nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

7
Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver- steeg verheugen zich al op het openingsfeest. N I E U W S B R I E F combinatiefuncties Met het programma Sport en Bewegen in de Buurt wil de gemeente Harderwijk ervoor zorgen dat de gezonde keuze ook een gemakkelijke keuze wordt. Wanneer mensen gemakkelijker kunnen sporten en bewegen, bijvoorbeeld door aansluiting te zoeken bij werk, school of het veldje om de hoek, worden zij gestimuleerd in een actieve en gezonde leefstijl. www.sportindebuurt.nl Samen werken aan Sport en Bewegen in de Buurt Beweegteams in Harderwijk combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches Met de komst van de combinatiefunctionarissen (CF) sport en de buurtsportcoaches (BSC) in de gemeente Harderwijk is er een kwaliteitsimpuls gegeven aan het bewegen voor verschil- lende doelgroepen. Conform de beleidsnota sport van de gemeente Harderwijk werken we met elkaar aan het verbeteren en verbreden van het beweegaanbod. De CF’ers werken vanuit het concept Brede School. Naast het verzorgen van lessen bewe- gingsonderwijs binnen de reguliere lestijden verzorgen zij ook een tussen- en naschools aanbod van activiteiten in en voor de wijk. De buurtsportcoaches werken in de wijken en ontwikkelen daarvoor beweegactiviteiten die ook uitgevoerd worden voor de verschillende doelgroepen. Zoals de CF’ers hun thuisbasis hebben in de Brede School hebben de BSC’s hun thuisbasis in de welzijnsorganisatie ZorgDat. Met de beschikbaarheid van professionals (CF en BSC) bleken er goede mogelijkheden om de capaciteit uit te breiden door aan elke professional enkele studenten (HBO en MBO) toe te voegen. Voor de studenten telt deze constructie als hun stageplaats. In de afgelopen twee jaar zijn deze studenten beschikbaar gekomen dankzij de samenwerking met Windesheim-CALO en Landstede-Sport & Bewegen. Ook in het schooljaar 2014-2015 willen wij graag deze beweegteams weer vorm geven. gemeente harderwijk THEMA- NUMMER BEWEEGTEAMS SEPTEMBER 2014

description

Themanummer: Beweegteams. Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven in samenwerking met de gemeente Harderwijk.

Transcript of nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

Page 1: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver-steeg verheugen zich al op het openingsfeest.

N I

E U

W S

B R

I E

Fco

mbi

natie

func

ties

Met het programma Sport en Bewegen in de Buurt wil de gemeente Harderwijk ervoor zorgen dat de gezonde keuze ook een gemakkelijke keuze wordt. Wanneer mensen gemakkelijker kunnen sporten en bewegen, bijvoorbeeld door aansluiting te zoeken bij werk, school of het veldje om de hoek, worden zij gestimuleerd in een actieve en gezonde leefstijl.www.sportindebuurt.nl

Samen werken aan Sport en Bewegen in de Buurt

Beweegteams in Harderwijkcombinatiefunctionarissen en buurtsportcoachesMet de komst van de combinatiefunctionarissen (CF) sport en de buurtsportcoaches (BSC) in de gemeente Harderwijk is er een kwaliteitsimpuls gegeven aan het bewegen voor verschil-lende doelgroepen. Conform de beleidsnota sport van de gemeente Harderwijk werken we met elkaar aan het verbeteren en verbreden van het beweegaanbod.

De CF’ers werken vanuit het concept Brede School. Naast het verzorgen van lessen bewe-gingsonderwijs binnen de reguliere lestijden verzorgen zij ook een tussen- en naschools aanbod van activiteiten in en voor de wijk. De buurtsportcoaches werken in de wijken en ontwikkelen daarvoor beweegactiviteiten die ook uitgevoerd worden voor de verschillende doelgroepen. Zoals de CF’ers hun thuisbasis hebben in de Brede School hebben de BSC’s hun thuisbasis in de welzijnsorganisatie ZorgDat.

Met de beschikbaarheid van professionals (CF en BSC) bleken er goede mogelijkheden om de capaciteit uit te breiden door aan elke professional enkele studenten (HBO en MBO) toe te voegen. Voor de studenten telt deze constructie als hun stageplaats. In de afgelopen twee jaar zijn deze studenten beschikbaar gekomen dankzij de samenwerking met Windesheim-CALO en Landstede-Sport & Bewegen. Ook in het schooljaar 2014-2015 willen wij graag deze beweegteams weer vorm geven.

gemeente harderwijk

THEMA-

NUMMER

BEWEEGTEAMS

SEPTEMBER

2014

Page 2: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

’BOS-driehoek’De trend in gemeentelijk sportbeleid is de aandacht voor integrale samenwer-king. Dit kan op verschillende manie-ren. Enerzijds samenwerking tussen de verschillende beleidsterreinen van de gemeente zoals welzijn, onderwijs, gezondheidszorg en sport. Anderzijds samenwerking tussen de verschillende partijen in het veld. De BOS-driehoek (BOS staat voor Buurt, Onderwijs en Sport) is daarvan een mooi voorbeeld. Door gemeenten wordt samenwerking in de BOS-driehoek gepromoot om het maatschappelijk rendement van sport en bewegen te vergroten. Door in de buurt samen te werken met scholen, wijkcentra, sportaanbieders worden meer mensen bereikt en wordt effici-enter omgegaan met de (financiële) middelen.

Met professionals in de buurt (B), de buurtsportcoach en professio-nals in het primair onderwijs (O), de combinatiefunctionaris zijn twee van de drie hoekpunten van de BOS-driehoek beschikbaar. De derde hoek, de ‘S’ staat voor sportaanbieder. In samen-werking willen we er met elkaar voor zorgen dat de beweegactiviteiten in de buurt en op de school wellicht ook kunnen leiden tot doorstroom naar een sportaanbieder.

Naast de samenwerking tussen combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches met de ver-schillende sportaanbieders speelt ook de verenigingsondersteuner een belangrijke rol. De verenigingsondersteuner kan voor de sportclubs de route openen naar de combinatie-functionaris of buurtsportcoach als dat contact er nog niet is.

We zien dat er in het afgelopen jaar al een grote groep van sportverenigingen direct be-trokken is geweest bij het mede vormgeven van activiteiten op basisscholen of in wijken. Daarmee kunnen we vaststellen dat de ‘BOS-driehoek’ in de gemeente Harderwijk ook daad-werkelijk tot stand is gekomen. We willen deze werkwijze ook in de komende jaren voort-zetten.

Daar waar het voor verenigingen soms lastig is om overdag een sportkader beschikbaar te hebben, kunnen ook de studenten van de beweegteams de rol van de desbetreffende sport-vereniging vertegenwoordigen waardoor de specifieke sport toch kan worden aangeboden.

Coach to Coach pilot Drielanden In het schooljaar 2014-2015 wordt in Drielanden gestart met een “coach to coach” pilot. Na de succesvolle introductie van de beweegteams binnen Harderwijk is het “coach to coach” traject de volgende stap om het bewegingsonderwijs van een kwaliteitsimpuls te voorzien.

Het is de bedoeling dat combinatiefunctionaris eens per twee weken de lessen bewegingsonderwijs bezoekt om samen met de leerkracht en het beweegteam te kijken naar hun ontwikke-ling. De andere week wordt het beweegteam begeleid door de leerkrachten zelf. Door om de week een terugkoppeling te maken met zowel de leerkracht als de stagiaire hopen we de kwaliteit van het bewegingsonderwijs op alle niveaus verder te ontwikkelen.Door de weken af te wisselen kan de combinatiefunctionaris

meerdere scholen van feedback voor-zien. Voor de leerkrachten betekent dit dat er meer betrokkenheid en verantwoor-delijkheid van hen verwacht wordt. Naast het voordeel dat de kennis van het bewegingsonderwijs vergroot wordt kunnen de lessen ook gebruikt worden om leerlingen te observeren. Wat dat betreft is het ook voor de leer-krachten een dubbelslag. Als de pilot aanslaat en de betrokken partijen tevreden zijn over de ontwik-keling kan deze binnen de gemeente Harderwijk uitgerold worden, zodat de kwaliteit van het bewegingsonderwijs in de hele gemeente omhoog gaat.

Page 3: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

Het binnenstadsplaatje is compleet. De laatste maanden voor de opening van Parkeergarage Hout-wal heeft de gehele omgeving een gloedvolle metamorfose ondergaan. De gebrui-kers van de garage kunnen zich geen mooiere toegangsroute wensen dan de geheel vernieuwde Vitringasingel.

We winnen allemaal!De intensieve samenwerking tussen de gemeente Harderwijk en de sportoplei-dingen Windesheim-CALO en Landstede Sport & Bewegen kent een aantal winsi-tuaties voor de verschillende partijen:

• De combinatiefunctionaris/buurtsportcoach kan meer activiteiten ontwikkelen en uitvoeren omdat de capaciteit is vergroot.• De Harderwijker samenleving krijgt een breder palet aan beweegactiviteiten beschikbaar.• De opleidingen hebben gegarandeerde stageplaatsen voor een aantal studenten.• De kwaliteit van de studentbegeleiding is geborgd dankzij bekwame professionals.• De sportopleidingen kunnen efficiënt het stagebezoek plannen dankzij de aanwezigheid

van meerdere studenten in één gemeente.• HBO-studenten kunnen ervaring opdoen in het aansturen door (mede) leiding te geven

aan de MBO-studenten.• MBO-studenten krijgen een duidelijk beeld van het niveau van een HBO-opleiding

dankzij de intensieve samenwerking met HBO-studenten.• Opleidingen brengen actuele kennis in binnen het werkveld in Harderwijk.• HBO-studenten kunnen onderzoek verrichten waardoor de gemeente gegevens en infor-

matie beschikbaar krijgt ter onderbouwing van het beleid dat wordt gevoerd.• Bij vacatures zijn er wellicht al sterke studenten in beeld gekomen die in aanmerking

kunnen komen voor de invulling van de vacature.• Sportaanbieders kunnen de studenten benutten als de vertegenwoordiger van hun sport

bij de uitvoering van activiteiten.

Voor alle betrokkenen is er dus sprake van meerwaarde. We werken er met elkaar hard aan om deze meerwaarde blijvend te benutten en daar waar mogelijk uit te bouwen!

Page 4: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

De diverse betrokkenen investeren allen op hun eigen manier in de beweegteams. Investeren doe je omdat je gelooft in het doel dat je met elkaar wilt realiseren. Investeren kost tijd en geld. Als we de gestelde doelen weten te bereiken dan komt de investe-ring in een positief licht te staan.De gemeente Harderwijk en Landstede hebben enkele jaren ge-leden elkaar gevonden in het thema sport en sportbeleid. Deze samenwerking is vastgelegd in een samenwerkingsovereen-komst. In deze samenwerking spreken we uit dat wij elkaar on-dersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van het sportbe-leid. De deelname van MBO-studenten in de beweegteams is een voorbeeld van betrokkenheid bij de uitvoering.

Dat we elkaar weten te vinden is ook duidelijk geworden in de nieuwbouw van sportcomplex De Sypel. Naast de realisatie van een prachtige sportaccommodatie kon Landstede participeren in het bouwproces door gelijktijdig een onderwijsomgeving te bouwen voor de opleiding Sport & Bewegen die direct gekop-peld is aan De Sypel. Deze investering doet het op alle manieren goed. De studenten zijn zeer tevreden over de locatie. Er is geen tijdsverlies door ‘pendeltijd’ naar de praktijkaccommodatie en de studenten leren in een ‘contextrijke’ omgeving.

Daarmee zien we dat de investering in sa -menwerking en accommodatie zich als het ware ‘terugbetaalt’. Met dat gegeven in de hand kon de opleiding Sport & Bewegen weer een volgende keuze maken. Met in-gang van het schooljaar 2014-2015 start in Harderwijk de specialisatie Buurt-Onderwijs-Sport. Dat wil zeggen dat derdejaars (niveau 4) studenten die in Harderwijk hun eerste en tweede jaar hebben gedaan niet meer hoe-ven over te stappen naar de locatie van Sport & Bewegen in Zwolle. In de weten-schap dat er voor een aantal van deze stu-denten een stageplaats beschikbaar is bij het beweegteam ontstaat er een mooie vorm van continuïteit en borging in de Har-derwijker samenleving.

Sportopleiding Sport & Bewegen in sportcomplex De Sypel

De sportopleiding in Harderwijk kent een groeiende belangstelling

Page 5: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

Beroepsopleidingen kennen een heel breed scala: van techniek tot beveiliging, zorg, sport en vele andere branches. Het zou zo-maar kunnen zijn dat er thema’s in de sport-club aan de orde komen die voor studenten MBO een prachtige opdracht zijn. Voor sportaanbieders liggen er kansen om beroepsopleidingen van Landstede te betrekken bij diverse activiteiten van of bij de sportclub.Landstede kent voor partijen een loket waar een eventuele hulpvraag gesteld kan

Kansen voor de sportaanbieder …worden. Dit loket heeft als naam Praktijk-plaza. Samantha Martin is de coördinator van Praktijkplaza. Voor vragen hierover kan een mail naar: [email protected] u een sportevenement waarbij u ondersteuning wilt bij organisatie en/of uit-voering, denk dan eens aan het project-bureau SportEve van de opleiding Sport & Bewegen. Dit bureau is voor u bereikbaar via het mailadres: [email protected]. Coördinator Edwin van der Moolen zal vervolgens met u contact opnemen.

ClinicSportaanbieders die interesse heb-ben om een clinic te verzorgen, met name voor 13 tot 18 jarigen, kunnen contact opnemen met Kasper Doesborgh, verenigingsondersteuner, [email protected]. Eventueel kan een clinic worden aangeboden met hulp of inzet van combinatiefunctionarissen en/of be-weegteams. Informeer naar de mogelijk-heden bij Sport Harderwijk!

Flexibele beweegteams - onze ambitie!Naast de huidige inzet van de beweegteams op en rondom de basisschool onder leiding van de combinatiefunctionarissen en het werk in de wijken onder leiding van de buurtsportcoaches willen we het schooljaar 2014-2015 ook gebruiken om te ontdekken of we de capaciteit die we via de beweeg-teams hebben, ook flexibel kunnen inzetten op andere plaatsen tijdens activiteiten. Van groot belang daarbij is het kunnen maken en houden van een actueel overzicht van de di-verse activiteiten die er plaats vinden. Met dit overzicht hopen we inzichtelijk te krijgen of er capaciteit beschikbaar is en deze ver-volgens inzetten op/bij activiteiten elders in de gemeente Harderwijk.

WAT JOU BEWEEGT, BEWEEGT ONS!

Page 6: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

En nu? In 377 gemeenten van Neder-

land zijn nu buurtsportcoaches aangesteld en zijn 2.200 van de

gestelde 2.900 fte ingevuld.Een resultaat om trots op te zijn!

Komend najaar wordt heel Neder-land geïnventariseerd. Omdat we erg benieuwd zijn waar die buurt-sportcoaches mee bezig zijn, wat hun plannen zijn. Met welke sec-

toren verbinding is gelegd en welke kwaliteiten en competenties nodig zijn om het werk goed uit te

voeren. Hoe zorgen we er metelkaar voor dat plannen ook door-gang vinden. Welke financierings-

bronnen zijn er, hoe gaan we om met bijvoorbeeld publiek-

private samenwerking?

Inzet sportDe gemeente Harderwijk hecht veel belang aan sport in het onderwijs, binnen de naschoolse opvang en in de wijk. Met ‘Impuls brede scholen, sport en cultuur’ wil zij de inzet van sport op deze gebieden stimuleren. Studenten van Landstede MBO dragen hieraan in Beweegteams hun steentje bij.

Diverse combinatiefunctionarissen combi-neren het geven van sportlessen op basis-scholen met het organiseren van sportieve en culturele activiteiten binnen de twee Brede Scholen in Harderwijk.Samen met een student van Windesheim, die vooral een sturende rol heeft, onder-steunen enkele Landstedestudenten van de MBO-opleiding Sport & Bewegen de combi-natiefunctionarissen.In Beweegteam Stadsdennen en Beweeg-team Drielanden geven derde- en vierde-

jaarsstudenten bijvoorbeeld elke ochtend gymles aan leerlingen van een aantal Har-derwijker basisscholen. ‘s Middags gaan ze aan de slag met kinderen van de naschoolse opvang van beide brede scholen.Dankzij de Beweegteams kunnen de stu-denten praktische ervaring opdoen ter voor-bereiding op hun toekomstige werkzaam-heden.

Passend bewegingsonderwijsElk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Passend onderwijs beoogt dat zo veel mogelijk leerlingen regulier onderwijs kunnen volgen. Met de invoering van de wet passend onderwijs, die op 1 augustus 2014 is

ingegegaan, krijgen scholen een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor verant-woordelijk zijn om elk kind een goede on-derwijsplek te bieden. Het Bewegingsonder-wijs mogen we hierbij natuurlijk niet ver-geten!

Page 7: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2014)

www.harderwijk.nl

ColofonDeze nieuwsbrief is onderdeel van de Brede Impuls Combinatiefuncties in Harderwijk. Door samen te wer-ken hoopt de gemeente een nieuwe impuls te kunnen geven aan Sport, Onderwijs en Cultuur. Deze uitgave van de gemeente Har-derwijk verschijnt 4x per jaar. U kunt tekst bijdragen, foto’s of suggesties voor de nieuwsbrief per mail aanleve-ren via het e-mailadres: [email protected]

Deze nieuwsbrief mag worden door-gezonden aan derden. Graag zelfs!

Redactie en vormgevingTeams Reprografie, Communicatie en Sport van de gemeente Harderwijk.

VerspreidingDigitaal onder (basis)scholen, sport-aanbieders, brede scholen, (culturele) instellingen en andere geïnteresseerden.

Aanmelden nieuwsbriefWilt u deze nieuwsbrief ook via de mail ontvangen? Stuur dan een bericht naar [email protected] onder vermelding van “aanmelden nieuwsbrief combinatiefuncties”.

ContactOnline: www.harderwijk.nl/vrije-tijd/combinatiefuncties _3521E-mail: [email protected]

FacebookVolg Sport Harderwijk op facebook en blijf op de hoogte van al het sport-nieuws bij jou in de buurt.

gemeente harderwijk

Combinatie-functies

Coördinator Combinatiefuncties Henk Kort [email protected] School Drielanden Mathijs van Faassen [email protected] School Stadsdennen Gert Jan Hop [email protected] Fabian Hemmers [email protected] Maritha van Huizen [email protected] Maatschappelijke Zorg Kees Grovestein [email protected] Goos Karsten [email protected]

JOGG-regisseur en Verenigingsondersteuner Kasper Doesborgh [email protected]

Speciaal Onderwijs/Sportmove Springplank Ina den Hartogh [email protected] Kees Bertijn [email protected] Lelie Lieke Rouhof [email protected]

CultuurkustCoördinator projecten CultuurkustBrede Scholen Tim Smit [email protected]

Voor elk wat wils!Minister Edith Schippers gaat in het Jaarverslag van NOC*NSF onder andere in op de meerwaarde van sport en hoe buurtsportcoaches en Sportimpuls kunnen bijdragen aan groei in de sportparticipatie.

“Een buurtsportcoach zoekt de verbinding tussen de clubs en de wijk. Daarmee kunnen de coaches dubbel worden ingezet en de kosten worden gedeeld. We vragen sport-verenigingen om buiten de eigen sector te kijken en nieuwe partners en doelgroepen te zoeken. In mijn visie is in de toekomst ie-dereen lekker aan het sporten en bewegen, jonge en oude mensen, gezonde mensen en mensen met een beperking. Sportverenigingen hebben voor elk wat wils en werken samen met scholen, bedrijven en instellingen in de buurt. Een voetbalclub kan bijvoorbeeld ook de plek zijn waar mensen samenkomen voor een praatje, een cursus of huiswerkbegeleiding. Zo kunnen sportaanbieders enorm veel betekenen voor mensen.” Lees hier het volledige interview met minister Schippers in het jaarverslag van NOC*NSF.