Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

34
www.missnatural.nl 1 MISS Hét magazine van Miss Natural Natural Nog 1 keer... Zwanger Paleo voeding TIPS! Voor Gezonde School Lunch Cadeau Voucher t.w.v. €15,- inside pag. 27 Jerry eet suikervrij Februari - Maart 2015 €4,95

description

Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Miss Natural zet aan tot een blijvende verandering in het voedingspatroon en laat zien dat natuurlijk leven en biologisch eten leuk is! Ontvang Miss Natural thuis als Lucky Member http://missnatural.nl/miss-natural-lucky-member/

Transcript of Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Page 1: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 1

MISSHét magazine van Miss Natural

Natural

Nog 1 keer...Zwanger

PaleovoedingTIPS!Voor GezondeSchool Lunch

Cadeau Voucher

t.w.v. €15,-inside

pag. 27

Jerry eetsuikervrij

Februari - Maart 2015€4,95

Page 2: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 2

ColofonMiss Natural magazine verschijnt 6 x per jaar en wordt gratis verspreidt in natuurvoedingswinkels, gezondheids-winkels en reformwinkels. Miss Natural Lucky Members ontvangen het magazine thuis met de post.

RedactieadresMiss Natural Lifestyle T.a.v. Eva van ZeelandHenegouwenlaan 555628 WL [email protected]

Adverteren? Meer informatie >>>

Een Miss Natural laat zich niet misleiden door gezondheids-labels of marketingkreten op verpakkingen. Zij weet wat haar keuzemogelijkheden zijn en kiest voor haar alleen het beste!

4 Nog 1 keer zwanger

8 Jerry eet suikervrij

12 Hulp bij overgang

17 Natuurlijk Shoppen

18 Xeno-oestrogenen

20 Gezonde lunch

24 Paleo levensstijl

28 Natuurlijke tandpasta

30 7 Vragen aan

Inhoud

Ja, ik ontvang dit

magazine thuis!

Ontdek >>>

Page 3: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 3

Na 15 jaar in de fitnessbranche gewerkt te hebben deed ik in 2011 de opleiding Orthomoleculaire geneeskunde omdat ik meer van voeding wilde weten. Orthomolecu-laire geneeskunde gaat ervan uit dat voeding kan worden ingezet voor genezing in plaats van medicijnen die al-leen symptomen bestrijden. Bij deze opleiding waren verschillende artsen, therapeuten en diëtisten betrokken. Toen ik hun kennis hoorde, dacht ik meteen: Waarom weet niet iedereen dit? Mijn tweede gedachte was: Dit moet iedereen weten! Zo is het concept Miss Natural Lifestyle ontstaan. Met als doel om deze waardevolle informa-tie voor een groot publiek toegankelijk te maken. Want mooie kreten en gezondheidslabels op verpakkingen vertellen helaas zelden de hele waarheid. Allemaal kennis die ik niet van huis uit had meegekregen, op school had geleerd of ooit over in de media had gezien of gelezen. Gelukkig is er de laatste jaren veel meer bekend en gaan we zelf steeds meer op onderzoek uit. Je kunt er namelijk niet vanuit gaan dat alles wat in de supermarkt ligt gezond voor je is omdat het nou eenmaal goedgekeurd is door de Voedsel- en Warenautoriteit of door de Europese Unie. Dat is namelijk geen garantie voor je gezondheid! Inmid-dels inspireert Miss Natural al ruim 3 jaar dagelijks via artikelen, workshops, video’s, e-learning programma’s en inspiratieweken. En sinds deze zomer ook via het Miss Natural magazine! Zo kan ik samen met jouw hulp (deel dit magazine gerust!) nog meer mensen bereiken om natuurlijk te gaan leven.

Naast de online versie van Miss Natural magazine die je gratis kunt downloaden via www.missnatural.nl is er vanaf deze maand ook een gedrukte versie die gratis verspreidt wordt in natuurvoedingswinkels, gezondheidswinkels en reformwinkels. Vraag er naar! Miss Natural Lucky Mem-bers ontvangen het gedrukte magazine 6 x per jaar thuis met de post. Zo kun je heerlijk ontspannen op de bank met een kop kruidenthee bladeren en lezen in Miss Natural. Een droom die is uitgekomen en voortkomt uit het volgen van mijn hart. Veel leesplezier!

Welkom!Miss NaturalEen Miss Natural gelooft niet in calorieën tellen en weet dat diëten niet werken. Zij houdt van echt en vers eten, vermijdt voorverpakte producten met verdachte toevoegingen en koopt het liefst biologisch.

Eva

van

Zeel

and

opric

hter

Mis

s N

atur

al L

ifest

yle

Page 4: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 4

In de zomer van 2013 kwam ik mijn allereerste vriendje weer tegen. Toen wij 16 waren hebben we precies 3 maan-den verkering gehad en waren we allebei, bleek achteraf, verdrietig dat het uitging.

Een nieuw gezinNa 22 jaar werden we weer verliefd en een jaar later wonen we samen met mijn tweeling van 4 jaar. Weer een echt gezin! Omdat hij nog geen kinderen heeft ging ik nadenken of ik nog een keer zwanger zou willen worden. In november ben ik 39 jaar geworden, dus daar nog jaren over nadenken leek mij niet verstandig. Bovendien had ik voor mijzelf besloten dat ik ook zeker geen rare stunts zou gaan uithalen als zwanger worden niet zou lukken en ik in mijn ogen daarvoor ook te oud zou zijn.

IUI, IVF en ICSIZoals je misschien weet heb ik er bij mijn tweeling ruim 5 jaar overgedaan en een compleet medisch traject door-lopen (IUI, IVF, ICSI) om überhaupt zwanger te worden. Niets aanwijsbaars is er gevonden. Een zeer emotionele, frustrerende en moeilijke periode die ik gelukkig heb kunnen afsluiten met de mooiste beloning die er bestaat…

zwanger worden! Mijn geduld werd in maart 2010 zelfs dubbel beloond met een tweeling. Ik ben uiteindelijk na-tuurlijk zwanger geworden, ik had namelijk te weinig eitjes (slechts 3) voor de punctie en daar hebben ze alleen het zaad bij geplaatst. Je kunt het hele verhaal lezen in mijn boek ‘Natuurlijk! Zwanger’.

Voorbereiden op een zwangerschapIk wist dus zeker dat ik nu natuurlijk zwanger wilde wor-den. Ongemerkt deden velen van jullie mee met mijn voorbereidingen. De Clean Start 21 dagen detox was na-melijk mijn start en voorbereiding op deze zwangerschap! Mijn vriend deed helemaal mee en trok zich niets aan van zijn grappende collega’s en ging met soep en sappen naar zijn werk. Uiteraard gebruikten wij beiden een goede multi-vitamine, ik speciaal voor vrouwen die zwanger willen worden, extra vitamine C en visolie. Daarnaast reinigende kruidenthee en heel veel gezonde biologische voeding.

Een schoon lichaamSinds ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde heb gedaan in 2011 ben ik schoon gaan eten en leven. Ik ge-bruik natuurlijke huidverzorgingsproducten, schoonmaak-

Nog 1 keerZwanger!Daar zit ik dan achter mijn computer, een beetje in de war, verbaasd en nog vol ongeloof. Ik ben zwan-ger! Geheel gepland hoor, maar ik heb een beetje vreemd verhaal. Ik zal je vertellen hoe ik natuurlijk zwanger ben geworden.

Page 5: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 5

en wasmiddelen en eet zoveel mogelijk biologisch, zonder suiker en chemische zoetstoffen. Mijn lichaam is nu dus een stuk schoner dan de eerste keer dat ik zwanger pro-beerde te worden.

Misselijk en moeMaar dat het zo snel raak zou zijn!!! Ik kon het niet geloven. Op 12 september heb ik mijn spiraaltje door de huisarts laten verwijderen. We waren al 2 weken op weg met de detox en nu konden de laatste hormonen van het spiraal er ook uit! Mijn menstruatie kwam alleen niet opgang. Op advies van een orthomoleculair therapeut heb ik een Chinese kuur gedaan om mijn hormoonhuishouding weer in balans te krijgen en mijn menstruatie op gang. Dit was begin november. Tijdens deze 10-daagse kuur was ik ontzettend misselijk, maar dit kon een bijwerking zijn, dus ging ik daar-mee door. Na Margriet Winter Fair, waar ik 6 workshops per dag gaf gedurende 7 dagen, was ik zo moe dat ik echt niet meer kon. Ik ben daarna ook moe gebleven en zelfs ook verkouden en een dag ziek in bed. De vermoeidheid bleef en dus ging ik begin december naar een bioresonan-tie praktijk om te kijken wat er aan de hand kon zijn. Daar kwam uit dat ik een bacterie in mijn darm had en daardoor zo vermoeid was. Mijn overige waardes had ze ook geme-ten en alles (vitamine en mineralen) was verder goed. Een behandeling voor de bacterie volgde en op 23 december liet zij na een voetreflexbehandeling weten dat de bacterie weg was. Maar ik bleef moe! Verder had ik ook last van stemmingswisselingen, dacht aan een winterdip met al die regen. Ik heb in december zelfs nog een moodboard gemaakt en daar een foto van een baby opgeplakt.

Hoeveel signalen had ik nodig?Ook had ik al een tijd last van gespannen borsten, ik dacht dat dit te maken had met het feit dat mijn menstruatie niet op gang kwam en hiervoor gebruikte ik op aanraden weer een ander supplement. Ook had ik al maanden geen zin meer om alcohol te drinken en ook de geur van koffie trok mij niet meer. Hoeveel meer signalen had ik nodig? Ik heb in november een zwangerschapstest gedaan, maar die wees toen niets uit. Een zwangerschap heb ik dan ook maar snel uit mijn hoofd gezet. Tot vorige week vrijdag 9

januari. Ik merkte dat mijn buik steeds dikker werd. Ook te-gen mijn vriend had ik al een paar keer gezegd dat ik mijn ‘ik-ben-mijn-buikje-kwijt’ verhaal niet meer kon vertellen.

Schijnzwanger?Onderweg naar huis bedacht ik dat ik misschien wel schijnzwanger kon zijn. Ik heb op schijnzwanger gegoogled en vond het volgende. De symptomen van een schijn-zwangerschap komen overeen met een echte zwangerschap.

De vrouw is “overtijd” en kan last hebben van:

R MisselijkheidR OvergevenR MoeheidR Veel slapenR Toenemen van gewichtR Vaak moeten plassenR Opgeblazen gevoelR Pijnlijke/gevoelige borsten

Zes van de acht symptomen horen momenteel bij mij, ik ben gelukkig niet meer misselijk en hoef ook niet over te geven. Toch maar een test doen dacht ik en vertelde dit ’s avonds thuis.

Ik kon nog helemaal niet zwanger zijn!

Page 6: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 6

Nog een zwangerschapstestWe hadden nog 1 test over van de vorige verpakking en vol spanning vulde ik een plastic bakje. Staafje er in en 20 seconden wachten. Het staafje legde we op tafel en toen verscheen er een verticale streep. Hmm, niet dus? Ik pak het staafje op en nu zie ik ook een horizontale streep, een kruis! Wat is het nou? Omdat we nog niet overtuigd waren hebben we bij de drogist een digitale test gekocht. Dat moest zekerheid bieden, maar eerst tapas eten. In het restaurant brandde de test in de zak van mijn vest. Zal ik het doen, hier op het toilet? Eerst eten! Totaal verward zaten we te eten, ik had niet echt honger en kon maar aan één ding denken. Ik dronk twee glazen Spa rood met een schijfje citroen en dacht dat ik nu wel kon plassen. Op het toilet heb ik de test gedaan en daar zag ik met duidelijke digitale letters staan: zwanger 3+ (staat voor >5 weken zwanger). Ik rolde de test in een servet en legde deze met een ingehouden glimlach op tafel voor de neus van de toekomstige papa. Hier, kijk jij zelf maar!

Alles viel op zijn plek!Je zult begrijpen dat we snel de rekening hebben gevraagd en daarna nog lang beduusd in de auto hebben gezeten met de vraag; Wat gaan we nu doen? Alles viel ineens op zijn plek, de huilbuien, gespannen borsten, versterkte geur, vermoeidheid, ik ben zwanger! Maar hoelang? Dan duurt een weekend opeens heel lang! Maandag heb ik direct een verloskundige praktijk in de buurt gebeld voor een afspraak. Wanneer was uw laatste menstruatie? Anderhalf jaar geleden, antwoord ik. Met de spiraal werd ik namelijk niet meer ongesteld. Kan ik vandaag al terecht voor een echo? Ik ben volgens mij al heel ver in de zwan-gerschap, vervolg ik. Ik bel u zo terug mevrouw. Een paar uur later gaat de telefoon. U kunt donderdag 15 januari terecht voor de eerste echo.

Als ik dit schrijf is het woensdag, de dag er voor en weet ik dus nog steeds niets. Ja, dat ik mij zwanger voel en dat wij heel erg blij zijn! Morgen weet ik meer en zal ik dit verhaal compleet maken.

De eerste echoVandaag had ik dus mijn eerste echo om 13.20 uur. Heel erg spannend natuurlijk! Ik ging liggen en de verloskun-dige smeerde mijn buik in met gel. Wat wij toen zagen was... een complete baby, met alles er op er aan! Hoeveel weken was ik? Het hoofd werd opgemeten en daar kwam al snel uit dat ik 17 weken en 3 dagen zwanger moest zijn. Je zult begrijpen dat wij best verbaasd reageerden, 17 weken al! Dat is al bijna op de helft! En even terug rekenen zou dit betekenen dat de conceptie rond 30 september plaats had gevonden en dit terwijl mijn spiraal 12 septem-ber verwijderd is. Niet te bevatten zo snel dat ik natuurlijk zwanger kon zijn. Wauw! Ik ben dus al 22 juni 2015 uitge-rekend.

Verbaasd staren we naar de eerste foto’s van ons onge-boren kind, waarvan we ook bijna het geslacht al konden zien, mits ze de benen niet gekruist had en de navelstreng er niet voor zat. Wat ben ik dankbaar en blij!

Ik ben zwanger,maar hoelang?

CleanStart

Page 7: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 7

CleanStart

21 dagen detox De ideale detox voor beginners!

missnatural.nl/detox

Maak je lichaam schoon met Clean Start 21 dagen detox van Miss Natural!

100DetoxRecepten

Page 8: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 8

Wat was de voornaamste reden dat je gestart bent? De afgelopen jaren heb ik op medisch vlak nogal wat mee-gemaakt. Hemochromatose, Diabetes, OSAS en daarbij ook nog huidkanker. Ondanks mijn fanatieke sporten heb ik toch nog overgewicht, als ik afval zal ik OSAS en diabe-tes beter kunnen handlen. De vele dieten hielpen maar tijdelijk en waren vooral op basis van het eten van light-producten. Mijn internist zou dan ook graag zien dat ik een gastric bypass operatie onderga. Dit zie ik zelf niet zitten en probeer zelf wat af te vallen. ‘s Zaterdags nog een volle tas medicijnen afgehaald bij de apotheek. ‘s Zondags op de FeelGood Market kwam ik Eva van Miss Natural tegen en ik was meteen te vinden om het eens te proberen zon-der suikers en chemische zoetstoffen.

Heb je de 40 dagen kunnen volhouden? Hoe ging dat?Ging bijna vanzelf, ik heb voor mezelf de knop omgezet. Ben meteen van start gegaan. Het meeste moeite heb ik met het lezen van etiketten en het doorprikken van de halve waarheden die de fabrikanten ons voor houden. Gelukkig heb ik geen hekel aan boodschappen doen, want dit kost me nu erg veel tijd, zal wel beter worden als ik de produkten beter ken en weet waar ik ze voor een goede prijs kan kopen. In deze periode viel ook mijn vakantie, het is erg lastig om onderweg gezond te eten, maar gelukkig is daar de 80/20 regel voor!

Wat vond je van de cursus Natuurlijk! Suikervrij?De cursus was leuk om te volgen, ik kijk dagelijks uit naar de mails met goede tips en vaak ook leuke filmpjes. Ook de diverse Miss Natural groepen in Facebook zijn leuk en nuttig om te volgen en af en toe zelf wat te plaatsen. Ik vraag me wel af of andere mannen niet geinteresseerd zijn in een gezondere leefstijl, het overgrote deel van de deelnemers zijn vrouwen.

Jerry eet suikervrijMijn internist zou graag zien dat ik een gastric bypass operatie onderga. Dit zie ik zelf niet zitten en probeer dus zelf wat af te vallen. ‘s Zaterdags nog een volle tas medicijnen afgehaald bij de apotheek...

Page 9: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 9

Hoe voel je je na 40 dagen zonder suiker? Merk je verschil? En zo ja, wat? Ik ben zo’n 5 kilo afgevallen en mijn bloedsuikerwaardes zitten nu op normale waarden en zijn veel stabieler.Dit ervaar ik als zeer positief en zal dit zeker voortzetten.

Heb je nog opmerkingen, aanmerkingen, tips of goede woorden voor Miss Natural?Jullie weten me te inspireren en motiveren om gezonder te leven. In plaats van mijn suikerverslaving ben ik nu verslaafd aan jullie leuke leermomenten, wetenswaardig-heden en met name jullie passie voor een gezonde levens-stijl. Vorige week heb ik me aangemeld als lucky member. Heel erg bedankt en natuurlijk met een groet!

Ik ben 5 kilo af-gevallen en mijn

bloedsuikerwaardes zijn weer normaal

Jerry, 49 jaar uit Valkenswaard

Natuurlijk!Suikervrij Kom in 40 dagen van je suikerver-slaving af en voel je energieker en kilo’s lichter!

Tip van Eva!“Als je wilt starten met een natuurlijke levensstijl, laat dan in eerste instantie slechts 1 ongezond ingrediënt weg uit je voedingspatroon. Dat is veel mak-kelijker vol te houden! Ik ben zelf enorm enthousiast over eten zonder suiker, omdat daarmee verreweg de grootste winst te behalen valt”.www.missnatural.nl/suikervrij

Page 10: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 10

Wat was de voornaamste reden dat je gestart bent? Ik was al een tijdje bezig om wat minder suiker te eten. Ik merkte dat ik veel minder moe was, beter in mijn vel zat en dat ik minder last had van pukkeltjes. Ik was op zoek naar meer inspiratie en recepten. En dat heb ik gekregen hoor!! Ik ga er zeker mee door.

Heb je de 40 dagen kunnen volhouden? Hoe ging dat?Ik heb niet de gehele tijd suikervrij gegeten, meer perio-des. Ik merkte vooral dat ik als ik het druk had terugviel in mijn oude eetgedrag en daarbij ook vermoeidheid en hoofdpijn. Snel weer terug dus naar suikervrij en gezond. Ik voel mij SUPER en ook heel gemotiveerd om door te gaan met suikervrij eten!

Wat vond je van de cursus Natuurlijk! Suikervrij?Fijn om wat meer inspiratie te krijgen en informatie over suiker, wat het met je doet, waar het in zit, verschillende benamingen en vooral hoe te vervangen.Hoe voel je je na 40 dagen zonder suiker? Merk je verschil? En zo ja, wat? Ik merk zeker verschil. Vooral als ik een paar dagen niet suikervrij heb gegeten. Dan ben ik meteen heel moe, heb ik hoofdpijn en veel dorst. Ik blijf ook zeker sui-kerloos, al is het soms nog wel lastig om te zoeken naar fijne, snelle recepten voor 1 persoon. Door jullie heb ik wel een aantal gerechten ontdekt die ik veel gebruik, zoals de hartige speltpannekoeken. Ook mijn collega’s vonden het erg lekker!

Ga je verder met suikervrij eten het komende jaar? Ja, ik ga opletten

Heb je nog opmerkingen, aanmerkingen, tips of goede woorden voor Miss Natural? Wat een fijne cursus, fijn dat het online is en je de informa-tie op je eigen moment kan lezen. Je krijgt over 40 dagen inspiratie en het houdt je scherp en gemotiveerd om door te gaan. Ik voel mij super! Ik zou nog wel graag wat meer recepten willen zien en dan vooral voor 1 persoon met makkelijke ingrediënten die je ook gewoon in de super-markt kan kopen.

Ellen eet suikervrijIk was vermoeid, zat niet lekker in mijn vel en had last van hoofdpijn en pukkeltjes.

Ellen, 29 jaar uit Zaandam

Page 11: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 11

“Ik ben tijdens de cursus 3 kilo kwijtgeraakt, waar

ik anders keihard voor had moeten sporten. Nu houd

ik het vol om op gewicht te blijven door zonder suiker

te leven.” Ilze, 25 jaar uit ‘s Gravezande

“Heb geen last meer van een opgeblazen gevoel

in mijn buik. Ik hou geen vocht meer vast en voel me veel beter. Ik proef nu veel meer van alle ingrediënten!

Veel meer puur!”

“Mijn arts zei vorig jaar tegen mij. Als je door gaat met het eten van suiker, heb je binnen twee jaar

diabetes. Dat wil ik liever niet. Na de cursus weet ik

het zeker. Ik wil geen suiker meer.” Alie, 68 jaar uit Rhenen

Helma, 36 jaar uit Wormer

Wij eten suikervrij

Page 12: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 12

Alle vrouwen krijgen tussen hun 43-ste en 65-ste levens-jaar te maken met overgangsverschijnselen. Dit is een belangrijke fase in het leven van elke vrouw waarbij de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen geleidelijk afneemt. Na een periode van onregelmatige menstruatie komt er een definitief einde aan de hormo-nale activiteit van de eierstokken. Dit kan een uitermate vervelende en lastige periode voor de vrouw zijn waarbij het lijkt alsof haar eigen lichaam zich tegen haar keert. Opvliegers, prikkelbaarheid en nachtelijk transpireren zijn de meest voorkomende overgangsverschijnselen.

Een gezond lichaam Hoe zit het met voeding en leefwijze als het gaat om de overgang? Een gezonde leefwijze heeft enorm veel invloed op hormoonhuishouding en daarmee samen-hangend op ‘typische vrouwenkwalen’. Zowel overgangs-klachten als klachten in eerdere perioden van het leven. Gezond leven is dus een vereiste om overgangsklachten tegen te gaan. Belangrijk is de staat van je lichaam is vóórdat je in de overgang komt. In de overgang zoekt je li-chaam een nieuwe balans, hoe heftiger de verschijnselen/klachten daarbij, hoe meer onbalans er is. Behalve leefstijl hebben uiteraard ook erfelijke factoren, ziekte of gewoon dikke pech hun invloed. Ook psychische factoren beïn-vloeden de fysieke verschijnselen. Een vrouwenlichaam is eigenlijk steeds een nieuwe balans aan het zoeken, want de hormooncyclus is nooit stabiel.

Denk aan de maandelijkse cyclus vanaf de puberteit en dan nog de eventuele zwangerschappen die de hormoon-huishouding veranderen.

Opmerkelijk verschilNiet alle vrouwen over de hele wereld hebben evenveel last van overgangsverschijnselen. In Oosterse landen met een isoflavonen-rijk voedingspatroon (tahoe, tempé, sojasaus etc.) weten vrouwen niet eens wat het is terwijl 90% van alle Westerse vrouwen wordt getroffen.

Sleutelrol voor sojaSojabonen zijn bijzonder rijk aan zogenaamde isoflavonen. Isoflavonen zijn plantaardige bestanddelen die sterk lijken op het door de eierstokken afgescheiden hormoon oes-trogeen. De isoflavonen die zich in soja bevinden worden om die reden dan ook fyto-oestrogenen genoemd. Door dagelijks soja supplementen te nemen, is ook de westerse vrouw in staat om de klachten van de opvliegers en wisse-lende stemmingen tijdens de overgang tot een minimum te beperken zonder haar voedingspatroon aan te passen.

Hulp bij De overgangOpvliegers, prikkelbaar-heid en nachtelijk trans-pireren zijn de meest voorkomende overgangs-verschijnselen.

Page 13: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 13

12 Leefstijl Tips 1. Begin tijdig met een gezonde leefstijl. Als voorbeeld

werd osteoporose gegeven. Vóór je 35e jaar is er meer opbouw dan afbraak. Zorg voor gezonde botten door voldoende te bewegen, voldoende zonlicht (vit D), en kiezelzuurrijke voeding. Ook Calciumrijke voeding, dit niet alleen uit zuivel. Géén fosfor: energie-drankjes en veel koffie.

2. Breng je lichaam bij voorkeur in balans met de juiste voeding, daarna eventeel met ‘superfoods’ en supple-menten en gebruik medicatie als laatste hulpmiddel.

3. Noten, zaden, pitten en peulvruchten werken balan-cerend op de eigen oestrogeen productie. Eet elke dag een theelepel natto miso en maak wat lekkers van gierst, gerst en haver.

4. Eet goede vetten en varieer ermee. Gebruik dagelijks lijnzaad en de olie ervan.

5. Vermijd zoveel mogelijk suiker en geraffineerde pro-ducten.

6. Hanteer stress om bijnieruitputting te vermijden (dit is de oorzaak van cortisol-aanmaak).

7. Vermijd roken en alcohol.8. Drink veel vochtregulerende dranken (water,

kruidenthee; heermoes- en brandnetelthee), zodat de lever zijn ‘gesmeerde’ werking kan doen.

9. Voeding voor de hormoonklieren: vitamines en mineralen. In het recept van de hormooncake vind je ze terug!

10. Eet elke dag 5 paranoten. De noot bevat een hoger gehalte selenium dan welke andere noot dan ook.

11. Eet regelmatig gember en geelwortel (kurkuma).12. Voorkom overgewicht: iets zwaarder worden kan,

maar geen 10-20 kilo.

Hoeveel opvliegers heb je per dag?Als je deze vraag kunt beantwoorden, dan ben je tevens in staat om direct een eind aan dit vervelende overgangs-verschijnsel te maken. Deze simpele vraag geeft namelijk heel betrouwbaar aan hoeveel isoflavonen (fyto-oestroge-nen) je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen.

PHYTO SOYA herstelt de balansPhyto Soya is een hooggeconcentreerd, niet genetisch gemanipuleerd en tevens gestandaardiseerd soja-extract dat verwerkt is in vegetarische capsules. Door de juiste sterkte Phyto Soya als aanvulling op de dagelijkse voeding te gebruiken wordt het tekort aan oestrogenen gecom-penseerd door de isoflavonen die zich in de Phyto Soya bevinden.

MaandkuurDe Phyto Soya maandkuur is verkrijgbaar in de Miss Natural Shop en bij natuurvoedingswinkels, reformwinkels en gezondheidswinkels. Phyto soya 17,5 mg, adviesprijs €16,75Phyto soya 35 mg, adviesprijs €23,25

Minder dan 8 opvliegersper dag

Meer dan 8 opvliegersper dag

Minder opvliegers en stemmings-

wisselingen

Page 14: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 14

Zo maak je het:1. Verwarm de oven voor op 200 graden.2. Meng in een keukenmachine havermout, volkorenbloem,

wijnsteenbakpoeder, rozemarijn, oersuiker en ½ tl zout met boter tot een rulle, ietwat samenhangende massa.

3. Citroensap en havermelk toevoegen en nogmaals kort mengen tot het deeg een samenhangende bal vormt (indien nodig nog 1 el melk toevoegen).

4. Je handen en het werkblad licht met bloem bestuiven en van de deegbal een rol van ca. 15 cm vormen. Snij nu de deegrol met een, in heet gedompeld water, mes in 12 gelijke plakken.

.

Havermoutkoekjesmet Rozemarijn

Havermoutkoekjes

100 gram havermout100 gram volkorenbloem1 tl wijnsteenbakpoeder1 takje verse rozemarijn 1 eetlepel oersuiker75 gram gesmolten kokosolie1 el citroensap3 el havermelk (of rijst- of amandelmelk)

Dit heb je nodig:

MISS NATURAL

Foods

Recepten

SuikerEHBOEerste hulp bij lekkere zoete trek

Page 15: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 15

www.missnatural.nl 15

Zo maak je het:1. Verwarm de oven voor op 160 graden.2. Schil de appel en snij hem in kwarten. Snij de kwarten

in plakjes van ongeveer 1/2 cm dik3. Mix de honing samen met de roomboter tot één geheel4. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en mix het ongeveer 5

minuten5. Meng de speltbloem en de bakpoeder en schep dit rus-

tig door het beslag zodat de massa één geheel is. Voeg nog kaneelpoeder toe.

6. Vet een cakevorm (ongeveer 30cm x 11cm) goed in met roomboter en bestrooi de binnenkant met wat spelt-bloem en schep het beslag er in.

7. Druk in de bovenkant de appel erin, niet te diep.8. Strooi op de bovenkant nog wat kaneel9. Bak de cake in circa 50 á 60 minuten goudbruin10. Laat de cake afkoelen in de vorm en haal hem er dan

uit.

250 gram speltbloem250 gram zachte roomboter150 gram biologische honing

4 biologische eieren7 gram wijnsteenbakpoeder

snufje Himalaya of Keltisch zout1 biologische appel

2 theelepels kaneelpoeder

Dit heb je nodig:

Appelcake met honing

Appelcake

Cranberry KoekenDeze en meer heerlijke recepten met natuurlijke zoetmakers staan in het e-book SuikerEHBO.eshop.missnatural.nl/suikerehbo

Page 16: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 16

Natuurlijkste energiecocktail

WAANZINNIGE ENERGIEBOOSTER

20 DAAGSE REVITALITEITSKUUR € 24,95

Page 17: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 17

Ondersteunt de leverreiniging

€7,95Mariadistel

Adviesprijs

De lever is een orgaan met meerdere functies en heeft het door onze leef- en eetgewoonten bij tijd en wijle zwaar te verduren. We realiseren ons lang niet altijd dat een gezellig avondje uit waarbij wordt gegeten, gedronken en gerookt een bijzonder zware belasting voor de lever betekent. De vrucht van de Mariadistel bevat een drietal bestanddelen, bekend onder de verzamelnaam silymarine, die een heilzame werking op de lever hebben.

Marsmannetjes® Fruitgums zijn multivitamines speciaal voor kinderen. Het zijn erg lekkere fruitgums die de vorm van een marsmannetje heb-ben en de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen bevatten. Cal-cium en Vitamine D zijn van groot belang zijn voor de groei en ontwik-keling van de botten bij kinderen. De fruitgums zijn er in vier heerlijke smaken aardbei, sinaasappel, bosvruchten en citroen en bevatten uitsluitend natuurlijke kleurstoffen.

Voor Kids

Deze getinte zonnemelk van Plante System is een 100% zuiver natuur-cosmetisch product dat voor een doeltreffende en duurzame zonprotec-tie van het gelaat zorgt. De getinte zonnemelk bevat minerale zonnefil-ters en is geschikt voor volwassenen en kinderen. Breng de getinte zonnemelk voor het zonnen dun aan en verdeel deze gelijkmatig over het gezicht. Fijn: de zonnemelk smeert goed uit, geeft geen witte waas, is vorstbestendig en plakt niet. Ideaal dus voor op de wintersport door de 2 in 1 combinatie van zonnemelk en lippenbalsem!

De producten op deze pagina zijn verkrijgbaar in de Miss Natural Shop en bij reformwinkels, natuurvoedingswinkels en gezondheidswinkels.

€9,95

Vitaminen

Adviesprijs

Getinte zonnemelk SPF30

Natuurlijk shoppen

Page 18: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 18

Waarom je xeno-oestrogenen beter kunt vermijdenChemische stoffen zijn er in overvloed en er komen steeds weer nieuwe stoffen bij. Een aantal van deze stoffen ge-draagt zich als hormonen of verstoren de natuurlijke hor-moonbalans in je lichaam. Ze gedragen zich in je lichaam als het ware als lichaamseigen oestrogenen. Deze worden xeno-oestrogenen, of ook wel pseudohormonen, genoemd. Het woord ‘xeno’ komt uit de Griekse taal en betekent in deze context ‘lichaamsvreemd’.

Effecten op onze gezondheidEr vinden veel onderzoeken plaats naar de gezondheidsef-fecten van hormoonverstorende stoffen, maar er blijft tot dusverre nog veel onduidelijk/onbekend. Er is bijvoor-beeld in The Journal of American Medical Association een publicatie verschenen (september 2012) waarin staat dat BPA (bisfenol A) één van de redenen voor overgewicht bij kinderen kan zijn. BPA is een chemisch middel en tegenwoordig wordt dit gebruikt als ingrediënt om plastic te maken (plastic kan dus helaas BPA lekken). Eén van de onderzoekers uit bovengenoemd onderzoek geeft aan dat

naast verkeerde voeding en gebrek aan bewegen zeker ook gekeken moet worden naar de invloed van schadelijke stoffen uit de omgeving op het krijgen van overgewicht.

Xeno-oestrogenen kunnen onder andere de lever belas-ten en verhogen mogelijk het risico op het ontstaan van hormoongerelateerde ziektebeelden. Ze kunnen zich gaan opstapelen in je lichaam. Ook PMS, prostaat- en borst-kanker worden in verband gebracht met het teveel aan oestrogenen in onze wereld (Krishnan et al.; Long et al., bron).

Dagelijkse blootstellingWe worden dagelijks aan chemische oestrogenen bloot-gesteld. Als voorbeelden kan ik noemen: de plastic water-fles, verzorgingsproducten, shampoo, schoonmaakmid-delen en cosmetica. Je zal je nu vast afvragen wat je dan nog wel kunt gebruiken. Verderop in dit artikel heb ik een aantal tips voor je.

Vermijd jij al Xeno-oestrogenenXeno-oestrogenen kunnen onder andere de lever be-lasten en verhogen mogelijk het risico op het ontstaan van hormoongerelateerde ziekte-beelden. Ze kunnen zich gaan opstapelen in je lichaam.

Page 19: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 19

Enkele bekende xeno-oestrogenen:

• Plastic verbindingen zoals BPA, DEHP (weekmakers) en phthalaten

• Industriële verbindingen zoals PCB’s die onder meer in verf en lijm zitten, en vergeet ook vooral de dioxines niet. Dit kom je tegen in vervuilde lucht en in het vet van zuivel, vis en vlees.

• Synthetische hormonen, zoals de oestrogenen en progesteron in de pil.

• Toevoegingen in voeding zoals E127, E310 t/m E312 en E320. E310/312 of propylgallaat is ook onlangs pas erkend als xeno-estrogeen. Deze E-nummers worden gebruikt om het ranzig worden van oliën en vetten tegen te gaan. Gallaten zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar verboden en worden afgeraden voor hyperactieve kinderen. Ze zitten in chips, zoute snacks, goedkope visolie, salami, lang houd-bare vleesproducten, vlees in blik, soep, kauwgom en dierenvoeding, en zijn giftig voor mens en dier.

• Toevoegingen in cosmetica: E214 t/m E219 (para-benen). Parabenen worden veel gebruikt als con-serveermiddel. Ze zijn vooral effectief tegen schim-mels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze stof komt ook voor in cosmeticaproducten als crème, shampoo, scheerschuim, handcrème, massageolie, lotions, zonnecrème, lippenbalsem, douchegels, schoonmaakmiddelen en vloeibare wasmiddelen.

Deze lijst is absoluut niet volledig, maar geeft wel globaal weer hoe vaak je xeno-oestrogenen tegen kunt komen in het dagelijks leven! In één keer alles aanpas-sen en/of veranderen zal voor veel mensen lastig zijn. Kijk wat er voor jou op dit moment haalbaar is en breidt dit dan langzaam uit. We willen je niet bang, maar bewust maken!

12 Tips om xeno-oestrogenen te vermijden1. Kies zoveel mogelijk voor biologische en natuurlij-

ke voeding. Eet mager vlees/magere vis en minder vetrijke dierlijke producten zodat je minder dioxines binnenkrijgt.

2. Gebruik natuurlijke cosmetica en verzorgingspro-ducten. Miss Natural schrijft hier regelmatig over, dus kijk even op de site.

3. Neem alleen dranken die verpakt zijn in glazen flessen en laat pakken staan. Heb je nog een plastic waterflesje? Ruil dit dan in voor een roestvrijstalen flesje of neem een flesje gemaakt van verantwoord plastic want ja, dat bestaat ook (bijvoorbeeld de Dopper).

4. Doe geen maaltijden verpakt in plastic in de mag-netron. Vermijd sowieso zoveel mogelijk eten wat in plastic verpakt is.

5. Voeding uit blik ook vermijden, want blik wordt vaak gecoat met plastics die xeno-oestrogenen kun-nen bevatten.

6. Bewaar eten in glazen schaaltjes of aardewerk, roestvrij staal, etc.

7. Gebruik natuurlijke wasmiddelen en schoonmaak-middelen.

8. Gebruik geen pesticiden of insecticiden of kies eventueel een biologische/natuurlijke variant.

9. Neem je eigen stoffen tas mee als je boodschappen gaat doen. Zo hoef je niet om een plastic tasje te vragen in de winkel.

10. Vermijd luchtverfrissers en geurkaarsen, behalve als er uitsluitend natuurlijke aromatische oliën inzitten.

11. Wist je dat kassabonnen ook BPA bevatten? Voor-zichtig dus met aanpakken!

12. Nog pannen met een teflon anti-aanbaklaag in de kast? Vervang deze door pannen met bijvoorbeeld een keramische anti-aanbaklaag. Dit zijn ideale pan-nen en ze zijn niet extreem duur.

Vermijd jij al Xeno-oestrogenen

Tekst: Christel Hoeflaken

Vermijd jij xeno-oestrogenen?

Page 20: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 20

Op Nederlandse scholen is het de gewoonte om halver-wege de ochtend iets kleins te eten en te drinken, het zogenaamde ‘10 uurtje’ en tussen de middag de lunch te nuttigen tijdens de ‘overblijf ‘. Er wordt door de school gevraagd iets gezonds mee te geven, maar wat is gezond en hoe zorg je dat je kinderen het ook lekker vinden?

Ongezond 10-uurtjeAls ik om mij heen kijk en rondvraag aan andere ouders, bestaat het 10 uurtje meestal uit een ligakoek, een plak ontbijtkoek of ander leuk ‘kinderkoekje’ en een pakje drinken met een ‘fruitsapje’ (het mag de naam fruitsap eigenlijk niet dragen, want meestal is het suikerwater met fruitsmaak en komt er geen fruit aan te pas), een beker met ranja, melk of yoghurtdrink. Er zijn ook kinderen die fruit mee krijgen, maar die zijn meestal in de minderheid, ondanks het verzoek van de school om wat gezonds, het liefst fruit, mee te geven. Het is blijkbaar een gewoonte en vooral ook gemak geworden die moeilijk te doorbreken is.

Tussen de middag eten kinderen bijna altijd brood, met een enorme diversiteit aan beleg. Kaas, vlees, smeer-worst, smeerkaas, pindakaas, chocoladepasta, hagelslag, jam, enz. Met een beetje geluk op een volkorenboterham, maar ook regelmatig is dat witbrood, vaak ook weer vergezeld met een pakje sap, melk, chocomelk of yoghurt-drankje. En regelmatig krijgt het kind dan als ‘toetje’ nog een snoepje of koekje mee voor tijdens het buiten spelen.

Te veel suiker mee naar schoolEen kind dat ontbijt met bijvoorbeeld ontbijtgranen of een boterham met zoetigheid, ‘s ochtends om 10 uur een koekje met een sapje of yoghurtdrank krijgt en ‘s mid-dags een (witte) boterham met chocoladepasta en weer een zoet drankje, krijgt dus eigenlijk vooral suikers binnen en weinig tot geen verzadigende voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde. Gevolg is dat je aan het eind van de dag de juf of meester op kunt vegen omdat hij of zij 30 stuiterende kinderen de middag door heeft moeten helpen en het kind thuis óf voor de tv gaat hangen omdat het zo moe is, of alleen maar blijft zeuren. Of, in het geval van mijn zoontje tot een jaar geleden, allebei. Dit komt door een te lage bloedsuikerspiegel. En dan laten we het gegeven dat kinderen steeds dikker worden en steeds jonger voedingsgerelateerde ziektes krijgen nog buiten beschouwing.

Ouders zijn druk en hebben geen tijd om iets klaar te staan maken ‘s ochtends. Ik moet bekennen dat ik me daar ook lang schuldig aan heb gemaakt. Hup, 1 of 2 pakjes drinken in de tassen, voorverpakt koekje erbij, (bruine) boterham in de broodtrommel en klaar. Elke dag weer. Gemakkelijk voor mij, saai en ongezond voor de kinderen.

Gezonde Lunchmee naar schoolDe vraag waar elke ouder mee worstelt die zijn kind graag gezond wil laten opgroeien is: ‘Wat geef ik mee naar school om te eten en te drinken?’

Teks

t: H

anne

ke D

unni

nk

Page 21: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 21

Het roer omTotdat we besloten om het roer om te gooien, de suikers de deur uit te doen en zo min mogelijk bewerkte fabrieks-voeding te eten. Ik kocht bij Green Jump Lunchbots broodtrommels met verdeelvakjes en RVS bekers en ik stond wat eerder op om ze te vullen met gezonde voeding. Ik kreeg er zowaar lol in om elke dag weer de broodtrommels en bekers te vullen met afwisselende en verantwoorde tussendoortjes. Ik heb de kinderen nooit horen klagen, integendeel. Hieronder volgen een aantal tips voor wat je je kinderen allemaal mee kunt geven. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, dus laat je creativiteit de vrije loop.

Gezond drinken

1. Water, water en nog meer waterEen veelgehoorde reactie als ik zeg dat de kinderen altijd een beker water meekrijgen naar school is dat ze het zielig vinden. “Tsss, water...” is meestal de reactie. Water is echter de meest natuurlijke en gezonde drank die er bestaat en bovendien spotgoedkoop. Voor kinderen die het niet gewend zijn zal het even wennen zijn, maar dat gebeurt heel snel. Je zult merken dat ze steeds vaker zelf zullen vragen om een beker water. Om het aantrekkelijker te maken kun je er in de zomer bijvoobeeld wat citroensap in doen, voor een verkoelend effect. Of met wat fruit en ijsklontjes in de blender.

2. TheeMijn dochter kwam op een dag thuis met het idee om thee mee te nemen voor tussen de middag. Dat leek haar lek-ker, zeker op wat koudere dagen. Dus een thermosbeker gekocht en nu geniet ze elke middag van een lekker kopje thee. In de zomer vinden veel kinderen afgekoelde koude thee ook heel lekker.

3. Smoothies/shakesMaak eens in de blender een lekkere vruchtenshake! De mogelijkheden zijn eindeloos en bijna alle soorten fruit smaken bij elkaar. En wist je dat je een appel, peer of nec-tarine er met schil en al er in kunt gooien? Scheelt weer tijd en de vitamines en vezels blijven behouden. Je kunt er wat water of ijsklontje door doen of melk of yoghurt voor een smoothie. Succesnummers hier zijn momenteel:

amandelmelk met banaan en kiwi. Dit geeft een romige, zoete smoothie en banaan, peer, nectarine, appel, kiwi met jawel spinazie en een beetje water en/of (rijste)melk. Geeft een mooie groene, zoete vruchtenshake.

4. Melk of karnemelkIk ben geen voorstander van koemelk, maar pure melk of karnemelk is altijd beter dan zuivelproducten met allerlei toegevoegde suikers. Probeer ook eens rijstemelk (met vanille van Lima is suikervrij), amandelmelk, havermelk, of hazelnootmelk. Verrassend lekker!

5. DiksapDiksap bestaat uit geconcentreerde fruitsuikers. Het laat de bloedsuikerspiegel flink stijgen en is niet zo goed voor de tanden, maar het is een beter alternatief dan limonade-siroop, waar allerlei suikers aan toe zijn gevoegd.

Geef in geen geval drinken met chemische zoetstoffen mee. Veel ouders denken er goed aan te doen om voor een light variant te gaan, maar chemische zoetstoffen zijn erg schadelijk voor de gezondheid, zeker voor kinderen en zorgt ervoor dat kinderen niet verzadigd raken en nog meer zin krijgen in zoetigheid, zodat het een tegengesteld effect heeft.

Geef geen drinken met chemische

zoetstoffen mee.

Page 22: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 22

Gezond 10-uurtje

1. FruitBanaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen en dergelijken kunnen allemaal mee in de broodtrommel. Al dan niet in stukjes gesneden. Bij Xenos verkopen ze een appelsnijder, die in 1 beweging de appel in 8 stukken snijdt en het klokhuis eruit haalt. Ideaal als je weinig tijd hebt. Geef bij stukjes fruit een vorkje of een prikkertje mee, zodat ze niet hun handen helemaal onder het fruitsap krijgen.

2. GroenteKomkommer, wortel, paprika, radijsjes en cherrytomaat-jes zijn makkelijke groentes om uit de hand te eten en de meeste kinderen vinden een of meer van deze groente erg lekker.

3. Gedroogd fruitRozijnen, abrikozen, vijgen, appelstukjes en pruimen zijn allemaal gedroogd te koop. Een lekker zoet en heel ver-antwoord tussendoortje.

4. NotenWalnoten, cashewnoten of notenrepen zonder suiker zijn voedzaam en erg lekker. Ook alle andere noten zijn een bron aan goede voedingsstoffen, maar geef jonge kinde-ren niet te harde noten mee om verslikken te voorkomen. Daarnaast zorgen noten naast het fruit voor stabilisatie van de bloedsuikerspiegel. Fruit is heel gezond, maar door de fruitsuikers stijgt de bloedsuikerspiegel wel snel. Een handjevol noten of bijvoorbeeld een gekookt ei zorgen ervoor dat dit niet gebeurd en zorgt daardoor voor een langere verzadiging.

Dit is wat ik meestal mee geef voor de ochtend. We heb-ben broodtrommels met drie vakjes. Ik geef altijd 2 of 3 verschillende dingen mee. Als ik fruit in stukjes meegeef vul ik twee vakjes met eten en in de derde doe ik een vorkje. Is het fruit wat uit de hand gegeten kan worden dan vul ik 3 vakjes, met bijvoorbeeld een halve appel, een halve banaan en wat nootjes of een halve notenreep. Ook vinden de kinderen geregeld een gekookt ei of een zelfge-maakt, suikervrij cakeje in hun broodtrommel.

Recept Hazelnootpasta

Dit heb je nodig voor 1 potje:• 1 kop hazelnoten• 1/2 kop kokosmelk• 1/4 kop cacaopoeder• 2 vanillestokjs• snufje zout

Zo maak je hazelnootpasta:1. Zet de oven op grillstand.2. Rooster de hazelnoten onder de grill voor ongeveer 15

minuten. Het is de bedoeling dat de velletjes loslaten.3. Met een schone theedoek verwijder je de velletjes van

de hazelnoten (rol ze er stevig doorheen).4. Doe de hazelnoten, kokosmelk, cacao, de inhoud van

de vanillestokjes en het snufje zout in een keukenma-chine en meng een paar minuten door elkaar.

5. Schep het mengsel door en meng nogmaals een aantal minuten tot er een romige pasta ontstaat. Zo simpel is dat!

MISS NATURAL

Foods

Recepten

Page 23: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 23

Gezonde lunch

1. BroodDit is in Nederland het meest voor de hand liggend om mee te geven en is ook heel voedzaam, als je tenminste kiest voor een meergranen of volkorenvariant. Witbrood is brood waar alle voedingswaarde uit is gehaald en bruin brood is vaak witbrood die bruin gemaakt is door gebran-de suiker. Volkorenbrood en meergranenbrood zorgen voor de nodige voedingsstoffen en geven een langere ver-zadiging. Probeer ook eens de onbekendere broodsoorten met bijvoorbeeld zuurdesem, rogge, spelt of kamut.

Kies als beleg het liefst iets waar geen of weinig suiker in zit. Zoals pindakaas (suikervrij te koop bij biologische winkels), notenpasta, vleeswaren (let op, hier zit ook vaak suiker in) suikervrije jam (zonder zoetstoffen) of fruitbe-leg, gekookt of gebakken ei, vette vis als tonijn, zalm of makreel, kaas, banaan, appel-, peren-, of dadelstroop en vegetarische paté.

2. Pasta-, rijst- of een andere saladeDit zijn goede alternatieven voor brood. En een restje van de dag ervoor gebruiken scheelt een hoop extra werk. Mijn kinderen vinden dat te ver gaan, omdat het teveel afwijkt van de rest, maar in heel veel landen is het gebrui-kelijk om zoiets te eten, zowel koud als warm.

3. PannenkoekenGemaakt van volkorenspeltmeel of boekweitmeel, ei en (rijste)melk zorgen voor een gezonde, voedzame en lekkere lunch waar de rest van de klas jaloers van wordt. Dit kun je ook weer beleggen met suikervrije jam, appel-stroop, kaas, fruit, noten, rozijnen, enzovoort.

4. TortillaBij de biologische winkels verkopen ze meergranen tortil-la’s zonder chemische toevoegingen, die je naar hartelust kunt beleggen met groente, vlees, vis, kaas en dergelijken. Favoriet bij ons is zalm, kruidenkaas en sla. Je kunt hem oprollen en in stukjes snijden, maar ook heel laten zodat het makkelijk uit de hand gegeten kan worden.

Daarnaast kun je natuurlijk net als voor in de ochtend nog wat fruit, groente, noten of een gekookt ei meegeven. Probeer af te wisselen en veel verschillende dingen mee te geven, zodat de kinderen een diversiteit aan voedings-stoffen binnen krijgen en ze het steeds leuker gaan vinden om zo’n rijkelijk gevulde, gezonde broodtrommel mee naar school te krijgen!

Gezond trakteren op schoolEen kinderverjaardag is altijd een groot feest, waar de jari-ge vaak al weken halsreikend naar uit heeft gekeken. En bij een feest hoort lekker eten. Het is gebruikelijk dat een kind in de klas trakteert. Ondanks dat veel scholen verzoeken om iets gezonds te trakteren gebeurt dat vaak toch niet. In dit e-book vind je 50 gezonde recepten, ideeën en tips om te trakteren op school en om te eten en drinken tijdens het kinderfeestje, of gewoon voor tussendoor. Van heel snel en gemakkelijk te bereiden, tot iets meer werk, maar allemaal even feestelijk en lekker. Alle recepten zijn 100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker en e-nummers.www.missnatural.nl/gezonde-kindertraktaties

MISS NATURAL

Foods

Recepten

Page 24: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 24

Zo kunnen voedingsmiddelen en dieren beter tegen ziektes, bacteriën en insecten. Maar worden ook groter, voller, ronder, mooier van kleur, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe bizar is dit eigenlijk wel niet?

Genetisch gemodificeerde gewassenWist je dat in 2012 wereldwijd ruim 170 miljoen hectare ge-netisch gemodificeerde gewassen geteeld zijn. De belang-rijkste gewassen die genetisch gemodificeerd zijn onder andere maïs, soja, koolzaad. Door te intensief de grond te bewerken gaat de kwaliteit van onze voeding sterk ach-teruit, dan komt de genetisch gemodificeerde methodes er ook nog eens bij. Hierdoor halen we de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid nutriënten niet. Ook door combi-naties van voeding gaan er vele goede voedingsstoffen verloren. Denk je goed en gezond te eten, heb je toch een nutriënten tekort, en de welvaartziekten steken de kop op.

Paleolithische voedingspatroonMet deze wetenschap is er een groep ontstaan die pleit voor een paleolithische voedingspatroon. Hierdoor kun-nen wel degelijk heel wat welvaartziekten vermindert wor-den. Voedingsstoffen bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen. De één wat meer dan een ander, door gezonde biologische voeding en het juist combineren van voedingsmiddelen binnen een menu wordt voeding een medicijn, wat weer preventief inwerkt op onze ge-

zondheid. De juiste voeding en beweging vormen samen de beste combinatie voor het behandelen, maar vooral bestrijden van vele aandoeningen.

Paleo dieet versus het VoedingscentrumHet Louis Bolk instituut heeft samen met Wageningen UR, de Universiteit van Groningen, Scriptum en de Universi-teit van Gerona (Spanje) onderzocht wat het Paleolitisch voedingspatroon met ons lichaam doet. Er zijn 34 deelne-mers geselecteerd met twee of meer kenmerken van het metabool syndroom. Voor en na het onderzoek heb-ben ze alles opgemeten, zoals bloeddruk, buikomvang, suikerwaarden, cholesterol, gewicht, lengte. Ze werden verdeeld in 2 groepen, waarvan 1 groep zich 2 weken lang alleen een Paleo dieet kreeg voorgeschreven. De andere groep moest een dieet houden volgens de voorschriften van het Voedingscentrum. De groep van het Paleo dieet hadden een daling van de bloeddruk, cholesterolwaarden, gewicht en de suikerwaarden. En dat binnen 14 dagen!

Oermens had geen overgewichtDe oermens leefde voornamelijk buiten en waren veel meer aan de zon blootgesteld. Ze leefden in kleine groe-pen en de mannen gingen op jacht. Er was geen vervui-ling, daardoor kregen ze geen gifstoffen naar binnen. De oermens was een jager en een verzamelaar van vruch-ten, planten, noten en zaden.

De Paleo LevensstijlDe wereld om ons heen veranderd in een razend tem-po. Vooral ook door de technieken van het genetisch modificeren van voedsel, hiermee kunnen ze de erfelij-ke eigenschappen van een gewas of dier veranderen.

Page 25: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 25

Voeding moet echt, biologisch en

onbewerkt zijn.

Tekst: Marjo van Leeuwen

De meest ideale voeding voor de mens is een goede ver-deling van dierlijk eiwitten en minder koolhydraten*. Alleen de koolhydraten uit groente en fruit wordt genut-tigd, suikers en graanproducten worden niet gegeten. De Paleo aanhangers zeggen dat overgewicht en diabetes in de oertijd niet voorkwamen.

Wat is het Paleo dieet?Alle voeding moet echt, biologisch en onbewerkt zijn. Als de voeding uit een potje of pakje komt is dit geen Paleo en dan ook verboden. Deze manier van eten zorgt er al voor dat je minder kunstmatige stoffen, zout en suikers naar binnen krijgt.

Wat mag er gegeten worden, eigenlijk heel simpel:

• Mager vlees (rund, varken, lam, kip, wild, etc.)• Vis (zalm, tonijn, kabeljauw, baars, etc.)• Schaal- en schelpdieren• Groenten• Eieren• Fruit• Noten en zaden• Thee, water, verse vruchtensap• Natuurlijke olie (kokosolie, olijfolie)• Visolie

Er wordt geen graan, peulvruchten en bonen gegeten. In de voeding mag ook geen of weinig zout of suiker toege-voegd worden. Alleen kruiden en gezonde zoetmiddelen.Eet alleen écht eten. Vermijd suiker, graan, maïs, gluten, peulvruchten en zuivel. En zorg vooral ook dat je geen gifstoffen in je lichaam krijgt. Eet vooral vlees, vis, eieren, groenten, fruit en wat noten en zaden. Als je op deze manier eet, hoef je niet te letten op calorieën. Je krijgt meer gezonde vetten binnen en de balans tussen eiwitten en koolhydraten verschuift naar meer eiwitten en minder

koolhydraten. Van teveel koolhydraten wordt je dik en bo-vendien verzadigen koolhydraten niet, maar blijf je er juist trek van houden. Eiwitten verzadigen juist wel, waardoor je na de maaltijd ook niet meer de zin hebt in een tussen-doortje (of tien).

5 Sleutelwoorden zijn:1. Eet gevarieerd2. Koop verse en biologische producten3. Koop geen kant-en-klare producten, ook geen produc-

ten waar een industriële productie aan vooraf gegaan is (brood, pasta, koek, gebak etc.)

4. Gebruik de juiste vetten (kokosvet, visolie, olijfolie)5. Gebruik weinig zout

* Koolhydraten worden omgezet naar glucose (suiker). Hoe-

wel glucose ook brandstof is, wordt het in grote hoeveelheden

behoorlijk giftig. Een gedeelte wordt verbrandt maar de overge-

bleven glucose wordt opgeslagen in de cellen. In eerste instantie

in de cellen in de spieren en lever (glycogeen), maar zijn deze vol

wordt het omgezet in vet.)

Page 26: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 26

Recept Paleo Brownies met AvocadoDit heb je nodig voor Paleo brownies:

• 1 rijpe avocado• 2 biologische eieren• 120 gram raw cacao• 100 gram pure chocolade• ½ theelepel wijnsteenbakpoeder• 120 ml honing• 50 gram ongebrande noten

Zo maak je de Paleo brownies

1. Verwarm de oven voor op 150 °C.2. Vet een brownie bakvorm in en beleg het met bakpapier.3. Maak de avocado schoon en snij hem in blokjes.4. Doe de avocado en de honing in een kom en mix dit tot een egale massa.5. Voeg de eieren toe en mix alles er goed doorheen.6. Doe er vervolgens de cacao, gesmolten chocolade en bakpoeder erdoor.7. Roer de grof gemalen noten erdoor en hou wat achter voor de garnering.8. Giet het beslag in de vorm en garneer het nog met de noten.9. Bak de brownie in 20 minuten gaar.10. Controleer eerst met een houten prikker, komt hij er droog uit dan is hij goed. Zit er nog wat

deeg aan laat de brownie enkele minuten langer in de oven gaar worden. Controleer nogmaals.11. Laat de brownie afkoelen en snij met een scherp mes in gelijkmatige stukken.

Meer Paleo ReceptenOp zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan zeker even deze serie met Paleo recepten via www.missnatural.nl/paleoboeken

MISS NATURAL

Foods

Recepten

Page 27: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 27

MISS NATURAL

Foods

Recepten

Ter waarde van: €15,- Voor: Clean Start 21 dagen detoxGekregen van: Miss Natural

Voucher code: MissMAG03 Geldig t/m: 31-03-2015

Cadeau Voucher

Activeer >>> eshop.missnatural.nl/cleanstart

Korting voor jou!

Page 28: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 28

+ recept voor tandpasta

Bij natuurlijk leven hoort niet alleen goede voe-ding, maar ook tandpasta. En de reguliere tand-pasta’s behoren niet tot de categorie gezond. In de eerste plaats omdat in bijna alle gewone tand-pasta’s fluoride zit, maar ook allerlei andere onge-zonde of zelfs giftige stoffen. Gelukkig bestaat er ook zoiets als natuurlijke tandpasta en kun je het zelfs zelf maken!

Over fluorideOndanks allerlei uitspraken van de overheid en tandheel-kundigen dat fluoride alleen maar gunstig is en we er zo’n stralend wit en gezond gebit van krijgen, zijn er inmid-dels honderden onderzoeken gedaan waarin fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botstoornissen, mentale stoornissen en maagreflux. Verder leidt een te veel aan fluoride tot fluorose, waarbij er witte vlekjes op de tanden komen, brengt fluor het immuunsysteem in de war, versterkt het tumorgroei en onderdrukt de werking van de schildklier. Kortom: fluoride is dus een giftige stof voor het lichaam. In een tube tandpasta zit genoeg fluoride om een klein kind te doden (als het deze helemaal leeg zou eten). In de VS en in Zweden wordt dan ook terecht op de verpakking gewaarschuwd voor fluoride. Gek genoeg is dat nog niet het geval in Nederland.

‘Natuurlijk’ is geen garantie voor gifvrijNaast fluor tref je in de reguliere merken (en vaak zelfs ook in de meeste natuurlijke merken) andere chemische toe-voegingen aan. ‘Natuurlijk’ is helaas ook geen garantie dat er geen andere chemische stoffen in zitten die potenti-eel gevaarlijk zijn. Lees daarom altijd de ingrediënten!

Waar je op kunt letten is bijvoorbeeld:

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)Dit is een syntetisch schuim-en reinigingsmiddel dat ook wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen voor garage-vloeren, ontvettingsmiddelen voor motoren en wasmid-delen voor auto’s. Het is nogal een agressief middel. Bij contact met de huid wordt de vetlaag aangetast, wat kan irritatie en beschadiging van de huid leidt. Het bestand wordt vaak toevoegd omdat het een goedkoop schuim-middel is. En als tanpasta goed schuimt krijgt men vaak het idee dat het goed reinigt. Kaliumchloride (KCl)Dit is een chemische verbinding van chloor en kalium. Het is een een zout dat in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van het kloppen van het hart. Een te hoge concentratie zorgt voor hartkloppingen of hartstilstand. Een te lage concentratie zorgt daarentegen voor een verlaging van de klopsnelheid. Als je er teveel van binnenkrijgt, wat vaak bij kinderen gebeurt, kan het schadelijk zijn.

Natuurlijk!Schone Mond

Zonder Fluoride!

Page 29: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 29

Fris met mint!

TriclosanTriclosan is een bacteriedodend middel dat regelmatig in verband wordt gebracht met de toename van ‘superbacte-riën’ die resistent zijn tegen antibiotica. SchuurmiddelenSchuurmiddelen die in tandpasta zijn verwerkt kunnen ook schadelijk zijn. Uit onderzoek blijk dat diverse schuurmid-delen en ook korreltjes silica (dat in veel natuurlijke mer-ken voorkomt) zich kunnen ophopen onder het tandvlees waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan.

Recept voor tandpastaTandpasta zelf maken is heel eenvoudig, je hebt maar 2 of 3 ingrediënten hiervoor nodig. Dit heb je nodig:

• 2 tot 3 eetlepels kokosolie - dit is de basis van de tand-pasta. Het werkt antibacterieel, maar ook genezend. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.

• 1 theelepel baking soda (Zuiveringszout) - baking soda heeft een zacht reinigend effect en voorkomt tand-plak. Ook neutraliseert het de zuren in je mond die vaak de basis zijn van tandbederf.

• 5 druppels Tea Tree olie - je kunt er enkele druppeltjes aan toevoegen, het ruikt lekker en is antibacterieel. Ook is het mogelijk om 5 druppels pepermuntolie toe te voegen.

Zo maak je zelf tandpasta:1. Doe de kokosolie in een schaaltje of pot, zet dit in een

pannetje met kokend water.2. Zodra de olie wat zacht is geworden voeg je voorzich-

tig het zuiveringszout toe. Niet ineens, want dan gaat het klonteren.

3. Neem 5 druppels olie en roer dit er door.4. Roer alles goed door elkaar tot een glad mengsel.5. Giet het in een glazen potje met een brede opening,

laat afkoelen.

Om de tandpasta te gebruiken kan je het met een spatel uit het potje halen. De tandpasta bij voorkeur gewoon in de badkamer bewaren.

Shop natuurlijke tandpasta zonder fluorideMaak je niet graag zelf je tandpasta, maar wil je wel veilig en natuurlijk poetsen zonder fluoride? In de Miss Natural shop (missnatural.nl/tandpasta) vind je een uitgebreid as-sortiment van verschillende natuurlijke merken tandpasta.

Speciaal voor Kids

Voor witte tanden

Page 30: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 30

7 vragen aanRichard de LethHij is volledige toegewijd aan zijn passie en inspi-reert met zijn boeken en lezingen duizenden men-sen voor een gezonde en gelukkige leefstijl.

1. Je verlegt nogal je grenzen, een halve marathon, in een ijsbad, mudmasters, waarom doe je dit en wat staat er voor 2015 op de planning? Ik doe deze activiteiten vooral om mezelf uit te da-gen. Comfort is verlies aan scherpte. Daarom plaats ik mezelf regelmatig buiten mijn comfortzone: daar word ik sterker van. Dit jaar ga ik een aantal mountainbike-tochten doen en een aantal Bushcrafts op de Veluwe. Dit organiseer ik zelf vanuit OER-op-uit om in en met de natuur te leven en onder andere vuur te maken, een kamp te bouwen of water te filteren.

2. Jij hebt duidelijk jouw passie gevonden. Ben je van mening dat iedereen zich zou moeten verbinden met zijn of haar passie? En hoe kom je daar achter? Ieder mens heeft een vrije wil en is vrij om zijn leven volgens eigen inzicht vorm te geven. Ik denk dat het leven het meeste voldoening geeft als je je hart volgt en, soms met kleine stapjes, je passie met de wereld deelt. Ieder mens heeft unieke vermogens en talenten. Daarom kom je achter door te voelen wat bij je past en vooral nieuwsgierig te zijn. Misschien weten we alle-maal wel wat echt bij ons past, maar slaapt het soms even. Op de juiste tijd zal het dan ontwaken, maar dit kan je dus zelf ook stimuleren.

3. Je vertelde mij dat je wel eens een vastendag inlast, waarom doe je dat en hoe ziet zo’n dag er uit? Gedurende evolutie was eten vaak een luxe. Schaarste kwam veel voor en daarom is het nabootsen van het overvloed en schaarste een vitale gezondheidsprikkel. Ik ontbijt soms niet, zodat ik vanaf de avondmaaltijd tot mijn lunch ongeveer 16 uur niks eet. Dit geeft mijn lichaam de gelegenheid om te herstellen en mijn vet-verbranding adequaat te houden.

Page 31: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 31

4. Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk, dat niet als werk voelt, je gezin en tijd voor jezelf? Dat is niet altijd makkelijk. Soms moet je in het leven ook offers maken. Mijn sociale leven leidt soms onder mijn ambities. Toch start alles vanuit bewustzijn en daar heb ik mijn agenda op ingericht. Ik ben iedere avond om 17:30 uur thuis voor het avondeten met mijn gezin en werk de weekenden in principe niet. Dit lukt niet altijd, maar evengoed geniet ik enorm van het proces. Onder-nemerschap is boeiend.

5. Ben je van mening dat voedselfabrikanten meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen voor een gezonde samenleving of is dit de rol voor ieder indi-vidu? Dat vind ik zeker. Nu is de ethiek meestal ver te zoeken. Er ligt ook een belangrijke rol voor de politiek door middel van bijvoorbeeld wetgeving. We denken als mens dat ons verstand overheerst, maar we wor-den vooral door onze instincten gedreven. We hebben een voorkeur voor zoet en zout en zijn het liefst lui. De industrie speelt meedogenloos op onze evolutionaire zwaktes in. We zijn weerloze zoetekauwen. Misschien is het daarnaast nog belangrijker dat we een vak als ‘leef-stijl’ op basisscholen aanbieden, zodat we de gebruiks-aanwijzing van ons lichaam in de basis leren.

6. Bij het veranderen van je levensstijl dien je te beschikken over wilskracht en doorzettingsvermogen. Hoe krijg je daar meer van? Door het niet te veel op de proef te stellen. Haal die zak chips niet in huis, zodat je ’s avonds als je moe bent en op zoek gaat in de voorraadkast deze ook niet kunt eten. Zorg voor een steunende sociale omgeving. En vermijd geraffineerde suikers. Deze beinvloeden onze besluitvaardigheid ook negatief.

7. Tot slot, hoe strikt ben je met je voeding? Als je bui-ten de deur eet, neem je dan altijd zelf je eten mee of eet je wat de pot schaft? Ik ben heel flexibel. Ik probeer wel minimaal 75% OERsterk te eten. Daarnaast is de leefstijl veel belangrijker dan alleen voeding. Ik beweeg veel, slaap goed en doe veel dingen waar ik energie van krijg. Het leven is dus veel meer dan voeding. Het gaat vooral of je uiting geeft als je levensdoel. Daar word je pas echt gelukkig en gezond van.

OERsterk LevenBewustwording opent de deur naar gedragsverandering en optimale gezondheid. Word je bewust van de wereld waar-in wij leven en bewandel deze volgens je eigen pad. Dit life-styleboek biedt een totaalconcept met praktische tips voor een gezonder en gelukkiger leven. Het bevat daarnaast verschillende interviews en ervaringen, waaronder een ex-peditie in de Spaanse Pyreneeën waar Richard de Leth als oermens leefde. OERsterk Leven versterkt je lichamelijke én geestelijke gezondheid.

Kijk voor een overzicht van alle boeken van Richard op www.missnatural.nl/richarddeleth

€27,50

OERsterk

Kookboek

Inte

rvie

w: E

va v

an Z

eela

nd

We hebben een voorkeur voor zoet en zout en

zijn het liefst lui.

€22,50

OERsterk

Leven

Page 32: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Hét magazine over natuurlijk leven Miss Natural inspireert!

Miss Natural laat zien dat biologisch eten en natuurlijk leven leuk is! 32

medisch hulpmiddel op basis van

100% NATUURZUIVERE ETHERISCHE OLIEËN

MiGRASTICKverlicht snel bij hoofdpijn en migraine

€ 6,75

Page 33: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 33

Chi Superskin oils100% plantaardige, werkzame oliën van biologische kwaliteit aangevuld met een uitgekiende Chi essentiële oliën combinatie maken deze zijdezachte serums geschikt voor uw hele lichaam, maar speciaal voor de gezichtsverzorging.

100%biologisch

Geendag- of nacht-

crème meer nodig!

NIEUWSuper voeding voor je huid.

SUPERSKIN Superfood voor je skin!

Win actie! Maak kans op 1 van de 9 Chi SuperSkin oliën! We geven er van elke variant 3 weg! Mee doen?

Verkrijgbaar in drie biologische topproducten:

All Skin: voor de normale tot vette huid.Met o.a kokos, vanille, litsea & mandarijn olie.

Sensitive: voor de gevoelige huid.Met o.a argan, kokos, sinaasappel & lavendel olie.

Anti Aging: voor de ouder wordende huid. Met o.a cactus, argan, rozen & sandelhout olie.

KLIK HIER

Meer informatie? www.chi.nl

Page 34: Miss Natural magazine nr. 4 winter 2015

Ga naar www.missnatural.nl/lucky-member

Is Miss Natural iets voor mij?Beantwoord dan de volgende vragen;

1. Wil je meer energie en je fit voelen?2. Wil je (letterlijk) beter in je vel zitten?3. Is een dieet niets voor jou?4. Ben je toe aan verandering?5. Kan je wel wat motivatie gebruiken?

Indien je meer dan 2 vragen met JA beantwoord hebt en je sta je open voor verandering, dan is Miss Natural bedoeld voor jou!

Miss Natural magazine thuis ontvangen?Lucky Members ontvangen 4 x per jaar een gedrukt exemplaar van Miss Natural magazine t.w.v. €4,95 thuis gestuurd. Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Zo kun je heerlijk op de bank met een kop kruidenthee alles lezen over natuurlijk leven en biologische eten. Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips tijdens jouw ontdekkingsreis naar echt gezond eten voor een leuk en energiek leven.