Mijn Skills - 2012

17
— MAGAZINE OVER WERK, OPLEIDINGEN, STAGE EN VAKWEDSTRIJDEN - 2012 — SPECIAL ALLES OVER GELD WAT DOE JIJ? LINDA VOERT STOKSTAARTJES EUROSKILLS KAMPIOENEN JEROEN EN ANNE BEREIDEN ZICH VOOR STRAK IN PAK OVER WERKEN IN EEN UNIFORM YES-R “GELOOF IN JE TALENT!” SCHOOLPRAAT LIEVER PLEZIER IN JE WERK DAN VEEL VERDIENEN? Mijn

description

Mijn Skills najaar 2012.

Transcript of Mijn Skills - 2012

Page 1: Mijn Skills - 2012

— MAGAZINE OVER WERK, OPLEIDINGEN, STAGE EN VAKWEDSTRIJDEN - 2012 —

SPECIALALLES OVER GELD

WAT DOE JIJ?LINDA VOERT STOKSTAARTJES

EUROSKILLSKAMPIOENEN JEROEN EN ANNE BEREIDEN ZICH VOOR

STRAK IN PAKOVER WERKEN IN EEN UNIFORM

YES-R“GELOOF IN JE TALENT!”

SCHOOLPRAATLIEVER PLEZIER IN JE WERK DAN VEEL VERDIENEN?

Mijn

Page 2: Mijn Skills - 2012

2

‘Eerst helemaal strippen, dan overspuiten en hipper maken.’ Astrando (24) kon er hele-maal niets van toen hij begon als fietsen-maker en nu maakt hij de vetste fietsen van Nederland.

Hedwych (18) spuit een auto in twee uurtjes. Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is het niet. Ze draagt bijvoorbeeld een witte spuitoverall om reflectie van haar overall op het plaatwerk te voorkomen. En de verf die ze gebruikt kost gemiddeld honderd euro per liter.

Ambulancechauffeur, spelletjestekenaar, forensisch onderzoeker, verpleegkundige, leeuwentemmer, stewardess, hoogwerker, deejay, model, hoefsmid, sportinstructeur en nog veel meer! In beide boeken vertellen meer dan dertig jongeren wat hun beroep precies inhoud, wat er allemaal bij komt kijken en waar je mee in aanraking komt. De mooie foto’s geven een duidelijk beeld van het beroep. Elk verhaal wordt afgesloten met een informatief kader over de eigenschappen die je moet hebben voor het beroep, de opleiding die je nodig hebt en waar je meer informatie kunt vinden.

De boeken 50 stoere beroepen en Stoere beroepen 2 zijn een goede en leuke inspiratie-bron als je nog niet weet wat je wilt worden.

Meer informatie: www.lemniscaat.nl Bestellen via de website of per email op [email protected] Meerdere exemplaren bestellen? Mail naar [email protected] voor de korting.

Geen idee wat je later wilt worden? De boeken 50 stoere beroepen en Stoere beroepen 2 helpen je op weg!

Stoere beroepen

MIJN SKILLS 2012

Stoere beroepen 2Auteur: Natalie RightonFotograaf: Ton Koene

Prijs: E 24,95ISBN: 978 90 477 0178 1

50 stoere beroepenAuteur: Natalie RightonFotograaf: Ton KoenePrijs: E 24,95ISBN: 978 90 5637 945 2

ADVERTENTIE

Page 3: Mijn Skills - 2012

In dit nummer

3MIJN SKILLS 2012

InhoudIntervIew 04 Yes-R over leren, rappen & de beste worden

nIeuws 06 Heb jij je droom- opleiding al gevonden?

KampIoenen 08 Anne en Jeroen zijn klaar voor EuroSkills.

specIal 11 Money, money, money. Alles over doekoe, oftewel geld!

schoolpraat 15Als je veel verdient, heb je lol in je werk.

werKen In een unIform 16Mensen weten precies wie je bent.

wat doe jIj? 21Vogelspinnen vasthouden en stokstaartjes voeren.

test 22 Knutselen of kletsen: wat is jouw talent?

ColofonMijn SKILLS is een uitgave van Skills Netherlands en wordt geproduceerd door Young Crowds, specialist in jongerenbereik.

Mijn SKILLS wordt verspreid in alle Nederlandse vmbo-scholen.

RedactieadresYoung Crowds BV Postbus 8146 1180 LC Amstelveen E-mail: [email protected]

UitgeverYoung Crowds

VormgevingSTUDIO MISC.

EindredacteurClaudia Lagermann

CorrectorMartin Brester

BladmanagerJeannette Jonker

Aan dit nummer werkten meePeter van den Berg, Carolien Dircken, Marc Fonhof, Muriel Mariman, Nike Martens, Marrit Schuddebeurs, Lieke Steijvers, Jasper Symons, Annemiek Verbeek, Liesbeth Vijfvinkel, Dario van Vree

FotografieJasper del Prado, Joost Hoving, Nike Martens

DrukwerkDijkman Offset

Page 4: Mijn Skills - 2012

Interview

4

Als je nu op het vmbo zou zitten, wat zou je dan anders doen? ‘Omdat ik wist dat ik rapper zou worden, zat ik vaak in de klas met een attitude van “dit hoeft van mij niet, ik ga toch iets anders doen”. Ik had geen zin om op te letten en was snel afgeleid. Als ik daar nu aan terugdenk, was dat niet slim. Ik had er veel meer uit kunnen halen.’

nooit denken dat iets niet belangrijk is, want je weet nooit waar je terechtkomt.’

Jij wist al vroeg wat jouw talent was. Heb je tips hoe anderen hun talent kunnen ontdekken? ‘Iedereen heeft een talent, maar soms zie je dat zelf niet. Bij mijn dance-label hebben we regelmatig stagiaires. Dan ontdekken we ineens dat een stagiaire heel goed is in pr, of juist in boekingen doen. Om te weten wat je talent is, moet je rustmomenten nemen en nadenken.

Ik doe dat tijdens het joggen. Dan ren ik acht kilometer en kom ik be-zweet terug met allerlei vette ideeën.’

Je bent nu niet alleen rapper, maar ook zanger, tv-presentator en acteur. Hoe heb je dat bereikt? ‘Ik hou van vernieuwing en wil me blijven ont-wikkelen. Als je vijf jaar achter elkaar dezelfde liedjes zingt, gaat het een keer vervelen. Dit vak is heel hard werken, dat hou ik vol door steeds een nieuwe uitdaging te vinden.

Zolang ik nieuwe uitdagingen heb en denk dat iets onmogelijk is, dan wil ik het mogelijk maken.’

In tien jaar heb je heel veel bereikt. Hoe word je de beste in je vak? ‘Door te doen wat ik zelf wil. Daar heb je veel doorzettingsvermogen voor nodig en je moet eigenwijs zijn. Ook als mensen niet in je geloven of commentaar hebben. Toen ik een dance-plaat ging maken, kreeg ik veel com-mentaar. Dan denk ik wel even: is het echt zo erg? Natuurlijk niet! Ik ga gewoon door en ik kom er wel. Ik heb geleerd me niet druk te maken om wat anderen vinden. Stel dat je graag bij de politie wilt werken, maar je durft dat niet hardop te zeggen omdat je vrienden dat niet cool vinden. Dan eindig je misschien in een baan die je niet leuk vindt. Daar word je niet gelukkig van. Niet iedereen kan je leuk vinden, dus doe lekker wat je zelf wilt. Alleen dan houd je keihard werken vol en kun je de beste worden.’

Bij welk vak had je beter op willen letten? ‘Vooral bij Engels. Voor Nederlands deed ik altijd mijn best, want ik wist dat ik dat nodig zou hebben om een goede rapper te worden. Voor Engels niet. Ik dacht dat ik daar toch niets aan zou hebben. Maar nu ik aan een internationaal dance-project werk, heb ik het Engels wel nodig. Daarom heb ik nu extra les-sen om mijn uitspraak te verbeteren. Je moet

‘Je moet doorzetten en eigenwijs zijn’

Van z’n ouders mocht hij thuis niet meer rappen, omdat het niet goed ging op school. Maar Yes-R (26) geloofde in zijn talent en ging door. Met z’n vmbo-diplo-ma op zak brak hij door als rapper, maar inmiddels is hij ook zanger, tv-presenta-tor en acteur.

‘Iedereen heeft een talent’

5MIJN SKILLS 2012

Tekst: Liesbeth Vijfvinkel

MIJN SKILLS 2012

Yes-R’s nieuwe album Fashion ligt vanaf 14 september in de winkel.

Page 5: Mijn Skills - 2012

Nieuws

Weet je nog steeds niet welk beroep bij jou past? Ga dan naar Skills Masters. Daar kun-nen vmbo’ers en mbo’ers beroepen uittesten en demonstraties volgen. Ga racen in een auto op zonne-energie, volg een mini-work-shop cocktails maken of leer reanimeren. Aan het eind van de dag weet je vast veel meer over jouw toekomstige beroep.

Skills Masters is op 14, 15, en 16 maart 2013 in Ahoy Rotterdam. Meer informatie op www.skillsmasters.nl.

Alle twijfelkonten verzAmelen!

Ben jij de Beste?

Wist je dat...

Zit je in het laatste jaar van het vmbo en wil je laten zien hoeveel talent je hebt? Doe dan mee met de vakwed-strijden van Skills Talents. Je schrijft je in met een team waarmee je de strijd aangaat tegen andere teams in jouw vakgebied. Eerst in de provinciale voorrondes en als je die wint, ga je naar de nationale finale. En zo kun jij de beste vmbo’er van jouw vakgebied in Nederland worden.

Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.skillstalents.nl.

... Nederland in 2012 vijftig jaar meedoet aan internationale vakwedstrijden?

... in 1962 de eerste acht Nederlandse jongeren naar de vakwedstrijden in Spanje gingen?

... er toen 156 deelnemers uit 10 landen aanwezig waren?

... de wereldkampioenschappen nu zo’n 1000 deelnemers tellen?

... er in 50 jaar ongeveer 800 Nederlandse jongeren hebben meegedaan aan de internationale vakwedstrijden?

MIJN SKILLS 2012

nieuwe mBo-opleidingen

Winnen!

Tekst: Liesbeth Vijfvinkel | Illustratie: Jasper Symons Het spoor opAltijd al gedroomd van een plekje helemaal voor in de trein? Word machinist! Tijdens de nieuwe opleiding machinist railvervoer leer je alles over de techniek en veiligheid van de trein en zuinig rijden.

Opleiding: machinist railvervoer (niveau 3)

Vooropleiding: mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 2 of vmbo-diploma Kb/G/T

Meer info: www.rocva.nl

JeansdeskundigePuilt jouw kledingkast uit van de jeans? Dan is een opleiding aan de jeans school misschien iets voor jou. Daar kun je je specialiseren in het ontwerpen, ontwikkelen, inkopen of produceren van jeans. Wie weet loop

jij over een paar jaar stage bij Levi’s of Tommy Hilfiger.

Opleiding: denim developer (niveau 4)Vooropleiding: vmbo T

Meer info: www.rocva.nl

Denk jij dat jouw droombaan onbe-reikbaar is? Denk er nog eens over na en lees het boek Doe je droom-baan! van Joost Veldman. Daarin staan bijna tweehonderd mensen die iedere dag iets doen waar ze vroeger van droomden. Plus tips om jouw eigen droombaan te vinden.

Doe je droombaan winnen? Omschrijf in één zin hoe jouw droombaan eruitziet en mail het samen met je naam, leeftijd en adres naar [email protected]. Je kunt dit boek ook bestellen op www.wazzaa.nl.

7MIJN SKILLS 2012

op zoek nAAr jouw Beroep

Al die beroepen. Hoe weet je welke bij jou past? Door ze uit te testen natuurlijk! En dat kan tijdens Skills Oost. Ook zie je daar andere vmbo’ers aan het werk die het tegen elkaar opnemen tijdens de vakwedstrijden. Dat is niet alleen leuk om te zien, wie weet brengt het je op een idee over jouw beroep. Benieuwd naar de finales van Skills Talents? Die kun je live zien tijdens Skills Oost.

Skills Oost is van 21 t/m 23 maart 2013 bij het ROC van Twente in de Gieterij in Hengelo, www.skillsoost.nl.

6

Page 6: Mijn Skills - 2012

Kampioenen

8

‘We gaan erheen om te Winnen!’

Hoe hoorde je over EuroSkills?‘Door mijn werk werd ik genomineerd voor de Golden Service Award, een soort prijs voor beste schoonmaker van Nederland. Een van de juryleden vertelde me over EuroSkills en zei dat het echt wat voor mij was. Het leek me een uitdaging.’

En? Is het dat ook?‘Ja! Ik werk al sinds mijn veertiende in de schoonmaak. Eerst als vakantiebaantje en nu fulltime in een verzorgingstehuis. We doen allemaal cursussen ter voorbereiding. Ik leer heel veel dingen die ik niet op de werkvloer tegenkom.’

Zoals?‘Het kristalliseren van een marmeren vloer. Eerst maak je een beschadigde vloer vol kras-sen kaal met een machine. Daarna maak je hem weer zo glad als een spiegel. Het is veel werk, maar daarna ziet het er perfect uit.’

Wat zijn je sterke punten?‘Ik denk dat het mijn perfectie is. Ik wil het écht goed doen. Mijn zwakke punt is dat ik te ongeduldig ben als het niet zo gaat zoals verwacht. Dat wordt nog spannend tijdens de wedstrijd, want het wordt een verrassing met welke producten en machines je gaat werken.’

Wat weet je van je tegenstanders?‘We hebben Oostenrijkers en Hongaren

‘ik ben stressbestendig’

Wat moet je als installatietechnicus allemaal kunnen?‘Een badkamer installeren, een cv aanslui-ten. Alles met water, gas, sanitair, maar ook dakbedekking hoort erbij. Het is heel breed en dat maakt het zo leuk.’

Hoe ben je bij Skills Masters terecht gekomen?‘Ik heb twee jaar geleden al meegedaan. Toen was ik zeventien en wist ik nog niet zoveel van de theorie. Dit jaar belde Skills me of ik weer meedeed. Ik wilde het nog wel een keer proberen.’

En met succes! Je won Skills Masters en nu mag je meedoen aan Euro-Skills.‘Ik ben al druk bezig om me voor te bereiden. Om ervaring in het buitenland op te doen, zijn we met een groepje naar Finland gegaan voor hun Skills Masters. Daar heb ik gewonnen. Een andere taal, ander materiaal en gereed-schap maakte het wel lastig.’

Waarom heb je toch gewonnen, denk je?‘Poeh! Moeilijk. Dat kun je zien, denk ik. Hoe netjes je werk eruitziet en of je fouten hebt gemaakt. Ik ben heel secuur, dat is een sterk punt. En stressbestendig ben ik ook.’

Nog nieuwe dingen geleerd?‘Lassen en solderen, het echte ambachtelijke werk doe ik nooit. Voor de wedstrijd heb ik een spoedcursus gekregen, anders was ik niet zo ver gekomen. Gelukkig hadden de andere jongens daar ook last van. Als ik win, ga ik een feestje vieren. Maar het staat nu al goed op mijn CV.’

ontmoet tijdens een cursus op een beurs. De Hongaren moesten een vloer in de was zetten. Wij wachten altijd tot de vloer droog is en doen het dan nog een keer. Zij deden vuilnis-zakken over hun schoenen aan en gingen er toch overheen lopen. Dat ziet er niet profes-sioneel uit.’

Ben je zenuwachtig?‘Nee, kom maar op! We zijn goed getraind, we gaan erheen om te winnen. Mocht het niet lukken, dan pakken ze nooit meer af wat ik nu allemaal heb geleerd.’

Naam: Anne Leeftijd: 22Woonplaats: YersekeWerk: Hago zorg, schoonmaak in een verzorgingstehuis

Van 4 tot en met 6 oktober zijn Nederlandse kampioenen Jeroen en Anne in het Belgische Spa te vinden. Daar doen ze mee aan EuroSkills en strijden ze om de titel ‘beste vakman/vakvrouw van Europa’. Hoe bereiden zij zich voor?

Zij gaan naar België

9

Tekst: Marrit Schuddebeurs | Foto’s: Joost Hoving

Jeroen

MIJN SKILLS 2012 MIJN SKILLS 2012

Anne

Naam: Jeroen Leeftijd: 19Woonplaats: GroesbeekOpleiding: installatietechniek, niveau 3Werk: Installatiebedrijf Kerkhoff (combinatie werk en leren)

meer Weten?Tijdens EuroSkills, de Europese kampioenschappen voor beroepen, strijden 31 Neder-landse kandidaten van 4 tot en met 6 oktober om Europees kampioen te worden in hun vakgebied. Deze mbo’ers zijn de winnaars van vele voorrondes en finale en zijn daarom al Nederlands kampioen in hun vak. Wil je meer weten over de Nederlandse deelne-mers? Kijk dan op www.euroskills-team.nl

Page 7: Mijn Skills - 2012

www.rocasa.nl

Woensdag 12 december 2012Zaterdag 9 februari 2013

Donderdag 21 maart 2013

18.00 - 21.00 uur10.00 - 14.00 uur18.00 - 21.00 uur

Kijk voor de geopende locaties op www.rocasa.nlHier kun je ook informatie vinden over onze meeloopdagen.

ADVERTENTIE

Page 8: Mijn Skills - 2012

Special

Slim met geld

Tekst: Annemiek Verbeek

11MIJN SKILLS 2012

Mijn Skills gooit het op Twitter Welke #vmbo’er wil iets vertellen over zijn #bijbaan? #dtv. Stans Mansens (19) uit Amersfoort, alias @loulouphila reageert meteen: Dat wil ik wel :)

&

Rijk worden. Dat willen we allemaal wel. En het liefst met niet al te hard werken, in een beroep waar we elke dag

fluitend naartoe gaan én met lekker veel vakantie-dagen. En oh ja: een vast contract, dat vinden we

ook fijn. Hoe belangrijk is geld als jij straks moet kiezen welk werk je de rest van je leven wilt doen? En kun je geld verdienen met je eigen bedrijf? Of ga jij liever voor de zekerheid van een vaste baan zonder risico’s? In deze special over geld lees je alles over hoe je slim geld kunt

verdienen. Maar ook hoe anderen dat doen. En je krijgt tips om slimmer met geld om te gaan.

Vergeet niet de test te doen, dan weet je of je een gat in je hand hebt of juist heel zuinig bent.

@SkillsNLWat voor bijbaan heb je en voor hoeveel uur? Voor lol of geld?

@loulouphilawerk 15 u p.w. @ thuiszorg (schoonmaak), verdien 7 euro per uur. Het gaat me om het geld, maar ook om of ik het leuk vind.

@SkillsNL En wat doe je met dat geld?

@loulouphilaik geef veel geld uit aan kleding.. maar alleen als t er af kan ;) uitgaan mwah niet echt.

@SkillsNLEn sparen?

@loulouphilaIk woon op mezelf, dus sparen zit er niet echt in. Ik vind dat ik veel te weinig verdien in verhouding :(

Page 9: Mijn Skills - 2012

Special

13MIJN SKILLS 2012

Hoe belangrijk is geld voor vmbo’ers?Metje Jantje: ‘Als je aan ze vraagt wat het belangrijkste is aan een baan, zeggen de meesten: veel geld verdienen. Ze vinden het belangrijker dan leuke collega’s.’

Een vmbo’er wil later vooral veel geld verdienen?‘Geld verdienen én zekerheid hebben: een vast contract staat ook hoog op het ver-langlijstje. Ze willen zeker weten dat ze later genoeg verdienen om zichzelf en hun gezin te kunnen onderhouden.’

Kiezen ze ook slim voor een opleiding die later geld in het laatje brengt?‘Veel leerlingen denken: voor status en geld moet ik een economische opleiding doen. Maar deze sector betaalt veel slechter dan bijvoorbeeld de bouw en techniek.’

Ze weten dus eigenlijk niet goed waar ze het beste kunnen verdie-nen?‘Nee, scholieren weten vaak niet goed hoeveel geld je met welke baan kunt verdienen. En ook hun ouders en docenten zijn daar vaak niet van op de hoogte. Het zou goed zijn als daar bij voorlichtingen meer aandacht aan wordt besteed.’

Maakt geld gelukkig?‘Het grappige is: als je vmbo’ers vraagt wan-neer een persoon succesvol is, zeggen ze heel andere dingen dan geld. Jezelf zijn, eerlijk, een goede band met je familie – dat zijn de dingen die iemand succesvol maken, vinden ze.’

Hoe gaan vmbo’erS met geld om?

Meer weten over de verdiensten van jouw droombaan? Kijk op www.beroepinbeeld.nl of www.mbostad.nl

Hoeveel verdien je?‘Drie euro per uur. Hiervoor werkte ik in een supermarkt, daar verdiende ik 3,17 euro per uur. Scheelt niet veel dus. Mijn oude werk vond ik echt niks, dit is leuker. En wat maakt die 17 cent dan uit.’

Wat doe je in het restaurant?‘Ik sta in de keuken. Daar help ik de kok met klusjes als voorberei-den en opruimen.’

Wil je later in de horeca werken?‘Juist niet! Het is gewoon een baantje. Ik ga na het vmbo eerst naar de havo. Geen idee welke opleiding ik daarna ga doen, maar zeker is wel dat het lekker moet verdienen.’

Geld is belangrijk voor je?‘Natuurlijk, je wilt toch leuke dingen doen. Maar ik wil ook werk waar ik graag naartoe ga, de sfeer tussen collega’s is belangrijk. Het gaat me echt niet alleen om geld.’

Waar geef je nu geld aan uit?‘Leuke dingen doen met vrien-den, maar ik spaar ook voor een scooter.’

Blijf je voorlopig in het restaurant werken?‘Als ik zestien word, wil ik wel wat meer verdienen. Ik denk niet dat loonsverhoging er hier inzit, dus dan zoek ik wat anders.’

Tip

TipTipTipTipHoud eens een tijdje bij hoeveel geld je per maand opmaakt.

Gewoon: datum, wat heb ik gekocht, wat kostte het? Je zult verbaasd zijn! Op www.nibud.nl/scholieren kun je een over-zicht downloaden voor een kasboekje.

Vakantiebaan gehad? Vergeet niet belastinggeld terug te vragen!

Ga naar een kappersopleiding in plaats van naar de kapsalon, je

wordt gratis geknipt door studenten.

Goedkoop internetten en dvd’s lenen, tijdschriften en kranten lezen: in de bibliotheek kan meer dan alleen boeken lenen. En: tot 18 jaar is de bieb gratis.

Als je makkelijk alles uitgeeft wat je hebt, is het slim om automatisch te sparen. Zo kom je minder in de verleiding

om te kopen.

Metje Jantje Groeneveld deed onderzoek onder meer dan duizend vmbo’ers en weet dus precies hoe jullie over geld denken.

12 MIJN SKILLS 2012

‘Het gaat me niet alleen om geld’Nick van der Velde (15) uit het Gelderse Warns-veld zit in het vierde jaar van vmbo-TL. Hij werkt in de keuken van een restaurant.

Page 10: Mijn Skills - 2012

14 MIJN SKILLS 2012

Spreid je kanSen

eigen baaS of SalariSStrook

Meer weTen? Kijk dan op kansopwerk.nl

Je kiest een opleiding omdat het leuk, interes-sant of spannend is. Maar: voor sommige beroepen zijn maar een paar mensen nodig. Een goede game-ontwikkelaar verdient bak-ken met geld, maar veel vacatures zijn er niet. Tenzij jij dat ene supertalent bent, is het wel zo slim om een beroep te kiezen waar ook echt vraag naar is. Spreid je kansen! Deze opleidingen geven de grootste kansen op werk in héél Nederland:

• Groenedetailhandel(onderanderetuincentrum en bloemenwinkels)

• Voedingsindustrie(management,voedingsspecialist)

• Salarisadministratie• Verkoper• Meubelstoffeerder• Management(bijvoorbeeldvan

een winkel)• Modespecialist• Chemisch-fysischanalist(ineen

laboratorium)• Horeca(gastvrouw/heer,kok)• Verzorging• Tentoonstellingsbouwer• Schoenmaker• Bouw(o.a.timmerman,lasser,

betonreparateur, metselaar, maar ook logistiek en management)

• Techniek(onderhoud,installatie)

Illustraties: Dario van Vree

Het klinkt zo mooi, een ‘eigen zaak’, maar zelf een bedrijf beginnen is niet niks. Loondienst of ondernemer: beide keuzes hebben plussen en minnen.

ONDErNEMEr

VOORDELEN• zelfwetenhoejedingendoet• vrijheid• alsjegeldverdient,ishetalleenvoorjou• jekuntaljecreativiteitkwijt

NaDELEN• veelregelen• onzekerheid• geenvastinkomen• alszzp’er(zelfstandigezonderpersoneel)

heb je geen collega’s

InloondIenST

VOORDELEN• zekerheid• elkemaandeenvastinkomen• jehoeftweinigteregelen• jehebtcollega’s

NaDELEN• jemoetopvastetijdenwerken• jemagnietzelfkiezenwatjewanneerdoet• vooreigenideeënisminderruimte• jemoetmetcollega’soverleggenwanneer

je vakantie neemt

Page 11: Mijn Skills - 2012

Schoolpraat

Isis (16) - ICT‘Ik zou niet heel hard werken voor een flutsalaris. Tenzij ik echt geen ander werk kan krijgen. Je kunt plezier en geld toch ook samenvoegen? Als je iets doet wat je leuk vindt, kun je proberen om in dat werk ho-gerop te komen, zodat je meer gaat verdienen. Andersom zou ik geen stom werk doen, ook al zou ik daar heel rijk van worden. Plezier in je werk is toch belangrijk.’

Demi (15) - Economie‘Plezier in mijn werk vind ik belangrijk, maar ik wil er wel voor betaald krijgen. Als ik een bijzondere functie kan krijgen waarmee ik niet veel verdien, zou ik dat wel doen. Ik werk nu als vakkenvuller. Dat is niet bijzonder, dus daar wil ik geld aan verdienen. Later wil ik iets in de mode doen. Ik hoop met veel plezier naar mijn werk te gaan, omdat ik iets doe wat ik leuk vind.’

Timo (15) - Theoretische Leerweg‘Ik heb liever een leuke baan waarmee ik wat minder geld verdien, dan een stressvolle baan met een hoog salaris. Ik wil graag relaxed werken in een leuke sfeer. Ik hoef niet rijk te worden, als ik maar niet in armoede beland. Maar als ik écht veel zou kunnen verdienen met stom werk, zou ik dat doen. Dan verdien ik zo veel dat ik daarnaast gewoon veel leuke dingen kan doen.’

Lesley (15) - Theoretische Leerweg‘Als je veel verdient, heb je vanzelf meer lol in je werk. Als je weinig verdient, denk je dat je je werk voor niks doet. Ik wil later games ontwerpen. Als ik de kans krijg om games te ontwerpen voor minder loon zou ik dat wel een paar jaar doen, puur om ervaring op te doen. Als ik moest kiezen tussen stom werk met een riant salaris of games ontwerpen voor weinig? Dan ga ik toch voor het geld.’

15MIJN SKILLS 2012

Als je plezier hebt in je werk, maakt het niet uit wat je verdient. Of is een lekker salaris toch ook belangrijk? Vier scholieren van het Groot Goylant in Hilversum geven hun mening.

Liever pLezier in je werk dan veeL verdienen?

Tekst en foto’s: Nike Martens

Page 12: Mijn Skills - 2012

Werken in uniform

16

Als je een uniform of werkkleding draagt, straal je professionaliteit uit en sta je voor jouw bedrijf. En ook handig: je hoeft ’s ochtends niet meer te bedenken wat je aantrekt! Drie mbo’ers vertellen over hun ‘uniformberoep’.

Strak in het pak

17

Tekst: Lieke Steijvers | Foto’s: Jasper del Prado

MIJN SKILLS 2012 MIJN SKILLS 2012

OOk kraamverzOrg(st)er wOrden?

Opleiding: kraamzorg is een mbo niveau 3 opleiding en die kun je volgen als BBL of BOL. BBL is een verkorte opleiding van 12 tot 24 maanden en kun je alleen volgen als je 21 jaar of ouder bent, en werkt of wordt aangenomen bij een kraaminstelling. De BOL-opleiding kraamzorg duurt drie jaar.

eisen: vmbo-diploma Kb/G/T of een overgangsbewijs 3-4 havo. Salaris: ongeveer 1400 euro (netto) per maand.

Bijzonder: als kraamverzorg(st)er heb je veel verantwoordelijk-heid: je werkt maximaal acht dagen achter elkaar bij een gezin, daarna ben je een paar dagen vrij.

OOk machinist wOrden?

Opleiding: machinist railvervoer is een mbo niveau 3 BOL-opleiding en duurt twee jaar. Het eerste jaar krijg je veel theorie, in het tweede jaar loop je stage(s).

eisen: vmbo-diploma Kb/G/T, een overgangsbewijs havo 3-4 of een mbo-diploma van een verwante opleiding op niveau 2.

salaris: tussen de 2000 en 2500 euro (netto) per maand (incl. onregelmatig-heidstoeslag).

Bijzonder: als machinist heb je geen baan van negen tot vijf, maar werk je in onregelmatige diensten. Soms heb je een dienst van zes uur, soms van tien uur.

‘mijn unifOrm maakt mij trOts’‘Kraamverzorgster worden is de beste beslis-sing die ik ooit heb genomen. Al heb ik hon-derden baby’s in mijn handen gehad, ik blijf ze stuk voor stuk schattig vinden. Ik vind het geweldig om voor mensen te zorgen en een actieve baan te hebben. Een stilzitter ben ik niet. Mijn dag begint om acht uur ’s ochtends. Samen met de kraamvrouw neem ik het verloop van de nacht door en voer ik lichame-lijke controles bij haar uit. Ik maak ontbijt en lunch, doe de was en begeleid het gezin met het verzorgen van hun kindje.

SerieuzerHet kraambedrijf waar ik werk staat erg goed aangeschreven. Er waren wel veertig belang-stellenden voor mijn baan. Daarom draag ik mijn werkkleding met heel veel trots. Het staat ook professioneel, ik zie er altijd netjes uit en met mijn kleding laat ik zien dat ik voor een goede organisatie werk. Als kraamver-zorgster heb je veel verantwoordelijkheid. Als er iets mis is met de moeder of de baby, dan ben ik de eerste die aan de bel moet trekken. Vooral als je jong bent, nemen mensen je dan serieuzer met een uniform.’

‘in mijn caBine Ben ik eigen Baas!’ ‘Ik ben er iedere dag weer ontzettend trots op dat ik mijn donkerblauwe NS-pak mag dragen. Als kind was ik al gefascineerd door treinen, met mijn ouders gingen we vaak naar Zwitserland met de trein en ik was dol op mijn modeltreintjes. Mijn uniform staat represen-tatief naar de reizigers toe en het is ook heel handig dat ik ’s ochtends nooit hoef na te denken wat ik aantrek.

VrijheidHet mooiste aan mijn baan vind ik dat iedere dag compleet anders is. De ene dag rijd ik met een korte stoptrein door het Groningse platteland, de andere keer heb ik een lange intercity van Maastricht naar Utrecht onder mijn hoede. De vrijheid die ik voel als ik door het Nederlandse landschap rijd is fantastisch. In mijn cabine ben ik mijn eigen baas!

SeinenOm machinist te worden, moet je niet lui zijn aangelegd. Omdat je veel verantwoordelijk-heid krijgt in je werk, moet je alle wetten en regels van het spoor leren. En tijdens het werk moet je natuurlijk goed opletten op de seinen langs het spoor. Maar het is mij het allemaal dubbel en dwars waard. En ook niet onbe-langrijk: het werk verdient aardig goed.’

Naam: Lisa (22)Beroep: kraamverzorgsterStudie: kraamzorg (mbo niveau 3)Werkt bij: KraamInzicht

Naam: Wesley (30)Beroep: machinistStudie: interne opleiding NS (nu: machinist mailvervoer, mbo niveau 3)Werkt bij: Nederlandse Spoorwegen

Page 13: Mijn Skills - 2012

‘mensen weten precies wie ik Ben’ ‘Een halfuur bij een warenhuis, twintig minu-ten bij een bank, een uurtje in een winkel: er is geen werk zo afwisselend als beveiliger. Het uniform dat ik draag, werkt als een soort ‘glazen huis’: iedereen kijkt naar je, maar je hebt tegelijkertijd een soort schild om je heen. Mensen weten wat je rol is en wat ze aan je hebben.

Grijze muisBeveiliging is niet mijn eerste ‘uniformberoep’. Ik heb ook gestudeerd bij defensie en bij de politie. Maar mensen bekeuren vond ik vre-selijk. Mijn werk als beveiliger is veel meer uit voorzorg. Ik heb dan ook weinig te maken met agressie. Maar als beveiliger moet je natuur-lijk geen grijze muis zijn. Als het nodig is, trek ik mijn mond heus wel open.

SpinDe opleiding tot beveiliger is praktijkgericht. Je gaat twee weken naar school en daarna ga je al aan het werk. In het begin loop je met ie-mand mee, maar later in de opleiding krijg je steeds lastiger diensten en draai je zelfstandig mee. Ik werk ook vaak ‘s nachts. Als ik dan een alarmmelding krijg, dan is het tijd voor actie. Maar vaak genoeg is het ook een spin die over de bewakingsmelder loopt. Dan ben ik heldhaftig genoeg om die weg te halen.’

18 19MIJN SKILLS 2012 MIJN SKILLS 2012

OOk Beveiliger wOrden?

Opleiding: beveiliger is een mbo niveau 2 opleiding en duurt een of twee jaar. Je kunt de opleiding als BOL of BBL volgen. Bij BBL moet je een leerwerkplek bij een bedrijf hebben.

eisen: een vmbo-diplima Bg/Kb/G/T, een overgangsbewijs havo 3-4 of een mbo- diploma van een verwante opleiding. Daar-naast moet je minimaal achttien jaar zijn en mag je geen strafblad hebben.

salaris: ongeveer 1500 euro (netto) per maand.

Bijzonder: als beveiliger moet je stevig in je schoenen staan en goede sociale vaardig-heden hebben.

Naam: Frenk (22)Beroep: beveiligerStudie: beveiliger (mbo niveau 2)Werkt bij: Beveiligingsbedrijf Protect Eye Nederland b.v.

Spannend leeSvoer

Wil je dit spannende boek winnen? Mijn Skills mag 5 exemplaren weg-geven. Mail je naam en adresgegevens naar [email protected] en maak kans op Starters.

ADVERTENTIE

Zin in een lekker en spannend boek? Dan is Starters van Lissa Price iets voor jou!

opnieuw te beleven. Ten einde raad gaat Callie met ze in zee. Ze moet haar opdracht volbrengen en opgeven is geen optie.

Benieuwd hoe dit science fiction-verhaal afloopt? Het boek, van maar liefst 336 pagina’s dik, is te koop voor E 17,99 via www.unieboekspectrum.nl.

In dit Young Adult-boek veranderd de wereld van Callie voorgoed. Ze staat voor een onmogelijke keuze. Haar ouders zijn dood en haar broertje is ernstig ziek. Er is niemand die ze kan vertrouwen. Haar enige uitweg is de bodybank: een gewetenloze organisatie waar ouderen het lichaam van een tiener kunnen huren om hun jeugd

Page 14: Mijn Skills - 2012

WWW.FRIGHTNIGHTS.NL

Halloween Fright Nights:

ADV-18 SKILLS MAGAZINE HFN-1209.indd 1 03-09-12 16:47

Page 15: Mijn Skills - 2012

Wat doe jij?

21MIJN SKILLS 2012

Werken in de dierentuin is voor veel mensen een droombaan. Linda (19) loopt tijdens haar derde jaar dierverzorging niveau 4 stage in Dieren-park Amersfoort. Ze vertelt over deze bijzondere stageplek.

Trillend een vogel-spin vasThouden

Tekst en foto’s: Nike Martens

‘Ik loop stage bij de kleine zoogdieren, zoals de stokstaartjes, otters en de bevers. Ik mag heel zelfstandig werken en vind het contact met de beesten en het voeren erg leuk. Het is belangrijk

om goed op te letten. Ook het afwegen van het voer gebeurt heel nauwkeurig, elk dier krijgt andere porties. Ik vind reptielen en spinnen doodeng, maar ik wil mijn angsten graag overwinnen.

Daarom heb ik vandaag een vogelspin vastgehouden. Ik stond helemaal te trillen, maar deed het mooi wel!’

Ik wil mijn angsten graag overwinnen.

Page 16: Mijn Skills - 2012

Test

23MIJN SKILLS 201222

Iedereen heeft een talent. En dat talent kun je gebruiken tijdens je opleiding of werk. Klinkt logisch, maar wat is jouw talent eigenlijk? Doe de test en je weet het!

Vind je talent!

In al deze sectoren kun je meedoen aan vakwedstrijden. Kijk voor meer informatie op www.skillstalents.nl

MIJN SKILLS 2012

Je zit in de commissie die het school-feest organiseert. Welke taak doe je het liefst?

a. Posters ontwerpen en de feest-zaal aankleden. b. De dj regelen en zijn set aansluiten.

c. Je wilt voorzitter zijn. d. Penningmeester is echt een taak voor jou.

Je opa en oma vragen of je ze kunt helpen. Waarvoor hebben ze jouw hulp nodig?

a. Het tuinhuisje moet geverfd worden en daar ben jij zo goed in. b. De computer aansluiten en nog een

keer uitleggen hoe e-mailen werkt. c. Ze vragen of je thee wilt schenken als alle

buurvrouwen op visite komen. d. Een boodschap doen bij de supermarkt in

de stad.

Wat doe je het liefst op zaterdag? a. Een ontwerp maken voor de

muurschildering op je kamer. b. Sleutelen aan je scooter.

c. Afspreken met vriend(inn)en en iets gezelligs doen.

d. Geld verdienen met je weekendbaantje.

Waarover vragen vriend(inn)en jouw advies?

a. Over alles wat met mode te maken heeft: van basic outfits tot

gewaagde combi’s. b. Meestal over technische dingen.

Je hebt al heel wat gecrashte computers een tweede leven gegeven.

c. Ruzies, problemen en andere moeilijkhe-den. Want jij kunt met iedereen praten en verzint altijd een oplossing.

d. Wanneer welk tentamen is en welk hoofd-stuk je daarvoor moet leren.

1 5

6

7

2

3

4

Hoe ziet jouw agenda eruit?

a. Vol kleuren, tekeningen en andere creatieve uitspattingen.

b. De pagina’s zijn gevuld met cryptische omschrijvingen die alleen

jij kunt ontcijferen. c. Je agenda staat vol krabbels van klasge-

noten en vrienden. d. Alle afspraken staan duidelijk genoteerd

en netjes geordend onder elkaar.

Je gaat op vakantie naar het buiten-land. Wat doe je het liefst?

a. Foto’s maken van alles wat je mooi vindt.

b. Je bent vooral geïnteresseerd in de bijzondere gebouwen en auto’s van

het land. c. Ook al spreken ze een andere taal, je

probeert met iedereen een praatje te maken: van de barman tot de badmeester.

d. Je gaat graag naar kleine marktjes om te onderhandelen over de beste prijs voor mooie souvenirs.

Wat lijkt je leuk om te kunnen? a. Gitaar spelen. b. Een muur metselen. c. Een hartje in de melk van een

kopje cappuccino maken. d. Blackjack spelen.

Tekst: Liesbeth Vijfvinkel | Illustraties: Dario van Vree

Meestal a? ... creatieve hoek!Meubels maken, etalages inrichten, interieurontwerpen, jij hebt er allemaal talent voor. Met weinig geld stel je de hipste outfits samen. En ook je kamer heeft al heel wat metamorfoses gehad. Je hoofd zit namelijk vol creatieve ideeën.

Meestal b? ... technische hoek! Sommige mensen zijn geboren met een talent voor techniek en jij bent er daar een van. Je kijkt en probeert net zo lang tot je snapt hoe iets werkt: van een lekkende kraan tot het aansluiten van een wasmachine. Ook droom je ervan om later je eigen auto in elkaar te knutselen of je eigen huis te bouwen.

Meestal c? ... sociale hoek! Mensen zijn belangrijk voor jou en je wilt graag voor ze zorgen. Je draait je hand niet om voor het maken van een high-tea voor de vriendin-nen van je moeder. In het bejaardentehuis van je opa en oma kennen ze jouw als het kleinkind dat met iedereen een praatje maakt. De zorg en de horeca kunnen jouw talent goed gebruiken.

Meestal d? … econoMische hoek!Jij weet alles van cijfers. Je weet tot op de cent nauwkeurig hoeveel geld er op je spaarrekening staat en hebt al prognoses gemaakt over hoeveel rente je geld oplevert. Op vakantie ben jij degene die op de hoogte is van de wisselkoers en de bedragen omrekent. Aan rommel heb je een hekel, ordenen is toch veel makkelijker?

Page 17: Mijn Skills - 2012

FINALES 21, 22, 23 MAART 2013

TIJDENS HET BEROEPENEVENEMENT SKILLS OOST ROC VAN TWENTE, GIETERIJ HENGELO