Maand Van Het Groene Hart 2015

20
NIEUWE ROUTES DOOR HET GROENE HART Kaasroute - Kunst in de Natuur VIER DE LENTE IN HET GROENE HART! OVERNACHTEN MET KORTING! VOORJAARSUITJES OP DE BOERDERIJ Koeiendansen - Tulpen plukweken OER-HOLLANDSE EVENEMENTEN Voorjaarsfairs - Boerenerfmarkten www.groenehart.nl De maand van het 21 maart tot 30 april 2015

description

Vier de lente in het Groene Hart!Deze evenementenkrant staat boordevol tips om eropuit te trekken. De Maand van het Groene Hart is van 21 maart tot en met 30 april.

Transcript of Maand Van Het Groene Hart 2015

  • Nieuwe routes door het GroeNe hartKaasroute - Kunst in de Natuur

    Vier de leNte iN het GroeNe hart!

    oVerNachteN met kortiNG!

    Voorjaarsuitjes op de boerderijKoeiendansen - Tulpen plukweken

    oer-hollaNdse eVeNemeNteNVoorjaarsfairs - Boerenerfmarkten

    www.groenehart.nl

    Demaandvan het

    21 maart tot 30 april 2015

  • Haal het voorjaar Brugstraat 9 - AbcoudeTelefoon 0294 284394www.wereldwinkel-abcoude.nlKerkstraat 25 - Bodegraven

    Telefoon 0172 613664www.wereldwinkelbodegraven.nl

    Kerkstraat 4a - BoskoopTelefoon 0172 769099www.boskoop.wereldwinkel.nl

    Lange Groenendaal 38 - GoudaTelefoon 0182 525260www.wereldwinkelgouda.nl

    De Passage 14 - Mijdrecht Telefoon 0297 293799 www.wereldwinkelmijdrecht.nl

    Voorstraat 27 - VianenTelefoon 0347 375603

    Kon. Wilhelminaplein 43a Waddinxveen Telefoon 0182 632324

    in huis

    Varen op de Vecht in klassieke salonbotenDe leukste boottochten over De utrechtse vecht. 2 tot 22 personen

    Borrelvaarten High tea vaartochten Lunch boottochten Opstaprondvaarten Gooise bubbels Varenenfietsen

    Kijk voor meer info op www.rederijvonk.nlReserveer direct 0294-237403Makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.rederij vonk

    Rijksstraatweg 11 3631 AA Nieuwersluis

    Maand van het Groene Hart 20152

    Geen kroketten, frikandellen of bamihappen, maar een sappige peer of een verse appel uit de muur trekken. Het kan in Lexmond. Op de dijk staat een heuse fruitau-tomaat. Fietsers, wandelaars en andere voorbijgangers gooien er een paar euro in en gaan er ver-volgens met een gezonde hap van-door. De automaat is van Jaap en Alewijn van Dijk die in Lexmond een fruitteeltbedrijf hebben. Jaap heeft het idee voor de fruitauto-

    maat uit de Betuwe waar meer van dergelijke automaten staan. Daar loopt het goed. Hier in de regio stond er nog geen. We zijn de eer-ste. Met appels en peren van eigen land zorgt Van Dijk dat de auto-maat elke dag weer tot de nok toe is gevuld. Jaap heeft genoeg fruit in opslag om de automaat te vullen.

    A-klasseHet is goed fruit, hoor. We stop-pen alleen A-klasse exemplaren in

    de automaat. In de zomer zetten we er ook een picknicktafel bij. Deze lente willen we onderaan de dijk een zelfbedieningsterras realiseren om de voorbijgangers een rustplaats te bieden tijdens mooie dagen.

    Fruitteelt- en loonbedrijf Van DijkAchthoven 564128 LX LexmondEmail:[email protected]

    Fruit uit de automaat

    U kunt bij ons een rit met paard en wagen reserveren voor ver-schillende doeleinden. Zo zijn er al arrangementen vanaf 15,00* p.p., inclusief koffie met wat lek-kers en bij terugkomst iets te drin-ken of een ijsje op het terras. Een arrangement met museumbezoek en een workshop schilderen is ook een mogelijkheid.

    Er is zoveel te zien in de Alblasserwaard. We kunnen naar de palingrokerij, kaasboerderij, ijsboerderij of een melkveebe-drijf gaan. Of naar een speeltuin, de Graanschuur of de schaaps-kudde bij het recreatiegebied. Wilt u picknicken? Maakt u graag een rondvaart? We kunnen alles inpassen.

    Ook voor trouwerijen, jubilea, per-soneelsuitjes, renies en natuur- en rondritten staan onze paarden voor u klaar. Iedereen kan mee, ook gehandicapten.Voor een klassieke en sfeervolle bruiloft zijn onze koetsen bij uit-stek geschikt; ook op afstand. Zo bezorgen wij u een onvergetelijke dag. Reserveren van een uur tot

    een dag is mogelijk. We stellen in overleg met u het programma samen, geheel naar uw wensen.*prijs bij minimaal tien personen

    Meer info:Tel. 06 253 176 01 of 0184 614 169E-mail: [email protected]: www.stal-vonk.nl enwww.stal-vonk.giessenburg.nl

    eeN ritje door de alblasserwaard is de moeite waard

    Groene hart loGies:rust, ruimte & ontspanninG

    meer dan 30 locaties in het Groene hart van nederland

    (advertenties)

  • Maand van het Groene Hart 2015 3

    Het landleven proeven. De weidse Hollandse vrijheid voelen. Vanaf 21 maart geven de uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren, riviertjes, historische stadjes, forten en boerderijen rondom de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hun geheimen prijs tijdens de zesde Maand van het Groene Hart.

    Oer-Hollands is ook de boeren-kaas die versmanager Richard Wansinck laat zien. Niet zon-der trots wijst hij op de acht soorten die zijn Hoogvliet aan het Levendaal in Leiden ver-koopt. Belegen, jong belegen, Vinkethaler, met komijn, mos-terd of fenegriek. Maar allemaal kaas uit eigen streek. We verko-pen hier kaas van de koeien die even verderop in de wei staan. Dat is toch fantastisch!

    Smaakvol en romigKaas is een van de Groene Hart streekproducten die Hoogvliet sinds een jaar of drie in het assor-timent heeft. Naast kaas worden ook zuivel, vruchtensappen en eieren verkocht. En het is een suc-ces, vertellen Richard Wansinck en zijn category-manager Ren van der Post. Want in de afgelo-pen jaren hebben zij de omzet zien verdubbelen. Er is veel vraag naar eerlijke, herkenbare produc-ten. Streekproducten rechtstreeks van de boer voldoen aan die behoefte. En ze zijn ook nog eens ontzettend lekker.

    Het leuke is dat wij het land naar de stad halen. Want de smaak van boerenkaas uit het Groene Hart roept meteen het beeld op van het boerenleven en koeien in de groene weides. Onze Groene Hart kaas smaakt echt anders dan fabriekskaas. Veel romiger en smaakvoller. Gemaakt van verse rauwe melk, zoals echte boeren-kaas wordt gemaakt.

    De smaak van boerenkaas is niet alleen te proeven in de winkels van Hoogvliet, maar ook tijdens de Boerenkaas Fietsroute, die op eerste en tweede paasdag, tijdens

    proeF het oer-hollaNdse laNdleVeN

    de Maand van het Groene Hart is te fietsen. Kijk op www.hoogvliet.com voor de routekaart. Ren van der Post: Zo kunnen mensen op hun gemak kennis maken met en genie-ten van al het moois dat de streek biedt. Daarnaast maken klanten van Hoogvliet, die de paaspuzzel in de Hoogvlietfolder goed in vullen, kans op een verblijf voor vier per-sonen in een Bed & Breakfast van Groene Hart Logies naar keuze.

    Natuur en cultuurDit jaar is supermarktketen Hoogvliet hoofdsponsor van de Maand van het Groene Hart. Deze maand, die van 21 maart tot 30 april loopt, zet de unieke charme van de regio goed op de kaart. Wij hebben een maatschap-pelijke verantwoordelijkheid die we graag goed invullen, vertellen Wansinck en Van der Post. Met streekproducten in ons assorti-ment versterken we de lokale economie en dragen we ons steen-tje bij aan een leefbare regio. Het stimuleren van het streektoe-risme is voor ons een logische vervolgstap. Daar is de Maand van het Groene Hart voor.

    Tijdens de Maand kan iedereen kennismaken met het oer-Hollands landleven. Op de eerste dag, zater-dag 21 maart, begint de Maand met de traditionele Joop Zoetemelk Classic. Een fietstocht die wielren-ners en sportfietsers langs dorpen, vaarten, rivieren, polders, molens en meren leidt. Op allerlei plaat-sen zijn vervolgens zes weken lang uitjes, evenementen en routes die bezoekers de smaak, geur en kleur van het Groene Hart laten ervaren. Van sportieve evenementen tot museumroutes en van creatieve workshops tot lammetjesdagen.

    Steden, platteland en natuur, het is hier allemaal vlak bij elkaar. Dat is het aantrekke-lijke van het Groene Hart. Het Rijksmuseum in Amsterdam of de nieuwe Rotterdamse Markthal bevinden zich op nog geen half uurtje rijden, of zelfs fietsen, van de Hollandse molens en de grazende schapen. Richard Wansinck en Ren van der Post zijn allebei geboren en getogen in het Groene Hart. Ze wonen en werken in de stad, maar in hun vrije tijd weten ze niets mooiers dan een tochtje langs

    de Meije of de Vlist, roeien op de Nieuwkoopse of Reeuwijkse Plassen of een bezoek aan een

    oud fort of een natuurgebied. Er is hier zo ontzettend veel te doen op een steenworp afstand.

    Richard Wansinck, versmanager Hoogvliet: We verkopen hier kaas van de koeien die even verderop in de wei staan. Dat is toch fantastisch!

    Speciaal voor Hoogvliet supermarkten openen zeven kaasboerderijen tijdens de paasdagen hun deuren. Wie de Boerenkaas Fietstocht volgt, komt langs de Kagerplassen, het Braassemermeer en de Wijde Aa. Onderweg is het mogelijk om een bezoek te brengen n of meer kaasboerderijen. De 44 kilometer lange route voert door de Leidse Ommelanden: van Warmond, Oud Ade en Hoogmade, langs Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn naar Alphen aan den Rijn, Woubrugge en Rijpwetering. Het is mogelijk om de route in te korten.

    Kijk op www.hoogvliet.com/streekproducten voor de routekaart.

    Deelnemende kaasboerderijen:A. Kaasboerderij van Schie, Zijldijk 7, Warmond. Tweede paasdag geopend.B. Boeren-Leidse Kaasboerderij Sweylanthoeve, Sweilandpolder 9, Warmond. Beide paasdagen geopend.C. Kaasmakerij Kwakernaak, Hofdijklaan 23, Oud Ade. Tweede paasdag geopend.D. Kaasboerderij van Leeuwen, Doespolderkade 1, Hoogmade. Beide paasdagen geopend.E. Landwinkel Landlust, Gnephoek 44, Alphen aan den Rijn, Tweede paasdag geopend.F. Zuivelboerderij Steenwijk, Woubrugseweg 80, Alphen aan den Rijn. Beide paasdagen geopend. G. Kaas- en zuivelboerderij en Landwinkel Castelijn, Pastoor van de Plaatstraat 40, Rijpwetering. Beide paasdagen geopend vanaf 12.00 uur

    boereNkaas Fietsroute

  • Kaasmuseum Bodegraven vertrouwde kwaliteit, in een vernieuwde omgevingNa een ingrijpende renovatie van het Evertshuis presenteert ons museum zich met nog meer uitstraling.

    U bent hartelijk welkom bij het Kaasmuseum bij Everts (3e etage) Julianastraat 4, 2411CV te Bodegraven, nabij fietsknooppunt 94. Kijk voor meer informatie op onze website:www.kaasmuseum.org

    Stichting Kaasmuseum ( tel. 0172-65 09 09 )

    Maand van het Groene Hart 20154

    Edrive4fun verzorgt rondritten in en om Gouda met acht Renault Twizys. Ontdek en beleef het centrum of het oer-Hollandse landschap rondom Gouda van-uit deze milieuvriendelijke auto. De Twizy is een modern tweepersoons voertuig, 100% elektrisch aangedreven. De bediening is kinderlijk eenvou-dig. Geruisloos rijdend op groene stroom is Twizy-rijden een onvergetelijke en duurzame belevenis. Edrive4fun biedt u verschillende GPS-routes aan. Zo komt u langs alle unieke bezienswaardigheden.

    In het historische centrum van Gouda of rijdend over idyllische weggetjes naar bijvoorbeeld Vlist, Haastrecht, Oudewater of de Reeuwijkse Plassen. Al deze routes starten vanuit ons Twizy station

    aan het Stationsplein 7, op 100 meter afstand van NS-station Gouda. Vanaf de centrale NS-stations Rotterdam, Den Haag en Utrecht staat u binnen achttien minuten op station Gouda.

    Van Harte welkom! Naast de rondritten kunnen wij de Renault Twizys bezorgen op bijna elke denkbare loca-tie. Dat is leuk voor een bedrijfsuitje, excursie, familiedag of ter promotie van uw bedrijf. Op deze manier kunt u uw eigen omgeving ontdek-ken of met vrienden, familie, collegas of rela-ties heerlijk ontspannen toeren in uw regio.

    Vertrek vanuit het Twizy station: Stationsplein 7 (ingang Van Bergen IJzendoornpark). di t/m za van 10.00 tot 18.00 uur do van 10.00 tot 21.00 uur

    Prijzen van de rondritten: vanaf 7,50 p.p. kinderen tot 12 jaar 50% korting

    Voor reserveringen kunt u bellen met 0654 690 763 of mail naar [email protected] info: www.edrive4fun.nl

    oNtdek Gouda eN omGeViNG VaNuit eeN reNault twizy!

    Naescas is een wijngaard en cam-ping midden in het Groene Hart. Wijnliefhebbers kunnen een rondleiding boeken en Naescas wijnen proeven in de druiven-kas. Peter Verboom, eigenaar van Wijngaard-camping Naescas laat bezoekers graag zijn wijnen proe-ven. Pas dan geloven de gasten echt dat deze streekwijnen volko-men terecht steeds in de prijzen vallen bij de Wijnkeuring der Lage Landen.

    In de winkel op het terrein kunt u de heerlijke wijn kopen, maar ook woondecoratie en schilderijen. Voor kleine groepen worden diverse crea-tieve workshops georganiseerd.

    Naescas is zodanig opgezet dat geen enkele activiteit botst met de andere. Ondanks rondleidingen, proeverijen en lunches of diners heerst er op de camping een wel-dadige rust. Dit neemt niet weg dat sommige mensen juist een aantal activiteiten combineert voor bijvoorbeeld het jaarlijkse familie-uitje: rondleiding door de wijngaard, wijnproeven, dineren en overnachten in de trekkershut-ten of in de eigen caravan.

    U kunt natuurlijk zelf uw familie-, club-uitje of vriendinnendag bij Naescas regelen. Ook andere orga-nisaties hebben Naescas inmiddels ontdekt. Zo stelt jouwhapje op

    10 mei een Moederdagbrunch samen. De Slow Food Wijn Slak strijkt op Vaderdag, 21 juni, neer voor een rondleiding en proeverij onder leiding van een vinoloog, afgewisseld met streeklekkernijen. Op 4 september doet Triggr een zogenoemd Preuvenement met rondleiding, wijnproeven en lek-kere hapjes. Informatie en opgeven bij desbetreffende organisaties.

    Wijngaard-camping NaescasWestkanaalweg 1232461 GW Ter Aar0172 605 158Mobiel 06 309 580 33E-mail: [email protected]: www.naescas.nl

    proeF de streekwijNeN VaN wijNGaard Naescas

    www.pluktea.nl

    Zelf aan de slag

    en thee maken met lekkere

    verse kruiden,

    fruit en bloemen?

    Boskoop | www.hgeers.nl

    (advertenties)

    Ben je op zoek naar creatieve workshops, vrijgezellenfeestjes, bedrijfsuitjes, kinderfeestjes of ander kindervermaak? Kom dan eens langs bij Atelier ES&ZO, het adres voor al uw creatieve workshops!

    Wij verzorgen de gezelligste work-shops voor kinderen en volwas-senen op een prachtige locatie in Snelrewaard. We hebben de oude Kaaskamer en het Achterhuis in onze boerderij omgebouwd tot compleet ingerichte workshopruimtes.

    In onze workshopruimtes zijn er mogelijkheden voor iedereen, zoals het pimpen van koeien of klompen, het maken van memo- of tekstbor-den, mozaeken, versieren van tassen, allerlei toepassingen met foamklei en nog heel veel meer. Het Atelier is gevuld met allerlei knutselmate-rialen die niet alleen te gebruiken zijn voor de workshops maar die ook te koop zijn. Wij werken op maat, dus speciale wensen of themas kunt u altijd met ons bespreken. Het is ook mogelijk om verschillende

    workshops te combineren tot een arrangement.

    Onze workshops zijn uitstekend geschikt als onderdeel van een evenement, beurs, jubileum, bruiloft of ander event, en op elke gewenste locatie of gewoon gezellig bij u thuis.

    U bent van harte welkom om een keer in het atelier te komen kijken naar alle mogelijkheden. Met enthousiasme luisteren wij naar uw wensen om een zo originele, creatieve en inspirerende invulling te geven aan elk feest.

    Een creatieve groet,Esther van DoornAtelier ES&ZOZuid Linschoterzandweg 473425 EM Snelrewaard06-40859483www.atelier-esenzo.nlwww.hobbyshop-esenzo.nlatelieresenzo@gmail.com

    atelier es&zo

  • Maand van het Groene Hart 2015 5

    opstappuNteN kuNst iN de Natuur tourVijf opstappunten verkopen de kaart die bij de Kunst in de Natuur Tour hoort. Die kaart bevat naast de route een agenda met evenementen en aanbiedingen en kost 2,00. Bij de Toeristische Informatie Punten (TIPs) zijn parkeerplaatsen. 1. Buitenplaats De Blauwe Meije, Meije 300, Zegveld.

    Open: maandag t/m zondag.2. Lekkerr Nieuwkoop, Reghthuysplein 17, Nieuwkoop.

    Open: maandag t/m zondag, op woensdag gesloten.3. Tijsterman bij Bezoekerscentrum Natuurmonumenten,

    Dorpsstraat 116, Nieuwkoop. Open: woensdag / vrijdag / zaterdag / zondag.

    4. TIP Nieuwkoop, Noordenseweg 23a, Nieuwkoop. Open: maandag t/m zaterdag.

    5. TIP Woerden, Meulmansweg 27, Woerden. Open: maandag t/m zaterdag.

    Op de grens van Utrecht en Zuid-Holland kronkelt het lieflijke riviertje de Meije. Even verderop broeden een karekiet en een snor, terwijl waterlelies en veldjes krabbenscheer in het zuivere water van de Nieuwkoopse Plassen drijven. Dit is de volmaakte plek voor een kunstroute.

    Dat dachten ook de initia-tiefnemers van Kunst in de Natuur van Buitenplaats De Blauwe Meije. De Kunst in de Natuur Tour is een aantrekkelijke natuurroute door de Meije en rondom de Nieuwkoopse Plassen, die langs meer dan veertig kunst-werken voert.

    Van kunstwerk naar kunstwerk De route fietsen, wandelen, varen: het kan allemaal. Fietsers kunnen een (elektri-sche) fiets huren en voor lief-hebbers van het water zijn boten te huur. De route te voet afleggen is ook een moge-lijkheid voor wie ten volle wil genieten van de betovering van de Meije en Nieuwkoopse Plassen.

    Fotograaf Maarten Koch is gekend als landschapsfoto-graaf en wist de schoonheid van de natuur op en om de Nieuwkoopse Plassen op onwaarschijnlijke wijze te vangen. Rene Kwak, journa-liste en persfotografe, legde het traditionele boerenbedrijf in het gebied vast. Hun fotos zijn te zien in Galerie De Blauwe Meije.

    Verderop zijn beelden te zien van Maaike Goudriaan en Femke Kempkes. Kunstenaars die zich laten inspireren door de natuur of werken met materiaalcom-binaties als steen, staal, klei en beton. Er staan beelden langs het riviertje Meije en bij Werkschuur de Kievit van Natuurmonumenten.

    kuNst iN de Natuur

    GroeNe hart museumrouteVooruitlopend op de Museummaand is speciaal voor de Maand van het Groene Hart een museumroute samengesteld langs een flink aantal grotere en kleinere musea. Natuurlijk doen bekende musea als het Touwmuseum, Boomkwekerijmuseum en Zilvermuseum mee aan deze bijzondere route. Maar kleinere exposities zijn er ook. Bijvoorbeeld boerderijmuseum Ontdek de Boerennatuur in Kockengen waar Koos Segers zijn passie voor tractoren, rijtuigen en historische boerengereedschappen laat zien. Een rondje over het erf kan altijd, en ook daar blijkt Koos verzamelaar te zijn van oudhollandse koeien- en kippen-rassen. Het kaasmuseum in Bodegraven vertelt de historie van boerenkaas en museum de Bommelzolder in Zoeterwoude brengt een ode aan stripheld Olivier

    B. Bommel. Op de website www.groenehart.nl/maand staat een kaartje van alle musea die meedoen compleet met adressen en openingstijden. Zo kan iedereen een eigen route langs verschillende musea samenstellen.

    VoorjaarsFair de amstelFair

    Tijdens de vierde editie van voor-jaarsfair de Amstelfair wordt op het land achter Tuincentrum Coen van Dijk in Nieuwveen opnieuw een waar festijn voor jong en oud georgani-seerd. In de pagodetenten worden bezoekers verrast met culinaire ambachtelijke lekkernijen, demon-straties, workshops, bloemsierkunst, palingrokerij, lifestyle en brocante. Voor de kinderen is er een spring-kussen en zijn er speciale kinder-workshops. Toegang is gratis.

    AmstelfairTuincentrum Coen van Dijk, Nieuwveensjaagpad 7a in NieuwveenZaterdag 11 april, 10.00 tot 17.00 uurZondag 12 april, 10.00 tot 17.00 uurwww.coenvandijk-tuinplanten.nl

    bootexcursie Naar kiNderdijk

    Kinderdijk is bekend om zijn negen-tien molens die door UNESCO zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed. Rebus Varende Evenementen vaart als enige echte bootexcursie van Rotterdam naar Kinderdijk. Een perfecte verbinding tussen het woelige en drukke centrum van Rotterdam en het rustige en romantische landschap van Kinderdijk. Vaar mee met het sfeervolle passa-gierschip Nehalennia over de Nieuwe Maas en de Lek. Na n uur en een kwartier varen wordt afgemeerd bij Kinderdijk. Hier is ruimschoots de tijd om de molens te bekijken en te genieten van de schitterende natuur. De excursie duurt in totaal vier uur. Op vertoon van deze Maandkrant wordt 20% korting gegeven op het reguliere excursietarief van 15,00 voor volwassenen en 12,00 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar (reserve-ringsnummer TM: 06-55826463). www.rebus-info.nl

    uNiek: bezoek het chtelet VaN kasteel de haar

    Voor het eerst in de geschiedenis gaat het Chtelet (letterlijk: kasteeltje) van Kasteel de Haar open voor publiek. Het kleine kasteel ligt direct naast het grote Kasteel de Haar. Het Chtelet is het kloppend hart van De Haar en is ontworpen als poortgebouw. Vanaf de jaren vijftig gebruikt familie Van Zuylen van Nijevelt het Chtelet als familiehuis, dat intiemer en praktischer is dan het grote kasteel. Het kasteeltje, dat overi-gens groter is dan menig Nederlands kasteel, ondergaat sinds 2013 een volledige restauratie. Voordat de familie het Chtelet weer in gebruik neemt, krijgt het publiek drie maanden de gelegenheid het te bezichtigen. Daarna gaan de deuren voorgoed weer dicht. Historica Ileen Montijn is speciaal voor deze openstelling aangetrokken als gastconservator. Onder de bezoekers die deze Maandkrant tonen, verloot Kasteel de Haar een parkjaarkaart voor vier personen. www.kasteeldehaar.nl

    storytrail door GoudaVerteller Eric verhaalt de geschiedenis van Gouda door de ogen van schipperszoon Wouter. Hij neemt deelnemers aan de Storytrail mee naar het jaar 1552 met de bier-oorlog en uiteindelijk de smeulende St. Jan. De trail

    kan worden afgesloten met een high tea bij Brasserie Felicia. Op zondag 22 maart en zondag 19 april is deze stadswande-ling met 5,00 korting te boeken door gebruik te maken van de actiecode groenehart. www.storytrail.nl

    parkbos eeNmaliG opeNIn het doorgaans voor publiek afgesloten park-bos rond Huis te Linschoten wordt op woensdag 15 april een excursie georganiseerd. Tijdens de rond-wandeling vertelt de gids alles over de mensen die al vanaf de Middeleeuwen op deze plek woonden en werkten. www.landgoedlinschoten.nl

    schildereN iN de buiteNluchtLeer echt kijken, ontdek kleuren en vertaal dit naar een mooi kunstwerk op het doek. Tijdens de work-shop schilderen brengt Jose van den Helder op een vrije en toegankelijke manier haar kennis en ervaring over, waarbij ze deelnemers stimuleert om een eigen stijl te ontwikkelen. Als het even niet lukt zet ze de schilders weer op het goede spoor en zorgt ze ervoor dat schilderen steeds leuker wordt. Aan het eind van de dag gaat iedereen naar huis met een zelf gemaakt schilderij. Op 21 maart is er een workshop op inschrijving en de workshop En plein air schilderen is voor groepen te boeken van maart t/m juni en in september en oktober.www.helderkunst.nl

    Foto: Ben Deiman

    culturele opeNiNG maaNd VaN het GroeNe hart

  • Maand van het Groene Hart 20156

    VaN reeuwijkse plasseN Naar biNNeNstad Gouda Watersnip brengt mens en natuur met elkaar in verbinding. Deze missie wordt vertaald in drie bedrijfstakken: accommo-datie, natuuractiviteiten en advies. Voor bezoekers aan het Groene Hart die graag meer willen weten over dit prachtige gebied, organiseert Watersnip groepsacti-viteiten voor jong en oud. Wat dacht u van een rondvaart over de Reeuwijkse Plassen in een open boot. De gidsen laten op een bijzondere wijze de geschiedenis en het landschap van dit veengebied tot leven komen. Of vaar vanuit het Reeuwijkse Plassengebied naar de binnenstad van Gouda. Vanuit Sluipwijk vaart u naar de historische Driewegsluis. De schipper ver-telt over de omgeving en de brugwachter opent diverse bruggen en bruggetjes tot-dat de binnenstad van Gouda is bereikt. Varen door het stadshart met zijn monu-mentale panden is een belevenis. Zeilen, praamvaren in authentieke roei-boten of poldersport behoren ook tot de

    mogelijkheden. Zoekt u een geschikte accommodatie voor een grote groep? De Rokende Turf is een groepsaccommo-datie tot 44 personen. De accommoda-tie ligt in een kleine dorpskern, aan het water van de Reeuwijkse Plassen. Meer weten? Kijk op: www.watersnip.info.

    Watersnips-Gravenbroekseweg 1542811 GK Reeuwijk Tel. 0182 39 5460 E-mail: [email protected]

    welkom bij de mariahoeVe-loGies

    De Mariahoeve is een eeu-wenoude, actieve boer-derij midden tussen de groene weilanden in het Zuid-Hollands plassenge-bied, waarvan de Wijde Aa deel uitmaakt. Dit rustieke meertje ligt aan Ofwegen,

    een buurtschap tussen Hoogmade en Woubrugge.Sinds een aantal jaar kunt u bij ons op vakantie. Wij bie-den luxe sfeerboerderijtjes aan voor een kort verblijf of voor een langere vakan-tie. De huisjes zijn van alle gemakken voorzien en lig-gen midden in de natuur. Elke dag worden de koeien gemolken en verzorgd, natuurlijk kunt u daar bij zijn! Fietsen, wandelen, mel-ken, varen, vissen of gewoon lekker slenteren tussen de

    koeien door: alles kan en mag. Wij bieden iedereen een leuke vakantie. Eindelijk de rust die u verdient, want wij weten wat u zoekt.

    Ons Boerenhuisje is klaar! Ons Boerenhuisje biedt plaats aan acht personen. Nu kunt u ook met een leuke groep in dit luxe vakantie-huis verblijven!

    Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. www.mariahoeve-logies.nl

    miNder daN eeN halF uurtje VaN de leukste attracties

    Nw. Loosdrechtsedijk 136Nw. Loosdrecht T: 035 582 3523M: 06 2757 5019

    www.shetlanderij.nl

    ShetlanderijDe Sijphoeve

    Gouwe stekKookworkshops feestjes high-tea

    catering lunch diner

    06 57 36 58 08 www.gouwestek.nl

    natuurlijk!

    Theehuis met terras Feesten & Partijen

    Trouwlocatie B&B Hotel***

    Vergaderruimte Bloemenpluktuin

    Dagelijks geopend van: 9.00-18.00uur

    Pluktuin zondag gesloten

    Hogendijk 5 2441 CK Nieuwveen (ZH) T. 0172 538642 www.sfeerstal.nl

    Agendatips 2015: * zat. 28 maart Lentedag 10.00-17.00uur * zat. 18 juli Pluktuindag 10.00-17.00uur * vr. 11 dec. Kerstfair 11.00-19.00uur * zat. 12 dec. Kerstfair 11.00-17.00uur

    Vaste staanplaatsen, stacaravan- en chaletverhuur

    Caravanpark De Visotter

    (0172) 408254 www.devisotter.nl Woerdense Verlaat

    Het TrefpuntEen Centrum van de Hervormde Gemeente Harmelen

    Met diverse zalen van (20 tot 80 personen). Voor het vieren van verjaardagen en jubilea. Ook voor vergaderingen/meetings/cursussen etc. Een inpandig Rouwcentrum met een Geconditioneerde Opbaarruimte. Gelegenheid voor de Familie om 24 uur per dag in privsfeer de overledene te bezoeken. Gelegenheid voor Rouwdiensten en Condoleren

    Iepenlaan 2 - 3481 XA Harmelen - Tel: 0348-442540 E-mail: [email protected] - Mob: 0640773 695

    Huur een motorjacHt

    Jachtwerf Scheepswerf Haven Jachtverhuurwww.laanyacht.nl [email protected]

    Camping "De Drie Morgen"Voorweg 155 - 2716 NJ Zoetermeer - 079 3515107

    [email protected] - www.dedriemorgen.nl

    Verrassend landelijk gelegen in de Randstad.

    Er op uit in: Buitenplaats De Blauwe MeijeEnigste terras aan het water in de Meije - Fietspunt 60

    Voor al uw:Home Made taarten/Chocolade/lunches en proeverijen.

    Met: Luxe B&B Workshops en wisselende exposities Sloep en kano verhuur

    Kijk eens op www.deblauwemeije.nl of bel 0172-685438 (7 dagen bereikbaar)

    (advertenties)

  • Maand van het Groene Hart 2015 7

    De Maand van het Groene Hart wordt geopend met de negende Joop Zoetemelk Classic, op zater-dag 21 maart. Deze enige echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers is een goede manier om het seizoen sportief te beginnen.

    Start en finish van de toertocht zijn bij Sportpark De Bult in Leiden. De tocht voert de wielrenners langs de dorpen, vaarten, rivieren, polders, molens en meren van het Groene Hart. Het zijn de routes die Joop Zoetemelk in zijn juniorentijd reed als hij bij Swift trainde. Joop geeft bij deze editie het officile startschot voor zijn classic en gaat daarna samen met familie en vrienden van start voor zijn tocht door het Groene Hart. Er kan worden gekozen uit verschil-lende afstanden: de sportieve routes van 150, 100, 75 en 50 kilometer en een Fiets en Genietroute van 25 kilometer. Alle routes zijn volledig bewegwijzerd en onderweg zijn er verzorgingsposten waar eten en drinken is.

    Joop Zoetemelk ClassicStart en finish bij Sportpark De Bult in LeidenZaterdag 21 maart, vanaf 8.30 uur.www.swift-joopzoetemelkclassic.nl

    joop zoetemelk classicstartschot maaNd VaN het GroeNe hart

    meer sportieVe eVeNemeNteN tijdeNs de maaNd VaN het GroeNe hartWie wil leren zeilen in een optimist, askeladde of valk, komt naar de introductiedagen van Zeilschool de Vinkeveense Plassen of Zeilschool Nieuwkoop.

    Zeilschool de Vinkeveense Plassen Zeilschool de Vinkeveense Plassen bestaat inmiddels al weer ruim 35 jaar en is uitgegroeid van een zeilschool voor jongeren tot een volwaardig watersportcentrum genaamd Vinkeveen Haven. Het watersportcentrum verhuurt ook kanos, waterfietsen, sups, zeilboten, motorboten en sloepen voor een heerlijke dag op de Vinkeveense Plassen. Tijdens de Maand van het Groene Hart ontvangt iedereen op vertoon van de maandkrant 5,00 korting bij besteding van 25,00 of meer bij pannenkoekenrestaurant Het Voordek.

    Introductiedagen Zeilschool de Vinkeveense Plassen, Herenweg 144 in Vinkeveen Zaterdag 25 april, 9.30 tot 17.00 uurZondag 26 april, 9.30 tot 17.00 uurVoor jongeren van 7 tot 18 jaarwww.zeilschoolvinkeveen.nl, www.hetvoordek.nl

    Zeilschool NieuwkoopKom kijken of je tijdens de school-vakantie een weekje wil zeilen op de Nieuwkoopse Plassen. Wie zich vooraf aanmeldt wordt tijdens de introductiedag met een bootjes opge-haald en naar het zeileiland gebracht. Na een uur en een eerste zeilervaring rijker worden deelnemers weer naar de wal gebracht. Deelname aan deze kennismakingsmiddag kost op ver-toon van de maandkrant 5,00.

    Introductiedagen Zeilschool NieuwkoopZaterdag 25 april, 13.00 tot 17.00 uurhttp://zeilschoolnieuwkoop.nl

    Deelnemers aan de tiende Kamerikse Weteringloop kunnen kiezen uit een recreatieve hardloopwedstrijd of een ontspannen wandeltocht door het Groene Hart. Een deel van de opbrengst van beide sportieve evenementen gaat naar het Waterschapshuis van stichting Careyn in Kamerik voor huisvesting van ouderen met dementie. De hardloopwedstrijd gaat over een afstand van 5, 10 of 15 kilometer. De hardlopers gaan langs de historische Kamerikse Wetering van het dorp Kamerik naar buurt-schap Kanis. Naast de hardloopwedstrijd kunnen op dezelfde dag wandelaars kiezen voor een bewegwijzerde wandelroute door het Groene Hart van 12, 17, 23 en 33 kilometer. De wandelingen voeren deels door boerenland en andere onverharde paden en kades. Inschrijving bij Sporthal De Schulenburch in Kamerik.

    Kamerikse WeteringloopSporthal De Schulenburch, Overstek 2 in KamerikZaterdag 18 april, 8.30 tot 16.00 uurwww.weteringloop.nl

    waNdeleN laNGs de waterliNie

    waNdeleN oF hardlopeN door de polder

    iNtroductiedaGeN zeileNWie wil weten waarom polders onder water werden gezet en van een stevige wandeling houdt, gaat mee op ontdekkingstocht samen met watergids Marina Perdijk. De ontdekkingstocht gaat naar de Franse Kade en de Koeneschans in Vlist, beide stille getuigen van de Oude Hollandse Waterlinie uit de 17e en 18e eeuw. Tweehonderd jaar geleden moest de Oude Hollandse Waterlinie plaatsmaken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het netwerk van inlaatplaatsen, sluizen, aanvoerkanalen, kades, inundatiegebieden,

    forten en schansen is nog steeds goed zichtbaar in het landschap. Op donderdag 16 april start om 11.30 uur in het centrum van Haastrecht de eerste van een reeks maandelijkse wandelingen. Kosten zijn 18,15 voor een lunch in caf De Vlist en een bezoek aan een boezemmolen en gemaal.

    WaterarrangementLyanne de Laat, 06-30013037, [email protected] 16 april, 11.30 uur

  • Maand van het Groene Hart 20158

    Voor veel inwoners van Gouda is de Gouwe Stek nog een grote verrassing. Toch is Hans de Gier al bijna drie jaar actief in het Gemaalhuis naast de Mallemolen, aan de rand van Korte Akkeren in Gouda. De Gier ontvangt in het Gemaalhuis graag groepen tot wel dertig perso-nen, voor een heerlijke high tea, gezellige familiefeest-jes, originele bedrijfsuitjes, kookworkshops en nog veel meer. In maart en april nodigt hij iedereen uit voor de vier Ambachtelijke Zaterdagen, met een gevarieerd pro-gramma voor alle leeftijden.Ik ben bijna iedere zaterdag open voor koffie en lunch, maar ik vind het leuk om het nieuwe seizoen te openen met vier Ambachtelijke Zaterdagen, die uitnodigen om lekker naar buiten te gaan en leuke dingen te onderne-men, vertelt Hans de Gier.Hij vroeg lokale aanbieders van creatieve workshops om vier zaterdagen lang inloopworkshops te verzorgen en originele, handgemaakte sfeerartikelen en cadeautjes te verkopen. Het is een mooie aanleiding om eens kennis te maken met dit unieke plekje, dat heel landelijk, groen en rustig en toch midden in de stad ligt. De eerste Ambachtelijke Zaterdag is op 28 maart. Wat is er zoal te doen? Je kunt onder meer van een heerlijke Groene Hart lunch genieten, de molen bezoeken, wolkussens en bloemen van papier maken, mozaeken en buttons maken. Op zaterdag 4 april is er tussen 10.00 en 16.00 uur veel te beleven bij Gouwe Stek, zoals een demonstratie wol spinnen. Ook kun je producten van wol en artikelen van wilgentenen kopen. Er is een inloopworkshop papieren

    bloemen maken. Kinderen die graag langs de waterkant struinen, kunnen op zaterdag 11 april mee met een enthousiaste waterkenner om waterdieren te zoeken. Verder staat die zaterdag op het programma: wol spin-nen, buttons maken, DIY bloemen maken, een relax stoel en verkoop van wilgentenen producten. Heb je altijd al molenaar willen zijn? Vandaag kun je meelopen met de molenaar van de Mallemolen!Ook op de laatste Ambachtelijke Zaterdag, 18 april, wor-den waterdieren gezocht. Daarnaast wederom diverse inloopworkshops en verkoop van onder meer natuur-schatten, mozaek en papieren bloemen. Ook dan is de molen open voor een rondleiding; zoals iedere zaterdag.Gouwe Stek is een heerlijk rustpunt voor mensen die een wandeling of fietstocht maken in de omgeving van Gouda. Zij kunnen op zaterdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bij Hans de Gier terecht. Kijk voor meer informatie op de site: www.gouwestek.nl.

    Vier ambachtelijke zaterdaGeN bij Gouwe stek

    De fietsboot van Rederij Vonk uit Nieuwersluis is de enige toeristische lijndienst op de Vecht en pendelt, via Breukelen en Maarssen, tussen Nieuwersluis en Oud-Zuilen. Tijdens het uitrusten kan genoten worden van al het moois dat de Vecht heeft te bieden; prachtige buitenplaatsen, roemruchte kastelen en rustieke theekoepeltjes. De afmeerlocaties zijn nabij fiets-knooppunten, zodat een unieke tocht kan worden uitgestippeld. www.defietsboot.nl

    Nieuw: Fietsboot op de Vecht

    Stichting Vogelpark AvifaunaHoorn 65, 2404 HG | Alphen aan den Rijn 0172 48 75 75 | [email protected]

    www.avifauna.nlVolg ons op:

    zooveelontdek

    bij Avifaunazoozooveel

    bij Avifauna

    bij Avifaunazooveel

    ontdekontdek

    bij Avifaunaveel

    bij Avifauna

    NIEUW IN 2015 rode pandas

    veelFruitteelt- en loonbedrijF A. en j.A. vAn dijk v.o.F.Achthoven 56, 4128 lX leXmond

    het hele jaar door ZWeMMeN iN ZWeMbad de Wel!

    www.dewel.nl(0172) 57 18 20

    www.zeilschoolnieuwkoop.nlBea Hekkers 06-15651544

    Zeilweken in de SchoolvakantieS

    Nieuwkoopse Plassen Kleine Groepen

    (advertenties)

  • Maand van het Groene Hart 2015 9

    GroeNe toppers

    Als je vanuit Amsterdam de Amstel volgt, sta je binnen tien minuten in een pol-dergebied met koeien, wei-landen en buitenplaatsen. Zo vlakbij de stad en toch zo anders. Strijk neer in het gras aan de waterkant, bij een speel- en struinplek of maak een stop bij een van de horecaplekken met buitenterras en bekijk wat er voorbij gaat. Je zult ver-baasd staan van alles wat er voorbij vaart, roeit en bij mooi weer zelfs zwemt.

    Historisch & zeldzaamEen interessante stopplek aan de Amstel is Buitenplaats Wester-Amstel. Een zeld-zaamheid: van de zestig bui-tenplaatsen die vroeger langs de Amstel stonden, zijn er slechts drie bewaard geble-ven. Maak een wandeling door het park met de histo-rische kruiden-, groenten- en stinzentuinen of breng een bezoek aan een expositie in het woonhuis. Regelmatig vinden er concerten en lezin-gen plaats. De buitenplaats is vrij toegankelijk.

    UitvalbasisSpeelboerderij Elsenhove is een uitstekende uitval-

    basis voor fiets- en wan-deltochten. Hier kunnen jong en oud kennis maken met het leven op de boer-derij en de verzorging van dieren. Elke dag om 16.00 uur mogen bezoekers de boer(in) helpen bij het voeren. Binnen zijn regel-matig exposities te zien en buiten vermaken kinderen zich prima in de uitge-breide speeltuin. Theehuis Pappot heeft een heerlijk buitenterras met uitzicht op de speeltoestellen.

    Vlakbij de speelboerderij ligt de veenschuur. Wil je meer weten over ontstaan en afgraven van veen in vroeger tijden? Hier vind je de ant-woorden. Na een bezoek aan de schuur weet je ook waar de naam Amstelveen van-daan komt. De veenschuur is dagelijks open vanaf medio april tot oktober.

    RondehoepWil je het gebied verder verkennen? Fiets dan eens een rondje Rondehoep van 17 kilometer, bekend n geliefd bij wielrenners en trimmers uit de wijde omgeving. De Rondehoep is een van de grootste open

    vlakken in de Randstad. Rondom een weidevogelge-bied van 165 ha liggen wei-landen en sloten. De sloten lopen als spaken in een wiel naar het centrum toe.

    Wandel-, fiets- en ruitermekkaOveral in Groengebied Amstelland zijn wandel- en fietsroutes uitgezet. Fietsoplaadpunten zijn er voldoende. Ga je liever te paard? Ook dan is er keuze genoeg, want er ligt in totaal bijna 30 kilometer ruiterpad. De paden bren-gen je door een afwisselend landschap met recreatiege-bieden, uitgestrekte weilan-den, kronkelige riviertjes

    en hoogteverschillen in het oude polderlandschap.

    Fietsers en wandelaars kun-nen van mei tot en met augus-tus op verschillende plekken aan de Amstel met een pontje naar de overkant. De pontjes varen deze periode dagelijks van 12:00 uur tot 18:00 uur. In april en september varen ze alleen in het weekend.

    Meer informatieAlle activiteiten, routes en een kaart met fietsoplaad-punten zijn te vinden op www.groengebied-amstel-land.nl. Kijk regelmatig op de site voor nieuws, evene-menten en ideen voor een leuk dagje uit.

    Al in de 17e eeuw ontdekte Rembrandt hoe fijn het is om te zwerven langs de Amstel. Menige plek heeft hij op doek vastgelegd. De afgelopen eeuwen is er veel veranderd, maar het karakter van de rivier is gebleven. Stap op de fiets, in de boot of pak je rugzak en ontdek al wandelend de mooiste plekjes in het groen.

    Vlakbij de stad eN zo aNdersde ouderkerkerplass Zomers is de Ouderkerkerplas d plek voor vertier op en aan het water. Je kunt er zonnen, spelen, zwemmen en volop waterspor-ten zoals zeilen en surfen. Maar je kunt ook de plas rond wandelen, fietsen of skeeleren. Voor een versnapering ga je naar Gewoon Geluk, mobiele catering vanuit een gezellige Pipowagen. Strijk neer op het gezellige en kleurrijke terras voor een lekker kopje biologische koffie of verse thee met huisgemaakte muffins. Voor sport- en muziekliefhebbers is de Ouderkerkerplas ook regelmatig the place to be voor triatlon, obstacle run of hip dance event.

    de middelpolderHier wisselen water, weide en moeras elkaar af. Het open weidegebied is een natuurreservaat voor weidevogels. In het vroege voorjaar hoor en zie je hier kie-viten, gruttos en tureluurs. Wandelend of fietsend kun je hier zomaar ineens een ooievaar of lepelaar in het weiland zien staan. In de winter zijn het voornamelijk ganzen en smienten die de moerassen bevolken.

    de hoGe dijk Op een steen-worp afstand van Amsterdam Zuidoost en toch helemaal in het groen: bij de Hoge Dijk kom je al zon-nend of wandelend helemaal tot rust. Vanwege het lage water is de Hoge Dijk een ideale zwemplek voor gezinnen met jonge kinderen.

    GaasperplasGenietend van een weids uitzicht over de Gaasperplas kun je hier wandelen, fietsen, zwemmen, duiken, zeilen, kanon n lekker eten. Er is een zwemplek, een waterspeelplaats met sluisjescomplex en een dagkampeerterrein. Bovendien zijn er diverse speel-toestellen voor de kleintjes. In de zomermaanden kun je hier uit je dak bij een dancefestival of sportevenement. In de buurt liggen diverse plekken voor een kopje koffie, thee en wat lekkers voor de kinderen, zoals bijvoorbeeld kin-derspeelparadijs Ballorig of Boerderij Langerlust. Beide locaties hebben een buitenterras.

    GroeNGebied amstellaNd(advertentie)

  • Maand van het Groene Hart 201510

    21-03 Leiden Joop Zoetemelk Classic: voorjaarsklassieker door het Groene Hart.www.swift-joopzoetemelkclassic.nl

    21-03 Zegveld Kunst in de Natuur: kunsttour rondom Nieuwkoopse Plassen. www.deblauwemeije.nl

    21-03 Zegveld Goud tot Nieuw Live Cooking Buffet. www.milandhof.nl

    21-03 Bleskensgraaf Maak kennis J. W. Ooms en andere streekschrijvers in Museum het Voorhuis.www.binnenwaard.nl/museum-het-voorhuis

    21-03 Warmond Workshop avontuurlijk buiten koken op houtvuur.www.hetbuiten.nu/workshops

    21-03 Woerdense Verlaat Schilder in de buitenlucht een portret of landschap.www.helderkunst.nl

    21-03 Wilnis Vertelcaf De Hooiberg over wensen.www.binnenste-buitenverhalen.nl

    21-03 Gouda Themawandeling over boeken die door de eeuwen heen in Gouda zijn verschenen.www.goudsegidsengilde.nl

    21-03 en 18-04 Boskoop Boskoopse bomenroute: wandel met een gids door het boomkwekersdorp.www.vvvboskoop.nl

    21-03 en 22-03 Schoonhoven Arto Post Laboro speelt komedie Aanraders in Arto Theater. www.artopostlaboro.nl

    21-03 en 22-03 Haarzuilens Voorjaarsfeest: kom lammetjes een flesje geven bij Geertjeshoeve.www.geertjeshoeve.nl

    21-03 - iedere zaterdag Bodegraven Tijdelijke tentoonstelling over productie van geitenkaas in kaasmuseum.www.kaasmuseum.org

    21-03, 04-04, 18-04 en 25-04 Boskoop Pluk theebladeren en geniet van een vers kopje thee in de theetuin.www.pluktea.nl

    22-03 Lekkerkerk Zondagmiddag matinee met shantykoor De IJsselmannen en Betty Foks www.amicitia-lekkerkerk.nl

    22-03 Weesp Klusdag op de boerderij met lunch in strobalenhuis.www.degroenegriffioen.nl

    22-03 en 11-04 Reeuwijk Maak je eigen high tea met patissiers Femke en Sander. www.patissiers.nl

    22-03 en 19-04 Gouda Storytrail: beleef het Gouda van 1522 door de ogen van schipperszoon Wouter.www.stadsavonturen.nl

    25-03 Benschop Kook heerlijke Belgische gerechten en proef Belgische biertjes. www.masmik.nl

    25-03 Reeuwijk Leer kaasmaken van de boerin met glaasje wijn na afloop. www.kijkenkaasboerderijvanderwerf.nl

    25-03 en 29-04 Alphen a/d Rijn Vaar mee met de pannenkoekenboot van Avifauna. www.avifauna.valk.nl

    26-03 Alphen a/d Rijn Open Podium met The Jars en Chemisphere.www.park-villa.nl

    26-03 Reeuwijk Workshop: maak een berkenboompje op stam. www.natuurlijkapartinhetgroenehart.nl

    26-03 - iedere donderdag Gouda Kaasfondue, Hollandse spelletjes en verhalen over Gouda. www.museumhavencaf.nl

    27-03 Gouda Matthus Passion in Sint-Jan. www.toonkunstgouda.nl

    27-03 Krimpen a/d IJssel Pianist Erwin Rommert Weerstra is te gast in Streekmuseum Krimpenerwaard.www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

    28-03 Kockengen Kom kalfjes kijken tijdens de open dag van Boerderij Hazenveld. www.boerpiet.nl

    28-03 Zegveld Workshop mondharmonica Play me the Blues.www.deblauwemeije.nl

    28-03 Haastrecht Een markt vol heerlijke streekproducten.www.vlistonderneemt.nl

    28-03 Woerden Wandel door mooi veenweidelandschap en gezellige dorpen (5 tot 30 km).www.groenehartwandeltocht.nl

    28-03 Boskoop Natuurwandeling Nieuw leven op het Heempad.www.landvanwijkenwouden.nl

    28-03 Kaag Kagher Drijf: bridgedrive in verschillende horecagelegenheden.www.kaagsebc.nl

    28-03 Nieuwveen Lentedag bij theehuis en pluktuin De Sfeerstal.www.sfeerstal.nl

    28-03 Groot-Ammers Opening Streekcentrum Het Liesvelt met speurtocht en rondleiding.www.streekcentrum.nl

    28-03 Zevenhoven Gezellige lentedag met kraampjes en veel jonge dieren.www.jannieuwenhuizen.com

    28-03 Woerden Presentatie en wandeling Stille getuigen; oude begraafplaatsen in het Groene hart.www.groenehart.info

    28-03 Reeuwijk Maak een voorjaarskrans en geniet daarna van een high tea. www.rozenstal.nl

    28-03 Stolwijk Apres-ski party met band Dreamcast en DJ Dirk.www.hetkwartierstolwijk.nl

    28-03 en 11-04 Reeuwijk Ga mee op hazensafari door de polders van Reeuwijk. www.groenehartcentrum.nl

    28-03 en 29-03 Boskoop Plantenweekend bij kwekerij Herman Geers. www.hgeers.nl

    28-03 en 04-04 Gouda Workshop vogelnestbollen vlechten.www.wilgenteenvlechten.nl

    28-03, 11-04 en 25-04 Montfoort Ontdek de wondere wereld van de eendenkooi. www.groenehartcentrum.nl

    28-03, 04-04, 11-04 en 18-04 Gouda Ambachtelijke zaterdag in Mallemolen met workshops en lunch.www.gouwestek.nl

    28-03, 04-04, 11-04 en 18-04 Gouda Driegangen diner met streekproducten van Gouwe Stek Catering.www.gouwestek.nl

    31-03 Kockengen Avondopenstelling: boerderijmuseum met historische tractoren en rijtuigen.www.ontdekdeboerennatuur.nl

    31-03 en 01-04 Alphen a/d Rijn Maak een vintage paasstuk met bloemen, lint en stokjes.www.dehuistuin.nl

    02-04 Alphen a/d Rijn Inspirerende workshop aquarelleren en speksteen bewerken. www.kunstmaken.nl

    02-04 Oudewater Workshop bloemschikken met voorjaarsbloemen. [email protected]

    03-04 en 04-04 Ouderkerk a/d IJssel Lammetjesdag bij Kaasboerderij Hoogerwaard. www.hoogerwaard.info

    04-04 Reeuwijk Weidevogels kijken samen met boer Niesing en Watersnip.www.watersnip.info

    04-04 Woerden Paasmarkt met paaslammetjes op het Kerkplein van Woerden. www.streekmarkt-woerden.nl

    04-04 Nieuwpoort Opening tentoonstelling over het dagelijks leven tijdens de tweede wereldoorlog. www.histkringnieuwpoort.nl

    04-04 Woerden Proeverij van streekproducten uit het Groene Hart.www.groenehart.info

    04-04 en 05-04 Zegveld High wine met kaasproeverij bij Buitenplaats De Blauwe Meije. www.deblauwemeije.nl

    04-04 en 06-04 Kamerik Kom lammetjes aaien bij Boerderij de Boerinn. www.deboerinn.nl

    04-04 t/m 06-04 Gouda Heel veel paasactiviteiten bij de kinderboerderij.www.kinderboerderijgouda.nl

    04-04, 11-04, 18-04 en 25-04 Boskoop Maak een rondvaart langs de Boskoopse boomkwekerijen.www.vvvboskoop.nl

    05-04 Mijdrecht Geniet van een paasbrunch bij Restaurant Meesters.www.restaurantmeesters.nl

    05-04 Amstelveen Schuif aan in het huiskamerrestaurant voor een trattoria-avond. www.boerinendekok.nl

    05-04 Gouda Paasbrunch, high tea of high wine alles is mogelijk bij het Museumhavencaf.www.museumhavencaf.nl

    05-04 en 06-04 Haarzuilens Paaseieren zoeken, verven en knutselen bij Geertjeshoeve. www.geertjeshoeve.nl

    05-04 en 06-04 Alphen a/d Rijn De paashaas verstopt eieren in Avifauna, ook zijn er culinaire arrangementen.www.avifauna.valk.nl

    actiViteiteNkaleNder maaNd VaN het GroeNe hart

    Giessenburg Rondrit met paardentram inclusief museumbezoek, hapje en drankje. www.stal-vonk.giessenburg.nl

    Giessenburg Bezoek een schaapskooi met de paardentram. www.stal-vonk.giessenburg.nl

    Goudriaan Rondleiding door wijngaard en proeverij tot besluit. www.domeinoosteind.nl

    Nes a/d Amstel Tulpen pluk weken, in het weekend leuke activiteiten voor kinderen. www.zomerbloemenpluktuin.nl

    Haarzuilens Unieke kans om het Chtelet naast Kasteel De Haar te bezoeken. Maak kans op een parkjaarkaart voor 4 personen. www.kasteeldehaar.nl

    Kinderdijk Bootexcursie van Rotterdam naar de molens van Kinderdijk, 20% korting. www.rebus-info.nl

    Groene Hart Groene Hart Museumroute langs 19 musea in Groene Hart. www.groenehart.nl

    Vinkeveen Smullen bij pannenkoekenrestaurant Het Voordek, 5,00 korting bij besteding van 25,00. www.zeilschoolvinkeveen.nl

    Oud-Alblas Workshop Groeien met paardenkracht, voor 99,00. www.coachendpaard.nl

    Schoonhoven Maak een zilveren hanger of ring tijdens workshop edelsmeden, 10% korting. www.galeriehonar.nl

    Gouda Bezoek het atelier en giftshop in de Vrouwetoren, 10% korting. www.sandradegraaf.com

    Reeuwijk Maak een kaaspunt-hangertje tijdens workshop zilversmeden, voor 39,95. www.unieksieraad.nl

    Kamerik Driegangenmenu met heerlijke streekproducten bij Kameryck, voor 29,50. www.kameryck.nl

    Reeuwijk Bezoek Galerie AnderZ en ontvang een cadeaubon voor koffie en appeltaart op het nieuwe terras (vanaf 1 mei). www.galeriewinkelanderz.nl

    Nieuwkoop Sloepentocht langs Molenviergang, voor 19,50. www.beateam.nl

    Nieuwkoop Sloepentocht en bezoek aan Brouwerij de Molen, voor 27,50. www.beateam.nl

    Nieuwkoop Natuur-fluistertocht over Nieuwkoopse Plassen met lunch, voor 25,00. www.beateam.nl

    Nieuwkoop Fluistertocht over Nieuwkoopse Plassen en yogales in de natuur, voor 25,00. www.beateam.nl

    Gouda Ontdek het Groene Hart met een Renault Twizy, vanaf 2 april, vanaf 7,50. www.edrive4fun.nl

    daGelijkse actiViteiteN Genoemde toegangsprijzen en kortingen zijn uitsluitend tijdens de Maand van het Groene Hart (21 maart t/m 30 april) en op vertoon van de maandkrant.

  • Maand van het Groene Hart 2015 11

    05-04 en 06-04 Kortenhoef Een leven met kleur: overzichtstentoonstelling van schilder Will Kellermann. www.willkellermann.com

    05-04 en 06-04 Leiden Boerenkaas Fietsroute: bezoek de boerderijen die boerenkaas voor Hoogvliet maken.www.hoogvliet.com/streekproducten

    06-04 Zegveld Paaseieren zoeken in de beeldentuin voor jong en oud.www.deblauwemeije.nl

    06-04 Reeuwijk Wetlandvaartocht over de Reeuwijkse Plassen met Watersnip.www.watersnip.info

    06-04 Leiden Boerenkaasroute: bezoek de boerderijen die boerenkaas voor Hoogvliet maken. www.hoogvliet.com

    06-04 Nieuwveen Paasbrunch en paaseieren pimpen bij Rigaranch.www.rigaranch.nl

    06-04 en 19-04 Reeuwijk Bekijk de weidevogels en de uitbundig bloeiende bloemen samen met Staatsbosbeheer.www.groenehartcentrum.nl

    10-04 Vinkeveen Muzikale verhalenavond met pianiste Letta van Maanen. www.binnenste-buitenverhalen.nl

    10-04 Alphen a/d Rijn Bingo Diner bij Avifauna. www.avifauna.valk.nl

    10-04 Kockengen Avondopenstelling: Boerderijmuseum met historische tractoren en rijtuigen.www.ontdekdeboerennatuur.nl

    10-04 en 11-04 Groot-Ammers Tweedaagse workshop beeldhouwen in een gezellige theetuin.www.riekevanderstoep.com

    10-04 en 11-04 Gorinchem Start waterlinie-estafette in Gorinchem, Giessenlanden en Molenwaard.www.groenehart.info

    10-04 en 11-04 Krimpen a/d IJssel Waterlinie-estafette in Krimpenerwaard en Oudewater. www.groenehart.info

    11-04 Waarder De koeien gaan weer naar buiten tijdens de Boerenerfmarkt. www.boerenerfwaarder.nl

    11-04 Groene Hart Open Dag Goeden8: maak kennis met leuke en kleinschalige B&B. www.goeden8.nl

    11-04 Krimpen a/d IJssel Grote dag voor kleine ensembles door Huismuziek Krimpen.www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

    11-04 Rijnsburg Kom varen in een sloep samen met een schipper van Marina Rijnsburg.www.marinarijnsburg.nl

    11-04 Nieuwer ter Aa Fietstocht Vecht en Plassen van 25 of 40 km voor gereformeerde gemeente. [email protected]

    11-04 Haastrecht Vogelexcursie Doove Gat Haastrecht.www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe

    11-04 Gouda Wil je molenaar worden? Kom naar de meeloopdag van [email protected]

    11-04 Gorinchem Presentatie en wandeling Stille getuigen; oude begraafplaatsen in het Groene hart.www.groenehart.info

    11-04 en 12-04 Schoonhoven Spannende familievoorstelling Je bent Super, Jan! in Arto Theater.www.artopostlaboro.nl

    11-04 en 12-04 Nieuwveen Amstelfair met demonstraties, lekkernijen en vermaak voor kinderen.www.coenvandijk-tuinplanten.nl

    11-04 en 12-04 Zegveld Viltworkshop: maak een kussen van schapenvacht. www.deblauwemeije.nl

    12-04 Schoonhoven Tijdens Culturele Zondag laten meer dan 50 kunstenaars hun werk zien.www.culturelezondagschoonhoven.nl

    12-04 Nieuwkoop IVN-vaartocht naar de kolonies van blauwe en purperreigers. www.ivn-nieuwkoop.nl

    12-04 Reeuwijk Bekijk het Reeuwijkse landschap door een digitale camera.www.groenehartcentrum.nl

    12-04 Reeuwijk Workshop borrelhapjes en amuses van patissiers Femke en Sander. www.patissiers.nl

    12-04 Gouda Kraamfeest en jongdierendag op de kinderboerderij.www.kinderboerderijgouda.nl

    12-04 en 25-04 Reeuwijk Leer de kneepjes van het vak van echte patissiers. www.patissiers.nl

    12-04 en 25-04 Reeuwijk Experimenteer samen met patissiers Femke en Sander met chocolade.www.patissiers.nl

    12-04, 19-04 en 26-04 Alphen a/d Rijn Geniet van een brunch op de rondvaartboot van Avifauna.www.avifauna.valk.nl

    12-04, 19-04 en 26-05 Alphen a/d Rijn Boottocht en Captains Dinner.www.avifauna.valk.nl

    15-04 Linschoten Excursie door parkbos van Landgoed Linschoten.www.landgoedlinschoten.nl

    15-04 Krimpen a/d IJssel MuseumJeugdUniversiteit: Zullen we jou eens testen in naaldwerk?.www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

    15-04 Woerden Ga mee op reis langs de Oude Hollandse Waterlinie, voor 50,00. www.durendale.nl

    16-04 Oudewater Maak een mooi landelijk tafelstuk en geniet van het voorjaar. [email protected]

    16-04 Haastrecht Wandeling langs Oude Hollandse [email protected].

    17-04 en 18-04 Krimpen a/d IJssel Lentefair bij Streekmuseum Krimpenerwaard.www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl

    17-04 en 18-04 Gouda Ontmoet een palingvisser, vang rivierkreeft en bereid een 4-gangendiner. www.betty-blue.nl

    17-04 t/m 19-04 Schoonhoven Spannende familievoorstelling Je bent Super, Jan! in Arto Theater.www.artopostlaboro.nl

    17-04 t/m 19-04 Gorinchem Jazzfestival Gorinchem met kroegentocht en gospeldienst.www.gorcumjazz.nl

    17-04, 18-04 en 19-04 Oudewater Feestelijk openingsweekend expositie de Combinatie. www.sillekunst.nl

    18-04 Kamerik Kamerikse Weteringloop: recreatieve hardloopwedstrijd over 5 tot 15 km.www.weteringloop.nl

    18-04 Breukelen Breukelen Bruist: een gezellige markt van lokale ondernemers. www.facebook.com/pages/Breukelen-Bruist

    18-04 Lekkerkerk Lentefair met streekproducten uit de Krimpenerwaard.www.deloet.nl

    18-04 Vinkeveen Neptunusvaarten op de Vinkeveens Plassen.www.binnenste-buitenverhalen.nl

    18-04 Schoonrewoerd Lentefeest in de schaapskooi. www.natuurcentrum.nl

    18-04 Kamerik Wandeling door de polders van 12 tot 33 km.www.weteringloop.nl

    18-04 Meerkerk Arno Wallaard Memorial wielerkoers voor profs en junioren door Alblasserwaard.www.arnowallaardmemorial.nl

    18-04 en 19-04 Zegveld Workshop: maak een vogel of zeepaard van rakugestookt aardewerk.www.deblauwemeije.nl

    18-04 en 19-04 Alphen a/d Rijn Duin en Bollen fietstoertocht van 30 tot 120 km. www.wtcavanti.nl

    18-04 en 19-04 Gouda Open golfdagen: ontdek de golfsport of speel een potje footgolf.www.golfbaan-ijsselweide.nl

    18-04 en 25-04 Woerden Vaar mee op een Romeins vrachtschip door de singels van Woerden.www.romeinsschipwoerden.nl

    18-04 en 25-04 Woerden Streekmarkt en kaasmarkt op het Kerkplein van Woerdenwww.streekmarkt-woerden.nl

    18-04 en 25-04 Nieuwerbrug Aanschuifdiner met zelf gerookte vis en homemade geitenkaas. www.boerderijbuitenland.nl

    19-04 Hazerswoude-Dorp Koek en Lopie: laatste winterwandeling van 8 tot 35 km. www.jeudeboer.nl

    19-04 Oukoop Scharrelkids gaan weidevogels spotten in Oukoop.www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe

    19-04 Oukoop Stiltewandeling naar Oukoopse Molen.www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe

    19-04 Zoeterwoude-Dorp Kom proeven en genieten tijdens het Boerenkaasfeest.www.kaasboerderijdevierhuizen.nl

    19-04 Nieuwkoop Vogelexcursie door Ruygeborg met natuurgids.www.ivn-nieuwkoop.nl

    19-04 Wilnis Open golfdag bij Golfpark Wilnis. www.golfparkwilnis.nl

    19-04 Lekkerkerk Zondagmiddag matinee met Toni Will. www.amicitia-lekkerkerk.nl

    19-04 Meerkerk Arno Wallaard Memorial toertocht 30 tot 100 km door Alblasserwaard. www.arnowallaardmemorial.nl

    22-04 Oudewater Wandel mee door de Ruige Weide en geniet van de lunch met streekproducten. [email protected]

    24-04 en 25-04 Bodegraven Waterlinie-estafette in Bodegraven-Reeuwijk en Woerden.www.groenehart.info

    25-04 Woubruggen Open Dag Aspergehof Noordam met rondleidingen en hapjes.www.aspergehofnoordam.nl

    25-04 Reeuwijk Natuurontbijt bij boer Niesing.www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe

    25-04 Gouda Suppen door het centrum van Gouda. www.jabasup.nl

    25-04 Muiderberg Presentatie en wandeling Stille getuigen; oude begraafplaatsen in het Groene hart.www.groenehart.info

    25-04 en 26-04 Vinkeveen Introductiedagen zeilen voor jongeren van 7 tot 18 jaar.www.zeilschoolvinkeveen.nl

    25-04 en 26-04 Zegveld Theeproeverij en workshop chutney koken. www.deblauwemeije.nl

    26-04 Hazerswoude-Dorp Lammetjesdag bij Jeu de Boer.www.jeudeboer.nl

    26-04 Hoogmade Proef en beleef het bonte landvarken.www.boerderijbuitenverwachting.nl

    27-04 Boskoop Oranje Fietstoertocht van 20 tot 90 km. www.wtcavanti.nl

    27-04 Alphen a/d Rijn Kunst, muziek, theater, film en circus in Park Rijnstroom. www.park-villa.nl

    29-04 Nieuwkoop Workshop: tover een gewone tuin om in een oase voor mens en dier. www.ivn-nieuwkoop.nl

    check Voor meer uitjes www.GroeNehart.Nl oF www.Facebook.com/maaNdGh

  • Maand van het Groene Hart 201512

    Galerie-wiNkel aNderz & Nico VaN eijk plateelspecialistEen prettige, overzichtelijke galerie-winkel waar u uw ogen uit kijkt. U treft hier kunst-werken van 25 verschillende Nederlandse hedendaagse kunstenaars aan: fotografie, foonart, schilderkunst, glaskunst, kera-miek, industrile gebruiksvoorwerpen, tekeningen, bronzen en andere objecten. Voor binnen en voor buiten.Maar ook een collectie bijzondere woon-accessoires, vazen en schalen van glas, hout, schelpen, natuursteen en aardewerk, wanddecoraties, sokkels en cadeaus voor elke gelegenheid. En natuurlijk de verkoop-collectie oudhollands aardewerk, plateel (1700 stuks), tevens zijn wij innamepunt

    voor restauratie van aardewerk. Het geheel is sfeervol aangekleed met kunst uit de natuur, kortom een bezoek waard vinden wij, want in Reeuwijk is het AnderZ! Ook worden er bij ons diverse workshops en lezingen (o.a. over plateel) gegeven. Voor actuele informatie zie website www.galeriewinkelanderz.nl. De work-shopruimte kun je ook huren voor verga-deringen, meetings, lezingen en natuur-lijk voor workshops. De eerste workshops staan gepland voor maart en april; groen&-bloem workshops door Natuurlijk Apart in het Groene Hart, gegeven door Feya en Henrieke, beiden uit de groen- en bloemen-

    branche zodat kwaliteit, vakmanschap en creativiteit centraal staan!Vanaf 1 mei serveren wij koffie/thee met de originele Groene Hart appeltaart!Dit alles op 500 m2 in een prachtig gebouw, afrit 12 van de A12, parkeren op eigen terrein.

    Meer informatie en adres:Oudeweg 1A, 2811 NM Reeuwijk Tel. 0182-391155Openingstijden di-do 10.00 - 17.30 uur. Vr 10.00 - 20.00 uur. Za 10.00 - 17.00 uur.www.galeriewinkelanderz.nlwww.nicovaneijk.nl

    hedeNdaaGse kuNst. plateel. bijzoNdere wooNaccessoires

    Ik fietste vanuit Nieuwkoop langs het Meijepad toen ik iemand enthousiast hoorde praten. Het was een dame in een sloep die bij de Kwakelbrug lag. Een lange sleep kanos en fluisterboten achter haar. Een prachtig gezicht. Ik raakte met haar in gesprek. Wat is de natuur in onze omgeving toch prachtig! Ieder seizoen heeft weer andere details. En wat is het fantastisch om anderen daar deelgenoot van te maken.Deze vrouw bleek Bea Hekkers te zijn. Zij combineert haar liefde voor het gebied met een wel heel bijzondere manier van werken. Haar organisatie verzorgt tochten voor groepen waarin die natuurervaring wordt gecombineerd met iets interessant, ludieks, sportiefs en gezelligs. Er komt altijd eten en drinken bij aan te pas. U kunt via Be A Team Evenementen voor teambuilding en Uitje Nieuwkoop gezellige uitjes met verschillende soorten activiteiten plannen. Er is van alles mogelijk: zeilen, roeien, kanon, suppen, wandelen, vlotten bouwen, koken, GPS-tochten maken en nog veel meer. Combineren kan ook! Tijdens schoolvakanties doet ze weer iets heel anders: ze geeft met haar Zeilschool Nieuwkoop kinderen zeilles in kleine groepen (in optimisten en slash bootjes). Het klonk allemaal erg leuk. Eenmaal thuisgekomen ben ik direct naar die websites gegaan. Een aanrader als u een familie- of personeelsuitje gaat regelen, een dagje met vrienden, teambuilding zoekt of een vakantie-activiteit voor uw kind. Kijk op www.beateam.nl, www.uitjenieuwkoop.nl en www.zeilschoolnieuwkoop.nl.

    VerrasseNd wat je hier meemaaktZelf aan de slag met thee maken van lekkere verse kruiden, fruit en bloemen? Dat kan tijdens de high tea van Pluktea midden in Boskoop!

    Pluktea organiseert haar high tea net even anders. Krijg je normaal een doos met zakjes thee, nu kan je zelf je thee samenstellen van planten uit de krui-dentuin. Na een korte uitleg ga je met je recept in de hand op ontdekkingstocht langs alle plantjes in de tuin en zoek je de benodigdheden voor de thee bij elkaar. Je leert van alles over de plantjes en hoe je ze gebruikt. Daarnaast krijg je lekkere home made hapjes; vers, biologisch en puur. De plek: een prachtig gebied aan de Omloop in Boskoop, op een ruim terras of in de zonnige kas.Eigenlijk is Pluktea een soort workshop zelf thee plukken. Daarnaast is het ook weer een gewone high tea. Het dient hetzelfde doel: lekker met familie, vrienden of vriendinnen bijkletsen en smullen van allerlei hapjes. Je kunt kiezen uit vier soorten high tea, allemaal met andere theerecepten. Voor ieder wat wils: van meer intiem tot juist veel uitleg en hulp bij het samenstellen van de thee en informatie over de planten. Of kies voor een suikervrije, glutenvrije of vegetarische high tea. Neem de kinderen vooral mee, ze vermaken zich prima bij Pluktea. Natuurlijk genieten ze van hun eigen kindertea. Ook leuk: een bootje huren met of zonder picknickmand voor onderweg. Op zaterdag is Pluktea vaak geopend voor bezoekers die geen afspraak hebben gemaakt voor een high tea maar gewoon willen genieten van echt verse thee, met een taartje of een heerlijke lunch. Wil je weten welke zaterdagen dat zijn? Like Pluktea op Facebook of ga naar:www.pluktea.nl. E-mail: [email protected].

    thee workshop eN hiGh tea!

    WIJNGAARD-CAMPING

    NAESCAS

    Op 10 mei organiseert jouw hapjes een Moederdag brunch in de druivenkas of terras.21 juni op Vaderdag strijkt de Slow Food Wijn Slak neer op Wijngaard Naescas. Rondleiding, wijnproe-ven onder leiding van een vinoloog, en heerlijke streekspijzen. Lees hierover ook de Margriet Food in maart.4 september: Preuvenement door Triggr . Rondlei-ding, wijnproeven en lekkere hapjes.Informatie en opgave bij de betreffende organisaties.Wilt u zelf iets organiseren? Zoals het jaarlijkse familie uitje, of een dagje met de vriend(inn)en-club, of uw 50-ste verjaardag.

    Neem contact op met Naescas voor de huur van de druivenkas. Met de professionele keuken als u zelf wilt koken of BBQ-en. Of vraag een offerte van de eigen Naescas catering voor een heerlijke lunch of luxe diner.

    Altijd wAt te beleven op wijngAArd nAescAs

    wijngaard-camping naescasWestkanaalweg 123

    2461 GW Ter AarTelefoon 0172 - 605 158Mobiel 06 - 30 95 80 33

    Website: www.naescas.nlEmail: [email protected]

    in het Reeuwijkse Plassengebied

    Turfvaartochten

    Vissen en Vogels

    Vaartocht naar historisch Gouda

    Nieuwsgierig geworden? Ga naar

    www.watersnip.info of bel

    0182 - 395460

    Wetlandvaartochten

    Voor reserveringen kunt u bellen met 0654 690 763 of via [email protected]

    Meer info: www.edrive4fun.nl

    Ontdek en beleef Gouda en omgeving vanuit een Renault Twizy!

    (advertenties)

  • Maand van het Groene Hart 2015 13

    Kinderen vinden timmeren leuk. De Timmerclub en Timmerschool bieden alle jonge timmervrouwen en -mannen vanaf zes jaar in Zuid-Holland de kans om met hamer, zaag en spijkers aan de slag te gaan. De kin-deren zetten hun eigen bouwpakket in elkaar en nemen het na afloop mee naar huis. De Timmerschool en Timmerclub zijn een initiatief van Retera Projecten - Sociaal maatschappelijke onderneming. Wij komen langs op basisscholen, BSOs voor Natuur-educatieve workshops of complete timmercur-sussen (techniekonderwijs). In het voorjaar is vooral ons Vogeltimmerfeest erg in trek. Met een gezellig ambachtelijke aankleding past dit feest bij partijen, verjaardagen, evenementen, braderien, wijk en -boerderijfeesten. Wij zijn van Groen, dus ook van groene schoolpleinen en moestuinbakken.

    Daarnaast maken wij in eigen beheer timmer-bouwpakketten voor kinderen die via onze webwinkel zijn te bestellen. Deze bouwpakket-ten worden gemaakt door mensen uit sociale doelgroepen die zo zinvol werk hebben op een voor hun verantwoord tempo. Wij worden er erg blij van dat we op deze manier kunnen meehelpen de wereld om ons heen duurza-mer, socialer en mooier te maken!

    Mogelijkheden 2015: Particulieren: Kinderfeestjes onder meer

    vogelhuisjes timmeren met stadsvogel-edu-catie/figuurzagen.

    Basisscholen: Naschoolse Timmercursussen voor kinderen 7 t/m 12 jaar 6 tot 8 lessen.

    BSO: Natuur-educatieve timmerworkshops en lessen naschools (NSO) of in de school-vakantie.

    Onlineverkoop 2015: Educatieve timmerbouwpakketten voor

    kinderen: vogelhuisjes, schatkisten en gereedschapsbakken.

    Meer informatie:www.timmerclub.nl / www.timmerschool.org

    www.dezuivelmakers.nl

    De Zuivelmakers (h)eerlijke zuivel van koetje tot toetje

    Gemaakt in Benschop

    WWW.DEZUIVELMAKERS.NL

    De Zuivelmakers(h)eerlijke zuivel van koetje tot toetje

    Gemaakt in Benschop

    als huisdiereN eeN plekje iN uw hart houdeN

    woerdeN, hooFdstad VaN het GroeNe hartWoerden bruist. Dankzij de sfeervolle uitstraling en uit-stekende bereikbaarheid is Woerden een geliefde plek voor bewoners en bezoekers. Met circa 300 winkels, een warenmarkt en een streekmarkt biedt Woerden diversiteit op het gebied van winkelen.

    Dierenbegraafplaats Zevenhoven biedt al 46 jaar een laatste rustplaats voor huis-dieren. De rustgevende uitstraling van de Dierenbegraafplaats is onder meer te danken aan de ligging: midden in het Groene Hart, gelegen tussen de landerijen.

    Iedere dierenliefhebber krijgt eens te maken met het overlijden van een huisdier. Dit is een emotioneel moment. Het begraven van uw huisdier kan een grote steun bieden bij het afscheid nemen. Een dierengraf is een tastbare plek en kan u helpen bij het verwer-ken van uw verlies.

    Zeven dagen per week openEr zijn verschillende momenten waarop u weer aan uw trouwe huisgenoot terugdenkt en u de behoefte voelt om het grafje te bezoeken. De Dierenbegraafplaats is daarom zeven dagen per week geopend. Tijdens uw bezoek vindt u in het tuinhuis een plek voor een kop koffie en kunt u uw verhaal delen met andere dierenvrienden.Elk jaar op 4 oktober tussen 9.30 en 17.30 uur is iedereen welkom op onze open dag. Ook dan is er koffie met ontbijtkoek.

    VrijwilligersdagVoor wie zich graag wil inzetten voor de Dierenbegraafplaats Zevenhoven, organise-ren wij acht keer per jaar een vrijwilligers-dag. Tijdens deze gezellige dagen geven we de grafjes extra aandacht. We wieden onkruid en snoeien de struikjes. Voor de lunch en het avondeten wordt gezorgd. Dierenbegraafplaats Zevenhoven doet er alles aan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Wij hopen dit nog vele jaren te kunnen doen, zodat we u kunnen steunen tijdens de moei-lijke momenten.Meer weten? Kijk op onze website: www.dierenbegraafplaats.com.

    Atelier ES&ZOZuid Linschoterzandweg 47 | 3425 EM Snelrewaard

    06-40859483 | [email protected] | www.hobbyshop-esenzo.nl

    www.facebook.com/AtelierES.ZO

    Uitgever van de special Maand van het Groene Hart

    T. 0172 40 8558 [email protected] www.ghs-bv.nl

    (advertenties)

    Met druk bezochte restaurants, cafs, een bioscoop en het cultureel centrum Het Klooster voor muziek, dans en the-ater heeft Woerden een aantrekkelijk aanbod om uit te gaan. Het hele jaar door worden veel activiteiten georga-niseerd. Evenementen als Zegvelderie, Kameryck Klassiek, Septembermarkt Harmelen, Koningsdag Kamerik en zon 60 unieke evenementen laten Woerden gezamenlijk bruisen.

    Volop in bewegingWoerden is ook volop in beweging. De haven is gemoderniseerd en biedt ruimte aan passanten die per schip een bezoek brengen aan Woerden. Het station is vernieuwd en de fietsen-stalling vergroot. Recent is de Nelson Mandelabrug geopend die de verbinding vormt tussen station en binnenstad. Het recreatiestrand Cattenbroek wordt in gebruik genomen en de rondweg om Harmelen is bijna gereed.

    Ontsnappen aan de dagelijkse hectiek? Dat kan n Woerden. Mooie locaties om uw wandel- en fietstochten door het Groene Hart te onderbreken, locaties waar stad en platteland samenkomen. Zo is het volop genieten van biologische en streekeigen producten in restau-rant Kameryck in Kamerik. Restaurant en grand caf Puur Kloosterhoeve in Harmelen biedt een heerlijke ontmoe-tingsplaats midden in het Groene Hart. Hier kunnen bezoekers genieten van kwalitatief hoogstaande gerechten, allemaal bereid met eerlijke en pure producten. Het prachtige stadshotel

    van Woerden - een uniek boutique hotel - is recent geopend en brengt nieuwe allure in de binnenstad van Woerden. Hier mengt ouderwets Hollandse gezel-ligheid zich op een natuurlijke manier met hedendaags comfort en warme gastvrijheid.

    PassantenhavenOok voor onze bezoekers te water heeft Woerden veel te bieden. De passantenha-ven biedt een ruime hoeveelheid ligplaat-sen voor bezoekers. Bezoek tijdens uw vaartocht bijvoorbeeld eens een van de vele evenementen in de binnenstad, zoals het straattheaterfestival, de havendagen of de zomerkaasmarkten in Woerden. Beschikt u niet zelf over een boot, over-weeg dan eens een sloepje te huren bij de Scheepsjongens (www.botenensloepen.nl) of bij de Blauwe Meije.

    Kortom, Woerden is genieten en beleven. Woerden bruist!

    Kijk voor meer informatie op onze bezoekerssite: www.beleefwoerden.com. Welkom in Woerden!

    sla de spijker op zN kop

  • Maand van het Groene Hart 201514

    Op nog geen tien minuten lopen van het marktplein in Gouda ligt de sfeervolle Museumhaven. Deze Museumhaven, de vierde in Nederland, is in 1990 opgericht. De haven biedt eigenaren van originele en monumentale bedrijfsvaartui-gen een ligplaats. Het doel is om oud-Hollandse scheepstypen, die rond 1900 het beeld op het water bepaalden, en de bijbehorende havensfeer in het Goudse stadbeeld te behouden. De schepen hebben een vaste ligplaats, maar wisselen af en toe van plek of vertrekken uit de haven voor onderhoud, vakantie of een weekendje weg. Op de werf bestaat de mogelijkheid om restau-ratiewerkzaamheden en onderhoud uit te voeren. De bewoners van circa twintig schepen vormen samen een gemeenschap en hebben n ding gemeen: passie voor hun schip.

    Schippers, burgers, buitenlui en toeristenEen waar pareltje is het drank- en spijslokaal t IJsselhuis, ook wel Museumhavencaf genoemd. Naast de Mallegatsluis ontmoeten schip-pers, burgers, buitenlui en toeris-ten elkaar. Sinds 2013 zijn Lies en Dick Winkelman de uitbaters. Ook zoon Herman is regelmatig als kok in de keuken te vinden. Wij zijn eigenlijk bekeerde patat-boeren, zegt Dick Winkelman. In de jaren 80 runden we een cafeta-ria. Daarna zijn we in de duurza-mere catering beland. In 2012 stop-ten we met de catering en dachten van ons pensioen te gaan genieten. Totdat we dit mooie plekje tegen-kwamen. We proberen de gasten een prettig moment te bezorgen, met een mooi uitzicht op de haven. We gebruiken veel producten uit

    het Groene Hart. De kaas halen we onder meer bij familie Van Vliet uit Oudewater. Hun Ruygentaler is per-fect voor kaasfondue, een van onze specialiteiten. De taarten bakt mijn vrouw met meel van molen De Rode Leeuw. Ook jam en honing komen direct uit het Groene Hart.Natuurlijk ontbreken de bieren van brouwerij De Goudsche Leeuw niet op Dicks bierkaart. Ook op de kaart: bier van brouwerij De Molen uit Bodegraven, Jopen uit Haarlem en Skumkopke van Texel.

    Platteland en stadDick Winkelman: We proberen op onze manier het platteland en de stad met elkaar te verbinden. Vanaf mei tot en met half oktober organi-seren we de stoere mannen barbe-cue: mooie vis en verantwoord vlees gaan tezamen met groenten op de

    barbecue. Alle donderdagmidda-gen organiseren we oud-Hollandse spelen en op zondag hebben we regelmatig een open podium voor muzikanten, zangers of verhalen-vertellers.In de avond wordt de ruimte ver-huurd voor feestjes. Ook vinden hier herdenkingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten plaats. Een bezoek aan de Museumhaven en het caf is goed te combine-ren met een Solextocht door de

    Krimpenerwaard, een stadswande-ling of een boottocht. Binnen en buiten is plaats voor ruim 50 gas-ten. Sinds najaar 2014 is t IJsselhuis ook een trouwlocatie.

    Informatie: Schielands Hooge Zeedijk 1 2802 RB, Gouda.Tel. 06 44 26 71 75. www.museumhavencafe.nl E-mail: [email protected] gewenst.

    museumhaVeN Gouda

    Een ritje door de Alblasserwaard Is meer dan de moeite waardwww.stal-vonk.nl

    www.stal-vonk.nl | Bel 06 - 253 17 601

    De leukste activi

    teiten en de lekke

    rste

    streekproducten

    op het platteland

    vindt u op www

    .struinenenvorsen

    .nl

    D locatie in het Groene Hart voorFamilierenies/-feesten

    - kinderfeestjes - personeelsuitjes - vergaderingen - rondritten - uw complete trouwerij!

    Op zoek naar een unieke ervaring in een bijzondere omgeving op een prachtige locatie?

    Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

    Bijzonder, persoonlijk, compleet, van actief tot ontspannend. WWW.ONTDEKDEBOERENNATUUR.NL

    Zoekt u rust en ruimte? Houdt u van tuinieren en vissen?kom dan eens kijken op ons mooie recreatiepark.

    We verhuren kavels van 300 tot 600 m voor het plaatsen van een stacaravan.

    Er worden ook regelmatig stacaravans te koop aangeboden.

    Recreatiepark Breedijk BVHenegouwerweg 3B2741 KR Waddinxveentel 0182 [email protected]

    (advertenties)

  • Maand van het Groene Hart 201516

    - arraNGemeNteN met kortiNG -tweedaaGs ebike arraNGemeNt VaN hotel aViFauNa

    Overnachting in standaard kamer, koffie of thee bij aan-komst, driegangen maand-menu, ontbijtbuffet, huur ebike (1 dag), fietspresentje en toegang tot vogelpark Avifauna. Kosten: 94,00.

    Hotel AvifaunaHoorn 65, Alphen aan den Rijnwww.avifauna.nl/hotel

    VakaNtie met zorG bij boerderij deN dikke boom

    Iedereen die extra zorg of ondersteuning nodig heeft of een rolstoeltoeganke-lijke accommodatie is van harte welkom bij Boerderij Den Dikke Boom. Op deze monumentale boerderij met lakenvelder koeien kunnen groepen van 2-16 personen middenin de natuur heerlijk tot de rust komen. Op vertoon van de maandkrant ontvangen gasten die een weekend, mid-week of week verblijven een pakketje Lakenveldervlees en 10% korting op het verblijf.

    Boerderij Den Dikken BoomIJsseldijk Noord 123 in Ouderkerk aan den IJsselwww.dendikkenboom.nl

    tour damour bij de blauwe meijeGeniet tijdens de Maand van het Groene Hart van een compleet verzorgt lente-arran-gement voor twee personen. Het arrangement omvat twee overnachtingen in een luxe bed & breakfast, een kaas- en theeproeverij, sloephuur (1 dag), een diner en koffie en taart bij aankomst.

    Buitenplaats De Blauwe MeijeMeije 300 in Zegveldwww.deblauwemeije.nl

    sportieF oVer-NachteN bij b&b de uitspaNNiNGWandel het Ooievaarspad of een deel van het Pelgrimspad. Of fiets langs de Oude Hollandse Waterlinie of ga op de fiets naar Kinderdijk. Verschillende arrangementen zijn mogelijk inclusief fiets huur en ontbijt en lunch. Korting van 5% of 10% op vertoon van de maandkrant.

    B&B De UitspanningBuitenhaven 10 in Nieuwpoortwww.bnbdeuitspanning.nl

    FietseN laNGs de oude hollaNdse waterliNie

    Kom fietsen of wandelen langs de Oude Hollandse Waterlinie en door de polder Lange Weide. Routes van 10 tot 50 kilometer zijn mogelijk. En na een lange actieve dag in het Groene Hart genieten van een sfeervolle overnach-ting bij B&B De Ruige Weide. De volgende dag begint met een heerlijk streekontbijt. Op vertoon van de maandkrant 10,00 korting per boeking.

    B&B De Ruige WeideRuige Weide 9 in Oudewaterwww.bedandbreakfastderui-geweide.nl

    oVerNachteN iN eeN hooiberGhut bij boerderij kromwijk

    De geriefelijke vier-persoons hooiberghutten staan bij Boerderij Kromwijk in de oude boomgaard. Geniet van de rust en het mooie uitzicht en trek er de volgende dag weer op uit. Op vertoon van de maandkrant 10% korting op de overnachting.

    Boerderij KromwijkLopikerweg West 88 in Lopikwww.boerderijkromwijk.nl

    Sfeervol la carte restaurant met serre & terras

    24 hotelkamers Vergaderzalen

    www.hotelabrona.nl

    Openingstijden restaurantOntbijt: 07.00 10.00 uurLunch: 12.00 - 14.30 uurDiner: vanaf 17.00 uur

    Abronagastvrijheid met zorg

    Hotel Restaurant Abrona

    Broeckerstraat 20, 3421 BL OudewaterT (0348) 56 74 66 E [email protected]

    HR advertentie 102X 148FC.indd 1 25-7-2013 12:56:38

    Patissiers Femke en Sander

    Patisserie Chocolaterie Workshops

    Reeuwijk www.patissiers.nl

    Hogedijk 10 2435 NC Zevenhoven T 0172 - 40 83 40M 06 - 53 27 71 56 [email protected] www.dierenbegraafplaats.com

    Als huisdieren een plekje in uw hart houden...Als huisdieren een plekje in uw hart houden...zoekt u een sfeervol dierenbegraafplaats in een landelijke omgeving met een eigen tuin voor urnen midden in de Randstad en altijd open.

    Open dagen Plantenweekend op de kwekerij van Herman Geers in Boskoop. Zaterdag 28 en zondag 29 maart van 10.00 tot 16.00 uur.

    plaNteNweekeNd iN boskoopVoor de elfde keer organiseert Herman Geers het jaarlijkse Plantenweekend op zijn kwekerij in Boskoop. Dit jaar staan ongeveer 700 verschillende cultivars van dwerg-heesters en dwergconiferen centraal, waaronder veel niet-alledaagse soor-ten. Van dwergeik en dwergbeuk tot dwerglinde, u ziet ze allemaal. Deze planten zijn uitermate geschikt voor de kleine tuin, stadstuin, in borders, plantenbakken, op het terras en in rotstuinen.Al twintig jaar zijn wij gespeciali-seerd in deze klein blijvende plan-ten, zegt Herman Geers.In een kleine tuin kunt u toch een eik planten die na tien jaar niet hoger en breder is dan 1,50 meter. Er zijn prachtig bloeiende dwerg-

    heesters verkrijgbaar en de meest bijzondere dwergsparren die het heel goed doen in kleine tuinen. Tijdens het Plantenweekend kunt u zien wat er allemaal mogelijk is. Bovendien hebben we nog eens twintig colle-ga-kwekers uitgenodigd die ook allen niet-alledaagse planten kweken. Zoals winterharde passiflora, salvia, rotsplanten, dwergvarens, bijzondere cornus (kornoelje), heesters en zelfs maretakkenboompjes. Ook de tuinor-chidee is in vele soorten verkrijgbaar, net als succulenten en nog veel meer. Het is een binnen-evenement in onze kas, met een gezellig terras waar u kunt genieten van de mooiste tuinplanten die u niet zo snel in een tuincentrum zult vinden. Met des-kundig advies van de kwekers zelf!

    Meer informatie: Herman GeersDwerg- & MiniatuurplantenLaag Boskoop 1042771 GZ BoskoopTel. 0172 230 404E-mail: [email protected] www.hgeers.nl

    Stichting Kaasmuseum Bodegraven houdt de historie van boerenkaas levendig. In het museum worden oude gereedschappen en materia-len die vroeger op de boerderij voor de kaasmakerij werden gebruikt, voor het nageslacht behouden. Vrijwilligers geven rondleidingen, zo komen bezoekers alles te weten over het maken van boerenkaas. Naast de vaste opstelling organiseert het museum ook wisselexposities. Zo is in maart en april de expositie over geitenkaas te zien. De ontwikkeling van het Kaasmuseum

    gaat door. De nieuwe introductiefilm toont hoe vroeger kaas werd gemaakt op de boerderij. En hoe het er tegen-woordig aan toegaat. De jeugd kan een interactieve rond-leiding volgen met een tablet in de vorm van een kaas. Ook is er een foto-speurtocht, die niet alleen voor kin-deren leuk en leerzaam is.Groepsarrangementen zijn ook mogelijk: de bezoekers worden dan op een kopje koffie met koek en een stukje kaas getrakteerd. U kunt alle informatie over het Kaasmuseum vinden op onze site:

    www.kaasmuseum.org. Het is nog veel leuker om een bezoek aan ons museum te brengen. U bent op zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom bij Bij Everts (3e etage), Julianastraat 4 in Bodegraven (rolstoeltoegankelijk). Nabij fietsknooppunt 94. Tel. 0172 650 909

    laat u VerrasseN iN het kaasmuseum

    bed and breakfast

    Dick en Wilma Zwaantot ziens

    hofstede klein kruidenburg

    Dammekant 222411 CD Bodegraven0172 - 61 50 1106 - 55 177 550fax 0172 - 61 09 [email protected]

    (advertenties)

  • Maand van het Groene Hart 2015 17

    awards & NomiNaties Maria Johanna Hoeve in Noordeloos,

    Bed & Breakfast en groepsaccommodatie, genomineerd voor Vekabo Award 2014.

    Boerderij Hazenveld in Kockengen, mini-camping en Bed & Breakfast, genomineerd voor Vekabo Award 2014 en Zoover Award 2014.

    Villa Voorncamp in Schoonhoven, Bed & Breakfast, winnaar award stichting Groene Hart, kloppend hart.

    Het HooiHuys in Woerden, Bed & Breakfast, winnaar B&B Award 2013.

    Landhuizen Sint Nicolaashoeve in Nieuwveen, Zoover Award 2014.

    Newhouse Logies in Zevenhoven, Bed & Breakfast en groepsaccommodatie, Zoover Award 2014.

    Onder den Peerenboom in Benschop, Bed & Breakfast, Zoover Winner 2014.

    Apud nos Domi in Polsbroek, Bed & Breakfast, Zoover Winner 2014.

    Recreatie Landschap Rosenboom in Benschop, camping, Zoover Winner 2014.

    Midden op t Landt in Benschop, camping, Zoover Winner 2014.

    Pax Tibi in Reeuwijk, Bed & Breakfast, Zoover Winner 2014.

    Het Groene Hart in Nieuwveen, camping, Zoover Winner 2014.

    Met de lente komen ook de lekker-weg-kriebels. Het Groene Hart heeft volop mogelijkheden om het voorjaar echt te beleven. Ga eens stijlvol overnachten in een monumentale boerderij, kies voor glamping in het groen of geniet van rust en ruimte in een sfeervol appartement of hotelletje. Bij de award-winners van 2014 zit u zeker goed.

    kalFjes & comFortVorig jaar kreeg mini-camping en Bed & Breakfast Boerderij Hazenveld de Zoover Award en een nominatie voor de Vekabo Award, van de vereniging voor charmante platte-landsaccommodaties. Vooral vanwege de combinatie van luxe, comfort en het echte landleven. En daar zijn de eige-naren Piet van de Geer en Marianne Hoekstra hartstikke trots op. We krijgen hier rustzoekers die vooral willen fietsen, ouders en grootouders met kinderen die de stad even ontvluchten, zakenlui die na hun werk zin hebben in even niet, en natuurlijk buitenlandse toeristen die na een dagje Amsterdam of Utrecht in het oer-Hollandse landschap willen slapen. De nominaties zijn een waardering voor al onze extras, van een mini-VVV tot leenkranten en verse broodjes, van eigen wandel- en fietsroutes vanaf de boerderij tot een speciaal Groene Hart Arrangement. Om de activitei-ten op de boerderij niet te vergeten.

    koolzaad & GolFbaaNOok de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos werd vorig jaar genomineerd voor de Vekabo Award. De hoeve uit de jaren der-tig is een verrassend lichte en comfortabele groepsaccommo-datie, met grote ramen die direct uitzicht bieden op het polder-landschap van de Alblasserwaard. Veel gasten komen er terug, vooral groepen voor een jaarlijks familierenie of vrienden-uitje. Maar ook bedrijven weten de moderne hoeve te vinden. Als in de lente het koolzaad bloeit, is de Alblasserwaard mis-schien wel op zijn mooist, zegt eigenaar Leo Kool. Eindeloze vergezichten met alleen maar weides en wilgen aan de horizon en toch zijn historische stadjes als Schoonhoven en Gorinchem vlakbij. Sla een balletje op onze korte golfbaan, maak een vaar-tochtje met een fluisterbootje of sloep, of bezoek de theetuin in het dorp. De award heeft veel goeds in het dorp gebracht, want niet alleen is iedereen enthousiast, ook ontstaan er steeds meer kleinschalige initiatieven voor recreatie en toerisme.

    oVerNachteN bij award-wiNNers

    - arraNGemeNteN met kortiNG -spettereN aaN de slootkaNt

    Hotelboerderij Akkerlust in Stompwijk ligt midden in de natuur, dicht bij het strand en vlak bij Den Haag en Leiden. Zeker kinderen zullen genieten van deze drie heerlijke dagen op de boerderij. Ze mogen lammetjes voeren, ponys borstelen en op een skelter of mini-tractor rijden. Geitenboerderij t Geertje ligt op fietsafstand. Verder staat een fietstochtje naar de kaasboule-vard op het programma en een ritje met paard-en-wagen kan worden bijgeboekt.

    Driedaags arrangement inclusief twee overnach-tingen met boerenontbijt en lunchpakket, fiets-huur (1 dag), consumptie bij Boerderij t Geertje en een boekje met allerlei leuke adressen op het platteland. Het arrangement kost tijdens de Maand van het Groene Hart voor twee volwasse-nen en twee kinderen 290,00.

    Hotelboerderij AkkerlustStompwijkseweg 55a in Leidschendamwww.hotelboerderij.nl

    zilVer eN Goud

    Luxueus overnachten, culinair genieten bij een topkok en een eigen Schoonhovens souvenir smeden tijdens de workshop zilversmeden. Voor dit bijzondere arrangement werkt Villa Voorncamp B&B samen met Brasserie Springer en Atelier Goud- en Zilverwerk. Wie nog een dagje langer in Schoonhoven wil verblijven, kan kiezen uit een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum of een dagje op de fiets het Groene Hart verkennen.

    Twee- of driedaags arrangement inclusief n of twee overnachtingen, diner bij Brasserie Springer, workshop zilversmeden en bij een driedaags arrangement toegang tot zilvermu-seum of een dag fietshuur. Het arrangement kost tijdens de Maand van het Groene Hart 157,50 per persoon voor twee dagen en 197,50 per persoon voor drie dagen.

    Villa Voorncamp Bed & BreakfastLopikerweg 48 B in Schoonhovenwww.villavoorncamp.nl

    Voel eN proeF het GroeNe hart

    Voel de wind door je haren tijdens een lekkere fietstocht door de polders. Hoor het gejubel van de weidevogels in het boerenland. Ontdek de pit-toreske dorpjes rondom Boerderij Hazenveld en geniet van een boeren-streekontbijt. Wissel het verblijf op de boerderij af met een dagje shoppen in Utrecht of een bezoek aan Kasteel de Haar.

    Weekend- of midweekarrangement inclusief 3 of 4 overnachtingen, ontvangst met koffie, thee en een Groene Hart lekkernij, boeren-streekontbijt (1x), fietshuur en een boekje met fietsroutes. Het arrangement kost tijdens de Maand van het Groene Hart 325,00 voor een midweek (ma-vr) voor twee personen en 255,00 voor een weekend (vr-ma) voor twee personen. Een alleenreizende krijgt een korting van 45,00. Aankomst van 20 maart tot en met 20 april, uitgezonderd Pasen.

    Mini-camping en B&B Boerderij HazenveldLaag Nieuwkoop 36 in Kockengenwww.boerderijhazenveld.nl

    VareN door de krimpeNerwaard

    Hotel De Witte Brug en kanocentrum Het Loetbos hebben samen een romantische arrangement voor twee personen samenge-steld. Na een dag in de natuur is het prettig thuiskomen in het hotel. Maak gebruik van het buitenzwembad en de sauna of neem plaats op het royale terras voor een lekker hapje en drankje. In het la carte restaurant verrast de chef-kok met culinaire creaties.

    Tweedaags arrangement voor twee personen inclusief overnachting, ontbijt en lunchpakketje en kanohuur bij Kanocentrum Het Loetbos (niet op donderdag en vrijdag). Arrangement kost tijdens de Maand van het Groene Hart 46,50 per persoon.

    Hotel De Witte BrugKerkweg 138 in Lekkerkerkwww.hoteldewittebrug.nl

    Foto: Maarten Koch

  • Maand van het Groene Hart 201518

    boot hureN bij ViNkeVeeN haVeN

    Vinkeveen heeft sinds juni 2014 een pannenkoe-kenrestaurant aan de Vinkeveense Plassen. Gelegen op het terrein van Vinkeveen Haven in het centrum van het dorp en vlakbij de N201. Natuurlijk is er een ruim opgezet terras, waar je een hapje en drankje kunt bestellen, terwijl je geniet van het uitzicht op het water. Naast overheerlijke pannenkoeken staan er ook andere gerechten op de kaart. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij je naar onze website: www.hetvoordek.nl. Blijf via onze Facebookpagina op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Een tafeltje reserveren kan op telefoonnummer 0297 212 067.

    Bij Vinkeveen Haven is het watersportseizoen alweer begonnen. Alle boten liggen in het water. Wij hebben een zeer breed aanbod aan (zeil)boten in de verhuur. Denk aan zwaardboten, valken, kanos, sups, motorboten en sloe-pen. Ook een rondvaart op een authentieke, zeilende platbodem of sloep behoort tot de mogelijkheden. Er is voor ieder wat wils. Geheel verzorgd het water op? Geen punt. Wij verzorgen een heerlijke picknick- of borrelmand, die je kunt meenemen aan boord. Zo geniet je volop van een verblijf op de Vinkeveense Plassen.V