Nieuw-West - 12 november 2015

16
Vakmanschap is meesterschap Shoppen en boodschappen doen Vragen over ondernemen? Ruime keuze In Nieuw-West stikt het van de winkelcentra. Wie boodschappen wil doen heeft keus uit zeven grote winkelcentra: Plein ’40-’45, Lambertus Zijlplein, Sierplein, August Allebéplein, Belgiëplein, Delflandplein en Dukaat. Voor de kleinere boodschap kunt u terecht in winkelgebie- den zoals Dijkgraafplein, Confuciusplein, Caleido, Tussen Meer 2, Osdorper Ban. In Centrum Nieuw-West, het Osdorpplein, kunt u lekker shoppen. Ondernemershuis ‘Ik heb een leuk pand gezien, kan ik daar een onderneming starten?’ ‘Ik wil een zaak beginnen, hoe doe ik dat?’ Loopt u rond met plannen voor een winkel of be- drijf, dan kunt u met al uw vragen terecht bij de onderne- mersadviseurs van het Ondernemershuis. Jaargang 2 nummer 10 12 | 11 | 15 editie Nieuw-West Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Technasium Calandlyceum: ‘We gaan een satellietje maken’ 10 Osdorpplein, Centrum Nieuw-West Lees verder op pagina 6 Lees verder op pagina 7 Bedrijvige stad Foto Lenette van der Plas Daarnaast werd de stad, dankzij het in- ternationale karakter en de vrijheid die er heerste, ook een ‘intellectueel pak- huis’. In allerlei talen werden er atlas- sen, boeken en tijdschriften gedrukt en de levendige kunsthandel bracht kun- stenaars uit alle windstreken naar Am- sterdam. Handelen en ondernemen, het zit ons al eeuwen in het bloed. Nog steeds is Amsterdam internatio- naal een aantrekkelijke stad, waarin veel bedrijven hun (Europese) hoofdkantoor vestigen. In 2014 kwamen er maar liefst 139 buitenlandse bedrijven bij: een re- cordaantal. Dit zorgt voor werkgelegen- heid en bevestigt de status die de stad heeft. Amsterdam wordt vaak boven andere Europese steden verkozen van- wege onder andere de uitstekende fy- sieke en digitale bereikbaarheid. Ambitie Ook voor beginnende ondernemers biedt Amsterdam een goede voe- dingsbodem. De stad bruist van het talent en ondernemerschap. De markt voor startups bloeit en blijft zich ont- wikkelen. Lees verder op pagina 2 Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in december 13-14 Handelsgeest De pakhuizen binnen de grachten- gordel herinneren ons aan de tijd dat Amsterdam een machtige en rijke stad van internationaal be- lang was. Rond de zeventiende eeuw groeide de stad uit tot het centrale pakhuis van de wereld. Goederen van over de hele wereld kwamen over het water naar Amsterdam. Hier werden ze opge- slagen, verhandeld en verder vervoerd. Amsterdam is tweede beste stad in Europa voor startups 3

description

 

Transcript of Nieuw-West - 12 november 2015

Page 1: Nieuw-West - 12 november 2015

Vakmanschap is meesterschap

Shoppen en boodschappen doen

Vragen over ondernemen?

Ruime keuze In Nieuw-West stikt het van de winkelcentra.Wie boodschappen wil doen heeft keus uit zeven grote winkelcentra: Plein ’40-’45, Lambertus Zijlplein, Sierplein,August Allebéplein, Belgiëplein, Delflandplein en Dukaat.Voor de kleinere boodschap kunt u terecht in winkelgebie-den zoals Dijkgraafplein, Confuciusplein, Caleido, TussenMeer 2, Osdorper Ban. In Centrum Nieuw-West, het Osdorpplein, kunt u lekker shoppen.

Ondernemershuis ‘Ik heb een leuk pand gezien, kan ik daareen onderneming starten?’ ‘Ik wil een zaak beginnen, hoedoe ik dat?’ Loopt u rond met plannen voor een winkel of be-drijf, dan kunt u met al uw vragen terecht bij de onderne-mersadviseurs van het Ondernemershuis.

Jaargang 2

nummer 10

12|11|15editie Nieuw-West

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Technasium Calandlyceum: ‘We gaan een satellietje maken’

10

Osdorpplein, Centrum Nieuw-West

Lees verder op pagina 6

Lees verder op pagina 7

Bedrijvige stad

Foto Lenette van der Plas

Daarnaast werd de stad, dankzij het in-ternationale karakter en de vrijheid dieer heerste, ook een ‘intellectueel pak-huis’. In allerlei talen werden er atlas-sen, boeken en tijdschriften gedrukt ende levendige kunsthandel bracht kun-stenaars uit alle windstreken naar Am-sterdam. Handelen en ondernemen, hetzit ons al eeuwen in het bloed.Nog steeds is Amsterdam internatio-

naal een aantrekkelijke stad, waarin veelbedrijven hun (Europese) hoofdkantoorvestigen. In 2014 kwamen er maar liefst139 buitenlandse bedrijven bij: een re-cordaantal. Dit zorgt voor werkgelegen-heid en bevestigt de status die de stadheeft. Amsterdam wordt vaak bovenandere Europese steden verkozen van-wege onder andere de uitstekende fy-sieke en digitale bereikbaarheid.

AmbitieOok voor beginnende ondernemersbiedt Amsterdam een goede voe-dingsbodem. De stad bruist van hettalent en ondernemerschap. De marktvoor startups bloeit en blijft zich ont-wikkelen.

Lees verder op pagina 2

Stadspas Aanbiedingen voor sport,recreatie en cultuur in december

13-14

Handelsgeest De pakhuizen binnen de grachten-gordel herinneren ons aan de tijd dat Amsterdameen machtige en rijke stad van internationaal be-lang was. Rond de zeventiende eeuw groeide destad uit tot het centrale pakhuis van de wereld.Goederen van over de hele wereld kwamen overhet water naar Amsterdam. Hier werden ze opge-slagen, verhandeld en verder vervoerd.

Amsterdam is tweede beste stadin Europa voor startups

3

Page 2: Nieuw-West - 12 november 2015

2 Amsterdam | 12 november 2015

Studenten en starters

Help een nieuwkomer en word taalvrijwilliger

Nieuwbouw Wat gebeurt er op het braakliggende terrein naast sta-tion Lelylaan? Opmerkzame reizigers en voorbijgangers zagen bouw-hekken en bouwketen op het terrein verschijnen.

ABC Het Amsterdams Buurvrouwen Contactorganiseert korte trainingen voor vrouwendie Taalvrijwilliger willen worden. De eerstvol-gende training is op vrijdag 20 november en27 november, van 10.00-15.00 uur.

Het zijn de voorbereidingen voor debouw van Little Manhattan door Interna-

Als taalvrijwilliger bij het ABC helpt ugeïsoleerde anderstalige vrouwen op wegnaar zelfredzaamheid en participatie inde buurt. Na de training geeft u een dag-

deel per week les geven. Eén van de vrou-wen die wacht op een taalvrijwilliger isbijvoorbeeld Medine, een 33-jarigevrouw uit Turkije waar ze een beroeps-opleiding heeft gevolgd. Ze heeft tweekinderen met beperkingen. Ze heeft doorde vele ziekenhuisafspraken weinig tijdom naar een cursus te gaan en is daaromaangewezen op taalles aan huis. Ze is ge-motiveerd om te leren en zoekt een taal-vrijwilliger die helpt met het oefenenvan gesprekken met artsen en die helpt

bij het vinden van een buurtactiviteitwaar ze andere vrouwen kan ontmoeten.Zoals Medine zijn er nog vele anderevrouwen die wachten op een taalvrijwil-liger, ieder met hun eigen verhaal en huneigen achtergrond.

tional Campus (IC Netherlands): 590studentenwoningen en 279 woningenvoor young professionals (starters). Destudio’s voor de studenten variëren inoppervlakte van 22 tot 37 m2. Ook zijn erenkele grotere woningen voor youngprofessionals van 41 m2. Onderin hetwooncomplex is plek voor commerciëlevoorzieningen.

Gelijktijdig met de bouw van het woon-complex, legt de gemeente een nieuwerotonde aan op de Schipluidenlaan terhoogte van het voormalig Junior metCalvijncollege. Vanaf de rotonde - tenoosten van het studentencomplex - komteen nieuwe straat: de Willem Froger-straat, tussen de Schipluidenlaan en deLelylaan. Ten westen van het complexkomt een promenade. Volgens planningzijn de rotonde, de straat, de promenadeen de woningen halverwege 2017 klaar.In het gebied tussen de bouwplaats vanIC Netherlands en station Lelylaan komthet tijdelijke containerdorp Arrival Place

met tijdelijke winkels en werkplaatsen.

Lelylaan

Nu is er bouwverkeer en moet jesoms omlopen of -fietsen om bij hetstation te komen. Straks is het stationsgebied een levendige, plek met cafés en winkels.

Vragen en informatie?Lees meer over het bouwproject opwww.ic-netherlands.com.

Heeft u vragen of over de bouw vanLittle Manhattan? Neem contact op met Robert Mantel van Smit’s Bouwbedrijf: [email protected]

Little Manhattan naast Lelylaan: bijna 900 woningen voor studenten en starters in 2017

Aanmelden zo snel mogelijk, bij:[email protected], of kijkop www.abcamsterdam.org.

Buurtwinkels zorgen voor samenhang en gezelligheid

Vervolg van pagina 1

De gemeente zet zich, met succes, invoor een nog sterkere groei en wil eenstructurele plaats in de Europese top-3van startupsteden bemachtigen. Ook zijnstartups gevraagd om hun licht te laten

schijnen over een aantal uitdagingen vande gemeente zelf. Problemen waar dehele stad mee te maken heeft, last vanheeft. Een aantal startups gaat de ko-mende maanden, ondersteund door degemeente, aan de slag om mogelijke op-lossingen uit te werken, waar de hele stadvan profiteert. Meer over startups leest uop pagina 3.

Kleine zelfstandigenNaast de vele grote bedrijven en winkel-ketens die de stad rijk is en die zorgen

voor banen en economische groei, wordthet karakter van de stad gevormd doorjuist de kleinere winkels. De bakker, deslager en de groenteboer om de hoek,buurtwinkels die een bijzondere plek inhet straatbeeld innemen en die zorgenvoor samenhang en gezelligheid. Op pa-gina 8 en 9 zet een aantal van deze lokaleondernemers zichzelf op de kaart en ver-tellen zij over hun ondernemersgeest.

Extra openingstijdenNog een paar dagen en dan arriveert Sin-

terklaas weer in Nederland, het startseinvoor de decembermaand die traditiege-trouw staat voor gezelligheid en familie-bezoek. Niet alleen door 5 december,maar natuurlijk ook vanwege de kerstda-gen en de jaarwisseling. December isvoor veel winkeliers een feestmaand van-wege de recorduitgaven die worden ge-daan. Op pagina 15 leest u meer over deintocht van Sinterklaas en de extra ope-ningstijden van winkels rondom defeestdagen.

Page 3: Nieuw-West - 12 november 2015

3 Amsterdam | 12 november 20153 Amsterdam | 12 november 2015

‘Als het hier niet werkt, dan werkt het nergens’Meer banen Amsterdam wil meer kansen en ruimte bieden aan startups.

Zoals de stad zelf internationale allure heeft en constant in beweging is, geldt

dat ook voor de nog steeds groeiende groep creatieve en technologische on-

dernemers. Zij zijn een bron van werkgelegenheid. In vergelijking met ‘ge-

wone’ ondernemers zorgen startups voor maar liefst vier keer meer banen.

Daarmee zijn ze belangrijk voor de Amsterdamse economie. Een economie

die verandert, die kansen biedt aan ondernemers, denkers en uitvinders.

Startups

Startups lossen problemenvan de stad opHoe laten we inwoners meer afvalscheiden? Hoe brengen we fietswrak-ken in de stad in kaart om ze vervol-gens te verwijderen? En hoe spreidenwe bezoekers meer over de stad inplaats van dat ze allemaal in het cen-trum blijven? Met het project ‘Startupin Residence’ hoopt Amsterdam jonge,ambitieuze bedrijven aan zich te bin-den en tegelijk oplossingen te vindenvoor problemen waar de stad en deAmsterdammers last van hebben.In oktober zijn uit alle inzendingenzeven startups geselecteerd. Zij gaande komende maanden, tot maart2016, aan de slag met het concretise-ren van hun oplossing. Dit doen zij opvrijwillige basis. De startups krijgenonder andere een intensief trainings-programma (accelerator) en professio-nele coaches/mentoren (ondernemers,inhoudelijk deskundigen, wetenschap-pers en/of ambtenaren). Als de oplos-singen succesvol zijn, kan degemeente deze inkopen en daarmeede startup flink op weg helpen. De ge-meente Amsterdam wil op een openmanier samenwerken met (startende)bedrijven om goede ideeën te kunnenomzetten in oplossingen voor maat-schappelijke vraagstukken. Met ditproject versnelt Amsterdam economi-sche groei en kan zij samen met destartups vernieuwende oplossingenontwikkelen.Naast het trainingsprogramma en pro-fessionele coaching vanuit de ge-meente en haar partners, krijgen destartups gedurende de looptijd vanhet project ook werkruimte, inhoude-lijke en procesbegeleiding en toegangtot het netwerk van de gemeente.Meer informatie vindt u op www.startupinresidence.com.

Wat is een startup?

Een startup is een jonge, kleine on-derneming die technologische oplos-singen biedt voor hedendaagseproblemen of het leven gemakkelijkermaakt. Startups zijn niet ouder dandrie jaar en hebben minder dan tienmedewerkers. Ze zijn zoek naarschaalvergroting, en telkens als demarkt verandert, passen startups hunbedrijfsmodel aan. Ongeremd experi-menteren, een economische ontwik-keling die past bij de internationale,creatieve en open stad Amsterdam.Voorbeelden van bekende, succes-volle startups uit Amsterdam zijn We-Transfer en TomTom.

Amsterdam heeft veel te bieden. De stadheeft een combinatie van creativiteit,openheid en handelsgeest. Er wordt goedEngels gesproken en we zijn goed bereik-baar. Fysiek, maar ook digitaal. Redenengenoeg om een leidende rol te spelen inde startupwereld. Toch kwam de stad totvoor kort niet voor op de lijsten van bestesteden voor startups. Daarom werkt degemeente nu samen met de startup ge-meenschap om de plek te veroveren diewe verdienen. De ambitie? Een structu-rele plek in de Europese top 3. OmdatAmsterdam het ultieme testbed voorstartups is. De stad is de wereld in hetklein, maar toch groot genoeg. Als hethier niet werkt, dan werkt het nergens.

StartupAmsterdamOm die ambitie waar te maken is eenuniek samenwerkingsverband opgezet:StartupAmsterdam. De gemeente werktsamen met de startup gemeenschap; ditzijn onder andere kennisinstellingenzoals de Universiteit van Amsterdam ende Vrije Universiteit, investeerders, in-cubators (organisaties waarin kapitaal,mentoren en startups bij elkaar komen),accelerators (organisaties die startupsmet onder andere werkplekken en trai-ningsprogramma’s door de eerste faseheen helpen) en grote bedrijven. De sa-menwerking is essentieel om het ge-wenste succes te boeken. Er is eenactieplan opgesteld dat door alle partijenwordt gedragen, en iedereen draagt zijnsteentje bij.

Tweede plaatsHet eerste succes is kort geleden al ge-boekt. In oktober verscheen de EuropeseDigitale Steden Index, een initiatief vande Europese Unie. Amsterdam is hier inopgenomen als tweede beste stad voorstartups in Europa. Alleen Londen staatboven ons. In Amsterdam wordt geïn-vesteerd in innovatie, zeggen de onder-zoekers, die de stad ook opwindend endivers noemen. De stad scoort vooralhoog op kapitaal, cultuur en verbonden-heid.

Vijf fundamentenBij het opstellen van het actieplan is ge-keken waar startups behoefte aan heb-ben. Wat hebben zij nodig om te kunnenexcelleren, om te kunnen groeien. Diebehoeftes zijn onderverdeeld in de vijffundamenten waar de ambities op ge-bouwd zijn.

1. Talent. Om te kunnen groeien is eenovervloed aan startup talent nodig.Elke fase vraagt om specifieke kennisen kunde.

2. Klanten/gebruikers. De productenmoeten worden getest en gebruikt.Hoe meer gebruikers er zijn, hoe meertoegang een startup heeft tot bijvoor-beeld kapitaal.

3. Content. Voor een startup is het vanbelang dat er activiteiten en evene-menten worden georganiseerd dienieuwe (internationale) netwerken opkunnen leveren.

4. Kapitaal. Er moet voldoende groeikapi-taal beschikbaar zijn om startups inAmsterdam te houden en nieuwe star-tups naar de stad te trekken.

5. Omgeving. Startups willen een plekdie het helemaal is. Er moet worden ge-zorgd voor de juiste mentaliteit in allegeledingen, en een universele ambitie.

Voor meer informatie over de maatrege-len die uit de fundamenten voortvloeienkijkt u op www.startupamsterdam.org.

Amsterdam is het ultieme testbed

Foto Monique Kooijmans

Foto Monique Kooijmans

Page 4: Nieuw-West - 12 november 2015

4 Amsterdam | 12 november 2015

Nieuw-West

Vraagbaak Ik heb een leuk pand gezien, kan ik daar een onderneming star-ten? Ik wil een zaak beginnen, hoe doe ik dat? Loopt u rond met plannenvoor een winkel of bedrijf, dan kunt u met al uw vragen terecht bij de onder-nemersadviseurs van het Ondernemershuis.

Ondernemen, hoe doe ik dat?

gunningen? Wat kan wel, wat kan niet?Adviseur Saliha Yurtay is heel goed op dehoogte van alle gemeentelijke regels enprocedures en weet wat er speelt inNieuw-West. De verhuurder van hetwinkelpand vond het concept van Tatli-ses goed op Tussen Meer passen.” Volvertrouwen startte Unsal zijn nieuweonderneming.

Goede voorbereidingLita Sahebali: “Vaak komen starters bijons binnen als zij ergens een leeg winkel-pand hebben gezien en vragen ons of zij

daar iets kunnen beginnen. Wij kijkendan of dat kan volgens het bestemmings-plan. Soms zijn starters overenthousiasten hebben al bijna een huurcontract gete-kend, maar nog geen bedrijfsplan. Danstellen wij vragen: Hoe speel je in op demarkt? Hoe zit het met de financiering?Hoe doe je de administratie? Houd je re-kening met de belasting? In onze advie-zen en trainingen leren we startendeondernemers zich bewust te zijn van allestappen die ze moeten maken om eenbedrijf goed te runnen. Een goede voor-bereiding is essentieel. Zonder omzetkun je de huur niet betalen.”

Plezier in ondernemenRegelmatig organiseert het Onderne-mershuis trainingen voor startende engevestigde zzp’ers. Zij leren hun ver-koop- en financiële vaardigheden verbe-teren, waardoor ze meer plezierbeleven aan het ondernemen. Mee PeanCheok volgde een training Catering: “Ikheb veel geleerd over hygiëne, boekhou-den, de bedrijfsruimte, bedrijfsplan enmarketing.” In 2014 startte Cheok haar

cateringbedrijf Taste of Malakka. Vanuithaar grote, verbouwde keuken verzorgtzij de catering voor particulieren en be-drijven. Het gaat goed. Sinds de startbreidt haar klantenkring van bedrijvenen particulieren zich uit. Mee PeanCheok staat ook regelmatig met haarhapjes op de Pure Markt in Amstelparken Beatrixpark.

Wilt u een winkel of bedrijf openen of heeft u vragen over een specifiek winkelgebied in Nieuw-West ? Loop eens binnen bij OndernemershuisNieuw-West. Een team deskundigen staat voor u klaar. OndernemershuisNieuw-West Osdorpplein 519 - 521.Bel 020 253 8141 of mail [email protected].

Lita Sahebali, ondernemersadviseur:“Wij geven advies, tips en informatie enwij organiseren regelmatig trainingen,workshops en seminars voor startendeen gevestigde zelfstandigen zonder per-soneel (zzp’ers).”

Yassar Unsal opende onlangs Tatlises CigKofte op Tussen Meer. Een eetwinkelmet de Turkse vegetarische specialiteitencig kofte en Turkse pizza. Voor de feeste-lijke opening liep Unsal regelmatig bijhet Ondernemershuis binnen. Unsal: “Ikhad allerlei vragen: Hoe zit het met ver-

... en verder in Amsterdam

Waterlandse vloedNoord Januari 1916. Het water breekt door. De dijk be-zwijkt. Heel Waterland loopt onder. De WaterlandseVloed herdenkt dit moment en maakt ons bewust vanonze verbondenheid met het water en het land waaropwe leven. Tot eind 2016 is er kunst en cultuur ‘Wij enWater: toen, nu en later’ op wisselende locaties (van ker-ken tot EYE) in de meest uiteenlopende vormen.www.waterlandsevloed.nl

‘Kubus’ wordt kunstwerk Zuid Jarenlang was de ‘kubus’ op het Museumplein eendoorn in het oog. De grote donkere ventilatietoren pasteniet bij de uitstraling van het plein. Dat is nu aangepakt. Dekubus, tussen het Van Gogh Museum en Stedelijk Mu-seum, heeft een spiegelend oppervlak gekregen. Dit blijkteen enorme aantrekkingskracht te hebben; mensen lopenernaartoe om hem te fotograferen. Het is nu een kunstwerkdat past bij het plein.

Giga wereldbol verlichtZuidoost Vorig jaar was hij te zien bij Artis tijdens hetAmsterdam Light Festival, vanaf nu in Zuidoost: eenenorme, verlichte wereldbol. Gemaakt van 10.000 led-lampen en 10.000 bier- en frisdrankblikjes. Het idee isvan Urban Waste Collective, die hem maakte met deel-nemers van Werk- en Re-integratiebedrijf AmsterdamZuidoost. Bewoners bouwden eraan mee door lege AA-batterijen in te leveren. Anton de Komplein 120.

Het meisje met de zwavelstokjesWest Kleine en grote kinderen kunnen op zondag 13december om 11.00 uur in Podium Mozaiëk naar detheatervoorstelling Het meisje met de zwavelstokjes.Naast de theatervoorstellingen kunnen kinderen ookhun eigen lichtje maken en kaarsen versieren. Prijs:vanaf € 5,- voor kinderen en vanaf € 7,- voor volwasse-nen. Kaarten bestellen via www.podiummozaiek.nl.

Hippe Czaar Peterstraat Centrum Lunchen, naar de kapper, of op zoek naar eenorigineel cadeau? De Czaar Peterstraat heeft veel te bie-den. Deze buurt met het negentiende-eeuws karakter isflink opgeknapt. Het publiek is gemengd, met veel jongegezinnen, maar ook ouderen. Ondernemers stoppenveel tijd en energie in de straat en organiseren samen activiteiten. www.czaarpeterbuurt.com

Winkels Middenweg / LinnaeusstraatOost Nieuwe winkels en horecazaken in de Linnaeus-straat / Middenweg, en er volgen er meer. Tijd om eenkijkje te komen nemen! Lekkere trek, in een goedelunch of koffie, kunt u stillen bij SLA, Gs, Mojo of BarWisse. Bij Lemonade kunt u terecht voor kinderkle-ding, bij Klein Berlijn voor unieke nieuwe en vintagekleding en accessoires. En interieurshop &Kleveringopende hier laatst de derde vestiging in Amsterdam.

Foto collectie HCAN Foto Urban Waste Collective

Page 5: Nieuw-West - 12 november 2015

5 Amsterdam | 12 november 2015

Winkelen en recreëren aan de SloterplasVoorjaar 2016 Stadsdeel Nieuw-Westwerkt aan de vernieuwing van de Zuidwest -oever van de Sloterplas. Vanaf voorjaar2016 kunnen bezoekers genieten op het terras, een duik nemen in de Sloterplas ofspelen in het pierenbad.

Ondernemen

De Zuidwestoever - het gedeelte ten zui-den van restaurant Meram, Grand CaféSloterplas en restaurant Canton - krijgtnieuwe bestrating met een luxe uitstra-ling. Rond de bomen komen zitbankenen er komt een ruime, brede trap naar hetwater, met zitgelegenheid. Aan de oeveren op de trap kunnen bezoekers genietenvan het uitzicht op de Sloterplas. Bezoe-kers kunnen recreatie langs de Sloterplascombineren met een bezoek aan het win-kelcentrum Nieuw West. Voor zwem-mers in de Sloterplas komt er eenzwemsteiger en een vlot in het water.Kinderen kunnen spelen in het water vande ondiepe inloop (vijftig centimeter).Boten vanaf de Sloterplas kunnen aan-meren aan een nieuwe aanmeerplek.

Meer horeca en evenementenOp de oever tegenover de Meervaart moeteen prettige plek zijn om te ontspannen.Er zijn al diverse plannen voor horeca in-gediend, zoals een kiosk met tapas en bo-cadillos (Spaanse sandwiches), eenpannenkoekenhuis en een drijvend vis-

restaurant. Ook wordt de Zuidwestoeverde plek voor evenementen, sport en spelen kunst- en cultuuractiviteiten.

Belangrijk recreatiegebiedDe Sloterplas met het Sloterpark is mettweehonderd hectare het grootste parkvan Amsterdam. Amsterdam heeft plan-

nen om de Sloterplas te ontwikkelen toteen van de belangrijkste recreatiegebie-

den van de stad voor bewoners en bezoe-kers uit heel Amsterdam.

Volgend jaar ontspannen, zwemmen en genieten aan de Sloterplas

Fruittuin van West duurzaamsteonderneming

Fruittuin van West is het 6,5 ha groot biologisch dynamisch fruitteeltbedrijfaan de rand van Amsterdam. Bezoekerskunnen hier zes dagen per week zelf hunfruit oogsten, verse eitjes rapen in deboomgaard, relaxen in een hangmat of opde schommel tussen de bomen en in dehooiberg spelen. In het proeflokaal kun jewat eten of drinken en je kunt er biologi-sche boodschappen doen.

Plukken en rapen Vooral in de weekenden is het een gezel-lige drukte van mensen die komen pluk-ken en rapen en genieten van de sfeer.

Door de week zie je er vaak scholierenvan de basisscholen die een rondleidingkrijgen en appels plukken. Tweede klas-sers van het Calandlyceum doen er eenproject over de composthoop die energieoplevert, de Biomeiler en studenten krij-gen les in de biologisch dynamischestadslandbouw. Bezoekers kunnen inFruittuin van West een heel jaar rondoogsten. Daarom wordt binnen gewerktaan witlof- en shiitaketeelt. Buiten zijn ersowieso het hele jaar door eitjes te rapenén er komt nog een blote voetenpad eneen verwonderroute door de boomgaard.www.fruittuinvanwest.nl

Het hele jaar rond zelf oogsten in de Fruittuin van West

Lintje Een jaar lang mogen Wil en Lisan Sturkenboom, initiatiefne-mers en eigenaren van Fruittuin van West zich de meest duurzame on-dernemer van Amsterdam noemen. Ze ontvingen het groene lintje vanGroen Links Amsterdam.

De Shoperade werkt aan de toekomst

Dankzij het multiculturele aanbod heeftde Shoperade al jaren de sfeer van eenmarkthal. Die sfeer blijft in de toekomstbehouden. De ruimte wordt overzichte-lijk verdeeld in een deel foodcourt, eendeel kleine winkelunits en een deel metruimte voor een grote winkelketen.

In de foodcourt komen horeca en eet-winkels met zitjes voor de bezoekers.Het winkelgedeelte, met ruimte voor eenkeur aan lokale ondernemers met inspi-rerende winkelconcepten, is afzonderlijkaf te sluiten. Overdag blijft het één shop-erade voor het winkelend publiek. Defoodcourt kan ’s avonds langer open blij-ven. Het geheel krijgt een moderne enindustriële uitstraling.

Op dit moment functioneert de tijdelijkeShoperade aan de zijde van het Lammetjesplein. Waar bevinden zich deverschillende winkels? Winkelend pu-bliek ziet op borden waar zij de verschil-lende winkels kunnen vinden. Volgensplanning zijn foodcourt en de kleine ver-koopunits deze zomer klaar. Daarna startde verbouwing van de winkel-unit diegrenst aan het Lammetjesplein. Volgensplanning is deze begin 2017 klaar.De vestiging van een hotel (Citiez) is vol-gens plan begin 2016 gereed, de fitness-keten Fit For Free en anderhalf uur gratisparkeren in de parkeergarage Meervaartdragen eraan bij om dit winkelgebiedaantrekkelijk te maken voor nog meer be-zoekers.

Foodcourt De Shoperade op het Osdorpplein wordt verbouwd. In ditoverdekte winkelcentrum in Centrum Nieuw-West zitten relatief veelkleine winkelruimtes die worden gehuurd door lokale ondernemers.

Vragen over de werkzaamheden?De werkzaamheden worden uitgevoerd door JSB Infra. Volgens planning is hetin april 2016 klaar. Voor vragen of het melden van overlast kunt u terecht bij deheer J.H. Frieling [email protected].

Page 6: Nieuw-West - 12 november 2015

6 Amsterdam | 12 november 2015

Werken

‘Hij kan zijn geluk niet op’

Team Werkpunt: "Ons doel is om mensen langdurig aan werk te helpen."

Houssain Mouhmouh, manager vanWerkpunt: “Wij zijn er voor werkzoe-kende bewoners van Nieuw-West vanaf18 jaar, zonder recht op een uitkering, diegraag aan het werk willen. Mensen diehet zelf moeilijk vinden om aan het werkte komen of afstand hebben tot de ar-beidsmarkt. We begeleiden ook bij hetvinden van schoolstages en bij onder-zoek naar iemands talenten.”

Werken aan veiligheidMohamed Bourik, accountmanager Vei-ligheidsacademie: “Ons doel is om men- sen langdurig aan het werk te helpen.

Soms werkt het twee kanten op. Denkaan gastheren en verkeersregelaars. Hundoel is een baan in de beveiligings-branche. Tijdens hun stage zorgen zijvoor meer veiligheid in de straten en opde pleinen van Nieuw-West.”

Pak je KansTrajectbegeleidster Soumaya Sayah Tonouh: “In project Pak je Kans gaan weeen stapje verder. We begeleiden jonge-ren die hun leven weer op de rit willenkrijgen na een periode van crimineel ge-drag. We kijken naar mogelijkheden voorwerk en onderdak. Deelnemers moetenaan strenge eisen voldoen. We tekenen

een contract. Overtredingen zijn uit denboze. Als een gemotiveerde kandidaaterin slaagt een baan te vinden, geeft mijdat voldoening. Dat blijft me bij.”

Werkt de aanpak van Werkpunt echt? Bourik: “Ik denk het wel. Wij zien men-sen groeien. Zoals de 22-jarige deelnemerdie onzeker begon aan de opleiding ver-keersleider. Toen er een vrachtwagen opzijn aanwijzing stopte, gaf dat hem inéén keer veel zelfvertrouwen. Hij is nueen eigen verkeersregelaarsbedrijf ge-start.”Trajectbegeleider Glenda Harlequin geefthet voorbeeld van de werktuigbouwkun-dig ingenieur die als conciërge op een

ROC opnieuw moest beginnen. “Inmid-dels geeft hij les op deze school. Hij kanzijn geluk niet op.”

Hoe lang duurt het voordat iemand eenbaan heeft? Mouhmouh: “Met de verkeersregelaar-opleidingen kan dat in drie maanden.Voor de beveiligingsopleiding is dit langer omdat je het diploma moet halen.Soms kan het binnen een week. Het is afhankelijk van de kandidaat, de functie,de opleiding en werkervaring.” Harlequin: “Het hangt er vanaf metwelke vraag iemand binnenkomt. Wij luisteren en kijken serieus naar demogelijkheden.”

WerkpuntKom naar Werkpunt voor begeleiding naar werk,stage, loopbaanadvies en sollicitatietraining.Werkpunt werkt samen met beveiligingsbedrijfTrigion, hotel Corendon, de Hema en Schiphol.Heeft u een uitkering? Overleg eerst met uw uitkeringsinstantie.

Osdorpplein 519Open: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00 uurdonderdagavond 19.00-21.00 uurBel: 020 253 6888Of mail: [email protected]

Werkzoekenden Midden in winkelcen-trum Osdorp aan het Osdorpplein werkenzeventien medewerkers van het teamWerkpunt. Wat doen zij? Voor wie? Waar-mee kunnen zij u helpen?

Beleid in Amsterdam

5vragen over de nieuwe MarktverordeningMeer innovatie, maatwerk en meer ruimte voor ondernemerschap op de Amsterdamse markten. Die wens wordt al langere tijd geuit door deAmsterdamse marktkooplieden. Het is ook wat de gemeente beoogt met de nieuwe Marktverordening. Niet voor niets is het motto van de gemeente ’Ruimte voor ondernemers!’. De nieuwe Marktverordeningwordt naar verwachting per 1 maart 2016 van kracht.

1. Wat is een marktverordening?In een marktverordening staat wat welen niet mag op een markt. Bijvoorbeeldaan welke voorwaarden de marktonder-nemer moet voldoen om een vergunningte krijgen, hoe en door wie hij zich maglaten vervangen, hoe vaak hij aanwezigmoet zijn en hoe een markt wordt inge-steld. Per afzonderlijke markt wordt ver-volgens bepaald hoeveel marktplaatsen

er zijn en welke openingstijden wordengehanteerd.

2. Waarom moest er een nieuwe verordening komen?Amsterdam staat bekend als dé markt-stad van Nederland, maar de huidige re-gels zijn volgens de marktondernemerste beperkend en werken belemmerendvoor het ondernemerschap. Zo was hetmaar beperkt mogelijk om markten tevernieuwen. De nieuwe verordeningmaakt dit wel mogelijk. Daarmee hou-den we de markten gezond en levendig.

3. Wat zijn de grootste veranderingen? De gemeente wil meer ruimte biedenvoor innovatie, maatwerk en onderne-

merschap op de markten. Dit wordt in-gevuld door het mogelijk maken van bijvoorbeeld een verzelfstandigdemarkt, en door het aanwijzen van expe-rimentele zones. Hier kan worden geëx-perimenteerd met nieuwe producten enformules en geldt niet hoe lang een on-dernemer staat ingeschreven.

4. Gaat er ook nog iets veranderen in dekosten?De tarieven worden per 1 maart 2016aangepast. Er zijn nu grote verschillen inde markttarieven per markt en stadsdeel.Dat is met name lastig voor koopliedendie op wisselende dagen op verschil-lende markten staan. Door de tarievenop vergelijkbare markten gelijk te trek-ken wordt het een stuk overzichtelijkeren eenvoudiger. De nieuwe tariefrege-ling geldt voor alle, door de gemeentebeheerde, markten. Sommige wordeniets goedkoper, anderen worden ietsduurder. De gemeente maakt geen winstop de markten.

5. Wat verandert er voor de Amsterdammers? In Amsterdam zijn veel markten. Er zijndagelijkse en wekelijkse markten, mark-ten met een breed aanbod, maar ook bij-voorbeeld specifieke kunst-, biologischeof bloemenmarkten. Dat blijft allemaal.Wat de Amsterdammer vooral zal mer-ken is dat er meer themamarkten komen.Het onderscheid tussen de verschillendemarken, het unieke karakter van elkemarkt, wordt beter zichtbaar. U kunt dannog makkelijker kiezen naar welke marktu gaat, en daar het ultieme marktgevoelbeleven.

Meer informatieWilt u meer weten over de marktverordeningen de markten in Amsterdam, kijk dan op: www.amsterdam.nl/markt

Page 7: Nieuw-West - 12 november 2015

7 Amsterdam | 12 november 2015

Winkelen in Nieuw-West

Voor de kleinere boodschap kun je te-recht in winkelgebieden zoals Dijkgraaf-plein, Confuciusplein, Caleido, TussenMeer 2, Osdorper Ban. In CentrumNieuw-West, op en rond het Osdorp-plein, kun je lekker shoppen.

De gemeente, bewoners en ondernemerswerken samen aan aantrekkelijke winkel-straten en -pleinen. In Centrum Nieuw-West komen meer terrassen en horeca enmeer ‘beleving’. Op Tussen Meer zijn hetde vernieuwende winkels zoals De Fruit-fabriek, Tatlises, de mediterrane delica-tessenwinkel en de Marokkaansebakkerij die het gebied aantrekkelijkmaken. Hoe ook de markt aantrekkelijkerkan worden, wordt op dit moment on-derzocht.

Winkelen bij Plein ’40 - ’45 is een stukgezelliger geworden nu je er kunt eten enkoffiedrinken in het Turkse restaurant ende patisserie. Voor de winkelgebiedenBelgiëplein en Dukaat brainstormen be-

woners, gemeente, ondernemers en vast-goedeigenaren over hoe zij dit gebiedkunnen verlevendigen. Welke winkelszich precies in een straat vestigen, is een

zaak van de ondernemers en vastgoed-eigenaren. De gemeente faciliteert, deondernemers doen de zaken. De ge-meente bepaalt bijvoorbeeld via het be-

stemmingsplan dat er winkels in een ge-bied mogen komen, en soms ook hoeveel,maar kan niet afdwingen dat het een bak-ker, groentezaak of modewinkel wordt.

Shoppen en boodschappen doenAantrekkelijk In Nieuw-West stikt het van de winkelcentra. Er is keus uit zeven grote winkelcentra: Plein ’40-’45, Lambertus Zijlplein, Sierplein, August Allebéplein, Belgiëplein, Delflandplein en Dukaat.

Gemeenteraad

Hoe zorgen we voor een veelzijdig winkelaanbod?Guus Bakker (D66) We moeten zorgen dat er voldoendewinkelpanden zijn, dat die pandengoed bereikbaar zijn en dat er verschil-len zijn in maatvoering. Een super-markt heeft meer ruimte nodig daneen schoenenzaak. Veel anders kan eengemeente ook niet. Brancheren op de-tailniveau laten we in Nederland overaan de markt. En dat is verstandig. Hetleidt anders alleen maar tot willekeuren ergerniswekkende bedilzucht.Mogen er maar 100 ijswinkels zijn?Waarom geen 200? Hoeveel kleding-zaken mag een stad hebben? 1.500?Waarom geen 1.800? En kijk naar degeschiedenis: de Leidsestraat zat ooitvol reisbureaus. Vanzelf vertrokken.Telecomzaken zaten ooit op hetRokin, zijn nu vanzelf naar de Cein-tuurbaan verhuisd. En al die cappucci-nozaken van tegenwoordig: heeftniemand van te voren bedacht. Datgaat ook vanzelf weer anders worden -is mijn voorspelling. Maar voor nu zijnwe er toch even reuze blij mee?

Amsterdam is populair Niet alleen toeristen komen graag naar de stad, ook ondernemers willen zich er graag vestigen. Zoals dat gaat metpopulariteit, heeft het voor winkeliers in bepaalde delen van de stad tot gevolg dat de huurprijzen van winkelpanden stijgen. Dit kan gevolgenhebben voor het soort winkels dat in de stad kan blijven. Twee raadsleden geven antwoord op de vraag:

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de stad. Een keer in de vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Amsterdammers kunnen dan bepalen wienamens hen in de gemeenteraad is vertegenwoordigd. De gemeenteraad stelt de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente vast en controleert de uitvoeringdaarvan door het college van burgemeester en wethouders. Zie www.amsterdam.nl/gemeenteraad voor informatie over de raad, raadscommissies, vergaderdataen -agenda’s, besluiten en meer. Ook vindt u hier live-uitzendingen van de vergaderingen.

Ilhame Saadi (PvdA)Als je in sommige delen van de binnen-stad komt, struikel je over de ijssalons,wafeltenten en kaaswinkels. Het gehelewinkelaanbod lijkt te zijn afgestemd opde toerist. Voor de MKB-er rendeert hetniet langer een buurtwinkel in dit deelvan de stad te hebben. De schoenmakerof slagerij bijvoorbeeld kan de exorbitanthoge huur simpelweg niet ophoesten.De gewone ijs-en koffiezaak heeft hetook te verduren dankzij nieuwkomersdie als paddenstoelen uit de grond schie-ten. Bepaalde ondernemers voelen na-melijk de drang zich uitsluitend op detoerist te richten, om in bepaalde delenvan de stad winst te maken. Veel Amsterdammers klagen terechtover deze doorgeslagen monocultuur.Van overheidswege dient daarom teworden gestuurd op een gedifferentieerdwinkelaanbod. Een vergunningplicht inbepaalde gevallen en gebieden van destad lijkt toch noodzakelijk. Bovendienis adequaat handhaven een absolutemust. Op deze manier wordt het winkel-aanbod geleidelijk enigszins veelzijdig.

Page 8: Nieuw-West - 12 november 2015

8 Amsterdam | 12 november 2015

Winkeliers op de kaart

Wordt u al geholpen?Er is geen product te bedenken of ergens in Amsterdam is er wel een winkel voor. De middenstand in de stad is zeer divers: van luxe speciaalzaken, gezellige buurtsupers tot de bakker, slager of groenteboer om de hoek. Op deze pagina’svindt u een dwarsdoorsnede van het winkelaanbod in de stad. Bijzondere winkels die het bezoeken waard zijn.

Ernst Wilmering, manager van P.G.C. Hajenius, Rokin 96, sinds 1826 de grand seigneur van de sigarenwinkels: “Wij bieden met onze rookkamers en Art decozaak een oase van rust in het hectische centrum.”

Gertruud’s Koffie, 1e van Swindenstraat 547: “De culturele diversiteit in deze buurt moet blijven, maar meer nieuwe ondernemers zijn welkom! De gemeente moet daar ook een rol in nemen.”

Yvette Nieuwboer, eigenaar van Betty Blue, Cake, Coffee & Sweet Stuff, Snoekjessteeg 1-3: “We hebben veel geleerd van de buurt. We passen ons aan, en geven de buurt met ons vernieuwend concept ook veel terug.“

Carel, Boekhandel van Pampueen creatieve uitdaging én eenkritische publiek in Amsterdammet steeds een gevarieerd aan

Het Brillenhuis Lex de Jong: “Mijn klantenbestand verandert. Bestaande klanten blijven, de import groeit. Veel jonge gezinnen met kinderen rond het Purmerplein. Gunstig.”

Deco Home Brandeis, Burgemeester de Vlugtlaan 17-19. Deze winkel in verf, behang, zonwering, gordijnen en tapijt is al veertig jaar een begrip in Slotermeer.

Peter Oldenboom, al 35 jaar werkzaam bij Jacob Hooy, sinds 1743 dé specialist in kruiden en specerijen, Klo-veniersburgwal 12: “Iedereen weet onze zaak, de mooi-ste van Amsterdam, te vinden; wij gaan gewoon lekker door, ondanks alle ijszaken om ons heen!”

Ruud de Groot, Stomerij Super“Er zijn veel nieuwe bewoners goed. Mijn zoon, de 3e genera

Mohammed Douiri van Den Hertog groenten en fruit: “In 2005 kon ik de zaak op het Zonneplein overnemen. Er komen steeds meer jonge mensen, nu nog meer winkels op het plein.”

Jan Stroek van deaan deze buurt is En allemaal zijn ze

Paul van de Linden van ’t Zonnewiel: “De huidige lifesty-le is fietsen. Het Zonneplein kwam precies op het juiste moment. Geschikte locatie, betaalbare plek.”

Mustafa Bouhcine van Noten e“We zijn net tien dagen open. Jen versgebrande noten eten. D

Karin van Dijk van Schoenmakerij De Molenwijk: “Het nieuwe winkelcentrum is winst voor iedere ondernemer. De grote supermarkt zit achterin, waardoor iedereenook altijd bij ons langskomt.”

Mehmet Serif Yeter van Şerifoğlu Café & Patisserie aan de Slotermeerlaan 115: “Bij ons kun je nu met je familie komen ontbijten en koffiedrinken. Onze klanten hebben erom gevraagd.”

Ian Krom, zevende generatie eigenaar van Andries de Jong scheepsbenodigdheden en vlaggen, Muntplein 8: “Onze ouderwetse winkel op deze markante plek voegt al 228 jaar iets toe aan de stad.”

Onno van Koffiebrander Stooker, Kastanjeplein 2: “De uiteenlopende concepten voor jonge Amsterdammers zoals Bukowski en oer-Amsterdammers zoals de wasserette op het Kastanjeplein, die verscheidenheid is een rijkdom!”

Centrum Centrum Nieuw-West Nieuw-West

Nieuw-WestNieuw-West

Oost Oost

Oost

Oost

CentrumCentrum

Noord

Noord

Noord

Noord

Page 9: Nieuw-West - 12 november 2015

9 Amsterdam | 12 november 2015

Verder vindt u in de Bosatlas alles over de stad en haar bewoners, bestuur en onderwijs, pontjes en trams, oudeen nieuwe geloven, het Leidseplein en de tuindorpen, het Concertgebouw en de dancescene. Het is een veelzij-dig overzicht van de stad van vandaag, aangevuld met historische doorkijkjes. De Bosatlas van Amsterdam ligt inde boekhandels.

Meer informatie: www.bosatlas.nl.

Eind oktober verscheen de Bosatlas van Amsterdam: eenportret van de stad in de vorm van honderden kaarten,grafieken en foto’s. In de Bosatlas staat dat het aantal win-kels in Amsterdam tussen 2004 en 2014 is gedaald van6.080 naar 5.668. De winkels zijn wel groter geworden. InNieuw-West sloten de meeste winkels hun deuren. On-danks die daling staan er in Amsterdam minder winkelsleeg dan in de rest van Nederland. Het landelijke gemid-delde is 9 procent, in Amsterdam is dat ‘slechts’ 4,5 pro-

Bakker Frank Engelman van Frankie’s Corner in de Jan Pieter Heijestraat: “Het is een geweldige buurt. We zitten hier nu 17 jaar naar tevredenheid. We verkopen versgebakken spelt- en desembrood.”

Styliste Dina el Basri van Kledingboetiek Rogge, Ferdinand Bolstraat 109: “Wij hou-den van tijdloze kleding en fijne stoffen, wat we verwerken in ons eigen kledingmerk. Klanten hechten waarde aan kwaliteit in een sfeervolle winkel.”

Cees Versteden van bloemenzaak Bella Flora in de Jan Pieter Heijestraat: “Ik zit hier al 25 jaar. Het gaat goed en we hebben een mooie vaste klantenkring.”

us, KNSM-laan 303: “Het is n waar genoegen om het m-Oost tevreden te stellen nbod.”

Reguillo van Surinaamse Kotomisie: “Als jongen ver-kocht ik in Paramaribo ijsjes van mijn moeder. 34 jaar later maak en verkoop ik gezonde ijsjes en drankjes aan particulieren en bedrijven in Zuidoost.”

rNette, Molukkenstraat 41: in de buurt, de zaken gaan tie, leert nu ook het vak.”

Marktkoopman Andries Johannes op het Bos en Lommerplein: “Mijn handel is kleding en schoenen. Kwaliteit, want ik houd niet van rotzooi.”

Elisabeth Werter van Pita Pasta: “Een gezonde en natuurlijke mediterrane keuken. Ik koop alles direct in bij lokale ondernemers in Griekenland. In het internationale Zuidoost voel ik me als een vis in het water.”

e viskar op het Sierplein “Het bijzondere de grote diversiteit aan nationaliteiten. e dol op vis.”

Dennis Fotov van De Amsterdamse Boekhandel, Buitenveldertselaan 170: “Naast onze boekverkoop vervult de winkel ook een buurtfunctie voor scholen en gemeenschappen. Er zijn ook veel activiteiten, zoals voorlezen en leesclubs.”

Miriam Meesters van slagerij Meesters: “In 1986 begonnen mijn ouders een slagerij in de Amsterdamse Poort. Na dertig jaar zitten we er nog. Onze lunchroom heeft een sociale functie: daar delen klanten verhalen met ons en anderen.”

Judith en Michiel van de koosjere minisupermarkt en delicatessenzaak Mouwes, Kastelenstraat 261: “Wij zijn ook een kleinschalige ontmoetingsplek voor een mondiale gemeenschap. Klanten willen elkaar hun verhalen vertellen. Ze hechten veel waarde aan per-soonlijke aandacht.”

n Meditterane delicatessen, Tussen Meere kunt bij ons zelf olijfolie en honing tappen

Dat vind je nergens anders in deze buurt. “

Suzie Ampofo van Suzie Textiles: “De Shopperhal is voor mij een bijzondere plek in Zuidoost. Ik heb hier al zestien jaar mijn winkel, waar ik veertig verschillende Afrikaanse stoffen en originele kledingstukken verkoop.”

Naira Robertson van The Beer Tree in de Jan Pieter Heijestraat: “We zitten hier en in de Pijp. We verkopen 200 soorten bier uit 25 landen.”

Xavier Giesen van Restaurant Bolenius, George Gerschwinlaan 30: “Lunches en diners passen bij het ritme van de Zuidas. We hebben gekozen voor duurzame bedrijfs-voering en werken met lokale en regionale producenten.”

West West Zuid

Zuid

Zuid

Zuid

West

West

Zuidoost Zuidoost

ZuidoostZuidoost

Foto Les AduFoto Les Adu

Foto Les Adu Foto Les Adu

cent. Veel minder dan bijvoorbeeld Rotterdam en DenHaag, die 10 procent leegstand hebben.

Trouw aan de stadBijna alle Amsterdammers (98 procent) doen de dagelijkseboodschappen in de stad zelf, en veelal in hun eigen buurtof op de markt. Zeven op de tien Amsterdammers gaat weleens naar de markt. Dit zijn vooral inwoners van het cen-trum, 50-plussers en mensen met een lager inkomen.

Page 10: Nieuw-West - 12 november 2015

10 Amsterdam | 12 november 2015

IngridIngrid Groenewoud geeft sinds anderhalfjaar gymnastiekles aan senioren in Huisvan de Wijk Het Blommetje. Verder is zijde hele week druk met activiteiten voorde buurt: spelletjesmiddagen, haak-enbreiclub, de buurtkamer en sinds kortTobing Tassen. Zij is de gastvrouw en be-heert de agenda. In het verleden was In-grid it-medewerker en ook altijdgeïnteresseerd in naaiwerk. “Ik heb hetnaaivak van mijn moeder geleerd, dienaaister was. Voor de fijne kneepjes benik naar de modevakschool geweest.”

TobiasTobias van Nus investeert flink in vrij-willigerswerk, sinds zijn afstuderen(2012) als maatschappelijk werker. “Hetis niet makkelijk om een betaalde baan tekrijgen. En omdat je je tijd goed moet be-nutten ben ik betrokken bij verschillendeprojecten in het Huis van de Wijk.” Tobias is verantwoordelijk voor het vinden van stoffen voor de tassen endoet de communicatie.

Tobing TassenSinds een paar weken zijn Ingrid en Tobias met hun tassenproject bezig.Voorlopig nog met z’n tweeën. Groenewoud: “We hebben acht naaima-chines in Het Blommetje. Genoeg dus alsmensen willen meedoen. Het zou fantas-tisch zijn als jongeren ook interessetonen. Het is super leerzaam voor stu-denten die op een modevakschool zitten.Ik heb Tobias het naaivak geleerd. Hij iserg creatief en ontwerpt unieke tassen.”Van Nus: “De tassen maken we van rest-

stoffen uit stoffenwinkels. We gebruikenalleen ongedragen broeken. Elke taskrijgt ons eigen Tobing-label mee. Tij-dens evenementen van The Beach in Garage Notweg zijn de tassen te koop. Deopbrengst doen we in een pot en geven

we uit aan accessoires. Het is niet veel,maar alle vrachtjes helpen om ons uit tebreiden, want dat willen we! Het mooie isdat we van een lap stof die weggegooidzou worden, iets hips maken. En mensenkunnen er hun creativiteit in kwijt.”

‘Maak van je oude jas je lievelingstas’Makers Ingrid Groenewoud (60) en Tobiasvan Nus (33) maken tassen van spijkerbroekenen jassen. Groenewoud en Van Nus hebben de afgelopen jaren allebei divers vrijwilligers-werk gedaan. Tijdens een evenement van The Beach in Tuinen van West leerden zij elkaar kennen.

Creatief met tassen en jassen in Huis van de Wijk Het Blommetje | Foto Marjolijn Pokorny

Meedoen?Wil je ook tassen maken of heb je ongedragen broeken in je kast die je kwijtwilt? Kom dan langs bij Huis van de Wijk Het Blommetje op donderdagmiddagvan 13.00 uur tot 15.00 uur. Meer informatie vind je op de Facebookpagina Tobing_Tassen.

‘Het mooie is: je kiest je eigen weg’Techniek Daniël Siha doet dit jaar eindexamen op

het Technasium van het Calandlyceum. Leerlingen

werken samen aan opdrachten, iedereen helpt el-

kaar met waar hij of zij goed in is.

Onderwijs

Technasium is atheneum plus het vakOnderzoeken en Ontwerpen. Daniëlbegon ermee in de eerste klas, maar jekunt er tot de derde klas nog bijkomen.Enthousiast vertelt hij over de bijzondereopdrachten die hij samen met andereleerlingen krijgt, en hoe belangrijk sa-menwerken is.

MagnetronBij het vak Onderzoeken en Ontwerpenwerken leerlingen steeds samen aan eenopdracht, meestal een vraag uit het be-drijfsleven of een maatschappelijk vraag-stuk dat een oplossing nodig heeft. Degroep doet eerst onderzoek en gaat danaan de slag met een oplossing zoeken.“We moesten iets verzinnen waardoorouderen zelfstandig kunnen blijvenwonen. Eerst zijn we naar een bejaarden-tehuis gegaan om mensen te intervie-wen. Daar kwam uit dat het belangrijk isom jezelf goed te kunnen blijven voedenals je niet zoveel meer kan. Dus wat heb-ben we verzonnen? Een magnetron diede streepjescode van een product scanten dan automatisch weet op hoeveel watten hoe lang het klaargemaakt moet wor-den. Maar de oplossing had ook heel an-ders, minder technisch kunnen zijn.”

SamenwerkenIedereen volgt zijn of haar - er zijn echtniet alleen jongens - interesses en talen-ten, en elkaar verder helpen is heel be-langrijk. ”Het mooie van het Technasiumis: je kiest je eigen weg. De leraar is geenouderwetse leraar, maar een coach die jeop weg helpt. Hij weet ook niet alles, dusje moet het zelf uitzoeken. Andere leer-lingen kunnen je helpen.” Neem diemagnetron. ”Het was eerst een theore-

tisch verhaal, maar ja, dan ga je het makenen worden leraren ook heel enthousiast.En dan ga je hem weer uit elkaar halen,komen er nieuwe teamgenoten bij, gaatiemand anders het veel beter programme-ren en dan heb je een nieuw prototype.”

Technasium Top AwardMet dat prototype won Daniël de Tech-nasium Top Award. Daar heeft hij veelaan gehad, het bracht hem naar beurzen

en op de radio, en in contact met interes-sante mensen. ”Dat gaf me wel eenboost, en meer zelfvertrouwen. Ik leerdedaardoor beter presenteren, wat ik in deeerste of tweede nog helemaal niet goedkon.” Voor het eindexamenproject, deMasterproef, heeft Daniël een leuke op-drachtgever gevonden. ”We gaan een sa-tellietje maken, voor € 100,-, met een360 graden camera. Als het lukt wordt hijecht de lucht in geschoten.”

Daniël in het praktijklokaal, waar alles klaar staat om dingen te kunnen bouwen

Bewoners nemen het initiatief

We gaan een satellietje maken

Page 11: Nieuw-West - 12 november 2015

11 Amsterdam | 12 november 2015

Onderhoud Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of hou-den er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slechtonderhouden geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkomkoolmonoxidevergiftiging door op tijd de juiste maatregelen te nemen.

Stadsloketten Amsterdam heeft de dienstverlening aan haar bewo-

ners en ondernemers met succes gestroomlijnd. Als u nu aan het

loket komt, wordt u sneller geholpen. Alle nieuwe Stadsloketten zijn

nu in gebruik, als laatste is het zevende Stadsloket in West geopend.

Soepele regeling Wilt u uw huis energiezuiniger maken en in-vesteren in energiezuinige oplossingen? Amsterdam biedt eige-naren van woningen, kleine verhuurders en VvE’s in Amsterdameen lening aan tegen een aantrekkelijke rente van 1,05 procent.

Dienstverlening

Veiligheid

Energielening

Nog maar vijf minuutjes wachten

“Moest je vroeger al snel één tot ander-half uur wachten voordat je aan de beurtwas, nu is die wachttijd in de meeste ge-vallen vijf minuten”, vertelt ManuelaOntijt, teamleider van het Stadsloket inNoord. Dit Stadsloket opende begin ok-tober haar deuren.

Fikse veranderingen Vóór de balies van de Stadsloketten loopthet dus steeds gesmeerder, met kortewachttijden en ook een hoog cijfer vande klanten voor de tevredenheid, een 8,2.Achter de schermen ging dat gepaard metfikse veranderingen. Alles ging op deschop, met als motto ‘de burger centraal’.Wat is er gebeurd?

Blij van korte wachttijdPeter Kooij, projectleider bij Dienstverle-

ning, vertelt: “We hebben onderzochtwaar klanten blij van worden. Wat blijkt?Zij worden vooral blij van een kortewachttijd. Op twee staat de kwaliteit vande medewerker en op drie de afhandelingin tijd van het product. Daar zijn we meeaan de slag gegaan. Met als resultaat eengeheel nieuwe opzet van het Stadsloket,waar veel producten en diensten zijn ge-bundeld, een gloednieuw computer- systeem en trainingen voor alle mede-werkers.”

Sturen en plannen “We leveren nu tachtig procent van deproducten op inloop. Vroeger deden weveel meer op afspraak, maar dat is uitein-delijk voor de Amsterdammer veel min-der flexibel. Nu sturen en plannen wemeer op verwachte bezoekersstromen en

passen daar onze baliebezetting op aan,zodat we de wachttijd goed onder con-trole hebben."

Mensen bloeien op Manuela Ontijt heeft de veranderingenin haar team van dichtbij meegemaakt.“De medewerkers hebben haast eennieuwe baan, zoveel is er veranderd. Zemoeten nu veel meer vragen behande-len, van vergunning tot verhuizing enpaspoort. Natuurlijk moesten ze in hetbegin enorm wennen. Maar de meestenzijn na een paar weken heel positief. Ikzie ze echt opbloeien. Het werk is geva-

rieerder en veelzijdiger, dus leuker. Ende werkdruk is afgenomen. Op piektij-den hebben we nu veel meer lokettenopen.”

Tot 6 uur openMaar het gaat natuurlijk allemaal om deAmsterdammer. Ontijt: “Het verwijzenvan het ‘kastje naar de muur’ is er nietmeer bij. We verlenen nu veel dienstenbij elkaar, en er komen nog steeds dien-sten bij. Ook zijn we langer open, elkewerkdag van 8.00 tot 18.00 uur. Zo blij-ven we de dienstverlening steeds verbe-teren, daar zijn we nooit mee klaar.”

Voorkom vergiftiging door koolmonoxide

Laat u niet verrassen door de stille killer!

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaar-lijk gas dat ontstaat bij onvolledige ver-branding van bijvoorbeeld aardgas, hout ofbenzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdatje het niet ruikt, ziet of proeft. Een grotehoeveelheid koolmonoxide in de luchtleidt al snel tot flauwvallen en zelfs tot dedood als er niet snel wordt ingegrepen.

Hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging?■ Laat geisers, cv-ketels of gaskachels

jaarlijks controleren door een erkendinstallateur.

■ Plaats een koolmonoxidemelder in uwwoning. Controleer de batterijen regel-

matig en vervang de melder na een jaarof vijf.

■ Zorg voor voldoende ventilatie in huis:Laat ventilatieroosters open staan enschakel afzuiginstallaties in huis niet uit.

Wat moet u doen bij een koolmonoxidevergiftiging?■ Zet ramen en deuren wijd open. Er

moet zo snel mogelijk frisse lucht bin-nenkomen.

■ Schakel het betreffende toestel uit ensluit de gastoevoer af.

■ Waarschuw en help anderen die in dewoning aanwezig zijn.

■ Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.Lagere kosten, meer comforten goed voor het milieu

Een energiezuinig huis levert een lagereenergierekening op, meer wooncomforten draagt bij aan een beter milieu. De ge-meente vindt het belangrijk dat Amster-dammers kunnen investeren inenergiebesparende maatregelen. De ener-gielening is bestemd voor investeringenin zonnepanelen, isolerende beglazing,HR ketels, isolatie van vloer, dak en gevelsof groene daken. De lening bestaat sinds 2012. Halverwege2015 zijn de voorwaarden om in aanmer-

king te komen voor deze lening versoe-peld. Zo is het minimaal te lenen bedragverlaagd van € 5.000,- naar € 2.500,- enkomen ook woningen die na 2002 ge-bouwd zijn in aanmerking voor een le-ning. Ook mogen gemengde verenigingenvan eigenaren (hierin zitten zowel eigena-ren als verhuurders) een lening aanvragen.

Meer informatie over de voorwaarden enhet aanvragen van de lening vindt u viawww.amsterdam.nl/energielening

U kunt de energielening bijvoorbeeld gebruiken om zonnepanelen te plaatsen

U wordt nu sneller geholpen

Page 12: Nieuw-West - 12 november 2015

12 Amsterdam | 12 november 2015

Stadspas

BimRay Gospelfestival Amsterdam

Destiny's Child's Michelle Williams en Tye Tribbett, twee regelrechte sensaties uitAmerika, zijn te zien tijdens het BimRayGospel Festival Amsterdam. Daarnaastheeft dit festival het beste dat Nederland inhuis heeft op het gebied van gospel acts enkoren, singer songwriters en ‘spoken word’artiesten met o.a. Berget Lewis, Bo Saris enSharon Kips. BimRay, a Soulful Gospel Celebration.

Geldig: zo 13 december van 12.00 tot22.00 uurStadspasprijs: € 2,50 (normale prijs € 25) Kaartverkoop:■ aan de kassa van de Stadsschouwburg

Amsterdam, Leidseplein 26, geopendvan ma tot en met za van 12.00 tot18.00 uur

■ SouthEast Gebouw, Bijlmerdreef 1289,geopend ma tot en met vr van 14.00 tot 18.00 uur

Reserveren: [email protected]: Heineken Music Hall, Arena Boulevard 590Meer info: www.bimray.nl

Grootste Zwanenmeer ter Wereld

EYE

Amsterdam Light FestivalDonkere wintermaanden zijn in Amster-dam verleden tijd dankzij AmsterdamLight Festival. Tijdens dit jaarlijkse festi-val toveren hedendaagse, internationalelichtkunstenaars Amsterdam om tot eenware lichtstad. Met uw Stadspas kunt ueen gratis rondvaart langs alle kunstob-jecten maken. Let op! De gratis rondvaartis uitsluitend mogelijk als u vooraf boekt,tot uiterlijk 10 januari 2016! Zie onder-staande website voor een instructie.

Geldig: van 1 december 2015 t/m 17 januari 2016 Stadspasprijs: gratis (normale prijs vari-eert)Reserveren: via www.amsterdamlightfestival.comMeer info:www.amsterdamlightfestival.com

Gratis

€ 2,50

Van 23 t/m 30 december zal Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld tezien zijn in het RAI Theater Amsterdam. Topchoreograaf Derek Deanevan het English National Ballet studeerde zijn prachtige versie van hetZwanenmeer in met het Shanghai Ballet en laat in plaats van 16 zwa-nen, 48 zwanen schitteren. Deze uitvoering was onder meer te zien inThe Royal Albert Hall.

Geldig: op alle middag- en avond-voorstellingen in het RAI Theater van 23 t/m 30 december Stadspasprijs: € 5 alleen geldig voor plaatsen op de tweede rang(normale prijs € 59) Kaartverkoop en reserveren:■ via internet op www.stardusttheatre.nl/stadspas. Houd daarbij de

laatste negen cijfers van uw Stadspas gereed. Exclusief € 1,55 per boeking

■ aan de kassa van hat RAI theater. Exclusief boekingskosten van € 1,95 per kaartje. De kassa is ge-opend vanaf twee uur voor aanvang van de voorstelling

■ niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen of op reeds gekochtekaartjes. Zolang de voorraad strekt

Adres: RAI Theater, EuropapleinMeer info: www.stardusttheatre.nl

€ 5

€1

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen december

In de maand december kunt u voor € 1naar de film in EYE. In december ver-toont EYE een breed scala aan films,waaronder ook prachtige kinderfilms.Bovendien is er een altijd gratis toegan-kelijke tentoonstelling met filmappara-ten en installaties zoals de Green Screenen de Flipbook. Ook krijgt u gratis toegang tot de tentoonstelling over Michelangelo Antonioni. De Italiaanseregisseur, onder meer bekend van Blow-Up, zorgde voor een keerpunt inde filmgeschiedenis. In de tentoonstel-ling bent u omringd door zijn krachtigefilmbeelden.

Geldig van: 1 t/m 31 december Stadspasprijs: € 1 (normale prijs € 10),tentoonstelling gratisKaartverkoop: aan de kassa (online reserveren niet mogelijk)Adres: EYE, IJpromenade 1Meer info: www.eyefilm.nl of 020 589 1400

Page 13: Nieuw-West - 12 november 2015

13 Amsterdam | 12 november 2015

Collectieve zorgverzekering

Korting Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan komt uwellicht in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering van de ge-meente en verzekeraar Zilveren Kruis. U krijgt dan korting op de basis-verzekering, maar ook een aanvullende verzekering helemaal gratis: deAV Amsterdam 1. Dat scheelt u iedere maand €15,79. Het is ook mogelijkeen duurdere en uitgebreidere aanvullende verzekering te kiezen: de AVAmsterdam 2 of AV Amsterdam 3. Kiest u deze, dan geeft de gemeenteeen korting van €16,79 op de AV Amsterdam 2 of €17,64 op de AV Am-sterdam 3. Daarmee houden we uw zorg betaalbaar.

Houd uw zorg betaalbaar

Azime (36) woont met haar man en haartwee dochters van 12 en 15 jaar in Am-sterdam Nieuw-West. Sinds de slagerijvan haar man over de kop ging, heeft hetgezin een bijstandsuitkering. Haar jong-ste dochter is nierpatiënt en heeft veelmedische kosten. Vorig jaar maakte zegebruik van de collectieve zorgverzeke-ring via de gemeente. “Het is een grootvoordeel als je een chronisch ziek kindhebt en naar het ziekenhuis kan gaanwaar je je prettig voelt. En de kostenwaren ruim € 20,- per maand lager.”Nadat Azime het formulier op de web-site van de gemeente had ingevuld washet simpel. Ze kreeg bericht dat ze meemocht doen. Daarna kreeg ze het polis-blad van Zilveren Kruis thuisgestuurd.

Aanvragen Er is een inkomensgrens en een vermo-gensgrens voor deze verzekering. Dezevindt u op www.amsterdam.nl/pakjekans.Daar vindt u ook informatie over hoe ude verzekering aanvraagt. Uw aanvraagmoet vóór 22 december binnen zijn.Azime is al verzekerd via de gemeenteen hoeft niets extra’s te doen. Als zij nogaan de eisen voldoet, mag ze gebruikblijven maken van de korting en de gra-tis aanvullende verzekering.

Geen verrassingenMet deze verzekering houdt Azime ookde controle over haar maandelijkse kos-ten, omdat ze elke maand een deel vanhaar wettelijk eigen risico alvast voor-

uitbetaalt. “En alles wat ik niet opge-maakt heb, krijg ik terug. Zo voorkom ikdat ik verrast wordt door een hoge reke-ning, die ik niet kan betalen.” Het wet-telijk eigen risico is in 2016 € 385,- perjaar.

VerplichtIedereen is verplicht een zorgver-zekering te hebben. Dat is de basisver-zekering, met het wettelijk eigen risico.Er zijn dus kosten, die iedereen in Nederland zelf betaalt. Een bezoek aan

bijvoorbeeld de huisarts is wel altijd gratis.

Meer informatieVanaf 20 november 2015 kan je kijkenwat het verzekeringspakket dit jaar kost.En welke zorg vergoed wordt. Ook ditjaar is de AV Amsterdam 1 weer hele-maal gratis en is er korting op de basis-verzekering. Kijk opwww.amsterdam.nl/pakjekans. U kunt na 20 november ook telefonischcontact opnemen via 020 252 6000.

Uw aanvraag moet voor 22 december binnen zijn

loop binnen met de stadspas

Wereldkerstcircus

Stadspas

€ 2,50 Juliana

Juliana is een ode aan een menselijke enzelfverzekerde koningin die betrokken isbij de wereldpolitiek. Tegelijkertijd wor-stelt ze met haar afhankelijkheid van haarmoeder en echtgenoot, Prins Bernhard.In een tijdperk waar mannen het voor hetzeggen hebben en vrouwenemancipatienet opkomt, ontwikkelt Juliana zich vaneen afhankelijke vrouw tot een zelfstan-dige vorstin. Met Thom Hoffman, JobCohen, Raymi Sambo e.v.a.

Geldig: za 19 december 20.00 uur enzo 20 december 14.30 uurStadspasprijs: € 2,50 (normale prijs € 25) Kaartverkoop: aan de kassa ofwww.stadsschouwburgamsterdam.nlReserveren: 020 624 2311Adres: Stadsschouwburg Amsterdam,Leidseplein 26,Meer info: www.juliusleeft.nl

Nergens is circus mooier dan in Carré!Het 31e Wereldkerstcircus dat van 17 december t/m 3 januari in Carré te zienis, is ook nog zonder overdrijving ‘hetmeest bekroonde kerstcircus ooit’. Naastvier acts die de Gouden Clown wonnenwerden zo goed als alle nummers be-kroond op de grote Circusfestivals in o.a.Parijs, Peking en Moskou.

Geldig: vr 18 december 16.00 uur, za19 december en zo 20 december 20.00uur, ma 21 t/m do 24 december om12.00 uur, do 31 december om 12.00en 16.00 uur en vr 1 januari om 16.00en 20.00 uur

€ 5

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de

Stadspas Kortingsgids 2015/2016.

Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB Amsterdam

Telefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Wijzigingen voorbehouden.

Stadspasprijs: € 5 alleen geldig voorplaatsen op de tweede rang (normaleprijs € 50) Kaartverkoop: ■ of aan de kassa van Carré, dagelijks

geopend van 16.00-18.00 uur envanaf 1,5 uur voorafgaand aan eenvoorstelling

■ niet geldig i.c.m. andere aanbiedin-gen of op reeds gekochte kaartjes.Zolang de voorraad strekt

Adres: Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125Meer info: www.carre.nl of www.stardusttheatre.nl

Page 14: Nieuw-West - 12 november 2015

14 Amsterdam | 12 november 2015

Geldzaken De Colombiaanse Stella Espitia kwam twaalf jaar geleden voor de liefde

naar Nederland. Ze leerde de Nederlandse taal, maar kwam er ook achter dat er situa-

ties zijn waarin dit niet genoeg is. Daarom volgde zij de gratis cursus Taal en persoonlijke

financiële administratie. “Ik heb niet alleen mijn Nederlands verbeterd, maar ook heel

veel dingen geleerd waarmee ik mijn geldzaken beter kan regelen.”

Eigen Werk Siemon Vroom (52) verkoopt via zijn eigen webshop weerhan-dig.nl mooi ontworpen hulpmiddelen voor mensen die hun handen mindergoed kunnen gebruiken. Bij het opzetten van zijn onderneming kreeg hijhulp van de gemeente. “Ik leerde bij ‘Eigen Werk’ hoe ik een goed markton-derzoek kon doen en hoe ik structuur in mijn bedrijf kon aanbrengen.”

Taal en financiën

Hulp voor ondernemers

‘Woorden die ik in het dagelijks leven nietof nauwelijks gebruik’

Beter dan genezenKunt u in het dagelijks leven redelijk uitde voeten met uw Nederlands, maarheeft u moeite met bijvoorbeeld zakelijkebrieven? Dan is het lastig uw financiënop orde te houden of te krijgen. Hierdoorkunt u financiële problemen krijgen.Omdat voorkomen beter is dan genezen,biedt de gemeente de gratis cursus aan.Een half jaar lang komen de deelnemersdrie keer per week bij elkaar. Twee keer

voor een les in de klas, de derde bijeen-komst is elke keer een andere opdrachtbuiten het lokaal. Naast deze lessen krij-gen de cursisten ook buitenschoolse op-drachten. Voor het einde van de cursusmoeten ze minimaal drie bewijzen vanuitgevoerde zakelijke of financiële op-drachten kunnen laten zien.

WoordenschatIn de cursus, die een half jaar duurt, lerendeelnemers bijvoorbeeld hoe je een zake-lijke brief schrijft. Stella: “Daar gebruik jewoorden in die ik in het dagelijks levenniet of nauwelijks gebruik of hoor.” Ookleren cursisten dat de manier waarop jedingen zegt, verschil kan maken. ‘Ik kande afspraak niet maken’, kan worden op-gevat alsof het niet mogelijk is om een af-spraak te maken, terwijl het ook ‘Ik kanvoor aanstaande donderdag geen af-spraak maken’ kan betekenen. Zowel inhet zelf spreken als in het luisteren naareen gesprekspartner is het goed omwoorden te kennen en te weten wat zebetekenen. “Het maken van een woor-denlijst met specifiek zakelijke woordenhelpt enorm.”

Niet alleen taalIn de cursus gaat het niet alleen over taal.“Ik heb ook veel geleerd over belastin-gen”, zegt Stella. “Wat een toeslag is bij-voorbeeld, en welke toeslagen er zijn. Enook de ondersteunende regelingen die degemeente aanbiedt. Zowel inhoudelijk,als hoe je die kunt aanvragen. Welke for-mulieren heb je daar bij nodig bijvoor-beeld en waar kun je terecht voor hulp.

Dat is ontzettend leerzaam. De combina-tie van én de taal, én de uitleg over het‘systeem’ werkt goed omdat we wat we inde taalles leren direct in de praktijk kun-nen toepassen.”Stella Espitia wil in de toekomst graag eenadministratieve opleiding doen. “Dezecursus helpt me nu al in het dagelijksleven, en is een goede opstap naar de toe-komst. Ik wil me blijven ontwikkelen.”

'Ik heb al mijn moed bij elkaar geschraapt'Vroom werkte als zelfstandige tot hij opzijn 44ste werd getroffen door een her-senbloeding. Zijn beroep als adviseurkon hij niet meer uitoefenen omdat hijafasie, een taalstoornis, heeft. Daarnaastraakte hij ook eenzijdig verlamd enmoest Vroom veel gebruik maken vanhulpmiddelen, omdat hij één hand nietmeer kon gebruiken.

Lelijke spullen “Het viel me op hoe lelijk die hulpmid-delen veelal waren, ziekenhuisachtig.Thuis wil je toch gewoon mooie spul-len.” Het idee voor zijn eigen onderne-ming was geboren. Hij zette de webshopweerhandig.nl op. Hier zijn allerlei han-dige én mooie spullen te krijgen voormensen die hun handen minder goedkunnen gebruiken, bijvoorbeeld doorreuma of verlamming.

Siemon Vroom laat een bookseat zien,een stevig gevormd kussen waarmee jeeen boek of tablet kunt gebruiken zondertwee handen nodig te hebben. Ook hetnoppenbord waarmee je met één handeen boterham kunt smeren zonder dat hijwegglijdt is een grafisch mooi ontwor-pen item. “Ik heb wel 200 producten ge-probeerd, maar er ook weer 100afgewezen als het niet werkte. De web-

shop kreeg meer bezoekers toen mijnvriendin me adviseerde te gaan bloggenen aanwezig te zijn op Facebook en Lin-kedIn. Toen begon het te lopen en werdhet leuk.”

Hulp Vroom kon nog niet leven van zijn activi-teiten en stapte naar de gemeente voorondersteuning. “Nee heb je, ja kan jekrijgen”, dacht ik. “Maar ik heb voor diestap toch al mijn moed bij elkaar moetenschrapen. Ik was enorm verrast door watde gemeente me kon bieden. In een halfjaar tijd ben ik klaargestoomd om echteen bedrijf op te kunnen starten. Zobreidde ik onder andere mijn doelgroepvoor de website uit. Als ik deze hulp niethad gehad, had ik nu een bijstandsuitke-ring moeten aanvragen.” Op dit momentdraait het bedrijf van Siemon Vroom ge-heel op eigen kracht. “Ik heb inmiddelsook weer allerlei andere ideeën. Ik wileen boek schrijven, heb een plan vooreen theaterstuk. Nu bruis ik weer van deenergie.”

Meer informatie over hulp bij ondernemen?Kijk op www.amsterdam.nl/ondernemen of neem telefonisch contactop via 020 252 6000.

Meer informatieVia de Taalwijzers kunt u meer informatiekrijgen over de cursus Taal en persoonlijke financiële administratie. Op www.amsterdam.nl/taal vindt u deadressen van de Taalwijzers. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de Helpdesk Educatie via telefoonnummer 020 252 6008.

‘Als ik deze hulp niet had gehad, had ik nu een bijstandsuitkering moeten aanvragen’

Page 15: Nieuw-West - 12 november 2015

15 Amsterdam | 12 november 2015

Vooral rond de feestdagen stijgt het aan-tal inbraken, omdat inbrekers weten datbewoners minder vaak thuis zijn. Bewo-ners krijgen voorafgaand aan het bezoek

een brief thuis waarin het bezoek wordtaangekondigd. De buurtvoorlichterskunnen zich legitimeren. Ze komennooit bij u binnen en verkopen u niets.

Geef inbrekers geen kansServicenieuws

Buurtvoorlichters geven preventietips

Stadsdeel Nieuw-WestPostbus 2003, 1000 CA Amsterdamwww.amsterdam.nlTel. 14 020 (ma-vr 08.00-18.00 uur)

Stadsloket OsdorppleinVoor Burgerzaken, Vergunningen, Cition, Sociaal LoketOsdorpplein 1000ma - vr 08.00 -18.00 uurVia tel. 14 020 ofwww.amsterdam.nl/afspraakma di wo do vr: 08.00 - 18.00 uur

Digitaal Loket voor Vergunningen, afschrift uitde burgerlijke stand, verhuizingdoorgeven en veel meer, kan via:www.amsterdam.nl/loket

Wekelijkse nieuwsbriefHet laatste nieuws in uw mailbox?www.amsterdam.nl/nieuwsbrief

BekendmakingenVia de nieuwsbrief en opwww.amsterdam.nl/bekendmakingen

AfvalAfvalpunt Seineweg 1Afvalpunt Henk Sneevlietweg 22ma t/m za 08.00-17.00 uurwww.amsterdam.nl/afval

Meldingen Openbare RuimteVia tel. 14.020 ofwww.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/mor

Meldpunt Zorg en Overlast Nieuw-WestTel. 020 253 8699ma-vr 09.00-17.00 uur

Huizen van de WijkHuis van de Wijk HoningraatSlotermeerlaan 103T: 020 346 0670 E-mail: [email protected]

Huis van de Wijk De AkerNoorderakerweg 2T: 020 610 4060E-mail: [email protected]

Huis van de Wijk PlusPuntAlbardakade 5-7T: 020 346 0670 E-mail: [email protected]

Huis van de Wijk Het BlommetjeHoekenes 25T: 020 619 4412 Email: [email protected]

Huis van de Wijk De BuurtzaakChris lebeaustraat 4 T: 020 223 5191 E-mail: [email protected]

Huis van de Wijk Het AnkerJacques Veltmanstraat 427 T: 020 617 2721E-mail: [email protected]

Huis van de Wijk BelgiëHageland 117-119T 020 6178 235 @ [email protected]

WerkPunt & OndernemershuisOsdorpplein 519-521ma-vrij 09.00-17.00 uurTel. 020 253 6888 / 253 [email protected]@nieuwwest.amsterdam.nl

OnlineAlle gemeentekranten vindt u online op www.amsterdam.nl/krantVolg stadsdeel Nieuw-West ook op

Twitter @NieuwWest of viafacebook.com/NieuwWest

Wekelijkse nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uituw buurt? Abonneer u dan op de Nieuwsbrief Nieuw-West via www.amsterdam.nl/buurten

Wie Wat Waar in Nieuw-West ColofonJaargang 2, nummer 9, 12 november 2015■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AEAmsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie: Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Nurdan Alici, Ingrid Breed (eindredactie Nieuw-West),Thijs de Bruijn (movement), Sabine Draaijer, CarolineKortenbout, Lenette van der Plas en Edwin Raap

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 17 december ■ De krant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

Tips en informatie Wat kunt u doen om inbraak in uw woning te voorkomen? Vanaf7 december bezoeken buurtvoorlichters 30.000 huishoudens in Amsterdam Nieuw-West. De buurtvoorlichters geven tips en informatie om inbraak te voorkomen.

Inspraak snelle buslijn Nieuw-WestWesttangent Kom op 10, 14 of 15 de-cember (17.00 tot 20.00 uur) naar de in-formatiemarkt over de Westtangent, eensnelle buslijn door Nieuw-West. De

Westtangent vervangt bus 69. Wat bete-kent het voor het openbaar vervoer en deomgeving? Eind dit jaar start de inspraak.www.amsterdam.nl/inspraak

Kort nieuws

Hij komt, hij komtIntocht Vol verwachting klopt ons hart. Aan-staande zondag kom Sinterklaas aan in Amster-dam, voor de 77e keer alweer. De stoombootvaart via de Amstel de stad in en legt aan bij hetScheepvaartmuseum. Daar stapt de goedheilig-man op zijn paard Amerigo voor een tocht doorde stad, die hem via de Dam op het Leidsepleinbrengt, waar de intocht eindigt.

Mede dankzij de inzet van zo’n 1.200vrijwilligers belooft de intocht ook ditjaar weer een fantastisch feest voor dekleine (en grote) Amsterdammers teworden. Kijk voor meer informatie enhet complete programma op www.sintinamsterdam.nl.

Extra openingstijden december Traditiegetrouw zijn veel winkels in demaand december vaker langer open. Van

donderdag 3 tot en met zaterdag 5 de-cember mogen winkeliers tot 20.00 uuropen blijven. Uw inkopen voor kerst en oud & nieuwkunt u ook ’s avonds doen. Van zaterdag19 december tot en met vrijdag 1 januari2016 geldt ook de openingstijd tot 20.00uur. Uitzonderingen zijn donderdag 24december en donderdag 31 december. Diedagen geldt een sluitingstijd van 18.00uur. Vrijdag 25 december zijn de winkelsgesloten.

Nieuwe fietsverbinding tussen centrum en IJAmsterdam CS krijgt een nieuwe tunnelvoor fietsers en voetgangers. Zaterdag-middag 21 november wordt deze ge-opend. De tunnel - 110 meter lang - ligtten westen van het station, naast het

nieuwe winkelgebied (IJhal) en de taxi-standplaats aan de IJzijde. De tunnel gaatzorgen voor een directe verbinding tus-sen centrum en veerponten. Ook gaanhier dan de kiss&ride plekken in gebruik.

Bent u geïnteresseerd in het verhaal vande bouwers en de architecten? Kom dannaar de ‘preview’ die op 21 november van11.30 tot 15.00 uur wordt georganiseerd. Kijk op: www.amsterdam.nl/IJSEI.

Page 16: Nieuw-West - 12 november 2015

16 Amsterdam | 12 november 2015

Er op uit in Nieuw-West

Wat is er nog meer te doen in Nieuw-West

Natuurspeeltuin De Natureluur

Doorlopend Er zijn dit najaar nog volopavonturen te beleven in natuurspeeltuin Na-tureluur. Bijvoorbeeld in een van de te gekkeavonturenclubs. Kinderfeestje te vieren, eenmaatwerk bezoekje of andere wensen? Laathet ons weten [email protected] of via020 411 51 77.www.denatureluur.nl

Objekt & Call Super in Radion

4 december, 23.00 tot 7.00 uur De nachtvoor Sinterklaasavond geeft Radion zichzelfeen groot cadeau. De twee Britse bijzonderegasten Objekt & Call Super zijn er ‘all nightlong’. Een muziekspektakel van twee avon-tuurlijke en scherpe fijnproevers. Een nachtaan de Louwesweg die in je geheugen zalworden gegrift. www.radionamsterdam.nl

Intocht Sinterklaas

14 november, 12.00-14.30 uur Wil je Sinterklaas verwelkomen in Nieuw-Westmet een lied, een tekening of een dansje?Wees er dan bij op 14 november als Sinter-klaas naar het Osdorpplein komt. Hij startzijn bezoek bij kruising Hoekenes/TussenMeer tegenover de Febo. Vanaf 11.30 uurklinkt er welkomstmuziek op het Osdorpplein waar de Sint officieel wordt ontvangen door het stadsdeelbestuur.

Dag van de Vrijwilliger

7 december Wilt u ook een vrijwilliger be-danken met een ‘taartje en een kaartje’?Schrijf een leuke bedanktekst op een kaartjeen eet een feestelijke taartje samen met devrijwilliger. Meedoen? U kunt taartjes enkaartjes ophalen bij VrijwilligerscentraleAmsterdam (VCA). Kijk voor een uitdeel-moment bij u in de buurt opwww.vca.nu/nieuwwest. 

RADION yoga

Elke dinsdag, 18.00-19.00 uur Zin in eenenergieke en ontspannende yogales? De les-sen van Risa en Boukje bevatten invloedenvan vinyasa, iyengar, en yin yoga. De les kost€ 8,- ( € 10,- inclusief matje). Nog nooit geyoga’t? Beginners zijn meer dan welkom!Geef u op en stuur berichtje naar [email protected]

Gezellig!

Elke donderdag, 12.30-16.30 uur Gezelligemiddag in de Huiskamer van de Buurt inHuis van de Wijk Het Anker. We beginnenmet een lekkere kom soep met brood (gratis).Daarna spelletjes spelen of andere leuke din-gen doen. Maak kennis met mensen in uwbuurt. Loop binnen wanneer u wilt, alleen ofsamen. Huis van de Wijk Het Anker. JacquesVeltmanstraat 427. www.delflandpleinbuurt.nl/prikbord-bericht/buurtkamer

Klauteren en klimmen in Tuinen van West

Doorlopend Kinderen vanaf drie jaar kun-nen volop klimmen en klauteren op de hou-ten speeltoestellen in deavonturenspeeltuin in Tuinen van West,naast de picknickheuvel. Oudere kinderenkunnnen via een touwbrug of met een hou-ten vlot het water oversteken. Of gewoonlekker uitwaaien. Locatie: tussen de TomSchreursweg en de Nico Broekhuysenweg.(Parkeren aan de Nico Broekhuysenweg.)

Snuif de jaren 50

Elke vrijdag, zaterdag, 1e zondag van de maandGrijp uw kans en bezoek de museumwo-ning in de Freek Oxstraat 27-huis in Sloter-meer. Ervaar de jaren vijftig in een modernevijftigerjaren gezinswoning. Met kolen-kachel, bakelieten telefoon, en Bruynzeel-keuken. Geheel ingericht volgens de princi-pes en idealen van stichting Goed Wonen.www.vaneesterenmseum.nl

Met Tuinstadtheater naar De KersententPremière De Kersentent, zo heet denieuwste voorstelling van het Tuinstad-theater. Première in de Meervaart zondag15 november, 15.00 uur.

Het Tuinstadtheater neemt u mee naareen circusfamilie. Vele jaren hebben deartiesten rondgetrokken met hun circus-voorstelling. Ze hebben successen ge-kend, triomfen gevierd, maar die tijd isnu voorbij. Het is tijd om afscheid tenemen van het circusbestaan. Alles moetbij opbod worden verkocht.

WervelendHet publiek in de Meervaart wacht eenwervelende theatershow. Met spel, clow-neske gebaren, jongleren met tekst enbrandende fakkels , met improvisaties,live muziek, acrobatiekacts en tekstenvan Tsjechovs Kersentuin. De circusfa-milie aan het einde van haar circusbe-staan levert alle ingrediënten voortragische en komische momenten.

OlympiaEr is veel te zien en te horen.Zanger/componist Jan-Paul van Spaen-donck heeft voor deze voorstelling demuziek geschreven. Regisseur MerlijnClaassens: “Er staan zo’n twintig man ophet toneel. De vaste kern van acht spelers

van het Tuinstadtheater is uitgebreid metkinderen uit de talentenklas van Olym-pia Circus en met muzikanten. Je mondvalt open bij de luchtacrobatische toerenvan de circusartiesten en de wonderbaar-lijke kunsten op de eenwielers. Geweldigom te zien hoe de jonge artiesten - tussenzes tot zestien jaar - de spectaculairstecircusacts uitvoeren.”

Merlijn Claassens is sinds vier jaar regis-seur bij dit gezelschap: “Het is een feestom met deze spelers te werken. De ener-gie en het plezier spatten er altijd vanaf.In de theatergroep zijn drie a vier genera-ties vertegenwoordigd, de oudste speleris in de 80, de jongste is 15. Daar kun jeveel verschillende voorstellingen meemaken.”

Het Tuinstadtheater is tien jaar geledenontstaan toen een groep bewoners eenkritisch theatergeluid wilde laten horenover de stadsvernieuwing die toen aan degang was. Sindsdien maakt de theater-groep regelmatig nieuwe voorstellingen,vaak gebaseerd op verhalen uit de buurtof herinneringen. Dit keer werken zevoor het eerst samen met de circusarties-ten van Olympia Circus.

ToekomstplannenMerlijn Claassens is al bezig met de voor-bereidingen voor een nieuwe voorstel-

lingen: de klassieker ‘Op hoop vanzegen’ van Herman Heijermans en ookeen groots spektakel ligt in het verschiet:Het monster van de Sloterplas. Maar nudus De Kersentent, een (circus)familie-voorstelling: komt dat zien!

Zondag 15 november, 15.00 uurKersentent door Tuinstadtheater inde Meervaart. www.tuinstadtheater.nl