Maandbrief september 2011

5
6 de jaargang nr. 1 september 2011 Beste ouders en kinderen, De eerste schooldag is een feit. Wat begon als een ‘verlengd weekend’ en overging in een lange vakantie eindigde met die dag waar velen naar verlangden : 1 september. Voor heel wat kinderen was het letterlijk de eerste dag op onze school. We mochten heel wat nieuwe kleuters alsook enkele leerlingen in de lagere school begroeten. Uit naam van alle leraren wil ik u nog eens danken voor het vertrouwen. Het was mooi om zien hoe deze nieuwe gezichtjes zich snel thuis voelden in onze school. In de Sint-Ritaschool startte de eerste dag met wat commotie. Blijkbaar hadden de leraars zich van dag vergist, want ze vertoefden nog steeds op camping ‘Chez Rita’. 1 september was voor hen nog steeds 31 augustus. Een ludieke noot waarin iedereen een rolletje speelde en enkele karakterfiguren werden neergezet. Dit was de start voor ons nieuwe jaarthema : ‘Op reis’. Dit thema zal verweven zijn in heel wat activiteiten tijdens dit schooljaar. Ik wens iedereen een goed schooljaar toe, veel succes! Directeur Bruno (0475/35.52.09) 056/71 94 59 - 056/70 53 97 – [email protected] www.vrijebasisschoolsintrita.be

description

maandbrief september 2011

Transcript of Maandbrief september 2011

Page 1: Maandbrief september 2011

6de jaargang nr. 1 – september 2011 Beste ouders en kinderen, De eerste schooldag is een feit. Wat begon als een ‘verlengd weekend’ en overging in een lange vakantie eindigde met die dag waar velen naar verlangden : 1 september. Voor heel wat kinderen was het letterlijk de eerste dag op onze school. We mochten heel wat nieuwe kleuters alsook enkele leerlingen in de lagere school begroeten. Uit naam van alle leraren wil ik u nog eens danken voor het vertrouwen. Het was mooi om zien hoe deze nieuwe gezichtjes zich snel thuis voelden in onze school. In de Sint-Ritaschool startte de eerste dag met wat commotie. Blijkbaar hadden de leraars zich van dag vergist, want ze vertoefden nog steeds op camping ‘Chez Rita’. 1 september was voor hen nog steeds 31 augustus. Een ludieke noot waarin iedereen een rolletje speelde en enkele karakterfiguren werden neergezet. Dit was de start voor ons nieuwe jaarthema : ‘Op reis’. Dit thema zal verweven zijn in heel wat activiteiten tijdens dit schooljaar. Ik wens iedereen een goed schooljaar toe, veel succes! Directeur Bruno (0475/35.52.09)

℡056/71 94 59 - 056/70 53 97 – [email protected] www.vrijebasisschoolsintrita.be

Page 2: Maandbrief september 2011

℡056/71 94 59 - 056/70 53 97 – [email protected] www.vrijebasisschoolsintrita.be

Welkom! Op donderdag 1 september 2011 startten we het nieuwe schooljaar! De indeling van de groepen is als volgt: 1KZA : Juf Jessie : 11 peuters & jongste 1ste kleuters 1KZB : Juf Lies : 15 1ste kleuters In de namiddag zitten beide 1ste kleuterklassen voorlopig samen bij juf Lies, totdat er voldoende instaplestijden bijgekomen zijn. Er is ondersteuning in de namiddag van de kinderverzorgster Heidi. 2KZ : juf Katrien Soenens : 19 kleuters 3KZ : juf Sabine : 19 kleuters Korenbloem : 10 kleuters 1LZ A : juf Katrien Stubbe : 11leerlingen 1LZ B : juf Sieglinde : 11 leerlingen Op woensdag en in de namiddag zitten de leerlingen van 1LZ B samen in 1LZ A. 2LZ : meester Jos : 22 leerlingen 3LZ : meester Pedro : 23 leerlingen 4LZ : juf Eline : 9 leerlingen Op donderdagnamiddag zitten de leerlingen samen met 5LZ. 5LZ : juf Els : 10 leerlingen 6LZ : juf Sofie : 20 leerlingen De uren bewegingsopvoeding in het kleuter worden gegeven door Jessie Algoet, in de lagere school neemt Leen Debeurme opnieuw de uren lichamelijke opvoeding voor haar rekening. Werken in de Sint-Ritaschool Zoals u kon zien tijdens de eerste schooldag, zijn er renovatiewerken bezig in de Sint-Ritaschool. In een eerste fase werd een aanbouw afgebroken alsook een afsluitingsmuur. Op deze plaats wordt een nieuwe afsluiting geplaatst en wordt de speelplaats wat vergroot. Tegelijkertijd is men bezig met de aanleg van een grote zandbak. In een tweede fase worden de ramen van het klasgebouw op de speelplaats, alsook de enkele ramen en deuren in het hoofdgebouw die nog een enkele beglazing hebben vernieuwd. Ook de goten en regenpijpen van het klasgebouw op de speelplaats worden vervangen. De eerste fase wordt volledig uitgevoerd in eigen beheer. Voor de tweede fase wordt beroep gedaan op subsidiëring via de

overheid. Omwille van de aanbesteding worden deze werken pas in de loop van dit schooljaar uitgevoerd. Via deze nieuwsbrief houden we u hiervan op de hoogte. Stiptheid bij het begin van de lestijd Nogmaals benadrukken we dat we onze lessen stipt willen beginnen. Het is bijzonder storend wanneer kinderen te laat naar school gebracht worden door de ouders. Kunnen we hiervoor bij de start van het schooljaar op de medewerking van IEDEREEN rekenen? Veiligheid

Ons team blijft uiterst bezorgd over de veiligheid van uw kind(eren)! Wij streven ernaar dat ieder kind het veiligheidsjasje draagt. De nieuwe kinderen krijgen eerstdaags hun jasje.

Het jasje is verplicht te dragen, daarbij wordt een regelmatige controle uitgevoerd. Verder in deze nieuwsbrief vindt u interessante tips over ‘een veilig schoolbegin’.

Schoolbrochure Gisteren kreeg uw kind de schoolbrochure mee. Hierbij steekt een afzonderlijk blad in verband met uw akkoord. Gelieve dit te handtekenen en terug te bezorgen aan de leerkracht. Er is één boekje per gezin. In de bijlage steekt ook een documentje dat gebruikt dient te worden wanneer uw kind medicatie moet innemen opschool. Dit ingevuld briefje graag afgeven ’s morgens voor de aanvang van de lessen op het secretariaat of aan de directeur. Nog als bijlage steken 4 briefjes die u kan gebruiken wanneer uw kind ziek is (niet meer dan 3 opeenvolgende dagen dan moet u zorgen voor een doktersbriefje). U hebt wettelijk recht op 4 briefjes per schooljaar, nadien moet bij elke afwezigheid wegens ziekte een doktersbriefje afgegeven worden. Prijzen maaltijden Hierbij ter verduidelijking nog even de prijzen op een rijtje. Op de factuur zal u telkens een onderscheid zien tussen ‘opvang’ en ‘maaltijd’. Wie over de middag op school blijft, betaalt steeds 1 uur opvang (dit is 2 X een half uur tegen de prijs van €0,70 per half uur). Daarnaast betaalt u voor een warme maaltijd €2,20 en voor het gebruik van het lunchpakket € 0,50 (daarvoor krijgt uw kind soep en/of water).

Page 3: Maandbrief september 2011

Dus wie warm eet op school betaalt in totaal €3,60 (waarvan €1,40 volledig fiscaal aftrekbaar is) en €1,90 voor diegene die hun boterhammen van thuis meebrengen (waarvan €1,40 volledig fiscaal aftrekbaar is). Deze prijzen zijn in alle Harelbeekse Vrije Basisscholen gelijk gesteld.

℡056/71 94 59 - 056/70 53 97 – [email protected] www.vrijebasisschoolsintrita.be

Woensdag= fruitdag Zoals vorige jaren wensen wij graag verder te gaan met onze fruitdag en stellen wij ‘gezonde voeding’ in de kijker. Op woensdag worden dus geen koekjes meegebracht, enkel fruit!

Tijdschriften Op school worden verschillende tijdschriften aangeboden. Het is zeker niet verplicht om een abonnement te nemen. Er wordt alvast een gratis eerste nummer aangeboden aan alle kinderen.

Activiteitenkalender Bij de aanvang van het schooljaar kreeg iedereen een activiteitenkalender met de jaarplanning. Uiteraard kunnen nog niet alle activiteiten genoteerd worden, sommige data staan nog niet vast. Eventuele wijzigingen en bijkomende data laten wij u zeker tijdig weten. Nog even herinneren hoe we verjaardagen vieren op school Een verjaardag kan en moet gevierd worden. Elk kind krijgt een kleine attentie van de school. De juf en meester kiezen elk op hun manier hoe deze verjaardag op een passende wijze aandacht krijgt. Door de jarige wordt niks meer meegebracht voor de klasgenootjes. Dank voor uw medewerking. Studie De eerste studiebeurt van het nieuwe schooljaar vangt aan op maandag 5 september 2011. Secretariaat school Voor alle vragen i.v.m. de schoolrekening kan je terecht bij Stefanie Adam, onze administratief medewerkster op: maandag: 8.00u – 12.00u dinsdag: 8.00u – 12.00u donderdag: 8.00u – 12.00u. vrijdag: 8.00u – 12.00u

Documenten voor domiciliëring kan u op het secretariaat verkrijgen. Info in verband met de schooltoelage kan u eveneens opvragen in het secretariaat.

Blijf een kijkje nemen op www.vrijebasisschoolsintrita.beMomenteel zijn we bezig met een nieuwe lay-out voor de schoolwebsite. Hierdoor vindt u op de huidige website geen actuele info voor dit schooljaar. Vanaf vrijdag 9 september is de nieuwe site online en zal u daar de correcte info voor dit schooljaar terug vinden alsook de eerste schoolfoto’s. We excuseren ons voor eventueel ongemak. Oudercomité Zin om lid te worden? Binnenkort ontvangen alle gezinsoudsten een brief omtrent de werking van het oudercomité. De startvergadering vindt plaats op dinsdag 20 september om 20u in de eetzaal van de Sint-Ritaschool. De voorzitter van het oudercomité is mevr. Saskia Garré. Schoolreizen in het lager onderwijs Dit schooljaar zijn er meerdaagse schoolreizen voorzien in het lager onderwijs. Zij trekken er telkens drie dagen op uit. 1ste graad : boerderijklassen : 16-18 april (Wortel) 2de graad : zeeklassen : 28-30 september (Bredene) 3de graad : bosklassen : 2-4 mei (Durbuy) De kleuters hebben naar jaarlijkse gewoonte een schoolreis op één dag in het derde trimester. Veilig naar school 2011-2012 Bij de start van het nieuwe schooljaar is het nuttig stil te staan bij de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen. Hierbij enkele tips, gegeven door de politiezone Gavers.

1. Stippel vooraf de veiligste route uit, dit is niet noodzakelijk de kortste weg. Als er moet worden overgestoken, kies dan voor de veiligste plaatsen. Als uw kind alleen naar school gaat, oefen dan vooraf samen de route.

2. Vertrek steeds op tijd, een gehaast kind kan onvoorzichtig worden.

3. Besteed aandacht omtrent de zichtbaarheid van uw kind in het verkeer. De reflecterende stroken van een fluojasje zorgen ervoor dat men bij

Page 4: Maandbrief september 2011

℡056/71 94 59 - 056/70 53 97 – [email protected] www.vrijebasisschoolsintrita.be

duisternis opvalt, dankzij de fluokleur is men ook overdag goed zichtbaar.

4. Bescherm uw fietsend kind tegen hoofdletsels door het dragen van een fietshelm.

5. Controleer regelmatig de fiets van uw kind. Twee goed werkende remmen en een duidelijk hoorbare bel zijn niet enkel verplicht, maar ook levensbelangrijk op een fiets. Als fietser moet men verlichting gebruiken in alle omstandigheden waarin men minder dan 200 meter ver kan zien (donker, mist, felle regen of sneeuwval). Een veilige fiets beschikt ook over de nodige reflectoren.

6. Denk aan voet-, fiets- of autopoolen. Met (groot)ouders in de buurt van woning kan u afspreken om afwisselend de kinderen naar school te brengen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, het vermindert de verkeersstroom aan de schoolpoort.

7. Wacht niet aan de overkant van de schoolpoort, zo voorkomt u dat uw kind zonder uitkijken de straat op rent. Laat de kinderen ook steeds aan de stoepkant uitstappen.

8. In de auto doet iedereen de gordel om, ook al gaat het maar om een korte rit. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd. Elk kind moet beschikken over een volwaardige plaats in de auto.

9. Verminder als automobilist uw snelheid in de buurt van de school. Bij een snelheid van 30 km/u kan men nog

tijdig reageren op het soms onvoorspelbare gedrag van de kinderen. Bij een snelheid van 50 km/u stijgt het risico op zware ongevallen met 45%!

10. Stilstaan en parkeren mag enkel waar dat toegelaten is, ook al is het maar voor eventjes. Dubbel parkeren, parkeren op het fietspad, op een zebrapad of op de stoep is verboden. Fout geparkeerde wagens brengen kinderen in gevaar. Ze belemmeren niet enkel het zicht, in bepaalde gevallen worden voetgangers en fietsers gedwongen om uit te wijken naar de rijbaan.

Aandacht voor de jarigen van de maand september 2011. Kleuters: Jules Cossement (3KZ), Tjorven Muylle (2KZ), Emilia Holvoet (2KZ), Jayden Wanda (1KZA) Leerlingen lager onderwijs: Michelle Vermeersch (6LZ), Charlotte Weuts (6LZ), Jolien Weuts (5LZ), Kylian Goethals (1LZB), Amelia Es Sahili (1LZA), Eline Remmerie (5LZ), Lune Mehuys (2LZ), Angelo Derreveau (5LZ), Elise De Smet (2LZ), Chanèl Vandevijvere (1LZA), Luna Deschamps (3LZ), Maxim Lemahieu (3LZ), Alain Kako (5LZ) We wensen hen een gelukkige verjaardag toe!

Do 1 8u30 Start nieuwe schooljaar Ma 5 Eerste mogelijkheid tot avondstudie Vr 9 9u00 Startviering in de kerk van Sint-Rita voor de lln LO (lager onderwijs) Do 15 19u30 Infoavond 2de & 3de graad LO ; info i.v.m. zeeklassen Vr 16 Eerste zwembeurt voor lln LO Di 20 20u00 Eerste vergadering oudercomité (eetzaal Sint-Rita)

Do 22

19u30

Sportdag voor lln LO Infoavond 1ste graad LO

Ma 26 Lokale vrije dag : geen school voor lln Di 27 NM 6LZ : workshop i.v.m. Peter Benoit

Wo 28

VM 2de graad LO : zeeklassen (Bredene) 1ste & 3de graad LO : Veldloopdag in Harelbeke

Do 29 2de graad LO : zeeklassen (Bredene)

Vr 30

VM 2de graad LO : zeeklassen (Bredene) 6LZ : optreden i.v.m. workshop Peter Benoit

Page 5: Maandbrief september 2011

SCHOOLMENU : 01/09/2011 TOT 30/09/2011 DONDERDAG 01/09 VRIJDAG 02/09 TOMATENSOEP WORTELSOEP

VOL-AU-VENT GERASPTE WORTELTJES SPAGHETTI BOLOGNAISE AARDAPPELPUREE

MAANDAG 05/09 DINSDAG 06/09 DONDERDAG 08/09 VRIJDAG 09/09 TOMATENSOEP BLOEMKOOLSOEP AJUINSOEP CRESSONSOEP

GEMARINEERD VARKENSLAPJE VISPANNETJE KIPPENGYROS APPELBURGER ZINGARASAUS SPINAZIE SALADE MIXED / MAYONAISE BRAADSAUS

ERWTJES EN WORTELTJES AARDAPPELPUREE NATUURAARDAPPELEN BLOEMKOOL IN ROOMSAUS

NATUURAARDAPPELEN NATUURAARDAPPELEN

MAANDAG 12/09 DINSDAG 13/09 DONDERDAG 15/09 VRIJDAG 16/09 ASPERGENSOEP TOMATENSOEP SELDERSOEP TOMATENSOEP

VISSTICKS OOSTERSE GEMARINEERDE

GEHAKTBALLETJES DIJONAISE GEBRAAD

BEARNAISESAUS KIPPENREEPJES TOMATENSAUS / CHAMPIGNONS

MOSTERDSAUS

TOMAAT IN VINAIGRETTE CURRYSAUS SALADE / MAYONAISE WORTELTJES GESTOOFD AARDAPPELPUREE ANANAS SPIRELLI NATUURAARDAPPELEN

RIJST MAANDAG 19/09 DINSDAG 20/09 DONDERDAG 22/09 VRIJDAG 23/09 GROENTENSOEP TOMATENSOEP TOMATENSOEP KOMKOMMERSOEP

GEPANEERDE KIPFILET BRAADWORST STOOFKARBONADEN CREMESAUS BRAADSAUS GERASPTE WORTELTJES LASAGNE

ERWTJES APPELMOES NATUURAARDAPPELEN AARDAPPELPUREE NATUURAARDAPPELEN

MAANDAG 26/09 DINSDAG 27/09 DONDERDAG 29/09 VRIJDAG 30/09

PREISOEP WORTELSOEP KIPPENSOEP TOMATENSOEP

BOOMSTAMMETJES HESPEREEPJES KALKOENFILETLAPJE GEBAKKEN VISFILET BRAADSAUS MET WORTELKUBUS IN ZOETZURE SAUS NANTUASAUS

PRINCESSENBOONTJES KAASSAUS PERZIKEN SPINAZIEPUREE NATUURAARDAPPELEN MET SPIRELLI NATUURAARDAPPELEN

℡056/71 94 59 - 056/70 53 97 – [email protected] www.vrijebasisschoolsintrita.be