Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

8

description

Oud ontmoet nieuw. Op de nieuwe grond van de Provincie Flevoland klinkt eeuwenoud cultureel erfgoed: muziek uit de tijd toen Flevoland nog Zuiderzee was.

Transcript of Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

Page 1: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017
Page 2: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

NIEUW LAND / OUDE MUZIEK

Nieuw Land / Oude Muziek is terug! Van november 2016 tot en met mei 2017 staat ’s lands jongste provin-cie weer bol van de oude muziek. We presenteren u toegankelijke en inspirerende programma’s, altijd van het allerhoogste niveau: precies zoals u van ons gewend bent.

DE MOOISTE OUDE MUZIEK OP HISTORISCHE INSTRUMENTEN

Onze concertserie biedt ruimte aan jong talent. De gambist Valentin Tour-net en luitist Thomas Dunford zijn twintigers, maar hebben al een stevige reputatie opgebouwd. Ook sfeer speelt een belangrijke rol bij onze concerten: voor wie iets bijzonders wil meema-ken is er het kaarslichtconcert van Le Poème Harmonique in Lelystad, of de mystieke muzikale reis van Trio Mediæval. Het programma ‘Erbarme dich’ van tenor Reinoud Van Mechelen is een ingetogen prelude op de paastijd. Maar het kan ook energiek

en extravert, zoals met Vivaldi’s viool-concerten door Europa Galante.

Wist u dat een concertbezoek in de serie Nieuw Land / Oude Muziek zeer voordelig kan zijn? Hoe meer kaarten u bestelt, hoe groter uw voordeel: wan-neer u kaarten voor vier (of meer) van de acht concerten uit de serie bestelt, ontvangt u namelijk 15% korting.

Heeft u vorig jaar de eerste Nacht van de Oude Muziek gemist? Niet ge-treurd! Op 24 november kunt u op een warm welkom rekenen in Kunstlinie Almere Flevoland, waar u als ware fijnproever uw eigen concertprogram-ma samenstelt uit een omvangrijk muzikaal banket. Het kerstconcert in Goede Rede in Almere Haven draait dit jaar om de ingetogen muziek van Josquin Desprez, misschien wel de belangrijkste componist van de renaissance.

Voor een uitgebreid programma en meer informatie over de uitvoerenden kunt u altijd terecht op www.nieuwlandoudemuziek.nl. Tot ziens bij een van onze concerten!

Nieuw Land / Oude Muziek wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Flevoland

Page 3: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

Nieuw Land / Oude Muziek wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Provincie Flevoland

Tientallen korte concerten waarin de waarheid langzaam komt bovendrijven, met muziek die uitdaagt en verwondert: het belooft weer een spannende Nacht van de Oude Muziek te worden!

Kunstlinie Almere Flevoland opent op donderdag 24 november haar deuren voor de tweede editie onder het thema Truth and Dare. Met het heldhaftige Nibelungen-epos dat Ensemble Leones deze avond met middeleeuws instru-mentarium tot leven brengt, roepen zij de sfeer op van een dertiende-eeuws hof. Welke ensembles en musici er tijdens de Nacht van de Oude Muziek nog meer op het programma staan, wordt voor de zomer bekendgemaakt op www.nieuwlandoudemuziek.nl/nacht.

Nacht van de Oude Muziekmet o.a. Ensemble Leonesdo 24 nov, aanvang 20.00€ 20 | Vriend € 17,50 | CJP/student €12,50

NACHT VAN DE OUDE MUZIEKWHO’S NEXT ?! - TRUTH AND DARE

Page 4: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

Terug naar de Tudors

De jonge, Franse blokfluitist Julien Martin, een van de vaste kamermu-ziekpartners van Skip Sempé, komt met zijn eigen consort naar Nederland. Het kwintet laat ons alle hoeken van de zestiende-eeuwse Engelse kamer-muziek horen. De muziek van Hol-borne, Byrd en anderen is beweeglijk en dansant, met die typisch Engelse introspectie.

Résonances Consortwo 2 nov, 20.30Dronten, De Meerpaal € 13 | Vriend € 11,50

Dowland en Kapsberger

‘A teenage rockstar of the lute’, zo werd hij genoemd: de jonge luitspeler Thomas Dunford is een natuurta-lent. In dit concert zoekt hij naar het contrast tussen de melancholie van Engelands beroemdste luitcomponist John Dowland, en de experimentele toccata’s van Giovanni Girolamo Kapsberger.

Thomas Dunfordzo 20 nov, 16.30Schokland, Kerkje op Schokland€ 13 | Vriend € 11

Leçons de ténèbresbij kaarslicht

Omringd door kaarslicht brengt Le Poème Harmonique met sopraan, mezzosopraan en instrumentalisten een verfijnde interpretatie van de Leçons de ténèbres van François Couperin. Misschien is dit wel de allermooiste Franse muziek uit de late zeventiende eeuw.

Le Poème Harmoniquewo 7 dec, 20.30Lelystad, Agora Theater€ 15 | Vriend € 13

Vivaldi’s vaarwel

De vioolconcerten van Vivaldi behoe-ven geen inleiding. En niemand speelt ze zoals violist Fabio Biondi en zijn Europa Galante dat doen: virtuoos, energiek, vol mediterraans vuur. In dit programma klinken de vioolconcerten die Vivaldi tegen het einde van zijn le-ven componeerde, samen met werken van Galuppi en Reinhardt.

Europa Galantewo 18 jan, 20.15Lelystad, Agora Theater€ 15 | Vriend € 13

Muzikale reis langs de

SERIE NIEUW LAND / OUDE MUZIEK

Page 5: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

Muzikale reis langs de noordenwind

De noordenwind Aquilonis staat sym-bool voor de reis waarop de drie Noorse zangeressen van Trio Mediæval u mee-nemen, van Scandinavische volksliede-ren tot Italiaanse lauda’s. Met stem en hardanger-viool creëert Trio Mediæval een grenzeloze klankwereld.

Trio Mediævalzo 19 feb, 20.15Emmeloord, Theater ‘t Voorhuys€ 15 | Vriend € 13

Tous les matins du monde

De jonge Franse gambist Valentin Tournet maakte – in zijn eentje – tijdens de Fabulous Fringe van het Festival Oude Muziek 2015 grote in-druk: een uur lang luisterde het publiek gebiologeerd naar zijn spel. Alle reden dus om hem opnieuw uit te nodigen. Tournet voert u met Tous les matins du monde langs het Franse gambareper-toire van rond 1700. Het inspelen van de soundtrack van de gelijknamige film betekende voor Jordi Savall in 1991 zijn definitieve doorbraak.

Valentin Tournetzo 5 mrt, 16.30Schokland, Kerkje op Schokland€ 13 | Vriend € 11

Breathtaking

In de zeventiende eeuw was de cor-netto geliefd om zijn gelijkenis met de warmte en wendbaarheid van de stem. En wanneer een soepele sopraanstem als die van Hana Blažíková zich mengt met de cornetto van Bruce Dickey ont-staat er al helemaal iets magisch. De muziek uit deze periode leent zich voor een heerlijk vraag- en antwoordspel met virtuoze versieringen.

Hana Blažíková & Bruce Dickeydi 14 mrt, 20.30Almere, Kunstlinie Almere Flevoland (KAF)€15 | Vriend € 13 | € CJP/student 12,50

Hemelse liefde

Alex Potter is zonder twijfel een van de beste contratenoren van dit moment. Hij stelt een intiem programma samen met motetten uit de vroege barok. De expressieve, sprekende stijl van de opera zorgde voor een revolutie in de geestelijke muziek. Componisten als Buxtehude en Strozzi schilderen met woorden en maken ruim baan voor menselijke emoties.

Alex Potter c.s.do 18 mei, 20.30Dronten, De Meerpaal€ 13 | Vriend € 11,50

SERIE NIEUW LAND / OUDE MUZIEK

Page 6: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

KERSTCONCERT: JOSQUIN IN FERRARAIn 1503 werd Josquin Desprez in Ferrara benoemd tot kapelmeester aan het hof van Ercole d’Este. Het was de bekroning van zijn carrière in Ita-lië. Josquin werd binnengehaald als een ware vedette en maakte zijn naam waar. Cappella Pratensis zingt enkele van zijn mooiste werken voor kerst, zoals de dramatische vertelling van de verkondiging in Missus estGabriel en de adembenemende cyclus O admirable commercium.

Cappella Pratensisvr 16 dec, 20.00Almere Haven, Goede Rede€ 17,50 | Vriend € 15 | CJP/student € 10

ERBARME DICH ‘Kleine parels’: zo noemt tenor Reinoud Van Mechelen deze aria’s uit Bachs can-tates voor tenor, traverso en basso continuo. Hij stelde het programma samen als een prelude op de passietijd, met onder andere de prachtige aria’s Erbarme dich uit BWV 55 en Ach ziehe die Seele uit BWV 96.

Reinoud Van Mechelen c.s.vr 31 mrt, 20.00Almere Haven, Goede Rede€ 15 | Vriend € 13 | CJP/student € 10

EXTRA CONCERTEN

Page 7: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

In de concertserie Nieuw Land / Oude Muziek openen de Flevolandse podia hun deuren voor oude muziek. Tijdens acht concerten op vijf verschillende locaties stellen we internationaal toptalent aan u voor.

Kies vier (of meer) concerten en ontvang 15% korting. U bepaalt zelf welke concerten u wilt bezoeken. Bestellen doet u eenvoudig via www.nieuwlandoudemuziek.nl.

Concertserie Nieuw Land / Oude Muziek

Résonances Consort wo 2 nov, 20.30 Dronten, De Meerpaal

Thomas Dunford zo 20 nov, 16.30 Schokland , Kerkje op Schokland

Le Poème Harmonique wo 7 dec, 20.15 Lelystad, Agora Theater

Europa Galante wo 18 jan, 20.15 Lelystad, Agora Theater

Trio Mediæval zo 19 feb, 20.15 Emmeloord, Theater ’t Voorhuys

Valentin Tournet zo 5 mrt, 16.30 Schokland, Kerkje op Schokland

Hana Blažíková & Bruce Dickey di 14 mrt, 19.30 Almere, Kunstlinie Almere

Flevoland (KAF)

Alex Potter c.s. do 18 mei, 20.30 Dronten, De Meerpaal

Extra concerten

Ensemble Leones do 24 nov, 20.00 Almere, Kunstlinie Almere

Flevoland (KAF)

Cappella Pratensis vr 16 dec, 20.00 Almere Haven, Goede Rede

Reinoud Van Mechelen c.s. vr 31 mrt, 20.00 Almere Haven, Goede Rede

CONCERTSERIE NIEUW LAND / OUDE MUZIEK

Kies

4 concerten

en krijgkorting!

Page 8: Nieuw Land / Oude Muziek 2016-2017

foto

: Fop

pe S

chut