Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015...

11
Nieuwsbrief voor bewonerscommissies Najaar september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s Coöperatie Copekcabana werkt aan zelfbeheer Bewonerscommissie De Gelria aan het woord Rubriek Wel en Wee met opruimtips Architect Hein de Haan (72) overleden Ymere: afrekening servicekosten op schema Kijkje in de keuken van een SBO-bestuurslid Nieuw beleidsplan en werkplan vastgesteld Nieuws en agenda regio's Per 1 oktober wijzigt de puntentelling voor sociale huurwoningen. De WOZ-waarde gaat er voor 25% in meetellen. Dat is slecht nieuws voor Amsterdam: de maximale huurprijzen binnen de Ring A10 kunnen ge- middeld met wel 10% stijgen. “Wij advise- ren huurders bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking”, zegt de Woonbond. Vanaf 1 oktober krijgen nieuwe huurders direct te maken krijgen met het gewijzigde punten- systeem (voor uitleg zie kader op pagina 2) uit de koker van minister Blok van Wonen. Door het inbrengen van de vrije verkoopwaar- de van een woning in de bepaling van de maxi- male huurprijs wordt de buurt belangrijk voor deze maximale huurprijs. Populaire buurt met dure koopwoningen? Dan de hoogste maxima- le huur. Verdere segregatie Dat is ook de kritiek van Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond op het nieuwe systeem. “De relatie tussen prijs en objectieve kwaliteit van een woning wordt een stuk zwak- ker. In welke buurt een woning staat, gaat zwaar meetellen. Dat is ongunstig voor het in stand houden van leefbare steden, want het leidt tot verdere segregatie”, waarschuwt be- leidsmedewerker Bastiaan van Perlo van de Woonbond. Nu vragen corporaties in veel gevallen niet de maximale huur. Zo is in Amsterdam onlangs afge- sproken dat de corporaties de komende jaren 75% van de huurwoningen blijven aanbieden voor maximaal 576 euro of 618 euro (voor grote gezinnen). Niettemin wordt verwacht dat de WOZ-punten de prij- zen verder opdrijven. Zo zullen kleinere woningen binnen de Ring door de nieuwe puntentelling veel vaker boven de sociale huurgrens uitkomen en geliberaliseerd kunnen worden. Zittende huurders De nieuwe puntentelling kan ook gevolgen hebben voor zittende huurders. Omdat de maximale huurprijs in veel gevallen fors om- hoog gaat, groeit het gat tussen hun huidige huur en de maximale huur. Corporaties mogen vanaf juli 2016 dat gat stapsgewijs gaan dichten, door relatief lage huren extra aan te slaan, met maximaal 2,5% huurverhoging boven inflatie. Mensen met kleine huren kunnen daardoor Lees verder op pagina 2 Nieuwe puntentelling drijft huurprijzen op Verspreid deze nieuwsbrief! Laat ook andere huurders in je pand of complex de nieuwsbrief lezen! Want die biedt waardevolle infor- matie voor alle huurders van Ymere. SBO hoort vaak dat mensen de nieuwsbrief missen, omdat hij onvoldoende wordt verspreid. Daarom, be- wonerscommissies: geef de nieuwsbrief door! Luchtfoto van een deel van de binnenstad.

Transcript of Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015...

Page 1: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

Nieuwsbrief voor bewonerscommissies

Najaar september 2015

Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn

Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

Coöperatie Copekcabana werkt aan zelfbeheer

Bewonerscommissie De Gelria aan het woord

Rubriek Wel en Wee met opruimtips

Architect Hein de Haan (72) overleden

Ymere: afrekening servicekosten op schema

Kijkje in de keuken van een SBO-bestuurslid

Nieuw beleidsplan en werkplan vastgesteld

Nieuws en agenda regio's

Per 1 oktober wijzigt de puntentelling voor sociale huurwoningen. De WOZ-waarde gaat er voor 25% in meetellen. Dat is slecht nieuws voor Amsterdam: de maximale huurprijzen binnen de Ring A10 kunnen ge-middeld met wel 10% stijgen. “Wij advise-ren huurders bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking”, zegt de Woonbond.

Vanaf 1 oktober krijgen nieuwe huurders direct te maken krijgen met het gewijzigde punten-systeem (voor uitleg zie kader op pagina 2) uit de koker van minister Blok van Wonen.

Door het inbrengen van de vrije verkoopwaar-de van een woning in de bepaling van de maxi-male huurprijs wordt de buurt belangrijk voor deze maximale huurprijs. Populaire buurt met dure koopwoningen? Dan de hoogste maxima-le huur.

Verdere segregatie Dat is ook de kritiek van Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond op het nieuwe systeem. “De relatie tussen prijs en objectieve kwaliteit van een woning wordt een stuk zwak-ker. In welke buurt een woning staat, gaat zwaar meetellen. Dat is ongunstig voor het in stand houden van leefbare steden, want het leidt tot verdere segregatie”, waarschuwt be-leidsmedewerker Bastiaan van Perlo van de Woonbond.

Nu vragen corporaties in veel gevallen niet de

maximale huur. Zo is in Amsterdam onlangs afge-sproken dat de corporaties de komende jaren 75% van de huurwoningen blijven aanbieden voor maximaal 576 euro of 618 euro (voor grote gezinnen).

Niettemin wordt verwacht dat de WOZ-punten de prij-zen verder opdrijven. Zo zullen kleinere woningen binnen de Ring door de nieuwe puntentelling veel vaker boven de sociale huurgrens uitkomen en geliberaliseerd kunnen worden.

Zittende huurders De nieuwe puntentelling kan ook gevolgen hebben voor zittende huurders. Omdat de maximale huurprijs in veel gevallen fors om-hoog gaat, groeit het gat tussen hun huidige huur en de maximale huur.

Corporaties mogen vanaf juli 2016 dat gat stapsgewijs gaan dichten, door relatief lage huren extra aan te slaan, met maximaal 2,5% huurverhoging boven inflatie.

Mensen met kleine huren kunnen daardoor

Lees verder op pagina 2

Nieuwe puntentelling drijft huurprijzen op

Verspreid deze nieuwsbrief!

Laat ook andere huurders in je pand of complex de nieuwsbrief lezen! Want die biedt waardevolle infor-matie voor alle huurders van Ymere.

SBO hoort vaak dat mensen de nieuwsbrief missen,

omdat hij onvoldoende wordt verspreid. Daarom, be-

wonerscommissies: geef de nieuwsbrief door!

Luchtfoto van een deel van de binnenstad.

Page 2: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

2

Vervolg van pagina 1

forsere huurprijsstijgingen gaan verwachten. Het huurakkoord van Woonbond en corpora-ties om de stijging van de huursom te beper-ken tot maximaal 1% zet wel een rem op dit effect. WOZ-beschikking Sinds in 2006 de onroerendzaakbelasting voor huurders verdween waren huurders gevrij-waard van de WOZ. Dat is dus voorbij. Als gevolg van het nieuwe puntensysteem krijgen alle bewoners van de circa 2,5 miljoen Neder-landse sociale huurwoningen in 2016 van hun gemeente een WOZ-beschikking. Met daarop de geschatte verkoopprijs van hun woning in lege staat. Advies: bezwaar maken Huurders kunnen bezwaar aantekenen tegen die beschikking. De Woonbond adviseert ze dat te doen. Van Perlo: “Huurders worden hierdoor straks direct geraakt. De WOZ-waarde met € 10.000 omlaag krijgen kan fors in huur schelen. Huurders met een huur rond de nieuwe maximale huur hebben er helemaal belang bij, want zo kunnen ze mogelijk huur-verlaging afdwingen.” Ook voor nieuwe huurders in een geliberali-seerde huurwoning kan verlaging van de WOZ soms voldoende zijn om de huur onder de €710 te krijgen. De Wijksteunpunten Wonen kunnen huurders met vragen helpen. Huurders die denken dat hun huidige huur

onder de maximale huur gaat zakken, kunnen per 1 oktober al huurverlaging aanvragen. Dat kan het geval zijn bij woningen die in minder populaire buurten staan. Ongeveer 3.000 woningen van Ymere hebben momenteel een huur die hoger is dan de nieu-we maximale huurprijs met daarin de WOZ-waarde. SBO en huurderskoepel SHY hebben onlangs voorgesteld dat Ymere voor deze wo-ningen direct overgaat tot huurverlaging. Het overleg hierover is nog gaande. De WOZ-beschikking keert jaarlijks terug en kan telkens wisselen. Meer informatie bij: sbobewoners.nl. huurcommissie.nl. steunpuntwonen.nl. woonbond.nl. huurdersvereniging-amsterdam.nl.

‘De WOZ-

waarde

omlaag

krijgen, kan

flink in huur

schelen’

In het huidige puntenstelsel leveren opper-vlakte, energielabel, keuken, sanitair e.d. alle-maal punten op. In 2011 zijn daarnaast de Donnerpunten ingevoerd voor gebieden met woningschaarste. Woningen aldaar werden daardoor tot € 123,- per maand duurder. In het vernieuwde systeem vervallen de pun-ten voor woonvorm, woonomgeving, hinderlij-ke situaties en de Donnerpunten. Die worden vervangen door punten gebaseerd op de WOZ-waarde. Volgens de Woonbond verdwijnen de Donner-punten - die een miljard extra aan huurpennin-gen hebben opgeleverd - eigenlijk niet. Ze worden in het nieuwe systeem over alle huur-woningen versleuteld op basis van de WOZ-waarde. De WOZ-punten worden via de volgende berekening vastgesteld:

Voor elke € 7.900 van de WOZ-waarde : 1 punt. Plus:

De WOZ-waarde gedeeld door de opper-vlakte gedeeld door € 120 : 1 punt.

Rekenvoorbeeld: woning met een WOZ-waarde van € 200.000 en een oppervlakte van 50 m² : 200.000 : 7.900 = 25,32 punten,

200.000 : 50 = 4.000 : 120 =33,33 punten,

die twee opgeteld maakt een totaal van 58,65. Afgerond 59 punten.

Ymere levert jaarlijks bij het huurverhogings-voorstel een puntentelling en een opgave van de WOZ-waarde aan. Huurders die deze ge-gevens niet meer hebben, kunnen die bij Ymere opvragen.

Met die gegevens kunnen huurders op de site van de Huurcommissie momenteel zo-wel de oude maximale huur als de nieuwe maximale huur berekenen. Ga daarvoor naar de Huurprijscheck.

Gemeenten schatten jaarlijks de WOZ-waarde door te kijken naar vergelijkbare, onlangs ver-kochte panden in de buurt.

De nieuwe puntentelling geldt niet voor onzelf-standige woningen.

Uitleg nieuwe puntenstelsel

Markt in Amsterdam.

Page 3: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

3

Dit jaar ging de excursie voor bewoners-commissies naar Rotterdam. Zoals we we-ten is er van het oude centrum weinig meer over. Maar er is nog veel moois te zien. Daar hoort zeker ook het tuindorp Vreewijk bij. In 1913 richtten een aantal vooraanstaande Rotterdammers een bouwmaatschappij op voor de bouw van tuindorpen. Die waren uitdrukke-lijk bedoeld als sociale woningbouw. De archi-tect Berlage werd aan het werk gezet om een plan te ontwerpen en in 1919 werden de eerste woningen opgeleverd. In 1942 was het tuindorp voltooid. Het idee om tuindorpen aan te leggen is komen overwaaien uit Engeland. Daar werden nieuwe tuinsteden gesticht. In Nederland is het nooit zover gekomen: tuindorpen waren altijd uitbrei-dingen van bestaande steden. Baksteen Desondanks ziet Vreewijk er heel dorps uit: de huizen zijn van baksteen en hebben traditione-le daken met dakpannen. Ook straatnamen als Brink, Groenezoom en Dreef dragen bij aan de dorpse sfeer. Rotterdammers wilden (en wil-len!) er graag wonen.

SBO was op 18 juli te gast bij wooncorporatie Havensteder. De voorzitter van de huurders-vereniging gaf een uitvoerig overzicht van de acties die er waren gevoerd om dit mooie stuk Rotterdam zoveel mogelijk te behouden, met als resultaat dat corporatie en huurdersvereni-ging nu in goed overleg om de tafel zitten. Dat was wel eens anders! Museumwoning Daarna was er een rondleiding door de wijk, waarbij ook een museumwoning werd bezocht. De bewoner was een paar jaar geleden overle-den en had alles in de oude staat gelaten! Wie op zoek is naar nostalgie kan hier terecht… En het was heel mooi weer. Vreewijk in de re-gen was natuurlijk een stuk minder leuk ge-weest. Dat gold ook voor de rondvaart door de Rotterdamse haven die daarna kwam. Het di-ner bij Van der Valk was het heerlijke einde van een mooie dag.

Jaarlijkse excursie SBO

Ook Rotterdam kan mooi zijn

Page 4: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

4

Wooncoöperatie Copek-cabana in de Van der Pekbuurt werkt hard aan de plannen om der-tig woningen in eigen beheer te nemen. Zo zijn er gesprekken met banken geweest om de woningen te kunnen aankopen. Copekcabana is een co-öperatieve vereniging van bewoners die een blok woningen in de Van der Pekbuurt in Noord in zelfbeheer wil nemen. De coöperatie, die zich in het voorjaar bij de notaris heeft laten registreren, richt zich op mensen met een laag inkomen. Copekcabana wil in het complex een aantal dingen samen doen. Er wordt gedacht aan een gezamenlijke keuken en tuin, eigen kinderopvang en deelau-to’s. Nieuwe initiatieven Coöperatief wonen komt in Nederland niet veel voor. Maar sinds de nieuwe Woningwet de mo-gelijkheid biedt wooncoöperaties te stichten, bloeien er enkele nieuwe initiatieven op.

Via een wooncoöperatie beheren bewoners zelf panden en houden zo de kosten en de hu-ren laag. Er zijn allerlei varianten, waarvan de woningen aankopen de verregaandste is. Proef Ymere en stadsdeel Noord werken mee aan de proef met Copekcabana. Daarnaast wordt Co-pekcabana gesteund door het Amsterdams Steunpunt Wonen en Platform 31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regio-nale ontwikkeling. Meer informatie: copekcabana.blogspot.nl/ platform31.nl/

Woningcorporaties hebben maar beperkte mogelijkheden om het aantal huurders met betalingsrisico’s te verminderen. Afzien van de jaarlijkse huurverhoging zet weinig zo-den aan de dijk. Dit concludeert het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) in de studie ‘Corporaties en be-taalrisico’s van huurders’. Als corporaties afzien van de huurverhoging boven inflatie dan vermindert het aandeel huur-

ders met een betaalrisico volgens het PBL nau-welijks: van 12 naar 11 procent. Ook bevriezen van de huur helpt weinig om het percentage huurders met een betaalrisico te wijzigen. Ongeveer 12 procent van de huurders van cor-poratiewoningen heeft moeite elke maand de huur te betalen en de kosten van levensonder-houd op te brengen. Lees verder bij www.nul20.nl.

Bron: Nul20.

Coöperatie Copekcabana werkt aan zelfbeheer

'Bevriezen huur helpt armlastige huurder niet'

Bewonerscommissies met interesse in wo-ningmarktnieuws kunnen vanaf nu een in-logcode bij SBO aanvragen voor de websi-te Building Business, www.buildingbusiness.nl. Building Business is een nieuwssite voor wo-ningcorporaties, vastgoedbeleggers, bouwers, financiers, architecten en overheden. De site biedt niet alleen exclusief nieuws, maar ook interviews en achtergrondinformatie aan. Zo is er een uitgebreid interview met Karin Laglas,

voorzitter van de directieraad van Ymere, te lezen. Alleen abonnees kunnen de artikelen inzien. SBO heeft een jaarabonnement afge-sloten en stelt de inlogcodes beschikbaar aan alle bewonerscommissies. Interesse? Bel dan het secretariaat van SBO om de codes op te vragen. Om fraude te voorkomen worden de inlogco-des overigens elke drie maanden vernieuwd. Na drie maanden moet er dus telkens een nieuwe code worden opgevraagd.

Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

Page 5: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

5

“We wilden

samen voor

het gebouw

zorgen en

afspraken

maken.”

Waar lopen bewonerscommissies zoal te-genaan? En wat bereiken ze? Dit keer de beurt aan bewonerscommissie De Gelria. “Ik ben heel blij dat ik hier mag wonen. Dat geldt voor veel mensen in Overhoeks, we wor-den hier oud met zijn allen.” Aan het woord is Marloes Vermijs-Smit, voorzitter van bewo-nerscommissie De Gelria, het enige flatge-bouw met 56 sociale huurwoningen in de nieu-we stadswijk Overhoeks in Noord aan de IJ-oever. Het nieuwbouwcomplex De Gelria werd in 2010 opgeleverd. Al snel daarna was er een bewonerscommissie, “want we vonden dat we voor het gebouw moesten zorgen en afspra-ken moesten maken.” Mankementen De commissie, met nu tien leden, heeft na vijf jaar zeker zijn sporen verdiend, want nieuw-bouw stond bij oplevering niet meteen garant voor probleemloos wonen. Vermijs-Smit somt op: lekkages door bouwfouten, een algemene toegangsdeur die vaak niet functioneerde en uiteindelijk werd vervangen, problemen met de deuren van de ondergrondse parkeergarage van drie woonblokken tezamen, die tevens vanuit die drie blokken open toegankelijk was met als gevolg diefstallen. Ook waren alle bewoners van De Gelria ver-plicht een parkeerplek van 110 euro te huren. “Mensen zonder auto waren daar niet blij mee. Na 2 jaar lukte het uiteindelijk woning en par-keerplaats ontkoppeld te krijgen. Nu kunnen bewoners zelf beslissen of ze een parkeer-plaats willen huren.” Het laatste ‘lastige dossier’ was een eindafre-kening van de servicekosten. Duizenden eu-ro’s nabetaling over twee jaar was een hard gelag. “Toen kwam er ook nog een brief waar-in min of meer stond dat jij de wanbetaler was. Daar hebben we ons hard tegen verweerd. Al met al hebben we er nog een bedrag voor het gebouw uitgesleept, waar onder andere bewa-kingscamera’s van zijn geplaatst.” Communicatie Hoe bereik je de achterban? De bewonerscom-missie stak er veel tijd en ener-gie in. De Gelria is een smeltkroes van culturen: meer dan de helft van de bewoners is van niet-westerse komaf. Daarom probeerde de com-

missie veel uit. Mailen viel al gauw af, omdat veel bewoners geen e-mail hebben. Een pa-pieren nieuwsbrief verspreiden en ophangen werkte beter. Voor de jaarvergadering met bewoners gold hetzelfde. Een eerste bijeenkomst in de hal beneden gaf alleen maar ‘gedoe en ge-schreeuw’. Het alternatief het jaar erop, een kerstborrel annex vergadering trok nauwelijks bezoekers. “Dit jaar hebben we gekozen voor een high-tea in een partytent in de zomer. We hebben buren uitgenodigd onder andere hun eigen thee te zetten en mee te nemen. Daar kwamen veel mensen op af. Dat gaan we nu elk jaar doen.” Hoe verliep het contact met Ymere in de afge-lopen vijf jaar? “De snelle wisseling van gebiedsconsulenten door de reorganisaties bij Ymere was niet zo prettig. We werken nu met de zesde ge-biedsconsulent in vijf jaar. Dat is vervelend, want je bouwt iets op en maakt afspraken met iemand, waar de volgende dan weer niets van weet. Verder hebben we eigenlijk niet te kla-gen.” Heb je tips voor andere bewonerscommissies? “Heb niet te hoge verwachtingen. En maak je commissie zo breed mogelijk. Het is ons nu gelukt de commissie kleurrijker te maken, die was aanvankelijk ‘helemaal wit’. Je hoeft niet van alles te kunnen om mee te doen. Dus heet alle mensen welkom die willen meedenken, want iedereen heeft weer andere contacten in een pand. Dat is handig. Maar heb tegelijker-tijd in een groot complex niet de illusie dat je de hele bewonersgroep vertegenwoordigt. Ie-dereen bereiken lukt niet.”

Bewonerscommissie De Gelria:

‘Je kunt nooit alle bewoners vertegenwoordigen’

Marloes Vermijs-Smit voor het kunstwerk 'Een mooi gebaar...' in de hal van De Gelria.

De Gelria.

Page 6: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

6

Project servicekosten en waardevolle opruimtips Het einde van de zomer nadert langzaam. Tij-dens het laatste weekend van augustus, met onder andere de Uitmarkt, was het heerlijk en in heel Amsterdam waren de terrassen vol, overal werd gevaren en zag je mensen langs de waterkant zitten picknicken. Iedereen was intens aan het genieten. Dat ruimt lekker op Meer binnen zitten is dan minder leuk, tenzij je actie onderneemt door te gaan opruimen en daar eventueel geld voor kan krijgen. Hieronder tips die weinig moeite kosten:

Kijk op www.tweedehandskleding.nl.

Breng je kleding naar de winkel van je keuze. Niet alles wordt aangenomen maar ruilen kan vaak wel. Je kan vervol-gens je eigen kleding uitkiezen.

Tweedehandsboeken kun je verkopen

op www.bol.com.

Echt mooie spullen en kleding kun je

kwijt op www.thriftshopamsterdam.nl, Ferdinand Bolstraat.

Wil je geen geld of ruilmogelijkheden

dan kun je altijd kleding en schoenen in de kledingcontainers doen.

Op Facebook heb je veel pagina’s waar

je spullen kwijt kunt zoals: Amsterdam deelt en deelt Weggeefhoek 020 Gratis spullen Amsterdam

Er zijn veel weggeefwinkels en de be-

kendste is Dress for Success, Burge-meester de Vlugtlaan 200-204; kleding voor mensen met een laag inkomen die gaan solliciteren, www.dfs-amserdam.nl.

Makkelijk verdiend Wil je wat bijverdienen en hou je van fietsen dan is aanmelden bij www.tringtring.nl een prima idee. Je doet je eigen boodschappen en ook die voor een ander. Is de rit kort dan ver-dien je € 5,-. Is deze langer dan wordt het €12,50. Mooi meegenomen, bewegen en toch geld verdienen. Besparen op de Servicekosten! Hoe kan er worden bespaard op de service-kosten?

Vanuit de werkgroep Energie en Duur-

zaamheid van SBO kan een project wor-den gestart om te inventariseren wat elke bewonerscommissie nu betaalt, hoe daarop bespaard kan worden door de jaarrekening te controleren en dit te laten weten aan SBO;

SBO kan dan per regio gaan onder-

zoeken welke contracten rond de servi-cekosten te duur zijn en eventueel con-tractherziening realiseren;

Door te besparen op technische maatre-

gelen rond elektra en verwarming;

Door te besparen op het capaciteitsta-

rief en/of energiebelasting. Vanuit SBO zal de Werkgroep Energie en Duurzaamheid zich gaan bezighouden met de volgende zaken voor bewonerscommissies:

Zonne-energie waarbij de huurders zelf

de regie kunnen voeren.

Elke bewonerscommissie gaat tijdig de

afrekening servicekosten ontvangen. Meegenomen kunnen dan worden de redelijkheid van de kosten, de prijs in verhouding tot de geleverde kwaliteit en de mogelijkheid om lagere prijzen te vragen.

Het krijgen van achterliggende nota’s,

contracten en werkomschrijvingen rond bijvoorbeeld glasbewassing, schoon-maak, huismeester, glasverzekering, groenvoorziening en dergelijke.

Project Servicekosten Via SBO zal elke bewonerscommissie een verzoek krijgen om de werkgroep Energie en Duurzaamheid inzicht te geven in en gegevens aan te leveren over de servicekosten. Hierna zal per regio duidelijkheid komen over contracten, prijzen, mogelijke besparingen en eigen initiatieven van bewonerscommissies rond de servicekosten. Meedoen? Mail [email protected]

Marga van der Erve

Wel en Wee

Dak met zonnepanelen.

Page 7: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

7

Architect Hein de Haan (1943) is op 4 au-

gustus op 72-jarige leeftijd overleden.

De Haan was een Amsterdammer in hart en nieren en heeft veel betekend voor de volks-huisvesting in Amsterdam. Hij streed decennia voor behoud en herbestemming van oude ge-bouwen. Hij was een pleitbezorger van klein-schaligheid en gemengd wonen en werken.

Volkskrant-gebouw De Haan gaf onder meer het SHB-gebouw in het Oostelijk Havengebied deels een woonbe-stemming, voorkwam sloop van de bebouwing van het Tulpplein in Oost en stond via de op-richting van Urban Resort aan de wieg van de transformatie van het Volkskrant-gebouw aan de Wibautstraat.

De architect woonde in het door hem zelf ont-worpen woon- en werkcomplex Vrijburcht op

IJburg. Lees verder bij www.nul20.nl.

Bron: Nul20

Architect Hein de Haan (72) overleden

Ymere ligt op schema met de afrekening van servicekosten over 2014. Dat heeft de corporatie laten weten aan de koepel van Ymere-huurders SHY. Servicekosten moeten binnen een half jaar na het afgelopen servicekostenjaar afgerekend zijn. Bij servicekosten gaat het bijvoorbeeld om elektriciteit en schoonmaak van algemene ruimten en tuinonderhoud. Als er te weinig is betaald, kunnen huurders soms met hoge naheffingen te maken krijgen. Andersom, als er te veel is betaald, krijgen huurders geld terug.

Ymere was in het verleden nogal eens laat met de afrekeningen. Over 2014 heeft de cor-poratie zich daarom voorgenomen: 60% te hebben afgerekend op 30 juli 2015, 95% te hebben afgerekend op 31 december 2015. 69,3% afgerekend De afdeling servicekosten heeft in een tussen-rapportage laten weten dat op 24 juli 69,3% was afgerekend. Ymere verwacht dat einde dit jaar inderdaad 95% van de huurders de eind-afrekening in huis zal hebben. Het streven is 100%.

Ymere: afrekening servicekosten op schema

De nieuwe woningwet haalt wooncoöpera-ties en zelfbeheerprojecten naar voren, met dank aan senator Adri Duivesteijn van de PvdA. Nu wooncoöperaties zo in de publiciteit staan zou je kunnen denken dat ze iets nieuws zijn, maar niets is minder waar: zelfbeheerproject De Halve Wereld bestaat al dertig jaar! (zie de vorige nieuwsbrief). SBO feliciteert De Halve Wereld dan ook har-telijk met dit jubileum. Ga nog vele jaren zo door!

30 jaar De Halve Wereld

Gebouw de Citadel van De Halve Wereld.

Page 8: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

8

SBO zoekt nieuwe bestuursleden. Maar wat doen bestuurders van SBO eigenlijk? Vin-den ze hun werk interessant en hoeveel tijd kost het? Een kijkje in de keuken van een bestuurder. Dit keer Marga van der Erve: “Je bent een beetje een bemiddelaar.” Marga van der Erve (63) is sinds enkele jaren bestuurslid bij SBO. Omdat ze als jurist actief is en bij een sociaal juridisch advies bureau werkt, kreeg ze de laatste jaren steeds meer vragen van huurders. Zo kwam ze in contact met SBO. Al snel na die eerste kennismaking werd ze aspirant en daarna volledig bestuurs-lid. “Het beviel meteen, want ik vind de club leuk. Er werken leuke mensen, ik moet altijd lachen om ze. En je ziet dat mensen erg hun best doen”, zegt Van der Erve. Wat maakt vrijwilligerswerk bij SBO voor jou interessant? “Je wordt weerbaar, want je krijgt grip op de huurwetgeving. Ook krijg je inzicht in hoe Yme-re werkt en hoe de mensen daar denken. En je werk heeft effect. Als je problemen van een bewonerscommissie aan de orde stelt in een kwartaaloverleg met Ymere dan merk je dat er oplossingen komen. Dus het is nuttig.” Ze vervolgt. “Je leert vergaderen, je doet men-senkennis op, want je bent toch een beetje een bemiddelaar. Je leert onderhandelen en me-thoden om resultaten te boeken bij Ymere. En je krijgt inzicht in de huurpolitiek van Amster-dam. Je leert sowieso de hele stad en heel veel mensen kennen. Je werkt bijvoorbeeld ook samen met het Amsterdams Steunpunt Wonen, de Wijksteunpunten Wonen en Huur-dersvereniging Amsterdam.” Duurzaamheid en energie Momenteel heeft Van der Erve Oud-West en Zuid als takenpakket. Ze houdt in die functie de vinger aan de pols bij bewonerscommissies in die wijken. Daarnaast is ze coördinator van de SBO-werkgroep Duurzaamheid en Energie. Wat zijn de plannen in die werkgroep? Van der Erve: “Ik ga kijken naar servicekosten en of die niet naar beneden kunnen. Heeft Ymere wel de goedkoopste én kwalitatief beste contracten afgesloten? Dat wordt nu een speerpunt, samen met zonne-energie. Ik heb veel contact met Zon op Nederland en die heeft met corporatie De Key een aantal prach-tige projecten ontwikkeld, waarbij de huurders

de zonnepanelen in eigen beheer krijgen via een coöperatie. Bij Ymere geldt dat niet, want Ymere heeft een andere aanpak ontwikkeld.” “SBO vindt dat huurders dit echt in eigen be-heer moeten kunnen doen, zodat de zonnepa-nelen niet meetellen bij het energielabel van elke woning. Huurders moeten via een coöpe-ratie met elkaar en met hulp van bijvoorbeeld Zon op Nederland hun energie zelf kunnen reguleren en erop kunnen besparen.” Moet je niet veel in huis hebben om bestuurs-werk te kunnen doen? “Nee joh. Je hoeft bij binnenkomst helemaal niet veel te kunnen. Wel moet je stukken kun-nen lezen en bereid zijn eens per maand ’s middags het bestuursoverleg bij te wonen op het SBO-kantoor. Met daarna een borrel.” “En je moet contacten met bewonerscommis-sies willen onderhouden. Dat kost al met al niet zoveel tijd. Als je daarnaast in een werkgroep gaat zitten, ben je natuurlijk meer uren kwijt. Maar dat hoeft niet per se.” Geld voor scholing Bovendien is er budget voor trainingen, merkt Van der Erve op. “Dus je krijgt mogelijkheden voor scholing.” “SBO biedt je als tegenprestatie heel veel ple-zierige zaken. Zo hebben we elk jaar beleids-dagen. Dan gaan we gezamenlijk een week-end weg en wordt er heel constructief samen-gewerkt. Onlangs nog zijn we naar Texel ge-weest. Nee, ik zou iedereen aanbevelen bij SBO in het bestuur te komen.”

Bestuurslid uitgelicht

‘Je leert de stad én enorm veel mensen kennen’

Marga van der Erve:

SBO-bestuurslid Marga van der Erve.

Page 9: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

9

Nu er veel verandert in volkshuisvestings-land werd het voor het SBO-bestuur ook tijd zich te bezinnen op de nieuwe ontwikkelin-gen in de volkshuisvesting. Dat gebeurde op 3-5 september in Texel.

Jan van der Roest had een notitie geschreven over wat de nieuwe woningwet voor SBO bete-kent. En zoals we van Jan gewend zijn, was het een goed en uitgebreid stuk. Het zal bin-nenkort ter informatie naar de bewonerscom-missies worden gestuurd. Huurdersorganisaties krijgen er aardig wat mogelijkheden bij om hun invloed te doen gelden. (zie ook de vorige nieuwsbrief).

Ondernemingsstrategie Ymere Verder kwam de concept-ondernemingsstrategie van Ymere aan de or-de. Dit op het allerlaatste moment afgeleverde stuk riep wel een paar vragen op. Het taalge-bruik was niet altijd even duidelijk en daardoor werd het stuk ondoorzichtig. Maar misschien kan het een heldere structuur krijgen door de prioriteiten in de volkshuisvesting, zoals ze door minister Blok zijn vastgesteld erin te verwerken. Die zijn: betaalbaarheid, duurzaamheid, de huisvesting van urgente doelgroepen en wonen en zorg. Extra stichtingsraad Besloten werd een brief met opmerkingen en suggesties naar Ymere-huurderskoepel SHY te sturen om deze mee te nemen bij de behande-ling van de adviesaanvraag. Op donderdag 8 oktober zal een extra stichtingsraad aan de ondernemingsstrategie worden gewijd.

En natuurlijk heeft het bestuur het gehad over

het nieuwe beleidsplan 2016-2020 en het werk-plan 2016. De definitieve versies werden vast-gesteld. Deze stukken zullen worden bespro-ken in de stichtingsraad van 18 november.

Garnalenvangst Zonder wat vrolijker activiteiten raak je onder-gesneeuwd en bedolven onder feiten, cijfers en beleidstaal. Daarom is het bestuur met een vis-sersboot op garnalenvangst geweest. Die viel nogal regenachtig uit, maar vissen kan nu een-maal niet altijd bij mooi weer. Het volgende doel was de Texelse bierbrouwerij. En het bier dat ze er brouwen is heel erg lekker!

Het weekend is voorbij, maar de discussies over de woningwet en de ondernemingsstrate-gie zullen ongetwijfeld doorgaan. We kunnen wel stellen dat de parlementaire enquête naar de woningcorporaties veel in gang heeft gezet!

SBO stelt nieuw beleids- en werkplan vast

SBO Bestuurszaken

Enkele bestuursleden aan het werk op Texel.

Scholingen SBO 2015

SBO biedt ook dit jaar bewonerscommis-sies scholingen en trainingen aan. SBO volgt hierbij de actuele ontwikkelingen(nieuwe kennis), de vraag van de bewoners-commissies en de knelpunten die uit ge-sprekken met de commissies naar voren komen. Aan deelname aan deze cursussen zijn geen kosten verbonden. Wel verwacht SBO dat u na aanmelding ook werkelijk komt. SBO moet namelijk wel kosten maken om de cur-sussen te verzorgen.

Opfriscursus Bewonerscommissie Voor bewonerscommissieleden die al een tijdje bezig zijn kan het prettig zijn de algemene ken-nis over de rechten en mogelijkheden van een bewonerscommissie op te frissen. Sommige regelingen zijn aangescherpt, onderhandelings-methoden kunnen sleets zijn geworden. Tijdens deze bijeenkomst wordt kort de samen-werkingsovereenkomst doorgenomen. Daarnaast wordt besproken hoe het overleg nu gaat en worden praktijksituaties uitgediept om te zien waar verbetering mogelijk is. Plaats: ASW, Nieuwezijds Voorburgwal 32. Datum en tijd: 17 november,19.30-22.00 uur.

Lees verder op pagina 10

Page 10: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

10

Vervolg van pagina 9.

Bewoners met klachten en wat doet de bewonerscommissie? In veel commissies komt het voor: je wordt als lid aangesproken door een bewoner die meldt dat er iets verkeerd is in de woning, een tech-nisch probleem. Wat moet je dan als bewo-nerscommissie doen? Op deze bijeenkomst gaan we aan de hand van enkel praktische voorbeelden in op de volgende vragen:

Wat is de rol van de bewonerscommis-sie bij individuele klachten?

Hoe bepaal je of het gaat om individuele klachten of klachten die in het hele com-plex spelen?

Waar kun je terecht voor ondersteuning in de wijk, zowel als commissie als

doorverwijzing voor de bewoners. Plaats: ASW, Nieuwezijds Voorburgwal 32. Datum en tijd: 13 oktober 19.30-22.00 uur.

De cursussen Financieel beheer en Beheren van correspondentie en lezen contracten zijn nog in ontwikkeling. Hebt u specifieke vragen dan kunt u die mel-den bij Ria Heldens, [email protected] of bij het SBO- kantoor. Voor alle scholingen kunt u zich aanmelden bij het SBO kantoor: Nieuwezijds Voorburgwal 21-1 1012 RC Amsterdam 020 - 625 80 46 [email protected]

Regio Noord & Centrum Regiocontactavonden Centrum 11 november van 19.30 tot 21.30 uur. Regiocontactavonden Noord Nog niet bekend. Thema-avond 10 november. Regio-overleggen SBO/Ymere Noord en Centrum 19 november.

Nieuwe bewonerscommissies SBO verwelkomt drie nieuwe bewoners-commissies. Bewonerscommissie Concordia Noord zet zich in voor 142 woningen, aan de Westerstraat 215 – 295 en 327 – 405, Lijnbaansgracht 63 - 65 en de Anjeliersstraat 306 – 394. Bewonerscommissie Westerkaap 2 aan de Coffijboomstraat waakt over een gemengd complex van sociale en vrije sector huurwonin-gen en koopwoningen. Daarin bevindt zich ook een Surinaams-Antilliaanse woongroep. Ook de bewonerscommissie Harry Bannink-straat neemt het op voor een gemengd com-plex van huurders en kopers. SBO wenst de commissies veel succes!

Regio Oost Regiocontactavonden Oost 16 november. Regio-overleggen 15 december. Thema-avond Datum nog onbekend.

Regio Nieuw-West, Zuid en Oud-West Regiocontactavonden De data voor Nieuw-West zijn nog niet be-kend. In Zuid en Oud-West worden geen regiocon-tactavonden gehouden. De regiocoördinator benadert de bewonerscommissies telefonisch. Thema-avond Nieuw-West Datum nog onbekend. Regio-overleggen Nieuw-West Data zijn nog niet bekend.

Adressen Ymere Vestiging Regio Noord & Centrum Floraweg 200 1032 ZG Amsterdam Vestiging Regio Oost Muiderstraatweg 19 1111 PS Diemen Vestiging Regio West Anderlechtlaan 200 1066 HL Amsterdam

Nieuws en agenda regio’s

Page 11: Nieuwsbrief voor bewonerscommissiesNieuwsbrief voor bewonerscommissies. Najaar . september 2015 Excursie SBO: ook Rotterdam kan mooi zijn Nieuwe service: woningmarktnieuws voor bc’s

11

Vacatures

SBO zoekt gemotiveerde mensen ter versterking van het bestuur. Wat kunt u als bestuurslid bij SBO zoal gaan doen? De commissie Communicatie bijstaan (o.a. website en Facebook). Bewonerscommissies bezoeken. Onderhandelen met Ymere. Deelnemen aan de algemene bestuursvergadering. Wij bieden u: Een boeiende vrijwilligersfunctie voor ongeveer een dagdeel per week.

Uren zijn grotendeels vrij in te delen. Een professionele werkomgeving, met goede voorzieningen en facilitei-

ten om uw werk te verrichten. Een redelijke onkostenvergoeding. SBO is de organisatie van en voor huurders van Ymere in Amsterdam. Zij verte-genwoordigt de huurders bij de verhuurder en andere partijen die op het ge-bied van wonen in Amsterdam actief zijn. Het bestuur van SBO bepaalt mede het beleid, zet zich in voor huurders en zit om tafel met de directie en medewerkers van Ymere. Het bestuur bestaat uit 15 personen en wordt in zijn werk bijgestaan door twee ondersteuners en een beleidsadviseur. Aarzel niet en bel ons: 020-625 80 46 of e-mail: [email protected].

Colofon Samenstelling en redactie: commissie Communicatie SBO teksten: Elly Lammers, Rob Verselewel, commissie Communicatie Eindredactie en opmaak: Elly Lammers Communicatie Foto's: Commissie Communicatie, stockfoto’s Drukwerk: PMS Amsterdam Stichting Bewoners Organisatie huurders Ymere Amsterdam Nieuwezijds Voorburgwal 21 1e, 1012 RC Amsterdam Telefoon 020-6258046 E-mail [email protected] Website www.sbobewoners.nl Bereikbaar tussen 11.00 en 15.00 uur op dinsdag en donderdag. Dan kunt u bellen voor een afspraak met een van de regiocoördinatoren. Bezoek aan kantoor kan alleen op af-spraak.