Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

33
www.missnatural.nl 1 Zomer 2016 Nr. 11 €4,95 MISS Hét magazine van Miss Natural Natural Natuurlijke Aroma’s Juiceman! DETOX 10 dagen zomer kuur Barcelona Hot spots Cadeau Voucher t.w.v. €15,- inside pag. 25

description

Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Miss Natural zet aan tot een blijvende verandering in het voedingspatroon en laat zien dat natuurlijk leven en biologisch eten leuk is! Ontvang Miss Natural thuis als Lucky Member http://missnatural.nl/lidmaatschap

Transcript of Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Page 1: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 1

Zomer 2016 Nr. 11€4,95

MISSHét magazine van Miss Natural

Natural

NatuurlijkeAroma’s

Juiceman!DETOX10 dagenzomer kuur

BarcelonaHot spots

Cadeau Voucher

t.w.v. €15,-inside

pag. 25

Page 2: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

Appel, kaneel en rozijntjes, wie houdt er nou niet van? Deze raw Apple Cinnamon Pie is een bijzonder lekkere variant op de traditionele appeltaart. Je hebt er niet eens een oven voor nodig.www.thegoodstuffbakery.nl

ColofonMiss Natural magazine verschijnt 4 x per jaar en wordt gratis verspreidt in natuurvoedings-winkels, gezondheids-winkels en reformwin-kels. Miss Natural Lucky Members ontvangen het magazine thuis met de post. www.missnatural.nl/lucky-member

RedactieadresMiss Natural LifestyleHenegouwenlaan 555628 WL [email protected]

4

6

10

12

14

16

18

202226

28

30

InhoudZelfverzekerd in bikini

Detox ervaringen

STOP TTIP!

Natuurlijke aroma’s

Plantaardige afvalhulp

Hulp bij zwangerschap

Mee in de koffer

Nieuwe kookboeken

Ritme van de natuur

Beauty ritueel

Hotspots Barcelona

10 vragen aan Andrew

Mmm, verboden vrucht

Page 3: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 3

Ik sta op de foto met model/acteur/ondernemer Andrew Cooper en hij is tegenwoordig geen Cola man meer, maar de Juice man met een nieuw receptenboek vol gezonde sappen! En onder het motto ‘als Linda (de Mol) het kan (met George Clooney op de cover), kan ik het ook’, be-dacht ik dat ik samen met hem de cover ging delen voor dit zomernummer.

Andrew was namelijk een van de meest populaire hunks in de cola commercials waar hij al grasmaaiende te zien was in een park. Een groep vrouwen die daar tijdens hun pauze van genieten en hem een blikje toe rollen dat hij opraapt... het blikje spuit open en hij trekt zijn T-shirt uit! Dit laatste vroeg ik hem ook tijdens de fotoshoot, maar dat was toch niet de bedoeling. Jammer, maar ik heb het wel gevraagd! Tijdens het leuke interview dat ik met hem had vroeg ik hem ook of het zijn idee was om het blikje cola te morsen (goede vraag Martijn!) en of hij nu nog steeds reclame voor het bruine drankje zou maken nu hij bekend staat als de Juice man. Je kunt zijn antwoorden op deze en meer vragen van Miss Natural leden lezen in dit magazine en bekijken in het video-interview. Ook deel ik een heerlijk recept uit zijn boek en geven we 3 exempla-ren van ‘Sapman’ cadeau.

Je zult begrijpen dat ik erg enthousiast was om naar Lon-den te gaan om hem te ontmoeten. Uiteraard eerst nog even een afspraak gemaakt bij mijn kapper Tourmaline in Waalre en bedacht wat ik aan ging trekken. Het werd

nog een hele reis met man en baby naar Engeland. We zijn namelijk uiteindelijk met de auto gegaan omdat we het vliegtuig, op 5 minuten na, hadden gemist! Na een overnachting in een typisch Engels hotel met bijbeho-rend ontbijt en uitzinnige dronken voetbalfans, waren we klaar voor de ontmoeting met Andrew. Gelukkig was het ook droog! Na het maken van de foto’s hadden we een gezellig gesprek over het tot stand komen van zijn bedrijf, bewust opvoeden van kinderen en zijn nieuwe boek. Het complete videointerview met alle vragen kun je zien op www.missnatural.nl/juiceman

Welkom!Miss NaturalHerken je de goed uitziende man waarmee ik op de cover sta? Hij was de Coca Cola Light man en ik ging speciaal voor hem naar Londen voor deze foto en een interview. Maar waarom zul je denken? Cola past toch helemaal niet binnen de natuurlijke levensstijl? Dat klopt zeker! En de light versie al helemaal niet!

Eva

van

Zeel

and

opric

hter

Mis

s N

atur

al L

ifest

yle

InhoudZelfverzekerd in bikini

Detox ervaringen

STOP TTIP!

Natuurlijke aroma’s

Plantaardige afvalhulp

Hulp bij zwangerschap

Mee in de koffer

Nieuwe kookboeken

Ritme van de natuur

Beauty ritueel

Hotspots Barcelona

10 vragen aan Andrew

Page 4: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

4

Hoe comfortabel voel jij je op het strand in weinig om-hullende kleding? Zit je lekker in je vel of ben je onzeker en kijk je al weer uit naar de meerdere laagjes look van het najaar? Je hoeft echt geen maat 38 te hebben om te genieten en jezelf zeker te voelen op het strand in een bikini, tankini of badpak. Ik zie elke zomer genoeg hele mooie vrouwen in verschillende vormen. De vrouwen die ik het mooist vind, zijn de vrouwen die vol zelfver-trouwen zijn en dit ook uitstralen. Die niet onzeker lopen te sjorren aan hun kleding, met hun hoofd naar beneden lopen of verhullende doeken dragen (alhoe-wel ik een mooie pareo of tuniek wel stijlvol vindt). Deze vrouwen lachen met opgeheven hoofd, genieten zichtbaar en spelen op het strand.

Graag help ik je om met ditzelfde gevoel de zomer van 2016 in te gaan. Zeg maar ‘dit is jouw zomer’ gevoel. Want het is toch zonde om niet volop te genieten van het leven?

Vol zelfvertrouwen in bikiniSpeciaal voor jou ontwikkelde ik een complete zomer detox kuur die je lichaam reinigt, voedt en rust geeft.

Met als resultaat een frisse start van de zomer met meer energie, wat overtollige kilootjes minder en een flinke dosis zelfvertrouwen er bij!

Opruimen van afvalstoffenHet doel van de Summer Detox is om je nieren, darmen en vooral de lever te ondersteunen. De lever is ons grootste ontgiftingsorgaan dat elke dag blootgesteld wordt aan gifstoffen. Je lever kan dit soms niet bij-houden. En dan kun je je vermoeid voelen, of lusteloos en humeurig. Ook hormonale problemen, niet kunnen afvallen, een slechte huid en spijsverteringsklachten kunnen gevolgen zijn.

Tijdens deze detox ontlast je de lever door geen overbe-lastende voeding te gebruiken, en voedt je haar met de juiste voedingstoffen. Om zich zo optimaal te richten op het opruimen van afvalstoffen uit jouw lijf. In de week voordat je begint met je Summer Detox bouw je alvast af met eten dat belastend is voor je lever en spijsver-teringsstelsel. Zo kan je lichaam zich straks maximaal richten op het opruimen van afvalstoffen en het vrij maken van energie.

Ja! Het is weer zomer! Heerlijk energie opdoen in de zon, lange avonden buiten zitten, eten uit de moestuin, op vakantie gaan, wind in je haren, zand tussen je tenen, het ruisen van de golven, tijd voor ontspanning, tijd voor die bikini…!

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl!

Hét magazine over natuurlijk leven

Zelfverzekerd in bikini

Page 5: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

www.missnatural.nl 5

Voel je gezond en energiekNa deze 10 dagen kuur voel jij je weer gezond en energiek en kun je alles aan! Bovendien maak je met de Summer Detox meteen een goede herstart naar de Miss Natural Lifestyle. Veel informatie en tips kun je ook na je detox blijven gebruiken. Net als de 50 heerlijke recepten!

10 dagen detox kuurDe Summer Detox duurt 10 dagen en bestaat uit;3 afbouwdagen + 4 sapdagen + 3 opbouwdagen

Gedurende 10 dagen ga je elke dag zelfgemaakte sap-pen drinken gemaakt van biologische groente, fruit, kruiden, specerijen en andere superfoods. Gedurende 4 dagen ga je uitsluitend sappen drinken. Tijdens de afbouw- en opbouwdagen eet je lichte maaltijden vol voedingsstoffen om je lichaam optimaal te kunnen reinigen.

BoodschappenEen week voorafgaand aan de detox ontvang je het complete Summer Detox Plan met daarin alle infor-matie (recepten, boodschappenlijstje, etc.) die je nodig hebt voor jouw 10 dagen detox kuur. Zo heb je nog alle tijd om boodschappen in huis te halen.

Dagelijkse 10 minuten workoutDaarnaast ga ik je ook nog helpen om jouw dagelijkse energieverbruik te verhogen, zodat je meer calorieën verbrand en letterlijk strakker in je vel komt te zitten. Dit doe ik met een dagelijkse 10 minuten workout die je eenvoudig vanuit huis kunt volgen. Oefeningen voor een platte buik, slanke benen en strakke billen. Alle work-out video’s zijn opgenomen op het strand zodat jij alvast helemaal in de zomerstemming komt! Je kunt de video’s vanuit de Miss Natural ledenomgeving bekijken op jouw eigen computer, tablet of telefoon.

Lekker in je vel coachingMaar dat is nog niet alles! De detox kuur is namelijk helemaal compleet met het ‘Lekker in je vel’ coachings-traject. Daarmee zorg ik er voor dat je meer vertrouwen krijgt in jezelf, uit je oude bekende comfort zone komt en de uitstraling krijgt die past bij jouw mooie leuke nieuwe bikini/tankini/badpak! Gedurende jouw detox ontvang je van mij elke dag een coachingsmail met motiverende woorden, opdrachten, praktische tips en adviezen. Zodat je met een flinke dosis zelfvertrouwen de zomer in kan gaan!

• Vol zelfvertrouwen in je bikini op het strand zou liggen?

• Je niet druk zou maken over wat andere mensen van jou zouden denken?

• Uit je vertrouwde comfort zone komt en iets nieuws gaat ondernemen?

• Dé uitstraling hebt die past bij jouw mooie leuke nieuwe bikini?

• Je meer energie zou hebben en wat overtollige kilootjes minder?

• Meer calorieën verbrand en letterlijk strakker in je vel komt te zitten?

• Je lichaam reinigt, optimaal voedt en rust geeft?

Hoe zou jij het vinden als je deze zomer:

www.missnatural.nl/summerdetox

Page 6: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 66

Meer energie en een rustigere buik Het volhouden ging prima. Het viel me achteraf erg mee. Ik heb geen hongergevoel gehad en geen trek in tussendoortjes. De af- en opbouw dagen waren met de heerlijke recepten gewoon genieten. Het enige waar ik last van had was hoofdpijn de eerste twee dagen. Waarschijnlijk door de koffie te laten staan. Ik merk dat ik geen dips meer heb overdag, veel energieker ben en een rustige buik (geen opgeblazen gevoel meer) heb. De workouts vond ik een super begin van de dag. Gelijk wakker fit de dag in kunnen gaan! Ik vond de workouts wel pittig. Als je normaal niet sport lijkt het me echt te hoog gegrepen. Ik vond het leuk te merken dat het elke dag makkelijker ging. Na de detox heb ik zeker meer zelfvertrouwen. Ik ben gelijk een mooie, nieuwe bikini gaan kopen! Linda, 36 jaar uit Cothen

Ik voel mij letterlijk en figuurlijk lichterAl een tijdje zat ik niet zo lekker in mijn vel. Ik was moe en lusteloos. De detoxperiode ging prima. Ik had al eerder een sapkuur gedaan, maar dat was niet te vergelijken met deze Summer Detox. Ik voelde me goed en het programma was compleet en afwis-selend. Het mooie van deze detox vind ik dat het gericht is op body & mind. Tijdens de afbouwdagen was ik positief verrast door de heerlijke recepten. De sapdagen gaven me rust omdat ik niet hoefde na te denken over koken en eten. Ik heb niet alle wor-kouts gedaan, maar wel veel. Ik vond het heerlijk om naar enthousiaste Eva te kijken en mee te doen. Het deed me zelfs een beetje denken aan een favoriete workout die ik vroeger op video (ja, lang geleden) deed en grijsgedraaid heb.

Het meest inspirerend vond ik de opdracht over passie en jezelf op nummer 1 zetten. Vaak zet ik mijn gezin toch boven mezelf, maar tijdens deze detox nam ik alle tijd voor mezelf. Ik voel me letterlijk en figuurlijk lichter. Het heeft me inzichten en energie gegeven om een nieuwe gezonde weg in te slaan. Ik neem deze zomer 3 bikini’s mee op vakantie. America, here I come! Lisette, 43 jaar uit Den Haag

Linda

Lisette

Summer Detox 10 dagen kuur is inclusief;• Summer Detox Plan met daarin alle informatie die je nodig hebt

voor jouw 10 dagen zomer detox kuur.• 50 detox recepten; ontbijt, lunch, diner, snacks en sap • Je ontvangt vooraf een detox boodschappenlijstje om de juiste

spullen in huis te halen.• Je krijgt het gehele detox schema om thuis op je koelkast te

hangen, zodat je alles duidelijk bij kunt houden en in een overzicht hebt.

• Lekker in je vel coaching; voor meer zelfvertrouwen, uit je comfort zone, in die leuke bikini plan, zelf liefde en uitstraling.

• Elke dag ontvang je een coachingsmail met motiverende woor-den, opdrachten en adviezen.

• Oefeningen: dagelijkse een 10 minuten work-out op video met daarbij uitleg over de juiste uitvoering en een work-out schema om op te hangen.

• In de ledenomgeving en besloten groep kun je contact maken met andere deelnemers, ervaringen delen én elkaar motiveren.

Page 7: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl/summerdetox 7

Over mijn detoxHerstart gezonde voeding na ziekteIk deed mee omdat ik de kilo’s die er tijdens mijn ziekte bij waren gekomen er niet zo makkelijk af kreeg. Het leek mij goed om via deze detox de knop weer om te draaien en zo dus weer helemaal over te stappen op gezondere voeding. Vond het dit keer zwaarder dan de Clean Start 21 dagen detox, maar dat kwam deels doordat mijn lichaam ook moest laten weten dat ik vrouw ben en in die week heb ik altijd meer honger. Heb dus de laatste dagen iets meer gegeten dan mocht, maar heb dan wel dingen gepakt die voor die dag op het voedingsschema stonden.

De meeste smoothies blijf ik gebruiken, maar de aardbeisalade is echt favoriet! Ik hou niet van bonen, dus de 5 bonen salade heb ik vervangen. Ik was na de vorige detox al andere voedingsmiddelen gaan eten zoals courgettes en puntpaprika. Die at ik nooit omdat het me niks leek, maar ze blijken super lekker te zijn. Suiker laat ik uiteraard weer zoveel mogelijk staan. Ik voelde mij na de 2e dag al veel energieker en heb ook weer veel meer zin om dingen te ondernemen in plaats van bank te hangen. Zelfvertrouwen had ik al, maar ik zit inderdaad weer veel beter in mijn vel en kan het iedereen aan-raden. Andrea, 49 jaar uit Hoogezand

Ik voel mij beweeglijker, mooier en ik straal!Na 21 dagen suikervrij, wilde ik mijn lichaam opschonen zodat ik deze nieuwe leefstijl beter vol kan houden. Ik heb de detox als mild ervaren. Alleen op dag 6 één moment gehad waarop ik ‘trek’ kreeg, verder waren de maaltijden voldoende, soms zelfs te-veel. Tijdens de afbouwdagen heb ik erg smakelijk gegeten.

Mijn darmen moesten er wel even aan wennen maar dat ging wel goed. De sapdagen heb ik geen honger gehad, maar was blij dat het ‘maar’ 4 dagen waren. De opbouw-dagen was het lekker om weer ‘vast voedsel’ te kunnen eten. Heel lekker: Aardbeien salade met geitenkaas, Avocadosoep, Quinoaburger met salade, Courgette smoot-hie bowl en Rode biet sinaasappelsalade.

De workouts vond ik in het begin erg zwaar. Dag drie over geslagen i.v.m. spierpijn (wel andere beweging gedaan voor het ontbijt). Verderop het programma vond ik de oefeningen beter te doen. Ik blijf de oefeningen voorlopig wel doen, totdat ze allemaal makkelijk gaan. Ik voel me SUPER! Lichamelijk merk ik verschil omdat ik 3 kilo! kwijt ben in deze 10 dagen (en al 3,5 kilo in de 21 dagen suikervrij). Ik voel me beweeglijker, mooier en ik straal. Krijg lovende reacties uit mijn omgeving. Geestelijk heb ik de meeste winst geboekt. Ik heb roerige jaren achter de rug waarin ik steeds somberder werd. Vooral door de toegevoegde suikers weg te laten is er helderheid in mijn hoofd gekomen. En nu na de detox voelt het dat het blijvend is. Dank Eva! Ik ben uit de schaduw in de zon gestapt.Jet, 49 jaar uit Ulft

Andrea

Jet

Page 8: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 8

Rode Smoothie Bowl

Doe mee www.missnatural.nl/summerdetox

+Bonus receptenboeken!

Page 9: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 9

1. Haal de pitten uit de granaatappel.2. Blend de frambozen (bewaar een handje frambozen apart)

met het water, de helft van de granaatappel pitten en de helft van de banaan.

3. Giet de smoothie een kom.4. Snijd de andere helft van de banaan in plakjes.5. Leg de pompoenpitten, chiazaad, granaatappelpitten, de

frambozen en de bananenplakjes op de smoothie bowl.

Dit recept is voor 1 persoon. Samen eten? Verdubbel de ingredienten!

Ingrediënten

1 granaatappel

250 gram frambozen

1 banaan

1 eetlepel chiazaad

½ eetlepel pompoenpitten

1 glas water

Rode Biet Selderij

Zo maak je deze smoothie bowl klaar:

Zo maak je dit lekkere sap klaar:

1. Snijd de geschilde en gekookte rode biet in blokjes.2. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blok-

jes (met schil).3. Snijd de bleekselderij in stukjes en voeg deze samen

met de rode biet en appel in de blender en vul aan met 250 ml water.

Summer Detox

Recepten!

Rode Smoothie Bowl

www.missnatural.nl/summerdetox

Page 10: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

10

Zodra de TTIP van kracht is ontstaat het grootste han-delsblok ter wereld, dat ruim 800 miljoen consumenten zal omvatten. De onderhandelingen gaan onder meer over het afschaffen van douanetarieven, maar ook het wijzigen en vaststellen van regelingen, standaarden en procedures waarmee bedrijven hun producten op de buitenlandse markt kunnen brengen. Dit verdrag is gebaseerd voor grote bedrijven en zullen de kleine bedrijfjes mogelijk in de verdrukking brengen. De angst is dat de EU onze Europese normen onder andere op het gebied van consumentenveiligheid, milieu en an-dere gaat verkwanselen om er miljarden aan te kunnen verdienen. De EU en de VS lijken de belangen van de multinationals boven de bescherming van de mens en vooral het milieu voorop te stellen. Binnenkort zul-len er twee handelsverdragen worden ondertekend, waaronder die van Canada, de CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) en die met de VS de TTIP. Zoals de EU wil beweren zal dit banen creëren en voor een gigantische economische groei zorgen.

Ondanks de grote geheimhouding rondom TTIP zijn er stukken gelekt waarin de volgende en belangrijke veranderingen staan:• Grote multinationals mogen meedenken en meebe-

slissen aan nieuwe wetten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Dit houdt in dat vertegenwoor-digers van de multinationals de gelegenheid krijgen

wetsontwerpen te beoordelen nog voordat dit in de parlementen is besproken.

• Als een investeerder van mening is dat hun investe-ring geschaad wordt of hun winst lager uit zal vallen als gevolg van wetten of maatregelen van de EU kunnen ze in alle lidstaten aanklagen.

• Normen en wetten voor de Europese voedselkwali-teit en consumentenbescherming dreigen te wor-den afgezwakt en gewijzigd. De Europese standaar-den komen hierdoor in groot gevaar. Vooral als de EU de Amerikaanse benadering en risico-inschattin-gen gaan overnemen.

• Er is geen mogelijkheid tot een debat om verdragen te wijzigen. Als deze eenmaal is gesloten kunnen ze alleen aanvaard of verworpen worden.

• Banen maar vooral de arbeidsrechten komen in het geding. In de VS wordt nog altijd de fundamentele rechten voor de werknemer niet erkent. Ook het ontslagrecht is daar heel anders.

• De CETA en TTIP zullen het moeilijker zo niet onmo-gelijk maken om bedrijven die eenmaal zijn gepri-vatiseerd om weer in de publieke sector op te laten nemen. Dit zijn de bedrijven zoals, ziekenhuizen, scholen, afvalverwerkingsbedrijven, NS, KPN, etc. Dit zal ook gelden voor wetten en maatregelen die van belang zijn voor de bescherming van milieu en consument.

STOP TTIP!TTIP staat voor Transatlantic Trade and Invesment Part-nership, een omvangrijk han-delsakkoord tussen de Ver-enigde staten en Europese Unie. We leggen je uit wat het inhoud en waarom jij je zorgen zou moeten maken.

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl!

Teks

t: M

arjo

van

Lee

uwen

Page 11: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

www.missnatural.nl 11

Voor wie is nu eigenlijk de CETA en TTIP? De ongelijkheid zal toenemen. Welvarende zullen nog rijker worden. Grote multinationals zullen het voor het zeggen krijgen. De crisis die nog steeds niet helemaal uit zicht is zal weer toenemen als vele kleine bedrijven failliet gaan doordat ze niet tegen die grote bedrijven op kunnen. Banen gaan verloren, de werkloosheid neemt toe. Wereldwijd zal de kloof tussen arm en rijk steeds groter worden. Maar vooral de derdewereldlanden krijgen het heel zwaar. Zij kunnen nergens meer terecht, studies voorzien dan ook een dramatische terugval van het BNP en jobverlies.

Onderhandelingen in geheim gevoerdOp zeer beperkte aantal gelegenheden werden vakbon-den en consumenten uitgenodigd om mee te denken over het verdrag TTIP. Terwijl bij alle onderhandelingen het Internationale Bedrijfswereld aanwezig was. Al deze bedrijven werden gehoord, terwijl de consument aan de zijlijn staat. En waarom worden de onderhan-delingen zo in het geheim gevoerd, niemand heeft hier inzicht in en wanneer gaat dit van kracht? Parlementsle-den van verschillende landen mogen alleen de juridi-sche en verdragen lezen in speciale leeskamers.

Hormoonverstorende stoffenGreenpeace heeft een grote campagne opgestart vanuit bezorgdheid. “TTIP is een gigantische verschuiving van de macht van de burgers naar de grote multinationals” volgens Faiza Oulahsen van Greenpeace. De afspraken die in Parijs zijn gemaakt, kunnen dus eigenlijk gewoon de prullenbak in. Uit de gelekte documenten die Greenpeace in handen heeft gekre-gen. Blijkt dat producten, waarvan bewezen is dat die veilig zijn, vervan-gen wordt door producten uit de VS. In de Verenigde staten hebben ze andere normen met betrekking tot “veilig”. Door akkoord te gaan met de TTIP wordt het voor Europa steeds moeilijker om hormoon verstorende stoffen te weren.

Verkoop Monsanto aan BayerKijk nu maar eens naar de verkoop van Monsanto aan Bayer, ze hebber er miljarden dollars voor neergelegd. Ze beweren op deze manier met gebundelde krachten op het vlak van innovatie oplossingen leveren voor de volgende generatie in de landbouw. Door Monsanto te kopen zijn ze in één klap wereldleider in de rotzooi dat verdelging heet. Vorig jaar heeft Bayer een omzet behaald van 46,3 miljard. Zoals zij zeggen op hun eigen site willen ze een wereldwijde opererende onderneming worden met kernactiviteiten in de Life Science sectoren van de gezondheidszorg en landbouw. Monsanto is zo’n multinational die onder andere zaden opkoopt en daar mee gaat manipuleren. Zo is Monsanto ook producent van Roundup, een verdelgingsmiddel die veel gebruikt wordt in de tuin. Maar ook hebben ze in het verleden controversiële producten geleverd zoals DDT, PCB en Agent Orange. Monsanto was het eerste bedrijf die een cel van een plant genetisch modificeerde. Het bedrijf is wereldwijd de macht aan het overnemen, zo heb-ben ze “De Ruiter Zaden” in Bergschenhoek voor 800 miljoen dollar in 2008 overgenomen.

Lokale biologische boerenAls ik dit allemaal lees krijg ik er kippenvel van. Moeten wij hier als mens gelukkig van worden, gezonder? Is er in de toekomst nog wel plaats voor die kleine boer die biologische producten wil leveren. Of wordt die opgeslokt door megaboeren die eigenlijk eigendom zijn van de TIPP. Heel veel consumenten willen nu al

alleen maar die mooie komkommer en die glimmende tomaten etc, er wordt niet gekeken naar de smaak en de vitamines. Al die gemanipuleerde voedingsmiddelen die brengen ons geen gezondheid.

Laat jouw stem horen!De macht wordt ontzettend vergroot van de multinationals, dit gaat ten koste van de democratie en vooral van de consument (onze gezondheid) en het milieu. Dit mag niet gebeuren, laat daarom net als Miss Natural jouw stem horen en teken de petitie!

Laat jouw stem horen www.stop-ttip.org

Miss Natural inspireert!

Page 12: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 1212

NatuurlijkeAroma’s

Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten bestand-delen die als “natuurlijke aroma’s” of “kunstmatige aroma’s” op de lijst staan. Het enige verschil is dat “nat-uurlijke aroma’s” vergelijkbaar zijn met diegene die in echt voedsel gevonden worden, terwijl de kunstmatige aroma’s chemische stoffen zijn die niet in de natuur bestaan. Zowel natuurlijke als kunstmatige smaakstof-fen zijn meestal gemaakt uit aardolie, niet de gezondste voedselkeuze.

Er zijn letterlijk honderden van deze chemische stoffen die legaal kunnen worden toegevoegd aan levensmid-delen. Het slechte nieuws is dat voedselfabrikanten ze niet individueel hoeven te vermelden. Dus als je “aroma” op het etiket vermeld ziet, kan het product één chemische stof of een paar dozijn van hen bevatten.

Voedsel in zijn natuurlijke staat bevat natuurlijke stoffen die het een unieke geur en smaak geven. Denk aan een sinaasappel of een banaan.

Moderne chemische ingenieurs hebben een manier gevonden om onnatuurlijke substanties de natuurlijke

smaak van voedingsmiddelen te laten imiteren. Octyl acetaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om een sinaasap-pelsap te creëren, en isoamylacetaat heeft een banan-ensmaak.

Er zijn honderden van dergelijke chemicaliën die ge-bruikt kunnen worden om vrijwel elke smaak te creëren zoals druiven, kersen, sinaasappel, banaan, appel, enzo-voort.

Zowel de “natuurlijke” en kunstmatige aroma’s worden door de Food and Drug Administration (FDA) als “veilig” beschouwd, dat is waarom ze mogen worden toege-voegd aan levensmiddelen. Maar de meeste van hen zijn niet onderzocht op veiligheid of toxiciteit, vooral wanneer ze samen gecombineerd worden.

Het feit is dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Ze kunnen allergieën veroorzaken, een negatief effect hebben op de schildklier, chromosomen, en enzymen. Ze zijn in verband gebracht met indiges-tie, hoofdpijn, borstpijn, vermoeidheid, irritatie van het maagdarmkanaal en andere gezondheidsproblemen.

Hoe natuurlijk zijn natuurlijke aro-ma’s die je tegenkomt op verpakkin-gen? De meeste mensen denken dat de natuurlijke varianten beter zijn dan kunstmatige, maar ze zijn het niet! Beide zijn geproduceerd in een laboratorium met behulp van syn-thetische chemicaliën.

Teks

t: Lo

uise

Sno

ek

Page 13: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

13www.missnatural.nl

Sommige (borneol) kunnen leiden tot epileptische aan-vallen, verwardheid en duizeligheid. Carvacrol (oregano smaak) is in verband gebracht met problemen met de ademhaling en bloedsomloop, en zelfs hartfalen. Cin-namylalcohol formate (kaneel smaak) kan de huid en het maagdarmkanaal irriteren, de nieren beïnvloeden en veroorzaakt kanker bij muizen.

Omdat er letterlijk honderden verschillende chemi-caliën zijn die worden gebruikt als aroma’s is de lijst van mogelijke bijwerkingen een lange. Het beste wat je kunt doen is ieder voedsel vermijden dat smaakstoffen bevat als een van de ingrediënten, zelfs als het “natuurlijk” genoemd wordt. Als je het woord “smaakstof” op het label ziet, zet het terug.

Eet in plaats daarvan echt voedsel. Wil je aardbeiens-maak? Eet een aardbei. Wil je bananensmaak? Eet een banaan. Of voeg jouw favoriete eigen verse smaakstof toe aan bv yoghurt, diverse biologische melksoorten, eigen gemaakte sappen van vers fruit, dan weet je wat je eet/drinkt. De fabrikanten zien het als een market-ing tool om het woord natuurlijk te gebruiken, zodat de consument denkt dat het veilig is.

Smaakstoffen zijn (mengsels van) substanties die worden gebruikt om smaak en/of geur aan voedsel te geven. Verschillende klassen van smaakstoffen zijn vastgelegd in de wet, zoals natuurlijke, natuurlijk iden-tieke of kunstmatige smaakstoffen, smaakstoffen die bereid zijn uit componenten van plantaardige of dierlijke oorsprong, behandelde smaakstoffen en rook-aroma’s.

• Natuurlijke smaakstoffen zijn substanties die worden gehaald uit plantaardige of dierlijke materialen en die niet chemisch verder gewijzigd of veranderd worden. Een voorbeeld is vanille extract.

• Natuurlijke identieke smaakstoffen zijn stoffen die chemisch hetzelfde zijn als natuurlijke smaakstoffen, maar die door chemische processen of door chemische modificaties van natuurlijke smaakstoffen worden verkregen. Een voorbeeld is vanilline, dat identiek is aan de vanilline in vanille, maar niet is verkregen uit vanille peulen (vanillestokjes).

• Kunstmatige (of synthetische) smaakstoffen zijn smaakstoffen die door chemische synthese of che-mische modificatie uit natuurlijke substanties worden verkregen, maar die niet aanwezig zijn in natuurlijke producten.

• Een bereide smaakstof is een product van natuurlijke oorsprong, maar die niet volkomen wordt gezuiverd. Geconcentreerd appelsap kan bijvoorbeeld als bereide smaakstof worden gedefinieerd.

• Behandelde smaakstoffen zijn smaakstoffen die gevormd worden uit natuurlijke substanties tijdens de bereiding, hoofdzakelijk bij het verwarmen. Een bekend voorbeeld is caramel, dat gevormd wordt door het ver-warmen van suiker.

• Een rookaroma is een rookextract dat gebruikt wordt in traditionele levensmiddelen waarbij rookprocessen worden gebruikt. Het wordt verkregen door de rook in een vloeistof te concentreren, het concentraat kan dan gebruikt worden in verschillende productieprocessen.

De EU heeft een lijst van aromacomponenten die in voedsel kunnen worden gebruikt uitgegeven.

“Wat zijn natuurlijke en synthetische smaak-

(aroma)stoffen?’’

Page 14: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

14

Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat overge-wicht serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee brengt omdat het één van de factoren is waardoor men een verhoogde kans op hart- en vaatziekten heeft.

Hoe ontstaat overgewicht?De oorzaak van overgewicht is onder andere te vinden in onze eetgewoonten, die in de loop der jaren sterk zijn verslechterd. We eten te veel, te vaak en te snel en doen te weinig aan lichaamsbeweging. Onze voeding is veelal onvoldoende van kwaliteit omdat deze te veel geraffineerde suikers en verzadigde vetzuren bevat en te weinig essentiële aminozuren en vitamines. Onze voeding is tevens zeer calorierijk met als gevolg dat de calorieën die niet nodig zijn als brandstof worden opgeslagen in de vorm van onderhuids vet. Bij vrou-wen is dit meestal op plaatsen als bovenarmen, bor-sten, benen en billen. Bij mannen is dit vrijwel altijd ter hoogte van de buik.

Plantaardige steun bij het lijnenAls je niet tevreden bent met je gewicht dan kun je daar wat aan doen. Het liefste op een verantwoorde manier. Extreme diëten kunnen namelijk de balans in het

lichaam verstoren en je gezondheid in gevaar brengen. Er zijn volkomen veilige plantaardige producten waar-mee je onder andere honger kunt stillen, vetten af kunt breken, vocht af kunt afdrijven, de zin in suiker kunt verminderen of cellulitis kunt aanpakken. Kortom plan-taardige preparaten die een prima steun kunnen zijn bij het lijnen.

Honger stillen met KonjacUit de wortels van de Konjac wordt een substantie (glu-comannaan) gewonnen die tot 100 maal zijn eigen vol-ume aan water kan absorberen. In de maag vormt zich zo een volumineuze gel die het hongergevoel effectief onderdrukt. De gel stilt de honger op natuurlijke wijze en is niet verteerbaar door het organisme waar-door het geen calorieën aanvoert. Door de viscositeit van de gel verlaagt Konjac tevens de vet- en suikerop-name in de darmen hetgeen leidt tot een nog efficiënter gewichtsverlies. Met Konjac wordt het aanzienlijk makkelijker om je eetlust in toom te houden en van die heerlijke tussendoortjes af te blijven.

Plantaardige AfvalhulpIn de Nederlandse samenleving kampt maar liefst 45% van de man-nen en 35% van de vrouwen met overgewicht. Van mannen is bekend dat in het algemeen het lichaamsge-wicht na het dertigste levensjaar stijgt. Bij vrouwen speelt dit fenomeen al vanaf het twintigste levensjaar.

Hét magazine over natuurlijk leven

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl!

Page 15: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

www.missnatural.nl 15

Vetten afbreken met Groene TheeDe mooie donkergroene blaadjes van de Groene Thee hebben een bijzonder interessante vetafbrekende werking. De aanwezige cafeïne stimuleert de verwijde-ring van vetten uit de vetcellen door middel van een versnelde enzymatische reactie. Groene Thee verlaagt tevens de opname van suikers en vetten uit de voeding waardoor de calorietoevoer wordt gereduceerd. Groene Thee is een echte vetvreter die korte metten maakt met die vervelende vetrolletjes.

Vetten verbranden met Groene KoffieIn Groene Koffie zit de stof chlorogeenzuur dat in de volksmond beter bekend is als GCA. Dit stofje stimu-leert de vetstofwisseling waardoor zelfs gebruikers zonder aanpassing van hun eet- en leefpatroon in staat zijn om al na 3 weken 5 kg af te vallen. Snel en effectief afvallen kan dus met Groene Koffie door het opgeslagen lichaamsvet vrij te maken en om te zetten in energie.

Vocht afdrijven met Javaanse TheeAls het overgewicht wordt veroorzaakt omdat het lichaam te veel vocht vast houdt kan Javaanse Thee uitkomst bieden. De bladeren van de Javaanse Thee bevatten bestanddelen die zowel de water- als de ureum afscheiding door de nieren bevorderen. Deze plantaardige plaspil wordt met succes gebruikt tijdens vermageringskuren waarbij overtollig vocht een hoofd-rol speelt.

Stop snoepen met GarciniaWetenschappers ontdekten in de Garcinia een uniek fruitzuur (HCA) zit dat snel inwerkt op het suikerme-tabolisme. Hierdoor wordt de zin in suiker vermindert en het tussendoor snoepen van drop, chocolade en gebakjes eenvoudig weerstaan. Garcinia voorkomt hon-gergevoel omdat het de bloedsuikerspiegel reguleert.

Ananas kuur tegen cellulitisVan de ananassteel is bekend dat deze rijk is aan een eiwitafbrekend enzym bromelaïne genaamd. Dit enzym is in staat om het zeer dichte netwerk van colla-geen en proteïnen te doorbreken waardoor de opgesta-pelde vetten die verantwoordelijk zijn voor de sinaasappelhuid kunnen worden afgevoerd. Met een ananaskuur van 4-6 maanden wor-den zeer bevredigende resultaten bereikt als het gaat om de strijd tegen cellulitis.

De kracht van de combinatieVoor een nog sneller resultaat kun je afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen de plantaardige preparaten gecombineerd gebruiken waardoor verbluffende resultaten worden geboekt. Lees verder etiketten op het ingredient suiker en eet bij voorkeur biologisch, vers en uit het seizoen.

Miss Natural inspireert!

Garcinia vermindert de drang naar suiker en voorkomt hongergevoel.

Javaanse Thee bevordert de vochtafdrijving.

De producten op deze pagina zijn verkrijgbaar bij reformwinkels, natuurvoedingswinkels en gezondheidswinkels.

www.missnatural.nl/natuurlijkafvallen

Page 16: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

16

Dat heb ik helaas zelf ook mogen meemaken. Er komt veel verdriet en frustratie bij als je jouw grootste wens niet in vervulling ziet gaan. Ik ben Eva van Zeeland en heb er ruim 5 jaar over gedaan om de eerste keer zwanger te worden.

Natuurlijk zwangerIk heb een achtergrond in orthomoleculaire geneeskunde en pas deze kennis toe voor mij-zelf en mijn gezin. Daarnaast inspireer ik an-deren over biologisch eten en natuurlijk leven via mijn bedrijf Miss Natural. Inmiddels ben ik moeder van drie kinderen, maar heb daarin een ware zoektocht gehad om mijn lichaam te ondersteunen om natuurlijk zwanger te kun-nen worden. Ik schreef mijn complete verhaal op in het ebook ‘Natuurlijk! Zwanger’.

De feiten1 op de 5 koppels onder-vindt problemen met het op natuurlijke wijze zwanger worden. Milieuvervuiling en onze leefstijl hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van ei- en zaad-

cellen. Daarbij bevat onze dagelijkse voeding onvoldoende van de juiste natuurlijke stoffen om daar weerstand tegen te bieden. Hierdoor daalt de kans op een natuurlijke zwangerschap en neemt bovendien de slaagkans bij IVF af. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling volgens veel gynaecologen en artsen. Steeds meer koppels kunnen hun kinderwens niet op een natuurlijke wijze verwezenlijken.

De zoektochtMijn zoektocht naar het moederschap duurde ruim vijf jaar. En in die periode ben ik veel te weten gekomen over wat je zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te vergroten en heb ik inter-

essante mensen ontmoet met kennis op het gebied van omgaan met stress, voeding, lifestyle, voedingssupplemen-ten en natuurlijk de medische specialisten. Door deze kennis en een optimale voorbereiding was ik de tweede keer zelfs binnen 1 maand zwanger!

Graag vertel ik je over een moeilijke periode uit mijn le-ven. Een tijd waarin ik mij machteloos en onzeker voelde tijdens mijn zoektocht naar het moederschap. Zwanger zijn is een magische gebeurtenis, maar natuurlijk zwanger worden is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Hulp bijzwangerschap Te

kst:

Eva

van

Zeel

and

Page 17: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

www.missnatural.nl 17

Miss Natural inspireert!

Mijn belangrijkste conclusie is dat je samen, man en vrouw, moet voorbereiden om natuurlijk zwanger te kunnen worden.

Ik ga 20 koppels helpenOmdat ik deze kennis niet voor mezelf wil houden ga ik 20 koppels helpen bij het natuur-lijk zwanger worden. Samen brengen we een bezoek aan professionals en artsen en ontvang je tips waardoor je de kans op een natuurlijke zwangerschap kunt vergroten.

Daarnaast krijgen alle koppels gedurende een aantal maanden het natuurlijke en wetenschap-pelijk onderzochte voedingssupplement Pre-Pregnant om hun lichaam optimaal voor te bereiden. Ik maak van dit proces een videoserie waardoor deze belangrijke informatie voor ieder-een beschikbaar komt.

Meld je aan voor de serieWillen jullie graag zwanger worden maar laat een spontane zwangerschap nog op zich wachten? Weet je niet goed waar je moet begin-nen? Geef je de voorkeur aan een natuurlijke, niet kunstmatige, manier van zwanger worden? Of staat er een IVF behandeling gepland? Meld je dan aan voor deze serie, dit kan tot 1 augustus 2016. Uit alle aanmeldingen selecteer ik 20 kop-pels waarmee ik in september ga starten.

Ontvang de videoserieWil je op de hoogte gehouden worden over de videoserie, maar zelf niet deelnemen? Laat dan jouw gegevens achter op www.missnatural.nl/samenzwanger en je ont-vangt een bericht zodra de eerste video beschikbaar is.

Is deze boodschap niet voor jou bedoeld, maar ken je stellen bij wie zwanger wor-den niet vanzelf gaat? Wijs ze dan op deze oproep, al-vast bedankt voor het delen!

“Er komt veel verdriet en frustratie bij als je jullie grootste wens niet in vervulling ziet gaan”.

“Man én vrouw moeten zich samen

voorbereiden om natuurlijk zwanger te worden.’’

www.samennatuurlijkzwangerworden.nl

Page 18: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Mijn vetpercentage is weer oké

GROENE THEE BREEKT VETTEN AF

+ GRATIS vetpercentagemeter

€20,50150 capsules

Page 19: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

19

€7,95Gember

Adviesprijs

€ 12,95Mosquitox

Adviesprijs

De voornaamste vormen van reisziekte zijn luchtziekte, zeeziekte en wagenziekte. Reis-ziekte ontstaat door een sterke prikkeling van het evenwichtsorgaan en begint meestal met zweten, gapen en een hongergevoel en wordt gevolgd door misselijkheid, braken en duizeligheid. Kinderen hebben vaker last van reisziekte dan ouderen omdat bij hen het even-wichtsorgaan nog onvoldoende ontwikkeld is. Gember is een mild en doeltreffend natuur-product dat een maagversterkende werking heeft. Ook geschikt bij zwangerschap!

Deze leuke “klik klak”armband is de oplos-sing om muggen op veilige afstand te houden. Slechts een paar druppels citronella olie op de keramische steen en de muggen blijven gegarandeerd urenlang uit de buurt. Er zijn ook losse armbanden te koop zodat het hele gezin maar 1 flesje citronella olie hoeft aan te schaffen. Zowel de olie als armband kunnen meerdere seizoenen worden gebruikt.

Veilig zonnebadenPLANTE SYSTEM zonnemelk SPF 30 is een 100% zuiver natuurcosmetisch product dat geen parabenen en geen chemische zonne-filters bevat. In plaats hiervan worden de minerale zonnefilters (titaandioxide en zink-oxide gebruikt die de huid goed beschermen tegen de schadelijke invloed van UVA en UVB straling. De zonnemelk is waterbestendig, zuinig in gebruik, smeert goed uit en plakt niet.

Mee in de koffer

De producten op deze pagina zijn verkrijgbaar bij reformwinkels, natuurvoedingswinkels en gezondheidswinkels.

Weg mug, weg!

Aangenaam reizen

www.missnatural.nl

Mijn vetpercentage is weer oké

GROENE THEE BREEKT VETTEN AF

+ GRATIS vetpercentagemeter

€20,50150 capsules

Page 20: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 20

PortobelloslidersZo maak je de portobellosliders klaar:

1. Verhit een barbecue of grillpan tot matig heet. Bereid de pad-denstoelen voor door de stelen te verwijderen en de hoeden met een vochtige doek of keukenpapier schoon te vegen. Rooster de hamburgerbroodjes.

2. Leg ze in een middelgrote kom en besprenkel ze met een beetje olijfolie, balsamicoazijn en tamari of sojasaus en bestrooi ze met de peper. Hussel om ze goed te bedekken. Wrijf het er met je handen in tot de hoeden aan weerskanten bedekt zijn.

3. Leg de paddenstoelen met de lamellen omlaag op de barbecue of grillpan. Gril ze circa 10 minuten per kant of tot ze zacht zijn. Maak ondertussen de pompoenpitpesto. Meng hiervoor de kori-ander, pompoenpitten, komijn en honing in een keukenmachine en blend tot een gladde massa. Leg de paddenstoelen op de ge-roosterdebroodjes en leg er een tomaatplakje, wat kiemgroenten en een flinke kwak pompoenpittenpesto op.

KookboekenHet Love & Lemons Kookboek is een prachtig vormgegeven kookboek op basis van verse groenten. In dit kookboek, dat zijn titel dankt aan de prijs-winnende blog van Jeanine Donofrio, vind je meer dan honderd toeganke-lijke en zonnige recepten. Wij geven je alvast een smakelijk voorproefje!

Verkrijgbaar voor €30,-in de boekhandel

Ingrediënten8 kleine portobello’s8 hamburgerbroodjes1 tomaat, in plakjes1o gram kiemgroentenversgemalen peperolijfolie extra verginebalsamicoazijntamari of sojasaus40 gram koriander75 gram pompoenpitten½ theelepel gemalen komijnscheutje honing

Page 21: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

www.missnatural.nl 21

Miss Natural inspireert!

Een beetje Ibiza in elk huisAuteur Anne Sijmonsbergen van het kookboek Eivissa is niet alleen chef-kok en food expert maar ook de enige organische tomatenboer van Ibiza. Zij voorziet menig top-chef op het eiland van biologische groente en fruit, geteeld op haar boerderij Can Riero, waar zij tevens 40 oude tomatenrassen teelt. De 160 recep-ten zijn een mix van de traditionele Ibicenco keuken en de hedendaagse, afge-stemd op het seizoen. Eivissa is verkrijgbaar voor €24,95 in de boekhandel.

Crema Catalana

Gegrilde visTostadas, m

mm!

Antirimpel Smoothie

Matcha is groenetheepoeder van hoge kwaliteit. Het bevat een buitengewone hoeveelheid antioxidanten, die helpen de schadelijke effecten van uv-straling te beperken, waardoor je huid er langer jong blijft uitzien. Voor 1 persoon heb je nodig; 180 ml mineraalwater, een handvol jonge spinazie, 1/2 avocado, geschild en ontpit, 1 geschilde limoen, 1 el kokospasta, 1 el rauwe honing, 1 tl matcha, 1 bevroren banaan, 2 handen vol bevroren ananasstukjes, een handvol ijsblok-jes. Mix alle ingrediënten in een blender tot een glad mengsel. Voeg eventueel extra honing of 1 dadel toe voor een zoetere smoothie. Giet de smoothie in een kom en garneer met toppings naar keuze.

Juiceman tip! Met blauwe bessen, rauwe cacao en gojibessen maak je van deze smoothie een echte antioxidantenbom. Lees het interview op pagina 30.

Sapman van Andrew Cooper €20,-

Page 22: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Ritme van De Natuur

Alles in de natuur heeft zijn eigen cyclus. Er is tijd voor activiteit en een tijd voor passiviteit en rust. Kijk maar naar de seizoenen. De ontwaking in de lente, volgt op de rust in de winter. En de oogst in de herfst op de ener-gievolle zomer. Alleen als onze huid regelmatig kracht kan putten en volgens haar natuurlijke ritme mag leven, kan ze haar functies vervullen.

Onze gezondheidHet ritme van de natuur en onze gezondheid zijn onlos-makelijk met elkaar verbonden. Natuurritme verbonden aan de zon, de maan en de sterren stuurt namelijk alle lichaamsprocessen aan. Maar ook de ritmes van je hart, je eierstokken en je hersenen zijn afgestemd op het ritme van dag en nacht, de maan en de seizoenen. Hoe dat zit zal ik uitleggen, dan wordt het ook wat concreter voor je wat het dan betekent om te leven in het ritme van de natuur. Wij worden geregeerd door cycli en rit-mes. Als wij onszelf afstemmen op de cyclussen van de zon en de maan, zijn wij ook volmaakt in harmonie met onszelf en de natuur.

De zon en de maanDe zon vertegenwoordigt het mannelijke aspect in ons en de maan het vrouwelijke. Bij de zon moet je dan

denken aan intelligentiekracht, die de wereld overdag bestuurt en voeding geeft. Zo dat wij hier op aarde kun-nen leven, groeien en evolueren. Overdag krijgt je huid veel te verduren en daar zijn dan ook volop producten voor, die de huid beschermen. Hoewel tijden veran-deren, is het voor onszelf makkelijker onszelf af te stem-men op de zon dan op de maan. Net zoals het makke- lijker is te genieten van de lente en de zomer, dan van de winter en de herfst. Zowel de maan als de winter en de herfst, dwingen ons naar binnen te kijken wat er in ons leeft en groeit en bloeit. Veel mensen vinden dat lastig.

De binnenkantWe vinden het ook makkelijker te geloven wat we zien, dan wat we niet zien. Terwijl we onszelf niet realiseren dat als we bijvoorbeeld een huidaandoening of ziekte hebben, dit al een lange reis heeft afgelegd in het ongeziene. Wat je ziet is in essentie het laatste in de rij. Dus als we het hebben over huidverzorging, vinden we het makkelijker om bezig te zijn met de buitenkant, dan de binnenkant. Als we dan kijken naar de werking van onze huid dan is het niet verwonderlijk dat ze zich in de regel behoorlijk voelt tegengewerkt.

We raakten ons natuurlijke ritme kwijt. Velen van ons weten door de 24 uurs economie niet eens wat het is; een natuurlijk ritme. Dat het nou eenmaal hoort bij deze tijd. Veel mensen voelen zich opgejaagd.

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 22

Hét magazine over natuurlijk leven

Page 23: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

23

Een gevoelige huidWist je dat slechts 5% van de bevolking een genetisch bepaalde, gevoelige, te droge huid heeft? Alle overige mensen met een droge en of gevoelige huid hebben dit in de loop der jaren ontwikkeld. Stress, inderdaad. Hormonen. Milieu-invloeden. Voeding. Conventionele cosmetica. Ja, maar ook onwetendheid over het natuur-lijke ritme van de huid, en met welke cyclus de huid is verbonden. En dus zijn we geneigd de huid ’s nachts teveel te voeden, terwijl het dan de ruimte moet krijgen om te ademen. Wat ook interessant is, en zeer op-merkelijk dat het percentage gevoelige en of droge huid bij de mannen veel lager ligt dan bij de vrouwen. Zo rond de 7,5% van de mannen heeft een gevoelige huid tegenover 85% van de vrouwen.

Energie van de zonDe man is energetisch meer verbonden met de energie van de zon. De vrouw is meer verbonden met de ener-gie van de maan. De zon is geliefd bij ons allemaal; zijn licht raakt onze huid, geeft warmte en stelt ons overdag in staat in actie te komen. Vanuit ons mentale stuk zijn we met de zon verbonden. Omdat het mannelijke stuk in ons zo goed ontwikkeld is en in deze wereld deze en-ergie domineert, is het tijd om de maan in het zonnetje te zetten.

De zon en de maan lijken vanaf de aarde gezien even groot, maar in werkelijkheid staat de zon 400 x verder van onze planeet af. De maan is de planeet die het meest dichtbij de aarde staat. De maan regeert ons onbewuste, ons gevoelsleven. Ze is verbonden met onze intuïtie en beïnvloedt onze creatiekracht. Iedere nacht verwerken we de indrukken van overdag. En daar groeien en leren we van, met vallen en opstaan.

De maancyclus De maan reist in ongeveer 28 dagen rond de aarde. En de aarde draait in 365 dagen om de zon. Dat betek-ent dat de zon en de maan twee keer maand in een lijn staan. Bovendien betekent het dat als de maan in 28 dagen rond de aarde reist er meestal dertien en niet twaalf volle manen per jaar zijn. Dit geeft aan dat onze huidige kalender, en dus ook onze tijdsbeleving, niet in harmonie is met de natuur.

Wat echter maar weinig vrouwen weten is dat zowel onze menstruatiecyclus als onze huidcyclus synchroon lopen met de maanfasen. Je zou het haar geheim ener-giebron kunnen noemen. Mooi toch? Zo heb je vast nog nooit eerder naar de processen in je lichaam gekeken. De maancyclus is een grondpatroon voor vernieuwing.

De invloed van de volle maanAls de maan zich opbouwt naar volle maan, dan oefent hij in toenemende mate invloed uit op de getijden en het oppervlak van de aarde. Dit cyclische trekken van de aarde heeft enorme invloed op onze energie, dus op hoe we ons voelen, onze lichaamssappen, men-struatiecyclus en onze huid. Omdat we een zijn met de natuur en zowel de aarde als de mensen, de planten en de dieren voor circa 70% uit water bestaan hangt onze vochtbalans nauw samen met ons energiepeil en dus ook de conditie van onze huid. Dus om je nog even te herinneren: jij en ik bestaan voor 70% uit water.

www.missnatural.nl

De maan reist in 28 dagen om de aarde. Precies het aantal dagen dat de huid nodig heeft om zich-zelf volledig te regenereren en de voor de eicel om te rijpen, op zijn vruchtbaarst te zijn en zichzelf weer af te breken. Elke maanfase is in vier fasen van zeven dagen onderverdeeld:

• Nieuwe Maan de maan is volledig onzichtbaar

• Wassende maan de maan laat zichzelf steeds meer zien

• Volle maan de maan weerkaatst volop licht van de zon

• Afnemende maan de maan is steeds minder zichtbaar

Elke fase duurt ongeveer 7 dagen en ze vloeien in elkaar over. Als de maan zich opbouwt naar volle maan, dan rijpt de eicel en bouwt ook de huid zich op.

De maanfases

Page 24: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 24

Hydratie van een levende huidOngeveer 85% van de vrouwen heeft een te droge/gevoelige huid. Vrijwel alle cosmetica houdt zich druk bezig met de hydratatie van je huid. Dat hydratatie iets met water te maken heeft weet iedereen wel. Maar waar zit dat water dan? En hoe kun je de huid van water voorzien? Veel fabrikanten van cosmetica geven daar geen eerlijk antwoord op. Het laat zich makkelijk raden waarom dat zo is. Hydratatie heeft te maken met het hydrateren van een levende huid. Het zorgt zelf voor het vasthouden van voldoende water. Sterker nog: daar is het expert in. Als de huid een orgaan is dat prima in staat is zichzelf te hydrateren, wat is dan nog de rol van cosmetica? Het is waar: als jij ervoor zorgt dat je veel water drinkt, kunnen afvalstoffen via de bloedbaan worden afgevoerd. Bovendien onttrekt je huid water aan de bloedbaan, zodat het zelf haar cellen kan vernieuw-en, de huid soepel kan houden en wondgenezing kan bespoedigen.

Je huid in balansMaar kijk maar naar jezelf: het leven kan je wel eens uit balans trekken. Huidbeelden kunnen om allerlei redenen tijdelijk veranderen: teveel stress, weinig slaap, hormonen, milieu invloeden, even een verkeerd eetpatroon, weinig bewegen, etc. Hierdoor kan de barrièrefunctie verslechteren. Dat wil zeggen: de huid verliest makkelijk vocht wat door de verdamping via de opperhuid verdwijnt. Je huid kan hierdoor droog/trek-kerig aanvoelen, allergische reacties vertonen, reageren met roodheid, pukkels en geïrriteerdheid. Dan is het fijn als je je lichaam en je huid kunt helpen om zelf weer aan het werk te gaan. Om het nieuwe impulsen te geven. Het wonder en het grote geschenk van de natuur is dat er voor iedere ziekte, of laten we het in dit verband een huidaandoening noemen, een passende geneeswijze is, die in planten te vinden is.

Levensenergie van de plantNu je weet hoe de maan samenhangt met je huidcyclus, is het ook helemaal niet zo gek dat dit voor planten net zo geldt. Ze worden groot, gezond en sappig boordevol werkzame stoffen en levensenergie als ze in het ritme van de natuur tot wasdom kunnen komen.

Vervolgens, als de planten zijn geoogst, dan wordt er een ander ritmisch proces in werking gezet. Een proces waar de Oostenrijkse scheikundige Rudolf Hauschka maar liefst 20 jaar op gebroed heeft. Want hoe onttrek je de werkzame bestanddelen en de krachtige levensen-ergie aan de plant? En hoe zorg je ervoor dat deze voor langere tijd houdbaar zijn? Hij ontdekte dat je het beste het ritme van de natuur zo goed mogelijk kon naboot-sen. De vers geoogste planten worden klein gemaakt en gedurende 7 dagen in water gedompeld. Licht en donker, warmte en koude, rust en beweging kunnen er op inwerken. Dan worden ze geperst en gefilterd. En in sommige gevallen wordt een beetje as toegevoegd.

Overstappen op natuurlijke huidverzorging Als je leeft in het ritme van de natuur, zul je merken dat je menstrueert tijdens Nieuwe Maan. Als je wilt overstappen op natuurlijke huidverzorging zoals die van Dr. Hauschka, dan is het een goed moment om na de nieuwe maan te beginnen. Wie bereid is eerlijk naar zichzelf te kijken, ontdekt dat iedere levensfase unieke kansen en mogelijkheden biedt en dat deze zich moeiteloos aandienen als we ons in harmonie met de natuurlijke levensritmen ontwikkelen. Zo komt er balans tussen rust en activiteit, wat de basis is voor een goede gezondheid en een tijdloos mooie huid.

Hét magazine over natuurlijk leven

Op 20 juli en 18 augustus is het weer volle maan!

Page 25: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

www.missnatural.nl 25

Ter waarde van: €15,- Voor: Summer Detox BasisGekregen van: Miss Natural

Voucher code: MissMAG16 Geldig t/m: 31-08-2016

Cadeau Voucher

Activeer >>> www.missnatural.nl/summerdetox

Miss Natural inspireert!

Cadeau voor jou!

Detox Recept

1. Schil de mango, verwijder de pit en snijd in blokjes.

2. Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel de helft leeg.

3. Doe de mango en avocado met de blauwe bessen en amandel-melk in de blender en blend tot een gladde smoothie.

Zo maak je deze smoothie

Page 26: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 26

Beauty Ritueel

In haar zoektocht naar de perfecte natuurlijke huidverzorging heeft Debbie van Weelden aller-lei merken geprobeerd. Maar geen enkel product voldeed aan haar verwachtingen. Bovendien vond zij de meeste ‘natuurlijke’ verpakkingen er nogal truttig uit zien, niet echt hip en luxe. Daar-om ontwikkelde Debbie gewoon zelf een eigen lijn met natuurlijke huidverzorging!

Met liefde handgemaaktDebbie deed in 2015 de Engelse opleiding tot Organic Skincare Formulator en ontwikkelde met deze kennis Loïs Lee Pure Skinfood. Deze huidverzorging op maat bevat geen stofjes die belastend zijn voor de gezond-heid en de hormoonhuishouding. Loïs Lee (vernoemd naar haar dochter) is het resultaat van anderhalf jaar onderzoeken, ontwikkelen en testen. Uiteindelijk met veel liefde handgemaakt in Amsterdam.

Jouw beauty ritueelDebbie; “Ik vind het belangrijk dat je je verzorging kunt afstemmen op de behoefte van jouw huid. Customiza-ble skincare! En waar je ‘gedwongen’ wordt om elke dag een paar minuten de tijd voor jézelf te nemen. Geen beauty routine, maar een beauty RITUEEL! Hard nodig in het drukke leven van de meeste vrouwen”.

Een gewone creme bestaat altijd uit water en olie. Maar om water en olie te mengen zijn emulgatoren nodig en om dit mengsel goed te houden zijn er conserveer-middelen nodig. Deze stoffen voeden de huid niet en kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn. Door de olie en het water te scheiden, dus twee aparte producten te bieden, bevat Loïs Lee Pure Skinfood enkel actieve ingrediënten die boordevol vitaminen, antioxidanten en goede vetten voor de huid zitten. Er wordt zelfs geen gewoon water gebruikt, maar bloesem-waters die ook vol werkzame stoffen zitten.

Reinigen, hydrateren en voedenLoïs Lee heeft een effectief 3-stappen systeem ontwik-keld dat werkt voor iedere huidconditie en dat jouw huid gezond en mooi houdt: reinigen, hydrateren en voeden. Het beauty ritueel wordt heel duidelijk uitgelegd aan de hand van illustraties en een video op www.loislee.nl

Page 27: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Miss Natural inspireert!

27www.missnatural.nl

Natural Beauty

We Love Deodorant is beschikbaar in 5 heerlijke geuren. Elke deodorant heeft als basis een combinatie van onder andere bijenwas, kokosolie en maiszetmeelpoeder die de deodorant goed smeerbaar maken en je huid fluweel zacht. De ontgeu-rende werking komt van zuiveringszout, dat op natuurlijke wijze geurtjes neutraliseert.

Iedere deodorant heeft een inhoud van 48 gram, waar je bij dagelijks gebruik c.a. 2 tot 3 maanden mee kunt doen. Eenmaal daags een kleine hoeveelheid smeren is voldoende voor 24 uur frisheid. Transpireer je wat meer, of heb je een actieve dag? Smeer dan gerust extra!

Wil je de tijd tussen twee wasbeur-ten verlengen? Of wil je die mooie föhnbeurt langer vasthouden? Dit kan nu dankzij Aveda’s Shampure™ Dry Shampoo! Natuurlijke poeders in deze nieuwe droogshampoo frissen het haar meteen op en zorgen ervoor dat jouw look langer behouden blijft.

Shampure™ Dry Shampoo is een voor 99,8% natuurlijk afgeleid, non-aerosol poeder dat het haar verfrist als een soort van nevel en je look direct een boost geeft.

Adviesprijs: €29.50

www.aveda.nl

Schoon & fris

Zijdezachte glans

We Love Deodorant

Met Illuminating Powder van Dr.Hauschka is het altijd zomer. Het losse poeder met zijn frisse rozengeur geeft een zijde-zachte glans aan je hele gezicht. Ook zonder foundation geeft hij een bijzonder mooi effect. Deze poeder, die je huid ver-zorgt, helpt je er uitgerust en ontspannen uit zien.

Verkrijgbaar vanaf half augustus - adviesprijs: € 22,50

www.dr.hauschka.com

Adviesprijs: € 11,50 per stuk

www.welovetheplanet.nl

Page 28: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

Natural hotspots in Barcelona

Barcelona is enorm in opkomst als het gaat om ecolo-gie, biologische producten en vega(n) restaurants. Ontdek 6 natural hotspots je waar je heen kunt om ook op vakantie je Miss Natural Lifestyle door te zetten.

1. Supermarkt I Love FoodWil je een keer zelf koken? Ga dan naar I Love Food! Ook al denk je in het stadse leven van Barcelona niet snel aan lokale producten te komen, bij deze super-markt kan dat wel! Je vindt hier uitsluitend lokale pro-ducten, die vers van het land in de schappen zijn beland. Een combinatie van organisch, vers en lokaal! Je kunt hier dus verantwoord je boodschappen bij elkaar halen om een heerlijke maaltijd te maken voor jezelf.

Locatie: Carrer de Muntaner 476, 08006 Barcelona

2. Alqvimia natuurlijke cosmeticaBen je op zoek naar natuurlijke cosmeticaproducten? Neem dan eens een kijkje bij de Alqvimia winkel! Alle producten van Alqvimia zijn 100% natuurlijk, plantaardig en ecologisch geproduceerd. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van kleurstoffen of andere chemicaliën. Het bedrijf heeft zelf het ‘Green label’ van Greenpeace toegekend gekregen! De oliën die gebruikt worden in de producten zijn coldpressed, waardoor alle goede ingrediënten worden behouden. Ben je toe aan een uit-gebreid verwenmomentje? Bij de winkel zit ook een spa!

Locatie: Rambla de Catalunya 24, 08007 Barcelona

3. Accessoires en souvenirs Home on EarthRespect voor natuur, mens en dier... Dat was een van de belangrijkste achterliggende gedachten bij het op-starten van Home on Earth. De producten komen van over de hele wereld en zijn eerlijk en duurzaam gepro-duceerd. De natuur heeft een belangrijke rol binnen de producten; de oprichters geven om het milieu en vinden het dan ook belangrijk dat dit terug is te zien in hun producten. Echt de moeite waard als je op zoek bent naar leuke accessoires, souvenirs of andere wereldse producten.

Locatie: Carrer de l’Hospital 76, 08001 Barcelona & Carrer de la Boqueria 14, 08002 Barcelona

Als je op vakantie bent, is het gemakkelijk om je natural lifestyle even te laten varen. Je gaat vaak uiteten, wordt blootgesteld aan allerlei lekkernijen en het is lastig om de zaakjes te vinden die de goede producten aanbieden. Niet in Barcelona!

Supermarkt I Love Food

Teks

t: M

arlo

es K

oopm

an

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl!

Page 29: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Flax & Kale

Sapbar Mother

Miss Natural inspireert!

4. Restaurant Flax & KaleNatuurlijk hoort bij je stedentripje ook lekker ergens een hapje eten. Bij Flax & Kale kun je dit heel goed verantwoord doen! Bij dit restaurant wordt bewezen dat gezond eten écht niet minder lekker hoeft te zijn. Je kunt hier terecht als vegetariër, veganist of flexitariër, ofwel: als je kunt genieten van puur, gezond en lekker eten! Op de menukaart wordt duidelijk aangegeven of een gerecht veganistisch en/of glutenvrij is en of er gebruik wordt gemaakt van rauwe producten of vette vis. Ga lekker in de zonnige binnentuin zitten en geniet van al het lekkers!

Locatie: Carrer del Perill 13, 08012 Barcelona

5. Delicatessen van Gra de GràciaHeb je zin in lekkere tussendoortjes, delicatessen of een goed ontbijt? Bij Gra de Gràcia kun je het allemaal halen! Dit winkeltje verkoopt uitsluitend ecologische producten die allemaal natuurlijk zijn en vaak op basis van granen. Verschillende soorten rijst, ontbijtgranen, oliën, olijven, noten, thee, kruiden... Noem maar op! Zowel leuk om van te snoepen als je in Barcelona bent, als om mee naar huis te nemen.

Locatie: Carrer de Puigmartí 11, 08012 Barcelona & Car-rer d’Astúries 26, 08012 Barcelona

6. Sapbar MotherGezonde, verfrissende sapjes vol fruit, vitamines en heel veel andere spannende ingrediënten... Wie houdt daar nou niet van?! Heerlijk om mee af te koelen en de nodige vitamines binnen te krijgen. Kijk even binnen bij Mother. Je vindt hier verschillende cold pressed sapjes, waarbij gebruik wordt gemaakt van combinaties van groenten, fruit, granen, noten, oliën, zaden en superfoods. Elk sapje zorgt wel ergens voor... Wil je meer energie? Of ben je toe aan wat ontspanning? Kijk wat je nodig hebt en kies welke je wilt!

Locatie: Carrer de Joaquim Costa 26, 08001 Barcelona & Gran Via 700, 08010 Barcelona

Gra de Gracia

www.missnatural.nl 29

Page 30: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Hét magazine over natuurlijk leven

1. Waar komt je interesse voor sappen vandaan? Ik heb altijd al interesse gehad in biologische en duurzame voeding, mede dankzij mijn moeder die een soort hip-pie is. Mijn moeder stond er op dat we zo veel mogelijk zelfgeteeld, biologisch voedsel aten. Mijn opa Andrew was bakker en mijn opa Jack was slager, dus ik was als kind omringd door mensen met een passie voor voedsel. Ze leerden mij hoe ik ingrediënten moest proeven en hoe ik eraan moest ruiken en voelen.

2. Hoe kom je aan de naam Juiceman? Acht jaar geleden, na de geboorte van mijn dochter, kocht ik een oude fruitboerderij op het platteland van Cheshire. In die tijd vloog ik veel heen en weer naar New York en Los Angeles voor modellen- en acteerwerk. In Amerika zag ik veel koudgeperste sappen en ik kocht deze voor in de minibar van mijn hotel zodat ik fit en energiek bleef tijdens het werk. Toen besloot ik om zelf groente te gaan verbou-wen op mijn eigen land. In California kocht ik een slowjuic-er en bracht deze mee naar Engeland, waar niemand nog koudgeperste sappen maakte. In het begin maakte ik de sappen alleen voor mijn gezin en wat vrienden, maar al snel wist iedereen mij in de buurt te vinden en gaven zij mij de naam Juiceman. Net zoals je vroeger de melkman had die jou verse melk bezorgde, bracht ik nu deze verse sappen rond.

3. Hoe geef je de kennis die je kreeg van je moeder door aan jouw kinderen? Ik leer ze de functie van voed-ing en maak er ook een spel van. Mijn dochter Taylor had laatst een sportdag en ze wilde graag heel snel zijn voor het hardlopen en vroeg toen aan mij wat ze het beste daarvoor kon eten. Ze koos toen bewust zelf voor haver-mout, banaan, bijenpollen en amandelmelk, terwijl ze normaal ook geroosterd brood en ontbijtgranen eet. Ook Jackson, mijn zoon, vindt het ontzettend leuk om samen met mij smoothies en sappen te maken. Ze mogen van mij gerust snoepen, maar ik vertel ze dan ook dat er niets voedzaam in zit, maar dat ze er best van mogen genieten.

4. Wat adviseer je nog meer, naast het drinken van koudgeperste sappen, om je energieniveau te verho-gen? Ik ben een groot fan van herstel en slaap, zeker sinds ik kinderen heb! Vooral in deze tijd waarin we allemaal heel druk zijn en altijd online. Ik zet mijn telefoon bewust uit om 17 uur om tijd met mijn familie door te brengen zonder onderbroken te worden. In de ochtend eet ik kool-hydraten en eiwitten tot ongeveer 14 uur in de middag, dat geeft mij de energie om ook te kunnen sporten. Daarna eet ik salade of soep en een smoothie.

10 vragen aan Andrew CooperHij kocht op zijn 19de al zijn eerste sapmachine, jaren later een fruit-boerderij en stond bekend als de co-laman, maar drinkt dit zelf niet! Zijn vrienden en buren gaven hem ooit de naam ‘Juiceman’ en onder deze naam startte hij zijn koudgeperste sappen bedrijf en komt hij nu uit met een boek onder dezelfde naam.

Miss Natural helpt je op weg naar jouw natuurlijke levensstijl! 30

Inte

rvie

uw:

Eva

van

Zeel

and

Page 31: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

www.missnatural.nl 31

5. Wat is je droom voor jouw bedrijf? Ik droom altijd groot en met mijn bedrijf Juiceman wil ik uitgroeien tot een internationale duurzame organisatie. In eerste instantie ben ik gestart voor de gezondheid van mijn eigen gezin, maar nu wil ik anderen inspireren met deze kennis. We recyclen al ons afval om zo 0% verspilling te hebben. Daarom vind ik het ook zo geweldig dat mijn boek nu uit is, omdat ik zo ook mensen kan helpen die geen budget hebben om kant-en-klare koudgeper-ste sappen te kopen. Ik geef ook tips hoe je zelf sap-pen kunt invriezen zodat je een voorraad hebt en zo veel verse biologische groente en fruit kunt gebruiken zonder dat het bederft.

6. Hoe kijken mensen naar je nu je helemaal voor een gezonde levensstijl staat en eerst reclame voor cola hebt gemaakt? Ik ben al 16 jaar model en acteur en dat was gewoon mijn werk waarmee ik in mijn leven-sonderhoud kon voorzien. Voor de Coca Cola reclame in 2013 deed ik gewoon auditie, zoals ik er honderden heb gedaan. Ik had nooit kunnen voorspellen dat ik uit-gekozen zou worden en dat de commercial zo populair zou zijn. Omdat ze een tuinman zochten vond ik het wel passend, aangezien ik in die tijd net mijn eigen fruit-boerderij aan het onderhouden was. Ik was tuinman! Dat ik zelf nooit cola drink vond ik toen geen probleem.

7. Was het jouw idee om de cola te morsen? Al jouw voorgangers dronken namelijk wel uit het blikje en jij niet! Ha, ha, leuke vraag! Nee, dat stond gewoon in het script en paste toevallig ook beter bij mij. Deze com-mercial heeft in feite de start van mijn bedrijf Juiceman gefinancierd, zo zie ik het.

8. Zou je nu nog reclame maken voor Coca Cola of andere frisdrankmerken? Nee, dat zou ik in mijn huidige positie niet meer doen. Dat zou hypocriet zijn. Een belangrijke reden voor de oprichting van Juice-man is mijn missie om kinderen te laten genieten van voedzame sappen en smoothies en ze minder bewerkte voedingsmiddelen en frisdrank te laten eten en drinken.

9. Wat vind je van de discussie dat sap net zo onge-zond zou zijn als cola? Hier gaat het ook weer om de wijze waarop iets bewerkt is. Zodra je een product verhit dan beschadig je de ingrediënten en ook de suikers. Er zijn tegenwoordig zoveel producten op de mark die zo-genaamd gezond zijn, maar dit in feite niet zijn! Zolang je een rauw onbewerkt product hebt, zoals zelf gemaakt sap, is er niets aan de hand. Laat alles wat verhit is staan en kies voor koudgeperst.

10. Wat vind je van de trend om alleen maar rauwe voeding te eten? Ik heb een tijdje 100% rauw gegeten. Dit deed ik samen met mijn vrouw Jane. In het voorjaar en de zomer is dit goed te doen, maar in het najaar en de winter eet ik toch liever meer verwarmend. Ik eet ook graag af en toe biologisch vlees en als ik in New York ben dan ga ik altijd naar dezelfde plek voor een heer-lijke cheesecake! Daar geniet ik dan heel erg van, maar voel mij ook een beetje schuldig achteraf en dan ren ik de volgende dag een extra kilometer. Het leven is er ook om van te genieten.

Win het boek ‘Sapman’ t.w.v. €20,-In het prachtig vormgegeven boek staan meer dan 100 sapjes, smoothies en drankjes die gezond en lekker zijn voor het hele gezin. Daarnaast ook recepten voor ontbijt, lunch en onderweg. Een compleet boek voor iedereen die gezond en energiek in het leven wil staan. Miss Natural mag 3 exemplaren cadeau geven! Maak een foto van jezelf met dit magazine, deel jouw foto op social media en tag hierbij Miss Natural.

Bekijk het complete videointerview met Andrew

www.missnatural.nl/juicemanWin!3 x Sapman

Page 32: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Huile Exquise hydrateert, verfraait en parfumeert de huid. Er zijn 4 waardevolle biologische oliën aan deze eigenschappen verbonden:

ARGAN OLIE Hydrateert en revitaliseert

GRANAAT OLIE Regenereert en beschermt tegen vrije radicalen

ABRIKOOS OLIE Voedt de huid

CHOUFA OLIE Kalmeert en hydrateert

RESULTATENDe huid wordt gehydrateerd, verfraaid en subtiel geparfumeerd.Uw haar ziet er stralend uit.

HUILE EXQUISEEen bijzondere droge olie

100% NATUURLIJK

€19,95100 ml

Huile Exquise hydrateert, verfraait en parfumeert de huid. Er zijn 4 waardevolle biologische oliën aan deze eigenschappen verbonden:

ARGAN OLIE Hydrateert en revitaliseert

GRANAAT OLIE Regenereert en beschermt tegen vrije radicalen

ABRIKOOS OLIE Voedt de huid

CHOUFA OLIE Kalmeert en hydrateert

RESULTATENDe huid wordt gehydrateerd, verfraaid en subtiel geparfumeerd.Uw haar ziet er stralend uit.

HUILE EXQUISEEen bijzondere droge olie

100% NATUURLIJK

€19,95100 ml

Page 33: Miss natural magazine nr.11 zomer 2016

Ga naar www.missnatural.nl/lucky-member

Is Miss Natural iets voor mij?Beantwoord dan de volgende vragen;

1. Wil je meer energie en je fit voelen?2. Wil je (letterlijk) beter in je vel zitten?3. Is een dieet niets voor jou?4. Ben je toe aan verandering?5. Kan je wel wat motivatie gebruiken?

Indien je meer dan 2 vragen met JA beantwoord hebt en je sta je open voor verandering, dan is Miss Natural bedoeld voor jou!

Miss Natural magazine thuis ontvangen?Lucky Members ontvangen 4 x per jaar een gedrukt exemplaar van Miss Natural magazine t.w.v. €4,95 thuis gestuurd. Hét magazine over natuurlijk leven en biologisch eten! Zo kun je heerlijk op de bank met een kop kruidenthee alles lezen over natuurlijk leven en biologische eten. Miss Natural magazine inspireert en geeft praktische tips tijdens jouw ontdekkingsreis naar echt gezond eten voor een leuk en energiek leven.