Miss Natural magazine nr. 7 najaar 2015

download Miss Natural magazine nr. 7 najaar 2015

of 32

 • date post

  27-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Miss Natural zet aan tot een blijvende verandering in het voedingspatroon en laat zien dat natuurlijk leven en biologisch eten leuk is! Ontvang Miss Natural thuis als Lucky Member http://missnatural.nl/miss-natural-lucky-member/

Transcript of Miss Natural magazine nr. 7 najaar 2015

 • Miss Natural inspireert!

  www.missnatural.nl 1

  MISSHt magazine van Miss NaturalNatural september - oktober 20154,95

  Detox vanMarianne

  Vet = Goed

  Workshop!Moeder en Baby

  Ga je mee?Op Detox Vakantie3-10 jan.16

  gezonde lucht in huis

 • Ht magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

  Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 2

  Miss Natural laat zich niet misleiden door gezondheid-slabels of marketingkreten op verpakkingen. Zij weet wat haar keuzemogelijkheden zijn en kiest voor haar alleen het beste!

  ColofonMiss Natural magazine verschijnt 6 x per jaar en wordt gratis verspreidt in natuurvoedingswinkels, gezondheids-winkels en reformwinkels. Miss Natural Lucky Members ontvangen het magazine thuis met de post. missnatural.nl/lucky-member

  RedactieadresMiss Natural Lifestyle T.a.v. Eva van ZeelandHenegouwenlaan 555628 WL Eindhovenredactie@missnatural.nl

  Adverterenmissnatural.nl/adverteren-magazine

  4 8 12 14 17 18 21 2224 28 30

  InhoudVet = goed

  Detox van Marianne

  Gezonde lucht in huis

  Op detox vakantie

  Natuurlijk shoppen

  De zitziekte

  Ledenvoordeel

  Brein in je buik

  Ultiem pompoen

  Miss Natural workshop

  Powerfood recept

 • Miss Natural inspireert!

  www.missnatural.nl 3

  Zonder verdere pijnbestrijding heb ik met ademhaling, massage en ontspanning de steeds frequenter komende ween opgevangen... pfff en dat was echt wel heftig!

  Vanaf 7 cm ontsluiting ben ik heerlijk in een warm bad gaan zitten, waar ik bleef zitten tot volledige ontsluiting. Toen mocht ik persen, inmiddels was de nacht begonnen. Heel heftig waren de ween en ze bleven komen 4 per 10 min. Helaas bleef ze hoog in mijn bekken zitten na langdu-rig persen en zijn we uitgekomen bij een keizersnede. Ik had er alles aan gedaan om zo natuurlijk mogelijk te be-vallen. Tot op de operatietafel had ik erg heftige ween en was blij met de verlossende ruggenprik. Ze hebben mijn oude litteken opnieuw opengemaakt en toen alle ogen in de kamer groter werden werd duidelijk dat ik wel een hele grote baby in mijn buik bij mij droeg... ze woog maar liefst 5130 gram, lang genoeg in de oven gebakken! Een geweldig team verpleegkundigen, verloskundigen, gynaecologen, anesthesisten en kinderartsen heeft ons er doorheen geloosd en onze wensen gerespecteerd. Tevens had ik heel veel steun van de nieuwe vader Paul en mijn lieve vriendin Janneke die met mijn placenta naar huis ging om deze te capsuleren. Ik ben dankbaar voor deze heftige intensieve reis, die ik nu echt voor het laatst heb gemaakt!

  Een hele week kamperen in het ziekenhuis zit er gelukkig op. Liggen op plastic matrassen, geen frisse lucht, maal-tijden verpakt in plastic en dat alles wel met een Hilton service! Het Indy Festival was intens. Ik ben gebroken, moe en love stoned! Het is fijn om weer thuis te zijn. Het einde van de kraamweek, de intense ziekenhuisweek en bevalling hebben we gevierd met familie en vrienden tijdens een baby borrel. Wat een avontuur!

  De eerste week van augustus genoten we van ons nieuwe gezin, met trotse grote broers, op de camping in Zee-land. Eerst dachten we nog dat het wel erg behelpen zou zijn met een twee weken oude baby, maar dit viel reuze mee! We hebben prachtig weer gehad en baby Indy sliep heerlijk buiten bij de zeelucht.

  Lichamelijk herstel ik gelukkig ook al weer snel, ben nog wel erg moe van de onderbroken nachten. Ik kijk dan ook uit naar alle extra slaapmomenten en tel af naar de heer-lijke detox vakantie op Ibiza in oktober. Uiteraard gaat Indy dan ook met ons mee, haar paspoort gaan we morgen ophalen. Mijn motto : Eat Well, Travel Often!

  Welkom!Miss NaturalEindelijk, ze is er... en hoe! Na 42 weken + 3 dagen was het tijd om haar te halen. Met 5130 gram kwam onze dochter Indy Eva Feijen woensdag 15 juli om 03:29 uur ter wereld.

  Eva

  van

  Zeel

  and

  opric

  hter

  Mis

  s N

  atur

  al L

  ifest

  yle

 • Ht magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

  Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 4

  Om een onderscheid te kunnen maken in welke vetten gezond zijn en welke vetten je beter maar zo min mogelijk zou moeten eten, wordt ons geleerd: verzadigd vet is ver-keerd, onverzadigd vet is OK. Maar de grote lijn is dat vet niet heel gezond is. Dit heeft voor een opmars gezorgd aan light-producten en allerlei plantaardige varianten. Maar wat is nu wat? Verzadigd, onverzadigd, omega 3, 6 en 9... Is vet echt zo ongezond?

  Vet is lichaamseigenNa water is vet de belangrijkste stof in je lichaam. Iedere cel wordt omgegeven door een laagje vetzuren, het cel-membraan. Welke vetzuren dat zijn, wordt bepaald door wat je eet. Je lichaam maakt geen onderscheid tussen gezonde en ongezonde vetzuren. Het gebruikt gewoon wat voor handen is.

  Verzadigd of onverzadigd vetSimpel gezegd is verzadigd vet vast bij kamertempera-tuur en onverzadigd vet vloeibaar. De termen verzadigd en onverzadigd hebben te maken met de chemische structuur van een vet of olie. Geen enkel vet of olie is helemaal verzadigd of helemaal onverzadigd. Of iets een verzadigd vet of onverzadigd vet wordt genoemd, wordt

  bepaald door de verhouding tussen verzadigde en onver-zadigde vetzuren. In dit artikel zul je de termen vetzuren en vet door elkaar heen zien, maar dan weet je wat ik er mee bedoel.

  Verzadigd vetEen verzadigd vetzuur is wat het is. Er valt niets aan te veranderen. Verzadigde vetten, met dus veel meer verza-digde vetzuren dan onverzadigde, zijn in het lichaam nodig als isolatielaagje onder je huid, voor bescherming rond de organen en, niet geheel onbelangrijk, als energiebron. Alle dieren hebben dus verzadigd vet, maar dieren die weinig bewegen (koeien, varkens, etc), hebben er wat meer van. Verzadigd vet is echter niet alleen te vinden in dieren, er bestaan ook plantaardige bronnen van verzadigd vet: kokosvet, palmolie, palmpitolie en cacaoboter bijvoor-beeld. Een celmembraan die vooral bestaat uit verzadigde vetzuren is relatief hard en minder flexibel. Een rode bloedcel met een celmembraan van verzadigde vetzuren zal moeilijker door de allerkleinste bloedvaatjes kunnen komen. Doordat dergelijke cellen minder flexibel zijn, kun-nen ze ook sneller stuk gaan. Dit betekent dat de inhoud van de cel in de loze ruimte terecht komt, wat verschijn-selen als netelroos kan geven.

  Vet = goed!Verwarrend?Eet jij eigenlijk wel vet ge-noeg? Of laat je vet liever weg en kies je voor mager? We zijn massaal bang ge-maakt voor vet! Alles moet mager, halfvol of het liefst met 0% vet zijn. Maar is dat wel zo verstandig?

 • Miss Natural inspireert!

  www.missnatural.nl 5

  Verzadigd vet gedemoniseerdIn de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft een onderzoe-ker genaamd Ancel Keys iets vreselijks gedaan. Hij heeft het idee de wereld in geholpen dat verzadigd vet hart- en vaatziekten zou veroorzaken. Heel leuk voor de makers van Becel, maar niet zo leuk voor de mens. Sinds die tijd is de vetconsumptie drastisch omlaag gegaan, maar zijn mensen alleen maar dikker en zieker geworden. Natuur-lijk zijn hier ook andere factoren bij betrokken, maar een tekort aan vet is er zeker n van.

  Ancel Keys had een beetje met het wetenschappelijk bewijs geknoeid. De relatie tussen vetconsumptie en hartziekten was in 22 landen onderzocht. Er was geen verband, maar Keys gebruikte 7 van de 22 landen om zijn hypothese te ondersteunen. En helaas geloofde de wereld hem.

  Onverzadigd vetDoor Keys kon de onverzadigde vetzuren industrie (lees: Becel en consorten) floreren. De roomboter wordt ge-schuwd en overal staat margarine of halvarine op tafel. Dit noemen we tegenwoordig boter. Pas toen ik mij hierin begon te verdiepen, realiseerde ik mij dat dit geen boter was, het is namaak boter, een slap aftreksel van roombo-ter.

  Onverzadigd vet is vloeibaar bij kamertemperatuur. Hoe ga je dat nou op je brood smeren of in voeding verwer-ken, vroegen de knappe koppen in de voedingsindustrie zich af. Simpel: je doet er iets chemisch mee, hydroge-neren heet dat, en dan is het niet alleen vast, het is ook nog eens langer houdbaar. Ideaal! Voor de voedingsindus-trie tenminste, maar voor de mens niet.

  Enkelvoudig of meervoudigBinnen de onverzadigde vetten wordt er een onderscheid gemaakt tussen enkelvoudig en meervoudig onverzadigd. Ook dit heeft te maken met de chemische structuur. Een enkelvoudig onverzadigd vetzuur heeft 1 plek om zich te binden aan een andere stof, een meervoudig onverzadigd vetzuur heeft er 2 of meer. Door deze binding kan zon vetzuur zijn werking uitoefenen. Hoe meer verschillende plekken voor een binding, hoe meer verschillende func-ties, hoe beter voor de mens.

  Enkelvoudig onverzadigde vetzurenOmega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Omega betekent het eind van de vetzuurketen. De 9 geeft aan op welke plek het vetzuur plaats heeft voor een binding. Er bestaan verschillende omega 9-vetzuren, waarvan olie-zuur het meest bekende is.

  Oliezuur is vooral te vinden in olijfolie en avocado. Het is goed tegen een te hoog cholesterol en insulineresistentie. Uit onderzoeken is gebleken dat het de kans op bepaalde soorten kanker verlaagt. Het helpt atherosclerosis (ader-verkalking) voorkomen en het is goed voor de hersenen.

  Meervoudig onverzadigde vetzurenOok de meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onderver-deeld in twee groepen: omega 3 en omega 6. Omega 3 is een familie bestaande uit alfa-linoleenzuur, DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosopentaeenzuur). Van de omega 6-familie zijn linolzuur en arachidonzuur de belangrijkste.

  Essentile vetzurenLinolzuur (omega 6) en alfa-linoleenzuur (omega 3) zijn es-sentile vetzuren. Dit betekent dat het lichaam ze niet zelf kan maken en dat j