nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2013)

4
In Beweging, uit de Zorg! In beweging komen zorgt ervoor dat je… sterker wordt en meer uithou- dingsvermogen krijgt…. even geen zorgen hebt en dat je zelfvertrouwen opbouwt… in een positieve sfeer contacten aangaat met anderen…. actief meedoet en niet aan de zijlijn staat! “Joop DROOMT nu weer van een HUISJE, BOOMPJE en een BEESTJE.” Combinatiefuncties in Harderwijk Onderwijs – Sport – Cultuur Bewegen is een krachtig middel S ommige mensen hebben het moeilijk in deze samenleving. Ze hebben bijvoorbeeld niet zo’n goede opvoeding gehad of hebben het moeilijk gekregen door tegenslagen waarmee ze niet om konden gaan. Of ze zijn psychisch ziek geworden en in de opvang gekomen. Vaak hebben ze het gevoel dat ze er niet meer bij horen. Voor deze mensen kan ‘bewegen’ helpen om weer op te krabbelen uit een negatieve situatie. Door in beweging te komen gaan ze zich lichamelijk en geestelijk beter voelen. Ook op sociaal vlak ontstaan zo vaak nieuwe mogelijkheden. In Beweging, uit de Zorg! We gaan de komende jaren zoveel mogelijk mensen (opnieuw) uit de Maatschappelijke Zorg uitdagen om in beweging te komen. We moeten daarvoor weten wat deze mensen willen. En er moet een passend aanbod zijn voor deze kwetsbare groep. We moeten deze mensen uitdagen, netwerken creëren om deelnemers in beweging te houden en sport- aanbieders in staat (laten) stellen om deze nieuwe groep sporters mee te laten doen. Allemaal mooie uitdagingen! We hebben al een paar prachtige voorlopers op dit gebied in Harderwijk. Zo zijn er de Veluwe Games en de Dutch Street Cup Noord-Veluwe. We hebben ook een Kickboks- aanbod, opgezet door een vrijwilliger. De Ambulante Hulpverlening Midden-Nederland komt met een beweegaanbod op het gebied van conditie- en krachttraining. En wist je dat er ook een wekelijks sportmoment is bij de dagopvang voor dak- en thuislozen De Ontmoeting? Nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Kijk dan eens op: http://www.youtube.com/watch?v=BHf844mrSzA&feature=youtu.be. N I E U W S B R I E F combinatiefuncties THEMA- NUMMER BUURTSPORT- COACHES Onderwijs Sport Cultuur Gemeente

description

Themanummer Buurtsportcoaches. Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven in samenwerking met de gemeente Harderwijk.

Transcript of nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2013)

Page 1: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2013)

In Beweging, uit de Zorg!

In beweging komen zorgt ervoordat je…

sterker wordt en meer uithou-dingsvermogen krijgt….

even geen zorgen hebt en dat je zelfvertrouwen opbouwt…

in een positieve sfeer contacten aangaat met anderen….

actief meedoet en niet aan de zijlijn staat!

“Joop DROOMT nu weer van een HUISJE, BOOMPJE en een BEESTJE.”

Combinatiefuncties in Harderwijk

Onderwijs – Sport – Cultuur

Bewegen is een krachtig middel

Sommige mensen hebben het moeilijk in deze samenleving. Ze hebben bijvoorbeeld niet zo’n goede opvoeding gehad of hebben het moeilijk gekregen door tegenslagen

waarmee ze niet om konden gaan. Of ze zijn psychisch ziek geworden en in de opvang gekomen.

Vaak hebben ze het gevoel dat ze er niet meer bij horen. Voor deze mensen kan ‘bewegen’ helpen om weer op te krabbelen uit een negatieve situatie. Door in beweging te komen gaan ze zich lichamelijk en geestelijk beter voelen. Ook op sociaal vlak ontstaan zo vaak nieuwe mogelijkheden.

In Beweging, uit de Zorg!We gaan de komende jaren zoveel mogelijk mensen (opnieuw) uit de Maatschappelijke Zorg uitdagen om in beweging te komen. We moeten daarvoor weten wat deze mensen willen. En er moet een passend aanbod zijn voor deze kwetsbare groep. We moeten deze mensen uitdagen, netwerken creëren om deelnemers in beweging te houden en sport -aanbieders in staat (laten) stellen om deze nieuwe groep sporters mee te laten doen.

Allemaal mooie uitdagingen!We hebben al een paar prachtige voorlopers op dit gebied in Harderwijk. Zo zijn er de Veluwe Games en de Dutch Street Cup Noord-Veluwe. We hebben ook een Kickboks- aanbod, opgezet door een vrijwilliger. De Ambulante Hulpverlening Midden-Nederland komt met een beweegaanbod op het gebied van conditie- en krachttraining. En wist je dat er ook een wekelijks sportmoment is bij de dagopvang voor dak- en thuislozen De Ontmoeting?

Nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Kijk dan eens op: http://www.youtube.com/watch?v=BHf844mrSzA&feature=youtu.be.

N I

E U

W S

B R

I E

Fco

mbi

natie

func

ties

ColofonDeze nieuwsbrief is onderdeel van de Brede Impuls Combinatiefuncties in Harderwijk. Door samen te werken hoopt de gemeente een nieuwe impuls te kunnen geven aan Sport, Onderwijs en Cultuur. Deze uitgave van de gemeente Harderwijk verschijnt 4x per jaar. U kunt tekstbijdragen, foto’s of suggesties voor de nieuwsbrief per mail aanleveren via het e-mailadres: [email protected].

Deze nieuwsbrief mag worden doorgezonden aan derden. Graag zelfs!

Redactie en vormgevingReprografie, Communicatie en Sport.

VerspreidingDigitaal onder (basis)scholen, sportverenigingen, brede scholen en andere geïnteresseerden

Aanmelden nieuwsbriefWilt u deze nieuwsbrief ook via de mail ontvangen? Meld u dan aan door een bericht te sturen aan [email protected] onder vermelding van “aanmelden nieuwsbrief combinatiefuncties”.

Volgende uitgaveThemanummer Speciaal Onderwijs en Beweegteams. Verschijningsdatum 1 december 2013.

ContactOnline: www.harderwijk.nl/sportE-mail: [email protected]

wijk ingezet en richten zich op een brede(re) doelgroep, ook op volwassenen en senioren. Bij deze inzet heeft de buurtsportcoach een meer coachende rol in plaats van uit voerend. Met de buurtsportcoach is er een grotere focus op samenwerking tussen verschillende instellingen. Naast onderwijs, sport en cultuur moeten bruggen geslagen worden tussen bijvoorbeeld welzijnsorganisaties en verenigingen in de buurt.

Samen met buurtsportcoach?Bent u als sportaanbieder, buurtbewoner, ondernemer of school geïnteresseerd geraakt in een van onze activiteiten en wilt u hieraan actief deelnemen als organisatie? Of heeft u zelf een nieuw initiatief en wilt u daar ondersteuning bij? Neem dan contact op met de buurtsportcoach Fabian Hemmers van ZorgDat via [email protected]. En kijk eens op: www.zorgdat.nl.

Veluwe Games 2013 Op zaterdag 27 september vindt de 2e editie van de Veluwe Games Feel Good plaats op het terrein van voetbalvereniging Zwart Wit ’63 aan de Parkweg te Harderwijk. De Veluwe Games is de Beweegdag voor mensen die in een kwetsbare situatie zitten.Met de Veluwe Games willen we die mensen bereiken die ‘maatschappelijk buitenspel’ staan. Het algemene doel van de Veluwe willen we de drempel naar het reguliere sportaanbod verlagen. Maar vooral gaat het een leuke, sportieve en interactieve dag worden waar het ‘Feel Good Moment‘ voorop staat! Deelnemers kunnen onder andere de sporten Zumba, Kanoën, Boogschieten, Mountainbiken, Kickboksen, Highland Games en Hardlopen uitproberen. Alle sporten worden door reguliere sportaanbieders gegeven. Meer info: www.veluwegames.nl.

Onderwijs – Sport – CultuurCombinatiefuncties in Harderwijk

Brede School Drielanden Mathijs Faasen [email protected] Brede School Stadsdennen Gert Jan [email protected] Buurtsportcoach in de Wijk Fabian [email protected] Buurtsportcoach in Maatschappelijke Zorg Kees Grovestein [email protected] Goos [email protected] Coördinator Combinatiefuncties Henk [email protected]

Speciaal Onderwijs/SportMove

De Springplank: Ina den Hartogh [email protected]

MijnSchool: Cees Bertijn [email protected]

De Lelie: Lieke Rouhof [email protected]

Handige linkswww.harderwijk.nl/sportwww.bredeschoolharderwijk.nlwww.zorgdat.nlwww.veld42.nlwww.veluwegames.nl

THEMA-

NUMMER

BUURTSPORT-

COACHES

Onderwijs Sport Cultuur Gemeente

Page 2: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2013)

Sport is mooi, belangrijk en levert veel op. Sporten is fantastisch om te doen en brengt vooral veel plezier en ontspanning. Het is daarom geweldig dat er in ons land zoveel mensen aan sport doen. Sport is een bindend element in onze maatschappij. Het is van groot belang dat jong en oud wordt geïnspireerd door aan sport te doen.Volgens de statistieken staan er in Nederland echter zo’n twee miljoen mensen ‘maatschappelijk buitenspel’. Soms geïsoleerd, inactief, en vaak niet in staat om zelf de stap te zetten naar een actieve deelname aan de samenleving. Deze mensen, beschikken wel over tijd en vaak ook over de wens om mee te doen en mee te tellen.

De Maatschappelijke Sportcoach

Deze doelgroep heeft behoefte aan een sportcoach die net iets meer doet dan enkel het begeleiden van trainingen en wedstrijden. Deze mensen hebben iemand nodig

die sociaal onderlegd is en die zij kunnen vertrouwen. Een sportcoach die hen vooral helpt om tot hoogtes te komen die zij zelf (nog) niet voor mogelijk achtten. Deze competenties komen echter niet of nauwelijks aan bod binnen de huidige trainerscursussen van sportbonden. Willen we een gezonder sportklimaat, waarin iedereen zich op zijn gemak voelt, dan zal er geïnvesteerd moeten worden in de sociaal pedagogische rol die sporttrai-ners kunnen vervullen.

Daarom is er de cursus ‘Maatschappelijke Sportcoach’. In deze cursus leren sportcoaches sportprogramma’s te ontwikkelen toegesneden op de doelgroep. Cursusdoelstellingen:• Trainers / coaches bewust maken van sociaal pedagogische rol;• Trainers / coaches sociaal emotionele tools bieden;• Bewustwording van het eigen coachend handelen vergroten;• Inzicht verwerven in mentale processen van sportsituaties;• Maken van een spiegeling tussen sport en maatschappij.

De cursus Maatschappelijke Sportcoach is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren sporttrainers, combinatiefunctionarissen of activiteitenbegeleiders van zorginstellingen. De cursus wordt ook in 2014 en 2015 aangeboden in Harderwijk en omgeving.

Interesse? Kijk dan op de volgende website www.stichtinglifegoals.nl, of neem contact op met Kees Grovenstein, Buurtsportcoach Maatschappelijke ZorgE-mail: [email protected], telefoon: 06-11387056

De Buurtsportcoach

De buurtsportcoach stimuleert sporten, bewegen en een gezonde leefstijl in Harderwijk. De komende jaren gaat coach Fabian Hemmers samen met sportaanbieders, zorg-

instellingen en andere partijen aan de slag.De buurtsportcoach in Harderwijk is in dienst van ZorgDat. Het doel van de buurtsport-coach is om buurtbewoners bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden voor een gezonde leefstijl en hen hierin te ondersteunen. Er wordt ook gestimuleerd om buurtbewoners samen activiteiten te laten oppakken en doen, zodat er meer samenhang in de buurt ontstaat.

De buurtsportcoach aan het werkDe buurtsportcoach, Fabian, is actief op het sportveld en voert gesprekken met de gemeente Harderwijk en andere netwerkpartners om verbindingen te leggen. In de wijken luistert Fabian naar de behoefte en vragen rondom sport bij bewoners. En gaat op zoek naar actieve buurtbewoners, bedrijven en organisaties die op het op gebied van bewegen en gezondheid een bijdrage willen leveren in de eigen wijk. Alle partijen, zoals UWOON, sport- en beweegaanbieders, welzijnsorganisaties, gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs en commerciële partijen worden uitgenodigd.

PraktijkvoorbeeldenInmiddels is Fabian al actief in onder andere Stadsdennen. In de H.K. Pootstraat zijn bewoners actief samen met de Richard Krajicek Foundation. In de Zeebuurt is het project ‘Goed Bezig’ opgezet en organiseren bewoners samen met basisschool Het Kompas leuke activiteiten. In Stadsweiden ondersteunt de buurtsportcoach bewoners die vanuit het Clusterhuis opereren en onder andere een BOS box op de woensdagmiddag coördineren.

Andere activiteiten waarbij de buurtsportcoach betrokken is:• Kick Off Sportwijzer (i.s.m. gemeente Harderwijk, combinatiefunctionarissen van

de brede school en sport BSO Eigen & Wijzer)• Sportkaravaan (i.s.m. gemeente Harderwijk)• Uwoon straatvoetbaltoernooi• Sportactiviteiten op kunstgrasvelden• Ondersteuning scholarshippers van Richard Krajicek Foundation• Danone Nation Cup • BOS boxen• Buitenspeeldag

In de vakanties biedt de buurtsportcoach vaak sport- en spel activiteiten aan voor kinderen en jongeren, zoals het Huttenfeest. Dit jaar heeft de buurtsportcoach meegewerkt aan de Koningsspelen.

Verschil met combinatiefunctionarisDe buurtsportcoaches hebben minder vaak en intensief een rol in het bewegingsonder-wijs, dan de combinatiefunctionarissen. Buurtsportcoaches worden vaker breed voor de

Maatschappelijke Sportcoaches opgeleid

De eerste lichting Maatschappelijke Sportcoaches op de Noord-Veluwe is inmiddels al opgeleid.

Verschillende sportaanbieders in Harderwijk, waaronder Korfbalvereni-ging Unitas, Kempo Long Fu Moon, Gymvereniging Olympia, Sport-centrum Iedema en voetbalvereniging Zwart-Wit’63, kijken terug op een leerzame cursus.

De ‘vers opgeleide’ Maatschappelijke Sportcoaches gaan allemaal (binnen hun organisatie of vereniging) sport- activiteiten voor kwetsbare groepen ontwikkelen in samenwerking met Buurtsportcoach Maatschappelijke Zorg, Kees Grovenstein.

Hoe ziet de cursus er uit?De cursus Maatschappelijke Sport-coach is ontwikkeld door sport-psycholoog Oliver de Koning in samenwerking met specialisten uit de sport- en de zorgwereld. De cursus biedt trainers inzage in sociaal pedagogische aspecten van sport. De vijf modules bestaan uit: zelfinzicht van de coach, sociaal gedrag / groeps-vorming. zelfvertrouwen en zelfbeeld, zelfredzaamheid en meer dan een coach. De bijeenkomsten staan onder begeleiding van sportpsycholoog Oliver de Koning en worden aange-vuld met ervaringsdeskundigen per onderwerp.

Dutch Street CupDe Dutch Street Cup is het Nederlands Kampioenschap straatvoetbal voor mensen die in een kwetsbare situatie verkeren. Vanuit heel Nederland doen er teams aan deze competitie mee en ook de Noord- Veluwe heeft inmiddels al 4 jaar deelgenomen met een mannen- en een vrouwenteam. Het voetbal is 4 tegen 4 (1 keeper en 3 veldspelers) op een veld met boarding.

Trainingen op de Noord-Veluwe zijn in Harderwijk van januari t/m de zomer -periode twee maal per week. De teams spelen in deze periode ongeveer vijf toernooien in andere steden. Het eind-toernooi wordt op De Dam in Amsterdam gespeeld. Dit jaar stonden zowel het dames- als herenteam in de finale, een fantastische happening.

Dutch Street Cup wordt uitgevoerd door Veld 42 in samenspraak met de instellingen op de Noord-Veluwe, waar- onder Emaus, IrisZorg en Straathoekwerk Nunspeet. Deze instellingen leveren ook deelnemers aan. Voetbalvereniging Zwart-Wit ’63 zal steeds meer partij in de uitvoering gaan worden. Het ultieme doel is dat de Dutch Street Cup onderdeel van deze vereniging gaat worden. Contact: [email protected]

Page 3: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2013)

Sport is mooi, belangrijk en levert veel op. Sporten is fantastisch om te doen en brengt vooral veel plezier en ontspanning. Het is daarom geweldig dat er in ons land zoveel mensen aan sport doen. Sport is een bindend element in onze maatschappij. Het is van groot belang dat jong en oud wordt geïnspireerd door aan sport te doen.Volgens de statistieken staan er in Nederland echter zo’n twee miljoen mensen ‘maatschappelijk buitenspel’. Soms geïsoleerd, inactief, en vaak niet in staat om zelf de stap te zetten naar een actieve deelname aan de samenleving. Deze mensen, beschikken wel over tijd en vaak ook over de wens om mee te doen en mee te tellen.

De Maatschappelijke Sportcoach

Deze doelgroep heeft behoefte aan een sportcoach die net iets meer doet dan enkel het begeleiden van trainingen en wedstrijden. Deze mensen hebben iemand nodig

die sociaal onderlegd is en die zij kunnen vertrouwen. Een sportcoach die hen vooral helpt om tot hoogtes te komen die zij zelf (nog) niet voor mogelijk achtten. Deze competenties komen echter niet of nauwelijks aan bod binnen de huidige trainerscursussen van sportbonden. Willen we een gezonder sportklimaat, waarin iedereen zich op zijn gemak voelt, dan zal er geïnvesteerd moeten worden in de sociaal pedagogische rol die sporttrai-ners kunnen vervullen.

Daarom is er de cursus ‘Maatschappelijke Sportcoach’. In deze cursus leren sportcoaches sportprogramma’s te ontwikkelen toegesneden op de doelgroep. Cursusdoelstellingen:• Trainers / coaches bewust maken van sociaal pedagogische rol;• Trainers / coaches sociaal emotionele tools bieden;• Bewustwording van het eigen coachend handelen vergroten;• Inzicht verwerven in mentale processen van sportsituaties;• Maken van een spiegeling tussen sport en maatschappij.

De cursus Maatschappelijke Sportcoach is bedoeld voor zowel beginnende als ervaren sporttrainers, combinatiefunctionarissen of activiteitenbegeleiders van zorginstellingen. De cursus wordt ook in 2014 en 2015 aangeboden in Harderwijk en omgeving.

Interesse? Kijk dan op de volgende website www.stichtinglifegoals.nl, of neem contact op met Kees Grovenstein, Buurtsportcoach Maatschappelijke ZorgE-mail: [email protected], telefoon: 06-11387056

De Buurtsportcoach

De buurtsportcoach stimuleert sporten, bewegen en een gezonde leefstijl in Harderwijk. De komende jaren gaat coach Fabian Hemmers samen met sportaanbieders, zorg-

instellingen en andere partijen aan de slag.De buurtsportcoach in Harderwijk is in dienst van ZorgDat. Het doel van de buurtsport-coach is om buurtbewoners bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden voor een gezonde leefstijl en hen hierin te ondersteunen. Er wordt ook gestimuleerd om buurtbewoners samen activiteiten te laten oppakken en doen, zodat er meer samenhang in de buurt ontstaat.

De buurtsportcoach aan het werkDe buurtsportcoach, Fabian, is actief op het sportveld en voert gesprekken met de gemeente Harderwijk en andere netwerkpartners om verbindingen te leggen. In de wijken luistert Fabian naar de behoefte en vragen rondom sport bij bewoners. En gaat op zoek naar actieve buurtbewoners, bedrijven en organisaties die op het op gebied van bewegen en gezondheid een bijdrage willen leveren in de eigen wijk. Alle partijen, zoals UWOON, sport- en beweegaanbieders, welzijnsorganisaties, gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs en commerciële partijen worden uitgenodigd.

PraktijkvoorbeeldenInmiddels is Fabian al actief in onder andere Stadsdennen. In de H.K. Pootstraat zijn bewoners actief samen met de Richard Krajicek Foundation. In de Zeebuurt is het project ‘Goed Bezig’ opgezet en organiseren bewoners samen met basisschool Het Kompas leuke activiteiten. In Stadsweiden ondersteunt de buurtsportcoach bewoners die vanuit het Clusterhuis opereren en onder andere een BOS box op de woensdagmiddag coördineren.

Andere activiteiten waarbij de buurtsportcoach betrokken is:• Kick Off Sportwijzer (i.s.m. gemeente Harderwijk, combinatiefunctionarissen van

de brede school en sport BSO Eigen & Wijzer)• Sportkaravaan (i.s.m. gemeente Harderwijk)• Uwoon straatvoetbaltoernooi• Sportactiviteiten op kunstgrasvelden• Ondersteuning scholarshippers van Richard Krajicek Foundation• Danone Nation Cup • BOS boxen• Buitenspeeldag

In de vakanties biedt de buurtsportcoach vaak sport- en spel activiteiten aan voor kinderen en jongeren, zoals het Huttenfeest. Dit jaar heeft de buurtsportcoach meegewerkt aan de Koningsspelen.

Verschil met combinatiefunctionarisDe buurtsportcoaches hebben minder vaak en intensief een rol in het bewegingsonder-wijs, dan de combinatiefunctionarissen. Buurtsportcoaches worden vaker breed voor de

Maatschappelijke Sportcoaches opgeleid

De eerste lichting Maatschappelijke Sportcoaches op de Noord-Veluwe is inmiddels al opgeleid.

Verschillende sportaanbieders in Harderwijk, waaronder Korfbalvereni-ging Unitas, Kempo Long Fu Moon, Gymvereniging Olympia, Sport-centrum Iedema en voetbalvereniging Zwart-Wit’63, kijken terug op een leerzame cursus.

De ‘vers opgeleide’ Maatschappelijke Sportcoaches gaan allemaal (binnen hun organisatie of vereniging) sport- activiteiten voor kwetsbare groepen ontwikkelen in samenwerking met Buurtsportcoach Maatschappelijke Zorg, Kees Grovenstein.

Hoe ziet de cursus er uit?De cursus Maatschappelijke Sport-coach is ontwikkeld door sport-psycholoog Oliver de Koning in samenwerking met specialisten uit de sport- en de zorgwereld. De cursus biedt trainers inzage in sociaal pedagogische aspecten van sport. De vijf modules bestaan uit: zelfinzicht van de coach, sociaal gedrag / groeps-vorming. zelfvertrouwen en zelfbeeld, zelfredzaamheid en meer dan een coach. De bijeenkomsten staan onder begeleiding van sportpsycholoog Oliver de Koning en worden aange-vuld met ervaringsdeskundigen per onderwerp.

Dutch Street CupDe Dutch Street Cup is het Nederlands Kampioenschap straatvoetbal voor mensen die in een kwetsbare situatie verkeren. Vanuit heel Nederland doen er teams aan deze competitie mee en ook de Noord- Veluwe heeft inmiddels al 4 jaar deelgenomen met een mannen- en een vrouwenteam. Het voetbal is 4 tegen 4 (1 keeper en 3 veldspelers) op een veld met boarding.

Trainingen op de Noord-Veluwe zijn in Harderwijk van januari t/m de zomer -periode twee maal per week. De teams spelen in deze periode ongeveer vijf toernooien in andere steden. Het eind-toernooi wordt op De Dam in Amsterdam gespeeld. Dit jaar stonden zowel het dames- als herenteam in de finale, een fantastische happening.

Dutch Street Cup wordt uitgevoerd door Veld 42 in samenspraak met de instellingen op de Noord-Veluwe, waar- onder Emaus, IrisZorg en Straathoekwerk Nunspeet. Deze instellingen leveren ook deelnemers aan. Voetbalvereniging Zwart-Wit ’63 zal steeds meer partij in de uitvoering gaan worden. Het ultieme doel is dat de Dutch Street Cup onderdeel van deze vereniging gaat worden. Contact: [email protected]

Page 4: nieuwsbrief Combinatiefuncties (september 2013)

In Beweging, uit de Zorg!

In beweging komen zorgt ervoordat je…

sterker wordt en meer uithou-dingsvermogen krijgt….

even geen zorgen hebt en dat je zelfvertrouwen opbouwt…

in een positieve sfeer contacten aangaat met anderen….

actief meedoet en niet aan de zijlijn staat!

“Joop DROOMT nu weer van een HUISJE, BOOMPJE en een BEESTJE.”

Combinatiefuncties in Harderwijk

Onderwijs – Sport – Cultuur

Bewegen is een krachtig middel

Sommige mensen hebben het moeilijk in deze samenleving. Ze hebben bijvoorbeeld niet zo’n goede opvoeding gehad of hebben het moeilijk gekregen door tegenslagen

waarmee ze niet om konden gaan. Of ze zijn psychisch ziek geworden en in de opvang gekomen.

Vaak hebben ze het gevoel dat ze er niet meer bij horen. Voor deze mensen kan ‘bewegen’ helpen om weer op te krabbelen uit een negatieve situatie. Door in beweging te komen gaan ze zich lichamelijk en geestelijk beter voelen. Ook op sociaal vlak ontstaan zo vaak nieuwe mogelijkheden.

In Beweging, uit de Zorg!We gaan de komende jaren zoveel mogelijk mensen (opnieuw) uit de Maatschappelijke Zorg uitdagen om in beweging te komen. We moeten daarvoor weten wat deze mensen willen. En er moet een passend aanbod zijn voor deze kwetsbare groep. We moeten deze mensen uitdagen, netwerken creëren om deelnemers in beweging te houden en sport -aanbieders in staat (laten) stellen om deze nieuwe groep sporters mee te laten doen.

Allemaal mooie uitdagingen!We hebben al een paar prachtige voorlopers op dit gebied in Harderwijk. Zo zijn er de Veluwe Games en de Dutch Street Cup Noord-Veluwe. We hebben ook een Kickboks- aanbod, opgezet door een vrijwilliger. De Ambulante Hulpverlening Midden-Nederland komt met een beweegaanbod op het gebied van conditie- en krachttraining. En wist je dat er ook een wekelijks sportmoment is bij de dagopvang voor dak- en thuislozen De Ontmoeting?

Nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Kijk dan eens op: http://www.youtube.com/watch?v=BHf844mrSzA&feature=youtu.be.

N I

E U

W S

B R

I E

Fco

mbi

natie

func

ties

ColofonDeze nieuwsbrief is onderdeel van de Brede Impuls Combinatiefuncties in Harderwijk. Door samen te werken hoopt de gemeente een nieuwe impuls te kunnen geven aan Sport, Onderwijs en Cultuur. Deze uitgave van de gemeente Harderwijk verschijnt 4x per jaar. U kunt tekstbijdragen, foto’s of suggesties voor de nieuwsbrief per mail aanleveren via het e-mailadres: [email protected].

Deze nieuwsbrief mag worden doorgezonden aan derden. Graag zelfs!

Redactie en vormgevingReprografie, Communicatie en Sport.

VerspreidingDigitaal onder (basis)scholen, sportverenigingen, brede scholen en andere geïnteresseerden

Aanmelden nieuwsbriefWilt u deze nieuwsbrief ook via de mail ontvangen? Meld u dan aan door een bericht te sturen aan [email protected] onder vermelding van “aanmelden nieuwsbrief combinatiefuncties”.

Volgende uitgaveThemanummer Speciaal Onderwijs en Beweegteams. Verschijningsdatum 1 december 2013.

ContactOnline: www.harderwijk.nl/sportE-mail: [email protected]

wijk ingezet en richten zich op een brede(re) doelgroep, ook op volwassenen en senioren. Bij deze inzet heeft de buurtsportcoach een meer coachende rol in plaats van uit voerend. Met de buurtsportcoach is er een grotere focus op samenwerking tussen verschillende instellingen. Naast onderwijs, sport en cultuur moeten bruggen geslagen worden tussen bijvoorbeeld welzijnsorganisaties en verenigingen in de buurt.

Samen met buurtsportcoach?Bent u als sportaanbieder, buurtbewoner, ondernemer of school geïnteresseerd geraakt in een van onze activiteiten en wilt u hieraan actief deelnemen als organisatie? Of heeft u zelf een nieuw initiatief en wilt u daar ondersteuning bij? Neem dan contact op met de buurtsportcoach Fabian Hemmers van ZorgDat via [email protected]. En kijk eens op: www.zorgdat.nl.

Veluwe Games 2013 Op zaterdag 27 september vindt de 2e editie van de Veluwe Games Feel Good plaats op het terrein van voetbalvereniging Zwart Wit ’63 aan de Parkweg te Harderwijk. De Veluwe Games is de Beweegdag voor mensen die in een kwetsbare situatie zitten.Met de Veluwe Games willen we die mensen bereiken die ‘maatschappelijk buitenspel’ staan. Het algemene doel van de Veluwe willen we de drempel naar het reguliere sportaanbod verlagen. Maar vooral gaat het een leuke, sportieve en interactieve dag worden waar het ‘Feel Good Moment‘ voorop staat! Deelnemers kunnen onder andere de sporten Zumba, Kanoën, Boogschieten, Mountainbiken, Kickboksen, Highland Games en Hardlopen uitproberen. Alle sporten worden door reguliere sportaanbieders gegeven. Meer info: www.veluwegames.nl.

Onderwijs – Sport – CultuurCombinatiefuncties in Harderwijk

Brede School Drielanden Mathijs Faasen [email protected] Brede School Stadsdennen Gert Jan [email protected] Buurtsportcoach in de Wijk Fabian [email protected] Buurtsportcoach in Maatschappelijke Zorg Kees Grovestein [email protected] Goos [email protected] Coördinator Combinatiefuncties Henk [email protected]

Speciaal Onderwijs/SportMove

De Springplank: Ina den Hartogh [email protected]

MijnSchool: Cees Bertijn [email protected]

De Lelie: Lieke Rouhof [email protected]

Handige linkswww.harderwijk.nl/sportwww.bredeschoolharderwijk.nlwww.zorgdat.nlwww.veld42.nlwww.veluwegames.nl

THEMA-

NUMMER

BUURTSPORT-

COACHES

Onderwijs Sport Cultuur Gemeente