Nieuwsbrief 23 Oktober 2009

2

Click here to load reader

Transcript of Nieuwsbrief 23 Oktober 2009

Page 1: Nieuwsbrief 23 Oktober 2009

Als u deze e-mail in tekstformaat ontvangt, zonder afbeeldingen, klik hier!

Fleet Conference: 20 november 2009 NIEUWSBRIEF 23 oktober 2009

Gratis nieuws: goudmijn of bodemloze put?

Strategische beslissingen rond gratis of betalende media

‘Metro online’ maakt als groep geen winst meer in Europa, terwijl in Duitsland de laatste gratiskrant ermee stopt. Aan de andere kant van het Kanaal wordt de Londense kwaliteitskrant 'TheEvening Standard' dan weer dagelijks op 600.000 exemplaren in een nieuw gratis-initiatief aande man gebracht. Hoezo voor kwaliteitsvolle content moet betaald worden? 'The timesthey are a changing', en het weze duidelijk dat ook in de hoek van de gratis dagbladenklappen vallen. Daarbij rijzen een aantal existentiële vragen. Binnen het traditionele kadervan nieuwsbeheer, zijn harde verkoop- of oplagecijfers vaak de enige barometer voor het aldan niet presteren van een dagblad of nieuwssite. In de zoektocht naar de beste optie inzakebetalend of gratis aanbieden van nieuws, zijn alle scenario’s de afgelopen jaren de revuegepasseerd. Slechts enkelen met een duidelijke strategie zijn of waren een lang levenbeschoren.

FLEET-sprekers Jo Caudron (Dear Media), Olivier Braet (IBBT-SMIT-VUB) en Valerie-Anne Bleyen (VUB) gaan hier tijdens hun sessies op 20 november 2009 dieper op in. Vanuithun onderzoek en praktijkervaringen formuleren zij antwoorden op de vraag welke factoreneen rol spelen bij het nemen van strategische beslissingen rond gratis of betalendemedia.

FLEET verenigt onderzoek en nieuwspraktijk

Wat is nieuw aan Vlaamse media-innovatie?

In een poging om vooral de uitdagingen te belichten, heeft het IWT-FLEET-onderzoek deafgelopen jaren getracht verder te kijken dan de digitalisering van het nieuws op zich. Vanuitde optiek van de uitgever, journalist en nieuwsconsument, werd het traditioneel proces vannieuws(print)productie, -creatie en -beleving onder de Vlaamse loep genomen. Op 20november wil FLEET alle Vlaamse nieuws-stakeholders verzamelen om zowel deeconomische als maatschappelijke uitdagingen die bij het proces van nieuwsmedia horen,in digitaal perspectief te plaatsen. Alle doemscenario’s ten spijt, creëert de digitaliseringvan de nieuwsmedia vooral nieuwe mogelijkheden voor hen die durven innoveren: nieuweproductiemethoden, nieuwe samenwerkingsverbanden met adverteerders, nieuwe gedrukteproducten en boven alles de opbouw van een portfolio elektronische uitgeefproducten.

FLEET praktisch?

De registratie voor de conferentie is verplicht. Deze registratie kanop http://events.ibbt.be/fleet en bedraagt 75,00 euro. De conferentie gaat door in het hart van Brussel: Crowne Plaza, Rogier.Meer informatie over het IWT FLEET project en haar resultaten, opinies en producten vindt uterug op http://www.fleetproject.be.

FLEET is een multi-disciplinair onderzoeksproject dat zicht richt op Vlaamse e-publishing trends. FLEET-eindconferentie: vrijdag 20 november 2009 in het Crown Plaza hotel Brussel.

Page 2: Nieuwsbrief 23 Oktober 2009

Organisatie: SMIT (onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel) i.s.m. IBBT vzw, InterdisciplinairInstituut voor Breedbandtechnologie

© IBBT vzw 2009

Deze e-mail werd verstuurd naar [email protected] hier om uit te schrijven.

privacy policy