Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

24
www.rodekruis.nl/utrecht Nieuwsblad voor vrijwilligers en relaes van Rode Kruis Utrecht December 2015 | Jaargang 33 | Nummer 3 In dit nummer: Refugee Buddy App | Bevolkingszorg | Opbrengst collecte 2015 | Ready2Help bestaat één jaar | Tentoonstelling Kind onder Vuur | Kernwapens: 40.000 stemmen tegen | Serious Request 2015 Vluchtelingenhulp in Utrecht Nieuwsblad

description

Nieuwsblad van het Rode Kruis, afdeling Utrecht, uitgave december 2015

Transcript of Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Page 1: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

www.rodekruis.nl/utrecht

Nieuwsblad voor vrijwilligers en relaties vanRode Kruis Utrecht

December 2015 | Jaargang 33 | Nummer 3In dit nummer: Refugee Buddy App | Bevolkingszorg | Opbrengst collecte 2015 | Ready2Help bestaat één jaar |

Tentoonstelling Kind onder Vuur | Kernwapens: 40.000 stemmen tegen | Serious Request 2015

Vluchtelingenhulp in Utrecht

Nieuwsblad

Page 2: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

3

ADVERTENTIES

Page 3: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Nieuwsblad

3

Nieuwsblad voor vrijwilligers en relaties van Rode Kruis Utrecht

VoorwoordHet jaar dat zich nu ten einde spoedt, gaat de geschiedenis in als het jaar waarin de grote vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten Europa overspoelde. Oorlogsgeweld en conflicten in eigen land deden vele mensen besluiten om een veilig heenkomen te zoeken. Een uitgelezen gelegenheid om ons motto: in tijden van nood staat niemand alleen in daden om te zetten.

Op verzoek van de gemeente Utrecht werd door onze afdeling een verzamelpunt voor kleding ingericht. De garage werd zo veel mogelijk ontruimd om plaats te maken voor enorme stapels met kleding. Via de actie Ready2help zijn vele vrijwilligers aangetrokken om te helpen met het sorteren van de kleding, die vervolgens werd afgeleverd bij de locaties waar de vluchtelingen zijn ondergebracht. Voorts werden EHBO-teams op continubasis ingezet bij de diverse opvanglocaties. Ik ben er zeker van dat het Rode Kruis-hart bij alle betrokkenen sneller is gaan kloppen. Dank aan alle vrijwilligers, coördinatoren en beroepskrachten die in korte tijd ongelooflijk veel werk hebben verzet!

Er valt natuurlijk veel meer over onze activiteiten in het afgelopen jaar te vertellen. Natuurlijk leest u daar ook meer over in deze editie van Nieuwsblad. Over Nieuwsblad nog het volgende. Begin 2016 maken wij uit kostenbewustzijn de omslag en informeren wij u graag digitaal over al onze activiteiten. Geef daarom uw e-mailadres door bij de reactie als dit nog niet bij ons bekend is.

Rest mij nog om u voor uw inzet en enthousiasme te bedanken en u en uw dierbaren gezellige Kerstdagen en een gezond en voorspoedig Nieuwjaar toe te wensen.

Kees de PeeVoorzitter afdeling UtrechtVoorzitter Rode Kruis Utrecht

p8: Bevolkingszorg

p10: Opbrengst collecte 2015

InhoudVluchtelingenhulp in Utrecht 4Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App 7Kijkje achter de schermen… Bevolkingszorg 8Opbrengst Collecte 2015 10Informatiemarkt Marnixacademie 14Leren reanimeren 14Ready2Help bestaat één jaar 17Mappa Mondo verder onder vlag ExperTcare/KiZo 18Tentoonstelling Kind onder Vuur 19Kernwapens: 40.000 stemmen tegen 20Het Rode Kruis en Het Oranje Kruis niet samen verder 20Serious Request 2015 21Sluiting feestdagen 22

Page 4: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

4

Vluchtelingenhulp in Utrecht

Nieuws uit de afdeling

Door: Sandra Dhondt Foto’s: Nina Slagmolen, Wendy Hereijgers, Conny Lips, Björn van Rosengarten, Sandra Dhondt

We kunnen ze allemaal nog voor de geest halen: de aangrijpende beelden in het nieuws van vluchtelingen en migranten op de vlucht voor hun eigen veiligheid en dat van hun gezin. Tientallen miljoenen mensen zijn wereldwijd gevlucht voor oorlog en geweld, het grootste aantal ooit. Een aantal van hen bereikte Europa.

Het Rode Kruis schaalde haar hulpverlening in september op met twee grote acties. In afstemming met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland openden we een website, waarop burgers kunnen aangeven hoe zij in actie willen komen voor vluchtelingen (door vrijwilliger te worden, goederen of diensten te leveren of door een fondsenwervende actie te starten). Het tweede grote initiatief was en is het openen van een aantal locaties in de nabijheid van asielzoekerscentra, onder de naam ‘Welkom Winkel’, waar vluchtelingen geholpen worden met eerste levensbehoeften, zoals kleding en persoonlijke verzorgingsmiddelen.

Om prioriteit te geven aan deze activiteiten, werd het Verenigingskantoor in Bijzondere Omstandigheden (VKBO) afgekondigd en werd een groot appèl gedaan op beroepskrachten en vrijwilligers om de hulp aan vluchtelingen met voorrang handen en voeten te geven. Ook startte in deze periode een grote fondsenwervende campagne van het Rode Kruis. Met de slogan “Wie kies jij? Laat ons niet kiezen” vroeg en vraagt het Rode Kruis aandacht voor de wereldwijde vluchtelingenproblematiek.

Op www.rodekruis.nl/campagnes/vluchtelingen-wie-kies-jij lees je meer informatie over deze campagne.

Welkom Winkel UtrechtIn het Utrechtse begon de hectiek rondom de vluchtelingenhulp op woensdag 16 september toen het besluit viel een Welkom Winkel te openen aan de Koningsweg 2. Daarna ging het snel. De Welkom Winkel opende een dag later en in het begin was het pionieren: hoe pakken we dit logistiek aan, hoe verwerken we alle bergen ingezamelde kleding en hoe gaan we om met alle vragen die op ons af komen?

Inmiddels zijn we twaalf weken verder. En loopt het logistieke proces gesmeerd. Heel veel Ready2Help vrijwilligers helpen iedere week weer met het sorteren, tellen, registeren en verpakken van ingezamelde kleding. Door de voorraden goed in beeld te brengen kan snel en adequaat gereageerd worden op vragen van opvanglocaties. Iemand die daar alles van weet is Björn van Rosengarten, vrijwilliger van het eerste uur voor de Vluchtelingenhulp.

5

Page 5: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

4 5

Nieuws uit de afdeling

Page 6: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Nieuws uit de afdelingNieuws uit de afdeling

6

Björn vertelt:“Ik ben Björn van Rosengarten, ben 39 jaar, kom uit Utrecht en ben werkzaam als interimmanager in de ICT. Sinds 21 september werk ik als vrijwilliger in de Welkom Winkel van het Rode Kruis in Utrecht. Op de eerste dag heb ik jassen gesorteerd en mij verbaasd over de grote hoeveelheid

kleding die gebracht werd door de mensen uit Utrecht. De dag erna ging ik mee naar het uitgiftepunt bij de Rabobank/ Jaarbeurs en heb geholpen om ongeveer 150 mannen van kleding te voorzien. Vanaf dat moment ben ik een aantal dagen in de week actief met de coördinatie van de Welkom Winkel. Samen met vrijwilligers en beroepskrachten zorg ik ervoor dat er spullen ingenomen, gesorteerd en uitgegeven worden. Een hele klus waarbij we inmiddels meer dan 20.000 stuks kleding op voorraad hebben liggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 1074 truien voor heren, 541 jassen voor dames, 1200 shirtjes en truien voor zowel jongens als meisjes maar ook 375 tubes tandpasta, 250 tandenborstels en ruim 75 dozen speelgoed.

We maken gebruik van de garage van het Rode Kruis in Utrecht voor het sorteren van de binnengekomen spullen, daar slaan we ook een deel op, maar de grootste voorraad ligt in Oudewater. Daar kunnen we dankzij de lokale afdeling gebruik maken van een oud medisch centrum waar wij de spullen opslaan. In de afgelopen periode hebben we naast de uitgifte in Utrecht ook uitgiftepunten gehad in sporthallen in Baarn, Veenendaal en Woudenberg en hebben we kleding geleverd aan diverse noodopvanglocaties in de regio. De komende periode gaan we met een aantal andere organisaties aan de slag om een vast uitgiftepunt te creëren in de noodopvang aan de Americalaan op Kanaleneiland in Utrecht, zodat de mensen die daar tijdelijk wonen ook weer van kleding voorzien kunnen worden. Ik vind het erg prettig en dankbaar werk om dit samen met zoveel andere vrijwilligers voor de vluchtelingen in Nederland te doen.”

We zijn blij met de enorme inzet van Björn en al onze andere vrijwilligers, waaronder de Ready2Help vrijwilligers. Met elkaar geven we invulling aan ons motto: in tijden van nood staat niemand alleen!

Feiten en cijfers- 22 Welkom Winkels door het hele land.- Totaal inzet Bevolkingszorg tot nu toe: 129 inzetten in 23 Veiligheidsregio’s, 17.456 opgevangen personen, 8.737 bedden geleverd, 75 inzetten Logistiek. - Ready to Help: 125 oproepen afgerond in 22 districten, in totaal 1657 Ready2Helpers ingezet.- In totaal nu 13 EHBO posten bemand. Momenteel 30 vrijwilligers actief per dag en 2 verpleegkundigen/artsen, meer dan 4280 uitgevoerde behandelingen.- Tot nu toe 511 burgerinitiatieven ontvangen. Type initiatieven zijn actie opzetten, donatie geld, spullen inzamelen of vrijwilliger worden.

Bron: vluchtelingen update 12 – 30 november 2015

Page 7: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Nieuws uit de afdeling

7

Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App voor vluchtelingen We werken aan een speciale app voor vluchtelingen. De Refugee Buddy App voorziet vluchtelingen tijdens de eerste periode van hun verblijf in Nederland van informatie over hun verblijfplaats, faciliteiten in de buurt (zoals apotheek, supermarkt, kerk en moskee) en relevant nieuws. De bestaande EHBO-app maakt (vertaald) onderdeel uit van de nieuwe app.

Door: Marlies Hofland

Gijs de Vries: “Informatie is anno 2015 een primaire behoefte geworden. Als Rode Kruis willen we met deze app een hoop onzekerheid en onduidelijkheid bij mensen wegnemen. Wij zien de app als een logische aanvulling op onze bestaande hulpverlening.” De Refugee Buddy App is sinds eind november in de appstores te vinden in het Engels en Arabisch.

Ontwikkeld in samenwerking met vluchtelingenDe app is in nauwe samenwerking met vluchtelingen ontwikkeld. Semereab Zeratsion, gevlucht uit Eritrea: “Ik vind de app belangrijk voor vluchtelingen. Aankomen in een nieuw land voelt soms als verdwalen in de jungle.” Ook Sam, die recent vluchtte uit Syrië, reageert positief: “Ik was verward en moe toen ik in Nederland aankwam. De app had mij goed kunnen helpen, want ik wist niet waar ik naartoe moest. Ik kon gelukkig hulp vragen omdat ik Engels spreek, maar veel vluchtelingen spreken de taal niet.” Ook het COA en Vluchtelingenwerk Nederland hebben bijgedragen aan de app.

ZelfredzaamAangekomen in Nederland hebben veel vluchtelingen vaak geen idee waar in Nederland ze zijn, hoe hun procedure er verder uit ziet, waar in de buurt de kerk of de moskee is, hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt, et cetera. We willen daarom gebrek aan informatie opvullen met de Refugee Buddy App. Door de app bij aankomst in Nederland te installeren kan een deel van deze onzekerheid of onduidelijkheid worden weggenomen en worden de mensen zelfredzamer. In de app is bijvoorbeeld informatie te vinden over praktische zaken rondom de asielprocedure, verkeer en vervoer, medische voorzieningen en de cultuur in Nederland.

Een vrijwillige redactie verzorgt de nieuwsvoorziening rondom de vluchtelingenproblematiek in de eerder genoemde talen.Van de grote groep vluchtelingen die Nederland dit jaar bereikt heeft, heeft naar schatting 90% een smartphone. Voor velen is die telefoon tijdens de tocht en bij aankomst in het land waar ze, al dan niet tijdelijk, verblijven hun steun en toeverlaat – ook om in contact te blijven met verwanten elders, bijvoorbeeld via Facebook en WhatsApp. Met de Refugee Buddy App wil het Rode Kruis aansluiten bij de eigentijdse informatiebehoeften van deze groep mensen.

Noodhulp De app is een aanvulling op onze huidige noodhulpactiviteiten aan vluchtelingen in Nederland. Sinds september worden dagelijks overal in het land vrijwilligers ingezet om te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen in noodopvanglocaties, het verlenen van EHBO aan vluchtelingen, het inzamelen en uitdelen van kleding en het helpen bij opsporing en contactherstel met familieleden.

6

Page 8: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

8

Kijkje achter de schermen ...Bevolkingszorg

Nieuws uit de afdeling

Door: Sandra Dhondt

In de serie Een kijkje achter de schermen verkennen we activiteiten van het Rode Kruis. Zo stonden eerder het Humanity House, de afdeling Oorlogsnazorg, het Klimaatcentrum, de afdeling Internationale Hulpverlening en Noodhulpactie en Voedselhulp in de schijnwer-pers. De vorige editie maakten we een uitstapje door een vrijwilliger van het eerste uur te interviewen. Voor dit nummer gaan we weer verder met onze verkenning van het Rode Kruis. Zo interviewde ik La-Yong Hu, Projectleider Bevolkingszorg over Bevolkingszorg en alles wat daar bij komt kijken. En dat dit toch weer heel anders in elkaar steekt dan ik dacht, bleek al heel snel.

La-Yong is als projectleider samen met Ingrid Alsemgeest als Accounthouder verantwoordelijk voor Bevolkingszorg. La-Yong neemt daarbij de praktische kant van Bevolkingszorg voor haar rekening. Zij fungeert als vraagbaak voor coördinatoren Noodhulp, ontwikkelt opleidingen, plaatst verslagen van inzetten op intranet, zet

belangrijke documenten op Yammer, schrijft handleidingen en speelt in op ad-hoc vragen en situaties. Haar collega Ingrid, eindverantwoordelijke voor Bevolkingszorg, heeft onder andere relatiemanagement in haar pakket. Zij geeft presentaties en sluit overeenkomsten af met Veiligheidsregio’s en is verantwoordelijk voor beleidsontwikkelingen. Een sterk damesduo dus op Bevolkingszorg!

Plek van Bevolkingszorg in de organisatie Bevolkingszorg valt samen met Burgerhulp en de Noodhulpteams onder de paraplu van Noodhulp Nationaal.

Vanuit het Rode Kruis worden met de verschillende veiligheidsregio’s (VRU) overeenkomsten afgesloten. Het Rode Kruis levert diensten in bepaalde situaties. Deze diensten zijn opgedeeld in bepaalde basispakketten:

Opvang Bij deze module worden mensen na een incident opgevangen in een wijkcentrum, de kerk, een sporthal of andere centrale locatie. Er geldt een alarmeringssysteem en de overeenkomst behelst dat vrijwilligers van het Rode Kruis er binnen één uur na het incident zijn om mensen op te vangen. De melding komt binnen in de meldkamer Haaglanden en zij alarmeren de piket functionarissen binnen het Rode Kruis. Zij alarmeren op hun beurt de vrijwilligers. Bij deze module bieden onze vrijwilligers vooral een luisterend oor, delen eten uit, brengen hulpbehoeften in kaart zoals medicijngebruik, behoefte tot contact zoeken met familie, zorgen om een huisdier en geven deze hulpvragen door aan de gemeente.

Nieuws uit de afdeling

9

Page 9: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

8

Nieuws uit de afdeling

9

Per district zijn er 50 vrijwilligers actief voor Bevolkingszorg. Het totale team bestaat uit een Hoofd Bevolkingszorg, een plaatsvervangend Hoofd Bevolkingszorg, acht teamleiders en 40 vrijwilligers. Als er een oproep voor een inzet komt, ontvangen één teamleider en acht vrijwilligers een sms met de oproep en de locatie waar zij naar toe moeten.

Verplaatsen van mensen De tweede module biedt hulp bij het verplaatsen van mensen van bijvoorbeeld een tijdelijke opvangplek naar een opvanglocatie die meer geschikt is. Vrijwilligers van Bevolkingszorg assisteren dan onder andere bij het instappen en het coördineren van het vervoer.

Distributie van primaire levensbehoeften Dit is de derde module die de Veiligheidsregio kan afnemen van het Rode Kruis. Hier assisteren vrijwilligers bijvoorbeeld in geval dat het gas of de elektriciteit uitvalt bij het uitdelen van dekens of het uitreiken van maaltijden. Het gaat dan met name om het inventariseren van de behoefte van mensen en het distributie- en registratieproces wat daarbij hoort. Bij het uitreiken van maaltijden inventariseren vrijwilligers bijvoorbeeld of er mensen zijn met allergieën, of al dan niet vanwege religieuze redenen dieetwensen hebben en of er baby’s zijn die bepaalde voeding nodig hebben. Is er bijvoorbeeld geen watervoorziening dan kunnen vrijwilligers water uitdelen of assisteren bij water uitgifte punten die door de overheid worden aangewezen.

Ondersteuning bij registratie Rode Kruis vrijwilligers kunnen ook helpen bij de registratie van hulpvragen die er zijn bij mensen. Het gaat dan met name om het maken van rapportages van wat er speelt op een opvanglocatie zodat gemeenten inzicht hebben in het type en aantal hulpvragen. Welke vragen leven er en welke hulpvragen zijn er? Communicatie Een vijfde tak van sport is de inzet van vrijwilligers om op het vlak van communicatie vanuit de gemeente ondersteuning te leveren. Bijvoorbeeld voor gemeentelijke callcenters als er een 0800 informatienummer wordt geopend. Vrijwilligers Bevolkingszorg van het Rode Kruis bemensen de lijnen en beantwoorden vragen aan de hand van een belscript wat zij van de betreffende gemeente ontvangen.

Verbindingsdienst De laatste module die Veiligheidsregio’s af kunnen nemen, is de verbindingsdienst. Het Rode Kruis ondersteunt het communicatieproces met radio communicatie apparatuur en portofoons, bijvoorbeeld als er geen mobiel telefoonverkeer en internet mogelijk is.

Van Opvang en Verzorging naar Bevolkingszorg Als ik vraag naar de term ‘Opvang en Verzorging’- min of meer de oude term voor Bevolkingszorg - geeft La-Yong aan dat er wel degelijk verschil is tussen Bevolkingszorg en Opvang en Verzorging.

De vrijwilligers van Opvang en Verzorging was en is werkelijk niets teveel, zij doen alles waar de situatie op dat moment om vraagt. Bevolkingszorg vrijwilligers zijn meer gericht op het inzetten en bevorderen van de zelfredzaamheid van mensen. Wat mensen zelf kunnen, wordt niet uit handen genomen. Bevolkingszorg coördineert ook de burgerhulp, bijvoorbeeld de inzet van spontane burgerhulpverleners. Met een aantal regio’s in Nederland is nog een overeenkomst Opvang en Verzorging. In 2013 is begonnen met het omzetten van Opvang en Verzorging naar de Bevolkingszorg opzet. Met elf Veiligheidsregio’s zijn op basis van die insteek inmiddels overeenkomsten afgesloten. Bij elf regio’s is er nog een overeenkomst Opvang en Verzorging oude stijl en drie regio’s nemen helemaal geen modules of diensten van het Rode Kruis af.

Kostenplaatje Als Veiligheidsregio’s diensten van het Rode Kruis afnemen, hangt daar uiteraard een kostenplaatje aan. Met dit geld ontwikkelt het Rode Kruis opleidingen, houden we de kennis van vrijwilligers up-to-date, scholen we vrijwilligers bij, houden we oefeningen, zorgen we voor kleding en materialen voor vrijwilligers, kan het alarmeringssysteem onderhouden worden en worden systemen als ‘IkbenVeilig’ ontwikkeld. De keuze of en welke modules een Veiligheidsregio afneemt, hangt vooral samen met wat er aan taken bij een Veiligheidsregio zelf is belegd. Iedere Veiligheidsregio is ook net weer iets anders georganiseerd. Een tweede belangrijk aspect is uiteraard de budgettaire kwestie die met de afname van onze diensten samenhangt.

Benodigde opleiding Per district zijn 50 vrijwilligers actief. In totaal zijn dat 1250 – 1500 vrijwilligers op Bevolkingszorg. Om de kennis van de vrijwilligers op peil te houden worden oefeningen gehouden. Tijdens die oefeningen wordt ook gekeken hoe de afstemming met de Veiligheidsregio verloopt en of processen goed zijn uitgedacht. Hoe worden zaken aan- en opgepakt, waar zijn verbeteringen mogelijk in onze dienstverlening?

Page 10: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

10

Nieuws uit de afdeling

11

Vrijwilligers hebben minimaal een basisopleiding Bevolkingszorg, de EHBO online cursus en de e-learning Bevolkingszorg nodig om als vrijwilliger Bevolkingszorg ingezet te worden. In de pool van vrijwilligers per district zijn ook tien vrijwilligers met een extra uitgebreide EHBO opleiding. De teamleider Bevolkingszorg heeft daarnaast ook nog de opleiding Teamleider Bevolkingszorg en training praktisch leidinggeven afgerond.

Vrijwilligers maken afspraken met hun werkgevers zodat zij bij een oproep snel ter plaatse kunnen zijn, dit is ook in hun vrijwilligersovereenkomst opgenomen.

In actie voor de Vluchtelingen Vrijwilligers Bevolkingszorg draaien momenteel overuren met de opvang van de vluchtelingen in Nederland.

Zij zijn actief op de opvanglocaties bij het regelen en inrichten van de locatie zelf (denk aan de bedjes), maar verlenen ook Eerste Hulp, luisteren naar de verhalen van vluchtelingen en signaleren hulpvragen en brengen deze in kaart. La-Yong benadrukt dat er op dit moment een groot beroep wordt gedaan op de inzet van de vrijwilligers Bevolkingszorg en dat hun inzet maximaal is. Ze is ontzettend blij met de inzet van alle vrijwilligers.

Tot slot Tot slot doet La-Yong nog een oproep. Zij zou heel graag zien dat meer jongeren de teams van Bevolkingszorg komen versterken. Jongeren die belangstelling hebben om als vrijwilliger Bevolkingszorg aan de slag te gaan, gaan voor meer informatie naar de site van Humanity Works

Wist je dat:

- Er in totaal 1250 – 1500 Rode Kruis vrijwilligers zich inzetten als vrijwilliger Bevolkingszorg?- De brand in een parkeergarage in Bergen op Zoom, het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn, het Monstertruck drama en de kettingbotsing in Zeeland voorbeelden zijn van recente inzetten?- Vrijwilligers Bevolkingszorg momenteel overuren draaien bij de vluchtelingenhulp?- Ikbenveilig is ingezet bij het kraanongeval in Alphen aan den Rijn waarbij 128 mensen zich registreerden en er 15 matches waren?- Er ongeveer 125 keer ondersteuning is geboden aan gemeenten met betrekking tot opvang van vluchtelingen?

Opbrengst collecte 2015Het lijkt al weer lang geleden: de landelijke collecteweek in juni. Omdat Nieuwsblad in oktober niet is verschenen in verband met de vluchtelingenhulp hebben we nog niet eerder de eindstand van de collecte in Utrecht bekend gemaakt. We zijn er trots op te kunnen melden dat de teller het prachtige eindbedrag van € 49.400,44 laat zien! In totaal hebben 644 collectanten deze mooi opbrengst bij elkaar gecollecteerd.

Door: Sandra Dhondt

Wij bedanken alle wijkcoördinatoren, collectanten, collectevrijwilligers en onze collecte coördinator voor hun niet aflatende inzet en hulp bij het organiseren van de collecte in Utrecht, Maarssen en Bunnik. Met de opbrengst van de collecte kunnen wij onze projecten voor kwetsbaren in Utrecht en omgeving voortzetten.

Nieuwsblad laat in deze editie twee bijzondere vrijwilligers aan het woord: Diêp Dao, sinds kort wijkcoördinator en Janny Kanis, al jarenlang enthousiast collectante van de afdeling Utrecht. Ook zij vertelt haar verhaal.

Page 11: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

10

Nieuws uit de afdeling

11

Niet ontvangen zonder ook zelf te geven!Tekst en foto Diêp: Nicolette van Heesch

Als Diêp Dao (wijkcoördinator collecte in Leidsche Rijn) de deur voor me opent komen heerlijke etensluchten mij tegemoet. Dat zij een goede kok is, staat buiten kijf. Dat zij een succesvolle wijkcoördinator was tijdens de zomercollectie 2015 ook. Ze collecteerde in haar deel van de wijk een mooi bedrag bij elkaar voor het Rode Kruis Utrecht.

Diêp is 33 jaar, getrouwd, moeder van 2 kinderen en is ex-bootvluchteling. Ze is van Vietnamese afkomst en groeide op in vluchtelingenkampen in Hongkong en de Filipijnen. Sinds haar 12e jaar woont ze in Nederland, waarvan de laatste 8 jaar in Utrecht.

Ze vertelt: “Ik was 5 jaar toen we uit Vietnam weggingen, net zo oud als mijn dochtertje nu. Ik ben te jong voor veel concrete herinneringen over Vietnam en Hong Kong. Na de Vietnamoorlog waren mijn ouders het niet eens met het beleid, de normen en de waarden van het land. Zij wilden mij en mijn broer niet daar laten opgroeien. Mijn ouders praten er niet zoveel over. Ook uit bescherming naar ons toe.”

BootvluchtelingenDe huidige problematiek van de bootvluchtelingen die in groten getale vluchten uit onveilige gebieden, raakt Diêp persoonlijk. Ze wordt emotioneel als zij zich de taferelen van haar vlucht weer voor zich ziet. “Wij zaten ook op een bootje en hebben ook veel ellende meegemaakt. Ondanks dat ik pas 5 was, herinner ik me dat. Een volwassene maakt dat natuurlijk nog veel bewuster mee.” Ze schrikt echter ook van de houding en meningen van sommige mensen. “Ik begrijp de angst voor deze invasie wel, ik begrijp waar deze meningen vandaan komen. Hoewel er veel meer voor kwetsbare mensen zoals onze eigen ouderen en bepaalde groepen gedaan moeten worden en bepaalde zaken anders horen te gaan in ons land, vind ik dat we gezegend zijn met alle rechten die we hebben. Ik snap niet hoe iemand kan roepen dat hij/zij maar eens gaat solliciteren om asielzoeker te worden zodat je dan gratis onderdak en allerlei extra’s krijgt. Hoe kun je zoiets zeggen? Je weet niet wat die mensen hebben achtergelaten, wat ze hebben meegemaakt en in welke situatie ze nu zitten. Mijn compassie gaat uit naar alle mensen die een gevaarlijke reis hebben geriskeerd, dierbare dingen en mensen hebben verloren om een veiliger en menswaardiger bestaan te kunnen leiden.

Je vlucht niet uit je land met als doel om in het Westen te profiteren van anderen en om werkloos te worden. Elk mens wil slagen in het leven, wil een goede basis leggen voor zijn kinderen en zijn eigen toekomst. Dat kun je alleen bereiken door er hard voor te werken en hopen dat mensen je die kans gunnen. Mijn ouders, oom, broer en ik hebben lang geleden die kans gekregen en we hebben in Nederland heel hard moeten werken voor wat we nu hebben. Ik ben een tevreden en trots mens. Ik ben trots op mijn familie!”Diêp maakt zich zorgen om haar opgroeiende kinderen

in de huidige individualistische samenleving. Ze vindt dat mensen minder bang moeten zijn voor wat ze niet kennen en compassie moeten hebben. “Ik vind dat wij moeten omkijken naar anderen in moeilijke tijden. Dat zou jij ook willen als jij het nodig had. Daarom steun ik het Rode Kruis. Ik ben blij dat ze er toen waren, en er nu nog steeds zijn.”

De rode jurkIn het vluchtelingenkamp in Hongkong, waar Diêp ruim drie-en-een-half jaar woonde, kwam ze voor het eerst in aanraking met het Rode Kruis. “Ik heb daar warme herinneringen aan. Als kind in een vluchtelingenkamp besef je dat niet zo, maar naarmate je opgroeit en eraan terugdenkt, besef je dat hulporganisaties, zoals het Rode Kruis, het verschil hebben gemaakt in die tijd.Ik ben veel vergeten, maar die kleren en die knuffels niet! Die hebben een diepe indruk op me achter gelaten. Ik voelde me daardoor veilig, trots omdat ik met mooie kleren op de foto kon.”

Page 12: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Nieuws uit de afdeling

12 13

Diêp herinnert zich de kleren die door het Rode Kruis gedoneerd werden. Ze mocht een paar stuks uitzoeken om met bijzondere feestdagen aan te doen. Ze weet nog hoe ze naderhand uit haar rode jurk groeide maar hem mooi bleef vinden. “Ik vond hem zo mooi dat ik hem bleef dragen, ook al was hij ondertussen veel te kort geworden!”

Diêp is dankbaar voor alle warmte en hulp die zij in haar leven kreeg. “Ik denk dat de mensen die nu warmte en hulp hard nodig hebben, er ook zo over denken.”

VrijwilligerswerkToen Diêp via Apeldoorn en Zwolle in Utrecht terechtkwam, wilden zij en haar man zoveel mogelijk goede doelen financieel steunen. Het Rode Kruis is er daar één van. Ze koos ervoor óók vrijwilligerswerk te doen, onder andere bij het Rode Kruis. “Ik ben vrijwilliger geworden, omdat ik het belangrijk vind dat je iets voor iemand betekent. Ik heb zóveel geluk! Als bootvluchteling is dat niet vanzelfsprekend. Het vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening.”

Diêp vindt het niet nodig om haar vrijwilligerswerk aan de grote klok te hangen. “Ik breng mijn vrijwilligerswerk liever niet in de openbaarheid. Dat anderen ervan af weten, haalt voor mij het mooie ervan af. Maar ik wil toch graag mijn verhaal vertellen om wat ik allemaal om me heen zie met de vluchtelingen. Het is belangrijk om te geven, want wat je geeft, krijg je terug. Misschien niet meteen, maar je kunt niet altijd ontvangen en niets teruggeven. Mijn motto is: Als je niet geeft, kun je ook niet ontvangen. Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn, dus met alle steun van mijn man en familie geef ik.”

“Ik hoop door actief te zijn voor het Rode Kruis, dat dat overslaat op mijn kinderen.” Diêp vertelt haar dochtertje dat het niet vanzelfsprekend is wat zij allemaal heeft. Niet iedereen heeft het zo goed getroffen als zij. Zij probeert haar mee te geven iets voor anderen te doen.

CollecteweekPas toen Diêp gevraagd werd de collecteweek te coördineren, vroeg zij zich af waarom ze juist het Rode Kruis steunt. “Ik kwam tot de conclusie dat het Rode Kruis het verschil maakt. Toen we in het vluchtelingenkamp zaten, was het Rode Kruis het meest actief. Ze waren er voor ons! Alle hulp en donaties hebben ons leven positief veranderd. Ik wil nu met het steunen van goede doelen en vrijwilligerswerk het leven van anderen positief veranderen.”

Diêp heeft haar dochtertje betrokken bij het collecteren. Ze vond het heel leuk om haar moeder mee te helpen met de collecte. Volgend jaar doet ze natuurlijk weer mee. Het weer werkte in de week van de collecte niet echt mee. “Zo’n kleintje die door weer en wind collecteert… dat werkt wel hoor!” Volgend jaar zijn Diêp en haar dochter weer van de partij.

Topopbrengst tijdens zomercollecteAls u afgelopen zomer tijdens de collecteweek in het centrum van Utrecht was, had u grote kans haar te treffen. Wellicht sprak zij u zelfs wel aan! We hebben het over Janny Kanis, de topcollectant van Rode Kruis Utrecht die tijdens de zomercollecte € 1342,00 bij elkaar collecteerde! Tekst en foto Janny: Nicolette van Heesch Verbonden met het Rode KruisJanny was van 1998 tot 2002 onder andere secretaresse van de toenmalige directeur van het Rode Kruis van de afdeling Utrecht, Christoph Marthaler. In 2002 kreeg zij ander werk maar ze bleef het Rode Kruis een warm hart toedragen. Ze zei bij haar afscheid dan ook: “Ik ga weg als beroepskracht, maar ik blijf als vrijwilliger”

Eerst legde Janny sociaal huisbezoeken af, maar dat werd haar teveel naast haar betaalde baan en ander vrijwilligerswerk. Janny is namelijk ook pastoraal medewerker in twee zorgcentra. Ze vond het leuk om tóch betrokken te blijven bij het Rode Kruis en gaf zich daarom op als collectant.

Page 13: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

12

Nieuws uit de afdeling

13

Een paar jaar collecteerde ze huis-aan-huis maar dat was toch niet ‘haar ding’, dus gaf zij zich specifiek op voor het collecteren op straat tijdens bijvoorbeeld de collecteweek en op 4 december voor Sinterklaas. Het afleggen van huisbezoeken wil Janny weer oppakken als ze over enkele jaren stopt met haar betaalde werk.

Janny en haar man Ton ondersteunen veel goede doelen, maar Janny voelt zich door haar vroegere werk als beroepskracht bijzonder verbonden met het Rode Kruis. “Uit mijn werk van toen weet ik dat het geld goed besteed wordt en wat voor mooie dingen de organisatie ermee doet.”

Elke dag een paar uurTijdens de collecteweek deze zomer collecteerde Janny elke werkdag een paar uur in het centrum van Utrecht. Ze koos hiervoor de Steenweg uit. Ze liep van de Hema richting de Dom en weer terug. “De Steenweg is een drukke winkelstraat, daar kun je veel mensen aanspreken.” Janny kreeg veel verschillende reacties. Reacties van mensen die het Rode Kruis kennen en enthousiast zijn over de projecten, tot jongeren die wel iets willen geven maar alleen een pinpas bij zich hebben. Maar er waren ook passanten met nare reacties over hoe schandalig het is dat de directeur zoveel verdient. “Die reacties pareer ik: ‘Ik weet wat het salaris van de directeur is. Daardoor kan ik hier met een gerust hart staan!’ Ik respecteer de mening van die persoon. Als het gesprek heel vervelend en grof wordt, beëindig ik het gesprek op een vriendelijke manier: ‘Als u daar anders over denkt laat ik u daar vrij in.’ Ik sta boven dit soort uitspraken. Ik vertrouw er op dat het Rode Kruis de opbrengsten goed besteedt”.

Dit jaar vroeg Janny om vier collectebussen. “De bussen zijn verzegeld en je kunt ze tussendoor niet leegmaken. Als je maar één bus hebt, wordt die op een gegeven moment wel heel erg zwaar om mee te staan of te lopen”.

Tips & TricksJanny geeft tips & tricks voor het succesvol collecteren. Dat die bij haar werken, blijkt wel uit haar opbrengst. Kies met zorg de juiste plaats om te collecteren. “Een drukke winkelstraat is prettig omdat je dan veel mensen kunt aanspreken”. Ook het tijdstip van de dag is belangrijk. Janny adviseert ’s middags en op donderdagavonden te collecteren. Tijdens lunchtijd en na de middag zijn de meeste mensen op pad in de stad. “‘s Morgens is het vrij rustig, dat is dus geen handig tijdstip om te collecteren”.

Janny stapt zelf op de mensen af en confronteert hen met haar collectebus. “Een actieve en vriendelijke benadering geeft je een grote voorsprong. Eenmaal stapte ik enthousiast op een klein groepje mannen af. De heren wilden niet voor elkaar onder doen, dus dat leverde aardig wat op!” Janny spreek niet te grote groepen mensen aan, zij heeft betere ervaringen met losse individuen. “Ik vraag of ze tijd voor me hebben.

Ik leg uit dat het om de collecteweek van het Rode Kruis gaat en of ze een bijdrage willen leveren. Ik vertel van onze projecten en heb ook foldermateriaal bij me, dat ik eventueel kan laten zien.” Last but nog least adviseert Janny goed weer te bestellen. “Als de zon schijnt en het een lekkere temperatuur is, gaat het collecteren sowieso wel goed. Dat werkt door op de mensen”. Ga bij regen onder een afdakje staan zodat de mensen ook droog kunnen staan. Dat beperkt de locatie wel erg, maar het is prettig als de mensen droog hun tas kunnen openen om hun portemonnee te zoeken. “Soms vinden ze me ook wel heel erg zielig als het regent, waardoor ik juist wat krijg. ‘Dat u hier nog staat met dit slechte weer. U krijgt wat van mij!’”.

StreefbedragVorig jaar haalde Janny tijdens de collecteweek € 850,00 op. Dit jaar streefde ze naar € 1000,00. “Streven kan nooit kwaad, het is altijd gericht op verbetering”. Aan het einde van de collecteweek waren de bussen van Janny behoorlijk zwaar.

Opbrengst De man van Janny, levert de collectebussen altijd voor haar in en wacht tot het geld geteld is. Als hij thuiskomt, vraagt hij altijd hoeveel ze denkt opgehaald te hebben. Janny is vaak bescheiden: “Niet zoveel, hoor”. Ze raadt aan de hand van ‘hoger of lager’ wat haar opbrengst is. “Ton belde me dit keer vanuit de auto al op en vertelde het resultaat. Ik heb toen gehuild, dat zegt genoeg.” Janny’s opbrengst was maar liefst € 1342,00! VoldoeningJanny vindt het heel mooi om dit werk te kunnen doen. “Sommige mensen doen aan sport, maar ik zet me híer voor in. Het is eigenlijk mijn hobby, het geeft me zoveel voldoening!” Vooral het contact met mensen vindt Janny heel fijn.” “Je doet wel een aanslag op de portemonnee van mensen, maar het is kleinschalig en door de grote hoeveelheid mensen die geven, kun je toch een bepaald bedrag realiseren.” Als elke inwoner van Utrecht € 1,00, of zelfs maar € 0,50 zou geven, kunnen er al hele mooie projecten gerealiseerd worden. “Vanuit het respect voor het Rode Kruis vind ik dit heel mooi om te doen. Ik sta volledig achter het Rode Kruis en het collecteren en ik weet waarvoor ik het doe!”

Page 14: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

14

Nieuws uit de afdeling

15

Informatiemarkt Marnixacademie Op maandag 5 oktober was de afdeling Humanitair Oorlogsrecht (HOR) van het Rode Kruis Utrecht aanwezig op een informatiemarkt op Hogeschool de Marnixacademie in Utrecht. Dit is een PABO opleiding waar studenten opgeleid worden tot leerkracht voor het basisonderwijs. De informatiemarkt werd georganiseerd ter ere van 'De dag van de Leerkracht' op 5 oktober en 'De dag van de Duurzaamheid' op 9 oktober.

Door: Anika Seton

Duurzaamheid betekent hierin dat kinderen zich meer bewust worden van en omgaan met de wereld om hen heen. Bijvoorbeeld door respectvol en hulpbereid te zijn naar anderen, waaronder ook vluchtelingen in Nederland. Daarnaast was er vanuit andere organisaties ook aandacht voor duurzaamheid op het gebied van ecologie en natuur.

Tijdens de informatiemarkt informeerden de Rode Kruisers over de huidige acties ten aanzien van vluchtelingen die het Rode Kruis in Utrecht op touw heeft gezet. Ook werden de bezoekers gestimuleerd om zelf in actie te komen door middel van een donatie, geldinzamelingsacties op basisscholen of inschrijving als vrijwilliger via www.hulpvoorvluchtelingen.nl en www.ready2help.nl. Een groep studenten van de Hogeschool was zo enthousiast dat zij ter plekke met de pet rond gingen langs hun

medestudenten en binnen een half uur bijna 60,00 euro ophaalden! Ook brachten de Rode Kruisers onder de aandacht dat het Rode Kruis ook gratis gastcolleges over Serious Request 2015 en Humanitair Oorlogsrecht aanbiedt op het basisonderwijs. Onderdelen die perfect passen onder het kopje van ‘overdracht van duurzame kennis’.

Leren reanimerenOp maandag 18 mei jl. volgden zes medewerkers van STIL een cursus reanimeren. Deze cursus werd belangeloos gegeven door het Rode Kruis Utrecht.

Door: Alette Jurgens

Reanimeren werd geoefend op poppen. Daarna moesten we elkaar in de stabiele zijligging leggen en ook oefenden we hoe je iemand op de juiste manier op zijn rug legt. We willen het Rode Kruis Utrecht hartelijk bedanken voor het geven van deze belangrijke cursus.

STIL is een solidariteitsorganisatie voor uitgeprocedeerde vluchtelingen, mensen in (asiel)procedure en migranten zonder papieren. Deze mensen hebben geen recht op wit werk, bijstand en verzekeringen. Ze kunnen evenmin terecht in de reguliere opvang. Vaak kunnen ze geen kant op en is Nederland verlaten geen optie. STIL vindt dat vluchtelingen en migranten recht hebben op respect en een menswaardig bestaan en helpt deze mensen op medisch, juridisch en humanitair gebied. Ook brengt STIL zaken rondom vluchtelingen en migranten onder de aandacht bij publiek en politiek.

Page 15: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

14 15

ADVERTENTIES

Page 16: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

16

Landelijk nieuws

17

ADVERTENTIES

Page 17: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

16

Landelijk nieuws

17

Ready2Help bestaat één jaar! Ons burgerhulpnetwerk Ready2Help bestaat één jaar. Sinds de lancering op 1 november 2014 worden mensen die zich hebben aangemeld zo nu en dan gevraagd om in actie te komen voor het netwerk. De laatste tijd is dat vooral voor de hulp aan vluchtelingen. Het netwerk is aantrekkelijk, omdat je er geen opleiding of diploma voor nodig hebt. Iedereen kan helpen. Hieronder een overzicht van alle inzetten, oproepen en andere activiteiten van het afgelopen jaar. Door: Marlies Hofland

13 november 2014 Nog geen twee weken na de start van Ready2Help hebben zich al 3.400 mensen aangemeld. Blijkbaar is de behoefte groot om iets te betekenen als zich een ramp voordoet. 14 maart 2015: Ready2Help praktijkoefening Het Rode Kruis organiseert een grote praktijkoefening in Dordrecht om te inventariseren of Ready2Help tijdens een ramp echt werkt en of de deelnemers daadwerkelijk in actie komen bij een noodsituatie. We roepen de deelnemers telefonisch op met de vraag of ze willen helpen de gevolgen van wateroverlast te verminderen na een zware storm. De oefening bestaat uit zandzakken vullen en sjouwen. Daarnaast moet er een woonwijkje vrij gemaakt worden van stormschade en een museum ontruimd. Ook oefenen we met online hulpverlening: deelnemers versturen fictieve noodtweets die het team online hulpverlening van het Rode Kruis beantwoordt. 30 april 2015: Ready2Help Nepal De aardbeving in Nepal was weliswaar geen noodsituatie in Nederland, het past wel bij het gedachtegoed van Ready2Help. Deelnemers kunnen hun steentje bijdragen door mee te doen met een crowdmapping-project waarbij deelnemers van over de hele wereld satellietbeelden van vóór en ná de ramp met elkaar vergelijken en beoordelen, om locaties te vinden waar hulp hard nodig is. 1 juli 2015: Ready2Help bij hitte In Nederland was er deze zomer sprake van extreem warm weer. Hitte is geen ramp, maar het brengt wel risico’s met zich mee.

Ready2Help stuurt een e-mail aan alle deelnemers om hen te attenderen op de mogelijke gevaren van het extreem warme weer en hoe ze daar mee om moeten gaan. Het bericht bevat diverse links naar webpagina’s met meer informatie over extreem weer en naar de EHBO-app van het Rode Kruis. 19 september 2015: kick off samenwerking met Scouting Nederland Scouting Nederland roept al zijn volwassen leden en betrokken vrijwilligers op om zich aan te melden voor Ready2Help. Op 22 oktober 2015 hebben de scouts hun eerste inzet in sporthal De Stroekeld in Rijssen. Ze zetten er

150 bedden klaar voor de vluchtelingen. 21 september 2015 tot nu: Ready2Help vluchtelingen Ready2Helpers zijn aan de slag in verschillende vluchtelingenopvangcentra in het land. Zo zijn er vertalers Arabisch ingezet om te helpen bij de zogenaamde needs assessments, waarin vluchtelingen wordt gevraagd wat zij precies nodig hebben. Ook helpen de leden met het opruimen,

schoonmaken en neerzetten van bedden. Bij onze Welkom Winkels in onder meer Tilburg, Goes en Utrecht worden er spullen ingenomen, gesorteerd en ingepakt door Ready2Helpers. Voor Ter Apel werven we verpleegkundigen en medisch specialisten binnen ons burgerhulpnetwerk. 14 oktober 2015 We verwelkomen onze 30.000ste Ready2Helper! Wil je ook Ready2Help worden? Meld je dan aan via www.ready2help.nl.

Page 18: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Landelijk nieuws

18 19

Mappa Mondo gaat verder onder vlag ExperTcare/KiZo

Op dinsdag 13 oktober jl. ondertekenden Gijs de Vries en Bart Mulder, directeur van ExperTcare /KiZo kinderverpleging, het contract van de overname van de Mappa Mondo huizen. De drie Mappa Mondo huizen (in Rijswijk, Waalre en Wezep) komen daarmee per 1 januari 2016 definitief in handen van ExperTcare/KiZo kinderverpleging. Met ExperTcare/KiZo kinderverpleging als overnamepartner van Mappa Mondo wordt de dienstverlening in de gespecialiseerde kinderverpleging gecontinueerd èn verbreed.

Vertrouwen Door het bieden van zowel woon- en logeeropvang als thuiszorg, maar ook het verder ontwikkelen van andere vormen van kindzorg, wordt aan zieke kinderen en hun ouders continuïteit van zorg geboden. "Wij hebben er het volste vertrouwen in dat ExperTcare/KiZo kinderverpleging de zorg van de Mappa Mondo huizen voortzet. Zij hebben de expertise in huis om de continuïteit te waarborgen en delen onze passie voor het helpen van hen die hulp of zorg nodig hebben", zei Gijs de Vries. In de komende periode zal ExperTcare/KiZo kinderverpleging nader kennismaken met medewerkers, ouders en vrijwilligers in Mappa Mondo.

Intensieve Kindzorg ExperTcare/KiZo kinderverpleging is een thuiszorgorganisatie die ruim tien jaar actief is op het terrein van intensieve kindzorg. De organisatie heeft specifieke ervaring met 24-uurszorg aan kinderen met een levensbedreigende of chronische ziekte. ExperTcare/KiZo kinderverpleging is, net als Mappa Mondo, lid van VGVK, de branchevereniging Gespecialiseerde Verpleegkundige Kindzorg.

Noodhulp Het Rode Kruis is in 1994 begonnen met Mappa Mondo, omdat er een gebrek aan goede hulp en zorg was voor zeer kwetsbare kinderen die 24-uurs zorg nodig hadden maar niet meer in een ziekenhuis hoeven te verblijven. Tegenwoordig zijn er meerdere vergelijkbare zorgaanbieders en is het aanbod van zorg toegenomen, zoals kinderthuiszorg en verpleegkundige kinderdagverblijven. Ook heeft de overheid deze unieke zorg inmiddels geborgd in het reguliere aanbod. Dit betekent dat deze vorm van hulpverlening anno 2015 minder goed past bij het Rode Kruis als noodhulporganisatie.

Samenwerking met Coop

Bart Mulder, directeur ExperTcare/KiZo kinderverpleging (links) en Gijs de Vries, directeur Rode Kruis (rechts) bij een inzamelingsactie voor vluchtelingen. Foto: Wendy Hereijgers.

Het Rode Kruis is een samenwerking aangegaan met supermarktketen Coop. Eind september startte in de filialen van Coop een actie. Zeven weken lang konden klanten sparen voor een boodschappenpakket. Van ieder pakket dat wordt uitgegeven stort Coop €1 in het Coop Rode Kruis-fonds. Dit is bestemd voor zelfredzaamheidsinitiatieven van lokale Rode Kruis afdelingen. Samen met Coop wil het Rode Kruis mensen helpen zich voor te bereiden op noodsituaties in en om hun huis.

Afdelingen van het Rode Kruis kunnen op hun beurt een aanvraag indienen ter ondersteuning van een activiteit of project, voor een maximumbedrag van € 5000. De aanvraag moet uiteraard voldoen aan een aantal criteria. Een jury beslist of een project geld krijgt. De activiteit of het project wordt in 2016, samen met of in overleg met één van de 250 filialen van de Coop uitgevoerd. De afdeling Utrecht dient ook een aanvraag in.

Page 19: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

18 19

De nieuwe tentoonstelling Kind onder Vuur is woensdag 14 oktober officieel geopend. Kinderen stonden centraal tijdens de opening, net zoals in de tentoonstelling zelf. Zangeres Aliyah Kolf heeft Kind onder Vuur geopend door een lus op een reuzen bibberspiraal naar de tentoonstelling toe te brengen. Dat deed ze nadat de klas van meester Bob uit Den Haag onder leiding van Klokhuis presentator Maurice Lede de tentoonstelling zorgvuldig had getest.

Landelijk nieuws

Tentoonstelling Kind onder Vuur geopend

Kinderen vertellen hun verhaal In de tentoonstelling luisteren en kijken kinderen naar verhalen van leeftijdsgenootjes uit Syrië, Colombia, de Palestijnse gebieden en Oeganda, die opgroeien in heftige omstandigheden. In het verlengde van die verhalen gaan leerlingen aan de slag met interactieve opdrachten. Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het om continu op te moeten passen voor mijnen? Eén beweging naar links of rechts kan al te veel zijn. Bij het uitvoeren van een opdracht met een bibberspiraal ervaren kinderen zelf hoe moeilijk dat is.

Meer begrip Door zich te verplaatsen in het leven van leeftijdgenoten in extreem moeilijke omstandigheden, ontstaat bij leerlingen meer begrip. Begrip voor kinderen die ver weg in een oorlogssituatie opgroeien. Of dichterbij huis, kinderen die uit een oorlogsgebied gevlucht zijn naar Nederland.

De rol van het Rode Kruis in oorlogsgebieden Naast de ervaring die de kinderen opdoen, legt het Rode Kruis uit wat de organisatie doet om kinderen en hun familieleden in oorlogsgebieden te helpen en te beschermen. Rode Kruis-medewerkers over de hele wereld proberen continu strijdende partijen te herinneren aan de regels van oorlogsvoering, vast gelegd in het humanitair oorlogsrecht. Zodat zo veel mogelijk menselijk leed bespaard blijft.

Ook bezoeken? Van eind oktober tot het einde van het jaar staat de tentoonstelling in het Humanity House in Den Haag. Naast schoolkinderen zijn ook ouders met hun kinderen vanaf 10 jaar van harte welkom om de expositie te komen bekijken. Kijk op www.humanityhouse.nl voor meer informatie en de openingstijden.

Vanaf 2016 reist de tentoonstelling door Nederland om in de komende vijf jaar zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Kijk op www.kindondervuur.nl voor meer informatie.

Kind onder Vuur in Utrecht

Van 5 tot 21 januari 2016 is de tentoonstelling Kind onder Vuur te bekijken bij het Rode Kruis, afdeling Utrecht, Koningsweg 2.

Kijk voor meer informatie over openingstijden op www.kindondervuur.nl

Foto

's: P

eter

Bus

sche

r

Page 20: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

20 21

Landelijk nieuws

Na een uitgebreide verkenning van de mogelijkheden is duidelijk geworden dat de organisaties te veel van elkaar verschillen. Het Rode Kruis hecht grote waarde aan het vergroten van de hulpbereidheid en EHBO vaardigheid en zoekt daarvoor een breed aanbod van EHBO cursussen, variërend van laagdrempelig en toegankelijk tot aan intensief hoogwaardige EHBO cursussen.

Dit besluit heeft geen gevolgen voor de reeds gemaakte afspraken tussen het Rode Kruis en Het Oranje Kruis over samenwerking op het gebied van de Eerste Hulprichtlijnen van 2016 en over de instroom van ****gecertificeerden in het examen Instructeur Eerste Hulp van Het Oranje Kruis.Het Rode Kruis blijft werken aan de missie om zoveel mogelijk mensen in Nederland EHBO vaardig en hulpbereid te maken. We realiseren groei en vervolgen met een onverminderd enthousiasme onze koers.

Vredesorganisatie PAX heeft meer dan 40.000 handtekeningen opgehaald voor het bur-gerinitiatief ‘Teken tegen Kernwapens’. Dit betekent dat de Tweede Kamer moet debat-teren over een nationaal verbod op kernwapens. Het Rode Kruis steunt deze campagne.

Kernwapens: 40.000 stemmen tegen

“Een verbod op kernwapens is de enige manier om een kernwapenexplosie te voorkomen. De humanitaire gevolgen van kernwapens zijn catastrofaal, waardoor hulpverlening na een explosie niet of nauwelijks mogelijk is”, zegt expert humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis Mirjam de Bruin.

Verschrikkelijke gevolgenWanneer een kernwapenexplosie plaats heeft gevonden, is er geen informatie beschikbaar uit het rampgebied. Dit is gebleken uit een onderzoek van de ICRC uit 2009.

Daarnaast is de infrastructuur ernstig beschadigd, waardoor het getroffen gebied onbereikbaar is. Bovendien is de straling zeer schadelijk en is er te weinig materiaal beschikbaar om hulpverleners hiertegen te beschermen. Vanwege deze verschrikkelijke gevolgen steunen wij de campagne van PAX.

“70 jaar na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki vormen kernwapens nog steeds een onacceptabel groot risico voor de mensheid”, zegt President van het Internationale Rode Kruis Peter Maurer. Elk jaar op 6 augustus herdenken de Japanners de val van de kernbom op Hiroshima. Maurer: “De vernietigende kracht van nucleaire wapens is ongeëvenaard, maar toch zijn kernwapens het enige massavernietigingswapen dat nog niet is verbannen.”

NeutraliteitHet steunen van de campagne van PAX sluit aan bij het principe van ‘neutraliteit’, één van onze grondbeginselen. Vanuit dit beginsel kiezen we altijd de kant van de slachtoffers: de gevolgen voor mogelijke slachtoffers van een toekomstige kernexplosie zijn zó groot dat een verbod nodig is. Daarom zijn we blij dat er zoveel handtekeningen zijn verzameld.

PAX heeft de handtekeningen inmiddels aangeboden aan de Tweede Kamer. Er wordt nog bepaald wanneer het debat plaatsvindt. “Inmiddels hebben al 113 van de 195 internationaal erkende staten aangegeven te willen onderhandelen over een wereldwijd verbod. Het is hoog tijd dat de Nederlandse regering zich bij deze meerderheid aansluit”, zegt Krista van Velzen van PAX.

Landelijk nieuws

Het Rode Kruis en Het Oranje Kruis niet samen verderAfgelopen jaren zijn er gesprekken gevoerd voor samenwerking tussen het Nederlandse Rode Kruis en Het Oranje Kruis. In een projectgroep werd gewerkt aan een kansrijke samenwerking gebaseerd op de kracht van de combinatie van beide organisaties.

We zijn blij dat er zoveel handtekeningen zijn opgehaald. Een verbod op kernwapens is hard nodig. (Foto: PAX)

Page 21: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

20 21

Landelijk nieuws

Serious Request 2015Kans op toekomst voor de next generationLangzaam komt het op gang: het jaarlijkse 3FM Serious Request ‘geweld’! Dit jaar zet de jaarlijkse fondsenwervende actie van NPO 3 FM en het Rode Kruis zich in voor de generatie van de toekomst in de grootste crisisgebieden ter wereld. Tijdens de actie is er volop aandacht voor jongeren die overleven onder de meest extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza/Westelijke Jordaanoever. Zij verdienen toekomstperspectief. Deze jongeren kunnen straks hun wereld vormgeven, maar daarvoor is opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig.

Miljoenen kinderen en jongeren kunnen door oorlog niet naar school of een opleiding volgen. In gebieden die geteisterd worden door conflicten kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet of niet regelmatig naar school of gebruik maken van een beroepsopleiding. In Syrië en Zuid-Soedan krijgen 6,2 miljoen kinderen en jongeren geen onderwijs. Onderwijsmaterialen zijn niet beschikbaar, er is geen geld voor scholing, scholen zijn verwoest. Kinderen moeten primair overleven of helpen mee het gezin van voedsel te voorzien.

Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de dj’s in het Glazen Huis in Heerlen de week voor kerst geld in.

Actie in het Utrechtse Ook de afdeling Utrecht komt in actie voor Serious Request. De week voorafgaande aan Serious Request – van 15 tot en met 19 december – zijn wij met de ‘Serious Guess’ actie op de weekmarkten in Utrecht. Met bakken die we om ons nek dragen, vragen we mensen aan een raad-actie mee te doen: zij moeten raden hoeveel pleisters er in de doos zitten. Het deelname bedrag is minimaal € 1 euro en de winnaar wint uiteraard een bescheiden, maar nuttige prijs.

Kijk tussen 10:00 – 12:00 uur naar ons uit op de weekmarkt op:

dinsdag 15 december in Hoograven;

donderdag 17 december in Overvecht;

zaterdag 19 december op de Lapjesmarkt op de Breedstraat.

Graag tot dan!

Page 22: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

Activiteitenkalender Rode Kruis UtrechtDecember10 Kennismakingsbijeenkomst nieuwe vrijwilligers, Koningsweg Utrecht11 Feestje 10-jarig bestaan van de Boe(k)tiek18 Rit voor DTZ Veldhof/Rijnhoven in de Meern naar Leusden18 Rit: een vakantieganger ophalen bij De Valkenberg19 Uitgifte voedselpakketten, Voedselbank Oost, Koningsweg 2 - Utrecht20 EHBO Inzet Hellas-7-loop 22 Rit: diverse personen met een beperking naar een bruiloft23 Uitgifte voedselpakketten, Voedselbank Oost, Koningsweg 2 - Utrecht26 Rit voor Stichting Eet met je Hart26 Boe(k)tiek gesloten26 Geen uitgifte voedselpakketten, Voedselbank Oost27 Inloopmiddag senioren, 14:00 – 16:00 De Ark, Duivenkamp, Maarssenbroek1-20 Welkom-Winkel, kleding sorteren vluchtelingen, Koningsweg 2 - Utrecht

Januari2 Uitgifte voedselpakketten, Voedselbank Oost, Koningsweg 2 - Utrecht2 Boe(k)tiek gesloten2 EHBO inzet Indoorwedstrijd9 Boe)k)tiek weer wekelijks geopend van 10:00 - 12:00, Koningsweg 2 - Utrecht9 Nieuwjaarsreceptie16:00 – 18:00, Koningsweg 2 - Utrecht9 EHBO inzet materialenbeurs13 Rit voor Stichting Vier het Leven naar Theater De Kom Nieuwegein15 EHBO inzet avond indoor17 EHBO Inzet Hellas-7-loop 23 EHBO inzet Slechtziendendag9-30 Welkom Winkel, kleding sorteren vluchtelingen, Koningsweg 2 - Utrecht

Februari21 EHBO Inzet Hellas-7-loop 1-29 Welkom Winkel, kleding sorteren vluchtelingen, Koningsweg 2 - Utrecht

Sluiting feestdagen Rode Kruis UtrechtVanaf zaterdag 19 december tot en met zondag 3 januari 2016 is het Rode Kruis Utrecht gesloten. Dit betekent dat het gebouw aan de Koningsweg 2 gesloten is. Vanaf maandag 4 januari is het Rode Kruis Utrecht weer geopend volgens de gebruikelijke openingstijden. Kijk voor meer informatie over onze activiteiten en openingstijden op www.rodekruis.nl/utrecht.

Openingstijden Boe(k)tiek De Boe(k)tiek (kringloopwinkel) is zaterdag 19 december nog wel geopend, maar gesloten op zaterdag 26 december 2015 en zaterdag 2 januari 2016. Op zaterdag 9 januari is de winkel weer geopend. Indien u spullen wilt afgeven voor de Boe(k)tiek, vragen wij u vriendelijk dit vanaf maandag 4 januari tijdens kantooruren af te geven. Openingstijden Voedselbank Oost Voedselbank Oost is gedurende de sluiting van het Rode Kruis Utrecht op diverse momenten geopend voor uitgifte van de voedselpakketten. U kunt op zaterdag 19 december, woensdag 23 december (in plaats van zaterdag 26 december) en zaterdag 2 januari uw voedselpakket komen ophalen.

2322

Page 23: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

23

ADVERTENTIES

22

Page 24: Nieuwsblad Rode kruis Utrecht - december 2015

COLOFONOplage 2250, toegezonden aan vrijwilligers, beroepskrachten en externe relaties

RedactieSandra Dhondt

Adres redactiebureauHet Nederlandse Rode Kruisafdeling UtrechtKoningsweg 2, 3582 GE UtrechtTelefoon: (030) 252 01 34E-mail: [email protected]: www.rodekruis.nl/utrechtAdreswijzigingen schriftelijk opgeven aan het redactiebureau.

VormgevingNicoLette®s | Nicolette van Heeschwww.nicolette-rs.nl

Uitgever en acquisitieKroonland BVPostbus 51, 9600 AB Hoogezand

Inleverdatum kopij: 28 januari 2016

De adverteerders maken het verschijnen van ons magazine mede mogelijk.

Het Rode Kruis UtrechtOpgericht in 1868; biedt onvoorwaar-delijke hulp aan mensen in nood. Dat doen we vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt. Ons werkgebied betreft de gemeenten Utrecht, Maarssen en Bunnik.

Wij faciliteren onder andere actieve buurtbewoners met kennis rondom veiligheid in en om het huis en EHBO, geven hulp en nazorg bij rampen, EHBO- trainingen en EHBO-inzet bij evenementen, geven trainingen voor mensen die hun netwerk willen leren uitbreiden en verzorgen bijzondere vakanties en contactcirkels. In de regio Utrecht zijn we, met zo’n 400 vrijwilligers, ruim 600 collectanten en een bescheiden aantal beroepskrachten zeer actief om kwetsbare medemensen te helpen.