Nieuw-West - 28 januari 2016

16
Lees verder op pagina 4 Train je fit, gratis en in de buitenlucht Sporten in de buitenlucht Olympische afmeting Calisthenics Vlak bij het Rembrandtpark staat aan het water een groot klimrek voor volwassenen. Je eigen lichaamsge- wicht gebruiken om jezelf fit te trainen. De buitensport ca- listhenics, ook wel ghetto fitness of street workout verovert Nederland. Word supersterk en lenig, gratis en in de buiten- lucht. www.calisthenicsnederland.nl Sporthal Calvijn Sinds een paar maanden is Nieuw-West een sporthal van Olympische afmetingen rijker. Sporthal Calvijn is gevestigd in het nieuwe multifunctionele gebouw aan de Pieter Calandlaan vlakbij station Lelylaan. Overdag krijgen leerlingen van het Calvijn met Junior College (vmbo en mbo) gymles in de sporthal. Na schooltijd is de sporthal open voor bewoners en sportverenigingen. Jaargang 3 nummer 01 28 | 01 | 16 editie Nieuw-West Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam ‘Water en fruit voor de beste studieresultaten’ is het motto in de Studiezalen van Nieuw-West. 6 Kringloop in de stad Nico Schoen (67) uit Osdorp combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval. Lees ook het interview met Nico op pagina 5 Afval(len) Ongeveer tweederde van u is het jaar begonnen met een goed voornemen en het grootste deel daarvan gaat om de strijd tegen de kilo’s. Uit landelijk onderzoek blijkt dat dertig procent van de mensen die hun voornemen niet volhoudt, afhaakt omdat ze niet snel genoeg resultaat zien. De gemeente wil dat alle Amster- damse kinderen een gezond gewicht hebben. In Amsterdam hebben meer dan 25.000 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. Dat betekent één op de vijf. Dit heeft ernstige gevol- gen voor hun gezondheid op korte en lange termijn. Daarom zet de ge- meente flink in op het voorkomen en terugdringen van overgewicht bij kin- deren. Het gaat hierbij niet om snel re- sultaat: het doel is om dit in 2033 ge- realiseerd te hebben. Op pagina 3 leest u drie verhalen van Amsterdammers die heel bewust met gezond leven bezig zijn. Nico Schoen (67) uit Osdorp loopt drie tot vier keer per week hard. Hij combineert zijn gezonde leefstijl met het opruimen van zwerfvuil langs zijn route. “Wat mij ook motiveert is dat ik besef wat plastic afval doet met het milieu. Ik voel me geroepen om er iets aan te doen. Troeptrimmen is mijn bij- drage.” Lees verder op pagina 2 De strijd voor een gezond gewicht gaat om bewegen, voeding en slapen 3 Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in februari 12-13 Met special EU

description

 

Transcript of Nieuw-West - 28 januari 2016

  • Lees verder op pagina 4

    Train je t, gratis en in de buitenlucht

    Sporten in de buitenlucht

    Olympische afmeting

    Calisthenics Vlak bij het Rembrandtpark staat aan het watereen groot klimrek voor volwassenen. Je eigen lichaamsge-wicht gebruiken om jezelf fit te trainen. De buitensport ca-listhenics, ook wel ghetto fitness of street workout verovertNederland. Word supersterk en lenig, gratis en in de buiten-lucht. www.calisthenicsnederland.nl

    Sporthal Calvijn Sinds een paar maanden is Nieuw-Westeen sporthal van Olympische afmetingen rijker. SporthalCalvijn is gevestigd in het nieuwe multifunctionele gebouwaan de Pieter Calandlaan vlakbij station Lelylaan. Overdagkrijgen leerlingen van het Calvijn met Junior College (vmboen mbo) gymles in de sporthal. Na schooltijd is de sporthalopen voor bewoners en sportverenigingen.

    Jaargang 3

    nummer 01

    28|01|16editie Nieuw-West

    AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

    Water en fruit voor de beste studieresultaten is het motto in de Studiezalen van Nieuw-West.

    6

    Kringloop in de stad

    Nico Schoen (67) uit Osdorp combineert zijn hobby hardlopen met het opruimen van zwerfafval. Lees ook het interview met Nico op pagina 5

    Afval(len) Ongeveer tweederde van u is hetjaar begonnen met een goed voornemen enhet grootste deel daarvan gaat om de strijdtegen de kilos. Uit landelijk onderzoek blijktdat dertig procent van de mensen die hunvoornemen niet volhoudt, afhaakt omdat zeniet snel genoeg resultaat zien.

    De gemeente wil dat alle Amster-damse kinderen een gezond gewichthebben. In Amsterdam hebben meerdan 25.000 kinderen en jongerenovergewicht of obesitas. Dat betekentn op de vijf. Dit heeft ernstige gevol-gen voor hun gezondheid op korte enlange termijn. Daarom zet de ge-meente flink in op het voorkomen enterugdringen van overgewicht bij kin-

    deren. Het gaat hierbij niet om snel re-sultaat: het doel is om dit in 2033 ge-realiseerd te hebben. Op pagina 3 leestu drie verhalen van Amsterdammersdie heel bewust met gezond levenbezig zijn.

    Nico Schoen (67) uit Osdorp looptdrie tot vier keer per week hard. Hijcombineert zijn gezonde leefstijl met

    het opruimen van zwerfvuil langs zijnroute. Wat mij ook motiveert is dat ikbesef wat plastic afval doet met hetmilieu. Ik voel me geroepen om er ietsaan te doen. Troeptrimmen is mijn bij-drage.

    Lees verder op pagina 2

    De strijd voor een gezond gewicht gaat om bewegen, voeding en slapen

    3

    Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in februari

    12-13

    Metspecial

    EU

  • 2 Amsterdam | 28 januari 2016

    Bouwen aan je toekomst in het StartblokJongeren Op het voormalig sportcom-plex Riekerhaven aan de ring A10 is debouw begonnen van ruim 550 woningenvoor jongeren: het Startblok. Jongerenvan 18 tot 26 jaar kunnen hier tijdelijkwonen en samen aan hun toekomst bou-wen. De ontwikkeling van het Startblok isin handen van woonstichting De Key en degemeente Amsterdam.

    De ene helft van de ruim 550 jongeren-woningen is bestemd voor erkende jongevluchtelingen (statushouders) en de an-dere helft voor werkende jongeren, stu-denten en net afgestudeerden. Dejongeren vormen samen een communitywaarin ieders eigen inbreng voorop staat.Naast wonen is er ruimte voor werk-,stage - en leerinitiatieven.

    Heft in eigen handWonen in het Startblok betekent dat jon-geren zelf het heft in handen nemen,onder begeleiding van De Key en jonge-renhuisvester Socius. De bewoners be-heren zelf de woningen, degemeenschappelijke ruimtes en buiten-ruimten. Ook zijn zij betrokken bij hetwerven en kiezen van nieuwe bewoners,het verhuurproces en bij klein onder-houd en reparaties. Op het gebied vansport, cultuur en ontspanning is er veelruimte voor initiatieven.

    Tijdens een buurtbijeenkomst in decem-ber maakten de directe buren, omwo-nenden en ondernemers rondom hetStartblok alvast kennis met de plannenen met Abdullah en Rick van het jonge-renpanel. Met nog zeven andere jongerendenken zij samen met De Key en Sociusna over de invulling van het woon-en be-

    heerconcept: Samen kunnen de jonge-ren iets voor de community en de buurtbetekenen. Wat het concept zo sterkmaakt is dat hier ook plek is voor jonge-ren met een MBO-opleiding en startersop de arbeidsmarkt. Naast een jongerechtenstudent kan een fietsenmakerwonen, en die twee kunnen hun buur-man die nieuw is in Nederland weerwegwijs maken.

    BurenRob van der Vecht en Andr Persoon zijnbestuurders van handbalverenigingWestsite die op de naastgelegen sport-velden is gevestigd: Wij zijn blij met denieuwe buren. Dit is een logische ont-wikkeling op deze plek. Hier moet jegeen bejaardenhuis neerzetten. We krij-

    gen ook een mooier park met een betereentree. En natuurlijk zijn de nieuweburen van harte welkom als lid van onzeprachtige club.

    KansJongeren in het Startblok krijgen een tij-delijk huurcontract, voor een periode van3 tot 5 jaar. Zo geven zij telkens nieuwejongeren een kans om hier te wonen,bouwen zij aan een dynamische commu-nity en aan hun eigen toekomst. Na on-geveer drie jaar gaan bewoners op zoeknaar andere woonruimte.De eerste bewoners krijgen deze zomerde sleutel van hun woning. De zelfstan-dige jongerenwoningen met eigen keu-ken, badkamer en toilet hebben eenwoonoppervlakte van 24 m2.

    Goede start voor nieuwe stadswijkDe gemeente Amsterdam onderzoektmomenteel de mogelijkheden voor debouw van woningen op het voormaligsportcomplex De Riekerhaven. Vooruit-lopend op deze plannen ontwikkelt DeKey voor deze plek het Startblok: de tij-delijke invulling heeft een positieve uit-straling op de omgeving; zoals eerder isbereikt rondom de Houthavens. Zobouwt het Startblok niet alleen aan eentoekomst voor de jongeren maar ook aaneen mogelijk nieuwe stadswijk.

    Riekerhaven

    Kijk op www.startblok.amsterdamvoor de laatste ontwikkelingen. Belangstellenden voor een woningkunnen zich hier ook registreren.

    De jongerenwoningen van het Startblok zijn deze zomer gereed

    Abdullah en Rick van het jongerenpanel I Foto Brandeisfotograe.nl

    Bestuurders van handbalvereniging Westsite zijn blij met de nieuwe buren

    Dit jaar is een aantal belastingen afgeschaft

    Vervolg van pagina 1

    ScheidenWaar ook een flink aantal kilos vanafmoet, is ons restaval. Elke Amsterdam-mer gooit jaarlijks 270 kilo afval weg.

    Een heel groot deel hiervan kan op-nieuw worden gebruikt. Maar dan is hetwel belangrijk dat het gescheiden wordtingeleverd. Ook dit is een lange termijnvoornemen van de gemeente. Wat nietbetekent dat er pas over een paar jaar ietsgaat gebeuren. Sinds vorig jaar kunt udrankkartons al gescheiden inleveren,samen met uw plastic. En vanaf februarikunt u ook hout apart aanbieden. Oppagina 11 leest u diverse tips om bewustmet uw afval om te gaan. En een inter-view met Marjoleine Boomsma, die al

    jaren fanatiek haar afval scheidt. Wemoeten niet alleen naar de overheid kij-ken, zegt zij. Iedereen maakt zijneigen afval, het is aan ons om daar ver-antwoordelijk mee om te gaan.

    GemeentebelastingIets anders waar de gemeente verant-woordelijk mee om gaat is uw belasting-geld. Of u heeft uw aanslag voor deGemeentebelasting 2016 al binnen, of ukrijgt hem binnenkort. Niemand vindt belasting betalen echt

    leuk, maar tegelijkertijd is vrijwel ieder-een ervan doordrongen dat het moet.Via de gemeentelijke belastingen dragenbewoners en ondernemers van Amster-dam in letterlijke zin bij aan het welzijn,de leefbaarheid en de voorzieningen vanonze stad. Voorzieningen die er voorzorgen dat Amsterdam een levendige enleefbare stad is n blijft. Overigens is ditjaar een aantal belastingen afgeschaft.Hierover leest u meer op pagina 14 vandeze krant.

  • 3 Amsterdam | 28 januari 2016

    Het gaat om bewegen, voeding en slapenLeefstijl In Amsterdam is een grote groep kinderen die te zwaar is of te zwaardreigt te worden. Deze kinderen zijn vaker moe dan andere kinderen en lopenmeer risico op ziektes als diabetes. Om op gezond gewicht te komen en te blijvenis het belangrijk dat ze gezond eten en drinken, goed slapen en lekker bewegen.Daar kunnen ze steun uit de omgeving goed bij gebruiken. In Amsterdam zijn al veel mensen die zich inzetten om kinderen en hun ouders te helpen met eengezondere leefstijl. Ga naar www.amsterdam.nl/aanpakgezondgewicht om te zien wat u kunt doen.

    Gezond gewicht

    In de schappen van supermarkt en bak-kerij Bizum Ufuk aan het Waterland-plein in Amsterdam Noord staan vooralverse producten. Veel fruit en groente.De zuivelafdeling is biologisch en eendeur aan de achterkant van de winkelleidt naar de eigen bakkerij, waar de geurvan ambachtelijk gebakken brood hangt.Wij vinden het belangrijk dat onzespullen vers en gezond zijn, zegt Ufuk.Pure en natuurlijke producten, zonderkleurstoffen of nodeloos toegevoegdesuikers. We hebben ook steeds meer bio-logische producten in het assortiment.Soms zijn die iets duurder, maar wij vin-den dat ze ook een meerwaarde hebben.

    Daarnaast is biologisch voedsel in op-komst; als ondernemers spelen we daarnatuurlijk ook op in.Toch is het vooral uit persoonlijke over-tuiging dat bij Bizum Ufuk gezonde pro-ducten voorop staan. Ik eet zelf ook deproducten die wij verkopen. Als ik hetzelf niet eet, dan vind ik dat we het ookniet aan onze klanten kunnen aanbie-den, zegt Ufuk. We kiezen daaromheel bewust voor gezond. Dat we daar-mee onderscheidend zijn is meegeno-men, maar geen doel op zich. Het gaat erecht om dat onze klanten bij ons vers engezond voedsel kunnen kopen.

    Wij helpen gezinnen om succes te boe-ken, zegt Myrthe van der Zwart, jeugd-verpleegkundige van het Ouder- enKindteam op IJburg. Het kind staat bijons centraal, maar de strijd voor een ge-zond gewicht kan alleen worden gewon-nen als het hele gezin gemotiveerd is enwil veranderen.

    Het is maatwerk, geeft Myrthe aan. Hetgaat bij ons echt om een persoonlijkeaanpak. We kijken wat er precies aan dehand is en welke stappen er in elke af-zonderlijke situatie het beste kunnenworden gezet. Soms verwijzen we doornaar een huisarts, dietist of psycholoog.Voor een ander is het beter om aan een

    specifiek programma mee te doen, waareen kind bijvoorbeeld veel kan sporten.Het gaat erom wat het beste voor hetkind is.

    Het draait allemaal om bewegen, voe-ding en slaap. Dat betekent dat het somsnoodzakelijk is om je leefstijl te verande-ren. Dit is niet eenvoudig en daarom ishet van belang dat het hele gezin mee-doet. Wij helpen om een persoonlijkleef- en actieplan te maken. Het gezinvult dit zelf in. Om succes te boeken ishet belangrijk om kleine, realistischestapjes te zetten. Wij staan ook na hetopstellen van het plan klaar om het gezinte helpen de doelen te bereiken.

    Waarom zijn ongezonde dingen altijd goedkoper?Kingsley is 13 jaar, hij zit in de eerste klashavo/vwo. Ik vind het heel vervelendals ik zie dat ze op televisie doen of allezware kinderen voor de tv zitten en chipseten. Ze beelden kinderen met overge-wicht overdreven uit. Dat irriteert me.Daar herken ik mezelf helemaal niet in.Ik sport heel graag. Laatst hadden we opschool een hardloopcircuit voor een cij-fer. We moesten over banken klimmenen rennen. Ik zag daar wel tegenop; ikwas bang dat ik het misschien niet zouvolhouden en tussendoor zou moetenstoppen. Het duurde wel een half uur,maar het is gelukt! Ik heb alle rondjes ge-rend en haalde een 10!

    Goed slapen is belangrijkTijdens het circuit maakte Kingsley ge-bruik van wat hij eerder bij KampO heeftgeleerd. Zoals rennen in een gelijkmatigtempo en goed ademhalen. KampO iseen zomerkamp voor kinderen met over-gewicht, die daar leren hoe je gezondkunt leven. Ik kwam daar via de ditiste.Op het kamp hebben we veel gesport enuitleg gekregen over gezond eten en ge-

    zond leven. Ik heb daar ook geleerd datgoed slapen belangrijk is.

    Balans is soms moeilijkOp de basisschool ging het heel erg goeden viel ik af. In de pauze gingen we altijdvoetballen; ik nam zelfs twee paar schoe-nen mee. En na school ging ik ook altijdweer buiten spelen. Nu is dat niet meer zo.De balans van eten en bewegen is somsmoeilijk. Op de middelbare school speelje niet meer, je neemt geen voetbal mee enna school is er weinig tijd. Verder is schooltwee minuten van de supermarkt, dus jegaat snel in de pauze wat kopen: fris enkoekjes bijvoorbeeld. Waarom zijn onge-zonde dingen altijd goedkoper?

    SteunAls ik geen overgewicht zou hebben zouik wel makkelijker kunnen sporten, zon-der moeite. Dat zou ik wel graag willen.Gelukkig voetbal ik nog twee keer in deweek. Ik heb een hele goede coach; diesteunt me en daar kan ik goed mee pra-ten. Hij is ook een beetje stevig, dus hijbegrijpt me. Dat is heel prettig."

    Als ik het zelf niet eet, verkoop ik het ook niet

    Het is niet gemakkelijk om je leefstijl aan te passen

    Kingsley: 'Gelukkig voetbal ik nog twee keer in de week' I Foto Katrien Mulder

    Hebt u vragen of wilt u hulp, neem dan contact op met uw Ouder- en KindteamFoto Katrien Mulder

    Bij Bizim Ufuk vindt u vooral pure en natuurlijke producten I Foto Katrien Mulder

  • 4 Amsterdam | 28 januari 2016

    Slotervaart

    Overdag krijgen leerlingen van de schoolgymles in de sporthal. Doordat de zaal indrien is te verdelen kunnen er wel driegymlessen tegelijk worden gegeven. Desporthal blijft na schooltijd gewoon openzodat bewoners en sportverenigingenhier in de avond en het weekend hunsportactiviteiten kunnen organiseren.Op dit moment maakt de voetbalvereni-ging veel gebruik van de zaal. Deze ver-eniging heeft een zeer goede aansluitingbij de leerlingen van de school. Ook eenhockey- en basketbalvereniging trainenin de zaal. Op de vrije uren zijn nog an-dere partijen welkom!

    Sporthal Calvijn Sinds oktober vorig jaar heeft Slotervaart er een nieuwe sporthal

    bij: Sporthal Calvijn. De zaal is gevestigd in het nieuwe schoolgebouw van het Cal-

    vijn College aan de Pieter Calandlaan hoek Jacques Veltmanstraat.

    Sporten dicht bij huis

    Elastische vloerDe sporthal heeft een sportzaal met eenoppervlakte van 1344m2 (28 x 48 meter).De zaal heeft een elastische sportvloer enkan door middel van scheidingswandenin drie gelijke delen worden gesplitst. Eris belijning voor diverse sporten en vel-den: een voetbal-, handbal-, korfbalveld;negen badmintonvelden; drie basketbal-velden of n center court; vier of drievolleybalvelden of n centercourt.

    SporttribuneVanuit de sportkantine op de eerste etagehebben bezoekers goed zicht op wat er inde sporthal gebeurt. Via de sportkantinekunnen bezoekers naar de tribune. Daaris plaats voor 250 mensen.

    Wedstrijd klaarEr zijn twee ruimtes voor leraren/scheidsrechters met toilet en douche. Eris een EHBO ruimte met voorzieningen.Drie bergingen voor de sporttoestellen(circa 55 m2 per deel) en zes kleedkamersmet douche en toilet en n ruimte voorde wedstrijdleiding. In Sporthal Calvijn sporten leerlingen, sportverenigingen en buurtbewoners

    Wilt u de sporthal Calvijn-zaal reserveren? Bel of mail Sporthallenverhuur: 020 552 3339 [email protected]

    Sporthal CalvijnPieter Calandlaan 3020 303 2656www.amsterdam.nl/sport/waar-sporten/sporthallen/sporthal-calvijn/

    ... en verder in Amsterdam

    Nieuw jaar, nieuwe voornemensCentrum Zoals meer sporten en bewegen. Bewegenis goed tegen overgewicht, het helpt om fit en vitaal teblijven, zorgt voor sociale contacten en is ook gewoonleuk. In de binnenstad organiseert Sciandri heel betaal-bare sportlessen, voor 65-plussers, 45-plussers, kinde-ren en vrouwen. Meer weten? Kijk opwww.sciandri.com of mail naar [email protected].

    Ontdek Oost in 24 uurOost De oostkant van de stad is in het tweede week-end van februari de place to be. Van zaterdagmiddag 13februari 12.00 uur tot zondagmiddag 14 februari 12.00uur vindt u in Amsterdam Oost heel veel leuke en onge-wone evenementen. Theaters, musea, clubs, winkels enbijzondere gebouwen openen hun deuren voor publiek.www.iamsterdam.nl/24H

    Eerlijke modeWest Tot 13 maart is Lisa Konno artist in residence bijWOW op de Wiltzanghlaan 60 in Bos en Lommer. Lisaheeft voor het fashionlabel Afriek, waar de focus ligt opeerlijke mode, een prachtige vrouwencollectie vanAfrikaanse stoffen ontworpen. In mijn werk combi-neer ik recycling, duurzaamheid en verantwoorde pro-ductie met een modieus beeld.

    Bezoek het voormalig ING-kantoorZuid In het voormalig ING House (Amstelveenseweg)zit een tijdelijk museum. Tot en met 13 maart kunt u hierdrie exposities bezoeken: WHAT (wonen en werken inAmsterdam door de eeuwen heen) van Architectuurcen-trum Amsterdam, een Pop-up Gallery van de architecten een mini-expo over Zuidas. Als u deze krant mee-neemt is (bij kaartverkoop aan de deur, tot 8 februari) hettweede entreekaartje gratis! www.arcam.nl.nl/what

    Design IconsNoord Zestig professionele vintage designhandelarenuit heel Europa keren op 13 + 14 februari terug naar DeKromhouthal op het terrein van De Overkant. DesignIcons biedt beroemde klassiekers n onbekend design,met Eames naast Mies van der Rohe en Italian-chicnaast stoer industrieel. Zaterdag 13 februari 14.00 tot18.00 uur en zondag 14 februari van 10.00 tot 18.00 uur.www.design-icons.nl

    Gratis buiten trainenZuidoost Weer of geen weer, deze drie Syrische vluch-telingen uit de opvang Flierbosdreef in Zuidoost trainenelke dag in het Nelson Mandelapark. Op 7 plekken inZuidoost staan (buiten)sporttoestellen waarop je je gra-tis kunt uitleven. Het Nelson Mandelapark is een waargratis sportparadijs: je kunt er zowel fitnessen als aankrachttraining doen. Naar hartenlust skeeleren, skaten,fietsen en hardlopen kan ook.

    Foto Jeroen Musch

  • 5 Amsterdam | 28 januari 2016

    Ik houd van gezond levenHardlopen Nico Schoen (67) uit Osdorp com-bineert zijn hobby hardlopen met het oprui-men van zwerfafval. Zon drie a vier keer perweek gaat hij in sporttenue van huis. Werk-handschoenen aan en boodschappentas in dehand.

    Osdorp

    TroeptrimmerNico Schoen: Ik hou niet van troep.Schoon en opgeruimd geeft een prettiggevoel. Twaalf jaar geleden begon ik metopruimen. Ik zag hoeveel afval er lag opmijn hardlooproute. Ik heb nu altijd eenboodschappentas bij me en er zijn altijdprullenbakken in de buurt. Ik krijg veelleuke reacties en bedankjes van mensendie mij bezig zien. Dat motiveert mij omer mee door te gaan. Goed bezig! zeggenmensen en steken hun duim op.

    Plastic Wat mij ook motiveert is dat ik besefwat plastic afval doet met het milieu.Ontzettend veel plastic komt uiteindelijkin de oceaan terecht. We moeten er metzn allen echt alles aan doen om te voor-komen dat het uit de hand loopt. Ik voelme geroepen om er iets aan te doen.Troeptrimmen is mijn bijdrage.

    Wat levert het op?Het inspireert ontzettend veel mensenen ik hoop er fit oud mee te worden. Ikword er echt blij van. Waar het schoon is,daar blijft het langer schoon. En daarvoelt iedereen zich veiliger. Ik heb allerleifans, n ervan, een veiligheidsdeskun-dige, loopt elke zondagochtend met memee. Ook een gepensioneerde onderwij-zer combineert het uitlaten van zijn hondmet het opruimen van zwerfafval. De ge-

    meente doet er ook echt veel aan. Wijhelpen een handje. Zo zijn er meer. Decontaineradoptanten bijvoorbeeld doengoed werk, en verschillende groepenvrijwilligers maken delen van het Sloter-park en het Rembrandtpark schoon.

    Andere blikIk kijk soms ook met een andere bliknaar afval. Bij hangplekken van jongerenvind ik altijd erg veel weedzakjes. Ik bener een verzameling van begonnen. Een kunstenaar heb ik duizend gevonden

    Marlboro-verpakkingen geleverd voorzijn expositie in Bergen op Zoom. Nuverzamel ik plastic petflesjes, genspi-reerd door Peter Smith van KLEAN (Kla-gen Loont Echt Absoluut Nooit), voorhet project van de Plastic Madonna.

    Gezond en schoonTroeptrimmen, Nico kan het iedereenaanraden: Bewegen houdt je gezond. Naeen half uur hardlopen verdwijnen jezorgen. En opruimen loont de moeite.Zoals Peter Smith van KLEAN het eens

    zei: Als we met een kwart van alle Ne-derlanders n stuk zwerfvuil per dagoprapen, dan is Nederland in drie dagenhelemaal schoon.

    Nico Schoen:Bewegen houdt je gezond.

    Wil je ook je buurt schoonhouden? Kijk op twitter onder #zwerfie en zie

    hoeveel mensen k troep opruimen. Laat je inspireren op

    www.recyclevalley.nl Voor een filmpje: ga via Google naar

    Hardlopende zakkenvuller of SocialMover Nico Schoen.

    Slotermeer-Geuzenveld

    Samenwerken aan een gezond gewicht Bewegen is leuk Kinderen met overgewicht en/of een motorische achterstandkunnen vanaf deze maand terecht bij Fysiotherapie Couperus voor een speciaal be-weegprogramma. Twee keer per week leren kinderen van 7 tot 15 jaar van een kin-derfysiotherapeut hoe leuk het is om te bewegen. De fysiotherapeut werkt, waarnodig, nauw samen met de kinderarts, het Ouder- en Kindteam en een ditiste.

    Kinderfysiotherapeut Jelle Vogels (27)werkt sinds februari 2015 bij Fysiothera-pie Couperus en begeleidt kinderen diemoeite hebben met hun motoriek. In depraktijk zag hij veel kinderen met over-gewicht. Overgewicht is hier echt eenprobleem, zegt Vogels.

    Samenwerken aan een gezond gewichtVogels: Een half uurtje fysio per week ineen oefenzaaltje is niet genoeg om over-gewicht op te lossen. Kinderen moetenminstens twee keer per week een uur

    sporten. Onze praktijk werkte al samenmet de Noordmansschool. Wij gebrui-ken hun gymzaal voor sport en spel-oefeningen met de kinderen. Hetafgelopen jaar hebben we onze contactenuitgebreid binnen het stadsdeel en deOuder- en Kindteams (OKT). Dit werktegoed: steeds meer kinderen uit de buurtweten onze praktijk te vinden. Tijdens zijn zoektocht naar een groeps-programma, benaderde Vogels Fysiothe-rapie De Aker in Osdorp. Vogels: Zijvoeren het vergelijkbare programmaFit4Kids al een aantal jaren succesvol uit.Door samen te werken hoeven wij hetwiel niet zelf opnieuw uit te vinden enbundelen we de krachten.

    Gezonde leefstijlHet beweegprogramma helpt kinderenop weg naar een gezonde leefstijl. Doel isdat kinderen na zes maanden zelfstandig

    gaan sporten bij een vereniging in debuurt. Vogels: Kinderen zijn in hetbegin vaak heel gemotiveerd om aan deslag te gaan, maar het sporten volhoudenis moeilijk. Betrokkenheid van de oudersis essentieel voor het succes van de kin-deren op de lange termijn.

    Voor wieKinderen van 7 tot en met 14 jaar uit Slo-termeer/Geuzenveld kunnen met een

    doorverwijzing van de kinderarts of hetOKT meedoen aan het programma. Nahet programma worden kinderen nog 2,5jaar gevolgd om terugval te voorkomen.

    Heeft u een hulpvraag over gezond gewicht voor uw kind? Neem dan contact op met uw huisarts of uwouder- en kindadviseur van het OKT.

    Stadsdeel Nieuw-West, zorg- , sport- en welzijns-organisaties in Slotermeer pakken de zorg voor kinderen met overgewicht en (morbide) obesitas gezamenlijk aan. Hiervoor ondertekenden zij hetPACT Gezond Gewicht Slotermeer. In Slotermeerheeft 27% van de kinderen overgewicht of obesitas.In heel Amsterdam is dat 1 op de 5 kinderen.

    Kinderen moeten minstens twee keer per week een uur sporten I Foto Roelof Pot

  • 6 Amsterdam | 28 januari 2016

    Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart

    Studeren op water en fruit

    Je waterbidon meenemen is verplicht I Foto Jitske Schols Photography

    Yanis (11) zit op de Huizingaschool.Sinds ik naar de Studiezaal kom, haal ikhogere cijfers. Ook krijg ik veel compli-menten van de juf. De vader van Yanis:Zijn gedrag thuis is ook verbeterd. Hijkan zich beter concentreren. Gezondeten en drinken is voor Yanis niet nieuw,thuis letten zijn ouders ook op zijn voe-ding. Yanis: Eigenlijk is er geen fruit datik niet lust.

    Waterbidon verplichtIn de Studiezaal van Yanis werken deleerlingen zelfstandig aan hun huiswerk.Pen, schrift en studiemateriaal moetenzij zelf meenemen. Een waterbidonhoort hier ook bij, zegt AbdelhamidIdrissi, oprichter van de Studiezalen,

    Studiezalen Een gezonde leefstijl is niet al-leen goed voor je lijf, maar ook voor het halenvan goede studieresultaten. Dit leren de scho-lieren en studenten die dagelijks hun huiswerkmaken in een van de studiezalen in Sloter-meer, Geuzenveld en Slotervaart. Zij drinkenalleen water en eten fruit als tussendoortje.

    Andere drankjes, snoep en ongezondbeleg komen er niet in. Idrissi: Wijzagen dat veel kinderen onderweg iets bijde snackbar halen. Onze begeleiders gaanhierover met de leerlingen in gesprek engeven zelf het goede voorbeeld.

    ProefsessiesIdrissi: De scholieren krijgen ook leukeworkshops van studenten van de HvA,waaronder proefsessies met verschil-lende soorten groentes en fruit. Er waren

    leerlingen die water of fruit niet lekkervonden. Het bleek dat ze dit niet gewendwaren. Na een poos zijn hun reacties an-ders: ze vinden het wel lekker, gezond,en zelfs belangrijk. Ook staat bij veelkinderen thuis nu de waterkan op tafel.

    FruitsponsorAlbert Heijn is sinds 2012 fruitsponsorvan de Studiezalen. Iedere week halen debegeleiders van de Studiezalen bij een lo-kale winkel fruit op. Lieke der Kinderen,

    operationeel manager Albert Heijn: Wezijn in onze organisatie bezig om ge-zondheid op de kaart te zetten. In 100winkels hebben we de snoepmeubels bijkassas vervangen door meubels met ge-zonde producten. En via Allerhande enah.nl inspireren we klanten om gezondekeuzes te maken. We denken na overmogelijkheden om de samenwerkingmet de studiezalen te versterken, bij-voorbeeld door het geven van sollicita-tietrainingen.

    Waar en wanneer Vijf middagen per week kunnen scholieren en studen-ten terecht in de Studiezalen in Slotermeer, Sloter-vaart en Geuzenveld. Er zijn aparte groepen voorleerlingen van groep 7 en 8, het voortgezet onderwijsen studenten van het mbo, hbo en universiteit. Kijk op www.studiezalen.com

    Uniform

    5vragen over de Amsterdamse handhavers1 Wat doen handhavers? De handhavers in de openbare ruimte enin het openbaar vervoer leveren een be-langrijke bijdrage aan de leefbaarheid ende veiligheid in Amsterdam. Dit doen ze

    Even wennen Vanaf januari herkent u de handhavers met opsporings-bevoegdheid aan een nieuw uniform. Het nieuwe uniform is landelijkingevoerd. In alle gemeenten dragen handhavers hetzelfde. Het zalmisschien even wennen zijn, maar de handhavers zijn nog herkenbaar-der aanwezig, en blijven natuurlijk aanspreekbaar voor u en voor debezoekers van onze stad.

    door zichtbaar op straat aanwezig te zijnen als het nodig is burgers en onderne-mers aan te spreken op hun gedrag. In destad werken diverse teams met een spe-cifieke taak. Zo zijn er handhavers die

    zich richten op taxis, veiligheidsteamsvoor winkelgebieden en wordt er toe-zicht gehouden op jeugdoverlast en devergunningsvoorwaarden in de prosti-tutiebranche.

    2 Wanneer komt u ze tegen?Het werk van de handhavers is heel di-vers. Ze zijn betrokken bij de controle ophet aanbieden van (grof)huishoudelijkafval en bij illegale dumpingen. Bij hetruimen van (brom)fietswrakken en hetaanpakken van foutparkeren kunt u zeook tegenkomen. Ze houden toezicht in

    wijken en parken en pakken overlast opstraat aan. De Vliegende Brigade houdtzich bijvoorbeeld voornamelijk bezigmet extra toezicht op personen die ver-antwoordelijk zijn voor drank- of drug-gerelateerde overlast. De handhavershebben ook opsporingsbevoegdheid.

    3 Wat houdt opsporingsbevoegdheid in? Net als de politie zijn handhavers belastmet de opsporing van strafbare feiten enkunnen ze een bekeuring uitschrijven.Bijvoorbeeld als iemand rommel opstraat gooit, op de stoep fietst of wan-neer iemand wordt betrapt op wildplas-sen. Hiermee nemen zij de politie eendeel van het werk uit handen, zodat diemeer tijd heeft voor haar andere taken.

    4 Waarom is er een nieuwe uniform? De afgelopen jaren is er veel genves-teerd om de handhavers hun werk nogbeter te kunnen laten doen. Bij deze pro-fessionalisering hoort een herkenbareidentiteit. Het uniform maakt daar eenbelangrijk onderdeel van uit. Hiermeeonderscheiden de handhavers zich,waardoor u meteen weet dat u te makenhebt met een ambtenaar die opsporings-bevoegdheid heeft.

    5 Hoe ziet het nieuwe uniform er uit?Het nieuwe uniform is blauw en is teherkennen aan het woord Handhavingachterop de rug, een reflecterende bandin blokjespatroon rondom de borst enpet, en natuurlijk het opsporingslogo opmeerdere plekken.

    Meer informatie:www.amsterdam.nl/handhaving

    Leefbaar en veilig

  • 7 Amsterdam | 28 januari 2016

    Bewoners nemen het initiatief

    In de buurtBoerma: Ik woon nu acht jaar in Nieuw-West en ik heb zeven jaar lang drie kwar-tier heen en drie kwartier terug gefietstnaar mijn yogales. Want in de buurt konik er geen een vinden. Vorig jaar liep ik deBuurtzaak in en vroeg naar de mogelijk-heden om daar lessen te beginnen. Decriteria die ze stelden waren vrij simpel:ik moest een docent en minimaal achtdeelnemers vinden. Ik ben toen zelf gaanflyeren en in mei 2014 konden de lessenin de Buurtzaak van start met acht deel-nemers en docent Jolan Kovacs. Zij geeftook les in het Huis van de Wijk de Akerin Osdorp. Jolan Kovacs vindt het leukom in een Huis van de Wijk les te geven:

    Voor de n is yoga de gezelligheid incombinatie met lichamelijke bewegingen voor de ander is het juist de aandachtvoor jezelf en de ontspanning. De stapom eens te kijken wat yoga is, is in eenbuurthuis makkelijk te nemen. Gewoon,omdat het in de buurt is.

    Steeds lenigerBoerma: Op dit moment zijn we metzeven vrouwen en een man. De oudstedeelnemer is 82 jaar en de jongste rond de

    twintig. De Jolan houdt goed rekeningmet wat de deelnemers wel en niet kun-nen. En moet er iets losgemaakt worden,dan doen we extra oefeningen. We doenhatha yoga oefeningen, waarbij je eentijdje in n houding zit en dru yoga, datuitgaat van continue, vloeiende bewegin-gen. Onze yogalessen zijn niet alleengoed voor je lichaam en innerlijke rust,ze zorgen ook voor gezelligheid. Als weelkaar tegenkomen in de supermarktmaken we altijd een praatje. Als je blijft

    Vind de juiste balans tussen lichaam en geestYoga Joke Boerma, woont in Nieuw-Westen is een actieve vrijwilliger. Zij is ondermeer gastvrouw bij Ethisch ParanormaalCentrum Amsterdam en bij stichting Vaar-wens. Wekelijks volgt zij yogalessen. Sinds2014 in Huis van de Wijk de Buurtzaak. Zijheeft dit zelf mogelijk gemaakt door eenbuurtinitiatief in te dienen.

    BewonersinitiatiefWilt u ook een activiteit organiseren voor en doorbuurtbewoners? Meld u aan bij een Huis van deWijk in uw buurt en vraag naar de mogelijkheden.Kijk op www.amsterdam.nl/ buurten

    Yoga in De Buurtzaak. Gezellig en je wordt er lenig van I Foto Menno Herstel

    komen, word je steeds leniger. Ik bendankzij yoga af van mijn rugklachten.Alle deelnemers en de docent zijn zeerenthousiast en we hebben iedere donder-dagavond weer plezier.

    Meedoen?Wilt u ook meedoen aan yoga? Kom dan langs bij Huis van de Wijkde Buurtzaak op donderdagmiddagvan 19.00 uur tot 20.15 uur. Eigen bijdrage: 5 per maand.

    Het is eigenlijk gewoon buitenspelen

    Via de campagne JE KAN HET kunt u opeen makkelijke manier kennismaken metdeze tak van sport. En worden Amster-dammers, jong en oud, gestimuleerd omte gaan sporten n te blijven sporten.

    Gastheer2016 is het Amsterdamse atletiekjaar.Met als hoogtepunt de Europese Kampi-oenschappen Atletiek , waarvan de stadvan 6 tot en met 10 juli gastheer is. Dit isqua deelnemersaantallen, na de Olympi-sche Spelen van 1928, het grootste sport-evenement dat naar Amsterdam isgehaald. In aanloop naar het EK is dekans groot dat u de oudste sport ter we-reld ergens in de stad tegenkomt.

    Pop-up atletiekbaanVanaf april reist de JE KAN HET Atle-tiektoer dwars door de stad. De campag-nebus stopt op pleinen, in winkelcentraen tijdens evenementen, waarbij u op despeciale pop-up atletiekbaan zelf kuntontdekken hoe snel u rent en hoe ver ukunt springen. De Atletiektoer is natuur-lijk ook beschikbaar voor scholen.

    Digitale ontmoetingsplaatsVanaf september 2015 is het online plat-form atletiek.amsterdam actief. Hierkomt alles en iedereen die met hardlopenof atletiek te maken heeft samen. Hetplatform moet op termijn uitgroeien totd ontmoetingsplek, waar u niet alleenatletiek- en hardloopevenementen oftrainingen vindt, maar ook andere spor-

    Atletiek

    tieve Amsterdammers om bijvoorbeeldeen loopgroepje mee te beginnen.

    EigenwaardeAmsterdams sportvrouw van het jaar,Marlou van Rhijn, is ambassadeur van JEKAN HET. Sport is een van de leukstedingen die er is, zegt de Bladebabe die

    op het Wereldkampioenschap para-atletiek dit jaar goud won op de 100 en de200 meter sprint. Je kunt makkelijk an-dere kinderen of mensen leren kennen.Bovendien is het goed voor je eigen-waarde. Het is stiekem eigenlijk gewoonbuitenspelen en dat is goed voor ieder-een. Dat wil ik overbrengen.

    JE KAN HET Een sprintje trekken om de tram te halen, in het park een bal weggooien voor uw hond of op een regenachtige dag over een plas heen springen. Eigenlijk doen we allemaal dagelijks een beetje aan atletiek. Dit jaar is ht momentom al deze bewegingen echt als sport te beoefenen.

    Marlou van Rhijn: Sport is goed voor je eigenwaarde I Foto met dank aan Nike

    JE KAN HET is een samenwerkingsverband tussen de vijf Amsterdamse

    atletiekverenigingen, de Atletiekunie, Stichting Topsport, de stichting EK

    Atletiek 2016 en de gemeente. Kijk voor meer informatie of als u lid van een

    atletiekvereniging wilt worden op atletiek.amsterdam

  • 8 Amsterdam | 28 januari 2016

    Duurzaamheid op de kaart

    Hergebruiken, repareren of wegbrengen?Kringloopwinkels nemen oude spullen in en verkopen deze tegen aantrekkelijke prijzen. Kapotte spullen kunt

    u, samen met een deskundige vrijwilliger, repareren in een repair caf. Zijn uw spullen niet geschikt voor

    hergebruik of reparatie en te groot om bij het afval te zetten? Breng ze dan naar n van de afvalpunten. Alle

    informatie over afval staat op www.amsterdam.nl/afval

    De winkel, van stichting Kerk & Buurt Westerpark, deMagdalenaparochie en de Nassaukerk, zit in de keldervan de Nassaukerk op de Wittenkade en verkooptonder andere tweedehands meubels. Gebruikte meu-bels worden in Amsterdam gratis opgehaald. Voor eenafspraak belt u 020 684 7820. Tegen vergoeding doenzij ook kleine transporten.

    Meubelproject

    Activiteitencentrum Reel is een fijne ontmoetingsplekwaar buurtbewoners elke dinsdagmiddag hun kapottespullen kunnen laten repareren, onder deskundige be-geleiding. Er is ook een textielafdeling, waar kapotterugzakken, lampenkappen en tassen worden hersteld.De klant denkt actief mee.

    Ontmoeten en repareren

    Op zoek naar leuke vintage en retro spullen? Meubels,kleding, kleingoed, potten, pannen, vazen en servies-goed: in kringloopwinkel Rataplan in de voormalige ga-rage en moskee aan de Roelofstraat is elke dag ietsnieuws te vinden. Een ander blij maken met spullen die uniet meer nodig heeft kan ook: breng ze naar Rataplan.

    Snuffel uw interieur bij elkaar

    Het is zeker de moeite waard om langs het Repair Cafin Buitenveldert te gaan. Daar vertelt vrijwilliger Cees:Gooi uw apparaat niet te snel weg. Dat is zonde van degrondstoffen n van uw geld. Dus kom eerst naar ons.We hebben maar n wereld gekregen, daar moeten wegoed voor zorgen.

    En wereld11

    6

    Foto Maarten WesselinkFoto Lejo Duijvestijn

    15

    8

  • 9 Amsterdam | 28 januari 2016

    Tweedehands kledinghangers, banken, kopjes, pennen,jurken, sokken, rokken, Duitse boeken, derdehands fiet-sen, glazen, vorken en messen, plastic mapjes, papierengrapjes, gebruikte en ongebruikte slingers, speelgoeden spelletjes, Nederlandse boeken, Engelse boeken enstoelen, hl veel stoelen. Allemaal bij De Lokatie inAmsterdam-Noord en Oost.

    Hl veel stoelen

    Op zoek naar een klein cadeautje, huishoudartikelenof etenswaren? Voor Makkies - die u kunt verdienenals u in de Indische Buurt een klus doet - kunt u hetkrijgen bij de Makkiewinkel (Sumatraplantsoen 48). Bijde Weggeefwinkel (Sumatraplantsoen 70) krijgt u hetvoor niks. Dus sla uw slag!

    Sla uw slag!

    In 1971 kwam hij vanuit Kroati naar Nederland. Najaren als lasser in de scheepsbouw gewerkt te hebben,opende Mario Herman in 2003 zijn kringloopwinkel inHolendrecht. Daarnaast zamelt hij spullen in voorgoede doelen. Hij geniet van zijn werk, ook al is hij 66.Ik wil doorgaan zolang ik kan.

    Ook voor goede doelen

    Foto Paco Nnez

    1 2 3

    12

    17

    KRINGLOOPWINKELS

    1. Distelweg 852. Buiksotermeerplein 23. 1e Oosterparkstraat 236, De Lokatie, ma t/m vr van 09.30 tot

    17.30 uur, za van 10.00 tot 17.00 uur, www.delokatie.org4. Papaverweg 23-25, ma t/m za van 09.30 uur tot 17.00 uur5. Kerkstraat 354, ma t/m vr van 10.00 tot18.00 uur6. Zeeburgerpad 90-99, ma t/m za van 9.00 tot 17.00 uur7. Postjeskade 23-25, ma t/m za van 9.30 tot 17.00 uur,

    Juttersdok, www.juttersdok.nl 8. Willem Roelofsstraat 29. Generatorstraat 10, Rataplan, ma t/m vr van 09.00 tot

    18.00 uur do tot 21.00 uur, za van 10.00 tot 17.00 uur, www.rataplan.nl

    10. Lambertus Zijlplein 27, Terre des Hommes, ma t/m vr van 10.00 tot 17.00, do gesloten, za van 11.00 tot 16.00 uur,www.terredeshommes.nl/winkels

    11. William Barlowlaan 1, De Stek, wo en vr van 12.00 tot 16.00 uur12. Sumatraplantsoen 48 en 70HS, Makkiewinkel en

    Weggeefwinkel, elke wo van 14.00 tot 17.00 uur13. Trompenburgstraat 24, Kringloopwinkel 14. Loods 1, Havenstraat 3, Mevius15. De Wittenkade 111, Meubelproject, di t/m za van 10.00 uur

    tot 14.00 uur, www.meubelproject.nl16. Schepenbergweg 26, Kringloop Centrum Zuidoost, ma t/m za

    van 10.00 tot 18.00 uur, zo van 11.00 tot 17.00 uur, www.kringloopcentrumzuidoost.nl

    17. Holendrechtplein 22, Holendrecht, ma t/m za van 10.00 tot 18.00 uur

    REPAIR CAFS

    1. Meeuwenlaan 145, do van 15.00 tot 17.00 uur, elke laatste za van 15.00 tot 17.00 uur, www.combiwel.nl/projecten/repair-cafe-meeuwenlaan

    2. Bussumstraat 58, Rhizomatic, za van 13.00 tot 16.00 uur, www.rhizomatic.nl/repaircafe.htm

    3. Parlevinker 6, De Bolder, elke 3e za van 10.00 tot 15.00 uurwww.hoopvoornoord.nl/banne

    4. Zonneplein 4, Theaterstraat, elke 2e za van 11.00 tot 15.00 uurwww.repaircafe.org

    5. Chris Lebeaustraat 4, De Buurtzaak, repair cafe elke ma van 9.30 tot 13.00 uur, ruilwinkel ma t/m wo van 10.00 tot 15.00 uur, www.repaircafe.org

    6. Tussen de Bogen 16, Activiteitencentrum Reel, elke di van 13.00 tot 15.00 uur

    7. Elandsgracht 70, Het Claverhuis, n keer in de drie maanden op za van 11.00 tot 14.00 uur (tijdens de snuffelmarkt), www.repaircafe.org

    8. Kleine Wittenburgerstraat 201, De Witte Boei, elke 1e wo van 14.00 tot 17.00, www.repaircafeamsterdamcentrumoost.wordpress.com

    9. Balistraat 48a, De Meevaart, elke 1e, 2e, 3e wo, en elke laatste za van 14.00 tot 17.00 uur

    10. Karnstraat 2, Het Karnhuis, elke 2e en 4e (en soms 5e ) wo van 14.00 tot 16.30 uur

    11. A.J. Ernststraat 112, Buitenveldert, elke 2e za van 13.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

    12. Rijnstraat 115, Buurtkamer Dynamo, elke ma van 11.00 tot 13.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

    13. Lutmastraat 61A, De Pijp Apparaten en kleding, elke laatste zo van 12.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

    14. Van Ostadestraat 233E, Fietswerkplaats Smerig, elke laatste zo van 12.00 tot 16.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

    15. Lutmastraat 61A, De Pijp Computers, elke 2e di van 19.30 tot 21.30 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

    16. J.M. Coenenstraat 4, Nabuurschap, elke 1e ma van 10.30 tot 12.00 uur, www.nmtzuid.nl/project/repair-cafe

    17. Douwes Dekkerstraat 2, De Havelaar, elke 3e vr van 14.00 tot 17.00 uur, www.abc-west.nl/repair-cafe-3

    18. Hembrugstraat 156, De Horizon, elke laatste zo van 14.00 tot 17.00 uur, www.repaircafe.org

    19. Corantijnstraat 25, Buurtkamer Corantijn, elke 3e za van 14.00 tot 17.00 uur, www.buurtkamercorantijn.nl

    20. Kijkduinstraat 17, Centrum Kijkduin, elke 1e wo van 10.30 tot 12.30 uur, www.repaircafe.org

    21. Kraaiennest 68, Buurthuis de Bonte Kraai, elke laatste vr van 17.00 tot 20.00 uur, www.repaircafe.org

    AFVALPUNTEN

    1. Papaverweg 332. Cruquiusweg 903. Meerkerkdreef 314. Rozenburglaan 15. Seineweg 16. Henk Sneevlietweg 22Afvalpunten, ma t/m za van 08.00 tot 17.00 uur, www.amsterdam.nl/afval

  • 10 Amsterdam | 28 januari 2016

    Gezondheid, zorg en welzijn

    Thuiszitten is geen optie'In beweging Zon vijftig mannen (25-plus) inSlotermeer hebben het sporten ontdekt. We-kelijks zijn zij aan het kickboksen, basketbal-len, volleyballen of tennissen in deSlotermeerschool, de Honingraat en in hetGerbrandypark. Maar ook iets verderop in het oude sportgebouw van de academie voorLichamelijke Opvoeding aan de Willinklaan enbij tennisvereniging Osdorp.

    Buurtsportcoach Marcel Kick is een en-thousiaste sportbegeleider. In Slotermeeris het gelukt zijn enthousiasme voorsport en bewegen over te brengen opdeze mannen. Ze zaten allemaal min ofmeer een beetje vast. Op aanraden vanhuisarts, ditist, of maatschappelijk wer-ker kwamen zij weer in beweging. Hoekan dat beter dan door te sporten?

    PlezierDeelnemer Mohamed Khales is eentrouw bezoeker van de wekelijkse spor-tuurtjes: Sport en bewegen is goed voormij. Het ontspant, je vergeet andere din-gen. Ik kan wel op de bank blijven zitten,maar hier ontmoet ik andere mannen. Ikbouw een netwerk op. Het is gezellig enwe helpen elkaar. Ook deelnemer JamalBoukamir krijgt energie van het sporten.Hij zegt (op facebook): We worden ereen stuk ontspannener door. Het belang-rijkste is het plezier samen. Thuis zittenis geen optie, wij willen actief zijn. Buurtsportcoach Marcel Kick: Door tesporten ervaren de mannen weer hoe hetis om te bewegen of met een bal iets tedoen. Hoe het is om weer iets nieuws teleren. Sporten is een plezierige manier

    om jezelf te ontwikkelen, je zelfvertrou-wen te vergroten.

    Buurttrainer en sportverenigingVerschillende mannen hebben meege-daan aan de cursus buurttrainer. Het ideeis dat zij in de wijk sportactiviteiten gaanbegeleiden. Samen met een aantal spor-tende vaders is Mohamed Khales bezigmet het oprichten van een buurtsport-vereniging. Op een vaste locatie willenzij bij elkaar komen en nog meer mannenin Slotermeer in beweging brengen. Kha-les kan het iedereen aanraden: Komnaar buiten, kom bij ons sporten!

    [Kader]

    Buurtsportcoach Marcel Kick: Plezier staat voorop

    BuurtsportcoachesIn Slotermeer werken twee buurtsportcoaches: Marcel Kick voor mannen enHanneke de Boer voor vrouwen. Zij wijzen de weg naar een sport en helpenbij het opzetten van nieuwe sport- en beweegactiviteiten. Marcel Kick: Ple-zier staat voorop en iedereen (25-plus) kan meedoen. Of je nu al eens hebtgesport of niet.

    MeedoenWoont u in Slotermeer, Osdorp of Geuzenveld en wilt u meer bewegen of sporten in de buurt? Bijvoorbeeld tennissen, volleyballen, basketballen,voetballen, wandelen of hardlopen? Kijk voor de activiteiten op www.buurtsportcoachnieuwwest.nl. Andere ideen? Bel of mail buurtsport-coach Marcel Kick 06 4258 9044 of [email protected]

    Ik wil dat ze zich senang voelt, ondanks alles Mantelzorgers Amsterdam telt meer dan55.000 mantelzorgers, mensen die langeretijd voor iemand zorgen, een vriend, familielidof buur. Nelleke Oepkes (65) is mantelzorger,zij verzorgt intensief haar partner Arina Stamdie sinds twee jaar Alzheimer heeft.

    Het is moeilijk te geloven dat zon fan-tastische geest die Arina heeft aan het af-takelen is. Ook haar karakter verandert.Het is moeilijk te bevatten, je staat com-pleet machteloos. Ze gaat nu snel achter-uit. Nelleke, mantelzorger van Arina,vertelt haar aangrijpende verhaal. Zezeggen wel: doe goed en kijk niet om.Maar ik ben mijn partner verloren, en heber een kind bij. Ik sta er nu alleen voor, ikben de kapitein op een zwalkend schip.

    Vertrouwde omgevingNelleke vertelt verder: Ik doe wat ikkan. We wonen niet samen, maar ik benvaak hier en ruim op, kook en organiseerde zorg. We hebben veel gesprekken metzorgprofessionals, maar de concrete hulpverloopt nog stroef. We hebben last vande bezuinigingen in de zorg. Wat ookniet helpt, is dat Arina momenteel watdwars is. Ook is ze eenkennig. Dat maaktdat ik er echt alleen voor sta. Maar ik ga ervoor. Het gaat mij erom dat zij zich se-nang voelt, ondanks alles. Ik wil niet datze straks verkommert in een tehuis, dat

    ze als een plantje wordt behandeld.Daarom vecht ik zo voor haar, dat ze zorgen hulp op maat krijgt, thuis, in haar ver-trouwde omgeving. En gelukkig heb ikonze vrienden die mij ondersteunen.

    Muziek en schaatsen Muziek dringt door in de huiskamer,waar we aan de grote tafel thee drinken.Arina is beneden aan het muziek maken.

    Nelleke: Dat kan ze nog heel goed. Datis z belangrijk, dat geeft haar een gevoelvan eigenwaarde, iets wat ze nog wl kanin plaats van alles dat ze niet meer kan.Ze schaatst ook nog, die beweging zit ergewoon fysiek ingebakken. Samenleuke dingen doen, zoals naar de bios-coop, de Hortus, een concert. Gelukkigkan dat nog. Ja, soms mis ik die persoon-lijke steun en hulp, de samenleving is erg

    gendividualiseerd. Daarom ga ik op zoeknaar meer ondersteuning en hulp, ikmerk dat het zwaarder wordt.

    Nelleke Oepkes (links) en Arina Stam, spelend op het harmonium | Foto Richard Mouw

    Vraag meer informatie over steunaan mantelzorgers bij het SociaalLoket. Per e-mail: [email protected] of tele-foon: 14 020 (van maandag tot enmet vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur).

  • 11 Amsterdam | 28 januari 2016

    Tweede leven Per jaar gooit iedere Amster-dammer 270 kilo afval weg. Daarvan kan 190 kilo worden gerecycled. Als u uw afval gescheiden inlevert dan krijgt het een tweedeleven in de vorm van nieuwe producten. Zo kunnen de toekomstige generaties opgroeien in een duurzame stad.

    Handige tips

    Interview

    Gelukkig zijn steeds meer Amsterdam-mers actief bezig met het scheiden vanhun afval. Afval staat hoog op de ge-meentelijke agenda. De komende jarengaat er veel veranderen, zodat in 2020 65procent van het Amsterdamse afvalwordt gescheiden.

    Samen maken we het verschilAls u uw afval gescheiden en op de juistemanier aanbiedt, kunnen de inzamelaarsvoor een juiste verwerking zorgen. Hier-onder vindt u enkele tips om dat nogmakkelijker te maken. Kijk voor meer in-formatie op www.amsterdam.nl/afval

    Ook hout is nog prima te recyclen Vanaf 1 februari kunt u hout apart aanbie-den zodat het verwerkt kan worden totbijvoorbeeld spaanplaten. Zet uw houtgewoon naast het overige grofvuil op dedag dat dit in uw buurt wordt opgehaald.Een aparte wagen haalt het op.

    Scheid uw drankkartonsIn drankkartons zit een dun laagje alumi-nium dat ervoor zorgt dat uw productenvers blijven. Dat wordt er in de fabriekuitgehaald, waarna er bijvoorbeeld pan-

    Ik heb letterlijk een dansje gedaan toenik die container ineens voor de deur zagstaan, vertelt ze. Ik ben al jaren fanatiekbezig met het scheiden van afval. Vooralplastic is mij een doorn in het oog. Dat iszo slecht voor het milieu, dat ik met me-zelf heb afgesproken dat ik geen plastic inde natuur breng. Die container maakt hetnu een stuk gemakkelijker om mijn plas-tic gescheiden in te leveren. Dat is hetgrootste deel van ons afval, minstens 60procent.

    KringloopHet blijft bij Boomsma en haar gezin nietbij plastic. We scheiden alles. Behalvehet plastic gooien we ook het glas, papieren gft-afval apart weg. Restafval hebbenwe daarom bijna niet meer. VoorBoomsma begint afval scheiden al in dewinkel. Ik koop zo min mogelijk spul-len die in plastic zijn verpakt. Daar let ikheel bewust op, ik koop bijvoorbeeld veelliever glas. Dat is niet altijd gemakkelijk,er is zoveel plastic. Het zou mooi zijn alswe met zijn allen de industrie kunnenovertuigen om te veranderen. Door onzestem te laten horen. De echte winst zit

    namelijk in het voorkomen dat er scha-delijk afval ontstaat.

    Aandacht voor oplossingenIk ben enorm fanatiek wat betreft afvalscheiden. Ik lees er veel over, kijk docu-mentaires en hou in de gaten wat er in-ternationaal gebeurt. Wat me opvalt isdat er de laatste tijd gelukkig veel meeraandacht is voor oplossingen. Voorheenwerd ik er nog wel eens droevig van, hetging alleen maar om de problemen dieafval oplevert. Maar tegenwoordig gaathet veel meer om hoe we beter met afvalom kunnen gaan.Voor Amsterdam ziet Boomsma ook op-lossingen. Het zou mooi zijn als er in destad een soort mini-afvalpunten zoudenkomen. Nu moet ik soms echt op pad ombepaalde spullen weg te gooien. Het zoufijn zijn als we op een aantal plekken inde stad alle soorten afval gescheidenkunnen inleveren.

    Eigen verantwoordelijkheidMaar het is vooral een kwestie van zelfdoen, vindt Boomsma. We moeten nietalleen naar de overheid kijken. Iedereenmaakt zijn eigen afval, het is aan ons omdaar verantwoordelijk mee om te gaan.Voor onszelf, maar ook voor de genera-ties na ons. Afval scheiden maakt ver-schil, het heeft wel degelijk zin. En hetgeeft mij in ieder geval een enorm goedgevoel.

    Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

    Restafval hebben we bijna niet meerPlastic Amsterdam loopt met afval scheiden achter op een groot deel van Neder-

    land. Bijvoorbeeld met plastic. Slechts 7,5 procent wordt gescheiden ingeleverd. Er

    is nog veel winst te behalen, en om de doelen te bereiken zijn twee jaar geleden

    speciale containers voor plasticinzameling in de stad geplaatst. Er staat er ook een

    in de Den Texstraat, waar Marjoleine Boomsma woont.

    Ik deed letterlijk een dansje toen de plasticcontainer in de straat stond

    Meer informatie Kijk voor adressen van de Afvalpun-ten en alle informatie over afval opwww.amsterdam.nl/afvalZie ook de kaart op pagina 8 en 9

    nen van worden gemaakt. U kunt drank-kartons inleveren in de speciale plastic-containers.

    Minder papier met de app Spotta Wilt u op de hoogte blijven van aanbie-dingen, maar geen stapels reclamefoldersin de bus? De gratis app Spotta vertelt uwat er in uw buurt in de aanbieding is.Combineer dit met de gratis nee/nee stic-ker (af te halen bij n van de stadsloket-ten) en u heeft kilos minder papier.

    Wat moet waar? De gratis app Recyclemanager vertelt uvoor duizenden producten precies inwelke afvalbak ze moeten en wat er ver-volgens mee gedaan wordt.

    Niet-bruikbaar textielOok kleding en schoenen die niet meer tedragen zijn, kunt u kwijt in de textielcon-tainers die op verschillende plekken in destad staan. De vezels uit deze kledingworden hergebruikt voor bijvoorbeeldvaatdoekjes. Zo gaat er niets verloren.

    Breng uw spullen naar het AfvalpuntDoor uw spullen naar het Afvalpunt tebrengen, kunt u nog beter uw grofvuilscheiden. Daar kunt u het zes dagen perweek gratis kwijt. Op elk Afvalpunt staateen groot aantal containers voor verschil-lende soorten afval.

  • 12 Amsterdam | 28 januari 2016

    Stadspas

    DeLaMar Theater Hardlopen Amsterdam

    Amandla! Mandela blikt vanuit NelsonMandelas cel op Robbeneiland terug op zijnleven. Van 9-jarig jongetje tot aan zijn vrij-lating na 27 jaar gevangenschap en zijn re-geerperiode als eerste zwarte president vanZuid-Afrika. De musical, met feestelijkeZuid-Afrikaanse muziek van hetKhayelitsha United Mambazo Choir, dansen zang, viert het leven en de nalatenschapvan een man die een inspiratiebron wasvoor miljoenen mensen.

    5

    Beurs van Berlage & Dutch Design

    Berlage, Godfather of Dutch Design, laat uzien waar het bij Dutch Design om gaat. Detentoonstelling brengt de beste ontwerpenvan nu samen met de hoogtepunten van deGodfather of Dutch Design, H.P. Berlage.Hedendaagse ontwerpers laten zich nogsteeds door hem inspireren. De tentoonstel-ling toont authentieke meubels van Berlageen werken van meer dan 30 designers zoalsPiet Hein Eek en Maarten Baas.

    Gratis

    Leer beter hardlopen in 6 weken! In de "Rustig Aan" training leert de loper tot 12 minuten hard te

    lopen. Voor hen met overgewicht of weinig conditie. De gewone beginners leren 3 kilometer hard te lopen. De gevorderde lopers leren 12 kilometer of meer lopen.

    Startdata en tijden: Oosterpark, woensdag 3 februari om 14.00 uur Westerpark, donderdag 4 februari om 14.00 uur Vondelpark, vrijdag 5 februari om 14.00 uurStadspasprijs: 6 (normale prijs 60)Reserveren: www.hardlopenamsterdam.nlMeer info: 06 2146 0099 of www.hardlopenamsterdam.nl

    loop binnenmet de stadspasaanbiedingen februari

    Ideen Stadspas?

    Geldig: 1 t/m 29 februariStadspasprijs: gratis, inclusief drankje (koffie, thee of fris). (normale prijs 7,50)Kaartverkoop: aan de kassa van de Beurs van BerlageAdres: Damrak 243Meer info: www.beursvanberlage.com

    6

    Geldig: 20 februari t/m 19 maart (m.u.v. 28 februari), woensdag,donderdag en zaterdagmiddagStadspasprijs: 5 (normale prijs 39,50)Kaartverkoop: aan de kassa van het DeLaMar Theater of telefonisch via 0900-335 2627 o.v.v. stadspasnummer. Telefonische reserveringskosten bedragen 2 per kaartjeAdres: Marnixstraat 402 Meer info: www.delamar.nl

    Bent u in het bezit van een Stadspas? En hebt u een goed idee om zelfeen activiteit te organiseren voor andere stadspashouders? Bijvoor-beeld een kledingruilbeurs of een spelletjestoernooi? Of kent u een activiteit die past bij het aanbod van de Stadspas? Stuur een berichtnaar [email protected]. We nemen contact met u op!

    Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord aanbiedingen in de kleur paars gedrukt staat.

  • 13 Amsterdam | 28 januari 2016

    Participatiewet

    Nederlands leren om mee te doen Taaleis Leven, leren en werken in Amster-dam is makkelijker als u Nederlands spreekt. Daarom vindt de regering dat iedereen in debijstand de Nederlandse taal goed moet be-grijpen, spreken, lezen en schrijven. Dat staatin de Wet taaleis Participatiewet die van startis gegaan op 1 januari 2016.

    Vraagt u een bijstandsuitkering aan? Enheeft u moeite met de Nederlandse taal?Dan vraagt de gemeente u daar iets aan tedoen. Vanaf 1 juli 2016 geldt de wet ookvoor mensen die al een uitkering hebben.

    Wat is er veranderd? Eigenlijk weinig, want ook nu al kijkt degemeente bij een bijstandsaanvraag of ie-mand moeite heeft met de Nederlandsetaal. Alleen de manier waarop de ge-meente Amsterdam dit controleert ver-andert.

    Wat vragen wij van u?De gemeente vraagt u welke diplomas uheeft behaald. Heeft u 8 jaar Nederlands-talig onderwijs gevolgd? Of heeft u eeninburgeringsdiploma? Of misschien eenander document waaruit blijkt dat u deNederlandse taal beheerst? Als er geentwijfel is over uw niveau, hoeft u geentoets te doen. Als u diplomas kwijt bentof niet heeft gehaald, wordt u uitgeno-digd om een lees- en schrijftoets te doen.De toets is gratis.

    Nederlands verbeteren Als uw Nederlands niet goed genoeg is,spreekt u met uw klantmanager bij de ge-meente af wat u daaraan kunt doen. Ukunt bijvoorbeeld Nederlands gaan oefe-nen in een buurthuis of bibliotheek. Of ukunt thuis oefenen. De gemeente biedtook taalcursussen aan. Het stadsloketkan meer informatie geven over dezecursussen.

    Op deze manier werkt iedereen op zijn ofhaar eigen niveau aan taal. Als u bij hetaanvragen van een uitkering kunt latenzien wat u al doet om beter Nederlands teleren is dat vaak al voldoende. Het gaat

    erom dat u beter Nederlands wilt lerenen zich daarvoor inspant. Ga daarom al-vast zelf de Nederlandse taal oefenen alsu daar moeite mee heeft.

    Nederlands lerenEr zijn veel mogelijkheden om de Neder-landse taal beter te leren. U kunt in de bibliotheek oefenen (op

    computers) www.oba.nl U kunt zich (via uw klantmanager)

    aanmelden voor een taalcursus van degemeente www.amsterdam.nl/taal

    Wilt u Nederlands spreken met eentaalmaatje? www.taalcoachwijzer.nl

    U kunt als vrijwilliger gaan werken op

    een plek waar Nederlands wordt ge-sproken. www.vca.nu

    U kunt online Nederlands leren:www.leefenleer.nl, www.oefenen.nl,www.jekuntmeer.nl,

    U kunt lezen en schrijven met eentaalvrijwilliger. www.taalvoorhetleven.nl

    Meer informatie

    Kijk op www.amsterdam.nl/taaleis of

    neem telefonisch contact op via het

    gemeentelijk informatienummer 14 020.

    loop binnen met de stadspas

    IJ-hallen

    Stadspas

    IJ-hallen is de grootste en sfeervolstevlooienmarkt van Europa! Door degrootte van de markt is er voor ieder watwils. Je kunt nu 2 weekenden in februarivoor 1 naar binnen, namelijk op 6 en 7 februari en 27 en 28 februari. Echt eenaanrader als je van goedkoop inkopenhoudt. Horecagelegenheden zijn volopaanwezig!

    1

    Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de Stadspas

    Kortingsgids 2015/2016.

    Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB Amsterdam

    Telefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).

    Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

    Veldloop Diemercross

    Overtollige kerstkilos kwijt of wil je gewoonlekker sportief bezig zijn? Doe dan mee metde Diemercross op zondag 21 februari 2016in het Diemerbos. Met de Stadspas kun jij jegratis inschrijven! Je kunt dan ook gratismeedoen met een aantal hardloopclinics.Alle informatie en inschrijven kun je doenvia de website: http://diemercross.av23.nl.

    Geldig: op 21 februari en op de data vanhardloopclinics (zie website)Stadspasprijs: gratis (normale prijs 8) Kaartverkoop: online via http://diemercross.av23.nlAdres: Diemerbos, zie routeplanning viade website

    Gratis

    Geldig: op 6, 7, 28 en 29 februari van 09.00 - 16.30 uurStadspasprijs: 1 (normale prijs 4,50)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

  • 14 Amsterdam | 28 januari 2016

    Levendig en leefbaar Niemand vindt belastingbetalen echt leuk, maar tegelijkertijd is vrijweliedereen ervan doordrongen dat het moet. Viade gemeentelijke belastingen dragen bewonersen ondernemers van Amsterdam in letterlijkezin bij aan het welzijn, de leefbaarheid en devoorzieningen van onze stad. Voorzieningen dieervoor zorgen dat Amsterdam een levendige enleefbare stad is n blijft.

    Gemeentebelastingen

    Minder belastingen in 2016

    Met uw belastingbetalingen draagt uonder andere bij aan de voorzieningendie onze stad zo prettig maken om in tewonen, werken en recreren. In 2016 ver-andert er het een en ander. Zo is per 1 ja-nuari 2016 een aantal gemeentelijkebelastingen afgeschaft.

    Afschafng van een aantal gemeentelijkebelastingenVanaf 1 januari 2016 wordt in Amsterdamgeen hondenbelasting en reclamebelas-ting meer in rekening gebracht. Ookhoeft voor de meeste objecten op destoep, op straat of elders in de openbareruimte per 2016 geen precariobelastingmeer betaald te worden. Wel moet in2016 nog precariobelasting betaald wor-den voor terrassen. De precariobelastingvoor woonboten en bedrijfsvaartuigen beter bekend als liggeld blijft wel be-staan.

    Het jaarlijkse aanslagbiljet Op dit biljet staan maximaal vier belas-tingsoorten: Onroerendezaakbelastingen Roerenderuimtenbelastingen Rioolheffing Afvalstoffenheffing of reinigingsrecht

    Niet iedereen wordt aangeslagen vooralle bovenstaande belastingsoorten. Voorwelke belastingsoorten u wel wordt aan-geslagen is afhankelijk van uw persoon-lijke situatie. Bent u bijvoorbeeldhuurder of eigenaar, is het een woning ofbedrijfsruimte, etc.

    WOZ-waarde voor huurdersPer 1 oktober 2015 is het woningwaarde-ringsstelsel (puntensysteem) gewijzigd.De WOZ-waarde is voortaan van in-vloed op de maximaal redelijke huurprijsvan woningen die onder het puntensys-teem vallen. Dit betreft woningen in desociale/gereguleerde sector. Huurdersvan deze woningen hebben daarom be-lang bij de WOZ-waarde. Het punten-systeem geldt niet voor huurwoningenin de vrije sector. Omdat de gemeenteniet van iedere woning weet of diewel/niet onder het puntensysteem valt,ontvangen alle huurders van een woningvanaf 1 januari 2016 de WOZ-waarde.

    U ontvangt de WOZ-waarde van uwwoning bij uw aanslagbiljet Afvalstof-fenheffing. Ook ontvangt u daar infor-matie over het maken van bezwaar bij. Als u kwijtschelding hebt gekregen voorde Afvalstoffenheffing, dan ontvangt ugeen aanslagbiljet van Belastingen. Welontvangt u van Belastingen de WOZ-waarde van uw woning en de informatieover het maken van bezwaar.

    Verandert uw huurprijs door de WOZ-waarde?Het nieuwe puntensysteem kan allnbij nieuwe huurcontracten leiden tot hetverhogen van de huur. Bij alle bestaandehuurcontracten moeten verhuurders zichhouden aan de wettelijk vastgelegde

    huurverhoging. Het Rijk stelt ieder jaarhet percentage vast waarmee de huren inde sociale en gereguleerde sector dat jaarmogen stijgen. Deze huurverhoging be-staat uit een jaarlijkse indexatie (inflatie-correctie) plus een percentage waarmeewoningbouwcorporaties en (particu-liere) eigenaren in de gereguleerde sectorde huren per 1 juli mogen verhogen.

    Voor veel huurders van corporatiewo-ningen geldt dat zij een huurprijs betalendie ruim onder de maximale huurprijsligt. Corporaties houden de huur name-lijk betaalbaar voor mensen met lage in-komens. Voor deze huurders geldt dateen wijziging van de maximale huur vaneen woning als gevolg van veranderingvan de WOZ waarde, weinig gevolgenheeft voor de maandelijkse huur.

    Voor informatie over de WOZ-waardekunt u contact opnemen met uw verhuurder. U kunt ook terecht opwww.huurders.info/woz. Daar vindt u ookde adressen van de WijksteunpuntenWonen. Zij kunnen u nader informerenover de eventuele gevolgen voor uwhuurprijs.

    Vakantieverhuur particulierenHet is in Amsterdam mogelijk om af entoe en, onder voorwaarden, de woningwaar u hoofdbewoner van bent aan toe-risten te verhuren. Deze vorm van inci-

    Meer informatieAls u meer wilt weten over de gemeentebelastingen, kunt u kijken opwww.amsterdam.nl/belastingen. U kunt ook contact opnemen metde afdeling Belastingen van de gemeente.

    Bellen: 020 255 4800. Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. U kunt via dit nummer ook een afspraak maken.

    Mailen: [email protected] Schrijven: Gemeente Amsterdam, Belastingen, Postbus 23475,

    1100 DZ Amsterdam Afspraak: Wilt u liever een afspraak op kantoor? Via bovengenoemd

    telefoonnummer kunt u een afspraak inplannen. Afspraken zijn mo-gelijk op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur en op donder-dagavond tot 20.00 uur.

    Bezoekadres: Herikerbergweg 290, 1101 CT Amsterdam

    Rekeningnummer: NL72INGB0004585272

    Dit artikel over de Gemeentebelastingen 2016 geeft

    de wettelijke regels vereenvoudigd weer. Bij twijfel is

    de officile tekst van de wet en/of de verordening

    doorslaggevend. Amsterdam, december 2015.

    dentele verhuur wordt vakantieverhuurgenoemd. Ondanks dat u niet bedrijfs-matig verhuurt, moet u over de inkom-sten uit logies van vakantieverhuur tochtoeristenbelasting betalen. Meer infor-matie en het aanmeldingsformulier toe-ristenbelasting kunt u vinden opwww.amsterdam.nl/vakantieverhuur

    Op het water: soms ook belasting betalenAls u als ondernemer of particulier tegenbetaling vermaak op het water aanbiedt,moet u vermakelijkhedenretributie beta-len. Ook in 2016 zal hier scherp op ge-controleerd worden.Heeft u een vaartuig waarmee u bezoe-kers/passagiers tegen betaling vermaakop het water aanbiedt, dan moet u zichaanmelden via het formulier op www.amsterdam.nl/belastingen

    KwijtscheldingNiet iedereen heeft genoeg geld om be-lasting te kunnen betalen. Sommige Am-sterdammers komen daarom inaanmerking voor kwijtschelding. Hier-voor dient u aan een aantal voorwaardente voldoen. Deze voorwaarden zijn be-paald door de Rijksoverheid. U kunt inaanmerking komen voor kwijtscheldingals uw inkomen op of rond bijstandsni-veau zit en u geen vermogen bezit. Degemeente Amsterdam verleent alleenkwijtschelding voor heffingen die directinvloed hebben op de woonlasten.

    Belasting betalen is niet altijd even plezierig, maar het komt u en alle Amsterdammers ten goede

    De hondenbelasting is per 1 januari afgeschaft

  • 15 Amsterdam | 28 januari 2016

    Vol enthousiasme gooiden de kinderenhet van huis meegenomen plastic in deplastic container. In december waren dekleuters van vier klassen aan de beurt.Onder begeleiding zamelden zij weke-lijks plastic in. In totaal wierpen zij 295kilo plastic in de container. Dat is vijftienkeer het gewicht van een gemiddeldekleuter en slechts een fractie van de kilosplastic die er op een druk winkelpleinworden ingezameld. Een leerzame actie.In januari zetten drie andere klassen vande Vlaamse Reus de plasticinzamelingvoort. Ook op de Noordmanschool, de

    Huizingaschool, De Globe en de Osdor-per Montessorischool zamelen de kinde-ren gescheiden afval in.

    Hoe houden we Amsterdam schoon?Hoe werkt u als bewoner mee aan eenschone stad? Doe dit zo: Gooi het afval op een goede manier

    weg: afval in de prullenbak, restvuil inde container en grofvuil op de eigenaanbiedplek en op de eigen dag.

    Doe meer aan afval scheiden! Momen-teel bieden bewoners ca. 25% van hetafval gescheiden aan papier, glas, plas-tic. Dit percentage kan en moet flinkomhoog de komende jaren. Doe mee!

    Jong geleerd, oud gedaanAfval Scheiden

    Keep It Clean Day De kinderen van basis-school de Vlaamse Reus zijn er al vroeg bij alshet gaat om milieubewustzijn. Tijdens deKeep It Clean Day vorig jaar deden ze mee met een grote actie om plastic te scheiden.

    ColofonJaargang 3, nummer 1, 28 januari 2016 Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam Amstel 1 Postbus 202, 1000 AEAmsterdam E-mail: [email protected] Internet: www.amsterdam.nl Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) Hoofdredactie: Djoe Lan Tan Eindredactie: JeroenNan Beeldredactie: Edwin van Eis Cordinatie:Thea Bielsma Fotograe, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

    Aan dit nummer werkten mee:Nurdan Alici, Ingrid Breed (eindredactie Nieuw-West),Thijs de Bruijn (Movement), Rien Fraanje, Joke Janse,Haile Jansen, Catrinus Mak, Femke Timmer en JessicaZoghary

    Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam) Productie: Movement (Amsterdam) Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert Verspreiding: Post NL In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 18 februari De krant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 ( 0,45 per minuut)

    Kinderen van de Vlaamse Reus in actie

    StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parkeren, Sociaal Loket, etc.Osdorpplein 1000ma t/m vr: 08.00-18.00 uurTelefoon 14 020 www.amsterdam.nl/stadsloket

    Afspraak maken:www.amsterdam.nl/afspraak (huwelijk, inzage documenten, voorbespreken vergunning) Digitale dienstverlening: www.amsterdam.nl/veelgevraagd Bekendmakingen: www.amsterdam.nl/bekendmakingen Nieuws gemeente Amsterdam: www.amsterdam.nl/actueel

    Meldingen en hulpvragen Meldingen Openbare Ruimte:

    bel 14 020 of ga naar www.amsterdam.nl/mor

    Meldingen Horeca-overlast: bel 14 020 (24 uur per dag)

    Overlast te water: bel 0900 9394 (24 uur per dag)

    Veilig Thuis, meldpunt voor huiselijkgeweld en kindermishandeling, vooradvies of hulp: bel 0800 2000

    Milieuklachten: bel 14 020

    Zorg en Woonoverlast: bel 020 255 2914 van 08.00 tot 18.00 uur

    AfvalAfvalpunt Seineweg 1Afvalpunt Henk Sneevlietweg 22ma t/m za 08.00-17.00 uurwww.amsterdam.nl/afval

    WerkPunt & OndernemershuisOsdorpplein 519-521ma-vrij 09.00-17.00 uur020 253 6888 / 020 253 [email protected]@nieuwwest.amsterdam.nl

    Stadsdeel Nieuw-WestPlein 40-45 (Bestuur)Osdorpplein 1000 (Stadsloket)Postbus 2003, 1000 CA AmsterdamTelefoon 14 020

    Twitter @NieuwWestFacebook:

    facebook.com/NieuwWestNieuwsbrief Nieuw-West viawww.amsterdam.nl/buurten

    Stadsdeel Nieuw-West - contact en openingstijden

    Kijk op www.amsterdam.nl/afvalvoor informatie over afval scheiden.

    Servicenieuws

    Reisdocument nu ook thuisbezorgdGemakkelijk Als u naar het buitenland wilt, heeft u een geldig reisdocumentnodig. Uw paspoort of identiteitskaart kunt u aanvragen bij het Stadsloket. Vanaf1 januari hoeft u daar alleen nog voor de aanvraag naartoe. Het blijft natuurlijkmogelijk om uw reisdocument zelf bij het Stadsloket op te halen, maar het is ookmogelijk om het thuis te laten bezorgen. U moet wel zelf thuis zijn om uw paspoortin ontvangst te nemen.

    Als u gebruik wilt maken van dezenieuwe service, kunt u dit bij uw aan-vraag op het Stadsloket aangeven. U kuntdan ook aangeven waar u uw documentbezorgd wilt hebben.

    BezorgkostenEr zijn kosten verbonden aan het thuis-bezorgen van uw paspoort of identiteits-kaart. Deze kosten zijn 4,95 per docu-ment. Wilt u uw document s avonds ofzaterdag laten bezorgen, dan kost dit 8,90 per document. U betaalt dit aande bezorger bij aflevering.

    Meerdere documenten op n adresU moet bij levering zelf aanwezig zijn omuw paspoort of identiteitskaart in ont-vangst te nemen. Dit betekent dat als ervoor meerdere huisgenoten een docu-ment wordt gebracht, zij allemaal aanwe-zig moeten zijn. Dit geldt ook voorkinderen. U moet namelijk zelf tekenenvoor ontvangst. Kinderen vanaf 12 jaarmoeten, naast n van de ouders of wet-telijk vertegenwoordigers, ook tekenenvoor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleende ouder of wettelijk vertegenwoordigervan het kind.

    Meer weten? Op www.amsterdam.nl/burgerzakenvindt u meer informatie over reisdocu-

    menten. Wilt u weten wanneer u bij hetStadsloket terecht kunt, kijk dan opwww.amsterdam.nl/stadsloket.

  • 16 Amsterdam | 28 januari 2016

    Er op uit in Nieuw-West

    Wat is er nog meer te doen in Nieuw-West

    Live muziek op zondag

    31 januari Radinoon is het zondagmatineemet live muziek, food & drinks in het cafvan Radion. Radinoon is er voor iedereen diewil genieten van een fijne zondagmiddag,terwijl de kinderen lekker hun gangetje gaan.Een oppas regelen is niet nodig want 24Nan-nies is er elke zondag: professionele nanniesdie je kids urenlang vermaken. www.radionamsterdam.nl

    Lola Luid! is verhuisd

    Dagelijks Broedplaats en pop-up mall LolaLuid! is verhuisd naar de Piet Mondriaan-straat 140. In het voormalige schoolgebouwkunt u weer terecht bij de diverse design-,mode- en vintagewinkels. U kunt er dage-lijks uw lunch genieten en uw fiets laten re-pareren. Kijk voor de openingstijden ophttp://lolaluid.nl

    Hatseats! Kinderimprovisatietheater

    13 februari inloop 12.30 uur, start show13.00 uur Zaterdag 13 februari speelt HAT-SEFLATS! in VLLA. Dan gaan we weersamen spannende, mooie en grappige verha-len bedenken. Bij een show van HATSE-FLATS! wordt alles ter plekke bedacht. Eenvierkoppige draak in het donkere bos of eenprinses die prachtig kan zingen? Jij mag zeg-gen waar het over gaat, en je mag zelfs mee-doen. www.wijzijnhatseats.nl

    Nieuwe club De School

    Dagelijks De opvolger van club Trouw heetDe School. Deze nieuwe club heeft zijn in-trek genomen in het oude ROC gebouw in deJan van Breemenstraat, vlakbij StadstuinOvertoom. Het voormalig ROC-gebouwwordt club, concertpodium, restaurant encaf en sportclub. Naast clubnachten zijn erconcerten voor tweehonderd man publiek. Kijk voor de programmering op www.deschoolamsterdam.nl/nl/

    Gesluierde monologen

    30 januari 15.00 uur en 20.30. Na twaalf jaarweer terug in Nederland. TheatermakerAdelheid Roosen interviewde vrouwen diein een moslimland zijn geboren en nu in Ne-derland wonen. De interviews, hun verha-len, rituelen, schoonheid en melancholiezijn verwerkt in twaalf indringende en in-tieme monologen. Deze worden vertolktdoor vrouwen uit een moslimcultuur en mu-zikaal begeleid door een Turkse saz-speelster.www.meervaart.nl

    Calisthenics op het Andreasplein

    Doorlopend Optrekken, opdrukken,draaien en zwaaien. Vlak bij het Rem-brandtpark staat aan het water een grootklimrek voor volwassenen. Je eigen li-chaamsgewicht gebruiken om jezelf fit tetrainen. De buitensport calisthenics, ook welghetto fitness of street workout verovert Ne-derland. Word supersterk en lenig, gratis enin de buitenlucht. www.calisthenicsnederland.nl

    Lotgenoten Weekender, Radion

    5 februari 23.00 uur. Lotgenoten viert op 5februari zijn driejarig bestaan met een fijnfeestje in Radion. Lotgenoten staat bekendom zijn knallende feesten in bijzondere lo-caties zoals de prachtige Ruigoord kerk, dekastelen in Frankrijk en vele grote clubs inAmsterdam. De combinatie tussen de mu-ziek en de unieke locatie maken de feestengeliefd bij een breed publiek. www.radionamsterdam.nl

    Schaatsen op het Osdorpplein

    27 januari t/m 31 januari Kom lachen, val-len, opstaan en genieten op de overdekteijsbaan op het Osdorpplein. Met op donder-dag-koopavond disco schaatsen. Alle kinde-ren kunnen vrij schaatsen. Zin om jetechnieken bij te schaven in een clinic? Meldje aan bij de ijsmeester. Super tof! Ben jijerbij?

    Ik word er vrolijk vanMeidenvoetbal Een doordeweekse avond op sportpark Sloten. Zes felle lampenverlichten het voetbalveld van sportvereniging Nieuw-Sloten. In elke hoek van hetveld doet een elftal meiden zijn warming-up. Trainer Erik Volger ziet dat de speel-sters van de ME1 nog voluit kletsen en lachen. Hij roept grappend dat hij de oefe-ningen nog wat zwaarder maakt en de meiden zetten een tandje bij.

    We lachen meerNa de warming-up vertelt Maryse (9)waarom ze is gaan voetballen: Een paarjaar geleden zag ik jongens op straat voet-ballen en ik dacht: ik wil meedoen. Maarik durfde niet goed. Ik vond dat ik heteerst goed moest leren. Toen ze vijf jaarwas begon Maryse bij de minis. Vanafhaar zesde speelde ze wedstrijden in ge-mengde F-teams. Begin dit jaar maakteze de overstap naar een meidenteam. Ma-ryse: In een meidenteam snap ik deteamgenoten beter en we lachen ookmeer. Maryse is een echte verdediger.Ik sta elke wedstrijd ook een helft op

    doel, maar verdedigen vind ik iets leuker.Ik vind het leuk om de bal van de tegen-stander af te pakken. Maryse wil net zogoed worden als Veerle.

    GezelligerVeerle (i16 ) speelt al tien jaar bij svNieuw-Sloten. Tot en met de D-jeugdspeelde ze tussen de jongens maar vanafde C-jeugd speelt ze in een meidenteam.Het tempo ligt iets lager, maar het is welgezelliger in een meidenteam. Veerle iseigenlijk nog een B-junior, maar speelt almee bij Dames 1. Ik speel het liefst ophet middenveld. Je helpt in de verdedi-ging, maar je mag ook mee naar vorenom doelpunten te maken. Ik scoor in-middels steeds vaker.

    Wat vind je leuk aan voetbal? Veerle: Het is gewoon een superleukesport. Ik word er vrolijk van. Maryse:Ik vind het heerlijk om tegen een bal teschieten en lekker over het veld te ren-nen. Ze voegt de daad bij het woord enholt het veld weer op voor het afslui-tende partijtje.

    Sv Nieuw-Sloten is de grootste vereniging voormeidenvoetbal in Nieuw-West. Er spelen 120meiden, verdeeld over zeven teams van pupillen,junioren en senioren. Ben je 9 of 10 jaar oud?Lijkt het je leuk te voetballen bij SV Nieuw-Slo-ten? Dat kan! Kom gezellig een keer meetrainenen spelen. Kijk op www.nieuw-sloten.nl, of neemcontact op met Erik Volger, [email protected] , M 06-51830899

    Meiden van sv Nieuw-Sloten: Voetbal is gewoon een superleuke sport!