Nieuw-West - 16 juni 2016

16
‘Sportkaravaan trekt de hele zomer door Nieuw-West’ Bewegen in de vakantie Sport en spel Voetballen, tennissen, tik- en balspelletjes, een springkussen en nog veel meer: kinderen tot 12 jaar kunnen tijdens de zomer- vakantie meedoen aan allerlei leuke sport- en spelactiviteiten. Vanaf 19 juli trekt de sportkaravaan weer de hele zomer door Nieuw-West. In Geuzenveld-Slotermeer kun je terecht op de Krajicek Playground Gerbrandypark en in speeltuin Con- fucius. In Osdorp zijn de vakantieactiviteiten op het Cruyff Court Botteskerkpad. En in Slotervaart kun je spelen en sporten op het Cruyff Court Mondriaanplein. De precieze data en tijden worden binnenkort bekend ge- maakt met flyers en op internet. Kijk voor Geuzenveld-Slo- termeer op www.sportopmaat.com. Voor de andere wijken staat het programma op www.sciandri.com. Veel plezier! Sinds eind mei volgen tien jongeren bij boksschool Ajuau Etta Gym een opleiding tot sportcoach. Ze gaan zich straks inzetten voor de buurt. 2 Jaargang 3 nummer 6 16 | 06 | 16 editie Nieuw-West Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Volop in beweging EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at- letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro- ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het gezegde niet voor niets. U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek. Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam- mers komt niet aan dertig minuten bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richten wordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten, bredere stoepen, alternatieve fietsrou- tes en gebouwen waarin de trappen beter zichtbaar zijn dan de liften. Dit soort logische beweegmomenten gaan een prominentere plek in de stad krij- gen. Uitgangspunten voor de Beweeg- logica zijn: ruim baan voor de fietser en voetganger, sport is om de hoek, de stad is een speeltuin en in gebouwen wordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaar voor de start? Af! Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers 7 Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is één grote atletiekbaan 8-9

description

 

Transcript of Nieuw-West - 16 juni 2016

Page 1: Nieuw-West - 16 juni 2016

‘Sportkaravaan trekt de hele zomer door Nieuw-West’

Bewegen in de vakantieSport en spel Voetballen, tennissen, tik- en balspelletjes, een springkussen en nog veel meer:kinderen tot 12 jaar kunnen tijdens de zomer-vakantie meedoen aan allerlei leuke sport- enspelactiviteiten.

Vanaf 19 juli trekt de sportkaravaan weer de hele zomer doorNieuw-West. In Geuzenveld-Slotermeer kun je terecht opde Krajicek Playground Gerbrandypark en in speeltuin Con-fucius. In Osdorp zijn de vakantieactiviteiten op het CruyffCourt Botteskerkpad. En in Slotervaart kun je spelen ensporten op het Cruyff Court Mondriaanplein.

De precieze data en tijden worden binnenkort bekend ge-maakt met flyers en op internet. Kijk voor Geuzenveld-Slo-termeer op www.sportopmaat.com. Voor de andere wijkenstaat het programma op www.sciandri.com. Veel plezier!

Sinds eind mei volgen tien jongeren bij boksschool Ajuau Etta Gym een opleiding tot sportcoach. Ze gaan zich straksinzetten voor de buurt.

2

Jaargang 3

nummer 6

16|06|16editie Nieuw-West

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Volop in beweging

EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500

atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at-

letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de

EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro-

ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te

komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam,

luidt het gezegde niet voor niets.

U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek.

Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam-mers komt niet aan dertig minuten

bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richtenwordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten,bredere stoepen, alternatieve fietsrou-tes en gebouwen waarin de trappenbeter zichtbaar zijn dan de liften. Dit

soort logische beweegmomenten gaaneen prominentere plek in de stad krij-gen. Uitgangspunten voor de Beweeg-logica zijn: ruim baan voor de fietseren voetganger, sport is om de hoek, destad is een speeltuin en in gebouwenwordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaarvoor de start? Af!

Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheidAndré Kuipers

7

Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is ééngrote atletiekbaan

8-9

Page 2: Nieuw-West - 16 juni 2016

2 Amsterdam | 16 juni 2016

'We mikken op een blijvend effect'

Louis de Visserplein heeft nieuwe voetbalkooi

Werkervaring Sinds eind mei volgen tien jongeren bij boksschool Ajuau Etta Gym (Osdorp) een opleiding tot sportcoach. Het is de bedoeling dat ze zich als vrijwilliger gaan inzetten voor kinderen en jongeren in hun eigen buurt. Boks-schooleigenaar Mohamed Ajuau verwacht dat de sportcoaches echt een verschilkunnen maken.

Ontmoetingsplek De voetbalkooi op hetLouis de Visserplein is de afgelopen maandengeheel vernieuwd. Sinds de officiële openingdoor oud-Ajacied Gregory van der Wiel (4 juni)kun je op het plein ook tennissen en basket-ballen. Net als veel kinderen uit de buurt heeftcoördinator sportstimulering Mohamed At-taibi (Nederlands zaalvoetbalteam) in de voet-balkooi zijn techniek vervolmaakt.

“Het Louis de Visserplein is echt eenontmoetingsplek voor de buurt”, zegtMohamed Attaibi. “Het is het grootstestraatvoetbalplein van Amsterdam, enhet ligt centraal in de wijk. Heel veel kin-deren komen hier elke middag voetbal-len. Vier tegen vier, zeven tegen zeven…Op zo’n veld leer je het echt. De afgelo-pen jaren was het asfalt behoorlijk ver-sleten geraakt. Daarom heeft hetstadsdeel het plein nu geheel vernieuwd,met inbreng van buurtbewoners.”

Op 4 juni heeft oud-Ajacied Gregoryvan der Wiel de vernieuwde voetbalkooi

officieel geopend. Het veld is opgehoogden heeft een nieuwe indeling gekregen,met veldjes voor voetbal (vier tegenvier), minitennis en basketbal. Natuur-lijk kun je ook nog gewoon op het heleveld voetballen. Mohamed Attaibi:

“We willen de jongeren bij ons werker-varing laten opdoen, zodat ze hun talen-

ten kunnen ontwikkelen”, legt Moha-med Ajuau uit. “En natuurlijk kunnen ze

straks ook van grote betekenis zijn voorde jeugd in de wijk, bijvoorbeeld doorhet organiseren van sport- en spelactivi-teiten op de pleintjes. Als ze signalen op-vangen van pesterijen of huiselijkgeweld, kunnen ze doorverwijzen naarde juiste plek. We werken samen metonder meer het stadsdeel, de ouder-kind-teams, Spirit en Streetcornerwork. We

“Gregory en ik zijn samen opgegroeid enwe zijn nog steeds goede vrienden.Vanaf onze jongste jeugdjaren voetbal-den we samen op het Louis de Visser-plein. Dat ik als projectleider bij degemeente ons pleintje naar hem mag

vernoemen, maakt het extra speciaal.Het leuke is dat je nu weer een nieuwegeneratie ziet van zestien- en zeventien-jarigen die bij profclubs spelen. HetLouis de Visserplein heeft al heel wat ta-lenten voortgebracht.”

Voormalig Ajacied Gregory van der Wiel verzorgde op 4 juni de officiële heropening van de voetbalkooi , die naar hem vernoemd is.Foto Henk Rougoor

leren de sportcoaches bijvoorbeeld hoeze voor een groep kunnen staan, com-municeren met ouders en kinderen aan-spreken op pestgedrag. Onze kracht isdat we met jongeren uit de buurt wer-ken.”

Zelf zet Mohamed Ajuau zich ook in voorjongeren uit de buurt. Niet alleen met deboksschool, maar ook als jongeren-werker. “Ik vind het heel leuk om numijn kennis en ervaring over te brengenop de sportcoaches, samen met mijnmede-eigenaar Mohamed Ettajiri. Jonge-ren nemen ons serieus omdat we uit debuurt komen en onze sporen hebben ver-diend in de sport. Daar maken we op eenpositieve manier gebruik van.”

Mohamed Ajuau is blij met het verloopvan de eerste weken. “De jongeren zijnsuperenthousiast, ze stonden echt te po-pelen om te beginnen. We mikken opeen blijvend effect. Als het project na eenhalf jaar stopt, willen we een groot net-werk hebben opgebouw met buurtbewo-ners en jongeren. Zodat onze sport-coaches zelf activiteiten in de wijk gaanorganiseren. Ze hebben een sleutel vande container met sportattributen, maarverder staan ze op eigen benen. Ik hoopdat het vonkje overspringt, dat ze zichecht willen inzetten voor hun eigenbuurt.”De sportcoaches van Ajuau Etta Gym | Foto Henk Rougoor

Vlot en veilig Als het mooi weer is, varenveel Amsterdammers graag door degrachten. Om te zorgen dat u vlot en vei-lig kunt varen en de Amsterdammers dieop of aan de grachten wonen zo min mo-gelijk overlast ervaren, is er een aantal re-gels waar u zich aan moet houden.

Geen muziekGeluidsoverlast is bijzonder storend voor omwonenden. Hier komen veel

klachten over binnen. Daarom wordthier door handhavers extra goed op gelet.Op een open boot is versterkte muziekniet toegestaan en ook bij geschreeuwwordt er opgetreden.

EenrichtingsverkeerVooral voor woonbootbewoners is hetvervelend als de grachten vol liggen metbootjes die elkaar tegemoet komen endoor de drukte moeite hebben om elkaar

te passeren. Daarom geldt in de zomer-maanden op twee grachten eenrichtings-verkeer. Op de Singelgracht, vanaf deAmstel tot de Heinekenbrouwerij en opde Prinsengracht, vanaf de Spiegelgrachttot de Amstel. Dit zorgt er ook voor dat ulekker door kunt varen.

HandhavenVaren is natuurlijk leuk, maar de Amster-dammers die op en aan de grachten

wonen moeten daar ook plezierig kun-nen wonen. De afgelopen jaren wordt ersteeds intensiever gehandhaafd. Dit jaarzijn handhavers niet alleen op het wateractief, maar ook vanaf de wal. Op de website vindt u alle Amsterdamsevaarregels. Doe de omwonenden en uwportemonnee een plezier en houd u aande regels.

www.amsterdam.nl/varen

Behouden vaart

Page 3: Nieuw-West - 16 juni 2016

3 Amsterdam | 16 juni 2016

Sportieve zomerMedaillejacht De Europese Kampioenschap-

pen Atletiek zijn dit jaar het belangrijkste sport-

evenement in Nederland. Van 6 tot en met 10

juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op

jacht naar medailles in 46 atletiekdisciplines.

Amsterdam is trotse gastheer van de EK.

EK Atletiek

De Europese Kampioenschappen Atle-tiek staan garant voor een unieke bele-ving. Het historische Olympisch Stadionvan Amsterdam vormt het strijdtoneelvan dit sportevenement dat voor de eer-ste maal in Nederland gehouden wordt.In het stadion vinden de meeste onder-delen plaats. Wilt u het spektakel mee-maken? Ga naar www.amsterdam2016.nlom kaarten te kopen. Die zijn al vanaf € 10 verkrijgbaar. Maar de EK brengt eenaantal onderdelen ook letterlijk naar deAmsterdammers. Op 6 en 7 juli strijdende atleten op het Museumplein om eenfinaleplaats bij het discus- en speerwer-pen. Hier kunt u gratis bij aanwezig zijn.

Dwars door de binnenstadOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon, die dwars door debinnenstad gaat, op het Museumplein.Een unieke beleving om de atleten inactie te zien aan de voet van het Rijks-museum. De Halve Marathon wordt ge-volgd door de Brooks 10K ChampionsRun voor recreanten. Daar kunt u zelfaan meedoen.

Grootste sportevenement sinds 1928Amsterdam is trots dat de EK Atletiek inde stad plaatsvinden. Dit is qua deelne-mersaantallen na de Olympische Spelenvan 1928 het grootste sportevenementdat in Amsterdam wordt gehouden. Eenevenement als de EK heeft ook een maat-schappelijk doel: met tal van activiteitensport, sportief gedrag en gezondheid sti-muleren. In aanloop naar de EK Atletiek

enthousiasmeert de gemeente samenmet de vijf Amsterdamse atletiekvereni-gingen Amsterdammers voor de atle-tieksport.

JE KAN HETU staat er misschien niet bij stil, maar wedoen heel vaak een beetje aan atletiek.Een sprintje trekken om nog even snel detram te halen of de bal weggooien vooruw hond. Hoe zou het zijn om deze be-wegingen als sport te beoefenen? Het be-lang van sport en bewegen is niet teonderschatten. Sporten verbetert de ge-zondheid en is een wapen in de strijdtegen overgewicht. Ook zorgt sport vooreen versterking van sociaal contact

tussen mensen en is het een vorm vanrecreatie.

Kennismaken met atletiekHet doel van JE KAN HET is zoveel mo-gelijk Amsterdammers, jong en oud, meten zonder een beperking, op een laag-drempelige manier kennis te laten makenmet atletiek. We dagen u uit om verschil-lende onderdelen van de atletieksport teervaren en uw prestaties te verbeteren. Aldan niet in georganiseerd verband. Wewillen meer Amsterdammers aan hetsporten brengen én houden. Daarom is destad in aanloop naar de EK omgetoverdtot één grote atletiekbaan. Kijk op pagina 8en 9 van deze krant voor meer informatie.

Ambassadeur Nicky Larise van Leuveren won in 2015goud op de 400 meter bij de EK landen-teams in Griekenland. Zij is één van deambassadeurs van JE KAN HET. “Het isvoor iedereen goed om je fit te voelen”,zegt zij. “Als je je fit voelt, voel je je nietalleen fysiek goed maar ook mentaal. Jezit beter in je vel. Sporten maakt je vro-lijk en blij. Ik geloof dat iedereen zijndoel kan bereiken. Het maakt niet uitwat voor doel het is of op welk niveau.Zolang je maar zelf gelooft dat je hetkan.”

www.atletiek.amsterdam

Ruim 1.500 atleten gaan op medaillejacht

Start

Finish

MUSEUM-PLEIN

HO

BB

EMA

KA

DE

WILLEMSPARKWEG

AM

STELDIJK

WEESPER

ZIJDE

VIJ

ZEL-

S

TR.

HERENGRACHT

NW

E. S

PIEG

ELST

R

SportparkOlympia-plein

KONINGINNEWEG

CORN. KRUSEMANSTRAAT

AM

STELVEEN

SEWEG

Am

stel

Weesper-plein

Waterlooplein

Sarphatipark

Vondelpark

WEESPERSTRA

AT

FERD

. BO

LSTR.

CEINTUURBAAN

APOLLOLAAN

OVERTOOM

ALBERT

FER

D. B

OLS

TR.

VA

N W

OU

STRA

AT

BEE

THO

VEN

STR

.

STADIO

NWEG

VA

N BA

ERLESTR.

1E CON

ST. HU

YG

ENSSTR.

DE LAIRESSESTRAAT

KINKERSTRAAT

ELANDS-

GRACHT

MA

RNIX

STRAA

T

STADHOUDERSKADE

CHURCHILLLAAN

CUYPSTR.

LEID

SEST

RAAT

SINGEL

KEI

ZER

SGR

AC

HT

PRIN

SEN

GR

AC

HT

HERENGRACHT

PRINSEN-GRACHT

KEIZERS-GRACHT

RO

KIN

SPUI

UTR

ECH

TSESTR.

AM

STEL

AM

STEL

AMSTELKADE

REMBRANDT-PLEIN

VALKENBURGERSTR.

LEIDSEPLEIN

RijksmuseumRijksmuseumCHEERING ZONECHEERING ZONE

FREDERIKS

SARPHATI-

STRAATWETERINGSCHANS

PLEIN

NASSA

UK

AD

E

STADHOUDERSKADE

MAURITS-

KADE

bestemmings-

verkeer

6

parcours

oversteekplaats

doorgaand verkeer

afgesloten

Bereikbaarheid tijdensHalve Marathon opzondag 10 juli Op zondag 10 juli zijn delen van het centrum rondom deAmstel, de Pijp en het Museumplein minder bereikbaarvoor auto- en fietsverkeer. Op de kaart ziet u welke stra-ten tussen 6.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ’s avondsworden afgesloten voor autoverkeer.

Tijdens de EK Halve Marathon en de Brooks 10K Cham-pions Run worden diverse oversteekplaatsen voor fiet-sers en voetgangers ingericht. Automobilisten moetenrekening houden met overlast vanwege een aantal weg-afsluitingen. Kijk voor alle verkeersmaatregelen opwww.amsterdam.nl/EKatletiek

Actuele informatieKijk voor meer informatie over de EK Atletiek, zoals hetwedstrijdprogramma, op www.amsterdam2016.org.Voor specifieke informatie over de bereikbaarheid vande stad kunt u terecht op de websitewww.amsterdam.nl/EKatletiek. Het openbaar vervoer inde binnenstad krijgt een aangepaste dienstregeling.Meer informatie is te vinden op www.gvb.nl

Page 4: Nieuw-West - 16 juni 2016

4 Amsterdam | 16 juni 2016

Bewegen in het stadsdeel

... en verder in Amsterdam

U kunt fietsen in Nieuw-West, rennendoor het Westerpark, bootcampen in hetVondelpark, suppen door de grachten,voetballen op een Cruyff Court en skate-boarden in elke straat met een hobbel.Voor sommige sporten betaalt u, maarheel veel kan ook gratis en voor niks.

Gratis sportenRoutes om te fietsen, wandelen en jog-gen worden steeds toegankelijker enmooier gemaakt. Op verschillende plek-ken in de stad staan fitnesstoestellen. Zois er in het Amsterdamse Bos een circuitmet toestellen en bij het Rembrandtparkstaat een klimrek voor calisthenics. Ca-listhenics? Een soort turnen met li-chaamsgewicht in de buitenlucht. Ooitbedacht door de oude Grieken, nu ookvoor Amsterdammers.

Geen kind buitenspel Een Cruyff Court is een moderne invul-ling van het ouderwetse trapveldje. Hiervoetballen en spelen kinderen gratis.

Buitensport Lekker buiten sporten inde frisse lucht. Fitnessen of jeu-de-boulen op het Amstelveld. Het kan al-lemaal in Amsterdam.

Sportclub Amsterdam

Maar het is meer dan dat: ze leren elkaarrespecteren en ervaren hoe het is om tewinnen, én om te verliezen. Een KrajicekPlayground is een sportplein waar kinde-ren onder begeleiding tennissen, voet-ballen of basketballen. En daarnaast is hetook een ontmoetingsplek voor de buurt!

Zeven fietsroutesHoe westelijker in Amsterdam, des tegroener het wordt. Het boekje ‘Nieuw-West en de Haven van Amsterdam op defiets’ beschrijft zeven fietsroutes. Eengroene fietsroute, een kunstroute, vierhavenroutes en de Slotervaartroute. Ze

gaan over ruime fietspaden langs groenen water met weinig hinder van autover-keer.www.amsterdam.nl/sport

www.amsterdam.nl/sportverenigingen

Playground WinterdijkpleinZuid Op de Playground Winterdijkplein zit van alles:Tennisvereniging Triaz met vier tennisbanen en roller-hockeyvereniging Survivors met een speelveld van as-falt. Aan de oostzijde van het terrein ligt een KrajicekPlayground met een trapveldje, een openbaar tennisveld(hardcourt) en diverse skate- en fitnesstoestellen.www.krajicek.nl

De voetbalschoolWest Op het Columbusplein kunnen kinderen van 4tot 6 jaar goedkoop voetballen op de voetbalschool. Erzijn lessen op vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Kos-ten: € 25,- voor een half jaar. Inschrijven kan gedurendehet hele schooljaar. Mail naar talentmakelaar Marlon [email protected] of bel 020 253 1387. www.kidsactiviteiten.amsterdam.nl

Buiten fitnessenOost In Meerpark kunt u gratis fitnessen in de buiten-lucht. Centraal in Meerpark, tussen sportpark Voorlanden Middenmeer, ligt namelijk een fitnesscircuit. Het isideaal voor ouders die hun kinderen naar sportvereni-gingen in sportpark Middenmeer brengen en tijdens hetwachten zélf willen sporten. Tussen de sportparken zijnook mooie wandelroutes uitgezet. www.sportparkenamsterdamoost.nl/middenmeer

CalisthenicsNoord Ook in Noord kunt u gratis calisthenics beoefe-nen; in het Schellingwouderbreek Park, Breekstraat 56.Met calisthenics doet u oefeningen met zo weinig mo-gelijk apparaten en gebruikt u zoveel mogelijk uw eigenlichaamsgewicht. Het Engelse woord calisthenics komtvan de Griekse woorden kalos, wat ‘mooi’ betekent ensthénos, wat ‘kracht’ betekent. www.calisthenicsnederland.nl

Jeu de BoulesCentrum Waan u in het centrum van Frankrijk. Mid-den op het Amstelveld, onder de prachtige oude bomen,ligt namelijk een écht Jeu de Boules baantje. Neem uwballen mee en google even naar de spelregels. Een aperi-tiefje - Pastis of Crème de Cassis - regelt u zo bij het caféom de hoek.

Cruyff CourtsZuidoost In Zuidoost zijn vier Cruyff Courts: het AjaxVeld Bijlmer ligt aan Egoli, het Ajax Veld Gein aan hetVreeswijkpad en er is er een in Holendrecht. In 2015werd wereldwijd de tweehonderdste Cruyff Court ge-opend bij de Mytylschool Drostenburg voor kinderenmet een beperking. www.cruyff-foundation.org

Page 5: Nieuw-West - 16 juni 2016

5 Amsterdam | 16 juni 2016

Topsport in uw achtertuinSportlocaties Topsport zien in uw eigen

buurt. En zelf allerlei nieuwe sporten uitpro-

beren. Dat is in het kort het idee achter de

Nieuw-West Topsport Series. Na de Amster-

dam Diving Cup en het rugbytoernooi Amster-

dam Sevens (beide in het voorjaar) kunnen

bewoners later dit jaar in elk geval nog genie-

ten van de Zesdaagse van Amsterdam (baan-

wielrennen) en Hooked Gathering (tricking).

Nieuw-West

instuiven, ook in samenwerking met descholen. Kinderen en volwassenen kun-nen kennismaken met een sport, endaarna de toppers in actie zien. Dat isecht heel leuk. Op de basisscholen is daargelukkig redelijk veel belangstelling voor,maar we hadden bijvoorbeeld ook eengoed bezochte cursus triatlon voor vol-wassenen. Je ziet de laatste jaren eenlichte toename van het ledental bij deverenigingen. Of het door de TopsportSeries komt weet ik niet, maar ik ben erwel blij mee.”

Eveline Demeyer benadrukt nog een keerhoe belangrijk sporten en bewegen isvoor jong en oud. “Sporten is gewoonsuperlekker. Je voelt je beter, krijgt meerenergie en je leert nieuwe mensen ken-nen. Eigenlijk zou iedereen elke dagmoeten sporten en bewegen.”

Meer informatie? Kijk op de Facebookpa-gina van de Nieuw-West Topsport Series.

Uitreiking van het Jump-in certificaat op 25 mei | Foto Henk Rougoor

“We hebben in Nieuw-West veel prach-tige sportlocaties”, vertelt programma-manager Eveline Demeyer. “Ookmeer isbijvoorbeeld het grootste sportpark vanNederland, in het Sloterparkbad trainenzwemmers van het Nederlands team.Met die locaties willen we graag meerdoen. En daarnaast willen we stimulerendat mensen meer gaan sporten en bewe-gen. Vandaar dat we in 2012 zijn begon-nen met de Nieuw-West TopsportSeries. Elk jaar worden in Nieuw-Westmeerdere grote topsportevenementengeorganiseerd, daaromheen organiserenwij allerlei sportactiviteiten voor dejeugd en voor volwassenen.”

De afgelopen maanden konden bewo-ners van Nieuw-West in het Sloterpark-bad al genieten van de AmsterdamDiving Cup, op sportpark De Eendrachtvan het rugbytoernooi Amsterdam Se-vens en in en om de Sloterplas van deTriatlon Amsterdam Nieuw-West. Einddit jaar staan nog op het programma deZesdaagse van Amsterdam en het tric-king-toernooi Hooked Gathering, eensamensmelting van martial arts, breakdance en turnen. “Bij bewoners vanNieuw-West zijn deze topsportevene-menten helaas nog niet zo bekend. Dat isjammer, want het is heel leuk om de sfeervan zo’n toernooi te proeven. Zeker ineen Olympisch jaar is het bijzonder om aldie toppers in het echt te zien.”

Voor de sportactiviteiten die rondom degrote evenementen worden gehouden, isgelukkig meer animo. Eveline Demeyer:“We organiseren allerlei clinics en sport-

Certificaat voor Sint Lukas

Gezond Voldoende bewegen en sporten, gezonde lunch en traktatiesén water drinken tegen de dorst: de afgelopen drie jaar heeft basis-school Sint Lukas er alles aan gedaan om de Amsterdamse doelen voorgezonde scholen te halen. En met succes: op 25 mei heeft de SintLukas het Jump-in certificaat behaald, als eerste school in Osdorp.

“Deelnemen aan het Jump-in pro-gramma vraagt veel van school, leerlin-gen en ouders”, zegt projectleider DebbieAbels. “Kinderen delen gezonde trakta-ties uit als ze jarig zijn, drinken water alsze dorst hebben en moeten goed bewe-gingsonderwijs krijgen. Wat dat betreftis het heel bijzonder dat basisschool SintLukas nu dit certificaat heeft behaald.Gelukkig zie je dat ouders in de loop vande tijd steeds meer betrokken raken. Weondersteunen de school met ouderwork-shops, bijvoorbeeld om gezonde luncheste maken. Ook geven we tips op het ge-bied van opvoeding en meer sporten, be-wegen en buitenspelen. Een school hoefthet dus niet helemaal alleen te doen.”

In Nieuw-West doen al 24 scholen meeaan het Jump-in programma. Leerlingenop veel andere scholen doen bovendien

mee aan de naschoolse sportactiviteitenvan Jump-in. Debbie Abels is blij metdeze hoge deelname. “In Nieuw-Westzijn best veel kinderen en volwassenenmet overgewicht en de deelname aansport ligt relatief laag. Als je kinderen vanjongs af meer laat sporten en bewegen enkennis laat maken met gezonde voeding,hoop je dat ze zich later bewust blijvenvan een gezonde leefstijl. Op die manierkunnen uiteindelijk die cijfers van over-gewicht omlaag. Lid worden van eensportvereniging is natuurlijk niet vooriedereen betaalbaar. Gelukkig zijn er ookgenoeg mogelijkheden om te sporten enbewegen als je niet zoveel geld hebt, bij-voorbeeld via het Jeugdsportfonds of veelbuitenspelen.”

Meer informatie? Check www.amsterdam.nl/jumpin

Gedicht van Gökhan Aksoy, stadsdeeldichter tot april 2016. Dit is zijn laatste gedicht voor degemeentekrant I Foto Jaap Wals

Page 6: Nieuw-West - 16 juni 2016

6 Amsterdam | 16 juni 2016

Sportpark de Eendracht

Bewegen voor weinig geld

Hardlopen is een van de sporten die je kunt beoefenen bij Sport & Mind I Foto Rob Nelisse

“Onze deelnemers zijn enorm enthou-siast”, vertelt Eric Cornelisse van Sport& Mind Amsterdam. “Vooral omdat weveel groepslessen aanbieden, tegen eengeringe eigen bijdrage. Mensen vindende sportschool of vereniging vaak teduur, bovendien zitten ze er dan vaakmeteen een jaar aan vast. Wij werkenniet met contracten, je betaalt gewoonper maand. Omdat we in postcodegebied1067 zitten, hebben we gekozen voor eeneigen bijdrage van € 10,67. Ik ben zelf ookheel blij met zoals het nu gaat. Ik zie hoe-veel mensen bij ons plezier beleven aansport, dat doe me veel genoegen.”

Sport & Mind Op Sportpark de Eendracht organiseert Sport & Mind sinds begin 2016sportactiviteiten voor mensen met een smallebeurs. Deelnemers betalen slechts € 10,67 enzitten niet vast aan een duur lidmaatschap. Al tachtig buurtbewoners doen inmiddels meemet aerobics, hardlopen, judo, yoga of eenvan de andere sporten. Op 25 juni zaterdag 25 juni houdt Sport & Mind een open dag.

De sportactiviteiten van Sport & Mindworden georganiseerd vanuit gebouwSpark United, op sportpark De Een-dracht. Bewoners kunnen op dit mo-ment kiezen voor hardlopen, yoga, judo,aerobics, steps, zumba, she-boxing en‘kick-bag’ - een fitnessprogramma datgebaseerd is op kickboksen. “We werken

nauw samen met de buurt. Als we gelui-den horen dat drie mensen een bepaaldesport willen doen, dan zorgen wij ervoordat die er gaat komen. Inmiddels doenzo’n tachtig mensen mee. Vooral voor ae-robics is veel belangstelling. De meestevan onze deelnemers zijn boven de der-tig, maar binnenkort komen we ook met

sporten voor jongeren én voor oudersmet kinderen. Daarnaast gaan we voor-lichting geven over gezonde voeding enkunnen mensen daar zelf mee experi-menteren in onze complete ingerichtekeuken. Genoeg redenen dus om eenkeer te komen kijken, bijvoorbeeld op deopen dag van 25 juni.”

Open dag: 25 juniOp zaterdag 25 juni houdt Sport & Mind eenopen dag. Buurtbewoners kunnen van 12.00 tot16.00 uur bij gebouw Spark United kennismakenmet alle sporten en zelf sporten uitproberen.Meer weten? Check sportandmindamsterdam.nl

Fietsen naar school

'In de bus zit je maar alleen'

Kiezen voor fietsen is het begin van een gezonde gewoonte | Foto Henk Rougoor

“De overgang naar de middelbare schoolis een belangrijk moment. Kinderenmoeten met hun ouders bepalen: ga ikfietsen of toch met het openbaar ver-voer? Als je nu de keuze voor de fietsmaakt, is dat vaak het begin van een le-venslange gezonde gewoonte.” AnnetteTerpstra is projectleider van Op Wegnaar het VO, een project van Verkeers-plein Amsterdam om leerlingen meervertrouwen te geven in het fietsen van denieuwe route naar de middelbare school.“Ze leren de veiligste route kennen enzien hoe het is, een iets grotere afstand tefietsen. Kinderen denken soms: het is tever, ik ga ervan zweten, of het is onveilig.Als je de route een keer met ze fietst,merken ze dat het wel meevalt.”

Geld besparenDeze groep is in ieder geval vastbeslotente gaan fietsen. Maisie: “Het is gezellig,samen met anderen fietsen. In de bus zitje maar alleen. En het is gezond. Maar alsje gezondheid je niks kan schelen, denk

dan aan het geld dat je uitspaart. Daarkan je iets leuks van kopen.” Terpstra be-vestigt: “Een busabonnement is tochzo’n € 30 per maand. In gezinnen meteen laag inkomen is het openbaar vervoervoor de kinderen gratis. Eigenlijk is datniet zo handig. Ik zou liever zien dat zeeen fiets krijgen.”

OefenenTerpstra heeft veel tips voor ouders:“Begin zo vroeg mogelijk met oefenen in

het verkeer. Zet een kind zodra het kanlopen op een loopfietsje en laat het met umeefietsen over de stoep. Zet uw kind zomin mogelijk in de buggy, de bakfiets ofop de achterbank van de auto. Gaat uwkind volgend jaar naar de middelbareschool? Wacht dan niet tot eind augustusmet het kopen van een fiets. Ga nu al deroute met hem of haar oefenen. Laat uwkind daarbij voorop fietsen om risico’s teleren inschatten. En fiets ook eens in despits, dan is het veel drukker en kan uw

kind ook daar ervaring mee opdoen.Voor ouders die zelf niet kunnen fietsenzijn in de stad veel mogelijkheden om leste nemen. Dan geeft u een goed signaalaan uw kind: fietsen is belangrijk.”

Meer informatieFietslessen voor volwassenen: www.fietsersbond.amsterdam/fietslessenProject Op Weg naar het VO: www.verkeerspleinamsterdam.nl

Op weg Ze hebben hun fietsexamen ge-haald, maar toch nog een tikje onwennig fiet-sen Maisie, Kojo, Bibi en Izaline door de stad.Ze zitten in de achtste groep van basisschoolDe Springstok in De Pijp. Onder begeleidingfietsen ze de route naar de middelbare schoolwaar ze na de zomer beginnen.

Page 7: Nieuw-West - 16 juni 2016

7 Amsterdam | 16 juni 2016

Nieuw-West

“De eerste dag is me goed bevallen”, zegtSelma Filiz. Ze kookt in de foodtruck ophet Ecuplein vooral mediterrane gerech-ten. “Op een maandag is het vaak wat rus-tiger, maar de klanten die kwamen warenerg enthousiast. Ik vind het erg leuk omop deze manier mijn eigen toko te heb-ben. Een unieke kans. Ik wil graag eeneigen bedrijfspand, maar dat is financieelnog niet haalbaar. Op deze manier kan iktoch vast ruiken aan een eigen pand enkijken wat er verder uit voorkomt. Ik komzelf uit de Aker en ik denk dat de bus ookmeer levendigheid op het plein brengt.Dit heeft een positieve invloed.”

Het project The Buss op het Ecuplein isvooral bedoeld om (beginnende) horeca-ondernemers meer praktijkervaring telaten opdoen. Het geeft bovendien meerreuring op het plein. De ondernemerswisselen elkaar af. Elke dag staat er dusiemand anders in de Fifteen-bus, telkensmet andere gerechten. De afgelopenmaanden konden ondernemers zich op-

geven voor het project. Het stadsdeelheeft een selectie gemaakt van onderne-mers die koken uit alle windstreken.

West-Turkse KeukenAysen Kayadibi voert al sinds drie jaar re-gelmatig cateringopdrachten uit, in enom Amsterdam. Ze kookt vooral gerech-ten uit de West-Turkse keuken, zoalscouscoussalade, groentegerechten enkebab. “The Buss is voor mij en mijnvriendin een mooie kans om nieuwe ge-rechten uit te proberen en onszelf te

laten zien aan nieuwe klanten. De bus,met het terrasje erbij, is daarvoor eenhele geschikte plek.”

Maleisische specialiteitenMee Pan Cheok (ook uit de Aker) presen-teert in de bus haar Maleisische speciali-teiten, met haar bedrijf Taste of Melaka.“Ik werk normaal vanuit Den Haag, enmijn klanten zijn vooral Maleisiërs. Ikvind het erg leuk om klantenkring uit tebreiden en ook Amsterdammers kenniste laten maken met de Maleisische keu-

ken. Ik ben erg positief over dit project.Het is goed om andere ondernemers teleren kennen, en ik zie dat we in de eerstedagen al behoorlijk wat aanloop hebbenop het plein.”

Smikkelen op het EcupleinThe Buss Sinds 28 mei staat de voormaligeFifteen-bus van Jamie Oliver op het Ecuplein.Tot en met eind september presenteren tienhorecaondernemers in The Buss hun kookkun-sten. “Een mooie kans om nieuwe gerechtenuit te proberen en onszelf te laten zien.”

FacebookU kunt het horecaproject op hetEcuplein de komende maanden volgen door lid te worden van deFacebookgroep The BUSS.

De ondernemers van The Buss: Hang Nguyen, Mee Pean Cheok, Selma Filiz, Haidy Mac-Intosh, Aysen Kayadibi en Sandra Boelen. Niet opde foto: Pipiet Fardiman, Najima El Fazazi, Suki Cheung, Patrcia van Unen, Seline Lam en Wanda van der Linden | Foto Henk Rougoor

020Duurzaam

Uitnodiging Wilt u uw huishouden of organisatie duurzaam maken en ener-giekosten besparen? De gemeente helpt u graag, bijvoorbeeld met het Duur-zaamheidsfonds. Meer weten? Kom dan naar 020Duurzaam, hét evenementvoor bewoners, organisaties en bedrijven. Hier ziet u inspirerende voorbeel-den, leert u wat de succesfactoren zijn en hoort u wat de gemeente zelf doet.Samen zorgen we ervoor dat Amsterdam een duurzame stad wordt, die klaaris voor de toekomst.

‘Duurzame keuzes verhogen onze welvaart’

Laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers | Foto Copyright Speaker Acadamy Walter Kallenbach

Een voorbeeld is ASV Arsenal. Dezevoetbalvereniging krijgt energie uit de178 zonnepanelen op het dak van hetclubgebouw. LED-lampen verlichten devoetbalvelden. De energierekening isdaardoor flink omlaag gegaan. VoorzitterBert van de Rotte: “Wij staan voor meerdan alleen voetbal.”

TerugverdiendBert van de Rotte: “Welvaart is meer danwat je in je portemonnee hebt. Duur-zame keuzes verhogen onze welvaart.Onze kinderen of kleinkinderen kunnenin de toekomst geen olie of gas meer ge-bruiken. Daar moeten we op inspelen.Kiezen voor duurzaam levert ook geldop. Soms duurt het even voor de investe-ringen zijn terugverdiend, maar het le-vert uiteindelijk besparingen op.”

EnergiescanHet clubhuis van ASV Arsenal is zes jaaroud. Het is veel beter geïsoleerd dan hetoude gebouw. Toch viel de energiereke-

ning tegen. Met een bijdrage uit hetduurzaamheidsfonds van de gemeentekon ASV Arsenal energiebesparendezonnepanelen plaatsen.

Samenwerking in de buurtBert van de Rotte: “Alles staat of valt metde samenwerking in de buurt. Oudersvan een jeugdlid bij de club gaven ons detip om zonnepanelen op ons dak te plaat-sen. We zijn toen aangestoken met hetduurzaamheidsvirus. Na bijna twee jaaronderzoek stonden de panelen er. DeLED-verlichting op de velden hebben wete danken aan stadsdeel Zuid. Philipszocht een sportveld voor een pilot metdeze zuinige verlichting. Het stadsdeelheeft ons dat gegund. We zijn er heel blijmee; de energierekening is nog verderomlaag gegaan. We willen nu nog deoude vrieskisten vervangen en afval gaanscheiden. Met kleine stapjes worden westeeds duurzamer.”

www.amsterdam.nl/020duurzaam

Meld u snel aanKom naar 020Duurzaam. Wat weet u van duurzaamheid? Janine Abbring enTim Zeegers presenteren de feiten. Verder onder meer op het programma:wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho en innovatieve Amsterdammersin gesprek over de toekomst en weerman Peter Kuipers Munneke over Rain-proof. Praat mee en ontdek wat er mogelijk is op de informatiemarkt. Wanneer: 28 juni, inloop vanaf 17.30 uur, programma 18.30-22.30 uurWaar: Het Sieraad, Postjesweg 1

Page 8: Nieuw-West - 16 juni 2016

Bewegende stad

EK AtletiekIn aanloop naar de EK Atletiek is de stad omgetoverd tot één grote atletiekbaan. Op tal vanplekken kunt u rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. Daag uzelfen uw vrienden en familie uit op een van de spectaculaire atletiekonderdelen middenin de stad.Hoe ver kunt u gooien op een kogelstootring en springen in een verspringbak? Bent u sneller dan uwschaduw op de springbaan? En maak van afval weggooien ook een sport, bij één van de blikvangers.

AtletiekverenigingenWe staan er niet bij stil maar we doen dagelijks aan atle-

tiek. Een sprintje om de tram te halen, een bal weggooien

voor de hond en kinderen die over paaltjes springen. Hoe

zou het zijn om deze bewegingen als sport te beoefenen?

In Amsterdam kan dat bij maar liefst vijf verenigingen.

Kijk voor een vereniging bij u in de buurt op

www.atletiek.amsterdam/verenigingen

3D-tekeningenOp verschillende plekken zijn supertoffe 3D-tekeningen

gemaakt. Ze laten zien dat atletiek leuk is en voor ieder-

een. Maak een selfie als discuswerper op het Museum-

plein of als sprinter op de trap bij het Anton de Komplein.

Of spring over het water met rotsen bij de OBA.

SprOp ver

waar u

buurt k

Het EK

6,60 se

De Am

60 met

BlikvangersGooit u verder dan u denkt? Op zeven plekken in de stad

kunt u uzelf en anderen uitdagen bij de diverse blikvan-

gers. Afval in de afvalbak weggooien? Maak er een sport

van!

8 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 9: Nieuw-West - 16 juni 2016

KogelstootringenGooit u verder dan u denkt? Ga de uitdaging aan op een

van de vijf kogelstootringen in de stad. Kijk hoe ver u kunt

komen met een voetbal of basketbal. Het Nederlands re-

cord bij de mannen staat op ruim 21 meter, bij de vrouwen

op ruim 18 meter. De kogel waarmee wordt gegooid

weegt bij de mannen ruim 7 kg en bij de vrouwen 4 kg.

VerspringbakkenSpringt u verder dan u denkt? Op twee plekken in de stad

zijn verspringbakken van 4 meter lang geplaatst. Het Ne-

derlands record staat op naam van Dafne Schippers met

een afstand van 6.78 meter. Een meter voor de zandbak

ligt een afzetbalk. Vanaf daar moet u springen, anders is

de sprong ongeldig. Hoe ver komt u?

Halve MarathonOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon,

die dwars door de binnenstad gaat, op het Museumplein.

Een unieke beleving om de atleten in actie te zien aan de

voet van het Rijksmuseum. De Halve Marathon wordt ge-

volgd door de Brooks 10K Champions Run voor recrean-

ten. Daar kunt u zelf aan meedoen.

rintbanenrschillende plekken in de stad vindt u sprintbanen

een sprintje kunt trekken om te kijken of u in de

kunt komen van de diverse records.

K-record op de 60 meter staat bij de mannen op

econden en bij de vrouwen op 7,0 seconden.

msterdamse sprintster Jamile Samuel loopt de

ter in 7,14 seconden.

Locaties spectaculars1. Buikslotermeerplein 2000

2. Motorwal 300

3. Molenwijk 8

4. Speelterrein Baden Powellweg-

Jan van Zutphenstraat

5. Hendrikje Stoffelsstraat 60

6. De Cuserstraat 3

7. Kastelenstraat-Buitenveldertselaan

8. Waterlooplein

9. Burgerweeshuispad 54

10. Station Bijlmer Arena

11. Station Zuid

12. IJpromenade 1

14. Plein '40-'45

15. Marineterrein

16. Ceintuurbaan-Servaes Noutsstraat

17. Amstelveld

18. Makassarplein

19. Egoli 2

20. Kasterleepark

21. Frederik Hendrikplantsoen

22. Oranje Vrijstaatplein

23. Museumplein, tekening van speer

en discus

24. IJplein, JEKANHET logo met atle-

tiekelementen

25. Anton de Komplein, tekening van

sprinter op de trap

26. Oosterdokskade 143, tekening van

water met rotsen waar je overheen

springt

Doe ook mee!Rond de Europese Kampioenschappen

Atletiek vinden er ook verschillende

side-events in de stad plaats.

Op woensdag 6 juli wordt het Olympia-

plein omgetoverd tot een mini-EK voor

kinderen. Kinderen van 4 tot en met 12

jaar mogen meedoen. Het parcours

rondom het Olympiaplein is ongeveer

800 meter. Voor de jongste kinderen is

er een parcours van 200 meter. De ou-

ders kunnen gezellig met hun kinderen

meerennen.

Op zaterdag 9 juli wordt een speciale

EK Wandeltocht georganiseerd: Walking

Amsterdam. De route kent drie afstan-

den van 15 km: de Grachtenroute, de

Amstelroute en de Jordaanroute. De

wandelaars vertrekken tussen 08.00 en

10.00 uur vanaf verschillende startloca-

ties. De routes komen samen in het Von-

delpark en eindigen in het Olympisch

Stadion.

De Brooks 10K Champions Run op zon-

dag 10 juli is uniek, omdat je over het

parcours van de Halve Marathon loopt,

dwars door de stad, met de finish onder

het Rijksmuseum en duizenden fans en

entertainment langs de route. Start en

finish is op het Museumplein. Er komen

misschien wel 15.000 lopers.

Meer informatie:www.amsterdam2016.org/nl/side-events

9 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 10: Nieuw-West - 16 juni 2016

10 Amsterdam | 16 juni 2016

Huwelijksdwang

Trouwen tegen je wilAchterlating Elk jaar overkomt het in Amsterdam zeker enkele tientallen vrouwenen soms ook mannen: gedwongen worden tot een huwelijk dat ze zelf eigenlijkniet willen. Vooral in de zomerperiode worden jonge vrouwen tegen hun zin mee-genomen naar het buitenland om te trouwen. Farangis Dawoody (Meldpunt Eerge-relateerd Geweld) en Shirin Musa (Femmes for Freedom) vertellen wat je het bestekunt doen bij huwelijksdwang én achterlating.

“In het geval van achterlating wordt ie-mand meegenomen naar het land vanherkomst”, legt Farangis Dawoody uit.“Alle belangrijke papieren worden afge-nomen, zoals ticket en paspoort, zodatiemand niet op eigen kracht kan terugke-ren. Soms gebeurt het dat ouders bangzijn dat een meisje in Nederland ont-spoort. In veel gevallen hoort het bij decultuur dat ouders een partner kiezenvoor hun zoon of dochter. Als iemandtegen haar zin moet trouwen en kenbaarheeft gemaakt bij familie dat ze het nietwil, spreken we van huwelijksdwang.”

In de periode voordat een vrouw tegenhaar zin meegenomen wordt naar hetbuitenland zijn er vaak al signalen. Shirin

Musa: “Je ziet dat leerlingen niet meernaar school komen. Ouders stoppen metpraten als iemand binnenkomt. De be-trokken meisjes hebben soms een onder-danige houding en worden altijdgecontroleerd door familieleden.” Faran-gis Dawoody: “Ze worden ineens ge-haald en gebracht naar school. Of hebbenzomaar geen zin om met vakantie tegaan. Dat zijn allemaal signalen die jekunt oppakken als leerkracht, buren,vriend of vriendin.”

Als je denkt dat iemand tegen zijn zinmeegenomen wordt naar het buitenland,zijn er verschillende dingen die je kuntdoen. Farangis Dawoody: “Je kunt in elkgeval bellen om advies te vragen, dat kanook anoniem. Zo nodig regelen wij op-vang. Bij minderjarigen gebeurt dat in sa-menwerking met JeugdbeschermingRegio Amsterdam.” Shirin Musa: “Jekunt natuurlijk ook zelf het gesprek aan-gaan met het slachtoffer en kijken of ie-mand hulp accepteert. Femmes voorFreedom kan een vrouw bijvoorbeeldhelpen om haar verhaal op papier te zet-ten of een kopie van haar paspoort op teslaan in haar mailbox. Als nodig kunnenwe ook een advocaat regelen.”

ErvaringsdeskundigeShirin Musa is zelf ervaringsdeskundige:familieleden wilden dat ze met haar neefzou trouwen. “Uiteindelijk heb ik mijnouders ervan kunnen overtuigen dat ikdat echt niet wilde. Het is heel moeilijkom het gesprek daarover aan te gaan,

maar het kan lukken! Soms kun je je ou-ders toch duidelijk maken dat je graag jeschool wil afmaken en zelf je partner wilkiezen. Als je dat gesprek pas na het hu-welijk aangaat, is het te laat.”Wilt u voor uw organisatie of als groepbewoners een voorlichting over huwe-lijksdwang en achterlating, neem dancontact op met Joyce van Rouendal [email protected]

Belangrijke telefoonnummers:Veilig Thuis: 0800 2000Meldpunt Eergerelateerd Geweld: 020 611 6022

Nuttige websites:pratenoverjouwkeuzes.nlwww.trouwentegenjewil.nlwww.blijfgroep.nlwww.femmesforfreedom.com

TipsAls je denkt dat je tegen je zin meegenomenwordt naar het buitenland, bijvoorbeeld om tetrouwen:■ Laat een kopie van je paspoort en je verblijf-

adres achter bij iemand die je vertrouwt■ Probeer geld achter te houden voor een ticket■ Neem een extra simkaart mee met beltegoed

zodat je altijd kunt bellen■ Neem het nummer mee van het Nederlandse

consulaat of ambassade■ Stop een ijzeren lepel in je ondergoed of onder

je kleren zodat je op Schiphol niet door hetpoortje komt bij de douane. Vraag hulp aan eenvan de medewerkers van de douane.

Shirin Musa (links) en Farangis Dawoody | Foto Jitske Schols

‘Kijken naar talent’Aan het werk Sinds 2014 creëert de gemeente jaarlijks 42 banen voor mannen en

vrouwen met een arbeidsbeperking. Het zijn mensen die genoeg talenten hebben,

maar door een lichamelijke of verstandelijke beperking soms een steuntje in de rug

nodig hebben. Ze werken inmiddels op heel veel plekken in de organisatie.

“We zoeken steeds naar een goedematch”, vertelt projectadviseur ElisabethTuijthof (project Arbeidsbeperkten aanhet werk). “De juiste medewerker op dejuiste plek. Daarbij kijken we vooral naariemands talent, niet naar zijn of haar be-perking. Onze nieuwe medewerkerswerken overal bij de gemeente. Bijvoor-beeld bij groen en reiniging, maar ook ophet communicatiebureau en in de admi-nistratieve ondersteuning. Met een ar-beidsbeperking is het soms moeilijk omeen vaste baan te krijgen. Goede hulp ennazorg is een van onze succesfactoren.”

Als ze mensen bezoekt op hun werkplekhoort Elisabeth Tuijthof veel positievegeluiden. “De meesten zijn heel blij omweer iets te kunnen doen, vaak na langthuis zitten. Ze hebben het gevoel dat zeweer mee tellen. Iemand vertelde me dat

hij net vader was geworden en dat zijnzoon kan weer trots op hem kan zijn. Hetis goed dat al die talenten van mensen nuweer benut worden.”

Woonbegeleider Pak je Kans!Een van de mensen die in Nieuw-Westaan de slag is gegaan, is Bob van Daalhui-zen. Hij is afgestudeerd sociaal psycho-loog, maar liep hersenletsel op bij eenbokswedstrijd. Inmiddels werkt hij alswoonbegeleider bij het programma ‘Pakje Kans!’. “Ik wil graag mijn ervaringendelen met de jongeren en laten zien hoeje stap voor stap uit een uitzichtloze situ-atie kunt komen. Mijn goede raad aan allejongeren is: blijf niet stilzitten, klim naarboven, ga positief aan de slag, op watvoor een manier dan ook, en benut jekansen. Je komt altijd op een plek te-recht. Net als ik.” Bob van Daalhuizen | Foto Lenette van der Plas

Page 11: Nieuw-West - 16 juni 2016

11 Amsterdam | 16 juni 2016

Langere reistijd De spoorverbindingen van en naar Schiphol zijn dedrukste van Nederland. Om in de toekomst veilig en soepel meer trei-nen te kunnen laten rijden, verdubbelt ProRail de sporen tussenSchiphol/Riekerpolder en station Duivendrecht. Van 1 tot en met 9augustus worden de nieuwe sporen aangesloten op het spoorwegnet.Reizigers en omwonenden moeten rekening houden met een langerereistijd en mogelijke bouwoverlast.

Canon Nieuwbouwprojecten die na 1 juli 2016 worden opgestartkrijgen te maken met eeuwigdurende erfpacht. Mensen die erfpach-ter worden van een woning, bedrijf, voorziening of kantoor in dezenieuwbouwprojecten krijgen als eersten eeuwigdurende zekerheidover hun erfpachtkosten. Voor hen betekent het dat de canon nogmaar één keer wordt vastgesteld en dat canonherzieningen aan heteinde van het tijdvak niet meer aan de orde zijn.

Gratis Amsterdamse buitensportverenigingen investeren gezamenlijk bijnaéén miljoen euro in duurzame maatregelen, zoals isolatie, LED-verlichting,zonnepanelen en energiezuinige verwarming. Dit levert een vermindering vanCO2 uitstoot op van maar liefst 440.000 kilo per jaar.

Wegwerkzaamheden

Sportclubs

Aangepast treinverkeerrondom Schiphol

Geen treinverkeerMaandag 1 t/m dinsdag 9 augustus 2016is er geen treinverkeer mogelijk tussen destations Schiphol en Duivendrecht.Dinsdag 2 augustus 2016 rijden er geentreinen tussen de stations Schiphol enSloterdijk.

Goed voorbereid op reisOm te voorkomen dat reizigers voor ver-rassingen komen te staan, worden wijzi-

gingen duidelijk gecommuniceerd viawww.ns.nl/schipholtreinverkeer en op debetreffende stations.

Zomerwerken Ook op andere plekken in de stad moet ukomende zomer rekening houden metoverlast en/of langere reistijden van-wege werkzaamheden. Op www.amsterdam.nl/zomerwerken vindtu alle plekken waar gewerkt wordt.

Met een gratis duurzaamheidsscan, diewordt aangeboden door de gemeente,kunnen sportverenigingen advies opmaat krijgen over de mogelijkheden diezij hebben om te verduurzamen. Daar-naast biedt de gemeente ook ondersteu-ning bij bijvoorbeeld een subsidie- ofleningsaanvraag en/of het uitvragen vanoffertes.

Gigantisch rendementRoeivereniging Nereus is één van 76 ver-enigingen die al gebruik hebben gemaaktvan de scan. Het gebouw op de accom-modatie wordt binnenkort verbouwd.“Dan willen we ook gelijk verduurza-men”, zegt gebouwcommissaris MaxRijper. "Bij de verbouwing worden zon-neboilers geïnstalleerd. Verder hebbenwij een duurzame manier om te verwar-men gevonden in vloerverwarming,waarbij nieuwe isolatie onder de verdie-

pingsvloer warmteverlies moet minima-liseren.” Hij kijkt uit naar de voordelenvan de maatregelen voor de vereniging:"Roeien is een dure sport en verduurza-men levert indirect geld op. Aangezienhier bijvoorbeeld veel meer gebruikwordt gemaakt van de douche in vergelij-king met een normaal woonhuis, zullenzonneboilers voor ons een gigantischrendement opleveren."

Natuurvriendelijke verfAmsterdam Windsurfing is al vier jaarbezig zo duurzaam mogelijk te worden.Robbert Fehmers, secretaris: “Ons ge-bouw is geïsoleerd, wij hebben warmwater van de zonneboiler op het dak enzonnecellen die elektriciteit opwekken.De lichten in de kleedkamers zijn aange-sloten op een bewegingssensor en waarmogelijk brengen wij LED-verlichtingaan. Onze koelkasten zijn vervangen

door modellen met groene labels. Vooronze trainersboot hebben wij een nieuwebuitenboordmotor aangeschaft die min-der belastend is voor het milieu dan hetvorige model." Han Hoonakker, voorzit-ter van Amsterdam Windsurfing, vult la-chend aan: "En niet te vergeten... wemaken natuurlijk ook gebruik van dewind!" De windsurfvereniging vindt her-gebruik van materialen ook erg belang-rijk en maakt graag gebruik vantweedehands spullen. Hoonakker: “Zelfproberen wij zo veel mogelijk te repare-ren en afgedankte masten en zeilen

geven wij aan kunstenaars die daar onderandere tassen van maken. Ook proberenwij het gebruik van milieubelastendeschoonmaakmiddelen te minimaliserenen maken wij gebruik van natuurvrien-delijke verf."

Gratis scan tot eind 2016De gratis duurzaamheidsscan voor sportverenigingen is tot het einde van dit jaar beschikbaar. Op www.amsterdam.nl/sport/duurzaamvindt u meer informatie en kunt u zichaanmelden voor de scan.

Amsterdam Windsurfing is al vier jaar bezig zo duurzaam mogelijk te worden

‘We maken natuurlijk ook gebruik van de wind’

Eeuwigdurende erfpacht

Het gaat echt om projecten die helemaalnieuw zijn, waar de allereerste voorbe-reidingen worden getroffen.

OverstapregelingVoor mensen die nu al erfpachter zijn,verandert er nog niets. Ook als u voor 1juli een (nieuwbouw)huis heeft ge-kocht, ook al is het nog niet opgeleverd,blijft u onder de ‘oude’ regeling vallen.Er komt een overgangsregeling die hethuidige erfpachters mogelijk maakt om

over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De regeling wordt na de zomerter inspraak voorgelegd.

Meer informatieAmsterdam voert vanaf 2016 eeuwigdu-rende erfpacht in. De vergoeding die uvoor het gebruik van de grond moet be-talen wordt vanaf dan eenmalig en vooraltijd vastgesteld.

www.amsterdam.nl/ erfpacht

Foto Gerrit Serné

Page 12: Nieuw-West - 16 juni 2016

12 Amsterdam | 16 juni 2016

Stadspas

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen juli/augustus

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord ‘aanbiedingen’ in de kleur paars gedrukt staat.

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de StadspasKortingsgids 2015/2016.Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB AmsterdamTelefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Kwaku Summer Festival

Ook deze zomer trekken bezoekers uit hethele land naar het populairste festival in Am-sterdam Zuidoost. Lekker eten, voetbal, flir-ten en muziek zijn de unieke ingrediëntenvoor dit festival. Kom swingen bij de podia'Tha Block' en 'Waterkant' met muziek vooralle leeftijden. Let op: Kwaku biedt Stadspas-houders een extra dagkaart naar keuze omeen maatje mee te nemen.

Data: elke zaterdag en zondag van 16 julit/m 7 augustus

€ 1- €5

Prijs: online € 3 (normale prijs vier weken-pas inclusief maatjes kaartje € 32,50) aande kassa € 5. Gratis toegang voor kinderentot en met 12 jaar. Vanaf 30 juli alleen nogdagkaarten aan de kassa verkrijgbaarvoor € 1. Let op: deze aanbieding is nietgeldig voor de Kwaku Friday Concerts. Kaartverkoop: online via www.kwakusummerfestival.nl en aan de kassaAdres: Nelson MandelaparkMeer info: www.kwakusummerfestival.nl

Artis en Micropia

Kom gratis naar Artis en Micropia met deStadspas in juli en augustus. Laat je verrassendoor de vele diersoorten die met en tussen el-kaar leven. Combineer je bezoek met Micro-pia, het eerste microbenmuseum ter wereld,naast Artis. Ontdek hier de kleinste en mach-tigste organismen op onze planeet: microben.

Gratis

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 27,50)Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Plantage Kerklaan 38-40 Meer info: www.artis.nl enwww.micropia.nl

IJ-HallenIJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooi-enmarkt van Europa! Door de grootte van demarkt is er voor ieder wat wils. Voor € 1 hebje toegang tot de markt. De data om uit tekiezen zijn 23-24 juli en 13-14 augustus. Echteen aanrader als je van goedkoop inkopenhoudt! Horecagelegenheden zijn volop aan-wezig. Let op: deze actie is uitsluitend be-doeld voor minima pashouders.

Geldig: 23, 24 juli of 13, 14 augustus tussen 09.00-16.30 uurStadspasprijs: € 1 (normale prijs € 5) Let op: 1 x entree

€ 1

Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

BODY WORLDS

Tentoonstelling BODY WORLDS: The Hap-piness Project vertelt het wonderbaarlijkeverhaal van ons eigen lichaam en de invloedvan ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan200 anatomische preparaten van echte men-selijke lichamen tonen de complexiteit, veer-kracht en kwetsbaarheid van ons lichaam.Sluit u aan bij ruim 40 miljoen bezoekerswereldwijd die u zijn voorgegaan!

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis, inclusief audiogids(normale prijs € 23)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: Damrak 66Meer info: www.bodyworlds.nl

Gratis

De Dagtochten Specialist

Deze zomervakantie kunt u weer op ver-schillende dagen in juli en augustus met DeDagtochten Specialist naar de leukste attrac-tieparken in Nederland. Kaartjes kopen kanvan maandag 18 juli tot en met vrijdag 22 juliop vier plaatsen in de stad. Vooraf kaartenbestellen kan ook.

Stadpasprijs■ Efteling € 27 (normale prijs € 49)■ Walibi Holland € 17 (normale prijs € 39)■ Drievliet € 12 (normale prijs € 34)■ Dolfinarium € 12 (normale prijs € 34)De prijzen zijn inclusief entree en vervoerper touringcar.

v.a. €12

Meer info: voor verkoopdata en locatieskijk op www.dds-amsterdam.nl/stadspas.htm

Molen van Sloten

Iedere maandag en dinsdag in juli en augus-tus vaart de Blue Boat rondvaartboot u naarde Molen van Sloten. U krijgt een rondlei-ding door de Molen waar Rembrandt nog ge-schilderd heeft en met een gids ontdekt u hetpittoreske dorpje Sloten. De boot brengt uook weer terug. Tijdens de vaart zijn con-sumpties verkrijgbaar.

Geldig: iedere maandag en dinsdag in julien augustusStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 25)Reserveren: via 020 679 1370. Reserveerop tijd want vol is volKaartverkoop: aan de kassaAfvaart: de boot vertrekt om 09.00 en iscirca 14.00 uur weer terug

€ 5

Adres: de steiger van Blue Boat Companyaan de Stadhouderskade tegenover hetParkhotel

Page 13: Nieuw-West - 16 juni 2016

13 Amsterdam | 16 juni 2016

Aanpak gezond gewicht

Laag inkomen? Toch sporten! Strijd We weten het allemaal. Gezond leven isbelangrijk. Voor volwassenen, maar zeker ookvoor kinderen. Wie ongezond eet en ook nogweinig beweegt en slecht slaapt, kan overge-wicht krijgen, soms ernstig. Amsterdam gaatde strijd tegen overgewicht aan, en helpt ge-zinnen. Bijvoorbeeld met geld voor het spor-ten en bewegen van hun kinderen.

In Amsterdam is een grote groep kinde-ren te zwaar. Zij zijn vaker moe en snellerziek dan kinderen met een gezond ge-wicht. Het is vaak moeilijk voor gezin-nen om gezonder te gaan leven. Zeker alser weinig geld is. In Amsterdam zijn veelmensen die kinderen en hun ouders hel-pen met een gezondere leefstijl. Denkaan Ouder- en Kindteams, artsen, leer-krachten en sporttrainers, maar ook ac-tieve buurtbewoners en vrijwilligers.

Weinig geld? Toch sportenSteeds meer bewoners willen gezondleven, samen met hun kinderen. Daarhoort sporten en bewegen bij. Fietsen,voetballen, hardlopen, zwemmen of ietsanders. Kinderen houden van bewegenen het is belangrijk voor hun gezondheid.Ze slapen beter, worden fitter en vrolij-ker en gaan er ook beter van leren. Maarmet weinig geld is het best moeilijk omeen kind te laten sporten en bewegen.Een sportclub en alle spullen die nodigzijn, kunnen duur zijn. De gemeente kangezinnen met een laag inkomen en wei-nig geld helpen, door kosten te vergoe-den. Denk dan aan:

■ Lidmaatschapsgeld van een sportclub■ Zwemles■ Sportkleding en sportschoenen■ Een goede fiets

Kosten vergoed krijgen Ouders met een laag inkomen, weiniggeld en kinderen tussen 4 en 18 jaar kun-nen de kosten van sporten of een fiets optwee manieren vergoed krijgen. Ookkunnen ouders beide regelingen gebrui-ken.

1. Scholierenvergoeding De eerste manier is de Scholierenver-goeding. Deze vergoeding is een

bedrag dat u krijgt voor extra kosten vanuw kind, bijvoorbeeld om het kind telaten sporten of om een fiets te kopen.Maar ook voor schoolspullen en de ou-derbijdrage. U krijgt het geld terug, nadatu de kosten eerst zelf betaald hebt. Datdoet u met een aanvraagformulier. Ukrijgt € 499 per kind op de middelbareschool en € 375 per kind op de basis-school.

Als de gemeente weet dat u recht hebt opdeze vergoeding, hebt u dit formulier ge-kregen. Niet gekregen? ■ Ga naar www.amsterdam.nl/pakjekans.

Daar staat het aanvraagformulier.

■ Bel 020 252 6000. Dan sturen wij ueen formulier.

■ Ga naar een financieel spreekuur. Ukrijgt hulp bij de aanvraag van de ver-goeding.

2. Jeugdsportfonds U kunt ook een vergoeding aanvragen via het Jeugdsportfonds, dat voor uwkind de sportclub betaalt en soms ook de sportspullen. Een vergoeding van het Jeugdsportfonds loopt via een tussenpersoon, zoals de huisarts, leer-kracht of hulpverlener. Kijk op www.amsterdam.nl/pakjekans en ga naarJeugdsportfonds.

Ieder kind moet lekker kunnen bewegen

Sporten is leuk en sociaal

De mensen op deze foto hebben geen relatie met het artikel

Stadspas

Filmtheaters Ook deze zomer goedkoop naar de film in defilmtheaters! Adressen: ■ Cinecenter, Lijnbaansgracht 236, 020 623 6615 ■ De Uitkijk, Prinsengracht 452, 020 223 2416 ■ Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, 020 684 0090■ Kriterion, Roetersstraat 170, 020 623 1708 ■ Rialto, Ceintuurbaan 338 ■ Studio K, Timorplein 62, 020 692 0422 ■ The Movies, Haarlemmerdijk 161,

020 638 6016 ■ De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10,

020 553 5151 ■ Eye Film, IJpromenade 1, 020 589 1400■ De Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12,

020 820 8122

€ 1

■ LAB 111, Arie Biemondstraat 111, 020 616 9994

Stadspasactie: 16 juli t/m 31 augustus Prijs: € 1 (normale prijs € 10)Meer info: www.cineville.nl

Mini-Cruise Hoorn Vaar deze zomer mee van Amsterdam naarde historische VOC-stad Hoorn met hetsfeervolle cruiseschip de Stortemelk. Na demooie vaartocht over het IJ en het weidseMarkermeer inclusief lunch, komt u aan inhet prachtige Hoorn. Hier kunt u het West-fries museum, het Museum van de 20e eeuwof het museumschip de Halve Maen bezoe-ken. Om 17.00 uur gaat u met een historischestadsbus terug naar Amsterdam.

Geldig: 26 juli t/m 18 augustus op dinsdagen donderdag Stadspasprijs: volwassenen € 10, kinderen4 t/m 12 jaar € 5 en kinderen tot 4 jaar gra-tis. Inclusief vervoer, 4 alcoholvrije con-sumpties, lunch en museumbezoek HoornReserveren verplicht via:www.rederijhetij.nl/stadspas

€ 5- €10

Gereserveerde plaatsen kunnen op de dagzelf aan boord contant betaald wordenVertrektijd: 10.30 uur, inschepen vanaf10.00 uurOpstapplaats: Steiger 14, Ruijterkade achter Amsterdam Centraal Station (linksnaast de veerponten)Meer info: www.rederijhetij.nl/hoorn

The VR CinemaThe VR Cinema is de eerste plek ter wereldwaar bezoekers de tofste en nieuwste VirtualReality kunnen ervaren. Stap in de toekomsten beleef films alsof je er zelf midden in staat.Na het plaatsnemen in de speciale draaistoe-len en het opzetten van de futuristische bril-len is namelijk alles mogelijk.

Geldig: 1 juli t/m 31 augustus, wo t/m vrtussen 14.00 en 21.00 uur, za en zo tussen12.00 en 22.00 uurStadspasprijs: € 1,50 (normaal € 12,50)Adres: Oosterdokskade 5

€ 1,50

Kaartverkoop: online via www.thevrcinema.com/Stadspas Meer info: www.thevrcinema.com

Fit For Free!

Met deze aanbieding kunt u een maand gratissporten op werkdagen tussen 7.00 en 17.00uur en in het weekend tussen 9.00 en 16.00uur. Deze actie geldt bij alle vestigingen van FitFor Free in Amsterdam. Ook na deze proef-maand fit en gezond blijven? Dat kan tegeneen speciaal tarief van € 7,50 per maand. Voormeer informatie kijk op stadspas.fitforfree.nl

Geldig: start proefmaand tussen 1 juli en 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 17,95)Adres: alle Fit For Free vestigingen in Amsterdam

Gratis

Kaartverkoop: uitsluitend online vanaf 1 julivia stadspas.fitforfree.nlMeer info vestigingen:www.fitforfree.nl/sportschool/amsterdam

Page 14: Nieuw-West - 16 juni 2016

14 Amsterdam | 16 juni 2016

Locaties bekend Er was al bekend dat Am-sterdam vanaf 2018 een Asielzoekerscentrum(AZC) met 500 plekken in de Houthavenskrijgt. Vanwege de huidige vluchtelingen-stroom heeft het college van burgemeester enwethouders besloten om tijdelijk en al eerderaanvullende asielzoekerscentra te openen.

Opvang

Asielzoekers in Amsterdam

Er zijn nu drie locaties bekend:■ AZC Willinklaan (Nieuw-West) gaat

ruimte bieden aan 800 personen. Hetkomt op de plek van de oude Academievoor Lichamelijke Opvoeding opsportpark Ookmeer. Het AZC gaat naarverwachting open in het tweede kwar-taal van 2017 en zal er maximaal tienjaar staan.

■ AZC Wenckebachweg (Oost) kan maxi-maal 1.000 personen huisvesten. Hetkomt in de voormalige PenitentiaireInrichting Amsterdam Over-Amstel(Bijlmerbajes) aan de Wenckebachweg.Naar verwachting opent het in augus-tus 2016 en blijft het open tot uiterlijk 1januari 2018.

■ AZC Houthavens (West) is voor maxi-maal 500 personen. De bouw start in2016 en de verwachting is dat het vanaf2018 vijftien jaar open zal zijn.

Traditie van onze stadSinds ruim driekwart jaar heeft Europa temaken met een toename aan asielaanvra-gen. Amsterdam neemt, net als veel anderegemeenten in Nederland, een deel van deverantwoordelijkheid voor de opvang enhuisvesting van asielzoekers en statushou-ders op zich. De opvang van vluchtelingenpast in de lange traditie van onze diversestad om hen die het nodig hebben eenthuis te bieden. We bieden onderdak aanasielzoekers en erkende vluchtelingen (sta-tushouders). Naast noodopvang op vier lo-caties creëert Amsterdam ook 2.000plekken voor asielzoekers in nieuw te ont-wikkelen asielzoekers centra. Daarnaastkent Amsterdam de zogenaamde Bed, Baden Broodopvang voor uitgeprocedeerdeasielzoekers.

Noodopvanglocaties asielzoekers De gemeente vangt sinds september 2015tijdelijk asielzoekers op. Zij zijn hier inafwachting van hun asielprocedure, diedoor de grote toestroom uit met nameSyrië vertraging heeft opgelopen. Er zijnvier noodopvanglocaties ingericht, voormaximaal 1.500 asielzoekers. Deze zijn opde Schipluidenlaan (Nieuw-West), deMarnixstraat (Centrum), Flierbosdreef

(Zuidoost) en de Havenstraat (Zuid). Per 1april 2016 is het beheer van de vier overge-bleven locaties overgedragen aan het Cen-traal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).Deze noodopvanglocaties sluiten naarverwachting na de zomer hun deuren.

Huisvesting asielzoekers met verblijfsstatusNaast de opvang van asielzoekers is ookhuisvesting van statushouders nodig. Alsasielzoekers een (tijdelijke) verblijfsver-gunning krijgen zijn ze statushouders.Dat betekent dat ze als ‘gewone’ Amster-dammers in aanmerking komen voorhuisvesting in de stad. Amsterdam moetvan 2016 tot en met 2018 jaarlijks voor2.400 statushouders een plek vinden.

Extra woningenTot en met 2018 realiseert Amsterdam2.700 extra woningen speciaal voor al-leenstaande en/of jonge statushouders.Dit gebeurt met name in kantoorpandendie getransformeerd worden tot woon-ruimte en op plekken waar tijdelijkenieuwbouw voor tien jaar gerealiseerdwordt. De eerste vijf locaties zijn bekend:Daguerrestraat (Oost), Kruislaan (Oost),Th. K. van Lohuizenlaan (Oost), Lou-wesweg (Nieuw West) en NDSM(Noord). Maar ook met al deze nieuw-bouw zullen statushouders, met namegezinnen, nog steeds in reguliere socialehuurwoningen terecht komen. In 2016zijn daarvoor 950 sociale huurwoningennodig, met name voor gezinnen. Mini-maal 50% van de vrijkomende sociale

woningen blijft beschikbaar voor de ge-wone woningzoekenden die staan inge-schreven voor een sociale huurwoning.

Opvang minderjarige statushoudersVanaf 1 januari wordt gemeenten ge-vraagd huisvesting te regelen voor al-leenstaande minderjarige statushouders.Dit zijn personen onder de 18 jaar diezonder begeleiding Nederland binnenko-men. JeugdhulpverleningsorganisatieSpirit gaat in 2016 de opvang en begelei-ding van 100 minderjarige statushoudersverzorgen in de regio Amsterdam. InAmsterdam worden ongeveer 70 min-derjarige statushouders tussen de 15 en18 jaar opgevangen.

Bed, Bad en Broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekersSinds 15 december 2014 biedt Amsterdameen Bed, Bad en Broodopvang (BBB) aan:sobere opvang die open is van vier uur ’smiddags tot negen uur de volgende och-tend. In de BBB kunnen uitgeprocedeerdeasielzoekers terecht voor avondeten, een

douche, een bed en een ontbijt. In Am-sterdam zijn in totaal 135 BBB-plekken, inde Schuitenhuisstraat in Nieuw- West ende Walborg in Buitenveldert.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

Er zijn veel vrijwilligers nodig de komende tijd en de gemeente moedigt initiatieven aan. Dit is het meest effectief als dit gecoördineerd gebeurt. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de gemeente Amsterdam via [email protected].

Voor meer informatie over de huisvesting van asielzoekers en statushouders kijk op www.amsterdam.nl/vluchtelingen

Welke groepen asielzoekers zijn er?AsielzoekerDoet een verzoek tot asiel, is in behandeling bij Immigratie- en Naturalisatie-dienst (IND), verblijft in een Asielzoekerscentrum (AZC) of verblijft nog innoodopvang of aanmeldcentrum.

Vluchteling / statushouderHeeft een rechtmatige verblijfstitel en wordt vanuit het Asielzoekerscentrum(AZC) aan een gemeente gekoppeld die passende woonruimte verzorgt.

Vreemdeling / ongedocumenteerde / uitgeprocedeerde asielzoekerHet verzoek tot asiel is afgewezen, verblijft illegaal in Nederland.

BegeleidingSamen met organisaties als Vluchte-lingenwerk biedt de gemeente,naast huisvesting diverse vormenvan begeleiding. Er wordt gekekenwat iemand nodig heeft om zo snelmogelijk te integreren en participe-ren in Amsterdam. Zij krijgen eentaal- en oriëntatieprogramma waarinze de Nederlandse taal leren, ken-nismaken met de Amsterdamse cul-tuur, onze waarden en samenleving.Tegelijkertijd biedt dit programmamaatwerk. Dat kan gaan om eenaanvullende opleiding, een netwerkopbouwen of werkervaring opdoen.

Syrische vluchtelingen bij de pop-up bibliotheek in een noodopvanglocatie

Vluchtelingen krijgen taalles van een vrijwilliger

Page 15: Nieuw-West - 16 juni 2016

15 Amsterdam | 16 juni 2016

Femke de Gruijter vertelt dat er al langervoorzieningen bestaan voor mensen meteen laag inkomen, maar dat er onlangsbepaalde dingen zijn veranderd. “Ieder-een die tot 120 procent van het wettelijksociaal minimum verdient, komt in aan-merking voor financiële hulp. Voorheenwas dat 110 procent. Als je aanvraag vorig

jaar is afgewezen omdat je te veel ver-diende, kan het zijn dat je nu wel in aan-merking komt voor geld uit de Pak jekans regeling. Belangrijk om te weten isdat deze regelingen in alle stadsdelen aante vragen zijn, en dat iedereen met eenlaag inkomen mee mag doen. Ook alszelfstandig ondernemer of als je in loon-dienst bent, kun je in aanmerkingkomen.”

AOW’ers en andere mensen met een laaginkomen kunnen verder een Stadspaskrijgen. De AOW’ers komen in aanmer-king voor de kortingen uit de kortings-gids. Voor de mensen met een laaginkomen zijn elke maand speciale Stads-pasaanbiedingen. Die worden bekend ge-maakt in de Amsterdamkrant, MUGMagazine en uiteraard op de website vande Stadspas, www.amsterdam.nl/stads-

pas. De Stadspas geeft veel financiëlevoordelen, zoals een gratis consult bij dedierenarts en een gratis identiteitskaart.

Ook voor kinderen binnen een gezin metweinig geld is er financiële ondersteuning.De Gruijter: “In december wordt hetKindpakket uitgekeerd. Voor de kleinstenis er de babybon, oudere kinderen krijgeneen speelgoedbon en voor de oudsten is erde kledingbon. Ook is er een Scholieren-vergoeding, die ouders kunnen uitgevenaan alles wat ten goede komt aan de ont-wikkeling van het kind. Een X-box wordtniet vergoed, maar gitaarlessen of eenzwempak bijvoorbeeld wel.”

Bel 020 252 6000 voor meer informatieover Pak je kans of kijk voor de voor-waarden voor alle regelingen opwww.amsterdam.nl/pakjekans

Extra’s voor Amsterdammers met krappe beursServicenieuws

Financiële voorziening Voor Amsterdammersdie moeten rondkomen van een klein bedragis er hulp. Ze kunnen gebruik maken van di-verse financiële voorzieningen. Niet iedereenweet van het bestaan van deze voorzieningen.Daarom kwam Femke de Gruijter van het ar-moedebestrijdingsteam Flying Squad maan-dag 30 mei uitleg geven in De Honingraat over‘Pak je kans!’

ColofonJaargang 3, nummer 6, 16 juni 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AEAmsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Thijs de Bruijn (Movement), Marijke Plante, Lenette vander Plas en Jeroen Kleijne (eindredactie Nieuw-West)

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 25 augustus ■ De krant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parkeren, Sociaal Loket, etc.Osdorpplein 1000ma t/m vr: 08.00-18.00 uurTelefoon 14 020 www.amsterdam.nl/stadsloketTelefoon Sociaal Loket 020 552 9216www.amsterdam.nl/sociaalloket

Afspraak maken: www.amsterdam.nl/afspraak (huwelijk, inzage documenten, voorbespreken vergunning) Digitale dienstverlening: www.amsterdam.nl/veelgevraagd Bekendmakingen: www.amsterdam.nl/bekendmakingen Nieuws gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/actueel

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen Openbare Ruimte:

bel 14 020 of ga naar www.amsterdam.nl/mor

■ Meldingen Horeca-overlast: bel 14 020 (24 uur per dag)

■ Overlast te water: bel 0900 9394 (24 uur per dag)

■ Veilig Thuis, meldpunt voor huiselijk ge-weld en kindermishandeling, voor ad-vies of hulp: bel 0800 2000

■ Milieuklachten: bel 14 020

■ Zorg en Woonoverlast: bel 020 255 2914 van 08.00 tot 18.00 uur

AfvalAfvalpunt Seineweg 1Afvalpunt Henk Sneevlietweg 22ma t/m za 08.00-17.00 uurwww.amsterdam.nl/afval

StartpuntOsdorpplein 520ma t/m vr: 09.00-17.00 uur020 253 6888 / 020 253 [email protected]/startpuntwww.facebook.com/startpuntnieuwwest

Stadsdeel Nieuw-WestPlein ’40-’45 (Bestuur)Osdorpplein 1000 (Stadsloket)Postbus 2003, 1000 CA AmsterdamTelefoon 14 020

Twitter @NieuwWestFacebook: facebook.com/NieuwWest

Nieuwsbrief Nieuw-West via www.amsterdam.nl/buurten

Stadsdeel Nieuw-West - contact en openingstijden

Prijs voor duurzaamondernemen

Bent u een ondernemer in Amsterdamen vindt u duurzaamheid belangrijk?Schrijft u zich dan voor 31 juli in voorde DAM Prijs 2016: dé prijs voor demeest duurzame ondernemer van Amsterdam. Hiermee maakt uw bedrijfkans op de stadsdeelprijs van € 1.500,-, de stadsprijs van € 4.000,-en een publiciteitscampagne. Hebt uals Amsterdammer een favoriete duur-zame ondernemer? Draag diegenedan voor via de website en maak kansop een verwenpakket van Chocolate-makers (winnaars vorige editie). www.amsterdam.nl/damprijs

Kort nieuws

Gemakkelijk en snelEen vraag aan de gemeente? Stelhem deze zomer via WhatsApp.App naar 06 4444 0655. Op werk-dagen tussen 8.00 en 18.00 uurkrijgt u antwoord.

Makkelijk en snelLosse stoeptegel ? Wanneer mag ik hetgrofvuil buiten zetten? Of een vraag overparkeren? Ook via WhatsApp is de ge-meente gemakkelijk en snel bereikbaar. Ukunt bij uw vraag een foto meesturen.Uw vragen stellen kan op elk momentvan de dag.

PrivacyVia WhatsApp delen we geen privacyge-voelige informatie, zoals persoonsgege-vens. Dat betekent dat we geen vragenbeantwoorden waarvoor persoonlijkegegevens zoals uw Burgerservicenum-

mer nodig zijn. De gemeente vraagt unooit via WhatsApp om vertrouwelijkeinformatie. Deel zelf ook geen privacyge-voelige gegevens met ons via WhatsApp.

WhatsApp 06 4444 0655www.amsterdam.nl/contactHet gebruik van WhatsApp is een proeftijdens de zomer.

Heeft u op korte termijn een nieuw pas-poort nodig? Tijdens de zomermaandenkrijgt u korting op de nieuwe service vande gemeente om het document thuis telaten bezorgen. In juni, juli en augustusbetaalt u € 1 minder. Dat is, afhankelijkvan de dag en het tijdstip waarop u uwpaspoort laat bezorgen, rond de elf ofvijfentwintig procent korting. www.amsterdam.nl/paspoort

Korting op thuisbezorgen paspoort

Page 16: Nieuw-West - 16 juni 2016

16 Amsterdam | 16 juni 2016

Erop uit in Nieuw-West

Wat is er nog meer te doen in Nieuw-West?

Dansspektakel I inspire

Za 2 juli Leerlingen van Motion Dance Stu-dio presenteren in De Meervaart de dave-rende show ‘I inspire. Hun motto: inspiratieis overal te vinden en vaak op onverwachteplekken - je moet alleen wel je ogen openhouden. Als speciale gasten hebben ze bijdeze show de dansers van The Majorzz, fina-listen in het RTL-programma ‘Battle on thedance floor’.www.meervaart.nl

Pride Walk

Za 23 juli Pink Nieuw-West laat voor dederde keer de Pride Walk beginnen in heteigen stadsdeel. Met in de late ochtend en ’smiddags een leuke markt op het Osdorp-plein met suikerspinnen, demonstraties,zang, dans en een brassband. Daarna makende bezoekers een boottochtje van Meer enVaart naar de stad, om zich aan te sluiten bijde Pride Walk van Amsterdam.www.pinknieuwwest.nl

Nieuw Sloten Festival

Za 9 juli Het gebied op en rond het België-plein verandert in een zomers festivalterreinmet muziek, sport, eten en kunst. Een en-thousiaste groep buurtbewoners is al drukbezig met de voorbereidingen. De afgelopenweken heeft de festivalcommissie hard ge-zocht naar lokale talenten - jong en oud - diezich zullen presenteren op het open podiummet zang, dans en muziek.www.facebook.com/nieuwslotenfestival

Spoken word en elektronica

Do 11 augustus Elke maand kunt u in deBovenkamer van Radion de hele avond ge-nieten van spoken word en elektronica. Tij-dens ‘Radiator’ laten dj’s en dichters uwlichaam en geest bewegen met beats en bab-bels. Radiator is dé avond waar hiphoppersen poëzieliefhebbers elkaar de hand schud-den - of een boks geven. Ook op 7 juli en 8september.www.radionamsterdam.nl

Festival Westwaarts

Vanaf za 25 juni Het Erasmuspark is hetdecor voor Westwaarts, het openluchtfesti-val van Podium Mozaïek. Twee weekendenvol muziek, van swingende salsa tot Zuid-Afrikaanse soul en van hiphop tot jazz. Ophet festival is ook veel leuks te doen voorkinderen, met bijzondere verhalen en theaterin de openlucht én in een Mercedesbusje.Ook op 26 juni en 1, 2 en 3 juli.www.podiummozaiek.nl

Swan Lake

Vanaf di 21 juni Acht avonden lang brengtdansgezelschap ICKamsterdam Swan Lake,een moderne vertaling van Het Zwanenmeer.Met acht dansers, een live band, dierenkop-pen en messenwerpers geeft theatermakerJakop Ahlbom het wereldberoemde sprookjeeen geheel eigen invulling. Alamo Race Trackzet de oorspronkelijke muziek van Tsjai-kovski om in hun eigen, kenmerkende stijlmet diverse invloeden. www.meervaart.nl

Spelen in de natuur

Do 23 juni Natuurspeeltuin De Natureluurorganiseert voor kinderen van 5-12 jaar eennieuwe serie van ‘Op avontuur in de Natu-reluur!’ Kinderen doen na schooltijd onder-zoek in de natuur, spelen met vuur en wateren gaan buiten koken. Natuurlijk is er ooktijd om te knutselen en leuke spelletjes tedoen. Per activiteit vraagt De Natureluureen bescheiden eigen bijdrage. Ook op 7 en14 juli. www.natureluur.nl

Osdorp herdenkt én viert afschaffing slavernij

“Het Keti Koti Festival is bedoeld voorálle bewoners, zeker niet alleen voor Suri-namers”, benadrukt organisatrice SheilaLandveld. “We staan stil bij slavernij omte voorkomen dat het nog een keer ge-beurt. Het is een moment van bezinning.We herdenken niet alleen mensen die inhet verleden gevallen zijn, maar we den-ken zeker ook aan mensen die de laatstejaren het slachtoffer zijn geworden vangeweld. We hopen dat mensen met veelverschillende achtergronden naar het fes-tival komen. De gelijkwaardigheid van demens staat voor ons centraal, welke ach-tergrond of kleur iemand ook heeft.Overeenkomsten zijn veel belangrijkerdan verschillen.” De herdenking in de Wachter (Wol-brandtskerkweg 52-54) begint om 16.00uur. Thema is dit jaar ‘Kinderen in slaver-nij’. Aspha Beijnaar vertelt over de kin-deren die slavenarbeid moestenverrichten, toen en nu. Denk bijvoor-

beeld aan kinderen die in derdewereld-landen urenlang werken in de kledingin-dustrie. Met haar verhaal benadrukt zijdat we in deze tijd nog steeds alert moe-ten zijn op slavernij: ‘dit’ mag nooit meergebeuren. Black Harmony luistert de her-denking op met traditionele winti-liede-ren en er is ook een optreden van Nakskulturu Posu, een Marron dansgroep.

VieringDe viering van het Keti Koti Festival be-gint al om 12.00 uur bij de Wachter. Vandaaraf vertrekt de Toetti Crew brassbandnaar het Osdorpplein. Op het pleinspeelt ook de Surinaamse band Sweet-masters. Kinderen van Wi Kon Na Wandansen in traditionele Surinaamse kledijom de afschaffing van de slavernij te vie-

ren. Rond 15.30 uur marcheert de brass-band weer naar de Wachter, waar om16.00 uur de rest van het programma be-gint. De viering is georganiseerd doorSharma Lachman, op initiatief van buurt-bewoners - met dank aan de regiegroepvan Huis van de Wijk 't Blommetje.

Kijk voor meer evenementen opwww.amsterdam.nl/evenementen

U kunt hier ook een eigen bericht voor de agenda aanmelden.

Keti Koti Op zaterdag 25 juni herdenkt enviert Osdorp de afschaffing van de slavernijin Suriname met het Keti Koti Festival. Dehele middag en avond is Osdorp het toneelvan allerlei muzikale verrassingen. De orga-nisatie heeft echter ook tijd ingeruimd om nate denken over de betekenis van slavernij,toen en nu. Thema van het Keti Koti Festivalis ‘Kinderen in slavernij’.

Foto E.H. Ray Landveld