinderen de kans hun kunnen te demonstreren in verscheidene sportdisciplines. Met een knipoog naar de paralympics want één van de activiteiten was een behendigheidswedstrijd in een rolstoel. Dank hiervoor aan meester Jo en Filip (papa van Tessa - 5de lj.) die ons hielpen in onze zoektocht naar materiaal. Ondertussen leren onze kinderen op een speelse manier rekening houden met “anders-zijn” en dat we iedereen in onze samenleving kansen moeten bieden.

De gedachte “deelnemen is belangrijker dan winnen” was geen loze kreet maar een waardevolle boodschap aan iedereen. En het was nog prettig ook. Rendez-vous over vier jaar ?

Page 2: nieuwslijntje oktober 2012

2

TUTTI FRUTTI

Sinds 1 oktober is Tutti Frutti opnieuw opgestart. Iedere woensdag ontvangen de leerlingen een gezond stuk fruit vanaf oktober tot eind mei. Dit voor 2 euro per schooljaar. Bedoeling is vanzelfsprekend om een gezonde voeding te stimuleren. Kinderen vinden fruit lekker maar eten het veel te weinig. Dit kan een springplank zijn. Smakelijk aan iedereen !

GEEN SCHOOL

op maandag, 8 oktober : lokale vrije

dag !

Leerlingenraad en kindergemeenteraadIeder jaar wordt er op onze school een leerlingenraad gekozen. Kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar kunnen zich vrijwillig kandidaat stellen en vormen de ‘stem’ van de leerlingen. Tijdens het schooljaar vergaderen zij af en toe met de directeur en brengen ideeën naar voor die leven bij de kinderen. In de mate van het mogelijke proberen wij daar rekening mee te houden. Zo blijft de jaarlijks terugkerende vraag om een zwembad op school moeilijk te realiseren. Muziek op de speelplaats op vrijdag kan dan weer wel.

Nieuw dit jaar is dat er vanuit stad Harelbeke ook een kindergemeenteraad met kinderburgemeester wordt verkozen. Vanuit onze school zijn er vier kandidaten uit het vijfde leerjaar. Momenteel voeren zij campagne op onze school in de hoop zoveel mogelijk stemmen te winnen.

Volgende week zijn er heuse verkiezingen en mogen alle kinderen van het 4de/5de en 6de leerjaar hun stem uitbrengen. Eén iemand zal verkozen worden en gedurende de rest van het schooljaar gaan zetelen in het stadhuis te Harelbeke (er zijn vier vergaderingen voorzien op zaterdagvoormiddag. De leerlingen kregen de data).

Veel succes toegewenst aan Elizabeth, Esther, Thomas en Marieke.

O ja... beste mama’s en papa’s. Niet vergeten dat het op 14 oktober onze beurt is om naar de stembus te trekken.

FluohesjeMag ik via deze weg nogmaals benadrukken dat wij in het kader van ons verkeersbeleid (en veiligheid) verwachten dat alle leerlingen hun fluohesje dragen om naar school te komen en terug naar huis te gaan. Dit geldt ook voor de kinderen die met de auto komen.

MOS (Milieuzorg Op School)Dit jaar willen we met onze school een extra inspanning leveren voor het milieu. Graag willen we proberen om een eerste mos-logo binnen te halen tegen het einde van het schooljaar. Samen met de kinderen en het team zullen wij ons inzetten voor een milieuvriendelijker wereld in de hoop dat de kinderen van de toekomst op een bewustere manier omgaan met milieu. Ook jij, mama en papa zullen hier onrechtstreeks in betrokken worden. Een voorbeeld : we willen minder pmd-afval. Dan kan de vraag volgen om geen brikjes of niet herbruikbare flesjes mee te brengen naar school. Nu zijn we verschillende pistes aan het bekijken. Uitleg volgt. Veel info hieromtrent vind je terug op : www.lne.be/doelgroepen/onderwijs/mos.

BATTERIJENAan de inkom van de school vindt u een box waar u uw lege batterijen kwijt kunt. Maar er gebruik van !www.bebat.be

Page 3: nieuwslijntje oktober 2012

3

School- en studietoelage 2012 - 2013

Er hebben meer mensen recht op een school- of

studietoelage van de Vlaamse overheid dan u

denkt.

Misschien ook u !

Aarzel niet en kom eens langs bij de directeur of

op het secretariaat (dinsdagnamiddag,

maandag-, donderdag- of vrijdagvoormiddag ).

Wij bezorgen u een folder zodat u zelf kunt

nagaan of u al dan niet in aanmerking komt.

OOK ONLINE !

Als u een elektronische identiteitskaart en

een kaartlezer of federaal token hebt, kunt u uw aanvraag online indienen via de site

www.studietoelagen.be. De meeste gegevens over uw gezinssamenstelling staan

dan al automatisch ingevuld.

Stel niet uit en kom nu eens langs maar je hebt nog tijd tot uiterlijk 1 juni 2013 om uw aanvraagdossier in te dienen.

Enkele data om nu al vast te prikken :- Maandag, 8 oktober : lokale vrije dag (geen school).- Zondag, 14 oktober : verkiezingen- Maandag, 15 tot vrijdag, 19 oktober : bosklassen Kemmel (5de en 6de lj.)- Dinsdag, 23 oktober : BOSDAG (in het kader van de week van het bos plannen

alle klassen een activiteit in het bos. Aangepaste kledij voorzien !)- Woensdag, 24 oktober : Schoolfotograaf- Donderdag, 25 oktober : verdeling van de bestelde koeken. Probeer die dag

uitzonderlijk met de auto langs te komen. De kinderen kunnen niet alle koeken meenemen naar huis.

- Herfstvakantie : 29 oktober - 2 november.

- Zaterdag, 17 november : Quiz op school. Stip deze datum alvast aan in je kalender !

Stelselmatig zullen alle data worden toegevoegd aan de kalender voor ouders die je terug kan vinden op onze website. Maak hier gebruik van.

Page 4: nieuwslijntje oktober 2012

4

Beste ouders,

Graag geven wij via deze weg wat extra uitleg bij onze schoolbrochure.

U kunt de volledige brochure lezen via onze website (vanaf 10 okt). Surf naar www.vbsolvvanvreugde.be en klik de rubriek ‘schoolreglement’ aan.

Hier plaatsen wij enkele punten in het daglicht met de vraag hier rekening mee te houden.

Gelieve onderstaande strook (instemmingsformulier) voor IEDER KIND ondertekend terug te bezorgen aan de klastitularis aub. Bedankt hiervoor.

1. Tijdig op school !Een warme oproep aan alle ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen tijdig op school aanwezig zijn. De schooldeuren gaan open om 8u20 ‘s morgens en om 13u ‘s middags. Te veel gebeurt het nog dat kinderen te laat of op het nippertje aankomen. Ze missen op die manier de inleiding van de les, storen de klasactiviteit en opbouw van de les. Dit kan vermeden worden.

Aansluitend opmerken dat kinderen die voor deze tijdstippen op school zijn onder de hoede van de opvang komen te staan en dus ook de vergoeding van 0,70 euro per begonnen half uur dienen te betalen, net zoals iedereen. Vanzelfsprekend kan ook gewacht worden aan de schoolpoort (inkom, niet op straat) tot de schoolpoorten zich openen.

2. Opvang Een oproep om ook de uren van onze opvang te respecteren. Wij starten om 7u15 (wat vroeg is in vergelijking met andere scholen) tot 8u20. Ook over de middag is er voor de kinderen die op school blijven opvang voorzien van 11u55 tot 13u. ‘s Avonds voorzien we opvang van16u15 tot 18u30. De meeste scholen sluiten de opvang om 18u15 of zelfs 18u. Wij bieden de service tot 18u30 maar vragen met klem om de kinderen tijdig af te halen.

3.Turnkledij en -pantoffelsZowel in het kleuter als in het lager onderwijs komt bewegingsopvoeding aan bod. In de lagere school is een turnuniform verplicht met embleem van de school. Deze worden via de school aangekocht.

Groen broekje : € 7,50

T-shirt : € 7,50 Deelnemen aan de turnlessen is verplicht, behalve voor wie een doktersbriefje

kan voorleggen.

Page 5: nieuwslijntje oktober 2012

5

4. Kledij / juwelenWij verwachten dat kinderen een verzorgde kledij dragen.

In de klas - en andere schoollokalen - worden geen hoofddeksels gedragen. Op school wordt geen strandkledij gedragen (slippers, korte topjes, topjes met spaghettibandjes, ...Piercings, make-up, .... zijn niet toegelaten.Oorringen, kettingen, halssnoer, ... zelfs uurwerken worden stellig afgeraden. Probeer die te vermijden. Tijdens sportactiviteiten, bewegingsmomenten, enz... kunnen die makkelijk verloren gaan. De school is niet verantwoordelijk voor verlies van voorwerpen.

5. Drank op schoolEigen dranken worden op school tijdens de schooluren niet toegestaan.Wie ‘s middags op school eet, heeft de mogelijkheid om soep of water tenuttigen. Tijdens de schooluren kan er altijd water worden gedronken.In de voormiddag kan er tevens tegen betaling chocomelk, melk, fruitsap of (gratis) water worden gedronken. De prijs van melk en chocomelk is licht gestegen zoals eerder werd meegedeeld.

In de marge ...

Mogen wij ook volgende zaken nog eens opmerken. Deze punten staan niet in de schoolbrochure maar lijken ons vermeldenswaardig.

COMMUNICATIE : een oproep om dagelijks de boekentas, schoolagenda en het heen-en-weerschriftje na te kijken. Dit blijft het eerste communicatiemiddel tussen de leerkracht en de ouders. Ga ook heel geregeld langs op onze website. U vindt er heel wat informatie terug (kalender met schoolactiviteiten, schoolteam, schoolbrochure, zwemmen, middagmalen, ...)

BEWAKING : sommige ouders gaan mee met het kind om het veilig af te geven aan de juf/meester die bewaken op de speelplaats. Groot gelijk.Maar mogen we vragen om daarna afscheid te nemen van je sloeber en zeker niet langer op de speelplaats te blijven staan. Wat als alle ouders dit doen ? Graag behouden we overzicht en blijven we ongestoord onze bewakingsopdracht uitvoeren.

VERKEERSVEILIGHEID : Graag je auto wettelijk parkeren bij het brengen van je kind naar de school. Of moet er echt iets gebeuren tot dit duidelijk wordt ?

Wil zo vriendelijk zijn om onderstaand document terug te bezorgen tegen maandag, 15/10/ʼ12

Page 6: nieuwslijntje oktober 2012

6

Gelieve voor IEDER kind dat bij ons school loopt dit document terug te bezorgen aub.

…………………………………………………………………………………………………………………………

Instemmingformulier

V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs HarelbekeMarktstraat 868530 HARELBEKE

De heer en/of mevrouw ___________________________________________________________________________

ouder(s) van ……………………………………………………………………………….....………………………………

verkla(ren)art in te stemmen met de inhoud en de bepalingen van de schoolbrochure met opvoedingsproject, schoolreglement (zowel regelgeving als bijlagen) en algemene informatie van de vrije basisschool O.L.V. van Vreugde en teken(en)t hierbij voor instemming en akkoord.

Te …………………………………………………(gemeente) op …………………………………………… (datum)

de ouders,

Instemmingformulier

V.Z.W. Katholiek Basisonderwijs HarelbekeMarktstraat 868530 HARELBEKE

De heer en/of mevrouw ___________________________________________________________________________

ouder(s) van ……………………………………………………………………………….....………………………………

verkla(ren)art in te stemmen met de inhoud en de bepalingen van de schoolbrochure met opvoedingsproject, schoolreglement (zowel regelgeving als bijlagen) en algemene informatie van de vrije basisschool O.L.V. van Vreugde en teken(en)t hierbij voor instemming en akkoord.

Te …………………………………………………(gemeente) op …………………………………………… (datum)

de ouders,