Nederlandse e-brochure Solarteam Windesheim

4
“Sail with our Solarteam Windesheim and discover your own energy

description

 

Transcript of Nederlandse e-brochure Solarteam Windesheim

Page 1: Nederlandse e-brochure Solarteam Windesheim

“Sail with our Solarteam Windesheim and discover your own energy”

Page 2: Nederlandse e-brochure Solarteam Windesheim

Het Team

WEETJE

De solarboat kan een maximumsnelheid behalen van 25 kilometer per uur.

Wat doen wij?Het doel is om jaarlijks met onze eigen boot mee te doen aan verschillende solarboat races in het binnen- en buitenland. Een aantal technische studenten van ons team werkt aan de ontwikkeling van de hightech solarboat. Studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde houden zich bezig met de hydrofoils (vleugels van de boot), elektrotechniek studenten buigen zich over de accu en het zonnedek. Het uiterlijk van de boot en de cockpit worden onder handen genomen door studenten Industrieel Product Ontwerpen. Naast het technische aspect zijn wij ook druk met het promoten van het team en met het onderhouden van contact met sponsoren. Ook staan wij regelmatig op beurzen en zijn we aanwezig op open dagen van Windesheim.

Sinds 2014 hebben wij onze eigen werkplaats, het Boathouse. De bouw van deze werkplaats is mogelijk gemaakt door Windesheim. Dat Windesheim ons op deze manier steunt, vinden wij geweldig. Het Boathouse is te vinden in het T-gebouw van Windesheim. Hier hebben wij ook ons eigen kantoor. Vanuit hier wordt onderzocht hoe en met welke materialen we de beste boot kunnen ontwikkelen. Dus op welke wijze vangen zonnecellen zoveel mogelijk energie en hoe krijgen we energie in de boot op een zo efficiënt mogelijke manier? Ook werken wij samen met verschillende bedrijven. Deze samenwerking wisselt van kennisoverdracht en het leveren van materiaal tot het gebruik kunnen maken van machines.

Wanna join us?Lijkt het jou een uitdaging om ons team te versterken? Om samen te werken met verschillende opleidingen, waardoor er nieuwe inzichten worden opgedaan? Of heb je een affiniteit met boten en water? Dan zijn wij opzoek naar jou! Het Solarteam Windesheim is een dynamisch team, dat elk half jaar verandert. Daarom zijn wij altijd opzoek naar nieuwe studenten.

Ben je nieuwsgierig of wil jij je aanmelden, kom dan langs op ons kantoor T4.08 in Windesheim of stuur ons een e-mail op: [email protected].

Wie zijn wij?Ons team bestaat uit een groep gepassioneerde en enthousiaste studenten van hogeschool Windesheim. De samenstelling van het team is erg divers; het is een mix van zowel jongens als meiden met verschillende nationaliteiten en van verschillende opleidingen. Dit heeft een positieve invloed op het team, omdat iedereen zijn expertise heeft op zijn eigen vakgebied. Door alle kwaliteiten binnen ons team te bundelen, kunnen we onze kennis inzetten voor uiteenlopende zaken.

Wij hebben onder andere studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industrieel Product Ontwerpen, Technische bedrijfskunde, Logistiek en Economie, Communicatie en Marketing in ons team. De opdrachten die uitgevoerd worden, bestaan uit projecten waarbij studiepunten worden toegekend. Sommige studenten werken ook in hun vrije tijd aan het solarteam.

Page 3: Nederlandse e-brochure Solarteam Windesheim

De Boot

WEETJE De persoon in de boot een mag geen hoger gewicht hebben dan zeventig kilo.Deelnemers dielichter zijn, krijgen extra lood in hun zwemvest.

Hoe werkt een solarboat? De boten waarmee wij racen, worden allemaal aangedreven door zonne-energie. Op het dek van de boten zijn zonnepanelen gemonteerd. Het zonnedek mag een vermogen van 1750 Watt opleveren om mee te doen aan solarboat races. Deze zonnecellen vangen licht en zetten dit om naar elektriciteit. Deze elektriciteit loopt van de panelen naar de accu. In deze accu wordt vervolgens alle elektriciteit opgeslagen en vanaf daar gaat de energie van de motor naar de schroeven, wat er uiteindelijk voor zorgt dat we varen op zonne-energie!

Aan het begin van een race starten we altijd met een volle accu, tijdens het varen raakt de accu leger. Hoe voller de accu is, hoe sneller we kunnen varen met de boot. Het is dus van belang dat de accu weer wordt aangevuld tijdens de race, dit gebeurt door middel van de zonne-energie. De accu functioneert als een buffer, maar hij mag niet onder een bepaald vermogen komen. Als dit wel gebeurt, raakt de accu defect. Om dit te voorkomen moeten wij bij weinig zonlicht langzamer varen zodat de accu bijgevuld wordt.

Solarboat racesJaarlijks doen wij mee aan nationale en internationale races. Meestal vinden deze races plaats in de periode van mei tot en met juli.

Voor actuele racedata kun je kijken op onze website. Binnen de solarboatraces heb je verschillende klassen. Wij nemen deel aan de T-klasse, ook wel de Topklasse genoemd. Om mee te doen aan deze klasse moet het team de solarboat zelf bouwen en het zonnedek zelf aanschaffen of maken.

Eigenlijk word je dan in alles vrij gelaten. Dit brengt een risico mee, maar het geeft ons ook de vrijheid om zelf te beslissen over de technische aspecten van de boot. Er zijn in de races ook verschillende onderdelen opgenomen.Hierbij kun je denken aan slalom, sprint en een

duurrace, waarbij er geracet wordt over een langere afstand. Alle deelnemers moeten in het bezit zijn van een vaarbewijs. Ook wordt iedereen voor de race gewogen en moeten alle deelnemers van tevoren een zwemtest afleggen.

Inmiddels hebben wij al aan veel races deelgenomen. Onderstaande races geven een indicatie van waar wij hebben deelgenomen:

• NK Solarboat Race in Akkrum;• Solarboat Regatta Werbellinsee;• DONG Energy Solar Challenge in Friesland;• Solar 1 Monte-Carlo in Monaco;• Amsterdam Solar Boat Parade.

Page 4: Nederlandse e-brochure Solarteam Windesheim

solarteamwindesheim.nl

[email protected]

solarteam.windesheim

@SolarTeamWindes