Malse Prikkels (maart 2013)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc Stoffelen, Leopold III-laan 16, 2390 Malle Jaargang 3, nummer 2 (maart - april - mei 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P912323 malse prikkels Paas KWB, Femma en de Gezinsbond verwelkomen iedereen graag aan het parochiecentrum, Sint Jozeflei in Westmalle voor een gezellige paas-eieren-tocht. Tussen 13 en 13.30 uur kan je vertrekken voor een leuke wandeling met spel- letjes. Ook met een buggy kan je het parcours afleggen, kleuters en jonge kinderen zijn best verge- zeld van een ouder persoon. Elk kind krijgt een zakje met cho- colade-eieren en bij aankomst in de zaal een overheerlijke pan- nenkoek. Daarna is er een pop- pentheater waar je de avonturen van Gloob, een ondeugende en nieuwsgierige wereldreiziger kan beleven. Met steun van de mondi- ale raad Malle. Zaterdag 30 maart 2013 Inschrijven ten laatste op 23 maart bij: Danny & Christine Van Doninck-Smolders - P. Delenstraat 22 Roger & Chris Stynen - Van Rooy - Zoerselbaan 39 Jef & Ria Duchene – Van Hoydonck - De Schaggelen 28 Of via e-mail [email protected] Deelnameprijs: 4 euro voor kinderen van Gezinsbond-, Femma- en KWB-leden 6 euro voor kinderen van niet-leden Eieren Tocht

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Malle

Transcript of Malse Prikkels (maart 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Luc Stoffelen, Leopold III-laan 16, 2390 MalleJaargang 3, nummer 2 (maart - april - mei 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUM

BC 1131

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP912323

malseprikkels

PaasKWB, Femma en de Gezinsbond verwelkomen iedereen graag aan het parochiecentrum, Sint Jozeflei in Westmalle voor een gezellige paas-eieren-tocht. Tussen 13 en 13.30 uur kan je vertrekken voor een leuke wandeling met spel-letjes. Ook met een buggy kan je het parcours afleggen, kleuters en jonge kinderen zijn best verge-zeld van een ouder persoon.

Elk kind krijgt een zakje met cho-colade-eieren en bij aankomst in de zaal een overheerlijke pan-nenkoek. Daarna is er een pop-pentheater waar je de avonturen van Gloob, een ondeugende en nieuwsgierige wereldreiziger kan beleven. Met steun van de mondi-ale raad Malle.

Zaterdag 30 maart 2013Inschrijven ten laatste op 23 maart bij:Danny & Christine Van Doninck-Smolders - P. Delenstraat 22Roger & Chris Stynen - Van Rooy - Zoerselbaan 39Jef & Ria Duchene – Van Hoydonck - De Schaggelen 28Of via e-mail [email protected]

Deelnameprijs: 4 euro voor kinderen van Gezinsbond-, Femma- en KWB-leden6 euro voor kinderen van niet-leden

EierenTocht

2 MALSE PRIKKELS | MAART 2013

Ziekenzorg Oostmalle

Ziekenzorg Oostmalle is één van de vele Ziekenzorg-kernen in ons land waarin vrijwilligers zeer actief zijn, steeds de noodzakelijke ondersteuning en vooral een luisterend oor bieden. Onze plaatselijke werking bestaat al vele jaren en heeft nog steeds als doel de langdurig zieken te betrekken bij het dorpsleven. Een chronische ziekte of de nood aan zorgen mag immers niet de oorzaak zijn dat mensen niet meer kunnen deelnemen aan het sociaal leven in hun buurt.

OntmoetingHet bestuur organiseert vier maal per jaar een activiteit waarbij ontmoeting en ont-spanning centraal staan. Deze bijeenkom-sten zijn aangepast en haalbaar voor onze doelgroep. Jaarlijks organiseren wij een wafelenbak. Al meer dan 40 jaar verkopen we frisco’s tussen 1 maart en 30 april om voor inkomsten te zorgen.

Veertien vrijwilligers dragen op dit mo-ment de plaatselijke werking en bou-

wen dagelijks mee aan een zorgzame en warme inzet. Ze zijn van levensbelang van onze aandacht voor ongeveer 350 chroni-sche zieken en hoogbejaarden die bij ons ingeschreven zijn. Het afgelopen jaar ver-welkomden wij vier nieuwe vrijwilligers in ons kernbestuur en vanaf 2013 treden nog eens vier mensen toe. Dit bewijst dat onze vereniging springlevend is en dat er nog mensen zijn die zich willen inzetten voor anderen!

Onze vrijwilligers gaan met een grote re-gelmaat op huisbezoek bij bejaarden en langdurig zieken die dit wensen. Speci-ale feestdagen of gelegenheden zoals ver-jaardagen, jubilea, paasfeest of kerstfeest gaan niet onopgemerkt voorbij. Onze zieken krijgen dan extra persoonlijke aan-dacht waarvan zij ten volle genieten. De dankbaarheid die zij uitstralen is en blijft de grootse motivatie voor de belangeloze inzet van onze vrijwilligers.

Om de werking van onze organisatie te kunnen bestendigen zoeken we dorpgenoten die zich op één of andere manier willen inzetten. Voor de regelmatige huisbezoeken, vervoer van onze doelgroep naar activiteiten, voor hulp bij onze wafelenbak, friscoverkoop en feesten. Spreekt u dit aan? Aarzel niet om contact op te nemen met één van onze bestuursleden!

Voorzitter: Jan Van Steen – tel. 03 312 41 92Secretaris: Joan Verhollen – tel. 03 311 59 52Penningmeester: Willy Eggers – tel. 03 312 25 11

3MALSE PRIKKELS | MAART 2013

Naast dit project zet u zich ook in op andere vlakken voor de maatschap-pij. U bent peter van het sociaal huis in Malle. Wat houdt die rol precies in?Dat is vooral een symbolische functie. Ik heb sowieso veel respect voor mensen die daar werken en voor sociaal geëngageer-de mensen in het algemeen. Ik wil dat ze weten dat ik beschikbaar ben en ik hoop dat de medewerkers van het sociaal huis mij voor hun projecten durven vragen. Als het past in mijn agenda, werk ik heel graag mee.

De personages die je speelt zijn vaak heel bijzonder, zoals Duts of Herman uit Van vlees en bloed. Voel je je in het echte leven ook aangesproken door zo’n speciale types?Ik heb een zwak voor mensen die uit de boot vallen. Deze types zijn natuurlijk ook bedoeld om de gemeenschap te provoce-ren. Mensen vellen snel een oordeel. Zeker bij Duts was de eerste reactie dat hij een eigenaardig figuur is waarvan ze zich het liefst distantiëren. Maar op het einde van de serie houdt iedereen van hem.

Welke sociale thema’s raken jou?Ik heb het moeilijk met onrechtvaardig-heid. Daarom vind ik het recht op onder-wijs zo belangrijk. Het is een basisrecht waar jammer genoeg wereldwijd nog te veel kinderen niet van kunnen genieten.

Verder merk ik meer en meer onverdraag-zaamheid . Openlijk racisme en homofoob gedrag zijn spijtige tendensen. De ‘andere’ als zondebok of schimppaal voor al onze frustraties en problemen. Ik bekommer mij ook om het milieu. We mogen maat-regelen om de opwarming van de aarde

Herwig, wat maakt het armoededic-tee voor u bijzonder?Ik heb een hekel aan de houding van heel wat politici die het woord ‘solidariteit’ mij-den alsof het ‘pest’ of ‘cholera’ betreft. Dit woord maakt hen niet populair, want het is uit de mode. Dat terwijl ik ervaar dat de nood aan solidariteit juist erg groot is. Daarom is dit initiatief zo belangrijk. Dat er zoveel deelnemers zijn, bewijst dat er mensen zijn die durven zeggen dat ze meeleven.

Malle, 31 januari, 20 uur. Samen met 50 andere schrijflustigen herbeleef ik een stukje van mijn lagere schooltijd. Herwig Ilegems leest vol overgave het armoededictee voor. Na het dictee volgt er info over oorzaken en gevolgen van armoede en een kortfilm. Af-sluiten doen we met een frisse pint en het ‘moment suprême’: de prijsuitreiking. Maar voor ik mij focus op het dictee, stel ik Herwig Ilegems een paar vragen.

Herwig Ilegems met de drie winnaars

Geen arme taal,wel een rijk dicteeover armoede!

Interview in de maak

4 MALSE PRIKKELS | MAART 2013

tegen te gaan niet blijven voor ons uitschuiven.

Natuurlijk is ook armoede een heel belangrijk thema. En dan moeten we niet alleen denken aan vreselijke toestanden in Afrika of Azië. Toen ik een tijd geleden op zoek was naar een goede filmlocatie zocht ik naar een appartement met een interieur uit de jaren ’70. Ik stond perplex van wat ik daar in Antwerpen achter de mooie buitengevels zag. Schrijnende toestanden verborgen voor de buitenwereld. Dat heeft mijn ogen geopend. Armoede in België mag niet onderschat worden. Armoede stopt zich vaak weg uit schaamte.

De helpersploeg

Ijverig pennen ...

Herwig leest voor

Een goed gevulde zaal

De verbeteraars

5MALSE PRIKKELS | MAART 2013

Op 17 mei om 20 uur organiseert Sociaal huis samen met ACW Malle en Welzijnschakels Malle - Zoersel vzw een toneelstuk rond borstkanker in het gemeenschapscentrum Westmalle.

Steph Goossens bewerkte het ontroerende boek ‘Chemo’ van Christine Lafaille tot een boeien-de en positieve monoloog die vertolkt wordt door Marleen Merckx. Wintertulpen neemt je mee in de gevoelswereld van een vrouw die verneemt dat ze borstkanker heeft. Op een heel gewo-ne en soms zelfs grappige manier vertelt ze over het mentale en fysieke proces dat je doorloopt wanneer je deze ziekte hebt. Deze prachtige monoloog zal niemand onberoerd laten, educa-tief voor vele die deze ziekte nog niet van dichtbij hebben meegemaakt, herkenbaar voor ve-len onder ons ...

Wintertulpen - 17 mei - 20 uurGemeenschapscentrum WestmalleKaarten: 8 euro in voorverkoop (in de Malse bibliotheken, Sociaal Huis, Toerisme Malle en onthaal in gemeentehuis) - 10 euro aan kassa.

6 MALSE PRIKKELS | MAART 2013

FEMMA WESTMALLEDinsdag 16 april 2013Daguitstap Antwerpen Info: Suzanne De haes - tel. 03 311 65 21

Dinsdag 23 april GourmetburgersGemeenschapscentrum Info: Chris Van Rooy - tel. 03 3115190 Dinsdag 14 meiReis: Zeeland - 60 jaar laterInfo: Suzanne De haes - tel. 03 311 65 21

Donderdag 6 en vrijdag 7 juni Tweedaagse fietstochtInfo: Christine Smolders - tel. 03 309 06 33

FEMMA EN KWB WESTMALLEZondag 7 april Jaarmarkt WestmalleNaar jaarlijkse gewoonte verkopen Femma, KWB en Wereldwinkel we-reldwinkelproducten ten voordele van Wereldsolidariteit.Zoerselbaan van 9 tot 13 uurInfo: Chris Van Rooy – tel. 03 311 51 90 of Vinus Bleyen – tel. 03 312 37 21

FEMMA EN KWB WESTMALLE I.S.M. CHIROWeekend van 29 en 30 juni Vakantie in mijn straatVanaf zaterdagvoormiddag kan je komen kamperen ter hoogte van Mariagaarde. Vanaf zaterdagmiddag tot zondagmiddag zijn er activiteiten voor jong en oud. Organisatie in handen van KWB- enInfo: Danny Van Doninck – tel. 03 309 06 33 of Chris Van Rooy – tel. 03 311 51 90

FEMMA OOSTMALLEDinsdag 30 aprilOp de BBQTussen 13 en 19.30 uurInfo: Vera Ghielens – tel. 03 311 61 65

Donderdag 20 juniDagfietstochtInfo: Vera Ghielens – tel. 03 311 61 65

KWB WESTMALLEDonderdag 25 aprilFilm ‘Groenten uit Balen‘Gemeenschapscentrum Westmalle, 20 uurBeperkt aantal plaatsen.Info: Vinus Bleyen – tel. 03 312 37 21

agenda Koken met kids

Woensdag 13 februari organiseerde Femma Westmalle een heus kooka-telier voor kinderen. Ze mochten 13 jonge kooktalenten verwelkomen op hun workshop. Iedereen vloog er on-middellijk in.

Terwijl enkele koks zich vol enthousiasme stortten op het versnijden van de groen-tjes, gingen anderen dan weer aan de slag met het uitrollen van deeg en het uitste-ken van vormpjes. Ook het maken van de fruitspiesen was een leuke en vooral lek-kere bezigheid.

Terwijl enkele gerechtjes de oven in gin-gen, was er zelfs nog even tijd om een paar leuke spelletjes te spelen. Tegen 16

uur was alles klaar en mochten alle ma-ma’s, papa’s, moekes en natuurlijk onze koks, komen proeven van al dit lekkers!

Om te beginnen kreeg iedereen een heer-lijk griezelsoepje met spinnetjes. Ook de groententaartjes werden goed gesmaakt. Vooral de minipizza’s en worstenbrood-jes vielen bij het jonge volkje goed in de smaak. De koekjes en appelflapjes moch-ten niet ontbreken en ten slotte kreeg iedereen nog een verfrissende prinsessen-cocktail met een zalige fruitspies.

En je mag er zeker van zijn , het was hééél lekker! En dit allemaal dankzij de voortref-felijke inzet van alle onze jeugdige koks!

7MALSE PRIKKELS | MAART 2013

Zaterdag 1 juni RestaurantIn het parochiecentrum kan je tussen 17 en 19 uur voor een mooi prijsje komen eten en proeven van al het culinaire wat KWB te bieden heeft. Vooraf inschrijven!Info: Danny Van Doninck – tel. 03 309 06 33

Zondag 2 juniGezinsdagIn en rond de sporthal van Westmalle zijn er verschillende activiteiten zoals gezinsfietstochten tussen 9 en 15 uur, paapgooien vanaf 13 uur, heel de dag café en omstreeks 15.30 uur gratis openlucht optreden van “La Quenta“.Info: Danny Van Doninck – tel. 03 309 06 33

OKRA OOSTMALLEInfo: Raymond Machielsen – 0472 527 841

Vrijdag 24 meiUitstap Mechelen

Woensdag 12 juniFietsdagtrip Meersel-Dreef

Donderdag 20 juniFietstocht Scherpenheuvel

OKRA WESTMALLEInfo: Magda Stevens – tel. 03 309 93 41

Woensdag 10 aprilPaasfeestParochiecentrum Westmalle

Elke woensdagnamiddag fietsen Vertrek ter hoogte van het gemeen-schapscentrum om 13 uur.

Elke vrijdagnamiddagvan april tot septemberPetanqueTer hoogte van de Zoerselbaan

ZIEKENZORG OOSTMALLETussen 1 maart en 15 april FriscoverkoopInfo: Lilia Mertens – tel. 03 312 25 11

ZIEKENZORG WESTMALLEDinsdag 21 meiZiekenuitstapInfo: Martha Stes – tel. 03 312 39 54

agenda

Twee van onze ACW geëngageerde kan-didaat-mandatarissen zetelen intussen in de gemeenteraad. Zofia Mezeyova is rechtsreeks verkozen. Ingrid Vrints zetelt vanaf februari ook door opvolging. We danken alvast de keizers!

ACW Malle stelde een memorandum op met de inbreng van alle deelorganisaties en de lezers van ‘Malse Prikkels’. Ons me-morandum bezorgden wij na de verkiezin-gen aan de beleidspartijen (N-VA en DBM) zodat zij zeker geïnspireerd konden wor-den. We hopen dat deze bijdrage van het actieve middenveld positief beschouwd werd door onze politici en zijn weerslag

zal vinden in de beleidsnota! We nemen het bestuursakkoord intussen met veel belangstelling door.

ACW-Malle wil een warme samenleving waar er oog is voor ‘samen’: samenleven, samenwerken, samen iet moois uitbou-wen met betrokkenheid van iedereen maar vooral met zorg voor de zwakkeren en verantwoordelijkheid voor de volgende generaties.

Heb je ideeën of bekommernissen, aarzel niet contact op te nemen met onze ACW-mandatarissen! Zij volgen het beleid in Malle op de voet.

Ingrid Vrints en Zofia Mezeyova

Beste MallenaarDe gemeenteraadsverkiezingen zijn al een tijdje achter de rug. Voor veel mensen is dit hoofdstuk al lang afgesloten. Maar voor de verkozenen begint het werk nu pas echt: zes jaar lang in gemeente- en OCMW-raad!

8 MALSE PRIKKELS | MAART 2013

Agent in Malle:Jacobs TeamAntwerpsesteenweg 256

Met steun van:

Agentschappen in Malle:Hoogstraatsebaan 5 (Oostmalle)Zoerselbaan 2 (Westmalle)

In 2012 vierde KWB Westmalle zijn 60-jarig bestaan en met zijn 170-tal ledengezinnen floreert KWB nog steeds met elk jaar een gevariëerd aanbod aan activiteiten. Jaar in jaar uit zet de be-stuursploeg de schouders onder de KWB-werking, voor en achter de schermen. De motor van deze bestuursploeg was Danny.

En Danny blijft zich inzetten als medevoorzitter en medetrekker van de werkgroep verjonging die eind 2012 is gestart. De ambitie is om op 21 mei 2013 een jongerenwerking onder de vleugels van KWB Westmalle te lanceren.

Danny, merçi en chapeau voor zoveel jaren gedreven voorzitter-schap. Bij dit dankwoord mag natuurlijk het gezin van Danny niet ontbreken want Christine, Ben en Elyne steunden Danny al die jaren door dik en dun.

Op het ledenfeest van KWB Westmalle in oktober kondig-de Danny Van Doninck aan dat hij na 22 jaar zijn taak als voorzitter van KWB Westmalle niet langer kan verder zet-ten. De recente ingrijpende veranderingen op zijn werk laten hem niet langer toe om gezin, werk en KWB-voor-zitterschap op een evenwichtige manier te combineren.

Danny was de stuwende kracht achter de memorabele viering van 50 jaar KWB Westmalle in 2002. Zonder twijfel heeft dat ju-bileum de werking van KWB-Westmalle extra schwung gegeven. Sindsdien organiseert KWB Westmalle onafgebroken het eerste weekend van juni gezinsdagen met een heerlijk restaurant ver-zorgd door de KWB-kookploeg en een gevariëerd aanbod aan aktiviteiten zoals fietsen, paapgooien, terras met life muziek, ... En wie coördineerde dit? Danny.

eenbloemekevoor ...

Danny Van Doninck22 jaar voorzitter van KWB Westmalle