Muze winter 2015-2016

20
CULTUURCENTRUM MUZE DEKENSTRAAT 40 3550 HEUSDEN-ZOLDER TEL 011/80.80.98 [email protected] WWW.MUZE.BE © Koen Bauters WINTER 2015-16 3MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN HET CULTUURCENTRUM MUZE DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN CULTUURCENTRUM MUZE NR 97 DEC - JAN - FEB 2015-16 AFGIFTEKANTOOR: 3500 HASSELT 1 P206559 PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE MAURO PAWLOWSKI & CO za 30 januari 2016

description

 

Transcript of Muze winter 2015-2016

Page 1: Muze winter 2015-2016

CULTUURCENTRUM MUZE DEKENSTRAAT 40 3550 HEUSDEN-ZOLDER TEL 011/80.80.98 [email protected] WWW.MUZE.BE

© K

oen

Bau

ters

WINTER 2015-163MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN HET CULTUURCENTRUM MUZE

DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT VAN CULTUURCENTRUM MUZE

NR 97 DEC - JAN - FEB 2015-16AFGIFTEKANTOOR:

3500 HASSELT 1 P206559 PB- PP BELGIE(N) - BELGIQUE

MAURO PAWLOWSKI & CO

za 30 januari 2016

Page 2: Muze winter 2015-2016

Jazzmuziek zal de wereld niet redden maar wel een heel stuk mooier maken. Onder dat motto werken een tiental muzikanten uit onze regio aan het heel sterk jazzverhaal dat vele muzikanten met elkaar doet verbinden. Onze MJO is een speeltuin voor culturele diversiteit. Ook tijdens de winter organiseren ze elke eerste zondag van de maand een concert dat wordt aangestuurd door één van de MJO-leden en vervolgens is er een avontuurlijke jamsessie. Dit is de planning voor de komende maanden:- zondag 6/12/2015: MJO/Koen Nys invites Mazzle- zondag 3/01/2016: MJO invites itself- zondag 7/02/2016: MJO/David Demuynck invites…- zondag 6/03/2016: MJO/Tim Daemen invites...

Op zondag 3 april 2016 wordt het wel heel erg speciaal. Die avond nodigt MJO de artistieke spilfiguren uit van de legendarische The Village Vanguard Orchestra. Samen met Dick Oatts & Gary Smulyan gaan ze aan de slag voor nieuwe composities en opnames. Het album hiervan wordt vermoedelijk in 2017 uitgebracht. Dit concert op 3/04/2016 zal doorgaan in de schouwburg dus hiervoor wordt wel een ticketprijs gevraagd. We houden jullie op de hoogte!

Along Comes Mary tovert het MUZEcafé om tot een swingende nightclub. Gewapend met een strakke band kleurt Mary onstuimig buiten de lijnen waarmee jazzland is afgebakend. Ze gooit alles in de strijd om je op de dansvloer te sleuren. Hits uit de jaren ’40, ’50 en ’60 worden nieuw leven ingeblazen. Hou je van swing, vrolijke lindyhop, stomende rock ’n roll en gospel? Haal dan snel je bretellen en glimmende dansschoenen van onder het stof. Along Comes Mary is een Limburgse topband die ondertussen de rest van het land verovert. Met Marijke Hulsmans [zang], Fabio Canini [gitaar], Rob Vanspauwen [bas], Jelle Wouters [drums], Daniel Daemen [saxofoon], Daniel Vanderhoydonks [trompet] & Jeroen Kleijkers [trombone].

Na het concert is er tot +/- 2u een afterpartywww.alongcomesmary.com

ALONG COMES MARYzaterdag 2 januari ‘16 • 22u + afterparty

swing / party

2 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

Al enkele jaren neemt MUZE deel aan het festival Djangofollies dat het muzikale erfgoed van de grote Django Reinhardt wil koesteren. Deze virtuoze Belgische jazzgitarist is ook de grote inspiratiebron voor Les Blauw, een uitstekende Antwerpse band met Bjorn Eriksson [sologitaar], Peter Pask [slaggitaar], Jon Birdsong [cornet], Lenn Dauphin [contrabas], Wim De Busser [piano] & Jeroen Stevens [drums]. Naast enkele klassiekers van Reinhardt brengen zij ook eigen composities en huldigen enkele tijdgenoten zoals Baro Ferret & Duke Ellington. Les Blauw blikt respectvol terug in de tijd en bezorgt u met opzwepende ritmes een unieke muzikale ervaring. Vandaag blijven ze hun gitaargod trouw en spelen ze deze mysterieuze zigeunerblues met volle overgave.

LES BLAUWzondag 24 januari ‘16 • 20u

swing / gipsyjazz

CONCERTEN IN MUZECAFÉ

JAMSESSIES MET MUZE JAZZ ORCHESTRAelke eerste zondag van de maand • 20u concert, 21u30 jam • gratis / vrije gift

© P

aulin

e Po

elm

ans

© D

avy

Van

Laer

e

Page 3: Muze winter 2015-2016

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 3

© F

red

Deb

rock

JAN DE SMET, LIEN VAN DE KELDER...‘Gedeelde smart’ [levenslappen & smartliederen]

Het begrip ‘smartlap’ zoals we het tot nu toe kennen wordt sinds mensenheugenis geclaimd door Zangeressen Zonder Naam, André Hazessen en al die andere Johnny Hoezen van deze wereld, of soms door hun iets minder getalenteerde volgelingen. ’Gedeelde Smart’ wil bewijzen dat het genre veel breder gaat dan dat. Wist U dat Kees van Kooten & Wim De Bie, Guido Belcanto & Wim T. Schippers heerlijke levensliederen hebben geschreven? Ook Wannes Van de Velde, Jan De Wilde en zelfs Kamagurka beheersen het levenslied in hoge mate, vaak doorspekt met de nodige humor. Geruggensteund door een schitterend trio muzikanten dat zelf al menig levenslied inspeelde én menig schlagerzanger mocht dienen, zullen Jan De Smet, Pieter-Jan De Smet [geen familie] en Lien Van de Kelder & band u laten proeven van wat er zich in de marge van het leven zoal afspeelt.

www.koortzz.be

Een prachtige monoloog die werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2014 / Circuit X. ‘White Lies’ is onderdeel van een trilogie die Lies Pauwels tot stand brengt met een aantal [toneel]schrijvers. Deze tweede solo is geschreven door Rob de Graaf en opgevat als sollicitatiegesprek van een actrice bij Lars von Trier.

“Dus ik zeg ‘Lars’ tegen hem, want ik voelde mij meteen op mijn gemak bij hem en dat hij von Trier is, daar had ik totaal geen last van.” Op een persoonlijke, ontroerende, eerlijke en humoristische manier gaat Lies Pauwels het gesprek met haar publiek aan. Een compromisloze performance van een sterke speler die ervoor zorgt dat de toeschouwer zich niet alleen aangesproken voelt, maar ook bij zichzelf te rade gaat: wat zijn de grenzen en de utopieën van mijn eigen leven? Wie ben ik en wie had ik kunnen zijn?

“Geweldig gespeeld, fictief sollicitatiegesprek tussen een ouder wordende actrice en Lars von Trier. Een sterke tekst over acteren, over het leven als fictie, over het onvermogen je leven te leiden en verantwoordelijkheid nemen. Met minimale middelen toont Lies Pauwels anderhalf uur lang haar tragikomisch talent.” [Juryverslag van de Roel Verniers Prijs – Theaterfestival 2014]

“Lies Pauwels is een volleerde diva. ‘White Lies’ is een prachtig portret van een actrice die zichzelf baart.” [De Standaard]

“Prachtig portret van een postmoderne generatie.” [De Morgen]

“In woord en handeling overstijgt Lies Pauwels het hier en nu en vertolkt ze meer dan één verhaal.” [Theatermaggezien]

www.sontag.be

LIES PAUWELS/SONTAG‘White Lies’

levenslied

vr 4 dec ’1520u15 - schouwburg

theatermonoloog

do 10 dec ’1520u15 - schouwburg

Page 4: Muze winter 2015-2016

a capella

za 12 dec ’1520u15 - schouwburg

De Britse Flying Pickets zijn de bekendste a capella groep van West-Europa. Dertig jaar geleden ontstonden ze uit een theatergezelschap dat het verhaal van de mijnwerkersstakingen tegen de regering van Margaret Thatcher op de bühne bracht. Dertig jaar na hun eerste succes doen deze vliegende stakingspiketten weer het vasteland aan. The Flying Pickets bestaan vandaag uit Chris Brooker, Andy Laycock, Damion Scarcella, Simon John Foster & Michael Henry. In hun allernieuwste theatershow ‘Strike Again’ brengen ze nieuwe songs in sterke arrangementen met een frisse look en natuurlijk de typische Engelse humor. Vanzelfsprekend komen hun all time favourites aan bod en natuurlijk mag hun monsterhit ‘Only you’ niet ontbreken. De stemmen blijven de instrumenten in een energieke show. Eerlijk is eerlijk, dit is geen doorsnee a capellabandje, dit is absolute wereldklasse. De staande ovaties zijn dan ook altijd dubbel en dik verdiend voor hun shows die dynamiek, humor en klasse verenigen.

www.pickets.co.uk

THE FLYING PICKETS‘Strike again’

THE LINE UP Vcomedynight met Bas Birker, Ygor, Jeron Dewulf & Seppe Toremans

4 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

The Line Up is een collectief van 12 doorwinterde comedians die besloten hebben dat ze graag samen op een podium staan. Elk met een eigen smoel en een eigen stijl, allen met komische ballen en jarenlange ervaring in het wereldje. Geen wilde concepten, geen ingewikkelde plannen… gewoon 1 podium, 1 Master of Ceremony, 4 ijzersterke comedians. Sterk in zijn eenvoud, comedy zoals comedy moet zijn. Deze avond treden MC Bas Birker en comedians Ygor uit Poperinge, Jeron Dewulf & Seppe Toremans aan. Stuk voor stuk hebben ze hun sporen verdiend in comedyland. Jeron Dewulf improviseerde voor televisie o.a. bij ‘Geert Hostes comedy cup’ en is een bekende foute vriend. Ygor ontpopt zich ondertussen als meester-assistent van de grote mentalist Gili. Seppe Toremans warmde o.a. het televisiepubliek op voor ‘De Slimste Gemeente’, ‘Café Corsari’ & ‘Vanthilt on Tour’. Vlaanderens bekendste MC Bas Birker is een echte stand-up comedian pur sang. In de afgelopen 10 jaren speelde hij meer dan 1500 shows in Nederland en België, altijd als één brok energie.

www.123comedyclub.be

stand up comedy

za 19 dec ’1520u15 - schouwburg

Page 5: Muze winter 2015-2016

ZAPPAFESTeen uniek festival rondom het genie van Frank Zappa

Een eerbetoon aan Frank Zappa, de grootmeester van de avontuurlijke rock. Met Sinister Sister & MJO als onze Belgische trots, aangevuld met de fluitist/zanger van Frank Zappa and The Mothers of Invention, de flamboyante Napoleon Murphy Brock.

ZAPPA FOR KIDS - workshop met Marco Cirone - foyer - 15u tot 16u - gratis, wel inschrijvenGitarist Marco Cirone daalt af in de waanzinnige wereld van Frank Zappa die jaren geleden al bezig was met samples, overdubs, digitale muziek… De workshop is voor iedereen vanaf 10 jaar. Elk instrument is welkom. Je mag ook gewoon zingen, roepen en tieren. Muzikale ouders mogen ook aansluiten bij de workshop. Toegang gratis, wel inschrijven via [email protected].

IMPULSE JAM - leerlingen & docenten van vzw Impulse MUZEcafe - 15u tot 17u - gratisImpulse is dé plek voor alternatieve muzieklessen in Limburg. Wil je een instrument leren spelen op je eigen ritme? Dan ben je bij Impulse aan het juiste adres. Impulse geeft al twee jaar les in MUZE. Tijdens ZAPPAFEST veroveren docenten en studenten het MUZEcafé voor een pittige jam. Voor vele jonge studenten zal dit een eerste spannende podiumervaring zijn. Toegang gratis.

ZAPPA VINYL - Pick-Up presenteert Zappa collectie - foyer balzaal - 17u tot 24uFonny Jans van ‘CD & Vinyl Shop Pick-up’ was als grote fan van Frank Zappa meteen enthousiast om een exclusieve vinyl collectie en andere collector items tentoon te stellen in onze foyer van de balzaal. Er zal ook een selectie vinyl te koop aangeboden worden zoals de laatste Zappa-verzamelbox. Ideale kerstcadeaus voor Zappafreaks!

SINISTER SISTER plays Zappa / Jazzlab Series - balzaal - 17u tot 18uVibrafonist Pieter Claus & drummer Lander Gyselinck zijn sinds hun prille jeugd in de ban van het muzikale genie van Zappa. Samen met Maayan Smith [tenorsax], Jan Ghesquière [gitaar] & Michel ‘Aka Moon’ Hatzigeorgiou [bas] leggen ze de focus op de instrumentale composities van Zappa. Dankzij de jazzy arrangementen vertaalt deze band Zappa’s muziek naar een nieuw tijdperk.

MUZE JAZZ ORCHESTRA - plays Zappa - schouwburg - 18u30 tot 19u30Een prettig gestoord collectief dat het geniale oeuvre van Zappa op een eigen manier interpreteert. Met Marco Cirone [gitaar/zang], Lieven Cambré [altsax], Carlo Nardozza [trompet], Koen Nys [tenorsax], Stien Carlier [baritonsax], Tim Daemen [trombone], Rob Vanspauwen [bas], David Demuynck [piano], David La Mela [drums], Bart Quartier [vibrafoon] & Remo Perrotti [beeld].

NAPOLEON MURPHY BROCK & FRANK OUT - balzaal - 20u tot 22uEen levende legende. Toen Zappa op vakantie was in Hawaï zag hij Napoleon dansen, zingen, dwarsfluit, saxofoon en een hele verzameling percussie spelen. Hij was meteen verknocht aan zijn podiumprésence en nam hem onmiddellijk mee op zijn Europese tour. Napoleon werd dé frontman van The Mothers of Invention tot 1977. Samen met de band Frank Out wordt het freaken in de balzaal.

DJ REMO PERROTTI - Mad Mix Rock Party - balzaal - 22u tot 00uRemo Perrotti is muzikant, concept-dj, songcaster, sonorisator, regisseur, acteur… Een duivel-doet-al die bekend is geworden als dj Mad Mix Man Reemoh, als drummer van Ultra Cowboy, Radical Slave en van zijn televisiewerk voor ‘Morgen Maandag’. Remo is de perfecte keuze om het ZAPPAFEST in stijl af te sluiten met een deejayset in de balzaal.

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 5

pop / rock / jazz

zo 20 dec ’15 vanaf 15u - schouwburg

balzaal / muzecafé

© P

aulin

e Po

elm

ans

Page 6: Muze winter 2015-2016

FAKKELTEATER‘Een oscar voor Emily’ met Leah Thys & Jo De Meyere

SPUTNIK 3RAF VERTESSEN, loran witteveen & stefan lievestro

theater

zo 17 jan ’1615u - schouwburg

jazz / première

vr 8 jan ’1620u15 - schouwburg

6 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

Twee iconen van het Vlaamse theater samen op de planken. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van het Fakkelteater wordt de Nederlandstalige première van ‘Een Oscar voor Emily’ gespeeld. Het is een mooi, ontroerend, soms grappig en herkenbaar toneelstuk dat reeds jaren een succesvoorstelling is in Duitsland.

Topacteurs Leah Thys & Jo De Meyere vertolken Emily en Henry, twee oudere acteurs die inmiddels al 45 jaar getrouwd zijn. In hun bescheiden appartement [in een buitenwijk van Los Angeles] bereiden ze zich voor op de jaarlijkse Oscaruitreiking. Ze hopen op een passende erkenning voor hun werk. Ze brengen de dag vóór de uitreiking nerveus door. Ze halen herinneringen op, bekvechten, citeren Shakespeare en Goethe en discussiëren over hun garderobe. Tot Jeff verschijnt.... Jeff [vertolkt door Guillaume Devos] werkt bij de mobiele lunchservice en brengt hun maaltijden. Voor Emily en Henry is Jeff dé ideale toeschouwer voor al hun verhalen. Maar de jonge Jeff blijkt meer geïnteresseerd te zijn in de verhalen over hun zoon Bill. Emily en Henry vertellen over hun zoon Bill, maar al snel komen een aantal leugens aan het licht.

www.fakkelteater.be

Limburg bulkt van het jazztalent. Een nieuwe rijzende ster is drum-mer Raf Vertessen, afkomstig uit Tessenderlo. In 2010 trok hij naar het Amsterdamse conservatorium en nadien naar New York voor masterclasses bij Dan Weiss, Jochen Rueckert & Ari Hoenig. Hij begeleidde artiesten zoals Lars Dietrich, Jasper Blom, Toms Rudzinskis, Maarten Lingier & Filip Jordens. In Amsterdam stampte hij zijn eigen trio uit de grond met twee toppers: Loran Witteveen & Stefan Lievestro. Dankzij ‘STROOM’, een subsidie van de Provincie Limburg en met steun van MUZE kon hij het eerste album ‘Orbits’ van zijn trio afwerken.

Loran Witteveen studeerde ook in Amsterdam bij o.m. Harmen Fraanje. Na het winnen van de Keep an Eye Jazz Solo Prize ging hij in New York studeren bij Vijay Iyer, Fred Hersch, Jason Moran, Aaron Parks & Brad Mehldau. Hij won de Dutch Jazz Competion waardoor hij een Young VIPS tour mocht doen in vele grote Ne-derlandse zalen. Stefan Lievestro studeerde in 1989 af aan het conservatorium van Hilversum. Ook hij trok naar New York. In 1991 won hij de solistenprijs op het Karlovy Vary Jazz Festival in Tjechië. Hij speelde met bekende jazzgrootheden zoals Nat Adderley, Bob Berg, Deedee Bridgewater, Philip Catherine, Pat Metheny, Freddie Hubbard & Art Porter. Deze 3 muzikanten vormen samen het trio Sputnik3. Zij hebben net hun eerste CD ‘Orbits’ uitgebracht bij het label Mainland Records van Stefan Lievestro.

Het album kreeg uitstekende recensies waaronder 3 sterren in All About Jazz: “Yet another outstanding piano trio makes its debut with Orbits. The music is challenging but accessible and the rhyth-mic elucidations and idiosyncratic phrasing make the transforma-tion between a simply enjoyable set to a truly unique collection.”

www.sputnik3band.com

© L

uk M

onsa

ert

Page 7: Muze winter 2015-2016

HET GEVOLG/HET PALEIS‘Kleine koning december’ met Vic de Wachter. Voor iedereen vanaf 8 jaar

familie

vr 29 jan ’1619u30 - schouwburg

© K

ris

Dew

itte

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 7

KOMMIL FOO‘Schoft!’

Wereldniveau in het Nederlands… zwarte romantiek van het hoogste kaliber … maximaal ontroeren met minimale middelen: dàt kopte de pers bij de première van hun vorige voorstelling. Mich & Raf Walschaerts maken cabaret zoals niemand anders doet: ontroering, hilariteit, virtuoze muzikaliteit en pakkende beelden vechten om voorrang. Lachen of huilen? Dat is de vraag.‘SCHOFT’, een splinternieuwe voorstelling van Kommil Foo.Allerlaatste tickets: www.muze.be

www.kommilfoo.be

theater / cabaret

vr 22 & za 23 jan ’1620u15 - schouwburg

© J

ohan

Jac

obs

Koning December II is niet groter dan een vinger. Niet omdat hij pas geboren is. Nee, hij is al erg oud. In zijn land word je namelijk groot geboren met alles wat een volwassene weet en word je alsmaar kleiner en weet je alsmaar minder. En hoe kleiner je wordt, hoe meer je vergeet. Op een kinderstoel deelnemen aan een zakenlunch, dat kan natuurlijk niet. Dus wanneer je echt oud en echt klein bent, moet je niet naar school, mag je bang zijn voor een schaduw onder je bed en dromen als je naar de wolken kijkt. Je mag genieten van een heerlijke kindertijd.Koning December II woont in de muur van de verteller van dit verhaal. Samen filosoferen ze over wat het betekent om klein te zijn en hoe dat voor elk van hen anders is. Ze vertellen elkaars dromen en verlangens waarbij fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen.

Regisseur Stefan Perceval bewerkt het sprookje ‘Der kleine König Dezember’ van de Duitse schrijver Axel Hacke. Hij maakt er een theatervertelling van over het kind in elk van ons. Acteur Vic De Wachter speelt zowel de koning als de verteller.

www.hetgevolg.be - www.hetpaleis.be

Page 8: Muze winter 2015-2016

MAURO PAWLOWSKI Een kunstenfestival over de artistieke wereld van Mauro

kunstenfestival

za 30 jan ’16v.a. 20u15 - café,

schouwburg, foyer

8 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

Mauro Pawlowski is een artistieke kameleon en deze avond geeft je een apart inzicht in zijn kunstzinnig verhaal. Het wordt een kunstenfestival rondom zijn anarchistische geest. Met ontregelend theater van FERDNND, muziek van Mauro & The Hamster Axis of The One-Click Panther, beeldende kunst van Anne-Mie Van Kerckhoven & Céline Felga en diverse muzikale vrienden.

FERDNND speelt ‘Transkamer’ [toneel op toneel, 20u15 + 22u45]Centraal staat de productie ‘Transkamer’ van het interdisciplinaire collectief Ferdnnd. ‘Transkamer’ onderzoekt een universum vol humor, wreedheid en zelfspot en is geïnspireerd door het werk van Roland Topor [1938 - 1997]. Topor was auteur, illustrator, schilder, cineast en klankkunstenaar en zijn werk kenmerkt zich door surrealisme, dadaïsme en zwarte humor. Zijn roman ‘De huurder’ vormt het vertrekpunt voor deze gekke voorstelling. Ze dompelt je onder in de onrustwekkende intimiteit van drie allegorische personages: de beul, de meester en de schoonheid. Een duistere muzikale theatertrip in een trance sfeer. Concept: Mauro Pawlowski, Anne-Mie Van Kerckhoven & Louis Van Der Waal. Tekst & spel: Mauro Pawlowski, Céline Felga & Louis Van Der Waal. Live muziek: Mauro Pawlowski. Scenografie: Céline Felga. Regie: Anne-Mie Van Kerckhoven. Een productie i.s.m. Arenbergschouwburg.

De voorstelling om 20u15 is bijna uitverkocht. Om 22u45 is er een extra voorstelling. Deze duurt +/- 40 à 45 minuten en speelt zich af op het toneel van de schouwburg. Het is de bedoeling dat het publiek vrij kan rondwandelen in de theatersetting. Maximum 80 personen.

Expo Anne-Mie Van Kerckhoven & Celine Felga [foyer, doorlopend]De twee beeldende spilfiguren in ‘Transkamer’ presenteren beeldend werk in de foyer. Anne-Mie van Kerckhoven, ook bekend als AMVK, werkt voortdurend interdisciplinair. Ze zet alle media in om haar verhaal te vertellen over thema’s zoals macht, mythe, geweld, de vrouw, seksualiteit, de kosmos en de geschiedenis. Céline Felga is master in de toegepaste grafische kunsten en in de schilderkunst. Naast haar beeldend werk is ze ook actief in theater en fotografie. Als scenografe werkte ze samen met diverse theatergezelschappen, de Vlaamse Opera en modefotografen.

Mauro Pawlowksi Solo [schouwburg, 21u15 – 22u]In de schouwburg speelt Mauro een intrigerende soloset. Een performance met zowel Engels- als Nederlandstalige songs van zijn band Maurits Pauwels. Ook flarden poëzie en vreemde soundtracks worden op z’n Mauriaans op je afgevuurd.

The hamster axis of the one-click panther [café, 23u45 – 00u30]Deze bende Antwerpse muzikanten, die in 2011 het album ‘Small Zoo’ heeft uitgebracht, is opgebouwd rond de originele composities van saxofonist Lander Van den Noortgate & pianist Bram Weijters met verder Janos Bruneel [bas], Frederik Meulyzer [drums] & Andrew Claes [tenorsax]. Dit voorjaar namen ze het schitterende album ‘Insatiable’ op met songs van Peter Houben en Mauro als de uitmuntende vertolker ervan. Beetje kierewiet!

Dit kunstenfestival is momenteel nog in volle ontwikkeling. De uren zijn nog onder voorbehoud en de kans is groot dat nog vele andere artiesten aansluiten. Check www.muze.be voor een update.

© A

nja

Perisi

c ©

Koe

n Bau

ters

Page 9: Muze winter 2015-2016

© G

eral

dine

Jac

ques

CASCO PHIL‘Winterse wereldreis’, een ideaal nieuwjaarsconcert

Daan blijft een fenomeen op het podium. Met enorme passie en vuur vertolkt hij zijn songs en in zijn trio met Isolde Lasoen & Jean François Assy komen zijn nummers in alle essentie tot hun recht. Zo’n vier jaar geleden bracht hij ‘Simple’ uit, het eerste akoestische trio album, dat met platinum werd bekroond. Die verrassende formule, met Daan op zang, gitaar en piano, Isolde Lasoen als duizendpoot op drums, vibrafoon, klokken, trompet en engelenzang en Jean François Assy op 10 cello’s tegelijk, bleek tijdens de live concerten een immens succes. En dus smaakte dit avontuur naar meer. Vandaar de nieuwe plaat ‘The Mess’. En ook al zijn de ingrediënten dezelfde, toch is het een heel andere plaat geworden. Extraverter, speelser, wilder, groover, meer sexy... Zelden zong Daan zo precies en ingeleefd, en je hoort hem genieten en openbloeien, zwemmend in deze erg seventies klinkende zee van arrangementen. Allerlaatste tickets: www.muze.be

www.daan.be

DAAN‘The Mess [#1]’

© M

arco

Bor

ggre

ve

klassiek

zo 31 jan ’1615u - schouwburg

pop / rock

vr 12 feb ’1620u15 - schouwburg

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 9

Casco Phil is een Creatieve, Avontuurlijke, Sociaal-geëngageerde Culturele Organisatie [Casco] werd in 2008 als ‘Belgische Kamerfilharmonie’ opgericht en maakte een flitsende start in deSingel in Antwerpen. Intussen is Casco Phil te gast in talrijke binnen- en buitenlandse zalen zoals Het Concertgebouw in Amsterdam, Bozar in Brussel en Het Concertgebouw in Brugge. De artistieke leiding is in handen van Benjamin Haemhouts. Hij kiest ervoor om te werken met een vaste groep van bijna 40 musici, die naargelang het project moeiteloos wordt verkleind of uitgebreid. Talentvolle solisten van eigen bodem krijgen een prominente plaats. Violist Yossif Ivanov, pianist Liebrecht Vanbeckevoort, harpiste Anneleen Lenaerts en klarinettiste Annelien van Wauwe zijn enkele van de topnamen waarmee Casco Phil succesvol samenwerkt. In het verleden stonden ook samenwerkingen op het programma met het Vlaams Radio Koor en het kinderkoor van de Vlaamse Opera. Kansen geven aan jong compositietalent behoort eveneens tot de pijlers. Elk seizoen staan één of meerdere wereldcreaties van Vlaamse componisten op het programma.Deze mooie zondagnamiddag staat er feestelijk werk van volgende componisten op het programma: Grieg, Chabrier, Tartini, Mozart, Bartók, Tsjaikovski, Glinka, Gershwin, Piazzolla, Vercauteren & Mendelssohn.

Kinderen van 6 tot 12 jaar krijgen gratis ticket.Omdat Casco Phil graag het jonge publiek verwent, mogen kinderen van 6 tot 12 jaar gratis naar het concert, mits vergezeld door een betalende volwassene.

www.cascophil.be

Page 10: Muze winter 2015-2016

familie

zo 14 feb ’1615u - schouwburgKOPERGIETERY

‘De koningin is verdwenen’ - voor iedereen vanaf 5 jaar

EVELIEN BOSMANS & CO ‘You may now kiss the bride’, een aparte theaterervaring

theater in de balzaalza 13 feb ’16 - 20u15

zo 14 feb ’16 - 15u

10 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

‘You May Now Kiss the Bride’ is een bijzondere theaterervaring. 2 mannen en 2 vrouwen vertolken een klein dozijn koppels verspreid over evenveel eenakters en korte scènes uit het bestaande repertoire. Soms hilarisch gekend, soms poëtisch onbekend. Van Tsjechovs ‘Huwelijksaanzoek’ tot ‘Romeo en Julia’ van William Shakespeare. Vertrekkend van een eerste ontmoeting, eindigend in verval, de dood en de eenzaamheid, is de toeschouwer getuige van verleden, heden en toekomst van verschillende liefdesparen. Alle veilige opvattingen over liefde, huwelijk en huwelijkstrouw raken op drift. De feeks raakt niet getemd, de husband is verre van ideaal…De schouwburg wordt ingeruild voor de balzaal. Het publiek, dat als genodigden mee feest met de acteurs, bevindt zich op de meest directe manier in de positie van de getuige.

De toeschouwers zijn letterlijk de gasten van het stuk en worden ook als dusdanig verwend met hapjes & drank. Te beginnen bij het aperitief en een amuse-gueule verzorgen de twee koppels de catering en bediening van hun genodigden. Dat dit tot de nodige kopzorgen en misschien wel fiasco’s kan leiden, is navenant.

Thomas Janssens & Matthias Meersman studeerden samen in 2011 af aan de Toneelopleiding Dora Van Der Groen in Antwerpen. Sedertdien bleven hun paden zich kruisen binnen samenwerkingen met regisseur Piet Arfeuille en Theater Malpertuis. Evelien Bosmans is bij het grote publiek bekend door haar uitstekende rollen in o.m. ‘Groenten uit Balen’, ‘Marina’ en ‘Amateurs’. Daphne Wellens studeerde in 2014 af aan de toneelopleiding in Maastricht en speelde mee in o.m. ‘Spring’ & ‘De Rodenburgs’. Tanya Zabarylo speelde bij de Theatercompagnie, De Tijd, Toneelhuis, Laïka en Theater Froe Froe en is op televisie voornamelijk bekend van ‘Amateurs’ en ‘De Ridder’.

Een productie van B12 vzw i.s.m. Arenbergschouwburg, Villanella & CC De Kern

© P

hile

Dep

rez

© F

red

Deb

rock

Dit is het verhaal van het koninkrijk waar het lot heeft toegeslagen. De koningin is verdwenen. De koning kan niet tegen zijn verlies. De narren zijn het rijk uitgevlucht. De prinses wacht op de dooi. Waar zijn de vingertoppen van een prins, als je hart bevroren is? Een zacht verhaal over veel verdriet en de hoop dat het zal overgaan. Over sneeuw en over zon. En tijd.

Een beeldende en muzikale vertelling van theatermaakster, actrice en muzikante Anna Vercammen en haar muzikale spitsbroeder Joeri Cnapelinckx en mooie illustratries van Sabien Clement.

Uit de pers:“Anna Vercammen levert een mooi visitekaartje af. De hele voorstelling weet ze uitstekend het midden te houden tussen tragiek en troost, tussen drama en humor. Er gebeurt zoveel op het podium, ook al door de geweldige présence van Anna Vercammen, dat je zou vergeten kijken naar de prachtige prenten die Sabien Clement vanuit een hoekje van het podium op het grote scherm tekent.” [De Standaard]

www.kopergietery.be

Page 11: Muze winter 2015-2016

MARTHA!TENTATIEF‘De snoek van Sjestov’ met o.m. Johan Petit

Vijf jaar na ‘Klein Jowanneke Gaat Dood’ stapt Johan Petit opnieuw als zichzelf het podium op. Omdat het tijd is om opnieuw de staat van het leven op te maken, de wereld opnieuw in verhalen te ordenen. En ook omdat dit verhaal moest verteld worden. ‘De snoek van Sjestov’ gaat over twee mensen die ontdekken dat ze dezelfde dingen mooi vinden en om die reden vrienden worden. Beiden willen ze de wereld anders doen draaien. En dus besluiten ze om samen een toneelstuk te maken. ‘De snoek van Sjestov’ is een verhaal over vriendschap. Over hoe ge een vriend kunt kwijtraken en die vervolgens toch nog terug kunt vinden. Een verhaal dat grote woorden als haat en vergeving beklemtoont. Een verhaal over doodgaan ook. Een muziektheatervoorstelling van Johan Petit met live muziek van Benjamin Boutreur, Jonas Van den Bossche & Frans Grapperhaus.

“Johan Petit is een rasechte verteller die de grap als pijl gebruikt om de ontroering en kleine levenswijsheden recht in het hart van zijn toeschouwers te schieten. Een hartverwarmende ode aan een verloren vriendschap waarin Petit geflankeerd wordt door een uitstekend muziektrio.” [Els van Steenberghe, Knack]

www.marthatentatief.be

In ‘Ijzer’ vertelt Wim Claeys het onwaarschijnlijke verhaal van zijn grootvader Fons. De broers Fons, Gust en Edmond Van de Steene waren alle drie soldaat in de loopgraven aan de Ijzer. De één heeft erover verteld, de andere heeft erover geschreven en de derde heeft ooit één brief naar zijn broer gestuurd. Over Marie. Dat had hij beter niet gedaan… Een beklijvend, ontroerend, hilarisch en spannend muziekverhaal in een regie van Mich Walschaerts [Kommil Foo].

De voorstelling ‘Ijzer’ speelt in de schouwburg [toneel op toneel] voor maximum 100 personen en duurt +/- 60 minuten. Nadien trekt de stoet naar het MUZEcafé waar Botswing u opwacht met knappe folksongs uit WO I.

Botswing is een gezellige groep folkfreaks uit Heusden-Zolder. Ze skiffelen met een arsenaal aan instrumenten en stemmen een zeer gevarieerd repertoire van Ierse en Schotse folk bijeen. Zowel rustige ballades, melancholische instrumentale nummers, ruige pubsongs, dansbare polka’s en de opzwepende jigs en reels staan op hun programma. Naar aanleiding van de herdenking WO I hebben ze een speciale set in elkaar gestoken van +/- 45 minuten met muziek uit die periode. De Botswingers van dienst zijn: Jos Tielens [gitaar, bouzouki, banjo, zang], Dimitri Claes [gitaar, doedelzak, fluit, whistle, zang], Armand Wynands [bas, zang], Lode Leyssens [viool, cello] & Erik Gielis [fluit, whistle].

WIM CLAEYS + BOTSWING‘Ijzer’, een geestig muziekverhaal over WO I

muziektheater

vr 19 feb ’1620u15 - schouwburg

pop / roots

zo 21 feb ’1615u - schouwburg + café

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 11

Page 12: Muze winter 2015-2016

‘The Lee Shore’ is een prachtig nummer van David Crosby. Gitarist en zanger Fred Klee richtte met enkele zielsverwanten het project Lee Shore op: een gepassioneerde zoektocht naar de verhalen en de magie achter Crosby, Stills, Nash & Young. Fred Klee was er bij in 1974 in Wembley. Crosby, Stills, Nash & Young live in Londen zien spelen, dat laat een onuitwisbare indruk na. De band splitte een jaar later en toch is hun invloed tot op heden te horen in onze hitlijsten. Vanaf 2012 circuleren de geruchten dat de release van het live-album Wembley 1974 op stapel staat. Fred’s CSNY-virus flakkert op als hij dit hoort en hij verzamelt een groep topmuzikanten [van o.m. El Fish, Zornik, Kastaar, Fred Klee Band, Jo Lemaire...] om dit schitterend repertoire aan te pakken en in een totaalbelevenis met beeld en klank te gieten. Een zoektocht naar de magie van een band die slechts dat ene studioalbum ‘Déja Vu’ nodig had om geschiedenis te schrijven. Heerlijke verhalen, gigantische ego’s en vooral heel veel fantastische muziek die je onderdompelt in de sfeer van de vroege jaren ’70. Met Fred Klee [zang, gitaar], Eddy Scheepers [zang, gitaar, pedalsteel], Romain Schoonis [zang, gitaar], Patrick Cuyvers [zang, hammond, piano], Jan Ieven [bas] & Davy Deckmijn [drums].

Na het concert trekken we naar het MUZEcafé waar de sympathieke bende van Blues Lee nog een knallende aftershow geeft. Blues Lee is de Limburgse trots van de blues ‘n roots en bestaat al 20 jaar.

www.koortzz.be

roots / folk /blues

vr 4 maa ’1620u15 - schouwburgCROSBY, STILLS, NASH & YOUNG

Lee Shore - tribute met een ziel + aftershow Blues Lee

GAINSBOURG Een ode aan Serge Gainsbourg door Saint-Marteau

pop / rock

wo 2 maa ’1620u15 - schouwburg

12 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

Op 2 maart 1991 vertrok de grote Serge Gainsbourg naar de eeuwige notenbalk. Om zijn 25-jarig overlijden te herdenken pakken we uit met een geweldige show van de beste Gainsbourg-vertolker van de lage landen.

Saint-Marteau is een personage dat het midden houdt tussen ‘chanteur de rock’ en ‘chanteur fantaisiste’. Sinds enkele jaren maakt hij furore met zijn unieke mengeling van humor, uitbundige shows, vlijmscherpe teksten en stevige muziek. Als groot liefhebber en kenner van het chanson laat hij zich uitvoerig inspireren door de rijke geschiedenis van het genre, maar vermijdt hij elke vorm van nostalgie. Hij wordt dan ook omringd door muzikanten die behoren tot de absolute top van de Belgische rockscene.

‘Saint-Marteau se fait Gainsbourg’ is volledig gewijd aan het werk van Serge Gainsbourg. In deze show zingt Saint-Marteau enkele onuitgegeven Gainsbourg-composities en brengt hij op zijn eigen manier de grote klassiekers. Zijn waanzinnige versie van ‘Je t’aime... moi non plus’, waarin hij zowel de man als de vrouw vertolkt, is verbluffend. ‘Saint-Marteau se fait Gainsbourg’ is geen ingetogen eerbetoon maar een uitbundig feest. Met Bruno Coussée [bas], Isolde Lasoen [drums], Ben Van Camp [gitaar] & Luk Vermeir [toetsen].

Page 13: Muze winter 2015-2016

KARSU DÖNMEZin concert met de theatertour ‘Colors’

2 jaar na haar memorabele passage in onze schouwburg is dit jong Nederlands talent met Turkse roots opnieuw te gast in Heusden-Zolder. Karsu is een multi-talent. Ze is niet alleen een schitterende zangeres en pianiste, maar ook componiste, arrangeur en tekstschrijver. Voor zowel haar debuutalbum ‘Confession’ [2012] als voor haar nieuwe album ‘Colors’ [2015] schreef Karsu bijna alle nummers zelf. Sinds haar jeugd bespeelt Karsu de lokale en internationale podia. Van het restaurant van haar vader [Kilim], tot in het concertgebouw van Amsterdam, het North Sea Jazz Festival, het Istanbul Jazz Festival en al enkele malen in de legendarische Carnegie Hall in New York.

Op het album ‘Colors’ is jazz de leidraad, maar de composities hebben nog meer kleur gekregen: ze zijn poppy, speels en vrolijk. De titel van de cd slaat op Karsu’s veelkleurige achtergrond, met wortels in Turkije en Amsterdam. Ze mengt bovendien verschillende muziekstijlen en werkt samen met internationale muzikanten. Overal is er kleur in haar leven. Dankzij haar bijzondere stem, gepassioneerd pianospel, aanstekelijke composities, in combinatie met haar vrolijke uitstraling, is Karsu op korte tijd uitgegroeid tot een veelgevraagde en geliefde zangeres. Kortom, dit podiumbeest brengt een romige mix van Turkse traditionals, pop en jazz.

www.karsu.nl

Voor de derde keer al is dit fantastisch ensemble, met hun toegankelijk klassiek repertoire, te gast in MUZE. Om zowel de vertrouwde liefhebber van klassieke muziek als de muzikale leek te bekoren, brengt Frascati steeds een afwisselende programmatie. Ieder concert bestaat uit bekende en minder bekende werken uit het grote internationale concertrepertoire gecombineerd met werk van Vlaamse hedendaagse componisten.Ook deze namiddag zullen herkenbare melodieën in onze oren klinken. Met hoorngeschal uit de ouverture tot ‘Der Freischütz’ van Von Weber voelen we ons al meteen thuis in de velden en wouden van Duitsland. De tweede symfonie van Johannes Brahms kreeg, als muzikale verwijzing naar Beethovens zesde symfonie, de bijnaam ‘De Pastorale’. Hoewel door velen omschreven als idyllisch en zonnig, drijven er toch regelmatig donkere wolken voor de zon. Tussen de beide concerti speelt de Limburgse virtuoos Danny Corstjens het bekende klarinetconcerto van Mozart [je weet wel, ‘Out of Africa’]. Frascati staat onder de bezielende, artistieke leiding van dirigent Kris Stroobants.

Kinderen van 6 tot 12 jaar, vergezeld van een betalende volwassene, mogen ook dit keer weer gratis binnen.

www.frascatisymphonic.com

FRASCATI SYMPHONIC‘De pastorale’ - Von Weber, Brahms & Mozart

pop / jazz / world

za 5 maa ’1620u15 - schouwburg

klassiek

zo 6 maa ’1615u - schouwburg

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 13

Page 14: Muze winter 2015-2016

14 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

C I N E M A M U Z ERefugiado [Diego Lerman] woensdag 2 december ‘15 om 20u15‘Refugiado’ kaart het hekele thema van partnergeweld aan. Een moeder vlucht samen met haar zoontje, op de hielen gezeten door haar man. Spannende roadmovie, gefilmd vanuit het standpunt van het kind dat uiteindelijk zal moeten kiezen tussen zijn vader en zijn moeder. Argentinië 2014, 93 min.

My Old Lady [Israël Horovitz] dinsdag 8 december ‘15 om 14u - i.s.m. seniorenraad Heusden-ZolderMathias [Kevin Kline], een berooide schrijver uit New York, erft van zijn vader een waardevol appartement in Parijs. Hij reist direct naar Parijs om het te verkopen. Daar ontdekt hij echter dat het bewoond is door een oude dame en een Franse wet schrijft voor dat hij de woonst pas mag verkopen na haar overlijden. VS 2014, 107 min. Met nadien gratis koffie en gebak.

Il Capitale Umano [Paolo Virzi] woensdag 16 december ‘15 om 20u15Een stijlvolle thriller. Op een winteravond wordt een fietser door een jeep van de baan gereden en voor dood achtergelaten. De gebeurtenissen die leidden tot het fatale voorval worden driemaal vanuit een verschillend perspectief onderzocht, alvorens de climax te bereiken. Italië 2013, 111 min.

The Farewell Party [Tal Granit & Sharon Maymon] dinsdag 26 januari ‘16 - 14u - i.s.m. seniorenraad Heusden-Zolder‘The farewell party’ is een zwarte komedie die op een gevoelige én luchtige manier de ethische kwestie euthanasie aansnijdt. Maar nog meer dan over de dood, is het een verhaal over vriendschap en waardig afscheid nemen. De film werd bekroond met de publieksprijs tijdens het 71ste filmfestival van Venetië. Israël 2014, 95 min. Met nadien gratis koffie en gebak.

La Isla Minima [Alberto Rodriguez] woensdag 13 januari ‘16 - 20u151980. In het zuiden van Spanje worden twee tienermeisjes brutaal vermoord. Juan en Pedro - rechercheurs moordzaken - moeten hun geschillen naast zich neerleggen om een moordenaar te vinden die al jarenlang de gemeenschap terroriseert. ‘La isla mínima’ won maar liefst 10 Goya’s [de Spaanse tegenhanger van de Oscars]. Spanje 2014, 105 min.

Page 15: Muze winter 2015-2016

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 15

C I N E M A M U Z EFar from the madding crowd [Thomas Vinterberg] woensdag 27 januari ‘16 - 20u15‘Far from the Madding Crowd’ gaat over de onafhankelijke, mooie en eigenzinnige Bathsheba [Carey Mulligan]. Ze heeft drie totaal verschillende mannen in haar leven waaronder onze Belgische trots Matthias Schoenaerts, die schapenhouder Gabriel met verve vertolkt. GB 2015, 118 min.

Youth [La Giovinezza] [Paolo Sorrentino]

Woensdag 10 februari 2016 om 20u15Twee oude vrienden Fred en Mick, die zich in een luxe resort hebben teruggetrokken voor een rustgevende vakantie, blikken terug op hun veelbewogen leven als respectievelijk componist/dirigent en regisseur. Italië 2015, 118 min.

Dheepan [Jacques Audiard]

dinsdag 23 februari ‘16 - 14u - i.s.m. seniorenraad Heusden-ZolderOm de burgeroorlog in Sri Lanka te ontvluchten, poseren een ex-Tamil Tijger, een vrouw en een meisje als een familie, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden in Frankrijk. Ze kennen elkaar nauwelijks, maar proberen samen een leven op te bouwen. Dit bootvluchtelingendrama won in 2015 de Gouden Palm in Cannes. Frankrijk 2015, 100 min. Met nadien gratis koffie en gebak.

Le tout nouveau testament [Jaco Van Dormael]

woensdag 24 februari ‘16 - 20u15God bestaat. Hij woont in Brussel en is onhebbelijk tegen zijn vrouw en dochter. Over zijn zoon werd al veel geschreven, maar over zijn dochter is maar bitter weinig geweten. Zijn dochter heet Ea. Om zich te wreken, stuurt ze via SMS ieders sterfdatum uit... Absurde komedie. Frankrijk 2015, 113 min.

De Kleine Prins [Mark Osborne]

woensdag 10 februari ‘16 - 15uWanneer een ambitieuze moeder en haar dochter in een nieuw huis gaan wonen, maakt het meisje kennis met haar prettig gestoorde buurman, een bejaarde piloot die beweert dat hij vroeger bevriend was met een kleine prins die uit de ruimte kwam… Frankrijk 2015, 106 min.

TICKETS: 4 EURO VVK * 5 EURO KASSA [GEEN KORTINGEN!] Tickets op voorhand te koop aan het onthaal tijdens de kantooruren of online: www.muze.be, maar niet telefonisch te reserveren! Vergeet ook uw filmpas niet [2 jaar geldig!] of vraag hem aan de kassa want de 8e film is gratis.

Page 16: Muze winter 2015-2016

16 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

CURSUSSEN & WORKSHOPS VOORJAAR 2016Cursussen i.s.m Vormingplus Limburg

Voor cursussen i.s.m. Vormingplus Limburg schrijft u rechtstreeks in bij Vormingplus Limburg. Dit kan telefonisch 011/56.01.00 of via www.vormingpluslimburg.be. Hier gelden de inschrijvingsvoorwaarden van Vormingplus Limburg.

Ecologisch moestuinierenDeze cursus vormt een theoretische basis om ecologisch te tuinieren. Roundup vervangen door biologische bestrijdingsmiddelen zal niet volstaan. Preventie is het codewoord. In vier lessen krijg je inzicht in de noden van de plant, de relatie met de bodem en het microklimaat in je tuin. De juiste aanpak van in het begin, geeft je sterke en gezonde groenten. Marc Smeyers begeleidt deze reeks op woe 13/01, 20/01, 27/01 en 03/02, telkens van 19u30 tot 22u. Deelnemen kan voor 20 euro.

Smoothies met een extra gezondheidsboostSpinazie, avocado, komkommer, gojibessen, chiazaden, hennepzaad… Het zijn maar enkele ingrediënten van de smoothies in deze workshop. Superfoods worden onder de loep genomen en verwerkt in twee smoothies die lekker smaken én je lichaam ook een extra boost geven. Meer tips tijdens de workshop op ma 14/03 van 19u30 tot 21u30 o.l.v. Barbara Creemers. Deelnemen kan voor 11 euro [minimumtarief] of 15 euro [standaardtarief].

Rondom levensvragenAl eeuwen denken mensen na over de grote vragen van het leven. Ook nu, maar wanneer neem je de tijd om stil te staan bij levensvragen? Wat maakt dat er iets ergs moet gebeuren vooraleer we over de waarde van het leven gaan praten? Hoe komt het dat we zo weinig spreken over de dingen die er echt toe doen? Tijdens deze sessies maken we tijd voor meer verdieping en inzicht en behandelen we thema’s als vriendschap, waarheid, liefde, geluk, leven/dood, identiteit/eenzaamheid … Kathleen Thijs begeleidt deze reeks op di 23/02, 01/03, 08/03, 15/03, 22/03 en 29/03, telkens van 19u30 tot 22u. Deelnemen kan voor 48 euro.

Zelf je zitmeubel herstellenEen oude stoel of klein zitmeubel wordt hersteld in deze workshop. Het stof, het oude schuim en eventueel de sangels worden verwijderd en vervangen door nieuw materiaal. Zo heb je niet alleen een nieuwe stoel maar ken je ook de basisprincipes om verder zelf aan de slag te gaan. Mario Knippenberg begeleidt deze instapcursus op za 27/02 van 10 tot 17u. Deelnemen kan voor 10 euro [minimumtarief] of 18 euro [standaardtarief]. Meebrengen: een op te frissen stoel [geen grotere meubels, de tijd is te beperkt hiervoor], een platte schroevendraaier, een kruiskopschroevendraaier, een scherpe schaar, een stanleymes, een klein hamertje en eventueel een nietapparaat.

Kennismaking met nieuwe mediaIwatch, Dropbox, Facebook, Netflix, Android,… De technologie staat echt niet stil. Vandaag wordt iets nieuws voorgesteld, terwijl het morgen al verouderd is. In deze reeks neem je een duik in de digitale wereld en ontdek je heel wat nieuwe toepassingen. Zowel apparaten [hardware] als toepassingen [software] komen aan bod. Luc Stuvers begeleidt deze cursus op woe 3/02 en 10/02, telkens van 19u30 tot 22u. Deelnemen kan voor 10 euro.

Page 17: Muze winter 2015-2016

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 17

WORKSHOPS VOOR KINDEREN

In Heusden-Zolder bundelen een aantal gemeentelijke diensten de krachten onder de noemer ‘KIDS’. Dienst Jeugd, Sport, CC MUZE en de bibliotheek werken samen om alle kinderen tussen 3 en 14 jaar een zo gevarieerd mogelijk vrijetijdsaanbod te bieden. Naast de workshops in CC MUZE staan er nog heel wat op het programma. I.s.m. buitenschoolse opvang ’t Klim-Op-Ke wordt er in de mate van het mogelijke vervoer voorzien zodat iedereen een activiteit kan meepikken. In de KIDS-kalender - die begin januari verschijnt - zijn alle aangeboden activiteiten terug te vinden. Inschrijven voor dit gebundeld aanbod - ook voor de workshops in CC MUZE - kan bij de afdeling Vrije Tijd, 011/80.80.85 of heusden-zolder.ticketgang.eu en dit vanaf 8 januari voor de krokusvakantie & vanaf 26 februari voor de paasvakantie. Voor tips & weetjes kan je terecht bij [email protected].

KONINKLIJK ATELIER, Voor iedereen van 5 t.e.m. 8 jaarIn dit atelier maken we een sierlijke kroon en een magische toverstaf. Met foam klei, verf, glitters, linten en stofjes bewerken we deze ‘koninklijke attributen’ met stoere kleuren, grappige taferelen of glinsterende sterren. En zo zijn we helemaal uitgedost om de prinsen en prinsessen te ontmoeten die tijdens de krokusvakantie in MUZE op bezoek komen in de fijne animatiefilm ‘De Kleine Prins’ of de mooie familievoorstelling ‘De Koningin is verdwenen’ van Kopergietery! Jolien Goorts begeleidt het atelier. Deelnemen kan op dinsdag 9/02 van 9u30 tot 11u30 voor 8 euro. Tickets en meer info over de film of de voorstelling op www.muze.be of op pag. 10 & 15 van dit tijdschrift.

RAP, RAPPER, RAPST, Voor iedereen van 9 t.e.m. 12 jaarDe kinderen gaan eerst op zoek naar wat hen boos, blij, verdrietig of bang maakt en schrijven hierover een cool gedicht. Daarna gaan ze onder begeleiding van een echte hiphopper, de confrontatie aan met elkaar in een rapbattle. Evi Van Eynde begeleidt deze toffe workshop op donderdag 11/02 van 9u30 tot 12u30. Deelnemen kan voor 9 euro.

STREETDANCE, Voor iedereen van 9 t.e.m. 12 jaarStreetdance is de dansstijl van nu, met veel invloeden van breakdance, hiphop en R&B. Je ziet dit in videoclips, in de mode, bij dj’s, rappers… In deze workshop leren we elementen van electric-boogie en popping, maar ook bewegingen van onder meer tapdans en ballet. Met als resultaat flitsende en snelle bewegingen die veel indruk zullen maken! Deelnemen kan op do 7/04 van 9u30 tot 11u30 voor 9 euro. I.s.m. Villa Basta

DE MAGIE VAN DUIZEND-EN-ÉÉN-NACHT, Voor iedereen van 6 t.e.m. 8 jaarIn dit atelier vol fantasie en rollenspelletjes duiken we in de magische wereld van duizend-en-één-nacht. We worden rijke sultans, echte helden of wondermooie prinsessen en wonen in prachtige paleizen. We kunnen ook niet voorbij de vele buikdanseressen en slangenbezweerders. En wie weet, kunnen we dankzij de wonderlamp wel toveren! Lotte Willems begeleidt dit atelier op dinsdag 5/04 van 9u30 tot 11u30. Deelnemen kan voor 8 euro.

WORKSHOPS IN DE KROKUSVAKANTIE

WORKSHOPS IN DE PAASVAKANTIE

Page 18: Muze winter 2015-2016

18 MUZE december - januari - februari 2015 - 2016

bij de buren: abattoir fermé in cc casino houthalenCC MUZE is zot van het gezelschap Abattoir Fermé en daarom helpen we graag met de promotie van de fantastische voorstelling ‘Grey Gardens’ in CC Casino Houthalen op 19 februari 2016 om 20u15.

1975. Twee documentaire filmmakers stoten op een door de natuur overwoekerd huis in de anders zo chique buurt van East Hampton, New York. De vervallen villa wordt bewoond door een moeder en haar dochter: Big Edie & Little Edie. De twee dames geraakten ondanks hun adellijke familiebanden door de jaren heen steeds meer geïsoleerd en vereenzaamd. Hun enige gezelschap bestaat uit vlooien, zwerfkatten en een paar wasberen. De twee ontwerpen hun eigen kleren, mijmeren over onbeantwoorde liefdes en treiteren mekaar over vroeger en nu. Tot op het punt waar het lachen pijn doet. Met Gene Bervoets & Chiel van Berkel als moeder en dochter creëerde Abattoir Fermé een tragikomische, zeer gesmaakte productie over verpauperde adel, schone schijn en vergankelijkheid. Om 19.15 uur een gratis inleiding door Nick Kaldunski van Abattoir Fermé.

De pers over ‘Grey Gardens’:“Eén keer op dertig kan theater magie blijken. ‘Grey Gardens’ is zo’n magische uitzondering. Het theater mag juichen.” [De Standaard, ****]“Een pareltje.” [Knack, ****]“Een roekeloze brok spelersenergie die je niet snel zal vergeten.” [Cutting Edge, ****]“In deze kleine, ingedikte wereld borrelt en bruist het onder de oppervlakte. Met soms een enkele blik, een gebaar of een ogenblik stilte suggereren de acteurs een broeikas aan spanningen.” [Theaterkrant, ****]

Verras je medemens met een gezellig avondje in CC MUZE. Onze stijlvol verpakte cultuurbon [bedrag naar keuze] is op smaak gebracht met 100% Fair Trade Chocolade. Geniet ook van het ‘La Muze’ bier in ons café. Je kan het bier [in geschenkverpakking] verkrijgen aan ons onthaal aan 15 euro. WANT MUZE IS ‘PUUR CULTUUR’ EN DAT PROEF JE!

MUZE CADEAUTIP

Bezoek of huur ZLDR Luchtfabriek op de voormalige mijnsiteHeusden-Zolder is een magistrale ruimte rijker. Het voormalige ophaalmachine-gebouw en de persluchtcentrale zijn omgetoverd tot een boeiende ruimte waar je het mijnverleden in al haar glorie terug kan beleven. Binnen enkele jaren zal het cultuurcentrum verhuizen naar deze prachtige site. In ZLDR Luchtfabriek heeft lichtkunstenaar Jaap Van den Elzen enkele prachtige installaties gemaakt die je een gevoel geven van de ondergrond. Dagelijks kan je deze ruimte gratis bezoeken van 10u tot 17u. De vrijwilligers van vzw Het Vervolg zullen je hartelijk verwelkomen. Je kan de ruimte ook bezoeken onder begeleiding van een deskundige gids. Dit kan je navragen via [email protected].

Ondertussen kan de ruimte ook gehuurd worden voor beurzen, congressen, lezingen, tentoonstellingen en kleine feesten. Mocht je hiervoor interesse hebben dan kan je contact opnemen met het cultuurcentrum [Heidi Loos of Liliane Hoydonckx] op het nummer 011/80.80.98.

Zondag 24 april 2016 wordt een hoogdag. Het is dan Vlaamse Erfgoeddag en daarom zullen alle gebouwen die dag te bezoeken zijn met gratis rondleidingen. We werken aan een leuk programma voor de ganse familie. Meer info zal je lezen in de lente-editie van ons tijdschrift MUZE.

© S

tef Le

rnou

Kris

Vand

even

ne

Page 19: Muze winter 2015-2016

december - januari - februari 2015 - 2016 MUZE 19

WEGWIJZER

TICKETS EN ABONNEMENTEN:Tickets en abonnementen kan u als volgt bekomen:• aan de kassa tijdens de openingsuren• telefonisch: 011/80.80.98 • via de website: www.muze.be • via e-mail: [email protected]

BETALING Na reservatie komt u de tickets binnen de 10 dagen afhalen ofwel sturen wij u een overschrijvingsformulier toe en krijgt u na betaling uw tickets in de bus [3 euro administratiekosten]. Wij behouden het recht te laat afgehaalde of te laat betaalde tickets terug in de verkoop te brengen. Verkochte tickets worden niet teruggenomen!

DAGKASSA De kassa is open +/- 30 minuten vóór aanvang van de voorstelling. Aan deze dagkassa betaalt u de volledige prijs.

VOORVERKOOP De voorverkoopprijs is geldig voor op voorhand betaalde én afgehaalde tickets.

KORTINGEN -25/+60 Personen jonger dan 25 en ouder dan 60 krijgen bij de meeste voorstellingen ook aan de dagkassa de voorverkoopprijs. Dit kan enkel op vertoon van de identiteitskaart. Groepen vanaf 10 personen krijgen de groepsprijs, indien van toepassing.

ABONNEMENT Vanaf 5 voorstellingen hebt u voor het seizoen 2015-2016 een zeer voordelig abonnement!

KINDERPAS Indien de kinderen 5 familievoorstellingen of kinderfilms bijwonen, krijgen zij de 6e keer een gratis toegangskaart mits inlevering van een volledig afgestempelde kinderpas. Deze kinderpas [tot 12 jaar] kan aan de kassa gevraagd worden.

:activiteiten geschikt voor kinderen tot 12 jaar.

FILMPAS Indien je 7 filmvoorstellingen bijwoont, dan krijg je de 8e keer een gratis filmticket mits inlevering van een volledig afgestempelde filmpas. Deze filmpas kan je aan de kassa vragen.

VOORSTELLINGEN IN SCHOOL- OF KLASVERBAND Komt u met minstens 20 leerlingen van uw klas of school naar één van de avondvoorstellingen dan betaalt u slechts 7 euro per ticket. Per 20 leerlingen is er één gratis toegangskaart voor de begeleidende leerkracht. Voorstellingen aangeduid met * in het overzicht op pag. 20 komen niet in aanmerking voor deze korting. Gelieve aanvragen te richten aan Lies Cuyx [[email protected]]

ADREScultuurcentrum MUZEDekenstraat 40 • 3550 Heusden-ZolderTel. 011/[email protected] • www.muze.be

https://www.facebook.com/cultuurcentrumMUZE

http://twitter.com/CC_MUZE

OPENINGSUREN 2015• maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag van 9u tot 12u en van 13u tot 16u30• woensdag van 10u tot 12u en van 13u tot 16u30• zaterdag van 10u tot 12u• MUZE is gesloten van donderdagmiddag 24 december t.e.m. vrijdag 1 januari 2016

OPENBAAR VERVOERStation Zolder is op 10’ wandelen. De dienstregeling kan u verkrijgen op www.b-rail.be. Voor bussen kan u best de dienstregeling opvragen bij De Lijn op het nummer 070/22.02.00 of surf even naar www.delijn.be.

ALGEMENE INFO

SAMENSTELLING PROGRAMMA & REDACTIE: TOM MICHIELSEN, LIES CUYX, LUTGARDE RIEBUS, AN MAEX & GERT DEHASQUE • VORMGEVING: KRIS VANDEVENNE CC MUZE WORDT ONDERSTEUND DOOR GEMEENTE HEUSDEN-ZOLDER EN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP - AFDELING VOLKSONTWIKKELING EN LOKAAL CULTUURBELEID • HET DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT MUZE IS EEN UITGAVE VAN GEMEENTEBESTUUR HEUSDEN-ZOLDERHELDENPLEIN 1 • 3550 HEUSDEN-ZOLDER • TEL: 011/80.80.98 • [email protected] • WWW.MUZE.BE • V.U. MARIO BORREMANS • NR. 97

Tickets & abonnement Cultuurseizoen 2015-2016Uit de onderstaande lijst kan u zelf een abonnement samenstellen. U moet minstens vijf verschillende voorstellingen kiezen om van de vermelde abonnementsprijs [abo] te

kunnen genieten. Per voorstelling kan u uiteraard ook meerdere tickets aan de abonnementsprijs bestellen.

DATUM UUR VOORSTELLING LocatieBZ=balzaal

SB=schouwburg

Kassa VVK-25/+60

AboGroep+10

vr 04.12.15 20u15 LIEN VAN DE KELDER, JAN DE SMET, PIETER-JAN DE SMET,... - 'Gedeelde Smart' SB 22 19 16

do 10.12.15 20u15 LIES PAUWELS / SONTAG - ‘White Lies’ SB/ vrije zit 16 13 10

za 12.12.15 20u15 THE FLYING PICKETS - ‘Strike again’ SB 23 20 17

za 19.12.15 20u15 BAS BIRKER, YGOR, JERON DE WULF, SEPPE TOREMANS - ‘The line up V’ SB 18 15 12

zo 20.12.15 17u00 ZAPPAFEST: SINISTER SISTER + MJO + NAPOLEON MURPHY BROCK SB + MC + BZ/vrije zit 18 15 12

za 02.01.16 22u00 ALONG COMES MARY + afterparty MUZECAFÉ 12 10 8

vr 08.01.16 20u15 SPUTNIK 3 - ‘In concert’ - CD-voorstelling ‘Orbits’ SB 12 10 8

zo 17.01.16 15u00 FAKKELTHEATER/LEAH THYS & JO DE MEYERE - ‘Een oscar voor Emily’ SB 20 17 14

Page 20: Muze winter 2015-2016

Tickets & abonnement Cultuurseizoen 2015-2016Uit de onderstaande lijst kan u zelf een abonnement samenstellen. U moet minstens vijf verschillende voorstellingen kiezen om van de vermelde abonnementsprijs [abo] te

kunnen genieten. Per voorstelling kan u uiteraard ook meerdere tickets aan de abonnementsprijs bestellen.

DATUM UUR VOORSTELLING LocatieBZ=balzaal

SB=schouwburg

Kassa VVK-25/+60

AboGroep+10

vr 22.01.16 20u15 KOMMIL FOO - 'Schoft' * LAATSTE TICKETS! SB 26 23 20

za 23.01.16 20u15 KOMMIL FOO - ‘Schoft’ * LAATSTE TICKETS! SB 26 23 20

zo 24.01.16 20u00 FESTIVAL DJANGOFOLLIES - ‘Les Blauw’ MUZECAFÉ 12 10 8

vr 29.01.16 19u30 HET GEVOLG/HETPALEIS met Vic De Wachter - ‘Kleine Koning December’ [vanaf 8 jaar] SB/VRIJE ZIT 8 7 6

za 30.01.16 20u15 MAURO PAWLOWSKI & CO met o.m. Transkamer SB + CAFÉ/VRIJE zit 18 15 12

zo 31.01.16 15u00 CASCO PHIL - ‘Winterse wereldreis' Gratis voor kinderen van 6 tot 12 jaar! SB 23 20 17

vr 12.02.16 20u15 DAAN - ‘The Mess [#1]' * LAATSTE TICKETS! SB 27 27 27

za 13.02.16 20u15 EVELIEN BOSMANS & CO - ‘You may now kiss the bride’ BZ 19 16 13

zo 14.02.16 15u00 EVELIEN BOSMANS & CO - ‘You may now kiss the bride’ BZ 19 16 13

zo 14.02.16 15u00 KOPERGIETERY - 'De koningin is verdwenen' [vanaf 5 jaar] SB/VRIJE ZIT 8 7 6

vr 19.02.16 20u15 MARTHA!TENTATIEF - 'De snoek van Sjestov' SB 16 13 10

zo 21.02.16 15u00 WIM CLAEYS - 'Ijzer' + BOTSWING SB + MUZECAFÉ 16 13 10

do 25.02.16 20u15 THEATER MALPERTUIS - 'Onze Koen' LAATSTE TICKETS! SB 20 17 14

wo 02.03.16 20u15 GAINSBOURG SB/VRIJE ZIT 16 13 10

vr 04.03.16 20u15 LEE SHORE - Crosby, Stills, Nash & Young Tribute & Blues Lee SB + MUZECAFÉ 16 13 10

za 05.03.16 20u15 KARSU DÖNMEZ & BAND - ‘In concert’ SB 18 15 12

zo 06.03.16 15u00 FRASCATI SYMPHONIC - ‘De Pastorale’ Gratis voor kinderen van 6 tot 12 jaar! SB 16 13 10

do 10.03.16 20u15 KYOKO SCHOLIERS & LOUIS VAN DER WAAL - 'Bastaard’ SB 16 13 10

za 12.03.16 20u15 ALI B - 'Je suis Ali’ SB 20 17 14

zo 13.03.16 15u00 JOHAN VERMINNEN - 'Bericht uit Oostende' SB 20 17 14

vr 18.03.16 20u15 AXEL DAESELEIRE & HANS VAN CAUWENBERGHE - ‘237 redenen voor seks’ SB 18 15 12

za 19.03.16 20u15 ERIKSSON DELCROIX - ‘Songs collected From A Songbook Found in An Abandoned Truckstop Pool Hall‘ SB 20 17 14

zo 20.03.16 15u00 ZONZO COMPAGNIE - ‘Slumberland’ [vanaf 6 jaar] SB/VRIJE ZIT 8 7 6

vr 25.03.16 20u15 MERDAN TAPLAK - ‘Dubbelbloed’ + afterparty SB + MUZECAFÉ 18 15 12

za 26.03.16 20u15 KAMAGURKA - ‘Vliegangst op de pechstrook’ SB 18 15 12

za 02.04.16 20u15 WARRE BORGMANS, JOKKE SCHREURS & BIG DAVE RENIERS - ‘Blèten’ [première] SB 18 15 12

vr 15.04.16 20u15 ELÉONOR - ‘Erros’ SB 18 15 12

vr 15.04.16 22u00 SANDER DE WINNE FT. IKI - ‘Traekvugle’ COMBITICKET MET ELÉONOR BZ - - -

za 16.04.16 20u15 NTGENT & WIM OPBROUCK - ‘We shall overcome. Friede, Vrede, Paix, Peace, Pax’ SB 23 20 17

zo 17.04.16 20u00 FABRIZIO POGGI & BAND MUZECAFÉ 12 10 8

do 21.04.16 20u15 LAZARUS - ‘Karamazow’ SB 20 17 14

za 23.04.16 20u15 DE FRIVOLE FRAMBOOS - ‘Delicatissimo’ * SB 26 23 20

vr 29.04.16 20u15 TOM VAN STIPHOUT & BAND - ‘In concert’ SB 18 15 12

ma 02.05.16 20u15 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

di 03.05.16 20u15 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

wo 04.05.16 20u15 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

do 05.05.16 20u15 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

vr 06.05.16 20u15 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Water & Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

za 07.05.16 20u15 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Water & Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

zo 08.05.16 15u00 HET NIEUWSTEDELIJK - ‘Water & Vuur’ ZLDR LUCHTFABRIEK 18 15 12

za 07.05.16 20u15 LA GUARDIA FLAMENCA - ‘Club Flamingo’ BZ 18 15 12

zo 08.05.16 15u00 IL FONDAMENTO - ‘Gevoelige snaren van Bach vader & zoon’ KERK ZOLDER 18 15 12

za 14.05.16 20u15 DOUGLAS FIRS SB 16 13 10

za 21.05.16 20u15 STEF BOS - ‘Een sprong in de tijd’ SB 23 20 17

za 28.05.16 20u15 CLARA CLEYMANS, JAAK VAN ASSCHE, INGE PAULUSSEN,... - ‘Ooit gewist’ SB 23 20 17

za 04.06.16 20u15 MICHAEL VAN PEEL - ‘Van Peel tot Evenaar’ [try out] SB 16 13 10

vr 10.06.16 20u15 STAN VAN SAMANG - ‘Simply live’ SB 25 25 25

za 11.06.16 20u15 RONNY MOSUSE, JAN DE SMET, FAY LOVSKY & TOM THEUNS - ‘Living Roots’ SB 22 19 16

UITVERKOCHTE VOORSTELLINGEN: MILOW [ZA 05.12.15 20u15] - KAPITEIN WINOKIO [ZO 13.12.15 15u] - RADIO GUGA [ZA 9.01.16 20u15] - LAÏS [VR 15.01.16 20u15]GUIDO BELCANTO [ZA 27.02.16 20u15] - BART HERMAN [ZA 09.04.16 20u15] - THEATER FROE FROE [ZO 10.04.16]