Nieuwsbrief Groevenbeek Noord - Juni 2015

4
Uniek Groevenbeek Noord is hét eerste nul-op-de-meter project van Nederland in deze prijsklasse, met deze omvang en dit energieconcept. Betaalbaar Het is een succesvol project te noemen, gezien de vlotte verkoop van de 39 woningen. De von-prijzen van de woningen in Groevenbeek Noord lagen tus- sen de € 161.000,- en € 179.000,- en zijn hierdoor betaalbaar en dus bereik- baar voor starters. Lokale betrokkenheid Om de starterswoningen te realiseren is er nauw samengewerkt tussen Gemeente Ermelo, Van Wijnen Midden en lokale partijen. De samenwerking met lokale partijen heeft de betrokkenheid vergroot. Bewustwording Indien bewoners bewust met het verbruik omgaan, zijn er jaarlijks per saldo geen energieverbruikskosten (nul-op-de-meter). Om dit resultaat te behalen, is bewustwording van het energieverbuik van de bewoners nodig. Van Wijnen gaat de bewoners hierin na oplevering begeleiden en samen met hen het energieverbruik monitoren. Zekerheid Door de keuze van robuuste maatregelen (de keuze voor een ‘dikkere schil’) en monitoring van het energieverbruik door de bewoners en Van Wijnen is er zekerheid op de prestatie. Verbruik van energie van de woning en bewoner is in balans met de eigen opgewekte energie. Nul-op-de-meter Uniek project Groevenbeek Noord in Ermelo Aan de rand van Ermelo – vlakbij bos en hei – wordt de laatste hand gelegd aan 39 nul-op-de-meter starterswoningen. Een bijzonder project, dat op deze schaal en in dit prijssegment uniek is in Nederland. De bewoners profiteren namelijk van de lage koopprijs én van zeer lage energiekosten. En wie bewust leeft, heeft helemaal geen energieverbruik! De nul-op-de-meter wonin- gen zijn ontworpen door 4D Architecten en ontwikkeld en gebouwd door Van Wijnen Midden B.V. nul-op-de-meter Plan Groevenbeek Noord 39 starterswoningen Prijzen: € 161.000,- tot € 179.000,- von Gebruiksoppervlak: 100m 2 Slaapkamers: 3 Energieconcept: Passiefhuis-principe Realisatie: 5 maanden Groevenbeek Noord

description

Een bijzonder project, dat op deze schaal en in dit prijssegment uniek is in Nederland. De bewoners profiteren namelijk van de lage koopprijs én van zeer lage energiekosten. En wie bewust leeft, heeft helemaal geen energieverbruik! De nul-op-de-meter woningen zijn ontworpen door 4D Architecten en ontwikkeld en gebouwd door Van Wijnen Midden B.V

Transcript of Nieuwsbrief Groevenbeek Noord - Juni 2015

UniekGroevenbeek Noord is hét eerste nul-op-de-meter project van Nederland in deze prijsklasse, met deze omvang en dit energieconcept.

BetaalbaarHet is een succesvol project te noemen, gezien de vlotte verkoop van de 39 woningen. De von-prijzen van de woningen in Groevenbeek Noord lagen tus-sen de € 161.000,- en € 179.000,- en zijn hierdoor betaalbaar en dus bereik-baar voor starters.

Lokale betrokkenheidOm de starterswoningen te realiseren is er nauw samengewerkt tussen Gemeente Ermelo, Van Wijnen Midden en lokale partijen. De samenwerking met lokale partijen heeft de betrokkenheid vergroot.

BewustwordingIndien bewoners bewust met het verbruik omgaan, zijn er jaarlijks per saldo geen energieverbruikskosten (nul-op-de-meter). Om dit resultaat te behalen, is bewustwording van het energieverbuik van de bewoners nodig. Van Wijnen gaat de bewoners hierin na oplevering begeleiden en samen met hen het energieverbruik monitoren.

ZekerheidDoor de keuze van robuuste maatregelen (de keuze voor een ‘dikkere schil’)en monitoring van het energieverbruik door de bewoners en Van Wijnen is er zekerheid op de prestatie.

Verbruik van energie van de woning en bewoner is in balans

met de eigen opgewekte energie.

Nul-op-de-meter

Uniek project Groevenbeek Noord in ErmeloAan de rand van Ermelo – vlakbij bos en hei – wordt de laatste hand gelegd aan 39 nul-op-de-meter starterswoningen. Een bijzonder project, dat op deze schaal en in dit prijssegment uniek is in Nederland. De bewoners profiteren namelijk van de lage koopprijs én van zeer lage energiekosten. En wie bewust leeft, heeft helemaal geen energieverbruik! De nul-op-de-meter wonin-gen zijn ontworpen door 4D Architecten en ontwikkeld en gebouwd door Van Wijnen Midden B.V.

nul-op-de-meter

Plan Groevenbeek Noord39 starterswoningen

Prijzen: € 161.000,- tot € 179.000,- vonGebruiksoppervlak: 100m2

Slaapkamers: 3

Energieconcept: Passiefhuis-principeRealisatie: 5 maanden

Groevenbeek Noord

“Liefst 39 nul-op-de-meter woningen voor starters; dat is uniek in Nederland. Als wethouder van de gemeente Ermelo ben ik daar best trots op! Dit gaat ongetwijfeld veel navolging krijgen in Nederland, want de behoefte is groot. Mensen kijken namelijk steeds vaker niet meer alleen naar de hypotheeklasten, maar naar de totale woonlasten, inclusief energiekosten.”

Dit zegt Jan van den Bosch, wethouder ruimtelijke ordening van Ermelo. Hij is trots op de realisatie van Groevenbeek Noord. Er gaat geen week voorbij of hij neemt een kijkje op de bouw. “De ambitie van de gemeente was stevig”, blikt hij terug. “Ermelo wil in 2035 een klimaatneutrale gemeente zijn. Daarvoor voeren we een actief klimaatbeleid. Voor 2015 was de doelstelling om nog uitsluitend energieneutrale woningen te bouwen. Ook wilden we, voor het eerst in jaren, weer betaalbare woningen voor starters bouwen. Dit project biedt het beste van twee werelden.”

Begeleiden van bewonersOp basis van de zeer ambitieuze eisen van de gemeente ontwikkelde Van Wijnen een passiefhuis met een dikke, isolerende schil. Voor het verwarmen is bijna geen energie nodig; dat kan bij wijze van spreken met één tosti-ijzer! Van den Bosch: “Deze bouw vraagt wel iets van de bewoners. De 23 zonnepanelen leveren gemiddeld 5.400 KWh per jaar op. Als de bewoners bewust leven, betalen ze alleen voor vastrecht. Om hen daarin te stimuleren, biedt Van Wijnen samen met witgoedfabrikant Bosch een zeer energiezuinig witgoedpakket aan. Bovendien gaat Van Wijnen bewoners begeleiden, met als doel dat de bewoners uitko-men op een energieverbruik van per saldo nul.”

Gezamenlijke openbare ruimteBenieuwd is de wethouder ook hoe de bewoners omgaan met hun fysieke woonomgeving. “Achter het huis is een omsloten privé terras. Daarachter bevindt zich – tussen de huizen in – een gezamenlijke openbare ruimte waarvan de bewoners allemaal gebruik kunnen maken. Deze invulling is nieuw voor Ermelo. We stimuleren de bewoners om op een goede manier om te gaan met de openbare ruimte én met elkaar. We nodigen hen uit samen verantwoordelijk te zijn voor deze ruimte. Dit concept past helemaal bij deze tijd: veel mensen willen niet meer een grote lap grond.”

Wethouder Jan van den Bosch trots op betaalbaar en duurzaam project

“Dit is de toekomst: wonen zonder energieverbruikskosten”

Wethouder Jan van den Bosch trots op betaalbaar en duurzaam project

Monitoring hoe zuinig zijn de woningen nu écht?

De overtuiging is er dat de woningen opleveren wat ze moeten bieden: optimaal wooncomfort tegen zo laag mogelijke energie-kosten. Of beter nog: helemaal geen energieverbruikskosten. Om dit doel te bereiken gaat Van Wijnen de bewoners begelei-den in de bewustwording van hun eigen energieverbruik. Samen gaan ze het verbruik monitoren om te kijken hoe zuinig de bewoners leven, maar ook hoe zuinig de huizen nu precies uitpakken. Dit is waardevolle kennis voor Van Wijnen en de be-woners, maar ook voor andere bouwbedrijven, gemeenten en corporaties. Immers, kennis is er om te delen.

“Dit is de toekomst: wonen zonder energieverbruikskosten”

Ellen en Tristan Koelewijn: “Dit soort woningen willen mensen graag”

Duurzaam voor het milieu,goed voor de portemonnee!

De woningen zijn voorzien van energielabel A (+++). Het nul-op-de-meter concept wordt bij Groevenbeek Noord bereikt door het passiefhuis-principe. Een onderdeel hiervan is de dikke, isole-rende schil. De dikke schil sluit ’s zomers de warmte buiten en houdt deze ’s winters binnen. Op het dak zijn maar liefst 23 zonnepanelen geplaatst. De woning is voorzien van een balans-ventilatiesysteem met warmteterugwinning, die ervoor zorgt dat het binnen in de woning continu een behaaglijke temperatuur is, terwijl de lucht gezond en aangenaam blijft.De woningen hebben geen gasaansluiting. Een elektrische boi-ler zorgt voor warm water. Het gebruik van energiebesparende en onderhoudsarme materialen verhoogt de duurzaamheid nog verder en verlaagt de kosten voor de bewoner. Duurzaam dus voor het milieu én goed voor de portemonnee.

Als starter is het niet eenvoudig om be-taalbaar te wonen. Dat is ook de erva-ring van Ellen en Tristan Koelewijn. Hu-ren of kopen, dát was het dilemma. Toen ze hoorden van het project Groevenbeek Noord, waren ze er onmiddellijk uit. “Het is prachtig om in zo’n mooi huis te kunnen starten. Dit soort huizen willen mensen graag. We zijn ervan overtuigd dat alle huizen straks op deze manier worden gebouwd. Het is de toekomst!”

Eigenlijk waren ze nét uitgeloot, want er was nogal wat belangstelling voor het project. Tristan: “Dus toen Van Wijnen belde met het goede nieuws, was ik door het dolle heen en heb ik in de rondte ge-danst van vreugde. En natuurlijk heb ik direct Ellen gebeld. Zij was net zo blij als

ik.” Ze moeten weer lachen als ze eraan terugdenken. En ze kunnen niet wachten om er te wonen. Dat moment is dicht-bij, want rond de bouwvak krijgen ze de sleutel. Trouwens, rond dezelfde tijd is Ellen uitgerekend en verwachten ze hun eerste kindje. Het wordt dus in alle op-zichten een bijzondere nieuwe start.

Aantrekkelijk Ellen: “We wonen sinds twee jaar in Nij-kerk, in een huurwoning van ongeveer 50 m². We wilden graag ruimer wonen, maar dat bleek niet eenvoudig vanwege de hoge kosten. Totdat we hoorden van dit project.” Tristan: “Ik heb direct Van Wij-nen gebeld. Zo van: wanneer kunnen we inschrijven? Want we wilden direct al wel kopen, ook al hadden we nog geen ont-

werp gezien. Zó graag wilden we dit. We waren niet de enigen.

Het milieuaspectEllen en Tristan zijn niet alleen enthou-siast over de koopprijs, maar vooral ook over de duurzame en milieubewuste bouw. “Alle energie die we hier verbrui-ken, komt uit de zonnepanelen”, vertelt Tristan. “Tenminste, dat is de bedoeling, want we moeten wel bewust omspringen met de beschikbare zonne-energie. We worden daarin begeleid door Van Wijnen. Samen gaan we ons verbruik monitoren. We gaan de uitdaging graag aan, want we vinden het belangrijk om milieubewust te leven.”

Welkom in onze demonstratiewoning!Van de 39 gebouwde woningen blijft voorlopig één woning beschikbaar als demonstratiewoning.

In september ontvangt u van ons een uitnodiging voor een bezichtiging aan deze nul-op-de-meter demonstratiewoning. Wilt u tussentijds meer infor-matie of wilt u onze bouwplaats bezoeken, neemt u dan contact op met:

Van Wijnen Midden B.V.Cris Zijlmans, E [email protected], T 06-23 46 57 20Henk Bakker, E [email protected], T 06-53 21 61 59

Groevenbeek Noord is een project van Van Wijnen Midden B.V. in samenwerking met Gemeente Ermelo, 4D Architecten en lokale partijen.

www.groevenbeeknoord.nl

®

betaalbaar energieconcept met toekomstwaarde

• Uitgekiend bouwconcept

• Snelle realisatietijd

• Bewezen en beproefde techniek

• Bouwkundige oplossing en minder installatietechniek

• Gezond en comfortabel binnenklimaat

• Toekomstbestendig en 2021-ready

• Begeleiding en monitoring door Van Wijnen ook na oplevering

• Geen tot zeer lage verbruikskosten

Waarom kiezen voor nul-op-de-meter woningen?