Stadskrant september 2011

28
september 2011 • wordt maandelijks gratis verspreid • met 7 bladzijden UiT in Kortrijk STADSKRANT KORTRIJK Aalbeke Bellegem Bissegem Heule Kooigem Kortrijk Marke Rollegem AAN HET WOORD 25 jaar Groothandelsmarkt WONEN Woonpremies op een rij ECONOMIE Open Bedrijvendag KLAAR VOOR CREATIEF JAAR ONDERWIJS

description

De Stadskrant Kortrijk is het gratis officieel maandblad van het stadsbestuur voor alle inwoners van Kortrijk en haar deelgemeenten. De Stadskrant telt 28 pagina's, waarvan 7 pagina's bestemd zijn voor de aankondiging van culturele, sportieve, ... activiteiten. Het magazine verschijnt elke maand (behalve augustus) en valt telkens tijdens het laatste weekend van de voorgaande maand in de bus. In totaal worden 40.000 exemplaren bedeeld. Enerzijds krijgt elke Kortrijkse brievenbus via bedelingsfirma Promotion & Trading een Stadskrant. Daarnaast bezorgt Jopro nog exemplaren aan openbare gebouwen, firma's, organisaties, handelszaken, horeca en hogescholen in Kortrijk.

Transcript of Stadskrant september 2011

Page 1: Stadskrant september 2011

september 2011 • wordt maandelijks gratis verspreid • met 7 bladzijden UiT in Kortrijk

StadSkrantKortrijK

A a l b e k eB e l l e g e mB i s s e g e m

H e u l eK o o i g e m

K o r t r i j kM a r k e

R o l l e g e m

aan het woord

25 jaar Groothandelsmarkt

wonen

Woonpremies op een rij

economie

Open BedrijvendagKlaar voor

creatief jaar

onderwijS

Page 2: Stadskrant september 2011

2 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 3

De basisschool Sint-Jozef won onlangs de tweede prijs in de Koningin Paolawedstrijd. Deze onderscheiding be-loont initiatieven die een meerwaarde bieden op het vlak van talentontwikkeling. Verdienen eveneens een belo-ning: activiteiten die de achterstand op school wegwer-ken of de integratie, solidariteit en maatschappelijke be-trokkenheid bevorderen.

De school - die afgelopen jaar gezinnen van 31 verschillende nationaliteiten mocht verwelkomen - schenkt al lange tijd extra aandacht aan taalvaardigheid en ouderparticipatie. Dit doet ze onder andere door de begeleiding van beginnende lezers, de organisatie van een wekelijks vertelmoment, een praatgroep Nederlands, huiswerkbegeleiding en koffietafels met vorming voor allochtone ouders. Gelukkig kan de school hiervoor rekenen op heel wat vrijwilligers.

HuiswerKbegeleidingElisabeth De Smidt (foto links) is één van de vele helpende han-den. Zij begint binnenkort aan haar derde jaar als huiswerkbe-geleidster. “In samenspraak met de stuurgroep en de ouders ga ik na schooltijd bij de kinderen thuis om hen te helpen bij hun schooltaken. Daarenboven leer ik de ouders hoe ze de leerattitude bij hun kind kunnen bevorderen of hoe ze samen een planning kunnen opmaken”, aldus Elisabeth. “Verder zet ik me ook in als leesbegeleider in het eerste leerjaar en verzorg ik de voorleesmomenten in de kleuterklas.”

, [email protected]

Vrijwilliger Van de maand

Elisabeth De Smidt

w w w . k o r t r i j k . b e

De Kortrijkse Groothandelsmarkt viert op 18 september haar zilveren jubileum. Wij vonden Pierre Vandendriessche en Nicole Vanhoutte die er van bij het begin bij wa-ren. Zoon Philippe nam het ondertussen van hen over. Lees meer op p. 4-5.

Liefst 24 Kortrijkse bedrijven stellen op Open Bedrijvendag, zondag 2 oktober, hun deuren open voor het grote publiek en onderstrepen daarmee het imago van onze stad als centrum voor ondernemers.Lees meer op p. 6-7.

Het deeltijds kunstonderwijs (DKO) in Kort-rijk is een echt succesverhaal. Er zijn 1.783 leerlingen ingeschreven aan het conserva-torium en 1.156 aan de academie. Creatief talent krijgt alle kansen! Lees meer op p. 11.

Oerdegelijk maar zonder enig comfort, dat was de woning uit de vijftiger jaren die Isolde en Maarten wilden opknappen. Vier stedelijke woonpremies leverden hen 3.500 euro op. Lees meer op p. 12.

Aan de Kulak komt er een nationaal cen-trum voor de bestrijding van computer-criminaliteit en softwaregigant Microsoft opent in Kortrijk een nieuw innovatiecen-trum voor de gezondsheidszorg. Lees meer op p. 13.

Oktober is in Kortrijk ‘Maand van de Jon-gere’. Het Jeugdontmoetingscentrumzet zijn deuren open, er is het Student Wel-come Concert en jongeren kunnen dineren in hogere sferen. Lees meer op p. 21.

• Nieuwe buurtspeelpleintjes > 3

• Ingrijpende werken > 8

• Achter deze gevel schuilt > 15

• Kortrijk Kort > 17

• De Mensen > 19

• Stadskiekjes > 27

en verder:

Stadskrant Kortrijk is het officiële stadsmagazine van de stad Kortrijk, verschijnt maandelijks (behalve in augustus) en wordt gratis huis aan huis bedeeld | Verantwoordelijke uitgever: Lieven Lybeer, Goedendaglaan 80, Kortrijk | Samenstelling en eindredactie: Team Communicatie, Grote Markt 54, 8500 Kortrijk | Oplage: 39.500 exemplaren | Foto cover: Patrick Holderbeke | Klachten over de bedeling? Neem contact op met het Team Communicatie, 056 27 87 90 | Heb je zelf nieuws? De redactie verneemt het graag via [email protected].

In deze Stadskrant:

1777

1777KORTRIJK CONTACT

vrijwilligersVERDRAAID

GOEDElisabeth De Smidt, hier samen met Marleen Dierickx (Brede Scholen)

Page 3: Stadskrant september 2011

2 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 3

Zowel in de Kromme Olm en de Kaarsengietersstraat op Heule-Watermolen als in de wijk Sint-Jan kregen de bestaande speeltuigen een opknapbeurt. Bovendien legde de stad het voorbije jaar ook drie volledig nieuwe speelpleintjes aan.

BuDAPARK Aan de voet van de Collegebrug kan je je calorieën verbranden op een openlucht-trampoline. Op hetzelfde pleintje vind je eveneens een roestvrij wippertje met twee zitjes en een design lichtboog. Kinderen kunnen er op klimmen, rond tuimelen of naar beneden glijden.

VETExKlimmen, klauteren, schommelen, slin-geren en glijden. Het kan allemaal op het nieuwe kleurrijke combinatietoestel op het grasplein naast de Vetex.

kinderboerderij markeOok naast de kinderboerderij Van Clé in Marke pronkt een gloednieuw speelplein. Met natuurlijke middelen maakte men en-kele houten robuuste toestellen waarop kinderen zich kunnen uitleven. Eén van de blikvangers op het terrein is de zeshoekschommel. Een klim naar het heuvelhuis geeft je overigens een prachtig uitzicht op de velden van de boerderij. Ver-geet ook niet om de dieren te bezoeken in de knuffelweide.

Heb je honger na een middagje spelen en ravotten met de kinderen? Dan kan je met het hele gezin aanschuiven aan de openbare barbecue op het domein. Breng zelf je wor-sten, brochettes en ribbetjes mee, reserveer vooraf een plaatsje in de kinderboerderij en geniet samen van een “barbecue-picknick”! De openbare barbecue is een proefproject vanuit de gebiedswerking en heeft als doel de sociale samenhang te bevorderen.

, www.kortrijk.be/jeugd/ruimte

Nieuwe buurtspeelpleintjes

j e u g d

SpeelweefSelS in de maak “Speelruimte houdt meer in dan een paar ingerichte speelterrein-tjes. Kinderen moeten de kans krijgen om op een veilige manier van de ene speelplaats naar de andere te hollen. Bovendien kan je de ruimte tussen die verschil-lende locaties met enkele prik-kelende spelelementen invul-len. Op die manier creëer je een soort speelweefsel”, verduidelijkt Bieke Vertriest, jeugddeskundige van de stad.

Behalve het Team Jeugd en de ge-biedswerkers zetten enkele studen-ten orthopedagogie hun beste been-tje voor om dit plan uit te werken. Acht studenten van KATHO trokken begin juni op pad met kinderen uit de wijk Kortrijk-Oost. De kinderen mochten tijdens hun tocht verschillende plaatsen aandui-den waar speeltoestellen aan vervan-ging toe waren of locaties aanwijzen waar ze in de toekomst graag zouden spelen. Ook de knelpunten in hun wijk kwamen aan bod.

“Door de problemen en mogelijkhe-den van een bepaalde buurt in kaart te brengen, merk je heel duidelijk hoe een wijk kan heropleven. Vaak volstaan enkele eenvoudige ingre-pen om kinderen een aangename speelomgeving te bieden”, aldus Claudine Van der Hoogerstraete, co-ordinator van het KATHO-project.

Om het concept ook toe te passen in andere wijken ontwikkelden de stu-denten een stadskist. In deze houten kist steekt een gebruiksvriendelijke handleiding en een magneetbord waarop je een stratenplan kan be-vestigen. In de doos vind je eveneens een informatiebrochure met de ge-gevens van personen of instanties die je moet aanspreken om je sug-gesties door te voeren.

Page 4: Stadskrant september 2011

4 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 5

Vlnr: Pierre Vandendriessche, echtgenote Nicole Vanhoutte en zoon Philippe

De vrachtwagens komen al 25 jaar uit heel de regio, maar ook van de kust, Valenciennes en Henegouwen. Allemaal doen zij de Kortrijkse Groothandelsmarkt (KGM) in de Vier Linden aan

voor groenten en fruit van excellente kwaliteit. “Uniek is de combinatie van magazijnhouders en telers,” weet Philippe Vandendriessche. Hij stapte in de voetsporen van vader Pierre en moeder

Nicole, die hun carrière ooit begonnen op de Houtmarkt en later in Heule bij de eersten waren om er een vaste stek te vinden. “Producten die bij Reo in Roeselare geveild worden, liggen hier na een

uur al te koop. In alle andere groothandelsmarkten is dat een dag later!”

Vriendelijke groeten uit de Groothandelsmarkt

Page 5: Stadskrant september 2011

4 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 5

a a n h e t w o o r d

Pierre Vandendriessche en echtgenote Ni-cole Vanhoutte mag je zonder blozen de vader en moeder van de Kortrijkse Groot-handelsmarkt noemen.

“Mijn vader had een bloemen-, groenten- en fruitzaak aan de Sint-Denijsestraat en ik deed voor hem een melkronde. In die tijd zowaar nog met een triporteur met een hond. Het was op ronde dat ik Nicole leer-de kennen. Haar vader had een slagerij aan de Jan Breydellaan en Nicole bezorgde per fiets de vleeswaren aan huis. Al snel koos ik er voor om ook zelfstandig te worden. Groenten wilde ik niet doen, omdat dit product te snel rot. Fruit kan een dag lan-ger bewaren. Toen toch, nu moet alles na-tuurlijk ‘levende vers’ zijn,” blikt Pierre terug.

omgeKeerde groentenbaK“Wij trouwden in mei 1968. Toen was er nog geen sprake van de hal op de Veemarkt. Wij hadden onze zaak aan de Gulden Spo-renlaan en tijdens de markt stonden wij gewoon buiten op de Houtmarkt. Er was geen enkele voorziening. Als het regende, schuilden wij in de vrachtwagen. In de hal op de Veemarkt hadden wij wat meer comfort. Onze vrachtwagen vond een stek vlak voor de stierenkop van de ‘abattoir’, die naar verluidt een nieuwe plaats zal vinden in de omgeving. Onze standplaats bevond zich tegenover het café ‘t Zwart Zwijn. Onze “bureau”, dat was een omgekeerde groentenbak!”Er heerste een aparte ambiance aan de Veemarkt, met de combinatie veemarkt in de voormiddag en groenten- en fruitmarkt in de namiddag.

verHuis“Wij vreesden wel een beetje de verhuis naar de Vier Linden,” herinnert Pierre zich nog. “Dat is toch van het centrum van de stad naar de rand en wij vreesden dat wij er wat verlaten zouden zitten. Maar vanaf de start viel het al uitstekend mee. Wij hebben hier ons eigen magazijn en koelruimte en een klein kantoor. Ik moest wel wat onderhandelen over prijs en voorwaarden, maar de aankoop van dit

magazijn bleek toch een uitstekende inves-tering. Zoon Philippe nam in 1999 de zaak over, maar wij zijn nog elke marktdag present. Stoppen? Ach ja, ik ben al tien keer gestopt. Als het geen twintig keer is. Maar het is een microbe die sterker is dan jezelf.”

om 3 uur uit de verenEn al kan Pierre de sector geen vaarwel zeg-gen, de job vraagt toch een sterke discipline.“Philippe staat elke dag op tussen 3.30 en 4 uur. Nieuwkomers onderschatten die inzet wel eens.”Onder de magazijnhouders zijn er nog vijf die alles meemaakten van bij de start. Niet alleen Philippe Vandendriessche, maar ook Frank Masselis vertegenwoordigt de derde generatie op de KGM. Verder zijn er nog Carl Missiaen (Izegem) en de groot-handel Guido Fruit (Brussel) die alles van bij het begin meemaakten. Alleen handelaars uit de sector kunnen overigens hun aanko-pen doen op de KGM.“Wie geen handelsregister heeft, kan hier niet terecht,” klinkt het. “Er komt dus nooit een breed publiek naar de KGM. Veel ver-bruikers weten zelfs niet dat de producten hier verhandeld worden. Alles gaat trou-wens heel snel. Ivan Vandycke (Ingelmunster) “Wij zijn te-lers die hier verkopen. Onze veldvruchten gaan dus niet eens naar Reo, maar komen rechtstreeks van het veld naar hier. Dat is de sterkte van de KGM: er is een dag winst in vergelijking met andere markten en de ver-kochte waren zijn van absolute topkwaliteit”.

voedselagentscHap controleertToen de groentenmarkt verhuisde naar de Vier Linden, was de KGM nog een overdekte open hal, zoals op de Veemarkt eigenlijk. De ‘koeiemart’ verhuisde trouwens mee, maar lang zou dat niet duren. Al snel vond de vee-markt een vaste stek aan de LAR (Menen). De KGM onderging een aanpassing en kreeg gla-zen ramen. In het begin werkten de groen-ten- en fruithandelaars soms in drie shiften.

“De koelinstallaties in de kleinere handels-zaken waren nog geen evidentie en om dagvers te leveren moesten wij in shiften werken. En ook omdat er nog niet zo veel parkeerplaats was als nu. Men zegt al eens lachend dat de aankopers het goedkoop-ste parkeerterrein van Kortrijk bezetten: één euro per dag. En een jaarabonnement kost slechts 56 euro.”Een drama met de EHEC-bacterie, die on-langs nog heel Europa in de ban had, lijkt zo goed als uitgesloten. “Elke week vinden hier staalnames plaats door het voedselagentschap”, zo luidt het.Hoewel KGM zich uitsluitend richt tot professionelen, stelt het college van bur-gemeester en schepenen de terreinen tijdens het weekend ook ter beschikking van derden zoals de Appelvinkeniers en de Miniatuur Racing Club Heule.

, www.kortrijk.be/kgm

“Ik ben al 20 keer gestopt. Maar het is een microbe die sterker is dan jezelf ’

“Onze ‘bureau’ was een groentenbak”

groententapijt Voor poVerelloOp zondag 18 september 2011 zet de Kortrijkse Groothandelsmarkt van-af 10 uur de deuren open naar aanlei-ding van haar 25-jarig bestaan. Behalve de bestaande klanten nodigt de jubilaris nog honderden groot- en kleinhandelaars in groenten en fruit, restauranthouders, traiteurs, slagers en winkeliers in voeding uit. Vele groothandelaars en enkele grote na-men uit de sector zullen er hun pro-ducten promoten. De opendeurdag richt zich uitsluitend tot zelfstandi-gen in de voedingsbranche.De Reo veiling uit Roeselare zal een groententapijt aanleggen. Na afloop gaat het tapijt naar Poverello Kortrijk.

Page 6: Stadskrant september 2011

6 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 7

Open Bedrijvendag vindt naar jaarlijkse traditie plaats tijdens het eerste weekend van oktober. Tientallen bedrijven in Vlaanderen en Wallonië gunnen de talrijke bezoekers een kijkje achter de schermen. De spotlights van dit evenement zijn dit jaar op Kortrijk gericht. Maar liefst 24 Kortrijkse bedrijven stellen op zondag 2 oktober hun deuren open voor het grote publiek en onderstrepen daarmee het imago van onze stad als centrum voor ondernemers.

o p e n b e d r i j v e n d a g

Open Bedrijvendag 2011

Ook de stad blijft niet bij de pakken zitten en organiseert een unieke inkijk in drie ini-tiatieven waar ze de voorbije jaren actief op inzette. Je kan die dag een kijkje nemen in één van de ondergrondse parkeergarages van Kortrijk, een rondleiding meepikken in het nieuwe crematorium en de begraaf-plaats Hoog Kortrijk en kennismaken met het geheel aan initiatieven die de sociale economie in Kortrijk rijk is.

sociale economieEn net die sociale economie was de recht-streekse aanleiding voor de komst van Open Bedrijvendag. Hoewel deze sector op het eerste zicht onbekend terrein lijkt te zijn, is de kans groot dat veel mensen er al mee in contact kwamen. Kinderopvang, poets- en strijkhulp, interessante spullen tegen betaal-bare prijzen uit de kringloopwinkel,… Wie heeft er nog geen gebruik van gemaakt?

Sociale economie behelst méér dan dat en slechts weinigen weten dat Kortrijk sinds ja-ren een toonaangevende rol speelt in de uit-bouw en professionalisering van deze sector. Van het cliché dat dit slechts een soort tweederangseconomie zou zijn, klopt maar weinig. Hoewel de focus ligt op de re-alisatie van een sociale meerwaarde, moe-ten deze bedrijven in eerste instantie de economische realiteit in het oog houden.

Page 7: Stadskrant september 2011

6 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 7

Bovendien onderscheidt de sector zich door haar innovatief karakter, zowel in product als in methodes, en hamert ze op duurzaam en maatschappelijk verant-woord ondernemen.

Geïnteresseerd om van dichtbij te bekijken wat dit inhoudt? Tijdens de Open Bedrijven-dag stellen 20 Kortrijkse sociale economie-bedrijven zich vanop 6 verschillende loca-ties voor aan het publiek. Bovendien kan je op elk van deze plaatsen een fiets lenen om de andere initiatieven te bezoeken.

, www.kortrijk.be/economie/sociale-economie

PARKO Parko agb verhuist vanaf 1 oktober naar de Koning Albertstraat 17. Op deze nieuwe locatie heeft het parkeerbedrijf de nodige ruimte om al zijn diensten te centraliseren en de dienstverlening nog efficiënter te organiseren. Ook de openingstijden zijn ruimer. Parko ontvangt zijn bezoekers van maan- tot en met vrijdag van 9 tot 13 uur, op maandag van 14 tot 19 uur en op woensdag van 14 tot 17 uur. Het parkeerbedrijf blijft bereikbaar tot vrij-dag 30 september in het administratieve stadhuis. Vanaf 3 oktober verwelkomt Parko je in de nieuwe locatie aan de Koning Al-bertstraat. Op de Open Bedrijvendag krijg je toelichting bij het sms-parkeren en de ver-schillende vormen van parkeertoezicht.Op P Veemarkt kan je een kijkje nemen ach-ter de schermen van één van de grootste parkeergarages in Kortrijk. Bezoekers van Parko ontvangen voor die dag trouwens een gratis parkeercheque voor alle parkeerter-

Ben je benieuwd naar de overige bedrijven die in Kortrijk deelne-men aan de Open Bedrijvendag ? Neem dan een kijkje op www.kort-rijk.be/openbedrijvendag

reinen (onder- en bovengronds) én mogen zich verheugen op een hapje en drankje. Voor de allerjongsten is animatie voorzien. De bezoeken zijn toegankelijk voor perso-nen met een beperking. Afspraak op zon-dag 2 oktober aan Toren A van P Veemarkt.

, www.parko.be, 056 28 12 12

crematoriumDe verschillende projecten op en rond de begraafplaats van Hoog Kortrijk lopen stil-aan ten einde. Niet alleen zijn de bouw-werken van het crematorium achter de rug, ook de bouw van een nieuwe ont-haalruimte is zo goed als klaar. In het ge-zelschap van een gids kan je op Open Be-drijvendag alle ruimtes bezoeken en krijg je toelichting bij de werking en visie van de begraafplaats en het crematorium uit-zicht. Het nieuwe crematorium is boven-dien een architecturaal pareltje. Architect Edouardo Souto de Moura mocht hier-voor begin juli de Pritzker-prijs ontvangen uit handen van president Obama. Naar aanleiding van deze prestigieuze bekro-

ning wordt binnenkort een tentoonstel-ling opgesteld die behalve Portugal, Ita-lië en Zwitserland ook ons land aandoet. ‘Edouardo Souto de Moura Concursos 1979-2010’ loopt van 1 tot 30 oktober in de Paardenstallen in Kortrijk. Hou alvast de volgende Stadskrant in de gaten. In de oktobereditie vind je een bon om deze indrukwekkende expo gratis te bezoeken.

, www.psilon.be

o p e n b e d r i j v e n d a g

Met ‘Kortrijk³’ wil de stad ijverige bezoekers die minstens drie

ondernemingen aandoen, de kans

geven een leuke at-tentie van de stad in de

wacht te slepen. Dit doe je door op zoek te gaan naar een trefwoord bin-nen de ondernemingen en dit neer te

pennen op een deelnameformulier. Tien winnaars gaan naar huis met een de-gustatiepas, Kortrijkse cadeaubon of streekproduct. Als bovendien één van deze ondernemingen werkzaam is binnen de Sociale Economie, dan maak je kans op een overnachting in boothotel Ahoi.Met ‘Kortrijk een beeld van een stad’ doen de organisatoren een beroep op jullie cre-ativiteit. Neem je op de Open Bedrijvendag een aantal leuke kiekjes die passen in het

thema Bedrijvig Kortrijk, bezorg ze ons. De tien mooiste foto’s krijgen een plaatsje in een tentoonstelling in het stadhuis en een attentie, de drie mooi-ste inzendingen van inwoners van Kortrijk winnen een workshop met een gerenommeerde Kortrijkse fotograaf.

, Het reglement voor de verschillende

wedstrijden kan je nalezen op www.kortrijk.

be/openbedrijvendag

WIN

Architect Edouardo Souto de Moura samen met designmeester Marc Dubois bij de ingang van het crematorium.

Page 8: Stadskrant september 2011

8 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 9

hoogte van de R8 kunnen auto’s en vracht-wagens niet langer doorsteken en moeten ze de toegangspoort via de Noordlaan ge-bruiken. Fietsers en voetgangers kunnen wel nog oversteken via een tunnelkoker. De kostprijs van de werken is geraamd op 4,5 miljoen €. Het einde van de werkzaam-heden is voorzien tegen de bouwvakantie 2013, indien de (weers)omstandigheden het toelaten. Tijdens de werken blijft op de Ringlaan altijd minstens één rijstrook beschikbaar en ook Ring Shopping Center Kortrijk Noord blijft bereikbaar.

komen bijkomende afslagstroken en een vrije busbaan. De Kennedylaan krijgt er over de volledige lengte een brede groene mid-denberm. Ook de zwakke weggebruikers krijgen faciliteiten. Aan de kant van Kortrijk xpo komen gescheiden fietspaden en extra brede voetpaden. Ter hoogte van Kinepolis verschijnt een Kiss & Ride-zone.

In een volgende fase neemt men het kruis-punt President Kennedylaan-Doornikse-steenweg onder handen. Er komen geschei-den en verhoogde fietspaden én een vrije busbaan bij het naderen van het kruispunt.Een laatste fase voorziet de vernieuwing van het wegdek op de Beneluxlaan en de uitvoering van rioleringswerken. Het einde

van de werken is voorzien tegen midden 2012, indien de (weers)omstandigheden het toelaten.

Bedoeling is dat je de industriezone Kortrijk-Noord beter kan bereiken. Het kruispunt Ringlaan-Noordlaan (waar ondermeer Bar-co zijn kantoren houdt) moet dé toegangs-poort worden tot het bedrijventerrein. Daartoe hoogt men ondermeer de mid-denberm van de Ring op zodat de R8 een uitbreiding krijgt tussen de Izegemsestraat en de Noordlaan.

Het gevaarlijke kruispunt van de R8 met de Izegemsestraat wordt ook heringericht.Door de Izegemsestraat door te knippen ter

In een eerste fase pakt men de President Kennedylaan aan tussen de Doornikse-steenweg en de rotonde Beneluxlaan. Er

Je hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt. In volle spits wil je vanuit Heule-Watermolen de Ring dwarsen, maar je komt terecht in een kluwen van vrachtwagens die de industriezone Kortrijk-Noord willen bereiken. Om te garanderen dat iedereen voortaan vlotter zijn bestemming bereikt, is het Vlaams Gewest sinds dit voorjaar met ingrijpende werken gestart.

Ook in de omgeving van het Ei zijn werkzaamheden aan de gang. In juni startte de heraanleg van het knooppunt Doornikserijksweg - President Kennedylaan – Beneluxlaan. Het Vlaams Gewest wil er vlotter en veiliger verkeer mogelijk maken.

Betere bereikbaarheid voor Industriezone Kortrijk-Noord

Heraanleg President Kennedylaan

w e r k e n

Dat de Collegebrug kan uitpakken met een bijzondere architectuur, wist de Kortrijkzaan al een tijdje. Maar nu komt er ook internationale erkenning. Ont-werpers Ney & Partners ontvingen in het Poolse Wroclaw de internationale FootBridges Awards 2011 met hun ont-werp voor de Kortrijkse Collegebrug.

internationale erkenning Voor Collegebrug

Page 9: Stadskrant september 2011

8 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 9

Onlangs behandelde het Kortrijkse ziekenhuis az groeninge een 30-tal knuffelberen. Dit uniek initiatief kaderde in het eindwerk van 8 derdejaars pediatrische verpleegkundigen van de Kortrijkse hogeschool Katho. Het is de eerste keer dat het berenhospitaal deel uitmaakt van de opleiding voor verpleegkundigen. Artsen in opleiding zijn wel al vertrouwd met dit fenomeen. In die zin was het berenziekenhuis een primeur.

De kinderen kwamen met hun zieke knuf-fel naar het ziekenhuis. Een student-ver-pleegkundige nam een kleuter mét knuffel onder zijn hoede. De knuffel van het kind deed dienst als patiënt en kreeg een was-lijst van vragen over zijn klachten. De plu-chen diertjes ondergingen een compleet onderzoek. De meesten hadden last van hevige buikpijn, anderen hadden te kam-pen met een gebroken poot.

Na het opnamegesprek volgde het onder-zoek door een arts die allerlei behandelin-gen voorschreef die de student-verpleeg-kundige moest uitvoeren. Op het lijstje stonden onder andere een bloedafname, de verzorging van een wonde, het toedie-nen van een spuitje.uiteindelijk mochten de kleuters met hun

zieke, maar moedige knuffels naar huis, ge-wapend met de nodige instructies voor de verdere verzorging.

KindvriendelijK beleidhet berenhospitaal sluit perfect aan op het kindvriendelijk beleid van het az groeninge. Hoe meer de jonge patiënt vertrouwd is met wat in een ziekenhuis gebeurt, hoe minder angstig hij is bij een eventuele op-name. uitleg op maat van het kind, dingen tonen of samen uitvoeren op een teddy-beer, samen kijken in een fotoboekje,… Dit alles creëert vertrouwen bij het kind waar-door het minder schrik heeft. Daarbij zijn de ouders essentiële partners.Az groeninge is opgetogen over het “beren-hospitaal” en sluit niet uit dat in de toekomst nog dergelijke initiatieven plaatsvinden.

Ziekenhuis verzorgt zieke knuffels

leSpakket Voor VrijwilligerS Om jongeren warm te maken voor vrijwilligerswerk heeft de stad het ko-mende schooljaar een volledig lespak-ket voor de 3de graad van het secundair onderwijs klaar! Het gratis pakket be-vat onder meer een dvd met getuige-nissen van jongeren die op geregelde basis enkele vrijwillige taken uitvoeren. Ze lichten de wettelijke bepalingen toe, geven een woordje uitleg bij hun takenpakket en gaan na hoeveel tijd ze spenderen aan hun vrijwillige op-dracht. In het pakket krijg je als leer-kracht bepaalde methodes aangereikt om leerlingen te laten proeven van vrij-willigerswerk. Nadien kan je die opge-dane ervaringen verwerken in een les.

, [email protected] of 056 27 72 92

Wil je weten wat vrijwilligerswerk betekent voor de zorgsector in Kort-rijk en hoe je zelf vrijwilliger wordt, ga dan zeker naar de gratis thema-dag op 30 september van 10 tot 19 uur in het OC De Vonke in Heule.

Op de beurs maak je kennis met het vrijwilligerswerk  in 47 organisaties die actief zijn in Kortrijk. Ervaren vrijwilligers beantwoorden al je vragen. Plaatsbe-zoeken brengen je naar het actieterrein van de vrijwilliger. Via workshops krijg je uitleg over het vrijwilligersbeleid, het statuut van de vrijwilliger, discretie, rolwagenbegeleiding, getuigenissen, reanimatie, omgaan met dementie, …   

vrijwilligersVERDRAAID

GOED

z o r g

trefdag VrijwilligerS in de zorg

Page 10: Stadskrant september 2011

10 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 11

voor iedere leerling. Dit betekent dat in elke school voldoende middelen en kennis moeten aanwezig zijn om hoogbegaafden op te sporen en te begeleiden.“De grote valkuil is dat hoogbegaafde kin-deren denken dat de goede resultaten zo-maar komen aanwaaien. Zij beseffen soms niet dat ook zij zich moeten inspannen. Dat bereik je door hen te motiveren en te zorgen dat de verveling niet toeslaat. De zogenaamde 4 v’s brengen hierbij soelaas: verrijking, verbreding, verdieping en versnel-ling, benadrukt de voorzitter.“Om de motivatie van de hoogbegaafde

leerling levendig te houden, biedt de leer-kracht verrijkingsleerstof aan. Verbreding is het aangewezen middel om in te spelen op de brede interessesfeer van de leer-ling. Verdiepingsleerstof is dan onontbeer-lijk om kritische diepgang te bereiken. De leerkracht kan ook het studieprogramma versnellen.” Voornoemde thema’s komen uitgebreid aan de orde op het congres dat zowel leer-krachten, professionelen als ouders verwel-komt.

, Info over het congres vind je op www.bekina.org

Kortrijkzaan Carl D’hondt is nationaal voor-zitter van Bekina en weet als geen ander wat de troeven en noden van een hoogbe-gaafd kind zijn. De hamvraag is echter wat hoogbegaafdheid inhoudt.

creativiteit“Vroeger dachten wij dat intelligentie - een IQ van minstens 130 - een cruciale rol speel-de. Nu weten wij dat hoogbegaafde perso-nen niet alleen heel intelligent, maar ook bijzonder creatief zijn. Dit betekent niet dat zij met potjes verf en knutselmateriaal in de weer zijn, maar wel dat zij steevast nieuwe oplossingen zoeken voor problemen die zich stellen. Wat ze leren passen ze op een creatieve manier toe. Hoogbegaafde perso-nen weten precies wat ze willen bereiken en zijn doorzetters. Zij vragen door tot op het bot”, legt de voorzitter uit. Zowel het gezin, de school, de vriendenkring als bepaalde ingrijpende levenservaringen kunnen de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen drastisch stimuleren of afremmen.

specifieKe beHoeften“Het is geen overbodige luxe om rekening te houden met de specifieke behoeften van het hoogbegaafde kind. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat het kind in twee werelden leeft. Op school zal het minder presteren dan je op basis van zijn capaciteiten zou verwachten. Het kind speelt in de klas verstoppertje, terwijl het thuis op turbo draait. Dit moeten wij ver-mijden”, aldus Carl D’hondt.De Vlaamse onderwijswetgeving erkent een continue ontwikkeling als basisrecht

Bij de start van het schooljaar krijgen de Vlaamse scholen zowat 25 000 hoogbegaafde leerlingen (6 tot 18 jaar) over de vloer. De meesten denken dat deze bollebozen een rimpelloze schoolcarrière tegemoet gaan. Dit is meestal een mythe. Hoogbegaafde kinderen hebben bijzondere leerbehoeften. Bekina – een Vlaamse vereniging voor BEgaafde KINderen en Adolescenten – organiseert dan ook op zaterdag 15 oktober in de Katho het congres “Hoogbegaafde leerlingen op school. Tussen droom en werkelijkheid”.

Congres over hoogbegaafde leerlingen op school

o n d e r w i j s

Page 11: Stadskrant september 2011

10 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 11

De voorbije jaren groeide het deeltijds kunstonderwijs (DKO) in Kortrijk uit tot een echt succesverhaal. Momenteel zijn er 1.783 leerlingen ingeschreven in het conservatorium en 1.156 in de academie. Sommigen onder hen volgen zelfs verschillende lessen, waardoor het DKO in Kortrijk meer dan 4.000 cursisten telt. Onderstaande getuigenissen van leerlingen en leerkrachten trekken je beslist over de streep om het deeltijds kunstonderwijs uit te proberen.

Deeltijds Kunstonderwijs spot creatief talent!

cHarlotte vandicHel • leeftijd: 21 jaar• richting: volgde al algemene muzikale

vorming, algemene muziekcultuur, har-monieleer, piano, sibelius, gitaar, orgel en zang. Dit jaar begint ze aan haar zevende jaar viool.

• “Hoewel ik niet in een muzikaal gezin op-gegroeid ben, had ik als klein meisje al de muziekkriebels te pakken. Zo begon ik met pianolessen aan het conservato-rium. Sindsdien ben ik er blijven plakken en volgde ik al verschillende cursussen. De opleiding gaf me trouwens de per-fecte basis voor mijn studies aan het Lemmensinstituut. Sinds kort maak ik zelfs eigen composities.”

luca vanescHe• leeftijd: 10 jaar• richting: volgde al notenleer en begint

binnenkort in het eerste jaar gitaar• “Ik kreeg de smaak voor muziek te pak-

ken toen ik op school een bandje zag spelen. Ik popel om te beginnen met de gitaarlessen, want later zou ik graag zelf een cd uitbrengen.”

tine verHeust, meriem cHaoui en laurens de KeersmaecKer• leeftijd: 13-14 jaar• richting: woord

• “Elke week beginnen we de les met en-kele spraakoefeningen. Daarna dragen we teksten voor of mogen we toneeltjes opvoeren. Wat ooit begon als een ver-plichte les om onze uitspraak te verbete-ren, is inmiddels uitgegroeid tot een héél leuke hobby. Wij zouden het niet meer kunnen missen.”

Katelijn walgraeve• leeftijd: 56 jaar• richting: is al meer dan 30 jaar leerkracht

algemeen beeldende kunst• “Ik merk dat heel wat volwassenen aar-

zelen om hier binnen te stappen, maar dat is nergens voor nodig. Ze kunnen bij mij zelfs terecht voor één lesbeurt per week (4u). Het is trouwens een misvat-ting dat de academie enkel toegankelijk is voor échte artiesten. In mijn lessen leg ik steeds de nadruk op het ‘probe-ren en leren’. Het resultaat komt nadien vanzelf.”

anKe seynaeve• leeftijd: 18 jaar• richting: algemeen beeldende vorming• “Al tien jaar lang trek ik elke week trouw

naar de lessen in de academie. Wie denkt dat het na al die tijd saai begint te wor-den, heeft het fout. Je bent nooit vol-leerd in de tekenkunst.“

Katrien bruneel• leeftijd: 47 jaar• richting: schilderkunst• “Als kind stond ik elke week paraat in de

tekenles, maar die hobby geraakte in het gedrang toen ik begon te studeren en een gezin opbouwde. Nu de kinderen iets ouder zijn, voel ik opnieuw de drang naar een creatieve uitlaatklep. Zonder problemen kon ik instappen in de les-sen schilderkunst. Daar krijgen we om de twee weken ook een les kunstgeschie-denis. Het is fantastisch om op die ma-nier wat extra kennis op te doen.”

liesbetH en marie vanHoutte• leeftijd: 14 jaar – 10 jaar• Richting: klassiek ballet• “Als kleuter begonnen mijn jongere zus

en ik spontaan te dansen als we muziek hoorden. Onze mama twijfelde bijge-volg niet lang om ons in te schrijven in het conservatorium. Ondertussen vol-gen wij al zeven jaar klassiek ballet en zijn wij gestart met de lessen pointes. Naast techniek werk je er aan je houding, lichaamscontrole, coördinatie, muzikali-teit en elegantie.”

, Alle concrete info vind je op

www.kortrijk.be/academie en

www.kortrijk.be/conservatorium.

o n d e r w i j s

Page 12: Stadskrant september 2011

12 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 13

w o n e n

en Maarten een beroep doen op een aantal premies. “Bij de bank kregen we een gunstig verbouw-krediet. Via Eandis ontvingen we een premie voor het plaatsen van superisolerende be-glazing en dakisolatie. De Vlaamse overheid kende ons een stevige renovatiepremie toe. En dan maakten we ook nog aanspraak op verschillende stedelijke woonpremies”, aldus Isolde. “Die laatste brachten maar liefst 3.500 euro in het laatje, een extra steun die je niet in elke stad kan opstrijken. De medewerkers van de directie Stadsplanning hielpen ons overigens aardig op weg om de verschillen-de aanvragen correct en tijdig in te dienen. Ze wisten ons zelfs te vertellen voor welke andere Vlaamse of provinciale premies we in aanmerking kwamen. Zonder deze finan-ciële tegemoetkomingen was het ons waar-schijnlijk nooit gelukt om ons droomhuis te realiseren”, besluiten Isolde en Maarten.

, Om je weg te vinden in het kluwen van premies

en andere subsidies kan je de gratis brochures

ophalen aan de blauwe balie Wonen, Grote Markt

54 in Kortrijk, [email protected] of 056 27

84 27. Meer info vind je op www.kortrijk.be.

Nu hun huis bewoonbaar is, kunnen Isolde en Maarten erom lachen. Maar de renova-tie liep niet van een leien dakje. Er was nog geen badkamer geïnstalleerd, de leidingen waren verouderd en de aanwezige elektri-citeitsdraden zaten vakkundig achter het behangpapier verstopt. “We hebben de volledige woning gestript tot enkel de vier muren en het dak overbleven. De ramen, de elektriciteit en een deel van de dakisola-tie vertrouwden we toe aan een aannemer. De rest deden we grotendeels zelf.”

extra steunDat het kostenplaatje bij zo’n grondige ver-bouwingen snel de hoogte in schiet, zal niemand verbazen. Gelukkig konden Isolde

OVerziCHT STeDeliJKe WOONPremieS iSOlDe & mAArTeN• Dakisolatie: € 1.000• Elektriciteit: € 1.000• Ramen: € 1.000• CO-veilige woning: € 500 Totaal: € 3.500

“Een woning uit de jaren vijftig met een oerdegelijke ruwbouw, maar zonder enig comfort.” Zo omschrijft Isolde Verraes het huis dat ze samen met haar man heeft opgeknapt. “Dankzij de premies en andere financiële tegemoetkomingen hebben we er een volledig nieuw huis van kunnen maken.” Maak je ook plannen om te renoveren? Haal dan snel de verschillende brochures over stedelijke woonpremies in huis!

Vier woonpremies op een rijVerleNgINg!Goed nieuws voor inwoners die renovatiewerken aan hun huis overwegen! De einddatum voor de aanvraag van de vier stedelij-ke woonpremies is verlengd! De maximumbedragen zijn evenwel aangepast.

De stad geeft nu onder meer een premie aan Kortrijkzanen die hun dak isoleren. Goed voor 4 euro/m2 of 5 euro/m2 afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal, met een maximum van 500 euro. De elektri-citeitspremie bedraagt 80% van het factuurbedrag, met een maximum van 500 euro. Een derde premie is er voor het plaatsen van superisole-rend glas. De subsidie bedraagt op-nieuw 80% van het factuurbedrag, met een maximum van 500 euro. Tot slot kent Kortrijk een premie toe aan wie zijn woning koolstofmonoxide-vrij maakt. Dit kan bijvoorbeeld door de koolkachel of een onveilige gas-geiser in de badkamer te vervangen door een veilig verwarmingstoestel met gesloten verbrandingsruimte. Je krijgt de helft van je factuurbe-drag terug, met een maximum van 250 euro.

Page 13: Stadskrant september 2011

12 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 13

i n f o r m a t i e

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) wint steeds meer aan belang in alle aspecten van ons dagelijks leven. Investeren in de toekomst betekent vaak kiezen voor ICT. Kortrijk beschikt sinds kort over twee nieuwe troeven. In de Kulak komt een nationaal centrum voor de bestrijding van computercriminaliteit en softwaregigant Microsoft opent een nieuw Innovatiecentrum voor de gezondheidszorg.

Computercriminaliteit bestaat in vele vormen en is dan ook bijzonder moeilijk op te sporen en te bestrijden. Alleen door een bundeling van krachten van experts uit diverse hoeken, kunnen zogenaamde cybercriminelen gevat worden. Veiligheidsdiensten, academici en het bedrijfsleven gaan daarom samenwer-ken in een nieuw expertisecentrum, het Bel-gian Cybercrime Center (BCC), dat in de Kulak in Kortrijk gevestigd wordt.

opleidingenHet expertisecentrum zal opleidingen orga-niseren voor magistraten, politiemensen en andere deskundigen. Die opleidingen zullen voor een deel in Kortrijk plaatsvinden, maar ook elders in België en in Europa. Ook we-tenschappelijk onderzoek naar de nieuwste

ontwikkelingen op het gebied van compu-tercriminaliteit behoort tot het takenpakket. Deskundigen van het centrum zullen ook meewerken aan gerechtelijke onderzoeken tegen cybercriminelen. Het expertisecen-trum is een federale instelling en opereert dus voor het hele land. Het wordt opgericht met Europese steun. Het is geen toeval dat het centrum in Kortrijk gevestigd is.Kortrijk werkt in het kader van de Eurometro-pool al samen met Rijsel, dat jaarlijks een beurs over cyberveiligheid organiseert. Bovendien beschikt onze stad met de Kulak over de ge-schikte infrastructuur en expertise. Mogelijk krijgt de Kulak in de toekomst ook een leerstoel cybercriminaliteit. Professor Jos Dumortier van de Ku Leuven zal het expertisecentrum coördi-neren. Behalve de universiteit en de overheid is

er ook een inbreng van banken en bedrijven. Eén van die bedrijven is Microsoft.

microsoftDatzelfde Microsoft opent nog dit jaar een derde innovatiecentrum in ons land, het eerste in Vlaanderen. En ook hiervoor viel de keuze op Kortrijk, samen met Genk. Het nieuwe Microsoft Innovatiecentrum (MIC) zal zich richten op ICT-toepassingen in de gezondheidszorg. Ook hier bundelen over-heden, academici en andere bedrijven de krachten. In het zog van zo’n MIC ontstaan vaak nieuwe lokale projecten en bedrijven. Zo zorgde het MIC in Bergen de voorbije twee jaar voor zowat 150 nieuwe banen in lokale bedrijven, vaak starters.De Vlaamse regering steunt het initiatief van de nieuwe Microsoft Innovatiecentra in Kortrijk en Genk. Het past immers perfect in het plaatje van Flanders’ Care, dat Vlaande-ren op het gebied van de gezondheidszorg-technologie op de kaart wil zetten. En in één beweging zet ook Kortrijk zichzelf nadrukke-lijk op die kaart met innoverende bedrijven.

Kortrijk trekt kaart van ICT

TuSSEN ONS GEZEGD...

VlaamS kenniSCentrum water in kortrijk

De Vlaamse regering maakte zopas 1,85 miljoen euro vrij voor het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). Dit centrum krijgt onderdak in de loka-len en loodsruimte aan de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk, nabij de ge-bouwen van Howest. De belangrijkste uitdaging van het centrum bestaat erin oplossingen te bieden voor de waterproblematiek in Vlaanderen. Dit vereist een optimale samenwerking tussen ondernemingen, sectororga-nisaties, de overheid, hogescholen, universiteit en watermaatschappijen.

Page 14: Stadskrant september 2011

14 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 15

dak bouwen om te overnachten. Het was een leerrijke en soms schokkende dag, maar we hebben ons ook heel erg hard geamuseerd!”Helena Verplancke en Justien Weydts

kindertehuiS“Met de helft van de groep bezochten wij Batang Pinangga, een weeshuis voor kin-deren tot achttien jaar. Butch, een voor-malig advocaat, en zijn vrouw Ann richtten 11 jaar geleden dit kindertehuis op voor kansarme kinderen. Het echtpaar geeft de

kinderen een nieuwe kans op het betere leven die ze verdienen. Dit doen ze door een huiselijke sfeer te scheppen. De kind-jes wonen in 3 huizen, leeftijd en geslacht door elkaar. Zo creëert men een familie-sfeer. Men probeert hier vooral overige fa-milie te zoeken die de kinderen wel goed kan opvangen. Indien dit echter onmoge-lijk is, zoekt men een Filippijnse familie uit de buurt die openstaat voor adoptie”. Anne Braet en Amélie Godefroid

aan het werk“Van 1 tot 4 augustus 2011 waren we te gast bij de Badjaugemeenschap, een be-volkingsgroep die aan de kustlijn van Ce-

bu-City leeft. Vier dagen lang staken wij de handen uit de mouwen bij het huizenpro-ject. De bedoeling was om de gezinnen, die in armoedige omstandigheden leven, een ander(e) en beter(e) (t)huis te bieden. We werden in groepjes verdeeld waar iedereen een taak kreeg. Zo kon je bakstenen maken, de fundering graven, klei scheppen, stenen leggen,… Enkele vrijwilligers schepten klei in zakjes om ze vervolgens te laten drogen op de bouwplaats. Al snel kwamen de klein-sten van de Badjaubevolking koekeloeren en boden ze spontaan hun hulp aan.”Anna Petit-Jean, Ann Gruwier, Aysel Vande-ginste en Margot Schotte.

MET DE RuGZAK DOOR cebu city“Wij trokken met de rugzak door Cebu City op zoek naar checkpoints waar ons een “challenge” wachtte. Zo maakten we voor de eerste keer kennis met het echte leven in Cebu City en de lokale bevolking. Zo moesten wij een maaltijd samenstellen op de Carbon Market, de plaatselijke markt waar de meeste gezinnen hun inkopen doen. Wij mochten tevens “proeven” van het ‘Cebuaanse’ openbaar vervoer: jeep-ney’s en tartanillia’s. Tartanillia’s zijn houten karretjes die getrokken worden door een paard. Jeepney’s zijn oude Amerikaanse jeeps van de Tweede Wereldoorlog die omgebouwd zijn tot busjes. Ze zijn heel kleurrrijk en gezellig. Ze hebben een vast traject, maar je kan ze overal laten stop-pen. ’s Avonds stonden we voor een grote verrassing. We stopten in een park, kregen plastieken zeilen, duct tape en touw en toen moesten we voor onszelf een onder-

Van 25 juli tot 16 augustus namen 8 Kortrijkse jongeren deel aan een inleefreis in Cebu (Filippijnen). Deze trip kaderde in de stedenband tussen Cebu en Kortrijk. “Leren van elkaar” liep als een rode draad door de reis. De geëngageerde jongelui maakten kennis met verschillende organisaties en projecten zoals scholen, een weeshuis en de universiteit. Deze ontmoetingen lieten een diepe indruk na. Dat zal je merken in het volgend fotoverslag dat de jongeren voor de Stadskrant maakten.

Kortrijkse jongeren in Cebus t e d e n b a n d

Page 15: Stadskrant september 2011

14 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 15

Centrum Morele Dienstverlening) en het Vrijzinnig Centrum zelf. De georganiseerde vrijzinnigheid vindt er een geschikte thuis-basis: August Vermeylenkring, Humanis-tisch Verbond en de Actieve Grijze Geuzen, Oudervereniging voor Moraal, Polyfinario Jeugdwerking, uitstraling Permanente Vor-ming en Willemsfonds. De Pleeggezinnen-dienst Opvang verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie aan de Izegemsestraat.

Op vrijdagavond vanaf 19 uur en op zon-dag van 11 tot 18 uur kan iedereen in het fraaie Mozaïekcafé terecht voor een gezel-lige babbel. Je kan er ook één van de vele

activiteiten van de verenigingen meepik-ken. In het centrum vinden ook vrijzinnige plechtigheden plaats. Meer informatie op www.vcmozaiek.be.

De fabrieksruimte huisvestte een weverij. De grote poort gaf uit op een laadkoer en één van de grootste koetshuizen van de stad. In 1926 vestigde de weverij Menstra zich in het koetshuis en conciërgewoning. Menstra pro-duceerde matrastijk en zware meubelstoffen.

van fabrieK naar ontmoetingscentrumTot diep in de vorige eeuw was er bedrijvig-heid. In de jaren zeventig versneed men nog tentzeil. Daarna verkommerden het gebouw en de inboedel. uiteindelijk kocht de vzw Vrijzinnige Werken het complex in 1999 aan. Twee jaar later ging de renovatie van start en in 2002 nam het VC Mozaïek er zijn intrek.

paardenBij de verbouwing zijn de bestaande ruim-tes optimaal benut zonder aan de struc-tuur te raken. Het pittoreske koetshuis met zijn bakstenen gewelven bleek uiterst geschikt voor de cafetaria. De voormalige fabriekshallen vormen nu multifunctionele vergaderzalen. Alles wat herinnert aan de textielactiviteit is zoveel mogelijk bewaard. Zo vind je aan de muren van het café nog de ringen waaraan de paarden werden vastgemaakt.Mozaïek huisvest bepaalde Kortrijkse vrij-zinnige spelers op één plaats: het Huis van de Mens (vroeger beter bekend als

1. haarkliever ; 2. krenterig persoon (Kortrijks dialect, Robert Huysentruyt)

Aan de Overleiestraat 15a vind je sinds enkele jaren het Vrijzinnig Centrum Mozaïek. Het pand heeft een bijzondere geschiedenis. Het maakte lang deel uit van een groter gebouwencomplex, samen met het imposante herenhuis op het huisnummer 17. Het herenhuis zelf dateert uit de 18e eeuw, maar kende in 1850 een ingrijpende verbouwing en uitbreiding met de koetspoort, de conciërgewoning en de fabrieksruimte op nummer 15a. De gepleisterde voorgevel met imitatiebanden en frontons boven de ramen dateert uit deze periode. In 2003 werd het gebouwencomplex beschermd als monument.

Achter deze gevel schuilt…

KortrijKs dialectwoord van de maand: pézewéVer

k n a p p l e k j e

Van 16 tot en met 19 september vindt het plantjesweekend “Kom op Tegen Kanker” plaats. Dit jaar staat de campagne in het teken van leukemie. Voor-noemde kanker treft vooral jongeren.

De campagne werft fondsen voor het onderzoek naar de oorzaken, therapieën en behandelingen. Maar ook de patiënt en zijn directe omgeving kunnen op steun reke-nen in de vorm van het verschaffen van informatie, opvang en begeleiding. Vorig jaar leverde campagne 49 800 euro op (goed voor 8 300 azalea’s). uiteraard wil het Coördina-tiecentrum Plantjesactie Kortrijk dit jaar nog méér plantjes aan de man/vrouw brengen.

, Wil je meewerken aan de verkoop? Neem dan contact op met Coördinatiecentrum Plantjesactie

Kortrijk Mozaïek, Overleiestraat 15a in Kortrijk. 056 37 16 15 – [email protected]

geef leukemiepatiënten oVerleVingSkanSen

Page 16: Stadskrant september 2011

16 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 17

negentien vijvendertigDeze foto (1935) toont de Pluimstraat die met de jaarlijkse kermis in feeststemming verkeert. De Pluimstraat maakte aanvanke-lijk deel uit van de Ommegangstraat, een aardeweg aan de buitenkant van de ves-ten. De naam “Pluimstraat” dateert uit 1876 en verwijst naar herberg De Pluim aan de zuidelijke hoek van de Zwevegemsestraat.In 1900 telde de Pluimstraat 154 huizen. De twee wereldoorlogen richtten een ware ra-vage aan. Tot na de Tweede Wereldoorlog vond halfweg september de jaarlijkse Pluim-straatkermis plaats. In 1898 telde de straat 24 herbergen. Het café Sint-Crispijn maakte geen deel uit van dit lijstje omdat het pand officieel in de Zwevegemsestraat stond. Tot diep in de 20ste eeuw was de Pluim-straat een bloeiende straat met talrijke winkels, verschillende braderieën en ker-missen.

tweeduizend en elfVandaag is er nog weinig handel in de Pluimstraat. De buurt kent een gemengde bevolking van “anciens” en nieuwkomers.De Pluimstraat anno 2011 maakt het voor-werp uit van een grondige opwaardering. In deze buurt, op een boogscheut van de Vee-markt en het winkelcentrum K, heerst een groeiende bedrijvigheid. Onder impuls van het project bouwblokrenovatie investeer-den de afgelopen 2 jaar meer dan 85 eige-naars in de verbetering van hun woningen. Onlangs verkocht het Stadsontwikkelings-bedrijf Kortrijk (SOK) zijn eerste panden. Bedoeling is dat enthousiaste eigenaars deze huizen omvormen tot eigentijdse rij-woningen.Om de woonkwaliteit in de buurt te verho-gen, voerde het stadsbestuur een belangrijke verkeerstechnische ingreep door. De Pluim-straat kan je niet langer gebruiken als sluip-verbinding tussen de Zwevegemsestraat en de Veldstraat. De Pluimstraat is enkel bereik-baar via de Slachthuisstraat en is daardoor volledig autoluw met lokaal verkeer dat in de Pluimstraat zijn bestemming heeft.

v r o e g e r e n n u

en toen was er...

De rubriek ‘Vroeger en nu’ is een vertrouwd item in deze Stadskrant. Voor deze rubriek hebben wij uiteraard leuke kiekjes van weleer nodig. Heb jij nog foto’s uit de oude doos die een plaats verdienen in deze rubriek? Stuur ze dan in hoge resolutie naar [email protected]

pro

ep

Page 17: Stadskrant september 2011

16 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 17

k o r t r i j k k o r t

AuDIOVISuELE uITLEEN-DIENST TEAM JEuGD VIA MOBIEL NuMMER

Heb je als jeugdvereniging, volwassenen-organisatie of “jeugdcentrumpartner” een feestje in petto en wens je gebruik te ma-ken van de stedelijke uitleendienst? Dan bereik je de medewerkers vanaf nu via het mobiel nummer 0473 86 28 43. Het vast telefoonnummer en faxnummer zijn niet langer in gebruik. De uitleendienst van het Team Jeugd vind je in de Filips van de El-zaslaan 48. Goed om weten: commerciële organisaties kunnen van deze dienst geen gebruik maken.

, Stedelijke uitleendienst, 0473 86 28 43

[email protected]

VERKOOP TWEEDEHANDS-SPEELGOED

Wil je als ouder, begeleider of therapeut re-gelmatig nieuw spel-, herinnerings- en ac-tiveringsmateriaal ontlenen? Dan ben je bij speelotheek De Speelvogel aan het juiste adres. De Speelvogel biedt aangepast ma-teriaal aan dat de ontwikkeling bevordert

en voor heel wat spelplezier zorgt. Deskun-dige vrijwilligers adviseren en begeleiden je bij je spelkeuze.De speelotheek begint met een openbare verkoop van tweedehandsspeelgoed. Het gaat voornamelijk om stukken speelgoed die niet zo vaak meer worden ontleend en bijgevolg noodgedwongen moeten ver-dwijnen uit de collectie. De verkoop vindt wekelijks plaats tijdens de openingstijden van de speelotheek: op woensdag van 14.30 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 12.30 uur. De speelotheek vind je pal naast de jeugdafdeling, verdieping – 1 van de Kort-rijkse bib. De opbrengst van deze verkoop gebruikt de speelotheek integraal voor de aankoop van gloednieuw speelgoed.

, Openbare bibliotheek, Leiestraat 30

056 27 75 00 – [email protected]

www.kortrijk.be/bibliotheek

WAT BRENGT HET NIEuWE MOBILITEITSPLAN?

Wil je op 9 september een gratis filmvoor-stelling meepikken en alles te weten ko-

men over het nieuwe mobiliteitsplan? Dan moet je beslist filmtickets reserveren voor de première van de “mobiliteitsfilm”.Je verneemt onder andere hoe het kruis-punt A19 – R8 eindelijk verkeersveiliger wordt en waarom je als automobilist bij de nieuwe busperrons gedwongen achter de bus moet blijven tot de passagiers af- of opstapten. Ben je benieuwd of het nóg aantrekkelijker fietsen wordt? Of wil je ho-ren hoe ook de schoolomgeving van jouw kleuter of peuter aan veiligheid wint? Ac-

teurs van de Kortrijkse Revue geven precies die geheimen prijs tijdens de voorstelling op 9 september.

, Inschrijven voor de gratis première kan op het

nummer 056 27 83 00. Gereserveerde kaarten

kan je tijdens de openingstijden afhalen bij de

directie Mobiliteit en Infrastructuur, Grote Markt

54 (behalve op maandagavond).

INTERESSE IN BRANDHOuT?

Het Agentschap voor Natuur en Bos organi-seert in oktober een openbare brandhout-verkoop voor particulieren. In tegenstelling tot de jaarlijkse verkoop van zaaghout voor

erkende houtkoopmannen, kan iedereen in oktober meebieden op kleine en mid-delgrote brandhoutloten.Het gaat telkens om gemakkelijk te vel-len bomen. De koper verplicht er zich toe om de door de boswachter aangeduide bomen te vellen en te verwijderen. Fijne takken en kruinhout mogen ter plaatse blijven. Het gaat om loten met een grootte van 1 m3 tot maximum 50 m3.Heb je nood aan brandhout en beschik je over een kettingzaag en de nodige veilig-heidskledij? Kijk je uit naar een sportieve bezigheid in openlucht, neem dan contact op met boswachter Jan Allegaert op het nummer 0499 94 90 01 of mail je gegevens door ([email protected]). Hij bezorgt je een catalogus van de brand-houtloten.De eerstvolgende openbare houtverkoop vindt plaats op 20 oktober 2011 in de her-berg ’t Blauwhuis, Beernemsteenweg 103 in Wingene.

k o r t r i j k k o r t

Page 18: Stadskrant september 2011

18 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 19

k o r t r i j k k o r t

HELP DE BRANDWEER uIT DE BRAND!

In een noodsituatie is het van levensbelang dat je niet te lang op hulp moet wachten. Toch is een snelle interventie niet altijd evident. Het Kortrijks brandweerteam zoekt daarom extra vrijwilligers, ook in eigen rangen. Geïnteres-seerden kunnen rekenen op een degelijke opleiding en maken achteraf deel uit van een hecht team dat instaat voor diverse taken.

Vanaf die datum kan je gespecialiseerde producten zoals reispassen en identiteits-kaarten enkel nog aanvragen, afhalen en laten aanpassen in het stadhuis van Kort-rijk. Beide passen zijn vijf jaar geldig. Perso-nen die niet mobiel zijn, kunnen voor de aanvraag van een identiteitskaart een huis-bezoek aanvragen (mits doktersattest).Voor andere documenten van de afdeling Burgerzaken (zoals het afleveren van attes-ten, legaliseren van een handtekening,…) kan je nog altijd terecht in jouw deelge-meente. Je vindt er de medewerkers echter vanaf 1 september in het ontmoetingscen-trum en niet langer in de huidige kantoren van burgerzaken. In de ontmoetingscentra Aalbeke, Bellegem, Bissegem, Heule en Mar-

ke helpen de medewerkers je op maandag van 10 tot 12 uur en op woensdag en vrij-dag van 9 tot 12 uur. Voor het ontmoetings-centrum in Rollegem en Kooigem is dit op maandag van 16.30 tot 18.30 uur, op woens-dag van 14 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 12 uur (Rollegem), op zaterdag van 11 tot 12.30 uur (Kooigem).

Al kennis gemaakt met het e-loket op de website www.kortrijk.be? Het biedt je de mogelijkheid om een verplaatsing uit te sparen. Je kan er bepaalde attesten aanvra-gen of je adreswijziging doorgeven.

, Burgerzaken, Leiestraat 22, gratis nummer 1777

www.kortrijk.be

Want vrijwilligers doen heus meer dan branden helpen blussen. Ze maken ook de rijweg vrij na een ongeval, pompen kelders leeg na wateroverlast, verwijderen wes-pennesten, …Is je interesse gewekt? Neem dan contact op met Johan De Backer van de Brand-weerdienst.

, Info: Johan De Backer, 056 23 99 25

www.brandweerkortrijk.be

Aanpassing dienstverlening burgerzaken in deelgemeenten September… een aantal zangvogels

zijn al op trek naar het zuiden, waar-onder ook de boerenzwaluwtjes. Ze verzamelen eerst in grote groepen en trekken dan rustig zuidwaarts, waarbij ze dagelijks ongeveer 200 km vliegen. Zo trekken ze over Frankrijk en Spanje naar hun overwinteringsgebieden in West- en Centraal Afrika. Maar eerst zijn de Pyreneeën, de Middellandse Zee en de Sahara de zwaarste ob-stakels op hun reis. En in het voorjaar wacht dezelfde helse tocht. Slechts 20% van deze zwaluwtjes keert nog terug naar hun broedplaats.Hun wetenschappelijke naam is Hi-rundo rustica, wat letterlijk ‘zwaluw van het platteland’ betekent. Deze soort nestelt inderdaad vooral in schuren en stallen op het platteland. Maar dit kwetterend vogeltje gaat bij ons sterk achteruit: circa 1970 broed-den er nog ongeveer 150.000 kop-peltjes, nu zijn het er nog amper een kleine 20.000. En dat is slecht nieuws want een nest zwaluwen verorbert dagelijks ongeveer 6.000 insecten en daar kan geen spuitbus tegenop !

Biodivers hoekje

Onder het motto ‘onze dienstverlening kan nóg efficiënter’, voert de afdeling Burgerzaken vanaf 1 september een aantal wijzigingen door.

Page 19: Stadskrant september 2011

18 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 19

ERIK SPINOywon onlangs de Prijs Letterkunde 2011 van de Provincie West-Vlaanderen. Dit jaar was de literaire titel bestemd voor het genre ‘po-ezie’. uit de meer dan 70 werken behaalde de 51-jarige Erik Spinoy de eerste prijs in de categorie ‘niet-gepubliceerd werk’. De titel ‘Dode kamer’ dient als beeldspraak voor de drie verhalen in de bundel: een reis naar Zuid-Amerika, een terugblik op zijn kinder-tijd en zijn ervaring met het oeuvre van de kunstenares Ann Veronica Janssens. Het werk is ondertussen gepubliceerd en kreeg al heel wat lovende commentaren in de pers. “Dode kamer is mijn zevende dicht-bundel. Concrete plannen voor nieuw werk heb ik nog niet. Ik probeer altijd iets nieuws en verrassends te doen. Dat betekent dat ik eerst door een periode van zoeken en ver-zamelen moet. Geef me nog een jaartje en dan kruip ik opnieuw in mijn pen”, vertelt een trotse Erik.

AGNES QuACKELSneemt sinds begin juli de functie waar als ar-tistiek leider van kunstencentrum BuDA. De 36-jarige Brusselse neemt hiermee de teugels over van Barbara Raes. Quackels studeerde Romaanse filologie en begon haar carrière als zakelijk en dramaturgisch medewerker bij diverse gezelschappen. In 2003 richtte ze Mar-garita Production op, zowat het eerste alterna-tief managementbureau in Vlaanderen. Daar begeleidde ze een groot aantal individuele kunstenaars bij de creatie van hun projecten en de verspreiding ervan in binnen- en bui-tenland. Heel wat ‘Margarita-artiesten’ werk-ten al bij BuDA: zo zijn Kris Verdonck, Diederik Peeters, Lisbeth Gruwez en Manah Depauw er graag geziene gasten. “De kwaliteit van de inhoudelijke begeleiding en technische on-dersteuning ligt hoog in het kunstencentrum. Ik wil die sterke artistieke lijn verder ontwikke-len en nog versterken binnen een internatio-naal netwerk”, besluit Agnes Quackels.

WIES CALLENSis voortaan het nieuwe boegbeeld van De Kreun. De 32-jarige Gentenaar volgt Stijn Roggeman op als directeur van het muziekcentrum. Wies studeerde muziek-wetenschappen en begon zijn muzikale loopbaan als artistiek coördinator bij Mu-sica, een muziekeducatieve organisatie. Sinds 2007 werkt hij als coördinator voor vzw Repetitieruimtes. Daarnaast is hij ook nog steeds actief als staflid van de Muziek Managers Federatie. Zijn ervaring en net-werk in de Vlaamse muzieksector zal hij al-vast goed kunnen gebruiken. “Als directeur draag ik zowel de artistieke als de zakelijke eindverantwoordelijkheid. De Kreun moet meer dan ooit een begrip worden in Vlaan-deren en de Euregio. Samen met het team wil ik de komende jaren vooral inzetten op live muziekbeleving en een sterke edu-catieve werking”, aldus een enthousiaste Wies.

Weet jij waar deze foto genomen is? Stuur dan een kaartje met de oplossing naar: Stadskrant Wedstrijd, Grote Markt 54 in Kortrijk of mail naar [email protected]. De redactie mag tien lezers gelukkig maken met een gadgetpakket van de stad.

De winnaars van de vorige editie herkenden het nieuwe speelpleintje aan het Budapark: Muguette Vierstraete, Heule – Casper Van As, Stasegem – Ann Lambaere, Kortrijk – Merijn Veelaert, Kortrijk – Gabriella Szacsuri, Kortrijk – Pieter-Jan Malfait, Kortrijk – Jan Vandewalle, Kortrijk – Filip Desimpele, Heule – Sofie Vermaut, Izegem – Birgit Lesage, Kortrijk.

Ken je stad! WIN

d e m e n s e n

Page 20: Stadskrant september 2011

20 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 21UiT IN kortrIjk | 21

1 tot 30 september 2011

20 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 2011

Zou er één periode in de geschiedenis zijn waarin specimens van onze soort géén strijd met elkaar uitvochten? Oorlogen en conflic-ten zitten in het DNA van de mensheid en la-ten altijd blijvende sporen na – ook in steen. Vandaar de keuze van het thema ‘conflict’ voor de jaarlijkse Open Monumentendag in september. Ook in Kortrijk zijn er nogal wat ‘strijdvaardige monumenten’ te ontdekken.

onze stad is in haar rijke geschiedenis ontelbare keren belegerd, beschoten, bekogeld en bezet. Vestingen en militaire bouwsels moesten on-gewenst bezoek buiten houden, maar slaagden daar niet altijd in. De Broeltorens bijvoorbeeld, het uithangbord van kortrijk, zijn – samen met de artillerietoren achter de onze-Lieve-Vrou-wekerk – de enige overblijfselen van de middel-eeuwse stadsversterking. De torens werden met 30 jaar verschil gebouwd, de ene in 1385, de an-dere in 1415. De artillerietoren, het restant van

Versteende conflicten en strijdvaardige monumenten

11 septemBer, opeN moNumeNteNDag

Met AgeNDA VAN 1 tOt 30 septeMber 2011

een Franse voorburcht, is nog ouder en stamt uit 1300. Het Belfort op de grote markt speelde ook zijn rol bij conflicten en was vaak een onheilsbode, want bij oproer liet hij de stormklok in zijn toren schallen. Niet alle ‘versteende oorlogswonden’ stammen trouwens uit de middeleeuwen. Neem nu de oude brandweerkazerne in de rijkswachtstraat. toen in 1938 nazi-Duitsland zijn donkere oor-logsschaduw over europa ging gooien, besloot het stadsbestuur deze kazerne – een mooi voor-beeld van modernisme – op te trekken, onder meer om de bevolking te beschermen tegen luchtaanvallen. De bouw ervan startte in 1940, zes dagen voor de Duitse inval. Nog steeds kun je de originele schuilkelder bezoeken.maar ook elders, op plaatsen die je niet ver-wacht, heeft de strijd littekens getrokken. een tentoonstelling in de sint-annazaal toont hoe het Begijnhof te lijden had onder het geweld en

de onderdrukking van alles wat naar religie rook tijdens de Franse revolutie.op je monumententocht passeer je ook aan het vroegere engels syndicaat in de Noordstraat. ooit was dit een verzendkantoor voor vlas, maar in de oorlogsjaren werden hier heel bijzondere krijgsge-vangenen opgesloten: de kortrijkse duiven. De tentoonstelling ‘kortrijk, woelige stad’ – over de turbulente 17e eeuw – loopt wel al een tijd-je, maar mag je niet links laten liggen. kanon-nen, brandstapels, heksenvervolgingen en pest scheurden stad en streek uiteen, maar net in deze periode kreeg het historische stadscentrum de vorm die we nu min of meer kennen. met een oude kaart in de hand of onder begeleiding van een gids kun je zien wat er zoal is overgebleven.

R Gratis | Diverse locaties in het stadscentrum | 056 27 74 24 | www.erfgoedcelkortrijk.be | www.openmonumenten.be

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 20 18/08/2011 10:34:48

Page 21: Stadskrant september 2011

20 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 21

UiT IN kortrIjk | 21

1 tot 30 september 2011

20 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 2011

Oktober is in Kortrijk de 'Maand van de Jongere'. Het Jeugdontmoetingscentrum zet zijn deuren open om zijn ruime aanbod workshops voor te stellen, het student Wel-come Concert warmt het nieuwe academie-jaar op, en wie niet ouder is dan 30 en eens 50 meter hoog van heerlijke sterrenkost wil genieten, moet vooral verder lezen.

KoesTer je arTisTieKe KanTDemoday joc | zaterdag 1 oktober | 14-18 uurje kan creatief zijn met kurk, je bekwamen in het macrameeën, breien of pottenbakken… of je kunt één van de workshops in het jeugdont-moetingscentrum volgen. op de ‘Demoday’ wordt het hele aanbod van het najaar voorge-steld: reeksen van een tiental lessen waarvoor geen voorkennis nodig is, in de categorieën mu-ziek, dans, video en mode. Nieuw zijn de cursus-sen basgitaar, beatboxing en videorealisatie. De ‘Demoday’ toont je hoe het eraan toegaat en je kunt een babbeltje slaan met de lesgevers.

R Gratis | JOC, Filips Van de Elzaslaan 35 | 056 27 73 40 | www.kortrijk.be/jeugd

eersT nog fUif- en Daarna bloKbeesTenstudent Welcome Concert | donderdag 6 oktober | 17-23 uurVoor de schoolbanken in hogeschool of univer-siteit je weer een academiejaar vast kluisteren, kun je nog eens loos gaan met wat intussen een begrip is: het student Welcome Concert. op het schouwburgplein mag het lokale talent van The Lumbers de stevigheid van het podium testen,

voor de elektropop van teddy Drum en de rauwe rock van steak Number eight. De rijzende ko-meten van Intergalactic Lovers en de meebrul-hits van De jeugd van tegenwoordig zenden je de nacht in.

R Gratis | Schouwburgplein (ingang via de Door-niksestraat) | 056 37 06 44 | www.studentwelcomeconcert.be

ga eens leKKer Van De gronDDineren in hogere sferen | donderdag 6 oktober | 17-23 uurgezegend met een sterke maag en een gezonde appetijt? probeer dan eens dit dinner in the sky uit. In de marge van het student Welcome Concert krijg je de kans om metershoog boven de stad uit te kijken en intussen te proeven van een exquis menu, klaargemaakt door een jonge topkok. op het stationsplein komt een kraan die een platform met 22 zitjes 50 meter de hoogte in tilt. In totaal zullen 132 gasten kunnen genieten van proevertjes, een aperitief en één gerecht. Wil je kans maken op dit culinaire ‘hoogtepunt’? Hou dan de wedstrijden van Cjp, De morgen, de stadskrant, VlaanderenLekkerland en student Welcome in de gaten.‘ga eens lekker van de grond’ is de smaakmaker van de actie ‘jong keukengeweld’, die loopt van 1 oktober tot 15 november. jongeren tussen 18 en 30 krijgen de kans om een gastronomisch restaurant binnen te stappen en voor 45 euro te smullen van een driegangenmenu.

R Stationsplein | 056 37 06 44 | www.vlaanderenlekkerland.be

R

BoterHammeN IN De BIB

iVan De VaDDerVeegT De WeT-sTraaT sChoonVrt-journalist Ivan De Vadder (Vrt) is gepokt en gemazeld in de Wetstraatjournalistiek. Net als de rest van Belgen kijkt hij met verwondering naar de uitzichtloze regeringsvorming. onlangs publiceerde hij het boek ‘pleidooi voor een eer-lijke politiek’, met als boude stelling: de kiezer begrijpt de politiek en de politici niet meer, en vindt beide niet meer geloofwaardig. De Vadder beschrijft allerlei wanpraktijken in de Belgische politiek, maar blijft niet aan de zijlijn staan. Hij reikt ook oplossingen aan en geeft zichzelf een rol in het politieke debat. ‘pleidooi voor een eer-lijke politiek’ werd bij zijn verschijning geprezen als een soort bijbel voor een broodnodige poli-tieke hervorming.stof genoeg dus voor een boeiende middagcauserie.

R I.s.m. Vormingplus R maandag 19 september | vanaf 12.15 uur |

€ 5-2,5 (CJP) | Openbare Bibliotheek, Leiestraat 30 | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/bibliotheek

BejaarDeN eN Begeerte

’T oUD zoT VierT Tien jaar ‘De sTap’‘De stap’, een afdeling van aZ groeninge voor ouderen met psychische problemen, bestaat tien jaar. om die verjaardag luister bij te zetten, organiseert De stap, samen met kunstencen-trum BuDa, een opvoering van ‘Bejaarden en begeerte’: een bijzonder project van schrijver oscar kocken en theatermaker Lucas De man. ‘Bejaarden en begeerte’ is een heerlijke humo-ristische voorstelling voor oudere jongeren en jongere ouderen. kocken en De man grijpen, na urenlange gesprekken met senioren, terug naar de jeugd van elke zestigplusser. samen met hun zeventigjarige zangeres hebben de makers het over normen en waarden, de macht van de kerk, de taboes en geheimen voor de ouders, het gebrek aan voorlichting enzovoort. Daarna draaien senior-dj’s marcel en Vicky plaatjes uit de oude doos.je kunt de voorstelling alleen bezoeken onder begeleiding van zestigplussers. jonkies tussen 18 en 59 jaar gaan dus best op zoek naar gezel-schap met geboortejaar 1951 of vroeger.

R vrijdag 16 september | 20.15 uur | € 10 | Budascoop, Kapucijnenstraat 10 | 056 22 10 01 | www.budakortrijk.be

jeugdige verwennerijen

DemoDay / stuDeNt WeLCome CoNCert / ga eeNs Lekker VaN De groND

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 21 18/08/2011 10:34:51

Page 22: Stadskrant september 2011

22 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 23UiT IN kortrIjk | 2322 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 20111 tot 30 september 2011

septemBer, VoLLeyBaLWeekeND & DaNCeBattLe

MeT 400 aan De opslagVolleybalweekend | 2 t/m 4 september 2011Voor de negende keer al zet het volleybaloverleg zijn schouders onder een prestigieus tornooi, waarin de betere ploegen uit de regio – van de jeugd tot de provinciale reeksen – het tegen el-kaar opnemen. Het Volleybalweekend gaat al op vrijdag van start met de wedstrijden voor recre-atieven. op zaterdag staan de meisjes en dames en het net, zondag de jongens en heren. In to-taal komen zowat vierhonderd spelers zich hier aanscherpen voor het nieuwe seizoen.Het Volleybalweekend krijgt op zondag 4 sep-tember om 17 uur een hoogstaande afsluiter met een wedstrijd tussen ereklasser precura-Natie antwerpen en het Franse Beauvais.

R Sportcampus De Lange Munte, Bad Godesberglaan 22 | 056 27 80 00 | www.kortrijk.be/sport

NuIt BurLesque

bonTe aVonD TreKT CUlTUUr- seizoen op gangBij de start van het nieuwe culturele seizoen wordt de schouwburg in zijn geheel teruggeflitst naar de swingende jaren 1920 en ’30. radio mo-dern maakt er een weergaloos feestpaleis van, een rokerige jazzclub uit de oude doos – maar dan zonder de rook; die moet je er tegenwoor-dig zelf bij verzinnen. Ceremoniemeester jan Desmet van De Nieuwe snaar opent de deuren om 19 uur. om 20.15 uur krijgt de grote zaal ‘Ne vuilen avond’ over de vloer: een zotte mengeling van acrobatie, goochelacts, dans en cabaret. Hoe wervelend deze show ook is, daarna schakelt de smoky midnight gang nog een versnelling ho-ger. De ‘Nuit Burlesque’ wordt afgesloten met een old skool dansfestijn, op gang gezwierd door het kortrijkse dj-koppel Nice’n’Hi-dee-ho.

R zaterdag 17 september | vanaf 19 uur | € 15-12 (-26) (alleen voor ‘Ne vuilen avond’) | Schouw-burg, Schouwburgplein 14 | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

DanCebaTTle zonDer genaDebest show Teams finale | 24 september 2011 om 19 uurDe koninklijke turnvereniging kortrijk en de gymnastiekfederatie Vlaanderen hebben de beste dans- en demogroepen uitgenodigd voor een onverbiddelijke dancebattle. De ‘Best show teams Finale’ brengt alleen het neusje van de zalm en tovert de sportcampus voor één avond om in ’s lands meest opzwepende danstempel. De eer van de teams staat op het spel, dus ste-ken ze op een avond als deze nog een tandje bij, elk jaar weer met verbluffende resultaten.

R Sportcampus De Lange Munte, Bad Godesber-glaan 22 | 056 27 80 00 | www.kortrijk.be/sport | www.gymfed.be

sportcampus lange Munte ontvangt gym-en volleybalfederatiesportcampus De lange Munte kan veel gedaanten aannemen. in september is hij zowel een volleybal- als een danstempel. het Volleybalweekend brengt topploegen uit de regio bijeen en in de best show Teams finale nemen de beste groepen uit het dans- en demo-circuit het tegen elkaar op.

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 22 18/08/2011 10:34:53

Page 23: Stadskrant september 2011

22 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 23UiT IN kortrIjk | 2322 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 20111 tot 30 september 2011

zaTerDag 3 sepTeMber muZIek | openlUChTConCerT | Inter-nationale stoepmuziek en regionale plankier-zang gebracht door 3 rasechte stratiers (accorde-on, gitaar, percussie).spetterend menu gekruid met folk, covers, een ode aan het Vlaamse lied.| 20u | gratis | o.C. rollegem | 056 23 98 55muZIek | bonjoUr Congo | muziek, eten, drinken a.d.h.v. fotozoektocht, optredens, Congolese verhalen in een heuse inleefcontainer en radio Congo. om 17u30 kan je mee bieden naar Congolese beeldjes beschilderd door o.a. Balthazar | 14u | Veemarkt | 056 23 37 11 | www.acw.be/verbond/mzwvlsport | VolleybalTornooi | zie p. 22| 9u | gratis | s.C. Lange munte | www.kortrijk.be/sport

zonDag 4 sepTeMber sport | WanDelen op hoog KorTrijK | door de glooiende velden tussen kortrijk, rol-legem, Bellegem en sint Denijs. | 13u30 | € 1,80/gratis <12 | Buurthuis De Lange munte | [email protected] | VolleybalTornooi | zie p. 22| 9u | gratis | s.C. Lange munte | www.kortrijk.be/sport. DIVers | WanDelVoorDraChT roe-lanDT saVery | 11u15 | € 2 (excl. toegangs-ticket), vooraf reserveren! | Broelmuseum | 056 27 77 80 | www.savery.eu

DonDerDag 8 sepTeMber DIVers | TineKesfeesTen heUle TeM 12 sepTeMber |diverse locaties Heule | 0475 80 60 11 | www.tinekesfeesten.be

VrijDag 9 sepTeMber muZIek | 90's parTy i.s.M. ClUb fM | met Dj prico & Dj eddie, alana Dante, Lasgo, Culture Beat, Dj Nadiem shah, Dj X-tof | 20u | € 15 (add)/10 (vvk) | tent Lagaeplein Heule | 0475 80 60 11WaNDeLINg | een blaUWe aDer en groe-ne as | 10u | Hoeve de Heerlijkheid van Heule | 056 20 05 10 | [email protected]

zonDag 11 sepTeMber DIVers | open MonUMenTenDag | zie p.20 | diverse locaties | 10u | gratis | 056 27 74 24 | www.erfgoedcelkortrijk.be

MaanDag 12 sepTeMber muZIek | op De Koffie MeT ‘paUl se-Vers en paUleTTe | 14u30 | € 8/6(add) | oC De Vonke Heule | 056 24 06 20 | www.tinekesfeesten.be

WoensDag 14 sepTeMber muZIek | TWeaK birD + barn bUrner | tweak Bird brengt knappe songs die felle riffs koppelt aan melodieuze samenzang, metal du-des van Barn Burner, i.s.m. The pits.| 20u | € 10 (vvk)/7 (kreuncard & Cjp) | De kreun | 056 370 644 | www.dekreun.be

VrijDag 16 sepTeMber tHeater | bejaarDen & begeerTe | zie p. 21| 20u15 | € 10 | Budascoop | 056 22 10 01| www.budakortrijk.be/podium/bejaarden-en-begeerte

CIrCus roNaLDo met ‘CIrCeNses’

De werkelijkheid achter het rode doekals Circus ronaldo ergens neerstrijkt, loopt de tent binnen de kortste keren vol. Het dertien-koppige gezelschap koestert het oude circus, maar geeft er een eigen, onovertroffen invulling aan, met ongeschaafde poëzie en pure emoties. In ‘Circenses’ beleeft het publiek twee keer de-zelfde voorstelling: de ene keer als ‘normale’ toeschouwer, de andere keer als gluurder achter de coulissen. Daar heerst een andere waarheid, daar kleden de artiesten zich om en warmen ze zich op, maar uiteindelijk spelen zich daar even waanzinnige taferelen af als voor het rode doek.‘Circenses’ is fascinerend circustheater voor ie-dereen vanaf 12 jaar.De voorstellingen op vrijdag en zaterdag starten om 20.15 uur, die op zondag om 19 uur.

R vrijdag 23 t/m zondag 25 september | € 16 | Tuin basisschool Groenheuvel, Groenweg 12, Bellegem | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

Win !We hebben tien gratis toegangs-tickets in de aanbieding voor de tentoonstelling rond roelandt

savery, die nog tot en met zondag 11 september te zien is in het

broelmuseum. Ze kunnen van jou zijn als je het antwoord weet op

deze vraag:

In welke stad en welk land was deze tentoonstelling te zien van december

2010 tot maart 2011?

mail je antwoord alléén op maandag 5 september om 9 uur

naar [email protected]. De eerste tien mailers met

het juiste antwoord worden persoonlijk verwittigd. © Willem Popelier

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 23 18/08/2011 10:34:59

Page 24: Stadskrant september 2011

24 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 25

UiT IN kortrIjk | 25

muZIek | inDian Cigars | 21u | gratis | muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be DIVers | CorneliUsfeesTen | tem 18 sept | o.a. openingsreceptie, kooivoetbaltornooi, avondconcert jong eendracht aalbeke, wafel-bak, Feestpaleis met optreden salim seghers en coverband obi-as, Corneliusontbijt, straat-theateract, hobbybeurs, streekproductenmarkt, kinderparcours (workshops, animatie & show tafelgoochelen, circustechnieken, kinderate-lier, kinderrommelmarkt, Corneliuskoeken-worp), moustash (mengeling van swing, Franse chanson, liedkunst, poëzie, flauwe grappen en truken van de foor) | diverse locaties cen-trum aalbeke | 056 40 18 92 | www.aalbeke.be/ corneliusfeesten

zaTerDag 17 sepTeMber muZIek | nUiT bUrlesqUe: ne VUilen aVonD / raDio MoDern | zie p. 22 | 19u | € 15/12 (-26) | De kor-trijkse schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be | aanslUiTenD Dj’s niCe’ n’ hi-Dee-ho | stomend old skool dansfeestje | gratis | Foyer en arenatheater

DIVers | aansTelling TineKe Van heUle + VUUrWerK | 20u | gratis | weide Hof ter melle Heule | 0475 80 60 11 | www.tinekesfeesten.besport | VoeTbal/ KVK Vs oh leUVen | 20u | guldensporenstadion | www.kvk.be

MaanDag 19 sepTeMber VoorDraCHt | iVan De VaDDer – plei-Dooi Voor een eerlijKe poliTieK | zie p. 21 | 12u15 | € 5/2,5 (Cjp) | open-bare Bibliotheek kortrijk | 056 27 75 00 | www.kortrijk.be/bibliotheek

DinsDag 20 sepTeMber muZIek | pop Up aCaDeMy: iniTia-TieCUrsUs KoorDireCTie | 19u30 | muziekcentrum track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be

WoensDag 21 sepTeMber muZIek | ozarK henry plays ozarK henry 4 hanDs | ook op 22 sept | 20u15 | € 30/28/25/22(-26) | De kortrijkse schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be+ De KeUze Van pieT goDDaer: Dj MUsTiK | ook op 22 sept | Dj mustik draait plaatjes voor en na de concerten van ozark Henry. Hij heeft een voorkeur voor exotica, free-style en fusion. | gratis | Foyer | marble sounds (Nice is good) | 22u | gratis | arenatheater

24 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 20111 tot 30 september 2011

VrijDag 23 sepTeMber tHeater | CirCUs ronalDo | ook op 24, 25 sept | 20u15 (zo 19u) | € 16 | tent basis-schoolgroenheuvel Bellegem | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

tHeater | ToT in De WoesTijn (14+) | een grappige en ontroerende voorstelling over jongeren in de voorstad.| 20u15 | € 11/6(-26) | Budascoop | 056 23 98 50 | www.cultuurcentrumkortrijk.beDIVers | 17De KaraKTerbierWeeKenD | ook op 24 sept | 20u ( za 14u) | € 2 (vrijdag deelname proeverij) | o.C. De Neerbeek Bis-segem | 056 37 13 19 | www.bloggen.be/ karakterbierweekend

Moustash - © Rik Brands

© Melvin Kobe

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 24 18/08/2011 10:35:05

Page 25: Stadskrant september 2011

24 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 25UiT IN kortrIjk | 2524 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 20111 tot 30 september 2011

zaTerDag 24 sepTeMber FILm | baTTlefielDMoVie The reD baron | op de historische locatie marke Flugplatz, tijdens Wo I de standplaats van de legendarische vlieger Von richtenhoven, historicus leidt in, korte evocatie door acteur jan Vanaudenaerde. | 20u | € 6 | weide Be-kaert overzetweg Leiebrug marke-Bissegem | www.warandremembrance.eu

sport | besT shoW TeaMs finale 2011 | zie p. 22 | 19u | € 10 | s.C. Lange munte | www.gymfed.be

zonDag 25 sepTeMber DIVers | bezoeK aan een frUiT-KWeKerij | gevolgd door een mogelijk-heid tot zelfpluk | 9u30 | plaats marke | 056 22 55 41 | www.volkstuinmarke.wordpress.commuZIek | ganglians | 4-tal uit san Fran-cisco, verfrissend poppy maar met genoeg weer-haken om het lekker boeiend te houden.| 20u | € 10(vvk)/7 (kreuncard & Cjp) | De kreun | 056 37 06 44 | www.dekreun.be

WoensDag 28 sepTeMber muZIek | jazzlabseries: MixTUUr | symbiose van het beste dat europa en afrika te bieden hebben, kruidige, kleurige salade mixte van muzikanten, culturen, stijlen en instrumen-ten. | 20u15 | € 15/6(-26) | Concertstudio | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.bemuZIek | jaMsessie | 21u | gratis | muziekcafé track* | 056 27 79 00 | www.muziekcentrumtrack.be

DonDerDag 29 sepTeMber tHeater | pier | tem 2 okt | tekst & regie jan sobrie | 20u15 | € 7 | Theater antigone | 056 24 08 87 | www.antigone.be

VrijDag 30 sepTeMber muZIek | openlUChTConCerT | Clou-seau coverband | 20u | gratis | o.C. rollegem | 056 23 98 55

muZIek | sTef KaMil Carlens - WaiT for Me, aTTenDs-Moi, sababoU | stef kamil Carlens herbronde zich in Burkina Faso en brengt een kleurrijke samenklank van blues en mandingo, voortgestuwd door intuï-tie, improvisatie | 20u15 | € 21/19/16(-26) | De kortrijkse schouwburg | 056 23 98 55 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

DIVers | TheMaDag ‘zorgenD Vrij-WilligersWerK’ | 10u | gratis | oC De Vonke Heule + ’t kasteel Heule | [email protected] © Jan Rasmus

Cluzo

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 25 18/08/2011 10:35:14

Page 26: Stadskrant september 2011

26 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 27

26 | UiT IN kortrIjk

1 tot 30 september 2011

uit is overal en dé informatiebron voor je vrije tijd. Wil je jouw evenement gepubli-ceerd zien in heel wat vrijetijdskalenders en websites?

joUW aCTiViTeiT ooK in De nieUWe UiT in KorTrijK ? sleChTs één Manier !!!! Meer UiT-Tips Kan je VinDen op:ga naar www.uitdatabank.be, vraag een login en paswoord aan en voer je activiteiten tijdig in! Deadline invoer: editie november: 6 oktober, editie december: 3 november

R www.kortrijk.be R www.uitinregiokortrijk.be R www.uitinvlaanderen.be

Van 9 TeM 11 sepTeMber eXpo | KnoflooK KUnsTroUTe 2011 | Heulse huizen zetten hun deuren en tuinen open voor kunst. | vrij 19u, za- zo 14u | Waran-dekapel Heule | 0477 40 95 38

11 sepTeMber eXpo | graTis naar De MUsea Van De leiesTreeK | Wie met de museumpas, ini-tiatief van het regionaal museumoverleg, uit in regio kortrijk, toerisme Leiestreek en de provincie W-Vlaanderen, de musea bezoekt en 5 stickers verzamelt op de museumpas, maakt kans op een leuke prijs ! gratis toegang perma-nente collectie, bezoek roelandt savery gunst-tarief € 5 | 10-18u | Broelmuseum | 056 27 77 80 | www.broelmuseum.be

TeM 11 sepTeMber eXpo | finissage roelanDT saVery | gunsttarief € 5 voor elke bezoeker | meer dan 40 topstukken uit europese collecties verzameld! Het Broelmuseum en de Národní galerie in praag zetten de schilder roelandt savery (kortrijk 1576-utrecht 1639) opnieuw op de kaart. savery geldt als een van de sterren aan het firmament van het culturele leven in de 17de eeuw en was een van de meest geliefde schilders in zijn tijd. | € 5/1(-26)/gratis(-12) | Broelmuseum | 056 27 77 80 | www.savery.eu + heT raaDsel Van De DoDo | een spannend familiespel voor kinderen (9-12 jr) en (groot)ouders.eXpo | De VaarT en VerDer | De aanleg van het kanaal Bossuit-kortrijk zorgde voor een industriële expansie, de bloei van kleine en gro-te bedrijven en het ontstaan van volkse buurten. Foto's, filmpjes, verhalen en memorabilia. | ma-di-woe gesloten | odilon, Vaartstraat/groenin-gekaai | 056 27 74 24 | www.150jaarkanaal.be

eXpo | peTje af! | Chique of casual, hip of braaf, elegant of nonchalant, met lintjes of strikjes. accesoires leggen de persoonlijke toets waar we allemaal van houden, ook vroe-ger smukten heren en dames hun outfit op met leuke accenten die hun status of look be-nadrukten. | 9-12u30 en 13u30-18u, za-zo 14-18u | € 3/2/gratis(<13) | Vlasmuseum | 056 21 01 38 | www.vlasmuseum.be + peTje af Voor Vlieg! | gewapend met een leuk va-kantiedoeboek gaan kinderen op stap door het museum, trekken langs elegante waaiers en stoere hoeden, ontdekken hoe mensen al eeu-wenlang hun best doen om zich op te smukken. | www.uitmetvlieg.be

Van 11 TeM 25 sepTeMber eXpo | foTo-exposiTie 2011 | n.a.v. 50 jaar kultura kortrijk fotografencollectief, van hedendaags en recent fotowerk. | 14u | gratis | De paardenstallen - Broelmuseum | 056 35 20 82 | www.kulturakortrijk.be

Van 17 sepTeMber TeM 2 oKTober eXpo | reTrospeCTieVe jan De-WeerDT | Landschappen en marines van de kortrijkse aquarelist | do-vrij-za-zo 14 -17u | erfgoedhuis | 056 22 11 43

Vanaf 22 sepTeMber eXpo | De KeUze Van pieT goDDaer: anTe TiMMerMans | De Belgische kunste-naar woont en werkt in Zürich. Centrale vragen in zijn werken: wat is de plaats van de tekening in de hedendaagse kunst, wat kan de tekening nog betekenen in de huidige context van het globale netwerk van multimediale communica-tiekanalen? | Benedengalerie | 056 23 98 50 | www.cultuurcentrumkortrijk.be

eXpo

TeM 3 jUni 2012 eXpo | KorTrijK, Woelige sTaD 1580-1680 | Brandstapels, heksenvervolging, bul-derende kanonnen, pest en hongersnood... De 17de eeuw was voor kortrijk een bewogen perio-de waarin ook veel opgebouwd werd. | di-zo 10-18u | museum kortrijk 1302 | 056 27 78 50 | www.kortrijk.be + De sChaTTen Van Vlieg in KorTrijK 1302 | je gaat op zoek naar de "schat van een heks". Welke echte muntschatten zijn hier te zien? Welke hoofd-zonden mocht je toen zeker niet begaan? speel in de kinderhoek en zet een helm op! In het doe-boekje komt je eigen handtekening... in bloed. | www.uitmetvlieg.be

Ante Timmermans

uit-in-kortrijk- sept'11.indd 26 18/08/2011 10:35:23

Page 27: Stadskrant september 2011

26 | StadSkrant kortrijk StadSkrant kortrijk | 27

KLEIN PARIJSVan 14 tot en met 16 juli had Kortrijk de allures van een stad in La Douce France. Onder de noemer “Klein Parijs” konden de passanten proeven van Franse lekkernijen en nippen van een Ricard of Picon in ver-schillende wijnbars. Accordeonisten zorg-den voor de muzikale noot. Je kon optre-dens meepikken van La Douce Ambiance en Red Cardell. De Veemarkt deed voor de gelegenheid dienst als groot petanque-veld. Ondanks het minder fraaie weer was de stad ondergedompeld in een ontspan-nen, zuiders sfeertje.

SucceSrijke dwarS DOOR BELLEGEMRuim 2500 sportievelingen namen op 3 juli deel aan de 21ste Dwars door Bellegem. De weergoden waren dit jaarlijks wandelevent gunstig gezind. De wandelaars hadden de keuze uit trajecten van 6, 10, 15 en 20 km die hen door het groene zuiden van Kort-rijk leidden. Onderweg konden ze zich te goed doen aan gratis versnaperingen. De hapjes en de kosteloze optredens op de rustposten zorgden ervoor dat iedereen genoeg energie had om onder een stra-lende zon verder te stappen.

© f

oto

hol

© f

oto

hol

Stadskrant zoekt leuke foto’sBen jij één van de stadsgenoten die veel aanwezig is op stedelijke activiteiten of evenementen én hou jij daarbij jouw fototoestel in de aan-slag? Stuur dan je foto’s in hoge resolutie naar [email protected]. Misschien ontdek je de kiekjes wel op deze pagina. Maar niet alleen de Stadskrant maakt dankbaar gebruik van jouw foto’s. Ook de website en het stadsarchief kunnen originele en leuke snapshots gebruiken.

SPRING EENS IN HET KANAALOp zondag 10 juli sprongen zowat hon-derd enthousiastelingen in het kanaal Bos-suit-Kortrijk. Hiermee wilden ze niet alleen een frisse duik nemen, maar vooral de aan-dacht vestigen op het belang van propere rivieren. Het was de eerste keer dat de “Big Jump’” in voornoemd kanaal plaatsvond. De moedige zwemmers konden na hun duik nagenieten van optredens, fairtrade cocktails en kinderanimatie.

s t a d s k i e k j e s

Page 28: Stadskrant september 2011

28 | StadSkrant kortrijk

s t a d s k i e k j e s

Muzikale zomerDeze zomer was misschien geen hoogvlieger op weerkundig, maar wel op muzikaal vlak. De Grote Markt vormde meermaals het podium voor een schare muzikanten en zangers zoals Will Tura, Natalia, de zes finalisten van Idool en de artiesten van muziekzender Anne. Het was ook telkens drummen om een plaatsje te bemachtigen. Er heerste zowaar een festivalsfeertje in de stad.

© f

oto

hol