Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

40
NIEUWE VESTE SEPTEMBER 2013 T/M JANUARI 2014 Bij Nieuwe Veste kun je meer! MUZIEK BEELDEND THEATER DANS SCHRIJVEN CURSUSSEN & LESSEN

description

Nieuwe Veste is het centrum voor de kunsten in Breda. We bieden cursussen in de disciplines Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven. Nieuwe Veste is er ook voor voorstellingen, exposities, workshops en concerten. Bovendien verzorgen we cultureel aanbod voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en bieden we bso-aanbod in samenwerking met Kober kindercentra. Deze brochure geeft een indruk wat je van Nieuwe Veste kan verwachten. Cursussen en lessen in vogelvlucht, aangevuld met reacties van enthousiaste cursisten en docenten. Achterin deze brochure staat een volledig overzicht van cursussen en lessen van september 2013 t/m januari 2014. In het najaar komt er een nieuwe brochure uit met het aanbod vanaf januari 2014. Wil je meer informatie?Kijk dan op www.nieuweveste.nl.

Transcript of Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Page 1: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

NIEUWEVESTE

september 2013 t/m januarI 2014

Bij Nieuwe Veste kun je meer!

MuziekbeeldendTHeATeRdAnsscHRijven

cuRsussen & lessen

Page 2: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Alge

Lees-wIjzerDeze brochure geeft een indruk wat je van Nieuwe Veste kan verwachten. Cursussen en lessen in vogelvlucht, aangevuld met reacties van enthousiaste cursisten en docenten. In het hart van deze brochure staat een volledig overzicht van cursussen en lessen van september 2013 t/m januari 2014. In het najaar komt er een nieuwe brochure uit met het aanbod vanaf januari 2014. Wil je meer informatie? Kijk dan op www.nieuweveste.nl.

proef!De cursussen van Nieuwe Veste zijn ingedeeld in drie categorieën: kennismaking, regulier en specials. Wil je even snuffelen aan een onder-werp of techniek? Kijk dan bij onze kennisma-kingscursussen. Onder ‘specials’ vind je zowel verdiepingscursussen als aanbod dat zich op iets speciaals richt.

Beginner of gevorderde, jong of oud, samen of individueel? Er is voor iedereen iets te kiezen bij Nieuwe Veste!

Nieuwe Veste is het centrum voor de kunsten in Breda. We bieden cursussen in de disciplines Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven. Nieuwe Veste is er ook voor voorstellingen, exposities, workshops en concerten. Bovendien verzorgen we cultureel aanbod voor het basisonderwijs, het voort-gezet onderwijs en bieden we bso-aanbod in samenwerking met Kober kindercentra.

nIeuweveste

AlgeMene infoRMATie

inschrijven

Inschrijven voor lessen en cursussen kan

vanaf de Open Dagen op 25 en 26 mei

2013. Voor de instrumentale en vocale

lessen muziek kun je je het hele jaar door

inschrijven!

vernieuwde website

Nieuwe Veste heeft de website geüpdatet.

Je kunt nu nog gemakkelijker de cursus

zoeken die bij jou past. En als je de ideale

cursus hebt gevonden, schrijf je dan

direct online in!

volg ons!

Wil je op de hoogte blijven van al het

Nieuwe Veste Nieuws? Abonneer je op

onze digitale nieuwsbrief of volg ons op

Facebook en Twitter (@nieuweveste).

vakanties 2013-2014

Tijdens de vakanties zijn er meestal geen

lessen en cursussen. Kijk voor een actueel

overzicht van de openingstijden en

-dagen voor 2013-2014 op onze website

nieuweveste.nl.

cursussen of lessen?

Les of cursus? Wat is het verschil? Lessen

zijn doorgaande, meerjarige leertrajecten

zoals de individuele muzieklessen en

hebben een vast tarief. Cursussen zijn

leertrajecten die zijn afgebakend in tijd,

meestal 6, 10, 15 of 30 lessen.

10

20

Nieuwe veste02

conTAcTgegevens

nieuwe veste

Postbus 1951

4801 bz breda

bezoekadres

Molenstraat 6

4811 gs breda

T(076) 5299600

www.nieuweveste.nl

[email protected]

volg ons op facebook en Twitter!

fotografie: erik boot en Willem blauw

ontwerp: smidswater

(Alle prijzen en informatie in deze brochure zijn

onder voorbehoud van fouten en wijzigingen.)

Page 3: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

nIeuweveste Inhouds-

opgave nieuWe vesTeeen onbegrensd aanbodJe kunt bij Nieuwe Veste kennismaken met alle kunst-vormen, van zang tot schilderen. En we bieden nog veel meer.

Muziek van Renaissance tot danceMuziek raakt, geeft plezier, brengt ontspanning. Samen met anderen of in je eentje. In vele muziekstijlen: van klassiek tot pop, rock, jazz en wereldmuziek.

beeldendontwikkel je creatieve ideeën en breng ze tot levenCreativiteit zit in iedereen. Kies je voor tekenen, schilderen, ruimtelijk werken, design of kunstbeschouwing?

foTogRAfievan druk op de knop naar controle over je beeldFotografie is meer dan techniek. Het gaat over kijken en zien. En over creativiteit.

digiTAle MediAvan (beeld)consument naar producent

Wie beeldtaal begrijpt en creatieve mediaproducten kan maken, heeft een streepje voor. Een goed idee is minstens zo belangrijk als de techniek.

THeATeRdoe alsof en durf!Samen spelen, samen een voorstelling maken, je krijgt er energie van!

MusicAlzingend dansen, spelend zingen en dansend spelen Musical is theater om te zien, te horen en te voelen!

dAnsAvontuur en plezierHoe vertaal je een gevoel in beweging zonder woorden te gebruiken? Plezier is het vertrekpunt voor een avontuurlijke reis door het danslandschap!

scHRijvenvan idee naar verhaal, gedicht of blogHet is een kwestie van verzinnen… en beginnen. Of andersom.

cAPsvoor mensen met een verstandelijke beperkingOp je eigen manier aan de slag: spelen, doen en maken.

1616

19

20

24

26

04

06

10

13

14

2206

26

Inhoud 03

Page 4: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

een

Nieuwe Veste houdt niet van hokjes. Daardoor kun je bijvoorbeeld in één cursus kennismaken met muziek, theater, dans en beeldende kunst. Op deze pagina’s lees je meer over alle bijzondere vormen van samenwerking en wat je naast het reguliere aanbod nog meer kan doen bij Nieuwe Veste.

onbegrensdaanbod

ConCerten, exposities en nog veel meer!Buiten onze lessen en cursussen bieden we onze cursisten een podium om hun talenten te laten zien. Deelnemen aan programma’s en concerten tijdens de Vesteconcerten, Cultuurnacht, Kulturele Amateurmanifestatie (KAM), exposities, Breda Photo, 39 graden festival, Jeugdtheaterdagen, Jazz festival, en nog veel meer. Het kan allemaal bij Nieuwe Veste. Daarnaast zijn er regelmatig voor-speelavonden en treden onze ensembles, bands en koren op. Zowel binnen Nieuwe Veste als daarbuiten op bijzondere en zelfs internationale locaties. Kortom, ook dit seizoen weer voldoende data om in je agenda

te noteren! Zie onze website voor actuele informatie over concerten, exposities en andere optredens van cursisten en docenten.

KINDErEN 6-9 JAAr

proeven in de proeftuinWeet je nog niet goed wat je wil? Doe dan een jaartje alles! Speciaal voor de jonge starters: vijf lessen beeldend, vijf lessen theater, vijf lessen muziek, vijf lessen dans en een af-sluitend blok waar alles samen komt in een presentatie. Het lesprogramma bestaat uit korte opdrachten en elke les ontdek je weer iets nieuws. Er is een rode draad die door het hele programma loopt. Hierdoor blijft de proeftuin een eenheid. Ideaal om zo van elke

‘kunst’ te proeven. En smaakt het naar meer? Kies dan volgend jaar een hele cursus!

KINDErEN 8-12 JAAr

vestetuin: bso met kunst en muziekVestetuin is een kunst-bso met een eigen ruimte bij Nieuwe Veste. Hier maakt je kind kennis met cultuur en kunst. Deze bijzondere vorm van buitenschoolse opvang wordt aan-geboden via Kober kindercentra. Deze bso is ook voor kinderen die nog geen opvang af nemen bij Kober. Voor vervoer tussen school en Nieuwe Veste wordt gezorgd. Meer informatie: www.kober.nl.

nIeuwe veste

Nieuwe veste04

Page 5: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

en nog veeL meer!

WWW.nieuWevesTe.nl

een

nieuwe veste op loCatieNieuwe Veste wil kinderen en jongeren in de wijk in contact brengen met kunst en cultuur. Op diverse plaatsen in Breda is ons aanbod te vinden. Daarnaast bieden we in overleg met onderwijs en kinderopvang naschoolse activi-teiten in wijken. Kijk voor meer informatie op: www.nieuweveste.nl.

Daarnaast kan je op diverse dependances in de stad cursussen van Nieuwe Veste volgen: ’t Klooster (Jack van Gilsplein 1, Bavel), The Loads (Industriekade 5), De Stilte (Markendaalseweg 75).

NIEuWE CursussEN

van Comedy aCting tot foto-graferen met je smartphoneGa creatief op weg met je smart phone of kies voor de cursus fotograferen met je smartphone. Lekker lachen? Neem een hilarische duik in de wereld van comedy acting. Voor (her)startende musici op diverse instrumenten is er de korte cursus comeback/Try out. En de cursus klei animatie laat de analoge en digitale wereld samenkomen. Wil je veel beweging? Ga naar High-heels/videoclip dansen! Alle nieuwe cursussen zijn te herkennen aan .

workshopsNieuwe Veste organiseert workshops op maat. Leuk voor een bedrijfsuitje, jubileum of kinderfeestje! Meer informatie? www.nieuweveste.nl > maatwerk

lenteCursussen!Nieuwe Veste biedt na het reguliere cursusseizoen, in mei en juni, diverse korte cursussen beeldend, theater, dans en schrijven. De ideale manier om kennis te maken met ons aanbod. Voor meer informatie zie www.nieuweveste.nl.

verhuur van ruimteOnze Concertzaal, Theaterzaal en Balletzaal zijn ideaal voor concerten, presentaties of lezingen. Vanzelfsprekend bieden we ook professionele geluids-, projectie- en verlichtingsfaciliteiten. Meer informatie? www.nieuweveste.nl > verhuur

een onbegrensd aanbod 05

Page 6: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: bram de brouwer (10)

woonplaats: breda

les bij nieuwe veste: trombone

“Ik wilde al zó lang trombone spelen,

dus toen ik 8 werd, was ik helemaal

gelukkig! Ik speel vaak met een cd

mee, dat is heel leuk. Het was ook

mooi toen ik mee mocht spelen met

112 trombones op het jazzfestival.”

muzIekNieuwe veste06

Page 7: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Muziek raakt, ontroert, geeft plezier, brengt ontspanning. Soms maakt het je verdrietig, of stil, soms vrolijk of opgewonden. De muziekdocenten van Nieuwe Veste helpen je om je creativiteit te ontwikkelen met je instrument of stem. Samen met anderen of in je eentje. In vele muziekstijlen: van klassiek tot pop, rock, jazz en wereldmuziek. Van renaissance tot dance en van singer-songwriter tot DJ-techniek. In het midden van de brochure vind je een overzicht van onze muzieklessen en -cursussen, ensembles, koren en bands. Daar vind je ook een overzicht van alle instrumenten die je bij Nieuwe Veste kan bespelen, met de daarbij behorende docenten.

HOE WErKT HET?

individueel én samenJe kunt (individuele) lessen volgen in het instrument van jouw keuze. Elk instrument heeft zijn eigen beginnersleeftijd. Gemiddeld ligt deze op 6 à 7 jaar. Je leert je instrument kennen en noten lezen. Je docent helpt je met oefeningen en tegelijkertijd leer je leuke liedjes spelen. Muziek is ook bedoeld om samen te spelen. In een ensemble, orkest, harmonie, fanfare, bigband, pop/rock band of jazztrio is altijd wel een mogelijkheid om samen te spelen. Twijfel je over wat bij jou past? Mail, bel of kom langs bij Nieuwe Veste. Onze muziekdocenten kunnen je goed adviseren!

renaIssance

tot dance

van

WIE gEEFT Er LEs?

liefde en passie voor muziekOnze docenten geven les, helpen en begelei-den. Bovendien zijn ze zelf musicus en kennen het podium maar al te goed. Maar belangrijker: ze brengen hun liefde en passie voor muziek over op onze leerlingen. We begrijpen dat iedereen anders is en houden daar rekening mee.

VEEL mOgELIJKHEDEN VOOr KINDErEN

jong beginnen met muziekNieuwe Veste gelooft in jong beginnen met muziek. Daarom kun je bij Muziek op schootal samen met jouw kind (0-3 jaar) genieten van

een muzikale cursus. In de speeltuin (4-6 jaar) leren kinderen alles over ritme en melodie. Spelenderwijs ontwikkelen ze muzikaal ge-voel. Bij speel Wijs ‘muziektrein’ (6-7 jaar) en speel Wijs ‘instrumentencaroussel’ (7-8 jaar) maken kinderen kennis met verschillende muziekinstrumenten. Dit is een goede manier om erachter te komen welk instrument het beste aansluit bij de interesse van het kind.

spECIALs

ComebaCk en try out: altijd al eens willen proberen…Nieuw dit seizoen zijn twee kortlopende cursussen voor volwassenen die twee keer

muzIek 07

Page 8: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: Cato van vliet (14)

woonplaats: breda

les bij nieuwe veste: zang (musical)

“Ik vind het heerlijk! Ik zing de hele

dag, altijd, maar bij zangles is het de

enige keer dat ik echt écht zing.”

Nieuwe veste 0908

Page 9: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

muzIek

in het seizoen voor een periode van 10 weken worden aangeboden. comeback is bedoeld voor volwassenen die vroeger muziek hebben gespeeld, dit een hele tijd niet meer hebben gedaan en toch weer de kriebels krijgen. Try out is voor volwassenen die vroeger altijd al graag een instrument wilden leren bespelen, maar hier nooit aan toe zijn gekomen.

roCkstation en the loadsRockstation is een onderdeel van de afdeling muziek. De docenten van Rockstation zijn gespecialiseerd in pop/rock, jazz, latin en wereldmuziek. De instrumentale en vocale lessen van Rockstation kan je volgen in het hoofdgebouw (Molenstraat 6), The Loads

(Industriekade 5) en ‘t Kraaienest (Tweeschaar 12). Daarnaast is The Loads , Playground for Urban Culture, een werkplek voor jongeren. Daar houden we ons bezig met onder meer dj-techniek, beatcreaten/Producen en bandcoaching workshops, maar ook met breakdance, Hiphop, High Heels en Popping.

10-urenkaartHeb je als gevorderde muziekleerling behoefte aan coaching of bijscholing, individueel of in een groep? Maak dan gebruik van de 10-urenkaart. Meer informatie over dit les systeem is op te vragen bij je docent of via [email protected].

meer muzIek?

WWW.nieuWevesTe.nl

09

naam: joël groman (36)

leeftijd: 36

woonplaats: rotterdam

geeft les: beatcreaten/producen

“Er is altijd te weinig tijd als ik lesgeef.

Er is zoveel te vertellen en te vragen!

Door enthousiasme van mijn leerlin-

gen kan ik heel veel overbrengen.”

Page 10: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: desiree van den bogaard (46)

woonplaats: breda

Cursus bij nieuwe veste:

fotografie 2e jaar

“Je leert écht kijken. Bijvoorbeeld naar

lichtval. Soms zit ik op de fiets en denk

ik: ‘Had ik nu mijn camera maar bij me.’

Het is ook leuk om te zien wat anderen

doen met dezelfde opdracht.”

beeLdend

Nieuwe veste 1110

Page 11: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

IdeeënCreativiteit zit in iedereen. Een cursus Beeldend bij Nieuwe Veste helpt je ideeën te ontwikkelen en deze tot leven te brengen. Kies je voor tekenen, schilderen, ruimtelijk werken, design of kunstbeschouwing? Of volg je liever een cursus digitale media of fotografie? Kijk dan achterin dit hoofdstuk voor een beschrijving. De afdeling Beeldend is gevestigd in de monumentale vleugel van Nieuwe Veste, een prachtig gebouw dat kunst ademt. Het gevarieerde cursusaanbod biedt mogelijkheden voor elke leeftijd en op ieders niveau.

HOE WErKT HET?

voor iedereen de juiste CursusEerst even de sfeer proeven? Volg dan een korte kennismakingscursus (aangegeven met een ‘K’ bij de cursusnaam). En heb je de smaak te pakken, dan kun je uit ons brede aanbod je eigen meerjarige programma samenstellen. Er is voor ieder wat wils. Nieuwe Veste biedt cursussen aan op beginners-, vervolg- en gevorderdenniveau (B, V of G). Bovendien kun je kiezen voor onze Specials (S), zoals het zelfstandig werken in een ateliergroep. Wat je ook kiest, altijd staat jouw creatieve ontwikkeling centraal. En heb je een vraag of wil je advies? Mail, bel of kom even langs bij Nieuwe Veste. We helpen je graag om een cursus te zoeken die bij jou past!

WIE gEEFT Er LEs?

samen Creëren en realiserenAlle docenten die bij Nieuwe Veste werken, zijn professionele kunstenaars en hebben hun eigen specifieke kwaliteiten. Zij leren je precies de benodigde vaardigheden én stimuleren je om beeldtaal te ontwikkelen. Er is veel aandacht voor het maakproces, maar je bespreekt ook het werk van bekende kunstenaars en van medecursisten. Het ontmoeten van andere deelnemers is dus niet alleen plezierig, maar ook inspirerend! Bij een aantal cursussen behoort bovendien een excursie of werkdag tot het programma. En wil je jouw werk echt tot leven laten komen en delen met anderen? Nieuwe Veste organi-seert regelmatig tentoonstellingen, zowel in ons pand als daarbuiten. Een mooi voorbeeld is de steeds groter wordende expositie van cursistenwerk naar aanleiding van het jaar-thema in de laatste maand van het cursusjaar.

KENNIsmAKINg

voor kinderen, jongeren en volwassenen

kinderenVanaf 6 jaar kun je al deelnemen aan Proef-tuin (Beeldend, Theater, Dans en Muziek) en jeugdatelier. Een gevarieerd en leerzaam lesaanbod, waarin echte kunstenaars de fijne kneepjes van het vak doorgeven. Niet alleen tekenen en werken met klei komen aan bod, maar de kinderen gaan ook aan de slag met minder bekende materialen en technieken, zoals textiel, metaal en etsen. Nieuw in ons aanbod is een serie korte kennismakings-cursussen voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Onder de noemer Proeven van… leer je in 6 weken meer over fotografie, creatief denken, schilderen, computerkunst en portret boetseren. En ben je tussen de 9 en 12 jaar, dan valt er nog meer te kiezen, zoals: Teken - schilder - drukwerkplaats, keramiek: draaien en handvormen, Textiel is alles, computerkunst voor kids, Animatiefilm en Tekenen!

beeLdend

tot Leven

breng jecreatIeve

beeldend 11

Page 12: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

jongeren Naast succesvolle cursussen als Tekenen! en Mode-atelier zijn er twee nieuwe korte combinatiecursussen: beeld en media (fotografie en videoclips) en klei-animatie. In beide cursussen komen analoge en digitale werelden samen. Je wordt begeleid door twee gespecialiseerde docentkunstenaars en deel-nemers bepalen gezamenlijk het programma.

volwassenen Durf jij de stap te zetten om jouw ideeën tot leven te brengen? Nieuwe Veste biedt interes-sante kennismakingscursussen (6, 10 of 15 weken) voor volwassenen, zoals oriëntatie-cursus kort, leren van …frida kahlo, keramiek en porselein of breien en haken voor de winter. In deze lessen gaat het vooral om het ‘leren kijken’. Je begint met het ont-wikkelen van vormgevoel, maakt kennis met eenvoudige technieken en onderwerpen, en gaat schetsen en experimenteren met beeld en materialen. Je ervaart dat iedereen de

opdracht op zijn eigen manier uitvoert en dat inspireert. Tijdens de cursussen ontdek je waar jij goed in bent. En wil je advies over jouw ontwikkeling? Vraag het onze docenten!

rEguLIEr

meerjarige keuzemogelijkhedenNieuwe Veste heeft een breed aanbod van beeldende cursussen. Dit zijn enerzijds algemene cursussen waarvan het programma meerdere jaren kan worden gevolgd, zoals Tekenen/schilderen/grafiek, Ruimtelijk vormen, keramiek en edelsmeden. Ander-zijds zijn er cursussen gericht op bekende onderwerpen of technieken, zoals landschap schilderen. Deze nieuwe dagcursus, die zich in het leslokaal en de buitenlucht afspeelt, is voor alle niveaus interessant. Specialist Roel Monster behandelt zowel de basistechnieken als de persoonlijke interpretatie. Laat jij je liever leiden door vrijheid, expressie, toeval en avontuur? Dan is schilderen: experimentele vormen geknipt voor jou.

Kijk op onze website voor meer cursussen en informatie!

spECIALs

voor wie ziCh wil verdiepenOnze Specials zijn heus niet alleen voor gevorderden. Wat dacht je van de populaire cursus Thema: de mens. Je begint met het bestuderen van een model en zoekt verdieping via schilderen en tekenen, maar ook via collages waarin je verschillende elementen van je modeltekeningen gebruikt. Andere cursus-sen uit onze categorie Specials zijn: klassiek stilleven, modern vertaald, Textiel: beeld vormen en Rakustoken. Tot de Specials horen ook de Ateliers. Deze zijn bedoeld voor gevorderde deelnemers. Je deelt het lokaal met mensen die begrijpen waar je mee bezig bent. Zelfstandig werken wordt afgewisseld met feedback van een begeleider die af en toe langs komt. Wil je alles weten over de Specials? Bezoek dan onze website!

naam: dorry franken (54)

woonplaats: breda

geeft cursus: teken-schilder-

drukwerkplaats

“Ik hecht grote waarde aan een

gezellige sfeer in mijn les. Daarnaast

stimuleer ik kinderen anders te

kijken naar gewone dingen, om

ze zo te brengen tot verbeelding

en verwondering.”

Nieuwe veste 1312

Page 13: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: karien olde hengel (60)

woonplaats: breda

Cursus bij nieuwe veste: keramiek

“Ik vind het heerlijk om met mijn

handen te werken. Ik experimenteer

en leer technische dingen die wel of

juist niet kunnen. Door in een groep

te werken stimuleer en inspireer je

elkaar.”

Iedereen fotografeert. Een druk op de knop, heel eenvoudig. Maar hoe maak je een goede foto? Fotografie is meer dan techniek. Het gaat over kijken en zien. En over creativiteit. Fotografie is een krachtig medium dat de wereld beïnvloedt. Denk aan nieuws en reclame. In de cursussen Fotografie van Nieuwe Veste leer je hoe je de foto-grafische beeldtaal kunt gebruiken. Op verschillende niveaus, voor verschillende doelen. Een belangrijk onderdeel van onze cursussen is de werkbespreking, waarin de resultaten van opdrachten uitgebreid worden besproken. Zo leer je niet alleen van de docent, maar ook van andere cursisten.

fotografIevan druk op de knop naar controLe over je beeLd

KENNIsmAKINg

fotograferen met je smartphoneEr wordt steeds meer gefotografeerd. In deze korte cursus word je geen volleerd fotograaf, maar leer je bewuster te kijken en ontdek je de fotografische mogelijkheden van de smart-phone. Compositie, standpunt, licht, tips & tricks, do’s & don’ts. Ook komt aan bod hoe je de beelden kunt bewerken met eenvoudige software (apps) én de mogelijkheden van (jouw) beelden in de digitale wereld (internet).

rEguLIEr

een goede mix van theorie en praktijkFotografie bij Nieuwe Veste bestaat uit een programma van drie jaar. En elk jaar bestaat uit 30 lessen. Het eerste jaar (beginners) staat in het teken van ontdekken. Je leert werken met je camera, maar ook over de inhoud (waar gaat de foto over) en vormgeving. Het is een mix

beeldend 13

Page 14: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

HOE WErKT HET?

voor iedereen toegankelijkDe cursussen Digitale Media worden aange-boden op instapniveau zodat iedereen kan meedoen. Dus ook als je nog geen ervaring hebt met digitale media of creatieve proces-sen ben je van harte welkom! Het is alleen vereist dat je kunt omgaan met de computer. We gebruiken laagdrempelige programma’s die vaak standaard op computers zijn geïnstal-

Bloggen, twitteren, filmpjes op YouTube zetten – ben jij mediawijs? Leren om-gaan met digitale media wordt steeds belangrijker. En wie beeldtaal begrijpt en creatieve mediaproducten kan maken, heeft een streepje voor. Computers, smartphones, internet en apps zijn prachtige hulpmiddelen om je creativi-teit te ontdekken en ontwikkelen. Een cursus Digitale Media helpt je daarbij op weg. Bij Nieuwe Veste leer je niet alleen de benodigde computer-vaardigheden, maar ga je meteen aan de slag. Een goed idee is minstens zo belangrijk als de techniek. Je leert de benodigde vaardigheden en kunt media op een creatieve manier gebruiken. Door verschillende cursussen achter elkaar te volgen, bepaal je zelf jouw leertraject.

dIgItaLe medIa

van (beeLd) consument naar producent

van theorie en praktijk. Via opdrachten van de docent vergroot je spelenderwijs je vaardig-heden als fotograaf. Ook de basis van beeld-bewerken met Photoshop Elements komt aan de orde. Het tweede jaar biedt verbreding en verdieping. En in het derde jaar ligt de nadruk op persoonlijkheid en zelfstandigheid. Dit laatste jaar sluiten we af met een grote expositie op een prominente plek in Breda.

spECIALs

verder ontwikkelen als fotograafAls je de basis van fotografie beheerst, kun je een keuze maken uit onze Specials, zoals Portret-, landschap- en geënsceneerde fotografie. Nieuw dit jaar zijn Photoshop elements voor fotografen en lightroom, een combinatie van een beheer-, beeldbe-werkings- en presenteerprogramma voor fotografen. Als je je verder wilt ontwikkelen als fotograaf, samen met anderen, maar minder frequent dan een wekelijkse cursus is fotoworkshops of Projectgroep fotografie wellicht iets voor jou. Bezoek onze website voor meer informatie en kijk ook eens bij ons aanbod Digitale media!

naam: erik boot (52)

woonplaats: breda

geeft cursus: fotografie

“Bij fotografie speelt heel erg dat je

‘ziet wat je zelf ziet’. Als cursisten dan

beseffen dat anderen iets anders zien

dan zij, is dat heel leuk.”

Nieuwe veste 1514

Page 15: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Meer Beeldend?

www.nieuweveste.nl

leerd en ‘open source’-alternatieven (= gratis). We werken in kleine groepen zodat de docent veel aandacht voor je heeft. Nog vragen of advies nodig? Mail, bel of kom even langs bij Nieuwe Veste. We helpen je graag om een cursus te zoeken die bij jou past.

KennismaKing

Voor kinderen, jongeren en VolwassenenVan je eigen verhaal een animatiefilm maken? Dat kan met de cursus Computerkunst voor kids of Animatiefilm, bedoeld voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Voor jongeren zijn er twee nieuwe korte combinatiecursussen: Beeld en media (fotografie en videoclips) en Klei animatie. In beide cursussen, onder bege-leiding van twee gespecialiseerde docenten, komen analoge en digitale werelden samen. Deelnemers bepalen gezamenlijk het pro-gramma. Voor volwassenen zijn er veel korte cursussen op kennismakingsniveau. Wil je bijvoorbeeld mooie presentaties leren maken? Volg dan Digitale presentatietechnieken. Of droom je van een videoclip van je band? Dan is eén minuut (video)film maken precies iets voor jou! Als je wilt leren monte-ren, bieden wij Remix - (video)film monteren waarin je van een bestaande speelfilm een trailer maakt. En tijdens Creatief op weg met social media leer je niet alleen wat social media is, maar ook hoe je het creatief kunt gebruiken. Bezoek onze website voor alle cursussen en informatie!

sPeCiaLs

ontdekkingsreis met je smartphone Wist je dat jouw smartphone een krachtig instrument is? Je kunt er niet alleen mee internetten, maar met je smartphone kun je ook de wereld om je heen ontdekken én vorm-geven volgens jouw eigen ideeën. In lessen en workshops ontdek je de krachten achter de technologie en zie je hoe die jouw dagelijkse leven kunnen verrijken. Je gaat werken met augmented reality, geluid en sensoren en leert de beginselen van programmeren. Inspirerende voorbeelden veranderen voor altijd je kijk op nieuwe media!

naam: pieter jacobs (11)

woonplaats: Breda

Cursus bij nieuwe Veste: laat het

bewegen! Computerkunst (animatie)

“Ik vind het heel leuk om te doen, samen

met mijn vrienden. We zijn nu bezig

met een eigen filmpje. Eerst het verhaal

verzinnen, uit werken en daarna laat je het

bewegen. Ook tekst inspreken en muziek

en geluids effecten maken hoort erbij.”

beeldend 15

Page 16: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: floortje auceps (16) &

pieter ate (p.a.) klein (22)

woonplaats: etten-leur/breda

Cursus bij nieuwe veste:

toneel kort/de vloer op

Floortje: “Je werkt aan je zelfvertrouw-

en, leert samen te spelen, te spelen met

heel je lijf en te improviseren. Het is

echt héérlijk! Je bent alleen daar mee

bezig.

Ik kijk er elke week naar uit.”

Pieter: “Het leuke eraan is de interactie

met anderen. Ik heb geleerd niet bang

te zijn – lef te tonen. Het maakt niet

uit hoe je speelt of wat je speelt, als je

maar speelt.”

theaterNieuwe veste 1716

Page 17: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Met theater kun je je fantasie de vrije loop laten. Dingen die je thuis, op je werk of in de klas nooit zou doen, durf je hier allemaal. Door theater te maken, ontwikkel je zelfvertrouwen. Je staat voor een groep op het podium en ontdekt steeds weer nieuwe kanten van jezelf. Theater maak je met een groep, ook dat maakt het zo leuk. Mooie scènes spelen die jou en de toeschouwer aan het denken zetten, ontroeren of vrolijk maken. Samen spelen, samen een voorstelling maken, je krijgt er energie van! Je vindt middenin deze brochure een uitneembaar overzicht van cursussen en lessen van al onze theatercursussen, voor alle leeftijden en op ieders niveau.

HOE WErKT HET?

voor ieder wat wilsHeb je nog nooit iets, of heel weinig, met theater of toneel gedaan? Volg dan Theater-klas 1 of Toneel 1. Weet je niet of het bij je past? Volg dan een korte kennismakingscursus. Als je de smaak te pakken hebt, kun je verder want Nieuwe Veste biedt cursussen aan op beginners-, vervolg- en gevorderdenniveau. Bovendien kun je kiezen voor onze Specials, dit zijn korte, intensieve cursussen waarin dieper wordt ingegaan op een onderdeel van het spelen. Wat je ook kiest, altijd staat jouw creatieve ontwikkeling centraal. Heb je een vraag of wil je advies? Mail, bel of kom even

theaterdoe

durf!

langs bij Nieuwe Veste. We helpen je graag om een cursus te zoeken die bij jou past!

WIE gEEFT Er LEs?

enthousiast en vakkundigDe theaterafdeling van Nieuwe Veste is aange-sloten bij het Netwerk Jeugdtheaterscholen in Nederland. Hierdoor zijn we altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen op theatergebied. De docenten van Nieuwe Veste zijn professio-nele theatermakers met hun eigen specifieke kwaliteiten. Ze zijn enthousiast, uitnodigend en creëren een veilige sfeer. Ze leren je precies de benodigde vaardigheden én stimuleren je om je eigen stijl te ontwikkelen. Onze docenten

volgen ook regelmatig bijscholingscursussen en bespreken tijdens de cursus regelmatig het werk van bekende gezelschappen en acteurs. Bij alle jaarcursussen hoort bovendien een be-zoek aan een voorstelling in het Chassé Theater en kun je mogelijk acteurs spreken. Leerzaam en inspirerend!

KENNIsmAKINg

theater én film maken De cursus Theater- en filmklas is bedoeld voor jonge spelers (9-12 jaar) die houden van theater en kennis willen maken met acteren voor film en tv. Tien theaterlessen, tien lessen ‘acteren voor de camera’ en in het laatste blok

17theater

aLsof

en

Page 18: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

meer theater?

WWW.nieuWevesTe.nl

naam: myrthe michielsen (24)

woont: breda

geeft cursus: toneel 3, toneel kort

(volwassenen) en jongerenproductie

“Als jongere kwam ik bij Nieuwe Veste

en was gelijk verkocht. Vol bewonder-

ing zag ik hoeveel liefde docenten

voor het vak hadden, dat wilde ik ook!

Ik ben heel blij dat ik de passie voor

theater nu mag aanwakkeren op de

plek waar bij mij ook het vlammetje

is gaan branden.”

komt alles samen in een spannende combina-tie van theater en film. Je leert wat het verschil is tussen ‘groot’ en ‘klein’ spelen en ziet jezelf terug op tv of groot doek. Spannend!

rEguLIEr

theaterklas voor iedereenAlle kinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen aan een theaterklas! Enthousiasme en een beetje durf is genoeg. Je begint in Theater-klas 1 waarin je door allerlei scènes en rollen te spelen de basistechnieken leert. Je voelt je steeds vrijer op het podium en merkt dat je steeds meer durft en kunt. In Theaterklas 2 leer je meer kneepjes van het acteervak. Aan het eind van de theaterklassen presenteren

we voor publiek en na Theaterklas 2 kun je auditie doen voor een echte theaterproductie!

spECIALs

van Comedy tot Camera-aCterenOp zoek naar verdieping? Dit seizoen organi-seren we een aantal intensieve trainingen om je acteerprestaties te verbeteren. Ontdek bij camera-acteren je kleine, geloofwaardige spel voor de camera. Neem vervolgens een hilarische duik in de wereld van comedy acting of ga op onderzoek uit in de cursus cabaret/kleinkunst met de finaliste van het Leids Cabaret Festival. Kun je geen keuze maken tussen de cursussen? We hebben alles zo geprogrammeerd dat je ze ook allemaal kunt volgen!

Nieuwe veste 1918

Page 19: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

musIcaLzIngend dansen, speLend zIngen & dansend speLen

Zingend dansen, spelend zingen en dansend spelen, dat is het doel. Musical is theater om te zien, te horen en te voelen! De muziek ligt lekker in het ge-hoor, er is een mooi verhaal en er wordt stevig gedanst. Maar musical is ook hard werken, want het combineren van acteren, bewegen, dansen en zingen is pittig. En altijd staat het spelplezier voorop. In het midden van deze brochure vind je een uitneembaar overzicht van onze musicalcursussen. Voor alle leeftijden en niveaus.

rEguLIEr

musiCal voor iedereen

kinderenKinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen in een Musicalklas. Je begint in Musicalklas 1 waar je de basistechnieken leert. In Musicalklas 2 krijg je de ene week theaterles van een spel docent, de andere week ga je met een zang- en dansdocent aan de slag. Door deze opbouw kom je steeds een stapje verder en voel je je vrij op het podium. Aan het eind van deze musicalklassen treden we in de theater-zaal op voor publiek.

jongeren en volwassenenBij Nieuwe Veste leren jongeren en volwas-senen naast de ambachtelijke en technische kant van musical ook de artistieke kant: het prikkelen van de verbeelding en het denken buiten de lijntjes. We brengen je verder en dagen je uit op het gebied van zang, dans en spel. In een eigentijdse musicalproductie komt uiteindelijk alles samen en voelt iedereen zich als een vis in het water!

spECIALs

produCeer je eigen musiCalDit seizoen hebben we een musicalproductie voor jonge fanatieke musicaltalenten! Ben je tussen de 11 en 15 jaar en heb je enige ervaring met musical? Dan is dit iets voor jou. Met drie docenten ga je aan de slag met bestaand en nieuw materiaal. Geen kopie van het geijkte musicalrepertoire, maar samen op zoek naar een originele, muzikale en theatrale uitvoering. Daarom is er ook ruimte voor eigen ideeën en initiatief. In maart 2014 spelen we drie keer in een (hopelijk) bomvol Podium Bloos!

Ben jij die creatieve speler die er vol voor wil gaan? Geef je dan op voor de auditie. Deze vindt plaats op zaterdag 15 juni 2013 van 11.30 tot 13.00 uur. We kijken dan of je past binnen het stuk en beschikt over enige ervaring in zang, dans of spel.

19theater

naam: tim schoonebeek (30)

woonplaats: breda

Cursus bij nieuwe veste:

musicalklas xl en musicalzang

“Het is kicken! Doen wat je heel erg

leuk vindt. Het is zo leuk om een

verhaal te vertellen door het te spelen.

En zeker als je uiteindelijk samen, met

lampen op je gericht, op het toneel

staat.”

Page 20: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: mia de jong (3) &

stefan spaans (32)

woonplaats: breda

Cursus bij nieuwe veste:

kleuterdans / moderne dans

Mia: “We doen allemaal dingen na.

Een hond, een kikker…dat is heel

leuk.”

Stefan: “De vrije manier van bewegen

voelt heel goed. Vooral de combinatie

vind ik fijn: precies op de muziek de

beweging maken die klopt.

En vertalen van wat je hoort naar

een beweging.”

dansNieuwe veste 2120

Page 21: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

HOE WErKT HET?

voor beginners én gevorderden Het plezier van dansen kun je niet vroeg ge-noeg ontdekken. Nieuwe Veste biedt kinderen de mogelijkheid op een speelse ontdek-kingsreis te gaan. Met verbeeldingskracht als motor ontwikkelen we dansvaardigheden en dansgevoel. In het cursusaanbod tot en met 8 jaar wordt een brede dansbasis gelegd. Vanaf 8 jaar kun je je specialiseren binnen diverse cursussen. En vanaf 12 jaar kun je instromen op verschillende niveaus. Heb je ervaring in an-dere dansvormen? Dan ben je geen beginner, maar kun je de vervolg- of gevorderdencursus volgen. Twijfel je over jouw niveau? Mail, bel of kom langs bij Nieuwe Veste. Onze dans-docenten kunnen je goed adviseren.

WIE gEEFT Er LEs?

enthousiaste en bevlogen doCentenBij ons werken alleen enthousiaste, bevlogen en gediplomeerde docenten. Ze leren je de basis van alle dansvormen én trainen de juiste techniek die je bewegingsmogelijkheden ver-groot, zoals kracht, souplesse en coördi natie. Dansen is immers meer dan een optelsom van passen. Het gaat ook om bewegingen met elkaar verbinden, muzikaliteit, timing, performance skills en last but not least: jouw personal touch. De docenten zetten hun passie in om jou te laten genieten van dansen.

mODErNE DANs

muzikaliteit en dansgevoel ontwikkelenModerne dans is dynamisch en natuurlijk: de ene beweging vloeit vanzelf over in de andere. In de les Moderne dans voor volwassenen wordt een ontspannen sfeer gecreëerd. Je bouwt kracht en souplesse op en ont-wikkelt coördinatie, muzikaliteit en dansge-voel. Dansplezier komt op de eerste plaats, de rest volgt vanzelf. Wil je je dansgevoel ontwikkelen zonder dat oefeningen worden voorgedaan, dan is de cursus improvisatie een aanrader!

Hoe vertaal je een gevoel in beweging zonder woorden te gebruiken? Bij Nieuwe Veste is plezier het vertrekpunt voor een avontuurlijke reis door het danslandschap! De lessen moderne dans bieden wij aan in samenwerking met De Stilte. Er zijn ook cursussen in The Loads, Playground for Urban Culture. Hier leer je dansen met eigentijdse choreografieën op hedendaagse beats, zoals Clipdancing on high heels, Hiphop, Popping en Breakdance. Een overzicht van al onze danscursussen vind je in het uitneem-bare overzicht van onze cursussen en lessen middenin deze brochure.

avontuur

en

pLezIer

dans21dans

Page 22: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

meer dans?

WWW.nieuWevesTe.nl

urbAN

danCe moves door jong en oudIedereen vanaf 6 jaar kan terecht bij de ver-schillende danslessen in The Loads. In diverse cursussen werken we aan choreografieën waarin je ook je eigen moves leert te ontwik-kelen. Aan het einde van elk jaar geven we een groot optreden. We zijn vaak te vinden op festivals als Breda Barst, Boogie Down of het Jazzfestival Breda. En wil je naast breakdance, streetdance en hiphop ook de basis van de popping moves leren (hit, wave en pop)? Je kunt dan instromen in de cursus Pop art popping.

spECIALs

je eigen Choreografie Wil jij niet alleen je danstechniek verbeteren, maar ook ideeën aandragen voor een choreo-grafie? Dan zijn de cursussen dansklas en dansproductie geknipt voor jou! Speciaal voor jongens vanaf 6 jaar bieden we boYs Move. Orlando Gleen Mardenborough is een danser van De Stilte en neemt je mee in zijn acrobati-sche, dynamische dansstijl. Durf jij het aan?

naam: susanne driedijk (29)

woonplaats: breda

geeft cursus: dreumes-,

peuter- en kleuterdans

“Ik wil de kinderen graag meenemen in

de wondere wereld van de fantasie.”

Nieuwe veste 2322

Page 23: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: meike beekers (12)

woonplaats: breda

Cursus bij nieuwe veste:

moderne dans jongeren

“Het is leuk om samen met mijn

vriendin te dansen. Ik zit ook op andere

danslessen, maar bij moderne dans

moet je echt volgens je gevoel dansen

én het ziet er mooi uit.”

23dans

Page 24: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

naam: léon ripmeester (35)

& lilian krist (55)

woonplaats: breda

Cursus bij nieuwe veste:

schrijven

Léon: “Het is erg leerzaam om geza-

menlijk een cursus te volgen: het de-

len van schrijf ervaringen met anderen

is voor mij heel waardevol.”

Lilian: “Feedback krijgen, je eigen

stijl doorbreken, een keer iets anders

doen. Dat kan als je met anderen

samen in een cursus zit in plaats van

alleen thuis.”

schrIjvenNieuwe veste24

Page 25: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

van Idee

verhaaL,Voor schrijven heb je geen gereedschap nodig, geen werkkleding, geen atelier. Onderwerpen vind je overal, met de vorm kun je alle kanten op. Van verhaal of gedicht tot column of theaterdialoog. Het is een kwestie van verzinnen… en beginnen. Of andersom. Je vindt een overzicht van onze schrijfcursussen middenin in deze brochure.

HOE WErKT HET?

inspiratie, tips en feedbaCkZowel beginnende als gevorderde schrijvers vanaf 16 jaar kunnen bij Nieuwe Veste terecht. Weet je niet waar te beginnen? Een schrijfcursus helpt je over de drempel.Schrijf je al langer, maar zoek je nieuwe impulsen? Een schrijfcursus houdt je scherp.Elke les krijg je een opdracht waarmee je met-een aan de slag gaat. Ook krijg je wekelijks een opdracht mee voor thuis. Je doet ideeën op, leert technieken en krijgt feedback. Zo ontwikkel je spelenderwijs je talent. Op www.nieuweveste.nl vind je digiboekjes met teksten die in onze cursussen zijn geschreven.

WIE gEEFT Er LEs?

sChrijvers die hun ervaring met je delenJudy Elfferich werkte als redacteur voor uitgeverijen en volgde de opleiding tot docent Creatief schrijven in Utrecht. Werk van haar verscheen onder meer in KortVerhaal en Querido’s Poëziespektakel 4 en 5. Peter van der Graaf volgde de opleiding tot

docent Creatief schrijven in Antwerpen. In 2006 won zijn gedicht Vleugelvrouw de Markiezaatsprijs. In 2010 was Peter genomineerd voor de Johan Diepstratenprijs, de BN DeStem Cultuurprijs.

KENNIsmAKINg

ontdek het plezier van sChrijvenAls je wilt weten of schrijven iets voor jou is, volg dan de cursus kennismaken met creatief schrijven. In zes bijeenkomsten proef je van verschillende genres en technieken. Je ontdekt de kracht van woorden en het plezier van schrijven. Dus waar wacht je op? Kom kennismaken!

rEguLIEr

sChrijf met lef en vind je eigen stijlHeb je lef en een beetje fantasie? De cursus creatief schrijven biedt oefeningen en tech-nieken om blokkades te overwinnen, nieuw materiaal aan te boren en jezelf te verrassen. Ook zonder veel schrijfervaring kun je mee-doen!

spECIALs

drie Cursussen voor wie verder wilWie was vroeger je idool? Welke kleding droeg je het liefst als kind? In de cursus Autobiografisch schrijven stap je in de tijd machine. Jong en oud kunnen meedoen, want herinneringen heeft iedereen. In de cursus voor kinderen schrijven ga je je ver diepen in de belevingswereld van kinderen. En als je je verhalen online wilt presenteren, volg dan online publiceren. Twijfel je wat bij jou past? We adviseren je graag!

naar

gedIcht bLog

of

meer schrIjven?

WWW.nieuWevesTe.nl

schrIjvenschrIjven 25

Page 26: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Bij Nieuwe Veste centrum voor de kunsten zijn er verschillende activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast muziekgroepen en -lessen zijn er ook speciale cursussen bij de afdeling Beeldend en hebben we een eigen theatergroep.

aan

op je eIgen manIer

de sLagcaps:

VOLWAssENEN

samen spelen, doen en makenBij Nieuwe Veste kunnen mensen met een beperking natuurlijk terecht in het reguliere aanbod. Daarnaast biedt Nieuwe Veste speciale cursussen aan voor volwassenen (18+) met een verstandelijke beperking. zo maken we dat bij de afdeling Beeldend, Theatergroep sterre en de muziekgroepen zo doen we dat en doe maar mee. Deze cursussen zijn mogelijk dankzij een vaste groep vrijwilligers.

KINDErEN EN JONgErEN

op je eigen manier aan de slagSpeciaal voor kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn er de cursussen Met de muziek mee

(voor iedereen die een wat andere ontwikkeling door maakt en graag op een eigen manier aan de slag wil) en Toetsen met kleur. In deze keyboardles werken we met een speciale kleurenmethode in plaats van met het traditionele notenschrift. Voor kinderen/jongeren met een ontwikkelingsniveau van groep 6.

Voor meer informatie over deze cursussen zie in het cursusaanbod de aanduiding CAPS of ga naar www.nieuweveste.nl. En heb je nog een vraag of wil je advies? Mail, bel of kom even langs bij Nieuwe Veste. We helpen je graag om een cursus te zoeken die bij jou past!

meer caps?

WWW.nieuWevesTe.nl

Nieuwe veste26

Page 27: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

caps:

SSLUIS LEDER

U vindt ons in De Barones op de eerste etage aan de in/uitgang richting nieuwstraat (lift/trap), dit is de gang met de glazen deuren tussen Free reCorD sHoP en sLUIs LeDer. U kunt ons ook bereikden via de port op de Lange Brugstraat 39a.

Broodjes, salades, soep, koffie, gebak, smoothies etc. Ook om mee te nemen!

oude Vest 31 Breda | T 076 888 6000 www.coffeeandlunch4you.nl

openingstijden Di, wo, vr, za 09.30 - 20.00 | Do 09.30 - 21.00 | Zo 11.00 - 19.00

27

Page 28: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

1314

voorverkoop is gestartbestel snel chasse.nl

2013-2014 Campagne A2.indd 1 10-04-13 22:18

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Chasse Theater_voorverkoop (marks and bleeds).pdf 1 17-04-13 13:42

Page 29: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

NIEUWEVESTE

Leeswijzer

Het cursusoverzicHt is aLs voLgt ingedeeLd:

1. Kunstdiscipline Muziek, beeldend (beeldende

kunst, fotografie en digitale media), theater (theater en musical), dans (modern en urban), schrijven

2. Leeftijd Jeugd, jongeren, volwassenen3. categorie Kennismaking, regulier, special4. techniek of (muziek)stijl/-vorm Bijvoorbeeld: Techniek: tekenen/schilderen/

grafiek, ruimtelijk vormen, etc. Muziekstijl/-vorm: muziekverken-

ning, ensembles, koren etc.5. niveau We onderscheiden verschillende

niveaus: beginner, vervolg, gevorderd of combinaties daarvan.

Beginner – je hebt niet eerder les gehad

Vervolg – als je een basiscursus of gelijkwaardig niveau hebt gevolgd.

Gevorderd – als je een vervolg cursus of gelijkwaardig niveau hebt gevolgd

Heb je al ergens anders een cursus gevolgd of voldoende ervaring opgedaan, dan is het mogelijk om in een vervolg- of gevorderdencursus in te stromen.

Met dit symbool zijn in het cur-susoverzicht de nieuwe cursussen aangeduid.

Deze brochure bevat ons aanbod van september 2013 t/m januari 2014. In het najaar komt er een nieuwe brochure uit waarin ons aanbod vanaf januari 2014 is opgenomen.

Dit symbool laat zien welke van de opgenomen cursussen ook in 2014 gaan starten.

* Dit symbool geeft aan dat er voor deze cursus aanvullende informatie beschikbaar is: zie de cursusinforma-tie op onze website.

Bredase leerlingInwoner van de gemeente Breda

niet-Bredase leerlingGeen inwoner van de gemeente Breda

inscHrijvenJe kunt per cursus of les digitaal inschrijven via onze website www.nieuweveste.nl. Papieren inschrijf-formulieren inclusief algemene voor-waarden zijn ook verkrijgbaar bij de receptiebalie van Nieuwe Veste. Met het digitaal inschrijven of ondertekenen van het formulier ac-cepteert u onze Algemene Voor-waarden. Deze staan op de achterkant van het formulier en op de website. Voorheen werden muzieklessen automatisch verlengd. Vanaf 2012 dienen muziekleerlingen zich door nieuwe wetgeving voor het volgende schooljaar voor 1 juni van het lopende schooljaar opnieuw in te schrijven. Op de homepage van onze website vind je een knop ‘verlengen muziek’ om je muziekles voor volgend jaar digitaal te bevestigen.

LocatiesHoofdlocatie: Molenstraat 6, Bredathe Loads, playground for urban culture: Industriekade 5, Bredade stilte: Markendaalseweg 75‘t Klooster: Jack van Gilsplein 1, Bavel

CURSUSSEN & lESSEN

september 2013 t/m januarI 2014

schrIjfje nu In!

www.nieuweveste.nL(Alle prijzen en informatie in deze brochure zijn

onder voorbehoud van fouten en wijzigingen.)

Page 30: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

jeugd

KennismaKing

Proeven van Fotografie | 8-12 | Rozanne Houtveen | wo | 13.30-15.00 | 25-09-13 | 6x | € 41 | 210501 | 3.1

Proeven van Keramiek | 8-12 | Susanne Silvertant | di | 16.00-18.00 | 12-11-13 | 6x | € 54 | 210502 | 2.1

Proeven van creatief denken | 8-12 | Monique Laros | wo | 13.30-15.00 | 13-11-13 | 6x | € 41 | 210503 | 3.1

Proeven van computerkunst | 8-12 | | Niek Castricum | za | 10.30-12.00 | 11-01-14 | 6x | € 41 | 210504 | 6.1

duo-cursus: ouder & kind* | 8-12 en 18+ John van Gils | za | 10.00-12.00 | 23-11-13 | 6x | € 54 | 210302 | 6.1

Proeftuin | 6-7 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 16.00-17.00 | 24-09-13 | 28x | € 192 | 500101 | 2.1

Proeftuin | 7-9 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 17.00-18.00 | 24-09-13 | 28x | € 192 | 500201 | 2.1

reguLier

jeugdatelier | 6-7Monique Laros | ma | 16.00 -17.30 | 23-09-13 | 30x | € 201 | 210101 | 1.1

jeugdatelier | 8-10Anton Watzeels | ma | 16.00-17.30 | 23-09-13 | 30x | € 201 | 210102 | 1.1

jeugdatelier | 8-10Marcha Vlasblom | wo | 15.30-17.00 | 25-09-13 | 30x | € 201 | 210102 | 3.1

jeugdatelier | 8-10Marcha Vlasblom | do | 16.00-17.30 | 26-09-13 | 30x | € 201 | 210102 | 4.1

jeugdatelier | 10-12Natasja de Senerpont Domis | di | 16.00-17.30 | 24-09-13 | 30x | € 201 | 210103 | 2.1

tekenen! | 9-12Jos Thommassen | ma | 16.00-17.30 | 23-09-13 | 30x | € 201 | 210303 | 1.1

tekenen! | 9-12Jos Thommassen | wo | 13.30-15.00 | 25-09-13 | 30x | € 201 | 210303 | 3.1

computerkunst voor kids | 9-12 | Niek Castricum | di | 16.00-17.30 | 24-09-13 | 30x | € 201 | 210305 | 2.1

animatiefilm | 9-12 | Niek Castricum | ma | 16.00-17.30 | 23-09-13 | 30x | € 201 | 210307 | 1.1

textiel is alles | 9-12Maurice Spapens | do | 16.00-17.30 | 26-09-13 | 30x | € 201 | 210310 | 4.1

teken - schilder - drukwerkplaats | 8-12Dorry Franken | di | 16.00-17.30 | 24-09-13 | 30x | € 201 | 210314 | 2.1

jongeren

reguLier

mode atelier | 12-18Maurice Spapens | di | 16.15-17.45 | 24-09-13 | 30x | € 201 | 210401 | 2.1

tekenen! | 12-16 | Jos Thommassen | di | 17.30-19.00 | 24-09-13 | 15x | € 101 | 210404 | 2.1

sPeciaLs

Beeld en media | 12-16 | Rozanne Houtveen & Niek Castricum | wo | 18.45-20.15 | 23-10-13 | 10x | € 81 | 210402 | 3.1

teKenen/ scHiLderen/graFieK

voLwassenen

KennismaKing

oriëntatiecursus 2d & 3d kort | 18+ | Michiel van de Zanden & Wilma Bevers | do | 19.30-21.30 | 26-09-13 | 15x | € 187 | 200102 | 4.1

duo-cursus: ouder & kind* | 8-12 en 18+John van Gils | za | 10.00-12.00 | 23-11-13 | 6x | € 75 | 210302 | 6.1

tekenen/schilderen/grafiek | 18+ | Monique Laros | wo | 19.30-21.30 | 25-09-13 | 15x | € 187 | 211101 | 3.1

tekenen/schilderen - korte kennismaking | 18+ | Lucas Silawanebessy | za | 10.00-12.00 | 28-09-13 | 6x | € 75 | 211416 | 6.1

Leren van …Frida Kahlo* | 18+ | Cecile Verwaaijen | za | 13.30-16.00 | 30-11-13 | 6x | € 94 | 211426 | 6.1

reguLier

tekenen/schilderen | 18+ | Monique Laros | di | 19.30-22.00 | 24-09-13 | 30x | € 467 | 211201 | 2.1

tekenen/schilderen* | 18+ | | Lucas Silawanebessy | do | 9.30-12.00 | 26-09-13 | 15x | € 234 | 211203 | 4.1

tekenen/schilderen | 18+ | Monique Laros | di | 13.30-16.00 | 24-09-13 | 30x | € 467 | 211301 | 2.1

tekenen/schilderen* | 18+ | Lucas Silawanebessy | do | 19.30-22.00 | 26-09-13 | 15x | € 234 | 211302 | 4.2

Landschap schilderen (buiten/binnen) | 18+ | | Roel Monster | wo | 13.30-16.00 | 25-09-13 | 15x | € 234 | 211402 | 3.1

van inspiratie tot schilderij* | 18+ | Jacomijn den Engelsen | di | 19.30-22.00 | 24-09-13 | 30x | € 472 | 211407 | 2.1

Portret en model, tekenen en schilderen | 18+ | | Jacomijn den Engelsen | di | 13.30-16.00 | 24-09-13 | 15x | € 261 | 211417 | 2.1

schilderen: experimentele vormen | 18+ | | Natasja de Senerpont Domis | ma | 19.30-22.00 | 23-09-13 | 15x | € 234 | 211502 | 1.1

grafiek/gemengde technieken | 18+ | Roel Monster | wo | 19.30-22.00 | 25-09-13 | 30x | € 479 | 211601 | 3.1

realistisch schilderen in olieverf* | 18+ | Cecile Verwaaijen | wo | 9.15-11.45 | 25-09-13 | 30x | € 467 | 211704 | 3.1

tekenen en aquarelleren naar waarneming* | 18+ | | Jacomijn den Engelsen | wo | 9.30-12.00 | 25-09-13 | 15x | € 234 | 211706 | 3.1

tekenen! | 18+ | Jos Thommassen | wo | 19.45-21.45 | 25-09-13 | 30x | € 374 | 211801 | 3.1

BeeldendNieuwe veste2

Page 31: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

sPeciaLs

anatomie tekenen en schilderen | 18+ | Lucas Silawanebessy | do | 13.30-16.00 | 14-11-13 | 6x | € 94 | 211413 | 4.1

Leren van ...rembrandt* | 18+ | Cecile Verwaaijen | za | 10.00-12.30 | 05-10-13 | 6x | € 144 | 211425 | 6.1

grafiek: etsen | 18+ | | Roel Monster & Jacomijn den Engelsen | ma | 19.30-22.00 | 23-09-13 | 10x | € 160 | 211602 | 1.1

grafiek: houtsnede | 18+ | | Roel Monster & Jacomijn den Engelsen | ma | 19.30-22.00 | 09-12-13 | 10x | € 160 | 211604 | 1.1

thema: de mens | 18+ | | Roel Monster | do | 19.30-22.00 | 26-09-13 | 15x | € 239 | 211702 | 4.1

schilderatelier* | 18+ | John van Gils | do | 9.30-12.00 | 26-09-13 | 30x | € 312 | 220100 | 4.1

teken- schilderatelier* | 18+ | Roel Monster | ma | 19.30-22.00 | 23-09-13 | 30x | € 312 | 220105 | 1.1

ruimteLijK werKen

voLwassenen

KennismaKing

oriëntatiecursus 2d & 3d kort | 18+ | Michiel van de Zanden & Wilma Bevers | do | 19.30-21.30 | 26-09-13 | 15x | € 187 | 200102 | 4.1

duo-cursus: ouder & kind* | 8-12 en 18+John van Gils | za | 10.00-12.00 | 23-11-13 | 6x | € 75 | 210302 | 6.1

Keramiek en porselein | 18+ | Yuk Kan Yeung | za | 10.00-13.00 | 28-09-13 | 10x | € 187 | 212522 | 6.1

reguLier

ruimtelijk vormen | 18+ | | Anton Watzeels | ma | 20.00-22.00 | 23-09-13 | 15x | € 187 | 212108 | 1.1

ruimtelijk vormen | 18+ | | Henk de Jong | do | 13.30-15.30 | 26-09-13 | 15x | € 187 | 212108 | 4.1

Keramiek | 18+ | Wilma Bevers | ma | 19.30-22.00 | 23-09-13 | 30x | € 467 | 212201 | 1.1

Keramiek | 18+ | Wilma Bevers | di | 9.15-11.45 | 24-09-13 | 30x | € 467 | 212201 | 2.1

Keramiek | 18+ | Susanne Silvertant | di | 13.00-15.30 | 24-09-13 | 30x | € 467 | 212201 | 2.2

Keramiek | 18+ | Susanne Silvertant | di | 19.15-21.45 | 24-09-13 | 30x | € 467 | 212201 | 2.3

Keramiek | 18+ | Wilma Bevers | wo | 9.15-11.45 | 25-09-13 | 30x | € 467 | 212201 | 3.1

Keramiek | 18+ | Yuk Kan Yeung | wo | 19.30-22.00 | 25-09-13 | 30x | € 467 | 212201 | 3.2

textiel: gemengde technieken | 18+ | Natasja de Senerpont Domis | wo | 19.30-22.00 | 25-09-13 | 15x | € 234 | 212301 | 3.1

Pottenbakken | 18+ | | Hans Meeuwsen | di | 19.30-22.00 | 24-09-13 | 15x | € 234 | 212405 | 2.1

Pottenbakken | 18+ | | Hans Meeuwsen | do | 19.30-22.00 | 26-09-13 | 15x | € 234 | 212405 | 4.1

Portret en figuur boetseren | 18+ | | Wilma Bevers | ma | 13.00-15.00 | 23-09-13 | 15x | € 203 | 212503 | 1.1

Boetseren met klei | 18+ | | Hans Marée | ma | 19.30-22.00 | 23-09-13 | 15x | € 234 | 212507 | 1.1

Boetseren, mallen maken en gieten | 18+ | | Wilma Bevers | wo | 19.30-22.00 | 25-09-13 | 15x | € 239 | 212520 | 3.1

Porselein | 18+ | | Yuk Kan Yeung | do | 13.30-16.00 | 26-09-13 | 15x | € 234 | 212524 | 4.1

steenkappen* | 18+ | Henk de Jong | do | 18.30-21.30 | 26-09-13 | 30x | € 380 | 220103 | 4.1

sPeciaLs

Pottenbakken atelier* | 18+ | Hans Meeuwsen | ma | 19.30-22.00 | 23-09-13 | 30x | € 296 | 220104 | 1.1

Keramiekatelier* | 18+ | Susanne Silvertant | ma | 13.00-15.30 | 23-09-13 | 30x | € 312 | 220106 | 1.1

ruimtelijk vormen atelier* | 18+ | Anton Watzeels | wo | 19.30-22.00 | 25-09-13 | 30x | € 296 | 220107 | 3.1

design

voLwassenen

KennismaKing

Breien en haken voor de winter | 18+ | | Maurice Spapens | vr | 10.00-12.30 | 25-10-13 | 6x | € 94 | 212303 | 5.1

reguLier

edelsmeden* | 18+ | Talke Sietsma | vr | 16.45-18.45 | 27-09-13 | 30x | € 385 | 212505 | 5.1

edelsmeden* | 18+ | Talke Sietsma | vr | 19.15-21.15 | 27-09-13 | 30x | € 385 | 212510 | 5.1

edelsmeden | 18+ | | Talke Sietsma | vr | 14.30-16.30 | 27-09-13 | 15x | € 193 | 212518 | 5.1

edelsmeden | 18+ | Talke Sietsma | vr | 14.30-16.30 | 31-01-14 | 15x | € 193 | 212519 | 5.1

sPeciaLs

edelsmeden met porselein en zilver* | 18+ | | Yuk Kan Yeung & Talke Sietsma | vr | 12.15-14.15 | 01-11-13 | 6x | € 75 | 212517 | 5.1

Kunst- BescHouwing

voLwassenen

reguLier

de Kunstsalon* | 18+ | | Rebecca Nelemans | wo | 19.30-21.30 | 25-09-13 | 10x | € 195 | 219101 | 3.1

de Kunstsalon* | 18+ | | Rebecca Nelemans | vr | 9.30-11.30 | 27-09-13 | 10x | € 195 | 219101 | 5.1

cursussen & lessen 3

Page 32: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

FotograFie digitale media

voLwassenen

KennismaKing

Fotograferen met je smartphone | 18+ | Erik Boot | di | 20.15-22.15 | 24-09-13 | 6x | € 88 | 213502 | 2.1

reguLier

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Leonie Muller & gastdocent | do | 20.15-22.15 | 31-10-13 | 25x | € 363 | 213200 | 4.1

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Willem Blauw | ma | 18.15-20.15 | 23-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 1.1

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Sabine van der Veeken | ma | 20.15-22.15 | 23-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 1.2

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Willem Blauw | di | 18.15-20.15 | 24-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 2.1

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Erik Boot | wo | 20.15-22.15 | 25-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 3.1

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Rozanne Houtveen | wo | 20.15-22.15 | 25-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 3.2

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Erik Boot | do | 18.15-20.15 | 26-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 4.1

Fotografie 1e jaar* | 18+ | Rozanne Houtveen | vr | 13.30-15.30 | 27-09-13 | 30x | € 436 | 213201 | 5.1

Fotografie 2e jaar* | 18+ | Sabine van der Veeken | ma | 18.15-20.15 | 23-09-13 | 30x | € 436 | 213202 | 1.1

Fotografie 2e jaar* | 18+ | Willem Blauw | ma | 20.15-22.15 | 23-09-13 | 30x | € 436 | 213202 | 1.2

Fotografie 2e jaar* | 18+ | Rozanne Houtveen | di | 13.30-15.30 | 24-09-13 | 30x | € 436 | 213202 | 2.1

Fotografie 2e jaar* | 18+ | Rozanne Houtveen | di | 20.15-22.15 | 24-09-13 | 30x | € 436 | 213202 | 2.2

Fotografie 2e jaar* | 18+ | Erik Boot | wo | 18.15-20.15 | 25-09-13 | 30x | € 436 | 213202 | 3.1

Fotografie 2e jaar* | 18+ | Leonie Muller & gastdocent | vr | 10.00-12.00 | 27-09-13 | 30x | € 436 | 213202 | 5.1

Fotografie 3e jaar* | 18+ | Rozanne Houtveen | di | 18.15-20.15 | 24-09-13 | 30x | € 436 | 213203 | 2.1

Fotografie 3e jaar* | 18+ | Willem Blauw | di | 20.15-22.15 | 24-09-13 | 30x | € 436 | 213203 | 2.2

Fotografie 3e jaar* | 18+ | Erik Boot | do | 20.15-22.15 | 26-09-13 | 30x | € 436 | 213203 | 4.1

Fotografie 3e jaar* | 18+ | Sabine van der Veeken | vr | 10.00-12.00 | 27-09-13 | 30x | € 436 | 213203 | 5.1

sPeciaLs

Portretfotografie* | 18+ | Willem Blauw | za | 10.00-12.00 | 28-09-13 | 15x | € 339 | 213211 | 6.1

Fotoworkshops* | 18+ | | Rozanne Houtveen | ma | 13.30-15.30 | 21-10-13 | 15x | € 218 | 213214 | 1.1

Projectgroep fotografie* | 18+ | + | Willem Blauw | do | 20.15-22.15 | 26-09-13 | 15x | € 299 | 213216 | 4.1

Lightroom* | 18+ | | Willem Blauw | do | 18.15-20.15 | 26-09-13 | 6x | € 88 | 213504 | 4.1

voLwassenen

KennismaKing

eén minuut (video)film maken | 18+ | Ad Krijnen | ma | 20.15-22.15 | 23-09-2013 | 10x | € 146 | 213501 | 1.1

creatief op weg met je smartphone of tablet | 18+ | Danielle Roberts | wo | 20.15-22.15 | 25-09-2013 | 6x | € 88 | 213503 | 3.1

Beeldbewerken met Photoshop elements | 18+ | Niek Castricum | di | 20.15-22.15 | 12-11-2013 | 6x | € 88 | 213505 | 2.1 creatief op weg met social media | 18+ | Danielle Roberts | wo | 20.15-22.15 | 20-11-2013 | 6x | € 88 | 213506 | 3.1

remix - (video)film monteren | 18+ | Ineke van Dijk | ma | 20.15-22.15 | 16-12-2013 | 6x | € 88 | 213507 | 1.1

Fotograferen met je smartphone | 18+ | Erik Boot | di | 20.15-22.15 | 24-09-2013 | 6x | € 88 | 213502 | 2.1

sPeciaLs

Lightroom* | 18+ | | Willem Blauw | do | 18.15-20.15 | 26-09-2013 | 6x | € 88 | 213504 | 4.1

Nieuwe veste4

Page 33: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

jeugd

KennismaKing

Proeftuin | 6-7 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 16.00-17.00 | 24-09-2013 | 28x | € 192 | 500101 | 2.1

Proeftuin | 7-9 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 17.00-18.00 | 24-09-2013 | 28x | € 192 | 500201 | 2.1

reguLier

theaterklas 1 | 8-10 | Jeroen Scholten | wo | 14.45-16.00 | 25-09-2013 | 30x | € 204 | 310101 | 3.1

theaterklas 2 | 8-10 | Marielle van den Hout | di | 16.00-17.15 | 24-09-2013 | 30x | € 204 | 310105 | 2.1

theaterklas 1 | 10-12 | Heleen van Doremalen | do | 16.00-17.15| 26-09-2013 | 30x | € 204 | 310102 | 4.1

theaterklas 2 | 10-12 | Marielle van den Hout | di | 17.15-18.30 | 24-09-2013 | 30x | € 204 | 310107 | 2.1

theater/filmklas | 9-12 | | Jeroen Scholten & Ronald van Elderen | wo | 13.30-14.45 | 25-09-2013 | 30x | € 204 | 310113 | 3.1

theaterproductie jeugd | 11-14 | | auditie nodig*

Myrthe Blankers | do | 16.00-18.00 | 26-09-2013 | 14x | € 224 | 310103 | 4.1

sPeciaLs

camera-acteren | 9-12 | |Ronald van Elderen | wo | 14.45-16.00 | 25-09-2013 | 10x | € 79 | 310114 | 3.1

Korte film maken | 9-12 | | | auditie nodig* Ronald van Elderen & Maurits Roos | wo | 14.45-16.00 | 15-01-2014 | 10x | € 213 | 310115 | 3.1

jongeren

reguLier

theaterklas 1 | 12-15 | Sacha de Heer | wo | 16.15-17.30 | 25-09-2013 | 30x | € 204 | 310201 | 3.1

theaterklas 2 | 16-18 | Sacha de Heer | wo | 17.30-18.45 | 25-09-2013 | 30x | € 204 | 310203 | 3.1

theaterklas 2 / LinK | 13-16 | Mieke Bastiaansen | wo | 18.45-20.00 | 25-09-2013 | 30x | € 248 | 310204 | 3.1

theaterproductie jongeren | 15-18 | | auditie nodig*Myrthe Michielsen | do | 18.00-20.00 | 26-09-2013 | 18x |€ 294 | 310205 | 4.1

vooropleiding theaterschool | 16+ | Ilse Wouters & gastdocenten | ma | 19.00-21.30 | 23-09-2013 | 24x | € 397 | 310301 | 1.1

sPeciaLs

Korte film maken | 13-18 | | auditie nodig*Ronald van Elderen & Maurits Roos | wo | 17.30-18.45 | 29-01-2014 | 10x | € 213 | 310519 | 3.1

camera-acteren | 13-18 | Ronald van Elderen | wo | 17.30-18.45 | 25-09-2013 | 10x | € 79 | 310525 | 3.1

voLwassenen

KennismaKing

toneel kort | 18+Roxane Clijsen | wo | 9.30-11.30 | 25-09-2013 | 10x | € 163 | 310511 | 3.1

toneel kort | 18+ | Mieke Bastiaansen | ma | 20.00-22.00 | 04-11-2013 | 6x | € 110 | 310512 | 1.1

reguLier

vooropleiding theaterschool | 16+ | Ilse Wouters & gastdocenten | ma | 19.00-21.30 | 23-09-2013 | 24x | € 397 | 310301 | 1.1

toneel 1 | 18+ | Sacha de Heer | do | 20.00-22.00 | 26-09-2013 | 30x | € 397 | 310401 | 4.1

toneel 2 | 18+ | Mieke Bastiaansen | wo | 20.15-22.15 | 25-09-2013 | 30x | € 397 | 310402 | 3.1

toneel 3 | 18+ | Myrthe Michielsen | di | 20.00-22.00 | 24-09-2013 | 30x | € 397 | 310403 | 2.1

toneel 3 | 18+ | Myrthe Michielsen | wo | 20.00-22.00 | 25-09-2013 | 30x | € 397 | 310403 | 3.1

theaterproductie -kort- | 18+ | | auditie nodig*Corne van Sprundel | do | 20.00-22.00 | 12-09-2013 | 7x | € 202 | 310405 | 1.1

theaterproductie -lang- | 18+ | | auditie nodig*Ilse Wouters | ma | 20.00-22.00 | 06-01-2014 | 18x | € 458 | 310407 | 1.1

improvisatietheater: theatersport | 18+ | Marielle van den Hout | di | 20.00-22.00 | 24-09-2013 | 15x | € 199 | 310526 | 2.1

sPeciaLs

camera-acteren | 18+ | Ronald van Elderen | do | 20.00-22.00 | 07-11-2013 | 6x | € 110 | 310516 | 4.1

cabaret/kleinkunst | 18+ | Kiki Schippers | vr | 20.15-22.15 | 01-11-2013 | 6x | € 110 | 310527 | 5.1

comedy-acting | 18+ | | Corne van Sprundel | do | 20.00-22.00 | 09-01-2014 | 6x | € 110 | 310530 | 4.1

theaterdigitale media

5cursussen & lessen

Page 34: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

jeugd

reguLier

musicalklas 1 | 8-10 | Fenneke Suurmond | ma | 16.00-17.15 | 23-09-2013 | 30x | € 224 | 510102 | 1.1

musicalklas 1 | 8-10 | Kiki Schippers | vr | 17.15-18.30 | 27-09-2013 | 30x | € 224 | 510102 | 5.1

musicalklas 1 | 10-12 | Fenneke Suurmond | ma | 17.15-18.30 | 23-09-2013 | 30x | € 224 | 510103 | 1.1

musicalklas 1 | 10-12 | Roxane Clijsen | vr | 17.15-18.30 | 27-09-2013 | 30x | € 224 | 510103 | 5.1

musicalklas 2 | 8-10 | Ilse Wouters & Niels Jacobs | ma | 16.00-17.15 | 23-09-2013 | 30x | € 224 | 510107 | 1.1

musicalklas 2 | 8-10 | Roxane Clijsen & Kiki Schippers | vr | 16.00-17.15 | 27-09-2013 | 30x | € 224 | 510107 | 5.1

musicalklas 2 | 10-12 | Ilse Wouters & Niels Jacobs | ma | 17.15-18.30 | 23-09-2013 | 30x | € 224 | 510108 | 1.1

musicalklas 2 | 10-12 | Roxane Clijsen & Niels Jacobs | za | 9.30-10.45 | 28-09-2013 | 30x | € 224 | 510108 | 5.1

jongeren

reguLier

musicalproductie 1 | 11-15 | | | auditie nodig*Niels Jacobs, Stephanie Commeren & Roxane Clijsen | za | 11.00-13.30/14.30 | 28-09-2013 | 25x | € 423 | 510203 | 6.1

musicalklas 2 | 13-15 | Niels Jacobs & Jeroen Scholten | di | 18.30-19.45 | 24-09-2013 | 30x | € 224 | 510204 | 2.1

musicalklas 1 | 12-14 | Kiki Schippers | vr | 18.45-20.00 | 27-09-2013 | 30x | € 224 | 510205 | 5.1

musicalproductie 2 | 16+ | | auditie nodig*Niels Jacobs, Stephanie Commeren & Roxane Clijsen | za | 11.00-13.30/14.30 | 28-09-2013 | 25x | € 659 | 510403 | 6.1

voLwassenen

reguLier

musicalproductie 2 | 16+ | | auditie nodig*Niels Jacobs, Stephanie Commeren & Roxane Clijsen | za | 11.00-13.30/14.30 | 28-09-2013 | 25x | € 659 | 510403 | 6.1

schrijven

voLwassenen

KennismaKing

Kennismaken met creatief schrijven | 18+ | Peter van der Graaf | za | 10.00-12.00 | 09-11-13 | 6x | € 75 | 219202 | 6.1

reguLier

creatief schrijven | 18+ | Judy Elfferich | di | 19.30-22.00 | 24-09-13 | 30x | € 467 | 219201 | 2.1

sPeciaLs

autobiografisch schrijven | 18+ | Judy Elfferich | do | 19.30-22.00 | 26-09-13 | 10x | € 156 | 219213 | 4.1

voor kinderen schrijven | 18+ | Judy Elfferich | do | 19.30-22.00 | 09-01-14 | 10x | € 156 | 219215 | 4.1

musical

Nieuwe veste6

Page 35: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

dans

modern

jeugd/jongeren

KennismaKing

dreumesdans | 2½-3 | Susanne Driedijk | wo | 9.00-9.30 | 25-09-2013 | 10x | € 24 | 400109 | 3.1

dreumesdans | 2½-3 |Susanne Driedijk | wo | 9.00-9.30 | 08-01-2014 | 10x | € 24 | 400109 | 3.2

Peuterdans | 3-3½ | Susanne Driedijk | wo | 9.30-10.10 | 25-09-2013 | 10x | € 32 | 400110 | 3.1

Peuterdans | 3-3½ Susanne Driedijk | wo | 9.30-10.10 | 08-01-2014 | 10x | € 32 | 400110 | 3.2

Kennismaking kleuterdans | 3½-4 | Susanne Driedijk | wo | 10.10-10.50 | 25-09-2013 | 10x | € 32 | 400108 | 3.1

Kennismaking kleuterdans | 3½-4 Susanne Driedijk | wo | 10.10-10.50 | 08-01-2014 | 10x | € 32 | 400108 | 3.2

Proeftuin | 6-7 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 16.00-17.00 | 24-09-2013 | 28x | € 192 | 500101 | 2.1

Proeftuin | 7-9 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 17.00-18.00 | 24-09-2013 | 28x | € 192 | 500201 | 2.1

reguLier

Kleuterdans | 4-6 | Nienke van Oosten | wo | 15.00-15.45 | 25-09-2013 | 30x | € 107 | 400101 | 3.1

Kleuterdans | 4-6 | Nienke van Oosten | wo | 15.45-16.30 | 25-09-2013 | 30x | € 107 | 400101 | 3.2

Kinderdans | 6-7 | Nienke van Oosten | wo | 16.30-17.30 | 25-09-2013 | 30x | € 143 | 400105 | 3.1

jeugddans | 7-9 | Houkje van Hoek | do | 18.00-19.00 | 26-09-2013 | 30x | € 143 | 400103 | 4.1

BoYs move 1 | 6-7 | | Gastdocent De Stilte | vr | 17.00-18.00 | 27-09-2013 | 15x | € 76 | 410205 | 5.1

BoYs move 2 | 8-12 | | Orlando Gleen Mardenborough | vr | 18.00-19.15 | 27-09-2013 | 15x | € 94 | 410207 | 5.1

moderne dansklas jongeren | 14-20 | Nienke van Oosten | wo | 17.45-19.00 | 25-09-2013 | 30x | € 183 | 410201 | 3.1

sPeciaLs

dansklas jeugd | 9-12 | Ellis Pijnenborg | di | 16.45-18.15 | 24-09-2013 | 30x | € 197 | 410206 | 2.1

dansproductie jongeren | 11-14 | Ellis Pijnenborg | di | 18.15-19.30 | 24-09-2013 | 30x | € 197 | 410203 | 2.1

voLwassenen

reguLier

moderne dans beginners | 18+ | Anke Michiels | do | 18.15-19.30 | 26-09-2013 | 30x | € 254 | 410301 | 4.1

moderne dans midden niveau | 18+ | Yevgenia Kasatkina | wo | 19.00-20.15 | 25-09-2013 | 30x | € 254 | 410302 | 3.1

moderne dans midden niveau | 18+ | Anke Michiels | do | 19.30-20.45 | 26-09-2013 | 30x | € 254 | 410304 | 4.1

moderne dans midden niveau | 18+ | Camille Pidou | ma | 20.30-22.00 | 23-09-2013 | 30x | € 305 | 410310 | 1.1

moderne dans gevorderden | 18+ | Camille Pidou | ma | 19.00-20.30 | 23-09-2013 | 30x | € 305 | 410303 | 1.1

moderne dans gevorderden | 18+ | Ellis Pijnenborg | di | 19.30-21.00 | 24-09-2013 | 30x | € 305 | 410303 | 2.1

moderne dans gevorderden | 18+ | Yevgenia Kasatkina | wo | 20.15-21.45 | 25-09-2013 | 30x | € 305 | 410303 | 3.1

moderne dans gevorderden | 18+ | Yevgenia Kasatkina | wo | 20.00-21.30 | 14-08-2013 | 6x | € 61 | 430107 | 3.1

moderne dans midden niveau | 18+ | Anke Michiels | do | 20.15-21.30 | 15-08-2013 | 6x | € 51 | 430108 | 4.1

moderne dans beginners | 18+ | Anke Michiels | do | 18.30-19.45 | 15-08-2013 | 6x | € 51 | 430109 | 4.1

sPeciaLs

dansimprovisatie | 18+ | | Houkje van Hoek | do | 19.00-20.00 | 26-09-2013 | 10x | € 68 | 410311 | 4.1

dansimprovisatie | 18+ | Houkje van Hoek | do | 19.00-20.00 | 16-01-2014 | 10x | € 68 | 410311 | 4.2

urBan

jeugd/jongeren

reguLier

streetdance/Hiphop | 10-13 | Christina Boekestein | ma | 17.30-18.30 | 19-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410701 | 1.1

streetdance/Funky Hiphop | 14-17 | Christina Boekestein | ma | 18.30-19.30 | 19-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410704 | 1.1

Highheels/ videoclip dancing | 16-23 | Christina Boekestein | ma | 19.30-20.30 | 19-08-2013 | schooljaar | € 298 | 410706 | 1.1

streetdance/demoteam/selectie + auditie | 14-20 | Christina Boekestein | ma | 20.30-22.00 | 19-08-2013 | schooljaar | € 370 | 410801 | 1.1

Hiphop Kids | 6-10 | Dorée Rombout | wo | 18.00-19.00 | 21-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410901 | 3.1

Hiphopgroep | 15-19 | Dorée Rombout | wo | 19.00-20.00 | 21-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410902 | 3.1

Pop’art Popping | alle lft. | Dorée Rombout | wo | 20.00-21.00 | 21-08-2013 | schooljaar | € 298 | 410903 | 3.1

magic touch Popping | alle lft. | Dorée Rombout | wo | 21.00-22.00 | 21-08-2013 | schooljaar | € 298 | 410904 | 3.1

time twisters Hiphop Popping | 11-14 | Dorée Rombout | ma | 16.30-17.30 | 19-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410906 | 1.1

Bubblepops demo Popping groep | 9-14 | Dorée Rombout | ma | 17.30-19.00 | 19-08-2013 | schooljaar | € 370 | 410802 | 1.1 Breakdance beginners | 5-8 | Yannick Samira Huybregts | wo | 14.45-15.45 | 21-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410601 | 3.1

7cursussen & lessen

Page 36: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

vervoLg urBan

Breakdance beginners | 8-12 | Yannick Samira Huybregts | wo | 15.45-16.45 | 21-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410601 | 3.2

Breakdance gevorderden | 10-14 | Yannick Samira Huybregts | wo | 17.00-18.00 | 21-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410603 | 3.1

Breakdance beginners | 8 -11 | Yannick Samira Huybregts | do | 16.00-17.00 | 22-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410601 | 4.1

Breakdance beginners en vervolg | 10-16 | Yannick Samira Huybregts | do | 17.00-18.00 | 22-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410604 | 4.1

Breakdance vervolg en gevorderden | 10-16 | Yannick Samira Huybregts | do | 18.00-19.00 | 22-08-2013 | schooljaar | € 247 | 410605 | 4.1

voLwassenen

reguLier

Highheels/ videoclip dancing | 16-23 | Christina Boekestein | ma | 19.30-20.30 | 19-08-2013 | schooljaar | € 298 | 410706 | 1.1

Pop’art Popping | alle lft. | Dorée Rombout | wo | 20.00-21.00 | 21-08-2013 | 40x | € 298 | 410903 | 3.1

magic touch Popping | alle lft. | Dorée Rombout | wo | 21.00-22.00 | 21-08-2013 | 40x | € 298 | 410904 | 3.1

Hiphop voor volwassenen | 25-35 | Dorée Rombout | do | 19.00-20.00 | 22-08-2013 | schooljaar | € 298 | 410905 | 4.1

caPs

tHeater

theatergroep 'sterre' | 16+ | Juup Luijten | di | 19.30-21.30 | 24-09-13 | 25x | € 331 | 320101 | 2.1

BeeLdend

‘zo maken we dat’ | 16+ Monique Laros | ma | 19.30-21.30 | 23-09-13 | 30x | € 323 | 221101 | 1.1

muzieK

'met de muziek mee' | 7-18 Jan Brock | in overleg | 25x | € 250

‘zo doen we dat’ | 18+ Jan Vos | di | 19.15-20.15 | 27-08-13 | 30x | € 215 | 121201 | 2.1

‘doe maar mee’ | 18+ Antje de Jong | wo | 19.30-20.30 | 28-08-13 | 30x | € 215 | 121202 | 3.1

Keyboard Kleur en muziek | Bredase leerling tot 21 | alle lft.Karina Rombouts & Antje de Jong | in overleg | schooljaar | € 398 | P112221

Keyboard Kleur en muziek | Bredase leerling vanaf 21 | alle lft. Karina Rombouts & Antje de Jong | in overleg | schooljaar | € 636 | P112221

Nieuwe veste8

Page 37: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

muziek

muzieKverKenning

jeugd

KennismaKing

muziek op schoot Babygroep | ½-1½ Vacature | vr | 9.30-10.15 | 27-09-13 | 8x | € 90 | 100105 | 5.1

muziek op schoot Babygroep | ½-1½ | Vacature | vr | 9.30-10.15 | 06-12-13 | 8x | € 90 | 100105 | 5.2

muziek op schoot dreumesgroep | 1½-2½Vacature | vr | 10.15-11.00 | 27-09-13 | 8x | € 90 | 100106 | 5.1

muziek op schoot dreumesgroep | 1½-2½ | Vacature | vr | 10.15-11.00 | 06-12-13 | 8x | € 90 | 100106 | 5.2

muziek op schoot Peutergroep | 2½-4Vacature | vr | 11.00-11.45 | 27-09-13 | 8x | € 90 | 100107 | 5.1

muziek op schoot Peutergroep | 2½-4 | Vacature | vr | 11.00-11.45 | 06-12-13 | 8x | € 90 | 100107 | 5.2

Proeftuin | 6-7Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 16.00-17.00 | 24-09-13 | 28x | € 192 | 500101 | 2.1

Proeftuin | 7-9 Ineke van Dijk, Jeroen Scholten, Kees van Gestel & Susanne Driedijk | di | 17.00-18.00 | 24-09-13 | 28x | € 192 | 500201 | 2.1

reguLier

speel tuin jaap aap | 4-5Kees van Gestel | ma | 16.00-16.45 | 16-12-13 | 15x | € 85 | 100101 | 1.1

speel tuin jaap aap | 4-5 Anya Roeling | wo | 14.45-15.30 | 28-08-13 | 15x | € 85 | 100101 | 3.1

speel tuin toon tingel | 5-6 Kees van Gestel | ma | 16.15-17.00 | 26-08-13 | 15x | € 85 | 100104 | 1.1

speel tuin toon tingel | 5-6 Anya Roeling | wo | 14.45-15.30 | 08-01-14 | 15x | € 85 | 100104 | 3.1

speel wijs muziektrein | 6-7Anya Roeling | wo | 15.30-16.30 | 28-08-13 | 30x | € 221 | 100201 | 3.1

speel wijs muziektrein | 6-7Anya Roeling | do | 16.00-17.00 | 29-08-13 | 30x | € 221 | 100201 | 4.1

speel wijs muziektrein Bavel* | 6-8Anya Roeling | wo | 13.00-14.00 | 28-08-13 | 30x | € 221 | 100202 | 3.1

speel wijs muziektrein Bavel* | 6-8Anya Roeling | do | 17.45-18.45 | 29-08-13 | 30x | € 221 | 100202 | 4.1

speel wijs instrumentencarrousel | 7-8 Kees van Gestel | ma | 16.45-17.45 | 26-08-13 | 30x | € 244 | 100203 | 1.1

speel wijs instrumentencarrousel | 7-8 Anya Roeling | wo | 16.30-17.30 | 28-08-13 | 30x | € 244 | 100203 | 3.1

speelwijzer teteringen Beginner* | 7-9Anya Roeling | di | 17.00-18.00 | 27-08-13 | 35x | € 140 | 100205 | 2.1

speelwijzer teteringen gevorderd* | 7-9Anya Roeling | di | 16.00-17.00 | 27-08-13 | 35x | € 140 | 100206 | 2.1

groePsLessen

jeugd

Kleuterviool/altviool/cello/contra- bas/harp (Bredase leerling) | 5+Diverse docenten | in overleg | schooljaar | € 398

Kleuterviool/altviool/cello/contra-bas/harp (niet Bredase leerling) | 5+Diverse docenten | in overleg | schooljaar | € 714

Blokfluitgroep a | 8-10Karin van de Brekel/Tonny Jonk/Maartje Vonk | in overleg | week 34 | schooljaar | € 161

Blokfluitgroep B | 8-10Karin van de Brekel/Tonny Jonk/Maartje Vonk | in overleg | week 34 | schooljaar | € 202

gitaar a* (groep 4, 5 en 6) | 8-10Maartje Vonk/Lotte Brekelmans | in overleg | week 34 | schooljaar | € 161

gitaar B* (groep 4, 5 en 6) | 8-10Maartje Vonk/Lotte Brekelmans | in overleg | week 34 | schooljaar | € 202

voLwassenen

senioren blokfluit groepsles | 55+ | Jan Vos | ma | 14.15-15.15 | 19-08-13 | schooljaar | € 250 | 111101 | 1.1

BandworKsHoPs

jeugd/jongeren

reguLier

Basgitaar & band 8-16 | Diverse docenten | do | va 16.30 | 22-8-2013 | schooljaar | € 398 | R112010 drums & band 8-16 | Diverse docenten | do | va 16.30 | | 22-8-2013 | schooljaar | € 398 | R112060

elektrische gitaar & band 8-16 | Diverse docenten | do | va 16.30 | 22-8-2013 | schooljaar | € 398 | R112150 Keyboard/piano & band 8-16 | Diverse docenten | do | va 16.30 | | 22-8-2013 | schooljaar | € 398 | R112176 zang & band 8-16 | Diverse docenten | do | va 16.30 | | 22-8-2013 | schooljaar | € 398 | R112220

Bandcoaching cover* | 12+ | Diverse docenten | di | va 18.00 | 20-08-13 | schooljaar | Leerling € 135 | Niet-leerling € 217 | 113014

Bandcoaching arrangeren | 12+ | Diverse docenten | di | va 18.00 | 20-08-13 | schooljaar | Leerling € 202 | Niet-leerling € 323 | 113015

Bandcoaching compositie | 12+ | Diverse docenten | di | va 18.00 | 20-08-13 | schooljaar | Leerling € 202| Niet-leerling € 323 | 113016

dj-tecHnieK & Produceren

jongeren

reguLier

dj-techniek scholieren | 12+ | Gert-Jan Schutte | do | 17.30-19.00 | 22-08-13 | schooljaar | € 272 | 111105 | 4.1

dj-techniek scholieren | 12+ | Gert-Jan Schutte | vr | 17.30-19.00 | 23-08-13 | schooljaar | € 272 | 111105 | 5.1

dj-techniek scholieren | 12+ | Gert-Jan Schutte | vr | 19.00-20.30 | 23-08-13 | schooljaar | € 272 | 111111 | 5.1

9cursussen & lessen

Page 38: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

dj-techniek/ Producen combi | 12+ | Gert-Jan Schutte/Joël Groman | vr | 19.00-20.30 | 23-08-13 | schooljaar | € 272 | 111114 | 5.3

Beatcreaten/ Producen | 12+ | Joël Groman | vr | 19.00-20.30 | 23-08-13 | schooljaar | € 272 | 111107 | 5.1

Beatcreaten/ Producen | 12+ | Joël Groman | vr | 20.30-22.00 | 23-08-13 | schooljaar | 111108 | € 272 | 5.1

voLwassenen

dj-techniek volwassenen | 18+ | Gert-Jan Schutte | do | 19.00-20.30 | 22-08-13 | schooljaar | € 272 | 111112 | 4.2

dj-techniek volwassenen | 18+ | Gert-Jan Schutte | vr | 20.30-22.00 | 23-08-13 | schooljaar | € 272 | 111113 | 5.1

10 weKen-Project

voLwassenen

KennismaKing

try out | 20+ | | Diverse docenten | do | 19.00-20.00 | 03-10-13 | 10x | € 242 | 111109 | 4.1

reguLier

come back | 20+ | | Diverse docenten | do | 19.00-20.00 | 03-10-13 | 10x | € 242 | 111110 | 4.1

sPeciaLs

singer / songwriter | 20+ | | Chantal van Brummelen | wo | 18.30-19.30 | 02-10-13 | 10x | € 242 | 111104 | 3.1

ensemBLesLeerlingen Nieuwe Veste | € 54Niet leerlingen Nieuwe Veste | € 98

HOMOGENE ENSEMBLEBlokfluitensemble ‘Fortezza’ | jongeren en volw. | Jan Vos | vr | 16.30-17.30 | 25-10-13 | 20x | 120101 | 5.1

dwarsfluitensemble ‘Bubbles’ | 6-12 Karel Deseure | ma | 16.30-17.00 | 26-08-13 | 30x | 120105 | 1.1

dwarsfluitensemble ‘Breezers’ | alle lft. | Marjolein Kempen | wo | 16.30-17.20 | 04-09-13 | 30x | 120106 | 3.1

dwarsfluitensemble ‘Beaufort’ | alle lft. | Marjet Krekels | di | 0,875-22.00 | 27-08-13 | 30x | 120107 | 2.1

Harpensemble | alle lft. | Annelies Houtman-Knaven | do | 15.30-16.30 | 22-08-13 | schooljaar| 120127 | 4.1

Laag koper ensemble* | 18+ | Hans Aernouts | za | 10.30-11.30 | 28-09-13 | 20x | 120132 | 6.1

saxofoonensemble | Bert Haan | wo | 19.30-20.30 | 21-08-13 | schooljaar | 120115 | 3.1

slagwerkensemble ‘urban drums’* | 12+ | Leo van Lieshout | do | 19.00-20.30 | 22-08-13 | schooljaar | 120116 | 3.1

strijkers-ensemble beginners | Lieven Coolen | ma | 18.00-18.45 | 19-08-13 | schooljaar | 120119 | 1.1

strijkersensembles ‘i giovanotti’ | Monique Heidema | di | 18.00-19.00 | 20-08-13 | schooljaar | 120120 | 2.1

strijkersensemble ‘mixed nuts’ | Paul Fischer | do | 18.30-19.30 | 22-08-13 | schooljaar | 120121 | 4.1

strijkersensemble ‘camerata juniorum’ | 12-18 | Paul De Meyer | di | 18.30-19.45 | 20-08-13 | schooljaar | 120122 | 2.1

strijkersensemble ‘camera musicorum’ | jongeren en volw. | Paul De Meyer | di | 19.45-22.00 | 20-08-13 | schooljaar | 120123 | 2.1

viool-ensemble beginners - groepsles | Paul Fischer | do | 16.40-17.20 | 29-08-13 | 30x | 120130 | 4.1

HETROGENE ENSEMBLES ensemble indiase muziek Jan van Beek | vr | in overleg | 23-08-13 | schooljaar | 120128 | 5.1 ensemble turkse muziekCengiz Tutar | di | in overleg | 20-08-13 | schooljaar | 120126 | 2.1

Heterogeen ensemble volwassenen | 18+ | Conny Essbach | di | 20.30-22.00 | 20-08-13 | schooljaar | 120108 | 2.1

nieuwe veste' Bigband Hans Bloemen | di | 19.00-22.00 | 20-08-13 | schooljaar | 120102 | 2.1

orkest nieuwe veste Plus | Jan Vos | wo | 10.00-11.45 | 21-08-13 | schooljaar | 120118 | 3.1

zang

jeugd/jongeren

KennismaKing

Alle cursussen Zingenderwijs: tarief Niet-Bredase leering: € 359

zingenderwijs | 9 -11 | Agnes Gosling | wo | 16.00-17.00 | 21-08-13 | schooljaar | € 200 | 120133 | 3.1

zingenderwijs | 12-14 | Eileen Beneken genaamd Kolmer | di | 17.00-18.00 | 20-08-13 | schooljaar | € 200 | 120138 | 2.1

Agnes Gosling | wo | 17.00-18.00 | 21-08-13 | schooljaar | € 200 | 120138 | 3.1

Adriana Romijn | ma | 16.15-17.15 | 19-08-13 | schooljaar | € 200 | 120138 | 1.1

voLwassenen

reguLier

Alle cursussen Altijd al willen zingen: tarief Niet-Bredase leering: € 371

altijd al willen zingen | 18+ | Lucie Hillen | ma | 9.30-11.00 | 02-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 1.1

Lizet van Beek | ma | 13.00-14.30 | 02-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 1.2

Lizet van Beek | ma | 19.00-20.30 | 02-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 1.3

Lizet van Beek | ma | 20.30-22.00 | 02-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 1.4

Lizet van Beek | di | 9.00-10.30 | 03-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 2.1

Lizet van Beek | di | 10.30-12.00 | 03-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 2.2

Lucie Hillen | di | 10.00-11.30 | 03-09-13 | 30x | € 210 | 111103 | 2.3

Lucie Hillen | di | 11.30-13.00 | 03-09-13 | 30x | 111103 | € 210 | 2.4

sPeciaLs

singer / songwriter | 20+ | | Chantal van Brummelen | wo | 18.30-19.30 | 02-10-13 | 10x | 111104 | € 242 | 3.1

Nieuwe veste10

Page 39: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

accordeon | Antje de Jong-Coppel-mans, Conny Essbachaltviool | Paul De Meyer, Roos PolléBandworkshop | Arno Krijger, Ferry Smans, Boudewijn Bonebakker, Eric WelsBasgitaar | Charles Nagtzaam, Marc van der Schoot, Tessa HendrikxBeatcreaten | Joël GromanBlokfluit | Karin van den Brekel, Tonny Jonk, Maartje Vonk, Jan VosBugel | Hans Bloemen, Jeroen Doomernik, Arjan Mullercaps muziek | Jan Brock, Antje de Jong, Jan Vos, Karina Romboutscello | Quirien Hagens, Monique Heidemacontrabas | Lieven Coolencomputer en muziek | Erik Vlasblomcornet | Hans Bloemen, Jeroen Doomernik, Arjan Mullerdj-techniek | Gert-Jan Schuttedrums | Leo van Lieshout, Mark Stoop,Chris Strik, Sjaak van Dam, Silvester van Rijckevorseldwarsfluit/piccolo | Karel Deseure, Jeroen Goossens, Marjolein Kempen, Marjet Krekelselektrische gitaar | Boudewijn Bone-bakker, Peter van Dorst, Ferry Smans, Jordi Nieuwenburg, Leroy Carlielektrische harp | Annelies Houtman-Knaveneuphonium/Bariton | Hans Aernouts, Gerard de KromFagot/fagottino | Yvonne van der HamFlamenco gitaar | Maurice Leenaarsgamba | Maartje Vonkgitaar | Boudewijn Bonebakker,Lotte Brekelmans, Paul Hagenaars,Jaap Hoek, Maurice Leenaars,Bruno Nelissen, Maartje VonkHammond orgel | Arno KrijgerHarp | Annelies Houtman-Knaven,Reinilde Zevenbergen-BuysHobo/althobo | Victor KruisHoorn/natuurhoorn | Marjolein Damen-Timmerindiase muziek/ sitar | Jan van BeekKeyboard | Ben van den Broek, Arno Krijger, Karina Rombouts, Erik Smans, Erik VlasblomKinder- & jongerenkoren | Agnes GoslingsKlarinet Christa van Hulten, Pieter Zwaans

marimba/vibrafoon | Jurgen Damenmuziek op schoot | Nog niet bekendmuziektheorie | Kees van den Berghorgel | Christ VergouwenPanfluit | Jan VosPercussie/djembé | Door Raeymaek-ersPiano | André Telderman, Christ Vergouwen, Elena Yefanova, Guillermo Quintero Rojas, Anna SasiadekPiano pop & jazz | Erik Smanssaxofoon | Milan Bonger, Mete Erker,Bert Haan, Angeline Cuijperssaz | Cengiz Tutarslagwerk | Jurgen Damensynthesizer | Karina Rombouts, Erik Smans, Erik Vlasblomtabla | Jan van BeekLeren improviseren | Milan Bonger, Jeroen Doomernik, Mete Erker, Marjolein Kempen, Arno Krijger, Marc van der Schoot, Ferry Smanstoetsen (elektronische muziek/midi) | Erik Smans, Erik Vlasblom, Karina Romboutstrombone/alttrombone | Hans Aernouts, Gerard de Kromtrompet | Hans Bloemen, Jeroen Doomernik, Arjan Mullertuba (tenor/bas) | Hans Aernouts, Gerard de Krommuziekverkenning | Kees van Gestel, Anya Roelingvibrafoon/marimba | Jurgen Damenviool | Paul Fischer, Paul De Meyer, Roos PolléXylofoon | Jurgen Damenzang algemeen/klassiek | Lizet van Beek, Lucie Hillen,Connie de Jongh, Joost van der Wulpzang musical Niels Jacobs, Agnes Goslingszang Pop/jazz Lynsey Carli, Adriana Romijn, Eileen Beneken genaamd Kolmer, Chantal van Brummelen

KorenBredase leerling | € 54Niet-Bredase leerling | € 98

jeugd/jongeren

Kinderkoor ‘tovernoten’ | 5-6 Agnes Goslings | vr | 16.00-16.45 | 23-08-13 | schooljaar | 120109 | 5.1

Kinderkoor ‘Kids voices’ | 7-8Agnes Goslings | vr | 16.45-17.30 | 23-08-13 | schooljaar | 120140 | 5.1

Kinderkoor ‘Blitz’ | 9-11Agnes Goslings | vr | 17.30-18.30 | 23-08-13 | schooljaar | 120110 | 5.1

jongerenkoor ‘Flow’ | 12-16 Agnes Goslings | vr | 18.30-19.30 | 23-08-13 | schooljaar | 120111 | 5.1

Popkoor ‘voicemix’ | 16+ Lynsey Carli | di | 20.00-21.30 | 20-08-13 | schooljaar | 120113 | 2.1

muzieKtHeorieLeerlingen Nieuwe Veste | € 94Niet leerlingen Nieuwe Veste | € 171

jongeren/voLw.

solfègetraining/algemene muziek- theorie examen c | 12+ | Kees van den Bergh | wo | 17.30-18.45 | 18-09-13 | 30x | 115101 | 3.1

solfègetraining/algemene muziek-theorie examen d | 12+ | Kees van den Bergh | wo | 18.45-20.00 | 18-09-13 | 30x | 115102 | 3.1

analyse van westerse kunstmuziek van 1300 tot nu | 12+ | Kees van den Bergh | wo | 20.15-21.30 | 18-09-13 | 30x | 115104 | 3.1

instrumentaaL / vocaaLBredase leerling | < 21 | € 398Niet-Bredase leerling | < 21 | € 714

Bredase leerling | 21+ | € 636Niet-Bredase leerling | 21+ | € 911

Hafabra lid Bredase vereniging | < 21 | € 303 Hafabra lid Bredase vereniging | 21+ | € 452

10-urenkaart | < 21 | € 530 10-urenkaart | 21+ | € 579

Leren improviseren ½ jaar | | Diverse docenten | 20x

Bredase leerling | < 21 | € 235Niet-Bredase leerling | < 21 | € 352

Bredase leerling | 21+ | € 395Niet-Bredase leerling | 21+ | € 489

Leren improviseren 1 jaar | | Diverse docenten | schooljaar

Bredase leerling | tot 21 | € 398Niet-Bredase leerling | tot 21 | € 636

Bredase leerling | 21+ | € 714Niet-Bredase leerling | 21+ | € 911

instrumenten &muziekdocenten

11cursussen & lessen

Page 40: Nieuwe Veste Brochure 2013-2014

Dit jaar hebben wij een aantal aan-passingen gedaan in onze algemene voorwaarden. De meest belangrijke veranderingen zijn:• Vroegboekkorting Indien vóór 1 juli van het betreffende

schooljaar wordt ingeschreven op een cursus wordt een korting ver-leend van 10% van de cursusprijs. Deze korting geldt voor cursussen en niet voor de reguliere muziek-lessen.

• BTW Met ingang van 1 juli 2013 moet

volgens de Wet op de omzetbelast-ing 21% BTW geheven worden op alle cursussen Beeldend, Theater, Dans en Schrijven voor personen vanaf 21 jaar. Tevens is het BTW percentage voor muzieklessen voor personen vanaf 21 jaar verhoogd van 19% naar 21%. Daardoor zijn wij genoodzaakt deze verhogingen door te berekenen in onze les- en cursustarieven.

• Gezinskortingenmeercursuskorting Deze korting is vervallen• Annulerings-&administratiekosten- Indien een inschrijving binnen 15

dagen vóór aanvangsdatum van de cursus wordt geannuleerd, wordt € 25,00 administratiekosten in rekening gebracht. Indien korter dan 15 dagen vóór aanvang van de cur-sus wordt opgezegd, is het gehele cursusbedrag verschuldigd

- Indien ná inschrijving een verzoek wordt ingediend om de betalings-wijze te wijzigen wordt een bedrag van € 25,00 aan administratiekosten in rekening gebracht.

Voor de volledige algemene voor-waarden: www.nieuweveste.nl

Les oF cursus?Wat is het verschil? Lessen zijn doorgaande, meerjarige leertrajecten zoals de individuele muzieklessen en hebben een vast tarief. Cursussen zijn leertrajecten die zijn afgebakend in tijd, meestal 6, 10, 15 of 30 lessen.

aanmeLdingVoor Muzieklessen is inschrijving het gehele jaar door mogelijk. Voor de cursussen Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven kunt u zich aanmelden vanaf de Open Dagen. Na de start van de cursussen is aanmeld-ing soms nog mogelijk in overleg met de administratie via: [email protected]

Voor een aantal activiteiten is de belangstelling zo groot dat niet alle aangemelde leerlingen geplaatst kun-nen worden. Plaatsing gaat in volgorde van ontvangst van de aanmelding (na de Open Dagen). Het is daarom aan te raden om digitaal in te schrijven of het aanmeldingsformulier snel in te zenden.

inscHrijving en oPzeggingDe inschrijving geldt voor het gehele school-/cursusjaar of, bij latere plaatsing, voor de rest van het lopende school- of cursusjaar. Tussentijdse beëindiging is alleen mogelijk bij bijzondere omstandigheden.

Voor enkele theatercursussen (werkplaatsen, productiegroepen en de musicalklas) geldt een auditie, zie voor data: www.nieuweveste.nl. Opgeven vóór de auditiedatum is dus belangrijk.

doorgaan van cursussenVoor alle cursussen geldt dat deze alleen doorgang vinden bij voldoende inschrijving. Bij onvoldoende of teveel aanmeldingen vindt overleg plaats over een mogelijke plaatsing in een parallelcursus. Voor sommige muziek-lessen hebben wij wachtlijsten.

wijze van BetaLenIn principe dient het les-/cursusgeld in één keer te worden voldaan, vóór de op de lesgeldnota vermelde datum. In-dien u kiest voor automatische incasso kan in termijnen worden betaald. Het aantal incassotermijnen is gebaseerd op de duur van de cursus en is als volgt vastgesteld:

Duur cursus aantal termijnen1 t/m 6 weken 1 7 t/m 10 weken 211 t/m 15 weken 416 t/m 30 weken 6 > 31 weken 8

aanvang Lessen/cursussenDe lessen Muziek starten vanaf maandag 19 augustus 2013. In de week voordat de lessen Muziek van start gaan, neemt Nieuwe Veste met u con-tact op over de lestijden. De cursussen Muziek, Beeldend, Theater, Dans en Schrijven duren in principe 30 weken, tenzij anders vermeld.

vervaLLen van LessenAls een docent is verhinderd, vervalt de les. Mocht de afwezigheid van de docent langere tijd duren, dan zorgt Nieuwe Veste voor vervanging. Voor restitutiemogelijkheden: zie artikel 8 van de Algemene Voorwaarden

BredaPas voordeeLHouders van de BredaPas tot 18 jaar kunnen 90% korting krijgen op de tarieven voor de lessen, cursussen en huurinstrumenten. Vanaf 18 jaar geldt 50% korting.

administratie nieuwe vesteOpeningstijden administratie Molenstraat 6, Breda. Ma t/m do 9.00 - 16.00 uur, vr 9.00 - 12.00 uur. Telefonisch bereikbaar: ma t/m do 13.30 – 16.00 [email protected]

algemene inFormatie

schrIjfje nu In!

www.nieuweveste.nL