Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

68
Master Kunsteducatie 2014

description

 

Transcript of Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Page 1: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Ma

ster K

un

sted

uca

tie 2

01

4

Master Kunsteducatie2014

De master Kunsteducatie

De master Kunsteducatie sluit aan op recente ontwikkelingen in de kunsteducatie, binnen- en buitenschools, waarvoor deskundigheid vereist is die verder gaat dan het eerstegraads (ongegradeerde) docentschap. Onze toekomstige masters voelen zich uitgedaagd om met visie en expertise de kunstpedagogische praktijk van deze terreinen te gaan versterken.

Wil jij je kennis en visie op kunsteducatie verbreden en verdiepen? Kies dan voor de master Kunsteducatie: een tweejarige interdisciplinaire opleiding in deeltijd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Meer informatie: www.ahk.nl

Page 2: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014
Page 3: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Inhoudsopgave3 Maria Wüst Woord vooraf bij Lichting 2014

6 Jappe Groenendijk Wat kunst is en vermag

De studenten en hun projecten:

10 Rosemarie Kock Me, myself & Etty: 14 Steven Faber ArtSEEDZ18 Guido Paap 0nl1ne22 Ineke Siersema Eerst virtueel zien, dan geloven? 26 Hannie van Veldhoven The H-APP-ening: a transmedial improvising project30 Jens Bohnsack Play Money34 Anne van de Geer Buurtschatten, ontmoeting als kunst38 Borius van der Meulen Vrijstaat KunstAcademie: 42 Neli van der Sar De kracht van samen werken46 Debbie Klarenbeek Vrijstaat KunstAcademie50 Merit Tieman Wijs met media54 Arinda Vrolings Verbeter de wereld, begin bij je wijk56 Rose Akras Play Money60 Lucia Bezegová Spomienky - Herinneringen

64 Colofon

Page 4: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Groepsperformance onder leiding van the Authentic Boys tijdens

symposium Skills21 maart 2014. Fotograaf: Thomas Lenden’

Page 5: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

3

Woord vooraf bij Lichting2014

Ook dit jaar waren studenten en experts weer zeer lovend over de master Kunsteducatie van de Amsterdamse Hoge-school voor de Kunsten. Voor de tweede keer behaalden wij de hoogste score van alle kunsteducatieve masters in Nederland. Onze studenten waarderen inhoud, docenten, praktijkgericht-heid en wetenschappelijke vorming van de opleiding; alsmede de onderzoekscomponent. Ook de experts zijn positief over alle aspecten van deze opleiding.

Zelf zijn we bijzonder blij met de extra’s die wij onze studenten dit jaar naast het studieprogramma konden bieden. Dankzij het lectoraat Kunstpraktijk en artistieke ontwikkeling konden wij een Artist in Residence-programma kunnen organiseren. Het internationale en interdisciplinaire kunstenaarscollectief Authentic Boys maakte zijn opwachting en werkte intensief samen met studenten en alumni. Door de nieuwe samenwerking met het lectoraat Community Care van de Hogeschool van Amsterdam en de Stichting Disability Studies kwam in november de masterclass The Creative Art of Belonging tot stand. Een bijzondere invulling van ons na-scholingsprogramma OutsideIN! over kunsteducatie voor bij-zondere doelgroepen.Ten slotte organiseerden we dit voorjaar het symposium Kunsteducatie als DurfKapitaal, samen met het

Woord vooraf bij Lichting2014

Page 6: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

4

Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateur-kunst, waarbij innovatieve praktijken uit de wereld van de creatieve industrie aan kunsteducatie werden gekoppeld.

In eerste instantie is dit echter de plek om onze studenten die in 2014 de mastertitel behalen met trots te presenteren:

Rose Akras, Lucia Bezegova, Jens Bohnsack, Rosemarie Brouwer-Kock, Steven Faber, Anne van de Geer, Debbie Klarenbeek, Borius van der Meulen, Guido Paap, Neli van der Sar, Ineke Siersema, Merit Tieman, Hannie van Veldhoven en Arinda Vrolings.

Lichting 2014! De nieuwe aanwinst van ons alumninetwerk MAKE.

Wie zijn deze experts in kunsteducatie? Zij zijn werkzaam in het speciaal en voortgezet onderwijs, als kunstenaar en onder-nemer, in een jeugdtheaterschool, op de Fashion Academy en op verschillende conservatoria. In dit boekje stellen zij zichzelf en hun projecten voor. Twee jaar hebben zij intensief gewerkt aan interdisciplinaire lessenseries en presentaties, aan litera-tuur- en praktijkonderzoek en in kunsteducatieve projecten.

Voor het praktijkonderzoek is dit jaar opnieuw gekozen voor het thema Beoordeling in de kunsteducatie. Het is een actueel, intensief bediscussieerd onderwerp dat veel onderzoeksvragen oproept. Door interviews, observaties en documentanalyses hebben de studenten uiteenlopende beoordelingspraktijken in kaart gebracht, vaak in het ver-lengde van hun eigen praktijk. Ook in het lectoraat Kunst- en cultuureducatie van de AHK lopen onderzoeken naar beoor-delingsvormen van leerlingresultaten. Twee jaar onderzoek in de masteropleiding en het lectoraat zorgen voor een groeiende ‘body of knowledge’. Kennis die in publicaties en presentaties met anderen gedeeld wordt.

Even inspirerend waren de kunsteducatieve projecten van de nieuwe lichting. Hun werk, dat is nu al te zien, zal blijvende veranderingen teweegbrengen in de curricula van de verschillende onderwijsinstellingen. Het zal vooral ook leiden tot diverse nieuwe vormen van samenwerking, binnen-

Page 7: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

5

én buitenschools, tussen disciplines en met kunstenaars die de lespraktijk nieuwe impulsen kunnen geven. Onze nieuw-bakken alumni hebben de smaak van ondernemend, project-matig en interdisciplinair werken te pakken gekregen: ‘Samen leren, samenwerken in projecten, discussie, intervisie: de interdisciplinaire setting van deze master heeft de motivatie voor dit vak enorm aangezwengeld’ (Steven Faber).

Maar deze praktische en onderzoeksvaardigheden kunnen niet zonder een verdiepende en reflectieve basis. Jappe Groenen-dijk, docent filosofie, beschrijft hierna hoe onze studenten hun kennis en praktijkervaring aanwenden om na te denken over vragen zoals Wat is kunst? of Wat vermag kunst eigenlijk? Voor de studenten is de filosofische reflectie ‘een zeer vrucht-bare voedingsbodem voor interdisciplinair samenwerken omdat de filosofie een common ground biedt, waar vakspe-cifieke kennis geen directe weg weet te vinden naar andere disciplines’. Hannie van Veldhovens observatie is een mooi voorbeeld van hoe filosofie de educatieve praktijk kan voeden. Jappe vertelt er in zijn bijdrage in dit boekje meer over.

Het gaat goed met onze alumni; dat horen we van hen persoonlijk en uit onderzoeken zoals de jaarlijkse landelijke alumnimonitor. We zijn ervan overtuigd dat ook deze verse masters hun plannen en ambi-ties zullen kunnen realiseren. Ik wens iedereen van Lichting 2014 daar heel veel succes mee.

Maria Wüst,Studieleider

De alumni van 2014, hun projecten en onderzoeken, zijn net als die van hun voorgangers te vinden op www.ahk.nl/opleidingen/master/ kunsteducatie/alumni

Page 8: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

6

Wat kunst is en vermag Vrijwel dagelijks praten we over kunst: wanneer we onder woorden willen brengen waarom het toneelstuk dat we za-gen zo goed is, wat een concert zo mooi maakt, of wanneer we geërgerd uitroepen dat een bepaalde installatie toch echt geen kunst kan zijn. In onze esthetische oordelen zijn steeds aannames in het spel over wat kunst is of zou moeten zijn, terwijl het niet meevalt om een adequate definitie ervan te geven.

Kunstfilosofie onderzoekt deze vaak impliciete aannames en probeert onze intuïties te verwoorden. Dat begint met de vraag wat kunst eigenlijk is. Staat in kunst de nabootsing van de werkelijkheid centraal? Is het de taak van de kunste-naar om zijn gevoelens op het publiek over te brengen? Of doen de motieven van de kunstenaar helemaal niet ter zake en zijn de vorm en de techniek doorslaggevend? Gaat het om schoonheid of om originaliteit? Of is de reactie van de toeschouwer of luisteraar wat telt?

In de filosofie zijn vragen belangrijker dan antwoorden, zo zegt men. Dat heeft filosofen er echter niet van weerhouden om door de eeuwen heen talloze antwoorden te formuleren op bovenstaande vragen. Dat deze sterk uiteenlopen of zelfs ronduit tegenstrijdig zijn, hoeft geen bezwaar te zijn. Juist door deze klassieke antwoorden te bestuderen, groeit ons inzicht in de vragen en worden we gedwongen onze eigen vooronderstellingen kritisch te beschouwen.

De bestudering van filosofische klassiekers levert bovendien voortdurend nieuwe interpretaties op. Door oude denkbeel-den los te breken uit hun oorspronkelijke context houden we ze levend en krijgen we een beter begrip van onze eigen tijd.

Zo kan Plato’s theorie over nabootsing in de kunst van pas komen als we de hedendaagse fascinatie voor de relatie tus-sen roman en schrijversleven willen begrijpen. En Immanuel Kants notie van het sublieme kan ons helpen de overweldi-gende ervaring te begrijpen die we ondergaan wanneer we oog in oog staan met de grootse installaties van hedendaag-se kunstenaars als Anish Kapoor of Olafur Eliasson.

Page 9: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

7

De master Kunsteducatie blijkt een ideale omgeving om klassieke kunstfilosofische theorieën anachronistisch en buiten hun originele context te lezen. Door de sterk uit-eenlopende achtergronden van de studenten is er een groot reservoir van kennis en waardevolle praktijkervaring dat voortdurend tijdens de discussies in het spel wordt gebracht. Dat biedt een vruchtbare voedingsbodem om filo-sofische teksten te analyseren, te interpreteren en te testen. Want door de masterstudenten worden de theorieën voort-durend getoetst aan ieders specifieke vakgebied. Dergelijke vertaalslagen zijn een goede graadmeter voor de actualiteit van het bestudeerde gedachtengoed. Het maakt bovendien mooi duidelijk dat eerbied voor dode denkers niet ophoudt bij passief begrip, maar juist kan leiden tot een levende behandeling van canonieke ideeën.

Dat is allemaal leuk en aardig, zult u misschien zeggen, maar wat levert dat nou op? Hoe kunnen zulke abstracte ideeën van nut zijn voor ons praktisch handelen? Filosofie vraagt aanvankelijk juist vaak om een stapje achteruit te doen, om achterliggende vragen te stellen en je eigen voor-onderstellingen te onderzoeken. Dat staat soms op gespan-nen voet met een directe praktische toepassing. Toch is zo’n speelruimte voor het denken waardevol. Juist in tijden waarin doelmatigheid, efficiëntie en marktdenken alom-tegenwoordig zijn is een dergelijke vrijplaats een schaars goed geworden. In de essays die zij afgelopen jaar schre-ven, gaven verschillende studenten er blijk van de finesses van een dergelijk ‘denken op de plaats rust’ te beheersen.

Jens Bohnsack laat bijvoorbeeld mooi zien hoe een speelse omgang met een filosofische tekst tot wonderlijke nieuwe inzichten kan leiden. Hij las Walter Benjamins essay over hoe technologische vernieuwingen (onze kijk op) kunst hebben veranderd en zocht naar parallellen met de film The Wizard of Oz. Beide werken ontstonden in de jaren dertig, maar lijken verder niet veel met elkaar gemeen te heb-ben. In een ogenschijnlijk achteloos geformuleerd zinnetje schrijft Benjamin dat sommige kunst uitnodigt tot ‘freisch-webende Kontemplation’. Jens licht deze formulering eruit en maakt het tot leidend principe van zijn analyse. Hij heeft zich deze houding van ‘vrij zwevende contemplatie’ eigen

Page 10: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

8

gemaakt en komt zo tot een hoogst originele analyse van de film en toont verrassende parallellen met Benjamins essay.

Borius van der Meulen schreef een socratische dialoog waarin de Oudgriekse denker Plato en de twintigste-eeuwse Franse fenomenoloog Maurice Merleau-Ponty samen door het Rijks-museum wandelen. Aangekomen bij Rembrandts Nachtwacht ontstaat er een erudiete discussie over hoe dit schilderij ons iets leert over waarneming en werkelijkheid. Beide essays de-monstreren niet alleen een speelse omgang met de gedachten van grote denkers, ze tonen ook hoe een filosofische blik een filmanalyse of een museale ervaring kan verrijken.

De opgedane inzichten blijken voor verschillende studenten ook waardevol te zijn voor hun dagelijkse praktijk als docent of educator. Hannie van Veldhoven analyseerde met behulp van Judith Butlers gendertheorie hoe taalgebruik bewust of onbewust bijdraagt aan de asymmetrische man-vrouwver-houding onder jazzmusici. Dit gaf haar inzicht in een reëel probleem, een ongelijkheid die zij dagelijks ervaart in haar werk op het conservatorium.

Rosemarie Kock vertelde dat haar analyse van de performan-ces van Marina Abramović vanuit Nietzsches begrippenpaar Dionysisch-Apollinisch, onlangs van pas kwam tijdens haar lessen als docent beeldende kunst. En Debbie Klarenbeek nam Martha Nussbaums positioneel denken – het in staat zijn om de wereld te bekijken vanuit het standpunt van een ander – als startpunt voor een serie dramalessen over de theatertekst Hund van Don Duyns.

Deze essays tonen stuk voor stuk aan dat kunst kan aanzetten tot verwondering, inlevingsvermogen en kritisch denken. Fi-losofische reflectie kan daarbij helpen om tot een beter begrip te komen van wat kunst is en vermag. Juist in tijden waarin kunstsubsidies onder vuur liggen en menig politicus met de-dain over kunst spreekt, is het belangrijk om goed doordacht uit te kunnen leggen waarom kunst belangrijk is. Dat maakt kunsteducatie én kunstfilosofie urgenter dan ooit tevoren.

Een selectie van de genoemde essays is na te lezen op de website van de master Kunsteducatie. www.masterkunsteducatie.nl

Page 11: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

9

Jappe GroenendijkDocent Kunstfilosofie, master Kunsteducatie

Page 12: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

1010

Page 13: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

11

Rosemarie KockMe, myself & Etty

Film, optredens en workshops om de honderdste geboortedag van Etty Hillesum te gedenken en haar met dit project dicht bij de leerlingen te brengen.

‘ Ik ben vanuit een ander perspectief naar mijn lessen gaan kijken. Met name door het onderzoek is mijn docent-schap op een hoger plan terecht gekomen, waar vanuit ik vele richtingen op kan gaan.’

Page 14: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

12

‘ Veel kunstuitingen ontstaan uit samenwerking en dat kan enorm veel opleveren: dat is voor mij heel duidelijk geworden en dat neem ik mee in mijn lespraktijk.’

Page 15: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Rosemarie de [email protected] docent beeldende kunst voortgezet onderwijs

Links: Leerlingen maakten samen een sculptuur van een massa figuren waarin Etty

(in het geel) eruit springt. Op de achtergrond levensgrote portretten van Etty, met door

de leerlingen gekozen citaten.

Midden: Julika Marijn als Etty bij haar ouderlijk huis in Deventer, uit de korte film

over Etty Hillesum waarnaar 5000 leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum hebben

gekeken bij de start van de projectdag.

Page 16: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

1414

Page 17: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

15

Steven FaberArtSEEDZ

Een reizend festival, waarin master-studenten Klassieke muziek hun artis-tieke grenzen verleggen, nieuwe pre-sentatievormen ontdekken en tussen de bedrijven door hun ondernemend-heid, organisatietalent en samenwer-kend vermogen aanscherpen.

‘ Mijn langdurige praktijk- ervaring heb ik door de master onderbouwd met actuele inzichten, ontwikke-lingen, theorieën en inspiratie. Dat is voor mij en mijn werk een grote kwaliteitsimpuls en stelt mij in staat een sleutelpositie in te nemen.’

Page 18: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

16

‘ Deze studie heeft al geleid tot een herpositionering van mijn taken en ik hoop dat ik nog steviger kan bijdragen aan het vormgeven van het voortgezet onderwijs zodat het optimaal voldoet aan de eisen van het huidige tijdsgewricht.’

Page 19: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

17

Interdisciplinair project: ‘Haydn en Nieuwe Zakelijkheid: twee verbluffende

staaltjes van architectuur’ fotograaf: Hanneke Hofman

Steven [email protected]

Correpetitor, docent piano, docent educatie en projectmanager ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Page 20: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

1818

Page 21: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

19

Guido Paap0nl1ne

0nl1ne is een educatief filmproject voor en door jongeren over identiteit, de impact van social media en impulsief gedrag online.

´ Door 0nl1ne heb ik geleerd een subsidie-plan te schrijven, een creatief team samen te stellen en de uitdagende rol van regie op mij te nemen.´

Page 22: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

20

´ Op basis van mijn literatuur- en praktijkonderzoek wil ik geschikte vormen van e-learning op verantwoorde wijze invoeren voor de kunstvakken op de Pabo.

Page 23: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Guido [email protected]

Docent Vormgeving & Moderne Media aan de Hogeschool LeidenFreelancer in videoproductie & videoprojectie via Vrijlansier

Linksboven: De trotse deelnemers aan het filmproject vormen een hechte groep.

Linksonder: Voorbereiding op de opname van de webcam-sessie met een ‘loverboy’.

Boven: Nieuwe berichten komen binnen op een rij en schreeuwen om aandacht!

Page 24: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

2222

Page 25: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

23

Ineke SiersemaEerst virtueel zien, dan geloven?

Een virtueel project voor hbo- studenten waarin zij de grenzen tussen mode en gaming verkennen en gezamenlijk modeperformances ontwikkelen.

‘ Wat is de invloed van ontwerpen in een virtuele omgeving op het ontwerpproces en wat zijn de consequenties voor het onder-wijs?, was een belangrijke vraag in mijn literatuuronderzoek. Dat kan ik direct toepassen bij het ontwerpen van een inter- nationaal onderzoeksproject voor ons instituut.’

Page 26: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

24

‘ Door het werken met verschillende onderzoeks- methodes heb ik vooral geleerd hoe ik als professional mijn studenten beter kan begeleiden in hun onder- zoeksproces.’

Page 27: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Ineke [email protected]

Lecturer 2D-3D CAD digital sketching and virtual prototyping, patterndesign, construction and technical drawing, Amsterdam Fashion Institute

Links: Amber Slooten gebruikt augmented reality om via iPhone of iPad

haar kledingcollectie zichtbaar te maken

Midden: Denise van Gent, experimenteert met virtuele ‘characters’ en textiele materialen

Rechts: Alina Dol, animeert groeiende textieltexturen met 3D ontwerper

Page 28: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

2626

Page 29: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

27

Hannie van VeldhovenThe H-APP-ening: a transmedial improvising project

Performances gebaseerd op performa-tieve en interactieve improvisaties in zowel muziek, beeld, taal als ruimte met hbo-studenten Jazz&Pop, Theater en Muziektechnologie.

‘ Mijn literatuuronderzoek This girl plays guitar! gaat over vrouwen in de geïmproviseerde jazz- en popmuziek; gender-ongelijkheid in jazz en pop wordt verklaard vanuit sociale en maatschappelijke factoren.’

Page 30: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

28

‘ Mijn werk heeft door nieuwe kennis op interdisciplinair vak-gebied en filosofie meer grond gekregen. Door de kunstfilosofie zijn voor mij nieuwe werelden opengegaan en dit geeft ver-dieping aan mijn denken over kunst en educatie.’

Page 31: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

LUIM interdisciplinair improvisatieproject, fotograaf: Jaqueline van der Kort

Hannie van [email protected]

Studieleider en docent piano/methodiek Jazz&Pop, HKU Utrechts Conservatorium

Page 32: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

3030

Page 33: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

31

Jens BohnsackPlay Money

Een zoektocht naar samenwerkingen tussen kunstenaars en professionals uit de financiële sector die in een danstheatervoorstelling met elkaar de dialoog aangaan.

‘ Geïnspireerd op het witte konijn uit Alice in Wonder- land ontwikkel ik in mijn literatuur-onderzoek White Rabbit-Dynamic principes voor kunst-educatie in musea met de kenmerken: avontuur-lijk, speels en betekenisvol.’

Page 34: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

32‘ Als acteur in de buitenschoolse kunsteducatie heb ik vooral mijn intuïtie gevolgd. Dankzij de master- studie kan ik de programma’s die ik ontwikkel nu beter onder-bouwen en verantwoorden. Een heel rijke ontdekking voor mij was filosofie als link tussen kunst, wetenschap en mijzelf.’

Page 35: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Project Play Money, fotograaf: Mariangela Guimarães

Jens [email protected]

Acteur en ontwerper van kunsteducatieve programma’s

Page 36: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

3434

Page 37: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

35

Anne van de GeerBuurtschatten, ontmoeting als kunst

Een Community Arts-project met leerlingen, dak- en thuislozen en buurtbewoners in Amsterdam-Noord die van voorwerpen met een persoon-lijk verhaal een kunstobject maken.

‘ Alles wat kwam kijken bij het opzetten van het kunst-educatieve project, zowel inhoudelijk als organisatorisch, heeft me veel nieuwe vaardig-heden en inzichten opgeleverd op het gebied van cultureel ondernemerschap.’

Page 38: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

36

‘ In mijn literatuuronderzoek ben ik de grenzen van de kunstdis-ciplines gaan verkennen en heb ontdekt dat levens en verhalen van mensen ook een kunstwerk kunnen zijn. Kunst gaat dan niet over het puur esthetische, maar ook over sociale verbanden.’

Page 39: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Links: Ontmoeting als kunst

Rechts: Presentatie in het Noorderpark tijdens de Bonte Kermiskaravaan

Anne van de [email protected]

Docente beeldende vorming en cultureel ondernemer

Page 40: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

3838

Page 41: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

39

Borius van der MeulenVrijstaat KunstAcademieEen visiedocument en pilot voor een doorlopende leerlijn voor een nieuw buitenschools aanbod door de Vrij-staat, een kunstlocatie voor kinderen.

‘ Ik ben een andere gespreks- partner geworden. Met mijn actuele kennis en vaardigheden kan ik culturele instellingen en aanbieders van kunsteducatieve projecten beter bevragen, uit-dagen en ondersteunen in hun kunsteducatieve vraagstellin-gen, ook buiten de kaders van mijn oude werkveld, het theater.’

Page 42: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

40

‘ Mijn literatuuronderzoek Speel eens sociaal man! gaat in op de vraag hoe drama-educatie in het primair onderwijs de ontwikke-ling van sociale vaardigheden kan versterken.’

Page 43: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

41

Links: Leerlingen werken aan een maquette van hun ontwerp voor het kunstwerk.

Rechts: Ontwerpen worden in grotere schaal uitgewerkt.

Borius van der [email protected]

Locatiecoördinator en theaterdocent, Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland

Page 44: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

4242

Page 45: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

43

Neli van der SarDe kracht van samen werken

Een school voor speciaal onderwijs en een gewone basisschool hebben samen een gebouw betrokken. Ik organiseerde een project om de wereld binnen en buiten de school-muren te delen, waarin kennismaken met en vanuit kunst het uitgangspunt vormde.

‘ Verbeelding is zo waardevol: ik wil kinderen helpen kijken, interpreteren en verbeelden. Door waarneming en verbeelding in een nieuwe context te plaatsen krijg je nieuwe inzichten.’

Page 46: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

44

‘ Mijn vermogen om te dromen, ideeën te ontwikkelen en te verwezenlijken is opnieuw aangeboord, ik ben gegroeid!’

Page 47: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Workshop compositietekening ‘Van taal naar portret’

Neli van der [email protected]

Vakdocent beeldende vorming/interne cultuurcoördinator, speciaal onderwijs cluster 2

Page 48: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

4646

Page 49: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

47

Debbie KlarenbeekVrijstaat KunstAcademie

Een visiedocument voor een driejarige KunstAcademie voor kinderen, waar-bij de ontwikkeling van technische, artistieke en reflectieve vaardigheden centraal staat. Een pilot leidde tot een ontwerp van een kunstwerk dat in het nieuwe Willem Alexander Park in Leidsche Rijn komt te staan.

‘ Als projectleider ben ik echt in mijn element: ik kan nu handen en voeten geven aan een vraag en kan mensen enthousiasmeren en stimuleren om projecten samen vorm te geven. Door verder onderzoek wil ik een brug slaan tussen praktijk en weten-schap, zodat deze elkaar makkelijker kunnen vinden.’

Page 50: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

48

‘ In Zo kan het ook! stel ik de vraag naar de ontwikkeling van flexibiliteit bij kinderen door middel van dramalessen zodat deze kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van ‘21st century skills’.’

Page 51: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

49

Links: In opperste concentratie

Rechts: Alle kunstwerken staan klaar voor het publiek

Debbie [email protected] www.debbieklarenbeek.nl

Dramadocent, X11 School voor Grafimedia in Utrecht

Page 52: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

5050

Page 53: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

51

Merit TiemanWijs met media

Een vakoverstijgend mediawijs kunst- project waardoor leerlingen kritisch en bewust leren omgaan met media-cultuur en een mediaboodschap leren vormgeven met behulp van kunst.

‘ Mijn volgende stap is het realiseren van een Creative Learning-lab op mijn school. In dit Fablab kunnen leerlingen en docenten uit informatica, techniek, bèta- en kunstvakken samen onderzoek doen om de creatieve en technische talenten van jongeren te stimuleren. Er is ruimte voor de ontwikkeling van innovatief onderwijs met creatieve technologie.’

Page 54: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

52

‘ In het praktijkonderzoek heb ik gekeken hoe kunstdocenten in het voortgezet onderwijs die aan-sluiten bij hedendaagse kunst-educatieve visies, het proces-matige werken beoordelen en hoe de leerlingen dat ervaren.’

Page 55: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

53

Wijs met Media, fotograaf Matthijs Beil

Merit [email protected]

Docent beeldende vakken, ckv, kunst algemeen en onderwijskundig ICT-coördinator, Kalsbeek College Woerden, locatie Schilderspark

Page 56: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

54

‘ Tegelijk met de studie ben ik als zelfstandige begonnen. Ik heb mijn kennis en kunde flink uit kunnen bouwen; veel heb ik al kunnen toepassen in een groeiend aantal opdrachten voor diverse opdrachtgevers.’

54

Page 57: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

55

Arinda VrolingsVerbeter de wereld, begin bij je wijk

Basisschoolleerlingen uit de Schilderswijk en Transvaal worden door kunstenaar- docenten van Art-S-Cool gestimuleerd om goed naar hun wijk te kijken en de problemen die ze daar zien te verbeelden en creatieve oplossingen te bedenken.

Arinda [email protected]

Freelance kunsteducator: projecten, workshops en lessen op het gebied van kunst, design en creativiteit

‘ Ik heb niet alleen veel geleerd van de docenten en uit de l iteratuur, maar vooral ook door de samenwerking met mijn collega-studenten. We inspi-reerden en motiveerden elkaar en er is een mooi en waardevol netwerk van experts uit diverse disciplines en werkvelden ont-staan dat elkaar van inspiratie en informatie kan blijven voorzien!’

Page 58: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

5656

Page 59: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

57

Rose AkrasPlay Money

Een kunsteducatief project over hoe kunst en de business-sector van elkaar kunnen leren over hun skills en expertise.

‘ Writing is movement is dance is time is space’ is een zin uit een performance van mij. Door de masteropleiding heb ik me ont-wikkeld van beweger tot denker. Ik wil de cirkel rond maken door terug te gaan naar beweging, performance en les geven met de mogelijkheden om de praktijk te onderbouwen met theorie.’

Page 60: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

58

‘ In mijn literatuuronderzoek Is the teaching going to kill it? stel ik de vraag of het mogelijk en wenselijk is om performance art te doceren aangezien deze kunstvorm als een antidiscipline wordt gezien.’

Page 61: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

59Play Money, fotograaf: Thomas Lenden

Rose [email protected]

Docent movement research/somatic movement, opleiding Docent dans, de Theaterschool, AHK Artist/curator live art events (FLAM, Museum8) Docent Somatic Movement Institute Maker en artistiek adviseur in dans en performance art Adviseur in kunst/cultuuruitwisseling tussen Nederland en Brazilie

Page 62: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

6060

Page 63: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

61

Lucia BezegováSpomienky - Herinneringen

Een pilotproject voor buitenschoolse kunsteducatieve instellingen in Slowakije waarin altermoderne waarden werden toegepast in.

´ Tijdens de masterstudie was de connectie tussen verschil-lende kunstdisciplines voor mij een eyeopener. Ik zie nu de noodzaak om tijdens het vormgeven ook om me heen te kijken in plaats van alleen in mezelf te zoeken.´

Page 64: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

62

‘ Ik zal mijn energie erop richten de theorie uit de master in de praktijk te brengen en te zoeken naar mogelijkheden om de eisen van het curriculum en de intuïtie van de leerlingen te verenigen.’

Page 65: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

63

Links: onderzoek naar materiaal gebruikt in folkskunst

Linksonder: brainstorm

Rechts: onderzoek naar 3D mogenlijkheden van papier

Lucia Bezegová[email protected]

Freelance docent beeldende vorming

Page 66: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

colofon eindredactie Maria Wüstportretten Astrid Hermesontwerp Thonik, Bart de Geusdruk Hub. Tonnaer B.V.

Page 67: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014
Page 68: Master Kunsteducatie afstudeerprojecten Lichting 2014

Ma

ster K

un

sted

uca

tie 2

01

4

Master Kunsteducatie2014

De master Kunsteducatie

De master Kunsteducatie sluit aan op recente ontwikkelingen in de kunsteducatie, binnen- en buitenschools, waarvoor deskundigheid vereist is die verder gaat dan het eerstegraads (ongegradeerde) docentschap. Onze toekomstige masters voelen zich uitgedaagd om met visie en expertise de kunstpedagogische praktijk van deze terreinen te gaan versterken.

Wil jij je kennis en visie op kunsteducatie verbreden en verdiepen? Kies dan voor de master Kunsteducatie: een tweejarige interdisciplinaire opleiding in deeltijd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Meer informatie: www.ahk.nl