Media Art Festival 2014

24

description

Van 1 tot en met 22 november is het Media Art Festival Friesland weer terug in Leeuwarden. Dit jaar dient de Oude Kanselarij als prachtige locatie waar de liefhebber van mediakunst DRIE weken lang kan genieten van het mooiste, het beste en meest verrassende van wat Nederland aan actuele mediakunst te bieden heeft. Naast de vele exposities zijn er workshops, masterclasses, performances en natuurlijk heel veel muziek.

Transcript of Media Art Festival 2014

Page 1: Media Art Festival 2014
Page 2: Media Art Festival 2014

MAF 2014

Na een aantal jaren een bescheiden festival te hebben neergezet, pakt Media Art Friesland in 2014 fors uit. Samenwerken en naar buiten treden zijn de uitgangspunten geweest, zonder dat we daarbij aan de kwaliteit tornen.

Die samenwerking zien we op een aantal fronten terug: naast de Young Masters Expositie die de kern van het festival vormt, werken we aan een aantal speciale projecten. Onder de titel ‘Best of Liepaja’ presenteren de beste studenten van de opleiding New Media Art aan de Universiteit van Liepaja in Letland hun werken. De Old Talents Kris Limbach (Berlijn), Niklas Roy en Kati Hyyppä (Berlijn) en Lucas Maassen (Amsterdam) delen hun kennis met onze jonge kunstenaars en het publiek. Samen met het Noordelijk Film Festival hebben wij een programma met filmkunst uit Europese landen samengesteld. Het experiment 'The Origin of Stillness – Dansen in het Wad’ met Deense, Duitse en Nederlandse muzikanten, kunstenaars en dansers komt tot stand in samenwerking met BUOG, bedenkers en uitvoerders van ongewone gebeurtenissen. In het Fries Museum is de installatie ‘Toki ori ori nasu’ van de Japanse kunstenaar Ei Wada te zien, mede mogelijk gemaakt door het EU-Japan Fest Committee.

Deze projecten zijn niet alleen publiekstrekkers en spannende experimenten voor Friese en internationale kunstenaars. Zij zijn ook onderdeel van de zoektocht naar nieuwe en aantrekkelijke manieren om beeld en geluid te presenteren aan een breed publiek. Steun en inspiratie hiervoor biedt LWD2018, dat ons aanmoedigt om Leeuwarden daadkrachtig te ontwikkelen als culturele hoofdstad van Europa in 2018. Deze editie zet de toon voor de komende jaren, waarin we de waarde en kracht van nieuwe media op de kaart zetten en we laten zien dat het Media Art Friesland Festival haar positie als het enige mediafestival in het Noorden waardig is.

Team Media Art Friesland 2014

MAF 2014

In 2014, Media Art Friesland will pull out all the stops, after a few years of organising more modest festivals. This year, the cornerstones are collaboration and exploration, while keeping up the high quality that people expect.

The Young Masters exposition is the core of the festival. Besides that we cooperate with numerous partners. ‘Best of Liepaja’ is a presentation of works of the best students of New Media Art at the University of Liepaja/Latvia. The Old Talents Kris Limbach (Berlin), Niklas Roy and Kati Hyyppä (Berlin) and Lucas Maassen (Amsterdam) share their knowledge with our Young Masters and visitors. We present a programme of film art from European countries, together with the Noordelijk Film Festival. We are also cooperating with BUOG, i.e. Devisers and Implementers of Uncommon Events, on an experiment called 'The Origin of Stillness - Dancing on the Wad (mudflats)', performed by Danish, German and Dutch musicians, artists and dancers. The installation 'Toki ori ori nasu’ , made by the artist Ei Wada from Japan, is presented in the Fries Museum with the help of the EU-Japan Fest Committee.

These projects are not only major attractions and exciting experiments for Frisian and international artists, but they are also part of a search for new and interesting ways to present images and sounds to a large audience. In this search, LWD2018 is a source of support and inspiration for encouraging us to strongly and decisively develop Leeuwarden as the cultural capital of Europe in 2018.

This edition sets the tone for future years, as we will continue to visibly present the value and power of new media and we will show that Media Art Friesland Festival is worthy of its position as the only media festival in the north of the Netherlands.

Dear foreign visitors,Please find English translations of all texts of this booklet on our website www.mediaartfriesland.nl

Team Media Art Friesland 2014

Page 3: Media Art Festival 2014

OPENINGSWEEKEND

Het Media Art Friesland Festival wordt op zaterdag 1 en 2 november feestelijk geopend. Veel kunstenaars zijn zelf aanwezig en installaties komen door live performances tot leven. Daarnaast zijn er speciale performances van het beste wat Fryslân actueel te bieden heeft.

Programma zaterdag 1 november

12.00 uurDeur open voor de exposities met werken van 30 jonge en oudere talenten uit heel Nederland, Letland en allerlei andere landen.

12.00-16.00 uurPATTERNS OF ELECTRONICS | workshop met Rihards Vitols, LetlandTijdens deze workshop slopen we elektrische apparatuur en zetten die zo weer in elkaar dat een apparaat ontstaat dat tekeningen maakt.De workshop is doorlopend, maar het duurt minimaal 30 minuten om een apparaat te bouwen. Geschikt voor deelnemers vanaf 7 jaar.

12.00-16.00 uurREDUCE, REUSE, RECYCLE | workshop met Maija Demitere, LetlandBatterijen bouwen van gerecyclede materialen zoals overrijp fruit en groente en andere afval. Zodra er genoeg batterijen gebouwd zijn, worden deze gebruikt in een lamp. Onder het bouwen wordt er gepraat over duurzaamheid, DIY cultuur en creatief gebruik van ons alledaagse afval. De workshop is doorlopend. Geschikt voor deelnemers vanaf 10 jaar.

12.00-17.00 uur GOOD VIBRATIONS | workshop met Niklas Roy en Kati HyyppäLeer kleine tekenrobots maken en laat ze los op groot papier om een gigantisch meesterwerk te maken!

13.00 uurMAF ACADEMY | lecture met Richard Toepoel (Beun&Haas Visuals), Marcel Caron (Caron/Transcendent, producer) en Dennis van Gemert (Area Forty_One/Delsin, producer) | dit alles onder leiding van Michel Pitstra

Caron en Area Forty_One vertellen hoe ze elektronische muziek live maken en leggen uit hoe ze hun gear gebruiken. Toepoel legt uit hoe hij het geluid interpreteert en daar beeld bij maakt. De workshop wordt afgesloten met een Monsterjamsessie aan het eind van de avond.

15.30 uurWORKSHOP MONSTERJAM met Toepoel/Caron/Area Forty_OneOpgeven kan via [email protected]

18.00-19.30 uur Smakelijk eten met een maaltijd van Smakelijk Kookservice. Kosten: € 10,00.Hiervoor kun je je opgeven via [email protected]

20.00 uur Caron Live + Toepoel Live (Audiovisuele show) 21.00 uur Area Forty_One Live 22.00 uur MAF Academy MonsterJAM

Daarna muziekjes van Buro Lamp&Kap tot einde

Programma zondag 2 november

12.00 uurDeur open

12.00-16.00 uurPATTERNS OF ELECTRONICS | workshop met Rihards Vitols, LetlandREDUCE, REUSE, RECYCLE | workshop met Maija Demitere, Letland

12.00-17.00 uur GOOD VIBRATIONS | workshop met Niklas Roy en Kati Hyyppä.

14.00 uurWETENSCHAPSCAFÉ: THE VISION MACHINEDialoog tussen onderzoeker Jaap van Loosdrecht, associate lector aan het Kenniscentrum Computer Vision van de NHL, en mediakunstenaar en Young Masters genomineerde Jerome Daly. Met als thema 'The Vision Machine’ wordt ingezoomd op de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie, zoals the internet (of things) en computervision technologieën, en de gevolgen hiervan voor de mens en zijn omgeving.Met beeldende voorbeelden uit hun eigen werk, maar ook met voorbeelden uit de media en de wetenschap die hen persoonlijk fascineren en inspireren in hun onderzoek en creatieproces, wordt geprobeerd dit grootse thema dichtbij te brengen en te doorgronden. Een dialoog in een open comfortabele setting onder leiding van Adri Schokker, mede-samensteller van MAF 2014, met een open uitnodiging voor input van het publiek.Dit gesprek wordt mede mogelijk gemaakt door Unizzzversity Campus Fryslân (UCF).

Page 4: Media Art Festival 2014

HANNAH CARPENTERAS WE ARE NOWHannah Carpenter gebruikt verschillende media en technieken binnen film-, video- en installatiekunst. Ze zoekt nieuwe visuele manieren en concepten om de verhalen die ze creëert te vertellen en te interpreteren.‘As We Are Now’ is een sculpturale video-installatie met performance die het idee van de realiteit onderzoekt en de eigen uitleg van de kunstenaar van eeuwenoude vragen over het "lot" en de onvoorziene krachten die onze acties determineren. Met haar installatie refereert ze aan de techniek van het groene scherm, dat ze gebruikt als een manier om commentaar te leveren op de veranderlijke realiteit in de moderne samenleving.

Gerrit Rietveld Academie Amsterdam

ROOS CORNELIUSERGENS‘Ergens’ gaat over het moment dat tussen slapen en waken in ligt. Wanneer we bijna in slaap vallen, kan het gevoel ontstaan dat we ons ergens tussen droom en werkelijkheid in bevinden. Hierdoor kunnen wonderlijke beelden en ideeën ontstaan. Ook wanneer we naar een film kijken kan er het gevoel ontstaan dat we ons zowel in de filmwerkelijkheid als in de echte werkelijkheid bevinden. De film ‘Ergens’ richt zich op dit schemergebied, dat zowel in dromen als in films terugkomt.

Academie Minerva Groningen

YOUNGMASTERSEXPOSITIEOnze scouts hebben deze zomer alle eindexamen presentaties van de Nederlandse kunstacademies afgestruind. De makers van het mooiste en spannendste wat zij tegenkwamen zijn uitgenodigd om hun werken in Leeuwarden te vertonen. Tevens zijn zij allen genomineerd voor onze Young Masters Award.

Page 5: Media Art Festival 2014

JEROME DALYTHE SWARMTegenwoordig zijn nieuwe technologieën beschikbaar voor iedereen waardoor één gebeurtenis een tsunami aan beelden kan opleveren via internet. Jerome Daly verzamelde via YouTube en andere kanalen video's die mensen tijdens een voetbalrel in Keulen maakten. Hooligans gooiden tijdens die wedstrijd een rookbom omdat hun team verloor. Veel toeschouwers filmden dit incident met hun telefoons en plaatsten dit op internet. Jerome heeft al deze beelden samengevoegd in ‘The Swarm’, zodat de gebeurtenis als het ware wordt gedocumenteerd door een collectief van informanten die los van elkaar opereerden. Alle invalshoeken hebben een eigen plek in de videocollage en worden gesynchroniseerd op de tijdlijn waardoor de film een organisch karakter krijgt. Deze video geeft misschien een completere waarheid weer en confronteert ons in elk geval door de gebeurtenis te tonen in al zijn complexiteit.

Academie Beeldende Kunsten Maastricht

MERIA FICTOORINSTALLATIE 2014Luchtstroom en beweging, een bepaald moment waarop de gewone en simpele dingen een onverwachte kracht treffen

Meria probeert dat precieze moment te grijpen en de werkelijkheid te bekijken zoals ze eigenlijk niet is of op haar minst niet hoeft te zijn.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

FAEZEH KALAMIEYE LEVELTijd is het centrale thema in het werk van Faezeh Kalami: het verstrijken van de tijd of iets wat je niet kunt negeren uit het verleden, het heden en de toekomst. Tijd omvat dromen en herinneringen en geeft ze betekenis; daardoor worden onze keuzes voor de toekomst bepaald.

De videokunst van Faezeh heeft een symbolische betekenis en voor deze video liet ze zich inspireren door een belangrijk symbool uit haar cultuur: de granaatappel die voor liefde staat. “Ik zit op een stoel en laat mijn lot, wensen en dromen gaan. Ik zing uit ‘None’. De tijd verstrijkt en..."

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Enschede

Page 6: Media Art Festival 2014

KEYEZUA FACTICIUS, the moving sculpturesDe door mensen gemaakte, dierlijke sculpturen zijn een vorm van aanbidding voor de maker en de Nederlandse samenleving. De twee sculpturen belichamen Keyezua's persoonlijkheid als man en als vrouw, verpakt in verschillende soorten traditionele stoffen. Keyezua gebruikt Nederlandse en Afrikaanse stoffen door elkaar. Door hedendaagse en traditionele motieven te vermengen, onderzoekt ze de bestaande ideeën over onze culturele erfenis. De huiden van de sculpturen zijn gemaakt van verschillende traditionele stoffen uit Volendam met daaromheen prenten die gerelateerd zijn aan Afrika en een snufje Delfts Blauw. Hiermee geeft ze ook een reactie op de Nederlandse maatschappij. Elke nationaliteit die in Nederland komt, brengt haar eigen religie, cultuur, traditie, overtuigingen en waarden mee. Door één totaalbeeld te vormen en geen aparte groep creëer je een rijke culturele samenleving, wat Facticius esthetisch sterk genoeg maakt om bestaansrecht op te eisen.

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag

GOOF KLOOSTERMANQUANTIZERGoof Kloosterman onderzoekt in zijn werk de waarneming. Zijn werk oogt abstract en minimalistisch maar blijken resultaten te zijn van een meer aftastend onderzoek naar processen en transformaties. Op een vrij naïeve manier gebruikt Kloosterman apparatuur die ten doel heeft af te beelden. Het logische en rationele karakter van de apparatuur wordtz bevraagd en misbruikt. De apparatuur produceert daardoor resultaten die buiten ons verwachtingspatroon liggen. Deze abstracte resultaten vragen om een meer gevoelsmatige interpretatie. Door zowel de logisch navolgbare ontstaansgeschiedenis als het irrationele beeld te tonen probeert Kloosterman zich te ontdoen van de grens tussen ratio en emotie.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

KEVIN KUIJPERSHOLOGRAPHIC SYNTHESIS‘Holographic Synthesis’ is een installatie van geprojecteerd licht op transparante reflecterende schermen waarbij een platte projectie ruimtelijk wordt. Vanwege de positie van de transparante schermen zijn er drie spiegelbeelden achter elkaar te zien waardoor kleuren kunnen gaan mengen en met diepte gespeeld kan worden. In tegenstelling tot een platte projectie, waarbij de toeschouwer op een vaste plek de projectie aanschouwt, kan de toeschouwer zich vrij bewegen door de gecreëerde lichtruimte en deel uitmaken van de projectie. We communiceren tegenwoordig veelal via twee dimensionale beeldschermen. ‘Holographic Synthesis’ probeert weg te komen van een twee dimensionale weergave door de eigenschappen van deze ruimtelijke opstelling te benutten.

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

Page 7: Media Art Festival 2014

MERCEDES MARINHet werk van Mercedes Marin ligt tussen video- en geluidskunst en trekt de grenzen tussen beeld, geluid en tijd in twijfel. Het is een zoektocht naar reflectie op ervaringen, perceptie, de menselijke aard en onze relatie met onze omgeving en het cyclische verloop van het leven dat wordt gesymboliseerd door natuurverschijnselen gecombineerd met computer-gegenereerde beelden.

Mercedes presenteert een audiovisuele installatie die je onderdompelt. Een conceptuele reis naar een utopie, waarin herinneringen en verlangens een tijd na de toekomst laten zien. Een sensorische installatie die de toekomstige overblijfselen van een kunstmatig paradijs weergeeft, een ruimte-tijd synthese die alleen in ons onderbewustzijn bestaat. Kunstmatige paradijzen die Baudelaire beschrijft als een onhaalbaar verlangen.

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Enschede

INGEMAR JORIJN MULDERWHEN I WAS FOURHet werk van Ingemar Jorijn Mulder laveert tussen angst en liefde. Angst om alleen te zijn of om alleen gelaten te worden, om iemand kwijt te raken, met daar tegenover het verlangen naar de tijd zonder verantwoordelijkheid. De zorgeloosheid van vroeger en de verwarring die voortkomt uit de stuurloosheid. Een intense band en de onvoorwaardelijke liefde van je directe familie, het veilige nest en wat er gebeurt bij het loslaten daarvan. Verlatingsangst, het verzuipen in sociale interacties en verwachtingen.Ze verkent persoonlijke thema’s. De angst om jezelf bloot te geven en je kwetsbaarheid te tonen. Het sterk zijn naar de buitenwereld en het contrast tussen en de opwaartse sociale vergelijking. De complexiteit van de volwassenheid. Het is belangrijk dat het duidelijk is, begrijpelijk. Jorijn zoekt in haar werk een directe vertaling van een herkenbaar, universeel gevoel die ze op een persoonlijke manier vertolkt.

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

SAM VAN ‘T OEVERRESONATE’Resonate’ brengt geluid in de lichamelijke wereld door de relatie tussen onze tastzin en muziek te verkennen. Sam van 't Oever heeft composities van vibraties gemaakt die men ervaart via een pak dat het ontastbare waaruit muziek bestaat fysiek maakt.

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag

Page 8: Media Art Festival 2014

JUUKE SCHOORLLIQUID SKIN‘Liquid Skin’ is een visueel onderzoek naar de veranderende grenzen tussen de fysieke wereld van het menselijk lichaam en de digitale wereld. Het maakt gebruik van technieken uit de touchscreen-technologie, maar dan zonder de onderliggende koude logica van de hedendaagse apparaten. De grenzen worden daardoor vloeibaar en sensueel, met een nadruk op vloeiende aanraking en beweging. De huid zelf wordt een medium van visuele expressie zonder de beperkingen van het technologische grid.

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag

JET SMITSLC ENVIRONMENT Vloeibare kristallen kunnen digitale data overbrengen in beelden. Smits' interesse werd gewekt door de fascinerende eigenschappen van het materiaal. De meeste huishoudens gebruiken vloeibare kristallen in hun meest conventionele vorm: het LCD-scherm. Zij wil de unieke eigenschappen van het materiaal op verschillende esthetische manieren gebruiken. De Technische Universiteit Delft heeft onderzoek naar het gedrag en de esthetische eigenschappen van dit materiaal mogelijk gemaakt. Naar aanleiding van haar onderzoek heeft Jet Smits een live-installatie gemaakt en een abstract videostuk met vloeibare kristallen, waardoor de bezoeker het materiaal direct kan ervaren.

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag

INGRID VERWEIJENBE LIKE MEIngrid Verweijen onderzoekt en bevraagt op welke manier individualiteit in de hedendaagse maatschappij een plaats heeft. Ze zoekt daarbij naar tegenstellingen tussen individuele en collectieve aspecten van ons fysieke, reële of digitale leven. Het gebruik van fotografie als een manifestatie van ons zelfbeeld binnen sociale media en het internet, staat hierbij centraal. In haar werk probeert ze elementen uit het echte leven zoals die zijn vastgelegd op een foto te verweven met een fictieve interpretatie hiervan. Impulsieve acties, humor, attributen, woorden en geluiden zijn elementen die ze gebruikt om haar werk te ontwikkelen.

In de video-installatie ‘Be like me’ reconstrueert ze vanuit een fotoregistratie opnieuw de werkelijkheid. De installatie bestaat uit 9 verschillende performances met levende modellen; 8 vrouwen en 1 man. Ze worden allemaal geschikt naar haar foto evenbeeld. De performances hebben elk een eigen duur en orde van handelingen. De menselijke deelnemers zijn hierbij een passief element in een gecontroleerde omgeving.

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

Page 9: Media Art Festival 2014

SONJA VOLMERWENTEL‘Wentel’ is een spraakmakende beleving die je meeneemt naar een totaal nieuwe wereld. Door een simpele spiegel laat Sonja deelnemers een bijzondere reis over het plafond maken. Omdat ‘Wentel’ makkelijk geplaatst kan worden op verschillende plekken, zal het elke keer weer een nieuwe en bijzondere ervaring worden.

Niemand kan zich voorstellen hoeveel effect deze beleving op lichaam en geest heeft. De enige manier om daar achter te komen is door het zelf te doen!

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag

BENTE WESTERHUIS''Het dagelijks leven is het patroon van gebruikelijke handelingen en bezigheden die in een bepaalde periode door de meeste mensen als voor de hand liggend beschouwd worden, gebeurtenissen of daden die geen bijzonder karakter hebben en volgens een min of meer regelmatig ritme terugkeren. Daarin zitten evidenties als eten en slapen, zaken als het doen van het huishouden of de afwas, inspanningen als studeren en werken.''Bente: “Ik zoek niet naar een bepaalde esthetiek, originaliteit dan wel boodschap of betekenis. Vanuit een voorliefde voor het zin- en betekenisloze ontstaat er een banale algemeenheid en eenvoud. De universele, anonieme, bijna apatische ‘antiheld’ die altijd centraal staat in mijn animaties wordt zo universeel dat deze herkenbaar en toegankelijk begint te worden.”

Academie Minerva Groningen

Page 10: Media Art Festival 2014

WIM BORS YOUNG MASTERS AWARD EN PUBLIEKSPRIJSAlle deelnemers aan de Young Masters Expositie maken kans op de publieksprijs en de Wim Bors Young Masters Award, een stimuleringsprijs ter waarde van € 1.000,00. De prijs wordt door een vakkundige jury toegekend en uitgereikt op zaterdag22 november om 15.00 uur.

Wim Bors (1939-2010) was de grondlegger van het MAF Festival. Om zijn naam te eren is de Young Masters Award naar hem vernoemd.

De jury wordt gevormd door:Nadine Bors, voormalig directeur Media Art Friesland, tegenwoordig vice-voorzitter van Trans Media Akademie Hellerau, Duitsland, en curator Ostrale, internationale tentoonstelling voor actuele kunst.

Marie-Jeanne Ameln, galeriehouder SIGN, Groningen, interdisciplinair podium voor actuele, experimentele kunst.

Linda Nijenhof, docent mediakunst(theorie) en bezig met promotieonderzoek over multi-screen installaties, werkzaam bij de opleidingen Kunsten, Cultuur en Media, en Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

JOS VOLKERS ECOLOGICAL SPACE ENGINEERINGWinnaar publieksprijs 2012 met ‘Interpretator’, een draaiorgel die de vertaling maakt van analoog naar digitaal.

Jos Volkers weet zich te onderscheiden met ecologische vraagstukken, de positie van de mens en de maakbaarheid van natuur. Mede door zijn interesse en de verbindingen die hij maakt in zijn werk is het toekomstige kantoor van de onafhankelijke organisatie 'Ecological Space Engineering' ontstaan. Het is een verbeelding van de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch, een geocentrisch wereldbeeld waar de aarde centraal in het heelal staat en plat is, tevens verwijst het naar ruimtevaartindustrie en ontwikkelingen in de ecologie. E.S.E. is een fictief bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van materiaal voor gesloten ecologische systemen.

Page 11: Media Art Festival 2014

SONJA VOLMERWENTEL‘Wentel’ is een spraakmakende beleving die je meeneemt naar een totaal nieuwe wereld. Door een simpele spiegel laat Sonja deelnemers een bijzondere reis over het plafond maken. Omdat ‘Wentel’ makkelijk geplaatst kan worden op verschillende plekken, zal het elke keer weer een nieuwe en bijzondere ervaring worden.

Niemand kan zich voorstellen hoeveel effect deze beleving op lichaam en geest heeft. De enige manier om daar achter te komen is door het zelf te doen!

Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag

BEST OF LIEPAJAGastexpositie van de New Media Arts opleiding van de Universiteit van Liepaja in Letland met werken van de tien beste afgestudeerden uit het 7-jarig bestaan van de opleiding.

SOUND ENERGYMAIJA DEMITERE‘Sound Energy’ is een installatie die is gemaakt volgens principes van duurzame kunst. De elektriciteit komt van compost en wordt omgezet in geluid. De bron is aarde, compost en de wezens die daarin leven. Het werk trekt de ideeën over duurzaamheid in twijfel en bevraagt of het zelfs wel mogelijk is om een echt duurzaam kunstwerk te maken.

LOST AND FOUNDVALTERS GRIŠĀNS‘Lost and Found’ is een real-time visualisatie van data die laat zien dat de wereld constant in beweging is via twitterfeeds. Het toont het voortdurende verlangen van mensen om hun ervaringen te delen. In een tijdperk waarin we veel tijd doorbrengen in netwerken en we het contact verliezen met de echte wereld, delen mensen hun ervaringen overmatig op internet - de enige omgeving waar ze nog worden gehoord. Elk punt op het scherm staat voor een mens die net z'n gedachten heeft getweet waarin een van de volgende woorden voorkomt: ŠODIEN, TODAY of СЕГОДНЯ (oftewel: vandaag).

DUST OF THE PASTJĀNIS JANKEVICS‘Dust of the past’ visualiseert het gefragmenteerde menselijk geheugen en het feit dat we visuele details niet kunnen onthouden. De videoprojectie toont statische shots waarin mensen door de straten van Liepaja gaan. Eerst is het beeld stabiel, maar dan beginnen de pixels zich willekeurig te verplaatsen, langzaam steeds sneller. De bewegende objecten beginnen te vervormen. Mensen worden langzaam onherkenbaar en lopen in elkaar over. Zo gaat het ook met ons geheugen. We herinneren ons de contouren van een stad, maar de beelden van vreemdelingen die we tegenkomen op straat lopen langzaam in elkaar over en worden uiteindelijk gewist uit ons geheugen.

Page 12: Media Art Festival 2014

JOS VOLKERS ECOLOGICAL SPACE ENGINEERINGWinnaar publieksprijs 2012 met ‘Interpretator’, een draaiorgel die de vertaling maakt van analoog naar digitaal.

Jos Volkers weet zich te onderscheiden met ecologische vraagstukken, de positie van de mens en de maakbaarheid van natuur. Mede door zijn interesse en de verbindingen die hij maakt in zijn werk is het toekomstige kantoor van de onafhankelijke organisatie 'Ecological Space Engineering' ontstaan. Het is een verbeelding van de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch, een geocentrisch wereldbeeld waar de aarde centraal in het heelal staat en plat is, tevens verwijst het naar ruimtevaartindustrie en ontwikkelingen in de ecologie. E.S.E. is een fictief bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van materiaal voor gesloten ecologische systemen.

LACPLESIS TECHNOLOGYARTIS KUPRIŠS, ANDRIS VĒTRA‘Lacplesis Technology’ draagt de naam van Lāčplēsis - een Letse mythologische held - en gaat op zoek naar het kwaad in auteursrechtenkwesties. In de tentoonstelling zijn twee werken te zien: LT-GR002 – een alternatieve mediaspeler en LT-ML002 – legalisatie-software voor illegale muziekdownloads.

Lāčplēsis stond bekend om zijn goede daden. Hij raakte eens in gevecht met de driekoppige zoon van een heks. Ze vochten de hele dag, maar 's avonds waren ze beiden uitgeput door hun verwondingen en vielen ze in de Letse "rivier van het lot" Daugava en verdronken. Sinds die dag zien mensen ze nog steeds af en toe vechten. Volgens de legende zal Lāčplēsis ooit de overwinning halen. Als dat gebeurt, zullen de gloriedagen terugkeren voor de Letten.

LATVIAN NATIONAL COSTUMES OFTHE 21st CENTURY ANNA MELDRĀJAIn haar kunstonderzoeksproject kwam Anna tot de conclusie dat de maatschappij de nationale elementen en tradities begint te vergeten en daardoor niet meer kan worden gezien als een natie met bepaalde karakteristieken. Daarom maakte ze, na analyse van de statistische gegevens van de 5 regio's in Letland, nieuwe klederdrachten als kunstmedium. Het werk wil een visuele identiteit van elke regio creëren met sociale, technologische, economische, natuurlijke en culturele datapatronen.

BIO-ELECTRICAL-CHEMICAL COMPOSER PĒTERIS RIEKSTIŅŠ In deze generatieve geluidskunstinstallatie heeft Pēteris een apparaat gemaakt dat een veel gebruikt instrument bespeelt - de stylofoon. De kunstenaar zegt: "Mensen zijn vaak bang dat robots hun rollen zullen overnemen. In fabrieken functioneren robots alle lange tijd beter dan mensen. Creatief werk wordt gezien als een van de laatste bolwerken in het gevecht van robots tegen de mensen. Misschien heeft deze bio-electrical-chemical composer niet meer talent dan de gemiddelde mens, maar hij kan wel componeren en spelen."

Page 13: Media Art Festival 2014

SOUND ENERGYMAIJA DEMITERE‘Sound Energy’ is een installatie die is gemaakt volgens principes van duurzame kunst. De elektriciteit komt van compost en wordt omgezet in geluid. De bron is aarde, compost en de wezens die daarin leven. Het werk trekt de ideeën over duurzaamheid in twijfel en bevraagt of het zelfs wel mogelijk is om een echt duurzaam kunstwerk te maken.

SECRET OFFICE GARDENKATRĪNE ROŽUKALNEKatrīne zegt over haar eigen installatie: "Het begon allemaal met een interesse in twee verschillende fenomenen in de hedendaagse kunst - kantoorkunst en duurzame kunst. Is het zelfs wel mogelijk om de kantooromgeving te gebruiken als een platform voor duurzame kunst? Hoe gebruik je de middelen die beschikbaar zijn in een kantoor om iets te creëren dat niet alleen plezier geeft, maar ook bruikbaar is?"‘Secret Office Garden’ kijkt naar hoe beschikbare technologieën nieuwe betekenissen kunnen krijgen door met energieresten een platform voor een nieuwe gemeenschap te creëren: die van de kantoorhoveniers.

SELF CONTROLPAULA VĪTOLA‘Self Control’ is een fysieke installatie die verbonden is aan Paula en de waardevolle bezittingen die ze altijd en overal bij zich moet houden, zoals haar sleutels, portemonnee en telefoon. Als Paula deze bezittingen kwijtraakt, reageert de installatie daarop. Het werk is gemaakt als een visualisatie van de gevolgen van het verliezen van bezittingen.

EXPERIMENT No. 2 RIHARDS VĪTOLSDe installatie is gebaseerd op de straatverlichting van de 18e eeuw die William Duddell heeft getransformeerd tot het eerste volledig elektronische muziekinstrument in 1899. Rihards raakte geïnteresseerd in de technologie daarvan, omdat het geluid kan visualiseren op een fysiek object. Het apparaat vangt omgevingsgeluiden en brandt het op hout, waarmee een uniek real-time geluidspatroon wordt gecreëerd.

Page 14: Media Art Festival 2014

NIKLAS ROY EN KATI HYYPPÄPUBLIC PAINTING MACHINEDe ‘Public Painting Machine’ is een mechanisch wonder waarmee iedereen abstracte meesterwerken kan maken. Je hebt er noch artistiek talent, noch creatieve ambitie voor nodig, dit apparaat maakt je sowieso een kunstenaar. Trek aan de touwen en je meesterwerk is zo gemaakt. Ervaar het zelf!

De ‘Public Painting Machine’ en de gemaakte schilderijen kun je bekijken van zaterdag1 november tot en met donderdag 6 november. Mis de feestelijke afsluiting op donderdagavond 6 november niet, want dan worden de meesterwerken door Niklas Roy verloot in een kunstbingo! Alleinunterhalter DJKult omlijst het geheel met passende bingomuziek.

Datum: 1 - 6 novemberKunstbingo, 6 november, 17.00 uurLocatie: De Kanselarij

KRIS LIMBACH MUSIC FOR DYSFUNCTIONAL AIRPORTSKris Limbach onderzoekt de door mensen gecreëerde, maar lege ruimte. Hij gebruikt daarvoor vliegvelden die nooit in gebruik zijn genomen. Het vliegveld is een beeldmerk voor de moderne tijd, maar ongebruikt wordt het een embleem voor de crisis en het gebrek aan economische en spirituele richting in deze tijd.

De filminstallatie onderzoekt dat via geluid: Hoe klinkt een vliegveld als het niet wordt gebruikt?

Datum: 5 - 9 novemberLocatie: Stadsschouwburg De Harmonie, foyer Noordelijk Film Festival

LIVE PERFORMANCEDe installatie komt tot leven in een verrassende performance voor film en tapes. Kris Limbach neemt je mee op een spannende reis waarbij verzamelde geluiden versmelten met filmprojecties van alledaagse ervaringen en herinneringen aan reizen.

Datum: 7 november, 17.15 uur, toegang gratisLocatie: foyer Stadsschouwburg De Harmonie, Noordelijk Film Festival

LUCAS MAASSENNANO CHAIR 2.0Lucas Maassen baarde ooit opzien met zijn ‘Singing Chair’. De kunstenaar heeft iets met stoelen en tijdens het MAF Festival toont hij de ‘Nano Chair 2.0’, de kleinste stoel ter wereld die met het blote oog nauwelijks waarneembaar is.

Datum: 1 - 22 novemberLocatie: De Kanselarij

MAF PRESENTEERT:OLD TALENTSDrie zeer ervaren mediakunstenaars tonen hun werken en experimenteren samen met onze Young Masters, Friese kunstenaars en het publiek.

Page 15: Media Art Festival 2014

IMPROVISING ON FILM:A D.I.Y. APPROACH TO THE CINEMAKRIS LIMBACHIn 1 dag maak je samen met geluidskunstenaar Kris Limbach een complete film, waarbij je gebruik maakt van oude en nieuwe technieken. Je maakt een storyboard, verzamelt beelden, omgevingsgeluiden en filmt zelf, waarna je het materiaal gaat editen. De film wordt aan het eind van de workshop gepresenteerd.

Datum: 6 en 7 november, 12.00 – 17.00 uurLocatie: Stadsschouwburg De Harmonie Noordelijk Film FestivalPrijs: € 40,00 per dag

Aanmelden via [email protected]

NIKLAS ROY & KATI HYYPPÄGOOD VIBRATIONSIn de geest van de ‘Public Painting Machine’ geven Niklas Roy en Kati Hyyppä een workshop over hoe je kleine tekenrobots kunt maken met een motortje, viltstiften en ander kleurrijk knutselmateriaal. Na de workshop worden de robots losgelaten op een groot papier om zo samen een gigantisch meesterwerk te maken!

Je hoeft je niet aan te melden, maar wees er wel snel bij, want de workshop is afgelopen zodra het materiaal op is.

Datum: 1 - 6 november of zoveel eerder als het materiaal op is, 12.00-17.00 uur

Locatie: De Kanselarij

WORKSHOPS

Page 16: Media Art Festival 2014

KRIS LIMBACH MUSIC FOR DYSFUNCTIONAL AIRPORTSKris Limbach onderzoekt de door mensen gecreëerde, maar lege ruimte. Hij gebruikt daarvoor vliegvelden die nooit in gebruik zijn genomen. Het vliegveld is een beeldmerk voor de moderne tijd, maar ongebruikt wordt het een embleem voor de crisis en het gebrek aan economische en spirituele richting in deze tijd.

De filminstallatie onderzoekt dat via geluid: Hoe klinkt een vliegveld als het niet wordt gebruikt?

Datum: 5 - 9 novemberLocatie: Stadsschouwburg De Harmonie, foyer Noordelijk Film Festival

LIVE PERFORMANCEDe installatie komt tot leven in een verrassende performance voor film en tapes. Kris Limbach neemt je mee op een spannende reis waarbij verzamelde geluiden versmelten met filmprojecties van alledaagse ervaringen en herinneringen aan reizen.

Datum: 7 november, 17.15 uur, toegang gratisLocatie: foyer Stadsschouwburg De Harmonie, Noordelijk Film Festival

LUCAS MAASSENTHE UNHAPPINESS REPAIRERDe rol van de ontwerper is onderhevig aan verschuivingen. Nieuwe technologieën en ontwikkelingen hebben in de loop der tijd de ontwerper in een breder kader geplaatst, waardoor vragen als Waarom ontwerp ik?, Wat voor impact heeft mijn ontwerp? en Op wie zal mijn werk invloed hebben? zeer relevant zijn geworden.

In de workshop ‘The Unhappiness Repairer’ worden deze vragen op een lokale en individuele manier behandeld. Onderzocht wordt of het mogelijk is persoonlijke problemen binnen een kleine context als ontwerper te benaderen en op te lossen.

Datum: 19 en 20 november, 12.00 - 17.00 uurLocatie: De KanselarijPrijs: €17,50

Aanmelden via [email protected]

TAKOMST - EDUCATIEF PROGRAMMAGroep 7-8Hoe zie jij de toekomst? En wat zou jij veranderen als jij voor even de baas mocht zijn? Met behulp van deze vragen worden leerlingen geïnspireerd om het stadsbeeld uit de hoofdstad te veranderen naar eigen inzicht. ‘Takomst’ richt zich op het toekomstbeeld van de leerlingen. De leerlingen leren met verschillende media, in groepjes, te werken om tot een gezamenlijk eindproduct te komen. Het programma bevat een lespakket met een voorbereidende les voor in de klas, informatie over het festival en de workshop.

RONDLEIDINGENVoor groepen van het voortgezet onderwijs geven we rondleidingen en er is een kijkwijzer voor deze doelgroep in de maak. Ook voor elke andere groep verzorgen wij graag een op maat gemaakte rondleiding.

Meer informatie of het programma boeken? Neem dan contact op met [email protected]

THE ORIGIN OF STILLNESSMedia Art Friesland en BUOG houden een bijzonder experiment waarbij een internationale groep kunstenaars en wetenschappers de mogelijkheid onderzoekt om te dansen in het wad. Een choreograaf, een componist en licht- en geluidskunstenaars laten zich inspireren door het landschap en verzamelen geluiden, materialen en impressies. Wetenschappers bieden extra voeding vanuit biologie, IT en literatuurwetenschap. De uitdaging is groot want hoe kan het landschap met subtiele middelen worden omgebouwd tot een podium? Is dit mogelijk zonder het ecosysteem te verstoren? Is het überhaupt mogelijk om in de modder te dansen? De workshop duurt drie dagen en wordt op woensdag 12 november om 16.30 uur met een performance afgesloten in De Kanselarij.

Datum workshop: 10, 11, 12 novemberPrijs: € 75,00Datum performance: 12 novemberLocatie: De Kanselarij, 16.30 uur, toegang gratis

Deelnemen? Informeer naar de mogelijkheden via [email protected]

VOOR SCHOLENEN GROEPEN

Page 17: Media Art Festival 2014

SPECIAL: TOKI ORI ORI NASU‘Toki ori ori nasu’, oftewel ‘Falling Records’ is het indrukwekkende werk van de jonge Japanse mediakunstenaar Ei Wada en een echte publiekstrekker op het snijvlak van film- en mediakunst.

In een viertal metershoge kolommen valt ouderwetse filmtape sierlijk omlaag en vormt bijzondere patronen. Na 20 minuten rolt de tape met een adembenemend tempo weer op, begeleid door dramatische muziek.

Kunstenaar Ei Wada speelt met de mogelijkheden van uit de mode geraakte media en maakt hiervan poëtische kunstwerken.

Datum: 1 - 20 november Locatie: foyer Fries Museum | Toegang gratis

Het project is mogelijk gemaakt door: LWD2018, Media Art Friesland, Noordelijk Film Festival, Fries Museum en de Japanse stichting EU-Japan Fest.

Page 18: Media Art Festival 2014

SEMINAR EN FILMKUNST IN EUROPA OP HET NOORDELIJK FILM FESTIVAL

INTERNATIONAAL SEMINARHet MAF Festival, het Noordelijk Film Festival en LWD2018 organiseren samen een seminar over de toekomst van film-, foto- en mediafestivals. Vertegenwoordigers van vijf interessante festivals in Europa nemen deel aan het internationale seminar waar ze hun ideeën aan het Nederlandse vakpubliek presenteren. Professionals uit de film-, foto- of media(kunst)branche worden van harte uitgenodigd aan dit seminar deel te nemen.

Vrijdag 7 november, Stadsschouwburg De HarmoniePrijs: € 50,00 (inclusief lunch en entree MAF Festival). Aanmelden kan via [email protected].

FILMKUNST IN EUROPAVijf festivals uit Europa vertonen tijdens het Noordelijk Film Festival (5 - 9 november) filmselecties uit hun regio’s.

Filmtheater Lumière in Maastricht Made in LimburgEen compilatieprogramma van recente korte films uit Zuid-Limburg. Variërend van fictie, experimenteel en animatie tot documentaire, dans en fashion. Van Elbe Stevens wordt de korte suspense film ‘Voorbij’ en de visuele dansfilm ‘Flight of Life’ vertoond. Van Jeroen Moermans wordt de korte speelfilm ‘Verkapt’ vertoond, van Janneke Swinkels de persoonlijke animatiedocumentaire ‘Zonder Versnelling’ en van Strictua de fashion film ‘Aspire’. De voorstelling wordt afgesloten met een sneak preview van twee films uit het Masterplan Filmtalent Limburg, een programma van toptalenten op het gebied van fictie en animatie.

7 november, 22:00 uur, Slieker, Groene Zaal

Nordische Filmtage LübeckHotel Bellevue en Vom Hören Sagen‘Hotel Bellevue’ van Claire Walka, is een korte docu waarin drie generaties eigenaars van een hotel in het grensovergangsgebied alles wel zo’n beetje hebben meegemaakt door de jaren, van uitbundige feesten tot hongerige massa’s en alle veranderingen na de val van de muur. De komst van een nieuwe Braziliaanse bazin zorgt voor een frisse wind in de organisatie.‘Vom Hören Sagen’ is de fascinerende, grotendeels zwart-witte documentaire van Elbe Maleen Krebs, die op unieke wijze de vooroordelen over blind zijn aan de kaak stelt en tegelijkertijd nieuwe perspectieven op ons kijkgedrag biedt.

7 november, 19:45 uur, Slieker, Groene Zaal

Page 19: Media Art Festival 2014

International Random Film FestivalRandom Short Art Film SelectionHet International Random Film Festival, laat een selectie korte films zien. Uit Frankrijk worden ‘(Rêve) d’un Pays Eloiné’ van Muriel Montini en ‘Les Horizons Perdus’ van Arnaud Khayadjanian vertoond. Uit Finland ‘Pam Pam’ van Maria Duncker, ‘Labyrintti’ van Lauri-Matti Parppei en ‘Olivia’ van Teppo Pölönen. Uit Tsjechië ‘Ed and Dave’ van Paul Janicki en uit Amerika de films ‘Overs’ van Irina Varina, ‘White Manor’ van Ashkan Soltani en ‘Black Box Recorder’ van Abinadi Meza. Tot slot de film ‘Vermin’ van Adi Gelbart.

8 november, 17:00 uur, Slieker, Groene Zaal

Filmfestival REC TarragonaAutors de TarragonaEen compilatieprogramma met bijzondere films uit de regio waarin de oorsprong van de nieuwe generatie van filmmakers en videokunstenaars centraal staat. Van narratieve korte films tot dansfilms met droomachtige visuals. Allen geven ze een unieke eigen draai aan het bekende landschap. Op het programma staan: ‘Crossing Limits I’ en ‘Crossing Limits II’ van Andrea Eindenhammer, ‘Al final de la vía’ en ‘La Platja’ van Gerard Gil, ’El olivo’ van Frederic Menchón, ‘La gallina’ van Manel Raga en ‘Slim up’ van Toniu Xou en Patricia Martínez del Hoyo.

8 november, 12:45 uur, Slieker, Groene Zaal

Ars Independent Festival in KatowiceAngelusIn de Poolse speelfim ‘Angelus’ is een groep schilders en mystici ervan overtuigd dat een jonge mannelijke maagd moet worden opgeofferd om de wereld te redden. Op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog waarschuwt hun leider, een mysterieuze Rozenkruiser, hen namelijk voor drie aanstaande voortekenen van verwoesting. Daarmee begint het verhaal waarin de twintigste eeuw tot leven komt aan de hand van de harde realiteit van de Stalinistische periode in Silezië, een door Duitsers en Polen bevochten streek. De unieke cultuur, taal en gewoonten van deze verdwijnende wereld worden in ‘Angelus’ nauwgezet en ironisch herschapen door regisseur Lech Majewski.

9 november, 17:15 uur, Slieker, Groene Zaal

Page 20: Media Art Festival 2014

Project: Bastard Sugar x ToepoelThe ‘big’ story:Wander Kars (Bastard Sugar) en Richard Toepoel (Beun&Haas) geven een organisch aanvoelende performance met sfeervolle beats en mesmerizing abstracte projecties. De simpele en sterke animaties worden op een ongelooflijk nerdy technische manier gesynchroniseerd met de toegankelijke en droomachtige beats, één gehele ervaring voor het publiek, zoals een film.Deze act is mede geïnspireerd door een interesse naar de betekenis van chaos en zijn producten. Dit wordt bijvoorbeeld geuit door de totstandkoming van de muziek en ongecontroleerde bewerking van de visuals.

Dit is tevens een try-out van de afstudeerperformance van Wander Kars bij de Academie voor Popcultuur.

Donderdag 13 november, 20.30 - 21.30 uurLocatie: De Kanselarij

CMD presenteert:Jonge talenten van de opleiding Communication & Multimedia Design aan de NHL bestormen het podium

Film: Het WoanskipDe bewoners van Leeuwarden zijn gehecht aan hun woonschepen. Het lied 't Woanskip is dan ook het inofficiële volkslied van onze stad. Hoe is het ontstaan? En hoe is het zo bekend geworden? Bestaan de verhalen uit de liedtekst nog steeds?Documentaire van Herman en Germ Henk Blumers.

Film: In het LichtpuntIn Kollumerzwaag staat een grote loods die wekelijks honderden bezoekers trekt, kringloopwinkel Het Lichtpunt. Wat gebeurt daar allemaal? Een kijkje in het leven van mensen aan de rand van de samenleving, die misschien wel meer bij de samenleving betrokken zijn dan de gemiddelde Nederlander.Documentaire van Freerk Lap

Performance: CARPEproductionsDirk Geerdink is al jaren performer en tekstdichter waarmee hij hoge ogen gooit in de zalen waar hij optreedt. Ditmaal koppelt hij spoken word aan film & video en maakt hij er samen met Mattias Mol een visuele show van.

Donderdag 20 november, 19.30 - 21.30 uurLocatie: De Kanselarij

Nordische Filmtage LübeckHotel Bellevue en Vom Hören Sagen‘Hotel Bellevue’ van Claire Walka, is een korte docu waarin drie generaties eigenaars van een hotel in het grensovergangsgebied alles wel zo’n beetje hebben meegemaakt door de jaren, van uitbundige feesten tot hongerige massa’s en alle veranderingen na de val van de muur. De komst van een nieuwe Braziliaanse bazin zorgt voor een frisse wind in de organisatie.‘Vom Hören Sagen’ is de fascinerende, grotendeels zwart-witte documentaire van Elbe Maleen Krebs, die op unieke wijze de vooroordelen over blind zijn aan de kaak stelt en tegelijkertijd nieuwe perspectieven op ons kijkgedrag biedt.

7 november, 19:45 uur, Slieker, Groene Zaal

Page 21: Media Art Festival 2014

ALGEMENE INFO Media Art Friesland Festival | 1 tot en met 22 november

De KanselarijTurfmarkt 138911 KS LeeuwardenE-mail: [email protected]

Website: www.mediaartfriesland.nlFacebook: MediaArtFestivalTwitter: @MAFestival058

OpeningstijdenDagelijks van 12.00 tot 17.00 uurDonderdagen van 12.00 tot 21.00 uur

Tijdens het Noordelijk Film Festival op 5-9 november: elke avond open tot 21.00 uur

Entree: € 5,00 (t/m 16 jaar gratis)Bij betaling van de entree ontvang je een polsbandje waarmee je DRIE weken lang onbeperkt diverse activiteiten van het MAF Festival kunt bezoeken.

Uitzondering:Tijdens het openingsweekend van 1 en 2 november is de toegang gratis.

Media Art Friesland Festival werd mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Leeuwarden | Leeuwarden 2018 | Fonds 21 | VSB Fonds | Prins Bernhard Cultuurfonds | Noordelijk Film Festival | EU Japan Fest | Danish Cultural Institute | EU Brussels | Hanzehogeschool Academie Minerva | Academie voor Popcultuur | Het Nieuwe Stads Weeshuis

Dank aan samenwerkende partijen: Noordelijk Film Festival, LWD2018, Fries Museum, UCF, NHL, University of Liepaja

En aan iedereen die heeft meegewerkt aan de speciale projecten en de totstandkoming van MAF 2014, onder andere:

Sue McCauley, Else Christensen Redzepovic, Sarah Sixma, Anna Antonides, D-Drive, BHPFlex, Tea van der Wal, Elske van der Ploeg, Stenden Hogeschool, NHL Communication & Multimedia Design en alle vrijwilligers

Team Media ArtAndrea Möller, Adri Schokker, Ruben Boxman, Anja Hertenberger, Jos Blomsma, Michel Pitstra, Marieke Hofstra, Desiré Hindriks, Denise Hendriks, Enno Feenstra

BestuurAlbert van der Kooij, Janke Brands, Michiel Koelink

International Random Film FestivalRandom Short Art Film SelectionHet International Random Film Festival, laat een selectie korte films zien. Uit Frankrijk worden ‘(Rêve) d’un Pays Eloiné’ van Muriel Montini en ‘Les Horizons Perdus’ van Arnaud Khayadjanian vertoond. Uit Finland ‘Pam Pam’ van Maria Duncker, ‘Labyrintti’ van Lauri-Matti Parppei en ‘Olivia’ van Teppo Pölönen. Uit Tsjechië ‘Ed and Dave’ van Paul Janicki en uit Amerika de films ‘Overs’ van Irina Varina, ‘White Manor’ van Ashkan Soltani en ‘Black Box Recorder’ van Abinadi Meza. Tot slot de film ‘Vermin’ van Adi Gelbart.

8 november, 17:00 uur, Slieker, Groene Zaal

Ars Independent Festival in KatowiceAngelusIn de Poolse speelfim ‘Angelus’ is een groep schilders en mystici ervan overtuigd dat een jonge mannelijke maagd moet worden opgeofferd om de wereld te redden. Op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog waarschuwt hun leider, een mysterieuze Rozenkruiser, hen namelijk voor drie aanstaande voortekenen van verwoesting. Daarmee begint het verhaal waarin de twintigste eeuw tot leven komt aan de hand van de harde realiteit van de Stalinistische periode in Silezië, een door Duitsers en Polen bevochten streek. De unieke cultuur, taal en gewoonten van deze verdwijnende wereld worden in ‘Angelus’ nauwgezet en ironisch herschapen door regisseur Lech Majewski.

9 november, 17:15 uur, Slieker, Groene Zaal

Page 22: Media Art Festival 2014

WWW.PODIUMASTERIKS.NL

Page 23: Media Art Festival 2014

‘Toki ori ori nasu’ van Ei Wada is tijdens de openingsuren van het Fries Museum gratis te bezichtigen tussen 1 en 20 november.

De installatie en workshops van Kris Limbach zijn tijdens het Noordelijk Film Festival (5-9 november) te vinden in Stadsschouwburg De Harmonie aan het Ruiterskwartier.

ZATERDAG 1 NOVEMBER 12.00-00.00 UURopening dag 1 met performances en workshops

ZONDAG 2 NOVEMBER 12.00-17.00 UURopening dag 2 met workshops en wetenschapscafé

DONDERDAG 6 NOVEMBER 12.00-21.00 UUR12.00-17.00 uur workshop Kris Limbach, Stadsschouwburg De Harmonie17.00 uur kunstbingo met verloting van de werken van de ‘Public Painting Machine’ van Niklas Roy

VRIJDAG 7 NOVEMBER 12.00-21.00 UUR12.00-17.00 uur workshop Kris Limbach, Stadsschouwburg De Harmonie17.15 performance Kris Limbach, Stadsschouwburg De Harmonie (entree gratis)

ZATERDAG 8 NOVEMBER 12.00-21.00 UURextra lang open i.v.m. Noordelijk Film Festival

MAANDAG 10 NOVEMBER 10.30-17.00 UURbuitengewoon vroeg open

WOENSDAG 12 NOVEMBER 12.00-19.00 UUR16.30 uur performance ‘The Origin of Stillness’

DONDERDAG 13 NOVEMBER 10.30-22.00 UUR21.00 uur performance Bastard Sugar x Toepoel

MAANDAG 17 NOVEMBER 12.00-22.00 UURbuitengewoon lang open

WOENSDAG 19 NOVEMBER 10.30 -17.00 UUR12.00-17.00 uur workshop Lucas Maassen

DONDERDAG 20 NOVEMBER 12.00-22.00 UUR12.00-17.00 uur workshop Lucas Maassen19.30 uur CMD presenteert: films en performance

ZATERDAG 22 NOVEMBER 12.00-17.00 UUR15.00 uur prijsuitreiking Wim Bors Young Masters Award

MAF 2014 is dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur en verder op een groot aantal dagen langer in verband met speciale activiteiten. Zie hier een overzicht van bijzondere gebeurtenissen en ruimere openingstijden en houd onze Facebook pagina in de gaten voor aankondigingen van extra acties en openingsuren.

Page 24: Media Art Festival 2014

www.mediaartfriesland.nl