Rode Kruis Nieuwsbrief nr1 2015

12
MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1 | april 2015 Een late edie … van Kruispunt 3 Het voorjaar is al bijna begonnen en inmiddels zijn vele acviteiten goed op gang... De wijken in … met cursussen 4 Wat moet je doen als een kind een kop gloeiend hete thee over zich heen krijgt? Of in de speeltuin uit de schommel valt? Of als er een gaslek in de straat is? Bikers … Rode Kruis Tilburg weer fris in het pak! 10 Een fantassch succes! Het is gelukt om een kledinglijn te vinden, die aan alle, door de Rode Kruis Bikers gestelde eisen en wensen, voldoet. Een voorbeeld voor de andere afdelingen ! INHOUD > Pag 8 KRUIS TILBURG S S Op zondag 5 april vindt voor de vierde maal de Rode Kruis Tocht plaats. Er zijn compleet nieuwe routes uitgezet door het prachge buitengebied van Riel en Goirle en de organisae hoopt over het magische getal van 1000 wandelaars heen te gaan. We zijn erbij Wandel je mee?

description

In- en extern nieuws voor vrijwilligers Rode Kruis Tilburg e.o.

Transcript of Rode Kruis Nieuwsbrief nr1 2015

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

Een late editi e … van Kruispunt 3 Het voorjaar is al bijna begonnen en inmiddels zijn vele acti viteiten goed op gang...

De wijken in … met cursussen 4Wat moet je doen als een kind een kop gloeiend hete thee over zich heen krijgt? Of in de speeltuin uit de schommel valt? Of als er een gaslek in de straat is?

Bikers … Rode Kruis Tilburg weer fris in het pak! 10Een fantasti sch succes!Het is gelukt om een kledinglijn te vinden, die aan alle, door de Rode Kruis Bikers gestelde eisen en wensen, voldoet. Een voorbeeld voor de andere afdelingen !INH

OU

D

> Pag 8

KRUISTILBURGKRUISKRUIS

Op zondag 5 april vindt voor de vierde maal de Rode Kruis Tocht plaats. Er zijn compleet nieuwe routes uitgezet door het prachti ge buitengebied van Riel en Goirle en de organisati e hoopt over het magische getal van 1000 wandelaars heen te gaan.

We zijn erbij

Wandel je mee?

Een late editi e van Kruispunt Het voorjaar is al bijna begonnen en inmiddels zijn vele acti viteiten goed op gang. Door de maatschappelijke ontwikkelingen lijkt het of de vraag voor hulp aan hulpbehoevenden verder aan het sti jgen is.Een nieuwe koers van het Rode Kruis en recente bestuurswisselingen bij Rode Kruis Tilburg maakt dat we ons zelf de vraag moeten stellen: zijn we op de toekomst voorbereid? Immers: Nederland vergrijst, subsidies worden beperkt of wegbezuinigd, er wordt een groter beroep gedaan op zelfredzaamheid en parti cipati e. Het Rode Kruis Nederland streeft een beleid na waarmee de zelfredzaamheid wordt versterkt, de gevolgen van noodsituati es worden beperkt en respect en hulpbereidheid wordt vergroot. Minder bestuurslagen en meer uitvoerende eenheden. Maar hoe vul je dat lokaal in ? De Tilburgse afdeling kent een relati ef klein aandeel acti eve vrijwilligers die meestal wat ouder zijn en al lang vrijwilliger zijn. Het zou dus hoog ti jd zijn voor nieuwkomers. Helaas blijft de instroom achter bij de vraag. Ondanks veel inzet en goede wil zal het bestaande vrijwilligerscorps moeten wor-den uitgebreid om de doelstellingen uit te kunnen voeren. Door het verleggen van de verantwoordelijkheden naar de coördinatoren van de taakvelden en aanstelling van een eenhoofdige leiding is een kleiner bestuur mogelijk. Taakvelden worden zelf regulerende eenheden, die gefaciliteerd worden door een kleiner bestuur.Dit maakt dat er meer samengewerkt gaat worden in kleinere groepen wat er voor moet zorgen dat daadkracht wordt vergroot en initi ati even sneller en beter uitgevoerd kunnen worden. We hebben nog geen ervaring met deze wijze van organiseren, maar we hebben er alle vertrouwen in dat als we op deze manier onze werkzaamheden ordenen, dat dit in het belang is van zowel de vrijwilligers als de hulpvragenden. Daarom hopen wij dat we er ook in zullen slagen meer vrijwilligers te vin-den en te binden. En mocht u na het lezen van deze hartenkreet bereid zijn om een paar uurtjes per week te besteden aan de doelstellingen van het Rode Kruis: u bent van harte welkom bij onze organisati e! Onze adresgege-vens vind u elders in dit nummer.

Han Kouwenberg, secretaris.

KRUIS TILBURG3 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

Jong en oud doneert aan het Rode Kruis.

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

Voor informati e: neem contact op met het Rode Kruisgebouw. • Het periodiek houden van een recreati eve middag

• Twee telefooncirkels zijn dagelijks acti ef

• Dag uitstapjes jongeren op verzoek

• Dag uitstapje ouderen op verzoek

• Sport begeleiding wekelijks

• Bijzondere vakanti e ( landelijk project )

• Sociaal vervoer op verzoek

• Samenwerking boodschappen plus bus

Opkomende evenementen

• 5 april Rode Kruis Wandeltocht in Goirle

• Start workshop Risico’s in en om het huis in samenwerking met Contour de Twern in de Ypelaar Tilburg Noord -woensdag middag 15 april en woensdagmiddag 27 mei.

• Bijzondere vakanti es landelijk project Hotel IJsselvliedt in Wezep – Hotel de Valkenberg / de Paardenstal in Rheden

• Het vakanti eschip de Henri Dunant

• Bijzondere Vaarten ti jdens SAIL 2015 in Amsterdam

Rode Kruis Tilburg, Leonard van Veghelstraat 2, 5014 HD Tilburg. T. 013 5425163, info@rodekruisti lburg.nl, www.rodekruis.nl/ti lburg.

Lopende acti viteiten taakveld sociale hulp/zelfredzaamheid

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk?Regelmati g staan er vacatures voor verschillende vrijwilligers baantjes van het Rode Kruis op internet. Mensen komen en gaan om verschillende redenen. Vrijwilliger zijn is dankbaar werk en ontzett end hard nodig in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen met betrekking tot de zorg. Zonder vrijwilligers, inmiddels al meer dan 35.000 mensen, kan het Rode Kruis geen hulpverlening bieden aan de samenleving. Wist je dat je gewoon je reiskosten vergoed krijgt ? En dat niet alle vacatures direct te maken hebben met hulpbehoevenden? Zie ook de Rode Kruis website, www.rodekruis.nl. of voor vaca-tures in Tilburg en omstreken htt p://www.rodekruis.nl/afdeling/ti lburg/actueel/vacatures

Vacatures?Zie ook

de Rode Kruis website

Gezocht-gezocht- gezocht

Een Rode Kruis vrijwilliger die tijdens de

Rode Kruis wandeltocht op 5 april 2015

de rolstoelroute zou willen coördineren,

een leuke klus om met een 20/30 rolstoel

gebonden gasten deel te nemen aan deze

wandeltocht. Draaiboek van voorgaande

jaren beschikbaar.

Inlichtingen Jozef van den Corput . Meestal

op dinsdagavond in het gebouw en anders

per mail [email protected]

Woord vooraf

Tijdens carnaval Rode Kruis in actie!Honderden EHBO'ers van het Rode Kruis zijn het weekend van carnaval in touw geweest ti jdens carnavalsoptochten en -fees-ten in vooral het zuiden van het land.

Als geroepenDat werd gemeld door een woordvoerster van het Rode Kruis.''Naast de reguliere eerstehulpposten zijn er fi etsende en lopende EHBO'ers op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Zo kunnen de hulpverleners sneller iemand helpen'', aldus de woordvoerster. Tijdens festi viteiten wordt vooral hulp gevraagd als gevolg van alcohol- en drugsgebruik, maar ook in verband met verwondingen, opgelopen door gebroken glaswerk of kneuzingen en schaafwonden door een knokparti jtje.

Rode Kruis in Tilburg gaat wijken in met cursussenWat moet je doen als een kind een kop gloeiend hete thee over zich heen krijgt? Of in de speeltuin uit de schommel valt? Of als er een gaslek in de straat is?

Het gebeurt dagelijks want een ongelukje zit in een klein hoekje. En dan is het wel fi jn als ouders weten hoe ze moeten handelen in plaats van in paniek raken. Zelfredzaamheid in noodsituati e kan erger voor-komen. Daar wil het Rode Kruis Tilburg mensen bij gaan helpen. Ze starten binnenkort een proef in wijkcentrum Ypelaar de Noord samen met Contourde Twern. Rode Kruis Tilburg volgt hiermee de trend die ingezet is door het landelijke Rode Kruis. De basis van het hulp bieden van mensen in nood blijft overeind maar wordt verbreed. Het begint met het bewust maken van risico’s in mensen hun omgeving. Vervol-gens kunnen er een paar basisvaardigheden geleerd worden voor als een ongeval of calamiteit zich voordoet. Daarnaast worden mensen aangespoord hun netwerk te versterken zodat men in geval van nood snel hulp kan vragen. Langs deze weg worden burgers sterker en zelfredzaam gemaakt. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er workshops en cursussen ontwikkeld. “EHBO op maat”, “Sterker in je netwerk “, “risico’s in en om het huis” en buurt contactcirkels. De doelgroep is omvangrijk want volgens het Rode Kruis zijn meer dan 3,3 miljoen mensen verminderd zelfredzaam. Om de mensen te bereiken, moet

KRUIS TILBURG4 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

We waren erbij …

In Maastricht is het Rode Kruis aanwezig geweest met een EHBO-post op het Vrijthof. Verder waren er vrijwilligers aanwezig bij car-navalsoptochten zoals in Helmond, Den Bosch, Vught en Heerlen. In Roermond stonden de EHBO'ers vrijdag bij het scholierencarna-val (Sjolefestasie), waar achtduizend jongeren aanwezig waren.In Breda waren de hulpverleners aanwezig bij de kinderoptocht en het kindercarnaval en in Oss maakten ze ti jdens carnaval gebruik van de nieuwe mobiele medische unit.In Tilburg heeft het Rode Kruis Tilburg geassisteerd ti jdens d'n opstoet in Tilburg. Naast de acti eve support die gegeven werd, lieten de Rode Kruis Tilburg Bikers daar ook voor de eerste keer hun nieuwe tenue zien.

je de buurten in. Samen met CountourdeTwern die een groot netwerk van vrijwilligers en organisati es hebben wil Rode Kruis Tilburg dit gaan doen en de cursussen aanbieden. De pilot gaat uitwijzen of dit initi ati ef voor herhaling vatbaar is en of er be-hoeft e aan is. Voor informati e: www.rodekruis.nl/ti lburg

(bron Brabants dagblad jan 2015.)

BELANGRIJKVeel publicaties op de RK Tilburg website en social mediaWe zijn vol gas aan het geven op de Rode Kruis Tilburg website en onze social media kanalen. (Facebook, Twitt er en LinkedIn).Ben je geïnteresseerd in wat Rode Kruis Tilburg allemaal dagelijks te informeren heeft , dan is het handig om regelmati g op de website te kijken of een account op facebook aan te maken en RKT facebook te volgen. Op LinkedIn staan de beschikbare vacatures en de meer formele informati e.

KRUIS TILBURG6 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

Tulpen Rode Kruis - Fotograaf Mathilde Dresselhuis

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

>>

Rode Kruis en Albert Heijn sloegen handen ineen

Tulpen voor noodhulp in NederlandVanaf 9 maart waren er in alle Albert Heijn fi lialen in het hele land de 'Tulp voor Hulp' te koop. Met dit oer-Hollandse product vroeg het Rode Kruis aandacht en steun voor hulp aan mensen in Nederland die in een acute noodsituati e terechtkomen. Per bosje tulpen ging 1 euro naar het Rode Kruis. De opbrengst helpt om mensen in nood adequate hulp te kunnen bieden.

Noodhulp in NederlandNoodweer bij Pinkpop; een grote brand in een verzorgingscentrum in Rott erdam of het tragische ongeval in Ter Apel bij de carnavalsop-tocht. Het zijn acute noodsituati es waarbij het Rode Kruis direct hulp verleende. Ze laten zien dat ook in Nederland iedereen plotsklaps in een noodsituati e terecht kan komen. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn opgeleid en getraind om in geval van calamiteiten de professionele hulpdiensten te ondersteunen met medische assistenti e, evacuati e en opvang van slachtoff ers, maar ook om EHBO te verlenen bij evene-menten. "Bij het Rode Kruis denken veel mensen misschien aan noodhulp bij zware aardbevingen en confl icten over de grens, maar ook hier in Ne-derland staan duizenden vrijwilligers alti jd klaar om hulp te bieden bij acute noodsituati es", zegt Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Met de 'Tulp voor Hulp' vragen we aandacht voor ons werk in Nederland en steun om onze hulpverleners goed voorbereid, opgeleid en met de juiste uitrusti ng noodhulp te laten bieden." In 2014 werden de noodhulpverleners van het Rode Kruis gemiddeld een keer per twee weken opgeroepen om hulp te bieden bij een ca-lamiteit in Nederland. Het Rode Kruis ondersteunde de hulpdiensten en ving slachtoff ers op bij de ketti ngbotsing in Zeeland en het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. Bij beide ongevallen zett e de organisati e de website ikbenveilig.nl in die door duizenden mensen geraadpleegd werd. Ook bij evacuati es assisteerde de hulporgani-sati e met opvang en verzorging van slachtoff ers die plotsklaps hun woning moesten verlaten. Bij de brand van een verzorgingscentrum in Rott erdam moesten bewoners meerdere dagen opgevangen worden. Daarnaast boden Rode Kruis vrijwilligers Eerste Hulp op honderden kleine en grote evenementen in het hele land.

Speelgoedbeurs 2015Vast inzamelen! We hebben weer materiaal nodig voor de Speelgoedbeurs in het najaar van 2015!

Heb je zelf speelgoed waar je van af wilt, of heb je in je kennissenkring mensen die voor hun speelgoed een goede bestemming zoeken? Denk dan aan de Speelgoedbeurs, die in het najaar bij het Rode Kruis Tilburg plaats-vindt. Wil je meer weten? Dan kun je alti jd bij Jozef van den Corput terecht (meestal dinsdagavond aanwezig in het gebouw). Mailen mag ook [email protected]

Je kunt het speelgoed nu ook al afgeven bij Rode Kruis Tilburg!Vraag naar Annemie Moonen in het magazijn.Leonard van Vechelstraat 25014 HD TilburgTelefoon: (013) 5 42 51 63 (maandag t/m vrijdag van 13:00 uur - 16:30 uur) De datum van de Speelgoedbeurs is zaterdag 31 oktober 2015.

Tulp voor HulpDe 'Tulp voor Hulp' was van 9 t/m 15 maart verkrijgbaar in alle Albert Heijn fi lialen. In 200 fi lialen werd de verkoop op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart ondersteund door Rode Kruis-vrijwilligers die een toelichti ng gaven op de noodhulpacti viteiten van het Rode Kruis. Eerder dit jaar stond de Nati onale Tulpendag ook al in het teken van het werk van het Rode Kruis in Nederland. Zo stond het symbool van de noodhulporganisati e in kleurrijke tulpen midden op de Dam en ging de opbrengst van de veiling van de eerste tulpenkar naar het Rode Kruis. Rode Kruis ambassadrice Irene Moors doopte aan de vooravond van de Nati onale Tulpendag de 'Red Heart Tulip' als eerbetoon aan alle Rode Kruis vrijwilligers die zich inzett en voor mensen in nood.

Tulp red heart Adam Dam 2015 >>

KRUIS TILBURG7 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

Onlangs in het nieuws : Wintersporters uren lang in fi le

Rode Kruis deelt warme dranken uit aan mensen die in hun auto vastzitt en Het lijkt erop dat veel Nederlanders die in de auto op weg waren eind fe-bruari naar de wintersport, met een urenlange vertraging uiteindelijk toch hun bestemming konden bereiken. Het verkeer richti ng de Alpen onder-vond veel hinder van hevige sneeuwval. Ook hebben veel Nederlandse wintersporters die onderweg waren naar Frankrijk hun eindbestemming niet gehaald. Door de sneeuw en verkeersdrukte stond er 40 kilometer fi le op de A43 (Lyon-Chambéry) en op de A40 (Mâcon-Genève). De A48 (Lyon-Grenoble) was ook al een ti jd lang afgesloten vanwege de sneeuw. Door de ontstane fi les konden sneeuwruimploegen weinig uitrichten en beschikbare hotels waren inmiddels allemaal vol.

Ook hier hulp van Rode KruisMedewerkers van het Rode Kruis delen warme dranken uit aan mensen die soms al uren in hun auto vastzaten. Ze kregen daarbij hulp van vrijwil-ligers van de Franse Civiele Bescherming. ,,Er waren voorbereidingen getroff en om mensen in plaatsen langs de snelweg op te kunnen vangen als de situati e niet verbetert'', aldus de VID (bron AD.nl 21 -2-2015 ).

Workshop EHBO aan baby's en kinderenWeet jij wat je moet doen als je kind zich verslikt of hard het hoofd stoot? Zorg ervoor dat jij je kind kunt helpen als dat nodig is. Volg de workshop EHBO aan baby's en kinderen.

Inhoud workshopDe workshop EHBO aan baby's en kinderen is speciaal ontwikkeld voor ouders van baby's en/of kinderen. In 3 uur ti jd leer je de belangrijkste EHBO vaardigheden bij de 7 meest voorkomende baby-kind ongevallenWorkshop EHBO aan kinderen/ Locati e: Tilburg / Organisator: Johan Smarius Datum: 02-05-

2015 09:00. Meer weten? Mail naar administrati e@rodekruisti lburg.nl

of kijk op www.rodekruis.nl/ehbo/workshop-ehbo-baby-kind

Ben jij Ready2Help? Ben jij een wateruitdeler, een zandzakkenvuller, een tentop-zett er of toch meer een tolk? Via Ready2Help kun je op je eigen manier een bijdrage leveren als er in Nederland een noodsituati e is. Ready2Help is een netwerk van mensen dat klaarstaat om te helpen als dat nodig is. Help jij ook mee?

Met Ready2Help vormt het Rode Kruis een netwerk van hulpbereide mensen. Iedereen kan zich aanmelden om te helpen bij een ramp wan-neer dat nodig is. Ben jij Ready2Help? Meld je dan nu direct aan via www.Rode Kruis.nl.

Nieuw initi ati efReady2Help is een nieuw initi ati ef van het Rode Kruis in Nederland, ter aanvulling op de noodhulp van ambulance, brandweer, politi e en getrainde Rode Kruis-vrijwilligers. In Oostenrijk heeft het Rode Kruis al goede ervaringen met een soortgelijk netwerk. Bij een noodsituati e ko-men de professionele hulpdiensten alti jd als eerste in acti e. Voor andere werkzaamheden en om de gevolgen van een ramp beperkt te houden en slachtoff ers de best mogelijke ondersteuning te geven is er nu Ready-2Help. Je kunt hieraan bijdragen door je nu aan te melden.

Prakti jkoefeningHoe weten we of Ready2Help ti jdens een ramp ook echt werkt en dat mensen in acti e zullen komen om te helpen bij een noodsituati e? Dat weten we alleen als we dit testen. Daarom organiseert het Rode Kruis in het voorjaar een grote prakti jkoefening. Alle helpers die zich hebben aangemeld bij Ready2Help ontvangen dan een oproepbericht om deel te nemen aan de oefening. Doe je mee?

KORTE BERICHTEN

Doe mee in een Vriendenkring

Ben je jong of ouder en enthousiast,

meld je dan aan voor een Tilburgse

Vriendenkring via info@rodekruis-

tilburg.nl. Samen zelfredzaamheid

versterken en hulpbereidheid van

burgers stimuleren. Iedereen is van

harte welkom.

Zinnige bezigheid

Wandelen in de natuur voor het goede doel Op zondag 5 april vindt voor de vierde maal de Rode Kruis Wandeltocht plaats. Er zijn compleet nieuwe routes uitgezet door het prachti ge buitengebied van Riel en Goirle en de or-ganisati e hoopt over het magische getal van 1000 wandelaars heen te gaan.

De organisati e van de Rode Kruis Wandeltocht is alweer in volle gang de afgelopen maanden. Regelmati g wordt er vergaderd en langzamerhand is de puzzel weer compleet en kan de wandeling van start gaan. Het is een leuk en initi ati ef wat een mooie opbrengst geeft .

Marion del Prado PR & communicati e: ”Het is erg pretti g vrijwilligersta-ken te doen die direct hun doel dienen. De wandeltocht is daar een van. Door mond op mond reclame, lokale pers en social media vertelt het zich rond. Er volgen aanmeldingen en daardoor blijven de “reclame “ kosten laag en gaat er meer geld naar het uiteindelijke doel “. Zo hoort het.

Het doel van de tocht is geld inzamelen voor acti viteiten van het Rode Kruis Tilburg. De opbrengst van deze Rode Kruis Wandeltocht gaat bijvoorbeeld volledig naar de vakanti eweek voor Tilburgers met een lichamelijke beperking en beperkte fi nanciële draagkracht.

Organisati eDit jaar wordt de organisati e van de wandeltocht samen met Sti chti ng Mainframe en het ROC gedaan. Ook hebben er weer verschillende spon-soren zich aangemeld, waaronder Newway, Vromans bouw en Engel-hart. Daarnaast wordt er in natura ook het een en ander ingevuld door kleinere sponsoren.

KRUIS TILBURG8

Jozef van den Corput over de Rode Kruis Wandeltocht: “De Rode Kruis Wandeltocht is een geheel verzorgde wandeltocht, inclusief iets lekkers voor onderweg. Om dat allemaal goed te laten verlopen, komt er best nog een hoop bij kijken nog aan organisatorische zaken. Zoals b.v. de bemanning, rustplaatsen , broodjes, elektra, toilett en etc. Gelukkig

zijn er elk jaar weer een aantal mensen en bedrijven die hulp bieden. Zonder dat zou het allemaal niet mogelijk zijn .”

Heb je je al in geschreven ?De wandeltocht bestaat inmiddels al 4 jaar en is een initi ati ef wat in de ti jd past. Wandelen in de natuur is goed voor lichaam en geest. Gezondheid heeft veel aandacht. En tweede paasdag is voor heel veel mensen een familiedag waar een gezamenlijk wandeling goed in past. Het is natuurlijk vooral erg leuk om mee te lopen. Het buitengebied van Riel en Goirle is een prachti g ruim en rusti g natuurgebied. En met het zonnetje erbij is wandelen een heerlijke bezigheid.

Verschillende routes Er zijn verschillende routes uitgezet en natuurlijk is iedereen welkom. De goed getrainde wandelaar, maar ook de minder geoefende wan-delaars en Nordic walkers. Afstanden zijn 5, 8, 16, 24 of 32 kilometer en er is een rolroute van 5 kilometer, voor mensen in een rolstoel . Door de beschikbaarheid van de verschillende afstanden loop je ook niet tussen grote groepen mensen, je kunt in alle rust van de natuur genieten.Het mooie van deze wandeling is dat als je op een gegeven moment denkt ‘het is toch iets te ver’, je onderweg nog kunt besluiten een ande-re afstand te wandelen. Je kunt er dus ter plekke voor kiezen in plaats van de 32 kilometer toch 24 kilometer te lopen. De wandeling is geheel

KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

Wandelaars in de editi e 2014...

Wandelen in het zonnetje

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

De voorbereiding van ...

"reclame-kosten laag: zo gaat er meer geld naar het uiteindelijke doel"

Samenvatti ng:

Te lopen afstanden• 5, 8, 16, 24 of 32 kilometer• rolroute van 5 kilometer, voor mensen in een rolstoel

Kosten (inclusief iets lekkers voor onderweg) • €3,50 voor kinderen tot 12 jaar• €7,50 voor volwassenen bij voorinschrijving.

Aan de kassa €8.50• €15 voor gezinstarief

Start & waarTussen 7:00 en 11:00 uur Mainframe Sint Jansstraat 1-01 5051 RJ Goirle (NB)

InschrijvingDeelnemers kunnen zich nu al inschrijven via www.rodekruistocht.nl of dit op de dag zelf ter plekke doen aan de kassa.

KRUIS TILBURG9 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

INTERN BLAD RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

met pijlen bewegwijzerd en voor wie dat wil is er een routebeschrijving.

KinderenVoor kinderen is er een speciale puzzeltocht van 5 kilometer met leuke prijsjes. Ook dit jaar kan er met bedrijven en/of verenigingen in groeps-verband deelgenomen worden. Meldt je dan aan als groep en probeer gezamenlijk het grootst aantal kilometers te wandelen. De winnende groep wacht een leuke verrassing.

Langs de routeVoor de organisati e ti jdens de wandeltocht worden vrijwilligers ingezet, onder andere van het Rode Kruis Tilburg. Langs de route staan posten met vrijwilligers die de deelnemers voorzien van koffi e, thee en broodjes en EHBO-vrijwilligers, die als het nodig is, eerste hulp verlenen. Ook het Bike Team fi etst rond om waar nodig in te springen. De Rode Kruis Tocht is dus ook onderweg een geheel verzorgde wandeltocht!

Lage kosten en gezelligheidDe kosten zijn laag, namelijk 3,50 euro voor kinderen tot 12 jaar, 7,50 euro voor volwassenen bij voorinschrijving. ( Aan de kassa 8.50 euro) , en 15 euro voor gezinstarief. De wandelaars kunnen tussen 7:00 uur en 11:00 uur ’s ochtends starten met de wandeling bij Sti chti ng Mainframe Sint Jansstraat 1-01 5051 Goirle. Om 18:00 uur moet iedereen weer terug zijn bij het startpunt. Ook kan je je vooraf inschrijven via de website of dit op de dag zelf ter plekke doen. Voor meer informati e www.rodekruiswandeltocht.nl.

Goede doel De opbrengst van de Rode Kruis Tocht gaat volledig naar de lokale acti -viteiten van het Rode Kruis Tilburg e.o. De tocht draagt bij tot zichtbaar-heid voor het Rode Kruis Tilburg. De mensen die aan de wandeltocht deelnemen, ervaren dat het Rode Kruis ook lokaal acti ef is, naast wereld-wijde ontwikkelingshulp, het verlenen van eerste hulp en het sti muleren van zelfredzaamheid. Dat is een zijdelingse bedoeling, want in deze ti jd waar zorg een grote maatschappelijke aandacht heeft , zijn vrijwilligers voor het Rode Kruis lokaal meer dan welkom. Misschien maakt het dat men besluit het Rode Kruis prakti sch te ondersteunen.Het Rode Kruis doet veel en dat probeert Rode Kruis Tilburg bij de start-locati e van de Wandeltocht duidelijk uit te dragen. Zo weet de wande-laar dat de gelden die worden opgehaald, goed besteed worden.

En wat nog verder …Er zijn zo’n 40 vrijwilligers waar-van 14 EHBO’ers van het Rode Kruis Tilburg, acti ef ti jdens de tocht. Als je nog zin hebt mee te helpen laat het weten. Niet lopen of helpen ? Met alleen sponso-ren zijn we ook heel blij. Neem contact op 013-5425163 of [email protected] En voor meer info surf naar www.rodekruistocht.nl

KRUIS TILBURG10 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

Nieuws van Rode Kruis Studentendesk TilburgVrijdag 27 februari organiseerde Studentendesk Tilburg de ac-ti viteit 'Klein Kinderen Cadeau'. Tijdens deze gezellige middag hebben zij met de bewoners van wooncentrum de Bijsterstede een quiz gedaan en oud Hollandse spelletjes gespeeld. Daar-naast werd er een bingo georganiseerd die onder het genot van een hapje en drankje fanati ek gespeeld werd. Via deze weg willen ze iedereen die aan deze dag heeft bijgedragen bedanken!

Voor info over de studentendesk:

rkstudentendendeskti [email protected].

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

Bikers Rode Kruis Tilburg weer fris in het pak!Een fantasti sch succes!Het is gelukt om een kledinglijn te vinden, die aan alle, door de Rode Kruis Bikers gestelde eisen en wensen, voldoet. Een voorbeeld voor de andere afdelingen!

Bij het opzett en van een Rode Kruis Bikers Team Tilburg in 2009, kwam men er al snel achter dat het toen huidige bikersuniform totaal niet geschikt was om de hulpverleningsfuncti e te vervullen. Het voldeed niet aan prakti sche eisen qua functi onaliteit en bewegingsvrijheid op een fi ets.Het was duidelijk men moest dus op zoek naar een nieuwe outf it. Eentje die geschikt was voor landelijk gebruik. En misschien merkwaardig, ook

FEITEN EN WEETJES …uit de regio

De Rode Kruis Studentendesks vormen een onderdeel van het Rode Kruis en zitt en inmiddels in steeds meer studentensteden. Met de Studentendesks hoopt men te bereiken dat studenten zich bewust worden van en enthousiast worden voor het Rode Kruis. Kijk op hun facebook.

fi ets kleding is onderhevig aan mode en verbeterde functi onaliteit. De doelstelling van het Tilburgse Bikers Team was om in het nieuwe evenementenseizoen van 2015, de nieuwe outf it ti jdens een inzet van het bike team te kunnen presenteren naar het publiek. Een mooi voornemen, maar dat ging niet zonder zorgen.

ProefsetjesDe start ging traag. Proefsetjes die niet vol deden, kleding bedrij-ven die plotsklaps failliet gingen, communicati e die schortt e, lange wachtti jden, etc., etc. Het schoot maar niet op. Het team kreeg er een hard hoofd in. Zou het nog wel gaan lukken?Maar de redding was nabij. Via een biker van Rode Kruis Tilburg is er uiteindelijk contact opgenomen met het bedrijf Huissti jl in Tilburg. Ze garandeerden dat ze konden helpen en dat ze aan de opdracht zouden kunnen voldoen.En hulde! En het is gelukt!

Bij de carnaval- Den Opstoet jl. in Tilburg heeft het Tilburgse Bikers team de nieuwe outf it gedragen. Het toeval wilde, dat er net een bijdrage werd gevraagd van het Rode Kruis Bike Team Tilburg bij de optocht, dus dat kwam goed uit.Daarnaast heeft er in samenwerking met fotograaf Jan Stads, (die het Rode Kruis een warm hart toedraagt ) op 7 februari een offi ciële fotoshoot plaatsgevonden met de nieuwe outf it. Een fantasti sch resultaat de nieuwe kleding! Een zeer mooi voor-beeld voor alle geïnteresseerde Rode Kruis afdelingen met Bikers.

Voor meer info: Rode Kruis Tilburg, vraag naar Peter Tempelaars.

Dank aan de mensen die dit voor elkaar gekregen hebben !

Grati s EHBO app voor hulp in een noodsituati e

Vriendenkringen Rode Kruis Tilburg bezoekt brouwerij Koningshoeven

COLOFON

Redacti e: Marion del Prado (bladmanagement/(eind)redacti e), Irene van der Harst, Fabienne Peters, Gert-Jan van de Sanden, Simone van de Wijdeven.

Fotografi e: XZIXZI-Photography Peter Jan Fernhout, Wim de Knegt, Rode Kruis Tilburg.

Vormgeving: www.deboodschappenjongens.com.

Drukwerk, verspreiding en advertenti e-exploitati e: Uitgeverij Kroonland. Het kwartaalblad wordt gedrukt op FSC papier dat minder belastend is voor het milieu. Oplage: 600 stuks.

Rode Kruis Tilburg, Leonard van Veghelstraat 2, 5014 HD Tilburg. T. 013 5425163, info@rodekruisti lburg.nl, www.rodekruis.nl/ti lburg.

Rode Kruisafdeling Tilburg is acti ef in Berkel-Enschot, Gilze en Rijen, Goirle, Riel, Tilburg en Udenhout.

KRUIS TILBURG12 KRUIS KRUIS TILBURGTILBURG

Vriendenkringen RK Tilburg in het NatuurmuseumIn januari was het zover. Met een kleine groep aangemelde deelnemers gingen ze op pad naar het Natuurmu-seum. Een mooie bezichti ging!

Naast het bekijken van alles wat geëx-poseerd was was het kletsen onderling toch hetgeen waar het om draaide. Gezelligheid en contact tussen de deelnemers!De keer daarop stond een bezoek aan de Trappisten gepland (zie arti kel hierboven) met een rondleiding bij de kaasmakerij.Informati e over het project vrienden kringen kun je krijgen bij Annelieze van Roosmalen ( [email protected] ) of via het webadres uit het bovenste arti kel.

MAGAZINE RODE KRUIS TILBURG jaargang 10 | nummer 1|april 2015

ONDERTUSSEN in de afdeling

Veel mensen weten niet wat ze moeten doen bij een ongeval. En teveel mensen doen niets, of het verkeerde. Daarom is er de EHBO app. Met de EHBO app voor de smartphone heb je alti jd EHBO kennis op zak.

Instructi es bij ongevallenVan brandwond tot verslikking en van bewus-teloosheid tot een hersenschudding. De app geeft je kort en bondig instructi es. Zo weet jij wat je moet doen!

Route naar dichtstbijzijnde AED-locati e of EHBO-postVind met behulp van de EHBO app de route naar de dichtstbijzijnde AED-locati e of de dichtstbijzijnde EHBO-post.

Checklist verbanddoosHeb jij alle materialen in huis om snel eerste hulp te kunnen verlenen? Check je verbanddoos met onze checklist.htt p://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/ehbo-app

Een geslaagde dagHet doel van de vriendenkringen is sociaal contact bewerkstelligen. Even de deur uit, andere mensen ontmoeten en gezellig met elkaar er op uit. Want het is soms lasti g om zelf, in je eentje uitstapjes te maken. Zoiets doe je meestal niet zo snel.

Met 7 personen ging de Vriendenkring Rode Kruis Tilburg op weg naar de rondleiding in de brouwerij Koningshoeven. Naast de rondleiding was er ook een mogelijkheid om een fi lm te bekijken en een drankje te doen. Daar werd dan ook gebruik van gemaakt.

Van te voren werd er bij de koffi e wat gebabbeld om elkaar beter te leren kennen, zodat de banden verstevigd werden. Dit zorgt ervoor dat er de volgende keer geen drempel meer is om met elkaar op stap te gaan. Het was een geslaagde en gezellige dag en er is afgesproken om via de e-mail contact met elkaar te houden en een volgend initi ati ef te plannen.

Voor meer info over de vriendenkringen Rode Kruis Tilburg: Leonard van Vechelstraat 2,

5014 HD Tilburg, Tel 013-5425163 ( ma t/m Vrij 13-16.30u ) Of www.rodekruisti lburg.nl