Mb november 2015

16
maandbrief November een vliegende start voor ieder kind Opperweg 8, 9890 Gavere Tel.: 09/384 10 31 - GSM 0498/51 25 32 E-mail: [email protected] Website: www.devliegenier.be Beste kinderen, beste ouders, Een eerste periode van het schooljaar ligt achter ons. Tijd voor een adempauze. De periode van september tot november is de langste periode zonder onderbreking in een schooljaar. Dit laat zich voelen. Elke dag hebben de kinderen nieuwe dingen geleerd en ont- dekt. Ze kunnen al veel! Elke dag werd er na schooltijd vlijtig huiswerk gemaakt. Elke dag werkten de leerkrachten zich uit de naad voor hun kinderen. De routine (of discipline?) is er stevig ingeslepen. Elke dag tijdig opstaan, flink opletten in de klas, mooi samen spelen met de klasgenootjes, het huiswerk maken en lessen leren, het zijn maar enkele dingen die we gewoon ver- wachten, maar die toch echt wel veel inspanning vragen. Vaak is er ’s avonds maar weinig tijd voor ontspanning, de kinderen moeten immers tijdig onder de wol. Je zou voor minder moe zijn. Welkom vakantie! Leve de minder strakke planning in de dagen die voor ons liggen. Geniet de komende dagen van de rust, de vrijheid en jullie mooie rapport. Het werken en studeren werd doorspekt met activiteiten waar- aan mooie herinneringen verbonden zijn. Ik denk hier aan de prachtige verrassing van de vriendenkring t.g.v. de dag van de leerkracht. Wat voelden wij ons samen gelukkig! Voor wie er niet bij was doe ik graag het hele verhaal. Enkele ouders uit de vriendenkring kwamen op woensdag 7 oktober tegen de speeltijd naar school en namen de toezichten van de leerkrachten over. De leerkrachten konden gezellig samen van een rustige speeltijd genieten. Het meegebrachte stukje taart smaakte lekker. Na de speeltijd werden de leerkrachten met een zelfgemaakte papieren vlieger verwacht op de speelplaats. Er werd een vliegwedstrijdje gehouden. De leerkracht met de verst vliegende vlieger werd een verrassing beloofd. Aangemoedigd door de kinderen (ze deden hun best!), zette ieder zich schrap voor de wedstrijd. Het was uiteindelijk juf Heleen van het 2 de leerjaar die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen: een waardebon van € 25 voor de klasbib. Dank je wel, lieve vriendenkring voor de mooie verrassing! Bedankt voor alle inzet, kinderen, leerkrachten, personeel, vriendenkring en vrijwilligers! Graag tot 9 november, met frisse moed en bakken vol energie! Christine Deschaumes Directeur

description

 

Transcript of Mb november 2015

maandbrief November

een vliegende startvoor ieder kind

Opperweg 8, 9890 GavereTel.: 09/384 10 31 - GSM 0498/51 25 32E-mail: [email protected]: www.devliegenier.be

Beste kinderen, beste ouders, Een eerste periode van het schooljaar ligt achter ons. Tijd voor een adempauze.

De periode van september tot november is de langste periode zonder onderbreking in een schooljaar. Dit laat zich voelen. Elke dag hebben de kinderen nieuwe dingen geleerd en ont-dekt. Ze kunnen al veel! Elke dag werd er na schooltijd vlijtig huiswerk gemaakt. Elke dag werkten de leerkrachten zich uit de naad voor hun kinderen. De routine (of discipline?) is er stevig ingeslepen. Elke dag tijdig opstaan, flink opletten in de klas, mooi samen spelen met de klasgenootjes, het huiswerk maken en lessen leren, het zijn maar enkele dingen die we gewoon ver-wachten, maar die toch echt wel veel inspanning vragen. Vaak is er ’s avonds maar weinig tijd voor ontspanning, de kinderen moeten immers tijdig onder de wol. Je zou voor minder moe zijn. Welkom vakantie! Leve de minder strakke planning in de dagen die voor ons liggen. Geniet de komende dagen van de rust, de vrijheid en jullie mooie rapport.Het werken en studeren werd doorspekt met activiteiten waar-aan mooie herinneringen verbonden zijn. Ik denk hier aan de prachtige verrassing van de vriendenkring t.g.v. de dag van de leerkracht. Wat voelden wij ons samen gelukkig! Voor wie er niet bij was doe ik graag het hele verhaal. Enkele ouders uit de vriendenkring kwamen op woensdag 7 oktober tegen de speeltijd naar school en namen de toezichten van de leerkrachten over. De leerkrachten konden gezellig samen van een rustige speeltijd genieten. Het meegebrachte stukje taart smaakte lekker.

Na de speeltijd werden de leerkrachten met een zelfgemaakte papieren vlieger verwacht op de speelplaats. Er werd een vliegwedstrijdje gehouden. De leerkracht met de verst vliegende vlieger werd een verrassing beloofd. Aangemoedigd door de kinderen (ze deden hun best!), zette ieder zich schrap voor de wedstrijd. Het was uiteindelijk juf Heleen van het 2de leerjaar die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen: een waardebon van € 25 voor de klasbib.

Dank je wel, lieve vriendenkring voor de mooie verrassing!

Bedankt voor alle inzet, kinderen, leerkrachten, personeel, vriendenkring en vrijwilligers! Graag tot 9 november, met frisse moed en bakken vol energie!

Christine Deschaumes Directeur

Changing Lives,

one pair at a time

Door het schenken van een gebruikte bril kan je ervoor zorgen dat een kind kan leren lezen, een volwassene een beroep kan uitoefenen, een ouder persoon zelfstandig kan blijven.Lions Gavere-Rhodeland organiseert daarom een brilleninzamel-actie, ondersteund door Lions Belgium. Dit tot 15 november 2015. De ingezamelde brillen worden gerecycled en nadien ter beschikking gesteld van mensen in ontwikkelingslanden.Breng je gebruikte brillen mee naar de school. Op die manier zorgt u dat iemand anders wordt geholpen, en dit op een zeer éénvoudige manier. Niet enkel gewone brillen, maar ook leesbrillen, zonnebrillen (hoeft niet op sterkte te zijn), kinderbrillen en monturen mogen meegebracht worden.Wij danken u om mee te helpen aan deze actie!... want door éénvoudig iets te geven wat u niet meer gebruikt, helpt u anderen!

Een leuk berichtje

in de mailbox van onze schoolAan de lieve jonkvrouwen en stoere ridders van de 3de kleuterklas Aan juffen Katja en Annelies Aan de foto’s te zien, ben ik ervan overtuigd dat de kleuters allen een superdag beleefd hebben in het kasteel in Gavere. Zeker ook een complimentje voor de juffen, deze uitstap was uitstekend voorbereid. TOP! Jullie tocht door Gavere is trouwens niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er was zelfs sprake van een beetje EuroDisney in Gavere. Trimestrieel publiceren wij een intern tijdschrift (ATCC Nieuws) waarin er zeker een artikeltje zal gepubliceerd worden van jullie sprookjesdag. Ik dank alle blije gezichtjes (ik ben nog aan het nagenieten) en de heerlijke fles superieure wijn. Met ons allen zullen we deze tijdig nuttigen… met onze tinnen bekertjes! Doe ze allen de groeten! Diepe, diepe buiging Patrick, namens het ATCC

BedanktDe oproep van het 4de leerjaar voor bloembollen kwam niet in dovemansoren terecht. De bloembollen vonden massaal hun weg naar het 4de leerjaar. Er zal na de herfstvakantie veel plantwerk moeten gebeuren! Benieuwd waar deze vroege bloeiers terecht zullen komen? Hou de kinderen van het 4de nauwlettend in de gaten!Geen nood mocht je het niet opmerken. In de lente zullen de bloemetjes onze school flink opvrolijken!

In zowat elke ladekast kan men een bril vinden die niet meer gebruikt wordt. Diezelfde bril kan iemands leven veranderen.

we verwachten na de herftsvakantie2 nieuwe vriendjes op onze school

Nieuwe vriendjes

leuk...

Veel plezier op onze school!

Thibaut Heleijn peuterklasElias De Vriese peuterklas

Ancora grazie !

Nogmaals dank u !Op 10 oktober hadden we een geslaagde Italiaanse avond

in zaal Racing. Aan bijna 400 deelnemers hebben we een lekker pastabuffet

of heerlijke varkenswangetjes aangeboden. SUPER!!!

Er werd stevig geaperitiefd en flink gesmuld van het vele lekkers.

Bedankt voor de gezellige avond, kinderen, ouders en vrienden! De opbrengst van het eetfestijn gaat integraal naar

de renovatie- en nieuwbouwwerken aan de klassen van het lager. De bouwaanvraag ligt klaar om in te dienen.

Best spannende tijden!

PersoneelBeste leerlingen, beste ouders,

Vanaf 30 november 2015 tot en met 30 juni 2016 zal ik een verlofstelsel opnemen. Dit zowel voor mijn klasopdracht als voor mijn opdracht als leerkracht bewegingsopvoeding. Ik krijg de kans om dichter bij huis te werken, een aanbod waarop ik graag ben ingegaan. In het vijfde leerjaar zal ik worden vervangen door juf Lien. Voor bewegingsopvoeding zal meester Robbe mij vervangen. Langs deze weg wil ik hen alvast veel succes toewensen.

We zien elkaar later zeker terug! Meester Pieter

Veel geluk, meester Pieter, met de nieuwe uitdaging! Het ga je goed!

Jaarthemadag

herfst:

De jacht

naar nootjes

i

nzetten,

ook op

de computer

Spelen met wind

Spelenderwijs op ontdekking! Veel blijegezichtjes!

Harde

noten

kraken en

alles te weten

komen over

hefbomen

Donkere schaduwen zien en werken rond projectie

Evenwicht vinden door een eenvoudige balans te ontwerpen

Professor

kapstok erbij

halen voor

de warme

kleren

Grote

pompoenen

halen en smeuïge

puree proberen maken

Herfst: de uitgelezen kans voor speels en waardevol STEMonderwijs! Nagenieten van de STEMworkshops op 21 oktober. De volgende jaarthemadag is gepland op 3 februari 2016en heeft als thema WINTER.

Spiegelen en ontdekken

Veel blaadjes rapen en leren materialen gebruiken

Professor

kapstok erbij

halen voor

de warme

kleren

word jij van gavere 2016 ?dichter Ook voor jongeren en volwassenen!

In het kader van de “Poëzieweek 2016” doet de culturele raad, samen met de gemeentelijke diensten cultuur, jeugd en bibliotheek, een oproep aan iedereen om een gedicht te schrijven met als thema “ Herinneringen”.

1. CategorieënEr zijn drie leeftijdscategorieën:

Kinderen: van 9 t.e.m. 11 jaar (geboren tussen 01/01/2004 en 31/12/2006)

Jongeren: van 12 t.e.m.15 jaar (geboren tussen 01/01/2000 en 31/12/2003)

Jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen (geboren vóór 01/01/2000)Waar men woont is, bij deze categorie van geen belang.

2. ThemaHet thema van “Gedichtendag” en “Poëzieweek 2016” is “Herinneringen”.

3. DeelnameElke deelnemer kan slechts één Nederlandstalig gedicht inzenden bij voorkeur digitaal en maximaal 1 A4-witblad groot. Inzendingen worden gericht aan het e-mailadres “[email protected]” of de dienst cultuur en toerisme, t.a.v. Alex Vertenten - Markt 1 - 9890 Gavere. Bij de inzending dient vermeld: naam - voornaam - adres - geboortedatum - telefoon en e-mailadres.

4. Uiterste inzend- en afgiftedatumAlle inzendingen dienen ingediend te zijn vóór 13 december 2015.

5. PrijzenAlle geselecteerde inzendingen zullen tentoongesteld worden in de bibliotheek van Gavere.Er wordt een prijs toegekend per categorie. De bijdrage van de “Dichter van Gavere 2016” zal gepubliceerd worden in het gemeentelijk infoblad en op de website. Bovendien zal minstens de markantste regel uit het gedicht vereeuwigd worden op een openbare plaats in onze gemeente.

6. PrijsuitreikingDe prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 27 januari 2016 om 19.30 uur tijdens een opgeluisterde poëzieavond in het Woon- en Zorgcentrum Mariahuis , Onderstraat 9, Gavere.

Meer info? Belijk de folder op de website www.devliegenier.be

Hoe doen ze het in de klas?

een bezoek aan de grote boomgaard 2de en 3de kleuterklasDe kinderen van de 2de en 3de kleuterklas bezochten de grote BOOMGAARD van de familie Goemaere.

Onder een stralende herfstzon gingen we op woensdag 30 september op ontdekking in de perenboomgaard. De mama van Gust en 2 stoere heren wachtten ons op. We kregen een rondleiding in de boomgaard en de bijhorende loods.

We stonden meteen versteld van het aantal bomen in de boomgaard: 12000 perelaars, dat kan tellen hé! Sommige daarvan zijn al meer dan 50 jaar oud én geven nog lekkere peren.

De kinderen zagen hoe er geplukt wordt. De plukker gaat onder de perelaar staan en kan meer dan 2 peren per keer plukken. De peren worden daarna voorzichtig in een draagmand gelegd.

Als echte kenners mochten de kinderen elk een peer plukken. “t Zit hem allemaal in de techniek”, leerden ze van de boer, “want een fout afgebroken peer gaat de andere beschadigen”.

Wist je ook dat je A-klasse en B-klasse peren hebt? Die mooie rechtopstaande peren zijn de A-klasse. De kromme of dunne peren, die meestal in het midden van een tros hangen, zijn de B-klasse. Toch smaken ze even lekker.

Na de expeditie in de boomgaard gingen we naar de loods, waar we de enorm grote koelcellen zagen. Best wel indrukwekkend.

De verdeelband verdeelt alle peren volgens hun gewicht. Wanneer ze in kratjes worden gelegd, kunnen ze naar de veiling, waar een fruithandelaar ze zal kopen.

Wij kunnen de peren in de fruitwinkel of de supermarkt kopen, maar ook bij de fruitboer kunnen er peren gekocht worden. Fruit eten is gezond. Dagelijks een lekker stuk fruit, doet ons allemaal deugd. ‘t Is leuk om te zien dat de kinderen en de ouders meewerken aan dit initiatief.

Zoete groetenJuf Katja

Onze klas bruist van het leven met de ridders en jonkvrouwen die er kwamen wonen. De kinderen krijgen er niet genoeg van.Ze genieten ervan om hun eigen wapenschild te hebben, of de hele dag een harnas of een prachtig kleed aan te hebben. Apetrots zijn de kinderen met de eigen creaties van hun wapenschild of hun vlag. Hiervoor moesten ze eerst een voorontwerp tekenen. Dat werd dan vergroot, de kleuren werden bepaald, pas daarna hebben ze op een groot stuk karton hun eigen wapenschild of vlag gemaakt. Op de ontdektafel staat er een ridderkasteel van playmobil en veel attributen. Er zijn gezelschapsspelletjes zoals Castle Logic en Doolhof. De boekenhoek puilt uit van mooie verhalen en leerrijke boeken. Maar het leven in een kasteel blijft pas echt in de kleuters hun lijfje hangen, als ze als ridders en jonkvrouwen in het kasteel mogen rondlopen, van de ene zaal naar de andere. Wanneer er een ophaalbrug naar beneden wordt gelaten om ridders te paard binnen te laten. En als daarna de ophaalbrug naar omhoog gelaten wordt, zodat de slechte ridders buiten gehouden worden. De poppen-hoek in de klas is daarom omgetoverd tot een heus kasteel, waar de kinderen zich met een gouden servies, verkleedkledij, een stokpaard, zwaarden, schilden en nog tal van andere attributen helemaal in de middel-eeuwen wanen.De kinderen ontwierpen vakkundig een ophaalbrug rond het kasteel en er werd een ingenieus systeem bedacht om de brug te openen en te sluiten. Een knap staaltje techniek! Met een klein beetje hulp van de juf hebben de kleuters zelfs een katapult ontworpen. De kleuters en juf Annelies zijn er in geslaagd om enkele pomponnetjes over de ophaalbrug van het speelgoedkasteel te werpen !!!

Het thema duurde 3 onvergetelijke weken en het werd afgesloten met een geweldige uitstap naar het kasteel van Gavere én een echt Middeleeuws bal. Helemaal opgetut en klaar voor de strijd werden de jonkvrouwen en ridders met de schoolbus naar het kasteel in Gavere gebracht. Daar vielen de kinderen van de ene verbazing in de andere.Eerst stonden ze daar voor een enorme oprit, een mooie laan!Daarna mocht de jarige Gust de kasteeldeur openen met de sleutel.In de eerste grote danszaal stond een troon voor Koning Gust. De kinderen keken verheugd naar deze troon en vonden het leuk voor Gust.

ridders en jonkvrouwen 3de kleuterklas

Er volgde een rondleiding door de 86 kamers in het kasteel.De prachtige trap mag alleen gebruikt worden door belangrijke mensen. Alle kinderen waren dan ook heel voorzichtig bij het betreden van deze mooie trap. We hebben door het grote raam van het kasteel gekeken naar de nog mooiere tuin. Die tuin heeft 7 vijvers. Iemand ontdekte de glazen kast met tinnen bekers van de ridders. Toen hebben we samen ‹Chevalier de la table ronde› gezongen, want ja, vroeger dronken de ridders en jonkvrouwen wijn uit de tinnen bekers.Patrick, die ons rondleidde, was onder de indruk van het Franse lied dat we zongen.

De fantasie van de kinderen werd in dit thema sterk geprikkeld. Er werden dan ook heel wat tekeningen en kleurplaten tijdens het vrije spel gemaakt. Sommigen konden er echt niet genoeg van krijgen. De juf gaf nog extra opdrachten. Bv. om een eigen kasteeltuin en kasteel te ontwerpen. Dat kasteel diende dan bestempeld te worden met het juiste patroon én er moesten kantelen getekend worden. Spelenderwijs oefenden de kleuters zo het voorbereidend schrift. Spelenderwijs ontwikkelden ze ook hun ruimtelijk inzicht.Bv. door een prinses na te bouwen met steekparels of een krans te maken door het volgen van een patroon.

Spelenderwijs leerden de kinderen van alles bij!

We zijn super content dat we zo veel hebben ervaren en beleefd.

De juffen genoten van de spelende kinderen en de vriendschappen die verstevigd werden!

De kleuters van de 2de kleuterklas als echte chefs aan de slag!

Er viel heel veel waar te nemen bij de mand vol met grote, oranje of gele oktobervruchten. Waar kwamen die pompoenen zo opeens vandaan? We gingen op zoek naar pompoenplanten in de buurt van de school.

We ontdekten dat de bladeren van een pompoen de vorm van een hart hebben. Uit een mooie gele bloem aan de pompoenplant groeit later een gele of oranje vrucht. Het is eerst een mini-pompoen, maar die wordt snel groot. In de klas legden we de pompoenen van klein naar groot. Daarna gingen we met verf aan de slag. We schilderden pompoenen en ranken met onze vingers en stempelden erop met een sponsje. Het mengen van de kleuren was heel leuk! Met zeer veel vlijt werkten de kleuters aan hun contractwerk.

Tijdens de onderzoeksactiviteit op woensdag 21 oktober kookten we met de pompoenen. We maakten puree op verschillende manieren: met de roerzeef, verschillende pureestampers, vorken, een staafmixer en met een metalen zeef. Soms moest er hard geduwd worden om de pompoen en natuurlijk ook de aardappelen te pureren. Om de puree wat smaak te geven hebben we er wat kruiden aan toegevoegd. We namen een hele nootmuskaat en raspten er wat bij de puree. Wat hard! Met een draaimolentje verliep het raspen toch heel wat gemakkelijker. Je moet best wel wat kracht gebruiken in de keuken! De kleuters vonden hun zelfgemaakte fijne puree van aardappelen, pompoen en kruiden dé lekkerste.

Smullen maar! Juf Katelijn

een mand vol oktobervruchten 2de kleuterklas

jaarthemadag - 21 oktober harde noten krakenWat was me dat op 21 oktober!

Plots kwamen leerlingen uit het

1ste, het 2de en het 3de leerjaar in de klas van juf Evelyn.

Ze kregen een herfstprobleem voorgeschoteld. Er moesten vele,

harde noten gekraakt worden.

De kinderen probeerden allereerst om de okkernoten te kraken met hun lichaam

en met gewone materialen uit de klas. Daarna werd er allerlei materiaal ter be-

schikking gesteld om de noten zó te kraken, dat ze volledig bleven.

Sommige kinderen probeerden het met een zaag,

anderen vonden de hamer geschikter.

Als laatste kregen de leerlingen allerlei modellen van notenkrakers op de tafel.

Hiermee konden ze dan ook aan de slag.

Vanuit onze ervaringen konden we besluiten dat we voor

een goede notenkraker:

2 BENEN NODIG HEBBEN DIE DRAAIEN OM EEN SCHARNIER. DAT HET SCHARNIER AAN DE BUITENKANT MOET ZITTEN, ZODAT DE NOTEN NIET KUNNEN WEGSPRINGEN.

DE BENEN MOETEN STEVIG ZIJN, ZODAT JE KRACHT KAN ZETTEN. OM WAT MEER GRIP TE HEBBEN ZIJN RIBBELTJES AAN DE BINNENKANT VAN DE BENEN WENSELIJK.

Nu kunnen we zelf aan de slag. Wie maakt er zelf een notenkraker?

oktober 6de leerjaarTijdens de maand oktober hebben de leerlingen van het zesde leerjaar mogen genieten van verschillende activiteiten. Zo gingen ze onder andere op stap naar het bos en maakten ze kennis met een domein uit het middelbaar onderwijs. Twee leerlingen vertellen kort wat ze ervan vonden.

Op 9 oktober 2015 kwam er in het zesde leerjaar een regent van de

Bernardusscholen van Oudenaarde.

Deze leerkracht kwam een woordje uitleg geven over het domein welzijn en zorg.

We werden verdeeld in groepjes en we hebben onszelf verzorgd met allerlei producten en een verband leren leggen.

Als laatste activiteit hebben we zeep gemaakt.

Dat vond ik het leukste.

Lena

Op 22 oktober ging het zesde leerjaar naar Borgwal.

Doran Marijke leerde er ons bomen lezen. We hebben verschillende boomsoorten leren lezen aan de hand van de bladeren. Op het einde van de leerwandeling moesten we verschillende opdrachten doen en hebben we een spel gespeeld dat te maken had met het Verunga park in Congo. Dit vonden we super leuk.

Bas

spelenderwijs versjes en liedjes 1ste leerjaar

oogsttijd peuter- en 1ste kleuterklas Het is oogsttijd voor de boeren. Wij keken hoe de maïs werd geoogst. En we maakten er een thema over.

Wist je dat…

1. er twee machines nodig zijn om de maïs te oogsten?De maïsplukker haalt de maïskolf eraf. De hakselmachine maalt de stengels en de maïskolven in kleine stukjes.

2. de machine een buis heeft om de maïsstukjes in de kar te doen?

3. de boer in de tractor zit?

4. de tractor met de kar, vol met maïsstukjes, naar de boerderij rijdt?

5. de maïs in kleine stukjes voor de koeien is? De maïskorrels zijn eten voor de mensen en de kippen.

6. maïs kan poffen en dan popcorn wordt? Lekker!

7. wij maïsstukjes gegeven hebben aan de koeien in de stal bij Senne’s boerderij?

8. wij tussen de grote maïsstengels gelopen hebben? Het was precies een bos.

9. een tractor grote en kleine wielen heeft?

10. we in de zandbak zand en maïs moeten schudden (zeven) en de maïs in een potje doen?

11. we met een maïskolf in de verf hebben gerold?

12. we korrels van de kolf hebben gedaan en ze dan gekleefd hebben?

13. we machines maken met blokken en dan doen alsof we boer zijn? 14. we nu alle tractors, karren en machines aan het werk zien?

’t Was leuk en fijn om boerin te zijn!

naar de boerderij 2de leerjaarDinsdag 27 oktober 2015 trokken we op verkenning naar de boerderij van de familie Schollier. Na een heel vriendelijk welkom, ontdekten we de delen van de boerderij: het woonhuis, de stallingen voor de werktuigen, de silo’s en de stallen voor de koeien. Nadat we ons verbaasd hadden over het grote aantal tractoren, de enorme grootte van hun ban-den en de verschillende landbouwwerktuigen (om te ploegen, om te eggen, om te zaaien, om te sproeien, om te bemesten, …), maakten we kennis met een weegschaal voor koeien. De hele klas samen woog nog niet evenveel als een halve koe! Vervolgens leidden de boer en de boerin ons naar de schattige kalfjes. We mochten ze strelen en knuffelen. De landbouwer hield de snuit van een diertje open en toonde ons dat koeien boven-aan geen snijtanden hebben! In de stallen legde hij ons ook uit waarin hooi en stro van elkaar verschillen. We verwonderden ons over de vele balen op de hooi- en strozolder. De boer bracht ons hierna naar de ruimte waar een reuzengrote koeltank staat. Daarin wordt de melk op 2,5°C bewaard. De wand voelde inderdaad heel koud aan! Maar gezien de koelwagen ’s morgens de boerderij had bezocht, was de tank helemaal leeg! Nadien trokken we naar de volwassen dieren. Hierbij stapten we voorbij het ‘diner voor koeien op stal’: gemalen maïs, ingekuild gras en hooi. We zagen daar ook een forse stier. Wat een grote en stevige kop had dat dier! We ontdekten dat de stier inderdaad geen uier heeft en dus nooit gemolken kan worden! We merkten ook het verschil op tussen vleeskoeien en melkkoeien: melkkoeien hebben een grotere uier en zijn magerder dan vlees-koeien. Melkkoeien worden twee keer per dag gemolken en daar mochten wij getuige van zijn! We keken hierbij onze ogen uit toen de dieren met de melkmachine gemolken werden. Terug uit de melkput leerden we nog een soort ‘carwash’ voor koeien kennen en zagen we de silo met het krachtvoer. In de grootste stal werden we getrakteerd op het melkproduct bij uitstek: een lekker stukje kaas! Onze uitstap kon nu echt niet meer stuk! Sommige kinderen voelden het aan alsof ze op ‘een feestje’ waren. Maar het meest bijzondere moest nog komen! Dat was immers de terugtocht naar school in de aanhangwagen van de tractor... Kortom, dit was een bezoek om nooit meer te vergeten!

1 16

2 17

3 18

4 19

5 20

6 21

7 22

8 23

9 24

10 25

11 26

12 27

13 28

14 29

15 30

31

Herfstvakantie

- NM: Zwemmen voor 5de en 6de leerjaar

- VM: Zwemmen voor 1ste en 2de leerjaar- 19.30 uur: Vergadering vriendenkring

- Tutti Frutti

- NM: Zwemmen voor 3de en 4de leerjaar- NM: Zitdag CLB

- Instapmoment voor nieuwe kleuters - VM en NM: Kleuterboemeldag voor 3de kleuterklas in sporthal te De Pinte

- Tutti Frutti- VM: Medisch onderzoek voor 5de leerjaar in CLB

- VM: Natuuractiviteit met Doran voor 4de leerjaar “Knusse huizen”, Bruinbos- 12.30 uur: Leerlingenraad

- VM: Leeruitstap met Doran voor 2de leerjaar “Bosvrienden”, Bruinbos

- Maandbrief / facturatie- NM: Zwemmen voor 5de en 6de leerjaar

- Wapenstilstand - Vanaf 10.45 uur: We nodigen alle kinderen en ouders vrijblijvend uit naar de 11 novemberviering in de kerk te Gavere. Samenkomst optocht: 10.45 uur aan het administratief centrum (bij directie)

- Tutti Frutti

ALLERHEILIGEN

novemberMaandkalender