Nieuwland Living 1 - december 2011

32
HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR AMERSFOORT-NIEUWLAND EN OMGEVING NIEUWLAND Jaargang 1 - editie 1 - DECEMBER 2011 Column Zuivere koffie Reizen Praag, Gouden Metropool Culinair Heerlijk genieten tijdens de feestdagen € 1.000,- Win een make-over t.w.v.

description

Nieuwland Living 1 - december 2011

Transcript of Nieuwland Living 1 - december 2011

Page 1: Nieuwland Living 1 - december 2011

Het lifestyle magazine voor amersfoort-nieUWlanD en omgeving

NIEUWLANDJaargang 1 - editie 1 - DeCemBer 2011

ColumnZuivere koffie

reizenPraag, Gouden Metropool

CulinairHeerlijk genietentijdens de feestdagen

€ 1.000,-Win eenmake-over t.w.v.

Page 2: Nieuwland Living 1 - december 2011
Page 3: Nieuwland Living 1 - december 2011

Inhoud

Colofon

Overig04 Voorwoord30 Bedrijvenindex

Wintersportspecial06 Plezier & Fun voor jong en oud07 De spelregels tijdens de wintersport08 Winterse taferelen bij Flevonice09 Tips voor onderweg

Hard & Software12 Een eind aan computerproblemen

Column15 Oudejaarsconference23 Zuivere koffie

Shopping Page16 Gold Rush

Huis & Interieur11 De teak specialist van Amersfoort

Reizen26 Praag - Gouden metropool aan de Moldau

Beauty & Wellness20 The Stylicious Club

Uitgaan28 UitAgenda

Culinair18 Cupcakes24 Recepten voor de feestdagen

DECEMBER 2011NIEUWLANDHET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR AMERSFOORT-NIEUWLAND EN OMGEVING

NIEUWLANDJaargang 1 - editie 1 - DECEMBER 2011

ColumnZuivere koffi e

ReizenPraag, Gouden Metropool

CulinairHeerlijk genietentijdens de feestdagen

€ 1.000,-Win eenmake-over t.w.v.

hoofdredactiePatrick de Koning

EindredactieXilvania Koense

oplage5.000 exemplaren

Verschijningsfrequentie4x per jaar

Productie / uitgaveRex Magazines

Marinus van Elswijkkade 14

3059 SG Rotterdam

Bladmanagement E-mail: [email protected]

VormgevingRex Support, Rotterdam

RedactiePatrick de Koning, Xilvania Koense, Martine

Hafkamp en Jos van Oord

E-mail: [email protected]

Advertentie-exploitatieJeeBee’s Publishing & PR Partners

Esmée Berkelaar

Telefoon: 035 601 40 50

E-mail: [email protected]

Verschijningsdatamaart / juni / september / december

VerspreidingsgebiedHuis-aan-huis in Amersfoort-Nieuwland en

verzending aan leestafels in de omgeving.

Copyright © 2011 nieuwland livingAlle rechten voorbehouden. De redactie van

Nieuwland Living is niet aansprakelijk voor

gegevens door derden verstrekt. Niets uit

deze uitgave mag worden gereproduceerd

of vermenigvuldigd zonder schriftelijke

toestemming van de uitgever.

Meer informatie vindt u op onze website: www.nieuwland-living.nl.

08 26

23 24

nIEuWlAndliving 3

Page 4: Nieuwland Living 1 - december 2011

VooRWooRd

Wist u dat we in onze vrije tijd tegenwoordig al meer dan 3 uur per dag op internet vertoeven? Dat is meer dan 30 minuten langer dan in 2010 en dan hebben we het internetgebruik op het werk nog

buiten beschouwing gelaten.

Heeft u dan überhaupt nog wel tijd over om lekker gezellig op de bank te genieten van deze eerste editie van Nieuwland Living? Natuurlijk denken wij op de redactie enthousiast. Want lezen van papier is en blijft nog steeds erg populair. En om het voor u nog aantrekkelijker te maken hebben we de vormgeving eens flink onder handen genomen. Met als resultaat een frisse look. In combinatie met interessante artikelen bieden wij u een leuk alternatief voor het internet.

Wat kunt u deze editie verWacHten?Columniste Martine Hafkamp schrijft over ‘goede’ koffie in ‘foute’ koffiepakken en ‘foute’ koffie in ‘goede’ koffiepakken. Is dat wel zuivere koffie? Ik weet het niet, maar gelukkig drink ik alleen thee. Ons stylingsteam heeft een bezoek gebracht aan De Lok-eend. Bij deze professionals op het gebied van teak meubilair bent u op het juiste adres.

Met de feestdagen in het vooruitzicht bereidt iedereen zich voor. Wat gaan we eten? Wat moet ik doen om er goed uit te zien? Blijf ik in Nederland of toch nog even een tripje naar het buitenland? Op al deze vragen hebben wij een passend antwoord. Met een aantal heerlijke recepten kan uw feestmaal niet meer mislukken en anders kunt u natuurlijk altijd nog terecht voor een kant-en-klaar maaltijd in uw buurtsuper. Bent u helemaal toe aan een nieuwe look en gaat een beetje make-up u lang niet ver genoeg? Dan kunt u zich aanmelden voor een gratis make-over t.w.v. EUR 1.000 bij The Stylicious Club in Naarden.

Maar ook voor de reislustigen onder ons hebben we weer een bestemming uitgezocht. Jaarlijks komen miljoenen toeristen af op deze prachtige stad aan de rivier de Moldau, die volgens velen tot de mooiste steden van Europa behoort. We hebben het natuurlijk over Praag. Praag heeft een gematigd landklimaat met kenmerken van een zeeklimaat. Zo zijn de winters fris zonder echt koud te worden en zijn de zomers warm zonder dat er periodes van langdurige hitte zijn.

Dit en nog veel meer treft u aan in deze editie van Nieuwland Living.

Ik wens u veel leesplezier

Patrick de Koning,Hoofdredacteur

abonneMentBelangstellenden voor Nieuwland Living die een nee-sticker voor reclame op de brievenbus hebben of die buiten het aangegeven verspreidingsgebied wonen, kunnen zich een jaar abonneren op dit magazine door EUR 15,00 over te maken op rekening 60.98.31.275 ten name van Rex Support BV te Rotterdam onder vermelding van Nieuwland Living en het afleveradres.

diGitaalWilt u de Nieuwland Living ook digitaal ontvangen, stuur dan een e-mail naar [email protected] en u zult na verschijning van iedere editie een link ontvangen naar de digitale online versie.

nIEuWlAndliving4

Page 5: Nieuwland Living 1 - december 2011

AMERSFOORT, LANGESTRAAT 114OVERIGE VESTIGINGEN: ALMELO . DEVENTER. DOETINCHEM.EDE ENSCHEDE . HENGELO . VEENENDAAL (NIEUW).ZEIST . ZUTPHEN

W I J Z I J N A L T I J D O P E N O P JA CHENSEN .N L

ONTDEKJAC HENSEN

Kom langs bij onze inspirerende winkels met persoonlijke service en de nieuwste trends.Nergens zoveel keuze en altijd 10 - 40% lager in prijs!

COLBERTS VANAF 79,95

DRESS SHIRT VANAF 29,95

UNI V-HALS VANAF 39,95

Bezoek onze website direct!

Page 6: Nieuwland Living 1 - december 2011

WIntERsPoRt

Wanneer oP WintersPort?Je bent duidelijk in het voordeel als je buiten het hoogseizoen op vakantie kunt gaan. Vanaf de tweede week van januari begint het echte laagseizoen tot begin februari. De krokusvakantie is het duurst, ongeacht de plaats, in de Alpen. Ben je toch afhankelijk van het hoogseizoen, dan kun je het beste de reisgidsen induiken en goed gaan vergelijken. In veel gebieden skiën kinderen tot 5 of 6 jaar bijvoorbeeld gratis. Vermijd ook de bekende locaties en probeer een appartement te boeken. Buiten de deur eten is nu eenmaal (vooral in Oostenrijk) een kostbare aangelegenheid.

kinderen en WintersPortJe kunt je kinderen geen groter plezier doen dan met ze op wintersport te gaan. Spelen in de sneeuw is een feest, sleeën is erg leuk en skiën is zowel voor het kind als voor jezelf geweldig. Eerste vereiste

Plezier en fun voor jonG en oud

Dat wintersport geen goedkope vakantie is, behoeft geen toelichting. Naast

de kosten voor verblijf en liftpas, heb je nog uitgaven voor materiaal, een

hapje en een drankje en wellicht skiles. Er zijn echter legio mogelijkheden

om betaalbaar op wintersport te gaan. Desondanks gaat slechts 8% van

de Nederlanders jaarlijks op wintersport.

voor een geslaagde wintersportvakantie met kinderen is de juiste keuze van het skigebied. Wanneer je Nederlandstalige leraren erg belangrijk vindt, dan kies je voor Oostenrijk want daar wordt veel gewerkt met Nederlandse skileraren. Voor kinderen is het overigens vaak veel belangrijker, dat er nog meer Nederlandse kinderen in dezelfde klas zitten zodat ze snel vriendjes kunnen maken. In alle skigebieden in de Alpen wordt kinderskiles gegeven en er is bijna overal kinderopvang.

tieners en WintersPortTieners gaan liever met vrienden op vakantie. Maar zolang pa nog de hoofdsponsor is, willen ze nog wel mee op wintersportvakantie. De keuze van een bestemming is nu wel anders dan toen ze nog klein waren. Skiën is hip onder de jeugd, maar sportieve tieners willen ook lekker uit hun dak kunnen gaan.

BENT U AL KLAAR VOOR DE SNEEUW?Dat skiën of snowboarden niet tot de normale dagelijkse bezigheden behoren, bewijst de spierpijn die je kunt krijgen na de eerste dag op de piste. Soms is die spierpijn zelfs zo erg, dat je bijna niet meer kunt lopen. Laat staan skiën of snowboarden. Maar als je ongeveer acht weken voor vertrek naar de wintersportbestemming begint met een gericht trainingsprogramma, dan is de kans groot dat spierpijn achterwege blijft en het vakantiegevoel toeneemt. Je hebt namelijk sterke spieren nodig om straks krachtig te kunnen bewegen en om de gewichten te stabiliseren. Vooral de knieën en heupen krijgen het zwaar te verduren tijdens de vele draaiende bewegingen die je tijdens het skiën of snowboarden maakt. De ANWB heeft hiervoor een Wintersport Fitplan opgesteld. Met deze serie oefeningen kan je direct aan de slag. Thuis of op de sportschool.

Meer informatie: www.anwb.nl/wintersport/

voorbereiding onderwerp: Fit de piste op.

nIEuWlAndliving6

Page 7: Nieuwland Living 1 - december 2011

WIntERsPoRt

Modetrends voor kinderen en tienersWintersportmateriaal zit nooit echt lekker. Je draagt immers veel kleren over elkaar, zware schoenen en dan nog die onhandige latten. Nu gaan kinderen daar vaak gemakkelijker mee om dan volwassenen, maar om ergernis te voorkomen is het toverwoord: pasvorm! Een ski die te lang is, kost kracht. Een skischoen die te klein is, doet pijn, een te grote zorgt voor blaren en levert eerder blessures op. Qua materiaal voor kinderen kun je geen concessies doen. Dit geldt ook voor kleding. Kinderen koelen relatief sneller af dan volwassenen. Goede kleding is dus een vereiste.

Voor de tieners zijn skiën en snowboarden niet alleen een sport. Het is een lifestyle. Met eigen trends en regels. Qua materiaal willen tieners dat hebben, wat precies bij hun persoonlijkheid past: twintipski’s voor de diehard freestylers en een speciaal ladiesboardje voor de dames. Ook bescherming is niet langer alleen een noodzaak, maar vooral een fashion item. De nieuwste helmen en impactshorts zien er zo gaaf uit, dat ze over de toonbank vliegen. En ook de goggle die je ogen beschermt tegen felle zonnestralen, weer en wind is een musthave.

de spelregels tijdens de wintersportOp skihellingen kan het erg druk zijn en net als in het normale verkeer zijn er vaak grote snelheidsverschillen. Zo kan een ervaren skiër met een noodgang de helling afsuizen, terwijl een beginner rustig zijn bochtjes draait om veilig beneden aan te komen.

Om alles in goede banen te kunnen leiden, zijn er sinds 1967 ‘verkeerregels’ op de pistes van kracht. Iedereen op de piste, jong en oud, ervaren en beginner, moet zich aan deze regels houden. Dus voor vertrek niet alleen conditietraining, maar ook even het geheugen opfrissen en nog eens goed naar de regels kijken.

•Rekeninghoudenmetanderen.Iedereskiërmoetzichzogedragen,dathijeenanderniet in gevaar brengt of schade berokkent.

•Beheersenvansnelheidenskistijl.Iedereskiërmoetteallentijdeoptijdkunnenstoppenof uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.

•Keuzevanhetspoor.Devanachterenkomendeskiërmoetzijnskispoorzokiezen,dathij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.

• Inhalen.Inhalenmagvanbovenofvanbenedenenvanrechtsofvanlinks,mitsopzodanige afstand, dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.

•Invoegenenweerverderskiën.Iedereskiërdiezich(weer)opeenpistewilbegevenofna een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen, dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

•Smalleplaatsen.Iedereskiërmoetvermijdenomzichzondernoodzaakopsmalleofonoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.

•Klimmenenlopen.Eenskiërdieklimtoftevoetafdaalt,magditalleenaandezijkantvan de piste doen.

•Lettenoptekens.Iedereskiërmoetdemarkeringenendebordeninachttenemen.•Verlenenvanhulp.Bijeenongevalisiedereenverplichthulpteverlenen.•Legitimatieplicht.Iedereen,getuigeofbetrokkene,verantwoordelijkofniet,moetbijeen

ongeval zijn identiteit bekendmaken.

Meer informatie: www.fis-ski.com

nIEuWlAndliving 7

Page 8: Nieuwland Living 1 - december 2011

WIntERsPoRt

FlevOnice is een ruim 50 hectare groot terrein in de polder bij Biddinghuizen. De Flevolandse klei is omgeploegd en heringericht tot een multifunctioneel vrijetijdscomplex. FlevOnice beschikt in de wintermaanden over een 5 kilo-meter lange kunstijsbaan, 400 meter kunstijsbaan en een krabbelbaan voor de allerkleinsten. Bewegen, beleven en ontspannen in een natuurlijke omgeving is waar het om draait bij FlevOnice.

Ook in de lente, zomer en herfst staat FlevOnice voor sport en ontspanning. Maak kennis met de 5 kilometer lange asfaltbaan dwars door het landschap. Ongehinderd door verkeer, kruispunten en drempels kunt u op FlevOnice uw favoriete sport beoefenen. FlevOnice is als locatie uitste-kend geschikt voor het verrijden van wedstrijden, tourritten, rally’s en vele andere doeleinden.

FlevOnice voldoet aan alle door de wet gestelde veilig-heids- en milieueisen. Hiertoe is regelmatig contact met de

WINTERSE TAFERELEN BIJ

FlevOnICeVoor de laatste Elfstedentocht moeten we alweer 14 jaar terug in de tijd

en ook met natuurijs worden we tegenwoordig zelden nog verwend. Echte

diehard schaatsfans kunnen uiteraard naar een overdekte 400-meter

baan gaan zoals De Uithof in Den Haag of De Vechtse Banen in Utrecht of

naar lokale initiatieven zoals op het Alexanderplein in Rotterdam. Er is in

Nederland echter ook een ‘echte’ ijsbaan waar je niet constant bochtjes

hoeft te draaien en met alle weerselementen te maken krijgt: FlevOnice.

gemeente Dronten en de veiligheidsdiensten: brandweer, politie en ambulance. Mocht u onverhoopt letsel oplopen dan kunt u terecht bij de EHBO in het hoofdgebouw.

dorHout MeesOp steenworpafstand van FlevOnice is Dorhout Mees gelegen. De activiteiten en arrangementen op FlevOnice laten zich ideaal combineren met de activiteiten en facili-teiten van het naastgelegen Dorhout Mees. Net als FlevO-nice staat Dorhout Mees voor sportief bezig zijn, genieten van de natuur en ontspannen in gepaste ambiance.

FlevOnice is dagelijks van 09.00 tot 21.00 geopend en de baan is goed verlicht. Voor wie zelf geen schaatsen heeft, kan ter plekke materiaal worden gehuurd. Zorg er voor dat u altijd warm gekleed bent en handschoenen en muts bijheeft. Uit veiligheidsoverwegingen mag u zonder hand-schoenen namelijk niet de baan op.

nIEuWlAndliving8

Page 9: Nieuwland Living 1 - december 2011

WIntERsPoRt

Winterbanden zijn een ‘must’ in de herfst en winter, want niet alleen bij sneeuw, maar ook in natte perioden zijn winterbanden uitermate geschikt. Dit komt door het diepere en grovere profiel dat het natte weer beter aan kan.

Bij temperaturen lager dan 7oC presteren winterbanden duidelijk beter dan zomerbanden. De samenstelling van het rubber van de winterband, ook wel compound’ genoemd, zorgt bij lagere temperaturen voor zowel meer grip als comfort. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht en wordt in het voertuigreglement dus ook geen onderscheid gemaakt tussen winter- en zomerbanden. In het buitenland geldt vaak wel een verplichting, daarom bestaat daar het risico op een boete, strafrechtelijke vervolging en (mede)aansprakelijkheid als geen gebruik wordt gemaakt van winterbanden bij winterse omstandigheden. Let daarom op de volgende zaken:•zorg dat de winterbanden bij demontage worden gemarkeerd (krijt)

volgens de positie van de banden op de auto en markeer indien nodig de draairichting. De volgende winter eventueel van voor naar achter zetten om ongelijkmatige slijtage te voorkomen. De draairichting moet niet gewijzigd worden.

•Indien de auto is voorzien van grote en brede banden is het aante raden winterbanden te kiezen in de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijpassende wielen.

•de maximumsnelheid van de winterband, aangegeven middels een codering op de zijkant van de band, dient gerespecteerd te worden door de berijder. Indien de aangegeven maximumsnelheid van de band lager is dan die van de auto, moet de maximumsnelheid van de band met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven.

•M+s banden zijn bedoeld voor modder en sneeuw. Alleen als er ook een symbool voor bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, wordt hij als winterband beschouwd. Het M+S logo vindt men tegenwoordig op alle winterbanden, op alle ‘all season’ banden en soms ook op zomerbanden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de wintereigenschappen van een band. Het sneeuwvloksymbool is daarentegen wel een indicatie voor wintereigenschappen van een band. Dit symbool geeft aan dat de band voldoet aan de minimale eisen voor gebruik bij sneeuw.

Voor wie binnenkort van plan is op wintersport te gaan, is het handig om wat van de regelgeving in de wintersportlanden te weten.

WinterbandenIn Duitsland zijn winterbanden verplicht bij ‘winterse omstandigheden’. Dit betekent, dat wanneer het weer omslaat je ze maar beter bij kunt hebben. Wie namelijk zonder winterbanden rijdt, riskeert een boete en kan bij een aanrijding bovendien aansprakelijk worden gesteld.

tiPs voor onderWeG

Waar Gaat u Heen?vijf toPbesteMMinGen Met kids:•Katschberg-Salzburgerland(Oostenrijk)•LesContaminesMontjoie-HauteSavoie(Frankrijk)•RiederalpenBettmeralp-Wallis(Zwitserland)•Seefeld-Tirol(Oostenrijk)•Claviere-ViaLattea(Italië)

vijf toPbesteMMinGen Met tieners•LaClusaz-HauteSavoie(Frankrijk)•Sulden-Zuid-Tirol(Italië)•ZillertalArena(Oostenrijk)•JungfrauRegion(Zwitserland)•Obertauern-Salzburgerland(Oostenrijk)

vijf budGetbesteMMinGen voor kooPjesjaGers•Tsjechië-SpindleruvMlyn•Turkije-UludagenErciyes•Oostenrijk-ZugspitzArena•Andorra•LesSybelles(Frankrijk)

In Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk zijn winterbanden niet verplicht. Maar wie zonder winterbanden in winterse omstandigheden betrokken raakt bij een aanrijding, kan ook daar aansprakelijk worden gesteld. NB: de winterbanden moeten om alle vier de wielen zitten!

WinterkettinGenIn sommige landen is het gedurende het winterseizoen verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben. In bijvoorbeeld Duitsland en Italië moeten sneeuwkettingen omgelegd worden bij een waarschuwingsbord.

reflectievestIn Oostenrijk en Italië is het verplicht om een reflectievest in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval moet je deze ook daadwerkelijk dragen om de zichtbaarheid te verbeteren.

MilieuboetesIn Oostenrijk is men sterk op de milieutoer. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen, dat te hard rijden wordt bestraft als een milieuovertreding. Bij een sterke luchtverontreiniging op snelwegen geldt een maximumsnelheid van 100 km/uur. Wie desondanks te hard rijdt riskeert een drie keer zo hoge boete als bij een normale overtreding.

Meer informatie: www.bovag.nl

nIEuWlAndliving 9

Page 10: Nieuwland Living 1 - december 2011

nIEuWlAndliving10

Verkoop van geheel op maat gemaakte nieuwe PC’s

Verkoop van nieuwe laptops van alle merken

Reparatie van alle merken computers / laptops

Verkoop van losse componenten / software

Verkoop van TFT-schermen

Verkoop van randapparatuur als printers & scanners

Upgrading van alle merken PC's / laptops

Overzetten bestaande documenten / foto’s / e-mail etc.

Heldere afspraken / prijzen

Uitstekende After-Sales

Installatie aan huis

GRATIS hulp op afstand via Remote Control

New Life Computers BVAl ruim 8 jaar een begrip in AmersfoortHet adres waar echte Service nog een begrip is.

Bel vrijblijvend

033 - 457 17 75voor een advies of afspraak aan huis of loop eens binnen in onze showroom aan de Albert Schweitzersingel 303 in Amersfoort.

Openingstijden:mandag t/m vrijdag 09:00 - 17:30 uurzaterdag gesloten

Daarbuiten op afspraakGratis parkeren voor de deur!

Albert Schweitzersingel 303, 3822 BV Amersfoort

[email protected]

www.newlifecomputers.nl

Leren &

werken(MBO & HBO)

Ontmoeten&

genieten

Beleven &

meedoen

Eten &

drinken

Vergaderen&

feestenwww.dekamers.nl | [email protected] | 033-2012343

Ont

wer

p M

ilou

Stee

gman

Zoveel meer dan een theater!

Page 11: Nieuwland Living 1 - december 2011

huIs & IntERIEuRTekst: Xilvania Koense

De teakspecialistvan Amersfoort!

Het is er gewoon anders dan in andere meubelzaken. De Lokeend is ronduit origineel. Dat komt zeker ook tot uiting in de vele

woonaccessoires. Men laat er zien welke combinatiemogelijkheden er zoal voorhanden zijn. Nel Jeelof, die dertien jaar geleden met echtgenoot Gelly hun kleine winkeltje aan de Hamsweg in Hoogland verruilde voor een ruimer onderkomen in Calveen, is zeer tevreden over de huidige showroom. “Van buiten ziet het er niet direct uit als een showroom, maar als je eenmaal binnen bent, dan waan je je in Indonesië”, vertelt Nel trots. En we kunnen dit alleen maar beamen. Inmiddels weten teak-liefhebbers uit heel Nederland De Lokeend te vinden.

bijzondere naaMDe Lokeend is op het eerste oog nogal een vreemde naam voor een meubelzaak. De naam doet ons eerder denken aan de jacht op eenden. Nel moet even glimla-chen. “Vroeger verkochten we veel houten lokeenden en toen mijn man zo’n 20 jaar geleden bij de Kamer van Koophandel een naam moest opgeven bij het starten van ons bedrijf koos hij heel toepasselijk deze naam.”

teaksPecialistBehalve nieuwe meubelen is er bij De Lokeend ook plaats voor unieke antieke meubelstukken. “Alle oude meubelen zijn

Wanneer u op zoek bent naar onbehandelde

teakhouten meubelen, 100% recycled teak of

White-wash meubelen, dan is een bezoek aan

De Lokeend op het bedrijventerrein van Cal-

veen in een heuse aanrader. De Lokeend heeft

namelijk niet alleen oude en nieuwe meubelen,

maar de speciaalzaak slaagt er ook in om te-

gen een redelijke prijs een sfeervol en kwalita-

tief apart product te leveren.

uniek, omdat er vroeger geen massapro-ductie was. De mensen willen tegenwoordig graag oud hout, omdat het meer leeft. Nieuw hout is zo glad en als er in nieuw hout een putje komt, dan zie je dat meteen. Bij oud hout valt dit minder op. Het zal wel zo horen, wordt er dan gedacht”, aldus Nel.

De Lokeend heeft veel aandacht voor nieuwe trends. “Onbehandeld teak is heel actueel. We hebben dit in tafels, stoelen en kasten. Verder zijn de White-wash meubelen nog altijd erg gewild. Het zijn oude meubels, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. “Ook als je liefhebber bent van meubels in deze stijl, dan kun je hier je hart ophalen. De meubelstukken zijn gemaakt van donker en onbehandeld teakhout.” Nieuw in het assortiment zijn de 100% recycled teak meubelen. Deze zijn van dik & ruw hout gemaakt en dragen voor de volle 100% het FSC keurmerk.

oriGinele Woonaccessoires“Dat wij meubelen verkopen, dat is bij veel mensen inmiddels wel bekend, maar dat we ook zulke leuke woonaccessoires hebben, weet nog niet iedereen.” Nel bezoekt elk jaar diverse beurzen voor woonaccessoires en cadeauartikelen. “Met deze producten erbij willen we een huiselijke sfeer in onze winkel creëren.”

Meer informatie: www.de-lokeend.nl

nIEuWlAndliving 11

Page 12: Nieuwland Living 1 - december 2011

Gebruikers stellen erG HoGe eisenDe gemiddelde computergebruiker van vandaag stelt erg hoge eisen aan zijn computer. Het hele gezin maakt er gebruik van. Zowel zakelijk als privé. Stond een PC voorheen slechts enkele uren per dag aan. Tegenwoordig vormt hij het centrum van veel huishoudens. Hij wordt gebruikt om te communiceren, infor-matie op te zoeken, foto’s te bewerken, spelletjes te spelen en muziek of films te downloaden. Hij moet alles kunnen wat de moderne techniek toestaat. Liefst allemaal tegelijk. Maar hoe zorgen we er nu voor dat het ook werkt?

Goed advies is Het Halve WerkDit begint volgens Ed Winters met een eerlijk advies over de juiste apparatuur. “De aanschaf van een computer die

aan de technische voorwaarden voldoet. Die het gewenste gebruik mogelijk maakt. New Life Computers helpt u bij het maken van de beste keuze.” Ruim 7 jaar verkoopt zij compu-ters, laptops en randapparatuur. New Life Computers gaat in tegenstelling tot veel andere verkopers uit van uw toepas-singen. Zij levert een totaal concept. Van advies tot instal-latie. Inclusief twee jaar garantie en een uitgebreide After Sales service.

totaal concePt: van aankooP tot onderHoudBij New Life Computers blijft het volgens Ed niet bij de verkoop van een PC. “U wilt er immers zo snel mogelijk mee aan de slag. De juiste software, een goed virusprogramma en een snelle internetverbinding zijn dan van het hoogste belang. Dat vergt veel kennis van zaken.” New Life Computers neemt u deze zorg uit handen. Zij installeert voor u een volledig werkend systeem. Een systeem waarmee u niet alleen vandaag vooruit kunt maar waarmee u ook de komende jaren probleemvrij werkt. Geen doos geleverd op locatie maar een volledig geïnstalleerde computer. Klaar voor gebruik.

tWee jaar Garantie Met 24-uurs serviceNew Life Computers is zo overtuigd van haar meerwaarde dat zij haar klanten standaard twee jaar garantie biedt. Zij doet er alles aan om te zorgen dat u krijgt wat u verwacht. En dat twee jaar lang! De aanschaf van een computer bij New Life Computers biedt u de zekerheid dat storingen snel worden verholpen. Doordat zij 24 uur per dag bereikbaar is, kan zij deze belofte ook werkelijk nakomen. Voor u een hele zorg minder. U bent niet langer van een goedaardige kennis afhan-kelijk voor het functioneren van uw computer maar maakt gebruik van een expert van New Life Computers.

hARd&softWARE

Een nieuwe of gebruikte computer aanschaffen? Veel

gebruikers zien door de bomen het bos niet meer.

De keus is enorm. Een PC of laptop is tegenwoordig

nagenoeg overal verkrijgbaar. Van bouwmarkt tot

speelgoedwinkel. Terwijl de eisen die er aan gesteld

worden met de dag toenemen. Hoe zorgt u nou dat u

een computer hebt die aan uw verwachtingen voldoet

en u niet in de steek laat?

een eind aan computerproblemen

tekst: Patrick de Koning

NEW LIFE COMPUTERS:

nIEuWlAndliving12

Page 13: Nieuwland Living 1 - december 2011

hARd&softWARE

bel of Mail voor eenvrijblijvend kennisMakinGsGesPrekWilt u meer weten over de producten en de service van New Life Computers? Bel of mail voor een vrijblijvend kennis-makingsge-sprek. Of kijk op www.newlifecomputers.nl voor de openings-tijden van de winkel.

Uw computer en stof

een eind aan computerproblemen

Veel mensen realiseren zich niet dat een computer ook onderhoud nodig heeft om storingsvrij te kunnen werken. Stof en vuil zijn bijvoorbeeld grote vijanden van onze elektronische kameraad. U heeft er waarschijnlijk geen weet van, maar uw computer fungeert naast zijn gebruikelijke taken ook nog eens als gratis stofzuiger. Niet dat de ontwerpers dit in gedachten hadden maar hij doet het toch. Het vervelende is dat de computer helemaal niet tegen stof kan. De meeste stof komt binnen door de ventilator van de computer. De ventilator zuigt lucht van buiten de systeemkast aan om de onderdelen in de computer te koelen. Helaas bevat deze aangezogen lucht vrijwel altijd stof.

De stof in de aangezogen lucht slaat neer op de onderdelen in uw computer. Stof vormt naar verloop van tijd een deken op de onderdelen. Deze onderdelen kunnen hun warmte minder goed kwijt en worden heter. Onderdelen die te warm worden gaan minder lang mee. Ook kan stof geleidende deeltjes bevatten die kortsluiting kunnen veroorzaken. De rokers onder ons hebben er nog een probleem bij. Sigarettenrook bevat chemicaliën die elektrische stroom geleiden waardoor onderdelen kunnen corroderen. Uw computer heeft een zwaarder leven dan u voor mogelijk houdt.

Ook uw muis, toetsenbord en beeldscherm hebben te lijden onder stof en vuil. Vuil belemmert na verloop van tijd het zicht op uw beeldscherm. Het toetsenbord ziet er menig uurtje toetsen ook niet okselfris meer uit en uw muis weigert na verloop van tijd dienst door opgehoopte smurrie die naar binnen wordt gehaald door de bal.

Voor het schoonmaken van de computer heeft u nogal wat spullen nodig. Ook is er met name bij het schoonmaken van de inwendige onderdelen van de computer de nodige voorzichtigheid is geboden. Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat u deze klus liever uit handen geeft.

neW life coMPuters voor:• AAnschAf vAn nieuwe en gebruikte Pc’s• Alle benoDigDe hArDwAre Als Printers, routers etc.• volleDige instAllAtie vAn softwAre en internetAAnsluiting• onhouDsProgrAmmA ter voorkoming vAn Problemen• uitgebreiD service en After sAles voorwAArDen• 24-uur Per DAg, 7 DAgen Per week bereikbAAr

nIEuWlAndliving 13

Page 14: Nieuwland Living 1 - december 2011

nIEuWlAndliving14

BOSCH CARSERVICENIJKERKERVEEN

Van Doorn & TopSinds 1920

UW ESSO 'HOOFDLEVERANCIER'

Van Doorn & Top Amersfoortseweg 103NijkerkerveenT: 033 - 257 1292www.vandoornentop.nl

Goed op weg met

Van Doorn &

Top Nijkerkerveen

Maandag-vrijdag: 06.00 - 21.00 uurZaterdag: 07.00 - 21.00 uurZondag: 09.00 - 21.00 uur

Voor al uw ESSOextra’s en bediening aan de pomp.

Deze Esso-pomp is voorzien van bediening. Dit is het gemak omniet meer zelf te tanken; dat doet Esso voor u! Toch is de benzinekorting vergelijkbaar met het goedkoopste onbemande selfservice pompstation.

* Voor auto’s met dieselmotor €49,- inclusief roetmeting.

F I A T S e r v i c e d e a l e r

APK 29,-*

Onderhoud alle merken!

AFSL AG 13VA THORST

KNOOPPUNTHOEVELAKEN

IKEAA1

A28

BERG

PAS

RON DWE G NOOR D

R ONDWE G OOS T

O UT P UT WEG

ZIE L

HO

RS

TER

WE

G

AMSTERDAM

UTR

ECH

T

BARNEVELD

NIJK

ERK

E UR OWE G

E UR OWE G

DA

RTH

UIZ

E RB

ER

G

AMERSFOORT

VALUTABO ULEVARD

HE IDEW

EG

Page 15: Nieuwland Living 1 - december 2011

ColuMn

Ik ben er nog een van Wim Kan. In mijn jeugd luisterden wij op oudejaarsavond via de radio naar zijn jaarlijkse conference. Later zaten we met z’n allen voor de zwart-wit buis en genoten van zijn commentaar op de tijd en op politici. Zo heb ik heel mijn leven conferenciers zien komen en gaan. De grote drie, Wim, Wim en Toon,

maakten plaats voor Freek en Youp en later kwamen er veel anderen bij.

Je bent daar elk jaar weer aan toe. Dat je via een grappenmaker of clown terugkijkt op het afgelopen jaar. Zaken worden in een ander daglicht gezet, vaak met een knipoog, nog vaker met een grote dosis aan humor en gein.

Op een of andere manier ga je allerlei heel belangrijke gebeurtenissen en mensen relativeren. Ik mag dat wel. Even ongegeneerd lachen om de minister-president of de koningin. Vooral Freek de Jonge heeft daarbij het talent om ook nog iets filosofisch of spiritueels te melden. Hij zoekt het een verdieping lager, dieper. Een soort van profeet die de tijd schouwt en ons helpt zaken te duiden en te interpreteren. Hij heeft weer veel leerlingen voortgebracht die op die weg verder gaan. We hebben altijd mensen nodig, of dat nu theatermakers, schrijvers of filosofen zijn, die boven de tijd uit gaan en vanaf een afstandje naar onze wereldbol kijken. Wat is daar nu aan de hand? Hoe gaan mensen met elkaar om? Waarom gaat het zoals het gaat? Waar komen die trends vandaan?

En juist in de donkere maanden van het jaar hebben we ruimte voor de boodschappen van deze nieuwe profeten. De gordijnen gaan dicht, de kaarsen aan en we sluiten onszelf een beetje op. We raken wat naar binnen gekeerd en mijmeren weg. Daar hoort zo’n oudejaarsconference bij. Met een glaasje, een appelflap en een oliebol. En na terug gekeken te hebben zien we vooruit, het nieuwe jaar in. Wat brengt 2012?

Zeker in deze bange onzekere tijden is het heel verstandig om goed te luisteren naar onze grappenmakers en clowns. Met humor houden we het vol.

jos van oord

Oudejaarsconference

nIEuWlAndliving 15

Page 16: Nieuwland Living 1 - december 2011

Gold rushshoPPIngPAGE

DIOR J’ADOREDe typische geur van Christian Dior J’Adore

is samengesteld uit diverse geurstoffen, zoals: Orchidee, roos, viool, Perzische pruim,

amaranthout, muskus, champacabloem, mandarijn, en muskus. De muskus in

J’adore werkt zeer stimulerend, eigenlijk bij alles wat je doet. J’adore van Christian

Dior is eind jaren negentig geïntroduceerd. Een bloemige, emotionele geur. Kortom

de compositie van Christian Dior J’Adore behoort tot de zacht bloemige geuren met

uitgebalanceerde, luxe geurstoffen.

Moët & chandon brut imperial MagnumWereldwijd is dit de meest verkochte en best gekende champagne. Iedere anderhalve seconde wordt ergens ter wereld een fles Moët & Chandon Brut Impérial ontkurkt. De Brut Impérial is gecomponeerd uit zo’n 150 verschillende wijnen, gewonnen uit chardonnay, pinot noir en pinot meunier en afkomstig uit alle delen van Champagne.

Michael kors horlogesDoor de jet-set uitstraling is de Michael Kors collectie zeer divers en vertaald naar zowel mannenhorloges als vrouwenhorloges. De kleur goud, parelmoer en bruin moeten je wel bevallen want dat zijn DE kleuren van de horloges die worden aangeboden. Michael Kors horloges staan bekend om hun internationale, tijd-loze en chique uitstraling. Of je nu kiest voor een gouden horloge met veel bling bling of eentje met een klassieke uitstraling, een Michael Kors herenhorloge of een Michael Kors dameshorloge, met Michael Kors horloges verdien je zeker respect van anderen voor de keuze van jouw uurwerk!

LITTLE DIVA THEEPOTSpeciaal voor de echte glamourdames is er deze fantastische gouden theepot van Little Diva. De ‘charm’ geeft de pot een extra luxe uitstraling. Combineer de theepot met ander servies van Little Diva.

nIEuWlAndliving16

Page 17: Nieuwland Living 1 - december 2011

shoPPIngPAGE

ritzenHoff cHaMPaGneGlazenKerst, Oud & Nieuw, vakanties, vrije dagen, de momenten om elkaar met geheven glas het beste te wensen, zijn straks weer talrijk. Geef die momenten extra cachet door dat met een fraai, exclusief glas te doen, een schitterend glas van het Duitse designhuis Ritzenhoff.

Paco rabanne

one MillionIn alle culturen heeft goud de verheven status en de mystieke macht van eeuwige schoonheid. One Million begint als ‘een uitnodiging tot verleiding’ met sprankelende noten van grapefruit, munt en bloedmandarijn. Vervolgens verspreidt zich een geur van rozen, kaneel en kruidige noten waardoor sensualiteit samenvloeit met mannelijkheid.

dolce Gabbana the oneDolce Gabbana The One bevat aroma’s van gember, cederhout, amber, basilicum, tabak, koriander en oranjebloesem. Door deze unieke mix ontstaat er een sensuele compositie die geschikt is voor werkelijk elke gelegenheid. Een moderne man draagt Dolce Gabbana The One, dan ook dag en nacht. Wanneer u dit parfum draagt, komt u goed voor de dag en u laat ongetwijfeld een goede indruk achter op iedereen die u ontmoet.

Paco rabannelady MillionAttendeer je omgeving op je aanwezigheid dankzij de eerste tonen van neroli en framboos. Verras met de bloemige kracht van oranjebloesem en betover de omstanders met Arabische jasmijn. Terwijl jij de deur al weer uit bent, blijft de rest verdwaasd achter in de warme tonen van patchoeli en amber.

nIEuWlAndliving 17

Page 18: Nieuwland Living 1 - december 2011

Het eerste cupcake recept dook in 1828 op. Dit recept stond in een kookboek van Eliza Leslie, dit was een Amerikaanse vrouw die een deel van haar leven in Engeland doorbracht. In die tijd werd op Engelse deftige theekransjes, naast het

gebruikelijke kopje thee, ook een gebakje in de vorm van een thee-kopje gepresenteerd. Deze eerste cupcakes werden vaak gebakken in een kopje of een ramekin, wat een mogelijke verklaring van hun naam kan zijn. Mensen vonden namelijk dat een gewone cake een erg lange baktijd had en deden daarom het beslag in cups (theekopjes) waardoor het cakeje sneller klaar was.

Een andere theorie is dat men vroeger een cup (theekopje) gebruikte om de ingrediënten af te meten zonder dat er een weegschaal aan te pas kwam. Het was dus een enorme tijdsbesparing bij het bereiden van het beslag. In die tijd werd namelijk alles gewogen en hoewel nog steeds niet duidelijk is waar de naam cupcake precies is ontstaan, is wel duidelijk dat ze aan de basis heeft gestaan van de huidige methode van meten van ingrediënten (in afmeting i.p.v. gewicht). De meeste cupcakes worden gemaakt van een combinatie van boter, suiker, bloem en eieren. Ten bate van coeliakiepatiënten worden tegenwoordig ook cakejes gemaakt op basis van rijstmeel. Al naar gelang van de beschikbare producten en

de creativiteit van de bakker zijn er tientallen varianten mogelijk. Combinaties met fruit, (sap van) citrusvruchten, chocolade en drank zijn niet ongewoon. Vooral voor kinderen worden cupcakes vaak versierd. Hierop zijn bijna eindeloos veel variaties mogelijk.

cuPcake versus MuffinOok een muffin is een klein gebakje dat meestal in een papieren bakje zit. Toch zijn er verschillen tussen de cupcake en de muffin. Om te beginnen de vorm. Een cupcake is een klein cakeje. Het is dan ook de bedoeling dat het cakeje rijst tot aan het randje van het papieren bakje en niet eroverheen. Dit is bij een muffin wel de bedoeling. De muffin heeft een paddenstoelvorm en rijst tot ver boven de rand van het papieren bakje. Een tweede verschil is de structuur van de gebakjes. Een cupcake heeft echt de structuur van een cake, terwijl een muffin meer een broodachtige structuur heeft. Ook zit er in het beslag van een muffin vaak een extraatje als rozijnen, chocola, noten of stukjes appel. Bij cupcakes is dit niet het geval. Deze cakejes krijgen vaak wel een topping gemaakt van boter, poedersuiker en kleurstof of jam. Verder worden ze vaak nog versierd met bijvoorbeeld hartvormige snoepjes, kleine gekleurde balletjes of spikkels.

Culinair

In Nederland zijn cupcakes sinds een aantal jaar

enorm populair, het cakeje ontbreekt op geen enkele

high tea en vervangt soms zelfs het ouderwetse stuk

taart.

Cupcakes

nIEuWlAndliving18

Page 19: Nieuwland Living 1 - december 2011

Recept

voorbereidinGVerwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt, blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag. Haal de boter en eieren tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag. Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.

MInI MARshMAlloW CuPCAkEs

instructieDoe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in één keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg nu één voor één de eieren toe. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd. Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd. Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag.

Vul de bakvormpjes tot 1/3 vol met beslag. Doe nu in elk bakvormpje een halve mini marshmallow (een hele als je standaard cupcakes maakt). Duw voorzichtig de marshmallows in het laagje beslag. Vul nu het bakvormpje tot 2/3 verder vol met beslag. De marshmallow is niet meer zichtbaar. Het is belangrijk dat je de cupcakes nu direct in de oven zet, zodat het beslag niet gaat rijzen. Bak de cupcakes op 170 graden voor ongeveer 20 minuten in de oven. Mini cupcakes zijn sneller gaar, dus houd het even goed in de gaten! De marshmallow zal helemaal smelten en een goudgeel crispy laagje op de cupcakes vormen. Laat de cupcakes op een rekje goed afkoelen.

Maak intussen de frosting. De roomboter (op kamertemperatuur) mix je met de mixer op middelhoge snelheid luchtig. Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe, en blijf steeds mixen met de mixer op middelhoge snelheid tot een luchtige en smeuïge frosting. Voeg als laatste het water toe. Mix alles nog eens goed door elkaar. Voeg kleurstof toe om de frosting een mooie kleur te geven. Gebruik een druppeltje en spatel dit door het beslag. Houd de spuitzak, hier voorzien van een jumbo tip dichte ster, loodrecht op de cupcake en maak een swirl op de mini cupcakes. Om het geheel helemaal af te maken decoreer je de swirls met sanding sugar voor een mooie sparkle!

Ingrediënten

voor MiniMaal 24 crisPy Mini cuPcakes• 125 gram roomboter

op kamertemperatuur• 125 gram kristalsuiker• 125 gram zelfrijzend bakmeel• 2 eetlepels melk op

kamertemperatuur• 2 ( grote) eieren op

kamertemperatuur• mini marshmallows

voor de frostinG• 250 gram roomboter

op kamertemperatuur• 250 gram poedersuiker• 2 eetlepels heet water• kleurstof• gekleurde sanding sugar

kijk voor meer ideeën en recepten op www.cupcakerecepten.nl.

nIEuWlAndliving 19

Page 20: Nieuwland Living 1 - december 2011

BEAuty&WEllnEss

The Stylicious Clubtekst: Patrick de Koning

fascinatie voor Hair extensionsDe fascinatie voor Hair en Beauty hair extensions (haartoevoegingen) begon bij Nathalie Soesman meer dan twintig jaar geleden op de middelbare school. Omdat ze zelf niet over een weelderige haardos beschikte, probeerde ze tien jaar lang alle soorten hair extensions uit die er op de markt kwamen en ontpopte zich uiteindelijk als specialist die een ruime kring van kennissen en relaties van aankoop en inzetadvies voorzag. Na haar HBO-opleiding ging Nathalie als bladmanager werken bij het luxe lifestyle maandblad Talkies Magazine. Daar kwam ze in contact met Leco van Zadelhoff, de alom bekende sterrenvisagist. Deze attendeerde Nathalie Soesman op een nieuwe hair weaving techniek die werd toegepast door Djarling een luxe kapperszaak op de P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

Nathalie was meteen onder de indruk van dit product waarbij echt haar doormiddel van een zeer dun vlechtje (de hair weaving techniek) geplaatst wordt. Door de grote draagvlakte en omdat alles wordt gedaan met naald en draad (dus zonder verhitting) is deze methode niet schadelijk voor het haar. De methode werd ook al door gerenommeerde fashion-sites en stylistes als beste methode voor het zetten van hair extensions uitgeroepen. Deze techniek inspireerde Nathalie zodanig dat ze besloot zich te gaan professionaliseren in hairweaving. Na verscheidene opleidingen in binnen- en buitenland was voor Nathalie de tijd rijp om alle kennis en ervaring in te zetten in een eigen onderneming waarin haar idealen om vrouwen en mannen met haarproblemen te helpen met veilige technieken en topkwaliteit producten.

In 2010 opende ze op de aansprekende locatie in het Arsenaal in Naarden Vesting, The Stylicious Club. Hier biedt ze thans hairweaving (hair extensions) van de hoogste kwaliteit en met een nog verder verbeterde methodiek voor het inzetten. Nathalie durft dan ook gerust uit te spreken dat The Stylicious Club zich tot de kwalitatieve top van Nederland rekent als het op hair extensions aankomt. Maar er is meer: Nathalie wil namelijk met The Stylicious Club haar klanten een compleet programma ‘semipermanente cosmetische verfraaiingen’ aanbieden. Deze One Stop Shop filosofie heeft haar ertoe gebracht specialisten in huis te halen voor wimper extensions (wimperverlenging), permanente make-up, spray tanning (bruin zonder zon of zonnebank maar met een natuurlijke vloeistof die tussen de 5 en 10 dagen blijft zitten), Botox en Injectables en Beauty workshops. In de toekomst wil Nathalie het aanbod nog verder uitbreiden.

The Stylicious Club in Naarden is een luxe beautysalon die gespecialiseerd is in semipermanente cosmetische verfraaiingen. The Stylicous Club is gevestigd in het Arsenaal in Naarden Vesting van Jan des Bouvrie. The Stylicious Club streeft ernaar om een brede range van specialistische luxueuze topkwaliteit hair- en beautyproducten en diensten te bieden. Het aanbod bestaat thans uit het verkopen en inzetten van Hair Extensions, Wimper Extensions, Spray Tanning, Botox/Injectables en Permanente Make Up. In de toekomst zal het aanbod uitgebreid worden met meer behandelingen. Bij The Stylicious Club is gekozen om alleen met ervaren professionals te werken en is er veel aandacht besteed aan veiligheid, hygiëne, ethiek (privacy), inrichtingseisen en bedrijfsvoering. The Stylicious Club wil zich verder onderscheiden door toegewijde persoonlijke service in een trendy hippe en inspirerende entourage.

nIEuWlAndliving20

Page 21: Nieuwland Living 1 - december 2011

BEAuty&WEllnEss

Zin in een nieuwe look? Meld je dan nu kosteloos

aan voor de exclusieve lezersaanbieding van The

Stylicious Club in Naarden-Vesting en maak kans

opeenmake-overterwaardevan€EUR1.000.De

make-over bestaat onder meer uit Hair Extensions,

Permanente Make-Up, Spray Tanning en Wimper

Extensions.

Meedoen is siMPelStuur je naam en adresgegevens per e-mail naar:[email protected] en je doet automatisch mee.

voorWaarden:• Deelnemermoetminimaal18jaarzijn;• Uitalleaanmeldingenwordtéénwinnaargekozen.• Overdeuitslagwordtnietgecorrespondeerd;• RexMagazineskaniedereenuitsluitenvandeelnamezonderopgaafvanreden;

• Dewinnaarwordttijdensdemake-overgevolgddooreenfotograaf en journalist om de ervaringen vast te leggen. Dit wordt gepubliceerd in de maart-editie van de Amersfoort Livings.

• Deelnemersgeventoestemmingvoorhetontvangenvaninformatie van The Stylicious Club per e-mail.

lezersaanbieding

tHe stylicious clubHaalt jetset trend naar ‘t GooiThe Stylicous Club in Naarden Vesting introduceert Feather Extensions, de laatste hype onder de jetset in de VS. Feather Extensions zijn gekleurde bundeltjes veren die in het haar worden bevestigd en vormen een opvallende, stijlvolle haaraccessoire. Met deze uitbreiding van het productaanbod laat The Stylicous Club weer zien dat ze als specialist in haarmode en semipermanente cosmetische verfraai-ingen de toon zet in het Gooi.

‘iedereen Met stijlMoet featHerHead Worden’Nathalie Soesman, oprichtster en eigenaresse van The Stylicious Club volgt de trends in de VS op de voet en wist meteen dat de Feather Extensions ook in Nederland een hit zouden worden. “Ik volg de Hair en Fashion trends in de VS op de voet. Toen ineens celebs als Beyoncé, Hillary Duff, Kesha en Jennifer Love Hewitt in de spotlight verschenen met veren in hun haar, dacht ik meteen, dit is zo leuk, dit gaat groot worden. Ik ben meteen op zoek gegaan naar een leverancier, maar dat viel niet mee. Door de grote vraag waren de veren overal uitverkocht. Uiteindelijk is het me dan toch gelukt, maar de aantallen zijn beperkt en de vraag is groeiende. Ik ben dan ook gestart met het opzetten van mijn eigen productielijn. Iedereen met stijl moet een ‘featherhead’ worden, daar gaan we voor!”

tHe stylicious club kooltjesbuurt 1

1411 rz naarden-vestinG t 035-6943272

W WWW.tsclub.nl

nIEuWlAndliving 21

Page 22: Nieuwland Living 1 - december 2011

nIEuWlAndliving22

Specialist

op het gebied van sanitair en tegels

Sanitair Tegels 3D OntwerpMagnesiumweg13, 3812 PW Amersfoort tel: 033-4944929 www.hoekbadkamers.nle-mail: [email protected]

tandheelkundig centrumAMERSFOORT VATHORST

voor een stralende lach

•Volledigporseleinenkroneninéénuurklaar

•Orthodontiedoororthodontist

•Blekenvantanden

•Cosmetischebehandelingen

•Ultramoderneapparatuur(o.a.cerecsysteem)

•Pijnlozebehandelingen

•Implantologiedoorimplantoloog

Nieuwe patiënten zijn welkom!Ga voor meer informatie naar www.tcamersfoortvathorst.nl

Markenhaven 42 | 3826 AC Amersfoort | www.tcamersfoortvathorst.nl

0334790263

Page 23: Nieuwland Living 1 - december 2011

ColuMn

In de opkomende economieën wordt de middenklasse steeds omvangrijker. Deze middenklasse heeft meer te besteden en gaat daarom steeds vaker vlees of vis eten. Het aantal dieren dat hiervoor geslacht of gevangen moet worden neemt toe. Daardoor is er ook steeds meer vee- en visvoer nodig. Dit is één van de redenen

waarom de prijzen van voedselgrondstoffen (zoals soja, maïs, graan) de laatste jaren flink gestegen zijn. En dit gaat nog wel even door als we goeroe Jim Rogers mogen geloven. Volgens hem zijn de boeren immers de Ferrari-rijders van de toekomst…

Naast vlees en vis gaat de middenklasse in opkomende economieën ook steeds meer en vaker koffie consumeren. Ieder jaar stijgt de koffieconsumptie wereldwijd met circa twee procent. Hierdoor is de koffieprijs de afgelopen tien jaar ruim verdrievoudigd. In de landen waar de koffieboon geoogst wordt, worden steeds meer koffiebonen gebruikt voor de binnenlandse consumptie en is er minder beschikbaar voor de export naar het Westen. Uit de cijfers van de International Coffee Organization (ICO) blijkt bijvoorbeeld dat in Brazilië vorig jaar 39,8 procent van de oogst lokaal geconsumeerd werd tegenover 28,4 procent in 2002. In Vietnam was dit in 2010 8,6 procent versus 4,5 procent in 2002. In Colombia steeg de consumptie vorig jaar naar 36,0 procent van 23,7 procent in 2002. Naast een lager beschikbaar volume voor de export, steeg de koffieboonprijs ook door beperkte voorraden, misoogsten en speculatie op de koffieprijs.

Als gevolg van de gestegen koffieboonprijs staan de marges van Westerse koffie-producenten onder druk. Zo maakte Sara Lee, producent van ondermeer Senseo en Douwe Egberts, onlangs bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat de marges blijven verkrappen ondanks het feit dat de verkoopprijs van hun koffie ook verhoogd is. Vooral vorig jaar steeg de prijs sterk. Over 2011 is de prijs vrijwel onver-anderd, hoewel in de eerste maanden van dit jaar deze wel fors hoger werd. Maar sinds er signalen zijn dat de wereldeconomie vertraagt, is de koffieprijs weer gedaald tot het (hoge) niveau van ultimo 2010.

Naast ‘gewone’ koffie kennen we sinds een aantal jaar ook de ‘fairtrade’ koffie. Hierbij kopen bepaalde koffieproducenten met ‘ethisch handelen’ hoog in het vaandel hun koffie rechtstreeks van de boeren en wordt de tussenhandel uitgeschakeld. Zo kunnen de koffieboeren een betere prijs krijgen voor hun bonen. Ook omdat de fairtrade inkoper de boeren die zich aansluiten bij de coöperatie een minimumprijs garandeert. Afgelopen zomer bleek dat de aanvoer van fairtrade koffie echter in de problemen kwam. Als gevolg van de hoge koffieprijs verkopen de boeren namelijk hun bonen liever aan commerciële opkopers dan aan hun eigen fairtrade coöperatie. De geboden minimumprijs, ver van tevoren afgesproken en niet aangepast aan de prijs-vorming op de vrije markt, is hiermee overbodig geworden. Ook bij de boeren in landen als Peru, Bolivia en Indonesië gaat immers winst boven principe.

Zo kan het gebeuren dat nu ‘goede’ koffie in ‘foute’ koffiepakken terecht komt. En andersom. Want ook de fairtrade organisatie heeft zijn verplichtingen met afnemers. Daarom moeten zij noodgedwongen koffie afnemen van de niet bij de fairtrade coöpe-ratie aangesloten ‘foute’ boeren en komt er ‘foute’ koffie in de ‘goede’ koffiepakken van fairtrade bedrijven. Volgt u het nog? Welke u dus ook drinkt, ‘fout’ of ‘goed’, helemaal zuiver is de koffie niet meer. Maar laat u het u er niet minder om smaken!

KoffieMartine HafkaMP is directeur van fintessa verMoGensbeHeer uit baarn en scHrijft coluMns over financiële zaken voor diverse tijdscHriften en Websites. daarnaast is zij reGelMatiG te gAst in het rtl7-ProgrAmmA business class van Harry Mens.

www.fintessa.nl

ZUIVERE

nIEuWlAndliving 23

Page 24: Nieuwland Living 1 - december 2011

RECEPt

WIttE ChoColAdEtRuffElsHapje / Bereiden 40 minuten, wachten 330 minuten / 25 stuks

kRuIdIgE PoMPoEnsoEPVoorgerecht / Bereiden 10 minuten, wachten 90 minuten / 4 personen

gERoostERdE AARdAPPEltjEsBijgerecht / Bereiden 10 minuten, wachten 25 minuten / 4 personen

bereiden• Snijd de gember in plakjes.• Breng de slagroom met de gember aan de kook.• Neem van het vuur, dek af met een deksel en laat minimaal 30 minuten

trekken.• Breng de room weer aan de kook, neem van het vuur en los de pure chocolade,

de oploskoffie en de boter erin op onder voortdurend roeren.• Laat afkoelen tot kamertemperatuur, verwijder de gember en zet afgedekt met

een deksel 4 uur in de koelkast.• Bekleed de bakplaat met bakpapier.• Vorm met behulp van 2 theelepels balletjes van circa 11/2 cm doorsnee

(quenelles) van het pure chocolademengsel.• Schep ze op het papier.• Zet de bakplaat in de vriezer en laat de balletjes in 30 minuten hard worden.• Past de plaat niet in de vriezer, gebruik dan een groot bord.• Smelt de 2 soorten witte chocolade samen au bain-marie.• Neem de bakplaat uit de vriezer en doop de balletjes pure chocolade met

behulp van twee vorken in de gesmolten witte chocolade.• Doe dit snel, anders blijft er donkere chocolade achter.• Zet de truffels in de koelkast en laat ze nog 30 minuten uitharden.• Bestrooi licht met poedersuiker.

bereiden• Halveer de pompoen en schep de zaden

en de draderige binnenkant eruit met een lepel.

• Snijd de helften in parten en snijd de schil eraf.

• Snijd het vruchtvlees in blokjes.• Verhit de olie in een soeppan en voeg

de pompoen, paprika, courgette, bosui, knoflook, chilipeper en tijm toe.

• Bak 5 minuten op middelhoog vuur.• Voeg 1 liter water en de bouillontabletten

toe en breng aan de kook.• Laat 15 minuten koken.• Pureer de soep met de staafmixer en breng

op smaak met peper en zout.• Lekker met bruin brood met pesto.

bereiden• Verwarmdeovenvoorop200°C.• Snijd de ongeschilde aardappelen in

de lengte in dunne parten.• Doe de olie, de knoflook en de

rozemarijn in een kom.• Voeg de aardappelparten toe en

meng met het oliemengsel.• Spreid de aardappelparten uit over

een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met het zout en bak ze in circa 20-25 minuten goudbruin.

• Schep halverwege om.

Ingrediënten

Ingrediënten

Ingrediënten

• 1 stuk gember van 4 cm, geschild• 1 bekertje slagroom (125 ml)• 150 g pure chocolade 72%, grof gehakt• 1 tl espresso oploskoffie• 50 g boter, op kamertemperatuur• 200 g witte chocolade• 200 g witte chocolade met rice crispies• Poedersuiker

Materialen• Bakpapier

• 1 pompoen• 3 el olijfolie• 2 rode paprika’s, in stukken• 1 courgette, in stukken• 1 zakje bosui (3 stuks)• 2 tenen knoflook, fijngesneden• 1 tl chilipeper• 1 bakje tijm alleen de blaadjes• 2 groentebouillontabletten

Materialen• Staafmixer

• 600 g aardappelen iets kruimig, schoongeboend

• 4 el olijfolie• 1 teen knoflook, geperst• 2 tl gedroogde rozemarijn• 2 tl grof zeezout

Materialen• Bakpapier

nIEuWlAndliving24

Page 25: Nieuwland Living 1 - december 2011

RECEPt

VARkEnsRollAdE MEt knoflook En toMAAtHoofdgerecht / Bereiden 30 minuten, wachten 80 minuten / 6 personen

PEREnsCRoPPInoDrankje / Bereiden 10 minuten / 4 personen

koffIEtulBAndNagerecht / Bereiden 20 minuten, wachten 60 minuten / 10 personen

bereiden• Prik met een puntig mes circa 15 inkepingen van 3 cm diep in de rollade,

gelijkmatig verdeeld over het vlees.• Snijd de inkepingen in de gaten van het netje, zodat het netje heel blijft.• Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd grote tenen in de lengte doormidden.• Vul de inkepingen met de knoflook, de tomaat en de rozemarijn.• Bestrooi royaal met peper en zout.• Verhit de boter in de vuurvaste braadpan of een koekenpan en braad het vlees

in 6 minuten rondom bruin.• Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast als u de rollade niet meteen gaat braden• Laat de rollade in circa 30 minuten op kamertemperatuur komen.• Verwarmdeovenvoorop150°C.• Bak het vlees in de oven in de braadpan of een ovenschaal in circa 45 minuten gaar.• Lepel na 30 minuten het bakvet over het vlees en bestrijk de bovenkant met

een kwastje met de crema di balsamico.• Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.• Verwijder het netje en snijd de rollade in plakken.

bereiden• Zet de glazen 10 minuten in de vriezer.• Doe ondertussen het ijs in een mengkom.• Laat 5 minuten staan zodat het ijs

iets zachter wordt.• Meng met een mixer op de laagste

stand de prosecco en een scheutje wodka er beetje bij beetje door.

• Neem de glazen uit de vriezer en schenk de perenscroppino in de glazen.

• Serveer met een rietje.

bereiden• Zorg dat alle ingrediënten op

kamertemperatuur zijn.• Verwarmdeovenvoorop170°C.• Klop met een mixer de boter met de

basterdsuiker en een mespunt zout licht en luchtig.

• Voeg één voor één de eieren toe.• Mix de oploskoffie erdoor.• Zeef de bloem met het bakpoeder en klop het luchtig door het beslag.• Roer op het laatste moment de melk erdoor.• Schep het beslag in de vorm.• Zet deze in het midden van de oven en bak in 40- 45 minuten goudbruin en gaar.• Neem uit de oven en laat 15 minuten rusten.• Leg een bord omgekeerd op de tulband en keer deze om.• Laat volledig afkoelen.• Mix de mascarpone met de espresso of koffie, de kaneel en de poedersuiker.• Snijd de cake horizontaal doormidden.• Verdeel de mascarpone over de onderste helft en zet de bovenkant er weer op.• Bestrooi met poedersuiker.

Ingrediënten

Ingrediënten

Ingrediënten

• 1 varkensfiletrollade (circa 900 g)• 1 bol knoflook• 1/2 potje zongedroogde tomaten (à

195 ml)• 1 bakje rozemarijn (15 g), alleen de naalden• 75 g boter• 6 el crema di balsamico (flesje

150 ml)

Materialen• Vuurvaste braadpan of ovenschaal

(20 x 30 cm)

• 1 bak perensorbetijs (375 g)• 1/2 fles prosecco (mousserende

wijn, a 0.75 liter)• 1/2 fles wodka

Materialen• Cocktailglazen, rietjes

• 150 g boter• 150 g lichtbruine basterdsuiker• 3 eieren• 2 el espresso oploskoffie• 150 g bloem• 1 el bakpoeder• 4 el melk• 1 bakje mascarpone (roomkaas, 250 g)• 3 el koude espresso

of sterke koffie• 1/2 tl kaneel• 4 el poedersuiker + extra om te

bestrooien

Materialen• Tulbandvorm, ingevet met boter

Bron: Allerhande. Alle ingrediënten voor de bovenstaande recepten zijn verkrijgbaar bij uw lokale Albert Heijn vestiging.

nIEuWlAndliving 25

Page 26: Nieuwland Living 1 - december 2011

De Tsjechische hoofdstad Praag is gelegen aan de rivier Moldau en eigenlijk herontdekt sinds de Fluwelen Revolutie in 1989. Praag is door de eeuwen heen vaak de dans

van oorlogen en bombardementen ontsprongen waardoor de stad een veelheid aan goed bewaarde, historische gebouwen telt. U kunt een bezoek brengen aan een opera, concert, musical of een voorstelling van de bijzondere Laterna Magica. Op culinair gebied schotelt de Boheemse keuken u smakelijke gerechten voor en voor de gezelligheid kunt u terecht in één van de talrijke kroegen of wijnbars die Praag rijk is. Maar ook voor de toerist die gewoon wil flaneren langs de winkels is Praag een goede keuze.

beziensWaardiGHedenPraag wordt door velen gezien als het grootste openluchtmuseum ter wereld en staat in zijn geheel onder bescherming van de Unesco. Kleine steegjes, parken en oude paleizen zijn de basis van de charme van deze stad. Een mix van goti-sche kerken, renaissance paleizen en barokke gebouwen bepaalt het stadsbeeld van de roman-tische sprookjesstad. Het beeld wordt gevormd door de Burcht, die vooral tijdens de avond en nacht trots pronkt en het Praagse stadsbeeld domineert. Ook het stadhuis, de Karelsbrug, het gouden straatje en de Joodse wijk Josefov zijn zeker een bezoek waard.

De eyecatcher van Praag is toch wel het Kasteel van Praag. De burcht staat zelfs in het Guinness Book of Records vermeld als grootste paleizencomplex ter wereld. Binnen in dit indrukwekkende complex vindt u onder meer de Sint-Vituskathedraal, waarvan de bouw in 1344 begonnen is en pas in 1929 voltooid is. De burcht is een ‘must’ om te zien en dient zeker boven aan uw lijstje te staan van te bezoeken bezienswaardigheden.

Eén van de bekendste monumenten van Praag is de Karelsbrug. Het is de oudste brug over de Moldau en tot 1842 zelfs de enige. Vroeger lag de brug er als toegang tot de stad en tegenwoordig verbindt de Karlsbrug alle historische bezienswaardigheden van de stad. Op de brug kunt u voor van alles terecht. Van truien tot kettinkjes en karikatuurtekeningen. De sfeer tijdens de oversteek over de Moldau gaat vaak onder muzikale begeleiding, want vele straatmuzikanten brengen hier vrolijke deuntjes ten gehore. ‘s Avonds is het uitzicht vanaf de brug over de rivier bijzonder romantisch.

Het astronomische uurwerk is alleen overdag te zien. De toeristen komen massaal naar het stadsplein om het bijzondere uurwerk te bekijken. U vindt het stadhuis op het Oude Stadsplein. Op dit plein staat ook het standbeeld van Jan Hus, één van de Praagse helden. Hij was priester en professor en als biechtvader verbonden aan het Koninklijk Hof. Hij durfde het aan het katholieke gezag aan te bekritiseren en werd daarvoor in 1415 ter dood veroordeeld. In de prachtige huizen rond het plein woonden voorheen belangrijke figuren. Tegenwoordig is het echter het duurste gedeelte van Praag. Er zijn nu voornamelijk winkels of dure restaurants gevestigd.

WinkelenVoor elk wat wils en in iedere prijs- en kwaliteitsklasse. Dat is winkelen in Praag. Marionetten en Boheems glas zijn de souvenirs die toeristen mee naar

REIzEn

Praag is de hoofdstad en tevens de grootste

stad van de Centraal-Europese republiek

Tsjechië. Praag wordt door velen beschouwd

als één van de mooiste steden van Europa

en het historische stadscentrum staat zelfs

op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het

is dan ook de op vijf na meest toeristische

stad van Europa. De Gouden Stad, zoals

de bijnaam van Praag luidt, ligt aan de

rivier de Moldau.

PraagGOUDEN METROPOOL AAN DE MOLDAU

nIEuWlAndliving26

Page 27: Nieuwland Living 1 - december 2011

REIzEn

Praaghuis nemen. Maar Praag heeft de winkelfanaat nog veel meer te bieden.Praag telt diverse markten. U kunt er van alles kopen, zoals groente, fruit, vis, bloemen, kleding etc. Natuurlijk vindt u in Praag ook vlooienmarkten, waar u met de leukste aanwinsten thuis kunt komen. Tijdens Pasen en Kerst zijn er bovendien speciale markten. Op zondagmorgen is een bezoek aan de markt in het Spartastadion in Praag 6, niet ver buiten het centrum, de moeite waard. Hier wordt van alles verkocht. Van televisies en merkkleding voor lage prijzen tot sigaretten, drank en worst. Andere markten in Praag zijn de markt bij de fontein, Karlovo námestí Market en de Praag markt.

Met maar liefst zes verdiepingen is Kotva het grootste warenhuis van Praag. Een ander warenhuis is Tesco, het op één na grootste warenhuis. Oorspronkelijk heette dit warenhuis Máj en was het de trots van de communistische groothandelsindustrie. Tesco biedt een zeer volledig aanbod en de supermarkt op de benedenverdieping is zeer geliefd bij de Pragenaars.

uitGaanPraag staat niet echt bekend als uitgaansstad. Toch telt Praag een hoop discotheken. Er is een bloeiend nachtleven en vooral voor de toeristen is het relatief goedkoop. Houd er wel rekening mee, dat wanneer u het erg laat maakt, het openbaar vervoer niet meer rijdt. Daarnaast is Praag bij uitstek een bestemming voor een culturele invulling van uw avonden. Praag is beroemd vanwege zijn toneelopvoeringen en klassieke concerten. Voor kleine musicals kunt u terecht in muziektheater Karlín Het nationaal Marionettentheater is het beste marionettentheater van Praag. Het nationaal Theater vindt u in de gouden koepel over de Moldau en in de Praagse Staatsopera kunt u genieten van Aïda tot het Zwanenmeer.

In Laterna Magica spelen acteurs een voorstelling voor een groot bioscoopscherm. In de jaren ’50 van de vorige eeuw begonnen de Tsjechen te experimenteren met een combinatie van theater en film. Deze unieke combinatie van muziek, bewegende beelden en toneel werd voor de eerste keer vertoond op de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Sinds 1983 bevindt zich ‘Laterna Magika’ in de ‘Nieuw Scène’ naast het Nationaal Theater.

eten & drinkenPraag is een paradijs als het gaat om lekker eten en drinken. Er zijn vele restaurants te vinden met verschillende internationale keukens. Een waarschuwing is wel op zijn plaats voor de Boheemse keuken: vet, zout en vooral veel.Een typisch Praagse lunch is Boheems rundge-braad met knoedels en een versgetapt biertje. Ook aan kroegen ontbreekt het niet. Uiteraard behoor je daar bier (pivo) te drinken, want dat is de nationale drank van de Tsjechen. Bij voorkeur drinken de Tsjechen dit uit grote literpullen in een tempo waar je bang van wordt.

kliMaatPraag behoort tot de warmste en droogste plekken van Tsjechië. De stad ligt in een bekken van een aantal rivieren, zoals de Moldau, de Ohre en de Elbe. Daardoor is de Tsjechische hoofdstad gedeeltelijk beschut tegen de wind en de regen. De gemiddelde temperatuur in juli is 19,5 graden Celsius en in januari -0,5 graden Celsius. Ook het neerslagcijfer is heel laag, namelijk 486 mm, daarmee is Praag droger dan de Franse hoofdstad Parijs, waar gemiddeld per jaar zo’n 600 mm regen en sneeuw gemeten wordt.

bereikbaarHeidPraag is uitstekend te bereiken met het vliegtuig, toerbus, train en met eigen vervoer. Hotels zijn er alle prijsklassen beschikbaar. Op internet en via uw reisbureau zijn diverse stedentrips naar Praag te boeken. Wie een bezoek wil brengen aan deze metropool kan het hele jaar terecht.

nIEuWlAndliving 27

Page 28: Nieuwland Living 1 - december 2011

UitagendauItgAAn

Achtste groepers huilen niethet wel en wee van groep 8Hoewel ze al dik in de twintig zijn, spreken Joep en Elise elke vijf jaar af op het plein van hun oude basis-school. Om herinneringen op te halen aan hún groep 8: het jaar waarin ze met de hele klas op kamp gingen, de Cito-toets moesten doen en heftige ruzies keihard werden uitgevochten. En het jaar van het spannendste voet-baltoernooi ooit. Maar vooral het jaar waarin hun klasgenootje Akkie ernstig ziek werd.zondag 8 januari 2012ICoontheater, Amersfoort

eén plus één plus éénIn de bovenzalen van het Mondriaanhuis worden kunstwerken gepresenteerd van drie kunstenaars die hun sporen verdiend hebben in de beeldende kunst. Wim Biewenga, Carel Blotkamp en Tilman hebben met elkaar gemeen dat ze zich op een bijzondere manier verhouden tot Mondriaan en tot de abstracte kunst. dinsdag 11 oktober 2011 t/m zondag 15 januari 2012Mondriaanhuis, Amersfoort

WINTERPRET AAN DE LIEVE VROUWEKERKHOFVijf weken lang kun je weer heerlijk schaatsen op de ijsbaan aan de Lieve Vrouwekerkhof. Zoals ieder jaar zijn er weer bijzondere activiteiten zoals schoolschaatsen, ijshockey, winterproef (verschillende landen presenteren zich rond de ijsbaan met dans, zang maar vooral hun winterse eetcultuur) en een spectaculaire Kerstmannenloop.Vrijdag 2 december 2011 t/m zondag 8 januari 2012lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort

christmas in concertdeep river QuartetThe Deep River Quartet brengt u met het swingende ‘Christmas In Concert’ in de perfecte kerststemming door op eigen wijze te putten uit het tijdloze assortiment van kerstklassiekers. Daarnaast hoort u hoogtepunten uit hun nieuwe reguliere show ‘Make Over’. U verlaat het theater geheid met een glimlach van oor tot oor.Woensdag 21 december 2011de flint theater, Amersfoort

RIO AAN DE EEMNa een zomer om snel te vergeten is er de wekelijkse transformatie van Zandfoort tot Rio aan de Eem. Onbezorgd dansen en swingen. Bij nacht en ontij, op het strand aan de Eem is de herfst altijd mijlen ver weg.donderdag 22 december 2011kleine koppel 20/21, Amersfoort

firma rieks swartejip en janneke, de familiemusicalIn 2012 worden de twee leukste kinderen van Nederland zestig. Daarom stappen Jip en Janneke, maar ook vader, moeder, Takkie en Siepie uit de boekjes om een heerlijke, feestelijke familiemusical neer te zetten. De prachtige illustraties van Fiep Westendorp krijgen een mooie plek in de musical, laat dat maar aan Firma Rieks Swarte over.Woensdag 4 januari 2012de flint theater, Amersfoort

nederlands jeugdMusical theaterOORLOGSWINTERNa het bioscoopsucces ziet het bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw nu ook als musical het levenslicht. ‘Oorlogswinter’ neemt ons mee naar de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Dirk, de buurjongen van de bijna zestienja-rige Michiel, vertelt dat hij met een paar andere verzetsjongens het distributiekantoor wil overvallen. Wanneer Dirk wordt opgepakt, raakt Michiel betrokken bij de gevaren van de oorlog.zondag 8 januari 2012de flint theater, Amersfoort

nieuwjaarsreceptiemet live muziekTraditiegetrouw zien wijkgenoten en relaties van De Kamers elkaar in ons pand met een glaasje en live muziek om elkaar een goed Nieuwjaar te wensen. Iedereen is welkom, of u nu een trouwe fan van De Kamers bent of hier nog nooit bent geweest. Een glaasje bubbels, lekkere hapjes en goede muziek bieden we u graag aan. Overige drankjes zijn voor eigen rekening. Het Jazzteam zorgt met een speciaal optreden dat u het jaar swingend kunt beginnen.zondag 8 januari 2012de kamers, Amersfoort-Vathorst

klaas van der eerdenbreedbeeldIn zijn nieuwe programma ‘Breedbeeld’ brengt cabaretier Klaas van der Eerden een razendsnelle combinatie van alles wat hij kan, maar ook dingen die hij niet eerder deed. Er staat u zang, impro, dans, stand-up, piano, dwarsfluit, hiphop en conference te wachten en ‘subtiele verdieping die zorgt voor een prettige verwarring’, zoals Het Parool over zijn vorige programma ‘Schwalbe’ schreef. Het wordt entertainment van een groot talent, dat maar één doel heeft: de zaal te laten schudden op haar grondvesten!Woensdag 18 januari 2012de flint theater, Amersfoort

Foto

: © C

arol

ine

Schr

öder

nIEuWlAndliving28

Page 29: Nieuwland Living 1 - december 2011

uItgAAn

Maarten van roozendaalDE GEMENE DELER (TRY-OUT)a de theatertournee Heimwee naar de Hemel waarin Maarten van Roozendaal samen met Paul de Munnik repertoire van dode zangers vertolkte, speelt Van Roozendaal zijn eigen nieuwe werk in de voorstelling De Gemene Deler. Vanachter zijn piano deelt Van Roozendaal in dit programma zijn poëtische, cynische, liefdevolle en vileine liederen weer schaamteloos met zijn publiek. Brutaal op zoek naar de eenvoudige, allesomvattende vraag: wat bindt ons en wat drijft ons uit elkaar?

In De Gemene Deler verbaast Van Roozendaal zich over de toenemende dwang ons aan elkaar aan te moeten passen. “Samen staan we sterk en samen zijn we een, maar als we straks samen allemaal dezelfde zijn, zitten we samen toch maar een beetje in ons eentje”. Een man, zijn piano, zijn stem en zijn publiek. Kortom: Uw Gemene Deler, Maarten van Roozendaal.Vrijdag 9 maart 2012de kamers, Amersfoort-Vathorst

internationaal danstheaterPUUR BARBAARSHet Internationaal Danstheater bestaat vijftig jaar. Een mooi moment om terug te blikken, maar vooral ook om vooruit te kijken. Regisseur Jos Groenier is gevraagd een energieke voorstelling te maken, die heden en verleden verbindt. ‘Puur Barbaars’ wordt dan ook een confrontatie tussen jong en oud, tussen vernieuwing en traditie. De voorstelling biedt een kleurrijk overzicht van vijftig jaar Internationaal Danstheater: een wisselwerking van korte fragmenten, wervelende groepsdansen, traditionele folklore en hedendaagse choreografieën.zaterdag 28 januari 2012de flint theater, Amersfoort

DE KAMERVLOER OPTerug van weggeweest! De afleveringen van De Kamervloer op, met een combinatie van pure improvisatiescènes (bekend van televisie ‘De Vloer Op’) en theatersport, zijn inmiddels een begrip in Amersfoort. Uitdagende en hilarische scènes die alle kwaliteiten vergen van de acteurs, versterkt met ingrediënten die u als publiek mag toevoegen. Naast improvisatie worden ook beroemde filmscènes vertoond en nagespeeld door de acteurs, waarbij u als publiek op de regisseursstoel mag zitten.Vrijdag 20 januari 2012de kamers, Amersfoort-Vathorst Fo

to: ©

Jaap

Ree

dijk

los Muziektheaterlijf on stageLOS bestaat uit vier eigenzinnige meiden, die hun eigen losse talenten gebundeld hebben. De groep bestaat sinds 2006 en werd in 2009, na het behalen van de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival, uitgeroepen tot Meest Veelbelovend Talent door humorTV van de VARA. Lijf On Stage is de eerste avondvullende voorstelling van LOS Muziektheater.Vrijdag 27 januari 2011de kamers, Amersfoort-Vathorst

Piet Piraaten het geheim van de verzonken stadAlle hens aan dek? Of misschien toch maar beter niet! Want dit keer varen de piraten uit met een duikboot, voor een onvergetelijk avontuur onder water. In ‘Piet Piraat en het Geheim van de Verzonken Stad’ leidt de betoverende stem van zeemeermin Arivle de piraten naar de verzonken stad Atlantis. Zij zetten daarmee hun duikboot op het spel. Zetten ze ooit weer voet aan wal? En lukt het ze om Arivle te redden? Tijdens dit theateravontuur gaan jullie het allemaal meemaken en in de wonderlijke wereld onder water zie je, dankzij je 3D-bril, vissen, dolfijnen en andere zeedieren van heel dichtbij!zondag 12 februari 2012de flint theater, Amersfoort

nIEuWlAndliving 29

Page 30: Nieuwland Living 1 - december 2011

A

BC

H

SR

M

v

T

W

VERkooPInfoRMAtIE

Auto’ssEAt Bakker AmersfoortAmsterdamseweg 55, Amersfoortt 033-4600080W www.seatbakker.nl

Van doorn & top nijkerkerveenAmersfoortseweg 103, Nijkerkerveent 033-2571292W www.vandoornentop.nl

Bouwmarktkarwei Amersfoort-VathorstEuroweg 97, Amersfoortt 033-2588157W www.karwei.nl

Coaching & TrainingPlayceLaan van Vollenhove 2915, Zeistt 030-8893112W www.playce.nl

Computersnew life ComputersAlbert Schweitzersingel 303, Amersfoortt 033-4571775W www.newlifecomputers.nl

CommunicatieadviesRex supportMarinus van Elswijkkade 14, Rotterdamt 010-4764372W www.rexsupport.nl

Huisliftenthyssenkrupp EncasaVan Utrechtweg 99, Krimpen aan den IJsselt 0800-5003W www.droomlift.nl

MeubelbouwMeubel- en Interieurbouw AmersfoortMuiderkade 3, Amersfoortt 06-13574288W www.m-iba.nl

Meubilairjoost West shopStadsring 176, Amersfoortt 033-7074646W www.joostwest.nl

Modejac hensen MannenmodeLangestraat 114, Amersfoortt 033-4633990W www.jachensen.nl

Restaurantshey!PannenkoekZijpenberg 22, Amersfoortt 033-4943224W www.heypannenkoek.nl

Sanitairsanitair- & tegelhandel Van den hoekMagnesiumweg 13, Amersfoortt 033-4944929W www.hoekbadkamers.nl

Schuifdeurenschuifdeurentotaal.nlWielewaalstraat 19, Amersfoortt 06-49684954W www.schuifdeurentotaal.nl

Tandheelkundetandheelkundig Centrum Amersfoort VathorstMarkenhaven 42, Amersfoortt 033-4790263W www.tcamersfoortvathorst.nl

Teak Meubilairde lokeendAriane 22, Amersfoortt 033-4560376W www.de-lokeend.nl

vermogensbeheerfintessaParkstraat 5, Baarnt 035-5431450W www.fintessa.nl

voedingde EekhoornHoofdweg 54, Ederveent 0318-573439W www.de-eekhoorn.com

WoninginrichtingVan WiefferenHogeweg 45, Amersfoortt 033-4721605W www.vanwiefferen.com

BeDRIjvenINDEX

nIEuWlAndliving30

Page 31: Nieuwland Living 1 - december 2011

Haal meer uit je huiswww.formido.nl/amersfoort

Formido Amersfoort(Wijk Liendert)

Wielewaalstraat 19Tel.: 033 - 475 20 43

Deze actie is alleen geldig bij:Voor een vrijblijvende offerte kunt u mailen naar: [email protected]. Vraag naar de plaatsingsvoorwaarden in de vestiging.

Gratis plaatsing/montagebij aankoop van al onze luxeschuifdeur/ wandsystemen

20%Korting*of gratis montage/plaatsing

bij aankoop van al onze

luxeschuifdeur- en wandsystemen

*Geldig tot 31 januari 2012.

U kunt nu zelf kiezen

Page 32: Nieuwland Living 1 - december 2011

[email protected]

ThyssenKrupp Encasa Life in motion.

Een huis heeft vele gezichten maar slechts één persoonlijkheid, namelijk die van de mensen die het tot leven brengen. Wij bij ThyssenKrupp Encasa bedenken, ontwerpen en voeren uw HE7 Huislift uit met in gedachten dat deze deel uitmaakt van dit meest persoonlijke plekje in uw leven.

Welkom thuis.

Bel gratis 0800-0228882

Huislift HE7