Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

24
www.rodekruis.nl/utrecht Nieuwsblad voor vrijwilligers en relaes van Rode Kruis Utrecht Juli 2015 | Jaargang 33 | Nummer 2 In dit nummer: Rode Kruis week | EHBO-Fesval | Collecte 2015 | Interview Rinus van Engelen Grand Départ | Serious Request 2015 | Giro 7244 | Oud-vice voorzier 100 jaar Rode Kruis Week in Utrecht Nieuwsblad

description

Nieuwsblad van het Rode Kruis, afdeling Utrecht, uitgave juli 2015

Transcript of Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Page 1: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

www.rodekruis.nl/utrecht

Nieuwsblad voor vrijwilligers en relaties vanRode Kruis Utrecht

Juli 2015 | Jaargang 33 | Nummer 2In dit nummer: Rode Kruis week | EHBO-Festival | Collecte 2015 | Interview Rinus van Engelen

Grand Départ | Serious Request 2015 | Giro 7244 | Oud-vice voorzitter 100 jaar

Rode Kruis Week in Utrecht

Nieuwsblad

Page 2: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

ADVERTENTIES

Page 3: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuwsblad

3

Nieuwsblad voor vrijwilligers en relaties van Rode Kruis Utrecht

VoorwoordHet zijn drukke maanden aan de Koningsweg. Op meerdere fronten werd en wordt hard gewerkt aan onze hulpverlening en activiteiten. Meest recent in het oog springende evenement is natuurlijk de hulpverlening tijdens de Grand Départ. Vanuit het hele district zijn er vele vrijwilligers in touw om te helpen het evenement in goede banen te leiden. Hulde voor al deze inzet!

Op zaterdag 20 juni was het Rode Kruis Utrecht goed vertegenwoordigd in de stad. In het kader van de Rode Kruis Week stond op de Stadhuisbrug een informatiekraam om het publiek over onze activiteiten te vertellen. Daarnaast was er een demonstratieteam dat liet zien, met behulp van een Lotus, wat onze hulpverlening inhield. De Lotus schminkte levensechte wonden en dat trok de nodige aandacht van het publiek. In de Rode Kruis Week werd ook huis-aan-huis gecollecteerd. In Utrecht waren honderden collectanten op de been om te collecteren voor onze lokale activiteiten. En met resultaat, want de telavonden kenden een prachtige opbrengst! Meer over de collecte leest u verderop in dit nieuwsblad.

Een dag later stonden we met het EHBO-Festival in het Wilhelminapark in Utrecht. Het slechte weer was daar spelbreker waardoor het evenement qua fondsenwerving niet bracht wat we ervan hoopten. Maar ook daar hebben we gewerkt aan onze zichtbaarheid in de wijk.

Al met al veel reuring in de afdeling. Bij nog veel meer activiteiten gebeurt er van alles. Een cursus Sterk door je Netwerk bijvoorbeeld en diverse inzetten tijdens de dodenherdenkingen. En ook anderen zetten zich in voor ons. Zo heeft basisschool Het Zand een fondsenwervende actie voor ons gehouden met als resultaat een mooie cheque die we in ontvangst mochten nemen. Dit en meer leest u in deze editie van Nieuwsblad.

Rest mij u namens het bestuur een fijne zomer toe te wensen. Geniet van het mooie weer en rust heerlijk uit tijdens uw vakantie. U heeft het meer dan verdiend!

Kees de PeeVoorzitter Rode Kruis Utrecht

p9: Collecte 2015

p10: Interview Rinus van Engelen

InhoudRode Kruis Week in Utrecht 4Nat EHBO Festival in het Wilhelminapark 6Collecte 2015 9Kijkje achter de schermen... Rinus van Engelen 10Basisschool Het Zand in actie voor het Rode Kruis Utrecht 13Sterk door je Netwerk in Utrecht 14Tulp voor Hulp Utrecht 1570 jaar bevrijding 15 Inzet in beeld: Schrijversdag 16Bureaustoelen voor Rode Kruis Utrecht 16Oldtimertreffen 17 Inzet in beeld: Grand Départ 19 Serious Request 2015 20Rode Kruis opent giro 7244 voor bootvluchtelingen 21Oud- vicevoorzitter 100 jaar 22

Page 4: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

In het kader van de Rode Kruis Week stonden we met een informatiekraam en een demonstratieteam op de Stadhuisbrug in Utrecht.

Het doel? Ons werk onder de aandacht brengen bij het Utrechtse publiek en hen kennis laten maken met de lokale activiteiten van onze afdeling. Ook collecteerden we een bedrag van € 791,54 bij elkaar, maakten we promotie voor de EHBO app van het Rode Kruis en was er een berendokter voor de kinderen. In de loop van de middag sloot een Lotus aan bij het demonstratieteam waardoor de demonstraties een levensecht karakter kregen. Al met al een prima presentatie aan het Utrechtse publiek.

De Rode Kruis Week werd op de eerste maandag van die week geopend met een ontbijt voor alle vrijwilligers op de Koningsweg. Het ontbijt was ook bedoeld als dank-je-wel want zonder vrijwilligers geen rijk scala aan Rode Kruis activiteiten in Utrecht!

4

in Utrecht Rode Kruis Week

Nieuws uit de afdeling

Door: Sandra Dhondt Foto’s: Guus Schoonewille en Ebru Aydin

Zaterdagochtend 20 juni om 9 uur ’s ochtends vertrokken we – na een leuk teamplaatje te hebben geschoten - vanaf de Koningsweg 2 richting de Stadhuisbrug. In de bus heerste een vrolijke verwachtingsvolle stemming: we hebben er zin in!

Page 5: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuws uit de afdeling

5

Page 6: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

6

Nieuws uit de afdeling

Door: Sandra Dhondt Foto’s: Henk van Veelen

Het begon veelbelovend. De weersvoorspellingen waren in de aanloop naar het evenement gunstig en voorspelden een zonnige dag en nagenoeg geen regen. Dat pakte echter anders uit. Zondagochtend 21 juni stapten we nog droog de auto uit maar al bij het uitladen van de spullen, vielen de eerste druppels regen. Al snel kwam de regen met bakken uit de hemel en zat er niets anders op dan – in de stromende regen – de Rode Kruis tent op te zetten om in ieder geval de materialen en onszelf enigszins droog te houden.

Nat EHBO-Festival in het Wilhelminapark

We waren die zondag met een EHBO-Festival aanwezig tijdens de Dag van het Wilhelminapark in Utrecht. Met vier leuke activiteiten rondom het thema EHBO stonden we startklaar om fondsen te werven én mensen in de wijk kennis te laten maken met ons werk. Het eerste lukte door de regen jammer genoeg minder goed want we hebben de dag afgesloten met een minimale opbrengst. Wie het financieel wèl heel goed deed op de veiling was de bronzen “Polar Bear”, beschikbaar gesteld door kunstenaar Peter Petersen. Het prachtige beeld bracht € 1.000,- op. De opbrengst van de ijsbeer komt ten goede aan Rode Kruis Utrecht.

Een natte dag dus. De eerste 2½ uur regende het sowieso erg hard en was het – logisch - heel rustig in het park. Rond half drie klaarde het iets op en kwamen er wat meer mensen naar het park maar het hield nog altijd niet over.

Zodra het droog was, zijn we met verkoopbakken op de buik het park ingegaan om pleisterdoosjes te verkopen en mensen te verleiden naar de Rode Kruis pleister op zoek te gaan.

Page 7: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

7

En deze speciale pleister werd ook gevonden! Christel Gerritsen uit Rijnsweerd vond de Rode Kruis pleister en kon met haar kinderen Julie van 11, Tijn van 8 en Sep van 6 een leuk dagje uit naar KidzCity in Utrecht.

Bootcamp In het kader van vaderdag was er ook een uitdagend EHBO-circuit opgezet voor vader en zoon (moeders mochten natuurlijk ook meedoen!). Samen deden ze zes EHBO-opdrachten die niet alleen leuk waren maar ook leerzaam én vooral heel nuttig! Coolste vader van het Wilhelminapark is papa Van Laarhoven. Samen met zijn zoon Ruben van zes was hij aan het eind van de dag het snelste koppel en mogen ook zij een gezellige dag uit naar KidzCity in Utrecht.

Door de regen was er helaas minimale belangstelling voor de workshop Jeugd-EHBO. Bij de prijsvraag werd er door diverse kinderen weer wel hard gewerkt om de juiste antwoorden te vinden op de EHBO-vragen. Florian (10 jaar) ging met de EHBO-set voor thuis naar huis!

Nieuws uit de afdeling

7

Page 8: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuws uit de afdeling

8

Page 9: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

9

Collecte 2015

Nieuws uit de afdeling

Door: Sandra Dhondt Foto’s: Guus Schoonewille

Maanden is er aan gewerkt. Honderden collectanten zijn gebeld, even zovele looproutes samengesteld. Collectebussen zijn verzegeld, wijkcoördinatoren van informatie voorzien, telavonden ingepland, legitimatiebewijzen geprint.

De collecte in Utrecht is ieder jaar weer een hele klus maar met de niet aflatende inzet van collecte vrijwilligers Ad Claessens en Janny van Baaren en niet te vergeten alle wijkcoördinatoren en collectanten is een geweldig resultaat geboekt. Op dit moment staat de teller op een bedrag van € 48.420,09 met nog 25 in te leveren bussen. Een prachtige opbrengst!

Page 10: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuws uit de afdeling

Irene Moors doopt tulp Rode Kruis

Irene Moors doopt de Tulipa 'Red Heart' die een eerbetoon is aan alle vrijwilligers van het Rode Kruis

10

Door: Sandra Dhondt

Het kijkje achter de schermen houden we deze editie heel dicht bij huis. Het is meer een ‘In de schijnwerper-versie’ geworden. Nieuwsblad interviewt dit keer een vrijwilliger van het eerste uur. Sinds 19 augustus 1970 staat hij ingeschreven bij het Rode Kruis Utrecht. Wat ik dacht toen ik deze datum zag? “Toen was ik nog niet eens geboren!”. Hij ontving op vrijdag 24 april jl. een lintje voor zijn decennia lange vrijwillige inzet en is nu Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijd voor een uitgebreid interview met één van Rode Kruis Utrechts’ bekendste vrijwilligers: Rinus van Engelen.

Kijkje achter de schermen...“Ik ben blij dat ik dit allemaal kan doen”

Rinus van Engelen (op de foto samen met zijn partner Laurien Ebbenhorst) gedecoreerd voor bijna halve eeuw vrijwillige inzet

Hoe het begon Rinus begon als chauffeur bij de Colonne van het Rode Kruis Utrecht, de toenmalige snelweg ambulancedienst. In die tijd had je als chauffeur geen hulpverlenersopleiding. Dat kwam later pas. Rinus draaide de eerste jaren dus niet mee bij een inzet. Na een aantal jaren heeft hij ook zijn EHBO en verdere hulpverleningspapieren gehaald. Het chauffeuren was hem niet vreemd. Tot 1976 was Rinus ook chauffeur van beroep. Hij reed voor een drankenhandel en kende ieder café in Utrecht. “Van buiten dan”, voegt hij er grijnzend snel aan toe. Daarna stapte hij over naar het UMC waar hij als portier begon. In de avonduren ging hij aan de studie en ging hij verder in de beveiliging als beveiligingsbeambte bij de meldkamer, in hetzelfde UMC. Het chauffeuren bij het Rode Kruis deed hij als hobby erbij.

Het Rode Kruis Als ik Rinus vraag waarom hij destijds voor het Rode Kruis koos, blijkt dit puur toeval. Er was op Koninginnedag een chloortrein ontspoord in de Albatrosstraat.

Rinus liep daar langs en daar was een kennis van hem, Thomas Willemse, die hem vroeg “kom bij ons”. Rinus was er direct voor te vinden en na een testrit kon hij direct beginnen als chauffeur op de ambulance.

11

Page 11: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Meer vrijwilligerswerk Rinus is niet alleen vrijwilliger bij het Rode Kruis. Hij rijdt sinds een jaar of drie ook als chauffeur op de PlusBus – Geinexpress van het Ouderenfonds in Nieuwegein. Zegt letterlijk: “dat doe ik er toevallig ook nog een keer bij”.

Daarnaast is hij sinds 2012 actief voor de Stichting Historische Verzameling van het Rode Kruis. Hij is vanuit de Stichting aanwezig bij de bevrijdingsfestiviteiten op 5 mei in Wageningen, bij de optocht in Werkendam en bij de intocht van oud strijders in Woerden. Hoe hij bij de Stichting Historische Verzameling Rode Kruis terecht kwam? Rinus bracht de ‘Grote Mercedes’, de zogenoemde papierwagen, die hij destijds nieuw had opgehaald voor de afdeling Utrecht naar de historische verzameling toen die deze aan hen verkocht was. Tijdens de open dag van het Wilhelminakinderziekenhuis was Rinus ook chauffeur op de Grote Mercedes en eigenlijk is hij daarna blijven hangen.

Mooie herinneringen Als ik Rinus vraag naar wat hem het meest bijgebleven is van al die jaren vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis Utrecht, komen er twee mooie verhalen naar boven. Hij vertelt dat hij als vrijwilliger mee was op de Henry Dunant, het vakantieschip van het Rode Kruis. Hij haalde een gast thuis op om hem naar de boot toe te brengen. De man was een liggende patiënt, kon niet praten en communiceerde met een computer op zijn buik. Het zijn vooral zijn staalblauwe ogen die Rinus nooit zal vergeten. ‘Het was zo’n sympathieke, fijne man.’ Ook vertelt hij van een dienst op de snelweg ambulance. Rinus had als chauffeur dienst op de snelwegambulance van het Rode Kruis Utrecht en werd opgeroepen bij een ongeval op de snelweg. Eenmaal ter plekke bleek zijn nicht met haar drie kinderen bij het ongeval betrokken te zijn. Ze waren gelukkig lichtgewond en Rinus kon hen naar het ziekenhuis brengen en haar ouders laten waarschuwen. Een bizarre ontmoeting.

Rinus heeft ook bijzondere herinneringen aan de oudejaarsnacht van 2004. Hij was net met pensioen en hij werd die nacht opgeroepen voor het Calamiteitenhospitaal. De slachtoffers van de tsunamiramp kwamen binnen die nacht en de verhalen van de slachtoffers hebben een onuitwisbare indruk op Rinus gemaakt. Ook memoreert Rinus de kaping bij de Punt, waar destijds het Rode Kruis Utrecht aanwezig was. Rinus was daar chauffeur en moest de mensen in de trein eten brengen. Hij zag de mariniers onder de trein liggen om een telefoon de trein in te brengen. De kaping zal hij ook niet snel vergeten.

Kijkje achter de schermen...“Ik ben blij dat ik dit allemaal kan doen”

Nieuws uit de afdelingMeer Rinus van Engelen

Geboren 28 september 1944

Burgerlijke staat Samenwonend met Laurien Ebbenhorst, een even bekend gezicht bij het Rode Kruis Utrecht.

OpleidingOorspronkelijk was Rinus bontbewerker voor bontjassen. Hij stapte over naar het chauffeuren en vandaaruit naar de beveiliging in het UMC.

Hobby’sWielrennen. “Kijken dan hè”, voegt hij er lachend aan toe. En ook: “Ik ben veel te druk bij het Kruis voor hobbies”…

Houdt vanOp stap gaan met de bromfiets. Lekker toeren naar de Lekdijk, naar wijk bij Duurstede en onderweg bij Abrona een uitsmijter eten. Op vakantie gaan is ook favoriet. In eerdere jaren wat verder weg naar Indonesië en de States, tegenwoordig wat dichter bij huis in Europa. Ook sport hij een uurtje in de week bij de fysio (“maar ik stel wel mijn eigen regels”).

Houdt niet vanDe winter. “Slecht weer, gladheid en strooien… dat geneuzel vind ik allemaal maar niks.”

Het Rode Kruis in drie woorden Hobby – Vriendschap – Dankbaarheid

Meer maatschappelijke betrokkenheid Rinus is al bijna 45 jaar vrijwilliger bij Rode Kruis Utrecht. Daarnaast is hij chauffeur bij de PlusBus en bij Eet met je Hart. Hij is actief bij de Stichting Historisch Verzameling Rode Kruis en is ook als vrijwilliger verbonden aan het Calamiteitenhospitaal in het UMC.

Belangrijk voor Rinus Gezondheid en gezelligheid thuis. We kunnen Rinus ’s nachts wakker maken voor…Giechelt…. “Laat me maar liggen… ik ben niet zo vrolijk als ik wakker word” ….

Verrassend aan Rinus? “Iedereen weet dat ik een grote mond heb, daar is niets verrassends aan.”

Motto? Nuchter: “Dat stomme gedoe hou ik me eigen niet mee op hoor, daar heb ik niks mee.”

“Ik ben veel te druk bij het Kruis voor hobbies…”

11

Page 12: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Markante mensen Als ik vraag naar markante mensen in zijn Rode Kruis periode verhaalt Rinus van een meneer uit Zuilesteden die hij onder zijn hoede had genomen. Het was een chauffeursrit in 2010, en het geheugen van de meneer was erg achteruit gegaan.Er was een boekje voor hem gemaakt met daarin foto’s van belangrijke personen. Rinus zijn foto zit ook in het boekje en nog altijd wil meneer alleen mee op stap als Rinus chauffeur is en hem haalt en brengt.

Leuk en minder leuk Leuke momenten zijn er in overvloed. Heel specifiek benoemt Rinus de periode met Dr. Herschel, het toenmalig opperhoofd van Rode Kruis Utrecht. Dr. Herschel was internist en in zijn visie moesten alle auto’s ‘lopen’ als er een colonnerit was. Het wagenpark bestond toen uit meerdere rolstoelwagens, maar ook een keuken- en verbindingswagen, diverse Bedfords, een waterwagen en zelfs een tweetal ambulances. Het was een mooie tijd “waar we konden gaan en staan waar we wilden”. Ook heeft hij goede herinneringen aan zijn trip als begeleider naar Valencia met Martinair.

“Dit is écht een vrijwilliger”

Burgemeester Frans Backhuijs van

Nieuwegein in zijn toespraak tijdens de uitreiking van Rinus zijn lintje

Over de minder leuke momenten hoeft Rinus niet na te denken. Zonder twijfel noemt hij het verlies van collega vrijwilligers en kameraden: Kees Liefhebber, Jan Willemse en nog niet eens zo heel lang geleden Ron Stuy. Hij denkt nog heel vaak aan hen en mist hen. Denkt heel vaak: “kon ik het nog maar ff delen met Ron”. Het Rode Kruis Utrecht voelt in die zin als thuis en de daar ontstane vriendschappen zijn waardevol en belangrijk voor Rinus.

Bijzonder aan het Rode Kruis Dat is ook zijn onmiddellijke antwoord als ik vraag wat het Rode Kruis bijzonder maakt: de vriendschappen die daar zijn ontstaan. De club van het Sociaal Vervoer is een koppel van 12 mensen die allemaal al zo’n 20 tot 30 jaar meelopen. Ze komen iedere maandagavond bij elkaar en verdelen het werk. Hij ziet zich als hij 80 jaar is nog steeds koffiedrinken met deze vriendenclub. Het is de persoonlijke benadering en het persoonlijke contact waar Rinus zich prettig bij voelt: het ophalen van herinneringen, het 'oudebetten’, het trakteren als er iemand jarig is. Maar, benadrukt hij, het is geen besloten groep. Het is niet dat nieuwe mensen niet worden opgenomen, de groep staat open voor iedereen.

Integendeel, Rinus vindt het juist leuk om jongere mensen bij het werk te betrekken. Zo had hij laatst met een aantal vrijwilligers een inzet bij de bijeenkomst van de Polar Bears ter gelegenheid van de bevrijding van de stad Utrecht. Naderhand is de groep naar Fort De Bilt geweest en heeft Rinus het één en ander over het Fort verteld.

Nabrander Op mijn vraag of we nog iets zijn vergeten of dat hij nog iets wil toevoegen aan alles wat er al gezegd en verteld is, twijfelt Rinus eerst. Dan volgt er bijna als vanzelf zijn waardering voor de samenwerking met de staf.

Rinus waardeert het enorm hoe er op dit moment samengewerkt wordt tussen de diverse stafleden. Er is een fijne sfeer, openheid en saamhorigheid en iedereen wordt in zijn of haar waarde gelaten. Ook is hij lovend over Lianne, de beroepskracht die Sociaal Vervoer onder haar hoede heeft: “grandioos, ze helpt ons altijd!”

Rinus was overigens helemaal niet van plan om weer een coördinerende rol op zich te nemen binnen het Sociaal vervoer. Twee jaar geleden was er echter geen Coördinator en Rinus en Huug [Smakman red.] zagen het klantenbestand slinken. Huug wilde de coördinatie wel oppakken maar niet alleen. Vanaf dat moment zijn Rinus en Huug een team en hebben zij het Sociaal Vervoer nieuw leven ingeblazen en de nodige klanten teruggewonnen. Rinus waardeert die samenwerking enorm en vond het dan ook heel speciaal dat Huug hem de dag van de Koninklijke Onderscheiding kwam ophalen. Ook buiten het Rode Kruis zijn er vriendschappelijke contacten tussen beide coördinatoren.

Bij het afsluiten van het gesprek bedenk ik wat een immense historie Rinus heeft met het Rode Kruis Utrecht. Zijn hart is zó ontzettend rood. Wat ik vooral bijzonder vind, is hoe het Rode Kruis Utrecht verwerven is in het leven van Rinus. En vooral: hoe vanzelfsprekend hij het vindt wat hij allemaal doet. En vooral dat laatste maakt zijn onderscheiding zó ontzettend verdiend!

Nieuws uit de afdeling

Meer weten?

De Historische verzameling van het Rode Kruis is een hal in De Meern, vlakbij Utrecht waar veel historische voorwerpen uit de lange Rode Kruis historie een plek hebben gevonden. Het is op afspraak geopend voor een bezichtiging en is ook actief op Facebook. Heb je interesse in de rijke historie van het Rode Kruis Utrecht? Dan kun je terecht bij het Utrechts Archief waar de historie van het Rode Kruis Utrecht gearchiveerd is.

12

Page 13: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

12 13

Op dinsdag 9 juni kwamen San van der Molen en Britte Visker, twee bestuursleden van het Rode Kruis Utrecht, bij ons op school om de cheque van 2500 euro in ontvangst te nemen.

Door: Rosa Toffolo

Ieder jaar zamelt OBS Het Zand rond de kerst geld in voor een goed doel. Dit jaar mocht de Kinderraad, samen met alle andere kinderen van school, bepalen welk goede doel dat zou worden. Vlak voor de kerstvakantie heeft de kinderraad een paar goede doelen uitgekozen. De “genomineerden” waren: KIKA, Het Rode Kruis & KPN Klassencontact. De Kinderraad werd in tweetallen verdeeld en ieder tweetal is met een presentatie langs verschillende klassen gegaan. Uiteindelijk stemden de meeste kinderen op het Rode Kruis.

Nieuws uit de afdeling

OBS Het Zand in actie voor Rode Kruis Utrecht

Om geld in te zamelen gingen de klassen en kinderen allemaal klusjes doen. Auto’s wassen, lege flessen inzamelen, koekjes bakken en nog veel meer. De groepen hebben hard hun best gedaan en in totaal is er een bedrag van 2500 euro opgehaald. Dit gaat naar het Rode Kruis. Die gaan van dat geld weer allemaal mensen helpen over de hele wereld!

Dinsdag 9 juni om 11.00 uur was de Kinderraad aanwezig in de theaterzaal. Samen met meester Karl (adjunct directeur) hebben zij de cheque uitgereikt aan San van der Molen (bestuurslid Communicatie) en Britte Visker (bestuurslid Vrijwilligersmanagement en Jongeren) van het Rode Kruis Utrecht. Meester Karl heeft verteld wat de kinderen van OBS Het Zand allemaal hebben gedaan om geld in te zamelen. Bijvoorbeeld een sponsorloop, koekjes bakken en verkopen, een loterij en nog veel meer acties.

Meester Karl noemde ook specifiek nog even de groep van meester Erik. Zij hebben met de klas het grootste bedrag opgehaald. Meer dan 300 euro. Heel knap!

Daarna mocht de kinderraad naar voren komen, samen met Britte en San van het Rode Kruis. De kinderraad mocht de cheque overhandigen aan Britte en San. Ze waren heel dankbaar dat onze school zo’n groot bedrag bij elkaar heeft verzameld. Daarna hebben Britte en San vertelt wat het Rode Kruis wereldwijd doet, maar ook hier in Nederland en in Utrecht. Het Rode Kruis was heel blij met onze inzet. We kregen een groot applaus.

Page 14: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuws uit de afdeling

14

Deelnemer aan het woord

We praten met één van de deelnemers na over haar ervaringen met de cursus Sterk door je Netwerk. Zij besloot zich naar aanleiding van een artikeltje in het stadsblad Utrecht aan te melden voor de cursus Sterk door je Netwerk.

Ze vertelt: “Ik wilde graag open staan voor wat tips om mijn netwerk om mij heen sterker te krijgen, waardoor ik me elke dag wat ‘veiliger’ zou voelen. Zonder verwachtingen en met open blik ging ik de cursus in. Mijn inschatting was dat de cursus een steuntje in de rug zou zijn in het aangaan van stappen die je moet ondernemen om een sociale relatie met iemand op te bouwen. En ik hoopte te leren om makkelijker om hulp te vragen aan mijn omgeving als dat nodig is.” Dat lukte heel aardig want door middel van huiswerkopdrachten oefende ze in het vragen van hulp en ervaarde zij dat mensen in haar omgeving heel goed reageerden op haar hulpvraag en dit helemaal niet ‘raar’ vonden.

Wat is deze deelneemster het meest bijgebleven van de cursus? Met name dat het leuke contact dat ze opbouwde met een mede-cursist en dat ze dat contact enorm waardeert en daarmee haar netwerk weer iets versterkt heeft. Daarnaast heeft ze veel gehad aan het inzicht dat er meer mensen zijn die een klein netwerk hebben en dat je daar echt niet de enige in bent. “Met een positieve opstelling naar de ander heb je al 3/4 van het werk gedaan”, voegt ze er aan toe.

Ze zou de cursus zeker aanbevelen. “Baat het niet, dan schaadt het niet, zeker bij deze cursus. Er valt voor iedereen iets te halen in zo’n cursus, daar ben ik van overtuigd. Je brainstormt met anderen, wat je verder brengt en je krijgt sociale vaardigheden en tips mee. De enige tip die ik mee zou willen geven aan het Rode Kruis is dat de terugkom-avond niet te snel maar ook niet te laat moet worden gepland. Deze avond was nu na zes weken, dat vond ik wat laat. Na een maand was beter geweest.”

Sterk door je Netwerk in Utrecht

Door: Claudia de Kroon en Fleur Renirie

Op 13 januari is het dan zover, de tweede cursus Sterk door je Netwerk start. In de aankomende vijf weken gaat een groep deelnemers met elkaar op zoek naar hoe zij om hen heen stevigere relaties op kunnen bouwen voor gevallen van nood. Wat zijn gevallen van nood nu eigenlijk en wie heb je hiervoor nodig?

Nood in het dagelijkse leven…Tijdens de eerste cursusavonden is uitgebreid ingegaan op welke noodsituaties de deelnemers konden bedenken. Opvallend was dat er ook situaties aan bod kwamen die bij de dagelijkse gang van zaken horen, waarbij je hulp nodig hebt van een ander. Bijvoorbeeld als je de voordeur dicht doet, maar de sleutel binnen hebt laten liggen: o jee! Wat is het dan fijn dat de buurvrouw een reservesleutel heeft van jouw huis.

De deelnemers gingen aan de slag om hun sociale relaties in kaart te brengen, met als huiswerk na te denken over welke relaties je wilt versterken en/of uitbreiden.

Tijdens de training hebben de deelnemers gewerkt aan hun persoonlijke doelen, aan hun communicatie en aan hun eigen netwerk. Ze hebben geoefend met hulp vragen. De tips en complimenten die de deelnemers elkaar tijdens de cursus hebben gegeven, konden ze gebruiken in de huiswerkopdrachten.

De twee z’s Aan het eind van de training bespraken de deelnemers met elkaar hoe zij zich hebben voorbereid op een noodgeval in de toekomst: het persoonlijk noodplan. En daarnaast wellicht het belangrijkste, de uitkomst van de training: de deelnemers gaven aan meer Zelfvertrouwen te hebben gekregen in het maken van contacten én dat ze in het vervolg voorbereid zijn op een onverwachtse lastige situatie, dus meer Zelfredzaam zijn!

Wil jij ook de cursus Sterk door je Netwerk volgen? Neem contact op met het Rode Kruis Utrecht,

want binnenkort start weer een volgende cursus.

Page 15: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

70 jaar bevrijdingDoor: Laurien Ebbenhorst

Voor iedereen die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, is Fort De Bilt een bijzondere plek. Tijdens de oorlog zijn hier verzetsstrijders gefusilleerd. En in 1945 begon de bevrijding van Utrecht met de inname van dit fort door de Canadezen. Daarom gedenken wij hier elk jaar de slachtoffers van de oorlog.

Dit jaar waren er weer diverse herdenkingen vanwege 70 jaar bevrijding. Op de zaterdag voor 4 mei is er altijd de herdenking bij Fort De Bilt. Wat dit fort zo bijzonder maakt, is dat hier de oudere generatie komt om te herdenken, terwijl de jongste generatie schoolkinderen hier juist komt om te leren. Toch komen ze hier allemaal met hetzelfde doel: om nooit meer te vergeten hoe waardevol onze vrijheid is.

Vervolgens waren we 4 mei aanwezig bij de dodenherdenking op het Domplein. Indrukwekkend hoe deze herdenking elk jaar meer bezoekers kent en dan zijn het mensen van jong tot oud. Ik vond het dit jaar dan ook heel bijzonder dat er vanuit onze afdeling zich zoveel mensen hebben opgegeven waaronder ook een aantal jongere vrijwilligers. Het was dan ook heel fijn om dit zo met elkaar te doen.

Op de avond van 4 mei vertrok onze touringcar met chauffeur Gerard en begeleider Liesbeth (beiden van Nieuwegein) met een bus vol senioren naar Wageningen. In de nacht van 4 op 5 mei liep een delegatie van bewoners van de locatie Transwijk (Vecht en IJssel) in Wageningen het eerste deel van het bevrijdingsvuur mee met de estafettelopers. Vervolgens gingen de senioren omstreeks 01:00 uur weer richting huis en onze touringcar heeft de estafettelopers begeleid tot de volgende morgen 7 uur. Op 5 mei hebben de senioren in Utrecht de lopers opgewacht om, samen met de burgemeester, het vuur naar het bevrijdingsfestival in Park Transwijk te brengen. Gezien het slechte weer is dit gedaan met onze rolstoelwagen en heeft Huug daarna de mensen droog thuisgebracht.

Op 7 mei was de herdenking van de Polar Bears, ook hier waren wij met een aantal vrijwilligers samen om de bevrijding van de Stad Utrecht te herdenken. Elk jaar wordt op 7 mei, bij het monument aan de Biltstraat (de witte ijsbeer), het einde van de oorlog in Utrecht herdacht. Er wordt door de burgemeester een hulde uitgesproken aan de bevrijders van de stad, de Polar Bears. De oudste Veteraan van het Canadese leger was erbij, hij heeft een woordje gesproken en op zijn mondharmonica gespeeld. Heel bijzonder om deze man daarna in onze auto te begeleiden naar Fort De Bilt, wat Els de Jong meer dan prima gedaan heeft.

Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart ondersteunden vele vrijwilligers van het Rode Kruis de actie Tulp voor hulp bij 200 Albert Heijn filialen in het land.

Ook in Utrecht vertelden vrijwilligers in de Albert Heijn filialen Hammarskjoldhof, Ella Fitzgeraldplein, Troosterhof en Nachtegaalstraat over de noodhulpverlening in Nederland.

Afdelingsbestuurslid Ann Meijer van Rode Kruis Utrecht vertelde in filiaal Troosterhof over de noodhulp activiteiten van het Rode Kruis in Nederland.

Ann kreeg steun uit onverwachte hoek: haar vroegere buurvrouw steunde de Tulp voor Hulp actie van het Rode Kruis met een foto op facebook. Ann noteerde een mooi verkoopresultaat: met haar aanwezigheid en enthousiaste toelichting verkocht zij op zaterdagochtend meer dan 70 bosjes lente voor het Rode Kruis.

In het hele land zijn er die zaterdag 1 miljoen tulpen verkocht en leverde de Tulp voor Hulp actie een totaal bedrag van maar liefst € 100.000,- op.

Tulp voor Hulp in Utrecht

15

Nieuws uit de afdeling

Page 16: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuws uit de afdeling

Door: Lianne Rommers

Zaterdag 7 maart jl. (tijdens de Boekenweek) organiseerde NLBB, de Vereniging Onbeperkt lezen (voorheen bekend als de Vereniging van Leesgehandicapten), een Schrijversdag speciaal voor mensen met een leesbeperking. De schrijversdag vond plaats in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht.

Een literaire dag op de meest centrale plek van Nederland, speciaal voor mensen voor wie het gewone, gedrukte boek niet (meer) toegankelijk is en zijn aangewezen op grote letter, braille of het gesproken boek. De NLBB richt zich met name op lezers met een visuele handicap, mensen met dyslexie, afasie of een motorische beperking.

De NLBB Vereniging heeft als missie Onbeperkt Lezen en wil met evenementen als de Schrijversdag de aandacht vestigen op lezen in de aangepaste leesvormen.

Inzet Rode Kruis Utrecht Vrijwilligers van het Rode Kruis Utrecht stonden klaar voor de hulpverlening tijdens dit evenement. Dit keer niet alleen voor de eerste hulp maar ook om mensen de weg te wijzen vanaf het station. Een bijzondere inzet omdat er nét iets meer en anders gedaan werd dan bij een gemiddelde inzet.

16

Bureaustoelen voor Rode Kruis Utrecht Door: Johan Steen Het Rode Kruis Utrecht ontving in april via de Uitdaging tien gebruikte bureaustoelen, van de firma BAM, voor haar kantoor. Deze stoelen waren zelfs in de goede kleur (rood!). De vrijwilligers en beroepskrachten van het Rode Kruis Utrecht zijn erg blij met deze donatie. Wij zijn een voor velen bekende organisatie en zijn erg blij met dit soort donaties omdat de geworven gelden dan gebruikt kunnen worden voor noodhulp en alle andere projecten.

Wij bedanken de firma BAM van harte!

Inzet in beeld: Schrijversdag

Page 17: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Nieuws uit de afdeling

Oldtimer treffenOp pad met de historische verzameling

17

Door: Laurien Ebbenhorst

Het Duitse Rode Kruis organiseert elk jaar tijdens het Hemelvaartweekend een evenement waarbij er diverse Rode Kruis oldtimers bij elkaar komen. Rode Kruis Utrecht wordt ook elk jaar uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn met een aantal Nederlandse Oldtimers.

Wij (Peter Hilhorst, Ton en Petra van Eijk, Rinus van Engelen en ikzelf) gingen met plezier in op de uitnodiging van de Stichting Historische Verzameling om mee te gaan naar het DRK Oldtimertreffen in Oehle. Dit plaatsje ligt ongeveer 250 kilometer vanaf Utrecht.

Op woensdag voor Hemelvaart vertrokken de eerste drie voertuigen: de Ford, Renault en de Citroen HY. Deze laatste ging mee op een aanhanger van de vrachtwagen uit het logistiek magazijn in Boskoop. Pas rond vier uur ‘s middags arriveerden de auto’s in Oehle omdat de voertuigen gemiddeld slechts 80 kilometer per uur reden. Een dag later volgde de Mercedes, voor de ouderen onder ons beter bekend als ‘de papierwagen’. Dat was natuurlijk helemaal geweldig.

Ton bestuurde de papierwagen, Petra en ik reden in een eigen auto. Gelukkig hadden wij portofoons zodat we contact hadden met elkaar. Onderweg bleek Peter zijn paspoort thuis vergeten te zijn, dus dat was bukken bij de grensovergang! Gelukkig ging het allemaal goed.

Een aantal vrijwilligers sliep in een oude boogtent bij de voertuigen. Gelukkig had Rob uit ‘zijn’ magazijn in Boskoop veldbedjes meegenomen. De ‘Utrechtse’ ploeg had het echter luxer want wij hadden ervoor gekozen om in een hotel te overnachten. Peter had dit uitstekend voor ons geregeld! Ons hotel (lees: een ontzettend mooi landhuis) bleek op één andere kamer na, niet verhuurd te zijn. We hadden dus het rijk bijna voor ons alleen! Rinus was de volgende dag maar wat blij om ons te zien, al was het maar omdat hij die middag in een gewoon bed kon slapen. Hij had het namelijk ver-schrik-ke-lijk koud gehad die eerste nacht in de tent!

Op vrijdag hebben wij in onze kraam spulletjes (zoals t-shirts, miniatuur auto’s enzovoort) verkocht. De Stichting Historische Verzameling wordt namelijk niet ondersteund door het Rode Kruis en moet zelf het hoofd boven water houden. Dat doen ze door bijvoorbeeld aanwezig te zijn bij de dodenherking in Wageningen en mee te doen aan Historische evenementen. Van de opbrengsten van de verkoop wordt het onderhoud en de verzekering en dergelijke van de voertuigen betaald.

Vrijwilligers betalen regelmatig de benzine uit eigen zak. Het bij elkaar gesprokkelde geld is echter bij lange na niet toereikend. Zo staat er al een aantal jaren een Jeep (een zogenaamde Willy; dit is een Engelse ambulance) stil en is het een grote wens om die weer te laten rijden. Dit kost veel geld en dat is er helaas niet.

Terug naar Oehle. Op zaterdag reden we met alle oldtimers een mooie tocht van 60 kilometer door de omgeving. Daarna kon het publiek de auto’s van dichtbij bewonderen op het Raadhuisplein van Oehle. Jammer genoeg miezerde het de hele dag, waardoor er niet zoveel aanloop was.

Op zondagmorgen ruimden we alles weer in en vertrokken we richting De Meern. Wij kijken terug op een zeer geslaagd weekend met elkaar!

Page 18: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

ADVERTENTIES

18

Page 19: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Districtsnieuws

19

Van 1 tot en met 5 juli was het groot feest in Utrecht: de Tour de France ging van start. En met recht was het een groots vertrek! Het Rode Kruis verzorgde de hulpverlening tijdens dit evenement en dat was niet alleen qua omvang maar ook gezien de hitte een hele uitdaging. Vlak voor Grand Départ ontving een groep vrijwilligers nog hun EHBO-diploma om ingezet te kunnen worden. Op diverse plekken in de stad waren EHBO-posten ingericht die bemand werden door Rode Kruis vrijwilligers. Daarnaast waren er vrijwilligers die hittewaaiers uitdeelden, mensen verkoelden en voorlichting gaven over de gevaren van hitte.

Ook logistiek gezien waren de uitdagingen legio: menig keer was de nodige creativiteit nodig om een EHBO-post te bevoorraden: soms via het fietspad, tegen de richting in en als er écht geen doorkomen aan was met hulp van boten van de reddingsbrigade. Ondanks de warmte zijn er gelukkig geen grote incidenten geweest en bleef het daarmee een feest voor iedereen!

Foto’s: Hans Menninga, Rinus van Engelen, Lianne Rommers, Bert Senders en Bernadet Gribnau

Page 20: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

NPO 3FM en het Rode Kruis zetten zich in voor jongeren die overleven onder de meest extreme omstandigheden in Syrië, Zuid-Soedan, Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek en Gaza/Westelijke Jordaanoever. Zij verdienen toekomstperspectief. Deze jongeren kunnen straks hun wereld vormgeven, maar daarvoor is opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de dj’s in het Glazen Huis in Heerlen de week voor kerst geld in. Miljoenen kinderen en jongeren kunnen door oorlog niet naar school of een opleiding volgen. In gebieden die geteisterd worden door conflicten kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet of niet regelmatig naar school of gebruik maken van een beroepsopleiding. In Syrië en Zuid-Soedan krijgen 6,2 miljoen kinderen en jongeren geen onderwijs. Onderwijsmaterialen zijn niet beschikbaar, er is geen geld voor scholing, scholen zijn verwoest. Kinderen moeten primair overleven of helpen mee het gezin van voedsel te voorzien. “Jongeren zijn de stille slachtoffers van de oorlog”, zegt 3FM zendermanager Wilbert Mutsaers. “Een groot conflict berooft jongeren van scholing en toekomstperspectief.Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers.

Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. 3FM gaat samen met het Rode Kruis alles doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen.” Aanvulling op noodhulpIn crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar ook wil het Rode Kruis jongeren zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Juist daarvoor zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in.

Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals opleidingen, vaktrainingen en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving. 3FM Serious RequestMet 3FM Serious Request zet NPO 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie en zijn online te volgen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. In 2015 staat het Glazen Huis in Heerlen.

20

Landelijk nieuws

Serious Request 2015:Toekomst jongeren in oorlogsgebieden Kans op toekomst voor de next generation Door: Carin Gelpke

3FM Serious Request vraagt met editie 2015 aandacht voor de generatie van de toekomst in de grootste crisisgebieden ter wereld. Dit maakte 3FM dj Paul Rabbering bekend, live vanuit de 3FM studio op Pinkpop.

Page 21: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

21

Landelijk nieuws

Rode Kruis opent giro 7244 voor hulp bootvluchtelingen

Door: Carin Gelpke

Het Nederlandse Rode Kruis heeft begin juni alarm geslagen over het tekort aan noodhulp voor bootvluchtelingen in het Middellandse zeegebied. De stroom aan vluchtelingen is de afgelopen maanden sterk gegroeid vergeleken met voorgaande jaren door de vele crises in Afrika en het Midden-Oosten.

Om de meest noodzakelijke, levensreddende hulp te kunnen bieden, heeft het Rode Kruis de komende maanden circa drie miljoen euro nodig, zo is de eerste inschatting. Het Rode Kruis opent daarom giro 7244 en roept iedere Nederlander op de humanitaire hulp te steunen. Met gevaar voor eigen leven wagen jaarlijks honderdduizenden vluchtelingen de oversteek over zee, in de hoop een veilige plek te vinden om te leven. Vele duizenden van hen overleven deze overtocht niet. De mensen die de kust wel levend bereiken, zijn er vaak slecht aan toe, omdat ze meestal dagenlang niets te eten en drinken hebben gehad. Ze hebben daarom dringend medische hulp, water en voedsel, onderdak en kleding nodig.”We moeten voorkomen dat de migranten die in de meeste gevallen op de vlucht zijn voor conflicten opnieuw een trauma oplopen doordat ze in Europa verstoken blijven van hulp”, zegt Kathelijne De Groot. Volgens De Groot, die namens het Nederlandse Kruis de vluchtelingen in Sicilië bezocht, is veel geld nodig om levensreddende hulp te kunnen blijven bieden. Het verdriet en de leegte van de vluchtelingen hebben diepe indruk gemaakt op De Groot. “Ik sprak met een jongen uit Congo die door de Italiaanse marine was opgepikt op zee. Op blote voeten stapte hij uit het schip. Zijn enige bezittingen waren de kleren die hij droeg. Met tranen in zijn ogen vertelde hij dat hij alleen op de wereld is, want zijn familie overleefde het conflict niet. Deze jongen is volledig afhankelijk van hulporganisaties om te overleven”, aldus De Groot. Zichtbaar blij nam de man even later water, sokken en schoenen van het Rode Kruis in ontvangst. Dit is een van de zesduizend verhalen van bootvluchtelingen die de afgelopen periode aankwamen in Italië.

Waaronder ook zwangere vrouwen en minderjarige kinderen die zonder hun ouders de overtocht hebben gemaakt, omdat er niet meer geld was of omdat de ouders zijn overleden. Naast noodhulpgoederen, medische hulp en onderdak helpt het Rode Kruis de bootvluchtelingen met het vinden van hun vermiste familieleden en het herstellen van contact. Ook assisteert het Rode Kruis met het verwerken van oorlogs- en andere trauma's om de vluchtelingen weer kracht te geven hun leven op te bouwen. Ten slotte helpt het Rode Kruis bij de identificatie van overleden mensen. Het Rode Kruis is in alle Europese landen waar vluchtelingen aankomen actief. Naast de landen in het Middellandse zeegebied wordt ook in Roemenië en Bulgarije hulp geboden, onder meer in vluchtelingenkampen. Net als in de conflictgebieden aan de andere kant van de zee, om te voorkomen dat de vluchtelingen zich überhaupt wagen aan de gevaarlijke oversteek naar Europa. Veruit de meeste vluchtelingen hebben immers de voorkeur om in hun eigen regio hun leven weer op te bouwen. De meesten willen na afloop van het conflict in hun geboorteland zo snel mogelijk terug naar huis. De vluchtelingenstroom naar Italië is de afgelopen maanden verdubbeld ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar. In Griekenland zijn zelfs zes keer zoveel vluchtelingen aangekomen. Volgens het Italiaanse Rode Kruis zal dit aantal de komende maanden alleen maar toenemen, want in de zomer durven meer vluchtelingen de oversteek aan. De zee is dan rustiger en het weer stabieler. Tegelijkertijd is de brandende zon en de hitte een extra gevaar. Als de vluchtelingenstroom blijft groeien verwacht het Italiaanse Rode Kruis eind juni door haar voorraden hulpgoederen heen te zijn. Het Nederlandse Rode Kruis heeft inmiddels 20.000 euro uit haar eigen reserves vrijgemaakt, maar er is veel meer nodig om te voorkomen dat hulp uit moet blijven. Meer informatie? Wil je meer weten over onze hulp aan bootvluchtelingen? Neem dan contact op met het Contact Center via [email protected].

Page 22: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

Oud-vicevoorzitter Rode Kruis 100 jaar Tekst: Marieke StegengaFoto: Ben Aarts Hij werd geboren in de tijd dat straatlantarens werden aangestoken, de schillenboer met paard en wagen rondreed en olielampen de huizen verlichtten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij commandant op een onderzeeër die de persoonlijke goedkeuring van Koningin Wilhelmina kreeg. Hij is een man van zijn woord, dus verruilde hij na een gedane belofte met lichte tegenzin de wereldzeeën voor het Haagse slagveld. Eenmaal zijn draai gevonden, wist hij het daar eind jaren ’60 tot Minister-President te brengen. Piet de Jong, oud-vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, is een heer op respectabele leeftijd met een tijdloze jongensachtige flair.

Landelijk nieuws

22

Als hij vertelt, verandert Piet de Jong van 99-jarig heerschap in een kwieke jonge man. Hij neemt je mee naar de tijd van chique theevisites bij Koningin ‘Willemien’ in Engeland, waar hij met zijn marine-maten na een succesvolle oversteek van de plas de plannen besprak om de Duisters ‘een lesje te leren’. Hij vertelt hoe hij, door een rekenfoutje, met een gloednieuwe onderzeeër in één keer dertig meter naar beneden plonsde. En hoe hij, dankzij de post-service van het Rode Kruis, tijdens de oorlog de moed erin hield omdat hij wist dat iedereen thuis nog in leven was. Het zijn stuk voor stuk verhalen die hij met een niet te missen twinkeling in zijn ogen opdist.

Onmiddellijk naar Engeland! “Het was mei 1940 en ik was Oudste Officier op de O24, een onderzeeër in aanbouw. We lagen op de droogdokkade in Rotterdam waar het laatste werk aan de boot geleverd werd. In de kluis lag een brief die ik moest openmaken in geval van oorlog. ‘Klaarmaken en onmiddellijk naar Engeland!’ luidde de boodschap die ik op de dag van de Duitse inval tot me door liet dringen. Maar die onderzeeër was nog niet af en kon dus niet zinken! ‘Breng alles van gewicht dat je kunt vinden aan boord,’ droeg ik mijn bemanningsleden op. Toen we volgens de berekening zwaar genoeg waren, voeren we uit. ‘Laten we het maar proberen,’ zei ik. Met een noodvaart gingen we dertig meter de diepte in. De harde bons toen we de bodem bereikten, vergeet ik nooit. Gelukkig was de schade beperkt tot een paar gaatjes en hebben we na wat reparatiewerk de oversteek naar Engeland weten te maken.” Post van het Rode Kruis “Tijdens de Tweede Wereldoorlog verliep alle correspondentie van de marine via het Rode Kruis. Dat was van het allergrootste belang. Contact met het thuisfront en zo weten dat iedereen daar nog leeft, is dé manier om de moed erin te houden. Ook voor mijn familie hebben ze fantastisch werk gedaan.

Zo ontving mijn moeder op 15 juni 1940 een kaart van het Rode Kruis dat ik in leven was. Zo wist zij: hij heeft de oversteek naar Engeland gehaald.” Man van mijn woord “Ik belandde in 1959 in de politiek na herhaaldelijk aandringen van toenmalig Minister van Defensie Sidney van den Bergh om Staatssecretaris te worden. Ik dacht van hem af te komen door hem onmogelijke dingen voor te stellen die moesten veranderen, wilde ik die post aanvaarden. Echter, tot mijn grote verrassing wist Sidney het allemaal voor elkaar te krijgen. En ja, ik ben een man van mijn woord, dus toen ben ik naar Den Haag overgestapt.” Trots “Na mijn jaren als premier ben ik in 1971 samen met Guup Krayenhoff in het bestuur van het Rode Kruis aan de slag gegaan. Geld hoefden we er niet voor, want we vonden het een eer om voor zo’n fenomeen als het Rode Kruis te mogen werken. Samengevat was dat vooral een kwestie van de goede lijn die al was ingezet, volhouden. Voor één zaak heb ik wel gevochten: dat het doneren van bloed vrijwillig bleef. Bij de Bloedbank, die toen nog bij het Rode Kruis hoorde, gingen namelijk stemmen op om bloeddonoren te betalen. Maar ga je mensen een vergoeding geven voor het doneren van bloed, dan doen ze het niet meer om ideële redenen. De vergoeding was na mijn vasthoudendheid van de baan en ik ben er hartstikke trots op dat dat vandaag de dag nog steeds zo is.”

Piet de Jong werd op 12 april 1985 onderscheiden voor zijn

werk voor het Rode Kruis met het Kruis van Verdienste.

Page 23: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

23

ADVERTENTIES

Page 24: Nieuwsblad Rode Kruis Utrecht - juli 2015

COLOFONOplage: 2200, toegezonden aan vrijwilligers, beroepskrachten en externe relaties

Redactie:Sandra Dhondt

Adres redactiebureauHet Nederlandse Rode KruisAfdeling UtrechtKoningsweg 2, 3582 GE UtrechtTelefoon: (030) 252 01 34E-mail: [email protected]: www.rodekruis.nl/utrechtAdreswijzigingen schriftelijk opgeven aan het redactiebureau.

Vormgeving:Nicolette van Heeschwww.egelantier-projectondersteuning.nl

Uitgever en acquisitieKroonland BVPostbus 51, 9600 AB Hoogezand

Inleverdatum kopij: 24 september 2015

De adverteerders maken het verschijnen van ons magazine mede mogelijk.

Het Rode Kruis UtrechtOpgericht in 1868; biedt onvoorwaar-delijke hulp aan mensen in nood. Dat doen we vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt. Ons werkgebied betreft de gemeenten Utrecht, Maarssen en Bunnik.

Wij faciliteren onder andere actieve buurtbewoners met kennis rondom veiligheid in en om het huis en EHBO, geven hulp en nazorg bij rampen, EHBO- trainingen en EHBO-inzet bij evenementen, geven trainingen voor mensen die hun netwerk willen leren uitbreiden en verzorgen bijzondere vakanties en contactcirkels. In de regio Utrecht zijn we, met zo’n 400 vrijwilligers, ruim 600 collectanten en een bescheiden aantal beroepskrachten zeer actief om kwetsbare medemensen te helpen.

ActiviteitenkalenderRode Kruis UtrechtJuli04 Boe(k)tiek gesloten in verband met Grand Départ, Koningsweg 2 07 Rit voor Stichting Eet met je hart 08 Rit voor Zonnebloem Utrecht naar Openluchtmuseum 08 Rit voor District Utrecht in verband met Grand Départ 11 Zomeruitverkoop Boe(k)tiek, Koningsweg Utrecht 11 Inzet SHOUT hockeytournooi 13 Rit voor U-Centraal naar Den Haag 14 Rit voor Stichting Eet met je hart 16 Rit voor Swellengrebel naar Botanische tuinen 17 – 2 aug Inzet De Parade 18 – 8 aug Zomersluiting Boe(k)tiek, Koningsweg Utrecht 20 – 24 aug Inzet Nijmeegse 4-daagse 24 – 26 aug Inzet de buurtcamping 26 Inloopmiddag senioren, 14:00 – 16:00 De Ark, Duivenkamp, Maarssenbroek 27 Rit voor zorgcentrum Rosendael naar Scheveningen 30 Rit voor GAZA, Harmelen - pannenkoekenboerderij 24 - 1 aug Rit voor Stichting De Tra

Augustus04 Rit voor Ateliers De Wijde Doelen, Museum Haarlem 20 Rit voor Bijzondere vaart Sail, Amsterdam 21 Rit voor Bijzondere vaart Sail, Amsterdam 22 Rit voor Bijzondere vaart Sail, Amsterdam 30 Inloopmiddag senioren, 14:00 – 16:00 De Ark, Duivenkamp, Maarssenbroek

September06 Inzet Drakenboot festijn Leidsche Rijn, Utrecht 20 Inzet Hellas-7-loop , Utrecht 24 Kennismakingsbijeenkomst nieuwe vrijwilligers, Koningsweg Utrecht 26 Vrijwilligersfeest, Koningsweg Utrecht 27 Inloopmiddag senioren, 14:00 – 16:00 De Ark, Duivenkamp, Maarssenbroek 29 Inzet Singelloop tegen Reuma, Utrecht

Oktober02 Rit naar Rode Kruis Krimpenerwaard, concert Schoonhoven 03 Inzet Open dag UMC 08 Coördinatorenbijeenkomst, Koningsweg Utrecht 11 Inzet Hellas-7-loop 18 Inzet culturele zondag UMC Utrecht 25 Inloopmiddag senioren, 14:00 – 16:00 De Ark, Duivenkamp, Maarssenbroek