Mixed 3 2010

28
MIXED Magazine korfbalvereniging Regio’72 Regio’72 vs WIT BLAUW Jasper Keizer Even bellen met Michel Gerritsen door Bram Nitert Kansen grijpen Ype Oosterhoff TRUUKJE! Door Kasper en Jelle nummer 3 | september 2010

description

Magazine van Korfbalvereniging Regio'72 Vaassen

Transcript of Mixed 3 2010

Page 1: Mixed 3 2010

MIXEDMagazine korfbalvereniging Regio’72

Regio’72 vs WIT BLAUWJasper Keizer

Even bellen met Michel Gerritsendoor Bram Nitert

Kansen grijpenYpe Oosterhoff

TRUUKJE!Door Kasper en Jelle

nummer 3 | september 2010

Page 2: Mixed 3 2010

Bouw voor de toekomst vertrouw op Van Norel vertrouw op Van Norel

Brinkgreverweg 32 Postbus 3 8160 AA Epe T (0578) 615 311 F (0578) 616 893www.vannorel.nl [email protected] ISO9001 en VCA** gecertifi ceerd

Van Norel is uw professionele partner voor utiliteitsbouw, woningbouw, projectontwikkeling, turn-key projecten, renovatie, bouwservice en onderhoud. Vertrouw en bouw daarom op Van Norel.

Sanitair • Verwarming • Dakbedekking Installatietechniek • Schoorsteenvegen Onderhoud gasapparatuur

www.geldersservicebedrijf.nl

Tel. 0578 57 26 15 Fax 0578 57 10 38Oude Apeldoornseweg 778171 LV Vaassen

Page 3: Mixed 3 2010

Beste Mensen,

En weer is het gelukt. Topkorfballers, “nieuws” van vroeger, opinie, mode, medisch, patat, bier, wijn, interviews en een poster voor boven je bed.

Van de eerste tot de laatste letter onderhoudend om te lezen en aantrekkelijk om naar te kijken. De derde editie van Mixed!

Ook de cover is opvallend. Deze heeft, naast je gebruikelijke adresgegevens, nu een echt persoonlijk tintje, of was je dat nog niet opgevallen? In de toekomstige edities willen we dit vaker toepassen, wellicht krijgt eenieder de volgende keer z’n eigen teamfoto op de middenpagina!

Heb je een leuk idee voor de Mixed mail dan naar: [email protected]

Wij horen of lezen graag van jullie!

Heel veel leesplezier en tot de volgende Mixed,Jan Tijs Heideveld

COLOFONJaargang 1, nummer 3

Mixed is een kwartaal uitgave van korfbalvereniging Regio‘72 uit

Vaassen.

Redactie-adres: Afbramerij 20, 8171 ZD Vaassen,

Telefoon 0578 56 04 28, E-mail: [email protected]

Redactie: Bram Nitert, Charissa Koetsier, Hidde Scholten, Ilse

Heideveld, Jan Tijs Heideveld, Kirsten Meier, Wouter van der Haar

Distributie: Gea Oelemans en Ans Prins

Advertentieverkoop: Martinus van der Haar, Apeldoornseweg 142

8172 EP Vaassen, Telefoon: 0578-572034,

E-mail: [email protected]

Druk

Ovimex b.v., Herfordstraat 3, 7418 EX Deventer, www.ovimex.nl

Oplage: 180

© 2010 Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden

overgenomen zonder bronvermelding.

Internet: Mixed is ook te downloaden als PDF document via de

website van Regio ‘72: www.regio72.nl

Suggesties, vragen? Stuur een e-mail aan [email protected]

Gespot op het web1,2,3....Truukje

Mode & TrendsScheren of niet

Medisch &Psychologisch Medische terminologie

Vrijwilliger in beeldGert Leskens

Moppenkorf

Postvak IN

Regio’72 vs Wit BlauwJasper Keizer

Patatje metTim Kamphuis

Vrogger en NoeArjan en Marike

Top korfbalEK in eigen land

Sponsored by:Restaurant Kapadokya

6

7 9

16 17

19 20

21 23

24 25

MIXED JRBier en Wijn

13Even bellen met.....Michel Gerritsen

11

Langs de zijlijnKansen grijpen

27

Een nieuw seizoenAlbert Oortgiesen

5

3

Page 4: Mixed 3 2010

www.rabobank.nl/mobiel

Stap voor meer informatie binnen bij de Rabobank

Neem de bank altijd met je mee.

vaassenDorpstraat 37c

t 0578 574420

Page 5: Mixed 3 2010

Na hopelijk een goede vakantie is het seizoen alweer begonnen. Laten we er met zijn allen een goed en sportief seizoen van maken!

OrganisatieBinnen de club staat de organisatie goed op poten. Waarbij de TC overigens nog wel wat versterking (maar ook hulp) kan gebruiken nu enkele mensen na een lange staat van dienst zijn gestopt. Financieel lijkt het er op dat het afgelopen seizoen positief wordt afgesloten en tevens hebben we een principe akkoord met een nieuwe hoofdsponsor wat een goede basis legt onder de begroting voor de komende jaren. Meer daarover wordt in de komende maanden bekend. Ook moeten we niet vergeten dat de financiële reserves op een adequaat niveau zijn. Hier zijn we blij mee, dit kan alleen dankzij de inzet van velen!

Rondom de selectie is de organisatie versterkt. Zowel het eerste als het tweede hebben nu een vaste trainer. Het eerste staat onder leiding van Jasper Keizer (hiervoor trainer van eersteklasser Wit Blauw Kampen) en het tweede onder leiding van Jan Tijs Heideveld. Beiden goede trainers van wie we veel mogen verwachten! Daarnaast ben ik erg enthousiast over het feit we voor beide selectieteams een teambegeleider hebben, namelijk Ype Oosterhoff voor S1 en Marscha Steenbergen voor S2. Hun taken liggen op het vlak van de organisatie rond het team ter ondersteuning van de trainer, de communicatieve taken binnen en buiten het team en het bijdragen aan de teambuilding. De teambegeleider rapporteert naar de voorzitter van de TC.

ActiviteitenIn de periode voor de vakantie is nog veel gebeurd binnen Regio’72. Denk bijvoorbeeld aan 30 april, de Zeskamp, het familietoernooi en de slotbarbecue. Maar ook aan het zomerkamp, het weer opknappen van het sportpark en de vrijwilligersavond. Op die vrijwilligersavond is Gert Leskens gekozen tot vrijwilliger van het jaar waarvoor hij bij de slotbarbecue een oorkonde heeft ontvangen. Uit de lijst van geweldige kandidaten voor die titel blijkt maar weer hoeveel goede vrijwilligers onze vereniging telt! De kampioenen van afgelopen seizoen hebben we op een bescheiden wijze geëerd en afgezien van een rondrit door het dorp. We hebben als bestuur ook de indruk dat de viering van het kampioenschap voor de jeugd t/m de C erg

belangrijk is, maar voor de oudere leden niet zo erg hoeft. In de ouderavonden die de TC in september organiseert willen we met de ouders bespreken in welke vorm de kampioensviering plaats kan gaan vinden.

Monuta Youth CupIn juni hebben het district Oost, het bondsbestuur en de drie organiserende verenigingen Steeds Hooger, Atalante en Regio’72 om de tafel gezeten over de toekomst van de Monuta Youth Cup. De wens van de bond is nadrukkelijk dat het toernooi wordt opgeschaald (Twee sporthallen en een toernooi van drie dagen) naar een niveau waarvoor Apeldoorn de faciliteiten niet heeft. Afgesproken is dat wij nog eenmaal

het toernooi gaan organiseren in 2011. Vanaf 2012 wordt het toernooi overgenomen door de bond en zal het toernooi naar Rotterdam verhuizen. Enerzijds jammer, maar anderzijds wel de beste manier om de toekomst van het toernooi zeker te stellen en op het bestaande succes voort te borduren.

Algemene LedenvergaderingDe Algemene Ledenvergadering vindt plaats op 29 oktober. We zullen die avond veel tijd inruimen voor een discussie over het toekomstige sportieve beleid. Dit vooral rondom de vraag wat het betekent om prestatiegericht te werken. Een speciale commissie heeft zich hierover gebogen in de afgelopen maanden, deze zal het thema voorbereiden. Natuurlijk komt ook de bestuurssamenstelling aan de orde. Marike van Triest wordt voorgesteld als penningmeester. Ook lopen er gesprekken over de functie van bestuurslid PR/communicatie.

LedenwervingIn het bestuur hebben we gesproken over hoe de ledenwerving aan te pakken. Besloten is om ons te focussen op de scholen en dat vooral door middel van het opstarten van een project om korfbalpalen te plaatsen op de schoolpleinen. Daarnaast is het heel belangrijk te blijven werken aan de uitstraling van Regio’72 met name door een intensievere berichtgeving rondom de activiteiten in de vereniging. Goed is om te zien dat we in de categorie E jeugd weer een duidelijke aanwas hebben waardoor de TC zelfs verwacht in de zaalcompetitie met drie E teams te gaan deelnemen. Welkom nieuwe leden!

Column voorzitter: Albert Oortgiesen

Een nieuw seizoen

Bij de E jeugd is veel aanwas. Wellicht genoeg voor een extra team in de zaal

5

Page 6: Mixed 3 2010

MIXEDPOSTVAK IN

Van: Toos van HuffelenAan: [email protected]: Financiële injectie Regio’72

Het bestuur van Vaasaqua heeft onze vereniging €3.500 toegezegd voor de werkzaamheden tijdens Hemelvaarts-dag. Regio’72 heeft dit jaar weer tientallen vrijwilligers geleverd. Het kostte geen enkele moeite om mensen te vinden voor de horeca, het opbouwen en afbreken van het horecagebeuren, begeleiding bij de kinderactiviteiten en het opruimen van het braderie- en boekenmarktterrein. Een enthousiaste groep hardwerkende mensen die er ook duidelijk plezier in hadden. Heel prettig voor ons, maar ook voor de groep zelf. Bij grote drukte sprongen personen bij terwijl zij geen dienst hadden. De grote mate van flexibi-liteit werkt voor de organisatie heel plezierig. Vrijwilligers heel hartelijk bedankt voor jullie inzet!

De dankjewelavond wordt dit jaar gehouden op zaterdag 30 oktober in de kantine. De vrijwilligers ontvangen een persoonlijke uitnodiging; noteer deze datum vast in je agenda.

Van: Verzameld WerkAan: [email protected]: logo

Hierbij een aantal opzetjes van het nieuwe logo. Graag verneem ik uw reactie.

Van: Bea en Wim ProperAan: [email protected]: Kampioenenparade

Bij deze de foto’s van de kampioenenparade. Best gezellig, om zo met zijn allen een ijsje te eten! We vielen in ieder geval wel op. Veel plezier ermee.

Van: Helma Renz en Ilse HeideveldAan: [email protected]: Grote Clubactie 2010

Zaterdag 11 september jl. is de Grote Clubactie gestart. Anders dan andere jaren krijgen niet alleen de jeugdle-den een boekje mee. Dit jaar verwachten we ook van de oudere jongeren dat ze hun best doen een paar loten te verkopen! Er staan dit jaar niet veel van dergelijk acties op de planning, dus laten we meteen van deze een grote klapper maken! De opbrengst gaat naar een DJ PC (Media Center) om in de kantine vanaf de bar de muziek aan te kunnen sturen.Groet en succes, Helma Renz en Ilse Heideveld

Van: Ilse HeideveldAan: Alle ledenOnderwerp: Wedstrijdboekje

Steeds meer mensen zoeken hun wedstrijd informatie on-line op. Om die reden zul je vanaf nu het papieren boekje ook niet meer vanzelf uitgedeeld krijgen. Het staat op de website bij Downloads, Openbaar. Daarnaast is de actuele aanschrijving natuurlijk altijd te vinden onder Competitie.

Wij begrijpen uiteraard dat deze digitalisering nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is, daarom ligt er in de kantine aan de Zichtstede nog wel een beperkte oplage van de boekjes. Dus als je niet zonder kunt, mag je er hier gerust een van meenemen!

6

Page 7: Mixed 3 2010

www.ikf.orgHet wereldwijde web, is niet meer weg te denken uit ons leven. Korfbal maakt daar

handig gebruik van. Er zijn allerlei sites met informatie. Zo heeft ook de International

Korfball Federation (IKF) een website. IKF is de wereldwijde bond van de korfbal

en probeert korfbal te promoten in zoveel mogelijk landen. Dat is natuurlijk een

goede zaak. Echter hun website is verre van handig. Er staat weinig informatie op

die wij als ‘gewone korfballers’ makkelijk kunnen interpreteren. Ze leggen alleen uit

wie zij zijn, welke toernooien er wereldwijd zijn, en wat korfbal nu is. Wat korfbal is

weten we wel, de toernooien die er overal zijn, zou je graag willen volgen maar ze

geven alleen een kopje met een titel meer is er niet over te vinden….

IKF mag dan wel heel belangrijk zijn maar hun website is niet bepaald nuttig en ge-

bruiksvriendelijk. Ik raad jullie dan ook aan, informatie over het wereldwijde korfbal

op te zoeken via zoekmachines op het internet, met de IKF website komen we niet

veel verder…. Tijd voor een betere site?

Gespot op het web: Hidde Scholten

Gespot op het web

Voor de tweede keer in de Mixed het 1,2,3..TRUUKJE! Het truukje word gemaakt door de redactie en wij laten bijzondere of mooie truukjes van onze clubspelers zien!

In een filmpje dat op de clubsite komt wordt precies uitgelegd hoe JIJ het truukje ook kan leren en hoe hij er helemaal perfect uit ziet.

Deze keer in 1,2,3…Truukje: Jelle en Kasper.Kasper en Jelle laten in dit truukje zien hoe je samen een mooi doelpunt kan maken. Met deze instructie en het filmpje op de website kunnen jullie dit vast ook na veel oefenen. Doe je best!

Stap 1: De eerste persoon neemt een doorloopbal en gooit de bal bewust tegen de voorkant van de korf.

Stap 2: De tweede persoon loopt daar vlak achteraan en vangt de bal.

Stap 3: Daarna is het een kwestie van mooi afronden.

Suc6 met het oefenen van dit truukje!

Ben jij ook benieuwd? Surf dan snel naar de clubsite en bekijk het filmpje!! Of heb je zelf een truukje en wil je hier een keer aan meewerken? Stuur dan een email naar [email protected]!

1,2,3... TruukjeTruukje: Hidde Scholten

1 2 3 goal!

LinksRules & ConditionsCountriesWhat is Korfball?Contact Us

INTERNATIONAL KORFBALL FEDERATION INTERNATIONAL KORFBALL FEDERATIONsearch...

M a i n M e n u

Home

IKF events calendar

57 Korfball Countries

Tournaments

About the IKF

Official News

Document Library

Knowledge Bank

I K F i s r e c o g n i s e db y t h e I O C

I K F i s m e m b e r o f

S y n d i c a t e

International Korfball FederationNew Zealand korfball friends are OK

Tuesday, 07 September 2010 10:54

The earthquake created quite some damage in and around Christchurch, NewZealand. The contact with our korfball friends in New Zealand is restored andthe messages are quite positive. Mr. Rob Smith, told us that everybody is ingood health. He informed us further that the strict building code in NewZealand proved its value again.

Read more...

IKF European Championship2010 officials

Wednesday, 01 September 2010 20:13

During the IKF EuropeanChampionship from 22 till 31 October2010 the following IKF Officials willguide the event:

Read more...

Antwerp invests 1 Million Eurosin korfball pitches

Thursday, 26 August 2010 04:10

The City of Antwerp has recentlyinvested one million Euros toestablish ten brand-new korfballpitches. The outdoor pitches use anew technology of artifical grass withrubber pellets instead of sand.

Read more...

Third edition IKF – Swan FundCalendar 2011 to be released

Wednesday, 28 July 2010 15:26

The IKF is very pleased to announcethat we will soon publish the 2011edition of the successful KorfballCalendar.

This Calendar will again be a jointinitiative of the IKF and the SwanFund. The Calendar will be used forpromotional purposes and to furtherincrease awareness of the sport ofkorfball.

Read more...

South Africa wins first officialAfrican title

Monday, 30 August 2010 21:01

South Africa has won the best-of-three play-off series againstZimbabwe. They beat Zimbabwe inthe third and decisive match to claimthe African title and seize a spot inthe IKF World Championship 2011.Read more...

IKF instructors visit Zimbabweand Zambia

Tuesday, 10 August 2010 19:35

Mr. Theo Van der Linde and Mr.Daniël De Rudder recently visited thecontinent of Africa to conductcoaching and refereeing clinics in theregion.These IKF representatives visitedZimbabwe and Zambia from 14th to28th July and during this time wereinvolved in a comprehensive trainingprogram with the local korfballcommunities of these countries.

Daniël held a coaching course ofthree days duration which wasattended by more than 30 players ofthe Zimbabwean National trainingsquad. A lot of talented players camefrom the two most important regionsof Mutare and Masvingo to participateand were very enthusiastic about thetraining sessions held.

Read more...

The Chinese Korfball PromotionCommittee course

Monday, 26 July 2010 13:38

The Chinese Korfball PromotionCommittee held a course for coachesand referees from July 3rd to 6th2010 in Tianjin, China. Mr. Ben Crum(NED) was invited to lead the coursesfor PE teachers, in which participantscame from 20 Chinese Universitiesand colleges. Furthermore another 28students from Zhengzhou University,

H o t l i n k s

Go to Korfball.TV

Online IKF events

Korfball web shop

Calendar 2011

Korfball on YouTube

Korfball Toolbar

O f f i c i a l B a l lS u p p l i e r

R e f e r e e a n d J u r yC l o t h i n g S p o n s o r

F o r t h e I K Fo f f i c i a l s o n l y

Username

Password

Remember Me

Login

Forgot your password?Forgot your username?

7

Page 8: Mixed 3 2010
Page 9: Mixed 3 2010

Jasper Keizer, de kersverse hoofdcoach van Regio’72 kijkt in deze Mixed met een frisse blik naar de club.

Ik ben Jasper keizer, 31 jaar oud, en getrouwd met Annet. Ik heb haar leren kennen bij mijn vorige club: Wit-Blauw uit Kampen. Samen hebben we een zoon: Luuk (8 maanden). Ik ben sinds dit jaar de nieuwe trainer van Regio 72, waar ik erg veel zin in heb. Hiervoor ben ik zowel als speler en trainer actief geweest bij Wit-Blauw. Best lastig om beide verenigingen te vergelijken, omdat ik hier nog maar een paar weken actief ben. In april heeft Regio’72 contact met mij gezocht. Na zoveel jaar de selectie van Wit-Blauw leek het mij een hele leuke uitdaging, zeker omdat ik hoorde dat er kwaliteit in de ploeg zit en dat het een gezellige vereniging is. Tevens is de afstand Kampen-Vaassen goed te doen. Zelf korfbal ik niet meer

door enkele blessures. Op mijn 22e heb ik zowel mijn linker- als rechterkruisband afgescheurd. Jammer, ik zat in een goed team en we gingen voor de hoofdklasse.

Wat ik wil bereiken met Regio’72 is dat spelers voor elkaar door het vuur willen gaan. We willen er een hecht team van maken en dan zie ik S1 en S2 als één team. Verder moet de wil er zijn om elkaar beter te maken. Wanneer je beter wordt en als team hechter gaat spelen dan kunnen er mooie dingen ontstaan.

Als ik de sfeer vergelijk, dan doen beide verengingen volgens mij veel aan activiteiten. Veel binding is belangrijk binnen een vereniging! Bij Wit-Blauw hadden we bijvoorbeeld een keer in de maand een soosavond voor jeugd. Er kon dan met computers en andere spelletjes worden gespeeld, soms waren er meer dan 35 kinderen. Verder heeft Wit-Blauw sinds dit jaar een echte supportersvereniging, die wanneer het even kan achter het team aan gaat. Super is dat!

De organisatie is goed binnen Regio’72. De voorbereiding

van de selectie is bijvoorbeeld goed ingevuld, daar hoef ik me bijna niet mee te bemoeien. Zo is er hier bij elke training wel iemand van de TC. Dat was vaak niet goed geregeld bij Wit-Blauw. Verder vind ik het goed om te zien dat bij Regio veel selectiespelers een jeugdteam trainen. Er moet een soort binding ontstaan tussen de selectie en de jeugd. Beide verenigingen zijn niet groot en moeten het hebben van vrijwilligers. Wat bij Regio’72 daarom goed is, is de vrijwilligersavond. Dat doen ze bij Wit-Blauw niet. Verder zie je dat het werk heel vaak op dezelfde mensen terecht komt. Bij Wit-Blauw wordt daarom iedereen gewoon ingedeeld om te fluiten of zaalwacht te zitten, kom je niet dan krijg je een boete van 5 euro. Ik vind dat wel een goede regel. Bij Regio’72 heb je scheidsrechters rondlopen die elke zaterdag voor de bond fluiten. Regio moet blij zijn met zulke mensen!

Wit-blauw maakt sinds 2 jaar gebruik van een hardlooptrainer. Zeker in de voorbereiding is zo iemand handig. Daarnaast heeft Wit-Blauw een sportmasseur en voor de selectie is er een fysiotherapeut beschikbaar. Ik hoop dan ook echt dat de vereniging hier naar op zoek gaat, want een fysiotherapeut is van grote waarde. Wij hadden alleen geen teammanagers. Ype en Marscha kunnen erg belangrijk worden en veel dingen gaan oppakken. Door met de hele vereniging keihard en voor elkaar te werken kunnen we mooie vooruitgang boeken!

Regio’72 vs de rest: Jasper Keizer

De organisatie is goed binnen Regio’72

Regio’72 vs Wit-Blauw Kampen

9

Page 10: Mixed 3 2010

Bloemisterij Labberton

ApeldoornKorteweg/Julianalaantelefoon 055 - 5212396www.bloemisterijlabberton.nl

Steeds met verse snijbloemen

Op de Vaassense markt

Page 11: Mixed 3 2010

Even bellen met… Bram Nitert belt met bekende korfballers

Pas toen ik bij Nic. kwamben ik goed geworden.

Michel GerritsenFijn dat je even tijd vrij kon maken voor dit interview. Geen probleem hoor. Jij komt uit Vaassen toch? Dat ken ik wel, mijn tante woont daar, de zus van mijn moeder. Ik heb ook wel eens op jullie veld gespeeld, dat was in de junioren met Oranje. Ik weet nog wel, toen stonden er tribunes om het veld omdat we een interland speelden tegen België.

Je hebt dus van jongs af aan al bij Oranje gespeeld? Nee hoor, ik ben wat dat betreft een laatbloeier. Ik heb niet zoals de meeste Oranjespelers de hele jeugdopleiding doorlopen. In alles ben ik pas laat volwassen geworden, ook in de sport. Ik ben geboren in Heerenveen, echt een provinciaaltje. Was altijd

erg druk, had veel energie, maar ook talent: het zat er altijd al wel in. Pas toen ik bij Nic. kwam onder Taco en Kees kwam dat eruit en hebben ze die energie kunnen kanaliseren, door hen ben ik goed geworden.

Er is de afgelopen tijd op medisch gebied veel met je gebeurd, hoe is het nu met je?Ja, in de afgelopen anderhalf jaar heb ik drie keer een kruisband gescheurd. In 2009 eerst mijn rechter in dat zelfde jaar ook mijn linker kruisband en op 2 juni dit jaar weer mijn linker met een oefenwedstrijd met Oranje. Ik wilde graag fit zijn voor het EK in oktober en ben misschien iets te snel begonnen. Bij Nic. en oranje steunen ze me goed en zijn er voor me, maar ik ben er vrij nuchter onder. Het heeft geen zin om in een hoekje te gaan zitten huilen.

Wat ga je nu dan wel doen?Ik heb afgezegd voor Oranje en heb een jaar uitgetrokken om te revalideren. Of ik dan weer actief ga korfballen, weet ik niet. Kijk, ik ben geen profvoetballer die nog een paar jaar nodig heeft om zijn pensioen veilig te stellen en dus koste wat kost terug moet komen. Misschien ga ik wel door met trainen geven. Ik hou ervan om andere mensen dingen te leren, iets van mijn enthousiasme en kennis over het spelletje over te dragen.

Volg nieuws over Michiel op de website: www.michielgerritsen.nl.

foto: Marco Spelten11

Page 12: Mixed 3 2010

Laan van Fasna 158171 KH VaassenTelefoon: 0578-571974 / 06-51297171E-mail: [email protected]: www.autobedrijffavoriet.nl

Dorpsstraat 59 • VaassenTel. 0578-571370

Kantoorartikelen

Tijdschriften

Kaarten en post service

Boeken

Oude Apeldoornse weg 67Vaassen

telefoon (0578) 571516fax (0578) 576372

Faciliteiten Park: Tennis, golf, speeltuin, zwembad etc.Moderne villa aan het water met: sauna, zonnebank, vloerverwarming etc.Meer info: Familie Koetsier (06 14 30 28 44)www.koetsiervakantie.nl

TE HUUR:Vakantiehuis Parc Emslandermeer (Gr.)

Voor iedere gelegenheidhet juiste bloemwerk!!!

Jan Mulderstraat 3 • Vaassen • Tel.: 0578-575229

Page 13: Mixed 3 2010

Deze keer in de Mixed: alles wat je wilt weten over bier en wijn! Wij drinken het wel, maar hoe wordt het nou eigenlijk gemaakt en welke soorten zijn er allemaal?

Bier zorgt voor sfeer en kan een enorme dorstlesser zijn bij warm weer. Bier is stoer en je kunt er dronken van worden.

Bier is een alcoholische drank die gemaakt is van granen, waaronder gerst en tarwe. Er bestaan verschillende methodes om bier te maken. Bier brouwen bestaat al heel lang. Toch is de basis van het proces nauwelijks veranderd. Van gerst worden de korrels tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd. Dit proces heet eesten. Het resultaat is mout. De mout wordt vervolgens geschroot, dat wil zeggen geplet. Van de mout wordt vervolgens een moutpap gemaakt, het wort, dat de basis van het uiteindelijke bier wordt. Het wort wordt gekookt, meestal ook gehopt, en uiteindelijk vergist. Pas na de tweede vergisting krijgt het bier zijn typische smaak.

Verschillen tijdens het productieproces leiden tot smaakvariatie in bieren. Waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus werd in Mesopotamië bier gedronken. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de geschiedenis. Er zijn bierrecepten uit 3900 voor Christus overgeleverd. Ook speelt bier in diverse mythen en legenden een rol. Voor het gewone volk was bier in de middeleeuwen de gebruikelijke drank. Het was veiliger dan water, omdat het water in de steden

vaak vervuild was, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd. Bovendien was bier voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. De bierconsumptie was in de middeleeuwen dan ook zeer hoog: in de Lage Landen dronk men zo’n 300 liter bier per jaar, maar daar zat wel weinig alcohol in.

Er zijn heel veel verschillende soorten bier. Er zijn bittere bieren, zoete bieren, zure bieren en kruidige bieren. Ook zout kan onderdeel zijn van de smaak van bier. Ook het alcoholpercentage, de kleur, de volheid, de helderheid en de temperatuur waarop een bier het beste gedronken kan worden, verschillen.

Wijn!Wijn kennen we denk ik allemaal wel of je hebt soms zelf een glaasje gehad of je hebt je moeder of vader

wel is een wijntje zien drinken! Wijn is ontstaan uit het sap van druiven. Je hebt rode en witte wijn. Bij wijnen heb je ook nog allemaal verschillende soorten: zoete of droge, en dat op allemaal verschillende sterktes. Ook heb je nog verschil in het percentage alcohol die er in zit. Bij sommige veel en bij sommige weinig. Wijn drink je uit een heel sierlijk wijnglas. Als je 16 bent mag je natuurlijk een lekker wijntje, maar drink er sowieso niet te veel! Je hebt ook nog champagne dat is al weer wat meer Chic en dat drink je vaak met feestjes of bruiloften in wat langere glazen! Drink niet te veel wijn want denk ook nog aan de lijn!

MIXED JRDe juniorentijd volgens Leandra en Paulien

Bier en wijn

13

Page 14: Mixed 3 2010

14

Page 15: Mixed 3 2010

15Regio’72 selectie 2010/2011

Page 16: Mixed 3 2010

Opgeteld hebben ze samen al 63 jaar korfbal en 45 jaar als trainer achter de rug. Marike en Arjan van Triest zijn ware Regionaren.

Marike en Arjan komen allebei uit gezinnen die niets met korfbal hadden. Eerst kwam Marike op haar achtste jaar en drie jaar later Ar-jan op zijn twaalfde bij Regio’72 spelen. Marike heeft vervol-gens haar ouders nog in het recrean-tenteam gekregen maar Arjans ouders kwamen niet zover. “Ze reden twee keer in het jaar en daar bleef het bij, het ergste was dan nog dat ze zelfs geen radio aan hadden. Ik moest toen improviseren met mijn walk-man”, vertelt Arjan. De eerste korfbaljaren van Arjan en Marike waren erg leuk en gezellig. Elke vrijdagavond was er wat te doen en dan zaten we ook ’s zaterdags nog de hele dag bij de club. Dat vonden we echt leuk!

Marike kan ons vertellen dat toen zij in de junioren zat, ze met haar team op vrijdagavond flink hadden lopen door-zakken en dat ze met weinig slaap en een brak hoofd de volgende ochtend het veld op moesten. De tegenstanders hadden toen één dame te weinig dus moest Jeanette (nog brak van die avond er voor) het veld op. Zij moest toen met de tegenstanders spelen.” De eerste de beste bal belandde zo bij mij in mijn handen”, zei Marike. “En ik kon hem met een schot mooi afronden, Haha…”

Ook Arjan kon zich de vrijdag avonden goed herinneren. Tot vier uur ’s nachts doorgaan tot er echt niks meer bij in kon, en dan ‘s zaterdags weer lekker in de hoofdmacht spelen, dan was je blij als je in het middenvak begon! Anne van der Giessen (destijds hoofdtrainer van Regio’72) was erg komisch. “Hij had een echt oude mini, een zwarte met racebandjes”, vertelt Arjan lachend: “daar zaten we dan soms met vijf man in met je knieën bij je hoofd.” De verkering tussen Arjan en Marike is geko-men op een wel vreemde manier. Marike ging voor twee weken naar Midden-Amerika. Arjan

wilde wel op haar kat passen, anders zat die alleen thuis. Marike kwam terug en Arjan is nooit meer weg gegaan. Nu zijn ze 16 jaar getrouwd en hebben ze drie schatten van

kinderen. Waar ze bei-den vooral om bekend staan is dat ze bezige bijen zijn. Arjan heeft eigenlijk alles al gedaan bij de club, behalve be-stuurszaken en het Zo-merkamp organiseren. Hij was ook lid van de Ontspanningscommis-sie, de vroegere React.Ook Marike heeft tal van functies bekleed bij Re-gio’72. Ze is voorzitter geweest van de club en

heeft eigenlijk alles al eens gedaan. “Tijden veranderen”, concludeert Marike. “Toen wij in het be-gin bij Regio’ 72 zaten, was de korfbal een ontmoetingsplek en deden we daar veel spelletjes. Dat is tegenwoordig min-der. Ook was het op de zaterdag vaak schutteren geblazen of schieten op een korf. De wedstrijden waren toen bijza-ken. Nu zien we toch dat er meer naar de wedstrijden wordt gekeken en is de club als speelterrein minder geworden.”

Regio’72 speelde in haar begin jaren 2e klasse afdeling. Dit was niet hoog maar dat werd ook niet verlangd. Tegenwoor-dig willen we steeds maar beter worden. Dat is niet verkeerd, maar dan zal er toch wat moeten veranderen in de club. We zullen ons aantal leden moeten opschroeven en trainers nog beter begeleiden in het trainen geven. Dan komen de betere prestaties vanzelf. Zo stellen Marike en Arjan. Maar alles komt met de tijd!

~Vrogger en Noe~Hidde schrijft historie

16

Page 17: Mixed 3 2010

Vrijwilliger in beeld: Ilse Heideveld

Regio ’72 heeft veel vrijwilligers. Zij worden ingezet bij het reilen en zeilen van onze vereniging. Eens per seizoen kiezen we met z’n allen een Vrijwilliger van het Jaar. In de rubriek Vrijwilliger in Beeld deze keer een interview met Gert Leskens, de Vrijwilliger van het jaar 2010.

Hoe ben je in aanraking gekomen met korfbal?Op 12 jarige leeftijd ben ik gaan korfballen. Ik zat eerst op voetbal, maar groeide nogal hard en kreeg van de huisarts het advies om te gaan korfballen. Bij korfbal moet je je meer uit-strekken en zodoende zou ik meer rechtop gaan lopen. Of dat echt geholpen heeft, weet ik niet. Tot mijn 23 ste heb ik ge-korfbald bij SKF, daarna ben ik naar Rotterdam verhuisd en heb daar tot mijn 30 ste gekorfbald bij ‘t Waterschip. Deze laatste vereniging bestaat nu niet meer. Eind 1979 ben ik bij Regio ‘72 terechtgekomen. In 2003 ben ik gestopt met het zelf spelen.

Je bent uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar 2010. Op welke vlakken ben je actief of actief geweest binnen de club? Het meeste plezier beleef ik aan het trainen geven en coachen. Als je niet meer zelf korfbalt, mis je het teamgevoel. Als trainer/coach word je weer een onderdeel van een team en dat trekt mij het meeste aan. Daarnaast vind ik het leuk om een bepaal-de ontwikkeling te zien bij een team. Daarom train ik graag een (jeugd)team een aantal jaren na elkaar. Je kunt dan echt een visie uitdragen. Ik moet wel toegeven dat ik graag een team probeerde te vinden, dat er ook echt voor wilde gaan. Om gezondheidsre-denen ben ik daar nu (voorlopig) mee gestopt.Nu ben ik actief binnen de Sportparkcommis-sie. Gezamenlijk proberen we ons sportpark zo goed mogelijk te beheren. Wij krijgen gelukkig vaak te horen dat het sportpark er netjes bijligt, Natuurlijk hebben we daar alle leden voor no-dig om het ook zo te houden! In het verleden heb ik nog diverse andere functies bekleed zo-als bestuurslid, voorzitter TC, scheidsrechter en lid van de keuzecommissie afd. Oost. Nu zit ik in het belang van de korfbalvereniging in het bestuur van Vaasaqua.

Wat houdt je naast het korfballen nog meer bezig?Omgaan met jongelui heeft mij altijd al getrokken. Zodoende ben ik ook in het onderwijs terecht gekomen. Ik werk als direc-teur van een basisschool in Apeldoorn-Zuid. Jammer genoeg

blijft er te weinig tijd over om zelf re-gelmatig les te ge-ven, maar af en toe een gymles geven vind ik nog altijd leuk. Sinds ik zelf niet meer korfbal, ben ik gaan tennis-sen. Zo’n twee keer in de week probeer ik de conditie nog een beetje op peil te houden. Mijn grootste “hobby” zijn mijn kleinkinderen. Die houden je in ieder geval jong.

Waar ben je enorm trots op binnen de club?Dat is een moeilijke. Als je al zolang meedraait, is alles zo ge-woon. Misschien is dat juist de kracht van de vereniging.

Wat vind je dat absoluut beter of anders kan?De interne communicatie binnen de vereniging moet beter in

kaart gebracht worden. Er is teveel ruis op de lijn, om het zo uit te drukken. Er wordt vanuit commissies en bestuur teveel los van elkaar gesproken. Zeker als het om personen gaat, kan men niet voorzichtig genoeg zijn.

Weet je nog een leuke anekdote uit jouw car-rière als actief selectiespeler?Ik speelde net in Rotterdam en tijdens een uit-wedstrijd nam ik een doorloopbal, die niet in de korf (hoe is het mogelijk), maar er precies naast was. De scheidsrechter stond precies aan de an-dere kant en dacht dat het raak was. Hij gaf een doelpunt. Ik stak meteen mijn handen op om te juichen, maar werd boos aangekeken door mijn medespelers. Voor mij was dat onbegrijpelijk. Je wilt toch winnen?

Als je iets mocht wensen voor de club wat zou dat dan zijn.We moeten momenteel genieten van een kwalitatief goede selectie, maar dat houd meteen in dat we op langere termijn heel hard moeten werken om dat niveau vast te houden. Dus wens ik dat we weer veel meer jeugdleden krijgen. Wie weet, krijg ik dan ook weer de kriebels om trainen te gaan geven.........

Gert Leskens gaat er voorGrootste passie voor Sportparkbeheerder blijft het trainen geven aan de jeugd

Mijn kleinkinderen zijn mijn grootste hobby. Ze houden me jong.

17

Page 18: Mixed 3 2010

Oude Apeldoornseweg 7 - 8171 LV Vaassen - Tel. (0578) 571392 - Fax (0578) 577653

Een vertrouwd adres voor een goede rijopleiding

Emsterweg 102Vaassen0578 - 57 19 97

Orderparkweg 2Apeldoorn055 - 355 20 48

H.W. Iordensweg 30

7391 KB Twello

T: 0571-271593

F: 0571-271836

I: www.veldwijktwello.nl

E: [email protected]

Sportpr

ijzen

Rel

atie

gesc

henk

en

Prom

otie

kled

ing

Gra

veer

inric

htin

g

Con

sum

ptie

mun

ten

Bor

duur

atel

ier

Gla

sdec

orat

ies

Ker

stpa

kket

ten

PENNEN

SPECIA

LIST

Page 19: Mixed 3 2010

Top korfbal: Bram Nitert

Terwijl België en Nederland bij de FIFA bedelen om het WK Voetbal te mogen organiseren, wordt er binnenkort een veel mooier toernooi in Nederland georganiseerd. Nou ja, het is in ieder geval veel goedkoper: het EK Korfbal 2010.

Maar mooi wordt het ook. Alleen al omdat Leon Simons zijn laatste interlands op dit toernooi gaat spelen. Hij en zijn team willen dat natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan, waardoor de toeschouwers op hoogstandjes getrakteerd gaan worden. Want zo is Leon Simons.

Een groot bewonderaar van de Beer uit Papendrecht is Oranje vakmaat Michiel Gerritsen. ‘Als een neutrale toeschouwer naar een wedstrijd van PKC gaat en echt helemaal niets van korfbal weet en hij zit zo een beetje naar het inschieten te kijken, dan is dat het eerste wat hem opvalt: die grote man met nummer 23.’ Hij vindt Simons zelfs ondergewaardeerd: ‘Als je nagaat dat ik drie keer tot speler van het jaar ben verkozen en zo’n grootheid maar één keer dan wordt hij echt onderschat. Zijn leiderschap is ongekend, hij kan elke speler de wedstrijd uit spelen en tegelijkertijd zijn eigen team uit de put trekken.’

Dat supporters het bij de wedstrijden van Nederland naar hun zin gaan krijgen is dus wel duidelijk. Maar hoe zit het bij de landen die niet Nederland zijn? Is dat het bekijken dan wel waard? Nou, voor de prijs hoef je het niet te laten: dagkaarten voor de groepsfase heb je al vanaf € 5,00 en bij de finale in Ahoy’ ben je al voor € 15,00. Maar eerlijk is eerlijk, beter korfbal dan bij Nederland zie je natuurlijk niet. Bij ‘kleine’ landen als Turkije, Polen en Servië zul je dus niet omver worden geblazen van het korfbalgeweld. Wel zijn wedstrijden tussen laag genoteerde landen in de regel spannend. Het is in zulke gevallen alles of

niets van beide kanten: niemand wil laatste worden als je eigenlijk strijdt om een kampioenschap.

Hé, ik krijg opeens zin in bier en patat. O ja, ik wilde nog een stukje over België schrijven: vandaar! Allez mannekes, die beginne me daar ook beter te worden nie? Awel, ze hebbene doar nu ook enen Korfbal League en das toch wel plezant voor het nationaole korfbal. Spelerkes als Bart Cleymans en Mitch Lenaerts die zijn gelijk enen flits. En Davor Duronjic heeft in Holland zeker en vast geleerd van zijn ploeggenoot Leon Simons. En als ge dan niet voor het schone korfbal wil kome kijken, amai, dan toch zeker wél voor de schone Sari Janssens! Even zonder gekheid op

een stokje, België is een geduchte tegenstander. Met fysieke duels onder de paal, geroutineerde dames en de werkelijk supersnelle heren Cleymans en Lenaerts hebben ze een goed team. Een team dat zo maar eens kan winnen als Oranje een mindere dag heeft. Daar zijn ze op gebrand, want ze winnen niet zo vaak van ons. En volgens international Michiel Gerritsen zijn de meeste Oranjespelers erg zenuwachtig voor een belangrijke wedstrijd: ‘Er staat zóveel druk op het team. We moeten alles winnen, omdat het publiek en de media dat van ons verwachten en omdat we anders onze sportersubsidie kwijt raken. Daarbij verwacht men dat je ook nog op een spectaculaire manier wint, wat bij elkaar zorgt voor een soms ongezonde spanning voor een wedstrijd.’

Getergde Belgen, gespannen Nederlanders en een zinderende Simons, ja… dat wordt mooi. Daar worden we warm van!

Het EK Korfbal is in Nederland tussen 22 en 31 oktober. Meer info over speelsteden en programma: www.ekkorfbal2010.nl.

EK in eigen landdaar loop ik warm voor want…

19

Page 20: Mixed 3 2010

Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha

Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha Ha

M I X E DM o p p e n ko r fdoor Wouter en Hidde

Iets wat vorige week gebeurd is, heet?

Verleden tijd.

Iets wat vandaag gebeurt, heet?

Tegenwoordige tijd.

Iets wat volgende week gaat gebeuren, heet?

Toekomstige tijd.

En een wedstrijd van Rood-Wit bezoeken, is?

VERLOREN TIJD!

Er zit een man bij de wedstrijd Koog zaandijk - Dalto. De man heeft een hondje

bij zich, de hond heeft een KZ-pet op en een KZ-das om.Iemand die naast de man zit,zegt : “Wat is dat voor een hond?”. De man zegt

“Mijn hond is helemaal gek van Koog Zaandijk. Als de club uit Koog aan de

Zaan 1-0 scoort blaft de hond 1x en maakt 1 salto achterover”.De andere man kijkt erna en denkt van krijg nou wat. Als Koog Zaandijk 2-0

scoort, en de hond 2x blaft en 2x 1 salto achterover heeft gemaakt, vraagt de

andere man “Nou moet jij me eens zeggen wat hij doet als Dalto scoort”. Da’s

een heel ander verhaal”,zegt de man, “Dan maakt hij namelijk een 3 dubbele

salto met dubbele schroef”.De andere man zegt: “vooruit of achteruit?”, waarop de man antwoordt: “Dat

ligt eraan hoe ik hem RAAK

Wat is verschil tussen

de smurfen en

Korfbalvereniging Rood-Wit?

De smurfen hebben maar

1 klungel, Rood-Wit wel

meerdere.

20

Page 21: Mixed 3 2010

Kapadokya is een bijzonder gebied in Turkije. Er zit veel turf- en kalksteen in de grond, dat onder invloed van het weer langzaam is verweerd, waardoor de kenmerkende kegelvormige rotsen zijn ontstaan. Eeuwen lang bouwen mensen al huizen in de rotsen en er zijn zelfs ondergrondse kerken gemaakt. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het is de geboorteplaats van Önder Özdemir. Niet toevallig de eigenaar van restaurant Kapadokya bij ons in de Dorpstraat.

Een begrip in VaassenWelke Vaassenaar kent deze zaak niet? Al ruim 18 jaar verzorgt Turks-Italiaans restaurant Kapadokya de lekkerste Turkse gerechten en pizza’s. ‘’Dat komt door ons concept, dat is blijkbaar zo goed: we hebben totaal geen last van de crisis.’’ Aan het woord is Serdal Kirboga, bedrijfsleider en gezicht van de zaak in Vaassen. Tenminste, dat is hij nu een jaar, daarvoor heeft hij zes jaar de zaak in Ermelo opgebouwd. Kapadokya loopt namelijk zo goed dat er meerdere restaurants worden geopend. Op dit moment wordt er gebouwd aan een restaurant in Leeuwarden. ‘’Ik ga ervan uit dat het daar niet bij blijft, Önder is namelijk nog maar 32 jaar…’’

Het geheimZo jong en dan al twee succesvolle restaurants, daar moet een harde werker achter zitten. Serdal: ‘’Dat klopt, Önder heeft vanaf zijn 14e in dit restaurant gewerkt, eerst in de keuken en later naar voren in de bediening. Ik geloof dat hij begin 20 was toen hij zich inkocht in de zaak. Door hem is dit restaurant zo goed geworden.’’ Wat is dan dat concept dat zoveel klanten waarderen? ‘’Dat is wat je hier ziet hè.’’ En hij wijst naar de muur waar in reliëf de grotten van Kapadokya zijn afgebeeld. ‘’De sfeer, die is origineel en warm. Dat is samen met drie basispunten erg belangrijk voor onze

zaak. Het eerste punt is natuurlijk de kwaliteit. We hebben een gevarieerde menukaart met goed eten. En het tweede is hygiëne: dat is erg belangrijk voor ons, we maken twee keer per dag schoon.’’ Van het derde punt krijg ik gelijk een presentatie als ons gesprek wordt onderbroken door twee dames die een rekening komen betalen. Zeer beleefd en vriendelijk helpt Serdal deze klanten, vraagt of alles naar wens was en of de kinderen het ook gesmaakt heeft. Het antwoord is positief en het punt is duidelijk: vriendelijkheid is een groot goed bij Kapadokya.

Ontwikkelingen‘’Dat doen we ook, ja.’’ Zegt Serdal als hij weer zit. ‘’Catering. Naast het restaurant, het afhalen en het bezorgen.’’ Kapadokya bezorgt sinds kort ook in Epe, Oene en Twello. Daarvoor zijn nu drie bezorgauto’s uitgerust met nieuwe thermische ovens en hij laat ze zien. ‘’Een bestelling in Twello is natuurlijk niet in vijf minuten gepiept, dus zorg je dat het eten goed warm blijft.’’ Naast de nieuwe ovens is ook de website vernieuwd, klanten kunnen nu bijvoorbeeld ook online bestellen van de menukaart. ‘’Makkelijk voor de klant en makkelijk voor ons: de bestelling komt automatisch bij ons binnen.’’

Het dochtertje van Önder, Aleyna, is ook lid van Regio’72 en speelt in de E1. Dat is niet dé reden dat Kapadokya trouwe sponsor is van de vereniging. Serdal: ‘’Volgens mij sponsort Önder alle sportclubs in de omgeving. Hij heeft hart voor Vaassen, hij wil hier ook nooit meer weg. Hij staat elke week nog in het restaurant af te wassen of te bedienen, dat maakt niets uit. Hij doet dit met passie.’’

Restaurant KapadokyaDorpstraat 58, 8171 BL Vaassen0578-571769, www.restaurantkapadokya.nl

Sponsored by: Sponsor in de spotlights: Bram Nitert

21

Page 22: Mixed 3 2010

Sportblessure?Veenstade heeft een apart sportspreekuur!

Ga naar www.Veenstade.nl

tel. 0578 - 57 29 90 Veenweg 5 • Vaassen

[email protected]. 06 126 16 741

Dorpstraat 398171 BL Vaassen(0578) 57 12 01

www.meilingjuwelieroptiek.nl

Uw advertentie hier?Neem contact op met:

Martinus van der Haart: 0578-572034

e: [email protected]

Page 23: Mixed 3 2010

Hoe belangrijk is mode nu eigenlijk bij een korfbal-vereniging? Deze vraag heb ik mezelf al meerdere keren gesteld. Het feit dat wij een speciale rubriek hieraan wijden in ons prachtige clubblad doet vermoeden dat mode een belangrijke plaatst inneemt…

Een groepje mensen heb ik gevraagd naar het belang van mode binnen onze korfbalclub. Hieruit blijkt dat het merendeel van de ondervraagden het niet belangrijk vindt hoe hij/zij eruit ziet tijdens een wedstrijd. Immers, “het gaat erom hoe je speelt en niet hoe je er uitziet”. Duidelijk.

Tijdens activiteiten werd het belang van mode al heel wat belangrijker. Veel ondervraagden besteden meer aandacht aan uiterlijk en kleding voor een leuk feestje. “Dan speel je immers niet voor punten!” Toch fijn dat onze spelers bij Regio’72 tijdens de wedstrijd hun uiterlijk niet op 1 zetten.

Ik kan nu een rubriek gaan wijden over de uitkomsten van mijn mondelinge enquête, maar het lijkt me leuker om wat treffende uitspraken weer te geven omtrent mode. Wat nog wel een leuke uitkomst is om te vermelden, is dat alle ondervraagden ons wedstrijdtenue mooi en modern vinden!

Uitspraken naar aanleiding van de enquête:• “Ik vind het niet belangrijk hoe ik

eruit zie tijdens een wedstrijd, als ik maar mijn benen geschoren heb!”

• “Als ik aan het spelen ben, is alleen

de wedstrijd belangrijk! Wel check ik regelmatig of al mijn knipjes nog op de goede plek zitten; dat vind ik namelijk ook belangrijk.”

• “Ik vind mijn uiterlijk wél belangrijk tijdens een wedstrijd. Als ik er ‘leuk’ uitzie, voel ik me veel fijner. Ik speel dan ook zelfverzekerder!”

• “Wat zijn dit voor domme vragen? Laten we alsjeblieft weer over korfbal praten.”

Citaat 4 laat duidelijk zien dat mode niet belangrijk is tijdens een korfbalwedstrijd. Hoewel de ondervraagden van citaat 1 en 2 ook aangaven mode niet belangrijk te vinden tijdens een korfbalwedstrijd, heb ik hier mijn twijfels bij…

Mijn assumptie is dat velen (vooral dames) hun uiterlijk, ook tijdens de wedstrijd, belangrijk vinden; ook al beweren zij het tegendeel. Gelukkig maar, dan is deze moderubriek op zijn plaats in ons magazine. En geef toe, er bloeien heel wat relaties op in korfballand! Er wordt dan heus niet alleen gekeken naar de techniek van jouw doorloopbal.

Lekker tutten voor de wedstrijd dus, je weet nooit wat voor ‘moois’ je tegen gaat komen!

Mode & Trends: Charissa Koetsier

Benen scheren voor de wedstrijd!

23

Page 24: Mixed 3 2010

Patatje met:Tim Kamphuis

Ruben en Douwe kwamen bijna tegelijk aan. We gingn naar binnen. We namen onze vaste plaats in en wachtten op Tim. Na een paar minuten kwam Tim eraan gefietst.Hij liep naar binnen en ging bij ons zitten. Douwe ging alvast de friet bestellen en ondertussen praatten Tim en Ruben wat over de vakantie. Toen Douwe de friet had besteld begonnen we met de eerste vraag: Vertel eens wat over jezelf. “Nou,” zei Tim: “ik ben Tim Kamphuis, ik ben 20 jaar oud en ik korfbal al vanaf mijn 7e, dus 13 jaar. Dit jaar zit ik in het 3e en dat is het gezelligste team .” Oké, zei Douwe dan gaan we meteen door met vraag 2. Waarom heb je voor korfbal gekozen? Tim zei: “Voetballen kon ik niet en Wouter v. d. Haar heeft me een keer meegenomen en toen wou ik er ook op, en het is een gemengde sport...” En dat bracht ons op de volgende vraag: Hoeveel meisjes op de korfbal heb je leuk gevonden? “Volgens mij 5 of 6. Eigenlijk heb ik de tel niet bij gehouden. “ Toen moest iedereen lachen. En,vroeg Ruben, wat is je mooiste herinnering dan? “Tja”, zei Tim. “Dat weet ik niet.” Maar na lang nadenken was het toch Zomerkamp 2009 toen Tim voor het eerst meeging. Sindsdien is hij aangestoken met het ZK-Virus, het zogenaamde Zomerkamp-Virus.

Toen stopten we even met de vragen want de friet kwam er bijna aan. We kregen de friet en we begonnen meteen ervan te eten. Toen we rustig aan het eten waren begonnen we weer

met de vragen.Wat vind je nog meer leuk naast korfbal? “Ik houd ook wel van dingen o r g a n i s e r e n , reizen, uitgaan en een lekker biertje op het terras”, zei Tim. Oké, zei

Douwe,ondertussen waren de patatbakje al half vol, wie is in de korfbal jouw voorbeeld? “Ik ken niet heel veel spelers,” zei Tim, “maar ik denk dat Léon Simons mijn favoriet is.” En van de vereniging? vroeg Ruben. “Van de vereniging vind ik Karel de beste”, zei Tim. “Karel is goed in de aanval en in de verdediging.” Een soort dirk Kuijt van de korfbal, zei Douwe. “Ja dat klopt”, zei Tim.

Toen waren onze patatbakjes leeg. We kwamen bij de laatste vragen. Zoals wat is je grootste blooper? Nou daar moest Tim lang over na denken. Maar uiteindelijk was zijn antwoord niet echt een blooper want die had hij verbannen. Maar hij vond van zichzelf dat hij snel om de verkeerde dingen uit zijn slof schoot. Dat hebben sommige spelers wel eens gemerkt. Toen kwam de laatste vraag. Een tip voor de E’tjes. Tim’s antwoord was dat je vooral lol moet maken in de korfbal. Wil je verder nog iets zeggen? vroeg Douwe “Ehm… nee”, zei Tim.Toen bedankte wij Tim en hij pakte zijn fiets en hij fietste naar huis. Dat was weer de patatje met voor deze keer en wie Tim voor de volgende keer heeft gekozen, dat blijft nog een verrassing.

Wij eten dit patatje met……. Tim Kamphuis. We kennen Tim natuurlijk allemaal als trainer en als jeugdkampleider. Hij is voor dit interview uitgekozen door Thomas van de vorige keer en we gaan Tim nu interviewen met een patatje bij marktzicht.

De rubriek Patatje Met wordt mede mogelijk gemaakt door Snackbar Marktzicht

Ruben en Douwe eten patat met bekende korfballers. En met mayo (of satésaus).

24

Page 25: Mixed 3 2010

Medisch & Psychologisch: Bram Nitert

Medische terminologie

‘Moment dokter, even met mijn os scaphoideum mijn m. rectus abdominis krabben.’ Medische terminologie is een makkie!

Hoe irritant kan het zijn als een dokter in haar uitleg moeilijke woorden gebruikt. Of je leest een interessant medisch artikel waarin het wemelt van het Latijn. Of je buurjongen studeert net fysiotherapie en begint heel arrogant zijn nieuw geleerde spiertjes op te sommen. Aaarggh! Maar relax, erger je niet lan-ger! Na het lezen van dit artikel ken je alle ins en outs, trucjes en ezelsbruggetjes van de medische terminologie.

In je hele lichaam zitten spieren en bij de fysiotherapeut of dokter wordt je er nogal eens mee om je oren geslagen. Met de Latijnse namen althans. Het is goed om te weten dat de na-m e n van spieren een standaard opbouw hebben e n dat veel Latijnse woordjes lijken op Engel-se. Zo beginnen alle namen van spieren met Muscu- lus (muscle is Engels voor spier). Dan volgt er altijd een tweede gedeelte waaraan je kunt zien wat de spier doet en soms een derde ge- deelte waar de spier zit. Soms mist het tweede of het derde ge-deelte, of zijn ze omgedraaid, maar laten we het nu in vredesnaam even simpel hou- d e n . Neem nou de mus-culus rectus abdomi-nis (in het Nederlands: de rechte buikspier). Het tweede woord lijkt op het woord ‘erectie’. Dit zegt dus wat de spier doet: het houdt iets rechtop. Het derde gedeelte zegt dat het een buikspier betreft, want abdomen is Latijn voor buik (‘abdominal pain’ is Engels voor buikpijn). Deze spier houdt dus je buik rechtop!

De volgorde van botjes zijn heel makkelijk te onthouden door middel van de idiootste ezelsbruggetjes. Bijvoorbeeld de acht bot-jes van je handpalm. In dit geval moet je even weten dat os Latijn is voor bot. De rest is makkelijk: Some Lovers Try Positions That They Cannot Handle. Oftewel van links naar rechts: (Os) Scaphoideum, Lunatum, Triquetrum, Pisiforme, Trapezium, Trape-zoïdeum, Capitatum en Hamatum.

Trouwens het Os Lunatum lijkt op een maan en ‘luna’ betekent maan. Pisiforme betekent erwtvormig (‘peas’ is Engels voor erwt) en dit botje lijkt op een erwt. En in het Os Hamatum (=hamer) kun je met enige verbeelding wel een prehistorische hamer zien.

Dan hebben we nog de medicijnen. Vaak kun je zien aan het einde van de naam van het medicijn wat het doet. Medicijnen die eindigen op –olol bijvoorbeeld zijn bijna altijd ‘béta-blok-kers’, medicijnen die de bloeddruk en de hartslag verlagen. Ein-digen geneesmiddelen op –pril dan verlagen ze de bloeddruk en verbeteren ze de pompkracht van het hart: het zijn ‘ACE-remmers’. Pilletjes waarvan de naam eindigt op –zepam zijn rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoe-lens. Eindigt een middel op –vastatine dan werkt het choleste-r o l - verlagend. Maar deze ‘regels’ gaan niet altijd

op, soms zijn er medicijnen met dezelfde uitgang die iets heel anders doen in het lichaam. Dit komt doordat de werk-zame stoffen erg op elkaar lijken, maar toch net wat anders zijn van vorm.

Zo. Als je het eenmaal weet is het niet zo moeilijk meer! Hopelijk kun je nu mee-

praten met je buurjongen, zonder proble-men een medisch artikel lezen of de dokter

corrigeren. Ook leuk: uitleggen aan familie wat ze nou eigenlijk voor pillen slikken.

Meer info:Kijk voor namen van lichaams-

delen op www.innerbody.com (Engels) en voor be-trouwbare info over medi-cijnen op www.apotheek.nl.

Heb je ook een medi-sche of psychologische vraag? Mail het naar

[email protected] en we schrijven er

een artikel over!

25

Page 26: Mixed 3 2010

Uw advertentie hier?

Neem contact op met:

Martinus van der Haart: 0578-572034

e: [email protected]

Neijenhuisschoenen & sport

VAASSEN

als het gaat omkwaliteit en advies

www.neijenhuis-schoenen.nl

Snackbar Marktzicht

Marktplein 58171 CJ Vaassen

0578-574180

Uw advertentie hier?

Neem contact op met:

Martinus van der Haart: 0578-572034

e: [email protected]

Page 27: Mixed 3 2010

Heel regelmatig wordt in de sport het woord kans ge-bruikt. Zo wordt er vaak gesteld dat een team de kan-sen beter had moeten benutten, dat je kansen niet mag weggeven, dat je kansen kunt afdwingen of dat je kan-sen moet grijpen. Dit zijn allemaal opmerkingen waar-van iedereen wel ongeveer begrijpt wat ermee bedoeld wordt. Je hoort bijvoorbeeld nooit iemand zeggen dat

hij drie kansen gekregen heeft en zich afvraagt waar hij ze vervolgens moet laten.

Toch wordt er vaak ook veel onzinnigs gezegd als het om kansen gaat. De gedachte dat je altijd 50% kans zou hebben om een wedstrijd te winnen slaat bijvoorbeeld nergens op. Tot overmaat van ramp wordt er meestal ook nog bij gezegd: Ja…, want je wint hem wel of je wint hem niet. Gek wordt je er van als je het gevoel hebt dat de melder van deze geniale gedachte ook nog denkt dat hij iets zinnigs gezegd heeft. Nee, dan kan ik beter tegen de ook fantastische opmerking voor de wedstrijd van een speler die zegt ‘we kunnen best winnen want de bal is rond’, ook al is de bal echt niet helemaal rond en is het sowieso een rare redenatie. Een slimmere ‘onzin-nige’ opmerking zou bijvoorbeeld zijn: We kunnen best winnen, want we zijn er nu toch. Om te kunnen winnen hoeft de bal namelijk niet helemaal rond te zijn, maar om te kunnen winnen is het wel handig om aanwezig te zijn.

Het begrip kans is in het leven geroepen om zinnige voorspellingen te kunnen doen. Als ergens 20% kans op is dan betekent dat, dat je mag verwachten dat het in ongeveer 20% van de gevallen zal gebeuren. Zo durf ik wel te voorspellen dat als je heel vaak (bijvoorbeeld 1000

keer) met twee dobbelstenen gooit en het aantal ogen optelt, je in ongeveer 25 tot 30 procent van de gevallen 9 of hoger gooit. Probeer het op een regenachtige dag maar eens uit, en vertel me maar of mijn voorspelling klopt. Overigens, op een zonnige dag is de kans even groot, je hoeft niet op regen te wachten voor dit expe-riment.

Zo kun je kansberekening ook zinvol gebruiken in de korfbal. Als je een tegenstander treft waarvan je weet dat hij ongeveer even goed is, kun je winstkansen aardig inschatten als je de ruststand weet. Je moet wel eerst wat redelijke uitgangspunten kiezen.

In de volgende tabel de uitkomsten bij een voorsprong in de rust na wat rekenwerk:

Aantal punten voorsprong bij rust Winstkans1 58%2 70%3 79%4 86%5 91%

Wat heb je nu aan deze uitkomsten? Je kunt bijvoorbeeld aflezen dat als je 3 of meer punten voorsprong hebt bij de rust, je normaalgesproken toch minstens 80% van deze wedstrijden winnend moet kunnen afsluiten. Als dat niet gebeurt, dan mag je je dat zeker aanrekenen. De trainer heeft dan de plicht om het team aan te spreken op de instelling. Als je vaak de voorsprong weggeeft, is het namelijk duidelijk dat je de kansen niet hebt gegre-pen, en dat is wel de bedoeling.

Langs de zijlijn: Ype Oosterhoff

Kansen grijpen

We kunnen best winnen, want we zijn er nu toch

27

Page 28: Mixed 3 2010

Ko

mp

lee

t i

n p

ers

oo

nli

jke

se

rv

ice

en

kw

ali

te

it

Riez

ebos

weg

6-8

Vaa

ssen

(ind

.terr

. Eek

terv

eld)

VEM

EKO A

utom

ater

ialen

- BRI

LJAN

T Aut

opoe

tsspe

cialis

tT:

0578

- 571

913

I: ww

w.ve

mek

o-br

iljant

.nl M

: vem

eko@

hetn

et.n

l

CARW

ASH

Eekt

erve

ldT:

0578

-571

227

I: w

ww.ti

emes

sen.

nl M

: info

@tiem

esse

n.nl

MOT

ORSE

RVICE

Osca

r Goo

sT:

06-2

2420

778

I: ww

w.os

carg

oos.n

l M: in

fo@o

scarg

oos.n

l

ABS

TIEM

ESSE

N Au

tosc

hade

T: 0

578-

5712

27 I:

www

.tiem

esse

n.nl

M: in

fo@t

iemes

sen.

nlAU

TO &

SERV

ICE va

n de M

ars

T: 05

78-5

7412

5 I:

www.

auto

mar

s.nl M

: info

@aut

omar

s.nl

MO

BIL

ITE

ITS

PLE

IN

VA

AS

SE

N