Nieuwsbrief 25 - september 2010

5
Stichting Focus - Nieuwsbrief 25 jaargang 3 september 2010 Nieuwsbrief 25 – september 2010 Beste lezer, In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de verhuizing van het Infopunt en Ateliers van Stichting Focus en nieuws over het nieuwste project van Stichting Focus: Focus op Huisdieren. Wij wensen u veel leesplezier! Verhuizing Infopunt Stichting Focus Per 1 september 2010 is het Infopunt (voorheen: informatie- centrum) verhuisd naar locatie Uitweg, Zerboltstraat 63-a in Zwolle. Bij het Infopunt van Stichting Focus kunt u terecht voor alle vragen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. Wij maken u wegwijs in de sociale kaart van Zwolle; waar kunt u terecht voor behandeling, dagbesteding, enzovoorts. Daarnaast helpen wij u ook door op landelijk niveau te informeren over de verschillende familie- en patiëntenverenigingen en cliëntenraden. Ook helpen wij u bij diverse regelzaken; helpen opstellen van brieven, ondersteunen bij telefoongesprekken, helpen bij aanvragen voor voorzieningen en andere zaken. Zo nodig kunnen we ook ter ondersteuning met u mee. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een herkeuring of intakegesprek. OPENINGSTIJDEN: Maandag t/m donderdag 10:00 – 13:00 uur Vrijdag 09:30 – 12:00 uur (Formulierenbrigade) AFSPRAAK MAKEN: Telefonisch: U kunt bellen met locatie Uitweg (038-4234976) en vragen naar een infopunt medewerker. Deze maakt de afspraak met u. Inloop: U kunt op doordeweekse dagen tussen 10:00 en 13:00 uur binnenlopen aan de Zerboltstraat en hier vragen naar een infopunt medewerker. Deze kan de afspraak met u inplannen of u meteen te woord staan. Infopunt Stichting Focus Zerboltstraat 63-a, 8022 RW Zwolle 038-4214836 / [email protected] Verhuizing Ateliers Focus op Kunst De Ateliers van Stichting Focus zijn verhuisd van het Diezerplein 22 naar de Kamperstraat 3 i n Zwolle. Aan de Kamperstraat zat al onze Kunstuitleen Focus op Kunst gevestigd. Door de ateliers ook naar de Kamperstraat te verhuizen is er één creatief en artistiek Focus-hart gecreëerd. Atelier begane grond Atelier begane grond Atelier 1, 1 e verdieping Atelier 2, 1 e verdieping

description

Nieuwsbrief 25 - september 2010

Transcript of Nieuwsbrief 25 - september 2010

Page 1: Nieuwsbrief 25 - september 2010

Stichting Focus - Nieuwsbrief 25 jaargang 3 september 2010

Nieuwsbrief 25 – september 2010

Beste lezer, In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de verhuizing van het Infopunt en Ateliers van Stichting Focus en nieuws over het nieuwste project van Stichting Focus: Focus op Huisdieren. Wij wensen u veel leesplezier!

Verhuizing Infopunt Stichting Focus

Per 1 september 2010 is het Infopunt (voorheen: informatie-centrum) verhuisd naar locatie Uitweg, Zerboltstraat 63-a in Zwolle. Bij het Infopunt van Stichting Focus kunt u terecht voor alle vragen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. Wij maken u wegwijs in de sociale kaart van Zwolle; waar kunt u terecht voor behandeling, dagbesteding, enzovoorts. Daarnaast helpen wij u ook door op landelijk niveau te informeren over de verschillende familie- en patiëntenverenigingen en cliëntenraden. Ook helpen wij u bij diverse regelzaken; helpen opstellen van brieven, ondersteunen bij telefoongesprekken, helpen bij aanvragen voor voorzieningen en andere zaken. Zo nodig kunnen we ook ter ondersteuning met u mee. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een herkeuring of intakegesprek.

OPENINGSTIJDEN: Maandag t/m donderdag 10:00 – 13:00 uur Vrijdag 09:30 – 12:00 uur (Formulierenbrigade) AFSPRAAK MAKEN : Telefonisch: U kunt bellen met locatie Uitweg (038-4234976) en vragen naar een infopunt medewerker. Deze maakt de afspraak met u. Inloop: U kunt op doordeweekse dagen tussen 10:00 en 13:00 uur binnenlopen aan de Zerboltstraat en hier vragen naar een infopunt medewerker. Deze kan de afspraak met u inplannen of u meteen te woord staan. Infopunt Stichting Focus Zerboltstraat 63-a, 8022 RW Zwolle 038-4214836 / [email protected]

Verhuizing Ateliers Focus op Kunst

De Ateliers van Stichting Focus zijn

verhuisd van het Diezerplein 22 naar de Kamperstraat 3 i n Zwolle. Aan de Kamperstraat zat al onze Kunstuitleen Focus op Kunst gevestigd.

Door de ateliers ook naar de Kamperstraat te verhuizen is er één creatief en artistiek Focus-hart gecreëerd.

Atelier begane grond Atelier begane grond

Atelier 1, 1e verdieping

Atelier 2, 1e verdieping

Page 2: Nieuwsbrief 25 - september 2010

Stichting Focus - Nieuwsbrief 25 jaargang 3 september 2010

GGz-nieuws Per Saldo stuurt brandbrief naar Tweede Kamer: hef wachtlijst pgb op Bron: leeffwijzer.nl De autistische Noah (7) kan het komende half jaar niet naar school omdat hij geen persoonsgebonden budget krijgt. Noah kan niet terecht op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen, omdat hij niet zelfstandig een taak kan uitvoeren. Hij moet klaargestoomd worden bij privé-instantie de Blauwe Zon. Deze opvang kan alleen via een pgb betaald worden, maar door de wachtlijst komt Noah er dit jaar niet meer voor in aanmerking. Hij zit gewoon thuis terwijl alles geregeld is. Dit is een van de meer dan 400 schrijnende verhalen die zijn binnengekomen op de meldactie van Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. Per Saldo maakt zich ernstig zorgen over de mensen die door de wachtlijst voor het persoonsgebonden budget in de problemen komen. Vooral omdat uit deze meldactie blijkt dat passende zorg in natura als alternatief vaak niet te krijgen is, zoals het voorbeeld van Noah laat zien. Brandbrief Per Saldo vindt dan ook dat de wachtlijst per direct moet worden opgeheven. Ze stuurde de Tweede Kamerleden hiervoor een brandbrief (zie bijlage) waarin de belangenvereniging vraagt om de wachtlijst zo snel mogelijk in te trekken en actie te ondernemen om mensen die niet op een wachtlijst horen ervan af te halen. De Ombudsman van de VARA, Pieter Hilhorst heeft deze brief mede ondertekend. Het programma De Ombudsman ondersteunt de actie van Per Saldo tegen de wachtlijst en heeft van Noah een portret gemaakt dat vanaf vandaag te bekijken is op www.ombudsman.vara.nl. De komende periode blijft De Ombudsman aandacht besteden aan de gevolgen van de wachtlijst. Daarnaast ontvangt Per Saldo signalen dat de zorg in theorie wel kan worden geleverd door een instelling, maar dat ook daar een wachtlijst is. En de belangenvereniging ontvangt veel verhalen van mensen dat ze wel de zogenoemde zorg in natura kunnen krijgen, maar dat ze moeten accepteren dat ze geen inbreng hebben op welke tijdstippen en door wie ze verzorgd gaan worden. Zo heeft Ben de afgelopen drie weken al 18 verschillende gezichten over de vloer gehad. Ben is door een beroerte in 2009 in een verpleeghuis terecht gekomen. Na 9 maanden mocht hij weer naar huis. Zijn vriendin Berta had alles geregeld zodat de verzorging/verpleging ook thuis verleend zou kunnen worden. Een heel flexteam van vaste verzorgers was opgericht die via een persoonsgebonden budget ingehuurd zouden worden, de afspraken waren al gemaakt. Berta kon pas op 21 juli de aanvraag voor een persoonsgebonden wegsturen. Te laat, 21 dagen na het instellen van de wachtlijst door minister Klink. Nu heeft Ben dus zorg in natura. Gevolg: minder zorg, slechtere zorg, minder flexibele zorg, maar vooral, Ben heeft de regie over zijn zorg verloren. Ook zijn portret is te bekijken op www.ombudsman.vara.nl.

Per Saldo stuurt brandbrief naar Tweede Kamer: hef wachtlijst pgb op - vervolg Waarom wachtlijst Het pgb-subsidieplafond in de AWBZ was voor 2010 vastgesteld op 2,1 miljard. Dit bedrag werd echter al op 31 januari overschreden. Minister Klink besloot op 25 juni per 1 juli een wachtlijst voor het pgb in te stellen. Veel mensen werden hierdoor totaal overvallen. De afgelopen tien jaar werd het subsidieplafond steeds overschreden maar er werd nooit een wachtlijst ingesteld.

Eetcafé “Lekker en goedkoop” Eetcafé “Lekker en goedkoop” in wijkcentrum Rembrandtien. Stichting Focus, Travers en Kwartiermakers zijn dinsdagavond 10 augustus gezamenlijk gestart met een eetcafé in de wijk. Iedere dinsdagavond zal het kookteam van Focus een 3-gangenmenu verzorgen voor slechts € 3,95! De avond wordt verzorgd door Arjan (kok), Gerard (gastheer) en Wilma (gastvrouw). Het eetcafé is bedoeld voor alle wijkbewoners in en rond Dieze! Geen zin om te koken? Genoeg van je afhaalmaaltijd? Of wil je wel eens samen eten met anderen? Dan ben je iedere dinsdagavond om 18.00 uur welkom bij wijkcentrum Rembrandtien aan Rembrandtlaan 10. Opgeven is niet noodzakelijk, maar wel handig bij het inkopen van de boodschappen. Dit kan bij bij Dirk-Jan van Dijk (038-4214836) of via [email protected].

Vrouwengroep Kwartiermakers & Travers Kom ook! Iedere dinsdagmiddag om 13.00 uur is er een vrouwengroep in wijkcentrum Rembrandtien aan de Rembrandtlaan. De vrouwengroep wordt georganiseerd door Kwartiermakers i.s.m. Travers. De kosten zijn € 1,00 per keer en iedere week wordt er iets creatiefs, educatiefs of culinairs gedaan. Wil je ook andere vrouwen ontmoeten, kom dan dinsdags om 13.00 uur naar Rembrandtien!

Aanmelden kan bij Paula Karssing (038-4549558, Kwartiermakers)

[email protected]

Page 3: Nieuwsbrief 25 - september 2010

Stichting Focus - Nieuwsbrief 25 jaargang 3 september 2010

Focus op Huisdieren

Op 4 oktober 2010, wereld dierendag, start het nieuwste project van Stichting Focus: Focus op Huisdieren

Wat is Focus op Huisdieren Focus op Huisdieren zorgt ervoor dat eigenaren van huisdieren, wanneer er sprake is van opname in een Ggz instelling, zich geen zorgen hoeven maken om hun huisdier. Het komt voor dat iemand een opname uit de weg gaat vanwege de zorg van een huisdier. Niet iedereen is in staat zelf goede opvang te regelen. Of men is bang dat opvang te duur is en dat het huisdier dan afgestaan moet worden. Focus op Huisdieren snapt dat, zeker voor mensen die geen, of een zeer beperkt netwerk hebben, het huisdier heel belangrijk kan zijn. Wij zullen er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat de opvang en/of verzorging goed geregeld wordt. Wat doet Focus op Huisdieren Wij zorgen dus voor de opvang en/of verzorging van het huisdier door betrouwbare mensen. De mensen die bij ons zijn aangesloten, hebben allemaal ervaring met het verzorgen van dieren en worden zorgvuldig geselecteerd. Tevens zorgen wij ervoor dat degene die is opgenomen op de hoogte blijft van hoe het met zijn/haar huisdier gaat. Hoe doen wij dat Wij zoeken binnen ons adressenbestand naar iemand die past bij de verzorging die nodig is. Afhankelijk van het soort huisdier en in overleg met de eigenaar en de verzorger, gaat het dier naar een gastadres of er komt verzorging aan huis. Als het om een hond gaat zal het dier altijd naar een gastadres gaan. Er wordt een schriftelijke overeenkomst opgemaakt zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. De tarieven voor opvang en verzorging kunnen we laag houden omdat we goede afspraken hebben gemaakt met diverse partners. Wat doet Focus op Huisdieren niet: Wij nemen zelf geen huisdieren op. Wij gaan geen traject in als niet aan alle voorwaarden kan worden voldaan. Contact Als je opvang of verzorging nodig hebt voor je huisdier: Zelf aanmelden Je kunt zelf contact opnemen met Focus op Huisdieren. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt waarin de hele gang van zaken nog eens goed doorgenomen wordt. Als alles duidelijk is gaan we over tot het opmaken van de overeenkomst.

Focus op Huisdieren - vervolg

Aanmelden door hulpverlening In geval van een crisisopname kan de hulpverlening contact opnemen met Focus op Huisdieren om alles zo snel mogelijk in gang te zetten. De hulpverlener is op de hoogte van het project en zal, indien er sprake is van een huisdier dat hulp nodig heeft, de cliënt wijzen op de mogelijkheden. Eventueel kan de hulpverlener ter ondersteuning van de cliënt het eerste contact met Focus op Huisdieren leggen. Aanmelden als opvangadres of verzorger: Ben je door het lezen van de folder enthousiast geworden, heb je tijd en ervaring met de verzorging van dieren, neem dan vooral contact met ons op. Wij bespreken dan met elkaar welke vorm van verzorging het beste bij je past.

Focus op Huisdieren

Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

038 – 4549558 06 – 20947416

Contactpersoon:

Irene van Rijs

[email protected]

Swingavond vanaf nu bij locatie Uitweg Elke laatste vrijdag van de maand organiseren Stichting Focus en RIBW/PaRT een Swingavond. Voorheen was dit altijd aan het Diezerplein. Vanaf augustus zullen de Swingavonden bij locatie Uitweg gehouden worden. Op die vrijdagen gaat de deur om 19:30 uur open. Iedereen is welkom om een hapje en drankje te komen nuttigen. En natuurlijk wordt er ook gedanst! Onze huis-DJ’s draaien onder het motto ‘voor ieder wat wils’; van jaren ’60 tot nu, alles komt voorbij. Datum: vrijdag 27 augustus, 24 september,

29 oktober en 26 november Activiteit: Swingavond Tijd: 19:30 – 23:00 uur Locatie: locatie Uitweg, Zerboltstraat 63-a Voor meer informatie, bel met locatie Uitweg (038 4214836), Dirk-Jan van Dijk of Herma Land.

Page 4: Nieuwsbrief 25 - september 2010

Stichting Focus - Nieuwsbrief 25 jaargang 3 september 2010

Openingstijden Stichting Focus / Uitweg Inloop Zerboltstraat Maandag t/m vrijdag 10:00 – 14:00 uur Zaterdag en zondag 13:30 – 16:30 uur (1e zondag van de maand is Uitweg gesloten en De Bres geopend)

Voor activiteiten: zie website Informatiecentrum Zerboltstraat Maandag t/m donderdag 10:00 – 13:00 uur Vrijdag (Formulierenbrigade) 09:30 – 11:30 uur Voor een volledig overzicht: zie website Ateliers Kamperstraat Maandag t/m vrijdag 13:00 – 16:00 uur Voor specials, zoals workshop: zie website Kunstuitleen Kamperstraat Maandag gesloten Dins-, woens-, vrijdag 12:00 – 18:00 uur Donderdag 12:00 – 21:00 uur Zaterdag 12:00 – 17:00 uur Voor specials, zoals workshop: zie website

Agenda september 2010 Speciale activiteiten 09 sept. Uitje naar Dolfinarium 24 sept. 19:30 – 23:00 Swingavond Uitweg 29 sept. 10:30 – 11:30 Groot Overleg Uitweg Vaste activiteiten bij Uitweg Maandag 12:00 – 12:30 Lunch Maandag 18:00 – 20:00 Eetcafé Dinsdag 12:00 – 12:30 Lunch Woensdag 12:00 – 12:30 Soep Donderdag 12:00 – 12:30 Lunch Vrijdag 12:00 – 13:00 Lunch Vaste activiteiten bij Rembrandtien Dinsdag 13:00 Vrouwengroep € 1,00 Dinsdag 18:00 Eetcafé € 3,95

Page 5: Nieuwsbrief 25 - september 2010

Stichting Focus - Nieuwsbrief 25 jaargang 3 september 2010

contact

Diezerplein

Stichting Focus - algemeen Diezerplein 22 8021 CV Zwolle

038 – 4525802

[email protected] www.focuszwolle.nl

Directeur, Hanneke Nolet Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle

038 – 4551411

[email protected]

Kwartiermakers Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle

038 – 4549558 (algemeen) Irene van Rijs 06 - 209 47 558 (Stadshagen en Zwolle-Zuid) Cindy Boerema 06 - 209 47 657 (Holtenbroek en Dieze-Oost)

[email protected]

Focus op Huisdieren Diezerplein 22, 8021 CV Zwolle

038 – 4549558 06 - 20947416

[email protected]

contact

Zerboltstraat

Inloop locatie Uitweg Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle

038 – 4214836

[email protected]

Infopunt Zerboltstraat 63a 8022 RW Zwolle

038 – 4214836

[email protected]

Kamperstraat

Kunstuitleen en Ateliers Kamperstraat 3 8011 LJ Zwolle

038 – 4549535

[email protected] www.focusopkunst.com