Nieuwsbrief Voorjaar 2009

6
Acht vragen aan Ina Huesken Interview: “Dit jaar nemen ze mij niet meer af” De Open Dag van de Zorg groot succes! Voorjaar Nieuwsbrief 6 mei Training ‘De ergocoach coacht!’ Meditech Center UMCG te Groningen 14 mei Cursus haptonomische transfervaardigheden Plaza Sportiva Euroborg te Groningen 14 mei ZorgpleinNoord Proeverij Samenspel werkt! ZorgpleinNoord te Haren 19 mei Training ‘De ergocoach coacht!’ Skills Lab, Ingang 21, UMCG 11 juni Lichter Werken Een samenspel tussen ergocoach, team en leidinggevende ZorgpleinNoord Doelgroep: ergocoaches en leiding- gevenden uit niet-cliëntgebonden functies en belangstellenden zijn van harte welkom 18 juni ZorgpleinNoord Proeverij Preventief Verzuimbeleid ZorgpleinNoord te Haren 20 april De ergocoach basiscursus Skills Lab, Ingang 21, UMCG te Groningen 23 april Cursus haptonomische transfervaardigheden Plaza Sportiva Euroborg te Groningen ZorgpleinNoord Rummerinkhof 2 9751 SL HAREN T (050) 575 74 70 F (050) 575 74 82 [email protected] www.zorgpleinnoord.nl

description

Nieuwsbrief Voorjaar 2009

Transcript of Nieuwsbrief Voorjaar 2009

Page 1: Nieuwsbrief Voorjaar 2009

• AchtvragenaanInaHuesken

• Interview:“Ditjaarnemenzemijnietmeeraf”

• DeOpenDagvandeZorggrootsucces!

VoorjaarNieuwsbrief

6 meiTraining ‘De ergocoach coacht!’Meditech Center UMCG te Groningen

14 meiCursus haptonomische transfervaardighedenPlaza Sportiva Euroborg te Groningen

14 meiZorgpleinNoord Proeverij Samenspel werkt! ZorgpleinNoord te Haren

19 meiTraining ‘De ergocoach coacht!’Skills Lab, Ingang 21, UMCG

11 juniLichter Werken Een samenspel tussen ergocoach, team en leidinggevendeZorgpleinNoordDoelgroep: ergocoaches en leiding-gevenden uit niet-cliëntgebonden functies en belangstellenden zijn van harte welkom

18 juniZorgpleinNoord Proeverij Preventief VerzuimbeleidZorgpleinNoord te Haren

20 aprilDe ergocoach basiscursusSkills Lab, Ingang 21, UMCG te Groningen

23 aprilCursus haptonomischetransfervaardighedenPlaza Sportiva Euroborg te Groningen

ZorgpleinNoord • Rummerinkhof 2 • 9751 SL HAREN • T (050) 575 74 70 • F (050) 575 74 82

[email protected] • www.zorgpleinnoord.nl

Page 2: Nieuwsbrief Voorjaar 2009

NieuwsflitseNWerkprojecten Groep heeft per1 maart een nieuwe naam en huis-stijl: WerkPro. “WerkPro wil partner zijn op het gebied van werkgelegenheid en dienstverlening, bij voorkeur samen met andere partijen. ... We gaanuit van de mogelijkheden niet van beperkingen. Wij helpen mensen zichzelf te ontwikkelen.”Voorbeelden van projecten en initiatieven van WerkPro zijn: de Bewaakte Rijwielstallingen, Duizenpoot, WerkPro Zorg en WerkPro Activering (onder andere De Riepe en Groen Werk).

www.werkpro.nl

Zorgroep Fivelland en Woonzorgcen-tra Westerkwartier zijn per 1 januari 2009 gefuseerd tot Zonnehuisgroep Noord. “We combineren de voordelen van een grotere schaal met nabij-heid, continuïteit en integrale zorg.” De huidige zorggroepen, Fivelland en Westerkwartier, blijven als werk-maatschappijen van Zonnehuisgroep Noord actief in hun regio.

www.zonnehuisgroepnoord.nl

De Noordelijke Arbeidsmarkt Verkenning 2008-2009 is verschenen. Een samenvatting van het rapport vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

Hans Feenstra is per 1 april benoemd tot de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Martini Zieken-huis. Hij volgt Jack Thiadens op die op 1 januari na tien jaar vertrok bij het Martini Ziekenhuis.

1 Hoe zou u de organisatie willen omschrijven?De Trans, de naam zegt het al, biedt een breed palet aan dienstverlening. We bieden zowel intramurale- als semimurale zorg en ondersteuning in het wonen en werken, maar ondersteunen ook ambulant cliënten. De Trans ondersteunt daarnaast een aantal ouderinitiatieven.

2 Wat drijft u in uw loopbaan?Altijd de mens! Of het nu om de mede-werker gaat of de cliënten. Ik vind mensen belangrijk.

3 Welke ontwikkelingen in de zorg en welzijn spreken u aan?Ik ben blij dat er tegenwoordig weer aandacht is voor ‘erfgebonden zorg’. Een tijdlang moest iedereen integreren: ook onze cliënten. Nu wordt daar op teruggekomen. Er is een groep cliënten die niet gebaat is bij het meedraaien in de maatschappij. Als iemand aangeeft dat hij of zij liever beschut wil leven, bieden we die mogelijk-heid. De Trans is momenteel bezig met het opzetten van een ‘kleine locatie’ voor deze groep.

4 Welk boek of naslagwerk slaat u regelmatig open? Als ik een vraag heb of iets uit wil zoeken, kijk ik vaak op de website van de Vereniging Gehandicapten Zorg Nederland (www.vgn.nl).

5 Wat is voor u de meerwaarde van samenwerking in de zorg? In mijn huidige baan werk ik veel samen met Luit Takens, algemeen directeur. Ik merk dat het voortdurend afstemmen je scherp houdt. Door dingen te delen en te bespreken kom je tot keuzes, wordt je visie sterker en de uitwerking duidelijker.De keten, de samenwerking tussen instel-lingen onderling, vind ik erg belangrijk. Door informatie uit te wisselen en samen te werken kun je elkaar versterken en hoeft niet iedere instelling het wiel zelf uit te vinden. We zijn nu bijvoorbeeld samen met Promens Care een crisisketen aan het ontwikkelen. Je bundelt de deskundigheid van twee instellingen waardoor de dienstverlening aan cliënten beter wordt.

6 Kunt u een voorbeeld van een ‘uitvinding’ binnen uw instelling geven waardoor het werken makkelijker wordt? Jazeker! We zijn bezig met het inzetten van domotica (technologie die wordt ingezet voor een betere kwaliteit van wonen en leven). In Nooitgedacht worden alle nieuwe woningen van De Trans uitgerust met deze technieken. Op cliëntniveau kunnen we nu regelen welke apparatuur nodig is en hoe die ingesteld moet worden. Zo kunnen sloten ge-programmeerd worden, er kan geregistreerd worden of een cliënt zijn kamer verlaat en of hij bijvoorbeeld ’s nachts een insult heeft. Het is veel veiliger, maar ook prettiger voor de bewoners. Ze worden niet meer ’s nachts gewekt door licht dat aangaat of een verzor-gende die een ronde maakt.

7 Aan wie wilt u dat de volgende keer deze vragen worden gesteld? Ik wil graag José Schilderinck, bestuurder van de Dreei in Hoogeveen het woord geven. Zij is vanaf het begin betrokken bij deze organisatie. Ik heb respect voor de manier waarop ze dit doet.

8 Welke vraag zou u aan José Schilderinck willen stellen?José werkt in een relatief kleine organisatie. Ik vraag mij af hoe zij alle ontwikkelingen die er van buiten op haar en haar organisatie afkomen, oppakt. Hoe lukt het haar om hier telkens weer goed op in te kunnen spelen?

Acht vragen aan Ina Huesken

2

ina Huesken (49) is sinds een jaar directeur zorg van De trans. Ze is begonnen als groepsbegeleider in een orthopedagogisch tehuis. Vervolgens heeft ze diverse functies binnen de zorg bekleed. Voordat ina Huesken bij De trans aan de slag ging was ze bij GGZ Drenthe directeur bedrijfsvoering.

Foto

grafi

e: S

tijn

tje

de

Old

e

Meer nieuws vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

Page 3: Nieuwsbrief Voorjaar 2009

“Dit jaar nemen ze mij niet meer af!”Nynke de Jong heeft een roerige en beslissende tijd achter de rug. Na vijftien jaar in de zorg gewerkt te hebben, wordt ze ziek. een toekomst in de zorg ziet ze niet meer zitten. Ze volgt een intensief traject bij ZorgpleinNoord en komt tot een ver-rassende ontdekking.

DoorpakkenNynke is als 22-jarige begonnen met werken in een revalidatiecentrum. Ze werkte daar in een moderne omgeving op de tbc-afdeling. “Ik kwam daar veel met allochtone mensen in aanraking. Het was een hele afwisselende en interessante baan.” Maar toen de kinderen kwamen, wilde ze minder werken en solliciteerde ze naar een baan in een verpleeghuis. “Dit was andere koek! Hier heb ik geleerd wat hard werken is. Dit was wassen, wassen, wassen… Echt aanpoten om de bewoners goed te kunnen verzorgen.” Nynke laat zich niet kennen en gaat stug door. Ze wil niet bekennen dat dit niet is wat ze zoekt. Als ze het niet volhoudt denkt ze “dit is wat ik kan. Ik moet doorpak-ken!”

ZiekNynke wordt ziek. Ze heeft onder andere rugklachten en kan niet meer werken. Ze zit drie maanden thuis. “Ik wist het echt allemaal niet meer. Ik zat helemaal in de knel. Hoe kon dit mij gebeuren? Wat moest ik doen? In totale paniek ben ik lukraak gaan solliciteren, maar dat leverde natuurlijk niets op. Daarbij maakte ik mijzelf wijs dat mijn gezin voor alles ging en dat het werk niet echt belangrijk was. Ik wist immers wat ik had: mijn 16 uur in de zorg.” Na een bezoek aan de bedrijfsarts gaat ze af en toe weer werken. Dit lukt niet. “Als ik een halfuur op de afdeling rondliep, was het weer helemaal mis. Langzaam drong tot me door dat ik hier niet meer wilde werken. Mijn leidinggevende kwam toen met het idee om contact op te nemen met Zorgplein-Noord. Ze hadden nog nooit met Zorgplein-Noord gewerkt en wilden dat wel eens proberen.”

Knipsels“Een keer in de twee weken had ik ’s ochtends een gesprek met Dette, adviseur en projectleider bij het Mobiliteitscentrum van ZorgpleinNoord. Dit waren voor mij fijne gesprekken. Dette kon meteen al heel helder verwoorden dat er andere banen zijn. Ze was zo overtuigend dat ik me niet meer zo wanhopig voelde en weer nieuwe energie kreeg. Ze wist zeker dat het goed zou komen en stippelde een weg uit. Daarbij gaf ze aan dat ik niet te snel van stapel moest lopen.

Niet solliciteren naar een baan, maar eerst goed uitzoeken wat me trekt. De vraag waar ik nu echt warm voor liep, had ik me eigenlijk nooit gesteld. Ik heb de knipsels en folders hier nog in mijn map zitten: recep-tioniste bij een hotel, tandartsassistente, schoonheidsspecialiste. Wellness sprak me aan, maar ook een studie Orthomoleculaire Biologie. Alles was goed, als het maar geen baan in de zorg was! Mijn grootste droom was om iets voor mezelf te beginnen.”

eyeopener“Dette stelde mij na een tijdje de vraag hoe ik eigenlijk in de zorg terecht was gekomen. Het antwoord op deze vraag was voor mij een eyeopener. Een vriendin van mij werkte al in de zorg. Van haar hoorde ik dat je dan tijdens je opleiding, werken en leren, al verdient en een contract krijgt. Dat leek mij ook wel wat. Ik hoefde dan nog niet mijn eigenlijke baan uit te oefenen, ik was namelijk opgeleid als pedicure en schoon-heidsspecialiste. En, nog belangrijker, ik kon het huis uit. Als 22-jarige sprak dat me aan. Ik was er dus gewoon ingerold. Misschien was ik nu op de zorg uitgekeken en was het niet wat ik echt wilde.”

Mijn droom“Dette gaf aan dat als je ergens warm voor loopt, je op onderzoek uit moet gaan. Ze adviseerde me om verschillende mensen te benaderen, ergens een dagje mee te lopen en informatie aan te vragen. Ik vond dit leuk om te doen. Ik heb dan ook veel onderzoek gedaan. Zo heb ik een dagje meegelopen op een boerderij van Erfgoed Logies. Echt ontzettend leuk! We wonen immers zelf ook in een boerderij. Ondertussen had Dette contact met mijn werkgever en werden er goede afspraken gemaakt. Ik ging niet terug naar de werk-vloer, want dat zou niet goed zijn voor het traject waar ik in zat. Ik mocht me drie maanden op het onderzoek richten. Daarna nam ik ontslag en ging zestien uur in de Thuiszorg werken. Een tussenstation want het stond voor mij als een paal boven water dat ik de zorg zou verlaten. Mijn droom was nu een eigen massagesalon waar mensen zouden kunnen onthaasten. Daar ging ik mee aan de slag.”

tussenstation thuiszorg“Ondertussen begon ik bij de thuiszorg. In het begin ben ik wel honderd keer ver-dwaald. Mijn eerste cliënt woonde ergens achteraf. Het was donker en ik was niet bekend in het buitengebied. Ik kon het niet vinden en reed uiteindelijk op aanraden van mijn tomtom over fietspaden naar de plaats van bestemming. Toen ik voor de deur stond had ik geen sleutel. Ik wist niet dat je zelf een sleutel mee moet nemen. Het vloog me aan en ik ben meteen weer gaan solliciteren. Maar na twee maanden begon ik het werk leuk te vinden. Ik kon alleen op pad, had niet de hele dag een team om mij heen, kon op mijn manier met de cliënten omgaan en bepaalde mijn eigen werktijden. Ik doe de verpleegkundige routes. Het is af-wisselend: ik controleer of de cliënten goed eten, zorg voor de medicijnen en behandel af en toe een ‘leuke’ wond. Ik kreeg echt plezier in mijn werk. Het was voor mij een openbaring: ik vond het toch leuk om in de zorg te werken.”

“Zelfs toen ik een baan als tandarts-assistente aangeboden kreeg, een aantrek-kelijk aanbod, heb ik bewust voor mijn baan bij de thuiszorg gekozen. Ik zag mezelf niet weer de hele dag tussen vier muren. Ik dacht aan wat Dette zei: “waar loop je nou echt warm voor?” Ik ga voor mijn baan in de thuiszorg. Ik heb nu een jaarcontract, maar wat er ook gebeurt dit jaar nemen ze me niet meer af!”

Postvakje“Oké, ik heb thuis nog een postvakje met daarop ‘mijn droom’. Af en toe stop ik daar een artikel in en ook de folders voor de massageopleiding liggen daar. Als het zover is, ga ik er iets mee doen, maar voor nu ben ik heel tevreden met mijn baan in de zorg!”

3

Teks

t: M

eta

Kam

pen

. D

e n

aam

van

de

geïn

terv

iew

de

is g

efin

geer

d.

Page 4: Nieuwsbrief Voorjaar 2009

Arbeidsmarktbrief 2008-2009Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

4

“Het belang van een goed en voortvarend

arbeidsmarktbeleid kan niet voldoende benadrukt worden.

Door de structurele krapte op de arbeidsmarkt dreigen

er forse personele knelpunten in de zorg.”

De complete arbeids-marktbrief vindt u op

www.zorgpleinnoord.nl

ieder jaar wordt door de Minister en staatsecretaris van Vws een arbeids-marktbrief geschreven en gepresenteerd aan de tweede Kamer. in deze brief wordt de Kamer geïnformeerd over het gevoerde beleid en recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de zorg. De inhoud biedt tevens belangrijke informatie en aan-knopingspunten voor iedereen werkzaam in of betrokken bij de zorgsector.

De sector Zorg en Welzijn is al jaren de belangrijkste banenmotor in Nederland. Sinds 1995 is de werkgelegenheid met 50% gestegen: een groei van bijna 300.000 arbeidsplaatsen! Er zijn vanaf 2007 door het ministerie dan ook extra middelen beschik-baar gesteld om bijvoorbeeld meer handen aan het bed te krijgen in de ouderenzorg. In deze brief wordt speciaal aandacht be-steed aan: het zorgonderwijs, de resultaten van het stagefonds, de arbeidsparticipatie van allochtonen in de zorg, de arbeidsom-standigheden en de uitstroom van ouder personeel. Een korte weergave.

1 ZorgonDerwijs: “goeDe scholing is essentieel voor een geZonDe arbeiDsMarkt”

In de brief komen op dit vlak de volgende punten aan bod:• Investeren in de kwaliteit en de kwantiteit van het onderwijs (scholen van nieuw personeel, maar ook bijscholing van bestaand personeel) is en blijft belangrijk. • De zorg is onder alle opleidingsniveaus populair bij scholieren. Op niveau 3 ligt de populariteit lager, terwijl juist op dit niveau tekorten worden verwacht. • Bij het opleiden is het belangrijk om goed naar de aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt te kijken.

2 stagefonDs: fonDs voorZiet in grote behoefte

Het stagefonds is het afgelopen jaar in wer-king getreden. Aan 1500 zorgconcerns is een door de onderwijsinstellingen reeds ingevuld aanvraagformulier toegezonden.Het subsidietraject is voor 2008 afgerond en er is 63 miljoen euro uitgekeerd. Het stagefonds is bedoeld voor een betere instroom: meer stageplaatsen en betere begeleiding. Ook moet het een stimulans zijn voor de doorstroom: werknemers kunnen via de beroepsbegeleidende leerweg doorstromen naar niveau 3.

3 allochtonen in De Zorg: Diversiteit in De Zorg vraagt oM aanpakken!

Een belangrijk potentieel voor de arbeids-markt vormen de allochtone vrouwen (vooral vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst). Het aantrekken van meer alloch-tonen is niet alleen noodzakelijk vanuit het perspectief van de arbeidsmarkt, maar zeker ook vanuit het perspectief van de dienstver-lening aan allochtone cliënten.

4 arbeiDsoMstanDigheDen: Zwaar, Maar tevreDen

Om de zorg een aantrekkelijke sector te laten zijn, moet aandacht worden besteed aan fysieke belasting, agressie en geweld op de werkvloer en de ervaren werkdruk. Door aandacht aan deze thema’s te besteden, blijft de zorg aantrekkelijk, wordt voorkomen dat werknemers (onnodig) uitvallen en kan betere zorg worden geboden. Wat cijfers: • 43% van het verplegend en verzorgend personeel vindt het werk lichamelijk zwaar.

• 30% geeft aan te maken te hebben met agressie en geweld op de werkvloer. • Het ziekteverzuim is de afgelopen jaren sterk gedaald: van 7,7% in 2000 naar 5,5% in 2007.• 34% van de werknemers scoort zeer tevreden en 56% scoort wel tevreden.

5 UitstrooM oUDer personeel: een forse UitDaging oM 50+-ers te behoUDen voor De Zorg

Het aandeel oudere werknemers (ouder dan vijftig jaar) in zorg en welzijn neemt de komende jaren enorm toe. In 2012 zullen 348.000 werknemers ouder zijn dan vijftig. Het is voor de zorg- en welzijnsinstellingen een forse uitdaging om deze mensen zo lang mogelijke gezond en productief in de zorg te laten werken. Het ministerie is een aantal trajecten gestart gericht op het langer behouden van ouder wordend personeel. In meerdere CAO’s zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt om zorgin-stellingen te faciliteren bij het inrichten van het levensfasebewust personeelbeleid. “Uit onderzoek van Prismant blijkt echter wel dat de uittredeleeftijd van werknemers de laatste jaren sterk is gestegen. In 2000 was de kans dat een vijftigjarige op zijn zestigste nog in de zorg werkte minder dan 50%. In 2007 was die kans inmiddels geste-gen naar meer dan 75%.”

Page 5: Nieuwsbrief Voorjaar 2009

De Open Dag van de Zorg groot succes!De Open Dag van de Zorg, georganiseerd door ZorgpleinNoord, is goed bezocht. Ruim 5000 geïnteres-seerden kwamen naar de der Aa-kerk in Groningen en de tent op het Koopmansplein in Assen. Een groot deel van de bezoekers oriënteerde zich op een loopbaan in de zorg. Zij konden hiervoor terecht bij de aanwezige zorg- en welzijnsinstellingen en de opleidingen. De bezoekers konden zich daarnaast ontspannen door een spel op de Nintendo Wii te spelen, een professionele stoelmassage te ondergaan en te lopen voor het goede doel (Roparun).

5

Fotografie: Eric Snelleman, www.rode-egel.nl

Meer foto’s vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

Page 6: Nieuwsbrief Voorjaar 2009

Voor het werven van nieuw personeel is het van belang de juiste kanalen te gebruiken. Om deze reden is het interessant te weten hoe werkzoekenden naar een nieuwe baan zoe-ken. in onderstaande tabel worden de meest gebruikte wervingsmedia gepresenteerd.

Uit de tabel blijkt dat naast interne kanalen en informele netwerken, de vacaturesite hoog scoort bij het zoeken van een nieuwe baan. HBO- en WO-geschoolde werkzoekenden zetten de vacaturesite zelfs op de eerste plaats. Uit het feit dat MBO-ers de interne vacatures op een hogere plaats zetten, zou je kunnen concluderen dat zij wat meer gericht zijn op een baanverandering binnen de eigen instel-ling. Maar ook bij hen staat de vacaturesite in de top 3. Zowel MBO-ers als de HBO/WO geschool-den noemen de vacaturesite van Zorgplein-Noord de meest gebruikte vacaturesite (voor werk.nl, monsterboard.nl en nationalevacatu-rebank.nl). Dat internet als medium aansluit bij zorgwerknemers blijkt ook uit het gebruik van internet in de vrije tijd. Internetten is de meest genoemde hobby van de hoger opgeleiden en staat op de tweede plaats bij de MBO-ers (na huisdieren).

Kijkend naar de percentages blijkt de krant ook nog vrij hoog te scoren. Beide groepen noemen het Dagblad van het Noorden als de meest geraadpleegde krant voor vacatures. De hoger opgeleiden noemen daarnaast nog de Volkskrant, het AD en de Telegraaf.Werkzoekenden weten de vacaturesite van ZorgpleinNoord te vinden. Andersom pu-bliceren zorg- en welzijnswerkgevers bijna al hun vacatures op de site (in 2008 4.521). Dit zijn gemiddeld 90 vacatures per week. Uit de cijfers blijkt dat de vacaturesite van ZorgpleinNoord voldoet in een behoefte en op effectieve wijze vraag en aanbod bij elkaar brengt!

MET DANK AAN PCM MEDiA, DiE ONs DE CiJFER-

MATiGE iNFORMATiE OVER ZOEKGEDRAG VAN WERK-

ZOEKENDEN TER BEsCHiKKiNG HEEFT GEsTElD.

In het artikel Arbeidsmarktbrief 2008-2009 leest u dat er ‘forse personele knelpunten’ worden verwacht in de zorg. Om deze knel-punten het hoofd te bieden, coördineert ZorgpleinNoord drie arbeidsmarktprojecten. In deze projecten wordt:• nieuw arbeidspotentieel voor de zorg aan- geboord (bijvoorbeeld werklozen met of zonder uitkering), • doorstroom binnen organisaties bevorderd, zodat ruimte ontstaat voor nieuwe instroom, • beleid ontwikkeld gericht op het behouden van het huidige personeel.

De arbeidsmarktprojecten van Zorgplein-Noord vinden plaats in drie regio’s:• Gemeente Emmen (Zorgvlinders, gesub- sidieerd door het Ministerie van VWS).• Noordoost Groningen (DC NOISE, subsidie Interreg IVb).• Regio Groningen/Assen en omstreken (gesubsidieerd door het Ministerie van VWS).

Doel van deze projecten is het ontwikkelen van effectieve strategieën om in de toekomsti-ge personeelsbehoefte te voorzien. De kennis en ervaring die in deze projecten worden op-gedaan, zullen ter beschikking gesteld worden aan de sector. Ook wisselen we in nationaal en internationaal verband ervaringen uit met vergelijkbare projecten binnen en buiten de zorgsector.

ZORGPLEINNOORDNIEUWS

De vacaturesite van ZorgpleinNoord scoort hoog bij werkzoekenden

Mbo zorg niveau 2 en 3 1 Open sollicitatie 85% 2 Interne vacature(s) 84% 3 Vacaturesite 59% 4 Huis-aan-huisblad/ lokale weekkrant 51% 5 Uitzendbureau 51% 6 Dagblad/de krant 49% 7 CWI 47% 8 Bedrijvensite 43% 9 Re-integratiebedrijf 35%10 Banenbeurs/carrièrebeurs 20%

hbo en wo zorg 1 Vacaturesite 2 Open sollicitatie 3 Bekenden/netwerk 4 Interne vacature(s) 5 Vakblad of tijdschrift 6 Dagblad/de krant 7 Bedrijvensite 8 Uitzendbureau 9 E-mail service10 Binnenlopen/bellen naar een bedrijf

6

BRON: ARBEiDsMARKT GEDRAGsONDERZOEK (AGO)TOP 10 WERViNGsMEDiA GEZONDHEiDsZORG iN GRONiNGEN EN DRENTHE (2008)

Meer informatie vindt u op www.zorgpleinnoord.nl

Arbeidsmarktprojecten

Vormgeving: Reflect Marketing Communicatie, www.reflect.nl